Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-16

  1. Ερωτηματικά για τη στάση Μπους
  2. Η Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου στην Ντέιλι Τέλεγκραφ
  3. Νέα ισραηλινή εισβολή στη Τζενίν
  4. «Ο Μπους γνώριζε»
  5. Προς κυβέρνηση συνασπισμού η Ολλανδία
  6. Προτροπές για άμεση επίλυση του Κυπριακού
  7. Φονικός καύσωνας στην Ινδία
  8. Νόμιμη η ευθανασία και στο Βέλγιο
  9. ΟΟΣΑ: «Όχι στον προστατευτισμό»
  10. "Ενδεχόμενο παραίτησης" του πάπα
  11. Φονικός καύσωνας στην Ινδία
  12. «Ο Μπους γνώριζε»
  13. Νόμιμη η ευθανασία και στο Βέλγιο
  14. ΟΟΣΑ: «Όχι στον προστατευτισμό»
  15. Παρουσιάζεται στη Χάγη ο Μρκσιτς
  16. "Στα πρόθυρα της αναταραχής το Ιράν"
  17. Οι πολικές αρκούδες... στο διαδίκτυο
  18. ΗΠΑ: Γνώριζαν για τις αεροπειρατείες
  19. Δέσμευση Αραφάτ για αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής αρχής
  20. Πεθαίνουν απο πείνα οι αντάρτες της Ουνίτα
  21. Ολλανδία: Δεύτερη θέση για την άκρα δεξιά
  22. Ο Ευρωπαϊκός Τύπος

  23. 16.5.2002 5:42 (Ωρα Λονδίνου)
    Η INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE της Γαλλίας θεωρεί οτι οι ψηφοφόροι στην Ολλανδία ακολούθησαν "τη νέα τάση που γεννάται σε ολόκληρη την Ευρώπη". Επομένως - γράφει η εφημερίδα - εξέφρασαν "την αποδοκιμασία τους για το νυν πρωθυπουργό του κόμματος των Εργατικών, Βιμ Κοκ, ο οποίος για οχτώ χρόνια ηγήθηκε μιας περιόδου την οποία χαρακτήρισαν η οικονομική άνοδος και τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας"

    Όσο για το κόμμα του δολοφονηθέντος Πιμ Φορτάιν, που κέρδισε 26 έδρες, η εφημερίδα σχολιάζει οτι πρόκειται για σημαντική επιτυχία "για ένα νεοσύστατο κόμμα που αποτελείται κυρίως απο νέους και άγνωστους πολιτικούς".

    Η ελβετική LE TEMPS γράφει πως ο ηγέτης του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών διατρέχει "σοβαρό κίνδυνο" να αναδειχθεί σε νέο πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Η εφημερίδα εξηγεί οτι οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να συνεργαστούν με το νεοσύστατο κόμμα του εκλιπόντος Πιμ Φορτάιν, που αναδεικνύεται δεύτερο με 26 έδρες, για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. "Το πρόβλημα είναι οτι τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος δε γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός της παράταξης τους" λέει η ελβετική εφημερίδα.

    Η γαλλική LE FIGARO επισημαίνει οτι το κόμμα του Πιμ Φορτάιν δεν υπήρχε στις αρχές του έτους και συστάθηκε "βιαστικά" λίγες εβδομάδες πριν τη δολοφονία του αρχηγού του, για να λάβει μέρος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

    "Το πρόγραμμα του", γράφει η LE FIGARO, "με εξαίρεση το σημείο στο οποίο αναφέρεται στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, είναι αρκετά ασαφές για να αφήσει τους πολιτικούς αναλυτές με την απορία αν πρέπει να το κατατάξουν στα δεξιά ή στα ακρο-δεξιά κόμματα"

    Με ένα διαφορετικό πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί η γερμανική FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG η οποία συμφωνεί με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, στο Ρέικιαβικ, οτι η Ατλαντική συμμαχία πρέπει να διαλλέξει μεταξύ του εκσυγχρονισμού και της περιθωριοποίησης. " H νέα συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι ενδεικτική της διεθνούς εκτίμησης που έχει κερδίσει η Μόσχ

  24. Δέσμευση Αραφάτ για αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής αρχής
  25. Ο Ευρωπαϊκός Τύπος

  26. 16.5.2002 4:36 (Ωρα Λονδίνου)
    Η INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE της Γαλλίας θεωρεί οτι οι ψηφοφόροι στην Ολλανδία ακολούθησαν "τη νέα τάση που γεννάται σε ολόκληρη την Ευρώπη". Επομένως - γράφει η εφημερίδα - εξέφρασαν "την αποδοκιμασία τους για το νυν πρωθυπουργό του κόμματος των Εργατικών, Βιμ Κοκ, ο οποίος για οχτώ χρόνια ηγήθηκε μιας περιόδου την οποία χαρακτήρισαν η οικονομική άνοδος και τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας" Όσο για το κόμμα του δολοφονηθέντος Πιμ Φορτάιν, που κέρδισε 26 έδρες, η εφημερίδα σχολιάζει οτι πρόκειται για σημαντική επιτυχία "για ένα νεοσύστατο κόμμα που αποτελείται κυρίως απο νέους και άγνωστους πολιτικούς".

    Η ελβετική LE TEMPS γράφει πως ο ηγέτης του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών διατρέχει "σοβαρό κίνδυνο" να αναδειχθεί σε νέο πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Η εφημερίδα εξηγεί οτι οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να συνεργαστούν με το νεοσύστατο κόμμα του εκλιπόντος Πιμ Φορτάιν, που αναδεικνύεται δεύτερο με 26 έδρες, για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. "Το πρόβλημα είναι οτι μέλη του ακροδεξιού κόμματος δε γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός της παράταξης τους" λέει η ελβετική εφημερίδα.

