Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-05-02

  1. Πάουελ: τελευταία ευκαιρία για την ειρήνη
  2. Χωρίς εμπορική συμφωνία λήγει η σύνοδος Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαικής Ενωσης
  3. Δριμύτατη επίθεση Σιράκ προς Λεπέν
  4. Επισκόπιση Ευρωπαϊκού τύπου
  5. Επισκόπιση βρετανικού τύπου
  6. Νέο σκάνδαλο παιδεραστίας από ρωμαιοκαθολικούς
  7. Στη Χάγη ένας ακόμη συνεργάτης του Μιλόσεβιτς
  8. Οι απεργίες επιστρέφουν στη Γερμανία
  9. Νέα επιχείρηση στο Αφγανιστάν
  10. Αγγλία: Ψηφοφορία και μέσω κινητού
  11. Αγγλία: Ψηφοφορία και μέσω κινητού
  12. Ο Μπους "δεν είναι έτοιμος" να συναντήσει τον Αραφάτ
  13. Χωρίς εμπορική συμφωνία λήγει η σύνοδος Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαικής Ενωσης
  14. Στη Χάγη ένας ακόμη συνεργάτης του Μιλόσεβιτς
  15. Ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος για τις Γαλλικές προεδρικές εκλογές
  16. Νέο σκάνδαλο παιδεραστίας από ρωμαιοκαθολικούς
  17. Οι απεργίες επιστρέφουν στη Γερμανία
  18. Δύο σφαγές στην Αλγερία
  19. Υπό όρους ελευθερία στον Γιασέρ Αραφάτ
  20. Αγγλία: Ψηφοφορία και μέσω κινητού
  21. Επισκόπιση Ευρωπαϊκού Τύπου
  22. Επισκόπιση βρετανικού τύπου
  23. Ελεύθερος υπό όρους ο Αραφάτ
  24. Μαζικές διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά
  25. Δύο εκρήξεις στη Μαδρίτη
  26. Σκηνές ενθουσιασμού για τον Αραφάτ
  27. Παραδίδεται στη Χάγη ο Σαϊνοβιτς
  28. Γαλλία: τελευταια ημέρα εκδηλώσεων
  29. Δύο εκρήξεις στη Μαδρίτη
  30. Νέα εισβολή στην Τουλκαρέμ
  31. Παραδίδεται στη Χάγη ο Σαϊνοβιτς
  32. Ραμάλα: σκηνές ενθουσιασμου για τον Αραφάτ
  33. Δύο εκρήξεις στη Μαδρίτη
Πάουελ: τελευταία ευκαιρία για την ειρήνη
BBC News
«Θα θυσιαστούμε για εσένα» φώναζαν συγκεντρωμένα παιδιά στον Αραφάτ

03.5.2002 4:10 (Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να διοργανώσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ρωσία, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα κληθούν να συμμετάσχουν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία για τη λήψη δραστικών μέτρων.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που θα του δοθεί.

Ο Λευκός Οίκος έχει προσκαλέσει την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες τον ηγέτη της Ιορδανίας,πρίγκιπα Αμπντάλα, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Αμπντάλα επανέλαβε ότι οι χώρες του αραβικού κόσμου μπορούν να διαδραμματίσουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του Γιασέρ Αραφάτ.

Nωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, ανακοίνωσε ότι δεν έχει σχέδια να συναντήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολάβησαν για να αρθεί ο αποκλεισμός του Παλαιστίνιου ηγέτη, στη Ραμάλα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου, Αρι Φλάισερ, κατέστησε σαφές ότι, προς το παρόν, ο αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται προς το παρόν να συναντήσει τον Κο Αραφάτ, αν και θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και με Αραβες ηγέτες.

Την Πέμπτη ο Γιασέρ Αραφάτ έφυγε από το κατεστραμμένο αρχηγείο του στην Ραμάλα μετά από πεντάμηνο αποκλεισμό.

Χαιρετίζοντας πλήθη παλαιστινίων που ζητωκραύγαζαν ο κ. Αραφάτ επισκέφθηκε, κατ αρχάς το νοσοκομείο και το πολιτιστικό κέντρο της πόλης πριν κατευθυνθεί στο νεκροταφείο όπου προσευχήθηκε στους τάφους των παλαιστινίων που έχασαν την ζωή τους στην διάρκεια της Ιντιφάντα.

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις και όπως τόνισε στο ΒΒC εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαρόν, «επετράπη ελευθερία κινήσεων στον Αραφάτ υπό τον όρ ο ότι αυτός θα καταβάλει ουσιαστική προσπάθεια για την σύλληψη των τρομοκρατών και την πάταξη της βίας των ακραίων παλαιστινίων».

Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές, μέλη διεθνών οργανώσεων, εισήλθαν στο ναό της γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου εδώ και εβδομάδες ο ισραηλινός στρατός κρατά εγκλωβισμένους δεκάδες Παλαιστίνιους.

Χωρίς εμπορική συμφωνία λήγει η σύνοδος Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαικής Ενωσης
BBC News
H αμερικανική εμπορική πολιτική έχει εξοργίσει τους ευρωπαίους

03.5.2002 3:54 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Αθνάρ, εξήραν τις προσπάθειες των δύο πλευρών στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας -- στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και τη Ρωσία.

Μετά την τετράωρη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος Μπους χαιρέτισε "ορισμένα ίχνη προόδου" στη Μέση Ανατολή και είπε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, πρέπει τώρα να "επιδείξει ηγετικά προσόντα", με στόχο την ειρήνη.

Ο πρόεδρος της Κομμισιόν, Ρομάνο Πρόντι, που συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής, είπε ότι οι δύο πλευρές "έχουν διαφωνίες", αλλά "ασπάζονται τις ίδιες αξίες".

Ο Κος Πρόντι παραδέχτηκε ότι σκληρές διαπραγματεύσεις αναμένονται ανάμεσα στην Ευρωπαική Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα εμπορικά θέματα, ιδίως τον χάλυβα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει υψηλούς προστατευτικούς δασμούς για τις ευρωπαικές εισαγωγές.

Νέο μέτωπο άνοιξε στον εμπορικό πόλεμο των δύο πλευρών, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε νομοσχέδιο που δημιουργεί μια νέα αγροτική επιδότηση.

Ευρωπαίοι και Αυστραλοί επέκριναν το μέτρο ως ασύμβατο με την οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

Δριμύτατη επίθεση Σιράκ προς Λεπέν
BBC News
Αναμένεται σαρωτική νίκη του Σιράκ

03.5.2002 4:18 (Ωρα Λονδίνου)
Δριμύτατη επίθεση εναντίον του ακροδεξιού υποψηφίου Ζαν Μαρί Λεπέν εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κατά την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, κατά τη διάρκεια του οποίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον υποψήφιο του Εθνικού Μετώπου.

