Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-03-25

  1. Ανασκόπηση βρετανικού τύπου
  2. Πιέσεις ΗΠΑ προς Ισραήλ για Αραφάτ
  3. Μέτρα για την προστασία των ευρωπαϊκών χαλυβουργίων
  4. Η Κίνα εκτόξευσε το τρίτο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο
  5. Η ιταλική κυβέρνηση διακόπτει τις συνομιλίες με τα συνδικάτα
  6. Αμερικανικές ανησυχίες για βιολογικά όπλα στο Ουζμπεκιστάν
  7. Νέες συνομιλίες Ιράκ - ΟΗΕ
  8. Πτώση του πέσο της Αργεντινής
  9. Βρετανοί κομάντος στο Αφγανιστάν
  10. Κρίση στη Νιγηρία για τον ισλαμικό νόμο
  11. Νέες συνομιλίες Ιράκ - ΟΗΕ
  12. Η ιταλική κυβέρνηση διακόπτει τις συνομιλίες με τα συνδικάτα
  13. Αμερικανικές ανησυχίες για βιολογικά όπλα στο Ουζμπεκιστάν
  14. Μέτρα για την προστασία των ευρωπαϊκών χαλυβουργίων
  15. Νιγηριανό εφετείο ακυρώνει καταδίκη για μοιχεία
  16. Η Κίνα εκτόξευσε το τρίτο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο
  17. Νέες συνομιλίες Ιράκ - ΟΗΕ
  18. Πτώση του πέσο της Αργεντινής
  19. Βρετανοί κομάντος στο Αφγανιστάν
  20. Πιέσεις ΗΠΑ προς Ισραήλ για Αραφάτ
  21. Πιέσεις ΗΠΑ προς Ισραήλ για Αραφάτ
  22. Β. και Ν. Κορέα ξαναρχίζουν συνομιλίες
  23. "Ενας Υπέροχος Άνθρωπος" στην κορυφή των Όσκαρ
  24. Βρετανοί κομάντος στο Αφγανιστάν
  25. Μπους: "Μόνο με το ελεύθερο εμπόριο καταπολεμάς τη φτώχεια"
  26. 74η τελετή απονομής των Οσκαρ
  27. 74η τελετή απονομής των Οσκαρ
  28. Απολύσεις ανακοινώνει το βρετανικό ταχυδρομείο
Ανασκόπηση βρετανικού τύπου

26.3.2002 3:11 (Ωρα Λονδίνου)
Η εφημερίδα Γκάρντιαν αναφέρει ότι πολλοί βρετανοί βουλευτές του κυβερνώντος εργατικού κόματος εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την ανακοίνωση από τον υπουργό συγκοινωνιών Στίβεν Μπάιερς ότι η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει την χρεωκοπημένη εταιρία σιδηροδρόμων, και θα αποζημιώσει του μετόχους της με 300 εκατομύρια λίρες από τον κρατικό προυπολογισμό, παρόλο που στο παρελθόν ο ίδιος είχε αποκλεισει τέτοιο ενδεχόμενο. Σε άλλη είδησή της αναφέρεται στον φημολογούμενο αφοπλισμό των ανταρτών του ΙΡΑ.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρεται επίσης στο θέμα των βρετανικών σιδηροδρόμων και τις απολύσεις 15.000 εργαζομένων που ανακοίνωσε το ταχυδρομείο και άλλες κρατικές εταιρίες, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Τόνυ Μπλερ βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση καθώς χάνει την υποστήριξη των βουλευτών του. Αναφέρει ότι μέσα στο εργατικό κόμα γίνεται λόγος ακόμα και για αλλαγή ηγεσίας. Σε άλλη της είδηση η εφημερίδα προβάλλει τη νικήτρια του βραβείου Όσκαρ ερμηνείας, Χάλε Μπέρυ.

