Compact version |
|
Friday, 22 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-04-07
Ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μπαίνουν στη Βηθλεέμ 08.4.2002 0:13 (Ωρα Λονδίνου) Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι δεκάδες πτώματα Παλαιστινίων κείτονται στους δρόμους του προσφυγικού καταυλισμού, στην πλοη Τζενίν, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές. Στις συγκρούσεις που διεξάγονται στη Τζενίν έχουν σκοτωθεί και επτά Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, στρατηγός Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι από τις 29 Μαρτίου - ημέρα έναρξης των επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη - έχουν σκοτωθεί πάνω από 200 Παλαιστίνιοι και τραυματισθεί ακόμα 1,500. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μιλούν για σφαγή αμάχων στην Τζενίν, με τουλάχιστον 30 νεκρούς - ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος επιβεβαιώνει ότι στην πόλη Τζενίν έχουν σκοτωθεί 12 άτομα, αλλά ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει κανένα από τα θύματα του τελευταίου 48ώρου. Εξάλλου ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής είπε ότι πάνω από 30 Παλαιστίνιοι αντάρτες σκοτώθηκαν το τελευταίο διήμερο σε μάχες εκ του συστάδην, στους δρόμους της πόλης Ναμπλούς. Οι παραπάνω αριθμοί θυμάτων δεν έχουν επιβεβαιωθεί καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις απαγορεύουν την πρόσβαση στις περιοχές αυτές, τόσο στα ασθενοφόρα όσο και σε δημοσιογράφους. Οι δύο αυτές παλαιστινιακές πόλεις, Τζενίν και Ναμπλούς, βομβαρδίζονται επί σειρά ημερών από τις ισραηλινές δυνάμεις. Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει μερικές συνοικίες, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι μαχητές προβάλλουν αντίσταση, οχυρωμένοι μέσα στους στενούς δρόμους των πόλεων. Σε μια νέα κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων, στρατεύματα με την υποστήριξη αρμάτων μάχης περικύκλωσαν σήμερα πολλά χωριά κοντά στην πόλη Ραμάλα. Σε δύο από αυτά τα χωριά οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και πραγματοποίησαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Τέλος στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν έχουν εισχωρήσει ισραηλινές δυνάμεις, χιλι άδες κάτοικοι συμμετείχαν σήμερα στην κηδεία πέντε θυμάτων, που έγινε στη Ράφα. Στα πέντε θύματα συγκαταλέγονται δύο κοριτσάκια και ένας ηλικιωμένος που σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης το Σαββάτο.
Νέο μήνυμα πίεσης προς το Ισραήλ από ΗΠΑ
08.4.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου) Λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι ο κύριος στόχος του κατά την περιοδεία του στην περιοχή είναι η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας. Ο κ. Πάουελ θα αρχίσει την περιοδεία του από το Μαρόκο, όπου θα έχει συνομιλίες με το βασιλιά της χώρας Μοχάμεντ, και με τον πρίγκηπα Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, συντάκτη του τελευταίου ειρηνευτικού σχεδίου. Αναφερόμενος στο αίτημα των ΗΠΑ για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές, ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι αυτή πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση, που σημαίνει "τώρα", όπως είπε χαρακτηριστικά. Το παραπάνω μήνυμα επανέλαβε η σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς, που είπε ότι η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων πρέπει να αρχίσει "τώρα, χωρίς καθυστέρηση, όχι αύριο". Όσο για ενδεχόμενες επαφές με την παλαιστινιακή ηγεσία, ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι προτίθεται να συναντήσει το Γιασέρ Αραφάτ - εάν το επιτρέψουν οι περιστάσεις. Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα των Ισραηλινών να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, αλλά υπογράμμισε ότι στόχος των διαπραγματεύσεων που θα έχει, είναι η ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών στην περιοχή. Μετά τη νέα χθεσινή έκκληση του προέδρου Μπους για άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του κ. Σαρόν αναφέρει ότι το Ισραήλ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων, γεγονός που - όπως αναφέρει το ανακοινωθέν - παρατείνει τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ λέει ότι το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιθέσεις στη Δυτική Όχθη τουλάχιστον μέχρι την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερ ικών στη χώρα, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Εκλογικό θρίλερ στην Ουγγαρία