Ο εξτρεμισμός αμαυρώνει την εικόνα της Γαλλίας, είπε ο κ. Σιράκ ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για την τελευταία προεκλογική του ομιλία.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Κο Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τους τωρινούς ακροδεξιούς ηγέτες ότι ενστερνίζονται το παρελθόν της ατίμωσης, δειλίας και προδοσίας - αναφορά σε όσους συνεργάστηκαν με τους Ναζί κατακτητές της Γαλλίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, δήλωσε ενώπιον των οπαδών του ότι είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να υπερασπισθεί τους Γάλλους πολίτες απέναντι στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων στη Γαλλία.

Ο κ. Λεπέν είπε ότι η Γαλλία έχει χάσει την ανεξαρτησία της εξαιτίας της Ευρωπαϊκή Ενωσης και αμφισβήτησε την ακεραιότητα του αντιπάλου του.

Πάντως, οι αριστερές οργανώσεις στη Γαλλία ζητούν από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Ζακ Σιράκ, προκειμένου να αποκλείσουν μία εκλογική νίκη του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Επισκόπιση Ευρωπαϊκού τύπου

03.5.2002 4:00 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία, ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ακροδεξιός Ζαν Μαρί Λεπέν θα γίνει ο νέος πρόεδρος της χώρας τις επόμενες ημέρες, παρ' όλα αυτά όμως η άνοδός του ατέλειωτα σχόλια στις γαλλικές εφημερίδες.

Από την άλλη πλευρά, η διάσκεψη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Τέλος, τα άρθρα των ευρωπαϊκών εφημερίδων σήμερα εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολη πλέον η θέση του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Η γαλλική Le Figaro, χρησιμοποιώντας τον εύγλωττο τίτλο "Σταματήστε να λυπάστε και ψηφίστε", καλεί τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αυτή την Κυριακή, σε μία προσπάθεια να αποκλείσουν μία ενδεχόμενη νίκη του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Η Le Monde κάνει λόγο για μία νέα σελίδα της ιστορίας, τονίζοντας ότι η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι συμπτωματική και καλώντας τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον νυν πρόεδρο, Ζακ Σιράκ.

Η L' Express από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι ακόμη και εάν χάσει στις εκλογές ο Ζαν Μαρί Λεπέν, το κόμμα του θα συνεχίσει να διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή. "Η Γαλλία" γράφει η εφημερίδα "δεν πρόκειται να συνέλθει από τον εφιάλτη του Λεπέν στις 5 Μαϊου, αλλά θα συνεχίσει να υποφέρει για τα επόμενα πέντε χρόνια".

Τέλος, η La Croix, καλεί το εκλογικό σώμα να ψηφίσει τον Ζακ Σιράκ, χωρίς δισταγμό και αμφισβήτηση.

Η γερμανική Berliner Zeitung αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη διάσκεψη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι το πολυάσχολο πρόγραμμα του προέδρου Μπους δεν του επέτρεψε να αφιερώσει στη διάσκεψη παρά μόνο 20 λεπτά, κατηγορώντας την αμερικανική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για υποκρισία.

Επισκόπιση βρετανικού τύπου
BBC News

03.5.2002 4:23 (Ωρα Λονδίνου)
Με τις προτάσεις του Εργατικού Κόμματος να γίνει η ψηφοφορία υποχρεωτική ασχολείται σήμερα το πρωτοσέλιδο της Independent, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τόνι Μπλερ σχεδιάζει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο μετά τη μεγάλη αποχή που σημειώθηκε κατά τις δημοτικές εκλογές.

Η Daily Telegraph αναφέρεται στην περιοδεία της βασίλισσας Ελισάβετ σε ολόκληρη τη Βρετανία, με αφορμή τα 50 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της, ενώ σε ένα άλλο θέμα της υποστηρίζει ότι τα βρετανικά στρατεύματα προελαύνουν στα βουνά του Αφγανιστάν, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν μέλη της Αλ Κάιντα.

Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ασχολείται η Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι η άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ δεν έχει αποκλιμακώσει την κρίση, καθώς η πολιορκία του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ συνεχίζει να προκαλεί επεισόδια βίας.

Τέλος, η Times αναφέρει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπλερ να προκαλέσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στις χθεσινές δημοτικές εκλογές έμειναν άκαρπες, καθώς πολλοί ψηφοφόροι δεν κατέφυγαν ούτε στις λύσεις του κινητού τηλεφώνου και του Ιντερνετ για να ψηφίσουν.

Νέο σκάνδαλο παιδεραστίας από ρωμαιοκαθολικούς
BBC News
Ο 24 χρονος Γκρεγκ Φορντ λέει ότι κακοποιήθηκε από τον Σάνλευ

03.5.2002 3:55 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες διαστάσεις αποκτά το σκάνδαλο της κακοποίησης παιδιών από κληρικούς της καθολικής εκκλησίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθολικός ιερέας συνελήφθη κατηγορούμενος για βιασμό.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ιερέας Πωλ Στάνλευ, 71 ετών, συνελήφθη στη νότια Καλιφόρνια για τρεις περιπτώσεις βιασμού, που έγιναν από το 1983 έως το 1990.

Ο πιο γνωστός αμερικανός καρδινάλιος κατηγορείται ότι προστάτευε τον Πωλ Στάνλευ.

Εν τω μεταξύ, στο Χονγκ Κονγκ, η καθολική εκκλησία στο Χονγκ Κονγκ δέχεται πιέσεις μετά τις αποκαλύψεις τοπικής εφημερίδας ότι δεν κατήγγειλε στην αστυνομία αρκετούς κληρικούς για τους οποίους γνώριζε ότι είχαν κακοποιήσει μικρά παιδιά.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Χονγκ Κονγκ, Ντάμιαν Γκραμάτικας, το νέο σκάνδαλο έρχεται στο προσκήνιο μία μόλις εβδομάδα από τη στιγμή που ο Πάπας Ιωάννης Παυλος ο δεύτερος δήλωσε ότι δεν υπάρχει στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία θέση για όσους κακοποιούν παιδιά.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα South China Morning Post.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι τρεις κληρικοί κρίθηκαν ένοχοι από την εκκλησία αλλά δεν ενημερώθηκε η αστυνομία.

Στη Χάγη ένας ακόμη συνεργάτης του Μιλόσεβιτς
BBC News
Τη δεκαετία του '90 ο Σαΐνοβιτς ανέλαβε ποικίλα αξιώματα στην κυβέρνηση Μιλόσεβιτς

03.5.2002 3:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Νίκολα Σαίνοβιτς, παραδόθηκε στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Ο Κος Σαίνοβιτς αναχώρησε από το Βελιγράδι μαζί τον Μόμτσιλο Γκρούμπαν, που παραδόθηκε και αυτός.

Ο Κος Σαίνοβιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο Κος Γκρούμπαν κατηγορείται για εγκλήματα που διεπράχθησαν σε στρατόπεδα κρατουμένων στη Βοσνία 1992.

Οι δικηγόροι τους είπαν ότι οι δύο κατηγορούμενοι παραδόθηκαν οικειοθελώς και θα υποστηρίζουν "την αθωότητά τους".

Ο πρώτος από τους καταζητούμενος στη Χάγη που παραδόθηκε οικειοθελώς ήταν, την περασμένη εβδομάδα, ο Ντράγκολιουμπ Οιντανιτς.