    Η γαλλική LE FIGARO επισημαίνει οτι το κόμμα του Πιμ Φορτάιν δεν υπήρχε στις αρχές του έτους και συστάθηκε "βιαστικά" λίγες εβδομάδες πριν τη δολοφονία του αρχηγού του, για να λάβει μέρος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

    "Το πρόγραμμα του", γράφει η LE FIGARO, "με εξαίρεση το σημείο στο οποίο αναφέρεται στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, είναι αρκετά ασαφές για να αφήσει τους πολιτικούς αναλυτές με την απορία αν πρέπει να το κατατάξουν στα δεξιά ή στα ακρο-δεξιά κόμματα"

    Με ένα διαφορετικό πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί η γερμανική FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG η οποία συμφωνεί με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, στο Ρέικιαβικ, οτι η Ατλαντική συμμαχία πρέπει να διαλλέξει μεταξύ του εκσυγχρονισμού και της περιθωριοποίησης. " H νέα συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι ενδεικτική της διεθνούς εκτίμησης που έχει κερδίσει η Μόσχα" σχο

Ερωτηματικά για τη στάση Μπους
BBC News
"Είμαι σίγουρη οτι ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα", είπε η Κοντολίζα Ράις

17.5.2002 4:09 (Ωρα Λονδίνου)
Την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται τα βέλη πολιτών και πολιτικών, ο Λευκός Οίκος υπεραμύνεται της στάσης του, αμέσως μετά την αποκάλυψη οτι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς είχε ενημερωθεί για τις αεροπειρατείες της 11ης Σεπτεμβρίου, πρίν τα γεγονότα της ημέρας εκείνης.

Ώρες μετά την ανακοίνωση αυτή, ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έσπευσαν να διευκρινίσουν οτι οι πληροφορίες που είχε στη διάθεση του ο αμερικανός πρόεδρος ήταν πολύ γενικές και δε θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η σύμβουλος του αμερικανού προέδρου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε οτι οι αεροπορικές εταιρείες είχαν ειδοποιηθεί για το ενδεχόμενο εκδήλωσης αεροπειρατιών.

Η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους διευκρίνισε οτι δεν υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις αυτοκτονίας.

"Δεν είχαμε πληροφορίες για συγκεκριμένο χρόνο ή τοποθεσία, ούτε φυσικά για τη μορφή των επιθέσεων. Οι πληροφορίες μας έλεγαν απλά οτι υπάρχουν άνθρωποι που εκπαιδεύονται και είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν αεροπειρατίες", είπε η Κοντολίζα Ράις.

Παράλληλα έγινε γνωστό οτι πρίν απο τις 11 Σεπτεμβρίου, πράκτορας του FBI στην Αριζόνα είχε προειδοποιήσει τις αρχές οτι είναι πιθανό σε σχολές πιλότων να εκπαιδεύονται τρομοκράτες.

Περίπου την ίδια περίοδο το FBI είχε συλλάβει τον Ζακάρια Μουσάουι, του οποίου οι κινήσεις είχαν προκαλέσει υποψίες στις αρχές.

Σήμερα εγήρεται το ερώτημα γιατί δεν υπήρξε καλύτερη αξιοποίηση των πληροφορίών των μυστικών υπηρεσιών και γιατί οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν τώρα στο φώς της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Λευκός Οίκος προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις, απο φόβο οτι οι πληροφορίες αυτές θα διέρρεαν ούτως ή άλλως.

Η Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου στην Ντέιλι Τέλεγκραφ
BBC News
"Θα είναι επιτυχείς και μοναδικοί αγώνες" λέει η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη

17.5.2002 4:04 (Ωρα Λονδίνου)
Συνέντευξη με την πρόεδρο του οργανισμού Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, δημοσιεύει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Οι εργασίες για την Ολυμπιαδα της Αθήνας φαίνεται να μπήκαν τελικά στον σωστό δρόμο κι αυτό οφείλεται στην κ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη λέει η βρετανική εφημερίδα.

Πριν πέντε μήνες, η απειλή της προέδρου του Αθήνα 2004 ότι θα παραιτηθεί λειτούργησε τόσο καλά ώστε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά η συντονιστική επιτροπή της ΔΟΕ εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία των προετοιμασιών, λέει η βρετανική εφημερίδα.

Η κ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη λέει ότι την περίοδο που απειλούσε να παραιτηθεί ήταν πεπεισμένη από ορισμένους παράγοντες πως θα έπρεπε να μείνει στη θέση της - αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει στον δημοσιογράφο της εφημερίδας ποιοι ήταν οι πάραγοντες αυτοί.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη λέει πως εμπνέεται από την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τις δυσκολίες που συναντούσαι χωρίς να παραιτείται από τον στόχο της.

Η πρόεδρος του Αθήνα 2004 λέει ότι ξαναφτιάχνει τον χαρακτήρα των Ελλήνων, που θεωρούνται ατομιστές, προκειμένου να τους μάθει να εργάζονται ομαδικά.

Και δηλώνει ότι προτιμά να συνεργάζονται με ανθρώπους που εργάζονται σκληρά παρά με ανθρώπους που είναι έξυπνοι.

Τέλος, η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, εξέφρασε τη βεβαιότητα στην βρετανική Ντέιλι Τέλεγκραφ πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι "επιτυχείς και μοναδικοί.

Νέα ισραηλινή εισβολή στη Τζενίν
BBC News

17.5.2002 3:07 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δυτική Όχθη ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε και πάλι στην Τζενίν και στον εκεί παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως ισραηλινά άρματα μάχης έχουν εισέλθει στην πόλη και σημειώνονται ανταλλαγές πυροβολισμων.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στην Τζενίν τον περασμένο μήνα, κατά την μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών στη Δυτικ'ή Όχθη.

«Ο Μπους γνώριζε»
BBC News
Περίπου τρεις χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

17.5.2002 2:35 (Ωρα Λονδίνου)
Εξηγήσεις για την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος Μπους είχε ενημερωθεί για τις αεροπειρατείες της 11ης Σεπτεμβρίου και είχε θέσει τις δυνάμεις ασφαλείας σε κατάσταση συναγερμού, ζήτησε ανώτατος γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Ο Ντικ Γκέπχαρντ, επικεφαλής των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι το Κογκρέσο πρέπει να μάθει τι γνώριζε ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και πότε το έμαθε.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, η κυβέρνηση Μπους διέθετε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν σχεδίαζε να προβεί σε αεροπειρατείες αμερικανικών αεροσκαφών.

