Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-21

  1. "Σεισμός" στις γαλλικές προεδρικές εκλογές
  2. Ποιός είναι ο Ζαν Μαρί Λεπέν
  3. Νίκη της Κεντροαριστεράς στην Ουγγαρία
  4. "Σεισμός" στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών
  5. Σαρόν: Τελείωσε η "πρώτη φάση" των επιχειρήσεων
  6. Αποσύρονται οι ισραηλινοί από πόλεις της Δ. Όχθης
  7. Αποσύρονται οι ισραηλινοί από πόλεις της Δ. Όχθης
  8. Πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
  9. Σύννεφα εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Ευρώπης
  10. Φόβοι κατάρρευσης: Απαγορεύθηκαν οι τραπεζικές συναλλαγές στην Αργεντινή
  11. Ουάσινγκτον: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης
  12. Αποσύρονται τα ισραηλινά στρατεύματα από Ναμπλούς και Ραμάλα
  13. Πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
  14. Σύννεφα εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Ευρώπης
  15. Γιουγκοσλάβος στρατηγός έτοιμος να παραδοθεί στη Χάγη
  16. Φόβοι κατάρρευσης: Απαγορεύθηκαν οι τραπεζικές συναλλαγές στην Αργεντινή
  17. Τελικός γύρος βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία
  18. Ουάσινγκτον: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης
  19. Φόβοι νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ
  20. Συνεχίζονται οι έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα στο Μιλάνο
  21. Επισκόπηση του βρετανικού κυριακάτικου Τύπου
"Σεισμός" στις γαλλικές προεδρικές εκλογές
BBC News
Ο ηγέτης της Ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν, ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα

21.4.2002 23:36 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία τα μέχρι στιγμής συγκεντρωτικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα πλέον ακραία πολιτικά σενάρια που προέβλεπαν τα exit polls (δημοσκοπήσεις μετά την έξοδο των εκλογέων από τις κάλπες).

Έτσι ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, αναδεικνύεται σε μεγάλο νικητή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, με καταμετρημένα τα τρία τέταρτα των ψηφοδελτίων.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό που συνταράσσει τα θεμέλια της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο νυν πρόεδρος και ηγέτης της γκωλικής παράταξης, Ζακ Σιράκ, που εξελέγη πρόεδρος το 1995 για επτά χρόνια, διατηρεί μικρό προβάδισμα συγκεντρώνοντας σχεδόν το 20% των ψήφων.

Αλλά ο ακροδεξιός ηγέτης Λεπέν κατορθώνει να ξεπεράσει το 17% των προτιμήσεων και να περάσει αντιμέτωπος του κ. Σιράκ, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα γίνει στις 5 Μαίου.

Ο 73χρονος ακροδεξιός ηγέτης αύξησε θεαματικά την επιρροή του στο εκλογικό σώμα, καθώς οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι με τα σκληρά μέτρα αντεγκληματικής πολιτικής που επρότεινε, εκμεταλλεύθηκε τους φόβους σημαντικής μερίδας εκλογέων.

Ο νυν πρωθυπουργός και ηγέτης των Σοσιαλιστών, Λιονέλ Ζοσπέν, που επικράτησε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 1997, φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις το 15 - 16% των ψήφων και αποκλείεται από το δεύτερο γύρο.

Αντιδράσεις στα αποτελέσματα

Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, Λιονέλ Ζοσπέν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως κεραυνό εν αιθρία, που προκαλεί ανησυχίες τόσο για την Γαλλία όσο και για τη δημοκρατία.

Στη συνέχεια ο κ. Ζοσπέν προανήγγειλε ότι θα αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 5 Μαίου.

Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ κάλεσε τους ψηφοφόρους να υπερασπιστούν τις παραδοσιακές αρχές της ευσπλαχνίας και ανεκτικότητας, ψηφίζοντας τον στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαν Μαρί Λεπέν, χαιρέτησε την διαφαινόμενη επικράτησή του έναντι το υ κ. Ζοσπέν ως θρίαμβο των απλών ανθρώπων και ήττα του πολιτικού κατεστημένου.

Νικητής και η αποχή

Η αποχή των Γάλλων εκλογέων από τις κάλπες είναι ο δεύτερος μεγάλος νικητής στις σημερινές προεδρικές εκλογές.

Από τα περίπου 40 εκατομμύρια Γάλλων εκλογέων είχε ψηφίσει ποσοστό μικρότερο του 60%, μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες.

Την ίδια ώρα οι τρείς μεγαλύτεροι οργανισμοί δημοσκοπήσεων προέβλεπαν ότι η αποχή θα ξεπεράσει το ποσοστό 28%.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας (το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ποσοστό αποχής παρατηρήθηκε στις εκλογές του 1969, όταν έφτασε το 22,4 %).

