Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-28

  1. Το Βελιγράδι προσφέρει περιορισμένη συνεργασία
  2. Οι μαθητές της Ερφούρτης ζητούν να ανοίξει το σχολείο τους
  3. Συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  4. Εκκληση του Χ. Καρζάι προς τους Αφγανούς πρόσφυγες
  5. Το Ισραήλ μπλοκάρει έρευνα του ΟΗΕ στη Τζενίν
  6. Ιράκ: Eορτασμοί για τα γενέθλια του Σαντάμ
  7. Το Ισραήλ δέχεται την πρόταση Μπους
  8. Γερμανία: ηρωικός δάσκαλος μιλάει για τη σφαγή
  9. Ιράκ- εορτασμοί για τα γενέθλια του Σαντάμ
  10. Ρωσία: Έρευνα για το θάνατο του Λέμπεντ
  11. Πέθανε η δημιουργός της Μπάρμπι
  12. Το Ισραήλ αποφασίζει για την αποστολή στην Τζενίν
  13. Θρησκευτικές συγκρούσεις στην Ινδονησία
  14. Ρωσία: Νεκρός ο Αλεξάντερ Λέμπεντ
  15. Ο βρετανικός Τύπος της Κυριακής
  16. Δημοσιευμάτων συνέχεια για τους «παρατηρητές αεροπλάνων»
Το Βελιγράδι προσφέρει περιορισμένη συνεργασία
BBC News
To Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη

28.4.2002 22:51 (Ωρα Λονδίνου)
H κυβέρνηση του Βελιγραδίου επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη, τόνισε όμως ότι δεν θα επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση σε κρατικά έγγραφα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζόραν Ζίβκοβιτς είπε ότι η χώρα του μπορεί να δώσει στο δικαστήριο χρήσιμες πληροφορίες, όμως αρνείται να προσκομίσει στοιχεία που θεωρούνται κρατικά μυστικά.

Οι δηλώσεις του κ. Ζίβκοβιτς ακολουθούν τα σχόλια της γενικής εισαγγελέος του δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία, την περασμένη εβδομάδα, είχε ζητήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία να έχει πρόσβαση στα αρχεία του Βελιγραδίου.

Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, που έχει ήδη διατάξει την παράδοση 23ων υπόπτων στο δικαστήριο της Χάγης, κινδυνεύει να χάσει σημαντική οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, εάν δεν συνεργαστεί με το δικαστήριο.

Οι μαθητές της Ερφούρτης ζητούν να ανοίξει το σχολείο τους
BBC News
Μαθήτριες θρηνούν σε εκκλησία κοντά στο σχολείο

28.4.2002 21:39 (Ωρα Λονδίνου)
Mαθητές του σχολείου της Ερφούρτης, όπου ένας νεαρός οπλοφόρος σκότωσε 16 ανθρώπους την Παρασκευή, ζήτησαν από τις αρχές να ανοίξουν το σχολείο και πάλι το συντομότερο δυνατό.

Σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε οι καθηγητές του σχολείου, οι γονείς και οι μαθητές συμφώνησαν με τοπικούς αξιωματούχους ότι το σχολείο δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε μνημείο.

Η αιματηρή επίθεση της Παρασκευής έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση με θέμα το καθεστώς οπλοφορίας στη Γερμανία.

Ηδη 10 εκατομμύρια όπλα βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών στη Γερμανία. Ο νεαρός δράστης, Ρόμπερτ Σταϊνχάουζερ, είχε άδεια και για τα δύο όπλα που χρησιμοποίησε (καθώς και για άλλα δύο όπλα που δεν είχε μαζί του την Παρασκευή).

Ένας εκ του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου της Ερφούρτης περιέγραψε στη γερμανική τηλεόραση πώς προσπάθησε να κλειδώσει τον 19χρονο δράστη σε ένα δωμάτιο, όπου και τελικά ο 19χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του.

Ο δάσκαλος Ράινερ Χάιζε είπε ότι προκάλεσε τον μαθητή να τον κοιτάξει στα μάτια την ώρα που τον σημάδευε και ότι ο νεαρός δολοφόνος κατέβασε το όπλο του και είπε "αρκετά για σήμερα".

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης ανήκε σε κλαμπ σκοποβολής και μόλις πρόσφατα είχε πάρει άδεια οπλοχρησίας.