Τις εν λόγω δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Μπους είχε μάθει τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και είχε κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, ο κ. Φλάισερ είπε ότι οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έκαναν λόγο μόνο για το ενδεχόμενο αεροπειρατείας και όχι για επιθέσεις αυτοκτονίας σε κτίρια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατάλληλη περίοδος

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν δεχθεί τα βέλη της κριτικής από την αρχή γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις πως οι επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο είχαν διοργανωθεί από το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι η χρονική περίοδος για τέτοιου είδους ανακοινώσεις είναι η πλέον κατάλληλη, καθώς επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου πρόκεται να ξεκινήσει έρευνες για την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Λευκός Οίκος δεν θα ήθελε να βρεθεί σε δύσκολη θέση για αυτό και προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις, διότι μπορεί να έρχονταν αυτές οι πληροφορίες στο φως της δημοσιότητας ούτως ή άλλως.

Προς κυβέρνηση συνασπισμού η Ολλανδία
BBC News
Της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ηγηθεί ο Μπαλκενέντε

17.5.2002 2:57 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχηγοί των κομμάτων σην Ολλανδία συναντώνται με τη βασίλισσα Βεατρίκη για να καθορίσουν το άμεσο πολιτικό μέλλον της χώρας μετά την δραματική στροφή των ψηφοφόρων στη δεξιά, κατά τις βουλευτικές εκλογές αυτής της εβδομάδας.

Αναμένεται να προκύψει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας θα ηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες, που ήταν και οι νικητές των εκλογών.

Στον κυβερνητικό συνασπισμό αναμένεται ότι θα συμμετάσχει και το κόμμα του δολοφονηθέντος ακροδεξιού πολτικού Πιμ Φορτάιν, αν και έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για το κατά πόσο το κόμμα που ιδρύθηκε μόλις πριν λίγους μήνες έχει την απαιτούμενη εμπειρία για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση.

Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, είπε ότι θα προσκαλέσει το κόμμα του Φορτάιν στον συσνασπισμό μόνο αν έχει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των άλλων κομμάτων.

Ένα από τα κύρια εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμου θα είναι πιθανότατα η αντιμεταναστευτική πολιτική που προωθεί το κόμμα του Φορτάιν.

Προτροπές για άμεση επίλυση του Κυπριακού
BBC News
Ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Γλαύκος Κληρίδης κατά τη συνάντησή τους με τον Αλβάρο ντε Σότο

17.5.2002 2:36 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, ζήτησε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, να επιταχύνουν τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών ώστε να καταστεί εφικτή η σύναψη συμφωνίας για το Κυπριακό.

Ο Κόφι Ανάν ήταν ο πρώτος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που μετέβη στην Κύπρο για συνομιλίες με τους δύο ηγέτες μετά το 1979.

Λίγο πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο κ. Ανάν δήλωσε πως υπέδειξε στους δύο ηγέτες να επικεντρωθούν στις τέσσερις βασικές πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή στα θέματα της διακυβέρνησης, της ασφάλειας, του εδαφικού και των περιουσιών.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε ότι απαιτείται πολιτική βούληση και αμοιβαίο πνεύμα συνεργασίας για να καταστεί εφικτή μία συμφωνία - επί των βασικών πτυχών τουλάχιστον - μέχρι τον Ιούνιο.

Προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο

"Παρά τις διαφορές τους, πιστεύω ότι θα μπορέσουν να επιλύσουν τα κυριότερα προβλήματα μέχρι τον Ιούνιο" δήλωσε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο κ. Ανάν.

Νωρίτερα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, είχε υπογραμμίσει ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, τονίζοντας όμως ότι είναι αισιόδοξος για την επίλυση του προβλήματος μέχρι το τέλος του έτους.

Η επίλυση του Κυπριακού έχει λάβει το χαρακτήρα του επείγοντος εν όψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, τους τελευταίους πέντε μήνες κατά τους οποίους πραγματοποιούνται εντατικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες, δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

Φονικός καύσωνας στην Ινδία
BBC News
H ξηρασία πλήτει μεγάλες εκτάσεις της Ινδίας

17.5.2002 2:36 (Ωρα Λονδίνου)
Φτωχοί και ηλικιωμένοι είναι, ως επί το πλείστον, τα θύματα του καύσωνα που πλήττει την επαρχία Αντίρα Πραντές της Ινδίας.

Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, από τις αρχές Μαΐου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 450 άτομα στη συγκεκριμένη επαρχία ενώ 100 ακόμη πέθαναν σε άλλες περιοχές της χώρας και 40 στο Πακιστάν.

Τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε τους 49 βαθμούς.

Οι τοπικές αρχές απευθύνουν έκκληση για βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό ενώ υποσχέθηκαν οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες των θυμάτων.

Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται αρκετοί πλανόδιοι μικροπωλητές που αψηφούν τις προειδοποιήσεις των αρχών να παραμείνουν στα σπίτια τους και υποστηρίζουν ότι αν μείνουν και μια ημέρα χωρίς δουλειά αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης.

Νόμιμη η ευθανασία και στο Βέλγιο
BBC News
Η ευθανασία ήταν νόμιμη μόνο στην Ολλανδία

17.5.2002 2:36 (Ωρα Λονδίνου)
Το Βέλγιο αποτελεί πλέον τη δεύτερη χώρα όπου επιτρέπεται η ευθανασία καθώς η κάτω βουλή της χώρας υπερψήφισε αμφιλεγόμενο νόμο που δίνει σε ασθενείς το δικαίωμα να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Το σχετικό νομοσχέδιο είχε ήδη λάβει την έγκριση της Γερουσίας τον Οκτώβριο παρά τις έντονες αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου κόμματος των χριστιανοδημοκρατών που τώρα ενδέχεται να οδηγήσει την υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Το ζήτημα της ευθανασίας έχει επανέλθει στην δημοσιότητα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ύστερα από την άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και ευρωπαϊκών δικαστηρίων να επιτρέψουν σε Βρετανίδα ασθενή να τερματίσει τη ζωή της.

