Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-18

  1. Συμφωνία για την τύχη των 13 Παλαιστινίων
  2. Ενταση και πάλι μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν
  3. Αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιρλανδία
  4. Παρέμβαση Μπιλ Κλίντον για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου
  5. "Χτύπημα της Αλ Κάιντα ήταν η επίθεση αυτοκτονίας στην Τυνησία"
  6. Παράδοση Σερβοβόσνιου κατηγορούμενου για τη Βοσνία
  7. Τουλάχιστον 620 νεκροί από τον καύσωνα στην Ινδία
  8. Το Κυπριακό, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση
  9. "Πιθανή δολιοφθορά" μπορεί να προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Βρετανία
  10. Αμφιβολίες για τα δακτυλικά αποτυπώματα
  11. Ενταση και πάλι μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν
  12. Παρέμβαση Μπιλ Κλίντον για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου
  13. Αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιρλανδία
  14. "Χτύπημα της Αλ Κάιντα ήταν η επίθεση αυτοκτονίας στην Τυνησία"
  15. Παράδοση Σερβοβόσνιου κατηγορούμενου για τη Βοσνία
  16. Τουλάχιστον 620 νεκροί από τον καύσωνα στην Ινδία
  17. "Πιθανή δολιοφθορά" μπορεί να προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Βρετανία
  18. Το Κυπριακό, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση
  19. Δεκαεννέα ημέρες άντεξαν τα σιαμαία
  20. Αμφιβολίες για τα δακτυλικά αποτυπώματα
  21. Παρέμβαση Μπιλ Κλίντον για 11τη Σεπτεμβρίου
  22. "Πιθανή δολιοφθορά" μπορεί να προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Πότερς Μπαρ
  23. Παρέμβαση Μπιλ Κλίντον για 11τη Σεπτεμβρίου
  24. Η Ινδία θα απελάσει τον Πακιστανό πρέσβυ στο Δελχί
  25. "Πέπλο σιωπής" στο Αφγανιστάν
  26. Δεν άντεξαν τα σιαμαία
  27. 11 Σεπτεμβρίου: Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ
  28. Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στην Ιρλανδία
  29. Σχέδιο κατά της Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις
  30. Έκλεισαν οι κάλπες στην Ιρλανδία
  31. "Πιθανή δολιοφθορά" μπορεί να προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Πότερς Μπαρ
  32. "Πέπλο σιωπής" στο Αφγανιστάν
  33. Αμφιβολίες Αραφάτ για την ημερομηνία των εκλογών
  34. Συνέντευξη: Το Κυπριακό, η Τουρκία και η Ε.Ε
  35. Ινδία: Τουλάχιστον 620 νεκροί από τον καύσωνα
  36. Άνοδος της ακροδεξιάς στην Ολλανδία
  37. Από τον "καναπέ" 1.000 Βρετανοί οπαδοί
  38. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
Συμφωνία για την τύχη των 13 Παλαιστινίων
BBC News
Με αγωνία περίμεναν επί ημέρες οι Παλαιστίνιοι την απόφαση για την τύχη τους (στη φωτογραφία, 2 από τους Παλαιστινίους στο ξενοδοχείο στην Κύπρο, όπου μεταφέρθηκαν μετά από τη λύση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως)

19.5.2002 0:26 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων, οι 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν για το πού θα πάνε οι 13 Παλαιστίνιοι, που έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε ξενοδοχείο της Κύπρου μετά από την λήξη της πολυήμερης πολιορκίας από τις δυνάμεις του Ισραήλ του Ναού της Γεννήσεως, στην πόλη Βηθλεέμ, στις αρχές του μήνα.

Με βάση την συμφωνία, που επετεύχθη, η Ισπανία και η Ιταλία θα φιλοξενήσουν από 3 Παλαιστινίους η κάθε χώρα, η Ελλάδα και η Ιρλανδία από 2, η Πορτογαλία και η Φινλανδία από έναν, ενώ στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνει ένας Παλαιστίνιος.

Στο μεταξύ, στη Μέση Ανατολή, αυξάνονται οι πιέσεις προς τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ για να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνησή του και να προκηρύξει εκλογές.

Ενα μέλος του υπουργικού συμβουλίου των Παλαιστινίων φέρεται να δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θα πρέπει να παραιτηθούν αν είναι απαραίτητο.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυξάνονται οι φωνές, που ζητούν έναν πιο συμβολικό ρόλο για τον κ. Αραφάτ.

Πάντως, ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για εκλογές, αφού αξιωματούχοι των Παλαιστινίων λένε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί ψηφοφορία με τις δυνάμεις του Ισραήλ να βρίσκονται στις παρυφές όλων των πόλεων της Δυτικής Οχθης μετά από την αναζωπύρωση στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Ενταση και πάλι μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν
BBC News
Ενταση στις σχέσεις μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για μια ακόμα φορά τον τελευταίο καιρό

19.5.2002 0:17 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ινδία ανακοίνωσε την απέλαση του Πρεσβευτή του Πακιστάν στη χώρα.

Είχε προηγηθεί η εκτόξευση κατηγοριών από την πλευρά της Ινδίας προς το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες που, στις αρχές της εβδομάδας, σκότωσαν πάνω από 30 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, σε στρατόπεδο στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ. Πάντως, το Πακιστάν αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν σημειωθεί σφοδρές ανταλλαγές πυρών στη γραμμή που χωρίζει την Ινδική και την Πακιστανική περιοχή του Κασμίρ.

Η Ινδία είχε ανακαλέσει τον Πρεσβευτή της στο Πακιστάν τον Δεκέμβριο, και, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Γιασουάντ Σινγκ, εφόσον η χώρα του δεν έχει Πρεσβευτή στο Πακιστάν, θα πρέπει να αποχωρήσει και ο Πρεσβευτής του Πακιστάν από την Ινδία.

Η αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις των δύο αυτών χωρών είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο όταν η Ινδία είχε κατηγορήσει το Πακιστάν ότι βρίσκεται πίσω από επίθεση, που είχε πραγματοποιηθεί στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει τις δύο χώρες σε διάλογο για να λυθούν οι διαφορές τους, όμως οι τελευταίες εξελίξεις, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, καθιστά απίθανη μια τέτοια προοπτική.

Αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιρλανδία
BBC News
Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Παρασκευή στην Ιρλανδία

19.5.2002 0:25 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Πασρασκευή στην Ιρλανδία.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κόμμα του σημερινού Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν, Φιάνα Φέιλ, το οποίο ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας στην Ιρλανδία από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 1997, δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας για πρώτη φορά στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια.

Το κόμμα του κ. Αχέρν χρειάζεται 83 έδρες στο Κοινοβούλιο για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα δείχνουν ότι όλα θα κριθούν με μία ή δύο έδρες διαφορά.

Ενισχυμένο από την εκλογική διαδικασία εξέρχεται το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης IRA - το Σιν Φέιν - που κερδίζει 3 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας και, ενδεχομένως, να πάρει και άλλες.

Ομως, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έχει απορρίψει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συμμετοχής του Σιν Φέιν σε κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι να επιτευχθεί η διάλυση του ΙRΑ.

Παρέμβαση Μπιλ Κλίντον για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου
BBC News
Την παρέμβαση του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε η πολιτική αντιπαράθεση για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου

19.5.2002 0:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον είπε ότι έκθεση, που συντάχθηκε πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η οποία άφηνε να εννοηθεί ότι η οργάνωση Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν θα μπορούσε να επιτεθεί με αεροσκάφη σε γνωστά Αμερικανικά κτίρια, ήταν βασισμένη σε υποθέσεις.

Ο κ. Κλίντον, μιλώντας στην Χαβάι, είπε ότι η έκθεση προς το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών ήταν βασισμένη σε πληροφορίες για τις πιθανές κινήσεις του Οσάμα μπιν Λάντεν.

"Γι'αυτό", πρόσθεσε ο ίδιος, "Αμερικανικές δυνάμεις επετέθησαν τότε σε στρατόπεδα εκπαίδευσης της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και προσπάθησαν, με τη βοήθεια του Πακιστάν, να συλλάβουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, που εθεωρείτο επικίνδυνος".

