Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-26

  1. Πρώτη επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στην Γαλλία
  2. "Εξαντλήθηκε η υπομονή της Ινδίας"
  3. Ανοδος ακροδεξιού στην Κολομβία
  4. Πολιτικό άσυλο χορηγεί η Κολομβία στον πραξικοπηματία της Βενεζουέλα
  5. Συνέδριο για την διάσωση των αρχαίων μνημείων του Αφγανιστάν
  6. Σύσφιγξη δεσμών ΗΠΑ - Γαλλίας
  7. Ανοδος ακροδεξιού στην Κολομβία
  8. Τραγικό δυστύχημα στην Οκλαχόμα
  9. Τεράστιες ποσότητες πάγων στον Αρη
  10. "Εξαντλήθηκε η υπομονή της Ινδίας"
  11. Θρυμματισμός πριν από την πτώση
  12. Ανησυχίες για την υγεία του ποντίφικα
  13. Δοκιμή πυραύλου από το Ιράν
  14. Ο Πολάνσκι κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα
  15. Ακριβό το τίμημα μιας... Ολυμπιάδας
  16. Τραγικό δυστύχημα στην Οκλαχόμα
  17. Κρίσιμες εκλογές στην Κολομβία
  18. Σύσφιγξη δεσμών ΗΠΑ - Γαλλίας
  19. Θρυμματισμός πριν από την πτώση
  20. Δοκιμή πυραύλου από το Ιράν
  21. Ακριβό το τίμημα μιας... Ολυμπιάδας
  22. Κρίσιμες εκλογές στην Κολομβία
  23. Ο Πολάνσκι κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα
  24. Ανησυχίες για την υγεία του ποντίφικα
  25. Θρυμματισμός πριν από την πτώση
  26. Σύσφιγξη δεσμών ΗΠΑ - Γαλλίας
  27. "Η Βρετανία εξετάζει το θέμα των μαρμάρων"
  28. "Εξαντλήθηκε η υπομονή της Ινδίας"
  29. Εκκλήσεις Μπους προς το Πακιστάν
  30. Τεράστιες ποσότητες πάγων στον Αρη
  31. Έφτασε στη Γαλλία από τη Ρωσία ο πρόεδρος Μπους
  32. Ανύπαρκτα τα δικαιώματα των ζώων στην Ελλάδα, αναφέρει άρθρο του New Statesman
  33. Αεροπορική τραγωδία στην Ταϊβάν- 225 νεκροί ο απολογισμός
  34. Αεροπορική τραγωδία στην Ταϊβάν- 225 νεκροί ο απολογισμός
  35. Αναχώρησε από τη Ρωσσία ο πρόεδρος Μπους
  36. Νέες επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη
  37. Επισκόπηση των βρετανικών εφημερίδων της Κυριακής
  38. Διεθνής ανησυχία για την ένταση στο Κασμίρ
  39. Αεροπορική τραγωδία στην Ταϊβάν - Δεν υπάρχουν μάλλον επιζώντες
  40. Αεροπορική τραγωδία στην Ταϊβάν - Δεν υπάρχουν μάλλον επιζώντες
  41. Αλλαγή στάσης του Βρετανικού Μουσείου ως προς τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
  42. Εντείνεται η πολιτική κρίση στη Σερβία
  43. Νέες ανησυχίες για την υγεία του Πάπα
  44. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεναγεί τον Τζορτζ Μπους στην Αγία Πετρούπολη
  45. Η Λετονία κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον
Πρώτη επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στην Γαλλία
BBC News
Σιράκ και Μπους στην κοινή συνέντευξη τύπου.

27.5.2002 4:26 (Ωρα Λονδίνου)
Με επίσκεψη στην Νορμανδία και συγκεκριμένα στην πρώτη πόλη που απελευθερωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις κατά την διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου αλλά και το νεκροταφείο όπου είναι θαμένοι αμερικανοί στρατιώτες, συνεχίζει την επίσκεψη του στην Γαλλία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη Νορμανδία σχεδιάστηκε με μοναδικό στόχο να θυμίσει στους Ευρωπαίους τις θυσίες των αμερικανών για την ηπειρό τους, επισημαίνει ο απεσταλμένος του ΒΒΣ.

Απώτερος σκοπός της Ουάσινγκτον είναι να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η Συμμαχία εναντίον της τρομοκρατίας.

Χθες σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομολογό του Ζακ Σιράκ, ο Τζορτζ Μπους αναφέρθηκε μεν στους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο χωρών, δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στις διαφορές που τις χωρίζουν , ειδικά σε θέματα εμπορίου.

Παράλληλα, επεχείρησε να διασκεδάσει φήμες που αναφέρονται σε βαθύ χάσμα στην προσέγγιση που εχουν οι δυο χώρες σε μια σειρά ζητήματα : το Μεσανατολικό, τα αμερικανικά σχεδια επιθεσης εναντίον του Ιρακ και φυσικά τον εμπορικό πόλεμο Ευρώπης-ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η χώρα του συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την διεθνή τρομοκρατία

Διαδηλώσεις

Ωστόσο, η υποδοχή του κ. Μπους στη Γαλλία δεν ήταν το ίδιο εγκάρδια όπως στη Ρωσία, καθώς χιλιάδες γάλλοι πολίτεςδιαδήλωναν κατά την πρώτη συνάντηση του προέδρου Μπους με το Ζακ Σιράκ.

Οι γαλλικές αρχές επέβαλαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν πιθανές συμπλοκές των διαδηλωτών με την αστυνομία.

Πολλοί διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την πολιτική της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, αλλά και για την εμμονή της κυβέρνησης Μπους να υποστηρίζει τη θανατική ποινή.

Επιπλέον, ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις επιθυμούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επικυρώσουν το πρωτόκολλο του Κυότο για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο το υ θερμοκηπίου.

"Εξαντλήθηκε η υπομονή της Ινδίας"
BBC News
Ενα εκατομμύριο στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών

27.5.2002 3:25 (Ωρα Λονδίνου)
Εξαντλείται η υπομονή της Ινδίας έναντι του Πακιστάν, δήλωσε ο ινδός πρωθυπουργος Ατάλ Μπεχάρι Βατσπαγί.

Στην δήλωση αυτή προέβει ο ινδός ηγέτhς λίγες ώρες μετά την εκτόξευση του δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου από το Πακιστάν, στην διάρκεια στρατιωτικών του ασκήσεων.

Η κυβέρνηση της Ισλαμαμπάντ χαρακτηρίζει την στρατιωτική άσκηση ως ρουτίνα αλλά δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως δεν μπορούσε να γίνει σε χειρότερη στιγμή και ότι στην ουσία είναι μια προκλητική ενέργεια που μπορεί εν δυνάμει να οδηγήσει ακόμη και σε πόλεμο με την Ινδία.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις των δύο παραδοσιακών εχθρών εδώ και πολλά χρόνια. Ηδη πάνω από 15.000 κάτοικοι του Κασμίρ, περιοχής που αποτελεί το μήλο της έριδος, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τις επιθέσεις του Πακιστάν εναντίον παραμεθόριων χωριών.

Ο πρωθυπουργος της Ινδίας κάλεσε την χώρα να είναι ενωμένη και πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.

Παρά το εντονο ενδιαφέρον της Δυσης για την κατάσταση στο Κασμίρ και την διπλωματική κινητικότητα με στόχο την αποτροπή του πολέμου, η Ινδία δεν δείχνει να πιστεύει στην δυναμη της διπλωματίας και ετοιμάζεται ακόμη και για πόλεμο.

Από πλευρας Πακιστάν, ο πρόεδρος Περβεζ Μουσάραφ χρησιμοποιησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο χρησης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης.

Ανοδος ακροδεξιού στην Κολομβία
BBC News
Τα μέτρα ασφαλείας στα εκλογικά κέντρα είναι δρακόντεια

27.5.2002 3:28 (Ωρα Λονδίνου)
Με καταμετρημένες ολες τις ψήφους των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, επιβεβαιώνεται η νίκη του δεξιού υποψηφίου Αλβαρο Ουρίμπε ο οποίος έλαβε το 53% των ψήφων.

Με το ποσοστό αυτό ο κ. Ουρίμπε εκλεγεται πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Ο μεγάλος αντιπαλλός του, Οράσιο Σέρπα από το Φιλελευθερο Κόμμα έλαβε ποσοστό 31%.

Οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά παρά τις προβλέψεις ότι οι αριστεροί αντάρτες του κινήματα FARC θα εκμεταλεύονταν το γεγονός και θα εξαπέλυαν κύμα επιθέσεων.

Ο Αλβαρο Ουρίμπε έχει επανειλλημένα πεί ότι θα ακολουθήσει πιο σκληρ'η γραμμήέεναντι των ανταρτών και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι με την νίκη του, η Κολομβία εισέρχεται στην αιματηρότερη περίοδο του σχεδόν 40χρονου εμφυλίου πολέμου

Πολιτικό άσυλο χορηγεί η Κολομβία στον πραξικοπηματία της Βενεζουέλα
BBC News
Διαδηλώσεις κατά των πραξικοπηματιών στο Καράκας

27.5.2002 3:38 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Κολομβίας χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Πέδρο Καρμόνα, τον επιχειρηματία που ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλα μόλις για δυο εικοσιτετράωρα, στην διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε τον περασμένο μήνα εναντίον του δις εκλεγμένου προέδρου Ούγο Τσάβες.

Ο Καρμόνα ζήτησε πολιτικό ασυλο από την πρεσβεία της Κολομβίας στο Καράκας, όταν απεφασίσθει η μεταγωγή του στις φυλακές.

Ο Πέδρο Καρμόνα ήταν σε κατοίκον περιορισμό κατηγορούμενος για στάση κατά της αρχής και βίαια ανατροπή του προέδρου. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν πρωτοστάτησε του πραξικοπήματος αλλά πως τους ζητήθηκε από την στρατιωτική ηγεσία να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση

Συνέδριο για την διάσωση των αρχαίων μνημείων του Αφγανιστάν
BBC News
Οι κατεστραμένοι Βούδες του Μπαμιγιάν

27.5.2002 3:45 (Ωρα Λονδίνου)
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο συναντώνται σημερα στην Καμπούλ, πρωτευουσα του Αφγανιστάν για να εξετάσουν τρόπους διάσωσης και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας που καταρρακώθηκε μετά από δεκαετίας εμφυλίου πολέμου.

Στο συνέδριο θα συζητηθεί το ενδεχόμενο ανακατασκευής των τεράστιων αγαλμάτων του Βούδα στο Μπαμιγιάν, πανάρχαιων μνημείων που ισοπέδωσε το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Το Αφγανιστάν ήταν από την αρχαιότητα σταυροδρόμι σειρας πολιτισμών και θρησκειών οι οποίοι άφησαν πίσω την ταυτότητά τους που διασώζεται έως σήμερα μέσα από τα πανάρχαια μνημεία και έργα τέχνης.

Σύσφιγξη δεσμών ΗΠΑ - Γαλλίας
BBC News
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου Μπους στη Γαλλία

27.5.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου)
Την αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας στην εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Ζακ Σιράκ, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους.

