Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-08

  1. Έκτακτη διάσκεψη Σαρόν
  2. Ολλανδή νοσοκόμα κατηγορείται για φόνους ασθενών
  3. Ημέρα χρεωκοπίας της καλωδιακής τηλεόρασης
  4. Πώς θα θυμούνται τον Φορτέιν
  5. Το Ισραήλ ετοιμάζεται για αντίποινα
  6. Σύσκεψη στο Πακιστάν μετά τη βομβιστική επίθεση
  7. Στο δικαστήριο ο ύποπτος για τη δολοφονία Φορτέιν
  8. Στα δικαστήρια ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ
  9. Πώς θα θυμούνται τον Φορτέιν
  10. Στο δικαστήριο ο ύποπτος για τη δολοφονία Φορτάϊν
  11. "Επίθεση" Ντενκτάς προς Φογκ
  12. Αμφιβολίες για την πρώτη ανθρώπινη κλωνοποίηση
  13. 112 νεκροί από αεροπορική τραγωδία στην Κίνα
  14. Βιντεοπαιχνίδια για χαλάρωση
  15. Στο δικαστήριο ο ύποπτος για τη δολοφονία Φορτάϊν
  16. Ανησυχίες για βίαια επεισόδια στη Βιέννη
  17. Το Ισραήλ ετοιμάζεται για αντίποινα
  18. Σύσκεψη στο Πακιστάν μετά τη βομβιστική επίθεση
  19. Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  20. Πακιστάν: Βομβιστική επίθεση με στόχο αλλοδαπούς
  21. Ύποπτος για τη δολοφονία Φορτάϊν προσάγεται στο δικαστήριο
  22. Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  23. Πακιστάν: Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση κατά αλλοδαπών
  24. 112 νεκροί από αεροπορική τραγωδία στην Κίνα
  25. Τυνησία: Δεκαπέντε νεκροί σε αεροπορικό δυστύχημα
Έκτακτη διάσκεψη Σαρόν
BBC News
Αντίποινα φοβούνται οι Παλαιστίνιοι

08.5.2002 23:27 (Ωρα Λονδίνου)
Έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού του συμβουλίου συγκάλεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μετά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ, η οποία επέφερε το θάνατο 16 ατόμων και των τραυματισμό περισσότερων από 50.

Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται μετά την εσπευσμένη επιστροφή του κου Σαρόν από την Ουάσινγκτον όπου είχε πάει για συνομιλίες.

Εντωμεταξύ στη Βηθλεέμ αναφέρουν οι ανταποκριτές ότι ο ισραηλινός στρατός φαίνεταινα προετοιμάζεται για την έξοδο κάποιων από τους εγκλωβισμένους στο Ναό της Γεννήσεως.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραφάτ διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιμετωπίσουν και να αποτρέψουν όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια για την αποκατάσταση του σώματος ασφαλείας, που όπως είπε, έχει καταστραφεί από τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχείρησεις των Ισραηλινών.

Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το χαμό τόσων ανθρώπων.

Ο Αριέλ Σαρόν κατηγόρησε και πάλι τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, και υπογράμμισε ότι το Ισραήλ θα σκοτώσει όσους εξεγερθούν εναντίον του.

Πληροφορίες από τη Δυτική Οχθη αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε ένα χωριό κοντά στην Ιεριχώ και περικύκλωσαν εκατοντάδες Παλαιστινίους.

Από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Ρισχόν Λετζιόν, νοτίως του Τελ Αβίβ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

Ολλανδή νοσοκόμα κατηγορείται για φόνους ασθενών
BBC News
Για δολοφονία με υπερβολική δόση φαρμάκων κατηγορείται η Ολλανδή

08.5.2002 23:41 (Ωρα Λονδίνου)
Μία Ολλανδή νοσοκόμα κατηγορείται ότι σκότωσε 14 ασθενείς. Τα θύματα της ήταν βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι που νοσηλεύονταν σε τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία στη Χάγη.

Οι αρχές την περιέγραψαν ως "κλασσική περίπτωση ψυχοπαθούς".

Οι φόνοι καθώς και τέσσερις άλλες απόπειρες δολοφονίας λέγεται ότι έγιναν μεταξύ 1997 και 2001.

Η σαραντάχρονη νοσοκόμα, της οποίας το όνομα δεν ανακοινώθηκε, κατηγορείται ότι σκότωσε πέντε παιδιά και εννέα ηλικιωμένους δίνοντας τους υπερβολική δόση φαρμάκων, τα οποία σύχνα δεν ήταν εύκολο να ανιχνευθούν.

Η νοσοκόμα κατηγορείται επίσης για πλαστογραφία εγγράφων τα οποία της επέτρεψαν να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία η γυναίκα αυτή έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει επτά φορές κατά την τελευταία δεκαετία.

Ημέρα χρεωκοπίας της καλωδιακής τηλεόρασης
BBC News

08.5.2002 23:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ημέρα χρεωκοπίας η Τετάρτη για δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες καλωδιακής τηλεόρασης.

Η μεγαλύτερη εταιρία καλωδιακής τηλεόρασης της Βρετανίας, ΝΤL, δήλωσε χρεωκοπία για να προστατευτεί από τους πιστωτές της.

Η ΝΤL δανείστηκε μεγάλα ποσά στα τέλη της δεκαετίας του '90 για να χρηματοδοτήσει τη ραγδαία επέκτασή της αλλά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Πριν ένα περίπου μήνα ομάδα πιστωτών της εταιρίας δέχτηκε να παραγράψει οφειλές ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολλαρίων με αντάλλαγμα τον έλεγχο της εταιρίας.

Η εταιρία, η οποία παρέχει υπηρεσίες καλωδιακής τηλεόρασης και τηλεφωνίας, σκοπεύει πλέον να διασπαστεί σε δύο εταιρίες, μία για τη Βρετανική αγορά και μία για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Παρόλη τη χρεωκοπία, τα προγράμματα της ΝΤL δεν θα διακοπούν και αναλυτές λένε ότι σε αντίθεση με την ψηφιακή τηλεόραση, ο κλάδος των εταιριών καλωδιακής τηλεόρασης είναι υγιής.