Τα σχόλια του κ. Κλίντον έγιναν καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσλάβει διαστάσεις πολιτικής κρίσης οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπους δεν έλαβε υπόψη της μυστικές πληροφορίες, που θα μπορούσαν - σύμφωνα με τις καταγγελίες - να έχουν αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μπους είπε ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την επίθεση αν είχε εκ των προτέρων στοιχεία στην διάθεσή του.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι αν γνώριζε ότι θα χρησιμοποιούνταν αεροπλάνα για να σκοτώσουν εκείνη την ημέρα, θα είχε κάνει τα πάντα για να προσπαθήσει να εμποδίσει μια τέτοια ενέργεια.

Ο Γερουσιαστής Τομ Ντασλ, απαντώντας στα σχόλια του κ. Μπους, είπε ότι δεν έχει σημασία το ότι δεν γνώρισε τις πληροφορίες των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά το γιατί δεν τις γνώριζε.

Στο μεταξύ, η Αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μια ημέρα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε στη διάθεσή της σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν επιθέσεων της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ομως, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέσερ, το σχέδιο δεν είχε φτάσει ακόμη στον Αμερικανό πρόεδρο όταν πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσε ις.

Η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι δεν υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά απλώς για προσπάθειες εκδήλωσης αεροπειρατείας σε Αμερικανικά αεροσκάφη.

"Δεν είχαμε πληροφορίες για συγκεκριμένο χρόνο ή τοποθεσία, ούτε φυσικά για τη μορφή των επιθέσεων. Οι πληροφορίες μας ανέφεραν απλά ότι υπάρχουν άνθρωποι, που εκπαιδεύονται, και είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν αεροπειρατείες", είπε η σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος προέβη σε αυτές τις ανακοινώσεις εξαιτίας των φόβων ότι οι πληροφορίες αυτές θα διέρρεαν ούτως ή άλλως.

Το Δημοκρατικό κόμμα ζητά την διενέργεια έρευνας από το Αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ ηγετικά στελέχη της Αμερικανικής κυβέρνησης κατηγορούν το Δημοκρατικό Κόμμα για ανευθυνότητα.

"Χτύπημα της Αλ Κάιντα ήταν η επίθεση αυτοκτονίας στην Τυνησία"
BBC News
Ηταν έργο της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα Μπιν Λάντεν η επίθεση σε Εβραϊκή συναγωγή (στη φωτογραφία) της Τυνισίας;

19.5.2002 0:26 (Ωρα Λονδίνου)
Υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του στην Αραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat, που έχει έδρα το Λονδίνο, ότι η Αλ Κάιντα ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα σε Εβραϊκή συναγωγή της Τυνισίας με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και 14 Γερμανοί τουρίστες και, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αν καταστεί βέβαιο ότι η συνέντευξη είναι γνήσια, θα επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της Γερμανίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι στην επίθεση της Τυνισίας ήταν αναμεμειγμένη και η οργάνωση Αλ Κάιντα.

Την Παρασκευή, στην ίδια εφημερίδα, μεταδώθηκε μαγνητοφωνημένη συνέντευξη του πρώην ηγέτη των Ταλεμπάν Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, ο οποίος φέρεται να λέει ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν, που κατηγορείται ότι υποκίνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ζωντανός παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται.

Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας, της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι Σαουδάραβας, δήλωσαν στο BBC ότι εκτίμησή τους είναι ότι οι και οι δύο συνεντεύξεις είναι γνήσιες.

Παράδοση Σερβοβόσνιου κατηγορούμενου για τη Βοσνία
BBC News
Ο Σερβοβόσνιος Ντούσκο Κνέζεβιτς, που παραδώθηκε, αντιμετωπίζει, συνολικά, 45 κατηγορίες για εγκλήματα σε δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης της Βοσνίας (στη φωτογραφία, κρατούμενοι σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Βοσνίας, την περίοδο του πολέμου στην περιοχή)

19.5.2002 0:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Σερβοβόσνιος Ντούσκο Κνέζεβιτς, που κατηγορείται για θηριωδίες σε δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1992, παραδώθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Κνέζεβιτς παραδώθηκε στις αρχές στην πόλη της Βοσνίας Μπάνια Λούκα και τώρα καλείται να αντιμετωπίσει 21 κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και 24 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Κνέζεβιτς, παρότι δεν κατείχε κανένα αξίωμα, έμπαινε συστηματικά σε δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης με σκοπό να βασανίσει και να σκοτώσει κρατουμένους.

Τουλάχιστον 620 νεκροί από τον καύσωνα στην Ινδία
BBC News
Καύσωνας και ξηρασία πλήητουν την Ινδία

19.5.2002 0:26 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 620 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο κρατίδιο Αντρά Πραντές της Ινδίας από τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το θερμόμετρο θα συνεχίσει να ανεβαίνει και τις επόμενες ημέρες.

Ο Μάιος είναι συνήθως ο πιο "καυτός" μήνας στην Ινδία, αλλά οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν φέτος είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας.

Αλλά και σε άλλες περιοχές της Ινδίας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη εξαιτίας όχι μόνο του καύσωνα, αλλά και των θερμών ανέμων, που πνέουν.

Οι περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο, βρίσκονται στα νότια διαμερίσματα της Ινδίας και, πιο συγκεκριμένα, στο κρατίδιο Αντρά Πραντές, όπου η αφυδάτωση και η θερμοπληξία έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.

Το Κυπριακό, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση
BBC News
"H προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου θα κλείσει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τουρκία", εκτιμά ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν του Πανεπιστημίου Κιλ της Βρετανίας, που είναι ειδικός στο Κυπριακό

19.5.2002 0:33 (Ωρα Λονδίνου)
Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, την εβδομάδα αυτή, στην Κύπρο αποτέλεσε αντικείμενο ποικίλων ερμηνειών για την πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν του Πανεπιστημίου Κιλ της Βρετανίας, που είναι ειδικός στο Κυπριακό, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι η επίσκεψη του κ. Αννάν στην Κύπρο "είναι ενδεικτική της ανησυχίας, που προκαλεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η στασιμότητα του προβλήματος ιδιαίτερα μετά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών".

"Το γεγονός ότι ο κ. Αννάν είδε ξεχωριστά τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς και ότι δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν είναι ανησυχητικό και δείχνει ότι απαιτείται πλέον μεγάλη πίεση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας", είπε ο Βρετανός ειδικός.

Για την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την επιδιωκόμενη ένταξη της Τουρκίας, ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν είπε ότι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Αγκυρα θα αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό:

"Μπορεί να γίνει και το αντίθετο. Nα οδηγήσει την Τουρκία σε υλοποίηση της απειλής ενσωμάτωσης της Βόρειας Κύπρου", είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο κλείνει οριστικά για την Τουρκία την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Βρετανός καθηγητής είπε, επίσης, ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας είναι διχασμένη στο ζήτημα της Κύπρου:

"Υπάρχει η πλευρά που θεωρεί το Κυπριακό θέμα εθνικό, που δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και η άλλη πλευρά, οι οπαδοί του εξευρωπαϊσμού της χώρας μέσω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που ζητούν υποχωρήσεις στο Κυπριακό", είπε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν του Πανεπιστημίου Κιλ της Βρετανίας, που είναι ειδικός στο Κυπριακό.

"Πιθανή δολιοφθορά" μπορεί να προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Βρετανία
BBC News
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας συντήρησης των σιδηροδρομικών γραμμών υποστηρίζουν ότι, ίσως, το σιδηροδρομικό αυτό δυστύχημα, που σημειώθηκε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, να οφείλεται σε δολιοφθορά, που προκάλεσε τον εκτροχιασμό του τρένου.

19.5.2002 0:26 (Ωρα Λονδίνου)
Σε δολιοφθορά ίσως να οφείλεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα, που σημειώθηκε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, και το οποίο κόστισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της συγκεκριμένης σιδηροδρομικής γραμμής.

Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι κάποιος με "εντελώς διεστραμένες" προθέσεις μπορεί να προκάλεσε βλάβη στα σημεία της γραμμής και να προκάλεσε τον εκτροχιασμό του τρένου.

Ο διευθυντής της εταιρείας Κέβιν Χάιντ αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία για απόπειρα δολιοφθοράς 9 ημέρες πριν από το δυστύχημα, όταν, τότε, σε έλεγχο συντήρησης, που είχε πραγματοποιηθεί, είχε διαπιστωθεί ότι έλειπαν κάποιες βίδες από σημείο του σιδηροδρόμου κοντά στον τόπο του δυστυχήματος.

