Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-04-10

  1. Ανένδοτος ο Αριέλ Σαρόν
  2. Υπέρ της ειρήνης οι Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα
  3. Αντίθετος στην ανθρώπινη κλωνοποίηση ο Μπους
  4. Σκάνδαλο εμπορίου όπλων στην Αργεντινή
  5. Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
  6. Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
  7. Ευθύνες σε Ολλανδία και ΟΗΕ για τη Σρεμπρενίτσα
  8. Γιουγκοσλαβία: Σχέδιο νόμου για έκδοση υπόπτων στη Χάγη
  9. Διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚ για το εμπάργκο πετρελαίου
  10. Ανακατασκευή των αγαλμάτων του Βούδα
  11. Ανένδοτος ο Αριέλ Σαρόν
  12. Υπέρ της ειρήνης οι Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα
  13. Αντίθετος στην ανθρώπινη κλωνοποίηση ο Μπους
  14. Σκάνδαλο εμπορίου όπλων στην Αργεντινή
  15. Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
  16. Ευθύνες σε Ολλανδία και ΟΗΕ για τη Σρεμπρενίτσα
  17. Γιουγκοσλαβία: Σχέδιο νόμου για έκδοση υπόπτων στη Χάγη
  18. Διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚ για το εμπάργκο πετρελαίου
  19. Το Ιράκ διχάζει τους Bρετανούς Εργατικούς
  20. Ανακατασκευή των αγαλμάτων του Βούδα
  21. Υπέρ της ειρήνης οι Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα
  22. Αντίθετος στην ανθρώπινη κλωνοποίηση ο Μπους
  23. Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
  24. Διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚ για το εμπάργκο πετρελαίου
  25. Ανακατασκευή των αγαλμάτων του Βούδα
  26. Αντίθετος στην ανθρώπινη κλωνοποίηση ο Μπους
  27. Ανένδοτος ο Αριέλ Σαρόν
  28. Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
  29. Ευθύνες σε Ολλανδία και ΟΗΕ για τη Σρεμπρενίτσα
  30. Γιουγκοσλαβία: Σχέδιο νόμου για έκδοση υπόπτων στη Χάγη
  31. Το Ιράκ διχάζει τους Bρετανούς Εργατικούς
  32. Ανακατασκευή των αγαλμάτων του Βούδα
  33. Απτόητος ο Αμερικανός πρόεδρος από τις απειλές του Σαντάμ Χουσείν
  34. Μεγάλες απώλειες για τη μετοχή της Βόνταφον
  35. Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
  36. Ανακατασκευή των αγαλμάτων του Βούδα
  37. Το Ιράκ διχάζει τους βρετανούς Εργατικούς
  38. Νεκρός αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν
  39. ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία ζητούν τέρμα στο αιματοκύλισμα
  40. Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Βόρειο Ισραήλ
  41. Η Βρετανία στις Κάννες
  42. Στην Ισπανία αναμένεται ο Κόλιν Πάουελ
  43. Απτόητος ο Αμερικανός πρόεδρος από τις απειλές του Σαντάμ Χουσείν
  44. Ισραηλινοί έφεδροι νεκροί στη Δ.Όχθη
  45. Στην Αίγυπτο ο Πάουελ
  46. Νεκρός αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν
  47. Γιουγκοσλαβία: Εγκρίθηκε σχέδιο νόμου για έκδοση υπόπτων στη Χάγη
  48. Δημοψήφισμα στο Πακιστάν
  49. Διεθνής Αμνηστεία: Διπλασιάστηκαν οι εκτελέσεις παγκοσμίως
  50. Μεγάλες απώλειες για τη μετοχή της Βόνταφον
  51. Η Βρετανία στις Κάννες
  52. Ο Ευρωπαϊκός και βρετανικός Τύπος σήμερα
Ανένδοτος ο Αριέλ Σαρόν
BBC News
Ο Αριέλ Σαρόν στη Τζενίν

11.4.2002 4:14 (Ωρα Λονδίνου)
Χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή Μπερ Ζεΐτ, κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Λίγες ώρες νωρίτερα, η στρατιωτική ηγεσία του Ισράηλ είχε ανακοινώσει ότι θα απέσυρε τις δυνάμεις της από τρία παλαιστινιακά χωριά.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην Μπερ Ζεΐτ και αμέσως κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας και άρχισαν τις κατ' οίκον έρευνες, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων. Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν έχει ήδη περιέλθει υπό τον πλήρη έλεγχο των Ισραηλινών δυνάμεων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γιούνισεφ, εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους. Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλουν ότι οι Ισραηλινοί κατεδαφίζουν με μπουλντόζες τα σπίτια των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ, ανένδοτος παραμένει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, όσον αφορά το μέλλον της στρατιωτικής επιχείρησης στις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές, οι οποίες διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ελπίζει η αμερικανική ηγεσία να κατανοήσει ότι το Ισραήλ μάχεται για την επιβίωσή του. Ο Αριέλ Σαρόν μετέβη στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν λίγες ώρες μετά τη νέα βομβιστική επίθεση χθες στο βόρειο Ισραήλ κατά την οποία οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

O επικεφαλής της φιλοϊρανικής ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολά, Σεΐχ Χασάν Νασραλά, διεμήνυσε στους Ισραηλινούς ότι είναι έτοιμος να αφήσει ελεύθερο έναν Ισραηλινό στρατιώτη εάν σταματήσουν οι επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν και αφεθούν ελεύθεροι οι παλαιστίνιοι μαχητές, όπως είπε.

O Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Σαέμπ Ερεκάτ, είχε συνάντηση χθες με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή στρατηγό Άντονι Ζίνι. Μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε στο BBC ότι η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζει τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

[GOTO AUDIO

NAME: ZIP 2 CUT 2; SHORT STING

DURATION:0'06"]

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι αρνείται να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις κ αι να τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Δυτική Οχθη.

Ο κ. Σαρόν τόνισε ότι θα ολοκληρώσει την εκστρατεία του το συντομότερο δυνατόν, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή όσο υπάρχουν "τρομοκράτες" - όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα χαράματα της Τετάρτης, τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν κατά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ματαίωσε την προγραμματισμένη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις παλαιστινιακές περιοχές, δηλώνοντας ότι "η εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί".

Σε δηλώσεις του, ο Αριέλ Σαρόν, εξέφρασε την ελπίδα να κατανοήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι "αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος επιβίωσης για το Ισραήλ", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πραγματοποίησε επίσκεψη στα ισραηλινά στρατεύματα στη Τζενίν, όπου πραγματοποιούνται οι σφοδρότερες επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως δήλωσαν ότι μετά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας οι Ισραηλινοί οφείλουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, ζητώντας τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, στη Μαδρίτη κάλεσε τους Ισραηλινούς και του Παλαιστινίους να σταματήσουν την "παράλογη", όπως τη χαρακτήρισε, "αντιπαράθεσή τους".

Η κοινή δήλωση καλεί το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσυρθεί από τις παλαιστιναικές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ.

Αλλά, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Πολ Γουντ, παρά τις αμερικανικές πιέσεις οι Ισραηλινοί είναι μάλλον απίθανο να αποχωρήσουν πλήρως από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Ο ισραηλινός στρατός θα αποσ υρθεί από τις μεγάλες πόλεις αλλά θα περιμένει έτοιμος για το επόμενο κτύπημα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, οι Ισραηλινοί θελουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στη Δυτική Όχθη - με άλλα λόγια να προχωρήσουν σε μια μερική αλλά μόνιμη ανακατάληψη παλαιστινιακών εδαφών.

Υπέρ της ειρήνης οι Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα
BBC News
Οι Τίγρεις Ταμίλ αποτελούν μία ισχυρή δύναμη

11.4.2002 4:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρχηγός της οργάνωσης ανταρτών Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα, Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, δήλωσε ότι θα σεβασθεί την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα, αλλά ζήτησε από την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση της οργάνωσής του, πριν ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες τον επόμενο μήνα.

Κατά το πρώτο του δημόσιο διάγγελμα έπειτα από 12 χρόνια, ο Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας των Τίγρεων Ταμίλ αποτελούν παρελθόν.

Περισσότερες από 200 επιθέσεις αυτοκτονίας έλαβαν χώρα τα τελευταία 15 χρόνια στη Σρι Λάνκα. Θύματα των επιθέσεων ήταν και υψηλόβαθμες προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Ρανασίνγκε Πρεμαντάσα, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ινδίας, Ρατζίβ Γκάντι.

Ο Βελουπιλάι Πραμπχακαράν τόνισε επίσης ότι επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ινδία - μία χώρα την οποία θεωρεί σημαντική για την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Σρι Λάνκα.

Η απόφασή του να μιλήσει δημοσίως αναβίωσαν τις ελπίδες για την ειρηνευτική διαδικασία που επιθυμεί να θέσει τέρμα σε μία διαμάχη, η οποία στοίχισε τη ζωή περισσότερων από 65.000 ατόμων.

Τον Δεκέμβριο οι Τίγρεις Ταμίλ και η κυβέρνηση της χώρας προέβησαν σε εκεχειρία. Ενα από τα θέματα που παρακολύει την ειρηνευτική διαδικασία είναι εάν οι Τίγρεις Ταμίλ θα ζητήσουν την ίδρυση ξεχωριστού κράτους ή περισσότερη αυτονομία από τη Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη χώρα, ο αρχηγός των ανταρτών απέφυγε να σχολιάσει το θέμα, δηλώνοντας ότι περιμένει να ακούσει πρώτα τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Αντίθετος στην ανθρώπινη κλωνοποίηση ο Μπους
BBC News
Στις ηθικές διαστάσεις της κλωνοποίησης αναφέρθηκε ο Μπους

11.4.2002 4:15 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ζήτησε από τη Γερουσία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλής των Αντιπροσώπων και να ψηφίσει νομοσχέδιο για την πλήρη απαγόρευση πειραμάτων που έχουν σχέση με την ανθρώπινη κλωνοποίηση.

Κατά την ομιλία του στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους επανέλαβε την αντίθεσή του στη διεξαγωγή πειραμάτων με εμβρυονικά βλαστοκύτταρα, τα οποία - όπως είπε - μπορεί να καταστρέψουν μία ανθρώπινη ζωή προς όφελος μιας άλλης.

Αυτή την περίοδο, η Γερουσία εξετάζει δύο νομοσχέδια: το πρώτο προτείνει την απαγόρευση των ερευνών για την κλωνοποίηση και το δεύτερο περιέχει διατάξεις για τη δημιουργία κλωνοποιημένων εμβρύων.

Οι επιστήμονες διατείνονται ότι τα κλωνοποιημένα έμβρυα μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία εμβρυονικών βλαστοκυττάρων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν στη θεραπεία ασθενειών στο μέλλον.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε μορφή ανθρώπινης κλωνοποίησης είναι ανήθικη, καθώς μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα σημείο όπου θα υπάρχουν κλωνοποιημένοι άνθρωποι και παιδιά που θα γεννιούνται με προκαθορισμένα χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι η ζωή είναι ένα πολύτιμο αγαθό και όχι ένα προϊόν, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί προβληματικό οποιοδήποτε τύπο κλωνοποίησης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κλωνοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην εκμετάλλευση του αναπαραγωγικού συστήματος των γυναικών, καθώς θα δημιουργήσει μία ζητήση για ανθρώπινα ωάρια.

Σκάνδαλο εμπορίου όπλων στην Αργεντινή
BBC News
Ο Ντομίνγκο Καβάλο αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του

11.4.2002 4:17 (Ωρα Λονδίνου)
Κατηγορίες για παράνομη διακίνηση όπλων απαγγέλθηκαν την Τετάρτη στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής, Ντομίνγκο Καβάλο, ο οποίος παρέμενε στη θέση του μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Καβάλο αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του μετά τους τέσσερις μετασχηματισμούς της κυβέρνησης λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Ο Ντομίνγκο Καβάλο υπήρξε υπουργός Οικονομικών επί προεδρία του Κάρλος Μένεμ, ο οποίος επίσης συνελήφθη όταν έγινε γνωστό ότι η Αργεντινή πούλησε παράνομα όπλα στον Ισημερινό και την Κροατία το 1991, το 1993 και το 1995.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής πάντως αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του, τονίζοντας ότι προέβη μόνο σε μόνιμες πωλήσεις όπλων.