07.4.2002 22:58 (Ωρα Λονδίνου) Μέχρι στιγμής, με καταμετρημένο πάνω από το 90 % των ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης προηγείται με λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή. Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλιστές, με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Πέτερ Μέντγκιεσυ, λαμβάνουν 42,11 %, έναντι 41,33 % που συγκεντρώνει ο κεντροδεξιός συνασπισμός του νυν πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν. Στην τρίτη θέση με ποσοστό 5,38 % έρχεται η Συμμαχία των Ελευθέρων Δημοκρατών, που έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τους κεντροδεξιούς. Το ακροδεξιό ρατσιστικό "Ουγγρικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Αλήθειας" φαίνεται ότι δεν θα έχει τελικά κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αφού απέσπασε 4,27 % των ψήφων, κάτω από το εκλογικό μέτρο του 5 %. Η καταμέτρηση των "πραγματικών" ψήφων διέψευσε τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την έξοδο των ψηφοφόρων από τις κάλπες, και οι οποίες "έδιναν" τη νίκη στον Βίκτορ Όρμπαν, και στους υποψηφίους του κεντροδεξιού κόμματός του, Φιντέτζ. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα των exit polls ο κυβερνητικός συνδυασμός αναμένετο να αποσπάσει πάνω από το 45% των ψήφων, με διαφορά από δύο έως και δέκα εκατοστιαίες μονάδες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο πολύπλοκος εκλογικός νόμος μπορεί να εμποδίσει το πρώτο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο, και σ' αυτή την περίπτωση θα επακολουθήσει δεύτερος γύρος εκλογών, στις 21 Απριλίου, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό από τους πολιτικούς παρατηρητές. Εάν ο κ. Ορμπάν καταφέρει να επικρατήσει τελικά στις εκλογές, θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που θα έχει καταφέρει την επανεκλογή του, μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων.
Οι ισραηλινές επιθέσεις προκαλούν εκατόμβες θυμάτων
07.4.2002 21:41 (Ωρα Λονδίνου) Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι δεκάδες πτώματα Παλαιστινίων κείτονται στους δρόμους του προσφυγικού καταυλισμού, στην πλοη Τζενίν, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές. Στις συγκρούσεις που διεξάγονται στη Τζενίν έχουν σκοτωθεί και επτά Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, στρατηγός Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι από τις 29 Μαρτίου - ημέρα έναρξης των επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη - έχουν σκοτωθεί πάνω από 200 Παλαιστίνιοι και τραυματισθεί ακόμα 1,500. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μιλούν για σφαγή αμάχων στην Τζενίν, με τουλάχιστον 30 νεκρούς - ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος επιβεβαιώνει ότι στην πόλη Τζενίν έχουν σκοτωθεί 12 άτομα, αλλά ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει κανένα από τα θύματα του τελευταίου 48ώρου. Εξάλλου ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής είπε ότι πάνω από 30 Παλαιστίνιοι αντάρτες σκοτώθηκαν το τελευταίο διήμερο σε μάχες εκ του συστάδην, στους δρόμους της πόλης Ναμπλούς. Οι παραπάνω αριθμοί θυμάτων δεν έχουν επιβεβαιωθεί καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις αποαγορεύουν την πρόσβαση στις περιοχές αυτές, τόσο στα ασθενοφόρα όσο και σε δημοσιογράφους. Οι δύο αυτές παλαιστινιακές πόλεις, Τζενίν και Ναμπλούς, βομβαρδίζονται επί σειρά ημερών από τις ισραηλινές δυνάμεις. Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει μερικές συνοικίες, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι μαχητές προβάλλουν αντίσταση. Σε μια νέα κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων, στρατεύματα με την υποστήριξη αρμάτων μάχης περικύκλωσαν σήμερα πολλά χωριά κοντά στην πόλη Ραμάλα. Σε δύο από αυτά τα χωριά οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και πραγματοποίησαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Τέλος στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν έχουν εισχωρήσει ισραηλινές δυνάμεις, χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν σήμερα στην κηδεία πέν τε θυμάτων, που έγινε στη Ράφα. Στα πέντε θύματα συγκαταλέγονται δύο κοριτσάκια και ένας ηλικιωμένος που σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης το Σαββάτο.
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κολομβία
07.4.2002 21:33 (Ωρα Λονδίνου) Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, την ώρα που πολύς κόσμος έφευγε από τα εστιατόρια και τα νυκτερινά κέντρα της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να δωρήσουν αίμα για την περίθαλψη των τραυματιών και ο δήμαρχος της πόλης προσέφερε αμοιβή σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των βομβιστών. Ο συναγματάρχης της αστυνομίας Χόρχε Αλίριο Μπαρόν είπε στο πρακτορείο Ρώυτερς ότι η έκρηξη αποτελεί τυφλό τρομοκρατικό πλήγμα. Από την ισχυρότατη έκρηξη υπέστησαν επίσης μεγάλες καταστροφές πολλά κτίρια της περιοχής και αρκετά οχήματα. Ο ανταποκριτής του BBC στην Κολομβία, Τζέρεμι Μακντέρμοτ λέει ότι οι υποψίες για την επίθεση πέφτουν πάνω στην κύρια οργάνωση ανταρτών της χώρας, τις "Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας". Η οργάνωση αυτή είχε πρόσφατα εξαγγείλει ότι θα διεξάγει τον ένοπλο αγώνα της μέσα στις πόλεις της χώρας.