ΟΟΣΑ: «Όχι στον προστατευτισμό»
BBC News
Oι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα προκάλεσαν τις πρώτες αντιδράσεις

17.5.2002 2:37 (Ωρα Λονδίνου)
Κοινή έκκληση προς τις οικονομικά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη να μην επιστρέψουν σε καθεστώς οικονομικού προστατευτισμού απηύθυναν οι διευθυντές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η έκκληση πραγματοποιήθηκε από το Παρίσι, όπου συνεδριάζει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπούς δέχεται ισχυρότατες πιέσεις για την ακολουθούμενη εμπορική πολιτική της.

Συγκεκριμένα η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και η πρόταση αύξησης των επιδοτήσεων γεωργικών προϊόντων έχει προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις από την Ε.Ε, τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Ακόμη αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της αγροτικής πολιτικής θα τις επηρεάσει σε πολύ σημαντικότερο βαθμό καθώς η οικονομία τους εξαρτάται από τον γεωργικό τομέα.

Στη σχετική ανακοίνωση των τριών οικονομικών οργανισμών, πάντως, δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε καμία χώρα.

Να σημειωθεί ότι ανακοίνωση παρόμοιου περιεχομένου εξέδωσαν και οι υπουργοί οικονομικών που παρακολουθούν τις εργασίες του ΟΟΣΑ.

"Ενδεχόμενο παραίτησης" του πάπα
BBC News
Ο ποντίφικας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του παρά τα προβλήματα υγείας του

17.5.2002 2:37 (Ωρα Λονδίνου)
Στην εκτίμηση ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος θα παραιτηθεί εάν χειροτερεύσει η κατάσταση της υγείας του προέβη ένας υψηλόβαθμος καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στη Ρώμη, ο καρδινάλιος Οσκαρ Ροντρίγκεζ Μαραντιάγκα, είπε ότι ποντίφικας διαθέτει το κουράγιο για να παραιτηθεί εάν διαπιστώσει πως δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ωστόσο, το γραφείο Τύπου του Βατικανού απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του καρδινάλιου Μαραντιάγκα.

Ο ποντίφικας, ο οποίος γίνεται 82 χρόνων το ερχόμενο Σάββατο, υποφέρει από τη νόσο του Πάρκινσον και από αρθριτικά.

Πιθανός υποψήφιος

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη αναφέρει ότι οι κανόνες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επιτρέπουν στον ποντίφικα να παραιτηθούν, όμως κανένας ποντίφικας δεν έχει παραιτηθεί κατά τους σύγχρονους καιρούς.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο καρδινάλιος Μαραντιάγκα θεωρείται πιθανός υποψήφιος για τη θέση του ποντίφικα.

Ο ίδιος ο Πάπας Ιωάννης Παύλος απέκλεισε το ενδεχόμενο για άμεση παραίτηση από τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης στο Βατικανό.

Ζήτησε μάλιστα από τους πιστούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να προσεύχονται να μπορέσει ο ίδιος να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Φονικός καύσωνας στην Ινδία
BBC News
H ξηρασία πλήτει μεγάλες εκτάσεις της Ινδίας

16.5.2002 23:28 (Ωρα Λονδίνου)
Φτωχοί και ηλικιωμένοι είναι, ως επί το πλείστον, τα θύματα του καύσωνα που πλήττει την επαρχία Αντίρα Πραντές της Ινδίας.

Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, από τις αρχές Μαΐου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 450 άτομα στη συγκεκριμένη επαρχία ενώ 100 ακόμη πέθαναν σε άλλες περιοχές της χώρας και 40 στο Πακιστάν.

Τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε τους 49 βαθμούς.

Οι τοπικές αρχές απευθύνουν έκκληση για βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό ενώ υποσχέθηκαν οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες των θυμάτων.

Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται αρκετοί πλανόδιοι μικροπωλητές που αψηφούν τις προειδοποιήσεις των αρχών να παραμείνουν στα σπίτια τους και υποστηρίζουν ότι αν μείνουν και μια ημέρα χωρίς δουλειά αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης.

«Ο Μπους γνώριζε»
BBC News
Περίπου τρεις χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

16.5.2002 19:00 (Ωρα Λονδίνου)
Εξηγήσεις για την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος Μπους είχε ενημερωθεί για τις αεροπειρατείες της 11ης Σεπτεμβρίου και είχε θέσει τις δυνάμεις ασφαλείας σε κατάσταση συναγερμού, ζήτησε ανώτατος γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Ο Ντικ Γκέπχαρντ, επικεφαλής των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι το Κογκρέσο πρέπει να μάθει τι γνώριζε ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και πότε το έμαθε.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, η κυβέρνηση Μπους διέθετε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν σχεδίαζε να προβεί σε αεροπειρατείες αμερικανικών αεροσκαφών.

Τις εν λόγω δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Μπους είχε μάθει τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και είχε κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, ο κ. Φλάισερ είπε ότι οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έκαναν λόγο μόνο για το ενδεχόμενο αεροπειρατείας και όχι για επιθέσεις αυτοκτονίας σε κτίρια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατάλληλη περίοδος

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν δεχθεί τα βέλη της κριτικής από την αρχή γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις πως οι επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο είχαν διοργανωθεί από το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι η χρονική περίοδος για τέτοιου είδους ανακοινώσεις είναι η πλέον κατάλληλη, καθώς επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου πρόκεται να ξεκινήσει έρευνες για την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Λευκός Οίκος δεν θα ήθελε να βρεθεί σε δύσκολη θέση για αυτό και προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις, διότι μπορεί να έρχονταν αυτές οι πληροφορίες στο φως της δημοσιότητας ούτως ή άλλως.