Παρόλες τις εκτιμήσεις αυτές, στη Γερμανία η εταιρία Kirch Pay TV του ομίλου μέσων ενημέρωσης Κιρχ, ανακοίνωσε επίσης τη χρεωκοπιά της. Πρόκειται για τη δεύτερη εταιρία του ομίλου που χρεωκόπει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην εταιρία αυτή ανήκει μεταξύ άλλων το κανάλι Premier World το οποίο έχει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου, το οποίο, όπως ανακοίνωσε η εταιρία, θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.

Τα χρέη της Κιρχ υπολογίζονται στα 6.5 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι κυρίως ποσά που έδωσε η εταιρία για να αγοράσει τα δικαιώματα αθλητικών μεταδόσεων. Η εταιρία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους συνδρομητές γιατί υπάρχουν πάνω από 30 δωρεάν κανάλια στη Γερμανία που την ανταγωνίζονταν.

Λέγεται ότι μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος κατέχει το 22% της Κιρχ, θα προσπαθήσει να εξαγοράσει το κανάλι Πρέμιερ. Ο ίδιος δήλωσε απλώς ότι θέλει να τηρηθεί συμφωνία με την οποία η Kirch Pay TV υποχρεώνεται να εξαγοράσει τις μετοχές του προς 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αδυνατεί να εξασφαλίσε ι η εταιρία.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως έχει εκφράσει την ανησυχία της για την εξαγορά γερμανικών καναλιών από ξένες εταιρίες.

Πώς θα θυμούνται τον Φορτέιν
BBC News
O Φορτέιν διέδιδε την μισαλλοδοξία

08.5.2002 23:46 (Ωρα Λονδίνου)
Την τελευταία του συνέντευξη ο ηγέτης της Ολλανδικής ακροδεξιάς, Πιμ Φορτέιν, που δολοφονήθηκε τη Δευτέρα, έδωσε στον δημοσιογράφο του BBC,Τζον Σίμσον, o oποίος περιγράφει τις εντυπώσεις του.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, λέει o Τζον Σίμσον, την περασμένη εβδομάδα, o Πιμ Φορτέιν απείλησε τρεις φορές ότι θα διακόψει τη συνέντευξη και θα φύγει, όταν τον ρώτησα αν έχει σχέσεις με άλλους ακροδεξιούς ηγέτες, και ιδίως τον Ζαν Μαρί Λεπέν στην Γαλλία.

Τελικά όμως δεν έφυγε. Η δημοσιότητα ήταν γι αυτόν πολύ σημαντική και ήξερε ότι σύντομα θα γινόταν ο πιο σημαντικός πολιτικός της Ολλανδίας, αποσπώντας το 28% ή και περισσότερο των ψήφων στις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας. Ηθελε λοιπόν να μετριάσει τους τόνους.

Ωστόσο, λέει ο Τζον Σίμσον, στην πραγματικότητα είχε στα περισσότερα θέματα τις ίδιες απόψεις με τον ηγέτη της Γαλλικής ακροδεξιάς, εκτός από τις θέσεις του για το Ισραήλ, είχε το ίδιο σαρκαστικό χιούμορ με τον Κο Λεπέν, το ίδιο απειλητικό ύφος προς ορισμένους νεαρούς οπαδούς.

Ο αντιπροέδρός του ήταν μαύρος μετανάστης από το Κέηπ Τάουν, μια άλλη ομοιότητα με τον Κο Λεπέν που έχει επώνυμους μαύρους στην πολιτική του καμπάνια.

Εν γένει, λέει ο Τζον Σίμσον, o Πιμ Φορτέιν ήταν η αρχετυπική μορφή ακροδεξιού, με μοναδική εξαίρεση την ομοφυλοφιλία του.

Ως χαρακτήρας είχε αυτοπεποίθηση και οι τρόποι του ήταν άψογοι, όπως το ντύσιμό του κα το σπίτι του, ένα ωραίο σπίτι στο Ρότερνταμ που περιβαλλόταν από πολυκατοικίες που έμεναν μετανάστες. Παρόλο που άλλοι πολιτικοί είχαν μετακινηθεί σε καλύτερες περιοχές, εκείνος αρνιόταν.

Ηξερε ότι οι βίαιες προς τους αντιπάλους του θέσεις θα προκαλούσαν και βίαιες αντιδράσεις προς το πρόσωπό του, γνώριζε τους κινδύνους, έλεγε όμως ότι δεν έχει λεφτά για σωματοφύλακα. Η αστυνομία δεν φαινόταν να πιστεύει ότι διατρέχει κίνδυνο.

Σε μια χώρα όπου κάθε μορφωμένος μιλά αγγλικά, ο Φορτέιν ήταν διαφορετικός. Τα αγγλικά του ήταν διστακτικά, και θα προτιμούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις μου στα Ολλανδικά. Ηταν εμφανές ότι είχε αναπτύξει κάποια απέχθεια για τους δημοσιογράφους και ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει επιθετική συνέντευξη και ερωτήσεις - λέει ο Τζον Σίμσον.

H επιτυχία του ήταν σύντομη και εντυπωσιακή, ήταν μοναχικός και κατά πάσα πιθανότητα θα τον θυμούνται για τη μισαλλοδοξία που διέσπειρε παρά για τα προσωπικά του επιτεύγματα.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για αντίποινα
BBC News
Η επίθεση σημειώθηκε σε πολυσύχναστο εντευκτήριο

08.5.2002 17:43 (Ωρα Λονδίνου)
Έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού του συμβουλίου συγκάλεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μετά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ, η οποία επέφερε το θάνατο 16 ατόμων και των τραυματισμό περισσότερων από 50.

Η έκτακτη σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο, όπου θα φθάσει ο Αριέλ Σαρόν μετά την εσπευσμένη διακοπή του ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραφάτ διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιμετωπίσουν και να αποτρέψουν όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια για την αποκατάσταση του σώματος ασφαλείας, που όπως είπε, έχει καταστραφεί από τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχείρησεις των Ισραηλινών.

Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το χαμό τόσων ανθρώπων.

Ο Αριέλ Σαρόν κατηγόρησε και πάλι τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, και υπογράμμισε ότι το Ισραήλ θα σκοτώσει όσους εξεγερθούν εναντίον του.

Και ενώ ανακοινώνονταν όλα αυτά, μία ακόμη επίθεση αυτοκτονίας έλαβε χώρα στην πόλη Χάιφα.

Πληροφορίες από τη Δυτική Οχθη αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε ένα χωριό κοντά στην Ιεριχώ και περικύκλωσαν εκατοντάδες Παλαιστινίους.

