Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-12

  1. Πολιτική ήττα του Αριέλ Σαρόν
  2. Ιστορική επίσκεψη Κάρτερ στην Κούβα
  3. Ατύχημα στον διαστημικό σταθμό του Μπαϊκονούρ
  4. Αισιοδοξία Πάουελ για μείωση των πυρηνικών όπλων
  5. "Σε κίνδυνο η ελευθερία του Τύπου", λένε δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο
  6. Αισιοδοξία για την ειρήνη στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
  7. Μεγάλη διαδήλωση στη Βενεζουέλα
  8. Εφυγε ένας από τους τελευταίους "γνήσιους" Μαφιόζους
  9. Μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
  10. Σαρώνει και πάλι ο Χάρι Πότερ
  11. Ανάκληση των εφέδρων του Ισραήλ που ετοιμάζονταν για στρατιωτική επιχείρηση
  12. Ιστορική επίσκεψη Κάρτερ στην Κούβα
  13. Εφυγε ένας από τους τελευταίους "γνήσιους" Μαφιόζους
  14. Το Ισραήλ ανακαλεί τους εφέδρους που κλήθηκαν για στρατιωτική επιχείρηση
  15. Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
  16. Το Ισραήλ ανακαλεί τους εφέδρους που κλήθηκαν για στρατιωτική επιχείρηση
  17. Σαουδική Αραβία, Συρία και Αιγυπτος ζητούν επίτευξη ειρήνης με το Ισραήλ
  18. Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
  19. Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στη Βενεζουέλα
  20. Τα ταμεία έχει σπάσει η πώληση του βίντεο της ταινίας "Harry Potter"
  21. BBC News
  22. Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
  23. Τρείς ισχυρές αραβικές χώρες ζητούν την επίτευξη ειρήνης με το Ισραήλ
  24. Ολοκληρώνεται η ειρηνευτική διαδικασία στη ΠΓΔΜ
  25. Συνεχίζονται οι σφαγές στο Σουδάν
  26. Αγνωστοι επιχειρούν έκρηξη στον υπόγειο της Ιταλίας
  27. Τη Κούβα επισκέπτεται ο Τζίμι Κάρτερ
  28. Δεν μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου οι Αραβικές χώρες
  29. Επίθεση με ρουκέτα στο Πακιστάν
  30. Τιμάται σήμερα παγκοσμίως η ημέρα της μητέρας
  31. Προσοχή στο κρέας του καρχαρία και του ξιφία .....
  32. Μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
Πολιτική ήττα του Αριέλ Σαρόν
BBC News
Οι αναλυτές λένε ότι ο βασικός λόγος της ήττας του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν (στα αριστερά της φωτογραφίας) είναι η διαμάχη του με τον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου (στα δεξιά)

12.5.2002 23:25 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν υπέστη σημαντική πολιτική ήττα στο εσωτερικό του κόμματός του Λικούντ.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος - που είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της κυβέρνησης συνασπισμού του Ισραήλ, της οποίας ηγείται ο κ. Σαρόν - αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, να απορρίψουν μια πιθανή μελλοντική δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Οχθη ή στη Γάζα.

Ο κ. Σαρόν προσπάθησε - αποτυχημένα, όπως αποδείχθηκε, τελικά - να πείσει τα μέλη του κόμματός του να μην ψηφίσουν για το θέμα αυτό προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ένα τέτοιο ψήφισμα θα του έδενε τα χέρια σε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι πίσω από το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας κρύβεται, κυρίως, η διαμάχη μεταξύ του κ. Σαρόν και του πρώην Πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και επισημαίνουν ότι η ήττα αυτή μπορεί τώρα να υπονομεύσει το πολιτικό μέλλον του κ. Σαρόν.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ άρχισε να ανακαλεί τους εφέδρους, που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν σε μία προετοιμαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι έφεδροι βρίσκονταν σε ετοιμότητα μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ να αναλάβει στρατιωτική δράση σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας, που πραγματοποίησε Παλαιστίνιος πριν από μερικές ημέρες, με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Ομως, οι λεπτομέρειες της στρατιωτικής απάντησης του Ισραήλ διέρευσαν και ο υπουργός Αμυνας της χώρας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ δήλωσε ότι αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση για επανασχεδιασμό της επιχείρησης.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο στρατός του Ισραήλ φαίνεται να εκφράζει επιφυλάξεις για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ Γιαφά Μπεν Αρί διευκρίνισε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να επιτεθεί εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

"Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας και, ως εκ τούτου, μπορεί να επιτεθεί εναντί ον τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο χρόνος και ο τόπος μιας τέτοιας επίθεσης δεν είναι θέμα για το οποίο θα συζήτησουμε στον αέρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά από την αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ γύρω από το Ναό της Γεννήσεως στην πόλη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης, άρχισαν και πάλι οι θρησκευτικές λειτουργίες. Στο Ναό της Γεννήσεως είχαν βρει καταφύγιο για περίπου 6 εβδομάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι.

Ιστορική επίσκεψη Κάρτερ στην Κούβα
BBC News
Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο (στα δεξιά της φωτογραφίας) υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ

12.5.2002 23:26 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κούβα βρίσκεται ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον ηγέτη της χώρας αυτής Φιντέλ Κάστρο.

Η επίσκεψη είναι ιστορική, αφού, από τότε που ο Φιντέλ Κάστρο ανήλθε στην εξουσία το 1959, για πρώτη φορά επισκέπτεται την Κούβα Αμερικανός Πρόεδρος ή πρώην Πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής του στην Κούβα, ο κ. Κάρτερ αναμένεται να επιχειρήσει να γεφυρώσει το τεράστιο πολύχρονο χάσμα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κούβα. Οι δύο χώρες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 1961 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλλαν εμπάργκο στο καθεστώς της Κούβας.

Τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνθηκαν και άλλο μετά από τις δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος κατηγόρησε την Κούβα για προσπάθεια κατασκευής βιολογικών όπλων, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Φιντέλ Κάστρο.

O ηγέτης της Κούβας δήλωσε ότι οι κατηγορίες του Αμερικανού αξιωματούχου είναι "απίστευτα ψέματα που εντάσσονται σε ευρύτερο σχέδιο με στόχο να διακοπούν οι πωλήσεις τροφίμων στην Κούβα".

Ατύχημα στον διαστημικό σταθμό του Μπαϊκονούρ
BBC News
O διαστημικός σταθμός του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν, χρονολογείται από την δεκαετία του 1950

12.5.2002 23:26 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές της Ρωσίας έστειλαν ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στον διαστημικό σταθμό του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν, σε μια προσπάθεια να σωθούν 8 άνθρωποι, που είναι παγιδευμένοι όταν μέρος του κτιρίου, που στεγάζει τον διαστημικό σταθμό, κατέρευσε.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παγιδευμένοι, που την ώρα του ατυχήματος πραγματοποιούσαν επισκευές, παραμένει άγνωστη.

Ο διαστημικός σταθμός του Μπαϊκονούρ, που χρησιμοποιείτο από την Υπηρεσία Διαστήματος της Ρωσίας, χρονολογείται από την δεκαετία του 1950 και είναι το μέρος από όπου η τότε Σοβιετική Ενωση εκτόξευσε τον πρώτο επανδρωμένο δορυφόρο, τον Σπούτνικ.

Αισιοδοξία Πάουελ για μείωση των πυρηνικών όπλων
BBC News
Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζωρτζ Μπους στη Μόσχα μέσα στον επόμενο μήνα δημιουργεί ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα (στη φωτογραφία, στα δεξιά, από παλαιότερη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν)

12.5.2002 23:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η χώρα του και η Ρωσία θα υπογράψουν συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων στην διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Τζωρτζ Μπους στη Μόσχα αυτό το μήνα.

Η συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει την μείωση του οπλοστασίου της καθεμίας από τις δύο αυτές χώρες κατά περίπου 2.000 όπλα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Πάντως, οι διαφωνίες παραμένουν για το τί θα γίνει με τα όπλα που θα αποσυρθούν. Η Ρωσία επιθυμεί την καταστροφή τους, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες απλώς να παραμείνουν ανενεργά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση παγκόσμιας κρίσης.

"Σε κίνδυνο η ελευθερία του Τύπου", λένε δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο
BBC News
Οι δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται "για μετατροπή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας σε πόλεμο κατά της ελεύθερης δημοσιογραφίας" (στη φωτογραφία στρατιώτης του Νεπάλ, μια χώρα, που έχει κατηγορηθεί για το θέμα αυτό)

12.5.2002 23:27 (Ωρα Λονδίνου)
Μέλη του Διεθνούς Ινστιτούτου για τον Τύπο άσκησαν κριτική, στην διάρκεια συνεδρίου, στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας Λιουμπλιάνα, σε κυβερνήσεις ότι χρησιμοποιούν την απειλή της τρομοκρατίας για τον περιορισμό των ελευθεριών του πολίτη.

Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι η δημοσιοποίηση τόσο των λόγων, που οδηγούν στη βία, όσο και των συνεπειών από αυτή τη βία.

Στην διάρκεια του συνεδρίου, διευθύνοντα στελέχη και δημοσιογράφοι από πάνω από 50 χώρες, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν πρέπει να μετατραπεί σε πόλεμο κατά της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Αισιοδοξία για την ειρήνη στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
BBC News
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Αλβανοφώνων ανταρτών, που διεκδικούν μεγαλύτερα δικαιώματα για την μειονότητα των Αλβανοφώνων στη χώρα, διήρκεσαν εφτά μήνες πέρσι

12.5.2002 23:26 (Ωρα Λονδίνου)
Την ικανοποιήση τους εξέφρασαν πολιτικοί ηγέτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για συμφωνία, που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και εκπροσώπων των Αλβανοφώνων.

Η συμφωνία, που αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή, παρέχει στους Αλβανόφωνους και σε άλλες εθνικές μειονότητες της χώρας το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ αυξάνει το ποσοστό αυτών που μπορούν να εργαστούν στον κρατικό μηχανισμό της χώρας.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπόρις Τράικοφσκι δήλωσε ότι ακόμα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών στη χώρα του το Σεπτέμβριο.

Ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος των Αλβανοφώνων της χώρας Αζίφ Πολοζάνι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, δήλωσε ότι είναι πλέον σαφές πως ό,τι "είχε αποφασιστεί στη συμφωνία της Οχρίδας για τον τερματισμό των συγκρούσεων, αρχίζει τώρα να εφαρμόζεται".

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα αυτό να συμβάλλει στην ενίσχυση της σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας.

Η συμφωνία αυτή επιτυγχάνεται μετά από τις περσινές πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Αλβανοφώνων ανταρτών, που διεκδικούν μεγαλύτερα δικαιώματα για την μειονότητα των Αλβανοφώνων στη χώρα.

Μεγάλη διαδήλωση στη Βενεζουέλα
BBC News
Οι διαδηλωτές φορούσαν μαύρα εις ένδειξη τιμής στους 17 νεκρούς του περασμένου μήνα, που σκοτώθηκαν στην διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης

12.5.2002 23:27 (Ωρα Λονδίνου)
Περίπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας Καράκας κατά του Προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβεζ.

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Τσάβεζ είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση από το στρατό της χώρας, αλλά επανήλθε στην εξουσία μετά από λίγες ημέρες.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των 17 ανθρώπων, που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης, η οποία είχε επιφέρει και το πραξικόπημα από το στρατό και την προσωρινή αποπομπή του κ. Τσάβεζ από την εξουσία.