Νόμιμη η ευθανασία και στο Βέλγιο
BBC News
Η ευθανασία ήταν νόμιμη μόνο στην Ολλανδία

16.5.2002 19:51 (Ωρα Λονδίνου)
Το Βέλγιο αποτελεί πλέον τη δεύτερη χώρα όπου επιτρέπεται η ευθανασία καθώς η κάτω βουλή της χώρας υπερψήφισε αμφιλεγόμενο νόμο που δίνει σε ασθενείς το δικαίωμα να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Το σχετικό νομοσχέδιο είχε ήδη λάβει την έγκριση της Γερουσίας τον Οκτώβριο παρά τις έντονες αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου κόμματος των χριστιανοδημοκρατών που τώρα ενδέχεται να οδηγήσει την υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Το ζήτημα της ευθανασίας έχει επανέλθει στην δημοσιότητα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ύστερα από την άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και ευρωπαϊκών δικαστηρίων να επιτρέψουν σε Βρετανίδα ασθενή να τερματίσει τη ζωή της.

ΟΟΣΑ: «Όχι στον προστατευτισμό»
BBC News
Oι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα προκάλεσαν τις πρώτες αντιδράσεις

16.5.2002 17:47 (Ωρα Λονδίνου)
Κοινή έκκληση προς τις οικονομικά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη να μην επιστρέψουν σε καθεστώς οικονομικού προστατευτισμού απηύθυναν οι διευθυντές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η έκκληση πραγματοποιήθηκε από το Παρίσι, όπου συνεδριάζει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπούς δέχεται ισχυρότατες πιέσεις για την ακολουθούμενη εμπορική πολιτική της.

Συγκεκριμένα η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και η πρόταση αύξησης των επιδοτήσεων γεωργικών προϊόντων έχει προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις από την Ε.Ε, τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Ακόμη αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της αγροτικής πολιτικής θα τις επηρεάσει σε πολύ σημαντικότερο βαθμό καθώς η οικονομία τους εξαρτάται από τον γεωργικό τομέα.

Στη σχετική ανακοίνωση των τριών οικονομικών οργανισμών, πάντως, δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε καμία χώρα.

Να σημειωθεί ότι ανακοίνωση παρόμοιου περιεχομένου εξέδωσαν και οι υπουργοί οικονομικών που παρακολουθούν τις εργασίες του ΟΟΣΑ.

Παρουσιάζεται στη Χάγη ο Μρκσιτς
BBC News
Το Βούκοβαρ έγινε το σκηνικό πολλών εχθροπραξιών

16.5.2002 12:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Μίλε Μρκσιτς, πρώην στρατηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού, ο οποίος κατηγορείται για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, παρουσιάσθηκε σήμερα ενώπιον του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Ο στρατηγός Μρκσιτς παραδόθηκε στο δικαστήριο την Τετάρτη, μετά τη θέσπιση νόμου από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου για τη συνεργασία των γιουγκοσλαβικών αρχών με τους εισαγγελείς της Χάγης.

Ο Μίλε Μρκσιτς κατηγορείται για συμμετοχή στη σφαγή περίπου 200 πολιτών - ανάμεσα σοτυς οποίους το προσωπικό και οι ασθενείς ενός νοσοκομείου - κοντά στο Βούκοβαρ της Κροατίας το 1991.

Μαζί με τον Μρκσιτς παραδόθηκε στη Χάγη και ο Σερβοκροάτης πρώην ηγέτης της Κράινα, Μίλαν Μάρτιτς, ο οποίος κατηγορείται ότι διέταξε μία επίθεση στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, επιφέροντας το θάνατο πολλών ατόμων.

"Αθώοι"

Ο Μίλαν Μάρτιτς, ο οποίος έχει επίσης δηλώσει ότι είναι αθώος, αναμένεται να παρουσιασθεί ενώπιον του δικαστηρίου την ερχόμενη Τρίτη.

Το 1991, ο Μάρτιτς έγινε ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης σερβικής δημοκρατίας της Κράινα, μετά την απόσχισή της από την Κροατία. Το 1995, οι κροατικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κράινα για να επανακτήσουν τα εδάφη που ανήκαν στην Κροατία.

Τόσο ο Μρκσιτς όσο και ο Μάρτιτς έχουν δηλώσει ότι ο λόγος που παραδόθηκαν είναι για να αποκαταστήσουν το όνομά τους και να υπερασπισθούν την αλήθεια.

Εκτός από τον Μρκσιτς και τον Μάρτιτς, ακόμη τέσσερις Σέρβοι έχουν συμφωνήσει να παραδοθούν στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

"Στα πρόθυρα της αναταραχής το Ιράν"
BBC News
Οι διαδηλώσεις στο Ιράν είναι συχνό φαινόμενο

16.5.2002 15:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ανώτατο μέλος των συντηρητικών πνευματικών ηγετών του Ιράν προειδοποιεί ότι η χώρα του βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης κοινωνικής αναταραχής.

Ο Αγιατολάχ Ιμπραϊμ Αμινί δήλωσε ότι ο λαός του Ιράν δυσανασχετεί με την παρούσα κατάσταση στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Αγιατολάχ Αμινί, ο λαός του Ιράν προσδοκούσε ότι θα υλοποιούνταν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί κατά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και ότι οι ζωές τους θα άλλαζαν.

Ωστόσο, 23 χρόνια μετά, ο λαός του Ιράν συνεχίζει να υποφέρει καθώς διαπιστώνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει.

Ιδιαίτερη βαρύτητα

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους δηλώσεις γίνονται συνεχώς από τους μεταρρυθμιστές, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Ωστόσο, όταν μία τέτοια δήλωση προέρχεται από τους συντηρητικούς κύκλους του Ιράν έχει άλλη σοβαρότητα και βαρύτητα.

Και αυτό γιατί οι μεταρρυθμιστές ισχυρίζονται ότι οι συντηρητικοί και θρησκευτικοί κύκλοι στο Ιράν εμποδίζουν τις προσπάθειες για ριζική αναδιάρθρωση της ιρανικής κοινωνίας.

Οι πολικές αρκούδες... στο διαδίκτυο
BBC News
Η συρρίκνωση των πάγων κάνει τη ζωή των πολικών αρκούδων δύσκολη

16.5.2002 13:29 (Ωρα Λονδίνου)
Επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και χρησιμοποιώντας το Ίντερνετ θα προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα για τον "βασιλιά της Αρκτικής", την πολική αρκούδα.