Από τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Ρισχόν Λετζιόν, νοτίως του Τελ Αβίβ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

Εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων δήλωσε ότι από την έκρηξη κατέρρευσε μέρος τριόροφου κτιρίου, που στέγαζε εντευκτήριο, και ότι δεκάδες τραυματίες παρέμεναν εγκλωβισμένοι επί ώρες κάτω από τα συντρίμμια του κτιρίου.

Σύσκεψη στο Πακιστάν μετά τη βομβιστική επίθεση
BBC News
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Καράτσι

08.5.2002 20:05 (Ωρα Λονδίνου)
O στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, πραγματοποιεί έκτακτη σύσκεψη με τους συμβούλους του μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Καράτσι, από την οποία σκοτώθηκαν 12 άτομα.

Αξιωματούχοι της χώρας λένε πως πίσω από την επίθεση κρύβονταν "ξένοι παράγοντες", όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Δέκα από τα θύματα ήταν γαλλικής υπηκοότητας, υπάλληλοι μιας κατασκευαστικής εταιρείας. Όλοι τους επέβαιναν σε ένα λεωφορείο το οποίο συγκρούσθηκε με ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η έκρηξη άφησε ένα τεράστιο κρατήρα στη μέση του δρόμου και διέλυσε όλα τα παράθυρα παρακείμενου ξενοδοχείου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κατaδίκασε την επίθεση και τόνισε ότι θα στείλει στο Πακιστάν τη νέα υπουργό Αμύνης, Μισέλ Αγιό-Μαρί.

Αρκετές χώρες της Δύσης προειδοποιούν τους υπηκόους τους που μένουν στο Πακιστάν να προσέχουν, τονίζοντας ότι στη χώρα επικρατεί έντονη εχθρική διάθεση απέναντι στον στρατιωτικό ηγέτη Περβέζ Μουσαράφ για την υποστήριξη που προσέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο Αφγανιστάν.

Στο δικαστήριο ο ύποπτος για τη δολοφονία Φορτέιν
BBC News
Χιλιάδες Ολλανδοί διαδήλωσαν για τη δολοφονία του Πιμ Φορτάϊν

08.5.2002 21:32 (Ωρα Λονδίνου)
Σε δικαστήριο του Άμστερνταμ προσήχθη ο ύποπτος για τη δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού, Πιμ Φορτέιν την Δευτέρα.

Ο 32χρονος Φόκερτ φαν ντερ Γκράαφ θα προφυλακιστεί για δέκα ημέρες. Οι δικηγόροι του λένε πως είναι περιβαλλοντολόγος ακτιβιστής.

Η αστυνομία λέει πως μετά από έρευνες ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του συλληφθέντα σφαίρες, οι οποίες ταιριάζουν απόλυτα με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία του Φορτέιν.

Βρέθηκαν επίσης φυλλάδια περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά η αστυνομία αρνείται προς το παρόν να προβεί σε εικασίες σχετικά με τα κίνητρο της δολοφονίας.

Την Τρίτη χιλιάδες Ολλανδοί έλαβαν μέρος σε διαδήλωση, στους δρόμους της πόλης του Ρότερνταμ, για να εκφράσουν οργή και αποτροπιασμό για τη δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού.

Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC πολλοί από αυτούς ήταν οπαδοί του κόμματος του Φορτέιν, άλλοι απλά ήθελαν να εκδηλώσουν την οργή τους για τη διάπραξη τέτοιου εγκλήματος που είναι πρωτοφανές στην Ολλανδία.

Ο ίδιος ο Φορτέιν είχε επανηλειμένα διαμαρτυρηθεί στην Ολλανδική κυβέρνηση για την έλλειψη επαρκών μέτρων ασφάλειας προς το πρόσωπο του και σε πρόσφατη συνέντευξη του στο BBC είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό της χώρας, Βιμ Κοκ, ότι θα είναι προσωπικά υπεύθυνος άν του συμβεί κάτι κακό.

Εν τω μεταξύ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες για την 15η Μαΐου βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Ο κ. Κοκ επεσήμανε ότι η διεξαγωγή των εκλογών οφείλει να μείνει ανεπηρρέαστη από τη δολοφονία του Φορτέιν ως απόδειξη ότι η δημοκρατία θα νικήσει στην Ολλανδία.

Στα δικαστήρια ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ
BBC News
Ο Μπλάτερ αρνείται όλες τις κατηγορίες

08.5.2002 22:05 (Ωρα Λονδίνου)
Οι έρευνες για την υπόθεση διαφθοράς του προέδρου της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ, ξεκινούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες λίγο μόλις καιρό πριν τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προέδρου της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ο ίδιος ο Σεπ Μπλάτερ αρνείται όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι εντείνεται ο πόλεμος που δέχεται πριν τις εκλογές που θα διεξαχθούν στο τέλος του μήνα στη Σεούλ, όταν θα αντιμετωπίσει ως αντίπαλο τον αφρικανό υποψήφιο Ισα Χαϊάτου.

Ο Λέναρτ Γιόχανσον, πρόεδρος της OYEFA και αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ που πρωτοστατεί στην προσφυγή στη δικαιοσύνη δήλωσε ότι 11 από τα 24 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ετοιμάζονται να καταθέσουν μήνυση κατά του απερχόμενου προέδρου με την κατηγορία της διαφθοράς, ύστερα από έκθεση που κατέθεσε στην εκτελεστική επιτροπή από το γενικό γραμματέα της ΦΙΦΑ, Μισέλ Τσεν Ρουφινέν.

Η έκθεση του Τσεν Ρουφίνεν προς την εκτελεστική επιτροπή της FIFA καταλογίζει στον Σεπ Μπλάτερ σοβαρότατες κατηγορίες για διαφθορά, παράνομες πληρωμές, χρηματισμό και καταστρατήγηση του καταστατικού της FIFA.

Βάσει του ελβετικού νόμου, είναι υποχρεωτική η προσφυγή στα δικαστήρια όταν προκύπτουν εγκληματικές πράξεις.

«Η έκθεση δόθηκε στην εκτελεστική επιτροπή την Παρασκευή και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε στο δικαστήριο. Εντός των δύο επόμενων ημερών η υπόθεση θα ανήκει πλέον στα χέρια της ελβετικής δικαιοσύνης στη Ζυρίχη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λέναρντ Γιοχανσον.

