Compact version |
|
Friday, 22 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-04-18
O Πύργος Πιρέλι μετά το ατύχημα 19.4.2002 4:23 (Ωρα Λονδίνου) Οπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές του BBC στη Ρώμη, διάφορα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: μυστήριο παραμένει γιατί το αεροπλάνο, που είχε ξεκινήσει από το Λοκάρνο της Ελβετίας, προσέκρουσε στο υψηλότερο κτίριο του Μιλάνου ή γιατί δεν προσγειώθηκε το αεροπλάνο σ'εναν απ'τους διαδρόμους του αεροδρομίου Λινάτε, αφού ο πιλότος είχε αναφέρει πως παρουσίαζε πρόβλημα το σκάφος του. Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι είχε θεαθεί και δεύτερο αεροπλάνο στην περιοχή. Οι ιταλικές αρχές δηλώνουν πως πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για ατύχημα και όχι για τρομοκρατική ενέργεια, σαν αυτή που είχε γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου εναντίον των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης, αν και ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έθεσε την πολεμική αεροπορία σε κατάσταση επιφυλακής "μέχρι να ξεκαθαριστεί", όπως είπε, "η κατάσταση": Στις 18.45 ένα μικρό τουριστικό αεροπλάνο τύπου Πάιπερ- από το Λοκάρνο της Ελβετίας με προορισμό το Μιλάνο- προσέκρουσε και συνετρίβη στο 25ο όροφο του κτιρίου Πιρέλι. Οι τελευταίοι όροφοι του ουρανοξύστη έπιασαν φωτιά, αλλά η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατάφερε να την σβήσει. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Κλαούντιο Σκαγόλα, δήλωσε ότι πρόκειται μάλλον για ατύχημα. Οι έρευνες των αρχών έχουν επικεντρωθεί στο γιατί δεν βρέθηκε κάποιος διάδρομος να προσγειωθεί το αεροσκάφος και έτσι αναγκάστηκε ο πιλότος να πέσει πάνω στον Πύργο της Πιρέλι. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Τζίνο Φασούλο, είχε στείλει σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου στο οποίο ανέφερε ότι είχε πρόβλημα με την προσγείωση λίγο πριν συντριβή στο κτίριο Πιρέλι. Η είδηση για την συντριβή του αεροσκάφους είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές των μετοχών στα χτηματηστήρια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. < p>Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σύλβιο Μπερλουσκόνι, διέκοψε την επίσκεψη του στην Βουλγαρία και επέστρεψε για να προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Πύργος Πιρέλι είναι το ψηλότερο κτίριο του Μιλάνου- με συνολικό ύψος 120 μέτρα- και βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Στο κτίριο στεγάζεται η νομαρχία Λομβαρδίας αλλά οι τελευταίοι όροφοι ανακαινίζονται και έτσι υπήρχε πολύ λιγότερος κόσμος απ'ότι συνήθως. Δυνάμεις της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν αρκετους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στους ανελκυστήρες του κτιρίου. Για το συμβάν ενημερώθηκε ο αμερικανός Πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.
Πέθανε ο ανθρωπολόγος Θορ Χέγερνταλ
19.4.2002 1:53 (Ωρα Λονδίνου) Ο Χέγερνταλ έγινε διάσημος όταν διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό σε μία ξύλινη σχεδία προσπαθώντας να αποδείξει ότι οι ιθαγενείς του Ειρηνικού προέρχονταν από την Βόρεια Αμερική και όχι από τις Ινδίες. Η αποστολή που αποτυπώθηκε και σε ντοκυμαντερ κέρδισε το βραβείο Οσκαρ, ενώ το βιβλίο που περιέγραφε την αποστολή πούλησε περισσότερα από 60 εκατομύρια αντίτυπα. Στα επιτευγματά του ακόμα προσμετράται το ότι διέσχισε τον Ατλαντικό από αυσχέδια σχεδία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Με αυτή την αποστολή ήθελε να δείξει ότι ενδεχομένως οι Αιγύπτιοι μπορεί να είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό πολλοί πριν από τον Κολόμβο. Πολλοί γενετιστές εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις θεωρίες του, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ήταν λανθασμένες.
Επισκόπηση του ευρωπαικού τύπου
19.4.2002 3:23 (Ωρα Λονδίνου) Οι γαλλική Λε Φιγκαρό, σημειώνει ότι οι εικόνες του πυκνού καπνού στον ουρανοξύστη της Πιρέλι, έφεραν πάλι στο μυαλό μας τους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη. Η ισπανική Λα Ραζόν, υποστηρίζει ότι το αεροπορικό δυστύχημα του Μιλάνου παρέχει μια ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Η γερμανική Ντι Βελτ, τονίζει ότι ανεξάρτητα από το αν ήταν ατύχημα ή τρομοκρατική ενέργεια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο γεγονός έφερε το φόβο ενός νέου κύμματος τρομοκρατίας στην Eυρώπη. O φόβος είναι απόλυτα δικαιολογημένος, αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει τη βομβιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε συναγωγή στην Τυνησία, όπου και σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι. Η Ντι Βελτ καταλήγει με το συμπέρασμα ότι οτιδήποτε και να προκύψει από την έρευνα στο Μιλάνο, ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία θα διαρκέσει πολύ καιρό. Η Φρανκφούρτερ Ζέιτουνγκ, επισημαίνει ότι μετά την επίθεση στην Τυνησία, οι Γερμανοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι αποτελούν και αυτοί στόχο των Ισλαμιστών τρομοκρατών. Στη Γαλλία οι εφημερίδες, ασχολούνται κυρίως με τις προεδρικές εκλογές στη χώρα τους. Η Λε Νουβέλ Ομπσερβατόρ, υπογραμμίζει τα αντιφατικά μηνύματα που λαμβάνονται από τις δημοσκοπήσεις, σχετικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αν και η ειλικρίνια θεωρείται η μεγαλύτερη αρετή για έναν υποψήφιο από τους Γάλλους και οι δημοσκοπήσεις δέιχνουν ότι μόνο το 8% των ψηφοφόρων θεωρεί τον Σιράκ ειλικρινή, παρ'ολα αυτά, η σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας προηγείται του Λιονέλ Ζοσπέν με δύο ποσοστιαίες μονάδες. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ποτέ στο παρελθόν οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν ήταν τόσο αναποφάσιστοι. Η αυστριακή Ντι Πρέσσε, είναι ιδιαίτερα επικριτική προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το πώς χειρίσθηκε στο προέ δρικο διάταγμα που απήυθηνε, το θέμα της Τσετσενίας . Στο ίδιο μήκος κύμματος κινείται και η Φρανκφούρτερ Ζέιτουνγκ, που σημειώνει ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν είπε τίποτα το ιδιαίτερο αν και λίγες ώρες πριν Τσετσένοι εξτρεμιστές είχαν δολοφονήσει περισσότερους από 30 στρατιώτες και αστυνομικούς ενώ από την πλευρά του ο ρωσικός στρατός είχε απαντήσει σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά.
