Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-29

  1. Απογοητευμένα τα ΗΕ με το Ισραήλ
  2. Η Τουρκία επικεφαλής της δύναμης στο Αφγανιστάν
  3. Αστυνομικοί για το σκασιαρχείο
  4. Οι ΗΠΑ έχουν και πάλι λόγο για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  5. Ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στη Χεβρώνα
  6. Οι ολέθριες συνέπειες ενδεχόμενης επίθεσης με βιολογικά όπλα
  7. Συμφωνία Βατικανού - Τουρκίας
  8. Γυμνοί για την τέχνη
  9. Τράπεζα Γενετικών Πληροφοριών
  10. Ισραηλινή εισβολή στη Χεβρώνα
  11. Το Πακιστάν προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα
  12. Πυρετός εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
  13. M.Ανατολή: Ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στη Χεβρώνα
  14. Μ.Ανατολή: Αποδοχή του αμερικανικού σχεδίου
  15. Εορτασμοί γενεθλίων για το Σαντάμ Χουσεϊν
  16. Μ.Ανατολή: Αποδοχή του αμερικανικού σχεδίου
  17. Εκκληση του Καρζάι προς τους αφγανούς πρόσφυγες
  18. Γαλλία: Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο
  19. Στη Μόσχα ο Ράμσφελντ
  20. Ρωσία: Έρευνα για το θάνατο του Λέμπεντ
  21. Οι μαθητές της Ερφούρτης ζητούν να ανοίξει το σχολείο τους
  22. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τη Βαστίλη
  23. Το Βελιγράδι προσφέρει περιορισμένη συνεργασία
  24. Ευρωπαϊκός Τυπος της Δευτέρας
  25. Πέθανε η δημιουργός της Μπάρμπι
Απογοητευμένα τα ΗΕ με το Ισραήλ
BBC News
Tέντες των Ηνωμένων Εθνών στη Τζενίν

29.4.2002 23:40 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με την μέχρι τώρα άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την ανάπτυξη ειδικής αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στον κατεχόμενο από τους Ισραηλινούς παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη Τζενίν.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη λένε τώρα ότι αναμένουν νέα απόφαση του Ισραήλ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη το πρωί.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αν και αποδέχθηκε την αποστολή, έχει εκφράσει ορισμένες αντιρρήσεις αναφορικά με τη σύνθεσή της και τους στόχους της.

Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών επελέγη από το συμβούλιο ασφαλείας πριν από περίπου δέκα ημέρες.

O ανταποκριτής του ΒΒC στα Ηνωμένα Έθνη εκτιμά ότι όσο καθυστερεί η άφιξη της αντιπροσωπείας, αρχίζουν να εκφράζονται αφιβολίες για το εάν η ομάδα θα φθάσει τελικά στη Τζενίν.

Η Τουρκία επικεφαλής της δύναμης στο Αφγανιστάν
BBC News
Tα τουρκικά στρατεύματα θα αναλάβουν τον έλεγχο της Καμπούλ το καλοκαίρι

29.4.2002 23:11 (Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να τεθεί επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, για έξι μήνες.

Προς το παρόν, επικεφαλής της δύναμης - που αποτελείται από πέντε χιλιάδες στρατιώτες από 18 χώρες - είναι η Βρετανία, που έχει όμως δηλώσει ότι θέλει να παραδώσει τη διοίκηση σε άλλη χώρα.

Η Τουρκία, που είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα που συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη, θα αναλάβει τη διοίκηση για έξι μήνες και θα δεχθεί οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ειρηνευτική δύναμη υπό τη διοίκηση της Τουρκίας θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια της πρωτεύουσας Καμπούλ και τις γύρω περιοχές.

Ωστόσο πολλές υπηρεσίες αρωγής και ορισμένοι Αφγανοί αξιωματούχοι απηύθυναν έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη να επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις.

Αστυνομικοί για το σκασιαρχείο
BBC News
Οι διευθυντές των σχολείων θα αποφασίζουν αν θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία

29.4.2002 14:21 (Ωρα Λονδίνου)
Αστυνομικούς επιστρατεύει η βρετανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συστηματικής απουσίας των μαθητών από τα σχολεία, αλλά και της κακής συμπεριφοράς των μαθητών.

Πάνω από 100 αστυνομικοί σε όλη την Αγγλία θα έχουν καθήκον να κάνουν έρευνες σε εμπορικά κέντρα και τις γύρω περιοχές, αναζητώντας τους μαθητές που δεν έχουν εμφανιστεί στο σχολείο.

Επιπλέον θα δίνουν συστάσεις σε ζητήματα συμπεριφοράς, όπως για παράδειγμα αν οι μαθητές φέρονται άσχημα σε άλλους μαθητές, αν τους κοροϊδεύουν ή αν τους φέρονται βίαια.

Η κυβέρνηση θα δώσει δέκα εκατομμύρια λίρες στο πρόγραμμα.

Ο βρεταννός υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών, Άλασταιρ Ντάρλιγκ, λέει ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δοκιμάστηκε σε δύο περιοχές της Αγγλίας και εφαρμόζεται πάντα μετά από συμφωνία του επικεφαλής του σχολείου.

"Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Κάθε μέρα πέντε εκατομμύρια μαθητές απουσιάζουν. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουν αυτά τα παιδιά στο σχολείο" είπε ο βρετανός υπουργός.