Εφυγε ένας από τους τελευταίους "γνήσιους" Μαφιόζους
BBC News
Ο Τζόζεφ Μπονάνο - γνωστός ως Τζο Μπανάνας - ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Μαφιόζους (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου του 1985)

12.5.2002 23:27 (Ωρα Λονδίνου)
Eνας από τους πλέον διαβόητους νονούς της Aμερικανικής Μαφίας, που ήταν πρώην συνεργάτης του Αλ Καπόνε, απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον έλεγαν Τζόζεφ Μπονάνο, αλλά τον φώναζαν Τζο Μπανάνας, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον ίδιο. Ηταν ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες και πλέον διαβόητους νονούς της Αμερικανικής Μαφίας του παλαιού τύπου, όπως τουλάχιστον έχουν γίνει γνωστοί από τις κινηματογραφικές ταινίες διάσημων σκηνοθετών, όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ο Τζο Μπανάνας μπήκε στον κόσμο του εγκλήματος ως μικροαπατεώνας αναλαμβάνοντας, αργότερα, τις βρώμικες δουλειές μεγαλοαφεντικών της Μαφίας, όπως ο Αλ Καπόνε.

Τις δεκαετίες του '50 και του '60 υπήρξε, ίσως, ο πιο ισχυρός αρχηγός εκ των πέντε μεγαλύτερων ομάδων της Μαφίας της Νέας Υόρκης.

Ομως, το 1968 αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και απομονώθηκε στην έπαυλή του στην Αριζόνα.

Ο Τζο Μπανάνας γεννήθηκε στη Σικελία και μπήκε παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Κούβας. Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο "Ανθρωπος με Τιμή", ο Μπανάνας αρνείται ότι υπήρξε ποτέ νονός ή ότι είχε σχέσεις με τη Μαφία.

Αντίθετα, παρουσιάζει τον εαυτό του ως ένα δραστήριο καπιταλιστή. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, η συμμορία του είναι γνωστή με το ψευδώνυμο "Οικογένεια Μπονάνο".

Επεσε στη δυσμένεια των υπολοίπων νονών της Αμερικανικής Μαφίας όταν διέρευσε ότι είχε σχεδιάσει τη δολοφονία πολλών αρχηγών άλλων οικογενειών για να μείνει μόνος του ως το αφεντικό των αφεντικών ή, σύμφωνα με την ορολογία των Μαφιόζων, "κάπο ντι τούτι κάπι".

Τη δεκαετία του '80 κλήθηκε να καταθέσει σε δίκες εναντίον άλλων νονών της Μαφίας, αλλά ο Τζο Μπανάνας προτίμησε να φυλακιστεί παρά να δώσει στοιχεία για το πρώην συνάφι του.

Μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
BBC News
Στόχος των μέτρων, που αποφασίστηκαν, η προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Αφρική

12.5.2002 23:28 (Ωρα Λονδίνου)
"Στόχος μας είναι να κερδίσουμε την υποστήριξη των ψαράδων, γιατί διαφορετικά το όλο πρόγραμμα δεν πρόκειται να αποδώσει", τόνισε σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας ο Ντάγκλας Χάικ της οργάνωσης για την Προστασία των Αποδημητικών Ειδών αναφερόμενος στην προστασία τη θαλάσσιας χελώνας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον και, στη διάρκεια του συνεδρίου, 5 χώρες της Αφρικής υπέγραψαν συμφωνία για την προστασία της χελώνας του Ατλαντικού. Τη σχετική συμφωνία έχουν ήδη αποδεχθεί άλλα 12 κράτη.

Το πρόγραμμα για την προφύλαξη της χελώνας στην Αφρική προβλέπει τη δημιουργία ειδικών χώρων στις παραλίες, όπου οι χελώνες ανενόχλητες θα τοποθετούν τα αυγά τους, ενώ προτείνεται η χρήση ειδικών συσκευών, που θα απομακρύνουν τις χελώνες από τα δίκτυα των ψαράδων.

Σαρώνει και πάλι ο Χάρι Πότερ
BBC News
Ορισμένα καταστήματα άνοιξαν τα μεσάνυκτα για να πουλήσουν βίντεο

12.5.2002 23:28 (Ωρα Λονδίνου)
Μανία έχει καταλάβει τους Βρετανούς οι οποίοι τρέχουν να αγοράσουν το βίντεο και το DVD της κινηματογραφικής ταινίας "Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος".

Η πώληση του βίντεο και του DVD, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά από τότε που η ταινία έκανε το ντεμπούτο της στις κινηματογραφικές αίθουσες, ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Ο εκπρόσωπος ενός από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Βρετανίας δήλωσε ότι οι παραγγελίες για αγορά του βίντεο έχουν ξεπεράσει τις πωλήσεις της κινηματογραφικής ταινίας "Τιτανικός".

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι, ήδη, σε ορισμένα μικρά καταστήματα του βιβλιοπωλείου του επεκράτησε χάος και τα ράφια άδειασαν πολύ γρήγορα.

Μία τριαντάχρονη κυρία από το Λονδίνο ήταν το πρώτο άτομο στη Βρετανία που κατάφερε να αγοράσει όχι μόνο τη βιντεοταινία αλλά και το DVD.

Μάλιστα, της απονεμήθηκε και ειδική πλακέτα για το επίτευγμά της, αφού είχε στηθεί στην ουρά για 15 ολόκληρες ώρες.

Ανάκληση των εφέδρων του Ισραήλ που ετοιμάζονταν για στρατιωτική επιχείρηση
BBC News
Ξανάρχισαν στο Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλέεμ, οι θρησκευτικές λειτουργίες και πάλι μετά από περίπου 6 εβδομάδες έντασης

12.5.2002 20:13 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ άρχισε να ανακαλεί τους εφέδρους, που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν σε μία προετοιμαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι έφεδροι βρίσκονταν σε ετοιμότητα μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ να αναλάβει στρατιωτική δράση σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας, που πραγματοποίησε Παλαιστίνιος πριν από μερικές ημέρες, με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Ομως, οι λεπτομέρειες της στρατιωτικής απάντησης του Ισραήλ διέρευσαν και ο υπουργός Αμυνας της χώρας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ δήλωσε ότι αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση για επανασχεδιασμό της επιχείρησης.