Η Ιντιπέντεντ έχει σαν πρώτη είδηση την πιθανή σχέση της χρήσης του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου Προζάκ με την εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο, ενώ σε άλλη είδηση αναφέρεται στην διάψευση από ανώτερους στρατιωτικούς των ισχυρισμών εκπροσώπου του πρωθυπουργού Τόνυ Μπλερ ότι το Ιράκ έχει σχέσεις με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Αναφέρεται επίσης στα προβλήματα του κου Μπλερ μετά από τη φραστική επίθεση που δέχτηκε στο κοινοβούλιο από τους βουλευτές του.

Με το θέμα της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται πλεον η κυβέρνηση Μπλερ ασχολείται η Τάιμς, αναφέροντας ότι το κόστος για το δημόσιο μπορεί να φτάσει τα δέκα δισεκατομύρια λίρες αν αποτύχει η προσπάθεια αναβάθμισης της ιδιωτικής εταιρίας σιδηροδρόμων, ενώ την ίδια ώρα ανακοινώνονται απολύσεις σε κρατικές εταιρίες. Αναφέρεται επίσης στον πιθανό αφοπλισμό του ΙΡΑ.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρεται στην αναταραχή που επέφερε στο κοινοβούλιο η ανακοίνωση 15.000 απολύσεων στα βρετανικά ταχυδρομεία καθώς και στην επικέιμε νη εξαγορά του ομίλου μέσων ενημέρωσης Κίρχ από τον μεγιστάνα του τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ και τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πιέσεις ΗΠΑ προς Ισραήλ για Αραφάτ
BBC News
Οι Άραβες υπουργοί προετοιμάζουν την ατζέντα των συνομιλιών

26.3.2002 2:23 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να επιτρέψει στον Γιάσερ Αραφατ να μεταβεί στην Βηρυττό όπου την Τετάρτη ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα αποφάσιζε το βράδυ της Δευτέρας αν θα επέτρεπε την έξοδο του κ. Αραφατ από την Δυτική Οχθη αλλά ανέβαλε την απόφαση για την Τρίτη, εξαντλώντας όλα τα χρονικά περιθώρια. Εκπρόσωπος του κου Σαρόν ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί "κοντά στο χρόνο έναρξης των συνομιλιών", οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη.

Οι Ισραηλινοί έχουν θέσει ουσιαστικά τον κ.Αραφάτ σε κατ'οίκον αποκλεισμό στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, είπε ότι ο πρόεδρος Μπους κάλεσε επίσης τις αραβικές χώρες να υποστηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει η Σαουδική Αραβία και το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Βυρηττού.

Σε μια άλλη εξέλιξη οι Παλαιστίνιοι ανέβαλλαν την συνάντηση που θα είχαν την Δευτέρα με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητήσουν τις νέες προτάσεις του αμερικανού απεσταλμένου Άντονι Ζίνι, στόχος των οποίων είναι η επίτευξη συμφωνίας προσωρινής εκεχειρίας.

Διαλλακτικος εμφανίστηκε στην ισραηλινή τηλεόραση ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριελ Σαρόν. "Άμεσος στόχος μου είναι η επίτευξη εκεχειρίας και η εφαρμογή του σχεδίου Τένετ-Μιτσελ."Η κυβέρνηση και προσωπικά εγω δεσμευόμαστε να εργαστούμε για την επιτευξη της ειρήνης και την αποκατάσταση της ασφαλειας αλλά οι γειτονές μας θα πρέπει να αναγνωρίσουν το δικαιωμα μας να ζήσουμε ειρηνικά στη γη των προγόνων μας", είπε ο Αριελ Σαρόν

Μέτρα για την προστασία των ευρωπαϊκών χαλυβουργίων
BBC News
Η ΕΕ φοβάται τις εισαγωγές φθηνών χαλυβουργικών προϊόντων

26.3.2002 1:51 (Ωρα Λονδίνου)
Κοινοτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι είναι πιθανό η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλλει δασμούς 14-26% στις εισαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων για να προστατευτεί από τις επιπτώσεις της επιβολής δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ, που αποφάσισε η κυβέρνηση Μπους στις αρχές του μήνα.