Η βρετανική κυβέρνηση επικαλείται έρευνες που δείχνουν ότι για το κοινό έγκλημα σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται μαθητές που απουσιάζουν από τα σχολεία.

Οι ΗΠΑ έχουν και πάλι λόγο για τα ανθρώπινα δικαιώματα
BBC News
Οι ΗΠΑ και πάλι στην επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα

29.4.2002 22:14 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέκτισαν τη θέση τους στην επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά την περσινή ήττα, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού δεν είχαν εκλεγεί.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στα Ηνωμένα Εθνη μεταδίδει ότι πολλές χώρες δέχθηκαν πιέσεις ώστε να διασφαλισθεί η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ιταλία και η Ισπανία απέσυραν τις υποψηφιότητές τους τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα τέσσερις χώρες να διεκδικήσουν τέσσερις θέσεις που προορίζονταν για δυτικές χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χάσει τη θέση τους τον περασμένο Μάιο στην επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λόγω της εικόνας που παρουσίαζαν σε τομείς όπως η αλλαγή του κλίματος, τα ναρκοπέδια και φθηνότερα φάρμακα κατά του AIDS για τις φτωχές χώρες.

Ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στη Χεβρώνα
BBC News
Συλλήψεις Παλαιστίνιων υπόπτων στη Χεβρώνα

29.4.2002 19:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης όπου επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ισραηλινά άρματα μάχης έχουν λάβει θέσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης. Ισραηλινός στρατιωτικός είπε ότι ότι τα στρατεύματα προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν δεύτερο γύρο συλλήψεων, μετά από εξονυχιστικές έρευνες που διεξήγαγαν από σπίτι σε σπίτι με στόχο των εντοπισμό Παλαιστίνιων μαχητών.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 20 τραυματίσθηκαν όταν άρματα μάχης, με τη συνοδεία ελικοπτέρων, εισέβαλαν στη Χεβρώνα λίγο πριν τα ξημερώματα.

Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, η νέα επιχείρηση γίνεται για να προληφθούν νέες επιθέσεις σε παρακείμενο εβραϊκό οικισμό, όπου τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν το Σάββατο από επίθεση ενόπλων.

Εν τω μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινού στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, καθώς συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα η πολιορκία του Ναού από ισραηλινές δυνάμεις.

Οι ολέθριες συνέπειες ενδεχόμενης επίθεσης με βιολογικά όπλα
BBC News
Ανθρακας: οι ειδικοί ανησυχούν για ενδεχόμενη επίθεση

29.4.2002 20:20 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο απολογισμός των θυμάτων από μία ενδεχόμενη επίθεση με βιολογικά όπλα μπορεί να είναι δέκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με μία πυρηνική επίθεση, ισχυρίζεται το Ινστιτούτο Μπρούκιγκς.

Σε ειδικό άρθρο, που θα κυκλοφορήσει αύριο Τρίτη, το ινστιτούτο εκτιμά ότι τη μεγαλύτερη απειλή αποτελούν η ευλογιά και ο άνθρακας.

Το άρθρο αναφέρει ότι μία πυρηνική έκρηξη σε μία μεγάλη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να σκοτώσει 100 χιλιάδες ανθρώπους.

Ο αριθμός των νεκρών όμως, συνεχίζει το άρθρο, μπορεί να φθάσει το ένα εκατομμύριο εάν μεγάλες περιοχές προσβληθούν από θανατηφόρα βακτήρια και μικρόβια.

Παράλληλα, το άρθρο υπογραμμίζει ότι το οικονομικό κόστος από μία επίθεση με βιολογικά όπλα μπορεί να φθάσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολλάρια.

Οι συντάκτες του άρθρου καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα από αέρος, τον έλεγχο των τροφίμων και την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Συμφωνία Βατικανού - Τουρκίας
BBC News
Το Βατικανό προσπαθεί από καιρό να χτίσει γέφυρες με το Ισλάμ

29.4.2002 16:35 (Ωρα Λονδίνου)
To Βατικανό υπέγραψε μιά πρωτοφανή συμφωνία με τη κυβέρνηση της Τουρκίας που στόχο έχει να προωθήσει το διάλογο μεταξύ των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων.

Η συμφωνία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπει μεταξύ άλλων την απάληψη των προκαταλήψεων μεταξύ των δύο θρησκειών και την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη πρόκειται για τη πρώτη φορά που το Βατικανό συνάπτει τέτοιας βαρύτητας συμφωνία με κυβέρνηση μουσουλμανικού κράτους.

Γυμνοί για την τέχνη
BBC News
Οι περισσότεροι εθελοντές στο Σάο Πάολο ήταν άνδρες

29.4.2002 15:38 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες Βραζιλιάνοι ξύπνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου και συνέρρευσαν στο μεγαλύτερο πάρκο της Νοτίου Αμερικής, για ένα ομαδικό στριπτίζ, που είχε όμως καλλιτεχνικό χαρακτήρα.

Στα πλαίσια της Μπιενάλε τέχνης που διεξάγεται στο Σάο Πάολο, ο Αμερικανός φωτογράφος Σπένσερ Τιούνικ, ήθελε να συνθέσει ένα ομαδικό γυμνό, αποθανατίζοντας κατοίκους της μεγαλούπολης, με αδαμιαία περιβολή.