Πώς θα θυμούνται τον Φορτέιν
BBC News
O Φορτέιν διέδιδε την μισαλλοδοξία

8.5.2002 21:14 (Ωρα Λονδίνου)
Την τελευταία του συνέντευξη ο ηγέτης της Ολλανδικής ακροδεξιάς, Πιμ Φορτέιν, που δολοφονήθηκε τη Δευτέρα, έδωσε στον δημοσιογράφο του BBC, John Simpson, o oποίος περιγράφει τις εντυπώσεις του.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, λέει o John Simpson, την περασμένη εβδομάδα, o Πιμ Φορτέιν απείλησε τρεις φορές ότι θα διακόψει τη συνέντευξη και θα φύγει, όταν τον ρώτησα αν έχει σχέσεις με άλλους ακροδεξιούς ηγέτες, και ιδίως τον Ζαν Μαρί Λεπέν στην Γαλλία.

Τελικά όμως δεν έφυγε. Η δημοσιότητα ήταν γι αυτόν πολύ σημαντική και ήξερε ότι σύντομα θα γινόταν ο πιο σημαντικός πολιτικός της Ολλανδίας, αποσπώντας το 28% ή και περισσότερο των ψήφων στις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας. Ηθελε λοιπόν να μετριάσει τους τόνους.

Ωστόσο, λέει ο John Simpson, στην πραγματικότητα είχε στα περισσότερα θέματα τις ίδιες απόψεις με τον ηγέτη της Γαλλικής ακροδεξιάς, εκτός από τις θέσεις του για το Ισραήλ, είχε το ίδιο σαρκαστικό χιούμορ με τον Κο Λεπέν, το ίδιο απειλητικό ύφος προς ορισμένους νεαρούς οπαδούς.

Ο αντιπροέδρός του ήταν μαύρος μετανάστης από το Κέηπ Τάουν, μια άλλη ομοιότητα με τον Κο Λεπέν που έχει επώνυμους μαύρους στην πολιτική του καμπάνια.

Εν γένει, λέει ο John Simpson, o Πιμ Φορτέιν ήταν η αρχετυπική μορφή ακροδεξιού, με μοναδική εξαίρεση την ομοφυλοφιλία του.

Ως χαρακτήρας είχε αυτοπεποίθηση και οι τρόποι του ήταν άψογοι, όπως το ντύσιμό του κα το σπίτι του, ένα ωραίο σπίτι στο Ρότερνταμ που περιβαλλόταν από πολυκατοικίες που έμεναν μετανάστες. Παρόλο που άλλοι πολιτικοί είχαν μετακινηθεί σε καλύτερες περιοχές, εκείνος αρνιόταν.

Ηξερε ότι οι βίαιες προς τους αντιπάλους του θέσεις θα προκαλούσαν και βίαιες αντιδράσεις προς το πρόσωπό του, γνώριζε τους κινδύνους, έλεγε όμως ότι δεν έχει λεφτά για σωματοφύλακα. Η αστυνομία δεν φαινόταν να πιστεύει ότι διατρέχει κίνδυνο.

Σε μια χώρα όπου κάθε μορφωμένος μιλά αγγλικά, ο Φορτέιν ήταν διαφορετικός. Τα αγγλικά του ήταν διστακτικά, και θα προτιμούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις μου στα Ολλανδικά. Ηταν εμφ ανές ότι είχε αναπτύξει κάποια απέχθεια για τους δημοσιογράφους και ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει επιθετική συνέντευξη και ερωτήσεις -- λέει ο John Simpson.

H επιτυχία του ήταν σύντομη και εντυπωσιακή, ήταν μοναχικός και κατά πάσα πιθανότητα θα τον θυμούνται για τη μισαλλοδοξία που διέσπειρε παρά για τα προσωπικά του επιτεύγματα.

Στο δικαστήριο ο ύποπτος για τη δολοφονία Φορτάϊν
BBC News
Χιλιάδες Ολλανδοί διαδήλωσαν για τη δολοφονία του Πιμ Φορτάϊν

08.5.2002 18:03 (Ωρα Λονδίνου)
Σε δικαστήριο του Άμστερνταμ προσήχθη ο ύποπτος για τη δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού, Πιμ Φορτέιν την Δευτέρα.

Ο 32χρονος Φόκερτ φαν ντερ Γκράαφ θα προφυλακιστεί για δέκα ημέρες. Οι δικηγόροι του λένε πως είναι περιβαλλοντολόγος ακτιβιστής.

Η αστυνομία λέει πως μετά από έρευνες ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του συλληφθέντα σφαίρες, οι οποίες ταιριάζουν απόλυτα με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία του Φορτέιν.

Βρέθηκαν επίσης φυλλάδια περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά η αστυνομία αρνείται προς το παρόν να προβεί σε εικασίες σχετικά με τα κίνητρο της δολοφονίας.

Την Τρίτη χιλιάδες Ολλανδοί έλαβαν μέρος σε διαδήλωση, στους δρόμους της πόλης του Ρότερνταμ, για να εκφράσουν οργή και αποτροπιασμό για τη δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού.

Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC πολλοί από αυτούς ήταν οπαδοί του κόμματος του Φορτέιν, άλλοι απλά ήθελαν να εκδηλώσουν την οργή τους για τη διάπραξη τέτοιου εγκλήματος που είναι πρωτοφανές στην Ολλανδία.

Ο ίδιος ο Φορτέιν είχε επανηλειμένα διαμαρτυρηθεί στην Ολλανδική κυβέρνηση για την έλλειψη επαρκών μέτρων ασφάλειας προς το πρόσωπο του και σε πρόσφατη συνέντευξη του στο BBC είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό της χώρας, Βιμ Κοκ, ότι θα είναι προσωπικά υπεύθυνος άν του συμβεί κάτι κακό.

Εν τω μεταξύ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες για την 15η Μαΐου βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Ο κ. Κοκ επεσήμανε ότι η διεξαγωγή των εκλογών οφείλει να μείνει ανεπηρρέαστη από τη δολοφονία του Φορτέιν ως απόδειξη ότι η δημοκρατία θα νικήσει στην Ολλανδία.

"Επίθεση" Ντενκτάς προς Φογκ
BBC News
Δεν έχει φανεί πρόοδος από τις συνομιλίες του Ραούφ Ντενκτάς (αριστερά) με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη

08.5.2002 18:05 (Ωρα Λονδίνου)
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Νέο κύκλο επιθέσεων δέχθηκε η πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα, Κάρεν Φογκ, από τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς και τον συντηρητικό εθνικιστικό κύκλο που στηρίζει την πολιτική του στο κυπριακό.