Οι απεργίες επιστρέφουν στη Γερμανία
BBC News
Tελευταία φορά οι εργάτες της Ι-γκε Μετάλ έκαναν απεργία το 1995

03.5.2002 3:55 (Ωρα Λονδίνου)
To ισχυρότερο εργατικό σωματείο της Γερμανίας, Ι-γκε Μετάλ, κήρυξε την Δευτέρα απεργία, στο κρατίδιο της Βάτης Βυτεμβέρης, μια από τις πιο βιομηχανικές περιοχές της χώρας.

50 χιλιάδες εργάτες, που εργάζονται σε 21 εργοστάσια, καλούνται σε απεργία -- μεταξύ αυτών τα εργοστάσια της Μερσεντές και της Πόρσε.

Μετά από την πρώτη απεργία της Δευτέρας, στη συνέχεια της εβδομάδας, το εργατικό σωματείο θα καλέσει σε απεργία και εργάτες άλλων 60 εργοστασίων στην ανατολική Γερμανία.

Η Ι-γκε Μετάλ ζητάει μισθολογικές αυξήσεις της τάξεως του 6%, με το επιχείρημα ότι παρόλο που οι μέχρι τώρα αυξήσεις ήταν συγκρατημένες, οι εργοδότες δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, όπως είχαν υποσχεθεί.

Νέα επιχείρηση στο Αφγανιστάν
BBC News
Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό μελών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν

03.5.2002 3:53 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού ένοπλων πυρήνων των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στο ανατολικό Αφγανιστάν, ξεκίνησαν 1000 Αμερικανοί και Βρετανοί καταδρομείς.

Η επιχείρηση τελεί υπό βρετανική διοίκηση και θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον σε περιοχές που δεν είχαν διερευνηθεί ώες τώρα και στις οποίες πιστεύεται ότι εξακολουθεί να διατηρεί κέντρα εκπαίδευσης το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο ταξίαρχος Ροτζερ Λέιν επισήμανε μιλώντας στο BBC ότι η επιτυχία της συγκεκριμένης επιχείρησης δεν θα κριθεί μόνο από τον αριθμό των νεκρών τρομοκρατών.

«Προέχει μεν η καταστροφή της υποδομής που διαθέτουν οι Ταλιμπάν και η Αλ Καιντα αλλά το πιο σημαντικό είναι να συμβάλουμε ώστε να περάσει αυτή η περιοχή στον έλεγχο της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν για να γίνει δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας» δήλωσε ο αμερικανός ταξίαρχος

Ωστόσο, παρά την παρουσία της ξένης δύναμης, η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χαμιντ Καρζάι, φαίνεται να μην είναι σε θέση να ελέγξει την δράση των διαφόρων φυλάρχων, που έχουν στραφεί εναντίον της.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι παρατηρητές που επισημαίνουν πως η ισχύς της κυβέρνησης περιορίζεται μόνο στην πρωτεύουσα, Καμπούλ και πως η υπόλοιπη χώρα, είναι έρμαιο των διαφόρων αντίπαλων εθνικών ομάδων, γεγονός που θεωρούν προοίμιο ενός νέου εμφύλιου πολέμου, αντίστοιχου με εκείνου που καταρράκωσε την χώρα στις αρχές του 90 και έφερε στην εξουσία τους Ταλιμπάν.

Αγγλία: Ψηφοφορία και μέσω κινητού
BBC News
Η χαμηλή συμμετοχή αναμένεται να χαρακτηρίσει την ψηφοφορία

03.5.2002 3:54 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 22 εκατομμύρια βρετανοί είχαν διακαίωμα να προ΄σέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τα τοπικά δημοτικά συμβούλια.

Επτά στους δέκα από αυτούς αναμενόταν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ενώ ακόμη και όσοι ήθελαν να ψηφίσουν είχαν τη δυνατότητα να μην πλησιάσουν καν τα εκλογικά κέντρα.

Και αυτό γιατί ήταν σε θέση να στηρίξουν ή να καταψηφίσιουν τους υποψηφίους από το σπίτι τους μέσω του Ιντερνετ, μέσω γραπτών μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου αλλά ακόμη και με τη βοήθεια ειδικών συσκευών που είχαν τοποθετηθεί σε σούπερ μάρκετ.

Οι εκλογές πάντως θεωρούνται βαρόμετρο για την απήχηση της κυβέρνησης ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να καταμετρηθεί η δημοτικότητα ακροδεξιών σχημάτων στον απόηχο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Τα κόμματα αυτά όπως το Βρετανικό Εθνικό Μέτωπο αν και δεν μπορούν να συγκριθούν με το αντίστοιχο Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας αναμένεται να ενισχυθούν σε ορισμένες περιοχές λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων.

Αγγλία: Ψηφοφορία και μέσω κινητού
BBC News
Η χαμηλή συμμετοχή αναμένεται να χαρακτηρίσει την ψηφοφορία

02.5.2002 22:01 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 22 εκατομμύρια βρετανοί είχαν διακαίωμα να προ΄σέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τα τοπικά δημοτικά συμβούλια.

Επτά στους δέκα από αυτούς αναμενόταν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ενώ ακόμη και όσοι ήθελαν να ψηφίσουν είχαν τη δυνατότητα να μην πλησιάσουν καν τα εκλογικά κέντρα.

Και αυτό γιατί ήταν σε θέση να στηρίξουν ή να καταψηφίσιουν τους υποψηφίους από το σπίτι τους μέσω του Ιντερνετ, μέσω γραπτών μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου αλλά ακόμη και με τη βοήθεια ειδικών συσκευών που είχαν τοποθετηθεί σε σούπερ μάρκετ.

Οι εκλογές πάντως θεωρούνται βαρόμετρο για την απήχηση της κυβέρνησης ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να καταμετρηθεί η δημοτικότητα ακροδεξιών σχημάτων στον απόηχο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Τα κόμματα αυτά όπως το Βρετανικό Εθνικό Μέτωπο αν και δεν μπορούν να συγκριθούν με το αντίστοιχο Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας αναμένεται να ενισχυθούν σε ορισμένες περιοχές λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων.

Ο Μπους "δεν είναι έτοιμος" να συναντήσει τον Αραφάτ
BBC News
«Θα θυσιαστούμε για εσένα» φώναζαν συγκεντρωμένα παιδιά στον Αραφάτ

2.5.2002 20:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, ανακοίνωσε ότι δεν έχει σχέδια να συναντήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολάβησαν για να αρθεί ο αποκλεισμός του Παλαιστίνιου ηγέτη, στη Ραμάλα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου, Αρι Φλέισερ, κατέστησε σαφές ότι, προς το παρόν, ο αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται προς το παρόν να συναντήσει τον Κο Αραφάτ, αν και θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και με Αραβες ηγέτες.

Ο Γιασέρ Αραφάτ έφυγε από το κατεστραμμένο αρχηγείο του στην Ραμάλα μετά από πεντάμηνο αποκλεισμό.