Για το σκοπό αυτό ζήτησε μέσω διαφήμισης στο Ίντερνετ όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλοι του γυμνισμού και της τέχνης να συγκεντρωθούν για τη φωτογράφιση στις πέντε η ώρα το πρωί στο πάρκο Ιμπιραπουέρα.

Και πράγματι 1.200 περίπου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του, χάνοντας τον πρωινό τους ύπνο, αλλά κερδίζοντας μια θέση στα βιβλία των ρεκόρ.

Τράπεζα Γενετικών Πληροφοριών
BBC News
Η Βρετανία έχει ηγετικό ρόλο στο πρόγραμμα για την "Τράπεζα Γενετικών Πληροφοριών"

29.4.2002 16:17 (Ωρα Λονδίνου)
Η σύσταση της "Τράπεζας Γενετικών Πληροφοριών" στη Βρετανία χαιρετίστηκε ως ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα για την αντιμετώπιση των ασθενειών.

Oι γενετικές λεπτομέρειες από μισό εκατομμύριο ανθρώπους θα αρχίσουν να συλλέγονται και να αποθηκεύονται, μετά την έγκριση κονδυλίου 73 εκατομμυρίων ευρώ, για την λειτουργία της "BioBank".

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η "βιολογική τράπεζα" θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα.

Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος είναι κάποια μέρα να παρασκευάζονται φάρμακα που θα ταιριάζουν ακριβώς στις γενετικές προδιαγραφές κάθε ασθενή.

Ισραηλινή εισβολή στη Χεβρώνα
BBC News
Η εισβολή γίνεται σε αντίποινα για επιθέσεις Παλαιστινίων το Σάββατο, λέει ο ισραηλινός στρατός

29.4.2002 12:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης.

Παλαιστινιακές πηγές λένε πως τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν και περίπου 20 τραυματίσθηκαν όταν άρματα μάχης με τη συνοδεία ελικοπτέρων εισέβαλαν στην πόλη.

Ο Ισραηλινός στρατός διεξάγει εξονυχιστικές έρευνες από σπίτι σε σπίτι και ανακοίνωσε ότι η νέα επιχείρηση γίνεται για να προληφθούν νέες επιθέσεις σε παρακείμενο εβραϊκό οικισμό, όπου τέσσερεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν το Σάββατο από επίθεση ενόπλων.

Εν τω μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός απο πυρά Ισραηλινού στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, καθώς συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα η πολιορκία του Ναού από ισραηλινές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ, 15 άμαχοι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται μέσα στο Ναό πρόκειται να τον εγκαταλείψουν εντός της ημέρας.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι το ίδιο θα πράξουν και περίπου 30 ένοπλοι Παλαιστίνιοι που καταζητούνται απο το Ισραήλ.

Η νέα όξυνση της βίας πραγματοποιείται λίγες ώρες μόνο μετά την αποδοχή τόσο από την Ισραηλινή όσο και τη Παλαιστινιακή πλευρά του αμερικανικού σχεδίου που θα επιτρέψει την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασερ Αραφάτ στη Ραμάλα.

Το αρχηγείο του Αραφάτ βρίσκεται αποκλεισμένο από ισραηλινές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες.

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι η αποδοχή του σχεδίου σηματοδοτεί μία νέα ημέρα ελπίδας για τη Μέση Ανατολή.

Το σχέδιο του προέδρου Μπους προβλέπει την απόχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι θα παραδώσουν σε αμερικανοβρετανική ομάδα ασφαλείας έξη Παλαιστινίους την έκδοση των οποίων ζητά το Ισραήλ.

Ανάμεσά τους είναι και οι τέσσερεις που καταδικάσθηκαν από παλαιστινιακό δικαστήριο για τη δολοφόνια του ισραηλινού υπουργού τουρισμού, Ρεχαβέμ Ζεεβί.

Το Πακιστάν προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα
BBC News
Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα

29.4.2002 12:26 (Ωρα Λονδίνου)
Τελευταίες προετοιμασίες στο Πακιστάν εν όψει του αυριανού δημοψηφίσματος για το αν θα παραμείνει για άλλα πέντε χρόνια στην προεδρία της χώρας ο στρατιωτικός ηγέτης της, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, που ανέλαβε την προεδρία πραξικοπηματικα.

Έχουν στηθεί περίπου 90.000 εκλογικά τμήματα.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει στον κόσμο σε αποχή χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα αντιδημοκρατικό. Αλλά ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν δηλώνει βέβαιος για τη νίκη.

Η Εκλογική Επιτροπή λέει ότι όλες οι προετοιμασίες προχωρούν ομαλά.

Είναι η πρώτη φορά που γίνονται εκλογές στο Πακιστάν χωρίς να έχει κυρηχθεί αργία, και κάλπες έχουν στηθεί σε εργοστάσια, σε άλλους χώρους δουλειάς και σε αγορές.

Υπολογίζεται πως οι έχοντες δικαίωμα ψήφου στο Πακιστάν φτάνουν τα 70 εκατομμύρια.

Αλλά δεν υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι ή εκλογικές περιφέρειες και όποιος μπορεί να αποδείξει την ταυτότητά του μπορεί και να ψηφίσει όπου θέλει.

Οι επικριτές του δημοψηφίσματος λένε πως θα είναι εύκολο για όποιον θέλει να ξεπλύνει τη στάμπα με το μελάνι που βεβαιώνει πως έχει ήδη ψηφίσει προκειμένου να πάει σε άλλο εκλογικό κέντρο και να διπλοψηφίσει.