Το Πολικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας και το Παγκόσμιο Ταμείο για την Αγρια Φύση - ή WWF όπως είναι γνωστό - εγκαινίασαν ένα Διαδικτυακό Τόπο, όπου θα καταγράφονται μέσω δορυφόρου οι κινήσεις της πολικής αρκούδας και κατά πόσο αυτή επηρεάζεται από τις κλιματικές αλλαγές.

Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο οι ανθρώπινοι πληθυσμοί σε παράκτιες περιοχές που θα επηρρεαστούν άμεσα από την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Το WWF σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα υπό τον τίτλο "Το Χαμένο Βασίλειο των Πάγων" επισημαίνει ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγεί σε σταδιακό λιώσιμο των πάγων, εξέλιξη που απειλεί και τις πολικές αρκούδες.

Υπό εξαφάνιση

"Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ελαττώνεται συνεχώς η περίοδος των πάγων, καθώς λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας οι πάγοι λιώνουν νωρίτερα την άνοιξη και σχηματίζονται πιο αργά το φθινόπωρο", εξηγεί ο επικεφαλής του WWF για την Αρκτική, Στέφαν Νόρις.

"Η περίοδος αυτή είναι η σημαντικότερη για να φάνε και να αποθηκεύσουν λίπος στο σώμα τους οι πολικές αρκούδες, και έτσι οδηγούνται σε υποσιτισμό", λέει ο εκπρόσωπος τoυ WWF.

Πιστεύεται ότι αυτή τη στιγμή στον πλανήτη υπάρχουν περίπου 22.000 πολικές αρκούδες, το 60% των οποίων βρίσκεται στον Καναδά.

Το WWF πιστεύει ότι εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα το είδος της πολικής αρκούδας θα εξαφανισθεί μέχρι το 2080.

ΗΠΑ: Γνώριζαν για τις αεροπειρατείες
BBC News
Τρεις χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

16.5.2002 9:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπους είχε προειδοποιηθεί για τις αεροπειρατείες της 11ης Σεπτεμβρίου και είχε θέσει τις δυνάμεις ασφαλείας σε κατάσταση συναγερμού το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, η κυβέρνηση Μπους διέθετε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν σχεδίαζε να προβεί σε αεροπειρατείες αμερικανικών αεροσκαφών.

Τις εν λόγω δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Μπους είχε μάθει τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και είχε κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, ο κ. Φλέισερ είπε ότι οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έκαναν λόγο μόνο για το ενδεχόμενο αεροπειρατείας και όχι για επιθέσεις αυτοκτονίας σε κτίρια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατάλληλη περίοδος

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν δεχθεί τα βέλη της κριτικής από την αρχή γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις πως οι επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο είχαν διοργανωθεί από το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι η χρονική περίοδος για τέτοιου είδους ανακοινώσεις είναι η πλέον κατάλληλη, καθώς επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου πρόκεται να ξεκινήσει έρευνες για την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Λευκός Οίκος δεν θα ήθελε να βρεθεί σε δύσκολη θέση για αυτό και προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις, διότι μπορεί να έρχονταν αυτές οι πληροφορίες στο φως της δημοσιότητας ούτως ή άλλως.

Δέσμευση Αραφάτ για αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής αρχής
BBC News
Με σκεπτικισμό ακούνε τις δεσμεύσεις Αραφατ οι Παλαιστίνιοι

16.5.2002 7:36 (Ωρα Λονδίνου)
Με σκεπτικισμό αντέδρασαν οι Παλαιστίνιοι στις υποσχέσεις του ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ για αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής αρχής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Λωρίδα της Γάζας, πολλοί απο τους ίδιους τους Παλαιστίνιους θερούν την κυβέρνηση του Γιασέρ Αραφάτ διεφθαρμένη και ανίκανη. Ισλαμικές παραστρατιωτικές οργανώσεις και ομάδες Παλαιστίνιων εθνικιστών λένε πως ο κ. Αραφάτ έχει και στο παρελθόν αποδείξει οτι δεν τηρεί τις υποσχέσεις του.

Μιλώντας χθες στο παλαιστινιακό νομοθετικό συμβούλιο ο Παλαιστίνιος ηγέτης αποδέχθηκε την ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει μια φόρμουλα για την αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής αρχής.

Ο Γιασέρ Αραφάτ απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών, όμως σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος επικαλέστηκε δηλώσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, οι εκλογές αναμένονται το Φθινόπωρο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ικανοποιημένος με τις δηλώσεις του Γιασέρ Αραφάτ, σε αντίθεση με την ισραηλινή αρχή που τις απέρριψε ως συνηθισμένες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, ένα μέλος των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια σύντομης εισβολής ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής όχθης. Οι ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν και τρείς άνδρες απο την προσωπική φρουρά του Γιασέρ Αραφάτ

Πεθαίνουν απο πείνα οι αντάρτες της Ουνίτα
BBC News
Οι πρώην αντάρτες θα ενταχθούν στο στρατό της χώρας

16.5.2002 7:18 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες απο την Αγκόλα αναφέρουν οτι οι πρώην αντάρτες της Ουνίτα λιμοκτονούν στα στρατόπεδα όπου παραμένουν έγκλειστοι, στο πλαίσιο της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που μαστίζει τη χώρα για δεκαετίες.

Ανώτατος αξιωματούχος της Ουνίτα, ταξίαρχος Μπασίλιο Σαπαλάνγκα, ανέφερε οτι πέντε αντάρτες πεθαίνουν κάθε μέρα απο υποσιτισμό σε στρατόπεδα βόρεια της χώρας.

Η Αγκόλα έχει απευθύνει έκκληση για βοήθεια στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Δεκάδες χιλιάδες πρώην μαχητές της Ουνίτα μαζί με τις οικογένειες τους βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε στρατόπεδα περιμένωντας την επανεγκατάσταση τους σε διάφορες περιοχές της Αγκόλα.