Ο κ. Μπους βρίσκεται στη Γαλλία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας για τη σύσφιγξη των δεσμών της Ουάσινγκτον με τους συμμάχους της στον αγώνα εναντίον της διεθνούς τρομοκρατιας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολιτική της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι ο Ζακ Σιράκ ήταν ο πρώτος ηγέτης που τον είχε επισκεφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Σιράκ παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τομέα των εξαγωγών χάλυβος, αλλά επεσήμανε ότι τέτοιου είδους εμπορικές συναλλαγές αντιστοιχούν μόνο στο 5% του εμπορίου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Διαδηλώσεις

Ωστόσο, η υποδοχή του κ. Μπους στη Γαλλία δεν αναμένεται να είναι εξίσου εγκάρδια όπως στη Ρωσία, καθώς χιλιάδες άτομα διαδήλωναν κατά την πρώτη συνάντηση του προέδρου Μπους με το Ζακ Σιράκ.

Οι γαλλικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν πιθανές συμπλοκές των διαδηλωτών με την αστυνομία.

Πολλοί διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την πολιτική της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, αλλά και για την εμμονή της κυβέρνησης Μπους να υποστηρίζει τη θανατική ποινή.

Επιπλέον, ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις επιθυμούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επικυρώσουν το πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ανοδος ακροδεξιού στην Κολομβία
BBC News
Τα μέτρα ασφαλείας στα εκλογικά κέντρα είναι δρακόντεια

27.5.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ακροδεξιός υποψήφιος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, προηγείται με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.

Με τις περισσότερες από τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, ο Αλβάρο Ουρίμπε, φαίνεται να έχει λάβει το 53,7% των ψήφων.

Ο κ. Ουρίμπε, ο οποίος έχει υποσχεθεί να λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον του αριστερού κινήματος ανταρτών και να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες, διαθέτει και την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπους. Ο ίδιος ήταν απόφοιτος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη πολιτική βία στην Κολομβία έστρεψε τους ψηφοφόρους προς τον κ. Ουρίμπε, ο πατέρας του οποίου είχε σκοτωθεί από τους αντάρτες.

Βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, τη δεύτερη θέση έχει λάβει ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων, Οράσιο Σέρπα, ο οποίος έλαβε το 31,2% των ψήφων.

Εξαρση της βίας

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μία περίοδο έξαρσης της βίας, ενώ οι αντάρτες είχαν προειδοποιήσει για πιθανές βομβιστικές επιθέσεις. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, ενώ περίπου 200.000 στρατιώτες βρίσκονταν σε επιφυλακή για να εγγυηθούν την ασφάλεια των ψηφοφόρων.

Στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, η συμμετοχή του εκλογικού σώματος ήταν πολύ υψηλή. Στην επαρχία σημειώθηκαν ορισμένα επεισόδια βίας όταν άνοιγαν οι κάλπες, αλλά δεν έλαβαν μεγάλη έκταση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Αντρές Παστράνα, δεν μπορούσε να ξαναθέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου, βάσει του Συντάγματος της χώρας.

Το Σάββατο, σημειώθηκε έκρηξη σε ένα εκλογικό κέντρο, όπου σκοτώθηκε και ένας κοινοτάρχης. Πιστεύεται ότι πίσω από την επίθεση κρύβονταν οι οργανώσεις των ανταρτών.

Πολλοί Κολομβιανοί έχουν δηλώσει ότι τάσσονται υπέρ του, μετά τις προεκλογικές του εξαγγελίες για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Τραγικό δυστύχημα στην Οκλαχόμα
BBC News
Τουλάχιστον εννέα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα έπεσαν στο ποτάμι

27.5.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου)
Τραγικό δυστύχημα έλαβε χώρα στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ένα πλοιάριο προσέκρουσε σε γέφυρα από την οποία διέρχονταν αυτοκίνητα.

Τμήμα της γέφυρας κατέρρευσε και τουλάχιστον εννέα αυτοκίνητα έπεσαν στο ποτάμι, επιφέροντας το θάνατο αρκετών ατόμων.

Ορισμένοι από τους οδηγούς και τους επιβάτες κατάφεραν να απεγκλωβισθούν από τα αυτοκίνητα, όμως οι αρχές πιστεύουν ότι αρκετά άτομα εγκλωβίσθηκαν και παρασύρθηκαν από το ορμητικό ποτάμι.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, από τα οποία το ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Καταιγίδα

Το δυστύχημα έλαβε χώρα σε μία από τις γέφυρες του ποταμού Αρκάνσας, 160 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Οκλαχόμας.

Επιπλέον, το δυστύχημα έγινε όταν σημειωνόταν παλίρροια του ποταμού και ενώ αναμενόταν καταιγίδα. Το έργο των συνεργείων διάσωσης θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, ενώ λόγω της κακοκαιρίας οι δύτες δεν μπορούν να ξεκινήσουν τις έρευνές τους.

Κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος, βρίσκονταν ελάχιστα αυτοκίνητα πάνω στη γέφυρα, από την οποία διέρχονται τις καθημερινές χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά.

Τεράστιες ποσότητες πάγων στον Αρη
BBC News
Το διαστημικό όχημα "Οδύσσεια του Αρη"

27.5.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου)
Τεράστιες ποσότητες πάγων ανακαλύφθηκαν στον Αρη από τo ανεπάνδρωτο διαστημικό εξερευνητικό όχημα της ΝΑΣΑ, κάνοντας τους επικεφαλής του προγράμματος να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Η ανακάλυψη θεωρείται η πιο σημαντική που έχει γίνει μέχρι στιγμής για τον Αρη και κάνει τους επικεφαλής της ΝΑΣΑ αισιόδοξους ότι μπορεί να σταλούν σύντομα και αστροναύτες στον κόκκινο πλανήτη.

Το φασματόμετρο του διαστημικού οχήματος "Οδύσσεια του Αρη" κατέγραψε ορισμένες μπλε ζώνες κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, γεγονός που σημαίνει ότι εκεί κρύβονται τεράστιες ποσότητες πάγων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της ΝΑΣΑ θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για μία επανδρωμένη αποστολή μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Ωκεανοί

Οι λεπτομέρειες των εν λόγω ανακαλύψεων πρόκειται να δημοσιευθούν την ερχόμενη Πέμπτη σε σημαντική αμερικανική επιθεώρηση για την επιστήμη και το Διάστημα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εάν λιώσουν οι πάγοι κάτω από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, αυτό θα δημιουργήσει ωκεανούς βάθους περίπου 500 μέτρων.

Η ανακάλυψη πιστεύεται ότι μπορεί να λύσει τα μυστήρια που κρύβονται στον κόκκινο πλανήτη. Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι ο Αρης διέθετε νερό στο παρελθόν, αλλά δεν μπορούσαν να καταλάβουν εάν είχε εξαφανισθεί.

Πιστεύεται πλέον ότι οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν τις περιοχές όπου ενδεχομένως υπάρχει ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Ο ίδιος εξοπλισμός του διαστημικού οχήματος "Οδύσσεια του Αρη" είχε χρησιμοποιηθεί και για την εξερεύνηση της Σελήνης το 1998. Τότε είχε διαπιστωθεί ότι υπάρχει πάγος σε ορισμένες περιοχές των πόλων του φεγγαριού.

"Εξαντλήθηκε η υπομονή της Ινδίας"
BBC News
Ενα εκατομμύριο στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών

27.5.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου)
Σε προειδοποιητικές δηλώσεις εναντίον του Πακιστάν προέβη για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, ο οποίος δήλωσε ότι εξαντλήθηκαν τα όρια της υπομονής του.

Οι δηλώσεις του κ. Βατζπαγί έγιναν λίγες ώρες μετά τη δεύτερη πυραυλική δοκιμή του Πακιστάν, την οποία η Ινδία θεωρεί "εξαιρετικά προκλητική" σε μία περίοδο έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι οι δοκιμές των βαλλιστικών πυραύλων είναι "υποθέσεις ρουτίνας", αλλά παρ' όλα αυτά αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και να μην πραγματοποιήσει τις δοκιμές.

Ο κ. Βατζπαγί απηύθυνε εκκλήσεις στο λαό της Ινδίας να επιδείξει πνεύμα ενότητας "για να αντιμετωπισθεί η τρομοκρατία", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας δήλωσε ότι η χώρα του έπρεπε να προβεί σε αντίποινα εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών, αμέσως μετά την επίθεση εναντίον του ινδικού κοινοβουλίου το Δεκέμβριο.

Πυρηνικό οπλοστάσιο

"Η διεθνής κοινότητα έχει απευθύνει εκκλήσεις στην Ινδία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση", δήλωσε ο κ. Βατζπαγί. "Ομως, όσο η στάση του Πακιστάν συνεχίζει να είναι προκλητική, η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταλάβει ότι τα περιθώρια υπομονής της Ινδίας δεν είναι ανεξάντλητα", τόνισε.

Οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας προσπαθούν να αποτρέψουν μία διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες που διαθέτουν ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο. Ομως, ο ανταποκριτής του BBC στο Νέο Δελχί υπογραμμίζει ότι η Ινδία δεν φαίνεται πλέον διατεθειμένη να στηριχθεί σε διπλωματικές υποσχέσεις.

Στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, περίπου 15.000 Ινδοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς τα χωριά κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν εδέχθησαν επιθέσεις από πακιστανικές οβίδες.

Το βράδυ του Σαββάτου, πέντε άτομα σκοτώθηκαν στο Κασμίρ, ανάμεσα στα οποία και δύο παιδιά.

Θρυμματισμός πριν από την πτώση
BBC News
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περίπου 80 πτώματα

27.5.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου)
Εμπειρογνώμονες από την Ταϊβάν εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι το αεροσκάφος των κινεζικών αερογραμμών που συνετρίβη το Σάββατο επιφέροντας το θάνατο 225 ατόμων είχε θρυμματισθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης, πριν πέσει στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τα ραντάρ, το αεροπλάνο διαλύθηκε σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια πριν εξαφανισθεί από τις οθόνες.

Το αεροπλάνο εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ, 20 λεπτά μετά την απογείωσή του, ενώ πραγματοποιούσε μία "πτήση ρουτίνας" προς το Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά οι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ο πιλότος δεν είχε χρόνο στη διάθεσή του να επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου.

Ανάμεσα στα πιθανολογούμενα αίτια είναι να σημειώθηκε έκρηξη στο εσωτερικό του αεροσκάφους, να υπήρξε κάποια σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος ή να επρόκειτο για στρατιωτικό ατύχημα.

Ιστορικό ατυχημάτων

Η εταιρεία China Airlines διαθέτει ακόμη τέσσερα αεροσκάφη παρόμοια με αυτό που συνετρίβη - ένα Μπόινγκ 747-200. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ζήτησε να παραμείνουν στο έδαφος τα υπόλοιπα αεροσκάφη, μέχρι να διεξαχθούν οι έρευνες για θέματα ασφαλείας.

Η κακοκαιρία δυσχεραίνει το έργο των σωστικών συνεργείων, αν και πιστεύεται ότι όλοι οι επιβάτες έχουν σκοτωθεί. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περίπου 80 πτώματα.

Τα τελευταία 13 χρόνια έχουν συντριβεί πέντε αεροσκάφη της China Airlines. Το 1999, είχαν σκοτωθεί τρία άτομα, όταν ένα μικρό αεροσκάφος είχε συντριβεί στο Χονγκ Κονγκ.