ΗΠΑ - Βρετανία: "O Σαντάμ πρέπει να φύγει"
07.4.2002 19:57 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπους είπε ότι επιθυμεί την "αλλαγή του καθεστώτος", δηλαδή την απομάκρυνση του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία. Ο κ. Μπλερ είπε ότι όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές εάν το Ιράκ συνεχίσει να αψηφά τα Ηνωμένα Εθνη, εμποδίζοντας την επιθεώρηση του οπλοστασίου του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στο Ιράκ θα είναι καλύτερη χωρίς τον Σαντάμ. Οι δύο ηγέτες πάντως απέφυγαν να κάνουν λόγο για άμεση στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ και τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα.
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κολομβία
07.4.2002 19:53 (Ωρα Λονδίνου) Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, την ώρα που πολύς κόσμος έφευγε από τα εστιατόρια και τα νυκτερινά κέντρα της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να δωρήσουν αίμα για την περίθαλψη των τραυματιών και ο δήμαρχος της πόλης προσέφερε αμοιβή σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των βομβιστών. Ο συναγματάρχης της αστυνομίας Χόρχε Αλίριο Μπαρόν είπε στο πρακτορείο Ρώυτερς ότι υπάρχουν δέκα νεκροί και 25 τραυματίες από την έκρηξη, την οποία χαρακτήρισε ως τυφλό τρομοκρατικό πλήγμα. Από την ισχυρότατη έκρηξη υπέστησαν επίσης μεγάλες καταστροφές πολλά κτίρια της περιοχής και αρκετά οχήματα. Ο ανταποκριτής του BBC στην Κολομβία, Τζέρεμι Μακντέρμοτ λέει ότι οι υποψίες για την επίθεση πέφτουν πάνω στην κύρια οργάνωση ανταρτών της χώρας, τις "Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας". Η οργάνωση αυτή είχε πρόσφατα εξαγγείλει ότι θα διεξάγει τον ένοπλο αγώνα της μέσα στις πόλεις της χώρας.
Έκλεισαν οι κάλπες στην Ουγγαρία
07.4.2002 19:33 (Ωρα Λονδίνου) Δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την έξοδο των ψηφοφόρων από τις κάλπες προβλέπουν νίκη του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του κεντροδεξιού κόμματός του, Φιντέτζ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιάς δημοσκόπησης ο κυβερνητικός συνδυασμός αναμένεται να αποσπάσει πάνω από το 45% των ψήφων, οκτώ εκατοστιαίες μονάδες παραπάνω από το Σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης. Εάν ο κ. Όρμπαν καταφέρει να επικρατήσει στις εκλογές, θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που θα έχει καταφέρει επανεκλογή του, μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων. Σε περίπτωση που κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν πετύχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, θα επακολουθήσει δεύτερος γύρος εκλογών, στις 21 Απριλίου.
Οι ισραηλινές επιθέσεις προκαλούν εκατόμβες θυμάτων
07.4.2002 18:49 (Ωρα Λονδίνου) Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι δεκάδες πτώματα Παλαιστινίων κείτονται στους δρόμους του προσφυγικού καταυλισμού, στην πλοη Τζενίν, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές. Στις συγκρούσεις που διεξάγονται στη Τζενίν έχουν σκοτωθεί και επτά Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, στρατηγός Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι από τις 29 Μαρτίου - ημέρα έναρξης των επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη - έχουν σκοτωθεί πάνω από 200 Παλαιστίνιοι και τραυματισθεί ακόμα 1,500. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μιλούν για σφαγή αμάχων στην Τζενίν, με τουλάχιστον 30 νεκρούς - ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος επιβεβαιώνει ότι στην πόλη Τζενίν έχουν σκοτωθεί 12 άτομα, αλλά ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει κανένα από τα θύματα του τελευταίου 48ώρου. Εξάλλου ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής είπε ότι πάνω από 30 Παλαιστίνιοι αντάρτες σκοτώθηκαν το τελευταίο διήμερο σε μάχες εκ του συστάδην, στους δρόμους της πόλης Ναμπλούς. Οι παραπάνω αριθμοί θυμάτων δεν έχουν επιβεβαιωθεί καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις αποαγορεύουν την πρόσβαση στις περιοχές αυτές, τόσο στα ασθενοφόρα όσο και σε δημοσιογράφους. Οι δύο αυτές παλαιστινιακές πόλεις, Τζενίν και Ναμπλούς, βομβαρδίζονται επί σειρά ημερών από τις ισραηλινές δυνάμεις. Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει μερικές συνοικίες, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι μαχητές προβάλλουν αντίσταση. Σε μια νέα κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων, στρατεύματα με την υποστήριξη αρμάτων μάχης περικύκλωσαν σήμερα πολλά χωριά κοντά στην πόλη Ραμάλα. Σε δύο από αυτά τα χωριά οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και πραγματοποίησαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Τέλος στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν έχουν εισχωρήσει ισραηλινές δυνάμεις, χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν σήμερα στην κηδεία πέν τε θυμάτων, που έγινε στη Ράφα. Στα πέντε θύματα συγκαταλέγονται δύο κοριτσάκια και ένας ηλικιωμένος που σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης το Σαββάτο.