Ποιός είναι ο Ζαν Μαρί Λεπέν
BBC News
Στιγμιότυπο από προεκλογική ομιλία του Ζαν Μαρί Λεπέν

21.4.2002 23:40 (Ωρα Λονδίνου)
Ο 73χρονος ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν Μαρί Λεπέν θεωρείται βετεράνος της πολιτικής ζωής, καθώς έχει συμμετάσχει ως υποψήφιος σε όλες προεδρικές εκλογές από το 1974.

Ο πρώην αλεξιπτωτιστής Λεπέν αποτέλεσε σύμβολο της ακροδεξιάς εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Όταν το ακροδεξιό του κόμμα Εθνικό Μέτωπο διασπάστηκε στα δύο το 1998, πολλοί αναλυτές θεώρησαν ότι αυτό σήμαινε την αρχή του τέλους της πολιτικής σταδιοδρομίας του Λεπέν.

Αλλά όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές ο ηγέτης της Ακροδεξιάς κατάφερε έκτοτε να διατηρηθεί στα πολιτικά πράγματα με σκληρές επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα εναντίον των μεταναστών, και με επικρίσεις εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβερνώσας πολιτικής ελίτ.

Για τους επικριτές του ο Λεπέν είναι ένας λαϊκιστής που βασίζεται στις προκαταλήψεις και τη φυλετική μισαλλοδοξία, καθώς επανειλλημένα κατηγόρησε τους μετανάστες ως υπεύθυνους για την υψηλή ανεργία και την αύξηση της εγκληματικότητας.

Ο ακροδεξιός ηγέτης το 1987 χαρακτήρισε τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ως "λεπτομέρεια της ιστορίας".

Πριν πέντε χρόνια σχεδόν αποβλήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου έχει εκλεγεί, μετά από βίαια αντιπαράθεσή του με ένα σοσιαλιστή συνάδελφό του.

Νίκη της Κεντροαριστεράς στην Ουγγαρία
BBC News
Ο διαφαινόμενος ως νικητής των εκλογών, Πέτερ Μέντγκιεσυ προσέρχεται στις κάλπες

21.4.2002 20:48 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής συγκεντρωτικά αποτελέσματα, στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία, μεγάλος νικητής αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Με καταμετρημένο το 95% των ψηφοδελτίων ο συνασπισμός Σοσιαλιστών και Ελευθέρων Δημοκρατών καταλαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Ουγγρική Βουλή.

Τό μέχρι σήμερα κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Φιντέτζ, με επικεφαλής τον Βίκτορ Όρμπαν, φαίνεται να είναι ο μεγάλος χαμένος των βουλευτικών εκλογών.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλιστών και αυριανός πρωθυπουργός - εάν τα αποτελέσματα δεν αλλάξουν δραματικά - είναι ο πρώην τραπεζικός Πέτερ Μέντγκιεσι.

Οι Σοσιαλιστές αποτελούν διάδοχο κομματικό σχηματισμό των πρώην Κομμουνιστών.

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η προσέλευση των Ούγγρων ψηφοφόρων στις κάλπες του σημερινού δεύτερου γύρου ξεπέρασε το ποσοστό - ρεκόρ του πρώτου γύρου, 71%.

"Σεισμός" στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών
BBC News
Μόνο δύο από τους 16 υποψήφιους φτάνουν στον τελικό γύρο των εκλογών

21.4.2002 19:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την έξοδο των εκλογέων από τις κάλπες δείχνουν ότι ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, αναδεικνύεται στο μεγάλο νικητή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Αν και τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται αποκλειστικά σε δημοσκοπήσεις εξόδου (τα γνωστά exit polls), καθώς δεν έχει αρχίσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, εντούτοις αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό που συνταράσσει τα θεμέλια της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο νυν πρόεδρος και ηγέτης της γκωλικής παράταξης, Ζακ Σιράκ, που εξελέγη πρόεδρος το 1995 για επτά χρόνια, έχει μικρό προβάδισμα με περίπου 20% των ψήφων.

Αλλά ο ακροδεξιός ηγέτης Λεπέν κατορθώνει να ξεπεράσει το 17% των προτιμήσεων και να περάσει αντιμέτωπος του κ. Σιράκ, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα γίνει στις 5 Μαίου.

Ο 73χρονος Ζαν Μαρί Λεπέν αύξησε θεαματικά την επιρροή του στο εκλογικό σώμα, καθώς οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι με τα σκληρά μέτρα αντεγκληματικής πολιτικής που επρότεινε, εκμεταλλεύθηκε τους φόβους σημαντικής μερίδας εκλογέων.

