Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-25

  1. Συνομιλίες Μπους- Αμπντάλα στο Τέξας
  2. Εννέα άτομα έφυγαν από το Ναό της Γεννήσεως
  3. Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
  4. Δηλώσεις Φερχόιγκεν για την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ
  5. Έκρηξη σε κτίριο στη Νέα Υόρκη
  6. Παραδίδεται στη Χάγη Σέρβος στρατηγός
  7. "Δεν είναι επιδημία ο ιός της μυοκαρδίτιδας"
  8. Απογοήτευση για τις συζητήσεις στο Βατικανό
  9. "Οι Ελληνες εφοπλιστές θα πουν αντίο στο Λονδίνο"
  10. "Μηνύματα ελπίδας" Ελλάδος - Τουρκίας στη Μέση Ανατολή
  11. Συνομιλίες Μπους- Αμπντάλα στο Τέξας
  12. Φοιτητικές διαδηλώσεις κατά του Λεπέν
  13. Δηλώσεις Φερχόιγκεν για την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ
  14. Έκρηξη σε κτίριο στη Νέα Υόρκη
  15. Συνομιλίες Μπους- Αμπντάλα στο Τέξας
  16. Δηλώσεις Φερχόιγκεν για την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ
  17. Φοιτητικές διαδηλώσεις κατά του Λεπέν
  18. Έκρηξη σε κτίριο στη Νέα Υόρκη
  19. Εννέα άτομα φεύγουν από το Ναό της Γεννήσεως
  20. Παραδίδεται στη Χάγη Σέρβος στρατηγός
  21. Έκρηξη σε κτίριο στη Νέα Υόρκη
  22. Ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας
  23. Αθώωση δύο ατόμων για την "υπόθεση Νταμιλόλα Τέιλορ"
  24. Ποινές φυλάκισης σε τέσσερις Παλαιστινίους
  25. Παραδίδεται στη Χάγη Σέρβος στρατηγός
  26. "Μηνύματα ελπίδας" Ελλάδος - Τουρκίας στη Μέση Ανατολή
  27. "Δεν είναι επιδημία ο ιός της μυοκαρδίτιδας"
  28. Στο Διάστημα και δεύτερος τουρίστας
  29. "Οι Ελληνες εφοπλιστές θα πουν αντίο στο Λονδίνο"
  30. Ποινές φυλάκισης σε τέσσερις Παλαιστινίους
  31. Παραδίδεται στη Χάγη Γιουγκοσλάβος πρώην στρατηγός
  32. Νέες συλλήψεις υπόπτων στη Γερμανία
  33. Εισβολή ισραηλινών και στη Χεβρόνα της Δυτικής Οχθης
  34. Νέες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού
Συνομιλίες Μπους- Αμπντάλα στο Τέξας
BBC News
Οι Σαουδάραβες έχουν ενοχληθεί από τη στάση των ΗΠΑ

26.4.2002 0:09 (Ωρα Λονδίνου)
O ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Διάδοχος Αμπντάλα άσκησε πίεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προειδοποιώντας τον ότι η στάση του προς το Ισραήλ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ΗΠΑ.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια ανεπίσιμης σύσκεψης στο ράντσο του κου Μπους στο Τέξας των ΗΠΑ για συνομιλίες. Στην ανεπίσιμη αυτή επίσκεψη συμμετείχαν Σαουδάραβες πολιτικοί.

Ο Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, σύμβουλος του πρίγκιπα Αμπντάλα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε τον κο Μπους ότι ο αραβικός κόσμος είναι εξοργισμένος με την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Είπε επίσης ότι ο πρίκγιπας προειδοποίησε τον κο Μπους ότι η συνέχιση της βίας στη Μέση Ανατολή θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και στον μουσουλμανικό κόσμο και πρόσθεσε ότι ο πρίγκιπας ζήτησε από τον κο Μπους να εντείνει τις προσπάθειές του να συγκρατήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Η Σαουδική Αραβία είναι παλαιά σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες.

Οι Αμερικανοί, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC Ρομπ Ουάτσον, πιστεύουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταδικάσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Οι Σαουδάραβες αντιτίθενται επίσης σε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, χώρα την οποία έχει χαρακτηρίσει ο κος Μπους μέρος του "άξονα του κακού".

Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι ο κος Αλ Τζουμπέιρ τόνισε ότι οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ δεν διέρχονται κρίση και ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί σα μέσο πίεσης η παραγωγή πετρελαίου.

.

Εννέα άτομα έφυγαν από το Ναό της Γεννήσεως
BBC News
Οι αποφάσεις ελήφθησαν σε στρατιωτικό δικαστήριο στη Ραμάλα

26.4.2002 0:11 (Ωρα Λονδίνου)
Εννέα άτομα αφέθηκαν ελεύθερα και κατάφεραν να φύγουν από τον πολιορκημένο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, ενώ η παλαιστινιακή αρχή επέβαλε ποινές φυλάκισης σε τέσσερις Παλαιστινίους για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί.

Τα εννέα άτομα οδηγήθηκαν μακριά από την εκκλησία υπό τη συνοδεία Ισραηλινών στρατιωτών, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους για την άρση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως.

Περισσότερα από 200 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στο ναό από τότε που άρχισαν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις "για την εξάρθρωση των δικτύων τρομοκρατίας των Παλαιστινίων", σύμφωνα με τους Ισραηλινούς.

Οι Ισραηλινοί πρεσβεύουν ότι στο ναό βρίσκονται και 30 ένοπλοι Παλαιστίνιοι. Ο ανταποκριτής του BBC στη Βηθλεέμ πιστεύει ότι και οι δύο πλευρές οδηγούνται προς μία συμβιβαστική λύση, αλλά ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για εξεύρεση λύσης.

Εν τω μεταξύ, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντάλα αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας Αμπντάλα θα πει στον κ. Μπους ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ, αμαυρώνει το κύρος της χώρας στην περιοχή.

Νωρίτερα, στρατιωτικό δικαστήριο που έχει συγκληθεί στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, στη Ραμάλα επέβαλε ποινές φυλάκισης σε τέσσερις Παλαιστινίους για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί. Οι ποινές ξεκινούν από ένα χρόνο φυλάκισης μέχρι 18 χρόνια κάθειρξης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ζητήσει από την παλαιστινιακή αρχή να παραδώσει τους τέσσερις Παλαιστινίους - που έχουν βρει καταφύγιο στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ - προκειμένου να δικασθούν στο Ισραήλ.

Κατά τα τελευταία επεισόδια βίας στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τέσσερις Παλαιστινίους, οι οποίοι σχεδίαζαν να επιτεθούν σε έναν εβραϊκό οικισμό - σύμφωνα με τι ς ισραηλινές αρχές. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν και έναν Παλαιστίνιο αστυνομικό κοντά στη Χεβρώνα.

Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
BBC News
Πανεπιστήμια ανέβαλαν μαθήματα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις

26.4.2002 0:10 (Ωρα Λονδίνου)
Όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία πάνω από 150.000 φοιτητές διαδήλωσαν σε πόλεις της Γαλλίας εναντίον του ακροδεξιού υποψήφιου για την προεδρία της χώρας Ζαν Μαρί Λεπέν.

Οι διαδηλώσεισ που άρχισαν την Κυριακή κορυφώθηκαν την Πέμπτη, καθώς πολλά πανεπιστήμια διέκοψαν τα μαθήματα για μια μέρα για να δώσουν την ευκαιρία στους φοιτητές να λάβουν μέρος σε συζητήσεις για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία.

Ο μεγαλύτερος αριθμός διαδηλωτών παρατηρήθηκε στη Νάντη ενώ μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στη Βρέστη, τη Λυών, τη Γκρενόμπλ, τις Κάννες και το Αιάκειο της Κορσικής.

Διάφοροι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικά κόματα έχουν καλέσει τους Γάλλους σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ενώ Γάλλοι διανοούμενοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την υποψηφιότητα του προέδρου της χώρας Ζακ Σιράκ.

Η άκρα δεξιά κατηγόρησε τον κο Σιράκ ότι υποκινεί τις διαμαρτυρίες και χαρακτηρισε σκανδαλώδη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας τις επικριτικές δηλώσεις κατά του κου Λεπέν από ευρωπαίους ηγέτες.

Δηλώσεις Φερχόιγκεν για την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ
BBC News
Το θέμα της ένταξης της Κύπρου μπορεί να λυθεί σύντομα

26.4.2002 0:10 (Ωρα Λονδίνου)
Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχουν ολοκληρωθέι οι διαπραγματεύσεις ένταξης με τουλάχιστον 10 υποψήφιες χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι μπορεί να συνεχίσουν να υφίστανται μερικά σημαντικά προβλήματα.

Την πρόγνωση αυτή έκανε χθες σε διάλεξη που έδωσε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν .

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από τις Βρυξέλλες, ο κ. Φερχόιγκεν εξήγησε ότι δύο από αυτά τα σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα είναι εάν θα εγκρίνουν τελικά οι Ιρλανδοί στη διάρκεια δεύτερου δημοψηφίσματος τη συνθήκη της Νίκαιας έτσι ώστε να πέσει και το τελευταίο οικονομικό εμπόδιο στην ένταξη των υποψηφίων και αν τελικά θα βρεθεί μια λύση στο εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

"Πιστεύω ότι οι στόχοι αυτοί ειναι επιτεύξιμοι και ρεαλιστικοί και είμαι βέβαιος ότι η Κοινοτητα θα επιδείξει την αναγκαία ευκαμψία το δεύτερο εξάμηνο φέτος προκειμενου να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα" είπε ο κ. Φερχόιγκεν.

"Είμαι λογικά αισιόδοξος" δήλωσε ως προς την εξέλιξη του Κυπριακού ο κ. Φερχόικεν και πρόσθεσε: "Η μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό δεν πρόκειται να παρεμποδίσει τη διεύρυνση της Ενωσης".

Έκρηξη σε κτίριο στη Νέα Υόρκη
BBC News
Δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια

26.4.2002 0:10 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον πενήντα είναι οι τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη. Από την έκρηξη κατέρρευσε μερικώς οκταώροφο κτίριο παγιδεύοντας κόσμο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας άφησαν να εννοηθεί ότι πρόκειται μάλλον για βιομηχανικό ατύχημα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία απέκλεισε την περιοχή και προσπάθησε να απεγκλωβίσει τραυματίες. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μέσα στο κτίριο, το οποίο στεγάζει τεχνική σχολή, βρίσκονταν πολλά άτομα.

Tα πρώτα τηλεγραφήματα ανέφεραν ότι η έκρηξη έγινε στην τεχνική σχολή αλλά μάλλον πρόκειται για έκρηξη καυστήρα θέρμανσης σε διπλανό κτίριο.

Η τεχνική σχολή που στεγάζεται στο κτίριο που κατέρρευσε εκπαιδέυει μηχανικούς αυτοκινήτων, ψυκτικούς, οξυγονοκολλητές και τεχνικούς κλιματισμού. Εκπρόσωπος της σχολής ανέφερε ότι δεν τραυματίστηκαν σπουδαστές.

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας από την 11η Σεπτεμβρίου και πρόσφατα το FBI εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.

Παραδίδεται στη Χάγη Σέρβος στρατηγός
BBC News
O στρατηγός Οϊντάνιτς αρνείται τις κατηγορίες

26.4.2002 0:11 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής του γιουγκοσλαβικού στρατού κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο Κοσσυφοπέδιο, στρατηγός Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς, παραδόθηκε στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, όπου και θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο στρατηγός Οϊντάνιτς βρίσκεται ήδη υπό κράτηση στη Χάγη, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισής του αναμένεται να παρουσιασθεί στο δικαστήριο την Παρασκευή.

Ο στρατηγός Οϊντάνιτς, ο οποίος αυτή την περίοδο βρίσκεται εν αποστρατεία, επιμένει ότι είναι αθώος και ότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα.

Ο Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς είναι ανάμεσα στους 23 υπόπτους που έλαβαν εντολή από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να παραδοθούν, μετά τις αυστηρές δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα διακοπεί η χρηματική βοήθεια προς τη Γιουγκοσλαβία.

Το χρονικό της εκστρατείας

Όταν το 1999, οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας κατηγορούνταν από τη διεθνή κοινότητα για βιαιότητες κατά των Αλβανών πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, ο στρατηγός Νταγκόλιουμπ Οϊντάνιτς κατείχε τη θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας.

Ήταν ο αξιωματούχος, ο οποίος είχε υπό τη διοίκηση και τις διαταγές του τις στρατιωτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και ο οποίος έπαιρνε απευθείας εντολές και λογοδοτούσε για τις ενέργειές του μόνο στον τότε ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο στρατηγός ήταν επίσης επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες είχαν τεθεί υπό ενιαία διοίκηση με το στρατό αμέσως μετά την ανακήρυξη της περιοχής σε κατάσταση πολέμου από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στις 24 Μαρτίου του 1999.

Ο Γιουγκοσλάβος στρατιωτικός αξιωματούχος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για ανθρωποκτονία, για απελάσεις, διωγμούς και εθνικές εκκαθαρίσεις πολιτών εξαιτίας των πολιτικών και θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, καθώς και για παραβίαση των κανόνων του πολέμου.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον των Αλβανοφώνων στην περιοχή.

Ποιός είναι ο Οϊντάνιτς

Ο Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς γεννήθηκε στις 1 Ιουνίου του 1941 στο χωριό Ραβνί της Σερβίας. Η εκπαίδευση του έγινε εξ ολοκλήρου σε στρατιωτικές σχολές και ακαδημίες ενώ είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις στρατιωτικές επιστήμες.

Έλαβε μέρος στον πόλεμο της ανατολικής Βοσνίας ως διοκητής των στρατιωτικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 24 Νοεμβρίου του 1998 διαδέχθηκε τον Μομτσίλο Πέρισιτς στο αξίωμα του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού όχι "τόσο χάρη στις στρατιωτικές του ικανότητες αλλά κυρίως εξαιτίας της αφοσίωσής του και της στρατιωτικής του πειθαρχίας", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ανταποκριτής στην ελληνική υπηρεσία του BBC στο Βελιγράδι, Νίκος Πέλπας.

Ο συταγματάρχης Οϊντάνιτς παρέμεινε στην εν λόγω θέση μέχρι το Φεβρουάριο του 2000 και αργότερα ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας στη κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

"Η παρουσίασή μου ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης ήταν νομική υποχρέωση, την οποία μου ζήτησε να εκτελέσω η γιουγκοσλαβική ηγεσία και ο λαός", δήλωσε σε σερβόφωνο εφημερίδα που εκδίδεται στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, ο στρατηγός Ντραγκόλιουμπ Οϊντάνιτς

"Δεν είναι επιδημία ο ιός της μυοκαρδίτιδας"
BBC News
Τα σχολεία στην Ελλάδα παραμένουν κλειστά

26.4.2002 0:11 (Ωρα Λονδίνου)
Στη διαβεβαίωση ότι ο ιός της μυοκαρδίτιδας που έχει αναστατώσει την Ελλάδα "δεν είναι επιδημία, αλλά έξαρση μιας ιογενούς λοίμωξης", προέβη η διευθύντρια Μοριακής Ιολογίας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου Χριστίνα Χριστοδούλου με μεγάλη εμπειρία στο Ιστιντούτο Παστέρ στο Παρίσι.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και στο Στέφανο Διανέλλο, η κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι το πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι ότι δεν έχουν τελειώσουν οι εργαστηριακές εργασίες που θα μπορούσαν να τυποποιήσουν αυτόν τον ιό.

"Είναι ιογενής ασθένεια σίγουρα" είπε η κ. Χριστοδούλου. "Πιθανότατα είναι ένας ιός του εντέρου αλλά προς το παρόν όλα είναι εικασίες γιατί η επιστημονική εργασία δεν έχει τελειώσει" επεσήμανε η Χριστίνα Χριστοδούλου.

"Διαφωνώ να χαρακτηρίζουμε το θέμα ως επιδημία. Δεν είναι επιδημία. Είναι έξαρση μίας λοίμωξης. Σε μιά χώρα με πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για επιδημία όταν έχουμε μόνο 35 περιστατικά", υπογράμμισε η κ. Χριστοδούλου.

"Σπανίως ο ιός αυτός έχει προκαλέσει το θάνατο. Για να προκληθεί ο θάνατος σημαίνει ότι συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας στο άτομο. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι άτομα που δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας μπορούν από τη μια μέρα στην άλλη να προσβληθούν από αυτόν τον ιό και να οδηγηθούν στο θάνατο" είπε η κ. Χριστοδούλου.

Η διευθύντρια Μοριακής Ιολογίας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου θεωρεί πάντως σωστή την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει ορισμένα σχολεία για μερικές ημέρες και αυτό γιατί οι επικεφαλής της δημόσιας υγείας οφείλουν να ελέγξουν το πρόβλημα.

"Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι οι ιογενείς επιδημίες μπορεί να εξαπλωθούν μέσω των σχολείων, καθώς εκεί συγκεντρώνονται μεγάλοι αριθμοί ατόμων" κατέληξε η κ. Χριστοδούλου.