Στόχος είναι η προστασία των ευρωπαϊκών χαλυβουργίων από τα φθηνά χαλυβουργικά προϊόντα που δεν μπορούν πλέον να εισαχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των δασμών ύψους 30% που επέβαλλε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει ότι η επιβολή δασμών επιτρέπεται από τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανσιμού Εμπορίου και ότι δεν θα επιβάλλει δασμούς στα χαλυβουργικά προϊόντα πολλών αναπτυσσομένων χωρών.

Σύμφωνα με ανταποκριτές αυτό σημαίνει ότι οι δασμοί θα επιβληθούν κυρίως στα χαλυβουργικά προϊόντα χωρών της Ασίας.

Η απόφαση πιστεύεται ότι θα ανακοινωθεί την Τετάρτη και η εφαρμογή των δασμών θα αρχίσει από τον Απρίλιο. Εκρπόσωποι της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι αρχικά οι δασμοί πιθανόν να επιβληθούν για ένα εξάμηνο, αλλά αν δεν υπάρξει μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα αυτό, μπορεί να γίνουν μόνιμοι.

Η Κίνα εκτόξευσε το τρίτο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο
BBC News
Το διαστημόπλοιο Σεντζού 2

26.3.2002 2:08 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα εκτόξευσε το τρίτο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο από βάση στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας μετέδωσε ότι η εκτόξευση έγινε αργά την Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το διαστημόπλοιο Σεντζού 3 είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα που θα δοκιμάσουν αν είναι κατάλληλο για να θέσει κοσμοναύτες σε τροχία γύρω από τον πλανήτη μας.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή είναι η τελευταία αποστολή πριν η Κίνα εκτοξεύσει διαστημόπλοιο με πλήρωμα. Το πρώτο διαστημόπλοιο Σεντζού εκτοξεύθηκε πριν από 3 χρόνια.

Στόχος του διαστημικού προγράμματος του Πεκίνου είναι να στείλει κοσμοναύτες στο φεγγάρι μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η ιταλική κυβέρνηση διακόπτει τις συνομιλίες με τα συνδικάτα
BBC News
Δύο εκατομύρια Ιταλοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη Ρώμη

26.3.2002 1:45 (Ωρα Λονδίνου)
Η κεντροδεξία κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέκοψε τις συνομιλίες με τα εργατικα συνδικάτα για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων μετά την δολοφονία συμβούλου της κυβέρνησης σε εργασιακά θέματα.

Τα εργατικά συνδικάτα απέρριψαν ως ανεπαρκή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος προσπάθησε να διαχωρήσει τη στάση του από αυτή υπουργών του που επιχείρησαν να εμπλέξουν τα συνδικάτα στην δολοφονία του κυβερνητικού συμβούλου.

Δύο περίπου εκατομμύριο άνθρωποι πήραν μέρος στην πορεία που έγινε στη Ρώμη, κατά των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων της εργατικής νομοθεσίας και κατά της δολοφονίας.

Η ιταλική κυβέρνηση προτείνει μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την απόλυση των εργαζομένων, στις οποίες αντιδρούν τα εργατικά συνδικάτα.

Αμερικανικές ανησυχίες για βιολογικά όπλα στο Ουζμπεκιστάν

26.3.2002 2:02 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια εγκατάστασης δοκιμής βιολογικών όπλων στο Ουζμπεκιστάν.

Τόννοι βιολογικών όπλων, όπως για παράδειγμα σπόροι άνθρακα, έχουν ταφεί σε νησί της λίμνης Αράλης.

Ο Αμερικανός γερουσατής, Μπιλ Νέλσον μιλώντας στην Τασκένδη, τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνει εκκαθάριση της εγκατάστασης για να μην πέσουν τα θανατηφόρα βακτηρίδια στα χέρια τρομοκρατών.

Ο κ.Νέλσον τόνισε επίσης ότι το θέμα είναι υψηλής προτεραιότητας για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Νέες συνομιλίες Ιράκ - ΟΗΕ
BBC News
Συνάντηση του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

26.3.2002 2:07 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, θα έχει τον Απρίλιο δεύτερο γύρο συνομιλιών με εκπροσώπους του Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του κ.Ανάν είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ελπίζει πως η Βαγδάτη θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιτραπεί στους επιθεωρητές του Οργανισμού να επιστρέψουν στο Ιράκ για να ολοκληρώσουν την επιθεώρηση των οπλικών του εγκαταστάσεων.