Το 1998, ένα δυστύχημα λόγω κακοκαιρίας είχε επιφέρει το θάνατο 197 ατόμων. Το 1994 είχαν σκοτωθεί 264 άτομα σε μία πτήση προς την Ιαπωνία και το 1989 είχαν σκοτωθεί 56 άτομα, όταν το αεροσκάφος προσέκρουσε σε κορυφή όρους.

Ανησυχίες για την υγεία του ποντίφικα
BBC News
Η αδυναμία του έγινε εμφανής κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία

27.5.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου)
Το Βατικανό παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' μπορεί να ματαιώσει την προγραμματισμένη για τον Ιούλιο περιοδεία του στην Αμερική, λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο εκπρόσωπος του Πάπα, Χουακίν Ναβάρο Βαλς, είπε ότι ο 82χρονος ποντίφικας θα μεταβεί τον Ιούλιο στο Τορόντο του Καναδά, αλλά ότι μπορεί να ματαιωθούν οι υπόλοιποι σταθμοί της περιοδείας του - το Μεξικό και η Γουατεμάλα.

Η εύθραυστη υγεία του ποντίφικα έχει προκαλέσει συναγερμό ανάμεσα σε αυτούς που τον ακολούθησαν στο ταξίδι του στη Βουλγαρία.

Τα μόνα ταξίδια του ποντίφικα που έχουν ματαιωθεί ήταν μία επίσκεψη στη Νέα Υόρκη το 1994, όταν είχε σπάσει το πόδι του, και μία επίσκεψη στην Αρμενία το 1999, επειδή είχε προσβληθεί από γρίπη.

Προβλήματα υγείας

Οι παγκόσμιες περιοδείες έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' στα 23 χρόνια που ασκεί τα καθήκοντά του. Ωστόσο, τα προβλήματα υγείας του φαίνεται ότι δεν θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να ταξιδεύει.

Ο ποντίφικας ολοκλήρωσε το ταξίδι του στη Βουλγαρία μία υπαίθρια λειτουργία στην πόλη Πλόβντιβ, όπου ανακήρυξε σε αγίους τρεις Βουλγάρους ιερείς που είχαν εκτελεσθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1952, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοποι του Βατικανού.

Οι δυνάμεις του ποντίφικα κατά το τελευταίο του ταξίδι στη Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να έχουν εξαντληθεί, καθώς υποφέρει από τη νόσο του Πάρκινσον και από αρθριτικά.

Οι γιατροί δεν του επιτρέπουν πλέον να περπατάει και για αυτό μετακινείται με ένα μικρό ηλεκτρικό όχημα.

Δοκιμή πυραύλου από το Ιράν
BBC News
Το Ιράν κατασκευάζει εδώ και χρόνια πυραύλους και ελικόπτερα

27.5.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχώς μία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. Ο υπουργός Αμύνης της χώρας, υποναύαρχος Αλί Σαμκανί, δήλωσε ότι το Ιράν επιθυμεί να βελτιώσει την ακρίβεια και την ισχύ των όπλων που διαθέτει.

Το βεληνεκές του βαλλιστικού πυραύλου Σαχάμπ-3 φθάνει τα 1.300 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι πύραυλοι του Ιράν θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι το Ισραήλ, την ανατολική Τουρκία, το Πακιστάν και τις αμερικανικές βάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Ο υποναύαρχος Σαμκανί δήλωσε ότι οι αμερικανικές πιέσεις που ασκούνται προς τη Ρωσία και την Κίνα για να σταματήσουν τη συνεργασία τους με το Ιράν δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης της χώρας, το Ιράν διαθέτει από μόνο του την απαραίτητη τεχνολογία.

"Πυρηνικά όπλα"

"Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να παραγάγει κάθε είδους συμβατικών όπλων, εάν αυτό επιθυμούν οι αρχές της χώρας", δήλωσε ο υπουργός Αμύνης της χώρας.

Ο υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε δηλώσει την Παρασκευή πως υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ιράν σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι οι δοκιμές των πυραύλων Σάχαμπ-3 έχουν πραγματοποιηθεί από το Ιράν και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά οι περισσότερες προσπάθειες δεν ήταν επιτυχείς.

Ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι πύραυλοι Σαχάμπ-3 βασίζονται στην κατασκευή των πυραύλων της Βορείου Κορέας, Νο Ντονγκ.

Ο Πολάνσκι κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα
BBC News
Η ιστορία του Πολωνού πιανίστα είχε συνεπάρει τον Πολάνσκι

27.5.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πολύτιμος Χρυσός Φοίνικας του φεστιβάλ των Καννών απονεμήθηκε την Κυριακή στον διάσημο Πολωνό σκηνοθέτη, Ρόμαν Πολάνσκι, για την ταινία του "Ο πιανίστας".

Το φιλμ περιγράφει τους αγώνες για επιβίωση ενός Εβραίου, ο οποίος ζούσε στη Βαρσοβία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ίδιος ο Πολάνσκι, 68 χρόνων σήμερα, ζούσε στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η μητέρα του είχε σκοτωθεί στο Αουσβιτς.

Ο Ρόμαν Πολάνσκι εξέφρασε την τιμή του για το βραβείο που του απονείμεται, δηλώνοντας ότι η νίκη του πρέπει να αποδοθεί σε ολόκληρη την Πολωνία.

Σκληρός συναγωνισμός

Το φιλμ του Πολάνσκι συναγωνίσθηκε 21 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες και εκείνες γνωστών σκηνοθετών, όπως ο Μάικ Λι, ο Μάικλ Γουίντερμποτομ και ο Κένεθ Λόουτς. Το ρόλο του κεντρικού ήρωα υποδύεται ο Αντριεν Μπρόντι.

Ο Ρόμαν Πολάνσκι έχει σκηνοθετήσει ορισμένες αξέχαστες ταινίες της Εβδομης Τέχνης, όπως "Το μωρό της Ρόζμαρι" και "Τσάινα Τάουν".

Το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ απονεμήθηκε στο φιλμ του Φινλανδού σκηνοθέτη, Ακι Καουρισμάκι, "Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν".

Το φιλμ του Κένεθ Λόουτς, "Sweet Sixteen", δεν κατάφερε να πάρει το Χρυσό Φοίνικα, παρά τις προβλέψεις ορισμένων κριτικών κινηματογράφου. Ωστόσο, το φιλμ κέρδισε το βραβείο σεναρίου (Πολ Λάβερτι).

Ακριβό το τίμημα μιας... Ολυμπιάδας
BBC News
Η χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002 πραγματοποιήθηκε στο Σολτ Λέικ Σίτι

27.5.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου)
Οι πόλεις που επιθυμούν να ανταγωνισθούν για την ανάληψη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2010 οφείλουν να καταβάλουν μία διόλου ευκαταφρόνητη προκαταβολή, ακόμη και πριν χρησθούν υποψήφιες για την ανάληψη.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το ύψος των προκαταβολών από εδώ και στο εξής θα φθάνει τις 600.000 δολάρια (648.000 ευρώ).

Οι χώρες που επιθυμούν να αναλάβουν τη χειμερινή Ολυμπιάδα του 2010 οφείλουν να καταβάλουν 100.000 δολάρια (108.000 ευρώ) μέχρι τις 31 Μαϊου, εάν θέλουν να συμπεριληφθούν στις υποψηφιότητες.

Οσες επιλεγούν να γίνουν υποψήφιες θα πρέπει να καταβάλουν 500.000 δολάρια (540.000 ευρώ) μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Τεχνογνωσία

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν δηλώσει ότι θα επιθυμούσαν να αναλάβουν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η Ελβετία, η Κίνα, η Ισπανία, η Νότιος Κορέα, η Αυστρία, ο Καναδάς και η Βοσνία.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε ότι η προκαταβολή θα καλύψει τα έξοδα των εγγράφων που θα σταλούν και των σεμιναρίων που θα διεξαχθούν για την παροχή τεχνογνωσίας προς τις υποψήφιες χώρες.

"Η επιτροπή θα παράσχει στις υποψήφιες χώρες όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία και επομένως οι χώρες αυτές θα γλιτώσουν χρήματα που θα έδιναν σε εταιρείες συμβούλων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

"Επιπλέον, η προκαταβολή θα αποτρέψει ορισμένες χώρες να θέτουν υποψηφιότητα μόνο για λόγους δημοσιότητας", κατέληξε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τραγικό δυστύχημα στην Οκλαχόμα
BBC News
Τουλάχιστον εννέα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα έπεσαν στο ποτάμι

26.5.2002 22:51 (Ωρα Λονδίνου)
Τραγικό δυστύχημα έλαβε χώρα στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ένα πλοιάριο προσέκρουσε σε γέφυρα από την οποία διέρχονταν αυτοκίνητα.

Τμήμα της γέφυρας κατέρρευσε και τουλάχιστον εννέα αυτοκίνητα έπεσαν στο ποτάμι, επιφέροντας το θάνατο αρκετών ατόμων.

Ορισμένοι από τους οδηγούς και τους επιβάτες κατάφεραν να απεγκλωβισθούν από τα αυτοκίνητα, όμως οι αρχές πιστεύουν ότι αρκετά άτομα εγκλωβίσθηκαν και παρασύρθηκαν από το ορμητικό ποτάμι.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, από τα οποία το ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Καταιγίδα

Το δυστύχημα έλαβε χώρα σε μία από τις γέφυρες του ποταμού Αρκάνσας, 160 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Οκλαχόμας.

Επιπλέον, το δυστύχημα έγινε όταν σημειωνόταν παλίρροια του ποταμού και ενώ αναμενόταν καταιγίδα. Το έργο των συνεργείων διάσωσης θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, ενώ λόγω της κακοκαιρίας οι δύτες δεν μπορούν να ξεκινήσουν τις έρευνές τους.

Κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος, βρίσκονταν ελάχιστα αυτοκίνητα πάνω στη γέφυρα, από την οποία διέρχονται τις καθημερινές χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά.

Κρίσιμες εκλογές στην Κολομβία
BBC News
Τα μέτρα ασφαλείας στα εκλογικά κέντρα είναι δρακόντεια

26.5.2002 20:35 (Ωρα Λονδίνου)
Οι πολίτες της Κολομβίας προσέρχονται στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, με τα προγνωστικά να προβλέπουν νίκη του ακροδεξιού υποψηφίου, Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος έχει υποσχεθεί να λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον του αριστερού κινήματος ανταρτών.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε μία περίοδο βίας, ενώ οι αντάρτες έχουν προειδοποιήσει για πιθανές βομβιστικές επιθέσεις. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ περίπου 200.000 στρατιώτες βρίσκονται σε επιφυλακή για να εγγυηθούν την ασφάλεια των ψηφοφόρων.

Στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, η συμμετοχή του εκλογικού σώματος είναι πολύ υψηλή. Στην επαρχία σημειώθηκαν ορισμένα επεισόδια βίας όταν άνοιγαν οι κάλπες, αλλά δεν έλαβαν μεγάλη έκταση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Αντρές Παστράνα, απηύθυνε εκκλήσεις στους ψηφορόρους να προσέλθουν στις κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι "η δημοκρατία είναι το ισχυρότερο όπλο εναντίον της τρομοκρατίας".

Πολιτική βία

Ο Αντρές Παστράνα δεν μπορούσε να ξαναθέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου, βάσει του Συντάγματος της χώρας.