"Ελπίζω ότι η Τουρκία θα απαλλαγεί από την κυρία Φογκ", είπε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Εν τω μεταξύ ο τουρκικός τύπος προβάλλει παρατηρήσεις που λέγεται ότι η Κάρεν Φογκ έκανε κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για το κυπριακό που οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

"Ο αγώνας μας είναι να αποσπάσουμε τους τουρκοκύπριους από την Τουρκία και να τους σώσουμε από τον κ. Ντενκτάς" φέρεται από μερίδα του τύπου να είπε στους διαδρόμους του σεμιναρίου η Φογκ.

Κανείς από τους παρισταμένους στο σεμινάριο δεν έχει ακούσει αυτές τις παρατηρήσεις που η ίδιο η πρέσβειρα σημειώνει ότι ήταν αδιανόητο να έχει κάνει.

Πρόσφατα η πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε στόχος επιθέσεων του εθνικιστικού τύπου ο οποίος αναδημοσίευε αποσπάσματα από την υποκλαπείσα ηλεκτρονική αλληλογραφία της Φογκ για να αποδείξει ότι "συνωμοτεί σε βάρος της Τουρκίας".

Ο εκνευρισμός των εθνικιστών με την Κάρεν Φογκ οφείλεται στο ότι η δυναμική που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο κυπριακό στερεί την βάση επί της οποίας στηρίζονταν επί χρόνια η στρατηγική των εθνικιστών ως προς το κυπριακό.

"Η Κάρεν Φογκ γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος των εθνικιστών στο κυπριακό που χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους", είπε χαρακτηριστικά ευρωπαίος διπλωμάτης στην Άγκυρα.

Αμφιβολίες για την πρώτη ανθρώπινη κλωνοποίηση
BBC News
Η προοπτική της ανθρώπινης κλωνοποίησης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις

08.5.2002 17:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας, Πάνος Ζαβός, φάνηκε να αμφισβητεί τις δηλώσεις του ιταλού συναδέλφου του Σεβερίνο Αντινόρι ότι μια γυναίκα είναι έγκυος με τον πρώτο ανθρώπινο κλώνο.

"Δεν πιστευω αυτά που λέει" δήλωσε στην αγγλόφωνη κυπριακή εφημερίδα Cyprus Mail συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος δεν είχε καμμία ανάμιξη, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο Αντινόρι.

Ο ιταλός επιστήμονας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πριν από ένα μήνα όταν φέρεται να δήλωσε ότι μια γυναίκα που συμμετείχε σε πειράματα κλωνοποιήσης ήταν έγκυος οχτώ εβδομάδων.

Ο ίδιος απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψευσει αυτή του τη δήλωση.

Ο Πάνος Ζαβός από την πλευρά του δήλωσε στην κυπριακή εφημερίδα ότι έχει βρεί μυστικές τοποθεσίες όπου μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες του σε περίπτωση που του απαγορευτεί κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ.

112 νεκροί από αεροπορική τραγωδία στην Κίνα
BBC News
Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τμήμα της ατράκτου του μοιραίου αεροσκάφους

08.5.2002 6:50 (Ωρα Λονδίνου)
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξέλιπαν οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων, μετά τη συντριβή αεροσκάφους των κινεζικών βόρειων αερογραμμών κοντά στην παραλιακή πόλη Νταλιάν, στην επαρχία Λιάονινγκ της βορειοανατολικής Κίνας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας στο αεροσκάφος επέβαιναν 112 άνθρωποι.

Η επικοινωνία του αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου διεκόπη όταν το αεροπλάνο βρισκόταν πάνω από θαλάσσια περιοχή σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την Νταλιάν.

Περισσότερα από 30 σωστικά πλοία κατέφτασαν στην θαλάσσια περιοχή του δυστυχήματος και πήραν μέρος στις έρευνες.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, οι σοροί τουλάχιστον 60 θυμάτων περισυνελέγησαν από τα μέλη των σωστικών συνεργείων.

Το μοιραίο αεροσκάφος ήταν τύπου MD-82, και μετέφερε 104 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιβαίνονες ήταν στην πλειονότητά τους κάτοικοι της Νταλιάν.

Βιντεοπαιχνίδια για χαλάρωση
BBC News
Όσο πιο γρήγορα πας, τόσο πιο γρήγορα χαλαρώνεις

08.5.2002 17:32 (Ωρα Λονδίνου)
Συνήθως τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς, τώρα, όμως, Ιρλανδοί ερευνητές προσπαθούν να κατασκευάσουν παιχνίδια που θα... ηρεμούν τον κόσμο.

Στο Δουβλίνο, ο Γκάρι Μακ Ντάρμπι και η ομάδα του MindGames στο ερευνητικό ίδρυμα MediaLab Europe χρησιμοποιούν την τεχνολογία των βιντεοπαιχνιδιών για να βοηθήσουν τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη ή τραυματικές εμπειρίες.

Στο τελευταίο τους παιχνίδι, που λέγεται Brainchild, προσπαθείς να να ξεκλειδώσεις μια πόρτα χρησιμοποιώντας τα εγκεφαλικά μαγνητικά κύματα.

Είναι ένα βίντεο, εξηγεί ο Μακ Ντάρμπι που όταν το παίζεις συστηματικά θα μάθεις πώς μπορείς να ηρεμείς.

Την ιδέα για αυτά τα βιντεοπαιχνίδια συνέλαβε ο Μακ Ντάρμπι όταν συνάντησε, πριν από δέκα χρόνια, στη Λιβερία, ένα δωδεκάχρονο αγόρι στρατιώτη, που άρχισε να υποφέρει από εφιάλτες όταν συμμετείχε σε εκτελεστικό απόσπασμα.

Ο Μακ Ντάρμπι είχε μαζί του μια κασέττα της τραγουδίστριας Ένια και την έδωσε στο αγόρι να την ακούει το βράδυ για να μπορεί να κοιμηθεί.

Ένα από τα βιντεοπαιχνίδια λέγεται "Χαλάρωσε για να κερδίσεις" και έχει ένα δράκο.

Ηλεκτρόδια τοποθετούνται στα χέρια του παίκτη, που όταν αρχίσει να ηρεμεί αρχίζει να κινείται και ο δράκος.