Αεροπλάνο έπεσε πάνω σε ουρανοξύστη στο Μιλάνο
19.4.2002 1:52 (Ωρα Λονδίνου) Οι τελευταίοι όροφοι του ουρανοξύστη έπιασαν φωτιά, αλλά η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατάφερε να την σβήσει. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις αρχές καθώς ακόμα γυαλιά πέφτουν από το "λαβωμένο" κτίριο. Το ατύχημα συνέβη στις 18.45, και πολλοί από τους εργαζόμενους στο κτίριο είχαν ήδη φύγει. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Κλαούντιο Σκαγόλα, δήλωσε ότι πρόκειται μάλλον για ατύχημα. Οι έρευνες των αρχών έχουν επικεντρωθεί στο γιατί δεν βρέθηκε κάποιος διάδρομος να προσγειωθεί το αεροσκάφος και έτσι αναγκάστηκε ο πιλότος να πέσει πάνω στον Πύργο της Πιρέλι. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Τζίνο Φασούλο, είχε στείλει σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου στο οποίο ανέφερε ότι είχε πρόβλημα με την προσγείωση λίγο πριν συντριβή στο κτίριο Πιρέλι. Η είδηση για την συντριβή του αεροσκάφους είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές των μετοχών στα χτηματηστήρια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σύλβιο Μπερλουσκόνι, διέκοψε την επίσκεψη του στην Βουλγαρία και επέστρεψε για να προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η κυβέρνηση έχει θέσει την αεροπορία σε πλήρη ετοιμότητα μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση. Ο Πύργος Πιρέλι είναι το ψηλότερο κτίριο του Μιλάνου- με συνολικό ύψος 120 μέτρα- και βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Στο κτίριο στεγάζεται η νομαρχία Λομβαρδίας αλλά οι τελευταίοι όροφοι ανακαινίζονται και έτσι υπήρχε πολύ λιγότερος κόσμος απ'ότι συνήθως. Δυνάμεις της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν αρκετους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στους ανελκυστήρες του κτιρίου. Για το συμβάν ενημερώθηκε ο αμερικανός Πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.
"Αποτρόπαια η κατάσταση στη Τζενίν"
19.4.2002 0:17 (Ωρα Λονδίνου) Οι ειδικοί απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή περιγράφουν ως "αποτρόπαια πέρα από κάθε πραγματικότητα" την κατάσταση στον κατεστραμένο προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου σημειώθηκαν οι αιματηρότερες συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τέρζε Ρόαντ Λάρσεν είπε ότι πτώματα σε αποσύνθεση ήταν σπαρμένα σε ολόκληρο τον καταυλισμό, ο οποίος έμοιαζε να έχει χτυπηθεί από σεισμό. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ έκανε έκκληση στο Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό του καταυλισμού και να επιτρέψει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αρωγής ώστε να προσφέρουν τροφη, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους επιζώντες. Επίσης ο κ. Λάρσεν είπε ότι θα ζητήσει από το γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν να προτείνει τη διεξαγωγή έρευνας του Οργανισμού για το τι πραγματικά συνέβη στη Τζενίν. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι οι δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ "ήταν υπερβολικές λόγω συναισθηματικής φόρτισης".
Επιβατικό τραίνο εκτροχιάστηκε στις ΗΠΑ
19.4.2002 1:56 (Ωρα Λονδίνου) Αποτέλεσμα του δυστυχήματος που συνέβη στην διαδρομή από το Ορλάντο της Φλόριντα στην Ουάσιγκτον, ήταν να χάσουν την ζωή τους τρεις άνθρωποι και περοσσότεροι από 70 να παγιδευτούν στα εκτροχιασμένα βαγόνια. Τα ειδησειογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι στα δέκα εκτροχιασμένα βαγόνια έχουν παγιδευτεί περισσότερα από 75 άτομα. Το τραίνο που μεταφέρει 427 επιβάτες, μετέφερε και αυτοκίνητα. Αμέσως στην δασώση περιοχή έφτασαν τα σωστικά συνεργεία. Εικόνες από το μέρος του ατυχύματος δείχνουν αυτοκίνητα γύρω από τις γραμμές. Οι αρχές ακόμα δεν εχουν δώσει περισσότερα στοιχεία για τους λόγους του ατυχήματος ενω στην Ουάσινκτον ανακοίνωσε ότι στέλνει ομάδα που θα ερευνησουν τι συνέβη.
Επιβατικό τραίνο εκτροχιάστηκε στις ΗΠΑ
19.4.2002 0:35 (Ωρα Λονδίνου) Αποτέλεσμα του δυστυχήματος που συνέβη στην διαδρομή από το Ορλάντο της Φλόριντα στην Ουάσιγκτον, ήταν να χάσουν την ζωή τους τρεις άνθρωποι και αρκετοί άλλοι να παγιδευτούν στα εκτροχιασμένα βαγόνια. Τα ειδησειογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι στα δέκα εκτροχιασμένα βαγόνια έχουν παγιδευτεί περισσότερα από 75 άτομα. Το τραίνο που μεταφέρει 427 επιβάτες, μετέφερε και αυτοκίνητα. Αμέσως στην δασώση περιοχή έφτασαν τα σωστικά συνεργεία. Εικόνες από το μέρος του ατυχύματος δείχνουν αυτοκίνητα γύρω από τις γραμμές. Οι αρχές ακόμα δεν εχουν δώσει περισσότερα στοιχεία για τους λόγους του ατυχήματος ενω στην Ουάσινκτον ανακοίνωσε ότι στέλνει ομάδα που θα ερευνησουν τι συνέβη.
Αεροπλάνο έπεσε πάνω σε ουρανοξύστη στο Μιλάνο
19.4.2002 0:16 (Ωρα Λονδίνου) Οι τελευταίοι όροφοι του ουρανοξύστη έπιασαν φωτιά, αλλά η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατάφερε να την σβήσει. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις αρχές καθώς ακόμα γυαλιά πέφτουν από το "λαβωμένο" κτίριο. Το ατύχημα συνέβη στις 18.45, και πολλοί από τους εργαζόμενους στο κτίριο είχαν ήδη φύγει. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Κλαούντιο Σκαγόλα, δήλωσε ότι πρόκειται μάλλον για ατύχημα. Οι έρευνες των αρχών έχουν επικεντρωθεί στο γιατί δεν βρέθηκε κάποιος διάδρομος να προσγειωθεί το αεροσκάφος και έτσι αναγκάστηκε ο πιλότος να πέσει πάνω στον Πύργο της Πιρέλι. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Τζίνο Φασούλο, είχε στείλει σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου στο οποίο ανέφερε ότι είχε πρόβλημα με την προσγείωση λίγο πριν συντριβή στο κτίριο Πιρέλι. Η είδηση για την συντριβή του αεροσκάφους είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές των μετοχών στα χτηματηστήρια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σύλβιο Μπερλουσκόνι, διέκοψε την επίσκεψη του στην Βουλγαρία και επέστρεψε για να προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η κυβέρνηση έχει θέσει την αεροπορία σε πλήρη ετοιμότητα μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση. Ο Πύργος Πιρέλι είναι το ψηλότερο κτίριο του Μιλάνου- με συνολικό ύψος 120 μέτρα- και βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Στο κτίριο στεγάζεται η νομαρχία Λομβαρδίας αλλά οι τελευταίοι όροφοι ανακαινίζονται και έτσι υπήρχε πολύ λιγότερος κόσμος απ'ότι συνήθως. Δυνάμεις της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν αρκετους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στους ανελκυστήρες του κτιρίου. Για το συμβάν ενημερώθηκε ο αμερικανός Πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.
"Αποτρόπαια η κατάσταση στη Τζενίν"
19.4.2002 0:17 (Ωρα Λονδίνου) Οι ειδικοί απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή περιγράφουν ως "αποτρόπαια πέρα από κάθε πραγματικότητα" την κατάσταση στον κατεστραμένο προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου σημειώθηκαν οι αιματηρότερες συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τέρζε Ρόαντ Λάρσεν είπε ότι πτώματα σε αποσύνθεση ήταν σπαρμένα σε ολόκληρο τον καταυλισμό, ο οποίος έμοιαζε να έχει χτυπηθεί από σεισμό. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ έκανε έκκληση στο Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό του καταυλισμού και να επιτρέψει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αρωγής ώστε να προσφέρουν τροφη, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους επιζώντες. Επίσης ο κ. Λάρσεν είπε ότι θα ζητήσει από το γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν να προτείνει τη διεξαγωγή έρευνας του Οργανισμού για το τι πραγματικά συνέβη στη Τζενίν. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι οι δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ "ήταν υπερβολικές λόγω συναισθηματικής φόρτισης".