Εκπρόσωπος των αρχών της Βρετανίας δήλωσε ότι η Αστυνομία συνεργάζεται με την Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας επί του θέματος και ότι δεν έχουν αδιάσειστα στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το δυστύχημα οφείλετο σε δολιοφθορά, παρόλο που, όπως είπε, δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Η προκαταρκτική έκθεση της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας, που είδε το φως της δημοσιότητας, αναφέρει ότι οι πρώτες έρευνες για τα αίτια του συμβάντος έδειξαν ότι οι βίδες ίσως να μην είχαν επανατοποθετηθεί σωστά ή ότι κάποιες εργασίες συντήρησης να μην είχαν ολοκληρωθεί.

Αμφιβολίες για τα δακτυλικά αποτυπώματα
BBC News
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αξιοπιστία των δακτυλικών αποτυπωμάτων για τη διαλεύκανση μιας υπόθεσης τίθεται υπό αμφισβήτηση

19.5.2002 0:27 (Ωρα Λονδίνου)
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται η αξιοπιστία των ... δακτυλικών αποτυπωμάτων, που κατηγορούνται ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα σε έρευνες για διάφορες υποθέσεις.

Ερευνητές από την Ιαπωνία δημιούργησαν τεχνητά δακτυλικά αποτυπώματα και διαπίστωσαν ότι, παρότι τεχνητά, τα δακτυλικά αποτυπώματα, που είχαν δημιουργήσει, έκαναν ... καλά τη δουλειά τους παραπλανώντας τα συστήματα ασφαλείας και δημιουργώντας, συχνά, λανθασμένες εντυπώσεις.

Μάλιστα, σε ποσοστό 80%, όπως έδειξε η έρευνα, τα τεχνητά δακτυλικά αποτυπώματα έμοιαζαν σε καταπληκτικό βαθμό με τα γνήσια δημιουργώντας τεράστια ερωτηματικά για το κατά πόσο μια έρευνα για κάποια υπόθεση μπορεί να βασίζεται μόνο σε αυτό το στοιχείο για να αποδείξει την ενοχή ενός συγκεκριμένου ανθρώπου.

Ακόμα και οι ίδιοι οι ερευνητές δεν πίστευαν το ... κατόρθωμά τους. Μάλιστα, ένας από αυτούς δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το να πούμε ότι είμαστε εντυπωσιασμένοι, μειώνει το πώς νιώθουμε" και συμπλήρωσε ότι τα τόσο πιστά τεχνητά δακτυλικά αποτυπώματα πρέπει να δημιουργήσουν ερωτηματικά για την αξιοπιστία τους ως μέσα διαλεύκανσης μιας υπόθεσης.

Ενταση και πάλι μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν
BBC News
Ενταση στις σχέσεις μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για μια ακόμα φορά τον τελευταίο καιρό

18.5.2002 19:24 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ινδία ανακοίνωσε την απέλαση του Πρεσβευτή του Πακιστάν στη χώρα.

Είχε προηγηθεί η εκτόξευση κατηγοριών από την πλευρά της Ινδίας προς το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες που, στις αρχές της εβδομάδας, σκότωσαν πάνω από 30 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, σε στρατόπεδο στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ. Πάντως, το Πακιστάν αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν σημειωθεί σφοδρές ανταλλαγές πυρών στη γραμμή που χωρίζει την Ινδική και την Πακιστανική περιοχή του Κασμίρ.

Η Ινδία είχε ανακαλέσει τον Πρεσβευτή της στο Πακιστάν τον Δεκέμβριο, και, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Γιασουάντ Σινγκ, εφόσον η χώρα του δεν έχει Πρεσβευτή στο Πακιστάν, θα πρέπει να αποχωρήσει και ο Πρεσβευτής του Πακιστάν από την Ινδία.

Η αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις των δύο αυτών χωρών είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο όταν η Ινδία είχε κατηγορήσει το Πακιστάν ότι βρίσκεται πίσω από επίθεση, που είχε πραγματοποιηθεί στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει τις δύο χώρες σε διάλογο για να λυθούν οι διαφορές τους, όμως οι τελευταίες εξελίξεις, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, καθιστά απίθανη μια τέτοια προοπτική.

Παρέμβαση Μπιλ Κλίντον για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου
BBC News
Την παρέμβαση του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε η πολιτική αντιπαράθεση για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου

18.5.2002 19:11 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον είπε ότι έκθεση, που συντάχθηκε πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η οποία άφηνε να εννοηθεί ότι η οργάνωση Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν θα μπορούσε να επιτεθεί με αεροσκάφη σε γνωστά Αμερικανικά κτίρια, ήταν βασισμένη σε υποθέσεις.

Ο κ. Κλίντον, μιλώντας στην Χαβάι, είπε ότι η έκθεση προς το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών ήταν βασισμένη σε πληροφορίες για τις πιθανές κινήσεις του Οσάμα μπιν Λάντεν.

"Γι'αυτό", πρόσθεσε ο ίδιος, "Αμερικανικές δυνάμεις επετέθησαν τότε σε στρατόπεδα εκπαίδευσης της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και προσπάθησαν, με τη βοήθεια του Πακιστάν, να συλλάβουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, που εθεωρείτο επικίνδυνος".

Τα σχόλια του κ. Κλίντον έγιναν καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσλάβει διαστάσεις πολιτικής κρίσης οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπους δεν έλαβε υπόψη της μυστικές πληροφορίες, που θα μπορούσαν - σύμφωνα με τις καταγγελίες - να έχουν αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μπους είπε ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την επίθεση αν είχε εκ των προτέρων στοιχεία στην διάθεσή του.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι αν γνώριζε ότι θα χρησιμοποιούνταν αεροπλάνα για να σκοτώσουν εκείνη την ημέρα, θα είχε κάνει τα πάντα για να προσπαθήσει να εμποδίσει μια τέτοια ενέργεια.

Ο Γερουσιαστής Τομ Ντασλ, απαντώντας στα σχόλια του κ. Μπους, είπε ότι δεν έχει σημασία το ότι δεν γνώρισε τις πληροφορίες των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά το γιατί δεν τις γνώριζε.

Στο μεταξύ, η Αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μια ημέρα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε στη διάθεσή της σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν επιθέσεων της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ομως, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέσερ, το σχέδιο δεν είχε φτάσει ακόμη στον Αμερικανό πρόεδρο όταν πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσ εις.

Η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι δεν υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά απλώς για προσπάθειες εκδήλωσης αεροπειρατείας σε Αμερικανικά αεροσκάφη.

"Δεν είχαμε πληροφορίες για συγκεκριμένο χρόνο ή τοποθεσία, ούτε φυσικά για τη μορφή των επιθέσεων. Οι πληροφορίες μας ανέφεραν απλά ότι υπάρχουν άνθρωποι, που εκπαιδεύονται, και είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν αεροπειρατείες", είπε η σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος προέβη σε αυτές τις ανακοινώσεις εξαιτίας των φόβων ότι οι πληροφορίες αυτές θα διέρρεαν ούτως ή άλλως.

Το Δημοκρατικό κόμμα ζητά την διενέργεια έρευνας από το Αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ ηγετικά στελέχη της Αμερικανικής κυβέρνησης κατηγορούν το Δημοκρατικό Κόμμα για ανευθυνότητα.

Αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιρλανδία
BBC News
Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Παρασκευή στην Ιρλανδία

18.5.2002 19:45 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Πασρασκευή στην Ιρλανδία.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν άνοδο του κόμματος του σημερινού Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν, Φιάνα Φέιλ, το οποίο ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας στην Ιρλανδία από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 1997.

Ομως, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το κόμμα του κ. Αχέρν, ίσως, να μην καταφέρει, για λίγες μόνο έδρες, να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας.

Ενισχυμένο από την εκλογική διαδικασία αναμένεται να εξέλθει το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης IRA, το Σιν Φέιν.

Ομως, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έχει απορρίψει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συμμετοχής του Σιν Φέιν σε κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι να επιτευχθεί η διάλυση του ΙRΑ.

"Χτύπημα της Αλ Κάιντα ήταν η επίθεση αυτοκτονίας στην Τυνησία"
BBC News
Ηταν έργο της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα Μπιν Λάντεν η επίθεση σε Εβραϊκή συναγωγή (στη φωτογραφία) της Τυνισίας;

18.5.2002 20:48 (Ωρα Λονδίνου)
Υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του στην Αραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat, που έχει έδρα το Λονδίνο, ότι η Αλ Κάιντα ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα σε Εβραϊκή συναγωγή της Τυνισίας με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και 14 Γερμανοί τουρίστες και, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αν καταστεί βέβαιο ότι η συνέντευξη είναι γνήσια, θα επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της Γερμανίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι στην επίθεση της Τυνισίας ήταν αναμεμειγμένη και η οργάνωση Αλ Κάιντα.