Ο νυν πρωθυπουργός και ηγέτης των Σοσιαλιστών, Λιονέλ Ζοσπέν, που επικράτησε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 1997, φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις το 15 - 16% των ψήφων και αποκλείεται από το δεύτερο γύρο.

Νικητής και η αποχή

Η αποχή των Γάλλων εκλογέων από τις κάλπες είναι κατά τα φαινόμενα ο μεγάλος νικητής στο σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Από τα περίπου 40 εκατομμύρια Γάλλων εκλογέων είχε ψηφίσει ποσοστό μικρότερο του 60%, μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες.

Την ίδια ώρα οι τρείς μεγαλύτεροι οργανισμοί δημοσκοπήσεων προέβλεπαν ότι η αποχή θα ξεπεράσει το ποσοστό 28%.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας (το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ποσοστό αποχής παρατηρήθηκε στις εκλογές του 1969, όταν έφτασε το 22,4 %).

Σαρόν: Τελείωσε η "πρώτη φάση" των επιχειρήσεων
BBC News
Ισραηλινά τεθωρακισμένα αποχωρούν από τη Ραμάλα

21.4.2002 18:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι έληξε η πρώτη φάση της ισραηλινής επίθεσης στη Δυτική Όχθη, αλλά διεκήρυξε παράλληλα ότ ι η στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των Παλαιστινίων μαχητών θα συνεχιστεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αριέλ Σαρόν είπε ότι περατώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης "Αμυντική Ασπίδα" (Defensive Shield) η οποία - όπως είπε - είχε "σημαντικότατα αποτελέσματα".

Τα σχόλια Σαρόν έγιναν λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την πόλη Ναμπλούς και μέρος της Ραμάλα.

Αποκλεισμός Αραφάτ στη Ραμάλα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον εγκλωβισμένο στη Ραμάλα ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιτρέψει στον κ. Αραφάτ να ασκήσει την επιρροή του σε μιά προσπάθεια να πείσει τον παλαιστινιακό λαό για ειρηνική διέξοδο από την κρίση και δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Πάντως το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό του Παλαιστίνιου ηγέτη μέχρι οι Παλαιστίνιοι να παραδώσουν τους καταζητούμενους από το Ισραήλ μαχητές.

Συγκεκριμένα οι Ισραηλινοί απαιτούν την παράδοση τριών ατόμων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεχοβάμ Ζεεβί, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, αντιπρότεινε να δικάσει η παλαιστινιακή δικαιοσύνη τους τρείς υπόπτους, αλλά αρνήθηκε να τούς παραδώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιδράμουν στο αρχηγείο Αραφάτ με σκοπό να συλλάβουν τους τρείς υπόπτους.

Βηθλεέμ: Πολιορκία στο Ναό του Σωτήρος

Στη Βηθλεέμ η πολιορκία 240 Παλαιστινίων που έχουν οχυρωθεί μέσα στο Ναό της Γέννησης του Σωτήρος, συνεχίζεται.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι οι πολιορκημένοι μαχητές δεν έχουν πλέον αποθέματα τροφής.

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει το Ναό από τις 2 Απριλίου και ζητούν την παράδοση 35 - όπως λένε - "εξτρεμιστών" - ανάμεσα στους 240 Παλαιστίνιους πολίτες, που κετέφυγαν μέσα στο Ναό του Σωτήρος.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' καταδίκασε σήμερα την πολιορκία του Ναού χαρακτηρίζοντας την ως "ανυπόφορη ενέργεια".

Κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου κηρύγματος του, ο Ποντίφηκας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει το φαύλο κύκλο μίσους και βίας στη Μέση Ανατολή.

Νέες ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

Σήμερα ο Ισραηλινός στρατός συνέλαβε στρατιωτικό αξιωματούχο της οργάνωσης Φατάχ, στα πλαίσια νέας επιχείρησης ερευνών μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό Καλαντία, στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με πηγές αμφοτέρων των αντιμαχομένων μέσα στον καταυλισμό αυτό συνελήφθησαν περίπου 15 Παλαιστίνιοι.

Εξάλλου σύμφωνα με δήλωση Παλαιστινίων αξιωματούχων στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν ακόμα μαχητή της Φατάχ, κατά τη διάρκεια επιδρομής τους σε χωριό κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ.

Αποσύρονται οι ισραηλινοί από πόλεις της Δ. Όχθης
BBC News
Ισραηλινά άρματα μάχης θα παραμείνουν σε σημεία της Ραμάλα

21.4.2002 14:42 (Ωρα Λονδίνου)

Το Ισραήλ δεν αποδέχεται την αποστολή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, τριών ανώτατων αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι επρόκειτο να ασχοληθούν με τα όσα συνέβησαν εκεί κατά τη διάρκεια των αφοδρών συγκρούσεων του ισραηλινού στρατού με Παλαιστινίους.