Χαιρετίζοντας πλήθη παλαιστινίων που ζητωκραύγαζαν ο κ. Αραφάτ επισκέφθηκε, κατ αρχάς το νοσοκομείο και το πολιτιστικό κέντρο της πόλης πριν κατευθυνθεί στο νεκροταφείο όπου προσευχήθηκε στους τάφους των παλαιστινίων που έχασαν την ζωή τους στην διάρκεια της Ιντιφάντα.

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις και όπως τόνισε στο ΒΒC εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαρόν, «επετράπη ελευθερία κινήσεων στον Αραφάτ υπό τον όρο ότι αυτός θα καταβάλει ουσιαστική προσπάθεια για την σύλληψη των τρομοκρατών και την πάταξη της βίας των ακραίων παλαιστινίων».

Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές, μέλη διεθνών οργανώσεων, εισήλθαν στο ναό της γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου εδώ και εβδομάδες ο ισραηλινός στρατός κρατά εγκλωβισμένους δεκάδες Παλαιστίνιους.

εν είναι αυτός που καθορίζει πλέον της εξελίξεις στο Μεσανατολικό

Τα νήματα από αραβικής και κατ΄ επέκταση παλαιστινιακής πλευράς κινεί η Σαουδική Αραβία που με την ειρηνευτική της πρόταση όχι μόνο έχει αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον αλλά αναδεικνύεται και ηγετικός παράγων στις διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει πια θα είναι η απάντηση του Οργανισμού στην άρνηση του Ισραήλ να συνεργαστεί με την προτεινόμενη από τον γ.γ Κόφι Ανάν επιτροπή που θα διεξήγαγε έρευνες για όσα διαδραματίστηκαν στην πόλη Τζενιν- θέατρο των πιο σφοδρών συγκρού σεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιων ενόπλων.

Οι αραβικές χώρες κατέθεσαν δική τους πρόταση με την οποία ασκείται πίεση στο Ισραήλ να δεχθεί την έρευνα.

Χωρίς εμπορική συμφωνία λήγει η σύνοδος Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαικής Ενωσης
BBC News
H αμερικανική εμπορική πολιτική έχει εξοργίσει τους ευρωπαίους

2.5.2002 20:38 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Αθνάρ, εξήραν τις προσπάθειες των δύο πλευρών στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας -- στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και τη Ρωσία.

Μετά την τετράωρη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος Μπους χαιρέτισε "ορισμένα ίχνη προόδου" στη Μέση Ανατολή και είπε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, πρέπει τώρα να "επιδείξει ηγετικά προσόντα", με στόχο την ειρήνη.

Ο πρόεδρος της Κομμισιόν, Ρομάνο Πρόντι, που συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής, είπε ότι οι δύο πλευρές "έχουν διαφωνίες", αλλά "ασπάζονται τις ίδιες αξίες".

Ο Κος Πρόντι παραδέχτηκε ότι σκληρές διαπραγματεύσεις αναμένονται ανάμεσα στην Ευρωπαική Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα εμπορικά θέματα, ιδίως τον χάλυβα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει υψηλούς προστατευτικούς δασμούς για τις ευρωπαικές εισαγωγές.

Νέο μέτωπο άνοιξε στον εμπορικό πόλεμο των δύο πλευρών, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε νομοσχέδιο που δημιουργεί μια νέα αγροτική επιδότηση.

Ευρωπαίοι και Αυστραλοί επέκριναν το μέτρο ως ασύμβατο με την οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

Στη Χάγη ένας ακόμη συνεργάτης του Μιλόσεβιτς
BBC News
Τη δεκαετία του '90 ο Σαΐνοβιτς ανέλαβε ποικίλα αξιώματα στην κυβέρνηση Μιλόσεβιτς

2.5.2002 20:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Νίκολα Σαίνοβιτς, παραδόθηκε στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Ο Κος Σαίνοβιτς αναχώρησε από το Βελιγράδι μαζί τον Μόμτσιλο Γκρούμπαν, που παραδόθηκε και αυτός.

Ο Κος Σαίνοβιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο Κος Γκρούμπαν κατηγορείται για εγκλήματα που διεπράχθησαν σε στρατόπεδα κρατουμένων στη Βοσνία 1992.

Οι δικηγόροι τους είπαν ότι οι δύο κατηγορούμενοι παραδόθηκαν οικειοθελώς και θα υποστηρίζουν "την αθωότητά τους".

Ο πρώτος από τους καταζητούμενος στη Χάγη που παραδόθηκε οικειοθελώς ήταν, την περασμένη εβδομάδα, ο Ντράγκολιουμπ Οιντανιτς.

Ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος για τις Γαλλικές προεδρικές εκλογές
BBC News
Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα διαδήλωσαν κατά του Ζαν Μαρί Λεπέν

2.5.2002 21:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Σιράκ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον αντίπαλό του για το προεδρικό αξίωμα, ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν.

Σε προεκλογική συγκέντρωση κοντά στο Παρίσι, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν την Κυριακή, ο Κος Σιράκ είπε στους ψηφοφόρους να απορρίψουν τον εθνικισμό που αμαυρώνει την τιμή της Γαλλίας.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Κο Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τους τωρινούς ακροδεξιούς ηγέτες ότι ενστερνίζονται το παρελθόν της ατίμωσης, δειλίας και προδοσίας -- αναφορά σε όσους συνεργάστηκαν με τους Ναζί κατακτητές της Γαλλίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κος Λεπέν, απαντώντας στη κατακραυγή εναντίον του, είπε ότι πάντα αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα.

Και τα αριστερά κόμματα καλούν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Κο Σιράκ, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς την επιτυχία του Κου Λεπέν στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Νέο σκάνδαλο παιδεραστίας από ρωμαιοκαθολικούς
BBC News
Ο 24 χρονος Γκρεγκ Φορντ λέει ότι κακοποιήθηκε από τον Σάνλευ

2.5.2002 19:53 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες διαστάσεις αποκτά το σκάνδαλο της κακοποίησης παιδιών από κληρικούς της καθολικής εκκλησίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθολικός ιερέας συνελήφθη κατηγορούμενος για βιασμό.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ιερέας Πωλ Στάνλευ, 71 ετών, συνελήφθη στη νότια Καλιφόρνια για τρεις περιπτώσεις βιασμού, που έγιναν από το 1983 έως το 1990.

Ο πιο γνωστός αμερικανός καρδινάλιος κατηγορείται ότι προστάτευε τον Πωλ Στάνλευ.

Εν τω μεταξύ, στο Χονγκ Κονγκ, η καθολική εκκλησία στο Χονγκ Κονγκ δέχεται πιέσεις μετά τις αποκαλύψεις τοπικής εφημερίδας ότι δεν κατήγγειλε στην αστυνομία αρκετούς κληρικούς για τους οποίους γνώριζε ότι είχαν κακοποιήσει μικρά παιδιά.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Χονγκ Κονγκ, Ντάμιαν Γκραμάτικας, το νέο σκάνδαλο έρχεται στο προσκήνιο μία μόλις εβδομάδα από τη στιγμή που ο Πάπας Ιωάννης Παυλος ο δεύτερος δήλωσε ότι δεν υπάρχει στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία θέση για όσους κακοποιούν παιδιά.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα South China Morning Post.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι τρεις κληρικοί κρίθηκαν ένοχοι από την εκκλησία αλλά δεν ενημερώθηκε η αστυνομία.