Ο δράκος αρχίζει σιγά να περπατάει, και όσο πιο πολύ ηρεμεί ο παίχτης, ο δράκος τρέχει και μετά πετάει.

Όταν ο δράκος πετάξει σημαίνει ότι βρίσκεται κανείς σε μια ευχάριστη, ήρεμη κατάσταση.

Στο τελευταίο τους παιχνίδι, που λέγεται Brainchild, προσπαθείς να ξεκλειδώσεις μια πόρτα χρησιμοποιώντας τα εγκεφαλικά μαγνητικά κύματα.

Είναι ένα βίντεο, εξηγεί ο Μακ Ντάρμπι, που όταν το παίζεις συστηματικά θα μάθεις πώς μπορείς να ηρεμείς.

Ο παίκτης φοράει ένα καπέλο που έχει μικρούς αισθητήρες που καταγράφουν τις μεταβολές στα εγκεφαλικά κύματα που συνδέονται με την χαλάρωση και την συγκέντρωση.

Ο παίχτης οδηγείται μέσα από μια τεχνική χαλάρωσης και καλείται να ανοίξει την πόρτα.

Το σύστημα αντιδρά στα εγκεφαλικά κύματα, και η πόρτα ανοίγει πιο εύκολα ή πιο δύσκολα.

Όσο πιο χαλαρός είναι κανείς, τόσο πιο εύκολα ανοίγει η πόρτα.

Στο δικαστήριο ο ύποπτος για τη δολοφονία Φορτάϊν
BBC News
Χιλιάδες Ολλανδοί διαδήλωσαν για τη δολοφονία του Πιμ Φορτάϊν

08.5.2002 14:59 (Ωρα Λονδίνου)
Σε δικαστήριο του Άμστερνταμ προσήχθη ο ύποπτος για τη δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού, Πιμ Φορτάϊν την Δευτέρα.

Ο 32χρονος Φόκερτ φαν ντερ Γκράαφ θα προφυλακιστεί για δέκα ημέρες.

Οι δικηγόροι του λένε πως είναι περιβαλοντολόγος ακτιβιστής.

Η αστυνομία λέει πως μετά από έρευνες ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του συλληφθέντα σφαίρες, οι οποίες ταιριάζουν απόλυτα με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία του Φορτάϊν.

Βρέθηκαν επίσης φυλλάδια περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά η αστυνομία αρνείται προς το παρόν να προβεί σε εικασίες σχετικά με τα κίνητρο της δολοφονίας.

Την Τρίτη χιλιάδες Ολλανδοί έλαβαν μέρος σε διαδήλωση, στους δρόμους της πόλης του Ρότερνταμ, για να εκφράσουν οργή και αποτροπιασμό για τη δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού.

Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC πολλοί από αυτούς ήταν οπαδοί του κόμματος του Φορτάϊν, άλλοι απλά ήθελαν να εκδηλώσουν την οργή τους για τη διάπραξη τέτοιου εγκλήματος που είναι πρωτοφανές στην Ολλανδία.

Ο ίδιος ο Φορτάϊν είχε επαννηλειμένα διαμαρτυρηθεί στην Ολλανδική κυβέρνηση για την έλλειψη επαρκών μέτρων ασφάλειας προς το πρόσωπο του και σε πρόσφατη συνέντευξη του στο BBC είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό της χώρας, Βιμ Κοκ, ότι θα είναι προσωπικά υπεύθυνος εάν του συμβεί κάτι κακό.

Εν τω μεταξύ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες για την 15η Μαΐου βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Ο κ. Κοκ επεσήμανε ότι η διεξαγωγή των εκλογών οφείλει να μείνει ανεπηρρέαστη από τη δολοφονία του Φορτάϊν ως απόδειξη ότι η δημοκρατία θα νικήσει στην Ολλανδία.

Ανησυχίες για βίαια επεισόδια στη Βιέννη
BBC News
Η αστυνομία θέλει να κρατήσει τους διαδηλωτές των δύο συγκεντρώσεων σε απόσταση

08.5.2002 14:43 (Ωρα Λονδίνου)
Περίπου 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή στην πρωτεύουσα της Αυστρίας Βιέννη, ενόψει των διαδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν από ακροδεξιές οργανώσεις, αλλά και ομάδες που διαμαρτύρονται εναντίον του φασισμού.

Οι αρχές της χώρας εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να καταλήξουν σε βίαια επεισόδια.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επ' αφορμήν της επετείου της παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σούσελ, απευθύνει εκκλήσεις στους διαδηλωτές να επιδείξουν ψυχραιμία.

Και στις δύο διαδηλώσεις απαγορεύτηκε να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Ηρώων όπου ο Αδόλφος Χίτλερ είχε μιλήσει σε πλήθη οπαδών του μετά την προσάρτηση της Αυστρίας το 1938.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για αντίποινα
BBC News
Η επίθεση σημειώθηκε σε πολυσύχναστο εντευκτήριο

08.5.2002 13:06 (Ωρα Λονδίνου)
Έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού του συμβουλίου συγκάλεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μετά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ, η οποία επέφερε το θάνατο 16 ατόμων και των τραυματισμό περισσότερων από 50.

Η έκτακτη σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο, όπου θα φθάσει ο Αριέλ Σαρόν μετά την εσπευσμένη διακοπή του ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το χαμό τόσων ανθρώπων.

Ο Αριέλ Σαρόν κατηγόρησε και πάλι τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, και υπογράμμισε ότι το Ισραήλ θα σκοτώσει όσους εξεγερθούν εναντίον του.

Η παλαιστινιακή αρχή ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα εναντίον εκείνων που διοργανώνουν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Και ενώ ανακοινώνονταν όλα αυτά, μία ακόμη επίθεση αυτοκτονίας έλαβε χώρα στην πόλη Χάιφα.

Πληροφορίες από τη Δυτική Οχθη αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε ένα χωριό κοντά στην Ιεριχώ και περικύκλωσαν εκατοντάδες Παλαιστινίους.

Από τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Ρισχόν Λετζιόν, νοτίως του Τελ Αβίβ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

Εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων δήλωσε ότι από την έκρηξη κατέρρευσε μέρος τριόροφου κτιρίου, που στέγαζε εντευκτήριο, και ότι δεκάδες τραυματίες παρέμεναν εγκλωβισμένοι επί ώρες κάτω από τα συντρίμμια του κτιρίου.