Ο 19χρονος είχε αποβληθεί από το σχολείο πριν αρκετούς μήνες, επειδή επιχείρησε να πλαστογραφήσει δικαιολογητικά απουσιών.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Γερμανίας εξέφρασε την οδύνη της για το γεγονός ενώ σε ολόκληρη τη χώρα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιαιες ως ένδειξη πένθους.

Το σχολείο Γκούτενμπεργκ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, διαθέτει 750 μαθητές, ηλικίας από 10 έως 19 χρόνων.

Η επίθεση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με ομάδες πολιτών να ζητούν την πλήρη απαγόρευση πώλησης όπλων σε ιδιώτες.

Συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων
BBC News
Ο Αραφάτ θα μπορεί να κινείται ελεύθερα στα παλαιστινιακά εδάφη, με βάση την πρόταση των ΗΠΑ

28.4.2002 20:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αποδέχθηκαν την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών που μπορεί να σημάνει την άρση της πολιορκείας του Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος είναι αποκλεισμένος στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Η πρόταση των ΗΠΑ, την οποία έκανε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, καλεί τις ισραηλινές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την περιοχή και ζητά την ελεύθερη μετακίνηση του κ. Αραφάτ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ως αντάλλαγμα, οι τέσσερις Παλαιστίνιοι που καταδικάστηκαν την Πέμπτη από παλαιστινιακό δικαστήριο για την δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Ρεχαβάμ Ζεεβί, τον περασμένο Οκτώβριο, θα παραδοθούν σε Αμερικανούς ή Βρετανούς στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ είχε δηλώσει προς τα Ηνωμένα Εθνη ότι, προς το παρόν, δεν θα επιτρέψει σε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ να διερευνήσει τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών κατά του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού στην Τζενίν, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που οι Ισραηλινοί απορρίπτουν την άφιξη της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών, με τη δικαιολογία ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμα κατάλληλες.

Το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συναντάται σήμερα για να εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα.

Εκκληση του Χ. Καρζάι προς τους Αφγανούς πρόσφυγες
BBC News
O Χαμίντ Καρζάι συναντά Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν

28.4.2002 20:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι απηύθυνε έκκληση προς όλους τους Αφγανούς πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του BBC ο κ. Καρζάι έκανε λόγο για τον πατριωτισμό και την ελευθερία όλων των Αφγανών.

Ο ηγέτης του Αφγανιστάν είπε ότι όλοι όσοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα κατά τη διάρκεια των πολέμων είναι ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν - είτε πρόκειται για πρόσφυγες από το Πακιστάν και το Ιράν είτε για επαγγελματίες που είχαν καταφύγει στη Δύση.

Ο κ. Καρζάι αναφέρθηκε και στις γυναίκες οι οποίες, υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, δεν είχαν δικαίωμα στην εργασία.

Ο Αφγανός ηγέτης δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να φοβούνται να επιστρέψουν στη χώρα τους. Οπως υποσχέθηκε ο ίδιος, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για τις γυναίκες και τα κορίτσια θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Το Ισραήλ μπλοκάρει έρευνα του ΟΗΕ στη Τζενίν
BBC News
Ο Αραφάτ θα μπορεί να κινείται ελεύθερα στα παλαιστινιακά εδάφη, με βάση την πρόταση των ΗΠΑ

28.4.2002 18:42 (Ωρα Λονδίνου)
Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δήλωσε προς τα Ηνωμένα Εθνη ότι, προς το παρόν, δεν θα επιτρέψει σε ειδική ομάδα του ΟΗΕ να διεξάγει έρευνες για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών κατά του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού στην Τζενίν, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ισραηλινός εκπρόσωπος κατηγόρησε τα Ηνωμένα Εθνη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπαναχωρούν από τα συμφωνηθέντα.

Το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συναντηθεί προκειμένου να συζητήσει την απόφαση του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να δεχθεί πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους η οποία μπορεί να οδηγήσει στην άρση του αποκλεισμού του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα.