Άρχισε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού
19.4.2002 0:17 (Ωρα Λονδίνου) Ο γγ του ΟΗΕ μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, είπε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τόσο επικίνδυνη που απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά στην απόφαση αποστολής πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης. Εν τω μεταξύ,ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία και χωρίς την επίτευξη εκεχειρίας ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ και του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. "Επί του παρόντος είναι αδύνατη η επίτευξη εκεχειρίας" είπε μετά το πέρας των συνομιλιών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που απηύθηνε μήνυμα και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Σε δηλώσεις τους όμως ο αμερικανός πρόεδρος Μπους επιμένει ότι η ειρηνευτική αποστολή του Κόλiν Πάουελ στη Μέση Ανατολή δεν ήταν πλήρης αποτυχία. "Κάποια πρόοδος σημειώθηκε", είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ ξεκίνησε η αποχώρηση του ισραηίνού στρατού από τη Τζενίν και τη Ναμπλούς. Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Βενιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δήλωσε στην τηλεόραση της χώρας του ότι ελπίζει πως η αποχώρηση από τις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Οχθης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή. Τόνισε όμως ότι η Ραμάλα και η Βηθλεέμ θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του στρατου Στη Βηθλεέμ, ο δήμαρχος της πόλης, Χάνα Νάσερ, είχε συνομιλίες με αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού όσον αφορά τη λύση της πολιορκίας γύρω από το ναό της Γεννήσεως, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 200 Παλαιστίνιοι. Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή, Τέρζε Ρόντ Λάρσεν, επισκέφθηκε σήμερα τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου σημειώθηκαν προ ημερών οι αιματηρότερες συγκρούσεις, και περιέγραψε την κατάσταση εκεί ως τερατώδη πέραν πάσης κατανόησης.
Αφγανιστάν: Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ ζητά ο Καναδάς
19.4.2002 0:17 (Ωρα Λονδίνου) Ο καναδός πρωθυπουργός,Ζαν Κρετιέν, είπε ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν. Ο Πρόεδρος Μπους είπε από την πλευρά του οτι θα συνεργαστεί με τον Καναδά για να ερευνηθούν τα αίτια του τραγικού συμβάντος. Τέσσερις Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν από τουλάχιστον μία βόμβα που έριξε κατά λάθος αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κοντά στο Κανταχάρ στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης. Οι τέσσερις, είναι οι πρώτοι Καναδοί που έχασαν τη ζωή τους στην υπό αμερικανική ηγεσία επιχείρηση εναντίον των Ταλεμπάν και των μαχητών της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πρόκειται για το χειρότερο κατά λάθος βομβαρδισμό στη διάρκεια της εξάμηνης επιχειρήσης στο Αφγανιστάν ενώ δύο από τους Καναδούς που τραυματίστηκαν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με καναδούς αξιωματούχους, οι καναδοί στρατιώτες έπαιρναν μέρος σε άσκηση όταν ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου F-16 έριξε επάνω τους μία ή δύο βόμβες 225 κιλών. Ανώτατος αξιωματούχος του καναδικού υπουργείου Άμυνας είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν για το συγκεκριμένο περιστατικό. "Το πώς συνέβη παραμένει για εμάς μυστήριο, σίγουρα όμως πρόκειται για λάθος- στο αεροσκάφος δόθηκαν λάθος κάποιες οδηγίες" είπε ο καναδός αξιωματούχος. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιλεν είπε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπους του εξέφρασε τα συλληπητήριά του και τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τον Καναδά στη διερεύνηση της υπόθεσης. "Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις για αυτό που όπως φαίνεται ήταν ένα τραγικό ατύχημα και οι οικογένειες των νεκρών όπως και όλοι οι Καναδοί έχουν απορίες οι οποίες και πρέπει να λυθούν" είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
Στο Βελιγράδι η Ντελ Πόντε
19.4.2002 0:18 (Ωρα Λονδίνου) Το Βελιγράδι επισκέπτεται σήμερα η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, με στόχο να πείσει την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας που πρόσφατα ψήφισε, και διευκολύνει την δικαστική έκδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου. Χθές η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση κάλεσε 23 άτομα, που καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να παραδοθούν εθελοντικά, δίνοντάς τους διορία τριών ημερών, και προσφέροντας διαβεβαιώσεις σε όσους παραδοθούν ότι θα έχουν το δικαίωμα να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση, πριν αρχίσει η δίκη τους. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ζάρκο Κόρατς, ρωτήθηκε εάν θεωρεί πιθανή την παράδοση των δύο κυρίως υπόπτων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. "Δεν νομίζω ότι περιμένουμε κάτι τέτοιο.Η ανακοίνωση έχει στόχο μερικούς από τους υπόπτους που κατονομάζονται όπως ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελίου στρατηγός Όϊντανιτς και ο κ. Σαίνοβιτς που ήταν το δεξί χέρι του Μιλόσεβιτς στο Κοσυφοπέδιο, και που φαίνεται ότι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευθούν την παράδοσή τους, πριν αναγκαστεί η αστυνομία να τούς συλλάβει." είπε ο κ. Κόρατς. Η κυβέρνηση είπε ότι θα προσφέρει εγγυήσεις σε όσους παραδοθούν ότι θα έχουν το δικαίωμα να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση πριν αρχίσει η δίκη, δεν προσδιόρισε όμως τι θα κάνει με όσουν αρνηθούν να παραδοθούν. Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο που καθιστά δυνατή την καταναγκαστική παράδοση των καταζητούμενων. Η κυβέρνηση δημοσίευσε επίσης κατάλογο των εικοσιτριών καταζητουμένων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και εννέα πρώην πολιτικούς ηγέτες και στρατιωτικούς από τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία καθώς και Σέρβους της Βοσνίας και της Κροατίας, ανάμεσά τους τους την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Ράτκο Μλάντιτς.
Τσετσενία: Τουλάχιστον 16 νεκροί απο έκρηξη νάρκης
19.4.2002 0:18 (Ωρα Λονδίνου) Διπλό χτύπημα δέχθηκε σήμερα η Ρωσική εκστρατεία στην Τσετσενία, καθώς 16 Τσετσένοι αστυνομικοί που πρόσκεινται στις ρωσικές δυνάμεις σκοτώθηκαν από έκρηξη δύο ναρκών στην πρωτεύουσα Γκρόζνι, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ιτάρ Τάς. Νωρίτερα σύμφωνα με την ίδια πηγή τουλάχιστον έξι Ρώσοι στρατιώτες είχαν βρεί το θάνατο από έκρηξη νάρκης στην περιοχή Σατόι της Τσετσενίας. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC την περιοχή, ο αριθμός των νεκρών είναι από τους υψηλότερους σε μία επίθεση, από τη στιγμή που οι Τσετσένοι αντάρτες άρχισαν να χρησιμοποιούν νάρκες εναντίον των ρώσικων δυνάμεων ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητησε την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κατά η διάρκεια του καθιερωμένου διαγγέλματός του προς το ρωσικό λαό. Ο κ. Πούτιν είπε ότι ενώ βλετιώνονται οι συνθήκες ζωής για πολλούς συμπολίτες του, εντούτοις υπάρχουν 40 εκατομμύρια Ρώσοι που ζούν κάτω από το επίπεδο φτώχειας.