Απογοήτευση για τις συζητήσεις στο Βατικανό
BBC News
Τα θύματα παρακολούθησαν τις συζητήσεις στο Βατικανό από την τηλεόραση

26.4.2002 0:11 (Ωρα Λονδίνου)
Την απογοήτευσή τους με τις συζητήσεις στο Βατικανό εξέφρασαν όσοι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς, ζητώντας να αναλαμβάνει τις υποθέσεις τους η αστυνομία και όχι οι αρχιεπίσκοποι.

Ο δικηγόρος ενός θύματος υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν από τους Αμερικανούς καρδινάλιους στο Βατικανό δεν ήταν αρκετά ριζικές.

Ο επικεφαλής του δικτύου για την υπέρασπιση θυμάτων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, Ντέιβιντ Κλόχεσι, είπε στο BBC ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο αυτούς που αντιμετωπίζουν κατηγορίες αλλά και τους υψηλόβαθμους κληρικούς που προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β', ο οποίος κάλεσε τους Αμερικανούς καρδιναλίους στο Βατικανό για συζητήσεις, δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος για τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που βαραίνουν την Καθολική Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τη συνάντησή τους με τον ποντίφικα, οι Αμερικανοί καρδινάλιοι δήλωσαν ότι θα απομακρύνουν από τους κόλπους της Εκκλησίας εκείνους που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, όμως οι τελικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τον Ιούνιο.

Ο κ. Κλόχεσι δήλωσε ότι οι επικείμενες αποφάσεις δεν πρέπει κάνουν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να ξεχάσει την κρίση που έχει ξεσπάσει με τα σκάνδαλα στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, το Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο.

Πολλά από τα θύματα υπογράμμισαν ότι τίποτα καινούργιο δεν υπήρξε μετά τη συνάντηση του ποντίφικα με τους Αμερικανούς καρδιναλίους και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι δεν πρόκειται να ληφθούν δραστικά μέτρα τον Ιούνιο.

Εντονη κριτική έχει ασκηθεί εναντίον του αρχιεπισκόπου της Βοστώνης, Μπέρναντ Λο, ο οποίος άφησε έναν ιερέα να παραμείνει στους κόλπους της Εκκλησίας παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καταγγελίες εναντίον του.

"Οι Ελληνες εφοπλιστές θα πουν αντίο στο Λονδίνο"
BBC News
Μεγάλο πλήγμα για τη Βρετανία θα είναι η έξοδος των Ελλήνων εφοπλιστών λέει η εφημερίδα

26.4.2002 0:12 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ελληνες εφοπλιστές του Λονδίνου ανακοινώνουν ότι θα εγκαταλείψουν τη βρετανική κυβέρνηση εάν η κυβέρνηση Μπλερ αποσύρει το νόμο που επιτρέπει στους ξένους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Βρετανία να μην καταβάλουν φόρους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι αν και οι επονομαζόμενοι "Ελληνες του Λονδίνου", μεταξύ αυτών και οι Επαμεινώνδας Εμπειρίκος, Γιάννης Γουλανδρής, Σπύρος Πολέμης και Στάθης Κουλουκουντής, είναι μία μικρή μειονότητα εάν συγκριθούν με τους 60.000 ξένους επιχειρηματίες που επωφελούνται από τον παρόντα νόμο, "εντούτοις θεωρούνται πολύ σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες".

"Η αποχώρηση τους θα προκαλέσει διπλό πλήγμα στην βρετανική οικονομία", υποστηρίζει η Financial Times. "Απο τη μία θα χαθούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και από την άλλη οι εξαγωγές της Βρετανίας θα μειωθουν κατά ένα δισεκατομμύριο στερλίνες" σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Financial Times - οι οποίες προέρχονται από το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι - η αποχώρηση των Ελλήνων εφοπλιστών από το Λονδίνο είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Πολλές εφοπλιστικές οικογένειες, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα, επέλεξαν για έδρα τους το Λονδίνο, εδώ και πολλές δεκαετίες, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το παραθυράκι του νόμου που τους επιτρέπει να μη πληρώνουν φόρους.

"Ενας από τους λόγους για μία ενδεχόμενη μαζική έξοδο των Ελλήνων εφοπλιστών είναι το προνομιακό καθεστώς που τους παρέχει η Ελλάδα καθώς και η αρτιότητα του λιμένος του Πειραιά σε εξοπλισμό και υπηρεσίες" επισημαίνει η Financial Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το λιμάνι του Πειραιά κατατάσσεται στα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα στον κόσμο.

"Το υψηλό κόστος ζωής στη Βρετανία έχει ήδη οδηγήσει πολλά εφοπλιστικά γραφεία σε περικοπές του προσωπικού τους και στη μεταφορά μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα", τονίζει η Financial Times.

Η αλλαγή της νομοθεσίας εξετάζεται σοβαρά απ ό τη βρετανική κυβέρνηση, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε έρευνα της εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θεωρείται "φορολογικος παράδεισος για τους ξένους".

Σύμφωνα με τη Financial Times, μία τέτοια μεταρρύθμισh "θα δώσει και την τελική ώθηση στους Ελληνες εφοπλιστές να εγκαταλείψουν τη Γηραιά Αλβιώνα και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε εφοπλιστικο κέντρο".

"Μηνύματα ελπίδας" Ελλάδος - Τουρκίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισμαήλ Τσεμ έχουν κάνει βήματα προόδου

26.4.2002 0:11 (Ωρα Λονδίνου)
Την ελληνοτουρκική εμπειρία σε ότι αφορά την ειρηνική επίλυση των διαφορών επιθυμούν να μεταφέρουν στη Μέση Ανατολή οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τσεμ - όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και στον Πάνο Πολυζωϊδη ο κ. Παπανδρέου.

Ωστόσο πόσο μπορούν να συμβάλλουν στην εξομάλυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή δύο χώρες που δεν είναι παρά περιφερειακές δυνάμεις;

"Οι περιφεριακές δυνάμεις έχουνε λόγο πρώτα από όλα γιατί έχουνε ζωτικά συμφέροντα" είπε ο κ. Παπανδρέου. "Έχουμε συμφέρον να δούμε στην περιοχή μας την ειρήνη και αυτό γιατί μία περαιτέρω όξυνση στη Μέση Ανατολή θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις πολιτικές και οικονομικές στην περιοχή μας" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

"Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι ξέρουν ότι οι σχέσεις τόσο με την Τουρκία όσο και με την Ελλάδα, αλλά και με τις άλλες γειτονικές χώρες είναι ζωτικής σημασίας για το δικό τους μέλλον. Επιπλέον, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν παραδοσιακές σχέσεις και με τους Άραβες και με το Ισραήλ" είπε ο κ. Παπανδρέου.

"Αν λοιπόν ο λόγος μας είναι σημαντικός μπορεί αυτό να σημαίνει ότι εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα" δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Η χώρα που κατ' εξοχήν μπορεί να πιέσει αποτελεσματικά την κυβέρνηση του Ισραήλ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στηρίζει λοιπόν η αμερικανική κυβέρνηση την πρωτοβουλία Τζεμ - Παπανδρέου;

"Εμείς έχουμε την πλήρη υποστήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και έχουμε την υποστήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Πάουελ είναι σε συνεχή επαφή μαζί μας και με μένα προσωπικά και με τον κ Τζεμ", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ομως, η πρωτοβουλία της Ελλάδος και της Τουρκίας έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου. Και αυτό γιατί οι δύο χώρες αποδεικνύουν ότι υπάρχει και ένας άλλος τρόπος επίλυσης των διαφορών, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεταξύ τους.

"Έχουμε επιλέξει και μακάρι αυτή η επιλ ογή να είναι και μόνιμη, να λύνουμε τα προβλήματά μας ειρηνικά εν αντιθέσει με αυτό που βλέπουμε στη Μέση Ανατολή. Άρα λοιπόν, είναι χρήσιμο να μεταφέρουμε εμείς την εμπειρία μας αλλά και τη βούλησή μας ότι πρέπει να λύνονται αυτά τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο", υπογράμμισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Συνομιλίες Μπους- Αμπντάλα στο Τέξας
BBC News
Οι Σαουδάραβες έχουν ενοχληθεί από τη στάση των ΗΠΑ

25.4.2002 23:20 (Ωρα Λονδίνου)
O ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Διάδοχος Αμπντάλα άσκησε πίεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προειδοποιώντας τον ότι η στάση του προς το Ισραήλ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ΗΠΑ.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια ανεπίσιμης σύσκεψης στο ράντσο του κου Μπους στο Τέξας των ΗΠΑ για συνομιλίες. Στην ανεπίσιμη αυτή επίσκεψη συμμετείχαν Σαουδάραβες πολιτικοί.