Σύμφωνα με την αμερικανική πρόταση, Αμερικανοί ή Βρετανοί στρατιώτες θα αναλάβουν την κράτηση των τεσσάρων Παλαιστινίων που καταδικάστηκαν την Πέμπτη από παλαιστινιακό δικαστήριο για τη δολοφονία τον περασμένο Οκτώβριο του Ισραηλινού υπουργού Ρεχαβάμ Ζεεβί.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των Παλαιστινίων που εξαπέλυσαν επίθεση κατά εβραϊκού οικισμού κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί, ανάμεσα τους και ένα παιδί, και τραυματίστηκαν δεκάδες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν από τους δράστες

Η ισραηλινή ηγεσία επέρριψε ευθύνες για τη νέα αυτή επιδρομή στον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος παραμένει έγκλειστος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Στη Λωρίδα της Γάζας, άλλος ένας ένοπλος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός μετά την προσπάθειά του να διεισδύσει σε εβραϊκό οικισμό.

Στην Ιερουσαλήμ η αστυνομία συνέλαβε έναν Ισραηλινό μετά από πυροβολισμούς και τον τραυματισμό ενός Παλαιστινίου. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο συλληφθείς είναι στρατιώτης ο οποίος ήταν μεθυσμένος. Η επίθεση έγινε στη Δυτική Ιερουσαλήμ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κοντά στην περιοχή ό που πρόσφατα έγιναν πολλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Ιράκ: Eορτασμοί για τα γενέθλια του Σαντάμ
BBC News
Ο διοικητής του στρατού προσφέρει στον Σαντάμ Χουσείν το δώρο του

28.4.2002 19:19 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Ιράκ γιορτάζονται σήμερα επισήμως τα εξηκοστά πέμπτα γενέθλια του Σαντάμ Χουσείν.

Στη γενέτειρά του Τικρίτ οργανώθηκε παρέλαση προς τιμή του και στην Βαγδάτη Ιρακινοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ιρακινοί θα πάρουν μέρος στους εορτασμούς

Στην Τικρίτ κόπηκε μια τεράστια ροζ τούρτα και ο κόσμος επανέλαβε τις υποσχέσεις πίστης στον Ιρακινό ηγέτη.

Αψηφώντας τις αμερικανικές απειλές για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν, τα στελέχη του κόμματός του έδωσαν στους σημερινούς εορτασμούς τον χαρακτήρα μιας μαζικής εκδήλωσης υποστήριξης προς το καθεστώς, μεταδίδει η Καρολάιν Χαούλι του BBC από τη Βαγδάτη.

Ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσείν δεν παίρνει ποτέ μέρος στη γιορτή των γενεθλίων του. Όμως ανώτερο στέλεχος του κόμματος Μπαάθ έλαβε εκ μέρους του ένα χρυσό άγαλμα του μουσουλμάνου αγωνιστή του 12ου αιώνα Σαλαντίν.

Ενώ το Ιρακ γιορτάζει και υπόσχεται να αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν, στις Ηνωμένες Πολιτείες η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μπους έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν είναι εφικτό ένα πραξικόπημα, εξετάζει τώρα σχέδια για τεράστια επιχείρηση αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων που θα αρχίσει στις αρχες του 2003, καταλήγει η ανταποκρίτρια του ΒΒC στη Βαγδάτη.

Το Ισραήλ δέχεται την πρόταση Μπους
BBC News
Λίστα με τους ανθρώπους που θα μιλήσουν στην ομάδα του ΟΗΕ ζητά ο Σιμόν Πέρες

28.4.2002 15:13 (Ωρα Λονδίνου)
Τηλεγραφήματα από την Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να δεχτεί πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους η οποία μπορεί να οδηγήσειο στην άρση του αποκλεισμού του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα.

Σύμφωνα με την αμερικανική πρόταση, αμερικανοί ή βρετανοί στρατιώτες θα αναλάβουν την κράτηση των τεσσάρων Παλαιστινίων που καταδικάστηκαν την Πέμπτη από παλαιστινιακό δικαστήριο για τη δολοφονία τον επρασμένο Οκτώβριο του ισραηλινού υπουργού Ρεχαβάμ Ζεεβί.

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι ο Αριέλ Σαρόν θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ για να συζητήσει τις λεπτομέρεις της πρότασης.

Εντωμεταξύ ο Αριέλ Σαρόν ζήτησε να καθυστερήσει κατά ένα 24ωρο η απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου για το αν θα συνεργασθεί το Ισραήλ με την αντιπροσωπία των Ηνωμένων Εθνών που θα επισκεφθεί τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στην Τζενίν.

Ο καταυλισμός δέχθηκε τις σφοδρές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατά την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη.