Ομως, παρά το γεγονός ότι ο στρατός του Ισραήλ φαίνεται να εκφράζει επιφυλάξεις για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ Γιαφά Μπεν Αρί διευκρίνισε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να επιτεθεί εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

"Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας και, ως εκ τούτου, μπορεί να επιτεθεί εναντίον τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο χρόνος και ο τόπος μιας τέτοιας επίθεσης δεν είναι θέμα για το οποίο θα συζήτησουμε στον αέρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά από την αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ γύρω από το Ναό της Γεννήσεως στην πόλη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης, άρχισαν και πάλι οι θρησκευτικές λειτουργίες. Στο Ναό της Γεννήσεως είχαν βρει καταφύγιο για περίπου 6 εβδομάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 50.000 Ισραηλινοί πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο το βράδυ στην πόλη Τελ Αβίβ ζητώντας τον τερματισμό των επιθέσεων του στρατού του Ισραήλ στα εδάφη των Παλαιστινίων. Διαδηλωτές κρατούσαν πανό με τα οποία ζητούσαν την ειρηνική συνύπαρξη των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Ιστορική επίσκεψη Κάρτερ στην Κούβα
BBC News
Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο (στα δεξιά της φωτογραφίας) υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ

12.5.2002 19:46 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κούβα βρίσκεται ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον ηγέτη της χώρας αυτής Φιντέλ Κάστρο.

Η επίσκεψη είναι ιστορική, αφού, από τότε που ο Φιντέλ Κάστρο ανήλθε στην εξουσία το 1959, για πρώτη φορά επισκέπτεται την Κούβα Αμερικανός Πρόεδρος ή πρώην Πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής του στην Κούβα, ο κ. Κάρτερ αναμένεται να επιχειρήσει να γεφυρώσει το τεράστιο πολύχρονο χάσμα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κούβα. Οι δύο χώρες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 1961 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλλαν εμπάργκο στο καθεστώς της Κούβας.

Τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνθηκαν και άλλο μετά από τις δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος κατηγόρησε την Κούβα για προσπάθεια κατασκευής βιολογικών όπλων, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Φιντέλ Κάστρο.

O ηγέτης της Κούβας δήλωσε ότι οι κατηγορίες του Αμερικανού αξιωματούχου είναι "απίστευτα ψέματα που εντάσσονται σε ευρύτερο σχέδιο με στόχο να διακοπούν οι πωλήσεις τροφίμων στην Κούβα".

Εφυγε ένας από τους τελευταίους "γνήσιους" Μαφιόζους
BBC News
Ο Τζόζεφ Μπονάνο - γνωστός ως Τζο Μπανάνας - ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Μαφιόζους (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου του 1985)

12.5.2002 19:59 (Ωρα Λονδίνου)
Eνας από τους πλέον διαβόητους νονούς της Aμερικανικής Μαφίας, που ήταν πρώην συνεργάτης του Αλ Καπόνε, απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον έλεγαν Τζόζεφ Μπονάνο, αλλά τον φώναζαν Τζο Μπανάνας, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον ίδιο. Ηταν ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες και πλέον διαβόητους νονούς της Αμερικανικής Μαφίας του παλαιού τύπου, όπως τουλάχιστον έχουν γίνει γνωστοί από τις κινηματογραφικές ταινίες διάσημων σκηνοθετών, όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ο Τζο Μπανάνας μπήκε στον κόσμο του εγκλήματος ως μικροαπατεώνας αναλαμβάνοντας, αργότερα, τις βρώμικες δουλειές μεγαλοαφεντικών της Μαφίας, όπως ο Αλ Καπόνε.

Τις δεκαετίες του '50 και του '60 υπήρξε, ίσως, ο πιο ισχυρός αρχηγός εκ των πέντε μεγαλύτερων ομάδων της Μαφίας της Νέας Υόρκης.

Ομως, το 1968 αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και απομονώθηκε στην έπαυλή του στην Αριζόνα.

Ο Τζο Μπανάνας γεννήθηκε στη Σικελία και μπήκε παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Κούβας. Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο "Ανθρωπος με Τιμή", ο Μπανάνας αρνείται ότι υπήρξε ποτέ νονός ή ότι είχε σχέσεις με τη Μαφία.

Αντίθετα, παρουσιάζει τον εαυτό του ως ένα δραστήριο καπιταλιστή. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, η συμμορία του είναι γνωστή με το ψευδώνυμο "Οικογένεια Μπονάνο".

Επεσε στη δυσμένεια των υπολοίπων νονών της Αμερικανικής Μαφίας όταν διέρευσε ότι είχε σχεδιάσει τη δολοφονία πολλών αρχηγών άλλων οικογενειών για να μείνει μόνος του ως το αφεντικό των αφεντικών ή, σύμφωνα με την ορολογία των Μαφιόζων, "κάπο ντι τούτι κάπι".

Τη δεκαετία του '80 κλήθηκε να καταθέσει σε δίκες εναντίον άλλων νονών της Μαφίας, αλλά ο Τζο Μπανάνας προτίμησε να φυλακιστεί παρά να δώσει στοιχεία για το πρώην συνάφι του.

Το Ισραήλ ανακαλεί τους εφέδρους που κλήθηκαν για στρατιωτική επιχείρηση
BBC News
Αρχισαν σήμερα στο Ναό της Γεννήσεως να γίνονται θρησκευτικές τελετές

12.5.2002 17:45 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ άρχισε να ανακαλεί τους εφέδρους που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν σε μία προετοιμαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι έφεδροι βρίσκονταν σε ετοιμότητα μετά την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου να αναλάβει στρατιωτική δράση σε αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας που επέφερε το θάνατο 15 ατόμων.