Οι απεργίες επιστρέφουν στη Γερμανία
BBC News
Tελευταία φορά οι εργάτες της Ι-γκε Μετάλ έκαναν απεργία το 1995

2.5.2002 18:46 (Ωρα Λονδίνου)
To ισχυρότερο εργατικό σωματείο της Γερμανίας, Ι-γκε Μετάλ, κήρυξε την Δευτέρα απεργία, στο κρατίδιο της Βάτης Βυτεμβέρης, μια από τις πιο βιομηχανικές περιοχές της χώρας.

50 χιλιάδες εργάτες, που εργάζονται σε 21 εργοστάσια, καλούνται σε απεργία -- μεταξύ αυτών τα εργοστάσια της Μερσεντές και της Πόρσε.

Μετά από την πρώτη απεργία της Δευτέρας, στη συνέχεια της εβδομάδας, το εργατικό σωματείο θα καλέσει σε απεργία και εργάτες άλλων 60 εργοστασίων στην ανατολική Γερμανία.

Η Ι-γκε Μετάλ ζητάει μισθολογικές αυξήσεις της τάξεως του 6%, με το επιχείρημα ότι παρόλο που οι μέχρι τώρα αυξήσεις ήταν συγκρατημένες, οι εργοδότες δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, όπως είχαν υποσχεθεί.

Δύο σφαγές στην Αλγερία
BBC News
Η βία κλιμακώνεται ενόψει των νομοθετικών εκλογών του Μαίου

2.5.2002 20:23 (Ωρα Λονδίνου)
Eνοπλοι εξτρεμιστές σκότωσαν 21 άτομα, στη δυτική Αλγερία, σε δύο χωριστά επεισόδια.

20 άτομα σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε επίθεση στη Ksar Chellala.

Αλλα 11 άτομα σκοτώθκαν στην περιοχή Sidi Khaled, στα περίχωρα της πόλης Τιαρέ, 340 χιλιόμετρα δυτικά από το Αλγέρι.

Τα θύματα πιστεύεται ότι ήσαν πολίτες.

Η βία στην περιοχή Τιαρέ κλιμακώνεται ενόψει των νομοθετικών εκλογών στις 40 Μαίου.

Την περασμένη εβδομάδα 16 άτομα, ανάμεσά τους 8 παιδιά και 4 γυναίκες, έχασαν την ζωή τους την περασμένη εβδομάδα.

Στην περιοχή δρα η σκληροπυρηνική Ενοπλη Ισλαμική Οργάνωση (GIA), μία από τις δύο κύριες ανταρτικές ομάδες που πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης, που είναι υπέρ της διατήρησης κοσμικού κράτους στην Αλγερία.

Οι Ισλαμιστές αντάρτες θέλουν να μετατρέψουν τη Αλγερία σε Ισλαμικό κράτος.

Από την αρχή της χρονιάς, πάνω από 450 άτομα, ανάμεσά τους 150 μαχητικοί Ισλαμιστές, έχουν χάσει τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο της Αλγερίας.

Υπό όρους ελευθερία στον Γιασέρ Αραφάτ
BBC News
«Θα θυσιαστούμε για εσένα» φώναζαν συγκεντρωμένα παιδιά στον Αραφάτ

02.5.2002 16:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ακτιβιστές, μέλη διεθνών οργανώσεων εισήλθαν στο ναό της γεννήσεως στη Βηθλεέμ όπου εδώ και εβδομάδες ο ισραηλινός στρατός κρατά εγκλωβισμένους δεκάδες Παλαιστίνιους.

Εν τω μεταξύ ύστερα από πεντάμηνο αποκλεισμό από τον ισραηλινό στρατό, ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφατ, άφησε το κατεστραμμένο αρχηγείο του στην Ραμάλα.

Χαιρετίζοντας πλήθη παλαιστινίων που ζητωκραύγαζαν ο κ. Αραφάτ επισκέφθηκε, κατ αρχάς το νοσοκομείο και το πολιτιστικό κέντρο της πόλης πριν κατευθυνθεί στο νεκροταφείο όπου προσευχήθηκε στους τάφους των παλαιστινίων που έχασαν την ζωή τους στην διάρκεια της Ιντιφάντα.

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις και όπως τόνισε στο ΒΒC εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαρόν, «επετράπη ελευθερία κινήσεων στον Αραφάτ υπό τον όρο ότι αυτός θα καταβάλει ουσιαστική προσπάθεια για την σύλληψη των τρομοκρατών και την πάταξη της βίας των ακραίων παλαιστινίων».

Οπως επισημαίνει με σημερινή ανάλυση της η βρετανική εφημερίδα Guardian, επιφανειακά ο Αραφάτ, βγαίνει ενισχυμένος από άλλη μια περιπέτεια, κυρίως όσον αφορά την εικόνα του στο εσωτερικό, αλλά πολιτικά ο παλαιστίνιος ηγέτης δεν είναι αυτός που καθορίζει πλέον της εξελίξεις στο Μεσανατολικό

Τα νήματα από αραβικής και κατ΄ επέκταση παλαιστινιακής πλευράς κινεί η Σαουδική Αραβία που με την ειρηνευτική της πρόταση όχι μόνο έχει αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον αλλά αναδεικνύεται και ηγετικός παράγων στις διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει πια θα είναι η απάντηση του Οργανισμού στην άρνηση του Ισραήλ να συνεργαστεί με την προτεινόμενη από τον γ.γ Κόφι Ανάν επιτροπή που θα διεξήγαγε έρευνες για όσα διαδραματίστηκαν στην πόλη Τζενιν- θέατρο των πιο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιων ενόπλων.

Οι αραβικές χώρες κατέθεσαν δική τους πρόταση με την οποία ασκείται πίεση στο Ισραήλ να δεχθεί την έρευνα.

Έγκυρες διπλωματικές πήγες, ωστόσο, επιμένουν ότι η υπόθεση αυτή θα τεθεί τελικά στο αρχείο αφού οι ΗΠΑ διαφωνούν με οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση εναντίον του Ισραήλ.

Μάλιστα ο Κοφι Αναν αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την διάλυση της ομάδας των επιθεωρητών που είχε συστήσει πριν από δέκα ημέρες.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ισραηλινοί πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα παλαιστίνιο στο ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ όπου δεκάδες άτομα παραμένου αποκλεισμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Αγγλία: Ψηφοφορία και μέσω κινητού
BBC News
Η χαμηλή συμμετοχή αναμένεται να χαρακτηρίσει την ψηφοφορία

02.5.2002 11:49 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 22 εκατομμύρια βρετανοί καλούνται από το πρωί στις κάλπες για να εκλέξουν τα τοπικά δημοτικά συμβούλια.

Επτά στους δέκα από αυτούς αναμένεται να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ενώ ακόμη και όσοι θέλουν να ψηφίσουν μπορούν να μην πλησιάσουν καν τα εκλογικά κέντρα.