Μολονότι η κυβέρνηση Σαρόν είχε συμφωνήσει κατ ' αρχήν με την απόφαση για την αποστολή της αντιπροσωπίας του ΟΗΕ εν τούτοις είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη σύνθεση και την εντολή της αντιπροσωπίας αυτής.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες είχε διευκρινίσει ότι δεν επιθυμεί τα μέλη της αντιπροσωπείας να έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν με όποιον επιθυμούν στην Τζενίν.

Αντιθέτως πρότεινε την παροχή συγκεκριμένης λίστας στρατιωτών τους οποίους θα μπορούν να εξετάσουν τα μέλη της αποστολής.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη καθυστερήσει δυο φορές την αποστολή της ειδικής ομάδας για την Τζενίν ύστερα από σχετικές πιέσεις του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των παλαιστινίων που εξαπέλυσαν επίθεση κατά εβραϊκού οικισμού κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί, ανάμεσα τους και ένα παιδί, και τραυματίστηκαν δεκάδες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν από τους δράστες

Η ισραηλινή ηγεσία επέρριψε ευθύνες για τη νέα αυτή επιδρομή στον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος παραμένει έγκλειστος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Στη Λωρίδα της Γάζας, άλλος ένας ένοπλος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός μετά την προσπάθειά του να διεισδύσει σε εβραϊκό οικισμό.

Στην Ιερουσαλήμ η αστυνομία συνέλαβε έναν Ισραηλινό μετά από πυροβολισμούς και τον τραυματισμό ενός Παλαιστινίου. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο συλληφθείς είναι στρατιώτης ο οποίος ήταν μεθυσμένος. Η επίθεση έγινε στη Δυτική Ιερουσαλήμ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κοντά στην περιοχή όπου πρόσφατα έγιναν πολλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Γερμανία: ηρωικός δάσκαλος μιλάει για τη σφαγή
BBC News
Μαθήτριες θρηνούν σε εκκλησία κοντά στο σχολείο

28.4.2002 14:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας εκ του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου της Ερφούρτης όπου σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση της Παρασκευής περιέγραψε στη γερμανική τηλεόραση πως προσπάθησε να κλειδώσει τον 19χρονο δράστη σε ένα δωμάτιο, όπου και τελικά ο 19χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του.

Ο δάσκαλος Ράινερ Χάιζε είπε ότι προκάλεσε τον μαθητή να τον κοιτάξει στα μάτια την ώρα που τον σημάδευε και ότι ο νεαρός δολοφόνος, Ρόμπερτ Σταινχόιζερ κατέβασε το όπλο του και είπε "αρκετά για σήμερα".

Εντωμεταξύ μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε ολόκληρη τη Γερμανία, η οποία πενθεί το άδικο τέλος των 16 ανθρώπων στο γυμνάσιο της Ερφούρτης.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατέθεσε λουλούδια έξω από το σχολείο, όπου την Παρασκευή ένας μαθητής άνοιξε πυρ και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με αποτέλεσμα να σκοτώσει 13 καθηγητές, δύο μαθητές και έναν αστυνομικό.

Ο μαθητής είχε προ αρκετών μηνών αποβληθεί. Σύμφωνα με ανταποκριτή της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στη Γερμανία οι αστυνομικές αρχές αναζητούν και συνεργό του δράστη.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας εξέφρασε την οδύνη της για το γεγονός ενώ σε ολόκληρη τη χώρα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιαιες ως ένδειξη πένθους.

Το σχολείο Γκούτενμπεργκ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, διαθέτει 750 μαθητές, ηλικίας από 10 έως 19 χρόνων.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε συμπτωματικά δυο ώρες μετά την επίθεση, με θέμα το καθεστώς οπλοφορίας στη Γερμανία, αποφασίστηκε η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την παροχή αδειών.

Η επίθεση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με ομάδες πολιτών να ζητούν την πλήρη απαγόρευση πώλησης όπλων σε ιδιώτες.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης ανήκε σε κλαμπ σκοποβολής και μόλις πρόσφατα είχε πάρει άδεια οπλοχρησίας.

Ο 19χρονος απεβλήθη από το σχολείο επειδή επιχείρησε να πλαστογραφήσει δικαιολογητικά απουσιών.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την κοινή γνώμη στη Γαλλία όπου πριν από ένα μήνα οπλοφόρος με δυο ημιαυτόματα τύπου Γκλοκ και ένα Μάγκνουμ οκτώ δημοτικούς υπαλλήλους σε προάστιο του Παρισιού.