Εν τω μεταξύ δύο μόλις μέρες μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, άρχισαν και πάλι να τελούνται στο ναό θρησκευτικές τελετές.

Σήμερα θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές τελετές στο ναό τόσο ο Ρωμαιοκαθολικοί όσο και οι Ελληνο-ορθόδοξοι.

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να εκφράζει επιφυλάξεις για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Γιαφά Μπέν Αρί διευκρίνισε ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να επιτεθεί εναντίον τρομοκρατικών, όπως είπε, οργανώσεων.

"Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας και ως εκ τούτου μπορεί να επιτεθεί εναντίον τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο χρόνος και ο τόπος μιας τέτοιας επίθεσης δεν είναι θέμα για το οποίο θα συζήτησουμε στον αέρα" δήλωσε να λέει ο ισραηλινός εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες ισραηλινοί διαδήλωσαν χτές το βράδυ στο Τελ Αβίβ ζητώντας τον τερματισμό των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη. Διαδηλωτές κρατούσαν πανώ με τα οποία ζητούσαν την ειρινική συνύπαρξη δυο κρατών-του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Ο Ντίντι Ραμέζ, ένας από τους διοργανωτές δήλωσε ότι "τo μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε ήταν ότι το ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Αν θέλει να εξασφαλίσει το μέλλον της ως εβραϊκή και δημοκρατική χώρα θα πρέπει να υπάρχει ένα μόνο σύνθημα "εγκαταλείψτε τα παλαιστινιακά εδάφη για το καλό του Ισραήλ".

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
BBC News
Στην Ινδία πραγματοποιούναι 300 περίπου σιδηροδρομικά δυστυχήματα το χρόνο

12.5.2002 12:33 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ινδία τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και 100 άλλα τραυματίστηκαν σε σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε όταν 13 βαγόνια μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Τα βαγόνια εκτροχιάστηκαν κοντά στην πόλη Λουκνάου που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα ανατολικά του Νέου Δελχί.

Το τρένο πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Νέο Δελχί στην Πάτνα, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Μπιχάρ.

Το δυστύχημα πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες όταν οι περισσότεροι επιβάτες κοιμόντουσαν.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε γειτονικά νοσοκομεία για περίθαλψη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα αίτια του δυστυχήματος.

H εταιρία των ινδικών σιδηροδρόμων, η οποία πραγματοποιεί 11.000 περίπου δρομολόγια, 7.000 από τα οποία μεταφέρουν επιβάτες, έχει περίπου 300 δυστυχήματα το χρόνο. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των δυστυχημάτων αυτών οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος.

Το Ισραήλ ανακαλεί τους εφέδρους που κλήθηκαν για στρατιωτική επιχείρηση
BBC News
Αρχισαν σήμερα στο Ναό της Γεννήσεως να γίνονται θρησκευτικές τελετές

12.5.2002 11:06 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ άρχισε να ανακαλεί τους εφέδρους που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν σε μία προετοιμαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι έφεδροι βρίσκονταν σε ετοιμότητα μετά την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου να αναλάβει στρατιωτική δράση σε αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας που επέφερε το θάνατο 15 ατόμων.

Εν τω μεταξύ δύο μόλις μέρες μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, άρχισαν και πάλι να τελούνται στο ναό θρησκευτικές τελετές.

Σήμερα θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές τελετές στο ναό τόσο ο Ρωμαιοκαθολικοί όσο και οι Ελληνο-ορθόδοξοι.

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να εκφράζει επιφυλάξεις για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Γιαφά Μπέν Αρί διευκρίνισε ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να επιτεθεί εναντίον τρομοκρατικών, όπως είπε, οργανώσεων.

"Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας και ως εκ τούτου μπορεί να επιτεθεί εναντίον τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο χρόνος και ο τόπος μιας τέτοιας επίθεσης δεν είναι θέμα για το οποίο θα συζήτησουμε στον αέρα" δήλωσε να λέει ο ισραηλινός εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες ισραηλινοί διαδήλωσαν χτές το βράδυ στο Τελ Αβίβ ζητώντας τον τερματισμό των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη. Διαδηλωτές κρατούσαν πανώ με τα οποία ζητούσαν την ειρινική συνύπαρξη δυο κρατών-του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Ο Ντίντι Ραμέζ, ένας από τους διοργανωτές δήλωσε ότι "τo μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε ήταν ότι το ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Αν θέλει να εξασφαλίσει το μέλλον της ως εβραϊκή και δημοκρατική χώρα θα πρέπει να υπάρχει ένα μόνο σύνθημα "εγκαταλείψτε τα παλαιστινιακά εδάφη για το καλό του Ισραήλ".

Σαουδική Αραβία, Συρία και Αιγυπτος ζητούν επίτευξη ειρήνης με το Ισραήλ
BBC News
Οι τρείς ηγέτες συναντήθηκαν στην Αίγυπτο

12.5.2002 11:14 (Ωρα Λονδίνου)
Τρείς από τις ισχυρότερες αραβικές χώρες με κοινή δήλωσή τους ζητούν την επίτευξη ειρήνης με το Ισραήλ και καταδικάζουν κάθε μορφή βίας στη σύγκρουση μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων.

Την δήλωση υπογράφουν ο πρίγκηπας Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου και σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Οι τρείς ηγέτες συναντήθηκαν στην Αιγυπτο για να εξετάσουν τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και το ενδεχόμενο Ισραηλινής επιδρομής στη Λωρίδα της Γάζας.

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
BBC News
Στην Ινδία πραγματοποιούναι 300 περίπου σιδηροδρομικά δυστυχήματα το χρόνο

12.5.2002 11:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ινδία τουλάχιστον δέκα άτομα σκοτώθηκαν και εκατόν άλλα τραυματίστηκαν σε σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε όταν 13 βαγόνια μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Τα βαγόνια εκτροχιάστηκαν κοντά στην πόλη Λουκνάου που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα ανατολικά του Νέου Δελχί.