Αλλά οι αρχές λένε ότι θα υπήρχε μεγάλη καθυστερηση αν συνέτασσαν εκλογικούς καταλόγους και θεωρούν το σύστημα αδιάβλητο.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμμία αμφιβολία πως ο στρατηγός Μουσαράφ θα κερδίσει το δημοψήφισμα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει τους ψηφοφόρους σε αποχή χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό.

Λένε πως ο πρόεδρος θα έπρεπε να αναδειχθεί μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, από την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία της χώρας.

Οι παρατηρητές εκτιμούν πως μέτρο της επιτυχίας του στρατηγού Μουσαράφ που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα πριν διόμισυ χρόνια θα είναι το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων.

Ο υπουργός Πληροφοριών, Νίσα Μέμον, λέει ότι θα θεωρηθεί επιτυχία αν προσέλθει το 25% των ψηφοφόρων.

Στο τελευταίο δημοψήφισμα που είχε κάνει ο προηγούμενος στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατη γός Ζία, υπολογίζεται πως είχε ψηφίσει το 10% των ψηφοφόρων, αν και τα επίσημα αποτελέσματα έκαναν λόγο για πολύ υψηλότερο ποσοστό.

Πάντως ο Μέμον δηλώνει πεπεισμένος πως η συντριπτική πλειοψηφία υποστηρίζει την παραμονή του Μουσαράφ στην προεδρία.

Πυρετός εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
BBC News
Σε όλη τη Γαλλία έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις κατά του Εθνικού Μετώπου

29.4.2002 13:04 (Ωρα Λονδίνου)
Βέβαιος νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, θεωρείται ο νύν πρόεδρος Ζακ Σιράκ συμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πιο συγκεκριμενα, δημοσκόπηση της εταιρίας IPSOS που δημιοσιευτηκε την Κυριακή, δίνει στον κ. Σιράκ ποσοστό 71-86% και στον ακροδεξιό Ζαν Μαρί Λε Πέν 19-26%.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 922 ψηφοφόρων από τις 26 έως τις 27 Απριλίου.

Αν και το ποσοστό λάθους είναι πολύ μεγάλο εν τούτοις σύμφωνα με την IPSOS δείχνει ξεκάθαρα την μεγάλη διαφορα που χωρίζει τους δύο υποψηφίους.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων επικρίθηκαν έντονα από το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα και την αριστερά επειδή απέτυχαν να καταγράψουν το μεγάλο ποσοστό δυσαρέσκειας που οδηγησε στον αποκλεισμό του Λιονέλ Ζοσπέν από τον δεύτερο γυρο.

Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο δεν πτοούν τον ηγέτη του Εθνικού Μετώπου.

"Παρά την λάσπολογία και τους απρεπείς χαρακτηρισμούς πρός το προσωπο μου, είμαι οσο ποτέ αλλοτε αποφασισμένος να διεκδικήσω την προεδρία γιατι εκπροσωπω οσο κανείς αλλος την εθνική ενότητα" δηλώσε ο Ζαν Μαρί Λεπεν.

Όσο για τις επικρίσεις που δέχθηκε ο ίδιος και το κόμμα του από ηγέτες και πολιτικούς άλλων χωρών ο κ. Λεπέν απαντά: Ασχοληθείτε με τα του οίκου σας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν και την Κυραική οι διαδηλώσεις εναντίον του Εθνικού Μετώπου.

Πάνω από 10.000 ατομα συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Παρίσι, που διοργάνωσε η Εβραική Κοινότητα Γαλλίας.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να κλιμακωθούν αυτη την εβδομάδα.

M.Ανατολή: Ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στη Χεβρώνα
BBC News
Η επίθεση έρχεται ως αντίποινα σε επιθέσεις Παλαιστινίων το Σάββατο, υποστηρίζει ο στρατός του Ισραήλ

29.4.2002 8:17 (Ωρα Λονδίνου)

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Χεβρώνα, λίγες ώρες μετά την αποδοχή από ισραηλινούς και παλαιστινίους αμερικανικού σχεδίου για την άρση του αποκλεισμού του παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ δέκα έχουν τραυματιστεί από την επίθεση των ισραηλινών στη Χεβρώνα, που πραγματοποιήθηκε με άρματα μάχης και ελικόπτερα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση στη Χεβρωνα γιατί υπήρχαν πληροφορίες για επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον του Ισραηλ όπως αυτή που πραγματοποποιήθηκε σε κοντινό συνοικισμό στη Χεβρώνα το Σάββατο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις Ισραηλινοί.

Μ.Ανατολή: Αποδοχή του αμερικανικού σχεδίου
BBC News
Ο Αραφάτ ήταν αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα για ένα μήνα

29.4.2002 7:46 (Ωρα Λονδίνου)

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αποδέχθηκαν αμερικανικό σχέδιο που επιτρέπει στον παλαιστίνιο ηγέτh, Γιασέρ Αραφάτ να φύγει από το αρχηγείο του στην πόλη Ραμάλα, της Δυτικής Όχθης όπου τελούσε υπό περιορισμό για ένα μήνα.

Μέχρι στιγμής πάντως οι ισραηλινοί δεν έχουν άρει τον αποκλεισμό του αρχηγείου του παλαιστίνιου ηγέτη.