Οι Ισραηλινές αρχές δήλωσαν οτι ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή, Τεριέ Ρεντ Λάρσεν, ο επικεφαλής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους προσφυγες Πίτερ Χάνσεν, και η επικεφαλής του γραφείου του Οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα ΜαίρηΡόμπινσον, είναι όλοι τους προκατειλημένοι αρνητικά απέναντι στο Ισραήλ.

Σύμφωνα μάλιστα με το Ισραηλινό ραδιόφωνο, ο πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Σαρόν ενδέχεται να αποκυρήξει τον κ. Λάρσεν ως ανεπιθύμητο πρόσωπο.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του κ. Λάρσεν για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Τζενίν, τις οποίες χαρακτήρισε "τρομακτικές πέρα απο κάθε φαντασία".

Εν τω μεταξύ οι Παλαιστίνιοι ξεκίνησαν τις επισκευές στην πόλη Ναμπλούς μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Τα ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν και απο την Ραμάλα, διευκρίνισαν όμως οτι θα παραμείνουν στα περίχωρα των δύο πόλεων για να προστατεύσουν όπως λένε το λαό του Ισραήλ.

Επίσης έγινε σαφές απο τον ισραηλινό στρατό ότι θα συνεχισθεί η πολιορκία του αρχηγείου του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, μέχρι εκείνος να παραδόσει τους υπόπτους που θέλουν ν' άνακρίνουν οι ισραηλινές αρχές.

Ο πρόεδρος Μπους κάλεσε τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς να είναι έτοιμοι να λάβουν σκληρές αποφάσεις προκειμένου να επέλθει ειρήνη.

Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα, τόνισε πως θα πρέπει να ξεπερασθούν τα προαιώνια μίση και πως η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι να συνυπάρξουν τα δύο κράτη, το Ισραηλινό και το Παλαιστινιακό, το ένα δίπλα στο άλλο.

Αποσύρονται οι ισραηλινοί από πόλεις της Δ. Όχθης
BBC News
Ισραηλινά άρματα μάχης θα παραμείνουν σε σημεία της Ραμάλα

21.4.2002 14:21 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι άρχισαν να αποσύρονται από τη Ναμπλούς και τη Ραμάλα, αλλά θα παραμείνουν στα περίχωρα και των δύο αυτών πόλεων της Δυτικής Όχθης για την ασφάλεια, όπως είπαν, των Ισραηλινών πολιτών.

Τονίζουν όμως ότι θα συνεχισθεί η πολιορκία του αρχηγείου του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, μέχρι να παραδόσει ο κ. Αραφάτ τους υπόπτους που θέλουν να ανακρίνουν οι ισραηλινές αρχές.

Οι Ισραηλινοί είχαν νωρίτερα αποσυρθεί από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, αφήνοντας όμως πίσω τους ερείπια.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε πως η καταστροφή της Τζενίν, αποτελεί τραγωδία για χιλιάδες Παλαιστινίους.

Οι Παλαιστίνιοι, εντωμεταξύ, που κατέφυγαν πριν από δύο εβδομάδες στο Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ, ο οποίος πολιορκείται ακόμη από τους Ισραηλινούς, δήλωσαν πως δεν έχουν πλέον τρόφιμα.

Όπως μεταδίδει ένας από τους ανταποκριτές του BBC που βρίσκεται εκεί, δεν υπάρχουν πλέον τρόφιμα ούτε και για ένα γεύμα και για τους 240 Παλαιστίνιους που βρίσκονται στην εκκλησία.

Ο πρόεδρος Μπους κάλεσε τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς να είναι έτοιμοι να λάβουν σκληρές αποφάσεις προκειμένου να επέλθει ειρήνη.

Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα, τόνισε πως θα πρέπει να ξεπερασθούν τα προαιώνια μίση και πως η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι να συνυπάρξουν τα δύο κράτη, το Ισραηλινό και το Παλαιστινιακό, το ένα δίπλα στο άλλο.

Πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
BBC News
Μόνο δύο από τους 16 υποψήφιους φτάνουν στον τελικό γύρο των εκλογών

21.4.2002 14:13 (Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα από το πρωί περίπου 40 εκατομμύρια Γάλλοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Συνολικά, δεκαέξι υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία αν και αναμένεται πως η αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο θα γίνει ανάμεσα στον σημερινό πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, και στον πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν.

H εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία αναμένεται επίσης να αποφέρει σημαντικούς ψήφους σε εξτρεμιστικά κόμματα, ενώ αυξημένη αναμένεται η αποχή.