Οι επιθεωρητές αποχώρησαν από το Ιράκ πριν από 3 χρόνια. Ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι καθώς ο πρόεδρος Μπους απειλεί να λάβει στρατιωτικά μέτρα κατά του προέδρου Σαντάμ Χουσείν τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν να βρουν μια πολιτική λύση.

Κατά την πρώη συνάντηση που είχαν τον περασμένο μήνα, η ιρακινή αντιπροσωπεία έδωσε στον κ.Ανάν κατάλογο με ερωτήσεις τον οποίο παρέδωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πτώση του πέσο της Αργεντινής
BBC News
Αργεντινοί περιμένουν στην ουρά να αλλάξουν χρήματα

26.3.2002 2:09 (Ωρα Λονδίνου)
Οι νέοι έλεγχοι που επέβαλε η κυβέρνηση της Αργεντινής για την υποστήριξη του πέσο δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν την πτώση του εθνικού νομίσματος στις χρηματαγορές.

Τα μέτρα αποσκοπούσαν στο να αποθαρρύνουν τους Αργεντινούς από το να διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους σε αμερικανικά δολλάρια.

Ομως στη διάρκεια της μέρας χιλιάδες πολίτες περίμεναν ώρες στις ουρές έξω από τις τράπεζες και ιδιωτικά γραφεία συναλλάγματος για να πουλήσουν πέσο.

Το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της αξίας του μετά την ελεύθερη εισαγωγή του, τον Ιανουάριο, στις διεθνείς χρηματαγορές.

Την Δευτέρα ένα αμερικανικό δολλάριο αντιστοιχούσε σε τέσσερα πέσο. Η πτώση της τιμής του πέσο εντείνει τις ανησυχίες για επιστροφή στον υπερπηθωρισμό που στη δεκαετία του 80 είχε παραλύσει την οικονομία της Αργεντινής.

Βρετανοί κομάντος στο Αφγανιστάν
BBC News
Βρετανοί πεζοναύτες

26.3.2002 2:09 (Ωρα Λονδίνου)
Βρετανοί κομάντος του Βασιλικού Ναυτικού μεταβαίνουν σε βάση στο Αφγανιστάν για να ενισχύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλεμπάν και της Αλ- Κάιντα.

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας η πρώτη ομάδα βρετανών κομάντων έχει ήδη φθάσει στο αεροδρόμιο Μπαγκράμ κοντά στην Καμπούλ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή 1.700 βρετανών στρατιωτιών στο Αφγανιστάν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζελμέη Καλιλζάντ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να συζητήσει με το Ιράν την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Μιλώντας στην Καμπούλ ο κ.Καλιλζάντ είπε οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αρνητικές προθέσεις έναντι του Αφγανιστάν και δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα αυτή περισσότερο χρόνο απ'οτι χρειάζεται. Ομως προειδοποίησε ότι αν οι συντηρητικοί του Ιράν προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν το Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιδράσουν.

Στο μεταξύ, ισχυρη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στο βόρειο Αφγανιστάν.

Ο σεισμός, ισχύος τουλάχιστον 5,8 στην κλίμακα Ρίχτερ, είχε επίκεντρο τα όρη Χίντου Κούς όπου πριν από τρείς εβδομάδες είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον εκατό ανθρώπων.

Μέχρις στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νέα θύματα.

Κρίση στη Νιγηρία για τον ισλαμικό νόμο
BBC News
Η Σαφίγια Χουσείνι χαμογελάει μετά την απόφαση του δικαστηρίου

26.3.2002 2:18 (Ωρα Λονδίνου)
Η Νιγηρία δέχεται πιέσεις για την κατάργηση της ισλαμικής νομοθεσίας στις βόρειες επαρχίες της χώρας, οι οποίες κατοικούνται από μουσουλμάνους, ενώ προβλέπονται εσωτερικές διαφωνίες στη χώρα, στην οποία στο παρελθόν είχαν συμβεί συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων με αφορμή τον ισλαμικό νόμο.