Την ίδια στιγμή η Αργεντινή αναμένει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μία προσπάθεια να ανταπεξέλθει στο χρέος της, το οποίο φθάνει τα 141 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος ο Ντομίνγκο Καβάλο ήταν υπέρμαχος της "δολαριοποίησης" του πέσο, η οποία οδήγησε τελικά την Αργεντινή σε οικονομική κατάρρευση και σε εξέγερση των πολιτών της χώρας.

Επίσης κατηγορείται και για τις βιαστικές μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς και των κεφαλαίων, οι οποίες πιστεύεται ότι προκάλεσαν εν μέρει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
BBC News
Τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα

11.4.2002 4:18 (Ωρα Λονδίνου)
Στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να υποκλέψουν στρατιωτικά μυστικά της Ρωσίας, έχοντας στείλει στη χώρα μυστικούς πράκτορες.

Εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κατηγόρησε τη CIA ότι προσπαθεί να αποσπάσει άκρως απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας για την κατασκευή νέων όπλων και για τις αμυντικές σχέσεις της Ρωσίας με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους αδιάσειστα στοιχεία για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της CIA.

Ο εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζεται ότι εντοπίσθηκαν στη Ρωσία και σε μία πρώην σοβιετική δημοκρατία διάφοροι Αμερικανοί πράκτορες που δήλωναν ότι είναι διπλωμάτες.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα αρνήθηκε να σχολιάσει τους εν λόγω ισχυρισμούς, οι οποίοι εκφράζονται μερικές μόνο εβδομάδες πριν από μία αμερικανο-ρωσική διάσκεψη.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν επίσης ότι στην υπόθεση είναι εμπλεγμένος και ένας διπλωμάτης της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία.

Ωστόσο, δηλώνουν ότι η έγκαιρη ενεργοποίησή τους απέτρεψε τους Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες από το να εντοπίσουν απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλληλοκατηγορηθεί αρκετές φορές για κατασκοπεία τα τελευταία χρόνια.

Πριν από ένα χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν 50 Ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας τους ότι είχαν αναλάβει το ρόλο μυστικών πρακτόρων. Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
BBC News
Τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα

11.4.2002 4:18 (Ωρα Λονδίνου)
Στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να υποκλέψουν στρατιωτικά μυστικά της Ρωσίας, έχοντας στείλει στη χώρα μυστικούς πράκτορες.

Εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κατηγόρησε τη CIA ότι προσπαθεί να αποσπάσει άκρως απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας για την κατασκευή νέων όπλων και για τις αμυντικές σχέσεις της Ρωσίας με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους αδιάσειστα στοιχεία για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της CIA.

Ο εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζεται ότι εντοπίσθηκαν στη Ρωσία και σε μία πρώην σοβιετική δημοκρατία διάφοροι Αμερικανοί πράκτορες που δήλωναν ότι είναι διπλωμάτες.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα αρνήθηκε να σχολιάσει τους εν λόγω ισχυρισμούς, οι οποίοι εκφράζονται μερικές μόνο εβδομάδες πριν από μία αμερικανο-ρωσική διάσκεψη.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν επίσης ότι στην υπόθεση είναι εμπλεγμένος και ένας διπλωμάτης της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία.

Ωστόσο, δηλώνουν ότι η έγκαιρη ενεργοποίησή τους απέτρεψε τους Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες από το να εντοπίσουν απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλληλοκατηγορηθεί αρκετές φορές για κατασκοπεία τα τελευταία χρόνια.

Πριν από ένα χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν 50 Ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας τους ότι είχαν αναλάβει το ρόλο μυστικών πρακτόρων.

Ευθύνες σε Ολλανδία και ΟΗΕ για τη Σρεμπρενίτσα
BBC News
Τα ευρήματα σε ομαδικούς τάφους δείχνουν πως τα θύματα είχαν εκτελεστεί

11.4.2002 4:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ευθύνες στην oλλανδική κυβέρνηση αλλά και στα Ηνωμένα Εθνη επιρρίπτει πόρισμα της ολλανδικής δικαιοσύνης για την αποτυχία των 100 ολλανδών στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης στην Βοσνία να αποτρέψουν την σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Στο πόρισμα υπογραμμίζεται ότι οι 100 ελαφρώς οπλισμένοι Ολλανδοί στρατιώτες που είχαν αναλάβει την φύλαξη της πόλης - η οποία είχε χαρακτηριστεί ασφαλής θύλακας του ΟΗΕ - δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την είσοδο των Σέρβων της Βοσνίας, που κατηγορούνται για τη σφαγή τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται η χειρότερη που έχει λάβει χώρα στην Ευρώπη από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες και στους μουσουλμάνους της Βοσνίας, τονίζοντας ότι ο βοσνιακός στρατός είχε προκαλέσει τις επιθέσεις των Σέρβων.

Την οργή του εξέφρασαν για το πόρισμα ορισμένοι επιζώντες της Σρεμπρένιτσα, αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι άλλοι επιζώντες στράφηκαν εναντίον της ολλανδικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι διέθετα τα μέσα για να αποτρέψουν τη σφαγή, αλλά όχι τη βούληση.

Το πόρισμα πάντως καταλήγει ότι την κύρια ευθύνη για τη σφαγή έχει ο στρατηγός του σερβοβοσνιακού στρατού, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Τα ίχνη του όμως παραμένουν δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.

Γιουγκοσλαβία: Σχέδιο νόμου για έκδοση υπόπτων στη Χάγη
BBC News
Ο νέος νόμος θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης υπόπτους για εγκλήματα πολέμου

11.4.2002 4:19 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ανω Βουλή του γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου ενέκρινε σχέδιο νόμου που αναμένεται ότι θα ανοίξει το δρόμο για την έκδοση κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Βάσει αλλαγών της τελευταίας στιγμής, το σχέδιο νόμου προβλέπει την έκδοση υπόπτων, μόνο σε περίπτωση που έχουν απαγγελθεί δημοσίως κατηγορίες εναντίον τους.

Η επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση των υπόπτων πιστεύεται ότι είναι και αποτέλεσμα των πιέσεων της Δύσης και ειδικότερα των ΗΠΑ που έφτασαν στο σημείο να "παγώσουν" οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι ύψους 40 εκατομυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, είπε ότι οι πρώτοι ύποπτοι μπορούν να εκδοθούν μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Ωστόσο, το σχέδιο νόμου δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Κάτω Βουλής του γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να εξετάσει το θέμα το βράδυ της Τετάρτης.

Εναντίον του σχεδίου νόμου τάσσονται οι σοσιαλιστές και οι ακραίοι εθνικιστές, αλλά ο πρόεδρος της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, προέβλεψε ότι το θέμα θα λήξει εντός ολίγων ημερών.

Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές του γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου πρεσβεύουν ότι το νομοσχέδιο παραβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος.

Διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚ για το εμπάργκο πετρελαίου
BBC News
Το 1973 είχε παρουσιασθεί σοβαρότατο πρόβλημα ηλεκτροδότησης

11.4.2002 4:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), Αλι Ροντρίγκεζ, ανακοίνωσε ότι το Ιράν και η Λιβύη δεν πρόκειται να διακόψουν τις εξαγωγές πετρελαίου, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας προς τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις παλαιστινιακές περιοχές.

Ο κ. Ροντρίγκεζ είπε στους δημοσιογράφους στα γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, ότι το Ιράν και η Λιβύη δεν θα συμπαρασταθούν στο Ιράκ, το οποίο ανακοίνωσε ένα εμπάργκο 30 ημερών στις εξαγωγές του.

Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, είπε ότι η απόφασή του ελήφθη εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητώντας μάλιστα από τη Λιβύη να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ αυξήθηκαν κατά ένα δολάριο το βαρέλι τη Δευτέρα, μετά τις ανακοινώσεις του Ιράκ.

Σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, το 1973, το εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι αραβικές χώρες προς τη Δύση, είχε προκαλέσει χάος, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου είχαν φθάσει στα ύψη.

Ο ΟΠΕΚ είχε αποφασίσει τότε να διακόψει την παροχή πετρελαίου προς τις χώρες της Δύσης, όταν η αγορά αντιμετώπιζε ήδη σοβαρές ελλείψεις.

Οι αναλυτές εξέφραζαν τις ανησυχίες τους ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συνέβαινε και τώρα.

Ανακατασκευή των αγαλμάτων του Βούδα
BBC News
Το έργο της ανακατασκευής των αγαλμάτων θα κρατήσει πέντε χρόνια

11.4.2002 4:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Aφγανός γλύπτης βρίσκεται στην περιοχή Μπαμιγιάν, του κεντρικού Αφγανιστάν, για να εξετάσει τρόπους ανακατασκευής του ενός από τα δύο γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα που κατέστρεψαν οι Ταλεμπάν πριν ένα χρόνο, θεωρώντας τα αντι-ισλαμικά.

Ο γλύπτης, Αμανουλά Χαϊντερζάντ, είπε ότι σχεδιάζει να αφήσει κενή τη μικρότερη από τις δύο υποδοχές στο βουνό όπου είχαν σκαλιστεί τα αγάλματα, για να θυμίζει τη βαρβαρότητα.

Ο Αμανουλά Χαϊντερζάντ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ανακατασκευάσει μόνο το μεγαλύτερο από τα δύο αγάλματα.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για τη χρηματοδότηση του έργου.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί χρήματα για την ανακατασκευή των αγαλμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ μεταδίδει πως πολλοί κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται πολύ άσχημα για το γεγονός ότι τα αγάλματα έχουν καταστραφεί.

Η κατεδάφιση των αγαλμάτων από το καθεστώς των Ταλιμπάν είχε προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, πριν από έναν χρόνο περίπου.

Ανένδοτος ο Αριέλ Σαρόν
BBC News
Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά την πρωϊνή ώρα αιχμής

11.4.2002 0:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι αρνείται να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις και να τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Δυτική Οχθη.

Ο κ. Σαρόν τόνισε ότι θα ολοκληρώσει την εκστρατεία του το συντομότερο δυνατόν, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή όσο υπάρχουν "τρομοκράτες" - όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα χαράματα της Τετάρτης, τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν κατά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ματαίωσε την προγραμματισμένη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις παλαιστινιακές περιοχές, δηλώνοντας ότι "η εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί".

Σε δηλώσεις του, ο Αριέλ Σαρόν, εξέφρασε την ελπίδα να κατανοήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι "αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος επιβίωσης για το Ισραήλ", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πραγματοποίησε επίσκεψη στα ισραηλινά στρατεύματα στη Τζενίν, όπου πραγματοποιούνται οι σφοδρότερες επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως δήλωσαν ότι μετά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας οι Ισραηλινοί οφείλουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, ζητώντας τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, στη Μαδρίτη κάλεσε τους Ισραηλινούς και του Παλαιστινίους να σταματήσουν την "παράλογη", όπως τη χαρακτήρισε, "αντιπαράθεσή τους".

Η κοινή δήλωση καλεί το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσυρθεί από τις παλαιστιναικές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ.

Αλλά, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Πολ Γουν τ, παρά τις αμερικανικές πιέσεις οι Ισραηλινοί είναι μάλλον απίθανο να αποχωρήσουν πλήρως από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από τις μεγάλες πόλεις αλλά θα περιμένει έτοιμος για το επόμενο κτύπημα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, οι Ισραηλινοί θελουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στη Δυτική Όχθη - με άλλα λόγια να προχωρήσουν σε μια μερική αλλά μόνιμη ανακατάληψη παλαιστινιακών εδαφών.