Με πολύ λίγες διαφορές μεταξύ των πολιτικών προγραμμάτων Ζοσπέν και Σιράκ, η προσοχή φαίνεται να επικεντρώνεται στην προσωπικότητα των δύο αντρών που μοιράζονται την εξουσία στη Γαλλία από το 1997.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Ζακ Σιράκ έχει μικρό προβάδισμα, ενώ έως και 30% των ψηφοφόρων θα απέχουν.

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, η αποχή θα έχει αυξηθεί 8,4 ποσοστιαίες μονάδες από τον πρώτο γύρο των προηγούμενων προεδρικών εκλογών πριν επτά χρόνια, όταν 21,6% των ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Σύννεφα εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Ευρώπης
BBC News
Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα έχουν ενοχλήσει την Ευρώπη

21.4.2002 14:13 (Ωρα Λονδίνου)
Την αντίδραση τους στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει δασμούς ύψους 100% στην αξία αρκετών αμερικανικών προϊόντων εξέφρασαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η Κομισιόν παρουσίασε τη σχετική πρόταση στις χώρες μέλη της Ε.Ε την Παρασκευή ως απάντηση στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να ζητά την επιβολή των δασμών από τις 18 Ιουνίου.

Σύμφωνα με αναλυτές η επιλογή των προϊόντων, στα οποία αναμένεται να επιβληθούν δασμοί, έχει ως στόχο την άσκηση πολιτικών πιέσεων στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπούς.

Έτσι μεταξύ των προϊόντων αυτών αναμένεται να συμπεριληφθούν και τα εσπεριδοειδή της Φλόριδας- μιας πολιτείας που έκρινε σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2000.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χάνς Άιχελ αναφέρθηκε το Σάββατο στο ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Φόβοι κατάρρευσης: Απαγορεύθηκαν οι τραπεζικές συναλλαγές στην Αργεντινή
BBC News
Οι Αργεντινοί έσπευδαν μέχρι χθές να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν από τις τράπεζες

21.4.2002 14:13 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής δήλωσε πως αναστέλλει επ' αόριστον από τη Δευτέρα τις τραπεζικές και συναλλαγματικές συναλλαγές.

Το μέτρο αυτό ελήφθη μετά τις αποφάσεις που εξέδωσαν πολλά δικαστήρια επιτρέποντας στους καταθέτες ν' αποσύρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους παρά τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί.

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, χθες μόνο απεσύρθησαν περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια, και οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής.

Ουάσινγκτον: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης
BBC News
Συνάντηση των υπουργών της G7

21.4.2002 14:14 (Ωρα Λονδίνου)
Η παγκοσμιοποίηση, ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" αλλά και οι επιδρομές των Ισραηλινών εναντίων των Παλαιστινίων κυριάρχησαν στα συνθήματα χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, με αφορμή τη συνάντηση των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Υπό δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΔΝΤ ενώ πορείες έχουν προγραμματιστεί να περάσουν έξω από το Λευκό Οίκο αλλά και τα γραφεία μεγάλων εταιρειών όπως η Coca-Cola, η Citibank αλλά και η βιομηχανία γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και φαρμάκων Monsanto.

Η αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Ολες οι άδειες των αστυνομικών έχουν ανασταλεί και από το κέντρο της πόλης έχουν απομακρυνθεί τα γραμματοκιβώτια, οι κάδοι σκουπιδιών και άλλα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διαδηλωτές εάν σημειωθούν επεισόδια.

Εντωμεταξύ, οι υπουργοί οικονομικών των επτά περισσότερο βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών που συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε ανακοίνωσή τους οι G7 εξέφρασαν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση της Αργεντινής, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν οι διακυμάνσεις τις τιμής του πετρελαίου.

Αποσύρονται τα ισραηλινά στρατεύματα από Ναμπλούς και Ραμάλα
BBC News
Ισραηλινά άρματα μάχης θα παραμείνουν σε σημεία της Ραμάλα

21.4.2002 7:21 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι άρχισαν να αποσύρονται από τη Ναμπλούς και τη Ραμάλα, αλλά θα παραμείνουν στα περίχωρα και των δύο αυτών πόλεων της Δυτικής Όχθης για την ασφάλεια, όπως είπαν, των Ισραηλινών πολιτών. Τονίζουν όμως ότι θα συνεχισθεί η πολιορκία του αρχηγείου του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, μέχρι να παραδόσει ο κ. Αραφάτ τους υπόπτους που θέλουν να ανακρίνουν οι ισραηλινές αρχές.

Οι Ισραηλινοί είχαν νωρίτερα αποσυρθεί από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, αφήνοντας όμως πίσω τους ερείπια. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε πως η καταστροφή της Τζενίν, αποτελεί τραγωδία για χιλιάδες Παλαιστινίους.