Το Σάββατο, σημειώθηκε έκρηξη σε ένα εκλογικό κέντρο, όπου σκοτώθηκε και ένας κοινοτάρχης. Πιστεύεται ότι πίσω από την επίθεση κρύβονταν οι οργανώσεις των ανταρτών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη πολιτική βία στην Κολομβία θα στρέψει τους ψηφοφόρους προς τον ακροδεξιό Αλβάρο Ουρίμπε, ο πατέρας του οποίου είχε σκοτωθεί από τους αντάρτες.

Πολλοί Κολομβιανοί έχουν δηλώσει ότι τάσσονται υπέρ του, μετά τις προεκλογικές του εξαγγελίες για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Σύσφιγξη δεσμών ΗΠΑ - Γαλλίας
BBC News
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου Μπους στη Γαλλία

26.5.2002 22:25 (Ωρα Λονδίνου)
Την αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας στην εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Ζακ Σιράκ, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους.

Ο κ. Μπους βρίσκεται στη Γαλλία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας για τη σύσφιγξη των δεσμών της Ουάσινγκτον με τους συμμάχους της στον αγώνα εναντίον της διεθνούς τρομοκρατιας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολιτική της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι ο Ζακ Σιράκ ήταν ο πρώτος ηγέτης που τον είχε επισκεφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Σιράκ παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τομέα των εξαγωγών χάλυβος, αλλά επεσήμανε ότι τέτοιου είδους εμπορικές συναλλαγές αντιστοιχούν μόνο στο 5% του εμπορίου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Διαδηλώσεις

Ωστόσο, η υποδοχή του κ. Μπους στη Γαλλία δεν αναμένεται να είναι εξίσου εγκάρδια όπως στη Ρωσία, καθώς χιλιάδες άτομα διαδήλωναν κατά την πρώτη συνάντηση του προέδρου Μπους με το Ζακ Σιράκ.

Οι γαλλικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν πιθανές συμπλοκές των διαδηλωτών με την αστυνομία.

Πολλοί διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την πολιτική της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, αλλά και για την εμμονή της κυβέρνησης Μπους να υποστηρίζει τη θανατική ποινή.

Επιπλέον, ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις επιθυμούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επικυρώσουν το πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Θρυμματισμός πριν από την πτώση
BBC News
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περίπου 80 πτώματα

26.5.2002 22:24 (Ωρα Λονδίνου)
Εμπειρογνώμονες από την Ταϊβάν εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι το αεροσκάφος των κινεζικών αερογραμμών που συνετρίβη το Σάββατο επιφέροντας το θάνατο 225 ατόμων είχε θρυμματισθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης, πριν πέσει στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τα ραντάρ, το αεροπλάνο διαλύθηκε σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια πριν εξαφανισθεί από τις οθόνες.

Το αεροπλάνο εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ, 20 λεπτά μετά την απογείωσή του, ενώ πραγματοποιούσε μία "πτήση ρουτίνας" προς το Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά οι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ο πιλότος δεν είχε χρόνο στη διάθεσή του να επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου.

Ανάμεσα στα πιθανολογούμενα αίτια είναι να σημειώθηκε έκρηξη στο εσωτερικό του αεροσκάφους, να υπήρξε κάποια σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος ή να επρόκειτο για στρατιωτικό ατύχημα.

Ιστορικό ατυχημάτων

Η εταιρεία China Airlines διαθέτει ακόμη τέσσερα αεροσκάφη παρόμοια με αυτό που συνετρίβη - ένα Μπόινγκ 747-200. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ζήτησε να παραμείνουν στο έδαφος τα υπόλοιπα αεροσκάφη, μέχρι να διεξαχθούν οι έρευνες για θέματα ασφαλείας.

Η κακοκαιρία δυσχεραίνει το έργο των σωστικών συνεργείων, αν και πιστεύεται ότι όλοι οι επιβάτες έχουν σκοτωθεί. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περίπου 80 πτώματα.

Τα τελευταία 13 χρόνια έχουν συντριβεί πέντε αεροσκάφη της China Airlines. Το 1999, είχαν σκοτωθεί τρία άτομα, όταν ένα μικρό αεροσκάφος είχε συντριβεί στο Χονγκ Κονγκ.

Το 1998, ένα δυστύχημα λόγω κακοκαιρίας είχε επιφέρει το θάνατο 197 ατόμων. Το 1994 είχαν σκοτωθεί 264 άτομα σε μία πτήση προς την Ιαπωνία και το 1989 είχαν σκοτωθεί 56 άτομα, όταν το αεροσκάφος προσέκρουσε σε κορυφή όρους.

Δοκιμή πυραύλου από το Ιράν
BBC News
Το Ιράν κατασκευάζει εδώ και χρόνια πυραύλους και ελικόπτερα

26.5.2002 21:35 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχώς μία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. Ο υπουργός Αμύνης της χώρας, υποναύαρχος Αλί Σαμκανί, δήλωσε ότι το Ιράν επιθυμεί να βελτιώσει την ακρίβεια και την ισχύ των όπλων που διαθέτει.

Το βεληνεκές του βαλλιστικού πυραύλου Σαχάμπ-3 φθάνει τα 1.300 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι πύραυλοι του Ιράν θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι το Ισραήλ, την ανατολική Τουρκία, το Πακιστάν και τις αμερικανικές βάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Ο υποναύαρχος Σαμκανί δήλωσε ότι οι αμερικανικές πιέσεις που ασκούνται προς τη Ρωσία και την Κίνα για να σταματήσουν τη συνεργασία τους με το Ιράν δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης της χώρας, το Ιράν διαθέτει από μόνο του την απαραίτητη τεχνολογία.

"Πυρηνικά όπλα"

"Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να παραγάγει κάθε είδους συμβατικών όπλων, εάν αυτό επιθυμούν οι αρχές της χώρας", δήλωσε ο υπουργός Αμύνης της χώρας.

Ο υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε δηλώσει την Παρασκευή πως υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ιράν σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι οι δοκιμές των πυραύλων Σάχαμπ-3 έχουν πραγματοποιηθεί από το Ιράν και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά οι περισσότερες προσπάθειες δεν ήταν επιτυχείς.

Ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι πύραυλοι Σαχάμπ-3 βασίζονται στην κατασκευή των πυραύλων της Βορείου Κορέας, Νο Ντονγκ.

Ακριβό το τίμημα μιας... Ολυμπιάδας
BBC News
Η χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002 πραγματοποιήθηκε στο Σολτ Λέικ Σίτι

26.5.2002 22:12 (Ωρα Λονδίνου)
Οι πόλεις που επιθυμούν να ανταγωνισθούν για την ανάληψη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2010 οφείλουν να καταβάλουν μία διόλου ευκαταφρόνητη προκαταβολή, ακόμη και πριν χρησθούν υποψήφιες για την ανάληψη.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το ύψος των προκαταβολών από εδώ και στο εξής θα φθάνει τις 600.000 δολάρια (648.000 ευρώ).

Οι χώρες που επιθυμούν να αναλάβουν τη χειμερινή Ολυμπιάδα του 2010 οφείλουν να καταβάλουν 100.000 δολάρια (108.000 ευρώ) μέχρι τις 31 Μαϊου, εάν θέλουν να συμπεριληφθούν στις υποψηφιότητες.

Οσες επιλεγούν να γίνουν υποψήφιες θα πρέπει να καταβάλουν 500.000 δολάρια (540.000 ευρώ) μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Τεχνογνωσία

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν δηλώσει ότι θα επιθυμούσαν να αναλάβουν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η Ελβετία, η Κίνα, η Ισπανία, η Νότιος Κορέα, η Αυστρία, ο Καναδάς και η Βοσνία.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε ότι η προκαταβολή θα καλύψει τα έξοδα των εγγράφων που θα σταλούν και των σεμιναρίων που θα διεξαχθούν για την παροχή τεχνογνωσίας προς τις υποψήφιες χώρες.

"Η επιτροπή θα παράσχει στις υποψήφιες χώρες όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία και επομένως οι χώρες αυτές θα γλιτώσουν χρήματα που θα έδιναν σε εταιρείες συμβούλων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

"Επιπλέον, η προκαταβολή θα αποτρέψει ορισμένες χώρες να θέτουν υποψηφιότητα μόνο για λόγους δημοσιότητας", κατέληξε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Κρίσιμες εκλογές στην Κολομβία
BBC News
Τα μέτρα ασφαλείας στα εκλογικά κέντρα είναι δρακόντεια

26.5.2002 20:35 (Ωρα Λονδίνου)
Οι πολίτες της Κολομβίας προσέρχονται στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, με τα προγνωστικά να προβλέπουν νίκη του ακροδεξιού υποψηφίου, Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος έχει υποσχεθεί να λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον του αριστερού κινήματος ανταρτών.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε μία περίοδο βίας, ενώ οι αντάρτες έχουν προειδοποιήσει για πιθανές βομβιστικές επιθέσεις. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ περίπου 200.000 στρατιώτες βρίσκονται σε επιφυλακή για να εγγυηθούν την ασφάλεια των ψηφοφόρων.

Στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, η συμμετοχή του εκλογικού σώματος είναι πολύ υψηλή. Στην επαρχία σημειώθηκαν ορισμένα επεισόδια βίας όταν άνοιγαν οι κάλπες, αλλά δεν έλαβαν μεγάλη έκταση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Αντρές Παστράνα, απηύθυνε εκκλήσεις στους ψηφορόρους να προσέλθουν στις κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι "η δημοκρατία είναι το ισχυρότερο όπλο εναντίον της τρομοκρατίας".

Πολιτική βία

Ο Αντρές Παστράνα δεν μπορούσε να ξαναθέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου, βάσει του Συντάγματος της χώρας.

Το Σάββατο, σημειώθηκε έκρηξη σε ένα εκλογικό κέντρο, όπου σκοτώθηκε και ένας κοινοτάρχης. Πιστεύεται ότι πίσω από την επίθεση κρύβονταν οι οργανώσεις των ανταρτών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη πολιτική βία στην Κολομβία θα στρέψει τους ψηφοφόρους προς τον ακροδεξιό Αλβάρο Ουρίμπε, ο πατέρας του οποίου είχε σκοτωθεί από τους αντάρτες.

Πολλοί Κολομβιανοί έχουν δηλώσει ότι τάσσονται υπέρ του, μετά τις προεκλογικές του εξαγγελίες για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Ο Πολάνσκι κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα
BBC News
Η ιστορία του Πολωνού πιανίστα είχε συνεπάρει τον Πολάνσκι

26.5.2002 20:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πολύτιμος Χρυσός Φοίνικας του φεστιβάλ των Καννών απονεμήθηκε την Κυριακή στον διάσημο Πολωνό σκηνοθέτη, Ρόμαν Πολάνσκι, για την ταινία του "Ο πιανίστας".

Το φιλμ περιγράφει τους αγώνες για επιβίωση ενός Εβραίου, ο οποίος ζούσε στη Βαρσοβία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ίδιος ο Πολάνσκι, 68 χρόνων σήμερα, ζούσε στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η μητέρα του είχε σκοτωθεί στο Αουσβιτς.