Υπέρ της ειρήνης οι Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα
BBC News
Οι Τίγρεις Ταμίλ αποτελούν μία ισχυρή δύναμη

11.4.2002 0:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρχηγός της οργάνωσης ανταρτών Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα, Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, δήλωσε ότι θα σεβασθεί την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα, αλλά ζήτησε από την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση της οργάνωσής του, πριν ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες τον επόμενο μήνα.

Κατά το πρώτο του δημόσιο διάγγελμα έπειτα από 12 χρόνια, ο Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας των Τίγρεων Ταμίλ αποτελούν παρελθόν.

Περισσότερες από 200 επιθέσεις αυτοκτονίας έλαβαν χώρα τα τελευταία 15 χρόνια στη Σρι Λάνκα. Θύματα των επιθέσεων ήταν και υψηλόβαθμες προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Ρανασίνγκε Πρεμαντάσα, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ινδίας, Ρατζίβ Γκάντι.

Ο Βελουπιλάι Πραμπχακαράν τόνισε επίσης ότι επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ινδία - μία χώρα την οποία θεωρεί σημαντική για την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Σρι Λάνκα.

Η απόφασή του να μιλήσει δημοσίως αναβίωσαν τις ελπίδες για την ειρηνευτική διαδικασία που επιθυμεί να θέσει τέρμα σε μία διαμάχη, η οποία στοίχισε τη ζωή περισσότερων από 65.000 ατόμων.

Τον Δεκέμβριο οι Τίγρεις Ταμίλ και η κυβέρνηση της χώρας προέβησαν σε εκεχειρία. Ενα από τα θέματα που παρακολύει την ειρηνευτική διαδικασία είναι εάν οι Τίγρεις Ταμίλ θα ζητήσουν την ίδρυση ξεχωριστού κράτους ή περισσότερη αυτονομία από τη Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη χώρα, ο αρχηγός των ανταρτών απέφυγε να σχολιάσει το θέμα, δηλώνοντας ότι περιμένει να ακούσει πρώτα τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Αντίθετος στην ανθρώπινη κλωνοποίηση ο Μπους
BBC News
Στις ηθικές διαστάσεις της κλωνοποίησης αναφέρθηκε ο Μπους

11.4.2002 0:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ζήτησε από τη Γερουσία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλής των Αντιπροσώπων και να ψηφίσει νομοσχέδιο για την πλήρη απαγόρευση πειραμάτων που έχουν σχέση με την ανθρώπινη κλωνοποίηση.

Κατά την ομιλία του στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους επανέλαβε την αντίθεσή του στη διεξαγωγή πειραμάτων με εμβρυονικά βλαστοκύτταρα, τα οποία - όπως είπε - μπορεί να καταστρέψουν μία ανθρώπινη ζωή προς όφελος μιας άλλης.

Αυτή την περίοδο, η Γερουσία εξετάζει δύο νομοσχέδια: το πρώτο προτείνει την απαγόρευση των ερευνών για την κλωνοποίηση και το δεύτερο περιέχει διατάξεις για τη δημιουργία κλωνοποιημένων εμβρύων.

Οι επιστήμονες διατείνονται ότι τα κλωνοποιημένα έμβρυα μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία εμβρυονικών βλαστοκυττάρων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν στη θεραπεία ασθενειών στο μέλλον.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε μορφή ανθρώπινης κλωνοποίησης είναι ανήθικη, καθώς μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα σημείο όπου θα υπάρχουν κλωνοποιημένοι άνθρωποι και παιδιά που θα γεννιούνται με προκαθορισμένα χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι η ζωή είναι ένα πολύτιμο αγαθό και όχι ένα προϊόν, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί προβληματικό οποιοδήποτε τύπο κλωνοποίησης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κλωνοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην εκμετάλλευση του αναπαραγωγικού συστήματος των γυναικών, καθώς θα δημιουργήσει μία ζητήση για ανθρώπινα ωάρια.

Σκάνδαλο εμπορίου όπλων στην Αργεντινή
BBC News
Ο Ντομίνγκο Καβάλο αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του

11.4.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου)
Κατηγορίες για παράνομη διακίνηση όπλων απαγγέλθηκαν την Τετάρτη στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής, Ντομίνγκο Καβάλο, ο οποίος παρέμενε στη θέση του μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Καβάλο αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του μετά τους τέσσερις μετασχηματισμούς της κυβέρνησης λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Ο Ντομίνγκο Καβάλο υπήρξε υπουργός Οικονομικών επί προεδρία του Κάρλος Μένεμ, ο οποίος επίσης συνελήφθη όταν έγινε γνωστό ότι η Αργεντινή πούλησε παράνομα όπλα στον Ισημερινό και την Κροατία το 1991, το 1993 και το 1995.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής πάντως αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του, τονίζοντας ότι προέβη μόνο σε μόνιμες πωλήσεις όπλων.

Την ίδια στιγμή η Αργεντινή αναμένει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μία προσπάθεια να ανταπεξέλθει στο χρέος της, το οποίο φθάνει τα 141 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος ο Ντομίνγκο Καβάλο ήταν υπέρμαχος της "δολαριοποίησης" του πέσο, η οποία οδήγησε τελικά την Αργεντινή σε οικονομική κατάρρευση και σε εξέγερση των πολιτών της χώρας.

Επίσης κατηγορείται και για τις βιαστικές μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς και των κεφαλαίων, οι οποίες πιστεύεται ότι προκάλεσαν εν μέρει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
BBC News
Τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα

11.4.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου)
Στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να υποκλέψουν στρατιωτικά μυστικά της Ρωσίας, έχοντας στείλει στη χώρα μυστικούς πράκτορες.

Εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κατηγόρησε τη CIA ότι προσπαθεί να αποσπάσει άκρως απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας για την κατασκευή νέων όπλων και για τις αμυντικές σχέσεις της Ρωσίας με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους αδιάσειστα στοιχεία για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της CIA.

Ο εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζεται ότι εντοπίσθηκαν στη Ρωσία και σε μία πρώην σοβιετική δημοκρατία διάφοροι Αμερικανοί πράκτορες που δήλωναν ότι είναι διπλωμάτες.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα αρνήθηκε να σχολιάσει τους εν λόγω ισχυρισμούς, οι οποίοι εκφράζονται μερικές μόνο εβδομάδες πριν από μία αμερικανο-ρωσική διάσκεψη.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν επίσης ότι στην υπόθεση είναι εμπλεγμένος και ένας διπλωμάτης της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία.

Ωστόσο, δηλώνουν ότι η έγκαιρη ενεργοποίησή τους απέτρεψε τους Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες από το να εντοπίσουν απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλληλοκατηγορηθεί αρκετές φορές για κατασκοπεία τα τελευταία χρόνια.

Πριν από ένα χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν 50 Ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας τους ότι είχαν αναλάβει το ρόλο μυστικών πρακτόρων.

Ευθύνες σε Ολλανδία και ΟΗΕ για τη Σρεμπρενίτσα
BBC News
Τα ευρήματα σε ομαδικούς τάφους δείχνουν πως τα θύματα είχαν εκτελεστεί

11.4.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου)
Ευθύνες στην oλλανδική κυβέρνηση αλλά και στα Ηνωμένα Εθνη επιρρίπτει πόρισμα της ολλανδικής δικαιοσύνης για την αποτυχία των 100 ολλανδών στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης στην Βοσνία να αποτρέψουν την σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Στο πόρισμα υπογραμμίζεται ότι οι 100 ελαφρώς οπλισμένοι Ολλανδοί στρατιώτες που είχαν αναλάβει την φύλαξη της πόλης - η οποία είχε χαρακτηριστεί ασφαλής θύλακας του ΟΗΕ - δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την είσοδο των Σέρβων της Βοσνίας, που κατηγορούνται για τη σφαγή τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται η χειρότερη που έχει λάβει χώρα στην Ευρώπη από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες και στους μουσουλμάνους της Βοσνίας, τονίζοντας ότι ο βοσνιακός στρατός είχε προκαλέσει τις επιθέσεις των Σέρβων.

Την οργή του εξέφρασαν για το πόρισμα ορισμένοι επιζώντες της Σρεμπρένιτσα, αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι άλλοι επιζώντες στράφηκαν εναντίον της ολλανδικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι διέθετα τα μέσα για να αποτρέψουν τη σφαγή, αλλά όχι τη βούληση.

Το πόρισμα πάντως καταλήγει ότι την κύρια ευθύνη για τη σφαγή έχει ο στρατηγός του σερβοβοσνιακού στρατού, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Τα ίχνη του όμως παραμένουν δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.

Γιουγκοσλαβία: Σχέδιο νόμου για έκδοση υπόπτων στη Χάγη
BBC News
Ο νέος νόμος θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης υπόπτους για εγκλήματα πολέμου

11.4.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ανω Βουλή του γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου ενέκρινε σχέδιο νόμου που αναμένεται ότι θα ανοίξει το δρόμο για την έκδοση κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Βάσει αλλαγών της τελευταίας στιγμής, το σχέδιο νόμου προβλέπει την έκδοση υπόπτων, μόνο σε περίπτωση που έχουν απαγγελθεί δημοσίως κατηγορίες εναντίον τους.

Η επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση των υπόπτων πιστεύεται ότι είναι και αποτέλεσμα των πιέσεων της Δύσης και ειδικότερα των ΗΠΑ που έφτασαν στο σημείο να "παγώσουν" οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι ύψους 40 εκατομυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, είπε ότι οι πρώτοι ύποπτοι μπορούν να εκδοθούν μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Ωστόσο, το σχέδιο νόμου δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Κάτω Βουλής του γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να εξετάσει το θέμα το βράδυ της Τετάρτης.

Εναντίον του σχεδίου νόμου τάσσονται οι σοσιαλιστές και οι ακραίοι εθνικιστές, αλλά ο πρόεδρος της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, προέβλεψε ότι το θέμα θα λήξει εντός ολίγων ημερών.

Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές του γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου πρεσβεύουν ότι το νομοσχέδιο παραβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος.

Διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚ για το εμπάργκο πετρελαίου
BBC News
Το 1973 είχε παρουσιασθεί σοβαρότατο πρόβλημα ηλεκτροδότησης

11.4.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), Αλι Ροντρίγκεζ, ανακοίνωσε ότι το Ιράν και η Λιβύη δεν πρόκειται να διακόψουν τις εξαγωγές πετρελαίου, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας προς τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις παλαιστινιακές περιοχές.

Ο κ. Ροντρίγκεζ είπε στους δημοσιογράφους στα γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, ότι το Ιράν και η Λιβύη δεν θα συμπαρασταθούν στο Ιράκ, το οποίο ανακοίνωσε ένα εμπάργκο 30 ημερών στις εξαγωγές του.

Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, είπε ότι η απόφασή του ελήφθη εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητώντας μάλιστα από τη Λιβύη να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ αυξήθηκαν κατά ένα δολάριο το βαρέλι τη Δευτέρα, μετά τις ανακοινώσεις του Ιράκ.

Σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, το 1973, το εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι αραβικές χώρες προς τη Δύση, είχε προκαλέσει χάος, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου είχαν φθάσει στα ύψη.

Ο ΟΠΕΚ είχε αποφασίσει τότε να διακόψει την παροχή πετρελαίου προς τις χώρες της Δύσης, όταν η αγορά αντιμετώπιζε ήδη σοβαρές ελλείψεις.

Οι αναλυτές εξέφραζαν τις ανησυχίες τους ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συνέβαινε και τώρα.