Υπό εξέταση βρίσκεται όμως το καθεστώς οπλοκατοχής και στην Ελβετία που πιστεύεται ότι διαθέτει την πλέον χαλαρή νομοθεσία για σχετικά ζητήματα.

Ιράκ- εορτασμοί για τα γενέθλια του Σαντάμ
BBC News
Ο διοικητής του στρατού προσφέρει στον Σαντάμ το δώρο του

28.4.2002 14:29 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Ιράκ γιορτάζονται σήμερα επισήμως τα εξηκοσταπέμπτα γενέθλια του Σαντάμ Χουσείν.

Στη γενέτειρά του Τικρίτ οργανώθηκε παρέλαση προς τιμή του και στην Βαγδάτη Ιρακινοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι τουλάχιστονένα εκατομμύριο Ιρακινοί θα πάρουν μέρος στους εορτασμούς

Στην Τικρίτ κόπηκε μια τεράστια ροζ τούρτα και ο κόσμος επανέλαβε τις υποσχέσεις πίστης στον Ιρακινό ηγέτη.

Αψηφώντας τις αμερικανικές απειλές για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν τα στελέχη του κόμματός του έδωσαν στους σημερινούς εορτασμούς τον χαρακτήρα μιας μαζικής εκδήλωσης υποστήριξης προς το καθεστώς, μεταδίδει η Καρολάιν Χαούλι του BBC από τη Βαγδάτη.

Ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσείν δεν παίρνει ποτέ μέρος στη γιορτή των γενεθλίων του. Όμως ανώτερο στέλεχος του κόμματος Μπαάθ έλαβε εκ μέρους του ένα χρυσό άγαλμα του μουσουλμάνου αγωνιστή του 12ου αιώνα Σαλαντίν.

Και ενω το Ιρακ γιορταζει και υποσχεται να αντισταθει σε καθε προσπαθεια ανατροπης του Σανταμ Χουσείν, στις Ηνωμενες Πολιτειες η εφημεριδα Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μπους έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν είναι εφικτό ένα πραξικόπημα, εξετάζει τώρα σχέδια για τεράστια επιχείρηση αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων που θα αρχίσει στις αρχες του 2003, καταλήγει η ανταποκρίτρια του ΒΒC στη Βαγδατη.

Ρωσία: Έρευνα για το θάνατο του Λέμπεντ
BBC News
O Λέμπεντ με τον πρώην πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν

28.4.2002 13:52 (Ωρα Λονδίνου)
έρςυνα για τα αίτια του δυστυχήματος στο οποίο σκοτώθηκε ο Ρώσος πολιτικός Αλεξάντερ Λεμπεντ διέταξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πολιτικός και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Αλεξάντερ Λέμπεντ σκοτώθηκε σε ηλικία 51 ετών όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλα δέκα άτομα συνετρίβη σε περιοχή κοντά στη λίμνη Ολσκόγιε της Σιβηρίας.

Ολοι οι επιβάτες και τα τρία μέλη του πληρώματος έχουν τραυματισθεί σοβαρά και υπάρχουν πολλοί νεκροί, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Νόβοστι.

Πρώην βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Αλεξάντερ Λέμπεντ έγινε ευρύτερα γνωστός όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε πραξικόπημα για την ανατροπή του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1991.Θεωρείται αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία το 1996.

Υστερα από την αποτυχημένη πορεία του σε προεδρικές εκλογές έγινε κυβερνήτης της επαρχίας Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία, που θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως προπύργιο για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Ο ίδιος όμως αποσύρθηκε σταδιακά από την εθνική πολιτική σκηνή.

Πέθανε η δημιουργός της Μπάρμπι
BBC News
Ένα δισεκατομύριο είναι οι πωλήσεις της κούκλας Μπάρμπι

28.4.2002 13:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η δημιουργός της διάσημης κούκλας Μπάρμπι, Ρουθ Χάντλερ, πέθανε στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ σε ηλικία 85 ετών.

Η Χάντλερ, η οποία έδωσε στην κούκλα το όνομα της κόρης της, ήταν μαζί με το σύζυγό της ιδρύτρια της εταιρίας παιχνιδιών Ματέλ.

Ο σύζυγός της ανακοίνωσε ότι ο θάνατός της οφείλεται σε μετεγχειρητικές επιπλοκές καθώς η Χάντλερ έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου και είχε εγχειριστεί γι'αυτό πριν από τρεις μήνες.