Την Παρασκευή, στην ίδια εφημερίδα, μεταδώθηκε μαγνητοφωνημένη συνέντευξη του πρώην ηγέτη των Ταλεμπάν Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, ο οποίος φέρεται να λέει ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν, που κατηγορείται ότι υποκίνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ζωντανός παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται.

Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας, της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι Σαουδάραβας, δήλωσαν στο BBC ότι εκτίμησή τους είναι ότι οι και οι δύο συνεντεύξεις είναι γνήσιες.

Παράδοση Σερβοβόσνιου κατηγορούμενου για τη Βοσνία
BBC News
Ο Σερβοβόσνιος Ντούσκο Κνέζεβιτς, που παραδώθηκε, αντιμετωπίζει, συνολικά, 45 κατηγορίες για εγκλήματα σε δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης της Βοσνίας (στη φωτογραφία, κρατούμενοι σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Βοσνίας, την περίοδο του πολέμου στην περιοχή)

18.5.2002 20:31 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Σερβοβόσνιος Ντούσκο Κνέζεβιτς, που κατηγορείται για θηριωδίες σε δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1992, παραδώθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Κνέζεβιτς παραδώθηκε στις αρχές στην πόλη της Βοσνίας Μπάνια Λούκα και τώρα καλείται να αντιμετωπίσει 21 κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και 24 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Κνέζεβιτς, παρότι δεν κατείχε κανένα αξίωμα, έμπαινε συστηματικά σε δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης με σκοπό να βασανίσει και να σκοτώσει κρατουμένους.

Τουλάχιστον 620 νεκροί από τον καύσωνα στην Ινδία
BBC News
Καύσωνας και ξηρασία πλήητουν την Ινδία

18.5.2002 20:20 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 620 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο κρατίδιο Αντρά Πραντές της Ινδίας από τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το θερμόμετρο θα συνεχίσει να ανεβαίνει και τις επόμενες ημέρες.

Ο Μάιος είναι συνήθως ο πιο "καυτός" μήνας στην Ινδία, αλλά οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν φέτος είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας.

Αλλά και σε άλλες περιοχές της Ινδίας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη εξαιτίας όχι μόνο του καύσωνα, αλλά και των θερμών ανέμων, που πνέουν.

Οι περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο, βρίσκονται στα νότια διαμερίσματα της Ινδίας και, πιο συγκεκριμένα, στο κρατίδιο Αντρά Πραντές, όπου η αφυδάτωση και η θερμοπληξία έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.

"Πιθανή δολιοφθορά" μπορεί να προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Βρετανία
BBC News
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας συντήρησης των σιδηροδρομικών γραμμών υποστηρίζουν ότι, ίσως, το σιδηροδρομικό αυτό δυστύχημα, που σημειώθηκε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, να οφείλεται σε δολιοφθορά, που προκάλεσε τον εκτροχιασμό του τρένου.

18.5.2002 19:35 (Ωρα Λονδίνου)
Σε δολιοφθορά ίσως να οφείλεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα, που σημειώθηκε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, και το οποίο κόστισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της συγκεκριμένης σιδηροδρομικής γραμμής.

Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι κάποιος με "εντελώς διεστραμένες" προθέσεις μπορεί να προκάλεσε βλάβη στα σημεία της γραμμής και να προκάλεσε τον εκτροχιασμό του τρένου.

Ο διευθυντής της εταιρείας Κέβιν Χάιντ αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία για απόπειρα δολιοφθοράς 9 ημέρες πριν από το δυστύχημα, όταν, τότε, σε έλεγχο συντήρησης, που είχε πραγματοποιηθεί, είχε διαπιστωθεί ότι έλειπαν κάποιες βίδες από σημείο του σιδηροδρόμου κοντά στον τόπο του δυστυχήματος.

Εκπρόσωπος των αρχών της Βρετανίας δήλωσε ότι η Αστυνομία συνεργάζεται με την Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας επί του θέματος και ότι δεν έχουν αδιάσειστα στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το δυστύχημα οφείλετο σε δολιοφθορά, παρόλο που, όπως είπε, δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Η προκαταρκτική έκθεση της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας, που είδε το φως της δημοσιότητας, αναφέρει ότι οι πρώτες έρευνες για τα αίτια του συμβάντος έδειξαν ότι οι βίδες ίσως να μην είχαν επανατοποθετηθεί σωστά ή ότι κάποιες εργασίες συντήρησης να μην είχαν ολοκληρωθεί.

Το Κυπριακό, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση
BBC News
H προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου θα κλείσει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τουρκία", εκτιμά ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν του Πανεπιστημίου Κιλ της Βρετανίας, που είναι ειδικός στο Κυπριακό

18.5.2002 20:06 (Ωρα Λονδίνου)
Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, την εβδομάδα αυτή, στην Κύπρο αποτέλεσε αντικείμενο ποικίλων ερμηνειών για την πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν του Πανεπιστημίου Κιλ της Βρετανίας, που είναι ειδικός στο Κυπριακό, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι η επίσκεψη του κ. Αννάν στην Κύπρο "είναι ενδεικτική της ανησυχίας, που προκαλεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η στασιμότητα του προβλήματος ιδιαίτερα μετά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών".

"Το γεγονός ότι ο κ. Αννάν είδε ξεχωριστά τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς και ότι δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν είναι ανησυχητικό και δείχνει ότι απαιτείται πλέον μεγάλη πίεση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας", είπε ο Βρετανός ειδικός.

Για την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την επιδιωκόμενη ένταξη της Τουρκίας, ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν είπε ότι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Αγκυρα θα αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό:

"Μπορεί να γίνει και το αντίθετο. Nα οδηγήσει την Τουρκία σε υλοποίηση της απειλής ενσωμάτωσης της Βόρειας Κύπρου", είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο κλείνει οριστικά για την Τουρκία την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Βρετανός καθηγητής είπε, επίσης, ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας είναι διχασμένη στο ζήτημα της Κύπρου:

"Υπάρχει η πλευρά που θεωρεί το Κυπριακό θέμα εθνικό, που δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και η άλλη πλευρά, οι οπαδοί του εξευρωπαϊσμού της χώρας μέσω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που ζητούν υποχωρήσεις στο Κυπριακό", είπε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν του Πανεπιστημίου Κιλ της Βρετανίας, που είναι ειδικός στο Κυπριακό.

Δεκαεννέα ημέρες άντεξαν τα σιαμαία
BBC News
Οι γιατροί δεν θέλησαν να πραγματοποιήσουν εγχείρηση στα σιαμαία, αφού θεωρούσαν ότι τα δύο κοριτσάκια είχαν ελάχιστες πιθανότητες, σε μια τέτοια περίπτωση, να επιζήσουν

18.5.2002 19:53 (Ωρα Λονδίνου)
Η Νατάσα και η Κόρτνει Σμιθ - τα μόλις 19 ημερών σιαμαία - που είχαν γεννηθεί στις 29 Απριλίου, πέθαναν σε νοσοκομείο της Βρετανίας.

Οι γονείς των βρεφών - η 21χρονη Τίνα Μέι και ο 33χρονος Ντένις Σμιθ - ήταν στο πλευρό τους μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Τα βρέφη ήταν ενωμένα στο στήθος και στην καρδιά τους. Η καρδιά των δύο σιαμαίων, βρισκόταν κυρίως στο σώμα της Νατάσα.

Στην αρχή υπήρχε η ελπίδα οτι θα μπορούσε να σωθεί το ένα κοριτσάκι θυσιάζοντας το άλλο. Ομως, αργότερα, και τα δύο βρέφη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην αναπνοή.

Ο θάνατός τους επήλθε δύο εβδομάδες μετά από την απόφαση των γιατρών να μην προχωρήσουν σε εγχείρηση, αφού θεωρούσαν ότι τα δύο κοριτσάκια είχαν ελάχιστες πιθανότητες, σε μια τέτοια περίπτωση, να επιζήσουν.

Αμφιβολίες για τα δακτυλικά αποτυπώματα
BBC News
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αξιοπιστία των δακτυλικών αποτυπωμάτων για τη διαλεύκανση μιας υπόθεσης τίθεται υπό αμφισβήτηση

18.5.2002 20:13 (Ωρα Λονδίνου)
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται η αξιοπιστία των ... δακτυλικών αποτυπωμάτων, που κατηγορούνται ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα σε έρευνες για διάφορες υποθέσεις.