Το Ιράκ διχάζει τους Bρετανούς Εργατικούς
BBC News
Σχεδόν 150 βουλευτές επικρίνουν τον Τόνι Μπλερ για την πολιτική του έναντι του Ιράκ

11.4.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ, καλείται να αντιμετωπίσει στη Βουλή των Κοινοτήτων 150 βουλευτές, οι οποίοι με επερώτησή τους εκφράζουν τη "βαθιά ανησυχία" τους για την υποστήριξη της κυβέρνησης στα αμερικανικά σχέδια ανατροπής του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Το πρόβλημα του Τόνι Μπλερ είναι ότι οι 125 από τους βουλευτές προέρχονται από το ίδιο του το κόμμα, το Εργατικό.

Οι αντιδράσεις εκφράζονται ακόμα και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο του Τόνι Μπλερ, με την υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, να είναι μεταξύ των βουλευτών που ανησυχούν για το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον του Ιράκ.

Οι ανησυχίες των βουλευτών εντάθηκαν μετά τη πρόσφατη συνάντηση του κ. Μπλερ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στο Τέξας, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το πρόβλημα του Ιράκ δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Αλλά η Βρετανίδα βουλευτής, Αν Μπεγκ, είπε ότι δεν είναι σίγουρη γιατί η Βρετανία εξακολουθεί να μιλά για το Ιράκ όταν "ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι η σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο συνάδελφός της, Γκράχαμ Άλεν.

"Χωρίς να θέλω να τον προσβάλω, ο πρόεδρος Μπους - που ίσως δεν είναι τόσο πεπειραμένος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο ο πρωθυπουργός μας - πιστεύει ίσως ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Όποιος παρεκλίνει από την γραμμή πρέπει να τιμωρείται. Φοβάμαι όμως ότι η ζωή είναι πιο σύνθετη," είπε ο Βρετανός βουλευτής.

Ανακατασκευή των αγαλμάτων του Βούδα
BBC News
Το έργο της ανακατασκευής των αγαλμάτων θα κρατήσει πέντε χρόνια

11.4.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Aφγανός γλύπτης βρίσκεται στην περιοχή Μπαμιγιάν, του κεντρικού Αφγανιστάν, για να εξετάσει τρόπους ανακατασκευής του ενός από τα δύο γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα που κατέστρεψαν οι Ταλεμπάν πριν ένα χρόνο, θεωρώντας τα αντι-ισλαμικά.

Ο γλύπτης, Αμανουλά Χαϊντερζάντ, είπε ότι σχεδιάζει να αφήσει κενή τη μικρότερη από τις δύο υποδοχές στο βουνό όπου είχαν σκαλιστεί τα αγάλματα, για να θυμίζει τη βαρβαρότητα.

Ο Αμανουλά Χαϊντερζάντ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ανακατασκευάσει μόνο το μεγαλύτερο από τα δύο αγάλματα.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για τη χρηματοδότηση του έργου.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί χρήματα για την ανακατασκευή των αγαλμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ μεταδίδει πως πολλοί κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται πολύ άσχημα για το γεγονός ότι τα αγάλματα έχουν καταστραφεί.

Η κατεδάφιση των αγαλμάτων από το καθεστώς των Ταλιμπάν είχε προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, πριν από έναν χρόνο περίπου.

Υπέρ της ειρήνης οι Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα
BBC News
Οι Τίγρεις Ταμίλ αποτελούν μία ισχυρή δύναμη

10.4.2002 23:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρχηγός της οργάνωσης ανταρτών Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα, Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, δήλωσε ότι θα σεβασθεί την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα, αλλά ζήτησε από την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση της οργάνωσής του, πριν ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες τον επόμενο μήνα.

Κατά το πρώτο του δημόσιο διάγγελμα έπειτα από 12 χρόνια, ο Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας των Τίγρεων Ταμίλ αποτελούν παρελθόν.

Περισσότερες από 200 επιθέσεις αυτοκτονίας έλαβαν χώρα τα τελευταία 15 χρόνια στη Σρι Λάνκα. Θύματα των επιθέσεων ήταν και υψηλόβαθμες προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Ρανασίνγκε Πρεμαντάσα, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ινδίας, Ρατζίβ Γκάντι.

Ο Βελουπιλάι Πραμπχακαράν τόνισε επίσης ότι επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ινδία - μία χώρα την οποία θεωρεί σημαντική για την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Σρι Λάνκα.

Η απόφασή του να μιλήσει δημοσίως αναβίωσαν τις ελπίδες για την ειρηνευτική διαδικασία που επιθυμεί να θέσει τέρμα σε μία διαμάχη, η οποία στοίχισε τη ζωή περισσότερων από 65.000 ατόμων.

Τον Δεκέμβριο οι Τίγρεις Ταμίλ και η κυβέρνηση της χώρας προέβησαν σε εκεχειρία. Ενα από τα θέματα που παρακολύει την ειρηνευτική διαδικασία είναι εάν οι Τίγρεις Ταμίλ θα ζητήσουν την ίδρυση ξεχωριστού κράτους ή περισσότερη αυτονομία από τη Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη χώρα, ο αρχηγός των ανταρτών απέφυγε να σχολιάσει το θέμα, δηλώνοντας ότι περιμένει να ακούσει πρώτα τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Αντίθετος στην ανθρώπινη κλωνοποίηση ο Μπους
BBC News
Στις ηθικές διαστάσεις της κλωνοποίησης αναφέρθηκε ο Μπους

10.4.2002 23:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ζήτησε από τη Γερουσία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλής των Αντιπροσώπων και να ψηφίσει νομοσχέδιο για την πλήρη απαγόρευση πειραμάτων που έχουν σχέση με την ανθρώπινη κλωνοποίηση.

Κατά την ομιλία του στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους επανέλαβε την αντίθεσή του στη διεξαγωγή πειραμάτων με εμβρυονικά βλαστοκύτταρα, τα οποία - όπως είπε - μπορεί να καταστρέψουν μία ανθρώπινη ζωή προς όφελος μιας άλλης.

Αυτή την περίοδο, η Γερουσία εξετάζει δύο νομοσχέδια: το πρώτο προτείνει την απαγόρευση των ερευνών για την κλωνοποίηση και το δεύτερο περιέχει διατάξεις για τη δημιουργία κλωνοποιημένων εμβρύων.

Οι επιστήμονες διατείνονται ότι τα κλωνοποιημένα έμβρυα μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία εμβρυονικών βλαστοκυττάρων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν στη θεραπεία ασθενειών στο μέλλον.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε μορφή ανθρώπινης κλωνοποίησης είναι ανήθικη, καθώς μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα σημείο όπου θα υπάρχουν κλωνοποιημένοι άνθρωποι και παιδιά που θα γεννιούνται με προκαθορισμένα χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι η ζωή είναι ένα πολύτιμο αγαθό και όχι ένα προϊόν, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί προβληματικό οποιοδήποτε τύπο κλωνοποίησης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κλωνοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην εκμετάλλευση του αναπαραγωγικού συστήματος των γυναικών, καθώς θα δημιουργήσει μία ζητήση για ανθρώπινα ωάρια.

Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
BBC News
Τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα

10.4.2002 17:53 (Ωρα Λονδίνου)
Στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να υποκλέψουν στρατιωτικά μυστικά της Ρωσίας, έχοντας στείλει στη χώρα μυστικούς πράκτορες.

Εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κατηγόρησε τη CIA ότι προσπαθεί να αποσπάσει άκρως απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας για την κατασκευή νέων όπλων και για τις αμυντικές σχέσεις της Ρωσίας με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους αδιάσειστα στοιχεία για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της CIA.

Ο εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζεται ότι εντοπίσθηκαν στη Ρωσία και σε μία πρώην σοβιετική δημοκρατία διάφοροι Αμερικανοί πράκτορες που δήλωναν ότι είναι διπλωμάτες.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα αρνήθηκε να σχολιάσει τους εν λόγω ισχυρισμούς, οι οποίοι εκφράζονται μερικές μόνο εβδομάδες πριν από μία αμερικανο-ρωσική διάσκεψη.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν επίσης ότι στην υπόθεση είναι εμπλεγμένος και ένας διπλωμάτης της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία.

Ωστόσο, δηλώνουν ότι η έγκαιρη ενεργοποίησή τους απέτρεψε τους Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες από το να εντοπίσουν απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλληλοκατηγορηθεί αρκετές φορές για κατασκοπεία τα τελευταία χρόνια.

Πριν από ένα χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν 50 Ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας τους ότι είχαν αναλάβει το ρόλο μυστικών πρακτόρων.

Διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚ για το εμπάργκο πετρελαίου
BBC News
Το 1973 είχε παρουσιασθεί σοβαρότατο πρόβλημα ηλεκτροδότησης

10.4.2002 22:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), Αλι Ροντρίγκεζ, ανακοίνωσε ότι το Ιράν και η Λιβύη δεν πρόκειται να διακόψουν τις εξαγωγές πετρελαίου, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας προς τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις παλαιστινιακές περιοχές.

Ο κ. Ροντρίγκεζ είπε στους δημοσιογράφους στα γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, ότι το Ιράν και η Λιβύη δεν θα συμπαρασταθούν στο Ιράκ, το οποίο ανακοίνωσε ένα εμπάργκο 30 ημερών στις εξαγωγές του.

Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, είπε ότι η απόφασή του ελήφθη εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητώντας μάλιστα από τη Λιβύη να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ αυξήθηκαν κατά ένα δολάριο το βαρέλι τη Δευτέρα, μετά τις ανακοινώσεις του Ιράκ.

Σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, το 1973, το εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι αραβικές χώρες προς τη Δύση, είχε προκαλέσει χάος, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου είχαν φθάσει στα ύψη.

Ο ΟΠΕΚ είχε αποφασίσει τότε να διακόψει την παροχή πετρελαίου προς τις χώρες της Δύσης, όταν η αγορά αντιμετώπιζε ήδη σοβαρές ελλείψεις.

Οι αναλυτές εξέφραζαν τις ανησυχίες τους ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συνέβαινε και τώρα.

Ανακατασκευή των αγαλμάτων του Βούδα
BBC News
Το έργο της ανακατασκευής των αγαλμάτων θα κρατήσει πέντε χρόνια

10.4.2002 22:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Aφγανός γλύπτης βρίσκεται στην περιοχή Μπαμιγιάν, του κεντρικού Αφγανιστάν, για να εξετάσει τρόπους ανακατασκευής του ενός από τα δύο γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα που κατέστρεψαν οι Ταλεμπάν πριν ένα χρόνο, θεωρώντας τα αντι-ισλαμικά.

Ο γλύπτης, Αμανουλά Χαϊντερζάντ, είπε ότι σχεδιάζει να αφήσει κενή τη μικρότερη από τις δύο υποδοχές στο βουνό όπου είχαν σκαλιστεί τα αγάλματα, για να θυμίζει τη βαρβαρότητα.

Ο Αμανουλά Χαϊντερζάντ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ανακατασκευάσει μόνο το μεγαλύτερο από τα δύο αγάλματα.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για τη χρηματοδότηση του έργου.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί χρήματα για την ανακατασκευή των αγαλμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ μεταδίδει πως πολλοί κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται πολύ άσχημα για το γεγονός ότι τα αγάλματα έχουν καταστραφεί.

Η κατεδάφιση των αγαλμάτων από το καθεστώς των Ταλιμπάν είχε προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, πριν από έναν χρόνο περίπου.

Αντίθετος στην ανθρώπινη κλωνοποίηση ο Μπους
BBC News
Στις ηθικές διαστάσεις της κλωνοποίησης αναφέρθηκε ο Μπους

10.4.2002 19:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ζήτησε από τη Γερουσία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλής των Αντιπροσώπων και να ψηφίσει νομοσχέδιο για την πλήρη απαγόρευση πειραμάτων που έχουν σχέση με την ανθρώπινη κλωνοποίηση.