Ολλανδία: Δεύτερη θέση για την άκρα δεξιά
BBC News
Πανηγυρισμοί απο τους υποστηρικτές του Φορτάιν

16.5.2002 5:36 (Ωρα Λονδίνου)
Το ακροδεξιό κόμμα του δολοφονηθέντος πολιτικού Πιμ Φορτάιν σημείωσε μεγάλη εκλογική επιτυχία στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα του Φορτάιν, που ιδρύθηκε πριν λίγους μήνες, κατέλαβε τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας 26 έδρες στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Νικητές της εκλογικής αναμέτρησης αναδεικνύονται οι Χριστιανοδημοκράτες που κατέλαβαν 43 έδρες, διπλασιάζοντας σχεδόν τη δύναμη τους.

Στην τρίτη θέση έχοντας υποστεί μια από τις μεγαλύτερες ήττες της ιστορίας του βρίσκεται το μέχρι χθές κυβερνόν κόμμα των Εργατικών.

Οπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στη Χάγη το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι χριστιανοδημοκράτες θα ζητήσουν τη συνεργασία του ακροδεξιού κόμματος του Φορτάιν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Πριν από τις εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες δεν είχαν αποκλείσει τη συνεργασία με κανένα κόμμα.

Η προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης γεγονός που αποδίδεται από αρκετούς αναλυτές στην πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η δολοφονία του Φορτάιν.

Ο Ευρωπαϊκός Τύπος
BBC News

16.5.2002 5:42 (Ωρα Λονδίνου)
Η INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE της Γαλλίας θεωρεί οτι οι ψηφοφόροι στην Ολλανδία ακολούθησαν "τη νέα τάση που γεννάται σε ολόκληρη την Ευρώπη". Επομένως - γράφει η εφημερίδα - εξέφρασαν "την αποδοκιμασία τους για το νυν πρωθυπουργό του κόμματος των Εργατικών, Βιμ Κοκ, ο οποίος για οχτώ χρόνια ηγήθηκε μιας περιόδου την οποία χαρακτήρισαν η οικονομική άνοδος και τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας"

Όσο για το κόμμα του δολοφονηθέντος Πιμ Φορτάιν, που κέρδισε 26 έδρες, η εφημερίδα σχολιάζει οτι πρόκειται για σημαντική επιτυχία "για ένα νεοσύστατο κόμμα που αποτελείται κυρίως απο νέους και άγνωστους πολιτικούς".

Η ελβετική LE TEMPS γράφει πως ο ηγέτης του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών διατρέχει "σοβαρό κίνδυνο" να αναδειχθεί σε νέο πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Η εφημερίδα εξηγεί οτι οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να συνεργαστούν με το νεοσύστατο κόμμα του εκλιπόντος Πιμ Φορτάιν, που αναδεικνύεται δεύτερο με 26 έδρες, για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. "Το πρόβλημα είναι οτι τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος δε γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός της παράταξης τους" λέει η ελβετική εφημερίδα.

Η γαλλική LE FIGARO επισημαίνει οτι το κόμμα του Πιμ Φορτάιν δεν υπήρχε στις αρχές του έτους και συστάθηκε "βιαστικά" λίγες εβδομάδες πριν τη δολοφονία του αρχηγού του, για να λάβει μέρος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

"Το πρόγραμμα του", γράφει η LE FIGARO, "με εξαίρεση το σημείο στο οποίο αναφέρεται στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, είναι αρκετά ασαφές για να αφήσει τους πολιτικούς αναλυτές με την απορία αν πρέπει να το κατατάξουν στα δεξιά ή στα ακρο-δεξιά κόμματα"

Με ένα διαφορετικό πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί η γερμανική FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG η οποία συμφωνεί με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, στο Ρέικιαβικ, οτι η Ατλαντική συμμαχία πρέπει να διαλλέξει μεταξύ του εκσυγχρονισμού και της περιθωριοποίησης. " H νέα συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι ενδεικτική της διεθνούς εκτίμησης που έχει κερδίσει η Μόσχ α" σχολιάζει η γερμανικη εφημερίδα.

Με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ασχολείται η DIE WELT του Βερολίνου. Η εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνες στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, για την "υπερβολική αλαζονεία" που επέδειξε κατά την ομιλία του στο παλαιστινιακό νομοθετικό σώμα. "O Παλαιστίνιος ηγέτης κάνει συχνά λόγο για ειρήνη και σταθερότητα, χωρίς όμως τα λόγια του να συμβαδίζουν με τις πράξεις του", γράφει η γερμανική εφημερίδα

Ο Βρετανικός Τύπος

Με πηχιαίο τίτλο "Η ακροδεξιά δεύτερη στις εκλογές της Ολλανδίας" κυκλοφορεί η GUARDIAN. " Ο Πιμ Φορτάιν, ο εκλιπών πολιτικός βγήκε χθές απο τον τάφο του για να καταλάβει τη δεύτερη θέση στις βουλευτικές εκλογές της χώρας του, μετά την ταπεινωτική ήττα του Εργατικού κόμματος" σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Οι FINANCIAL TIMES γράφουν οτι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, στηρίζει το αίτημα της Γαλλίας για νέα πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος είναι να θεσπιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια πολιτική ηγεσία που θα κατέχει ρόλο κλειδί στη διαμόρφωση της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης.

Η DAILY TELEGRAPH στο πρωτοσέλιδο της αναφέρεται στις δηλώσεις του Τόνυ Μπλαίρ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στον επόμενο χρόνο για την πιθανή μετάβαση της Βρετανίας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το Ευρώ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός "έκανε σαφές οτι είναι πρόθυμος να καταργήσει την αγγλική λίρα πρίν απο τις επόμενες βουλευτικές εκλογές" λέει η εφημερίδα.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι TIMES, " Ο Μπλαίρ ξεκινά τη μάχη για το Ευρώ" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας, η οποία θεωρεί οτι ο Βρετανός πρωθυπουργός με τις χθεσινές δηλώσεις του εγκαινίασε τη νέα εκστρατεία του υπέρ της ένταξης της χώρας του στην ΟΝΕ

Δέσμευση Αραφάτ για αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής αρχής
BBC News
Με σκεπτικισμό ακούνε τις δεσμεύσεις Αραφατ οι Παλαιστίνιοι

16.5.2002 5:14 (Ωρα Λονδίνου)
Με σκεπτικισμό αντέδρασαν οι Παλαιστίνιοι στις υποσχέσεις του ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ για αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής αρχής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Λωρίδα της Γάζας, πολλοί απο τους ίδιους τους Παλαιστίνιους θερούν την κυβέρνηση του Γιασέρ Αραφάτ διεφθαρμένη και ανίκανη. Ισλαμικές παραστρατιωτικές οργανώσεις και ομάδες Παλαιστίνιων εθνικιστών λένε πως ο κ. Αραφάτ έχει και στο παρελθόν αποδείξει οτι δεν τηρεί τις υποσχέσεις του.