Το τραίνο πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Νέο Δελχί στην Πάτνα, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Μπιχάρ.

Το δυστύχημα πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες όταν οι περισσότεροι επιβάτες κοιμόντουσαν.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε γειτονικά νοσοκομεία για περίθαλψη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα αίτια του δυστυχήματος.

H εταιρία των Ινδικών σιδηροδρόμων, η οποία πραγματοποιεί 11περίπου χιλιάδες δρομολόγια, 7 χιλιάδες από τα οποία μεταφέρουν επιβάτες, έχει περίπου 300 δυστυχήματα το χρόνο. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των δυστυχημάτων αυτών οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος.

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στη Βενεζουέλα
BBC News
Οι διαδηλωτές φορούσαν μαύρα εις ένδειξη τιμής στους νεκρούς του περασμένου μήνα

12.5.2002 11:05 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βενεζουέλα, περίπου 100.000 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, Καράκας, διαμαρτυρόμενοι εναντίον του προέδρου Ούγκο Τσάβεζ.

Ως γνωστόν ο Τσάβεζ είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση από το στρατό της χώρας αλλά επανήλθε στην εξουσία τον περασμένο μήνα.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε εις ένδειξη φόρου τιμής στα 17 άτομα που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητικής διαδήλωσης, η οποία είχε επιφέρει και το πραξικόπημα από το στρατό.

Τα ταμεία έχει σπάσει η πώληση του βίντεο της ταινίας "Harry Potter"
BBC News
Ορισμένα καταστήματα άνοιξαν τα μεσάνυκτα για να πουλήσουν βίντεο

12.5.2002 11:20 (Ωρα Λονδίνου)
Μανία έχει καταλάβει τους Βρετανούς οι οποίοι τρέχουν να αγοράσουν το βίντεο και το DVD της κινηματογραφικής ταινίας "Harry Potter and the Philosopher's stone".

Η πώληση του βίντεο και του DVD που κυκλοφορεί για πρώτη φορά από τότε που η ταινία έκανε το ντεμπούτο της στις κινηματογραφικές αίθουσες, έσπασε όλα τα ταμεία.

Οι καταστηματάρχες προέβλεψαν ότι οι πωλήσεις από το βίντεο θα ανέλθουν γύρω στο ένα εκατομύριο στερλίνες την πρώτη ημέρα που βγήκε στα καταστήματα.

Ο εκπρόσωπος ενός από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Βρετανίας του WH Smith δήλωσε ότι οι παραγγελίες για αγορά του βίντεο έχουν ξεπεράσει τις πωλήσεις της ταινίας Τιτανικός. Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε μάλιστα ότι ήδη σε ορισμένα μικρά καταστήματα του WH Smith, επικράτησε χάος και τα ράφια άδειασαν πολύ γρήγορα.

Περίπου 250 άτομα εισήλθαν στο κεντρικό κατάστημα της HMV στην Oxford Street στο κεντρικό Λονδίνο, το οποίο άνοιξε γύρω στα μεσάνυκτα για να πουλήσει τα βίντεο.

Μία τριαντάχρονη κυρία από το Λονδίνο ήταν το πρώτο άτομο στη Βρετανία που κατάφερε να αγοράσει όχι μόνο τη βιντεοταινία αλλά και το DVD καταφέροντας μάλιστα να της απονεμηθεί και ειδική πλακέτα, αφού είχε στηθεί στην ουρά για 15 ολόκληρες ώρες.

BBC News
BBC News
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
12.5.2002 7:34 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ινδία τουλάχιστον δέκα άτομα σκοτώθηκαν και εκατόν άλλα τραυματίστηκαν σε σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε όταν 13 βαγόνια μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Τα βαγόνια εκτροχιάστηκαν κοντά στην πόλη Λουκνάου που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα ανατολικά του Νέου Δελχί.

Το τραίνο πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Νέο Δελχί στην Πάτνα, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Μπιχάρ.

Το δυστύχημα πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες όταν οι περισσότεροι επιβάτες κοιμόντουσαν.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε γειτονικά νοσοκομεία για περίθαλψη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα αίτια του δυστυχήματος.

H εταιρία των Ινδικών σιδηροδρόμων, η οποία πραγματοποιεί 11περίπου χιλιάδες δρομολόγια, 7 χιλιάδες από τα οποία μεταφέρουν επιβάτες, έχει περίπου 300 δυστυχήματα το χρόνο. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των δυστυχημάτων αυτών οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος.

Τρείς ισχυρές αραβικές χώρες ζητούν την επίτευξη ειρήνης με το Ισραήλ
BBC News
Οι τρείς άραβες ηγέτες ζήτησαν επίτευξη ειρήνης με το Ισραήλ

12.5.2002 5:16 (Ωρα Λονδίνου)
Τρείς από τις ισχυρότερες αραβικές χώρες με κοινή δήλωσή τους ζητούν την επίτευξη ειρήνης με το Ισραήλ και καταδικάζουν κάθε μορφή βίας στη σύγκρουση μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων.

Την δήλωση υπογράφουν ο πρίγκηπας Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αιγυπτο για να εξετάσουν τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και το ενδεχόμενο ισραηλινής επιδρομής στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να εκφράζει επιφυλάξεις για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Γιαφά Μπέν Αρί διευκρίνισε ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να επιτεθεί εναντίον τρομοκρατικών, όπως είπε, οργανώσεων.

"Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας και ως εκ τούτου μπορεί να επιτεθεί εναντίον τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο χρόνος και ο τόπος μιας τέτοιας επίθεσης δεν είναι θέμα για το οποίο θα συζήτησουμε στον αέρα" δήλωσε να λέει ο ισραηλινός εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες ισραηλινοί διαδήλωσαν χτές το βράδυ στο Τελ Αβίβ ζητώντας τον τερματισμό των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη. Διαδηλωτές κρατούσαν πανώ με τα οποία ζητούσαν την ειρινική συνύπαρξη δυο κρατών-του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Ο Ντίντι Ραμέζ, ένας από τους διοργανωτές δήλωσε ότι "τo μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε ήταν ότι το ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Αν θέλει να εξασφαλίσει το μέλλον της ως εβραϊκή και δημοκρατική χώρα θα πρέπει να υπάρχει ένα μόνο σύνθημα "εγκαταλείψτε τα παλαιστινιακά εδάφη για το καλό του Ισραήλ".

Μεγάλη συγκέντρωση για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε και στην Ιταλία

Ολοκληρώνεται η ειρηνευτική διαδικασία στη ΠΓΔΜ
BBC News
Εφτά μήνες διήρκησαν οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών πέρυσι

12.5.2002 5:28 (Ωρα Λονδίνου)
Την ικανοποιήση τους εξέφρασαν πολιτικοί ηγέτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων των αλαβανοφώνων.

Η συμφωνία που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας παρέχει στους αλβανοφώνους και σε άλλες εθνικές μειονότητες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους στις δημόσιες υπηρεσίες ενώ αυξάνει το ποσοστό αυτών που μπορούν να εργαστούν στον κρατικό μηχανισμό.

Ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τραικόφσκι δήλωσε ότι ακόμη δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών το Σεπτέμβριο.

Ο Αζίφ Πολοζάνι αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες δήλωσε πως είναι πλέον σαφές πως ό,τι "είχε αποφασιστεί στη συμφωνία της Οχρίδας για τον τερματισμό των συγκρούσεων, αρχίζει τώρα να εφαρμόζεται".

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα αυτό να συμβάλλει στην ενίσχυση της σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας.

Συνεχίζονται οι σφαγές στο Σουδάν
BBC News
Ο στρατός του Σουδάν επιτίθεται εναντίον θέσεων των ανταρτών

12.5.2002 6:36 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Σουδάν πληροφορίες αναφέρουν ότι αντάρτες του κινήματος Στρατός Αντίστασης του Κυρίου που προέρχονται από την Ουγκάντα σκότωσαν περίπου 470 σουδανούς πολίτες.

Ταυτόχρονα οι αντάρτες ανάγκασαν εκατοντάδες άλλους σουδανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Σουδάν ανέφερε ότι οι σφαγές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχτηκαν οι αντάρτες από κυβερνητικές δυνάμεις της Ουγκάντας.

Αγνωστοι επιχειρούν έκρηξη στον υπόγειο της Ιταλίας
BBC News
Στην Ιταλία αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία

12.5.2002 5:45 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιταλία η αστυνομία του Μιλάνου ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι άγνωστοι επιχείρησαν να προκαλέσουν έκρηξη σε σταθμό του υπόγειου σιδηροδρόμου κάτω από τον καθεδρικό ναό της πόλης ανατινάζοντας μεγάλη φιάλη υγραερίου.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία στο σταθμό βρέθηκε επιστολή γραμμένη στα αραβικά και τα ιταλικά το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Τη Κούβα επισκέπτεται ο Τζίμι Κάρτερ
BBC News
Ψέματα χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ο Φιντέλ Κάστρο

12.5.2002 5:43 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κούβα αναμένεται σε λίγες ώρες ο τέως αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ τον οποίο θα υποδεχτεί στο αεροδρόμιο ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Κάρτερ θα επιχειρήσει να γεφυρώσει το τεράστιο χάσμα μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας.

Οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες όταν αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε την Κούβα για προσπάθεια κατασκευής βιολογικών όπλων προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Φιντέλ Κάστρο.

O Φιντέλ Κάστρο δήλωσε ότι οι κατηγορίες του αμερικανού αξιωματούχου είναι "απίστευτα ψέματα που εντάσσονται σε ευρύτερο σχέδιο με στόχο να διακοπούν οι πωλήσεις τροφίμων στην Κούβα".

Δεν μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου οι Αραβικές χώρες
BBC News
Οι Αραβικές χώρες δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το "όπλο" του πετρελαίου κατα της Δύσης

12.5.2002 5:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, απηύθυνε εκκλήσεις στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του αραβικού κόσμου να μη χρησιμοποιούν την παραγωγή πετρελαίου για την άσκηση πιέσεων προς τη διεθνή κοινότητα, ζητώντας από τους ηγέτες να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Μουμπάρακ ασκεί κριτική στο Ιράκ, το οποίο ζήτησε από τις αραβικές χώρες να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου εκδηλώνοντας έτσι τη συμπαράστασή τους προς τους Παλαιστίνιους.

Επίθεση με ρουκέτα στο Πακιστάν
BBC News
Αντιαμερικανική διαδήλωση στο Πακιστάν

12.5.2002 5:20 (Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση με ρουκέτα πραγματοποιήθηκε σε απομονωμένη περιοχή του Πακιστάν, κοντά στο σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου διαμένουν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που συνεχίζουν να καταδιώκουν μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, η επίθεση ήταν άστοχη και κανείς δεν τραυματίσθηκε. Πριν από λίγες ημέρες είχε σημειωθεί ανάλογη επίθεση στο ίδιο σημείο, αλλά και πάλι ήταν άστοχη.

Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους κατοίκους. Πριν από λίγες ημέρες είχε σημειωθεί πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Καράτσι.

Τιμάται σήμερα παγκοσμίως η ημέρα της μητέρας
BBC News
Πολλές γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης

12.5.2002 6:31 (Ωρα Λονδίνου)
Μπορεί για αρκετούς ιστορικούς ο εορτασμός της ημέρας της μητέρας να έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα- και συγκεκριμένα στην γιορτή της Ανοιξης που λατρεύονταν η Γαία- τους τελευταίους αιώνες όμως περισσότερο ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν οι κάτοικοι των ΗΠΑ.