Κατά την ομιλία του στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους επανέλαβε την αντίθεσή του στη διεξαγωγή πειραμάτων με εμβρυονικά βλαστοκύτταρα, τα οποία - όπως είπε - μπορεί να καταστρέψουν μία ανθρώπινη ζωή προς όφελος μιας άλλης.

Αυτή την περίοδο, η Γερουσία εξετάζει δύο νομοσχέδια: το πρώτο προτείνει την απαγόρευση των ερευνών για την κλωνοποίηση και το δεύτερο περιέχει διατάξεις για τη δημιουργία κλωνοποιημένων εμβρύων.

Οι επιστήμονες διατείνονται ότι τα κλωνοποιημένα έμβρυα μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία εμβρυονικών βλαστοκυττάρων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν στη θεραπεία ασθενειών στο μέλλον.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε μορφή ανθρώπινης κλωνοποίησης είναι ανήθικη, καθώς μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα σημείο όπου θα υπάρχουν κλωνοποιημένοι άνθρωποι και παιδιά που θα γεννιούνται με προκαθορισμένα χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι η ζωή είναι ένα πολύτιμο αγαθό και όχι ένα προϊόν, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί προβληματικό οποιοδήποτε τύπο κλωνοποίησης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κλωνοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην εκμετάλλευση του αναπαραγωγικού συστήματος των γυναικών, καθώς θα δημιουργήσει μία ζητήση για ανθρώπινα ωάρια.

Ανένδοτος ο Αριέλ Σαρόν
BBC News
Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά την πρωϊνή ώρα αιχμής

10.4.2002 18:56 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι αρνείται να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις και να τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Δυτική Οχθη.

Ο κ. Σαρόν τόνισε ότι θα ολοκληρώσει την εκστρατεία του το συντομότερο δυνατόν, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή όσο υπάρχουν "τρομοκράτες" - όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα χαράματα της Τετάρτης, τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν κατά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ματαίωσε την προγραμματισμένη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις παλαιστινιακές περιοχές, δηλώνοντας ότι "η εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί".

Σε δηλώσεις του, ο Αριέλ Σαρόν, εξέφρασε την ελπίδα να κατανοήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι "αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος επιβίωσης για το Ισραήλ", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πραγματοποίησε επίσκεψη στα ισραηλινά στρατεύματα στη Τζενίν, όπου πραγματοποιούνται οι σφοδρότερες επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως δήλωσαν ότι μετά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας οι Ισραηλινοί οφείλουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, ζητώντας τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, στη Μαδρίτη κάλεσε τους Ισραηλινούς και του Παλαιστινίους να σταματήσουν την "παράλογη", όπως τη χαρακτήρισε, "αντιπαράθεσή τους".

Η κοινή δήλωση καλεί το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσυρθεί από τις παλαιστιναικές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ.

Αλλά, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Πολ Γου ντ, παρά τις αμερικανικές πιέσεις οι Ισραηλινοί είναι μάλλον απίθανο να αποχωρήσουν πλήρως από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από τις μεγάλες πόλεις αλλά θα περιμένει έτοιμος για το επόμενο κτύπημα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, οι Ισραηλινοί θελουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στη Δυτική Όχθη - με άλλα λόγια να προχωρήσουν σε μια μερική αλλά μόνιμη ανακατάληψη παλαιστινιακών εδαφών.

Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
BBC News
Τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα

10.4.2002 18:23 (Ωρα Λονδίνου)
Στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να υποκλέψουν στρατιωτικά μυστικά της Ρωσίας, έχοντας στείλει στη χώρα μυστικούς πράκτορες.

Εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κατηγόρησε τη CIA ότι προσπαθεί να αποσπάσει άκρως απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας για την κατασκευή νέων όπλων και για τις αμυντικές σχέσεις της Ρωσίας με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους αδιάσειστα στοιχεία για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της CIA.

Ο εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζεται ότι εντοπίσθηκαν στη Ρωσία και σε μία πρώην σοβιετική δημοκρατία διάφοροι Αμερικανοί πράκτορες που δήλωναν ότι είναι διπλωμάτες.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα αρνήθηκε να σχολιάσει τους εν λόγω ισχυρισμούς, οι οποίοι εκφράζονται μερικές μόνο εβδομάδες πριν από μία αμερικανο-ρωσική διάσκεψη.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν επίσης ότι στην υπόθεση είναι εμπλεγμένος και ένας διπλωμάτης της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία.

Ωστόσο, δηλώνουν ότι η έγκαιρη ενεργοποίησή τους απέτρεψε τους Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες από το να εντοπίσουν απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλληλοκατηγορηθεί αρκετές φορές για κατασκοπεία τα τελευταία χρόνια.

Πριν από ένα χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν 50 Ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας τους ότι είχαν αναλάβει το ρόλο μυστικών πρακτόρων.

Ευθύνες σε Ολλανδία και ΟΗΕ για τη Σρεμπρενίτσα
BBC News
Τα ευρήματα σε ομαδικούς τάφους δείχνουν πως τα θύματα είχαν εκτελεστεί

10.4.2002 18:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ευθύνες στην oλλανδική κυβέρνηση αλλά και στα Ηνωμένα Εθνη επιρρίπτει πόρισμα της ολλανδικής δικαιοσύνης για την αποτυχία των 100 ολλανδών στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης στην Βοσνία να αποτρέψουν την σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Στο πόρισμα υπογραμμίζεται ότι οι 100 ελαφρώς οπλισμένοι Ολλανδοί στρατιώτες που είχαν αναλάβει την φύλαξη της πόλης - η οποία είχε χαρακτηριστεί ασφαλής θύλακας του ΟΗΕ - δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την είσοδο των Σέρβων της Βοσνίας, που κατηγορούνται για τη σφαγή τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται η χειρότερη που έχει λάβει χώρα στην Ευρώπη από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες και στους μουσουλμάνους της Βοσνίας, τονίζοντας ότι ο βοσνιακός στρατός είχε προκαλέσει τις επιθέσεις των Σέρβων.

Την οργή του εξέφρασαν για το πόρισμα ορισμένοι επιζώντες της Σρεμπρένιτσα, αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι άλλοι επιζώντες στράφηκαν εναντίον της ολλανδικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι διέθετα τα μέσα για να αποτρέψουν τη σφαγή, αλλά όχι τη βούληση.

Το πόρισμα πάντως καταλήγει ότι την κύρια ευθύνη για τη σφαγή έχει ο στρατηγός του σερβοβοσνιακού στρατού, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Τα ίχνη του όμως παραμένουν δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.

Γιουγκοσλαβία: Σχέδιο νόμου για έκδοση υπόπτων στη Χάγη
BBC News
Ο νέος νόμος θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης υπόπτους για εγκλήματα πολέμου

10.4.2002 19:11 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ανω Βουλή του γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου ενέκρινε σχέδιο νόμου που αναμένεται ότι θα ανοίξει το δρόμο για την έκδοση κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Βάσει αλλαγών της τελευταίας στιγμής, το σχέδιο νόμου προβλέπει την έκδοση υπόπτων, μόνο σε περίπτωση που έχουν απαγγελθεί δημοσίως κατηγορίες εναντίον τους.

Η επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση των υπόπτων πιστεύεται ότι είναι και αποτέλεσμα των πιέσεων της Δύσης και ειδικότερα των ΗΠΑ που έφτασαν στο σημείο να "παγώσουν" οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι ύψους 40 εκατομυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, είπε ότι οι πρώτοι ύποπτοι μπορούν να εκδοθούν μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Ωστόσο, το σχέδιο νόμου δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Κάτω Βουλής του γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να εξετάσει το θέμα το βράδυ της Τετάρτης.

Εναντίον του σχεδίου νόμου τάσσονται οι σοσιαλιστές και οι ακραίοι εθνικιστές, αλλά ο πρόεδρος της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, προέβλεψε ότι το θέμα θα λήξει εντός ολίγων ημερών.

Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές του γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου πρεσβεύουν ότι το νομοσχέδιο παραβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος.

Το Ιράκ διχάζει τους Bρετανούς Εργατικούς
BBC News
Σχεδόν 150 βουλευτές επικρίνουν τον Τόνι Μπλερ για την πολιτική του έναντι του Ιράκ

10.4.2002 19:18 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ, καλείται να αντιμετωπίσει στη Βουλή των Κοινοτήτων 150 βουλευτές, οι οποίοι με επερώτησή τους εκφράζουν τη "βαθιά ανησυχία" τους για την υποστήριξη της κυβέρνησης στα αμερικανικά σχέδια ανατροπής του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Το πρόβλημα του Τόνι Μπλερ είναι ότι οι 125 από τους βουλευτές προέρχονται από το ίδιο του το κόμμα, το Εργατικό.

Οι αντιδράσεις εκφράζονται ακόμα και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο του Τόνι Μπλερ, με την υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, να είναι μεταξύ των βουλευτών που ανησυχούν για το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον του Ιράκ.

Οι ανησυχίες των βουλευτών εντάθηκαν μετά τη πρόσφατη συνάντηση του κ. Μπλερ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στο Τέξας, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το πρόβλημα του Ιράκ δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Αλλά η Βρετανίδα βουλευτής, Αν Μπεγκ, είπε ότι δεν είναι σίγουρη γιατί η Βρετανία εξακολουθεί να μιλά για το Ιράκ όταν "ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι η σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο συνάδελφός της, Γκράχαμ Άλεν.

"Χωρίς να θέλω να τον προσβάλω, ο πρόεδρος Μπους - που ίσως δεν είναι τόσο πεπειραμένος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο ο πρωθυπουργός μας - πιστεύει ίσως ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Όποιος παρεκλίνει από την γραμμή πρέπει να τιμωρείται. Φοβάμαι όμως ότι η ζωή είναι πιο σύνθετη," είπε ο Βρετανός βουλευτής.

Ανακατασκευή των αγαλμάτων του Βούδα
BBC News
Το έργο της ανακατασκευής των αγαλμάτων θα πάρει πέντε χρόνια

10.4.2002 16:27 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας αφγανός γλύπτης βρίσκεται στην περιοχή Μπαμιγιάν, του κεντρικού Αφγανιστάν, για να μελετήσει τρόπους ανακατασκευής του ενός από τα δύο γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα που κατέστρεψαν οι Ταλεμπάν πριν ένα χρόνο, θεωρώντας τα αντι-ισλαμικά.

Ο γλύπτης, Αμανουλά Χαϊντερζάντ, είπε ότι σχεδιάζει να αφήσει τη μικρότερη από τις δύο υποδοχές στο βουνό όπου είχαν σκαλιστεί τα αγάλματα, κενή, για να θυμίζει τη βαρβαρότητα.

Θα προσπαθήσει να ανακατασκευάσει μόνο το μεγαλύτερο από τα δύο αγάλματα

Την τρίτη ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, είπε ότι θα βρεθούν τα απαραίτητα ποσά για τη χρηματοδότηση του έργου.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί χρήματα για την ανακατασκευή των αγαλμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ μεταδίδει πως πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν νιώθουν άνετα χωρίς τα αγάλματα.

Απτόητος ο Αμερικανός πρόεδρος από τις απειλές του Σαντάμ Χουσείν
BBC News
1973 : Tη χρονιά που λόγω του εμπάργκο πετρελαίου η Βρετανία έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

10.4.2002 5:21 (Ωρα Λονδίνου)
Το ενεργειακό πρόβλημα συνεχίζει να είναι πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Μπους στην Ουάσινγκτον . Ο αμερικανός πρόεδρος λοιπόν έκανε σαφές ότι η απόφαση του προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν να διακόψει για μία περίοδο 30 ημερών την ελεύθερη ροή του ιρακινού πετρελαίου δεν πρόκειται να επηρεάσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Ο ιρακινός ηγέτης αποφάσισε να προχωρήσει στην απαγόρευση των εξαγωγών πρός το Ισραήλ και τη Δύση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στα παλαιστινιακά εδάφη . Ο πρόεδρος Μπους όμως δεν φαίνεται να πτοείται.