Ο Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, σύμβουλος του πρίγκιπα Αμπντάλα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε τον κο Μπους ότι ο αραβικός κόσμος είναι εξοργισμένος με την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Είπε επίσης ότι ο πρίκγιπας προειδοποίησε τον κο Μπους ότι η συνέχιση της βίας στη Μέση Ανατολή θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και στον μουσουλμανικό κόσμο και πρόσθεσε ότι ο πρίγκιπας ζήτησε από τον κο Μπους να εντείνει τις προσπάθειές του να συγκρατήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Η Σαουδική Αραβία είναι παλαιά σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες.

Οι Αμερικανοί, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC Ρομπ Ουάτσον, πιστεύουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταδικάσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Οι Σαουδάραβες αντιτίθενται επίσης σε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, χώρα την οποία έχει χαρακτηρίσει ο κος Μπους μέρος του "άξονα του κακού".

Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι ο κος Αλ Τζουμπέιρ τόνισε ότι οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ δεν διέρχονται κρίση και ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί σα μέσο πίεσης η παραγωγή πετρελαίου.

.

Φοιτητικές διαδηλώσεις κατά του Λεπέν
BBC News
Πανεπιστήμια ανέβαλαν μαθήματα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις

25.4.2002 22:07 (Ωρα Λονδίνου)
Όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία πάνω από 150.000 φοιτητές διαδήλωσαν σε πόλεις της Γαλλίας εναντίον του ακροδεξιού υποψήφιου για την προεδρία της χώρας Ζαν Μαρί Λεπέν.

Οι διαδηλώσεισ που άρχισαν την Κυριακή κορυφώθηκαν την Πέμπτη, καθώς πολλά πανεπιστήμια διέκοψαν τα μαθήματα για μια μέρα για να δώσουν την ευκαιρία στους φοιτητές να λάβουν μέρος σε συζητήσεις για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία.

Ο μεγαλύτερος αριθμός διαδηλωτών παρατηρήθηκε στη Νάντη ενώ μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στη Βρέστη, τη Λυών, τη Γκρενόμπλ, τις Κάννες και το Αιάκειο της Κορσικής.

Διάφοροι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικά κόματα έχουν καλέσει τους Γάλλους σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ενώ Γάλλοι διανοούμενοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την υποψηφιότητα του προέδρου της χώρας Ζακ Σιράκ.

Η άκρα δεξιά κατηγόρησε τον κο Σιράκ ότι υποκινεί τις διαμαρτυρίες και χαρακτηρισε σκανδαλώδη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας τις επικριτικές δηλώσεις κατά του κου Λεπέν από ευρωπαίους ηγέτες.

Δηλώσεις Φερχόιγκεν για την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ
BBC News
Το θέμα της ένταξης της Κύπρου μπορεί να λυθεί σύντομα

25.4.2002 21:44 (Ωρα Λονδίνου)
Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχουν ολοκληρωθέι οι διαπραγματεύσεις ένταξης με τουλάχιστον 10 υποψήφιες χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι μπορεί να συνεχίσουν να υφίστανται μερικά σημαντικά προβλήματα.

Την πρόγνωση αυτή έκανε χθες σε διάλεξη που έδωσε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν .

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από τις Βρυξέλλες, ο κ. Φερχόιγκεν εξήγησε ότι δύο από αυτά τα σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα είναι εάν θα εγκρίνουν τελικά οι Ιρλανδοί στη διάρκεια δεύτερου δημοψηφίσματος τη συνθήκη της Νίκαιας έτσι ώστε να πέσει και το τελευταίο οικονομικό εμπόδιο στην ένταξη των υποψηφίων και αν τελικά θα βρεθεί μια λύση στο εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

"Πιστεύω ότι οι στόχοι αυτοί ειναι επιτεύξιμοι και ρεαλιστικοί και είμαι βέβαιος ότι η Κοινοτητα θα επιδείξει την αναγκαία ευκαμψία το δεύτερο εξάμηνο φέτος προκειμενου να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα" είπε ο κ. Φερχόιγκεν.

"Είμαι λογικά αισιόδοξος" δήλωσε ως προς την εξέλιξη του Κυπριακού ο κ. Φερχόικεν και πρόσθεσε: "Η μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό δεν πρόκειται να παρεμποδίσει τη διεύρυνση της Ενωσης".

Έκρηξη σε κτίριο στη Νέα Υόρκη
BBC News
Δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια

25.4.2002 20:10 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον πενήντα είναι οι τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη. Από την έκρηξη κατέρρευσε μερικώς οκταώροφο κτίριο παγιδεύοντας κόσμο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας άφησαν να εννοηθεί ότι πρόκειται μάλλον για βιομηχανικό ατύχημα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία απέκλεισε την περιοχή και προσπάθησε να απεγκλωβίσει τραυματίες. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μέσα στο κτίριο, το οποίο στεγάζει τεχνική σχολή, βρίσκονταν πολλά άτομα.

Tα πρώτα τηλεγραφήματα ανέφεραν ότι η έκρηξη έγινε στην τεχνική σχολή αλλά μάλλον πρόκειται για έκρηξη καυστήρα θέρμανσης σε διπλανό κτίριο.

Η τεχνική σχολή που στεγάζεται στο κτίριο που κατέρρευσε εκπαιδέυει μηχανικούς αυτοκινήτων, ψυκτικούς, οξυγονοκολλητές και τεχνικούς κλιματισμού. Εκπρόσωπος της σχολής ανέφερε ότι δεν τραυματίστηκαν σπουδαστές.

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας από την 11η Σεπτεμβρίου και πρόσφατα το FBI εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.

Συνομιλίες Μπους- Αμπντάλα στο Τέξας
BBC News
Οι Σαουδάραβες έχουν ενοχληθεί από τη στάση των ΗΠΑ

25.4.2002 20:38 (Ωρα Λονδίνου)
O ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Διάδοχος Αμπντάλα επισκέπτεται τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στο ράντσο του στο Τέξας των ΗΠΑ για συνομιλίες. Στην ανεπίσιμη αυτή επίσκεψη συνοδεύεται από Σαουδάραβες πολιτικούς.

Ο πρίγκιπας, όπως εκτιμούν αναλυτές, θα ζητήσει από τον κο Μπους να συγκρατήσει το Ισραήλ αλλιώς οι ΗΠΑ θα κινδυνέυσουν να ΄χασουν τους υποστηρικτές τους στη Μέση Ανατολή.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι Σαουδάραβες θέλουν να διακόψει το Ισραήλ τον αποκλεισμό του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα και βραχυπρόθεσμα να αποδεχτεί Παλαιστινιακό κράτος στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί, συνεχίζει ο ανταποκριτής μας, πιστεύουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταδικάσει αρκετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας και υποψιάζονται ότι χρηματοδοτεί ακραίες Παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η Σαουδική Αραβία είναι παλαιά σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες.

Δηλώσεις Φερχόιγκεν για την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ
BBC News
Το θέμα της ένταξης της Κύπρου μπορεί να λυθεί σύντομα

25.4.2002 21:00 (Ωρα Λονδίνου)
Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχουν ολοκληρωθέι οι διαπραγματεύσεις ένταξης με τουλάχιστον 10 υποψήφιες χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι μπορεί να συνεχίσουν να υφίστανται μερικά σημαντικά προβλήματα.

Την πρόγνωση αυτή έκανε χθες σε διάλεξη που έδωσε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν .

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από τις Βρυξέλλες, ο κ. Φερχόιγεκν εξήγησε ότι δύο από αυτά τα σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα είναι εάν θα εγκρίνουν τελικά οι Ιρλανδοί στη διάρκεια δεύτερου δημοψηφίσματος τη συνθήκη της Νίκαιας έτσι ώστε να πέσει και το τελευταίο οικονομικό εμπόδιο στην ένταξη των υποψηφίων και αν τελικά θα βρεθεί μια λύση στο εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

"Πιστεύω ότι οι στόχοι αυτοί ειναι επιτεύξιμοι και ρεαλιστικοί και είμαι βέβαιος ότι η Κοινοτητα θα επιδείξει την αναγκαία ευκαμψία το δεύτερο εξάμηνο φέτος προκειμενου να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα" είπε ο κ. Φερχόιγκεν.

"Είμαι λογικά αισιόδοξος" δήλωσε ως προς την εξέλιξη του Κυπριακού ο κ. Φερχόικεν και πρόσθεσε: "Η μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό δεν πρόκειται να παρεμποδίσει τη διεύρυνση της Ενωσης".

Φοιτητικές διαδηλώσεις κατά του Λεπέν
BBC News
Πανεπιστήμια ανέβαλαν μαθήματα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις

25.4.2002 21:19 (Ωρα Λονδίνου)
Όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία πάνω από 150.000 φοιτητές διαδήλωσαν σε πόλεις της Γαλλίας εναντίον του ακροδεξιού υποψήφιου για την προεδρία της χώρας Ζαν Μαρί Λεπέν.