Ο εορτασμός με τη σημερινή του μορφή οφείλεται από πολλούς στην αμερικανίδα Τζούλια Γουόρντ που οργάνωνε την «ημέρα συνάντησης της μητέρας» ήδη από το 1872. Από το 1914, μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος την καθιέρωσε ως επίσημη εθνική γιορτή.

Σχεδόν ένα αιώνα αργότερα κάθε αμερικανικό νοικοκυριό θα ξοδέψει κατά μέσο όρο 100 δολάρια σε δώρα που εκτός από τις μητέρες θα κάνουν ευτυχείς και χιλιάδες ανθοπώλες και άλλους καταστηματάρχες.

Την ίδια ώρα όμως, όπως μας πληροφορεί η UNICEF, η σημερινή ημέρα δεν μπορεί να είναι ημέρα γιορτής για τις μητέρες των αναπτυσσόμενων χωρών. Σε περιοχές της Σαχάρας, μια στις 13 μητέρες θα πεθάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τη στιγμή που στη Δύση η αντιστοιχη αναλογία είναι μόλις μια στις 4.100.

Αν προσθέσει κανείς σε αυτές, τις μητέρες που αντιμετωπίζουν τραυματισμούς, μολύνσεις και αναπηρίες, ο αριθμός των γυναικών με προβληματική γένα ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ετησίως.

Και άλλα 15 εκατομμύρια κορίτσια που δεν έχουν συμπηρώσει το δέκατο ένατο έτος της ηλικίας τους θα γίνουν μητέρες παρουσιάζοντας αυξημένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού και αποβολής.

Προσοχή στο κρέας του καρχαρία και του ξιφία .....
BBC News
H έρευνα της FSA αφορούσε 336 είδη ψαριών

12.5.2002 5:16 (Ωρα Λονδίνου)
Καλό είναι οι εγκυμονούσες και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών να αποφεύγουν να τρώνε καρχαρία και ξιφία.

Αυτή είναι η σύσταση της Υπηρεσίας για την Ποιότητα των Τροφίμων (FSA) στη Βρετανία .

Στα ψάρια αυτά που ανήκουν στην οικογένεια των αρπακτικών οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει υψηλά επίπεδα υδραργύρου.

Ο υδράργυρος μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο νευρικό σύστημα του εμβρύου αν η μητέρα τρώγει συστηματικά ψάρια με υψηλά ποσοστά υδραργύρου.

"Επίσης τα νήπια και τα μικρά παιδιά που τους αρέσει το κρέας των αρπακτικών ψαριών , όπως είναι ο καρχαρίας και ο ξιφίας, κινδυνεύουν να δηλητηριασθούν επειδή σε σχέση με τους μεγάλους καταναλίσκουν συνήθως μεγαλύτερες ποσότητες τροφής απ ό,τι είναι ο σωματικός τους όγκος" , επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας για την Ποιότητα των Τροφίμων .

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι καλό θα είναι οι ενήλικες να μη τρώνε περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα καρχαρία η ξιφία .

"Ενα λογικό διαιτολογίο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ψάρια αυτά δεν πρόκειται να έχει επώδυνες επιπτώσεις στους μεγάλους " , αναφέρει η ανακοίνωση της Βρετανικής Υπηρεσίας για την Ποιότητα των Τροφίμων.

Μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
BBC News
Ευοίωνο το μέλλον για την αφρικανική χελώνα

12.5.2002 5:17 (Ωρα Λονδίνου)
"Στόχος μας είναι να κερδίσουμε την υποστήριξη των ψαράδων διότι διαφορετικά το όλο πρόγραμμα δεν πρόκειται να αποδώσει"

Αυτό τόνισε στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο Ναιρόμπι ο Ντάγκλας Χάικ της οργάνωσης για την Προστασία των Αποδημητικών Ειδών (CMS). Ο Χάικ αναφερόταν στην προστασία τη θαλάσσιας χελώνας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την υπηρεσία του ΟΗΕ για το περιβαλλόν (UNEP) και στη διάρκεια του συνεδρίου πέντε χώρες της Αφρικής υπέγραψαν τη συμφωνία για την προστασίας της χελώνας του Ατλαντικού. Πρόκειται για την Αγκόλα, το Μαρόκο, τη Σάο Τόμε, τη Σενεγάλη και τη Σιέρα Λεόνε. Τη σχετική συμφωνία έχουν ήδη αποδεχθεί αλλά δώδεκα κράτη .

Εξάλλου όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Μπι Μπι Σι στο Ναιρόμπι Αλεξ Κίρμπι, η Κένυα πρόσθεσε την υπογραφή της στη συμφωνία που είχαν υπογράψει 10 χώρες και η οποία μεριμνά για την προστασία της χελώνας του Ινδικού Ωκεανού.

Το πρόγραμμα για την προφύλαξη της αφρικανικής χελώνας προβλέπει τη δημιουργία ειδικών χώρων στις παραλίες όπου οι χελώνες ανενόχλητες θα τοποθετούν τα αυγά τους ενώ προτείνεται η χρήση ειδικών συσκευών που θα απομακρύνουν τις χελώνες από τα δίκτυα των ψαράδων.

Τα ειδικά μηχανήματα, τη χρήση των οποίων προτείνει ο Ντάγκλας Χάικ, κοστίζουν περίπου 400 δολάρια το ένα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο για τους ψαράδες των αναπτυσσομένων χωρών . Από την άλλη πλευρά , σύμφωνα με τον κ. Χάικ, το κόστος της συσκευής, μειώνεται σημαντικά αν αυτή κατασκευάζεται στις χώρες που την έχουν άμεση ανάγκη , δηλ. στις χώρες της Αφρικής που βρέχονται από τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.