Το σχέδιο του αμερικανού προέδρου Μπους καλεί την απόχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές ενώ παράλληλα ζητά για τον παλαιστίνιο ηγέτη ελευθερία κινήσεων στις περιοχές αυτές.

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι θα παραδώσουν σε αμερικανοβρετανική ομάδα ασφαλείας εκείνους τους Παλαιστινίους την έκδοση των οποίων ζητά το Ισραήλ.

Ανάμεσά τους είναι και οι τέσσερις Παλαιστίνιοι που καταδικάσθηκαν από παλαιστινιακό δικαστήριο για τη δολοφόνια του ισραηλινού υπουργού τουρισμού, Ρεχαβέμ Ζεεβί.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η αποδοχή του σχεδίου σηματοδοτεί μία νέα ημέρα ελπίδας για τη Μέση Ανατολή. Κάλεσε όμως και πάλι τον Γιασέρ Αραφάτ να καταδικάσει τις τρομοκρατικές, όπως τις αποκάλεσε, ενέργειες εναντίον του Ισραήλ.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα.

Εορτασμοί γενεθλίων για το Σαντάμ Χουσεϊν
BBC News
Ο ηγέτης του Ιράκ δέχεται δώρα από τους συμβούλους του

29.4.2002 8:09 (Ωρα Λονδίνου)

Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν γιόρτασε εχθές με εντυπωσιακό τρόπο τα 65α γενέθλιά του.

Εκτός από τις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις στους δρόμους του Ιράκ, την τούρτα και τα κεράκια, που έσβησε ο Σαντάμ Χουσεϊν, ο γιος του, που διευθύνει το τηλεοπτικό κανάλι για τους νέους στο Ιράκ, μετονόμασε το κανάλι του σε "Τηλεόραση των Γενεθλίων", ειδικά για την περίσταση, ως δώρο για τον πατέρα του.

Ενώ, στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, περίπου 500 ζευγάρια Ιρακινών παντρεύτηκαν μαζικά για να τιμήσουν, όπως είπαν, τον ηγέτη τους.

Οι εορτασμοί, βέβαια, περιελάμβαναν και τη γνωστή ρητορική κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης.

Ο Σαντάμ Χουσεϊν είναι Πρόεδρος του Ιράκ 23 χρόνια, αλλά θεωρείται ότι ελέγχει τα πράγματα στη χώρα εδώ και 35 χρόνια.

Μ.Ανατολή: Αποδοχή του αμερικανικού σχεδίου
BBC News
Ο Αραφάτ ήταν αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα για ένα μήνα

29.4.2002 5:19 (Ωρα Λονδίνου)

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αποδέχθηκαν αμερικανικό σχέδιο που επιτρέπει στον παλαιστίνιο ηγέτh, Γιασέρ Αραφάτ να φύγει από το αρχηγείο του στην πόλη Ραμάλα, της Δυτικής Όχθης όπου τελούσε υπό περιορισμό για ένα μήνα.

Το σχέδιο του αμερικανού προέδρου Μπους καλεί την απόχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές ενώ παράλληλα ζητά για τον παλαιστίνιο ηγέτη ελευθερία κινήσεων στις περιοχές αυτές.

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι θα παραδώσουν σε αμερικανοβρετανική ομάδα ασφαλείας εκείνους τους Παλαιστινίους την έκδοση των οποίων ζητά το Ισραήλ.

Ανάμεσά τους είναι και οι τέσσερις Παλαιστίνιοι που καταδικάσθηκαν από παλαιστινιακό δικαστήριο για τη δολοφόνια του ισραηλινού υπουργού τουρισμού, Ρεχαβέμ Ζεεβί.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η αποδοχή του σχεδίου σηματοδοτεί μία νέα ημέρα ελπίδας για τη Μέση Ανατολή. Κάλεσε όμως και πάλι τον Γιασέρ Αραφάτ να καταδικάσει τις τρομοκρατικές, όπως τις αποκάλεσε, ενέργειες εναντίον του Ισραήλ.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα.

Πάντως, οι θετικές εξελίξεις στον διπλωματικό τομέα δεν συνοδεύονται και από μείωση της έντασης στο στρατιωτικό πεδίο.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, δυνάμεις τού Ισραήλ μπήκαν στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, με την συνοδεία τεθωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή στη Χεβρώνα, κοντά στην οποία το Σάββατο ένοπλοι Παλαιστίνιοι είχαν σκοτώσει τέσσερις Ισραηλινούς σε επίθεση, που πραγματοποίησαν - περιστατικό, που, ίσως, να ευθύνεται για αυτή την επίθεση των δυνάμεων τού Ισραήλ.

Εκκληση του Καρζάι προς τους αφγανούς πρόσφυγες
BBC News
O Χαμίντ Καρζάι συναντά Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν

29.4.2002 4:06 (Ωρα Λονδίνου)

Ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αφγανούς πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του BBC ο κ. Καρζάι έκανε λόγο για τον πατριωτισμό και την ελευθερία όλων των Αφγανών.

Ο ηγέτης του Αφγανιστάν είπε ότι όλοι όσοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα κατά τη διάρκεια των πολέμων είναι ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν - είτε πρόκειται για πρόσφυγες από το Πακιστάν και το Ιράν είτε για επαγγελματίες που είχαν καταφύγει στη Δύση.