Πρέπει να έχουμε μία συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική, τόνισε ο κ. Μπους στην Ουάσινγκτον ." Μιά ενεργειακή πολιτική που να φροντίζει για το περιβάλλον και να συμβάλλει στην εξοικονόμιση ενέργειας . Χρειάζεται όμως να ανακαλύψουμε νέα κοιτάσματα πετρελαίου ώστε στο μέλλον να εξαρτώμεθα λιγότερο από ξένες πηγές ενέργειας " , είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

"Αντιλαμβάνεσθε όμως πόσο σημαντικό είναι να έχουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να έχουμε τη δυνατήτα αγοράζουμε πετρέλαιο από χώρες εκτός από το Ιράκ ", υπογράμμισε ο πρόεδρος Μπούς.

Μεγάλες απώλειες για τη μετοχή της Βόνταφον
BBC News
Η μέγαλη "βουτιά" της μετοχής Βόνταφον στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

10.4.2002 4:51 (Ωρα Λονδίνου)
Οι μετοχές της Βονταφον στην κυριολέξια "έπιασαν πάτο" . Χθες έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών .

Σημειώθηκαν απώλειες της τάξεως του 4,5% και με τη λήξη των απογευματινών εργασιών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η τιμή τους είχε περιορισθεί στις £1,21.

Εναυσμα για τη βουτιά των μετοχών της Βόνταφον έδωσαν οι πληροφορίες ότι η εταιρεία προτίθεται να διαθέσει στην αγορά σε εξευτελιστικές τιμές μέρος των περιουσιακών της στοιχείων που κάποτε η αξία τους ήταν πολλά δισεκατομμύρια λίρες .

Οι επενδυτές δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τον σκληρό ανταγωνισμό στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, σημειώνει συντάκτης του Μπι Μπι Σι .

Για κατασκοπεία κατηγορεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
BBC News
Τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα

10.4.2002 17:53 (Ωρα Λονδίνου)
Στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να υποκλέψουν στρατιωτικά μυστικά της Ρωσίας, έχοντας στείλει στη χώρα μυστικούς πράκτορες.

Εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κατηγόρησε τη CIA ότι προσπαθεί να αποσπάσει άκρως απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας για την κατασκευή νέων όπλων και για τις αμυντικές σχέσεις της Ρωσίας με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους αδιάσειστα στοιχεία για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της CIA.

Ο εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζεται ότι εντοπίσθηκαν στη Ρωσία και σε μία πρώην σοβιετική δημοκρατία διάφοροι Αμερικανοί πράκτορες που δήλωναν ότι είναι διπλωμάτες.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα αρνήθηκε να σχολιάσει τους εν λόγω ισχυρισμούς, οι οποίοι εκφράζονται μερικές μόνο εβδομάδες πριν από μία αμερικανο-ρωσική διάσκεψη.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν επίσης ότι στην υπόθεση είναι εμπλεγμένος και ένας διπλωμάτης της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία.

Ωστόσο, δηλώνουν ότι η έγκαιρη ενεργοποίησή τους απέτρεψε τους Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες από το να εντοπίσουν απόρρητα κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλληλοκατηγορηθεί αρκετές φορές για κατασκοπεία τα τελευταία χρόνια.

Πριν από ένα χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν 50 Ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας τους ότι είχαν αναλάβει το ρόλο μυστικών πρακτόρων.

Ανακατασκευή των αγαλμάτων του Βούδα
BBC News
Το έργο της ανακατασκευής των αγαλμάτων θα πάρει πέντε χρόνια

10.4.2002 16:27 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας αφγανός γλύπτης βρίσκεται στην περιοχή Μπαμιγιάν, του κεντρικού Αφγανιστάν, για να μελετήσει τρόπους ανακατασκευής του ενός από τα δύο γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα που κατέστρεψαν οι Ταλεμπάν πριν ένα χρόνο, θεωρώντας τα αντι-ισλαμικά.

Ο γλύπτης, Αμανουλά Χαϊντερζάντ, είπε ότι σχεδιάζει να αφήσει τη μικρότερη από τις δύο υποδοχές στο βουνό όπου είχαν σκαλιστεί τα αγάλματα, κενή, για να θυμίζει τη βαρβαρότητα.

Θα προσπαθήσει να ανακατασκευάσει μόνο το μεγαλύτερο από τα δύο αγάλματα

Την τρίτη ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, είπε ότι θα βρεθούν τα απαραίτητα ποσά για τη χρηματοδότηση του έργου.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί χρήματα για την ανακατασκευή των αγαλμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ μεταδίδει πως πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν νιώθουν άνετα χωρίς τα αγάλματα.

Το Ιράκ διχάζει τους βρετανούς Εργατικούς
BBC News
Σχεδόν 150 βουλευτές επικρίνουν τον Τόνι Μπλερ για την πολιτική του έναντι του Ιράκ

10.4.2002 11:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ, καλείται να αντιμετωπίσει στη Βουλή των Κοινοτήτων 150 βουλευτές οι οποίοι με επερώτησή τους εκφράζουν τη "βαθιά ανησυχία" τους για την υποστήριξη της κυβέρνησης στα αμερικανικά σχέδια ανατροπής του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Το πρόβλημα του Μπλερ είναι ότι οι 125 από τους βουλευτές προέρχονται από το ίδιο του το κόμμα, το Εργατικό.

Οι αντιδράσεις υπάρχουν ακόμα και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο του Μπλερ, με την υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, να είναι μεταξύ των βουλευτών που ανησυχούν για το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον του Ιράκ.

Οι ανησυχίες των βουλευτών εντάθηκαν μετά τη πρόσφατη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στο Τέξας, όπου ο Τόνι Μπλερ προειδοποίησε ότι το πρόβλημα του Ιράκ δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Αλλά η βρετανίδα βουλευτής, Αν Μπεγκ, είπε ότι δεν είναι σίγουρη γιατί εξακολουθούμε να μιλάμε για το Ιράκ όταν "ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι η σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων."

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο συνάδελφός της, Γκράχαμ Άλεν.

"Χωρίς να θέλω να τον προσβάλλω ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος ίσως δεν είναι τόσο πεπειραμένος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο ο πρωθυπουργός μας, ίσως πιστευει ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Όποιος παρεκλίνει από την γραμμή πρέπει να τιμωρείται. Φοβάμαι όμως ότι η ζωή είναι πιο σύνθετη," είπε ο βρετανός βουλευτής.

Νεκρός αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν
BBC News
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την προσπάθεια ανεύρεσης υπόπτων της Αλ Κάιντα

10.4.2002 4:36 (Ωρα Λονδίνου)
Αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε ύστερα από επίθεση με χειροβομβίδα στην πόλη Γκαρντέζ, για την οποία υπεύθυνοι φέρονται μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα.

Επτά άλλοι αμερικανοί τραυματίστηκαν όταν δέχτηκαν επίθεση με χειροβομβίδες κοντά σε αμερικανική στρατιωτική θέση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της επαρχίας Πακτία.

Λέγεται ότι οι επιτιθέμενοι ήταν τουλάχιστον δύο, ένας Άραβας και ένας Πακιστανός.

Σε άλλο επεισόδιο, ένας Βρετανός ειρηνευτής σκοτώθηκε στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια περιπόλου.

Νωρίτερα Βρετανοί πεζοναύτες κατέλαβαν χωρίς μάχη ορεινά σπήλαια στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιχείρηση Βρετανών στην περιοχή.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η προετοιμασία της περιοχής για το αμερικανικό πεζικό, το οποίο συνεχίζει τις έρευνες για την ανακάλυψη Ταλιμπάν και οπαδών του δικτύου Αλ Κάιντα.

Οι Βρετανοί πεζοναύτες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν πολεμιστές της Αλ Κάιντα, καθώς οι τελευταίοι είχαν ήδη αποχωρήσει από τις σπηλιές. Αυτό πιστεύεται ότι είναι ενδειξη ότι οι πολεμιστές της Αλ Κάιντα κατευθύνονται προς το Πακιστάν, όπου θα αναζητήσουν καταφύγιο και πιθανό να ανασυγκροτηθούν.

Εν τω μεταξύ προς το Αφγανιστάν κατευθύνονται και άλλες δυνάμεις βρετανών πεζοναυτών. Η συνολική δύναμη των Βρετανών θα φτάσει τους 1700 άνδρες. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει μέρος σε μάχες, αναμένεται ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν συγκρούσεις.

Η αποστολή τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς, όπως επιβεβαίωσε ο αμερικανικός στρατός σήμερα, προσφέρονται 100.000 δολάρια σε όποιον Αφγανό σκοτώσει δυτικό στρατιώτη.

Η επιχείρηση Ανακόντα του αμερικανικού στρατού, η οποία ολοκληρώθηκε πριν δύο εβδομάδες, στοίχησε τη ζωή σε εννέα αμερικανούς στρατιώτες στην κοιλάδα Πακτία.

ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία ζητούν τέρμα στο αιματοκύλισμα
BBC News
Ο Πάουελ έχει δεχτεί επικρίσεις γιατί καθυστερεί να επισκεφτεί το Ισραήλ

10.4.2002 11:23 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν να σταματήσει αμέσως το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν, μιλώντας εκ μέρους των άλλων ηγετών, μετά από συνάντηση στη Μαδρίτη, κάλεσε τους Ισραηλινούς και του Παλαιστινίους να σταματήσουν την παράλογη, όπως τη χαρακτήρισε, αντιπαράθεσή τους.

Η κοινή δήλωση καλεί το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, να αποσυρθεί από τις παλαιστιναικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Ραμάλα όπου πολιορκείται ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, και να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο Κόφι Αννάν κάλεσε τον Γιασέρ Αραφάτ να καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες για να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και να σταματήσει την πρόκληση βίας.

Η δήλωση έδωσε ισχυρή στήριξη στην ειρηνευτική προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, και επαναβεβαίωσε τον στόχο της δημιουργίας δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα συνυπάρχουν με ασφαλή σύνορα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ.

Ο Κόλιν Πάουελ πρότεινε και πάλι το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανών παρατηρητών στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως η βία δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση στην κρίση.

"Η βία, σε οποιαδήποτε μορφή, είτε την χαρακτηρίσει κανείς τρομοκρατική ενέργεια, είτε πράξη αντίστασης, σε αυτή τη φάση είναι αντιπαραγωγική. Δεν οδηγεί στο όραμα στο οποίο οι Παλαιστίνοι έχουν ένα κράτος και συνυπάρχουν ειρηνικά με το Ισραήλ," είπε ο Κόλιν Πάουελ.

Αλλά, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Πολ Γουντ, παρά τις αμερικανικές πιέσεις οι Ισραηλινοί είναι μάλλον απίθανο να αποχωρήσουν πλήρως από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από τις μεγάλες πόλεις αλλά θα περιμένει έτοιμος για το επόμενο κτύπημα.

Οι Ισραηλινοί θελουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στη Δυτική Όχθη -μ ε άλλα λόγια να προχωρήσουν σε μια μερική αλλά μόνιμη ανακατάληψη παλαιστινιακών εδαφών.

Πολλοί Ισραηλινοί παρομοιάζουν την κατάσταση με εκείνη στο νότιο Λίβανο, οταν ο ισραηλινός στρατός είχε πάει για μερικούς μήνες και έμεινε χρόνια.

Η μόνη διαφορά τώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά στον ανταποκριτή μας ένας έφεδρος Ισραηλινό που μόλις επέστρεφε από τις συγκρούσεις στη Τζενίν, είναι πως, συγκριτικά, η κατάσταση στο Λίβανο "ήταν παιχνιδάκι".