Σύσκεψη στο Πακιστάν μετά τη βομβιστική επίθεση
BBC News
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Καράτσι

08.5.2002 13:12 (Ωρα Λονδίνου)
O στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, πραγματοποιεί έκτακτη σύσκεψη με τους συμβούλους του μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Καράτσι, από την οποία σκοτώθηκαν 12 άτομα.

Αξιωματούχοι της χώρας λένε πως πίσω από την επίθεση κρύβονταν "ξένοι παράγοντες", όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Δέκα από τα θύματα ήταν γαλλικής υπηκοότητας, υπάλληλοι μιας κατασκευαστικής εταιρείας.

Όλοι τους επέβαιναν σε ένα λεωφορείο το οποίο συγκρούσθηκε με ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η έκρηξη άφησε ένα τεράστιο κρατήρα στη μέση του δρόμου και διέλυσε όλα τα παράθυρα παρακείμενου ξενοδοχείου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κατεδίκασε την επίθεση και τόνισε ότι θα στείλει στο Πακιστάν τη νέα υπουργό Αμύνης, Μισέλ Αγιότ Μαρί.

Αρκετές χώρες της Δύσης προειδοποιούν τους υπηκόους τους που μένουν στο Πακιστάν να προσέχουν, τονίζοντας ότι στη χώρα επικρατεί έντονη εχθρική διάθεση απέναντι στον στρατιωτικό ηγέτη Περβέζ Μουσαράφ για την υποστήριξη που προσέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο Αφγανιστάν.

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
BBC News
Ένα από τα θύματα της επίθεσης μεταφέρεται στο νοσοκομείο

08.5.2002 8:28 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σε νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην ισραηλινή πόλη Ρισχόν Λετζιόν, νοτίως του Τελ Αβίβ.

Εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων δήλωσε ότι από την έκρηξη κατέρρευσε μέρος τριόροφου κτιρίου, που στέγαζε εντευκτήριο, και ότι δεκάδες τραυματίες παρέμεναν εγκλωβισμένοι επί ώρες κάτω από τα συντρίμμια του κτιρίου.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης ανέλαβε - σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - η ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

Διακόπτεται η επίσκεψη Σαρόν στις ΗΠΑ

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, στην Ουάσινγκτον.

Αμέσως μετά την είδηση της νέας επίθεσης ο Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε ότι επιστρέφει εσπευσμένα στο Ισραήλ και προανήγγειλε ισραηλινά αντίποινα κατά των Παλαιστινίων.

Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή κατεδίκασε την επίθεση και υποσχέθηκε ότι θα λάβει μέτρα κατά των υπαιτίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εξέφρασε την οργή του για την "αφαίρεση της ζωής δεκάδων αθώων ανθρώπων".

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην προηγούμενη συνάντηση Μπους-Σαρόν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποχώρησε πριν την ολοκλήρωσή της εξαιτίας σειράς βομβιστικών επιθέσεων στην Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, τότε, 26 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

Πακιστάν: Βομβιστική επίθεση με στόχο αλλοδαπούς
BBC News
Σωστικά συνεργεία ερευνούν το λεωφορείο που δέχθηκε βομβιστική επίθεση, στο Καράτσι

08.5.2002 8:25 (Ωρα Λονδίνου)
Δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν σήμερα από βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο Καράτσι του Πακιστάν.

Όλα τα θύματα είναι Ευρωπαίοι πολίτες που επέβαιναν στο λεωφορείο, όταν αυτό εξερράγη έξω από ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Αλλά σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η βόμβα που προκάλεσε την έκρηξη δεν είχε τοποθετηθεί μέσα στο λεωφορείο, αλλά μέσα σε άλλο όχημα το οποίο προσέκρουσε πάνω στο λεωφορείο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε η πακιστανική αστυνομία τα θύματα ήταν Γερμανοί, πληροφορία όμως που διαψεύσθηκε αργότερα.

Η Γαλλική πρεσβεία στο Πακιστάν και η τοπική αστυνομία ανακοίνωσαν ότι δέκα από τους νεκρούς είναι Γάλλοι πολίτες, υπάλληλοι κατασκευαστικής εταιρείας που δούλευαν για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού του Πακιστάν.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η έκρηξη άφησε ένα τεράστιο κρατήρα στη μέση του δρόμου και διέλυσε όλα τα παράθυρα παρακείμενου ξενοδοχείου.

ΟΙ Δυτικές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στο Πακιστάν εξαιτίας της λαικής δυσαρέσκειας που επικρατεί στη χώρα κατά της πολιτικής του στρατιωτικού ηγέτη Περβέζ Μουσαράφ να παρέχει υποστήριξη στη στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Ύποπτος για τη δολοφονία Φορτάϊν προσάγεται στο δικαστήριο
BBC News
Χιλιάδες Ολλανδοί συγκεντρώθηκαν στο Ρότερνταμ διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Πιμ Φορτάϊν

08.5.2002 8:18 (Ωρα Λονδίνου)
Σε Ολλανδικό δικαστήριο θα προσαχθεί σήμερα ένας 32χρονος που συνελήφθη και ανακρίνεται για την προχθεσινή δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού, Πιμ Φορτάϊν.

Μετά από έρευνες ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του συλληφθέντα σφαίρες, οι οποίες ταιριάζουν απόλυτα με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία του Φορτάϊν.

Βρέθηκαν επίσης φυλλάδια περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά η αστυνομία αρνείται προς το παρόν να προβεί σε εικασίες σχετικά με τα κίνητρο της δολοφονίας και να αποκαλύψει την ταυτότητα του υπόπτου.

Στο μεταξύ χθές χιλιάδες Ολλανδοί έλαβαν μέρος σε διαδήλωση, στους δρόμους της πόλης του Ρότερνταμ, για να εκφράσουν οργή και αποτροπιασμό για τη δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού.

Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC πολλοί από αυτούς ήταν οπαδοί του κόμματος του Φορτάϊν, άλλοι απλά ήθελαν να εκδηλώσουν την οργή τους για τη διάπραξη τέτοιου εγκλήματος που είναι πρωτοφανές στην Ολλανδία.

Ο ίδιος ο Φορτάϊν είχε επαννηλειμένα διαμαρτυρηθεί στην Ολλανδική κυβέρνηση για την έλλειψη επαρκών μέτρων ασφάλειας προς το πρόσωπο του και σε πρόσφατη συνέντευξη του στο BBC είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό της χώρας, Βιμ Κοκ, ότι θα είναι προσωπικά υπεύθυνος εάν του συμβεί κάτι κακό.