Ο κ. Καρζάι αναφέρθηκε και στις γυναίκες οι οποίες, υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, δεν είχαν δικαίωμα στην εργασία.

Ο αφγανός ηγέτης δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να φοβούνται να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Οπως υποσχέθηκε ο ίδιος, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για τις γυναίκες και τα κορίτσια θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Γαλλία: Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο
BBC News
Διαδηλώσεις εναντίον του Λε Πεν προγραμματίζονται αυτή την εβδομάδα

29.4.2002 4:28 (Ωρα Λονδίνου)

Στη Γαλλία, έξι ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανάμεσα στο σημερινό Πρόεδρο της χώρας Ζακ Σιράκ και τη μεγάλη έκπληξη του πρώτου γύρου των εκλογών, τον ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λε Πεν, το πολιτικό θερμόμετρο αναβαίνει και πάλι.

Δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, δίνει στον κ. Λε Πεν ποσοστό από 19% μέχρι και 26% στο δεύτερο γύρο.

Πάντως, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης έχει μεγάλο περιθώριο λάθους, κάτι που φαίνεται και από το ποσοστό που δίνει για τον κ.Σιράκ και το οποίο κυμαίνεται από 74% ως 81%.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δέχονται δριμεία κριτική τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία, αφού κατηγορούνται για το ότι προεξοφλούσαν την είσοδο του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Λιονέλ Ζοσπέν στον δεύτερο γύρο, γεγονός που οδήγησε στον εφησυχασμό των ψηφοφόρων και στην άνοδο του Ζαν Μαρί Λε Πεν.

Στο μεταξύ, η αστυνομία εκφράζει φόβους για επεισόδια μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του ηγέτη τού Εθνικού Μετώπου στην διάρκεια των διαδηλώσεων, που έχουν προγραμματιστεί, σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας για μεθαύριο, ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το Εθνικό Μέτωπο υπολιογίζει σε περίπου 100.000 τους υποστηρικτές του, που θα διαδηλώσουν την Τετάρτη.

Στη Μόσχα ο Ράμσφελντ

29.4.2002 4:33 (Ωρα Λονδίνου)

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που πραγματοποίησε περιοδεία στην Κεντρική Ασία και στο Αφγανιστάν, αναμένεται σήμερα να συναντήσει στη Μόσχα το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Ιβανόφ με κύριο θέμα των συνομιλιών τη μείωση των εξοπλισμών.

Στόχος επίσης είναι η συζήτηση των λεπτομερειών μιας νέας συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, που αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον επόμενο μήνα από τον αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρωσία: Έρευνα για το θάνατο του Λέμπεντ
BBC News
O Λέμπεντ με τον πρώην πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν

29.4.2002 3:59 (Ωρα Λονδίνου)

Έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος στο οποίο σκοτώθηκε ο ρώσος πολιτικός Αλεξάντερ Λέμπεντ διέταξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ρώσος πολιτικός και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, Αλεξάντερ Λέμπεντ σκοτώθηκε σε ηλικία 51 ετών όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλα δέκα άτομα συνετρίβη σε περιοχή κοντά στη λίμνη Ολσκόγιε της Σιβηρίας.

Ολοι οι επιβάτες και τα τρία μέλη του πληρώματος έχουν τραυματισθεί σοβαρά και υπάρχουν πολλοί νεκροί.

Πρώην βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Αλεξάντερ Λέμπεντ έγινε ευρύτερα γνωστός όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε πραξικόπημα για την ανατροπή του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1991.

Θεωρείται αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία το 1996.

Υστερα από την αποτυχημένη πορεία του σε προεδρικές εκλογές έγινε κυβερνήτης της επαρχίας Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία, που θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως προπύργιο για τη διεκδίκηση της προεδρίας.

Ο ίδιος όμως αποσύρθηκε σταδιακά από την εθνική πολιτική σκηνή.

Οι μαθητές της Ερφούρτης ζητούν να ανοίξει το σχολείο τους
BBC News
Μαθήτριες θρηνούν σε εκκλησία κοντά στο σχολείο

29.4.2002 4:04 (Ωρα Λονδίνου)

Mαθητές του σχολείου της Ερφούρτης, όπου ένας νεαρός ένοπλος σκότωσε 16 ανθρώπους την Παρασκευή, ζήτησαν από τις αρχές να ανοίξουν το σχολείο και πάλι το συντομότερο δυνατό.

Σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε οι καθηγητές του σχολείου, γονείς και μαθητές συμφώνησαν με τοπικούς αξιωματούχους ότι το σχολείο δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε μνημείο.

Η αιματηρή επίθεση της Παρασκευής έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση με θέμα το καθεστώς οπλοφορίας στη Γερμανία.

Ηδη 10 εκατομμύρια όπλα βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών στη Γερμανία.

Ο νεαρός δράστης, Ρόμπερτ Σταϊνχάουζερ, είχε άδεια και για τα δύο όπλα που χρησιμοποίησε (καθώς και για άλλα δύο όπλα που δεν είχε μαζί του την Παρασκευή).

Μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου της Ερφούρτης περιέγραψε στη γερμανική τηλεόραση πώς προσπάθησε να κλειδώσει τον 19χρονο δράστη σε ένα δωμάτιο, όπου και τελικά ο 19χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του.