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Βόρειο Ισραήλ
BBC News
Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε την ώρα της κυκλοφοριακής αιχμής

10.4.2002 8:14 (Ωρα Λονδίνου)
Nέα επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε λεωφορείο κοντά στην πόλη Χάιφα στο Βόρειο Ισραήλ. Τουλάχιστον 8 άτομα σκοτώθηκαν ενώ περίπου 20 τραυματίσθηκαν.

Πρόκειται για την πρώτη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε μία εβδομάδα. Οι Ισραηλινοί είχαν δηλώσει ότι ο τερματισμός των επιθέσεων τις τελευταίες μέρες ήταν απόδειξη ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη έχουν αποτελέσματα.

Η ακραία όμως ισλαμική οργάνωση Χαμάς είχε προειδοποιήσει ότι σχεδιάζε να πάρει εκδίκηση για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη.

Η Βρετανία στις Κάννες
BBC News
Σκηνή από την ταινία "24 hour party people"

10.4.2002 4:34 (Ωρα Λονδίνου)
Oι ταινίες βρετανικής παραγωγής φαίνεται πως θα έχουν φέτος την ισχυρότερη, μέχρι σήμερα, παρουσία τους, στο περίφημο Φεστιβάλ των Καννών.

Οπως αποκαλύπτει η επιθεώρηση Βαράιετι (Variety), aνάμεσα στις ταινίες που έχουν επιλεγεί για το διαγωνισμό, είναι οι ταινίες "24 Ηour Party People" του Μάικλ Ουίντερμποτομ, το "Sweet Sixteen" του Κεν Λόουτς και το "All or Nothing" του Μάικ Λι.

Πάντως, όπως αναφέρει η επιθεώρηση, κανένας από τους παραγωγούς των ταινιών αυτών δεν έχει ανακοινώσει εάν οι ταινίες τους έχουν επιλεγεί από την επιτροπή.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, που αρχίζει στις 15 Μαϊου, θα είναι ο διακεκριμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λίντς. Το φεστιβάλ με τη νέα ταινία του Γούντυ Άλλεν, η οποία προβάλλεται εκτός συναγωνισμού.

Στην Ισπανία αναμένεται ο Κόλιν Πάουελ
BBC News
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνομιλεί με την ηγεσία του Μαρόκου στη Ραμπάτ .

10.4.2002 5:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ αφού ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του στο Μαρόκο και την Αίγυπτο, μεταβαίνει σήμερα στην Ισπανία, η οποία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι οι προσπάθειες του δε δεσμεύονται από χρονικά περιθώρια ενώ στο BBC τόνισε ότι στόχος του δεν είναι μόνο η επίτευξη εκεχειρίας αλλά και η πολιτική διευθέτηση της κρίσης

"Αναγωνρίζουμε ότι πρέπει να συνδέσουμε την ασφάλεια με τη πολιτική διαδικασία ούτως ώστε να πειστεί ο κόσμος ότι στοχεύουμε πέραν της εκεχειρίας. Χρειαζόμαστε μια πολιτική διευθέτηση που θα μας οδηγήσει στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους", τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν η άφιξη Πάουελ στο Ισραήλ θα συνοδευθεί από μια νέα αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο κ. Πάουελ στο Κάιρο δήλωσε ότι μπορεί να μείνει "για λίγο στην περιοχή". Μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι θα συναντηθεί με τον Γιασέρ Αραφάτ και ότι η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί σθεναρά για την ειρήνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στειλούν παρατηρητές στην περιοχη για να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός, έαν συμφωνήσουν οι Ισραηλινοί.

Ακόμα, ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη είναι αρνητική για την περιοχή αλλά και για τις σχέσεις της χώρα με το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ ο κος Πάουελ, χαρακτήρισε ενθαρρυντική την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από δύο πόλεις της Δυτικής Οχθης αλλά όχι "επαρκή" .

Οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν συγκρατημένα στις δηλώσεις Πάουελ και δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή ειρηνευτική δύναμη και Παλαιστινιακό κράτος.

Στην Αλεξάνδρεια πραγματοποιήθηκαν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις κατά τις οποιές έχασε την ζωή τους ένας διαδηλωτής και τραυματίστηκαν περισσότεροι από εκατό. Σύμφωνα με τις αρχές οι μαθητές διαδήλωσ αν εναντίον της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο, νωρίτερα, ρώτησε τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέρ Μαχέρ, εάν πιστεύει ότι ο Κόλιν Πάουελ θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ

«Είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν ο σκοπός του είναι η ειρήνη και η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Εάν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισράηλ τότε οφείλει να συναντήσει και τον ηγέτη των Παλαιστινίων. Δεν έχει άλλη επιλογή», τόνισε στο BBC ο αιγύπτιος αξιωματούχος.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν από την έναρξη της διπλωματικής του αποστολής στη Μέση Ανατολή υπαινίχθηκε ότι δεν αποκλείεται να μην αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες του για την επίτευξη εκεχειρίας στη περιοχή.

Απτόητος ο Αμερικανός πρόεδρος από τις απειλές του Σαντάμ Χουσείν
BBC News
1973 : Tη χρονιά που λόγω του εμπάργκο πετρελαίου η Βρετανία έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

10.4.2002 5:21 (Ωρα Λονδίνου)
Το ενεργειακό πρόβλημα συνεχίζει να είναι πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Μπους στην Ουάσινγκτον . Ο αμερικανός πρόεδρος λοιπόν έκανε σαφές ότι η απόφαση του προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν να διακόψει για μία περίοδο 30 ημερών την ελεύθερη ροή του ιρακινού πετρελαίου δεν πρόκειται να επηρεάσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Ο ιρακινός ηγέτης αποφάσισε να προχωρήσει στην απαγόρευση των εξαγωγών πρός το Ισραήλ και τη Δύση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στα παλαιστινιακά εδάφη . Ο πρόεδρος Μπους όμως δεν φαίνεται να πτοείται.

Πρέπει να έχουμε μία συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική, τόνισε ο κ. Μπους στην Ουάσινγκτον ." Μιά ενεργειακή πολιτική που να φροντίζει για το περιβάλλον και να συμβάλλει στην εξοικονόμιση ενέργειας . Χρειάζεται όμως να ανακαλύψουμε νέα κοιτάσματα πετρελαίου ώστε στο μέλλον να εξαρτώμεθα λιγότερο από ξένες πηγές ενέργειας " , είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

"Αντιλαμβάνεσθε όμως πόσο σημαντικό είναι να έχουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να έχουμε τη δυνατήτα αγοράζουμε πετρέλαιο από χώρες εκτός από το Ιράκ ", υπογράμμισε ο πρόεδρος Μπούς.

Ισραηλινοί έφεδροι νεκροί στη Δ.Όχθη
BBC News
Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πόλη Ντούρα

10.4.2002 4:21 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκατρείς ισραηλινοί έφεδροι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιοι πυροδότησαν βόμβες καθώς οι στρατιώτες έμπαιναν σε στρατόπεδο ενώ σκοπευτές πυροβολούσαν από γειτονικά κτίρια.

Ο αριθμός των Παλαιστηνίων νεκρών δεν έχει ανακοινωθεί, αν και ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός ανακοίνωσε ότι ξεπερνάει τους εκατονπενήντα.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι δυνάμεις της Xεσμπολάχ εξαπέλυσαν από το έδαφος του Λιβάνου πυραύλους εναντίον ισραηλινών θέσεων. Η απάντηση του Ισραήλ ήταν άμεση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων σε συμβούλιο που θα συζητά τις σημαντικές αποφάσεις για την ασφάλεια της χώρας.

Νωρίτερα ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Ντούρα στα νότια της Δυτικής Οχθης παρά τις διεθνείς πιέσεις για αποχώρηση από την περιοχή. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων κατά τη διάρκεια της εισβολής ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δυο Παλαιστίνιους.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η αποχώρηση στρατευμάτων από της πόλεις Τουλκαρέμ και Καλκίλια.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ αν και ανακοίνωσε ότι θα του επιτρέψει να συναντηθεί με Παλαιστίνιους Αξιωματούχους.

Ο Λευκός Οικός χαρακτήρησε την αποχώρηση των ισραηλινών από τις δύο πόλεις της Δυτικής Οχθης "απλώς ως μια αρχή" .

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε πως ακόμη και όταν λήξει η στρατιωτική επιχείρηση, οι ζώνες ασφαλείας που έχει δημιουργήσει ο Ισραηλινός στρατός θα παραμείνουν. Επίσης ο κ. Σαρόν ανακοίνωσε την ένταξη δυο ακόμη κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται.

Aπό τη μεριά τους, οι Παλαιστίνιοι υποσχέθηκαν να αντισταθούν στον, όπως τον αποκάλεσαν, "εγκληματικό πόλεμο του Σαρόν". Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, είπε ότι μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη είναι χωρ ίς νερό, έχουν έλλειψη τροφίμων και ιατρικής βοήθειας.

Για μείζονα ανθρωπιστική κρίση μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Στην Αίγυπτο ο Πάουελ
BBC News
Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στη Ραμπάτ του Μαρόκου

10.4.2002 4:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ βρίσκεται στο Κάιρο της Αιγύπτου,και δήλωσε ότι μπορεί να μείνει "για λίγο στην περιοχή".

Μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Γιασέρ Αραφάτ και ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν σθεναρά για την ειρήνη που θα αντιμετωπίσει τα πολιτικά θέματα και τα ζητήματα ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στειλούν παρατηρητές στην περιοχη για να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός, έαν συμφωνήσουν οι Ισραηλινοί.

Ακόμα, ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη είναι αρνητική για την περιοχή αλλά και για τις σχέσεις της χώρα με το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ ο κος Πάουελ, χαρακτήρισε ενθαρρυντική την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από δύο πόλεις της Δυτικής Οχθης αλλά όχι "επαρκή" .

Οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν συγκρατημένα στις δηλώσεις Πάουελ και δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή ειρηνευτική δύναμη και Παλαιστινιακό κράτος.

Στην Αλεξάνδρεια πραγματοποιήθηκαν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις κατά τις οποιές έχασε την ζωή τους ένας διαδηλωτής και τραυματίστηκαν περισσότεροι από εκατό. Σύμφωνα με τις αρχές οι μαθητές διαδήλωσαν εναντίον της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο, νωρίτερα, ρώτησε τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέρ Μαχέρ, εάν πιστεύει ότι ο Κόλιν Πάουελ θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ

«Είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν ο σκοπός του είναι η ειρήνη και η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Εάν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισράηλ τότε οφείλει να συναντήσει και τον ηγέτη των Παλαιστινίων. Δεν έχει άλλη επιλογή», τόνισε στο BBC ο αιγύπτιος αξιωματούχος.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν από την έναρξη της διπλωματικής του αποστολής στη Μέση Ανατολή υπαινίχθηκε ότι δεν αποκλείεται να μην αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες του για την επίτευξη εκεχειρίας στη περιοχ ή.

Νεκρός αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν
BBC News
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την προσπάθεια ανεύρεσης υπόπτων της Αλ Κάιντα

10.4.2002 4:36 (Ωρα Λονδίνου)
Αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε ύστερα από επίθεση με χειροβομβίδα στην πόλη Γκαρντέζ, για την οποία υπεύθυνοι φέρονται μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα.

Επτά άλλοι αμερικανοί τραυματίστηκαν όταν δέχτηκαν επίθεση με χειροβομβίδες κοντά σε αμερικανική στρατιωτική θέση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της επαρχίας Πακτία.

Λέγεται ότι οι επιτιθέμενοι ήταν τουλάχιστον δύο, ένας Άραβας και ένας Πακιστανός.

Σε άλλο επεισόδιο, ένας Βρετανός ειρηνευτής σκοτώθηκε στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια περιπόλου.

Νωρίτερα Βρετανοί πεζοναύτες κατέλαβαν χωρίς μάχη ορεινά σπήλαια στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιχείρηση Βρετανών στην περιοχή.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η προετοιμασία της περιοχής για το αμερικανικό πεζικό, το οποίο συνεχίζει τις έρευνες για την ανακάλυψη Ταλιμπάν και οπαδών του δικτύου Αλ Κάιντα.