Ερευνητές από την Ιαπωνία δημιούργησαν τεχνητά δακτυλικά αποτυπώματα και διαπίστωσαν ότι, παρότι τεχνητά, τα δακτυλικά αποτυπώματα, που είχαν δημιουργήσει, έκαναν ... καλά τη δουλειά τους παραπλανώντας τα συστήματα ασφαλείας και δημιουργώντας, συχνά, λανθασμένες εντυπώσεις.

Μάλιστα, σε ποσοστό 80%, όπως έδειξε η έρευνα, τα τεχνητά δακτυλικά αποτυπώματα έμοιαζαν σε καταπληκτικό βαθμό με τα γνήσια δημιουργώντας τεράστια ερωτηματικά για το κατά πόσο μια έρευνα για κάποια υπόθεση μπορεί να βασίζεται μόνο σε αυτό το στοιχείο για να αποδείξει την ενοχή ενός συγκεκριμένου ανθρώπου.

Ακόμα και οι ίδιοι οι ερευνητές δεν πίστευαν το ... κατόρθωμά τους. Μάλιστα, ένας από αυτούς δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το να πούμε ότι είμαστε εντυπωσιασμένοι, μειώνει το πώς νιώθουμε" και συμπλήρωσε ότι τα τόσο πιστά τεχνητά δακτυλικά αποτυπώματα πρέπει να δημιουργήσουν ερωτηματικά για την αξιοπιστία τους ως μέσα διαλεύκανσης μιας υπόθεσης.

Παρέμβαση Μπιλ Κλίντον για 11τη Σεπτεμβρίου
BBC News
Ο Μπιλ Κλίντον

18.5.2002 18:55 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρώην αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, είπε ότι έκθεση που έγινε πριν από τρία χρόνια και η οποία άφηνε να εννοηθεί ότι το δίκτυο της Αλ Καίντα θα μπορούσε να επιτεθεί με αεροσκάφη σε γνωστά αμερικανικά κτίρια ήταν βασισμένη σε υποθέσεις.

Ο Κος Κλίντον, μιλώντας στην Χαβάι, είπε ότι η έκθεση που συνετάχθη προς το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών ήταν βασισμένες σε πληροφορίες από δημόσιες πηγές για τις πιθανές κινήσεις του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Γι αυτό, πρόσθεσε, αμερικανικές δυνάνεις επιτέθηκαν τότε σε στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Καίντα στο Αφγανιστάν και προσπάθησαν, με τη βοήθεια του Πακιστάν, να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν, που εθεωρείτο επικίνδυνος.

Τα σχόλια του Κου Κλίντον έγιναν καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσλάβει διαστάσεις πολιτικής κρίσης οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση Μπους δεν έλαβε υπόψιν μυστικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την επίθεση αν είχε εκ των προτέρων στοιχεία

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι αν ήξερε πως "ο εχθρός θα χρησιμοποιούσε αεροπλάνα για να σκοτώσει εκείνο το πρωί" θα είχε κάνει τα πάντα για να προσπαθήσει να το εμποδίσει.

Ο γερουσιαστής Τομ Ντασλ απαντώντας στα σχόλια του κου Μπους, είπε ότι δεν έχει σημασία ότι δεν γνώρισε τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σημασία έχει γιατί δεν τις γνώριζε.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μια ημέρα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχε στη διάθεσή της σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν επιθέσεων του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Όπως ανακοίνωσε όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέσερ, το σχέδιο δεν είχε φτάσει ακόμη στον Αμερικανό πρόεδρο όταν πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις στους δίδυμους πύργους και το Πεντάγωνο.

Η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις αυτοκτονίας αλλά απλώς για προσπάθειε ς εκδήλωσης αεροπειρατείας σε αμερικανικά αεροσκάφη.

"Δεν είχαμε πληροφορίες για συγκεκριμένο χρόνο ή τοποθεσία, ούτε φυσικά για τη μορφή των επιθέσεων. Οι πληροφορίες μας έλεγαν απλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκπαιδεύονται και είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν αεροπειρατείες", είπε η Κοντολίζα Ράις.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Λευκός Οίκος προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις, από φόβο ότι οι πληροφορίες αυτές θα διέρρεαν ούτως ή άλλως.

Το δημοκρατικό κόμμα ζητά την διενέργεια έρευνας από το Κογκρέσο ενώ ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης, κατηγορούν το δημοκρατικό κόμμα για ανευθυνότητα.

"Πιθανή δολιοφθορά" μπορεί να προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Πότερς Μπαρ
BBC News
Τα σημεία που προκάλεσαν το δυστύχημα μεταφέρθηκαν για εξέταση

18.5.2002 6:39 (Ωρα Λονδίνου)
Δολιοφθορά ίσως να προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα που κόστισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, σύμωνα με την εταιρία που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της συγκεκριμένης γραμμής.

Η εταιρία Τζάρβις υποστηρίζει ότι κάποιος με "εντελώς διεστραμμένες" προθέσεις μπορεί να προκάλεσε βλάβη στα σημεία της γραμμής και να προκάλεσε τον εκτροχιασμό του τρένου.

Ο διευθυντής της εταιρίας, Κέβιν Χάιντ, αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία για απόπειρα δολιοφθοράς εννιά μέρες πριν το δυστύχημα, όταν σε έλεγχο συντήρησης είχε διαπιστωθεί ότι έλειπαν κάποιες βίδες από σημείο του σιδηροδρόμου κοντά στον τόπο του δυστυχήματος.

Εκπρόσωπος της Βρετανικής Αστυνομίας Μεταφορών δήλωσε ότι η Αστυνομία συνεργάζεται με την Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας επί του θέματος και ότι δεν έχουν αδιάσειστα στοιχεία που να παραπέμπουν σε δολιοφθορά, παρόλο που, όπως είπε, δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Η προκαταρκτική έκθεση της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες μέρες, αναφέρει ότι οι προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι οι βίδες ίσως να μην είχαν επανατοποθετηθεί σωστά ή ότι κάποιες εργασίες συντήρησης να μην είχαν ολοκληρωθεί.

Παρέμβαση Μπιλ Κλίντον για 11τη Σεπτεμβρίου
BBC News
Ο Μπιλ Κλίντον

18.5.2002 14:58 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρώην αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, είπε ότι έκθεση που έγινε πριν από τρία χρόνια και η οποία άφηνε να εννοηθεί ότι το δίκτυο της Αλ Καίντα θα μπορούσε να επιτεθεί με αεροσκάφη σε γνωστά αμερικανικά κτίρια ήταν βασισμένη σε υποθέσεις.

Ο Κος Κλίντον, μιλώντας στην Χαβάι, είπε ότι η έκθεση που συνετάχθη προς το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών ήταν βασισμένες σε πληροφορίες από δημόσιες πηγές για τις πιθανές κινήσεις του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Γι αυτό, πρόσθεσε, αμερικανικές δυνάνεις επιτέθηκαν τότε σε στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Καίντα στο Αφγανιστάν και προσπάθησαν, με τη βοήθεια του Πακιστάν, να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν, που εθεωρείτο επικίνδυνος.

Τα σχόλια του Κου Κλίντον έγιναν καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσλάβει διαστάσεις πολιτικής κρίσης οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση Μπους δεν έλαβε υπόψιν μυστικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την επίθεση αν είχε εκ των προτέρων στοιχεία

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι αν ήξερε πως "ο εχθρός θα χρησιμοποιούσε αεροπλάνα για να σκοτώσει εκείνο το πρωί" θα είχε κάνει τα πάντα για να προσπαθήσει να το εμποδίσει.

Ο γερουσιαστής Τομ Ντασλ απαντώντας στα σχόλια του κου Μπους, είπε ότι δεν έχει σημασία ότι δεν γνώρισε τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σημασία έχει γιατί δεν τις γνώριζε.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μια ημέρα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχε στη διάθεσή της σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν επιθέσεων του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Όπως ανακοίνωσε όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέσερ, το σχέδιο δεν είχε φτάσει ακόμη στον Αμερικανό πρόεδρο όταν πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις στους δίδυμους πύργους και το Πεντάγωνο.

Η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις αυτοκτονίας αλλά απλώς για προσπάθειε ς εκδήλωσης αεροπειρατείας σε αμερικανικά αεροσκάφη.