Οι Παλαιστίνιοι, εντωμεταξύ, που κατέφυγαν πριν από δύο εβδομάδες στο Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ, ο οποίος πολιορκείται ακόμη από τους Ισραηλινούς, δήλωσαν πως δεν έχουν πλέον τρόφιμα. Όπως μεταδίδει ένας από τους ανταποκριτές του BBC που βρίσκεται εκεί, δεν υπάρχουν πλέον τρόφιμα ούτε και για ένα γεύμα και για τους 240 Παλαιστίνιους που βρίσκονται στην εκκλησία.

Ο πρόεδρος Μπους κάλεσε τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς να είναι έτοιμοι να λάβουν σκληρές αποφάσεις προκειμένου να επέλθει ειρήνη. Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα, τόνισε πως θα πρέπει να ξεπερασθούν τα προαιώνια μίση και πως η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι να συνυπάρξουν τα δύο κράτη, το Ισραηλινό και το Παλαιστινιακό, το ένα δίπλα στο άλλο.

Πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
BBC News
Μόνο δύο από τους 16 υποψήφιους φτάνουν στον τελικό γύρο των εκλογών

21.4.2002 7:33 (Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα από το πρωί περίπου 40 εκατομμύρια Γάλλοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Συνολικά, δεκαέξι υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία αν και αναμένεται πως η αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο θα γίνει ανάμεσα στον σημερινό πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, και στον πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν.

Ή εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία αναμένεται επίσης να αποφέρει σημαντικούς ψήφους σε εξτρεμιστικά κόμματα, ενώ αυξημένη αναμένεται η αποχή.

Με πολύ λίγες διαφορές μεταξύ των πολιτικών προγραμμάτων Ζοσπέν και Σιράκ, η προσοχή φαίνεται να επικεντρώνεται στην προσωπικότητα των δύο αντρών που μοιράζονται την εξουσία στη Γαλλία από το 1997.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Ζακ Σιράκ έχει μικρό προβάδισμα, ενώ έως και 30% των ψηφοφόρων θα απέχουν.

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, η αποχή θα έχει αυξηθεί 8,4 ποσοστιαίες μονάδες από τον πρώτο γύρο των προηγούμενων προεδρικών εκλογών πριν επτά χρόνια, όταν 21,6% των ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Σύννεφα εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Ευρώπης
BBC News
Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα έχουν ενοχλήσει την Ευρώπη

21.4.2002 7:40 (Ωρα Λονδίνου)
Την αντίδραση τους στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει δασμούς ύψους 100% στην αξία αρκετών αμερικανικών προϊόντων εξέφρασαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η Κομισιόν παρουσίασε τη σχετική πρόταση στις χώρες μέλη της Ε.Ε την Παρασκευή ως απάντηση στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να ζητά την επιβολή των δασμών από τις 18 Ιουνίου.

Σύμφωνα με αναλυτές η επιλογή των προϊόντων, στα οποία αναμένεται να επιβληθούν δασμοί, έχει ως στόχο την άσκηση πολιτικών πιέσεων στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Έτσι μεταξύ των προϊόντων αυτών αναμένεται να συμπεριληφθούν και τα εσπεριδοειδή της Φλόριδας- μιας πολιτείας που έκρινε σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2000.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χανς Άιχελ αναφέρθηκε το Σάββατο στο ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Γιουγκοσλάβος στρατηγός έτοιμος να παραδοθεί στη Χάγη
BBC News
Ο Όιντανιτς πρόκειται να βρεθεί στη Χάγη με τον Μιλόσεβιτς

21.4.2002 8:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας πρώην στρατηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να παραδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Στρατηγός Ντράγκολιουμπ Όιντανιτς είπε ότι θα μεταβεί στη Χάγη την ερχόμενη εβδομάδα.

Η προθεσμία για την παράδοση των κατηγορούμενων επρόκειτο να εκπνεύσει χθες Σάββατο, αλλά επειδήτα δικαστήρια δεν λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα, δόθηκε παράταση μέχρι αύριο Δευτέρα.

Ο Στρατηγός Όιντανιτς ηγείτο των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο το 1998 και 1999.

Την περασμένη Τετάρτη, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, που έχει υποσχεθεί να συνεργαστεί με τη Χάγη, εξέδωσε λίστα με 23 υπόπτους για εγκλήματα πολέμου, ενώ τους έδωσε τρεις μέρες να παραδοθούν με αντάλλαγμα εγγυήσεις για αποφυλάκισή τους πριν από τη δίκη τους.

Φόβοι κατάρρευσης: Απαγορεύθηκαν οι τραπεζικές συναλλαγές στην Αργεντινή
BBC News
Οι Αργεντινοί έσπευδαν μέχρι χθές να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν από τις τράπεζες

21.4.2002 7:43 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής δήλωσε πως αναστέλλει επ' αόριστον από τη Δευτέρα τις τραπεζικές και συναλλαγματικές συναλλαγές.