Οι διαδηλώσεισ που άρχισαν την Κυριακή κορυφώθηκαν την Πέμπτη, καθώς πολλά πανεπιστήμια διέκοψαν τα μαθήματα για μια μέρα για να δώσουν την ευκαιρία στους φοιτητές να λάβουν μέρος σε συζητήσεις για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία.

Ο μεγαλύτερος αριθμός διαδηλωτών παρατηρήθηκε στη Νάντη ενώ μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στη Βρέστη, τη Λυών, τη Γκρενόμπλ, τις Κάννες και το Αιάκειο της Κορσικής.

Διάφοροι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικά κόματα έχουν καλέσει τους Γάλλους σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ενώ Γάλλοι διανοούμενοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την υποψηφιότητα του προέδρου της χώρας Ζακ Σιράκ.

Η άκρα δεξιά κατηγόρησε τον κο Σιράκ ότι υποκινεί τις διαμαρτυρίες και χαρακτηρισε σκανδαλώδη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας τις επικριτικές δηλώσεις κατά του κου Λεπέν από ευρωπαίους ηγέτες.

Έκρηξη σε κτίριο στη Νέα Υόρκη
BBC News
Δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια

25.4.2002 19:37 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον πενήντα είναι οι τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη. Από την έκρηξη κατέρρευσε μερικώς οκταώροφο κτίριο παγιδεύοντας κόσμο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας άφησαν να εννοηθεί ότι πρόκειται μάλλον για βιομηχανικό ατύχημα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία απέκλεισε την περιοχή και προσπάθησε να απεγκλωβίσει τραυματίες. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μέσα στο κτίριο, το οποίο στεγάζει τεχνική σχολή, βρίσκονταν πολλά άτομα.

Tα πρώτα τηλεγραφήματα ανέφεραν ότι η έκρηξη έγινε στην τεχνική σχολή αλλά μάλλον πρόκειται για έκρηξη καυστήρα θέρμανσης σε διπλανό κτίριο.

Η τεχνική σχολή που στεγάζεται στο κτίριο που κατέρρευσε εκπαιδέυει μηχανικούς αυτοκινήτων, ψυκτικούς, οξυγονοκολλητές και τεχνικούς κλιματισμού. Εκπρόσωπος της σχολής ανέφερε ότι δεν τραυματίστηκαν σπουδαστές.

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας από την 11η Σεπτεμβρίου και πρόσφατα το FBI εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.

Εννέα άτομα φεύγουν από το Ναό της Γεννήσεως
BBC News
Οι αποφάσεις ελήφθησαν σε στρατιωτικό δικαστήριο στη Ραμάλα

25.4.2002 16:08 (Ωρα Λονδίνου)
Εννέα άτομα αφέθηκαν ελεύθερα και κατάφεραν να φύγουν από τον πολιορκημένο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, ενώ η παλαιστινιακή αρχή επέβαλε ποινές φυλάκισης σε τέσσερις Παλαιστινίους για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί.

Τα εννέα άτομα οδηγήθηκαν μακριά από την εκκλησία υπό τη συνοδεία Ισραηλινών στρατιωτών, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους για την άρση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως.

Περισσότερα από 200 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στο ναό από τότε που άρχισαν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις "για την εξάρθρωση των δικτύων τρομοκρατίας των Παλαιστινίων", σύμφωνα με τους Ισραηλινούς.

Οι Ισραηλινοί πρεσβεύουν ότι στο ναό βρίσκονται και 30 ένοπλοι Παλαιστίνιοι. Ο ανταποκριτής του BBC στη Βηθλεέμ πιστεύει ότι και οι δύο πλευρές οδηγούνται προς μία συμβιβαστική λύση, αλλά ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για εξεύρεση λύσης.

Εν τω μεταξύ, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντάλα αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας Αμπντάλα θα πει στον κ. Μπους ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ, αμαυρώνει το κύρος της χώρας στην περιοχή.

Νωρίτερα, στρατιωτικό δικαστήριο που έχει συγκληθεί στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, στη Ραμάλα επέβαλε ποινές φυλάκισης σε τέσσερις Παλαιστινίους για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί. Οι ποινές ξεκινούν από ένα χρόνο φυλάκισης μέχρι 18 χρόνια κάθειρξης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ζητήσει από την παλαιστινιακή αρχή να παραδώσει τους τέσσερις Παλαιστινίους - που έχουν βρει καταφύγιο στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ - προκειμένου να δικασθούν στο Ισραήλ.

Κατά τα τελευταία επεισόδια βίας στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τέσσερις Παλαιστινίους, οι οποίοι σχεδίαζαν να επιτεθούν σε έναν εβραϊκό οικισμό - σύμφωνα με τ ις ισραηλινές αρχές. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν και έναν Παλαιστίνιο αστυνομικό κοντά στη Χεβρώνα.

Παραδίδεται στη Χάγη Σέρβος στρατηγός
BBC News
O στρατηγός Οϊντάνιτς αρνείται τις κατηγορίες

25.4.2002 12:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής του γιουγκοσλαβικού στρατού κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο Κοσσυφοπέδιο, στρατηγός Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς, παραδόθηκε στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, όπου και θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο στρατηγός Οϊντάνιτς βρίσκεται ήδη υπό κράτηση στη Χάγη, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισής του αναμένεται να παρουσιασθεί στο δικαστήριο την Παρασκευή.

Ο στρατηγός Οϊντάνιτς, ο οποίος αυτή την περίοδο βρίσκεται εν αποστρατεία, επιμένει ότι είναι αθώος και ότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα.

Ο Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς είναι ανάμεσα στους 23 υπόπτους που έλαβαν εντολή από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να παραδοθούν, μετά τις αυστηρές δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα διακοπεί η χρηματική βοήθεια προς τη Γιουγκοσλαβία.

Το χρονικό της εκστρατείας

Όταν το 1999, οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας κατηγορούνταν από τη διεθνή κοινότητα για βιαιότητες κατά των Αλβανών πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, ο στρατηγός Νταγκόλιουμπ Οϊντάνιτς κατείχε τη θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας.

Ήταν ο αξιωματούχος, ο οποίος είχε υπό τη διοίκηση και τις διαταγές του τις στρατιωτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και ο οποίος έπαιρνε απευθείας εντολές και λογοδοτούσε για τις ενέργειές του μόνο στον τότε ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο στρατηγός ήταν επίσης επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες είχαν τεθεί υπό ενιαία διοίκηση με το στρατό αμέσως μετά την ανακήρυξη της περιοχής σε κατάσταση πολέμου από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στις 24 Μαρτίου του 1999.

Ο Γιουγκοσλάβος στρατιωτικός αξιωματούχος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για ανθρωποκτονία, για απελάσεις, διωγμούς και εθνικές εκκαθαρίσεις πολιτών εξαιτίας των πολιτικών και θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, καθώς και για παραβίαση των κανόνων του πολέμου.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον των Αλβανοφώνων στην περιοχή.

Ποιός είναι ο Οϊντάνιτς

Ο Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς γεννήθηκε στις 1 Ιουνίου του 1941 στο χωριό Ραβνί της Σερβίας. Η εκπαίδευση του έγινε εξ ολοκλήρου σε στρατιωτικές σχολές και ακαδημίες ενώ είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις στρατιωτικές επιστήμες.

Έλαβε μέρος στον πόλεμο της ανατολικής Βοσνίας ως διοκητής των στρατιωτικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 24 Νοεμβρίου του 1998 διαδέχθηκε τον Μομτσίλο Πέρισιτς στο αξίωμα του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού όχι "τόσο χάρη στις στρατιωτικές του ικανότητες αλλά κυρίως εξαιτίας της αφοσίωσής του και της στρατιωτικής του πειθαρχίας", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ανταποκριτής στην ελληνική υπηρεσία του BBC στο Βελιγράδι, Νίκος Πέλπας.

Ο συταγματάρχης Οϊντάνιτς παρέμεινε στην εν λόγω θέση μέχρι το Φεβρουάριο του 2000 και αργότερα ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας στη κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

"Η παρουσίασή μου ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης ήταν νομική υποχρέωση, την οποία μου ζήτησε να εκτελέσω η γιουγκοσλαβική ηγεσία και ο λαός", δήλωσε σε σερβόφωνο εφημερίδα που εκδίδεται στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, ο στρατηγός Ντραγκόλιουμπ Οϊντάνιτς

Έκρηξη σε κτίριο στη Νέα Υόρκη
BBC News
Τα αίτια είναι μέχρι στιγμής άγνωστα

25.4.2002 17:52 (Ωρα Λονδίνου)
Πριν από λίγη ώρα σημειώθηκε έκρηξη σε κτίριο στη Νέα Υόρκη στην περιοχή του κεντρικού Μανχάταν. Η πυροσβεστική υπηρεσία απέκλεισε την περιοχή ενώ σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία μέρος του κτιρίου έχει καταρρεύσει.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μέσα στο κτίριο, το οποίο στεγάζει τεχνική σχολή, βρίσκονταν πολλά άτομα. Πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ενώ περίπου 20 άτομα δέχονταν πρώτες βοήθειες στο χώρο της έκρηξης.