Ο δάσκαλος Ράινερ Χάιζε είπε ότι προκάλεσε τον μαθητή να τον κοιτάξει στα μάτια την ώρα που τον σημάδευε και ότι ο νεαρός δολοφόνος κατέβασε το όπλο του και είπε "αρκετά για σήμερα".

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης ανήκε σε κλαμπ σκοποβολής και μόλις πρόσφατα είχε πάρει άδεια οπλοχρησίας.

Ο 19χρονος είχε αποβληθεί από το σχολείο πριν αρκετούς μήνες, επειδή επιχείρησε να πλαστογραφήσει δικαιολογητικά απουσιών.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Γερμανίας εξέφρασε την οδύνη της για το γεγονός ενώ σε ολόκληρη τη χώρα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιαιες ως ένδειξη πένθους.

Στο σχολείο Γκούτενμπεργκ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, φοιτούν 750 μαθητές, ηλικίας από 10 έως 19 χρόνων.

Η επίθεση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με ομάδες πολιτών να ζητούν την πλήρη απαγόρευση πώλησης όπλων σε ιδιώτες.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τη Βαστίλη
BBC News
Πλήθος κόσμου κατά του ηγέτη της ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λε Πεν

29.4.2002 4:53 (Ωρα Λονδίνου)
Περίπου 45.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι για να διαδηλώσουν κατά της ανόδου της ακροδεξιάς και του ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λε Πεν.

Διαδηλώσεις, όμως, κατά της ακροδεξιάς πραγματοποιούνται σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Γαλλίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών δυνάμεων περίπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στη Μασαλία.

Σε ολόκληρη τη Γαλλία τη διοργάνωση των διαδηλώσεων ανέλαβαν 60 οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα και πολιτικές παρατάξεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τις ερχόμενες ημέρες οι κινητοποιήσεις θα ξεπεράσουν σε όγκο και συμμετοχή αυτής της Πέμπτης στην οποία περίπου 350.000 κατέκλυσαν τους δρόμους.

Ο διοηκητής των αστυνομικών δυνάμεων στο Παρίσι, Ζαν Πολ Προυστ ανακοίνωσε ότι αναμένονται να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας ενόψει των κινητοποιήσεων της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οκτώ ημέρες υπολείπονται από την εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του απερχόμενου προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και του ηγέτη των ακροδεξιών, Ζαν Μαρί Λε Πεν, για τη γαλλική προεδρία.

Ο Ζακ Σιράκ συνέστησε στους Γάλλους πολίτες να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση επισημαίνοντας ότι οι ταραχές και τα επεισόδια θα είναι προς όφελος του αντιπάλου του, Ζαν Μαρί Λε Πεν.

Την σιωπή του έσπασε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας και μεγάλος ηττημένος του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν την άκρα δεξιά, χωρίς όμως να τους καλέσει ευθέως να στηρίξουν τον Ζακ Σιράκ.

Ο 73χρονος ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λε Πεν, την Παρασκευή προέβη σε δηλώσεις κατά των οικονομικών μεταναστών.

Ο Λε Πεν είπε ότι εάν εκλεγεί προέδρος θα προωθήσει τη δημιουργία "μεταβατικών στρατοπέδων συγκέντρωσης" για μετανάστες μέχρι της απελάσεως τους.

Ο ακροδεξιός ηγέτης, μάλιστα, τόνισε ότι στρατόπεδα για μετανάστες λειτουργούν ήδη στις ΗΠΑ και χαρακτήρισε τις απόψεις του "καθόλου περισσότερο ρατσιστικές" από αυτές του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Εκπρόσωπος της βρετανικής ηγεσίας έσπευσε να διασκευάσει τον παραλληλισμό και είπε ότι ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος του ένα "σοβαρότατο ζήτημα", όπως αυτό των μεταναστών.

Το Βελιγράδι προσφέρει περιορισμένη συνεργασία
BBC News
To Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη

29.4.2002 4:05 (Ωρα Λονδίνου)

H κυβέρνηση του Βελιγραδίου επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη, τόνισε όμως ότι δεν θα επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση σε κρατικά έγγραφα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζόραν Ζίβκοβιτς είπε ότι η χώρα του μπορεί να δώσει στο δικαστήριο χρήσιμες πληροφορίες, όμως αρνείται να προσκομίσει στοιχεία που θεωρούνται κρατικά μυστικά.

Οι δηλώσεις του κ. Ζίβκοβιτς ακολουθούν τα σχόλια της γενικής εισαγγελέος του δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία, την περασμένη εβδομάδα, είχε ζητήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία να έχει πρόσβαση στα αρχεία του Βελιγραδίου.

Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, που έχει ήδη διατάξει την παράδοση 23ων υπόπτων στο δικαστήριο της Χάγης, κινδυνεύει να χάσει σημαντική οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, εάν δεν συνεργαστεί με το δικαστήριο.

Ευρωπαϊκός Τυπος της Δευτέρας
BBC News

29.4.2002 4:16 (Ωρα Λονδίνου)
Με τη γενναιότητα του δασκάλου Ράινερ Χάιζε που έδωσε τέλος στη σφαγή στο σχολείο της Ερφούρτης αλλά και με το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ασχολούνται οι ευρωπαϊκές εφημερίδες της Δευτέρας.