Και αυτό γιατί μπορούν να στηρίξουν ή να μαυρίσουν τους υποψηφίους από το σπίτι τους μέσω του Ιντερνετ, μέσω γραπτών μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου αλλά ακόμη και με τη βοήθεια ειδικών συσκευών που έχουν τοποθετηθεί σε Σούπερ Μάρκετ.

Οι εκλογές πάντως θεωρούνται βαρόμετρο για την απήχηση της κυβέρνησης ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να καταμετρηθεί η δημοτικότητα ακροδεξιών σχημάτων στον απόηχο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Τα κόμματα αυτά όπως το Βρετανικό Εθνικό Μέτωπο αν και δεν μπορούν να συγκριθούν με το αντίστοιχο Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας αναμένεται να ενισχυθούν σε ορισμένες περιοχές λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων.

Επισκόπιση Ευρωπαϊκού Τύπου
BBC News

02.5.2002 4:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γαλλικός τύπος προβάλλει τις διαδηλώσεις κατά του Ζαν Μαρί Λεπέν χωρίς σχόλια.

Η ελβετική Λε Ταν σχολιάζει τις διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Λεπέν λέγοντας ότι πρόκειται για τα δύο πρόσωπα της Γαλλίας.

Η ελβετική Τριμπίν ντε Ζενέβ αναφέρει ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι αφού κατηγόρησαν τα μέσα ενημέρωσης, τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους για το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει τώρα να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να αναλογιστούν πόσο επιζήμια θα ήταν μια άνοδος του Λεπέν.

Η Νουβέλ Ομπσερβατέρ παροτρύνει όλους τους αριστερούς ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Ζακ Σιράκ και καταλήγει ότι η εκλογή Σιράκ θα δείξει στον κόσμο ότι η Γαλλία αφυπνήσθηκε από το σοκ του αποτελέσματος του πρώτου γύρου των εκλογών.

Σχόλιο της Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν, η οποία εκδίδεται στο Παρίσι, αναφέρει ότι όσο αντιπαθής και αν είναι ο Λεπέν για την πλειοψηφία των Γάλλων, οι απόψεις του δεν διαφέρουν από τις απόψεις των άλλων Γαλλικών κομματων, ακόμα και των ακροαριστερών.

Η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε έχει τίτλο "Οι διαδηλώσεις στο Βερολίνο πιο βίαιες από ποτέ" και αναφέρει ότι στο Βερολίνο οι διαδηλώσεις είχαν ιδιαίτερη σημασία επειδή στην τοπική κυβέρνηση συμμετέχει για πρώτη φορά το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, δηλαδή το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα Ανατολικής Γερμανίας.

Η ισπανική ΑΒC γράφει ότι η βομβιστική επίθεση στη Μαδρίτη είναι αποτέλεσμα της πολιτικής περιορισμού της δράσης του κόμματος των Βάσκων από την κυβέρνηση Αθνάρ ενώ η Ελ Μούντο κατηγορεί την αστυνομία για απρονοησία, καθώς, όπως γράφει η εφημερίδα, για την ΕΤΑ ο ποσοδφαιρικός αγώνας ήταν η καταλληλότερη ευκαιρία για δράση.

Η Γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουγκ αναφερόμενη στον Περβέζ Μουσάραφ γράφει ότι σπάνια δικτάτορες κατάφεραν να γίνουν σύμμαχοι του Δυτικού κοσμου. Χωρίς τον πόλεμο στο Αφγανιστάν ο κος Μουσάραφδεν θα ήταν συμπαθής στη Δύση.Το δημοψήφισμα στο Πακιστάν, συνεχίζει η εφημερίδα, ήταν μια άσκηση ψευδούς δημοκρατίας.

Επισκόπιση βρετανικού τύπου
BBC News

02.5.2002 3:34 (Ωρα Λονδίνου)
Οι διαδηλώσεις κατά του Ζαν Μαρί Λεπέν στη Γαλλία και οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στο Λονδίνο απασχολούν τον βρετανικό τύπο σήμερα.

"Ειρηνικές διαδηλώσεις στο Παρίσι, αψιμαχίες στο Λονδίνο" είναι ο τίτλος του άρθρου της Γκάρντιαν (The Guardian) για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, ενώ σε άλλο της θέμα παραθέτει τις αλλαγές στο ανώτατο δικαστικό σύστημα της Βρετανίας που χρειάζονται για να ευθυγραμμιστεί η νομοθεσία της χώρας με αυτή των άλλων χωρών της ΕΕ.

Η Τάιμς (The Times) ασχολείται με τις διαδηλώσεις στο Παρίσι ενώ σχολιάζει τις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στο Λονδίνο. "Οι διαδηλωτές δεν έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους", λέει η αρθρογράφος της εφημερίδας για τους διαδηλωτές στο Λονδίνο. "Αναρχικοί, φοιτητές, διανοούμενοι, ποδηλάτες, φιλειρηνιστές, κατά της παγκοσμιοποίησης ή απλώς εναντίον όλων."

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) έχει σαν κύριο θέμα την πρόταση του πρωθυπουργού Τόνυ Μπλερ για τη στέρηση επιδομάτων στους γονείς παιδιών που απουσιάζουν από το σχολείο χωρίς λόγο ενώ αναφέρεται και στις χθεσινές εκδηλώσεις στο Λονδίνο.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) αφιερώνει όλη την πρώτη σελίδα της στις διαδηλώσεις στη Γαλλία.

Και τέλος η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρεται στις μάχες στο Αφγανιστάν στις οποίες παίρνουν μέρος βρετανικές δυνάμεις, και στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στη Γαλλία και την Κίνα.

Ελεύθερος υπό όρους ο Αραφάτ
BBC News
Σκηνές ενθουσιασμού στη Ραμάλα

02.5.2002 9:51 (Ωρα Λονδίνου)
Σκηνές ενθουσιασμού εκτυλίχθηκαν στη Ραμάλα μετά την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ από τα ισραηλινά στρατεύματα για πρώτη φορά ύστερα από πέντε μήνες.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης επισκέφθηκε νοσοκομείο της περιοχής ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να μεταβεί και στη Βηθλεέμ όπου ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την πολιορκία του Ναού της Γεννήσεως.

O πρωθυπουργός του Ισραήλ αρνήθηκε να διαβεβαιώσει ότι θα επιτραπεί και πάλι η είσοδος του κ Αραφάτ στην περιοχή εάν αυτός απομακρυνθεί από τη Δυτική Οχθη.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλλαν στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης τις πρωινές ώρες της Πέμπτης πραγματοποιώντας έρευνες σε σπίτια, συλλαμβάνοντας υπόπτους.

Ο ισραηλινός στρατός είχε αποχωρήσει από την Τουλκαρέμ πριν μερικές μέρες.

Αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε τους έξι Παλαιστίνιους που καταζητούνται από το Ισραήλ για τη δολοφονία του ισραηλινού υπουργού τουρισμού, έφθασε στην πόλη της Ιεριχούς αργά χτες τη νύχτα.