Ο Ρόμαν Πολάνσκι εξέφρασε την τιμή του για το βραβείο που του απονείμεται, δηλώνοντας ότι η νίκη του πρέπει να αποδοθεί σε ολόκληρη την Πολωνία.

Σκληρός συναγωνισμός

Το φιλμ του Πολάνσκι συναγωνίσθηκε 21 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες και εκείνες γνωστών σκηνοθετών, όπως ο Μάικ Λι, ο Μάικλ Γουίντερμποτομ και ο Κένεθ Λόουτς. Το ρόλο του κεντρικού ήρωα υποδύεται ο Αντριεν Μπρόντι.

Ο Ρόμαν Πολάνσκι έχει σκηνοθετήσει ορισμένες αξέχαστες ταινίες της Εβδομης Τέχνης, όπως "Το μωρό της Ρόζμαρι" και "Τσάινα Τάουν".

Το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ απονεμήθηκε στο φιλμ του Φινλανδού σκηνοθέτη, Ακι Καουρισμάκι, "Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν".

Το φιλμ του Κένεθ Λόουτς, "Sweet Sixteen", δεν κατάφερε να πάρει το Χρυσό Φοίνικα, παρά τις προβλέψεις ορισμένων κριτικών κινηματογράφου. Ωστόσο, το φιλμ κέρδισε το βραβείο σεναρίου (Πολ Λάβερτι).

Ανησυχίες για την υγεία του ποντίφικα
BBC News
Η αδυναμία του έγινε εμφανής κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία

26.5.2002 19:35 (Ωρα Λονδίνου)
Το Βατικανό παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' μπορεί να ματαιώσει την προγραμματισμένη για τον Ιούλιο περιοδεία του στην Αμερική, λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο εκπρόσωπος του Πάπα, Χουακίν Ναβάρο Βαλς, είπε ότι ο 82χρονος ποντίφικας θα μεταβεί τον Ιούλιο στο Τορόντο του Καναδά, αλλά ότι μπορεί να ματαιωθούν οι υπόλοιποι σταθμοί της περιοδείας του - το Μεξικό και η Γουατεμάλα.

Η εύθραυστη υγεία του ποντίφικα έχει προκαλέσει συναγερμό ανάμεσα σε αυτούς που τον ακολούθησαν στο ταξίδι του στη Βουλγαρία.

Τα μόνα ταξίδια του ποντίφικα που έχουν ματαιωθεί ήταν μία επίσκεψη στη Νέα Υόρκη το 1994, όταν είχε σπάσει το πόδι του, και μία επίσκεψη στην Αρμενία το 1999, επειδή είχε προσβληθεί από γρίπη.

Προβλήματα υγείας

Οι παγκόσμιες περιοδείες έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' στα 23 χρόνια που ασκεί τα καθήκοντά του. Ωστόσο, τα προβλήματα υγείας του φαίνεται ότι δεν θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να ταξιδεύει.

Ο ποντίφικας ολοκλήρωσε το ταξίδι του στη Βουλγαρία μία υπαίθρια λειτουργία στην πόλη Πλόβντιβ, όπου ανακήρυξε σε αγίους τρεις Βουλγάρους ιερείς που είχαν εκτελεσθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1952, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοποι του Βατικανού.

Οι δυνάμεις του ποντίφικα κατά το τελευταίο του ταξίδι στη Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να έχουν εξαντληθεί, καθώς υποφέρει από τη νόσο του Πάρκινσον και από αρθριτικά.

Οι γιατροί δεν του επιτρέπουν πλέον να περπατάει και για αυτό μετακινείται με ένα μικρό ηλεκτρικό όχημα.

Θρυμματισμός πριν από την πτώση
BBC News
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περίπου 80 πτώματα

26.5.2002 19:01 (Ωρα Λονδίνου)
Εμπειρογνώμονες από την Ταϊβάν εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι το αεροσκάφος των κινεζικών αερογραμμών που συνετρίβη το Σάββατο επιφέροντας το θάνατο 225 ατόμων είχε θρυμματισθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης, πριν πέσει στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τα ραντάρ, το αεροπλάνο διαλύθηκε σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια πριν εξαφανισθεί από τις οθόνες.

Το αεροπλάνο εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ, 20 λεπτά μετά την απογείωσή του, ενώ πραγματοποιούσε μία "πτήση ρουτίνας" προς το Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά οι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ο πιλότος δεν είχε χρόνο στη διάθεσή του να επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου.

Ανάμεσα στα πιθανολογούμενα αίτια είναι να σημειώθηκε έκρηξη στο εσωτερικό του αεροσκάφους, να υπήρξε κάποια σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος ή να επρόκειτο για στρατιωτικό ατύχημα.

Ιστορικό ατυχημάτων

Η εταιρεία China Airlines διαθέτει ακόμη τέσσερα αεροσκάφη παρόμοια με αυτό που συνετρίβη - ένα Μπόινγκ 747-200. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ζήτησε να παραμείνουν στο έδαφος τα υπόλοιπα αεροσκάφη, μέχρι να διεξαχθούν οι έρευνες για θέματα ασφαλείας.

Η κακοκαιρία δυσχεραίνει το έργο των σωστικών συνεργείων, αν και πιστεύεται ότι όλοι οι επιβάτες έχουν σκοτωθεί. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περίπου 80 πτώματα.

Τα τελευταία 13 χρόνια έχουν συντριβεί πέντε αεροσκάφη της China Airlines. Το 1999, είχαν σκοτωθεί τρία άτομα, όταν ένα μικρό αεροσκάφος είχε συντριβεί στο Χονγκ Κονγκ.

Το 1998, ένα δυστύχημα λόγω κακοκαιρίας είχε επιφέρει το θάνατο 197 ατόμων. Το 1994 είχαν σκοτωθεί 264 άτομα σε μία πτήση προς την Ιαπωνία και το 1989 είχαν σκοτωθεί 56 άτομα, όταν το αεροσκάφος προσέκρουσε σε κορυφή όρους.

Σύσφιγξη δεσμών ΗΠΑ - Γαλλίας
BBC News
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου Μπους στη Γαλλία

26.5.2002 19:14 (Ωρα Λονδίνου)
Την αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας στην εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Ζακ Σιράκ, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους.

Ο κ. Μπους βρίσκεται στη Γαλλία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας για τη σύσφιγξη των δεσμών της Ουάσινγκτον με τους συμμάχους της στον αγώνα εναντίον της διεθνούς τρομοκρατιας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολιτική της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι ο Ζακ Σιράκ ήταν ο πρώτος ηγέτης που τον είχε επισκεφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Σιράκ παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τομέα των εξαγωγών χάλυβος, αλλά επεσήμανε ότι τέτοιου είδους εμπορικές συναλλαγές αντιστοιχούν μόνο στο 5% του εμπορίου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Διαδηλώσεις

Ωστόσο, η υποδοχή του κ. Μπους στη Γαλλία δεν αναμένεται να είναι εξίσου εγκάρδια όπως στη Ρωσία, καθώς χιλιάδες άτομα διαδήλωναν κατά την πρώτη συνάντηση του προέδρου Μπους με το Ζακ Σιράκ.

Οι γαλλικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν πιθανές συμπλοκές των διαδηλωτών με την αστυνομία.

Πολλοί διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την πολιτική της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, αλλά και για την εμμονή της κυβέρνησης Μπους να υποστηρίζει τη θανατική ποινή.

Επιπλέον, ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις επιθυμούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επικυρώσουν το πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

"Η Βρετανία εξετάζει το θέμα των μαρμάρων"
BBC News
Η Ελλάδα έχει προτείνει και την προσωρινή επιστροφή των μαρμάρων

26.5.2002 18:31 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα από τον ερχόμενο Αύγουστο, συμφώνησε - όπως αναφέρει το σημερινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας Sunday Telegraph - να ασχοληθεί με το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα αμέσως μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

Μάλιστα ο κύριος Μακ Γκρέγκορ πρόκειται να πραγματοποιήσει - για πρώτη φορά στην πολύχρονη διαμάχη των δύο πλευρών - συνομιλίες με μέλη της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Βρετανικό Μουσείο φαίνεται πλέον πιο διαλλακτικό στο θέμα των μαρμάρων, αν και πρόσφατα ο σημερινός διευθυντής του είχε δηλώσει ότι τα γλυπτά δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Sunday Telegraph, αυτή η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης έχει άμεση σχέση με την πρόθεση της Ελλάδας να δώσει στο Βρετανικό Μουσείο πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα με αντάλλαγμα την επιστροφή των μαρμάρων.

Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στο Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα, να καλύψει το τεράστιο έλλειμμά του χρεώνοντας τους επισκέπτες μιας ενδεχόμενης ειδικής έκθεσης με νέα αρχαιολογικά ευρήματα από την Ελλάδα.

"Εξαντλήθηκε η υπομονή της Ινδίας"
BBC News
Ενα εκατομμύριο στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών

26.5.2002 18:21 (Ωρα Λονδίνου)
Σε προειδοποιητικές δηλώσεις εναντίον του Πακιστάν προέβη για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, ο οποίος δήλωσε ότι εξαντλήθηκαν τα όρια της υπομονής του.

Οι δηλώσεις του κ. Βατζπαγί έγιναν λίγες ώρες μετά τη δεύτερη πυραυλική δοκιμή του Πακιστάν, την οποία η Ινδία θεωρεί "εξαιρετικά προκλητική" σε μία περίοδο έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι οι δοκιμές των βαλλιστικών πυραύλων είναι "υποθέσεις ρουτίνας", αλλά παρ' όλα αυτά αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και να μην πραγματοποιήσει τις δοκιμές.

Ο κ. Βατζπαγί απηύθυνε εκκλήσεις στο λαό της Ινδίας να επιδείξει πνεύμα ενότητας "για να αντιμετωπισθεί η τρομοκρατία", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας δήλωσε ότι η χώρα του έπρεπε να προβεί σε αντίποινα εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών, αμέσως μετά την επίθεση εναντίον του ινδικού κοινοβουλίου το Δεκέμβριο.

Πυρηνικό οπλοστάσιο

"Η διεθνής κοινότητα έχει απευθύνει εκκλήσεις στην Ινδία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση", δήλωσε ο κ. Βατζπαγί. "Ομως, όσο η στάση του Πακιστάν συνεχίζει να είναι προκλητική, η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταλάβει ότι τα περιθώρια υπομονής της Ινδίας δεν είναι ανεξάντλητα", τόνισε.

Οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας προσπαθούν να αποτρέψουν μία διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες που διαθέτουν ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο. Ομως, ο ανταποκριτής του BBC στο Νέο Δελχί υπογραμμίζει ότι η Ινδία δεν φαίνεται πλέον διατεθειμένη να στηριχθεί σε διπλωματικές υποσχέσεις.

Στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, περίπου 15.000 Ινδοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς τα χωριά κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν εδέχθησαν επιθέσεις από πακιστανικές οβίδες.

Το βράδυ του Σαββάτου, πέντε άτομα σκοτώθηκαν στο Κασμίρ, ανάμεσα στα οποία και δύο παιδιά.