Νέο μήνυμα πίεσης προς το Ισραήλ από ΗΠΑ
07.4.2002 18:57 (Ωρα Λονδίνου) Λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι ο κύριος στόχος του κατά την περιοδεία του στην περιοχή είναι η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας. Αναφερόμενος στο αίτημα των ΗΠΑ για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές, ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι αυτή πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση, που σημαίνει "τώρα", όπως είπε χαρακτηριστικά. Το παραπάνω μήνυμα επανέλαβε η σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς, που είπε ότι η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων πρέπει να αρχίσει "τώρα, χωρίς καθυστέρηση, όχι αύριο". Όσο για ενδεχόμενες επαφές με την παλαιστινιακή ηγεσία, ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι προτίθεται να συναντήσει το Γιασέρ Αραφάτ - εάν το επιτρέψουν οι περιστάσεις. Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα των Ισραηλινών να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, αλλά υπογράμμισε ότι στόχος των διαπραγματεύσεων που θα έχει, είναι η ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών στην περιοχή. Μετά τη νέα χθεσινή έκκληση του προέδρου Μπους για άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του κ. Σαρόν αναφέρει ότι το Ισραήλ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων, γεγονός που - όπως αναφέρει το ανακοινωθέν - παρατείνει τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ λέει ότι το Ισράηλ φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιθέσεις στη Δυτική Όχθη τουλάχιστον μέχρι την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
"Όχι" Πούτιν σε πρόταση απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος
07.4.2002 17:37 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, ο κ. Πούτιν είπε ότι το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα δρά μέσα στα νόμιμα πλαίσια, έχει κερδίσει την υποστήριξη εκατομμυρίων ψηφοφόρων και θα αποτελούσε λάθος κάθε ενέργεια που θα έθετε την πολιτική βάση των Κομμουνιστών στην παρανομία. Ο πρόεδρος Πούτιν ξεκαθάρισε ότι αν και δεν συμμερίζεται τις πολιτικές και προτάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, εντούτοις αντιτίθεται στην πρόσφατη πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Δούμα (Ρωσική Κάτω Βουλή), και ζητά την απαγόρευση των Κομμουνιστών. Η πρόταση κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Δούμα, μετά την εκλογή βουλευτών προσκείμενων στην πολιτική του Ρώσου προέδρου στην προεδρία επτά κοινοβουλευτικών επιτροπών, σε θέσεις που μέχρι πρότινος κατείχαν κομμουνιστές βουλευτές. Η πρόταση να τεθεί εκτός νόμου το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα συζητηθεί μέσα στον Απρίλιο. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος έρχεται σε δημόσια αντίθεση με βουλευτές προσκείμενους σ' αυτόν. Πριν ένα μήνα ο κ. Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επαναφέρει σε ισχύ την θανατική ποινή, παρά τις επικλήσεις βουλευτών της Δούμας.
Έκκληση Μπους για αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων
07.4.2002 15:51 (Ωρα Λονδίνου) Δήλωσε μάλιστα ότι προτίθεται να συναντήσει το Γιασέρ Αραφάτ - εάν το επιτρέψουν οι περιστάσεις. Σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, ο κ. Πάουελ είπε ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί το αίτημα της Ουάσιγκτον για απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις παλαιστινιακές περιοχές, αλλά ότι δεν έχει δοθεί ακόμη προθεσμία για κάτι τέτοιο. Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα των Ισραηλινών να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, αλλά υπογράμμισε ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η δημιουργία δύο κρατών. . Μετά τη νέα έκκληση του προέδρου Μπους για άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του κ. Σαρόν αναφέρει ότι το Ισραήλ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων, γεγονός που - όπως αναφέρει το ανακοινωθέν - παρατείνει τις επιχειρήσεις. Ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε περισσότερα από 30 άτομα στη Ναμπλούς, τα οποία χαρακτήρισε "Παλαιστίνιους τρομοκράτες". Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Σαούλ Μοφάζ, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περίπου 200 Παλαιστίνιοι.