Επιστρέφει ο Ζαχίρ Σαχ στο Αφγανιστάν 19.4.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου) O εκπτωτος μονάρχης συνοδεύεται από τον πρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας του, Χαμίντ Καρζάι, και επιβαίνει στρατιωτικού αεροσκάφους. Οι ιταλικές δυνάμεις ασφαλείας, Αφγανοί φρουροί και η διεθνής δύναμη στην Καμπούλ έχουν αναλάβει να τον προστατεύσουν. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν σχεδιάζει να επιζητήσει την παλινόρθωση της βασιλείας, αλλά, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πολλοί Αφγανοί πιστεύουν ότι η παρουσία του θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας.
Στη δικαιοσύνη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα το Μάιο
19.4.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου) Μάλιστα, ο κ. Τάτερσαλ - που, πιθανότατα, όπως λέει, είναι μακρινός απόγονος του Λόρδου Έλγιν, που έφερε τα μάρμαρα του Παρθενώνα στη Βρετανία - υποστηρίζει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα να στηριχθεί και από το Ελληνικό κράτος η προσφυγή στη δικαιοσύνη για την επιστροφή των μαρμάρων τού Παρθενώνα. "Δεν γνωρίζουμε ακόμα την συγκεκριμένη ημερομηνία, που θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, όμως σίγουρα θα είναι μέσα στον επόμενο μήνα. Ελπίζω ότι δεν θα καθυστερήσουμε άλλο, γιατί δεν θα θέλαμε να χάσουμε την ορμή που υπάρχει αυτή την στιγμή για το ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα", είπε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία τού BBC, ο κ. Τάτερσαλ για την προσφυγή σχετικά με το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, που υποστηρίζεται από μια ομάδα ανθρώπων της Βρετανίας, ανάμεσα στους οποίους είναι και Έλληνες επιχειρηματίες του Λονδίνου. Πάντως, η αναμενόμενη αυτή προσφυγή με βασικό άξονα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μαρμάρων, δεν έχει λάβει - τουλάχιστον, μέχρι σήμερα - την έγκριση της Ελληνικής κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι λύση μπορεί ευκολότερα να βρεθεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Βρετανίας. Ο κ. Τάτερσαλ λέει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, τότε θα υποστηρίξει την προσφυγή και λύση του θέματος ενώπιον της Δικαιοσύνης: "Nιώθουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να πειστεί για το ζήτημα αυτό. Χρόνια διαπραγματεύονται για το θέμα αλλά δεν απέφεραν τίποτα. Υπάρχει κάποια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις καταρέουν και τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο που η λύση μπορεί να βρεθεί μόν ο μέσω του νόμου γιατί, ούτως ή άλλως, για να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αλλάξει ή να καταργηθεί το διάταγμα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα στη Βρετανία", λέει ο Βρετανός δικηγόρος, που κατηγορεί την Βρετανία ότι παραποιεί τα γεγονότα: "Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι το Βρετανικό Μoυσείο και η Βρετανική κυβέρνηση παραποιούν την αλήθεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μαρμάρων του Παρθενώνα. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα ούτε ανήκουν, ούτε ποτέ θα τους ανήκουν", είπε μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Μπρους Τάτερσαλ.
Ενθαρρυντικά πειράματα για τη θεραπεία του Πάρκινσον 19.4.2002 0:18 (Ωρα Λονδίνου) Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι με τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματα του φαρμάκου GDNF το οποίο χορηγήθηκε σε ασθενείς που πάσχουν από Πάρκισον. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα πειράματος, πέντε ασθενείς που υποφέρουν από τη νευρολογική ασθένεια του Πάρκινσον και χρησιμοποίησαν το φάρμακο παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις. Συγκεκριμένα, ένας ασθενείς απέκτησε πάλι την όσφρησή του και ένας άλλος μπορεσε να ξαναγελάσει. Οι γιατροί στο νοσοκομείο Φρέντσεϊ στο Μπρίστολ είπαν ότι τα αποτελέσματα του GDNF επιτεύχθηκαν με γρηγορότερο ρυθμό απ'ότι αναμενόταν. Yπογράμμισαν όμως ότι θα περάσουν χρόνια και απαιτούνται εκτεταμένες ιατρικές δοκιμές πρωτού η θεραπεία για την ασθένεια του Πάρκινσον διατεθεί στους ασθενείς.
Πέθανε ο ανθρωπολόγος Θορ Χέγερνταλ
19.4.2002 0:20 (Ωρα Λονδίνου) Ο Χέγερνταλ έγινε διάσημος όταν διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό σε μία ξύλινη σχεδία προσπαθώντας να αποδείξει ότι οι ιθαγενείς του Ειρηνικού προέρχονταν από την Βόρεια Αμερική και όχι από τις Ινδίες. Η αποστολή που αποτυπώθηκε και σε ντοκυμαντερ κέρδισε το βραβείο Οσκαρ, ενώ το βιβλίο που περιέγραφε την αποστολή πούλησε περισσότερα από 60 εκατομύρια αντίτυπα. Στα επιτευγματά του ακόμα προσμετράται το ότι διέσχισε τον Ατλαντικό από αυσχέδια σχεδία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Με αυτή την αποστολή ήθελε να δείξει ότι ενδεχομένως οι Αιγύπτιοι μπορεί να είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό πολλοί πριν από τον Κολόμβο. Πολλοί γενετιστές εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις θεωρίες του, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ήταν λανθασμένες.
"Αποτρόπαια η κατάσταση στη Τζενίν"
18.4.2002 22:13 (Ωρα Λονδίνου) Οι ειδικοί απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή περιγράφουν ως "αποτρόπαια πέρα από κάθε πραγματικότητα" την κατάσταση στον κατεστραμένο προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου σημειώθηκαν οι αιματηρότερες συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τέρζε Ρόαντ Λάρσεν είπε ότι πτώματα σε αποσύνθεση ήταν σπαρμένα σε ολόκληρο τον καταυλισμό, ο οποίος έμοιαζε να έχει χτυπηθεί από σεισμό. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ έκανε έκκληση στο Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό του καταυλισμού και να επιτρέψει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αρωγής ώστε να προσφέρουν τροφη, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους επιζώντες. Επίσης ο κ. Λάρσεν είπε ότι θα ζητήσει από το γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν να προτείνει τη διεξαγωγή έρευνας του Οργανισμού για το τι πραγματικά συνέβη στη Τζενίν. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι οι δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ "ήταν υπερβολικές λόγω συναισθηματικής φόρτισης".
Πέθανε ο ανθρωπολόγος Θορ Χέγερνταλ
18.4.2002 21:32 (Ωρα Λονδίνου) Ο Χέγερνταλ έγινε διάσημος όταν διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό σε μία ξύλινη σχεδία προσπαθώντας να αποδείξει ότι οι ιθαγενείς του Ειρηνικού προέρχονταν από την Βόρεια Αμερική και όχι από τις Ινδίες. Η αποστολή που αποτυπώθηκε και σε ντοκυμαντερ κέρδισε το βραβείο Οσκαρ, ενώ το βιβλίο που περιέγραφε την αποστολή πούλησε περισσότερα από 60 εκατομύρια αντίτυπα. Στα επιτευγματά του ακόμα προσμετράται το ότι διέσχισε τον Ατλαντικό από αυσχέδια σχεδία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Με αυτή την αποστολή ήθελε να δείξει ότι ενδεχομένως οι Αιγύπτιοι μπορεί να είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό πολλοί πριν από τον Κολόμβο. Πολλοί γενετιστές εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις θεωρίες του, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ήταν λανθασμένες.