Δεν υπάρχον μέχρι στιγμής ενδείξης για τα αίτια της έκρηξης αλλά αξιωματούχοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας άφησαν να εννοηθεί ότι πρόκειται μάλλον για βιομηχανικό ατύχημα.

Στην τεχνική σχολή που στεγάζεται στο κτίριο εκπαιδέυει μηχανικούς αυτοκινήτων, ψυκτικούς, οξυγονοκολλλητές και τεχνικούς κλιματισμού.

Ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας
BBC News
Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας βασίζεται κυρίως στους καταναλωτές

25.4.2002 15:31 (Ωρα Λονδίνου)
Ενθαρρυντικές ενδείξεις για μία σημαντική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας διαφαίνονται σε έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος εκπροσωπεί τις 30 πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου, υπογραμμίζει σε έκθεσή του ότι οι ενδείξεις είναι περισσότερο αισιόδοξες από ό,τι αναμενόταν, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες - οι οποίες είχαν υποστεί μεγάλο πλήγμα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης στις πλουσιότερες χώρες αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 1,8% και 3% μέσα στο 2003.

Η πιο ικανοποιητική ανάκαμψη πάντως αναμένεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να φθάσει το 3,5%. Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά για την Ευρώπη και για την Ιαπωνία, όπου η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε πτωτική πορεία.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι μία αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και στα βασικά επιτόκια μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο οργανισμός προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προβούν και πάλι σε δραστικές μειώσεις των βασικών επιτοκίων, καθώς η ανάκαμψη μπορεί να είναι μόνο βραχυπρόθεσμη.

Για τη Βρετανία, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν είναι τόσο αισιόδοξα, καθώς ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης φέτος θα φθάσει το 1,9% και το 2003 το 2,8%.

Αθώωση δύο ατόμων για την "υπόθεση Νταμιλόλα Τέιλορ"
BBC News
Ο Νταμιλόλα Τέιλορ ξεψύχησε από αιμορραγία

25.4.2002 15:59 (Ωρα Λονδίνου)
Το δικαστήριο αθώωσε ακόμη δύο νεαρούς που κατηγορούνταν για το φόνο του 10χρονου Νταμιλόλα Τέιλορ. Οι δύο 16χρονοι - τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά για νομικούς λόγους - άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου με ανακούφιση.

Ο Νταμιλόλα Τέιλορ είχε ξεψυχήσει από αιμορραγία το Νοέμβριο του 2001 στην περιοχή Νορθ Πέκαμ του Λονδίνου, λίγους μήνες αφ' ότου είχε έρθει απο τη πατρίδα του, τη Νιγηρία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε πέσει θύμα μαχαιρώματος, αλλά η υπεράσπιση υποστήριξε ότι το εν λόγω περιστατικό οφείλετο σε ατύχημα.

Νωρίτερα, ο δικαστής είχε αθωώσει άλλους δύο κατηγορούμενους. Παράλληλα, είχε απορρίψει την κατάθεση ενός 14χρονου κοριτσιού ως αβάσιμη, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης πίστευαν ότι μπορεί να υπήρχε χρηματικό κίνητρο πίσω από τη μαρτυρία της.

Η αστυνομία αναφέρει ότι η διερεύνηση της υπόθεσης δυσχεραίνει λόγω της άρνησης κάποιων νεαρών από τον τόπο του εγκλήματος να μιλήσουν.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, εξέφρασε τη συμπαράσταση του απέναντι στην οικογένεια του παιδιού και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα της εάν προκύψει σοβαρό πρόβλημα εγκληματικότητας στην περιοχή.

Ποινές φυλάκισης σε τέσσερις Παλαιστινίους
BBC News
Το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα βρίσκεται ακόμη υπό πολιορκία

25.4.2002 12:11 (Ωρα Λονδίνου)
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερις Παλαιστινίους για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί, επέβαλε στρατιωτικό δικαστήριο που έχει συγκληθεί στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, στη Ραμάλα. Οι ποινές ξεκινούν από ένα χρόνο φυλάκισης μέχρι 18 χρόνια κάθειρξης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ζητήσει από την παλαιστινιακή αρχή να παραδώσει τους τέσσερις Παλαιστινίους - που έχουν βρει καταφύγιο στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ - προκειμένου να δικασθούν στο Ισραήλ.

Κατά τα τελευταία επεισόδια βίας στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τέσσερις Παλαιστινίους, οι οποίοι σχεδίαζαν να επιτεθούν σε έναν εβραϊκό οικισμό - σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν και έναν Παλαιστίνιο αστυνομικό κοντά στη Χεβρώνα.

Στην περιοχή έχουν εισβάλει άρματα μάχης, ενώ ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί ελέγχους σε σπίτια και συλλήψεις υπόπτων.

Εν τω μεταξύ χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι συνομιλίες για την άρση της πολιορκίας στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες Παλαιστίνιοι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι Ισραηλινοί διέπραξαν σφαγές στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν.

Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι ναι μεν χάθηκαν αθώες ζωές, ωστόσο όταν ο ίδιος επισκέφθηκε την πόλη την περασμένη εβδομάδα δεν είδε ούτε ομαδικούς τάφους ούτε μεγάλο αριθμό πτωμάτων.

Ο κ. Πάουελ σημείωσε ακόμη ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να διερευνήσουν τις καταγγελίες των Παλαιστινίων ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν εκατοντάδες αμάχους στη Τζενίν.

Παραδίδεται στη Χάγη Σέρβος στρατηγός
BBC News
O στρατηγός Οϊντάνιτς αρνείται τις κατηγορίες

25.4.2002 12:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής του γιουγκοσλαβικού στρατού κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο Κοσσυφοπέδιο, στρατηγός Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς, παραδόθηκε στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, όπου και θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο στρατηγός Οϊντάνιτς βρίσκεται ήδη υπό κράτηση στη Χάγη, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισής του αναμένεται να παρουσιασθεί στο δικαστήριο την Παρασκευή.

Ο στρατηγός Οϊντάνιτς, ο οποίος αυτή την περίοδο βρίσκεται εν αποστρατεία, επιμένει ότι είναι αθώος και ότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα.

Ο Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς είναι ανάμεσα στους 23 υπόπτους που έλαβαν εντολή από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να παραδοθούν, μετά τις αυστηρές δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα διακοπεί η χρηματική βοήθεια προς τη Γιουγκοσλαβία.

Το χρονικό της εκστρατείας

Όταν το 1999, οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας κατηγορούνταν από τη διεθνή κοινότητα για βιαιότητες κατά των Αλβανών πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, ο στρατηγός Νταγκόλιουμπ Οϊντάνιτς κατείχε τη θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας.

Ήταν ο αξιωματούχος, ο οποίος είχε υπό τη διοίκηση και τις διαταγές του τις στρατιωτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και ο οποίος έπαιρνε απευθείας εντολές και λογοδοτούσε για τις ενέργειές του μόνο στον τότε ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο στρατηγός ήταν επίσης επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες είχαν τεθεί υπό ενιαία διοίκηση με το στρατό αμέσως μετά την ανακήρυξη της περιοχής σε κατάσταση πολέμου από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στις 24 Μαρτίου του 1999.

Ο Γιουγκοσλάβος στρατιωτικός αξιωματούχος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για ανθρωποκτονία, για απελάσεις, διωγμούς και εθνικές εκκαθαρίσεις πολιτών εξαιτίας των πολιτικών και θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, καθώς και για παραβίαση των κανόνων του πολέμου.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον των Αλβανοφώνων στην περιοχή.

Ποιός είναι ο Οϊντάνιτς

Ο Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς γεννήθηκε στις 1 Ιουνίου του 1941 στο χωριό Ραβνί της Σερβίας. Η εκπαίδευση του έγινε εξ ολοκλήρου σε στρατιωτικές σχολές και ακαδημίες ενώ είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις στρατιωτικές επιστήμες.

Έλαβε μέρος στον πόλεμο της ανατολικής Βοσνίας ως διοκητής των στρατιωτικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 24 Νοεμβρίου του 1998 διαδέχθηκε τον Μομτσίλο Πέρισιτς στο αξίωμα του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού όχι "τόσο χάρη στις στρατιωτικές του ικανότητες αλλά κυρίως εξαιτίας της αφοσίωσής του και της στρατιωτικής του πειθαρχίας", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ανταποκριτής στην ελληνική υπηρεσία του BBC στο Βελιγράδι, Νίκος Πέλπας.