Σφοδρές συγκρούσεις σε Ναμπλούς και Τζενίν
07.4.2002 14:14 (Ωρα Λονδίνου) Μετά τη νέα έκκληση του προέδρου Μπους για άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του κ. Σαρόν αναφέρει ότι το Ισραήλ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων, γεγονός που - όπως αναφέρει το ανακοινωθέν - παρατείνει τις επιχειρήσεις. Ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε περισσότερα από 30 άτομα στη Ναμπλούς, τα οποία χαρακτήρισε "Παλαιστίνιους τρομοκράτες". Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Σαούλ Μοφάζ, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περίπου 200 Παλαιστίνιοι. Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζουν ότι οι συγκρούσεις στη Ναμπλούς δεν τους επιτρέπουν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Οι κάτοικοι και στις δύο πόλεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αφού το νερό και το ηλεκτρικό έχουν διακοπεί ενώ τα ασθενοφόρα δεν έχουν καταφέρει να μεταφέρουν τους ασθενείς και τους νεκρούς.
Πρώτος γύρος των εκλογών στην Ουγγαρία
07.4.2002 10:56 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ίδρυσε το κεντροδεξιό κόμμα του Φιντέτζ λίγο πριν από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα, αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό από το σοσιαλιστικό κόμμα της χώρας. Εάν ο κ. Όρμπαν αναλάβει και πάλι την ηγεσία της χώρας θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην Κεντρική Ευρώπη που θα έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων.
Κινητά τηλέφωνα για τους Αφγανούς 07.4.2002 11:15 (Ωρα Λονδίνου) Με στόχο να υπογραμμίσει το πέρασμα της χώρας σε μια πιο μοντέρνα εποχή, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χαμίντ Καρζάι, παρέστη στην τελετή παρουσίασης του δικτυου. Ο κ. Καρζάι, πραγματοποίησε συμβολικά το πρώτο τηλεφώνημα, σε ένα φίλο του στη Γερμανία. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ, θεωρεί ότι το κόστος των κινητών τηλεφώνων, θα είναι απαγορευτικό για τους Αφγανούς.
Σφοδρές συγκρούσεις σε Ναμπλούς και Τζενίν
7.4.2002 7:32 (Ωρα Λονδίνου) Μετά τη νέα έκκληση του προέδρου Μπους για άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του κ. Σαρόν αναφέρει ότι το Ισραήλ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων, γεγονός που - όπως αναφέρει το ανακοινωθέν - παρατείνει τις επιχειρήσεις. Από χθες, πάντως, οι Ισραηλινοί έχουν εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη Δυτική Οχθη. Ισραλινά ελικόπτερα εξαπολύουν πυρά κατά της Ναμπλούς και της Τζενίν. Οι κάτοικοι και στις δύο πόλεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αφού το νερό και το ηλεκτρικό έχουν διακοπεί ενώ τα ασθενοφόρα δεν έχουν καταφέρει να μεταφέρουν τους ασθενείς και τους νεκρούς. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού χαρακτήρισε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Δυτική Οχθη κρίσιμη.
Bρετανία και ΗΠΑ: "O Σαντάμ πρέπει να φύγει"
7.4.2002 8:23 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπους είπε ότι επιθυμεί την "αλλαγή του καθεστώτος", δηλαδή την απομάκρυνση του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία. Ο κ. Μπλερ είπε ότι όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές εάν το Ιράκ συνεχίσει να εμποδίζει να αψηφά τα Ηνωμένα Εθνη εμποδίζοντας την επιθεώρηση του οπλοστασίου του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στο Ιράκ θα είναι καλύτερη χωρίς τον Σαντάμ. Οι δύο ηγέτες πάντως απέφυγαν να κάνουν λόγο για άμεση στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ και τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα.