Αεροπλάνο έπεσε πάνω σε ουρανοξύστη στο Μιλάνο
18.4.2002 21:09 (Ωρα Λονδίνου) Οι τελευταίοι όροφοι του ουρανοξύστη έπιασαν φωτιά, αλλά η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατάφερε να την σβύση. Το ατύχημα συνέβη στις 18.45, και πολλοί από τους εργαζόμενους στο κτίριο είχαν ήδη φύγει. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Κλαούντιο Σκαγόλα, δήλωσε ότι πρόκειται μάλλον για ατύχημα. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Τζίνο Φασούλο, είχε στείλει σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου στο οποίο ανέφερε ότι είχε πρόβλημα με την προσγείωση λίγο πριν συντριβή στο κτίριο Πιρέλι. Η είδηση για την συντριβή του αεροσκάφους είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές των μετοχών στα χτηματηστήρια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σύλβιο Μπερλουσκόνι, διέκοψε την επίσκεψη του στην Βουλγαρία και επέστρεψε για να προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η κυβέρνηση έχει θέσει την αεροπορία σε πλήρη ετοιμότητα μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση. Ο Πύργος Πιρέλι είναι το ψηλότερο κτίριο του Μιλάνου- με συνολικό ύψος 120 μέτρα- και βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Στο κτίριο στεγάζεται η νομαρχία Λομβαρδίας αλλά οι τελευταίοι όροφοι ανακαινίζονται και έτσι υπήρχε πολύ λιγότερος κόσμος απ'ότι συνήθως. Δυνάμεις της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν αρκετους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στους ανελκυστήρες του κτιρίου. Για το συμβάν ενημερώθηκε ο αμερικανός Πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.
Αεροπλάνο έπεσε πάνω σε ουρανοξύστη στο Μιλάνο
18.4.2002 19:09 (Ωρα Λονδίνου) Ο Πύργος Πιρέλι είναι το ψηλότερο κτίριο του Μιλάνου- με συνολικό ύψος 120 μέτρα- και βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Το ατύχημα συνέβη στις 18.45, και ο ιταλός πρωθυπουργός Σύλβιο Μπερλουσκόνι διέκοψε την επίσκεψη του στην Βουλγαρία και επιστρέφει στην Ιταλία για να προεδρεύσει του Συμβουλίου Κρίσεων που συγκαλείται εκτάκτως. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες καπνός έβγαινε από το άνοιγμα. Το κτίριο στέγαζε την τοπικής κυβέρνησης της Λομβαρδίας. Ο μέχρι τώρα απολογισμός, σύμφωνα με τον αναπληρωτή της τοπικής κυβέρνησης του Μιλάνου, κ Τζιάνι Προσπερίνι, είναι τρεις νεκροί ενω υπάρχουν δεκάδες τραυματίες. Ένας ο πιλότος και ένας στο κτίριο. Ο πρόεδρος της Γερουσίας δήλωσε οτι "μάλλον πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια" αλλά αμέσως μετά και σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι μάλλον επρόκειτο για ατύχημα. Το ενδεχόμενο να επρόκειτο "μάλλον για ατύχημα" υποστηρίζει σε δηλώσεις του o ιταλός υπουργός Εσωτερικών, κ. Κλαούντιο Σκατζόλα. Η ιταλική πολεμική αεροπορία έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμου "μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση" έπειτα από κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του ιταλού υπουργού Αμύνης, ενώ ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ι, δήλωσε ότι ο πιλότος πετούσε χωρίς την βοήθεια των οργάνων του αεροπλάνου. Ο κ Ανταλμπέρτο Πελεγκρίνο, εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι "ξεκάθαρα επρόκειτο για ατύχημα". Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πιλότος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου εξαιτίας μηχανικών προβλημάτων και συγκεκριμένα με το σύστημα προσγείωσης. Περιπολικά και ασθενοφόρα μετέβησαν στην περιοχή ενώ σύμφωνα με την Αλιτάλια το αεροδρόνιο του Μιλάνου παραμένει ανοικτό. Δυνάμεις της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν αρκετους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στους ανελκυστήρες τ ου κτιρίου. Συνεπεία της επίθεσης επηρεάστηκε ο δείκτης των μετοχών στην Ιταλία- όπου το χρηματιστήριο διέκοψε την λειτουργία του- και Γερμανία. Για το συμβάν ενημερώθηκε ο αμερικανός Πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.
Αεροπλάνο έπεσε πάνω στο πύργο της Πιρέλι στο Μιλάνο
18.4.2002 18:05 (Ωρα Λονδίνου) Το ατύχημα συνέβη στις 15.45, και ο ιταλός πρωθυπουργός Σύλβιο Μπερλουσκόνι διέκοψε την επίσκεψη του στην Βουλγαρία και επιστρέφει στην Ιταλία για να προεδρεύσει του Συμβουλίου Κρίσεων που συγκαλείται εκτάκτως. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες καπνός έβγαινε από το άνοιγμα. Το κτίριο στέγαζε την τοπικής κυβέρνησης της Λομβαρδίας. Ο μέχρι τώρα απολογισμός, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι δύο νεκροί. Ένας ο πιλότος και ένας στο κτίριο. Ο πρόεδρος της Γερουσίας δήλωσε οτι "μάλλον πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια" αλλά αμέσως μετά και σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι μάλλον επρόκειτο για ατύχημα. Το ενδεχόμενο να επρόκειτο "μάλλον για ατύχημα" υποστηρίζει σε δηλώσεις του o ιταλός υπουργός Εσωτερικών, κ. Κλαούντιο Σκατζόλα Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πιλότος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου εξαιτίας μηχανικών προβλημάτων. Περιπολικά και ασθενοφόρα μετέβησαν στην περιοχή ενώ σύμφωνα με την Αλιτάλια το αεροδρόνιο του Μιλάνου παραμένει ανοικτό. Συνεπεία της επίθεσης επηρεάστηκε ο δείκτης των μετοχών στην Ιταλία και Γερμανία. Για το συμβάν ενημερώθηκε ο αμερικανός Πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.
Αφγανιστάν:Επέστρεψε ο πρώην βασιλιάς
18.4.2002 15:00 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ επέστρεψε στο Αφγανιστάν μετά τριάντα χρόνια εξορίας στη Ρώμη. Έφθασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με αεροσκάφος της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ τον συνοδεύει ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. Ο 87χρόνος πρώην μονάρχης κατέβηκε από το αεροσκάφος και περπάτησε σε κόκινο χαλί υπό την παρουσία τιμητικής φρουράς και πολεμάρχων της χώρας που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθούν. O ίδιος ο Ζαχίρ Σάχ δηλώνει ότι δεν επιζητεί παλινόρθωση της μοναρχίας, αλλά ο αφγανός υπουργός δημοσίων έργων, Αμπντούλ Χαλέκ Φάζλ, σημειώνει ότι οπωσδήποτε η παρουσία του θα διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο. Τα μέτρα ασφαλείας στην Καμπούλ έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες για την επιστροφή του πρώην βασιλιά, που θα τελεί υπό ιταλική προστασία τους τρεις επόμενους μήνες.
"Αποτρόπαια η κατάσταση στη Τζενίν"
18.4.2002 15:21 (Ωρα Λονδίνου) Οι ειδικοί απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή περιγράφουν ως "αποτρόπαια πέρα από κάθε πραγματικότητα" την κατάσταση στον κατεστραμένο προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου σημειώθηκαν οι αιματηρότερες συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τέρζε Ρόαντ Λάρσεν είπε ότι πτώματα σε αποσύνθεση ήταν σπαρμένα σε ολόκληρο τον καταυλισμό, ο οποίος έμοιαζε να έχει χτυπηθεί από σεισμό. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ έκανε έκκληση στο Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό του καταυλισμού και να επιτρέψει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αρωγής ώστε να προσφέρουν τροφη, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους επιζώντες. Επίσης ο κ. Λάρσεν είπε ότι θα ζητήσει από το γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν να προτείνει τη διεξαγωγή έρευνας του Οργανισμού για το τι πραγματικά συνέβη στη Τζενίν. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι οι δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ "ήταν υπερβολικές λόγω συναισθηματικής φόρτισης".