Ο συταγματάρχης Οϊντάνιτς παρέμεινε στην εν λόγω θέση μέχρι το Φεβρουάριο του 2000 και αργότερα ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας στη κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

"Η παρουσίασή μου ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης ήταν νομική υποχρέωση, την οποία μου ζήτησε να εκτελέσω η γιουγκοσλαβική ηγεσία και ο λαός", δήλωσε σε σερβόφωνο εφημερίδα που εκδίδεται στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, ο στρατηγός Ντραγκόλιουμπ Οϊντάνιτς

"Μηνύματα ελπίδας" Ελλάδος - Τουρκίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισμαήλ Τσεμ έχουν κάνει βήματα προόδου

25.4.2002 13:13 (Ωρα Λονδίνου)
Την ελληνοτουρκική εμπειρία σε ότι αφορά την ειρηνική επίλυση των διαφορών επιθυμούν να μεταφέρουν στη Μέση Ανατολή οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τσεμ - όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και στον Πάνο Πολυζωϊδη ο κ. Παπανδρέου.

Ωστόσο πόσο μπορούν να συμβάλλουν στην εξομάλυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή δύο χώρες που δεν είναι παρά περιφερειακές δυνάμεις;

"Οι περιφεριακές δυνάμεις έχουνε λόγο πρώτα από όλα γιατί έχουνε ζωτικά συμφέροντα" είπε ο κ. Παπανδρέου. "Έχουμε συμφέρον να δούμε στην περιοχή μας την ειρήνη και αυτό γιατί μία περαιτέρω όξυνση στη Μέση Ανατολή θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις πολιτικές και οικονομικές στην περιοχή μας" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

"Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι ξέρουν ότι οι σχέσεις τόσο με την Τουρκία όσο και με την Ελλάδα, αλλά και με τις άλλες γειτονικές χώρες είναι ζωτικής σημασίας για το δικό τους μέλλον. Επιπλέον, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν παραδοσιακές σχέσεις και με τους Άραβες και με το Ισραήλ" είπε ο κ. Παπανδρέου.

"Αν λοιπόν ο λόγος μας είναι σημαντικός μπορεί αυτό να σημαίνει ότι εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα" δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Η χώρα που κατ' εξοχήν μπορεί να πιέσει αποτελεσματικά την κυβέρνηση του Ισραήλ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στηρίζει λοιπόν η αμερικανική κυβέρνηση την πρωτοβουλία Τζεμ - Παπανδρέου;

"Εμείς έχουμε την πλήρη υποστήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και έχουμε την υποστήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Πάουελ είναι σε συνεχή επαφή μαζί μας και με μένα προσωπικά και με τον κ Τζεμ", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ομως, η πρωτοβουλία της Ελλάδος και της Τουρκίας έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου. Και αυτό γιατί οι δύο χώρες αποδεικνύουν ότι υπάρχει και ένας άλλος τρόπος επίλυσης των διαφορών, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεταξύ τους.

"Έχουμε επιλέξει και μακάρι αυτή η επι λογή να είναι και μόνιμη, να λύνουμε τα προβλήματά μας ειρηνικά εν αντιθέσει με αυτό που βλέπουμε στη Μέση Ανατολή. Άρα λοιπόν, είναι χρήσιμο να μεταφέρουμε εμείς την εμπειρία μας αλλά και τη βούλησή μας ότι πρέπει να λύνονται αυτά τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο", υπογράμμισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

"Δεν είναι επιδημία ο ιός της μυοκαρδίτιδας"
BBC News
Τα σχολεία στην Ελλάδα παραμένουν κλειστά

25.4.2002 12:52 (Ωρα Λονδίνου)
Στη διαβεβαίωση ότι ο ιός της μυοκαρδίτιδας που έχει αναστατώσει την Ελλάδα "δεν είναι επιδημία, αλλά έξαρση μιας ιογενούς λοίμωξης", προέβη η διευθύντρια Μοριακής Ιολογίας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου Χριστίνα Χριστοδούλου με μεγάλη εμπειρία στο Ιστιντούτο Παστέρ στο Παρίσι.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και στο Στέφανο Διανέλλο, η κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι το πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι ότι δεν έχουν τελειώσουν οι εργαστηριακές εργασίες που θα μπορούσαν να τυποποιήσουν αυτόν τον ιό.

"Είναι ιογενής ασθένεια σίγουρα" είπε η κ. Χριστοδούλου. "Πιθανότατα είναι ένας ιός του εντέρου αλλά προς το παρόν όλα είναι εικασίες γιατί η επιστημονική εργασία δεν έχει τελειώσει" επεσήμανε η Χριστίνα Χριστοδούλου.

"Διαφωνώ να χαρακτηρίζουμε το θέμα ως επιδημία. Δεν είναι επιδημία. Είναι έξαρση μίας λοίμωξης. Σε μιά χώρα με πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για επιδημία όταν έχουμε μόνο 35 περιστατικά", υπογράμμισε η κ. Χριστοδούλου.

"Σπανίως ο ιός αυτός έχει προκαλέσει το θάνατο. Για να προκληθεί ο θάνατος σημαίνει ότι συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας στο άτομο. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι άτομα που δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας μπορούν από τη μια μέρα στην άλλη να προσβληθούν από αυτόν τον ιό και να οδηγηθούν στο θάνατο" είπε η κ. Χριστοδούλου.

Η διευθύντρια Μοριακής Ιολογίας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου θεωρεί πάντως σωστή την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει ορισμένα σχολεία για μερικές ημέρες και αυτό γιατί οι επικεφαλής της δημόσιας υγείας οφείλουν να ελέγξουν το πρόβλημα.

"Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι οι ιογενείς επιδημίες μπορεί να εξαπλωθούν μέσω των σχολείων, καθώς εκεί συγκεντρώνονται μεγάλοι αριθμοί ατόμων" κατέληξε η κ. Χριστοδούλου.

Στο Διάστημα και δεύτερος τουρίστας
BBC News
O Μαρκ Σάτλγουερθ ήθελε εδώ και πολλά χρόνια να ταξιδέψει στο Διάστημα

25.4.2002 11:11 (Ωρα Λονδίνου)
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου Σογιούζ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Ο πύραυλος μαζί με το τριμελές πλήρωμά του έχουν ήδη τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ως εκ τούτου, ο 28χρονος Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας, Μαρκ Σάτλγουερθ, έγινε επισήμως ο δεύτερος "τουρίστας του Διαστήματος" μετά τον Αμερικανό, Ντένις Τίτο, ο οποίος είχε μεταβεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάιο του 2001.

Η αποστολή του "Σογιούζ" στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα διαρκέσει δέκα ημέρες.

Ο Νοτιοαφρικανός, ο οποίος κατέβαλε το ποσό των περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ για να εκπληρώσει το όνειρο της ζωής του, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, συνταξιδεύει μαζί με δύο έμπειρους αστροναύτες από τη Ρωσία και την Ιταλία.

Η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, ΝΑΣΑ, είχε αρχικώς εκφράσει την αντίθεσή της με την ιδέα των επί πληρωμή "τουριστών του διαστήματος".

Πλέον, όμως, δηλώνει ότι κατανοεί την ανάγκη της Ρωσίας για εξεύρεση οικονομικών πόρων για τη συνέχιση του διαστημικού της πρόγραμματος.

Ο ίδιος Μαρκ Σάτλγουερθ έχει εκπαιδευθεί σκληρά πριν από την αναχώρησή του και έχει μάθει και ρωσικά προκειμένου να συνεννοείται με το κέντρο ελέγχου στη Μόσχα.

Οι τρεις "ταξιδιώτες" θα αναλάβουν να αντικαταστήσουν ένα όχημα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, σε περίπτωση που το πλήρωμα αναγκαστεί να εγκαταλείψει στο σταθμό.

"Οι Ελληνες εφοπλιστές θα πουν αντίο στο Λονδίνο"
BBC News
Μεγάλο πλήγμα για τη Βρετανία θα είναι η έξοδος των Ελλήνων εφοπλιστών λέει η εφημερίδα

25.4.2002 11:46 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ελληνες εφοπλιστές του Λονδίνου ανακοινώνουν ότι θα εγκαταλείψουν τη βρετανική κυβέρνηση εάν η κυβέρνηση Μπλερ αποσύρει το νόμο που επιτρέπει στους ξένους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Βρετανία να μην καταβάλουν φόρους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι αν και οι επονομαζόμενοι "Ελληνες του Λονδίνου", μεταξύ αυτών και οι Επαμεινώνδας Εμπειρίκος, Γιάννης Γουλανδρής, Σπύρος Πολέμης και Στάθης Κουλουκουντής, είναι μία μικρή μειονότητα εάν συγκριθούν με τους 60.000 ξένους επιχειρηματίες που επωφελούνται από τον παρόντα νόμο, "εντούτοις θεωρούνται πολύ σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες".