Σφοδρές πολύνεκρες μάχες στη Δυτική Όχθη
7.4.2002 6:24 (Ωρα Λονδίνου) Όλα αυτά παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, και ιδιαίτερα το αίτημα για "άμεση αποχώρηση χωρίς καθυστέρηση" που διετύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Επαπειλείται σφαγή στην Τζενίν Οι μάχες ανάμεσα σε Παλαιστίνιους ενόπλους και Ισραηλινούς στρατιώτες μαίνονται ιδιαίτερα στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό που βρίσκεται στην πόλη Τζενίν. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό, Γιασέρ Αμπέντ Ραμπό, τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά. Η παλαιστινιακή ηγεσία ζήτησε εκ νέου την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας με σκοπό την αποτροπή των ισραηλινών επιθέσεων, και οι κάτοικοι στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν μιλούν για εξελισόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού. Αλλά και από την ισραηλινή πλευρά υπάρχουν πολλά θύματα, καθώς ο διοικητής της ισραηλινής αεροπορίας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι επτά Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο στη Τζενίν το τελευταίο διήμερο. Χαρακτηριστικές των δραματικών στιγμών που περνούν οι κάτοικοι της Τζενίν είναι οι δηλώσεις Ισραηλινού στρατιωτικού διοικητή στην περιοχή αυτή, που είπε ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν περικυκλωθεί "με την πλάτη στον τοίχο" και υφίστανται πολλές απώλειες. "Τούς έχουμε παγιδεύσει εκεί μέσα, και τους επιτεθήκαμε με την πρόθεση να τούς αναγκάσουμε σε παράδοση. Αυτοί που δεν θα παραδωθούν, θα πέσουν νεκροί" είπε ο ισραηλινός διοικητής Ταλάτ Εγιάλ Σλέϊν. Σφοδρές μάχες και στην πόλη Ναμπλούς Σύμφωνα με πληροφορίες σφοδρότατες συγκρούσεις διεξάγονται και στην πολυπληθέστερη παλαιστινιακή πόλη της Δυτικής Όχθης, την Ναμπλούς. Εκεί οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον Παλαιστινίων στην κεντρική αγορά της πόλης και περικύκλωσαν τον πρ οσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης είχε παραδοθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με καταστηματάρχες της Ναμπλούς ο ήχος από τις εκρήξεις θυμίζει σεισμικές δονήσεις και τα ασθενοφόρα που προσπάθησαν να πλησιάσουν την περιοχή των συγκρούσεων δεν μπόρεσαν να κινηθούν δεχόμενα ισραηλινά πυρά.
Μήνυμα προς το Ισραήλ από ...Τέξας
7.4.2002 6:24 (Ωρα Λονδίνου) Παράλληλα οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν στην εξοχική κατοικία του προέδρου Μπους, στο Κρώφορντ του Τέξας, έκαναν κοινή έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών από πλευράς Παλαιστινίων και ζήτησαν από την παλαιστινιακή διοίκηση να πατάξει τα "δίκτυα τρομοκρατών". Το κοινό ανακοινωθέν εξεδόθη μετά τις συνομιλίες που είχαν οι κ.κ. Μπους και Μπλερ, με κύριο θέμα το Μεσανατολικό και τα σχέδια για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος προέβη χθές σε ταυτόσημη σύσταση για "άμεση αποχώρηση" προς τους Ισραηλινούς, θα αναχωρήσει την Κυριακή για περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας. "Επιτακτική η ανάγκη διαλόγου" Ο κ. Μπλερ έφτασε στο ράντσο του προέδρου Μπους το βράδυ της Παρασκευής, για ένα Σαββατοκύριακο εντατικών διαβουλεύσεων. Πριν τις συνομιλίες του με τον κ. Μπους, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι βασική προτεραιότητα στη Μέση Ανατολή είναι ο τερματισμός της βίαιης αντιπαράθεσης Ισραηλινών - Παλαιστινίων, κάτι που θα επιτρέψει στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με τους πρωταγωνιστές της διένεξης. Ο κ. Μπλερ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Η απροσδόκητη απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στείλει τον κ. Πάουελ στη Μέση Ανατολή θεωρείται από παρατηρητές ένδειξη του ότι ο κ. Μπους έχει αντιληφθεί ότι θα πρέπει να παρέμβει στο Μεσανατολικό προκειμένου να αποσπάσει διεθνή υποστήριξη ή ανοχή για οποιοδήποτε σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράκ. Σε συνέντευξή του στη βρετανική τηλεόραση ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του, και ότι ο ηγέης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν "πρέπει να απομακρυνθεί" - όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Παράλληλα όμως ο κ. Μπους τόνισε ότι δεν έχεισχέδια για άμεση ανάληψη δράσης κατά της Βαγδάτης. Εκτός από το Μεσανατολικό και το Ιράκ, οι δύο ηγέτες συζητούν και τη συνέχιση της εκστρατείας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν, εναντίον των μελών της Αλ-Κάϊντα και των Ταλεμπάν που συνεχίζουν να προβάλλουν αντίσταση.