Εκκλήσεις Μπους προς το Πακιστάν
BBC News
Πριν από τη Γαλλία το ζεύγος Μπους είχε επισκεφθεί τη Ρωσία

26.5.2002 18:21 (Ωρα Λονδίνου)
Εκκλήσεις προς το Πακιστάν να αποδείξει ότι μπορεί να αποτρέψει τις επιθέσεις εξτρεμιστών στην Ινδία απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η λήψη μέτρων για τον τερματισμό της διέλευσης ατόμων από το Πακιστάν στην Ινδία είναι πιο σημαντική από τις πυραυλικές δοκιμές του Πακιστάν.

Ο πρόεδρος Μπους βρίσκεται στη Γαλλία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας για τη σύσφιξη των δεσμών της Ουάσινγκτον με τους συμμάχους της στον αγώνα εναντίον της διεθνούς τρομοκρατιας.

Από την πλευρά του, ο Ζακ Σιράκ, δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας του στην εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο κ. Σιράκ παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τομέα των εξαγωγών χάλυβος, αλλά επεσήμανε ότι τέτοιου είδους εμπορικές συναλλαγές αντιστοιχούν μόνο στο 5% του εμπορίου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Διαδηλώσεις

Πάντως, στη Γαλλία αναμένονται μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Μπους και της εξωτερικής του πολιτικής. Οι γαλλικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν πιθανές συμπλοκές των διαδηλωτών με την αστυνομία.

Πολλοί διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την πολιτική της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, αλλά και για την εμμονή της κυβέρνησης Μπους να υποστηρίζει τη θανατική ποινή.

Επιπλέον, ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις επιθυμούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επικυρώσουν το πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο δημιογράφος του BBC που ακολουθεί τον Τζορτζ Μπους στην περιοδεία του πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται να διαφωνούν σε αρκετά σημεία, αλλά κυρίως στο θέμα της επέκτασης του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας και στο Ιρά κ.

Τεράστιες ποσότητες πάγων στον Αρη
BBC News
Το διαστημικό όχημα "Οδύσσεια του Αρη"

26.5.2002 17:10 (Ωρα Λονδίνου)
Τεράστιες ποσότητες πάγων ανακαλύφθηκαν στον Αρη από τo ανεπάνδρωτο διαστημικό εξερευνητικό όχημα της ΝΑΣΑ, κάνοντας τους επικεφαλής του προγράμματος να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Η ανακάλυψη θεωρείται η πιο σημαντική που έχει γίνει μέχρι στιγμής για τον Αρη και κάνει τους επικεφαλής της ΝΑΣΑ αισιόδοξους ότι μπορεί να σταλούν σύντομα και αστροναύτες στον κόκκινο πλανήτη.

Το φασματόμετρο του διαστημικού οχήματος "Οδύσσεια του Αρη" κατέγραψε ορισμένες μπλε ζώνες κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, γεγονός που σημαίνει ότι εκεί κρύβονται τεράστιες ποσότητες πάγων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της ΝΑΣΑ θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για μία επανδρωμένη αποστολή μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Ωκεανοί

Οι λεπτομέρειες των εν λόγω ανακαλύψεων πρόκειται να δημοσιευθούν την ερχόμενη Πέμπτη σε σημαντική αμερικανική επιθεώρηση για την επιστήμη και το Διάστημα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εάν λιώσουν οι πάγοι κάτω από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, αυτό θα δημιουργήσει ωκεανούς βάθους περίπου 500 μέτρων.

Η ανακάλυψη πιστεύεται ότι μπορεί να λύσει τα μυστήρια που κρύβονται στον κόκκινο πλανήτη. Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι ο Αρης διέθετε νερό στο παρελθόν, αλλά δεν μπορούσαν να καταλάβουν εάν είχε εξαφανισθεί.

Πιστεύεται πλέον ότι οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν τις περιοχές όπου ενδεχομένως υπάρχει ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Ο ίδιος εξοπλισμός του διαστημικού οχήματος "Οδύσσεια του Αρη" είχε χρησιμοποιηθεί και για την εξερεύνηση της Σελήνης το 1998. Τότε είχε διαπιστωθεί ότι υπάρχει πάγος σε ορισμένες περιοχές των πόλων του φεγγαριού.

Έφτασε στη Γαλλία από τη Ρωσία ο πρόεδρος Μπους
BBC News
Νέα φάση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

26.5.2002 15:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε στη Γαλλία όπου θα έχει συνομιλίες το Γάλλο ομόλογο του Ζακ Σιράκ.

Η γαλλική αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή, αφού η επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στη Γαλλία αναμένεται να επισκιαστεί από σειρά διαδηλώσεων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη, όπου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δύο ηγέτες απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις που τους υπέβαλαν φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.

Ο κ. Μπους έπλεξε το εγκώμιο του Ρώσου ομολόγου του που κατανοεί, όπως είπε, ότι η ελευθερία θα ενισχύσει το μέλλον της χώρας του και πρόσθεσε πως η μεγάλη πλειοψηφία του αμερικανικού λαού είναι ευχαριστημένη για τη νέα εποχή που άρχισε στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και γιατί οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι σύμμαχοι στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

Η συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η συμφωνία που υπέγραψαν την Παρασκευή οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Μόσχα, για τη μείωση κατά τα δύο τρίτα των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν οι δύο χώρες.

Ο κ. Μπους δήλωσε ότι ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στις σχέσεις των δύο κρατών, όμως ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί πέτυχαν να εξασφαλίσουν την αποθήκευση αρκετών από τις πυρηνικές κεφαλές και όχι, σε αυτή την φάση τουλάχιστον, την καταστροφή τους.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί, που αμφισβητούν ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε στη Μόσχα, αποτελεί επιτυχία, και ένας από αυτούς είναι ο εκδότης του εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού "Slovo", Βίκτωρ Λίνικ.

"Νομίζω ότι η συνάντηση κορυφής ήταν καλή, όμως ήταν μια συνάντηση ρουτίνας και η συμφωνία που επετεύχθη, ήταν και αυτή ρουτίνας. Νομίζω, πάντως, ότι είναι κάτι καλό, που δεν επετεύχθη κάτι εντυπωσιακό. Αν οι σύνοδοι γίνουν ρουτίνα, νομίζω ότι οι δύο χώρ ες θα αποκτήσουν μια φυσιολογική σχέση", δήλωσε ο εκδότης του πολιτικού περιοδικού

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν σε όλους τους τομείς, από το εμπόριο μέχρι την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και την αναζήτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

ΗΠΑ - Ρωσία - Ιράν

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την υποψία ότι η Ρωσία βοηθάει το Ιράν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, κάτι που αρνείται ο Ρώσος πρόεδρος.

Παρ'όλα αυτά, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσεφελντ, μιλώντας στην Ουάσινγκτον, επέμεινε ότι το Ιράν, βοηθούμενο από άλλες χώρες, προσπαθεί να δημιουργήσει όπλα μαζικής καταστροφής:

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι το Ιράν λαμβάνει βοήθεια, προοδεύει και είναι αποφασισμένο να επιτύχει τον σκοπό του.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράν βρίσκεται στην τελική ευθεία για να πετύχει την δημιουργία όπλων μαζικής καταστροφής.

Ανύπαρκτα τα δικαιώματα των ζώων στην Ελλάδα, αναφέρει άρθρο του New Statesman

26.5.2002 14:49 (Ωρα Λονδίνου)
Μπορεί η Γερμανία να έδωσε συνταγματικά δικαιώματα στα ζώα της και η Βρετανία να έχει προτείνει τη σύνταξη καταστατικού δικαιωμάτων των ζώων, στην Ελλάδα, όμως, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την "ημέρα της κρίσης", όπως γράφει η Ελένα Σμιθ σε άρθρο της που δημοσιεύεται αύριο στο εβδομαδιαίο περιοδικό New Statesman.

Όλα δείχνουν, γράφει η Ελένα Σμιθ, ότι οι 55.000 αδέσποτοι σκύλοι που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας θα έχουν εξαφανιστεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ προβαίνει στην εικασία ότι αυτό σημαίνει τη δηλητηρίασή τους.

"Ξεχάστε οποιαδήποτε ηθική διαλεκτική. Εκεί όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, η ιδέα να αποκτήσουν τα μικρά ζώα εγγύηση για την ποιότητα ζωής τους είναι τόσο ξένη όσο η ιδέα ότι ο σκύλος είναι φίλος," λέει το άρθρο. Και συνεχίζει: "Εδώ και χρόνια, οι Έλληνες σκοτώνουν συστηματικά ανεπιθύμητες γάτες και σκύλους, ρίχνοντας στο φαγητό τους θανατηφόρα φυτοφάρμακα. Συχνά βλέπω νεκρές γάτες παρατημένες σε δημοτικούς σκουπιδοτενεκέδες έξω από το σπίτι μου. Και μαθαίνω ότι οι Έλληνες είναι εναντίον της στείρωσης των ζώων, γιατί ίσως έτσι να προσβάλλεται το 'αντριλίκι' τους. Ένα ζώο μπορεί να καταλήξει να πνιγεί ή να δηλητηριαστεί, αλλά πρέπει να έχει σεξουαλική ζωή..." λέει ένας Έλληνας γείτονας της Ελένα Σμιθ, όπως εκείνη υποστηρίζει.

Σύμφωνα με το άρθρο που έχει τίτλο "Η σκυλίσια ζωή στην Ελλάδα: Παρατηρήσεις επί της ελληνικής σφαγής", ευρωπαϊκές και αμερικανικές οργανώσεις για την προστασία των ζώων έχουν ήδη αρχίσει να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων να υποχρεούνται να δηλώνουν τα ζώα τα οποία κατέχουν και να τους εμφυτεύουν μικροτσίπ για την αναγνώριση τους, καθώς και να τιμωρούνται όσοι εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους.

Παρόμοια κατάσταση, γράφει η Ελένα Σμιθ στο άρθρο της, επικρατεί και στην Κύπρο.

Αεροπορική τραγωδία στην Ταϊβάν- 225 νεκροί ο απολογισμός
BBC News
Περισσότερα από 70 πτώματα έχουν ήδη περισυλλεγεί

26.5.2002 14:14 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας της Ταιβάν δήλωσαν βέβαιοι πως το αεροσκάφος της China Airlines που κατέπεσε χθες σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της νήσου, εξεράγη στον αέρα. Ο πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας είπε οτι η άτρακτος διαλύθηκε σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια, σε ύψος εννέα χιλιάδων μέτρων. Πρόσθεσε οτι οι συνομλίες που προηγήθηκαν μεταξύ των πιλότων και του πύργου ελέγχου ήταν φυσιολογικές. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένας επιζών απο τους 204 επιβάτες και το 19μελές πλήρωμα της πτήσης.

Σύμφωνα με Ταϊβανέζους αξιωματούχους οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες είναι ελάχιστες, ενώ ήδη έχουν περισυλλεγεί περισσότερα από 70 πτώματα.

Σημειώνεται ότι η αεροπορική εταιρεία China Airlines έχει στο παθητικό της 4 δυστυχήματα από το 1994.

Αεροπορική τραγωδία στην Ταϊβάν- 225 νεκροί ο απολογισμός
BBC News
Οι κινεζικές αερογραμμές έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για το ότι δεν είναι ασφαλείς

26.5.2002 12:09 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας της Ταιβάν δήλωσαν βέβαιοι πως το αεροσκάφος της China Airlines που κατέπεσε χθες σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της νήσου, εξεράγη στον αέρα. Ο πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας είπε οτι η άτρακτος διαλύθηκε σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια, σε ύψος εννέα χιλιάδων μέτρων. Πρόσθεσε οτι οι συνομλίες που προηγήθηκαν μεταξύ των πιλότων και του πύργου ελέγχου ήταν φυσιολογικές. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένας επιζών απο τους 204 επιβάτες και το 19μελές πλήρωμα της πτήσης.