Ενθαρρυντικά πειράματα για τη θεραπεία του Πάρκινσον 18.4.2002 15:30 (Ωρα Λονδίνου) Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι με τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματα του φαρμάκου GDNF το οποίο χορηγήθηκε σε ασθενείς που πάσχουν από Πάρκισον. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα πειράματος, πέντε ασθενείς που υποφέρουν από τη νευρολογική ασθένεια του Πάρκινσον και χρησιμοποίησαν το φάρμακο παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις. Συγκεκριμένα, ένας ασθενείς απέκτησε πάλι την όσφρησή του και ένας άλλος μπορεσε να ξαναγελάσει. Οι γιατροί στο νοσοκομείο Φρέντσεϊ στο Μπρίστολ είπαν ότι τα αποτελέσματα του GDNF επιτεύχθηκαν με γρηγορότερο ρυθμό απ'ότι αναμενόταν. Yπογράμμισαν όμως ότι θα περάσουν χρόνια και απαιτούνται εκτεταμένες ιατρικές δοκιμές πρωτού η θεραπεία για την ασθένεια του Πάρκινσον διατεθεί στους ασθενείς.
Τσετσενία: Τουλάχιστον 16 νεκροί απο έκρηξη νάρκης
18.4.2002 14:26 (Ωρα Λονδίνου) Διπλό χτύπημα δέχθηκε σήμερα η Ρωσική εκστρατεία στην Τσετσενία, καθώς 16 Τσετσένοι αστυνομικοί που πρόσκεινται στις ρωσικές δυνάμεις σκοτώθηκαν από έκρηξη δύο ναρκών στην πρωτεύουσα Γκρόζνι, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ιτάρ Τάς. Νωρίτερα σύμφωνα με την ίδια πηγή τουλάχιστον έξι Ρώσοι στρατιώτες είχαν βρεί το θάνατο από έκρηξη νάρκης στην περιοχή Σατόι της Τσετσενίας. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC την περιοχή, ο αριθμός των νεκρών είναι από τους υψηλότερους σε μία επίθεση, από τη στιγμή που οι Τσετσένοι αντάρτες άρχισαν να χρησιμοποιούν νάρκες εναντίον των ρώσικων δυνάμεων ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητησε την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κατά η διάρκεια του καθιερωμένου διαγγέλματός του προς το ρωσικό λαό. Ο κ. Πούτιν είπε ότι ενώ βλετιώνονται οι συνθήκες ζωής για πολλούς συμπολίτες του, εντούτοις υπάρχουν 40 εκατομμύρια Ρώσοι που ζούν κάτω από το επίπεδο φτώχειας.
Ενθαρρυντικά πειράματα για τη θεραπεία του Πάρκινσον 18.4.2002 14:20 (Ωρα Λονδίνου) Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι με τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματα του φαρμάκου GDNF το οποίο χορηγήθηκε σε ασθενείς που πάσχουν από Πάρκισον. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα πειράματος, πέντε ασθενείς που υποφέρουν από τη νευρολογική ασθένεια του Πάρκινσον και χρησιμοποίησαν το φάρμακο παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις. Συγκεκριμένα, ένας ασθενείς απέκτησε πάλι την όσφρησή του και ένας άλλος μπορεσε να ξαναγελάσει. Οι γιατροί στο νοσοκομείο Φρέντσεϊ στο Μπρίστολ είπαν ότι τα αποτελέσματα του GDNF επιτεύχθηκαν με γρηγορότερο ρυθμό απ'ότι αναμενόταν. Yπογράμμισαν όμως ότι θα περάσουν χρόνια και απαιτούνται εκτεταμένες ιατρικές δοκιμές πρωτού η θεραπεία για την ασθένεια του Πάρκινσον διατεθεί στους ασθενείς.
Αφγανιστάν:Επέστρεψε ο πρώην βασιλιάς
18.4.2002 11:24 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ επέστρεψε στο Αφγανιστάν μετά τριάντα χρόνια εξορίας στη Ρώμη. Έφθασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με αεροσκάφος της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ τον συνοδεύει ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. Ο 87χρόνος πρώην μονάρχης κατέβηκε από το αεροσκάφος και περπάτησε σε κόκινο χαλί υπό την παρουσία τιμητικής φρουράς και πολεμάρχων της χώρας που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθούν. Τα μέτρα ασφαλείας στην Καμπούλ έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες για την επιστροφή του πρώην βασιλιά, που θα τελεί υπό ιταλική προστασία τους τρεις επόμενους μήνες.
Στο Βελιγράδι η Ντελ Πόντε
18.4.2002 11:30 (Ωρα Λονδίνου) Το Βελιγράδι επισκέπτεται σήμερα η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, με στόχο να πείσει την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας που πρόσφατα ψήφισε, και διευκολύνει την δικαστική έκδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου. Χθές η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση κάλεσε 23 άτομα, που καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να παραδοθούν εθελοντικά, δίνοντάς τους διορία τριών ημερών, και προσφέροντας διαβεβαιώσεις σε όσους παραδοθούν ότι θα έχουν το δικαίωμα να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση, πριν αρχίσει η δίκη τους. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ζάρκο Κόρατς, ρωτήθηκε εάν θεωρεί πιθανή την παράδοση των δύο κυρίως υπόπτων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. "Δεν νομίζω ότι περιμένουμε κάτι τέτοιο.Η ανακοίνωση έχει στόχο μερικούς από τους υπόπτους που κατονομάζονται όπως ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελίου στρατηγός Όϊντανιτς και ο κ. Σαίνοβιτς που ήταν το δεξί χέρι του Μιλόσεβιτς στο Κοσυφοπέδιο, και που φαίνεται ότι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευθούν την παράδοσή τους, πριν αναγκαστεί η αστυνομία να τούς συλλάβει." είπε ο κ. Κόρατς. Η κυβέρνηση είπε ότι θα προσφέρει εγγυήσεις σε όσους παραδοθούν ότι θα έχουν το δικαίωμα να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση πριν αρχίσει η δίκη, δεν προσδιόρισε όμως τι θα κάνει με όσουν αρνηθούν να παραδοθούν. Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο που καθιστά δυνατή την καταναγκαστική παράδοση των καταζητούμενων. Η κυβέρνηση δημοσίευσε επίσης κατάλογο των εικοσιτριών καταζητουμένων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και εννέα πρώην πολιτικούς ηγέτες και στρατιωτικούς από τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία καθώς και Σέρβους της Βοσνίας και της Κροατίας, ανάμεσά τους τους την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Ράτκο Μλάντιτς.
Τσετσενία: Τουλάχιστον 16 νεκροί απο έκρηξη νάρκης 18.4.2002 11:39 (Ωρα Λονδίνου) Διπλό χτύπημα δέχθηκε σήμερα η Ρωσική εκστρατεία στην Τσετσενία, καθώς 16 Τσετσένοι αστυνομικοί που πρόσκεινται στις ρωσικές δυνάμεις σκοτώθηκαν από έκρηξη δύο ναρκών στην πρωτεύουσα Γκρόζνι, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ιτάρ Τάς. Νωρίτερα σύμφωνα με την ίδια πηγή τουλάχιστον έξι Ρώσοι στρατιώτες είχαν βρεί το θάνατο από έκρηξη νάρκης στην περιοχή Σατόι της Τσετσενίας. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC την περιοχή, ο αριθμός των νεκρών είναι από τους υψηλότερους σε μία επίθεση, από τη στιγμή που οι Τσετσένοι αντάρτες άρχισαν να χρησιμοποιούν νάρκες εναντίον των ρώσικων δυνάμεων ασφαλείας.
Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν σημαντικό νεκροταφείο των Ίνκας
18.4.2002 11:04 (Ωρα Λονδίνου) Οι μούμιες χρονολογούνται από την τελευταία περίοδο του πολιτισμού των Ίνκας, ο οποίος καταστράφηκε πριν πεντακόσια χρόνια. Η ανακάλυψη αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για τη μελέτη της κοινωνίας των Ίνκας. Μέχρι στιγμής η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως 2.200 μούμιες και πιστεύεται ότι το σύνολό τους θα φτάσει τις 10.000. Πρόκειται για μούμιες ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα των Ίνκας και πολλές φέρουν διακοσμήσεις με φτερά στο κεφάλι, το οποίο υποδηλώνει την υψηλή θέση τους στην κοινωνία. Πολλές μούμιες είναι θαμένες σε οικογενειακούς τάφους, μαζί με πολύτιμα αντικείμενα. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 50.000 αντικείμενα. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε σα νεκροταφείο στα τέλη του 15ου αιώνα και τις αρχές του 16ου. Ο πολιτισμός των Ίνκας καταστράφηκε από τους Ισπανούς κατακτητές το 16ο αιώνα. Οι Ισπανοί απαγόρευσαν την μουμιοποίηση των νεκρών, επειδή τη θεωρούσαν ειδωλολατρική συνήθεια και κατέστρεψαν πολλά νεκροταφεία, με αποτέλεσμα να σώζονται ελάχιστες μούμιες στη Νότια Αμερική.
Άρχισε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού
18.4.2002 9:42 (Ωρα Λονδίνου) "Επί του παρόντος είναι αδύνατη η επίτευξη εκεχειρίας" είπε μετά το πέρας των συνομιλιών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που απηύθηνε μήνυμα και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Σε δηλώσεις τους όμως ο αμερικανός πρόεδρος Μπους επιμένει ότι η ειρηνευτική αποστολή του Κόλiν Πάουελ στη Μέση Ανατολή δεν ήταν πλήρης αποτυχία. "Κάποια πρόοδος σημειώθηκε", είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ ξεκίνησε η αποχώρηση του ισραηίνού στρατού από τη Τζενίν και τη Ναμπλούς. Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Βενιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δήλωσε στην τηλεόραση της χώρας του ότι ελπίζει πως η αποχώρηση από τις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Οχθης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή. Τόνισε όμως ότι η Ραμάλα και η Βηθλεέμ θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του στρατου Στη Βηθλεέμ, ο δήμαρχος της πόλης, Χάνα Νάσερ, είχε συνομιλίες με αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού όσον αφορά τη λύση της πολιορκίας γύρω από το ναό της Γεννήσεως, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 200 Παλαιστίνιοι. Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν τους επιτρέπουν την είσοδο στον καταυλισμό της Τζενίν, όπου ακόμα υπάρχουν δεκάδες τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι αλλά και κίνδυνος να ξεσπάσουν επιδημίες, όπως χολέρα.
Αφγανιστάν: Νεκροί Καναδοί από αμερικανικό λάθος
18.4.2002 9:59 (Ωρα Λονδίνου) Τέσσερις Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν από τουλάχιστον μία βόμβα που έριξε κατά λάθος αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κοντά στο Κανταχάρ στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης. Οι τέσσερις, είναι οι πρώτοι Καναδοί που έχασαν τη ζωή τους στην υπό αμερικανική ηγεσία επιχείρηση εναντίον των Ταλεμπάν και των μαχητών της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πρόκειται για το χειρότερο κατά λάθος βομβαρδισμό στη διάρκεια της εξάμηνης επιχειρήσης στο Αφγανιστάν ενώ δύο από τους Καναδούς που τραυματίστηκαν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με καναδούς αξιωματούχους, οι καναδοί στρατιώτες έπαιρναν μέρος σε άσκηση όταν ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου F-16 έριξε επάνω τους μία ή δύο βόμβες 225 κιλών. Ανώτατος αξιωματούχος του καναδικού υπουργείου Άμυνας είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν για το συγκεκριμένο περιστατικό. "Το πώς συνέβη παραμένει για εμάς μυστήριο, σίγουρα όμως πρόκειται για λάθος- στο αεροσκάφος δόθηκαν λάθος κάποιες οδηγίες" είπε ο καναδός αξιωματούχος. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιλεν είπε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπους του εξέφρασε τα συλληπητήριά του και τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τον Καναδά στη διερεύνηση της υπόθεσης. "Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις για αυτό που όπως φαίνεται ήταν ένα τραγικό ατύχημα και οι οικογένειες των νεκρών όπως και όλοι οι Καναδοί έχουν απορίες οι οποίες και πρέπει να λυθούν" είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
18.4.2002 10:11 (Ωρα Λονδίνου) Η γερμανική Ντι Ταγκεσζάιτουνγκ, κάνει λόγο για θολό τοπίο στη Μέση Ανατολή γιατί όπως υποστηρίζει ο Κόλιν Πάουελ έφυγε από την περιοχή χωρίς να επιτύχει κατάπαυση του πυρός. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η αποστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών απέτυχε και η περιοχή θα βυθιστεί σε μια κατάσταση περισσότερης βίας και χάους. Η πρόβλεψη της εφημερίδας είναι ότι το Ισραήλ θα χυπήσει ακόμα περισσότερο τους Παλαιστίνιους και αυτό θα έχει αποτέλεσμα μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο. Η ισπανική Ελ Παις, υποστηρίζει ότι ο Κόλιν Πάουελ επέστρεψε στις ΗΠΑ με "άδεια χέρια", όπως χαρακτηριστικά γράφει. Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι εάν το πόσο σημαντική είναι μια χώρα κρίνεται από την ικανότητά της να επηρεάζει τα γεγονότα, τότε η υπερδύναμη δεν είναι οι ΗΠΑ αλλά το Ισραήλ. Η Ελ Παις, εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο αραβικός κόσμος να μποϋκοτάρει το ευρωμεσογειακό συνέδριο που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην ισπανική πόλη Βαλένθια. Η εφημερίδα υποστηρίζει τέλος ότι το συγκεκριμένο συνέδριο είχε σχεδιαστεί να αποτελέσει το ορόσημο της ισπανικής προεδρίας. Η ελβετική Λε Τον αναφέρεται στην κατάθεση του προϋπολογισμού από τον Γκόρντον Μπράουν, το Βρετανό υπουργό οικονομικών, τονίζοντας ότι ο Τόνι Μπλαιρ, πήρε ένα γενναίο ρίσκο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος προυπολογισμός είναι αναμφίβολα ο σημαντικότερος που έχει καταθέσει ο Μπράουν. Και όχι μόνο-συνεχίζει η Λε Τον -επειδή υπογραμμίζει αλλαγή στην πολιτική των Εργατικών αλλά και επειδή είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μπλαιρ αυξάνει τους φόρους άμεσα.