Η μεταφορά των έξι ανδρών, που έγινε με τη συνοδεία Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων, αποτελεί μέρος της συμφωνίας που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση του Γιασέρ Αραφάτ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Μαζικές διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά
BBC News
Ενταση στους δρόμους του Βερολίνου τις πρώτες πρωινές ώρες

02.5.2002 1:46 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποίησαν διαδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά όπου σε αρκετές περιπτώσεις λαμβάνουν χαρακτήρα αμφισβήτησης της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Στην Μαδρίτη τουλάχιστον 50 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στις προγραμματιζόμενες αλλαγές για το καθεστώς επιδομάτων ανεργίας.

Στην Κροατία οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη νέα εργατική νομοθεσία που όπως υποστηρίζουν καθιστά ευκολότερη την απόλυση εργαζομένων.

Παρόμοιο σκηνικό και στην Ιταλία όπου δεκάδες διαδηλωτές έδωσαν με την παρουσία τους συνέχεια στην έντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα εργατικά συνδικάτα.

Στην Κωνσταντινούπολη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό το άγρυπνο βλέμμα 15 χιλιάδων αστυνομικών περίπου, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους.

Ομως στις κυρίως κουρδικές περιοχές στα νοτιο-ανατολικά της χώρας, οι εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά απαγορεύθηκαν από τις αρχές.

Στο Ντιαρμπακίρ, η ηγεσία των εργατικών συνδικάτων αποφάσισε να κατέβει σε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την απαγόρευση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία προχώρησε και σε συλλήψεις.

Επεισόδια

Εν τω μεταξύ επεισόδια σημειώθηκαν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας όπου η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές οι οποίοι προσπάθησαν να φθάσουν στα γραφεία μιας εταιρείας, που ασχολείται με την διαχείριση κέντρων για όσους ζητούν πολιτικό άσυλο.

Εξάλλου, στην διάρκεια της χθεσινής νύχτας, στο Βερολίνο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Αλλά και στη Βενεζουέλα, όπου πρόσφατα πραγματοποιήθηκε αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπηματικής ανατροπής του προέδρου Ούγκο Τσάβες, αναμένεται να πραγματοποιηθούν ξεχωριστές πορείες από υποστηρικτές και αντιπάλους του προέδρου.

Δύο εκρήξεις στη Μαδρίτη
BBC News
Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη Μαδρίτη

02.5.2002 1:42 (Ωρα Λονδίνου)
Κανονικά διεξήχθη ο αγώνας μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, τέσσερις μόλις ώρες μετά την έκρηξη δύο βομβών κοντά στη Μαδρίτη.

Την ευθύνη για τις βόμβες ανέλαβε η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης "Μπερναμπέου", λίγες ώρες πριν την έναρξη του μεγάλου αγώνα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ των δύο ομάδων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά είχε εγκαταληφθεί μπροστά στον "Πύργο της Ευρώπης", έναν από τους υψηλότερους ουρανοξύστες της Μαδρίτης που βρίσκεται κοντά στο γήπεδο "Μπερναμπέου".

Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο κτίριο και πολλά αυτοκίνητα να τυλιχθούν στις φλόγες.

Κάνενας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του, όμως 17 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η αστυνομία είχε εκκενώσει την περιοχή μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα εκ μέρους της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ.

Μία ώρα αργότερα, σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη δύο περίπου χιλιόμετρα από το στάδιο, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Σκηνές ενθουσιασμού για τον Αραφάτ
BBC News
Σκηνές ενθουσιασμού στη Ραμάλα

02.5.2002 7:43 (Ωρα Λονδίνου)
Σκηνές ενθουσιασμού εκτυλίχθηκαν στη Ραμάλα μετά την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Την ίδια στιγμή όμως σημειώνονταν ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις στον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλέεμ, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται υπό πολιορκία.

Ταυτόχρονα, ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλλαν στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης τις πρωινές ώρες της Πέμπτης κάνοντας έρευνες από σπίτι σε σπίτια, συλλαμβάνοντας υπόπτους.

Ο ισραηλινός στρατός είχε αποχωρήσει από την Τουλκαρέμ πριν μερικές μέρες.

Στη Ραμάλα, εγκάρδια ήταν η υποδοχή των Παλαιστινίων στον ηγέτη τους. Δεκάδες άτομα μπήκαν μέσα στο αρχηγείο του, αγκαλιάζοντας και φιλώντας τον.

Ο ίδιος, βγαίνοντας για πρώτη φορά έξω από το κτίριο, έπειτα από έναν μήνα πολιορκίας, εξέφρασε την οργή του για την κατάσταση στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλέεμ.

Αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε τους έξι Παλαιστίνιους που καταζητούνται από το Ισραήλ, έφθασε στην πόλη της Ιεριχούς αργά χτες τη νύχτα.

Η μεταφορά των έξι ανδρών, που έγινε με τη συνοδεία Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων, αποτελεί μέρος της συμφωνίας που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση του Γιασέρ Αραφάτ στα παλαιστινιακά εδάφη, για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες.

Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τους έξι Παλαιστίνιους ότι είναι επιφανείς Παλαιστίνιοι μαχητές.

Οι τέσσερις από τους έξι έχουν ήδη καταδικαστεί από στρατιωτικό δικαστήριο των Παλαιστινίων για ανάμειξη στο φόνο του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού τον περασμένο Οκτώβριο.

Παραδίδεται στη Χάγη ο Σαϊνοβιτς
BBC News
Από το στρατόπεδο της Ομάρσκα

02.5.2002 6:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας, Νίκολα Σαϊνοβιτς, αναμένεται να παραδοθεί σήμερα στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Ο κ. Σαϊνοβιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο Κοσσυφοπέδιο το 1999. Κατηγορείται για τη συμμετοχή του στη δίωξη Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Την περασμένη εβδομάδα ένας συγκατηγορούμενος του κου Σαϊνοβιτς, ο Ντράγκολιουμπ Οϊντονιτς ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος που παραδόθηκε οικειοθελώς στο Ειδικό Δικαστήριο.

Γαλλία: τελευταια ημέρα εκδηλώσεων
BBC News
«Εκλογικό σεισμό» υποσχέθηκε στους οπαδούς του ο Ζαν Μαρί Λε Πεν

02.5.2002 7:47 (Ωρα Λονδίνου)
Η αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αρχίζει καθώς σήμερα οιυποψήφιοι θα κάνουν τις τελευταίες πορεκλογικές συγκεντρώσεις τουσ.

Οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στον ακροδεξιό υποψήφιο των γαλλικών προεδρικών εκλογών Ζαν Μαρί Λε Πέν, κυριάρχησαν στον χτεσινό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Γαλλία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών ο αριθμός των διαδηλωτών σε ολόκληρη τη χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο.

Αντίθετα οι οπαδοί του ακροδεξιού πολιτικού που διαδήλωσαν στο Παρίσι προς τιμή της ηρωίδας Ζαν ντ΄ Αρκ δεν ξεπέρασαν τους 20 χιλιάδες.

Οι οπαδοί του Εθνικού Μετώπου μεταφέρθηκαν στο Παρίσι από προάστια και γειτονικές πόλεις με λεωφορεία.