"Η αποχώρηση τους θα προκαλέσει διπλό πλήγμα στην βρετανική οικονομία", υποστηρίζει η Financial Times. "Απο τη μία θα χαθούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και από την άλλη οι εξαγωγές της Βρετανίας θα μειωθουν κατά ένα δισεκατομμύριο στερλίνες" σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Financial Times - οι οποίες προέρχονται από το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι - η αποχώρηση των Ελλήνων εφοπλιστών από το Λονδίνο είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Πολλές εφοπλιστικές οικογένειες, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα, επέλεξαν για έδρα τους το Λονδίνο, εδώ και πολλές δεκαετίες, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το παραθυράκι του νόμου που τους επιτρέπει να μη πληρώνουν φόρους.

"Ενας από τους λόγους για μία ενδεχόμενη μαζική έξοδο των Ελλήνων εφοπλιστών είναι το προνομιακό καθεστώς που τους παρέχει η Ελλάδα καθώς και η αρτιότητα του λιμένος του Πειραιά σε εξοπλισμό και υπηρεσίες" επισημαίνει η Financial Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το λιμάνι του Πειραιά κατατάσσεται στα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα στον κόσμο.

"Το υψηλό κόστος ζωής στη Βρετανία έχει ήδη οδηγήσει πολλά εφοπλιστικά γραφεία σε περικοπές του προσωπικού τους και στη μεταφορά μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα", τονίζει η Financial Times.

Η αλλαγή της νομοθεσίας εξετάζεται σοβαρά α πό τη βρετανική κυβέρνηση, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε έρευνα της εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θεωρείται "φορολογικος παράδεισος για τους ξένους".

Σύμφωνα με τη Financial Times, μία τέτοια μεταρρύθμισh "θα δώσει και την τελική ώθηση στους Ελληνες εφοπλιστές να εγκαταλείψουν τη Γηραιά Αλβιώνα και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε εφοπλιστικο κέντρο".

Ποινές φυλάκισης σε τέσσερις Παλαιστινίους
BBC News
Ισραηλινά στρατεύματα παραμένουν στη Βηθλεέμ και τη Ραμάλα

25.4.2002 10:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερις Παλαιστινίους για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί, επέβαλε στρατιωτικό δικαστήριο που έχει συγκληθεί στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, στη Ραμάλα. Οι ποινές ξεκινούν από ένα χρόνο φυλάκισης μέχρι 18 χρόνια κάθειρξης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ζητήσει από την παλαιστινιακή αρχή να παραδώσει τους τέσσερις Παλαιστινίους - που έχουν βρει καταφύγιο στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ - προκειμένου να δικασθούν στο Ισραήλ.

Κατά τα τελευταία επεισόδια βίας στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τέσσερις Παλαιστινίους, οι οποίοι σχεδίαζαν να επιτεθούν σε έναν εβραϊκό οικισμό - σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν και έναν Παλαιστίνιο αστυνομικό κοντά στη Χεβρώνα.

Στην περιοχή έχουν εισβάλει άρματα μάχης, ενώ ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί ελέγχους σε σπίτια και συλλήψεις υπόπτων.

Εν τω μεταξύ χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι συνομιλίες για την άρση της πολιορκίας στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες Παλαιστίνιοι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι Ισραηλινοί διέπραξαν σφαγές στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν.

Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι ναι μεν χάθηκαν αθώες ζωές, ωστόσο όταν ο ίδιος επισκέφθηκε την πόλη την περασμένη εβδομάδα δεν είδε ούτε ομαδικούς τάφους ούτε μεγάλο αριθμό πτωμάτων.

Ο κ. Πάουελ σημείωσε ακόμη ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να διερευνήσουν τις καταγγελίες των Παλαιστινίων ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν εκατοντάδες αμάχους στη Τζενίν.

Παραδίδεται στη Χάγη Γιουγκοσλάβος πρώην στρατηγός
BBC News
O στρατηγός Ογντάνιτς αρνείται τις κατηγορίες

25.4.2002 8:38 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Χάγη μεταβαίνει προκειμένου να παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Ντράγκολιουμπ Ογντάνιτς, ο οποίος ήταν επικεφαλής του γιουγκοσλαβικού στρατού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο στη δεκαετία του ΄90.

Ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός αναχωρώντας από το Βελιγράδι δήλωσε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα και πρόκειται να υπερασπιστεί τους ανθρώπους του.

Ο Ογντάνιτς βρίσκεται μεταξύ των 23 υπόπτων που έλαβαν εντολή από την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να παραδοθούν και κατηγορείται για δολοφονίες, εκτοπισμό και καταδίωξη κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου.

Νέες συλλήψεις υπόπτων στη Γερμανία
BBC News
Οι επιδρομές των αστυνομικών πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις

25.4.2002 9:56 (Ωρα Λονδίνου)
Οι εισαγγελείς στη Γερμανία ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν ακόμη δύο μέλη παλαιστινιακής οργάνωσης, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για τη διοργάνωση επιθέσεων στη χώρα.

Μετά τις νέες συλλήψεις στο Εσεν την Τετάρτη, ο συνολικός αριθμός των συλληφθένων στη Γερμανία ανέρχεται σε 13 άτομα.

Και οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν κατά τις επιδρομές των Γερμανών αστυνομικών σε ένα διαμέρισμα και ένα αραβικό εστιατόριο στο Εσσεν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Οτο Σίλι, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η παλαιστινιακή οργάνωση, που είναι γνωστή ως Αλ Ταβχίντ, "συμμετέχει σε σχέδια για την προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών".

Οι συλλήψεις 11 ατόμων την Τρίτη έγιναν κατόπιν επιδρομών σε 19 τοποθεσίες στο Βερολίνο, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ και το Εσεν.

Ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας, Κέι Νεχμ, είπε ότι η Αλ Ταβχίντ είναι μία οργάνωση της οποίας ηγείται ένας άνδρας που είναι γνωστός ως Αμπού Γκαταντάχ.

Την τελευταία φορά τα ίχνη του Αμπού Γκαταντάχ είχαν εντοπισθεί στη Βρετανία το Δεκέμβριο. Από τότε όμως Αμπού Γκαταντάχ έχει εξαφανισθεί, καθώς η Βρετανία έλαβε δρακόντεια μέτρα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι γερμανικές αρχές ανησυχούν ότι τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης μπορεί να σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον εβραϊκών ή αμερικανικών στόχων.

Εισβολή ισραηλινών και στη Χεβρόνα της Δυτικής Οχθης
BBC News
Ο Κόλιν Πάουελ δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς για σφαγή στη Τζενίν

25.4.2002 4:06 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Χεβρόνα της Δυτικής Οχθης και σύμφωνα με πληροφορίες ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί έρευνες και προσαγωγές παλαιστινίων.

Εν τω μεταξύ χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεσης ειρηνικής λύσης για το ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες παλαιστίνιοι.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι Ισραηλινοί διέπραξαν σφαγές στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν.

Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι ναι μεν χάθηκαν αθώες ζωές, ωστόσο όταν επισκέφθηκε την πόλη την περασμένη εβδομάδα δεν είδε ομαδικούς τάφους ούτε μεγάλο αριθμό πτωμάτων.

Ο κ.Πάουελ σημείωσε ακόμη ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιτρέψει στα Ηνωμένα Εθνη να διερευνήσουν τις καταγγελείες των Παλαιστινίων ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν εκατοντάδες άμαχους στη Τζενίν.

Νέες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού
BBC News
Ισραηλινά στρατεύματα παραμένουν στη Βηθλεέμ και τη Ραμάλα

25.4.2002 8:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε πέντε παλαιστίνιους αστυνομικούς κοντά στη Χεβρόνα της Δυτικής Όχθης

Στην περιοχή έχουν εισβάλλει άρματα μάχης και ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί ελέγχους σε σπίτια και συλλήψεις υπόπτων.

Τέσσερις ακόμη παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεσης ειρηνικής λύσης για το ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες παλαιστίνιοι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι Ισραηλινοί διέπραξαν σφαγές στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν.

Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι ναι μεν χάθηκαν αθώες ζωές, ωστόσο όταν επισκέφθηκε την πόλη την περασμένη εβδομάδα δεν είδε ομαδικούς τάφους ούτε μεγάλο αριθμό πτωμάτων.

Ο κ. Πάουελ σημείωσε ακόμη ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να διερευνήσουν τις καταγγελίες των Παλαιστινίων ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν εκατοντάδες άμαχους στη Τζενίν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.