Βελιγράδι: Συμφωνία για νομοθεσία έκδοσης κατηζητουμένων στη Χάγη
7.4.2002 6:23 (Ωρα Λονδίνου) Πολιτικοί ηγέτες από τον κυβερνητικό συνασπισμό και από την δημοκρατία του Μαυροβουνίου συμφώνησαν επί της αρχής να ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη συνεργασία των γιουγκοσλαβικών αρχών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από μαραθώνιο συνομιλιών στο Βελιγράδι και οι λεπτομέρειες της πρότασης νόμου θα διευκρινισθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της γιουγκοσλαβικής Βουλής, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς. Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες πάγωσαν τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων, προς τη Γιουγκοσλαβία, αφού το Βελιγράδι δεν ικανοποίησε την προθεσμία που είχε θέσει η Ουάσιγκτον για την παράδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο δικαστήριο της Χάγης. Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για τα εγκλήματα πολέμου, Πιέρ-Ρίτσαρντ Πρόσπερ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες στο Βελιγράδι, προειδοποίησε ότι η Γιουγκοσλαβία κινδυνεύει να χάσει και περαιτέρω οικονομική βοήθεια εάν δεν ικανοποιήσει το αίτημα της Ουάσιγκτον. Ανάμεσα στα άτομα που καταζητούνται από το Δικαστήριο της Χάγης είναι ο νυν πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο Σερβοβόσνιος πρώην στρατιωτικός ηγέτης Ράτκο Μλάντιτς και ο πρώην πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ανταποκριτής του BBC λέει ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ήταν διχασμένη στο θέμα της παράδοσης των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη. Οι εθνικιστές, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, επέμεναν ότι θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί νόμος για συνεργασία της χώρας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο δικαστικής έκδοσης υπόπτων στη Χάγη. Αλλά η ψήφιση του νόμου αυτού απαιτεί και την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου, η οποία, μέχρι σήμερα, αρνείτο να υποστηρίξει παρόμοια ρύθμιση.
Το Πακιστάν απειλεί την Ινδία με πυρηνικά
7.4.2002 6:28 (Ωρα Λονδίνου) Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τελευταία έκδοση της γερμανικής επιθεώρησης "Ντερ Σπίγκελ", ο στρατηγός Μουσαράφ λέει ότι εάν το Πακιστάν δεχθεί μεγάλες πιέσεις, τότε είναι πιθανή η χρήση ατομικής βόμβας, μόνον, όμως, ως έσχατη λύση. Ο πρόεδρος του Πακιστάν κατηγόρησε την Ινδία ότι έχει έμμονες ιδέες πως είναι υπερδύναμη και ότι εξοπλίζεται με τρόπο μανιώδη.
Στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Σουδάν
7.4.2002 6:38 (Ωρα Λονδίνου) Η κρατική τηλεόραση του Σουδάν μετέδωσε ότι ο διοικητής των παραστρατιωτικών Λαϊκών Δυνάμεων Αμυνας είπε ότι τα στραπόπεδα δημιουργήθηκαν μετά από εντολή του πρόεδρου της χώρας Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ. Ο Σουδανός διοικητής είπε ακόμα ότι τα στρατόπεδα μπορούν να δεχθούν απεριόριστο αριθμό εθελοντών και κάλεσε τον λαό του Σουδάν να συμμετάσχει στον ιερό - όπως χαρακτήρισε είπε - πόλεμο κατά του Ισραήλ.
Η επισκόπηση του βρετανικού Τύπου 7.4.2002 6:35 (Ωρα Λονδίνου) Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα εγείρει σήμερα την πιθανότητα στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ και ο κ. Μπλερ θα προειδοποιήσει τον Σαντάμ Χουσείν οτι "δεν αποτελεί επιλογή" το Ιράκ να εξακολουθεί να εμποδίζει την επιθεώρηση του οπλοστασίου του από τα Ηνωμένα Εθνη, γράφει η εφημερίδα. Η Ιντεπέντεντ υπογραμμίζει ότι το μήνυμα από τη σύνοδο του Τέξας είναι ότι το ρολόι έχει αρχίσει να χτυπά προμηνύοντας στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ. Παρόμοιο ύφος έχει και το άρθρο της Ομπσέρβερ, που γράφει ότι η σημερινή ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού θα υποστηρίξει το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών για την έναρξη πολέμου εναντίον του Σαντάμ. Φωτογραφία του κόσμου έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο όπου βρίσκεται η σορός της βασιλομήτορος, δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της η Σάντεϊ Τέλεγκραφ. Η εφημερίδα γράφει ότι ο κόσμος δεν την απογοήτευσε. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν μία μεγάλη ουρά που έφθανε σχεδόν τα πέντε χιλιόμετρα και περίμεναν 7 ώρες μέχρι να φθάσουν στο Γουεστμίνστερ για να πούνε το τελευταίο αντίο στη βασιλομήτορα. Στο κύριο άρθρο της η Σάντεϊ Τάιμς σχολιάζει ότι το πλήθος κόσμου που θέλησε να χαιρετίσει την πολυαγαπημένη γιαγιά του πρίγκηπα Κάρολου διαψεύδει κατηγορηματικά αυτούς που είχαν προβλέψει ότι ο θάνατός της θα ξεχαστεί γρήγορα. Ο κόσμος νοιώθει μεγάλη λύπη παρά απάθεια, γράφει η εφημερίδα και τονίζει ότι οι υποστηρικτές της μοναρχίας είναι πολλοί περισσότεροι από ότι θέλουν ορισμένοι να πιστεύουν. Η Σάντεϊ Τάιμς υπογραμμίζει ότι η βασιλική οικογένεια, παρά τα λάθη της, εξακολουθεί να γεννά συναισθήματα στον κόσμο που οι πολιτικοί ηγέτες δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν.