Σε ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους ο Λε Πεν υποσχέθηκε εκλογικό σεισμό για την Κυριακή οπότε διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών όπου θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν από το πρωί σε επιφυλακή ενώ οι ειδικές δυνάμεις του Παρισιού ενισχύθηκαν κατά 3.500 άτομα.

Δύο εκρήξεις στη Μαδρίτη
BBC News
Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη Μαδρίτη

02.5.2002 1:42 (Ωρα Λονδίνου)
Κανονικά διεξήχθη ο αγώνας μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, τέσσερις μόλις ώρες μετά την έκρηξη δύο βομβών κοντά στη Μαδρίτη.

Την ευθύνη για τις βόμβες ανέλαβε η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης "Μπερναμπέου", λίγες ώρες πριν την έναρξη του μεγάλου αγώνα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ των δύο ομάδων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά είχε εγκαταληφθεί μπροστά στον "Πύργο της Ευρώπης", έναν από τους υψηλότερους ουρανοξύστες της Μαδρίτης που βρίσκεται κοντά στο γήπεδο "Μπερναμπέου".

Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο κτίριο και πολλά αυτοκίνητα να τυλιχθούν στις φλόγες.

Κάνενας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του, όμως 17 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η αστυνομία είχε εκκενώσει την περιοχή μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα εκ μέρους της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ.

Μία ώρα αργότερα, σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη δύο περίπου χιλιόμετρα από το στάδιο, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Νέα εισβολή στην Τουλκαρέμ
BBC News
Σκηνές ενθουσιασμού στη Ραμάλα

02.5.2002 6:51 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με Παλαιστηνιακές πηγές, ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλλαν στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης τις πρωινές ώρες της Πέμπτης κάνοντας έρευνες από σπίτι σε σπίτ ικα ισυλλαμβάνοντας υπόπτους.

Ο ισραηλινός στρατός είχε αποχωρήσει από την Τουλκαρέμ πριν μερικές μέρες.

Λίγες ώρες νωρίτερα, σκηνές ενθουσιασμού εκτυλίχθηκαν στη Ραμάλα μετά την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Την ίδια στιγμή όμως σημειώνονταν ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις στον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλέεμ, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται υπό πολιορκία.

Στη Ραμάλα, εγκάρδια ήταν η υποδοχή των Παλαιστινίων στον ηγέτη τους. Δεκάδες άτομα μπήκαν μέσα στο αρχηγείο του, αγκαλιάζοντας και φιλώντας τον.

Ο ίδιος, βγαίνοντας για πρώτη φορά έξω από το κτίριο, έπειτα από έναν μήνα πολιορκίας, εξέφρασε την οργή του για την κατάσταση στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλέεμ.

Αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε τους έξι Παλαιστίνιους που καταζητούνται από το Ισραήλ, έφθασε στην πόλη της Ιεριχούς αργά χτες τη νύχτα.

Η μεταφορά των έξι ανδρών, που έγινε με τη συνοδεία Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων, αποτελεί μέρος της συμφωνίας που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση του Γιασέρ Αραφάτ στα παλαιστινιακά εδάφη, για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες.

Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τους έξι Παλαιστίνιους ότι είναι επιφανείς Παλαιστίνιοι μαχητές.

Οι τέσσερις από τους έξι έχουν ήδη καταδικαστεί από στρατιωτικό δικαστήριο των Παλαιστινίων για ανάμειξη στο φόνο του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού τον περασμένο Οκτώβριο.

Παραδίδεται στη Χάγη ο Σαϊνοβιτς
BBC News
Από το στρατόπεδο της Ομάρσκα

02.5.2002 6:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας, Νίκολα Σαϊνοβιτς, αναμένεται να παραδοθεί σήμερα στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Ο κ. Σαϊνοβιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο Κοσσυφοπέδιο το 1999. Κατηγορείται για τη συμμετοχή του στη δίωξη Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Την περασμένη εβδομάδα ένας συγκατηγορούμενος του κου Σαϊνοβιτς, ο Ντράγκολιουμπ Οϊντονιτς ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος που παραδόθηκε οικειοθελώς στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ραμάλα: σκηνές ενθουσιασμου για τον Αραφάτ
BBC News
Σκηνές ενθουσιασμού στη Ραμάλα

02.5.2002 4:54 (Ωρα Λονδίνου)
Σκηνές ενθουσιασμού εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στη Ραμάλα μετά την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Την ίδια στιγμή όμως σημειώνονταν ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις στον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλέεμ, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται υπό πολιορκία.

Στη Ραμάλα, εγκάρδια ήταν η υποδοχή των Παλαιστινίων στον ηγέτη τους. Δεκάδες άτομα μπήκαν μέσα στο αρχηγείο του, αγκαλιάζοντας και φιλώντας τον.

Ο ίδιος, βγαίνοντας για πρώτη φορά έξω από το κτίριο, έπειτα από έναν μήνα πολιορκίας, εξέφρασε την οργή του για την κατάσταση στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλέεμ.

Αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε τους έξι Παλαιστίνιους που καταζητούνται από το Ισραήλ, έφθασε στην πόλη της Ιεριχούς αργά χτες τη νύχτα.

Η μεταφορά των έξι ανδρών, που έγινε με τη συνοδεία Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων, αποτελεί μέρος της συμφωνίας που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση του Γιασέρ Αραφάτ στα παλαιστινιακά εδάφη, για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες.

Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τους έξι Παλαιστίνιους ότι είναι επιφανείς Παλαιστίνιοι μαχητές.

Οι τέσσερις από τους έξι έχουν ήδη καταδικαστεί από στρατιωτικό δικαστήριο των Παλαιστινίων για ανάμειξη στο φόνο του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού τον περασμένο Οκτώβριο.

Δύο εκρήξεις στη Μαδρίτη
BBC News
Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη Μαδρίτη

02.5.2002 4:56 (Ωρα Λονδίνου)
Κανονικά διεξήχθη ο αγώνας μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, τέσσερις μόλις ώρες μετά την έκρηξη δύο βομβών κοντά στη Μαδρίτη.

Την ευθύνη για τις βόμβες ανέλαβε η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ.

Ο πρόεδρος της χώρας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κατεδίκασε τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, από τις οποίες τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 17 άτομα.

Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται, ο κ. Αθνάρ δήλωσε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης "Μπερναμπέου", λίγες ώρες πριν την έναρξη του μεγάλου αγώνα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ των δύο ομάδων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά είχε εγκαταληφθεί μπροστά στον "Πύργο της Ευρώπης", έναν από τους υψηλότερους ουρανοξύστες της Μαδρίτης που βρίσκεται κοντά στο γήπεδο "Μπερναμπέου".

Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο κτίριο και πολλά αυτοκίνητα να τυλιχθούν στις φλόγες.

Κάνενας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του, όμως 17 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η αστυνομία είχε εκκενώσει την περιοχή μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα εκ μέρους της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ.

Μία ώρα αργότερα, σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη δύο περίπου χιλιόμετρα από το στάδιο, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.