Η Χάντλερ ήταν ένα από τα δέκα παιδιά οικογένειας Πολωνών μεταναστών. Το 1959 παρατήρησε ότι η κόρη της προτιμούσε να παιζει με κούκλες που έμοιαζαν με ενήλικες και όχι με παιδιά και έτσι δημιούργησε την κούκλα Μπάρμπι.

Τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποχωρήσει από τη Ματέλ, ασχολήθηκε με θέματα αποκατάστασης καρκινοπαθών και δημιούργησε εταιρία κατασκευής τεχνητού μαστού για γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή.

Το Ισραήλ αποφασίζει για την αποστολή στην Τζενίν
BBC News
Λίστα με τους ανθρώπους που θα μιλήσουν στην ομάδα του ΟΗΕ ζητά ο Σιμόν Πέρες

28.4.2002 8:40 (Ωρα Λονδίνου)
Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να αποφασίσει αν θα συνεργασθεί με την αντιπροσωπία των Ηνωμένων Εθνών που θα επισκεφθεί τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στην Τζενίν.

Ο καταυλισμός δέχθηκε τις σφοδρές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατά την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη.

Μολονότι η κυβέρνηση Σαρόν έχει συμφωνήσει κατ ' αρχήν με την απόφαση για την αποστολή της αντιπροσωπίας του ΟΗΕ εν τούτοις έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τη σύνθεση και την εντολή της αντιπροσωπίας αυτής.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες έχει διευκρινίσει ότι δεν επιθυμεί τα μέλη της αντιπροσωπείας να έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν με όποιον επιθυμούν στην Τζενίν.

Αντιθέτως προτείνουν την παροχή συγκεκριμένης λίστας στρατιωτών τους οποίους θα μπορούν να εξετάσουν τα μέλη της αποστολής.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη καθυστερήσει δυο φορές την αποστολή της ειδικής ομάδας για την Τζενίν ύστερα από σχετικές πιέσεις του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των παλαιστινίων που εξαπέλυσαν επίθεση κατά εβραϊκού οικισμού κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί, ανάμεσα τους και ένα παιδί, και τραυματίστηκαν δεκάδες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν από τους δράστες

Η ισραηλινή ηγεσία επέρριψε ευθύνες για τη νέα αυτή επιδρομή στον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος παραμένει έγκλειστος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Στη Λωρίδα της Γάζας, άλλος ένας ένοπλος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός μετά την προσπάθειά του να διεισδύσει σε εβραϊκό οικισμό.

Στην Ιερουσαλήμ η αστυνομία συνέλαβε έναν Ισραηλινό μετά από πυροβολισμούς και τον τραυματισμό ενός Παλαιστινίου. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο συλληφθείς είναι στρατιώτης ο οποίος ήταν μεθυσμένος. Η επίθεση έγινε στη Δυτική Ιερουσαλήμ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κοντά στην περιοχή όπου πρόσφατα έγιναν πολλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκ τονίας μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Θρησκευτικές συγκρούσεις στην Ινδονησία
BBC News
Εδώ και τρία χρόνια σημειώνονται βίαια επεισόδια στην περιοχή

28.4.2002 9:21 (Ωρα Λονδίνου)
Τα χειρότερα επεισόδια θρησκευτικής βίας των τελευταίων μηνών σημειώθηκαν κοντά στην πόλη Αμπόν της Ινδονησίας όταν ομάδα μουσουλμάνων επιτέθηκε σε χριστιανικό χωρίο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άτομα.

Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στην Αμπόν όπου πυρπολήθηκε μια εκκλησία και ένα κέντρο νεότητας.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δύο μέρες αφότου ο διοικητής ακραίας ισλαμικής ομάδας απέρριψε την ειρηνευτική συμφωνία.

Από τα επεισόδια των τριών τελευταίων χρόνων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι.

Ρωσία: Νεκρός ο Αλεξάντερ Λέμπεντ
BBC News
O Λέμπεντ με τον πρώην πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν

28.4.2002 9:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ρώσος πολιτικός και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Αλεξάντερ Λέμπεντ σκοτώθηκε σε ηλικία 51 ετών όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλα δέκα άτομα συνετρίβη σε περιοχή κοντά στη λίμνη Ολσκόγιε της Σιβηρίας.

Ολοι οι επιβάτες και τα τρία μέλη του πληρώματος έχουν τραυματισθεί σοβαρά και υπάρχουν πολλοί νεκροί, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Νόβοστι.