"Δεν είχαμε πληροφορίες για συγκεκριμένο χρόνο ή τοποθεσία, ούτε φυσικά για τη μορφή των επιθέσεων. Οι πληροφορίες μας έλεγαν απλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκπαιδεύονται και είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν αεροπειρατείες", είπε η Κοντολίζα Ράις.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Λευκός Οίκος προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις, από φόβο ότι οι πληροφορίες αυτές θα διέρρεαν ούτως ή άλλως.

Το δημοκρατικό κόμμα ζητά την διενέργεια έρευνας από το Κογκρέσο ενώ ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης, κατηγορούν το δημοκρατικό κόμμα για ανευθυνότητα.

Η Ινδία θα απελάσει τον Πακιστανό πρέσβυ στο Δελχί
BBC News
΄Ενταση στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν

18.5.2002 12:34 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει τον πρέσβυ του Πακιστάν στο Δελχί.

Προηγουμένως η Ινδία είχε κατηγορήσει το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές που, στις αρχές της εβδομάδας, σκότωσαν πάνω από τριάντα άτομα, πολλοί από τους οποίους ήσαν γυναίκες και παιδιά, σε στρατόπεδο στον υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ. Το Πακιστάν αρνείται τις κατηγορίες.

Τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν σημειωθεί σφοδρές ανταλλαγές πυρών στη γραμμή που χωρίζει την Ινδική και την Πακιστανική περιοχή του Κασμίρ.

Η Ινδία ανακάλεσε τον πρέσβυ της στο Πακιστάν τον Δεκέμβριο, και όπως είπε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Γιασουάντ Σινγκ, εφόσον η χώρα του δεν έχει πρέσβυ στην Ισλαμαμπάντ, θα πρέπει να αποχωρήσει και ο Πακιστανός πρέσβυς από το Δελχί.

"Πέπλο σιωπής" στο Αφγανιστάν
BBC News
Βρετανοί στρατιώτες φθάνουν στην ανατολική πλευρά του Αφγανιστάν

18.5.2002 12:41 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Αφγανιστάν, εκατοντάδες βρετανοί στρατιώτες προσπαθούν να εντοπίσουν μαχητές των Ταλιμπάν που πολέμησαν σε μάχη την Πέμπτη με στρατιώτες της διεθνούς δύναμης, στην επαρχία Μπακτία, στο νοτιο-ανατολικό Αφγανιστάν.

Βρετανοί επίσημοι τονίζουν ότι η ανάπτυξη των βρετανικών δυνάμεων αποτελεί άμεση αντίδραση με στόχο την υποστήριξη επίλεκτης μονάδας των Αυστραλών που δέχτηκαν επίθεση.

Δεν υπάρχουν θύματα από τη μεριά των συμμαχικών δυνάμεων, ορισμένοι μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Καίντα λέγεται ότι σκοτώθηκαν στην μάχη, στην οποία έλαβαν μέρος και αμερικανικά αεροσκάφη.

Πάντως οι στρατιωτικοί διοικητές της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν τηρούν σιγή ιχθύος για την εξέλιξη των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν από κοινού αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ύστερα από την επίθεση που δέχτηκαν στρατιώτες από την Αυστραλία.

Δύο βρετανοί στρατιώτες εκκενώθηκαν από την περιοχή, ένας με συμπτώματα μυστηριώδους στομαχικού πυρετού, που έχει εκδηλωθεί σε σαράντα βρεταννούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη τις αιτίες της ασθένειες.

Δεν άντεξαν τα σιαμαία
BBC News

18.5.2002 12:24 (Ωρα Λονδίνου)
Η Νατάσα και η Κόρτνει Σμιθ, τα μόλις δεκαεννέα ημερών σιαμαία, που είχαν γεννηθεί στις 29 Απριλίου, πέθαναν τελικά σε νοσοκομείο της Βρετανίας.

Οι γονείς των βρεφών, η 21χρονη Τίνα Μέι και ο 33χρονος Ντένις Σμιθ, ήταν στο πλευρό τους μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Τα βρέφη ήταν ενωμένα στο στήθος και στην καρδιά τους. Η καρδιά των δύο σιαμαίων, βρισκόταν κυρίως στο σώμα της Νατάσα.

Στην αρχή υπήρχε η ελπίδα οτι θα μπορούσε να σωθεί το ένα κοριτσάκι, θυσιάζοντας όμως το άλλο.

Αργότερα όμως και τα δύο βρέφη, αντιμετώπισαν δυσκολίες στην αναπνοή.

Ο θάνατός τους, έρχεται δύο εβδομάδες μετά την απόφαση των γιατρών του νοσοκομείου, να μην προχωρήσουν τελικά σε εγχείρηση. Οι γιατροί πάντως θεωρούσαν ότι τα δύο κοριτσάκια είχαν ελάχιστες πιθανότητες να επιζήσουν.

11 Σεπτεμβρίου: Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ
BBC News
Ο Τζωρτζ Μπους

18.5.2002 7:44 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ ύστερα από κατηγορίες εναντίον του προέδρου Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με τις οποίες ο αμερικανός πρόεδρος δεν έδρασε παρά τις πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις πριν την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι αν ήξερε πως "ο εχθρός θα χρησιμοποιούσε αεροπλάνα για να σκοτώσει εκείνο το πρωί" θα είχε κάνει τα πάντα για να προσπαθήσει να το εμποδίσει.

Ο γερουσιαστής Τομ Ντασλ απαντώντας στα σχόλια του κου Μπους, είπε ότι δεν έχει σημασία ότι δεν γνώρισε τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σημασία έχει γιατί δεν τις γνώριζε.

Εντωμεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μια ημέρα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχε στη διάθεσή της σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν επιθέσεων του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Όπως ανακοίνωσε όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέσερ, το σχέδιο δεν είχε φτάσει ακόμη στον Αμερικανό πρόεδρο όταν πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις στους δίδυμους πύργους και το Πεντάγωνο.

Η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις αυτοκτονίας αλλά απλώς για προσπάθειες εκδήλωσης αεροπειρατείας σε αμερικανικά αεροσκάφη.

"Δεν είχαμε πληροφορίες για συγκεκριμένο χρόνο ή τοποθεσία, ούτε φυσικά για τη μορφή των επιθέσεων. Οι πληροφορίες μας έλεγαν απλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκπαιδεύονται και είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν αεροπειρατείες", είπε η Κοντολίζα Ράις.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Λευκός Οίκος προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις, από φόβο ότι οι πληροφορίες αυτές θα διέρρεαν ούτως ή άλλως.

Το δημοκρατικό κόμμα ζητά την διενέργεια έρευνας από το Κογκρέσο ενώ ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης, κατηγορούν το δημοκρατικό κόμμα για ανευθυνότητα.

Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στην Ιρλανδία
BBC News
Το αναλογικό σύστημα καθιστά τις εκλογές περίπλοκες

18.5.2002 7:33 (Ωρα Λονδίνου)
Τα πρώτα αποτελέσματα των ιρλανδικών εκλογών έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστά, στα οποία το προβάδισμα έχει ο νυν πρωθυπουργός Μπέρτι Άχερν.

Το κόμμα του Μπέρτι Άχερν, Φιάνα Φέιλ, ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές του 1997.

Ενισχυμένο από την εκλογική διαδικασία αναμένεται να εξέλθει το πολιτικό σκέλος του IRA, Σιν Φέιν.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συμμετοχής του Σιν Φέιν σε κυβερνητικό συνασπισμό, έως ότου επιτευχθεί πλήρης διάλύση του ΙRΑ.

Η εκλογική διαδικασία έλαβε παράταση έως τις 10:30, τοπική ώρα προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση ψηφοφόρων.

Σε ένα μικρό αριθμό εκλογικών περιφερειών δοκιμάστηκε πειραματικά ηλεκτρονική ψηφοφορία που επιτρέπει την άμεση ανακοίνωση αποτελεσμάτων, το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων όμως αναμένεται να καταμετρηθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σχέδιο κατά της Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις
BBC News
Για πολιτικά κίνητρα πίσω από την εναντίον κριτική κάνει λόγο ο κ Μπους

18.5.2002 5:40 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απάντησε έντονα στις επικρίσεις που δέχτηκε για τις προειδοποιήσεις που λέγεται ότι είχε λάβει πριν την 11η Σεπτεμβρίου σχετικά με επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι αν ήξερε πως "ο εχθρός θα χρησιμοποιούσε αεροπλάνα για να σκοτώσει εκείνο το πρωί" θα είχε κάνει τα πάντα για να προσπαθήσει να το εμποδίσει.

Εντωμεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μια ημέρα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχε στη διάθεσή της σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν επιθέσεων του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Όπως ανακοίνωσε όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέσερ, το σχέδιο δεν είχε φτάσει ακόμη στον Αμερικανό πρόεδρο όταν πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις στους δίδυμους πύργους και το Πεντάγωνο.

Η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις αυτοκτονίας αλλά απλώς για προσπάθειες εκδήλωσης αεροπειρατείας σε αμερικανικά αεροσκάφη.

"Δεν είχαμε πληροφορίες για συγκεκριμένο χρόνο ή τοποθεσία, ούτε φυσικά για τη μορφή των επιθέσεων. Οι πληροφορίες μας έλεγαν απλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκπαιδεύονται και είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν αεροπειρατείες", είπε η Κοντολίζα Ράις.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Λευκός Οίκος προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις, από φόβο ότι οι πληροφορίες αυτές θα διέρρεαν ούτως ή άλλως.

Το δημοκρατικό κόμμα ζητά την διενέργεια έρευνας από το Κογκρέσο ενώ ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης, κατηγορούν το δημοκρατικό κόμμα για ανευθυνότητα.

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ιρλανδία
BBC News
Η ψηφοφορία έλαβε παράταση για να επιτευχθεί αύξηση της προσέλευσης

18.5.2002 5:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ύστερα από παράταση αρκετών ωρών ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ιρλανδίας που σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις θα αναδείξουν νικητή το κεντροδεξιό κόμμα Φιάνα Φέιλ, του πρωθυπουργού Μπέρτι ΄Αχερν.

Το Φιάνα Φέιλ ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές του 1997.

Ενισχυμένο από την εκλογική διαδικασία αναμένεται να εξέλθει το πολιτικό σκέλος του IRA, Σιν Φέιν.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συμμετοχής του Σιν Φέιν σε κυβερνητικό συνασπισμό, έως ότου επιτευχθεί πλήρης διάλύση του ΙRΑ.

Η εκλογική διαδικασία έλαβε παράταση έως τις 10:30, τοπική ώρα προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση ψηφοφόρων.

Σε ένα μικρό αριθμό εκλογικών περιφερειών δοκιμάστηκε πειραματικά ηλεκτρονική ψηφοφορία που επιτρέπει την άμεση ανακοίνωση αποτελεσμάτων, το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων όμως αναμένεται να καταμετρηθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

"Πιθανή δολιοφθορά" μπορεί να προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Πότερς Μπαρ
BBC News
Τα σημεία που προκάλεσαν το δυστύχημα μεταφέρθηκαν για εξέταση

18.5.2002 6:39 (Ωρα Λονδίνου)
Δολιοφθορά ίσως να προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα που κόστισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, σύμωνα με την εταιρία που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της συγκεκριμένης γραμμής.

Η εταιρία Τζάρβις υποστηρίζει ότι κάποιος με "εντελώς διεστραμμένες" προθέσεις μπορεί να προκάλεσε βλάβη στα σημεία της γραμμής και να προκάλεσε τον εκτροχιασμό του τρένου.

Ο διευθυντής της εταιρίας, Κέβιν Χάιντ, αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία για απόπειρα δολιοφθοράς εννιά μέρες πριν το δυστύχημα, όταν σε έλεγχο συντήρησης είχε διαπιστωθεί ότι έλειπαν κάποιες βίδες από σημείο του σιδηροδρόμου κοντά στον τόπο του δυστυχήματος.

Εκπρόσωπος της Βρετανικής Αστυνομίας Μεταφορών δήλωσε ότι η Αστυνομία συνεργάζεται με την Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας επί του θέματος και ότι δεν έχουν αδιάσειστα στοιχεία που να παραπέμπουν σε δολιοφθορά, παρόλο που, όπως είπε, δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Η προκαταρκτική έκθεση της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες μέρες, αναφέρει ότι οι προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι οι βίδες ίσως να μην είχαν επανατοποθετηθεί σωστά ή ότι κάποιες εργασίες συντήρησης να μην είχαν ολοκληρωθεί.

"Πέπλο σιωπής" στο Αφγανιστάν
BBC News
Βρετανοί στρατιώτες φθάνουν στην ανατολική πλευρά του Αφγανιστάν

18.5.2002 5:42 (Ωρα Λονδίνου)
Οι στρατιωτικοί διοικητές της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν τηρούν σιγή ιχθύος για την εξέλιξη των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν από κοινού αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ύστερα από την επίθεση που δέχτηκαν στρατιώτες από την Αυστραλία.

Ο ανταποκριτής του BBC στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ μεταδίδει ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας εξορμούν από τη βάση μαχητικά και μεταγωγικά ελικόπτερα και άρματα μάχης, αλλά οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων αποφεύγουν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία.

Ο επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων ταξίαρχος Ρότζερ Λέιν, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Αυστραλίας δέχτηκαν επίθεση από σχετικά ισχυρές δυνάμεις ενώ από τις συγκρούσεις υπήρχαν απώλειες από την πλευρά των επιτιθέμενων.

Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι αφορμή του επεισοδίου ενδέχεται να ήταν η ανάμειξη Αυστραλών στρατιωτών σε τοπική διένεξη.

Αμφιβολίες Αραφάτ για την ημερομηνία των εκλογών
BBC News
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν τον Απρίλιο στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν

18.5.2002 5:47 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή, σύγχυση επικρατεί σχετικά με το χρονοδιάγραμα διεξαγωγής των εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά τις σημερινές δηλώσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Μια ημέρα μετά την έκκληση του παλαιστινιακού κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών φέτος, και την διενέργεια βουλευτικών και προεδρικών εκλογών το επόμενο έτος, ο κ. Αραφάτ είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές, εφόσον τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Εντωμεταξύ, νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε και πάλι στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και στον εκεί παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό για να συλλάβει, όπως λέει, ύποπτους Παλαιστίνιους μαχητές.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών, καθώς τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι η επιχείρηση είναι περιορισμένη και ότι τα ισραηλινά στρατεύματα άρχισαν ήδη να αποσύρονται.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στην Τζενίν τον περασμένο μήνα, κατά την μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη.

Συνέντευξη: Το Κυπριακό, η Τουρκία και η Ε.Ε
BBC News
H προσάρτηση της Β. Κύπρου θα κλείσει την πόρτα της Ε.Ε για την Τουρκία, εκτιμά ο Βρετανός καθηγητής

18.5.2002 5:50 (Ωρα Λονδίνου)
Η επίσκεψη του Κοφι Ανάν την εβδομάδα αυτή στην Κύπρο επιβεβαιώνει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Από τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ φάνηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει να θέτει την διεθνή αναγνώριση της, ως προαπαιτούμενο για την περαιτέρω πρόοδο του διάλογου.

Ο καθηγητής Christopher Brewin, από το Βρετανικό πανεπιστήμιο Keele ειδικός στο Κυπριακό μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.


Πως κρίνετε τα αποτελέσματα της επίσκεψης Αναν;

Νομίζω πως είναι πιο σημαντικό το γεγονός ότι ο Κόφι Ανάν πήγε στην Κύπρο από αυτό καθ' εαυτό το αποτέλεσμα της επίσκεψης του.

Είναι η πρώτη φορά σε 23 χρόνια που Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών πηγαίνει στο νησί, κι αυτό είναι ενδεικτικό της ανησυχίας που προκαλεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η στασιμότητα του προβλήματος ιδιαίτερα μετά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών εδώ και δύο μήνες.

Το γεγονός ότι ο κ. Ανάν είδε ξεχωριστά τους κ. Κληρίδη και Ντενκτάς και ότι δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν είναι ανησυχητικό και δείχνει ότι απαιτείται πλέον μεγάλη πίεση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας.


Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιδίωξη ένταξης από τουρκικής πλευράς σημαίνει ότι η Τουρκία θα οδηγηθεί σε αλλαγή της πολιτικής της στο Κυπριακό;

Κατά την γνώμη μου η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Η επικείμενη ένταξη της Κύπρου αλλά και η επιδιωκόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Άγκυρα θα αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό. Μπορεί να γίνει και το αντίθετο. Nα οδηγήσει την Τουρκία σε υλοποίηση της απειλής ενσωμάτωσης της Β. Κύπρου.