Άρχισε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού
18.4.2002 7:42 (Ωρα Λονδίνου) "Επί του παρόντος είναι αδύνατη η επίτευξη εκεχειρίας" είπε μετά το πέρας των συνομιλιών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που απηύθηνε μήνυμα και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς περίπου 30 ισραηλινά άρματα μάχης αποχώρησαν από τη Τζενίν και τον κατεστραμμένο προσφυγικό καταυλισμό που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Δυτικής Όχθης. Στη Βηθλεέμ, ο δήμαρχος της πόλης, Χάνα Νάσερ, είχε συνομιλίες με αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού όσον αφορά τη λύση της πολιορκίας γύρω από το ναό της Γεννήσεως, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 200 Παλαιστίνιοι. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων δεν διεξάγεται όσο γρήγορα αυτός επιθυμεί αλλά υπογράμμισε ότι έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης από τα παλαιστινιακά εδάφη. "Κατέστησα σαφές ότι ο ίδιος ο κ. Αραφάτ και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορούν πλέον να αμφιταλαντεύονται. Πρέπει να αποφασίσουν, όπως αποφάσισε και ο υπόλοιπος κόσμος, ότι πρέπει να σταματήσει η τρομοκρατία. Ο πρόεδρος Αραφάτ πρέπει να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στον λαό του, να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας του, να συλλάβουν και να καταδικάσουν τους τρομοκράτες και να εξαρθρώσουν τα τρομοκρατικά δίκτυα", είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο κ. Αραφάτ, οργισμένος, κατήγγειλε τους Ισραηλινούς, για ανοσιούργημα. Ο σύμβουλός του, Σαέμπ Ερεκάτ, είπε ότι οι προσπάθειες του κ. Πάουελ τορπιλίστηκαν από τους Ισραηλινού Ο παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιασέρ Άμπεντ Ράμπο, χαρακτήρισε "καταστροφική" τη συνάντηση των δύο ηγετών, όπως μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα. Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η προγραμματ ισμένη για σήμερα συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ με τον Κόλιν Πάουελ στο Κάιρο. Νωρίτερα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό εφόσον πρώτα δοθεί τέλος στον κύκλο της βίας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ένοπλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού πρώτα επιχείρησε να εισβάλλει σε εβραϊκό οικισμό, βορείως της Λωρίδας της Γάζας. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές μετέδωσε ότι 71 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Ναμπλούς κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών πριν από δύο εβδομάδες. Ο ανταποκριτής του Ρόιτερ μετέδωσε ότι είδε τις σορούς οκτώ μελών μιας οικογένειας και άλλους 25 νεκρούς στιβαγμένους μέσα σε φορτηγό ψυγείο, το οποίο οι Ισραηλινοί μετέτρεψαν σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο. Αυτόπτες μάρτυρες επίσης αναφέρουν ότι πραγματοποιούνται νέες εισβολές των Ισραηλινών σε υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη και συγκεκριμένα σε καταυλισμό έξω από την Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη και σε προάστιο της Ιερουσαλήμ. Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν τους επιτρέπουν την είσοδο στον καταυλισμό της Τζενίν, όπου ακόμα υπάρχουν δεκάδες τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι αλλά και κίνδυνος να ξεσπάσουν επιδημίες, όπως χολέρα.
Ολλανδία: Συνεχίζονται οι παραιτήσεις
18.4.2002 5:28 (Ωρα Λονδίνου) Η έκθεση επιρρίπτει εν μέρει ευθύνες στην ολλανδική κυβέρνηση επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει τη σφαγή. Την παραίτησή του υπέβαλε προ ολίγου και ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ολλανδίας, Αντ Φαν Μπάλ, εξαιτίας της έκθεσης η οποία επιρρίπτει εν μέρει ευθύνες στην ολλανδική ηγεσία για μη αποτροπή της σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων το 1995 στη Σερμπρενίτσα της Βοσνίας. Η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Βιμ Κοκ και τη κυβέρνησή του να παραμείνουν στην εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στις 15 Μαΐου. "Η δικαιοσύνη αποδίδεται μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η χθεσινή ήταν μια πολιτική κίνηση της ολλανδικής ηγεσίας. Δεν είμαι εξοικειωμένος με την πολιτική. Εκτιμώ την απόφασή τους αλλά δεν χρειάζονταν να παραιτηθούν όλοι. Το μόνο που όφειλε να κάνει η Ολλανδία ήταν να διεξάγει μια ολοκληρωμένη και ακριβή έρευνα για τα λάθη που διέπραξαν οι στρατιωτικές της δυνάμεις στη Βοσνία", τόνισε στο BBC ο Χασάν Νουχάνοβιτς, ο οποίος το 1995 εργαζόταν ως διερμηνέας στο πλευρό των ολλανδών κυανοκράνων και γι' αυτό και επέζησε.
Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν σημαντικό νεκροταφείο των Ίνκα
18.4.2002 5:28 (Ωρα Λονδίνου) Οι μούμιες χρονολογούνται από την τελευταία περίοδο του πολιτισμού των Ίνκα, ο οποίος καταστράφηκε πριν πεντακόσια χρόνια. Η ανακάλυψη αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για τη μελέτη της κοινωνίας των Ίνκα. Μέχρι στιγμής η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως 2.200 μούμιες και πιστεύεται ότι το σύνολό τους θα φτάσει τις 10.000. Πρόκειται για μούμιες ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα των Ίνκα και πολλές φέρουν διακοσμήσεις με φτερά στο κεφάλι, το οποίο υποδηλώνει την υψηλή θέση τους στην κοινωνία. Πολλές μούμιες είναι θαμένες σε οικογενειακούς τάφους, μαζί με πολύτιμα αντικείμενα. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 50.000 αντικείμενα. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε σα νεκροταφείο στα τέλη του 15ου αιώνα και τις αρχές του 16ου. Ο πολιτισμός των Ίνκα καταστράφηκε από τους Ισπανούς κατακτητές το 16ο αιώνα. Οι Ισπανοί απαγόρευσαν την μουμιοποίηση των νεκρών, επειδή τη θεωρούσαν ειδωλολατρική συνήθεια και κατέστρεψαν πολλά νεκροταφεία, με αποτέλεσμα να σώζονται ελάχιστες μούμιες στη Νότια Αμερική.
18.4.2002 5:36 (Ωρα Λονδίνου) Η γερμανική Ντι Ταγκεσζάιτουνγκ, κάνει λόγο για θολό τοπίο στη Μέση Ανατολή γιατί όπως υποστηρίζει ο Κόλιν Πάουελ έφυγε από την περιοχή χωρίς να επιτύχει κατάπαυση του πυρός. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η αποστολή του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών απέτυχε και η περιοχή θα βυθιστεί σε μια κατάσταση περισσότερης βίας και χάους. Η πρόβλεψη της εφημερίδας είναι ότι το Ισραήλ θα χυπήσει ακόμα περισσότερο τους Παλαιστίνιους και αυτό θα έχει αποτέλεσμα μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις του με τον Αραβικό κόσμο. Η ισπανική Ελ Παις, υποστηρίζει ότι ο Κόλιν Πάουελ επέστρεψε στις ΗΠΑ με "άδεια χέρια", όπως χαρακτηριστικά γράφει. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι αν η το πόσο σημαντική είναι μια χώρα κρίνεται από την ικανότητά της να επηρεάζει τα γεγονότα, τότε η υπερδύναμη δεν είναι οι ΗΠΑ αλλά το Ισραήλ. Η Ελ Παις, εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο Αραβικός κόσμος να μπουκοτάρει το ευρωμεσογειακό συνέδριο που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην ισπανική πόλη Βαλένθια. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο συνέδριο είχε σχεδιαστεί να αποτελέσει το ορόσημο της ιπανικής προεδρίας. Η ελβετική Λε Τεμπ, αναφέρεται στην κατάθεση του προυπολογισμού από τον Γκόρντον Μπράουν, το Βρετανό υπουργό οικονομικών, τονίζοντας ότι ο Τόνι Μπλαιρ, πήρε ένα γενναίο ρίσκο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος προυπολογισμός είναι αναμφίβολα ο σημαντικότερος που έχει καταθέσει ο Μπράουν. Και όχι μόνο-συνεχίζει η Λε Τεμπ-επειδή υπογραμμίζει αλλγή στην πολιτική των Εργατικών αλλά και επειδή είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μπλαιρ αυξάνει τους φόρους άμεσα, πολιτική που έχει συνδεθεί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών.
|