Πρώην βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν, στρατηγός Αλεξάντερ Λέμπεντ έγινε ευρύτερα γνωστός όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε πραξικόπημα για την ανατροπή του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1991. θεωρείται αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία το 1996.

Υστερα από την αποτυχημένη πορεία του σε προεδρικές εκλογές έγινε κυβερνήτης της επαρχίας Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία, που θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως προπύργιο για τη διεκδίκηση της προεδρίας.

Ο ίδιος όμως αποσύρθηκε σταδιακά από την εθνική πολιτική σκηνή.

Ο βρετανικός Τύπος της Κυριακής
BBC News

28.4.2002 7:30 (Ωρα Λονδίνου)
Όλες οι εφημερίδες μεγάλου σχήματος στις πρώτες σελίδες έχουν τη φωτογραφία του δολοφόνου της Ερφρούρτης. «Το πρόσωπο του έφηβου που ήταν αγαπητός και που έγινε ψυχρός δολοφόνος», διαβάζουμε στην Independent on Sunday. «Ο ένοπλος έφηβος είχε εκπαιδευτεί στη σκοποβολή πριν από τη σφαγή», ο πηχυαίος τίτλος στη Sunday Times. «Το πρόσωπο του γερμανού οπλοφόρου», ο τίτλος πάνω από τη φωτογραφία του Ρόμπερτ Σταινχάουζερ στη Sunday Telegraph που έχει εκτενές ρεπορτάζ για το μακελειό της Ερφούρτης στις εσωτερικές σελίδες. «Το πρόσωπο του δολοφόνου που εκδικήθηκε τους καθηγητές του», γράφει η Observer.

Οι περισσότερες εφημερίδες σήμερα αναφέρονται και στην πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να καθιερωθούν ποινές οικονομικού χαρακτήρα για τους… κακούς γονείς.

«Ο Τόνι Μπλερ υπάρχει κίνδυνος να έρθει σε ρήξη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν σε ό,τι αφορά τα σχέδια για περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων στους ανίκανους γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να απουσιάζουν από το σχολείο» , μας πληροφορεί ο πολιτικός συντάκτης της Sunday Times.

«Tο επίδομα για τα παιδιά δεν θα δίνεται στους γονείς τα παιδιά των οποίων συστηματικά παρανομούν η το σκάνε από το σχολείο» , διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα της Sunday Telegraph. «Κυβερνητικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο πρωθυπουργός έχει επαναστατικά σχέδια για την καταπολέμηση της εφηβικής εγκληματικότητας που έχει αυξηθεί δραματικά», γράφει η ίδια εφημερίδα.

Και η νεανική εγκληματικότητα έχει άμεση σχέση και με το επόμενο θέμα που απασχολεί όλες τις εφημερίδες. Την αθώωση των εφήβων που είχαν κατηγορηθεί για το φόνο του δεκάχρονου Νταμιλόλα Τέιλορ.

«Η αστυνομία ελπίζει να ανακαλύψει νέα στοιχεία με τα οποία θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην απαγγελία νέων κατηγοριών εναντίον των εφήβων που το δικαστήριο τους απάλλαξε από τις κατηγορίες για το φόνο του Νταμιλόλα Τέιλορ», επισημαίνει η Sunday Telegraph.

Για την υπόθεση, αποκλειστικές δηλώσεις κάνει στην Independent της Κυριακής ο πα τέρας του Νταμιλόλα. Ο κ. Τέιλορ υποστηρίζει ότι είναι πεπεισμένος πως οι δύο έφηβοι που αθωώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και οι οποίοι στο παρελθόν επανειλημμένα έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές , οι νέοι αυτοί είναι οι δολοφόνοι του υιού του. Παράλληλα στη συνέντευξη που έδωσε στην

Independent επικρίνει έντονα το ραδιόφωνο του BBC που μετέδωσε χθες συνέντευξη των δύο νέων στην οποία και οι δύο επιμένουν για την αθωότητά τους. Ο κ. Τέιλορ εκτιμά ότι το BBC Σι με την ενέργειά του αυτή διακινδυνεύει να μετατρέψει αυτούς που είχαν κατηγορηθεί για το φόνο του Νταμιλόλα Τέιλορ σε «ήρωες» και να «μυθοποιήσει το έγκλημα».