Θεωρείτε ρεαλιστική μια τέτοια εξέλιξη;

Αυτό το ενδεχόμενο κλείνει οριστικά για την Τουρκία την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά βλέπετε, η τουρκική πολιτική ηγεσία είναι διχασμένη στο ζήτημα της Κύπρου.

Υπάρχει η πλευρά που θεωρεί το Κυπριακό θέμα εθνικό που δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό της ένταξης και η άλλη π λευρά, οι οπαδοί του εξευρωπαϊσμού της χώρας μέσω της ένταξής της στην Κοινότητα, που ζητούν υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

Το ποια πλευρά θα επικρατήσει ενδεχομένως θα το δούμε έως το τέλος αυτού του χρόνου.

Ινδία: Τουλάχιστον 620 νεκροί από τον καύσωνα
BBC News
H αγορά μεταχειρισμένων ανεμιστήρων δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του καύσωνα

18.5.2002 6:45 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 620 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο κρατίδιο Αντρά Πραντές της Ινδίας από τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Δελχί, Πραμόντ Μορτζάρια, υποστηρίζει ότι το θερμόμετρο θα συνεχίσει να ανεβαίνει και τις επόμενες ημέρες.

Ο Μάιος είναι συνήθως ο πιο καυτός μήνας στην Ινδία, αλλά οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν φέτος είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας.

Στα βόρεια της Ινδίας, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη εξαιτίας όχι μόνο του καύσωνα αλλά και των θερμών ανέμων που πνέουν από την περιοχή του Ρατζαστάν στα δυτικά.

Ωστόσο, οι περισσότερο πληγείσες περιοχές βρίσκονται στο νότο και συγκεκριμένα στο κρατίδιο Αντρά Πραντές, όπου η αφυδάτωση και η θερμοπληξία έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.

Άνοδος της ακροδεξιάς στην Ολλανδία
BBC News
Οι υποστηρικτές του Πιμ Φορτάιν δεν κρύβουν τη χαρά τους

18.5.2002 6:46 (Ωρα Λονδίνου)
Η εκλογική επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος του Πιμ Φορτάιν στην Ολλανδία - το οποίο ήρθε δεύτερο μετά το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών - έχει αλλάξει την παραδοσιακή ισορροπία ισχύος στη χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, το κόμμα του Πιμ Φορτάιν κατέλαβε 26 από τις 150 θέσεις στο κοινοβούλιο και ενδέχεται μάλιστα να συμμετάσχει και στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Το κόμμα εξέλεξε ως νέο επικεφαλής τον Ματ Χέρμπεν, πρώην δημοσιογράφο και εκπρόσωπο του υπουργείου Αμύνης, ο οποίος θα έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Γιαν Πέτερ Μπαλκένεντε των Χριστιανοδημοκρατών αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, καθώς το κεντροδεξιό κόμμα του κατέλαβε 43 θέσεις στο κοινοβούλιο.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Ολλανδού πρωθυπουργού Βιμ Κοκ, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία τα τελευταία οκτώ χρόνια, υπέστη μεγάλη ήττα - όπως αναμενόταν.

Κυβέρνηση συνασπισμού

Ο ίδιος ο κ. Κοκ αναγνώρισε το γεγονός ότι η ήττα του κόμματός του ήταν πολύ μεγάλη και δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι της Ολλανδίας έχουν πλέον διαφορετικές επιλογές.

Ο 46χρονος ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Γιαν Πέτερ Μπαλκένεντε, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε τη συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα του Πιμ Φοντάιν.

Ωστόσο, η ανταποκρίτρια του BBC στην Ολλανδία υποστηρίζει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν τη δυνατότητα να συνεργασθούν με το Εργατικό και το Φιλελεύθερο Κόμμα για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Από τον "καναπέ" 1.000 Βρετανοί οπαδοί
BBC News
Δε θέλουν να ζήσουν τέτοιες στιγμές οι αρχές της Ιαπωνίας

18.5.2002 6:44 (Ωρα Λονδίνου)
Περισσότεροι από 1.000 Βρετανοί που θεωρούνται χούλιγκανς και περιγράφονται ως αρκετά επικίνδυνοι από την αστυνομία, θα παρακολουθήσουν το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου από την τηλεόραση αφού δε θα τους επιτραπεί να παρευρεθούν στα γήπεδα όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες.

Οι συγκεκριμένοι οπαδοί αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα διαβατήριά τους ενώ τους ανακοινώθηκε ότι θα τα πάρουν πίσω μετά το τέλος του Μουντιάλ.

Δύο Ιάπωνες, άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, βρίσκονταν στη Βρετανία τις επτά τελευταίες ημέρες και μελέτησαν διεξοδικά τα προφίλ περίπου 200 φιλάθλων που θεωρήθηκε ότι ήταν πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα.

Πάντως, οι Βρετανοί οπαδοί που θα παρακολουθήσουν τα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου έχουν ήδη προειδοποιηθεί να προσέχουν τη συμπεριφορά τους.

Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου

18.5.2002 6:42 (Ωρα Λονδίνου)
Διάφορα τα θέματα στα πρωτοσέλιδα σήμερα με τους τίτλους να μοιράζονται μεταξύ του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έγινε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα και την απόφαση του Λευκού Οίκου να αποκρύψει τις πληροφορίες που είχε για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις πριν την 11η Σεπτεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Independent αναφέρει ότι, σύμφωνα με μηχανικούς, τα αίτια του δυσυτυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους αποδίδονται κατά πάσα πιθανότητα σε δολιοφθορά και όχι σε τυχαίο περιστατικό. Το άρθρο αναφέρει ότι στο σημείο που συνέβη το δυστύχημα διαπιστώθηκαν τρία προβλήματα με τις ράγες τα οποία είναι μάλλον αδύνατο να είχαν προκληθεί συμπτωματικά ταυτόχρονα.

Το ίδιο υποστηρίζει και η Guardian, στο άρθρο της οποίας αναφέρεται ότι για τη πιθανότητα δολιοφθοράς κάνει λόγο η εταιρία σιδηροδρομικής συντήρησης Jarvis. Σύμφωνα με την εταιρία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της συγκεκριμένης γραμμής, κάποιος ικανός σαμποτέρ με μηχανολογικές γνώσεις ίσως να επενέβη στις σιδηροδρομικές γραμμές, προκαλώντας το δυστύχημα.

Το ίδιο όμως πρωτοσέλιδο έχει και η εφημερίδα Times, η οποία υποστηρίζει ότι αν επιβεβαιωθεί η εκδοχή της δολιοφθοράς, τότε ίσως να διαταχθεί έρευνα για ανθρωποκτονία. Στο άρθρο της αναφέρει ότι η Βρετανική Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας γνωρίζει τα ευρήματα της εταιρίας Jarvis, τα οποία κατέχει και η Βρετανική Αστυνομία, και πρόκειται να τα εξετάσει.

Για το θέμα των πληροφοριών που διέθετε η αμερικανική κυβέρνηση πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Independent αναφέρει ότι η βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν εκείνες που είχαν προειδοποιήσει τις αμερικανικές για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Οι προειδοποιήσεις δεν ανέφεραν συγκεκριμένους στόχους, αλλά πιθανολογούσαν ότι πιθανοί στόχοι θα ήταν

αμερικανικές πρεσβείες ή στρατιωτικές βάσεις.

Η Guardian αναφέρει ότι ο πρόεδρο ς Μπους αμύνθηκε έντονα της κριτικής ότι είχε λάβει προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων λέγοντας ότι αν ήξερε κάτι τέτοιο θα είχε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να προστατέψει τον αμερικανικό λαό.

Η Daily Telegraph αναφέρει σε πρωτοσέλιδό της ότι ο Βρετανικός Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι σημαντική ποσότητα ακρυλαμιδίου βρίσκεται σε τηγανητά, ψητά και επεξεργασμένα τρόφιμα, σημαίνοντας συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού η συγκεκριμένη χημική ουσία είναι καρκινογόνα. Σύμφωνα με το άρθρο, η συγκεκριμένη ανακάλυψη έχει τόσο πολύ ανησυχήσει τους υγειονομικούς αρμόδιους που έχουν αρχίσει να οργανώνουν διεθνείς συναντήσεις για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Indpendent αναφέρει σε άρθρο της ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέτρεψαν σε έναν από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε να επισκευτεί τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς που είχε θέσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στις μετακινήσεις των μελών της κυβέρνησής του. Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Ωγκουστίν Τσιχουρί, μετέβη στην Γαλλία για να συμμετάσχει σε συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της Ιντερπόλ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.