Σημειώνεται ότι η αεροπορική εταιρεία China Airlines έχει στο παθητικό της 4 δυστυχήματα από το 1994.

Αναχώρησε από τη Ρωσσία ο πρόεδρος Μπους
BBC News
Νέα φάση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

26.5.2002 12:13 (Ωρα Λονδίνου)
Αναχώρησε απο τη Ρωσία ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους και κατευθύνεται στη Γαλλία στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη. Ο κύριος Μπούς θα έχει συνάντηση με το γάλλο ομόλογο του Ζακ Σιράκ. Όμως, η επίσκεψή του στη Γαλλία αναμένεται να επισκιαστεί από σειρά διαδηλώσεων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέφθηκαν την Αγία Πετρούπολη, όπου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δύο ηγέτες απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις που τους υπέβαλαν φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.

Ο κ. Μπους έπλεξε το εγκώμιο του Ρώσου ομολόγου του που κατανοεί, όπως είπε, ότι η ελευθερία θα ενισχύσει το μέλλον της χώρας του και πρόσθεσε πως η μεγάλη πλειοψηφία του αμερικανικού λαού είναι ευχαριστημένη για τη νέα εποχή που άρχισε στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και γιατί οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι σύμμαχοι στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

Η συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η συμφωνία που υπέγραψαν την Παρασκευή οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Μόσχα, για τη μείωση κατά τα δύο τρίτα των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν οι δύο χώρες.

Ο κ. Μπους δήλωσε ότι ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στις σχέσεις των δύο κρατών, όμως ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί πέτυχαν να εξασφαλίσουν την αποθήκευση αρκετών από τις πυρηνικές κεφαλές και όχι, σε αυτή την φάση τουλάχιστον, την καταστροφή τους.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί, που αμφισβητούν ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε στη Μόσχα, αποτελεί επιτυχία, και ένας από αυτούς είναι ο εκδότης του εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού "Slovo", Βίκτωρ Λίνικ.

"Νομίζω ότι η συνάντηση κορυφής ήταν καλή, όμως ήταν μια συνάντηση ρουτίνας και η συμφωνία που επετεύχθη, ήταν και αυτή ρουτίνας. Νομίζω, πάντως, ότι είναι κάτι καλό, που δεν επετεύχθη κάτι εντυπωσιακ ό. Αν οι σύνοδοι γίνουν ρουτίνα, νομίζω ότι οι δύο χώρες θα αποκτήσουν μια φυσιολογική σχέση", δήλωσε ο εκδότης του πολιτικού περιοδικού

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν σε όλους τους τομείς, από το εμπόριο μέχρι την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και την αναζήτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

ΗΠΑ - Ρωσία - Ιράν

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την υποψία ότι η Ρωσία βοηθάει το Ιράν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, κάτι που αρνείται ο Ρώσος πρόεδρος.

Παρ'όλα αυτά, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσεφελντ, μιλώντας στην Ουάσινγκτον, επέμεινε ότι το Ιράν, βοηθούμενο από άλλες χώρες, προσπαθεί να δημιουργήσει όπλα μαζικής καταστροφής:

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι το Ιράν λαμβάνει βοήθεια, προοδεύει και είναι αποφασισμένο να επιτύχει τον σκοπό του.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράν βρίσκεται στην τελική ευθεία για να πετύχει την δημιουργία όπλων μαζικής καταστροφής.

Νέες επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη
BBC News
Οι Ισραηλινές δυνάμεις δηλώνουν ότι στόχος των επιχειρήσεων είναι η σύλληψη Παλαιστινίων παραστρατιωτικών

26.5.2002 10:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε πόλεις της Δυτικής Όχθης με στόχο τη σύλληψη Παλαιστινίων εξτρεμιστών.

Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη της Καλκίλια και επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας. Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοι στρατιώτες αποσύρθηκαν απο τη Βηθλεέμ και την Τούλκαρεμ, στις οποίες είχαν εισβάλει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τεθωρακισμένα άρματα μάχης παραμένουν στα σύνορα της Τούλκαρεμ, όπου επίσης έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι Παλαιστινιακές αρχές αναφέρουν οτι οι Ισραηλινοί πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα άνδρα κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Τούλκαρεμ.

Επισκόπηση των βρετανικών εφημερίδων της Κυριακής

26.5.2002 7:57 (Ωρα Λονδίνου)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου κυριαρχεί στις πρώτες σελίδες των σημερινών βρετανικών εφημερίδων. Οι περισσότερες αναφέρονται στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το αν θα δώσει τελικά το παρών ο Ντέϊβιντ Μπέκαμ στους αγώνες της Εθνικής Αγγλίας, αλλά και στο πόσο θα στοιχίσει στην Εθνική Ιρλανδίας η τελεσίδικη αποχή του Ρόϋ Κην.

Ταξιτζήδες σε ρόλο ψυχολόγου; Σύμφωνα με την πρώτη σελίδα του Ομπζέρβερ, αυτός τουλάχιστον θα είναι ο στόχος μιας νέας πρωτοβουλίας του Βρετανικού υφυπουργείου γυναικών σε συνεργασία με τις ενώσεις των αυτοκινητιστών. Το σχέδιο προβλέπει την παροχή ειδικών σεμιναρίων συμβουλευτικής ψυχολογίας στους οδηγούς ταξί, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους πελάτες τους που αποφασίζουν να τους... ανοίξουν την καρδιά τους. Πιο συγκεκριμένος στόχος του σχεδίου είναι να μπορούν οι οδηγοί ταξί να προσφέρουν συμβουλές και συμπαράσταση σε γυναίκες που τους εκμυστηρεύονται ότι έχουν πέσει θύμα κακοποίησης από μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Το σχόλιο της εφημερίδας δίνεται με μορφή γελοιογραφίας: ο οδηγός ενός ταξί που, ενώ φορτώνει τις βαλίτσες μιας πελάτισας, την ρωτάει: "Μήπως θέλετε βοήθεια και με τα συναισθηματικά σας βάρη;".

Στις εσωτερικές σελίδες του Ομπζέρβερ, η κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Η εφημερίδα μεταφέρει τις απόψεις του Ιταλού γιατρού Σεβερίνο Αντινόρι, που αποκάλυψε πρόσφατα ότι ένα μυστικό ιατρικό δίκτυο έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες κλωνοποιήσεις ανθρώπινων εμβρύων. Μάλιστα, ο δόκτωρ Αντινόρι φέρεται να υποστηρίζει ότι τουλάχιστον τρεις γυναίκες, οι δύο από αυτές στη Ρωσσία, κυοφορούν αυτή τη στιγμή έμβρυα που έχουν προκύψει από κλωνοποίηση. Σύμφωνα με τον ιταλό γιατρό -ο οποίος έχει ήδη από τον Απρίλιο ανακοινώσει ότι πέτυχε να κλωνοποιήσει ανθρώπινο έμβρυο σε περιβάλλον εργαστηρίου- στο μυστικό δίκτυο που στοχεύει στη γέννηση του πρώτου κλωνοποιημένου βρέφους, μετέχει ο κυπριακής κ αταγωγής βιολόγος Πάνος Ζαβός, και δύο γνωστοί Βρεταννοί ερευνητές που προτιμούν να μείνουν ανώνυμοι.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το ζήτημα της κλωνοποίησης έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα, όμως, πλέον, υπάρχουν δείγματα ότι πολλοί είναι οι επιστήμονες εκείνοι που βλέπουν με θετικό μάτι τα επιχειρήματα υπέρ της κλωνοποίησης. Μάλιστα ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον Αντινόρι, έχει ήδη προχωρήσει στη δημιουργία μιας "Παγκόσμιας Οργάνωσης Αναπαραγωγικής Ιατρικής", που στόχο θα έχει να πιέσει για περαιτέρω έρευνα στο θέμα της κλωνοποποίησης.

Διεθνής ανησυχία για την ένταση στο Κασμίρ
BBC News
Αποκλιμάκωση της έντασης ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος

26.5.2002 6:57 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις της Ινδίας με το Πακιστάν. Η διεθνής κοινότητα άσκησε σκληρή κριτική στο Πακιστάν για το γεγονός ότι προχώρησε, χθες, στην πρώτη δοκιμή ενός νέου τύπου βαλιστικού πυραύλου, όμως, πριν από λίγες ώρες, το Πακιστάν προχώρησε και σε δεύτερη δοκιμή βαλιστικού πυραύλου. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην βελτίωση του άσχημου κλίματος, που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της διαφιλονικούμενης περιοχής του Kashmir.

Ο πρόεδρος Μπους, από τη δική του πλευρά, δήλωσε πως έχει μεγάλη σημασία να τηρήσει ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσαράφ, την υπόσχεση που έδωσε ότι θα αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας και θα εμποδίσει την είσοδο ισλαμιστών μαχητών στο υπο ινδικό έλεγχο Κασμίρ.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπιχάρι Βατσπάγι, δήλωσε πως η χώρα του δεν θεωρεί σοβαρή εξέλιξη τις πυραυλικές δοκιμές του Πακιστάν.

Διεθνής ανησυχία

Την ίδια ώρα, όμως, εντείνεται η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας καθώς οι δύο πυρηνικές δυνάμεις, η Ινδία και το Πακιστάν, βρίσκονται στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης.

Τουλάχιστον ένα εκατομύριο Ινδοί και Πακιστανοί στρατιώτες έχουν παραταχθεί στις δύο πλευρές των συνόρων με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ, που δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στρατιωτικών εχθροπραξιών.

Αεροπορική τραγωδία στην Ταϊβάν - Δεν υπάρχουν μάλλον επιζώντες
BBC News
Οι κινεζικές αερογραμμές έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για το ότι δεν είναι ασφαλείς

26.5.2002 6:53 (Ωρα Λονδίνου)
Αεροσκάφος του εθνικού αερομεταφορέα της Ταϊβάν, της China Airlines, στο οποίο επέβαιναν 225 άνθρωποι--206 επιβάτες και 19μελές πλήρωμα--συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Ταϊβάν-Χονγκ Κονγκ.

Το στίγμα του αεροπλάνου, τύπου Μπόϊνγκ 747-200, εξαφανίστηκε απο τα ραντάρ μία περίπου ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Ταϊπέϊ και ενώ βρισκόταν κοντά σε σύμπλεγμα νησιών στις δυτικές ακτές της Ταϊβάν.

Ο υφυπουργός μεταφορών της Ταϊβάν ανακοίνωσε οτι δέκα πτώματα έχουν ανασυρθεί και τουλάχιστον εκατό έχουν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Ταϊβάν, ενώ ο διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα να ανασυρθούν επιζώντες.