Και από τη νεανική εγκληματικότητα στα δικαιώματα των ζώων.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της Sunday Times η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που θα εξασφαλίζει στις γάτες, στους σκύλους και σε άλλα κατοικίδια ζώα «ένα μίνιμουμ ποιότητας ζωής». Με βάση το νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες των ζώων αυτών θα προσάγονται στη δικαιοσύνη αν δεν τους παρέχουν επαρκή τροφή και νερό αλλά και επαρκή χώρο και συντροφιά που να καθιστούν άνετη τη διαβίωσή τους.

Τέλος, όπως γράφει η Observer, η κυβέρνηση συνιστά στους εργοδότες την περίοδο διεξαγωγής των αγώνων για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα να είναι «επιεικείς» και να ενδίδουν στις απαιτήσεις των εργαζομένων για «άδειες ασθενείας».

Αναμένεται το δεκαπενθήμερο του Μουντιάλ να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των «κατά φαντασία ασθενών» που αντί να παρουσιασθούν στην εργασία τους θα προτιμήσουν να δουν στο σπίτι τους η σε κάποια παμπ της γειτονιάς κάποιο σημαντικό αγώνα της Εθνικής Αγγλίας και να απουσιάσουν από τη δουλειά τους με τη δικαιολογία ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. «Θέλουμε η εθνική ομάδα να τα πάει καλά στο παγκόσμιο κύπελλο αλλά η ώρα που γίνονται οι αγώνες της Εθνικής Αγγλίας θα αποτελέσει πρόβλημα για την εργοδοσία», είπε στην εφημερίδα Observer η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Πατρίσια Χιουίτ.

Δημοσιευμάτων συνέχεια για τους «παρατηρητές αεροπλάνων»
BBC News
Οι βρετανοί δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την καταδικαστική απόφαση

28.4.2002 7:40 (Ωρα Λονδίνου)
Αρνητικά και σήμερα τα σχόλια στο βρετανικό τύπο για την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της Καλαμάτας εις βάρος των 12 Βρετανών παρατηρητών αεροπλάνων.

Όλες οι εφημερίδες τονίζουν είναι πολύ πιθανό οι καταδικασθέντες να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ανακτήσουν «τη χαμένη υπόληψή τους», όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι.

«Οι παρατηρητές αεροπλάνων θα δώσουν τη μάχη στην Ευρώπη» , ο πηχυαίος τίτλος στη Sunday Express. Και πάνω από τον τίτλο διαβάζουμε: «Οι Βρετανοί που καταδικάσθηκαν για κατασκοπία στην Ευρώπη υπόσχονται να δώσουν τη μάχη για να αποκαταστήσουν το καλό τους όνομα».

«Βοηθήστε μας να κερδίσουμε και πάλι την υπόληψη μας», ο ανάλογος τίτλος στη ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα News of the World. «Θα συνεχίσουν τη μάχη», υπογραμμίζει η Sunday Mirror που αφιερώνει στις εσωτερικές σελίδες της δύο μονόστηλα με πολλές φωτογραφίες των πρωταγωνιστών αμέσως μετά την επιστροφή τους από την Ελλάδα.

«Οι παρατηρητές αεροπλάνων επιστρέφουν στη Βρετανία και ορκίζονται να δώσουν τη μάχη για δικαιοσύνη από την ΕΕ» , γράφει η Sunday People. Και ο υπότιτλος στην ίδια εφημερίδα: «Η σύζυγος του επικεφαλής του γκρουπ που επισκέφθηκε την Ελλάδα δεν θα επιστρέψει ποτέ στη χώρα αυτή».

Δεν είναι όμως μόνο οι λεγόμενες εφημερίδες ταμπλόιντς που υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των καταδικασθέντων Βρετανών να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Την πρόθεσή τους να αναζητήσουν δικαιοσύνη στην «πολιτισμένη Ευρώπη», επισημαίνουν και τα «ηχηρά ονόματα» του βρετανικού τύπου.

Sunday Telegraph , Sunday Times και The Independent on Sunday , όλες τονίζουν ότι οι παρατηρητές αεροπλάνων αντιμετωπίζουν την «οικονομική καταστροφή» αφού καλούνται να καταβάλλον στους δικηγόρους περίπου £ 17.000.

Παράλληλα πληροφορούν τους αναγνώστες τους ότι οι καταδικασθέντες σκοπεύουν να παρακάμψουν την ελληνική δικαιοσύνη και να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.