Το μέτρο αυτό ελήφθη μετά τις αποφάσεις που εξέδωσαν πολλά δικαστήρια επιτρέποντας στους καταθέτες ν' αποσύρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους παρά τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί.

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, χθες μόνο απεσύρθησαν περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια, και οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής.

Τελικός γύρος βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία
BBC News
Προσέλευση ρεκόρ ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των εκλογών

21.4.2002 8:43 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ουγγαρία άνοιξαν σήμερα οι κάλπες για τον δεύτερο και τελικό γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Στον πρώτο γύρο, οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης είχαν προηγηθεί του κυβερνώντος κόμματος της κεντροδεξιάς.

Οι Σοσιαλιστές, αρχηγός των οποίων είναι ο πρώην τραπεζικός Πέτερ Μεντγκιέσι, νίκησαν στον πρώτο γύρο τον συντηρητικό πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν με 42%, με διαφορά μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Από τον πρώτο γύρο ο Βίκτορ Όρμπαν επικέντρωσε την εκστρατεία του στους ψηφοφόρους της ουγγρικής επαρχίας, ενώ οι Σοσιαλιστές ενίσχυσαν το προβάδισμά τους συνάπτωντας συμφωνία με το κόμμα μειοψηφίας, τον Φιλελεύθερο Συνασπισμό Ελεύθερων Δημοκρατών.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς στον πρώτο γύρω το 71% του εκλογικού σώματος συμετείχε στην ψηφοφορία.

Ουάσινγκτον: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης
BBC News
Συνάντηση των υπουργών της G7

21.4.2002 8:52 (Ωρα Λονδίνου)
Η παγκοσμιοποίηση, ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" αλλά και οι επιδρομές των Ισραηλινών εναντίων των Παλαιστινίων κυριάρχησαν στα συνθήματα χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, με αφορμή τη συνάντηση των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Υπό δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΔΝΤ ενώ πορείες έχουν προγραμματιστεί να περάσουν έξω από το Λευκό Οίκο αλλά και τα γραφεία μεγάλων εταιρειών όπως η Coca-Cola, η Citibank αλλά και η βιομηχανία γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και φαρμάκων Monsanto.

Η αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Ολες οι άδειες των αστυνομικών έχουν ανασταλεί και από το κέντρο της πόλης έχουν απομακρυνθεί τα γραμματοκιβώτια, οι κάδοι σκουπιδιών και άλλα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διαδηλωτές εάν σημειωθούν επεισόδια.

Εντωμεταξύ, οι υπουργοί οικονομικών των επτά περισσότερο βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών που συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε ανακοίνωσή τους οι G7 εξέφρασαν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση της Αργεντινής, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν οι διακυμάνσεις τις τιμής του πετρελαίου.

Φόβοι νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ
BBC News
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται παρόμοια προειδοποίηση μετά την 11η Σεπτεμβρίου

21.4.2002 8:47 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό FBI προειδοποίησε εκατοντάδες τράπεζες και άλλους οργανισμούς σε δώδεκα πολιτείες και στην πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον, να βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωίσουν ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ, έσπευσε ωστόσο να διευκρινήσει πως οι αρχές δεν είναι βέβαιε για το πόσο βάσιμα είναι τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, τα οποία πιστεύεται πως προέρχονται από πληροφορίες που έδωσαν συλληφθέντα μέλη του δικτύου αλ-Κάιντα.

Ας σημειωθεί ότι η προειδοποίηση του FBI έγινε καθώς στην Ουάσινγκτον συγκεντρώθηκαν πολλοί ξένοι υπουργοί Οικονομικών για τη σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συνεχίζονται οι έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα στο Μιλάνο
BBC News
O Πύργος Πιρέλι μετά το δυστύχημα

21.4.2002 8:20 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι έρευνες των ιταλικών αρχών για να διαπιστωθούν τα αίτια της προχθεσινής πρόσκρουσης ενός μικρού τουριστικού αεροσκάφους στον ουρανοξύστη Πιρέλι, στο κέντρο του Μιλάνου, με αποτέλεσμα 3 άτομα να βρουν το θάνατο και να τραυματιστούν περίπου 60.

Οπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές του BBC στη Ρώμη, διάφορα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: μυστήριο παραμένει γιατί το αεροπλάνο, που είχε ξεκινήσει από το Λοκάρνο της Ελβετίας, προσέκρουσε στο υψηλότερο κτίριο του

Μιλάνου ή γιατί δεν προσγειώθηκε σ' έναν από τους διαδρόμους του αεροδρομίου Λινάτε, αφού ο πιλότος είχε αναφέρει πως παρουσίαζε πρόβλημα το σκάφος του. Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι είχε θεαθεί και δεύτερο αεροπλάνο στην περιοχή.