Οι Βρετανοί πεζοναύτες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν πολεμιστές της Αλ Κάιντα, καθώς οι τελευταίοι είχαν ήδη αποχωρήσει από τις σπηλιές. Αυτό πιστεύεται ότι είναι ενδειξη ότι οι πολεμιστές της Αλ Κάιντα κατευθύνονται προς το Πακιστάν, όπου θα αναζητήσουν καταφύγιο και πιθανό να ανασυγκροτηθούν.

Εν τω μεταξύ προς το Αφγανιστάν κατευθύνονται και άλλες δυνάμεις βρετανών πεζοναυτών. Η συνολική δύναμη των Βρετανών θα φτάσει τους 1700 άνδρες. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει μέρος σε μάχες, αναμένεται ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν συγκρούσεις.

Η αποστολή τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς, όπως επιβεβαίωσε ο αμερικανικός στρατός σήμερα, προσφέρονται 100.000 δολάρια σε όποιον Αφγανό σκοτώσει δυτικό στρατιώτη.

Η επιχείρηση Ανακόντα του αμερικανικού στρατού, η οποία ολοκληρώθηκε πριν δύο εβδομάδες, στοίχησε τη ζωή σε εννέα αμερικανούς στρατιώτες στην κοιλάδα Πακτία.

Γιουγκοσλαβία: Εγκρίθηκε σχέδιο νόμου για έκδοση υπόπτων στη Χάγη
BBC News
Ο νέος νόμος θα φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης υπόπτους για εγκλήματα πολέμου

10.4.2002 4:12 (Ωρα Λονδίνου)
Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο νόμου που θα ανοίξεθ το δρόμο για την έκδοση κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο της Χάγης.

Το σχέδιο νόμου, βάσει αλλαγών της τελευταίας στιγμής, προβλέπει την έκδοση υπόπτων η οποίοι έχουν ήδη καταδικαστεί από το ΔΠΔ.

Σύμφωνα με τον γιουγκοσλάβο υπουργό Εσωτερικών, Ζόραν Ζίβκοβιτς, το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές, "γεγονός που δείχνει ότι έπρεπε να ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος", όπως υπογράμμισε ο κ. Ζιβκοβιτς.

Η επίσκευση της διαδικάσιας ψήφισης είναι και αποτέλεσμα των πιέσεων της Δύσης και συγκεκριμένα των ΗΠΑ που έφτασαν στο σημείο να "παγώσουν" οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι ύψους 40 εκατομυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζιντζιτς, είπε ότι οι πρώτοι ύποπτοι μπορούν να εκδοθούν μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Ολες οι υποθέσεις για μη καταδικασθέντες υπόπτους θα εκδικασθούν στα γιουγκοσλαβικά δικαστήρια.

Δημοψήφισμα στο Πακιστάν
BBC News
Διεκδικεί την νομιμοποίηση της εξουσίας του ο Μουσαράφ

10.4.2002 4:31 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Πακιστάν, ο πρόεδρος Περβεζ Mουσαραφ εγκαινίσε την εκστρατεία επανεκλογής του στο προεδρικό αξιωμα για άλλη μία πενταετία.

Μιλώντας σε χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του, ο κ Μουσαραφ τόνισε οτι το Πακιστάν βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ιστορίας και οτι ο ίδιος ζητά τη στήριξη του λαού του.

Ο στρατηγός Μουσαραφ κατέλαβε την εξουσία πριν από δυόμισυ χρόνια, μετα από ένα αναίμακτο πραξικόπημα.

Ομως την περασμένη εβδομάδα ανακοινωσε ότι θα παραμείνει στην εξουσία μονο εάν το θέλει και ο λαός.

Στις 13 Απριλίου θα διεξαχθεί στη χώρα δημοψήφισμα, αν και η αντιπολίτευση διαφωνεί έντονα με αυτή την τακτική.

Διεθνής Αμνηστεία: Διπλασιάστηκαν οι εκτελέσεις παγκοσμίως

10.4.2002 4:23 (Ωρα Λονδίνου)
H ανθρωπιστική οργάνωση Διθνής Αμνηστεία ανακοίνωσε ότι αριθμός αυτών που εκτελέστηκαν το 2001 διπλασιάστηκε.

Η αύξηση αυτή οφείλεται και στην σκληρή πολιτική της καταπολέμησης του εγκλήματος στην Κίνα.

Συνόλικα εκτελέστηκαν τρεις χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, και απο αυτούς περίπου 2,500 στην Κίνα, 139 στο Ιράν και 66 στις ΗΠΑ.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, αλλά πολλές κυβερνήσεις δεν δίνουν στην δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία.

Μεγάλες απώλειες για τη μετοχή της Βόνταφον
BBC News
Η μέγαλη "βουτιά" της μετοχής Βόνταφον στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

10.4.2002 4:51 (Ωρα Λονδίνου)
Οι μετοχές της Βονταφον στην κυριολέξια "έπιασαν πάτο" . Χθες έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών .

Σημειώθηκαν απώλειες της τάξεως του 4,5% και με τη λήξη των απογευματινών εργασιών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η τιμή τους είχε περιορισθεί στις £1,21.

Εναυσμα για τη βουτιά των μετοχών της Βόνταφον έδωσαν οι πληροφορίες ότι η εταιρεία προτίθεται να διαθέσει στην αγορά σε εξευτελιστικές τιμές μέρος των περιουσιακών της στοιχείων που κάποτε η αξία τους ήταν πολλά δισεκατομμύρια λίρες .

Οι επενδυτές δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τον σκληρό ανταγωνισμό στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, σημειώνει συντάκτης του Μπι Μπι Σι .

Η Βρετανία στις Κάννες
BBC News
Σκηνή από την ταινία "24 hour party people"

10.4.2002 4:34 (Ωρα Λονδίνου)
Oι ταινίες βρετανικής παραγωγής φαίνεται πως θα έχουν φέτος την ισχυρότερη, μέχρι σήμερα, παρουσία τους, στο περίφημο Φεστιβάλ των Καννών.

Οπως αποκαλύπτει η επιθεώρηση Βαράιετι (Variety), aνάμεσα στις ταινίες που έχουν επιλεγεί για το διαγωνισμό, είναι οι ταινίες "24 Ηour Party People" του Μάικλ Ουίντερμποτομ, το "Sweet Sixteen" του Κεν Λόουτς και το "All or Nothing" του Μάικ Λι.

Πάντως, όπως αναφέρει η επιθεώρηση, κανένας από τους παραγωγούς των ταινιών αυτών δεν έχει ανακοινώσει εάν οι ταινίες τους έχουν επιλεγεί από την επιτροπή.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, που αρχίζει στις 15 Μαϊου, θα είναι ο διακεκριμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λίντς. Το φεστιβάλ με τη νέα ταινία του Γούντυ Άλλεν, η οποία προβάλλεται εκτός συναγωνισμού.

Ο Ευρωπαϊκός και βρετανικός Τύπος σήμερα
BBC News

10.4.2002 4:28 (Ωρα Λονδίνου)
To "τελευταίο αντίο" στην πιο αγαπητή γιαγιά της Βρετανίας , τη βασιλομήτορα Ελισάβετ , και τα προβλήματα της κυβέρνησης Σρέντερ στη Γερμανία σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για την αποστολή γερμανικής ειρηνευτικής δύναμης στη Μέση Ανατολή , δύο από τα βασικά θέματα στο σημερινό ευρωπαικό τύπο.

Η γαλλική LE FIGARO επισημαίνει ότι τα ανάκτορα του Μπάκινχαμ , η βρετανική κυβέρνηνση και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας εν μέρει εξεπλάγησαν από τη μεγάλη κοσμοσυροή στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ γιά να πούν το ύστατο χαίρε στη βασιλομήτορα Ελισάβετ /// Η αντίδραση των κοινών θνητών ήταν τελείως αναπάντεχη γεγονός που δείχνει ότι η μοναρχία στη Βρετανία δεν παρακμάζει όπως θέλουν να μας πείσουν τα ταμπλόιντς , σημειώνει ο συντάκτης της LEFIGARO /// .

Την έκπληξη της για την αντίδραση των Βρετανών αλλά και πολλών ξένων που έτυχε να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο στην αναγγελία του θανάτου της βασιλομήτορας Ελισάβετ εκφράζει και ελβετική LE TEMPS . Ποιός θα στοιχιμάτιζε πρίν από πέντε χρόνια ότι ο βασιλικός οίκος των Ουίνσδορ θα ανακτούσε και πάλι την αγάπη των βρετανών υπηκόων , αναρωτιέται η ελβετική εφημερίδα. Από το θάνατο της Νταιάνας πρίν απο πέντε χρόνια μέχρι σήμερα η μοναρχία στη Βρετανία έμαθε να επικοινωνεί με τον απλό άνθρωπο , εκτιμά η LE TEMPS .

Στην Ισπανία η EL PAIS καλωσορίζει την απόφαση του ΙΡΑ για την αχρήστευση σημαντικού αριθμού όπλων. Γεγονός παραμένει ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία είναι ζωντανή σ ένα κόσμο που δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για ελπίδα , τονίζει η εφημερίδα της Μαδρίτης .

Το σύνολο σχεδόν του γερμανικού τύπου καταδικάζει τα σχέδια του καγκελαρίου Σρέντερ για ενδεχόμενη συμμετοχή γερμανών στρατιωτών σε μία ειρηνευτική δύναμη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή . Πρόκειται για μία τελείως λανθασμένη πρόταση , παρατηρεί ο συντάκτης της DIE WELT που σπεύσει να επισημάνει ότι και μόνο η παρουσία γερμανών στρατιωτών στο Ισραήλ μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο συναισθηματικό κόσμο των Ισραηλι νών και να δημιουργήσεί σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της Γερμανίας με το Ισραήλ.

Ο Σρέντερ δεν αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες που έχουν σχέση με την ιστορία μας και δεν γνωρίζει τις ευθήνες που έχει αυτή η χώρα , σημειώνει η FRANKFURTER RUNDSCHAU //// Η BERLINER ZEITUNG εκφράζει την άποψη ότι οι προτάσεις Σρεντερ για τη γερμανική ειρηνευτική παρουσία στη Μέση Ανατολή έγιναν με στόχο την αποδυνάμωση των ειρηνευτικών προτάσεων για το Μεσανατολικό του υπουργού των Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Ο κ. Φίσερ θα είναι ένας από τους βασικούς αντιπάλους του κ. Σρέντερ στις επόμενες εκλογές , υπογραμμίζει η εφημερίδα του Βερολίνου .

Ο Πάουελ υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας θα συνεχισθούν , ο πηχιαίος τίτλος του άρθρου της FT που αναφέρεται στην κρίση στη Μέση Ανατολή και στην επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Ιερουσαλήμ .

13 Ισαραηλινοί σκοτώνονται σε ενέδρα ο Σαρόν όμως επιμένει στη συνέχιση των επιθέσεωμ , διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα της INDEPENDENT.

Ο ύστατος φόρος τιμής του έθνους , ο πρωτοσέλιδος τίτλος της DAILY TELEGBRAPH /// Το τελευταίο αντίο σε μία μητέρα , σε μία βασίλισσα σ'ένα σύμβολο μιάς περιόδου που έχει παρέλθει , ο ανάλογος τίτλος στη GUARDIAN //// Αξιοπρέπεια , εσωτερική δύναμη και χιούμορ - ο πηχιαίος τίτλος στην TIMES.

Kαι οι τρείς εφημερίδες επιλέγουν σαν πρώτο τους θέμα την κηδεία της βασιλομήτορος Ελισάβετ. Και στις τρείς εφημερίδες βλέπουμε έγχρωμες φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας να παρακολουθεί με θλίψη τη νεκρώσιμη ακολουθία στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.