Μιλώντας χθες στο παλαιστινιακό νομοθετικό συμβούλιο ο Παλαιστίνιος ηγέτης αποδέχθηκε την ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει μια φόρμουλα για την αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής αρχής.

Ο Γιασέρ Αραφάτ απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών, όμως σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος επικαλέστηκε δηλώσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, οι εκλογές αναμένονται το Φθινόπωρο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ικανοποιημένος με τις δηλώσεις του Γιασέρ Αραφάτ, σε αντίθεση με την ισραηλινή αρχή που τις απέρριψε ως συνηθισμένες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, ένα μέλος των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια σύντομης εισβολής ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής όχθης.

Ο Ευρωπαϊκός Τύπος
BBC News

16.5.2002 4:36 (Ωρα Λονδίνου)
Η INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE της Γαλλίας θεωρεί οτι οι ψηφοφόροι στην Ολλανδία ακολούθησαν "τη νέα τάση που γεννάται σε ολόκληρη την Ευρώπη". Επομένως - γράφει η εφημερίδα - εξέφρασαν "την αποδοκιμασία τους για το νυν πρωθυπουργό του κόμματος των Εργατικών, Βιμ Κοκ, ο οποίος για οχτώ χρόνια ηγήθηκε μιας περιόδου την οποία χαρακτήρισαν η οικονομική άνοδος και τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας" Όσο για το κόμμα του δολοφονηθέντος Πιμ Φορτάιν, που κέρδισε 26 έδρες, η εφημερίδα σχολιάζει οτι πρόκειται για σημαντική επιτυχία "για ένα νεοσύστατο κόμμα που αποτελείται κυρίως απο νέους και άγνωστους πολιτικούς".

Η ελβετική LE TEMPS γράφει πως ο ηγέτης του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών διατρέχει "σοβαρό κίνδυνο" να αναδειχθεί σε νέο πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Η εφημερίδα εξηγεί οτι οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να συνεργαστούν με το νεοσύστατο κόμμα του εκλιπόντος Πιμ Φορτάιν, που αναδεικνύεται δεύτερο με 26 έδρες, για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. "Το πρόβλημα είναι οτι μέλη του ακροδεξιού κόμματος δε γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός της παράταξης τους" λέει η ελβετική εφημερίδα.

Η γαλλική LE FIGARO επισημαίνει οτι το κόμμα του Πιμ Φορτάιν δεν υπήρχε στις αρχές του έτους και συστάθηκε "βιαστικά" λίγες εβδομάδες πριν τη δολοφονία του αρχηγού του, για να λάβει μέρος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

"Το πρόγραμμα του", γράφει η LE FIGARO, "με εξαίρεση το σημείο στο οποίο αναφέρεται στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, είναι αρκετά ασαφές για να αφήσει τους πολιτικούς αναλυτές με την απορία αν πρέπει να το κατατάξουν στα δεξιά ή στα ακρο-δεξιά κόμματα"

Με ένα διαφορετικό πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί η γερμανική FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG η οποία συμφωνεί με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, στο Ρέικιαβικ, οτι η Ατλαντική συμμαχία πρέπει να διαλλέξει μεταξύ του εκσυγχρονισμού και της περιθωριοποίησης. " H νέα συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι ενδεικτική της διεθνούς εκτίμησης που έχει κερδίσει η Μόσχα" σχο λιάζει η γερμανικη εφημερίδα.

Με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ασχολείται η DIE WELT του Βερολίνου. Η εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνες στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, για την "υπερβολική αλαζονεία" που επέδειξε κατά την ομιλία του στο παλαιστινιακό νομοθετικό σώμα. "O Παλαιστίνιος ηγέτης κάνει συχνά λόγο για ειρήνη και σταθερότητα, χωρίς όμως τα λόγια του να συμβαδίζουν με τις πράξεις του", γράφει η γερμανική εφημερίδα

Ο Βρετανικός Τύπος

Με πηχιαίο τίτλο "Η ακροδεξιά δεύτερη στις εκλογές της Ολλανδίας" κυκλοφορεί η GUARDIAN. " Ο Πιμ Φορτάιν, ο εκλιπών πολιτικός βγήκε χθές απο τον τάφο του για να καταλάβει τη δεύτερη θέση στις βουλευτικές εκλογές της χώρας του, μετά την ταπεινωτική ήττα του Εργατικού κόμματος" σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Οι FINANCIAL TIMES γράφουν οτι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, στηρίζει το αίτημα της Γαλλίας για νέα πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος είναι να θεσπιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια πολιτική ηγεσία που θα κατέχει ρόλο κλειδί στη διαμόρφωση της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης.

Η DAILY TELEGRAPH στο πρωτοσέλιδο της αναφέρεται στις δηλώσεις του Τόνυ Μπλαίρ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στον επόμενο χρόνο για την πιθανή μετάβαση της Βρετανίας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το Ευρώ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός "έκανε σαφές οτι είναι πρόθυμος να καταργήσει την αγγλική λίρα πρίν απο τις επόμενες βουλευτικές εκλογές" λέει η εφημερίδα.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι TIMES, " Ο Μπλαίρ ξεκινά τη μάχη για το Ευρώ" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας, η οποία θεωρεί οτι ο Βρετανός πρωθυπουργός με τις χθεσινές δηλώσεις του εγκαινίασε τη νέα εκστρατεία του υπέρ της ένταξης της χώρας του στην ΟΝΕ

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.