Εν τω μεταξύ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες για την 15η Μαΐου βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Ο κ. Κοκ επεσήμανε ότι η διεξαγωγή των εκλογών οφείλει να μείνει ανεπηρρέαστη από τη δολοφονία του Φορτάϊν ως απόδειξη ότι η δημοκρατία θα νικήσει στην Ολλανδία.

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
BBC News
Ένα από τα θύματα της επίθεσης μεταφέρεται στο νοσοκομείο

08.5.2002 6:32 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σε νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην ισραηλινή πόλη Ρισχόν Λετζιόν, νοτίως του Τελ Αβίβ.

Εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων δήλωσε ότι από την έκρηξη κατέρρευσε μέρος τριόροφου κτιρίου, που στέγαζε κοινωνική λέσχη, και ότι δεκάδες τραυματίες παρέμεναν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια του κτιρίου.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης ανέλαβε - σύμφωνα με ανεπιβαβαίωτες πληροφορίες - η ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε την επίθεση ως "μια νέα δολοφονική επίθεση κατά των Ισραηλινών".

"Είναι ξεκάθαρο ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν εγκατέλειψε τις τρομοκρατικές ενέργειες", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μπέικερ.

Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή κατεδίκασε την επίθεση και υποσχέθηκε ότι θα λάβει μέτρα κατά των υπαιτίων.

Διακόπτεται η επίσκεψη Σαρόν στις ΗΠΑ

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, στην Ουάσινγκτον.

Αμέσως μετά την είδηση της νέας επίθεσης ο Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε ότι επιστρέφει εσπευσμένα στο Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εξέφρασε την οργή του για την "αφαίρεση της ζωής δεκάδων αθώων ανθρώπων".

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην προηγούμενη συνάντηση Μπους-Σαρόν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποχώρησε πριν την ολοκλήρωσή της εξαιτίας σειράς βομβιστικών επιθέσεων στην Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, τότε, 26 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό το αίτημα περί δ ημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ωστόσο, ο Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε, σύμφωνα με το Ασοσιέτεντ Πρες, "πρώιμη μια συζήτηση επί του θέματος", καθώς όπως είπε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, οφείλει πρώτα να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του.

Πακιστάν: Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση κατά αλλοδαπών
BBC News
Σωστικά συνεργεία ερευνούν το λεωφορείο που δέχθηκε βομβιστική επίθεση, στο Καράτσι

08.5.2002 6:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ένδεκα άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν σήμερα από βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο Καράτσι του Πακιστάν.

Όλα τα θύματα είναι Ευρωπαίοι πολίτες που επέβαιναν στο λεωφορείο, όταν αυτό εξερράγη έξω από ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Αλλά σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η βόμβα που προκάλεσε την έκρηξη δεν είχε τοποθετηθεί μέσα στο λεωφορείο, αλλά μέσα σε άλλο όχημα το οποίο προσέκρουσε πάνω στο λεωφορείο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε η πακιστανική αστυνομία τα θύματα ήταν Γερμανοί, πληροφορία όμως που διαψεύσθηκε αργότερα.

Η Γαλλική πρεσβεία στο Πακιστάν ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ότι εννέα από τους νεκρούς είναι Γάλλοι πολίτες, υπάλληλοι κατασκευαστικής εταιρείας που δούλευαν για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού του Πακιστάν.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η έκρηξη άφησε ένα τεράστιο κρατήρα στη μέση του δρόμου και διέλυσε όλα τα παράθυρα του ξενοδοχείου.

ΟΙ Δυτικές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στο Πακιστάν εξαιτίας της λαικής δυσαρέσκειας που επικρατεί στη χώρα κατά του στρατιωτικού ηγέτη Περβέζ Μουσαράφ και της πολιτικής του υποστήριξης προς τη στρατιωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν.

112 νεκροί από αεροπορική τραγωδία στην Κίνα
BBC News
Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τμήμα της ατράκτου του μοιραίου αεροσκάφους

08.5.2002 6:50 (Ωρα Λονδίνου)
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξέλιπαν οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων, μετά τη συντριβή αεροσκάφους των κινεζικών βόρειων αερογραμμών κοντά στην παραλιακή πόλη Νταλιάν, στην επαρχία Λιάονινγκ της βορειοανατολικής Κίνας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας στο αεροσκάφος επέβαιναν 112 άνθρωποι.

Η επικοινωνία του αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου διεκόπη όταν το αεροπλάνο βρισκόταν πάνω από θαλάσσια περιοχή σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την Νταλιάν.

Περισσότερα από 30 σωστικά πλοία κατέφτασαν στην θαλάσσια περιοχή του δυστυχήματος και πήραν μέρος στις έρευνες.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, οι σοροί τουλάχιστον 60 θυμάτων περισυνελέγησαν από τα μέλη των σωστικών συνεργείων.

Το μοιραίο αεροσκάφος ήταν τύπου MD-82, και μετέφερε 104 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιβαίνονες ήταν στην πλειονότητά τους κάτοικοι της Νταλιάν.

Τυνησία: Δεκαπέντε νεκροί σε αεροπορικό δυστύχημα
BBC News
Μέλη των σωστικών συνεργείων ερευνούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους

08.5.2002 7:00 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τυνησία σημειώθηκε χθές αεροπορικό δυστύχημα, όταν αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών, που εκτελούσε δρομολόγιο από το Κάϊρο, συνετρίβη στο αεροδρόμιο της Τύνιδας την ώρα της προσγείωσης.

Τα σωστικά συνεργεία ανακοίνωσαν ότι 15 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος έχασαν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 20 τραυματίσθηκαν.

Αλλά από τους 62 επιβάτες και πλήρωμα, τελικά κατόρθωσαν να σωθούν 47 άτομα.

Το αεροσκάφος ήταν τύπου Boeing 735-700 και συνετρίβη σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από το διεθνές αεροδρόμιο της Τυνησίας.

Ο πύργος ελέγχου έχασε την επικοινωνία με το αεροσκάφος λίγα δευτερόλεπτα πριν την πτώση του αεροσκάφους.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές. Την ώρα της πτώσης το αεροδρόμιο είχε καλυφθεί από πυκνό σύννεφο ομίχλης και στην περιοχή επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.