Οι έρευνες τώρα στρέφονται περισσότερο στο παρελθόν και την προσωπικότητα του πιλότου, Λουίτζι Φασούλο, και ειδικότερα στο ενδεχόμενο ο Φασούλο να διάλεξε αυτό τον τρόπο για να αυτοκτονήσει.

Ο γιος του επιβαβαίωσε ότι ο πατέρας του αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα ενώ ιταλική εφημερίδα αναεβάζει το ύψος των χρεών στο 1 εκατομύριο ευρώ.

Ο Πύργος Πιρέλι είναι το ψηλότερο κτίριο του Μιλάνου- με συνολικό ύψος 120 μέτρα- και βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Στο κτίριο στεγάζεται η νομαρχία Λομβαρδίας αλλά οι τελευταίοι όροφοι ανακαινίζονται και έτσι υπήρχε πολύ λιγότερος κόσμος απ' ότι συνήθως

Δυνάμεις της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν αρκετους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στους ανελκυστήρες του κτιρίου.

Επισκόπηση του βρετανικού κυριακάτικου Τύπου

21.4.2002 6:38 (Ωρα Λονδίνου)
"Πάνω από τους μισούς Βρετανούς ηλικίας από 16 έως 24 ετών έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών", αποκαλύπτει στην πρώτη της σελίδα η Ομπσέρβερ, στηριζόμενη στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έκανε για λογαριασμό της εφημερίδας ο οργανισμός ICM. H ίδια δημοσκόπηση έδειξε, γράφει η Ομπσέρβερ, ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν το τσιγάρο και το αλκοόλ πιο επικίνδυνα από το "έκστασι" και την ινδική κάναβη.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του οργανισμού ΙCM, που έγινε αυτή τη φορά για λογαριασμό της Κυριακάτικης Τέλεγκραφ και δημοσιεύεται σήμερα, το 54% των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος και το 76% ολόκληρου του εκλογικού σώματος υποστηρίζει την απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ν' αυξήσει κατά 1% τους άμεσους φόρους για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σε διαφορετικά συμπεράσματα, όμως, καταλήγει σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που έγινε την Πέμπη και την Παρασκευή από την YouGov: όπως εξηγούν στην πρώτη τους σελίδα οι Κυριακάτικοι Τάιμς, το 58% των ψηφοφόρων πιστεύει πως το κυβερνόν Εργατικό Κόμμα παρέβη την υπόσχεση που είχε δόσει προεκλογικά, ότι δηλαδή δεν επρόκειτο να αυξήσει τους άμεσους φόρους. Επιπλέον, το 57% δεν είναι πεπεισμένο ότι θα δωθεί το βρετανικό ΕΣΥ μόνο με τους φόρους, όπως επιμένουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Μπλερ, και πως έχουν επομένως δίκιο οι Συντηρητικοί οι οποίοι πιστεύουν πως θα πρέπει ν'αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι χρηματόδτησης του συστήματος υγείας.

"Ο Μπλερ έβαλε φρένο σε νέα αύξηση των φόρων" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ομπσέρβερ η οποία εξηγεί πως ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζει σε κατ' ιδίαν συζητήσεις πως οι αυξήσεις των φόρων που περιέχει ο νέος προϋπολογισμός είναι ένα "συμβόλαιο με το λαό" που έγινε για τη σωτηρία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πως δεν πρόκειται να έχουν συνέχεια.

Η Ιντιπέντεντ της Κυριακής υποσηρίζει στην πρώτη της σελίδα ότι η κυβέρνηση Μπλερ σκοπεύει να πάρει το ρίσκο και να προκηρύξει στα τέλη του έτους δημο ψήφισμα που θα αποφασίσει την ένταξη ή όχι της Βρετανίας στο ευρώ.

Η ίδια εφημερίδα είναι η μόνη που αναφέρεται στην πρώτη της σελίδα στο Μεσανατολικό: όπως τονίζει, η απόφαση των Ισραηλινών να μην επιτρέψουν επί μέρες την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τζενίν συνιστά "έγκλημα πολέμου", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

"Ο ΙΡΑ επανεξοπλίζεται, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της "Κυριακάτικης Τέλεγκραφ" η οποία υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ανώτερα στελέχη του ΙΡΑ αγοράσαν στα τέλη του 2001 από τη Μόσχα είκοσι υπερσύγχρονα αυτόματα όπλα που μπορούν να ρίξουν 1800 σφαίρες το λεπτό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.