Πολλοί κάτοικοι της Ταϊβάν, που θέλουν να επισκεφθούν την ηπειρωτική Κίνα, χρησιμοποιούν την πτήση αυτή της China Airlines.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Σαγκάη, η εταιρεία China Airlines είχε πολλά προβλήματα στο παρελθόν: λόγω μιας σειράς από ατυχήματα κατά τη δεκαετία του 1990, το χειρότερο από τα οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 200 άνθρωποι πριν από τέσσερα χρόνια στο αεροδρόμιο της Ταϊπέϊ, είχε θεωρηθεί ως μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Ομως τα τελευταία χρόνια, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ταϊβάν προέβη σε αναδιοργάνωση του ιπτάμενου προσωπικού του και έδωσε περισσότερη έμφαση στην ασφάλεια.

Αεροπορική τραγωδία στην Ταϊβάν - Δεν υπάρχουν μάλλον επιζώντες
BBC News
Οι κινεζικές αερογραμμές έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για το ότι δεν είναι ασφαλείς

26.5.2002 6:53 (Ωρα Λονδίνου)
Αεροσκάφος του εθνικού αερομεταφορέα της Ταϊβάν, της China Airlines, στο οποίο επέβαιναν 225 άνθρωποι--206 επιβάτες και 19μελές πλήρωμα--συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Ταϊβάν-Χονγκ Κονγκ.

Το στίγμα του αεροπλάνου, τύπου Μπόϊνγκ 747-200, εξαφανίστηκε απο τα ραντάρ μία περίπου ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Ταϊπέϊ και ενώ βρισκόταν κοντά σε σύμπλεγμα νησιών στις δυτικές ακτές της Ταϊβάν.

Ο υφυπουργός μεταφορών της Ταϊβάν ανακοίνωσε οτι δέκα πτώματα έχουν ανασυρθεί και τουλάχιστον εκατό έχουν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Ταϊβάν, ενώ ο διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα να ανασυρθούν επιζώντες.

Πολλοί κάτοικοι της Ταϊβάν, που θέλουν να επισκεφθούν την ηπειρωτική Κίνα, χρησιμοποιούν την πτήση αυτή της China Airlines.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Σαγκάη, η εταιρεία China Airlines είχε πολλά προβλήματα στο παρελθόν: λόγω μιας σειράς από ατυχήματα κατά τη δεκαετία του 1990, το χειρότερο από τα οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 200 άνθρωποι πριν από τέσσερα χρόνια στο αεροδρόμιο της Ταϊπέϊ, είχε θεωρηθεί ως μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Ομως τα τελευταία χρόνια, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ταϊβάν προέβη σε αναδιοργάνωση του ιπτάμενου προσωπικού του και έδωσε περισσότερη έμφαση στην ασφάλεια.

Αλλαγή στάσης του Βρετανικού Μουσείου ως προς τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

26.5.2002 6:40 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Neil McGregor, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα από τον ερχόμενο Αύγουστο, συμφώνησε, όπως αναφέρει το σημερινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας "Sunday Telegraph", να ασχοληθεί με το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα αμέσως μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του. Μάλιστα ο κύριος McGrogor πρόκειται να έχει - για πρώτη φορά στην πολύχρονη διαμάχη των δύο πλευρών - συνομιλίες με μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για τον Επαναπατρισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Βρετανικό Μουσείο δείχνει, πλέον, πιο διαλλακτικό στο θέμα των Μαρμάρων, αν και πρόσφατα ο σημερινός διευθυντής του είχε δηλώσει ότι τα γλυπτά δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα. Κατά την Sunday Telegraph η διαφαινόμενη αυτή αλλαγή στάσης έχει άμεση σχέση με την πρόθεση της Ελλάδας να δώσει στο Βρετανικό Μουσείο πρόσφατα αρχαιολογικά ευρύματα με αντάλλαγμα την επιστροφή των Μαρμάρων. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στο Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα, να καλύψει το τεράστιο έλλειμμά του χρεώνοντας τους επισκέπτες μιας ενδεχόμενης ειδικής έκθεσης νέα αρχαιολογικά ευρύματα από την Ελλάδα.

Εντείνεται η πολιτική κρίση στη Σερβία
BBC News
Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα

26.5.2002 6:58 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνεται η πολιτική κρίση στη Σερβία μετά την απειλή του κόμματος του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ότι θα αποχωρήσει από τη Βουλή και θα σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση αν επιτροπή του κοινοβουλίου προχωρήσει στην αποπομπή πάνω από των μισών βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας επειδή δεν παρίστανται στις συνεδριάσεις του σώματος.

Την Παρασκευή, η Βουλή έλαβε αυτή την απόφαση εναντίον 50 βουλευτών διαφόρων κομμάτων, εκ των οποίων οι 26 ανήκαν στο κόμμα του προέδρου Κοστούνιτσα.

Ανώτατο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ντράσγκαν Μαρσικάνιν, δήλωσε πως μία τέτοια ενέργεια είναι παράνομη και το κόμμα θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι εκτιμά ότι το θέμα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο εντάσσεται στη συνεχιζόμενη κόντρα του κ. Κοστούνιτσα και του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Ντζίντζιτς, μπορεί να οδηγήσει τη Σερβία σε πρόωρες εκλογές.

Ποεδρικές εκλογές στη Σερβία πρόκειται να γίνουν στα τέλη του έτους και βουλευτικές το 2004.

Νέες ανησυχίες για την υγεία του Πάπα
BBC News
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος στη Βουλγαρία

26.5.2002 6:58 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες ανησυχίες για την υγεία του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εκφράζονται μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος στο Αζερμπαϊτζάν και τη Βουλγαρία.

Ο Γερμανός Καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, που είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις του Βατικανού με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες, παραδέχτηκε ότι αυτό που απασχόλησε ιδιαίτερα τους κληρικούς που συνόδευσαν τον Πάπα στις επισκέψεις του στις δύο αυτές χώρες ήταν η υγεία του προκαθήμενου της Ρωμαιθοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά πρόσθεσε ότι ο Πάπας, που φάνηκε να είναι πολύ αδύναμος, δεν σχεδιάζει να μειώσει τις επισκέψεις του στο εξωτερικό.

"Αυτό δείχνει πως ένας ηλικιωμένος και αδύνατος άνθρωπος έχει ακόμη κάποια αξία σε έναν κόσμο που τείνει να απαρνείται τους ηλικιωμένους και τους αδυνάτους", δήλωσε ο Καρδινάλιος Κάσπερ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Βατικανό, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι ο Πάπας σχεδιάζει να επισκεφθεί τον Ιούλιο τον Καναδά, το Μεξικό και τη Γουατεμάλα, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες, πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τον Αύγουστο την πατρίδα του, Πολωνία, και τον Σεπτέμβριο την Κροατία.

"Όλοι μπορούν να δουν την κατάσταση της υγείας του Πάπα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Ιωακείμ Ναβάρο-Βαλς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεναγεί τον Τζορτζ Μπους στην Αγία Πετρούπολη
BBC News
Νέα φάση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

26.5.2002 6:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζορτζ Μπους, επισκέφθηκαν την Κυριακή την Αγία Πετρούπολη, όπου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένιγκραντ, όπως λεγηόταν τότε η πόλη, από τα ναζιστικά στρατεύματα, στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δύο ηγέτες απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις που τους υπέβαλαν φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.

Ο κ. Μπους έπλεξε το εγκώμιο του Ρώσου ομολόγου του που κατανοεί, όπως είπε, ότι η ελευθερία θα ενισχύσει το μέλλον της χώρας του και πρόσθεσε πως η μεγάλη πλειοψηφία του αμερικανικού λαού είναι ευχαριστημένη για τη νέα εποχή που άρχισε στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και γιατί οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι σύμμαχοι στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

Η συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η συμφωνία που υπέγραψαν την Παρασκευή οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Μόσχα, για τη μείωση κατά τα δύο τρίτα των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν οι δύο χώρες.

Ο κ. Μπους δήλωσε ότι ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στις σχέσεις των δύο κρατών, όμως ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί πέτυχαν να εξασφαλίσουν την αποθήκευση αρκετών από τις πυρηνικές κεφαλές και όχι, σε αυτή την φάση τουλάχιστον, την καταστροφή τους.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί, που αμφισβητούν ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε στη Μόσχα, αποτελεί επιτυχία, και ένας από αυτούς είναι ο εκδότης του εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού "Slovo", Βίκτωρ Λίνικ.

"Νομίζω ότι η συνάντηση κορυφής ήταν καλή, όμως ήταν μια συνάντηση ρουτίνας και η συμφωνία που επετεύχθη, ήταν και αυτή ρουτίνας. Νομίζω, πάντως, ότι είναι κάτι καλό, που δεν επετεύχθη κάτι εντυπωσιακό. Αν οι σύνοδοι γίνουν ρουτίνα, νομίζω ότι οι δύο χώρες θα αποκτήσουν μια φυσιολογική σχέση", δήλωσε ο εκδότης του πολιτικού περιοδικού

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν σε όλους τους τομείς, από το εμπόριο μέχρι την καταπο λέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και την αναζήτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

ΗΠΑ - Ρωσία - Ιράν

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την υποψία ότι η Ρωσία βοηθάει το Ιράν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, κάτι που αρνείται ο Ρώσος πρόεδρος.

Παρ'όλα αυτά, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσεφελντ, μιλώντας στην Ουάσινγκτον, επέμεινε ότι το Ιράν, βοηθούμενο από άλλες χώρες, προσπαθεί να δημιουργήσει όπλα μαζικής καταστροφής:

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι το Ιράν λαμβάνει βοήθεια, προοδεύει και είναι αποφασισμένο να επιτύχει τον σκοπό του.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράν βρίσκεται στην τελική ευθεία για να πετύχει την δημιουργία όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Λετονία κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον
BBC News
H φετινή νικήτρια, Μαρίγια Ναούμοβα

26.5.2002 6:52 (Ωρα Λονδίνου)
'Η Επίθεση των κλώνων'. Αυτό ήταν το σχόλιο του Βρετανού τηλεσχολιαστή Τέρρυ Βόγκαν, όταν στη σκηνή του διαγωνισμούς της Γιουροβίζιον που έγινε εχθές στο Ταλίν της Εσθονίας, εμφανίστηκε ο Μιχάλης Ρακιντζής, το γκρούπ του και οι πέντε Χάϊ Τεκ στολές τους.

Το τραγούδι SAGAPO φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκε με παρόμοια ειρωνική αδιαφορία και από άλλες χώρες, κι έτσι περιορίστηκε στην δέκατη έβδομη θέση με εικοσιεφτά βαθμούς -μια θέση που θα ήταν αρκετά χαμηλότερη αν η Κύπρος δεν είχε δώσει, κατά τα ειωθότα, τους δικούς της δώδεκα βαθμούς στον Μιχάλη Ρακιντζή. Η ανταλλαγή της ανώτερης βαθμολογίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αντιμετωπίστηκε για άλλη μια φορά με δυσφορία από τους διεθνείς σχολιαστές, αλλά όπως φαίνεται βρήκε και την αποδοκιμασία του κοινού που ήταν παρόν στο θέατρο του Ταλίν.

Κατά τα άλλα, ο 47ος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον που για πρώτη φορά έγινε σε πρώην κομμουνιστική δημοκρατία, ανέδειξε νικήτρια της Λετονή Μαρία Ναούμοβα με το τραγούδι I Wanna -που επικράτησε με 176 βαθμούς έναντι της Μάλτας (164), της Εσθονίας (111) και της Βρετανίας (111).

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.