"Πυροβόλησέ με αλλά να με κοιτάς στα μάτια"- "αυτή η φραση μετέτρεψε το δάσκαλο Ράινερ Χάιζε στον ήρωα της Γερμανίας2, γράφει η γερμανική Ντι Βελτ. Στο εκτεταμένο άρθρο της η εφημερίδα σχολιάζει ότι η ψυχραιμία αλλά και η ψυχική δύναμη του δασκάλου είναι αυτό που "έσπασε τη μαύρη μαγεία και απέτρεψε το 19χρόνο ένοπλο μαθητή να συνεχίσει τους πυροβολισμούς".

Δημοσιογράφος της βιενέζικης εφημερίδας, Ντερ Στάνταρντ που επισκέφθηκε την Ερφούρτη και συνάντησε τον κ. Εσε σχολιάζει ότι η επιβολή του δασκάλου και το γεγονός ότι φώναξε το μαθητή με το όνομά του, έκαναν το νεαρό να ρίξει το όπλο του.

Οι γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν πάντως ότι το τραγικό περιστατικο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί πολιτικά- τα σχόλια αυτά ακολουθούν δηλώσεις του υποψήφιου για το αξίωμα του Καγκελάριου, Εντμουντ Στόιμπερ ο οποίος είπε ότι η σφαγή θα είχε αποφευχθει εάν είχε εφαρμοστεί η πρότασή του για απαγόρευση των βίντεοταινιών και βινετοπαιχνιδιών που ηρωποιούν τη βία και τα όπλα.

Η εφημερίδα Ντι Πρέσε της Βιέννης φιλοξενεί σχόλιο του επιτρόπου εξωτερικών υποθέσεων της Ενωσης, κ Κρις Πατέν, με τα ακόλουθα τρία συμπεράσματα για την προώθηση του Ζαν- Μαρί Λεπέν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Η ενίσχυση των ακραίων δημαγωγών πολιτικών είναι γενικά ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά γαλλικό φαινομενο.

Οι πολιτικοί πρέπει να κατανοήσουν και να συζητούν με τους πολίτες τους φόβους τους ότι μια μεγαλύτερη ομογονεποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του έθνους- κράτους

και τέλος ο κ. Πατέν καλεί τους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν την ιδέα ότι η παγκοσμιοποίηση εκπροσωπεί απειλή για τις αξίες και την ασφάλειά μας.

Η γερμανική Φρανκφούρτερ Ρουντσάου σχολιάζει ότι ύστερα από τις τελευταίες διαδηλώσεις εναντίον του Λε Πεν, "Η Γαλλία της ε λευθερίας και της αδερφοσύνης, επιτέλους ξύπνησε".

"Η κόρη πρώην υπουργού των Συντηρητικών επικεφαλής της MI5" γράφουν οι Τάιμς της Δευτέρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας αναλαμβάνει η Ελίζα Μπούλερ, Νούμερο 2 στην υπηρεσία και η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της ΜΙ5 που βρίσκεται στην κορυφή.

"Ο Μπλερ χάνει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ που υποστηρίζει ότι σύμφωνα με δημοσκόπιση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα, μετά από μια πενταετία στην εξουσία μόνο το 31% των βρετανών θεωρούν τον πρωθυπουργό τους αξιόπιστο.

Ο σημερινός Ιντιπέντετ στο πρωτοσέλιδό του δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ρομάνο Πρόντι πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Μ. Βρετανίας, γιατί όπως ο ίδιος πιστεύει, η χώρα δεν ενδιαφέρεται να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της πραγματικότητας της Ενωμένης Ευρώπης.

"Το Ιράκ επανα- οπλίζεται έτοιμο για πόλεμο" γράφει η Γκάρντιαν της δευτέρας που επικαλείται ανθρώπους που έχουν αποσκιρτήσει από το Ιράκ και μάλιστα μέλη κινήματος που αντιπολιτεύεται τον Σαντάμ Χουσεϊν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, όπλα από την ανατολική ευρώπη διοχετεύονται λαθραία στο Ιράκ, το οποίο φαίνεται να ετοιμάζεται για αντιμετωπίση στρατιωτική επέμβαση εναντίον του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Πέθανε η δημιουργός της Μπάρμπι
BBC News
Ένα δισεκατομύριο είναι οι πωλήσεις της κούκλας Μπάρμπι

29.4.2002 4:00 (Ωρα Λονδίνου)

Η δημιουργός της διάσημης κούκλας Μπάρμπι, Ρουθ Χάντλερ, πέθανε την Κυριακή στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ σε ηλικία 85 ετών.

Η Χάντλερ, η οποία έδωσε στην κούκλα το όνομα της κόρης της, ήταν μαζί με το σύζυγό της ιδρύτρια της εταιρίας παιχνιδιών Ματέλ.

Ο σύζυγός της ανακοίνωσε ότι ο θάνατός της οφείλεται σε μετεγχειρητικές επιπλοκές καθώς η Χάντλερ έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου και είχε εγχειριστεί πριν από τρεις μήνες.

Η Χάντλερ ήταν ένα από τα δέκα παιδιά οικογένειας Πολωνών μεταναστών.

Το 1959 παρατήρησε ότι η κόρη της προτιμούσε να παιζει με κούκλες που έμοιαζαν με ενήλικες και όχι με παιδιά και έτσι δημιούργησε την κούκλα Μπάρμπι.

Τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποχωρήσει από τη Ματέλ, ασχολήθηκε με θέματα αποκατάστασης καρκινοπαθών και δημιούργησε εταιρία κατασκευής τεχνητού μαστού για γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.