Ξαναρχίζει η προσέγγιση Βόρειας και Νότιας Κορέας
7.4.2002 6:25 (Ωρα Λονδίνου) Όπως έγινε γνωστό, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, συμφώνησε επίσης να επαναληφθεί ο διάλογος της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Την ανακοίνωση έκανε ο Λιμ Ντονγκ Γουόν, απεσταλμένος του προέδρου της Νότιας Κορέας, επιστρέφοντας από τη Βόρεια Κορέα όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη με στόχο την εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε κοινό ανακοινωθέν, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να ξαναρχίσει η επανένωση των οικογενειών που είχαν χωριστεί στη διάρκεια του κορεατικού πολέμου, και οι συνομιλίες για οικονομική συνεργασία. Η Πιονγκ Γιάγκ είχε αποσυρθεί από τις συνομιλίες με τη Σεούλ τον περασμένο Νοέμβριο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην εχθρική - όπως την χαρακτήριζε - συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον Ιανουάριο ο πρόεδρος Μπους είχε δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί μέρος ένος "άξονα του κακού", που αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής.
Αμερικανίδα φέρνει στον κόσμο εξάδυμα
7.4.2002 6:22 (Ωρα Λονδίνου) Τα έξι βρέφη - τρία κοριτσάκια και τρία αγοράκια - λέγεται ότι είναι καλά στην υγεία τους. Η μητέρα τους Σόντρα Χέντρικ, που είναι τριάντα τριών ετών, έμεινε έγγυος μετά από θεραπεία που ακολούθησε με φάρμακα γονιμότητας. Η κ. Χέντρικ και ο σύζυγός της Ελντον έχουν ήδη μία κόρη. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι έχουν καταγραφεί λιγότερες από 100 γεννήσεις εξάδυμων στον κόσμο και ότι μόνον σε περίπου 12 περιπτώσεις έχουν επιζήσει και τα έξι παιδιά.
Έρευνα για εμβόλιο κατά του AIDS
7.4.2002 6:23 (Ωρα Λονδίνου) Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, ερευνητικά κέντρα στην Οξφόρδη και το Λονδίνο ψάχνουν 120 υγιείς εθελοντές, πάνω στους οποίους θα διεξάγουν τεστ για την εξακρίβωση της ασφάλειας ορισμένων συστατικών και την άντληση νέων πληροφοριών στη δοσολογία του εμβολίου. Τα συγκεκριμένα πειράματα θα διεξαχθούν ύστερα από τις επιτυχημένες δοκιμές που έχουν ήδη γίνει σε πειραματόζωα και κάποιους ανθρώπους για την ασφάλεια των συστατικών του δοκιμαζόμενου εμβολίου. Αρχίζουν δε εν μέσω έντονης διεθνούς δραστηριότητας με σκοπό την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού HIV, ο οποίος θεωρείται υπέυθυνος για το AIDS και μόνο πέρυσι εμόλυνε 5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το δοκιμαζόμενο εμβόλιο δίνεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο περιλαμβάνει γενετικές πληροφορίες για τον ιό, που σκοπό έχουν να ξεγελάσει τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να αρχίσει να αμύνεται ενάντια στον ιό πριν καν αυτός μπει στο σώμα. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει έναν αποδυναμωμένο ιό ευλογιάς που σκοπό έχει να διεγείρει τα κύτταρα "Τ" του οργανισμού ώστε το ανοσιοποιητικό σύστημα να παραμείνει έντονα ενεργό.
|