Αίσιο τέλος είχε η δικαστική υπόθεση μίας Νιγηριανής η οποία, βάσει του ισλαμικού νόμου, είχε καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας. Όμως την περασμένη Παρασκευή, μία άλλη γυναίκα καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού, επειδή έφερε στον κόσμο ένα παιδί ενώ δεν ηταν πλέον παντρεμένη.

Εφετείο στην πολιτεία Σοκότο, στη βόρεια Νιγηρία, έκρινε ότι η καταδίκη της Σαφίγια Χουσείνι, η οποία έγινε μητέρα ενώ ήταν διαζευγμένη, είναι άκυρη. Οι δικαστές είπαν ότι η γυναίκα είχε διαπράξει το αδίκημα της μοιχείας, πριν αυτό αναγνωρισθεί ως ποινικό αδίκημα στην συγκεκριμένη πολιτεία. Η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που άσκησαν πιέσεις στην κυβέρνηση της Νιγηρίας ζητώντας την αθώωση της Χουσεϊνι.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, ο οποίος είναι χριστιανός, δήλωσε ότι θα προτιμούσε επιηκέστερες ποινές αλλά η Νιγηρία είναι ανεξίθρησκη χώρα.

Νέες συνομιλίες Ιράκ - ΟΗΕ
BBC News
Συνάντηση του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

25.3.2002 23:04 (Ωρα Λονδίνου)

Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανσιμού, Κόφι Ανάν, θα έχειτον Απρίλιο δεύτερο γύρο συνομιλιών με εκπροσώπους του Ιράκ.

Ο εκπρόωσπος του κ.Ανάν είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ελπίζει πως η Βαγδάτη θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιτραπεί στους επιθεωρητές του Οργανισμού να επιστρέψουν στο Ιράκ για να ολοκληρώσουν την επιθεώρηση των οπλικών του εγκαταστάσεων.

Οι επιθεωρητές αποχώρησαν από το Ιράκ πριν από 3 χρόνια. Ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι καθώς ο πρόεδρος Μπους απειλεί να λάβει στρατιωτικά μέτρα κατά του προέδρου Σαντάμ Χουσείν τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν να βρουν μια πολιτική λύση.

Κατά την πρώη συνάντηση που είχαν τον περασμένο μήνα, η ιρακινή αντιπροσωπεία έδωσε στον κ.Ανάν κατάλογο με ερωτήσεις τον οποίο παρέδωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η ιταλική κυβέρνηση διακόπτει τις συνομιλίες με τα συνδικάτα

25.3.2002 23:34 (Ωρα Λονδίνου)

Η κεντροδεξία κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέκοψε τις συνομιλίες με τα εργατικα συνδικάτα για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε ενώ η εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων μετά την δολοφονία συμβούλου σε εργασιακά θέματα της κυβέρνησης.

Τα εργατικά συνδικάτα απέρριψαν ως ανεπαρκές την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος προσπάθησε να διαχωρήσει τη στάση του από άλλους υπουργούς που επιχείρησαν να εμπλέξουν τα συνδικάτα στην δολοφονία του κυβερνητικού συμβούλου.

Ενα περίπου εκατομμύριο άνθρωποι πήραν μέρος στην πορεία που έγινε στη Ρώμη, κατά των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων της εργατικής νομοθεσίας και κατά της δολοφονίας.

Αμερικανικές ανησυχίες για βιολογικά όπλα στο Ουζμπεκιστάν

25.3.2002 23:13 (Ωρα Λονδίνου)

Αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια εγκατάστασης δοκιμής βιολογικών όπλων στο Ουζμπεκιστάν.

Τόννοι βιολογικών όπλων, όπως για παράδειγμα σπόροι άνθρακα, έχουν ταφεί σε νησί της Αράλης Θάλασσας.

Ο Αμερικανός γερουσατής, Μπιλ Νέλσον μιλώντας στην Τασκένδη, τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνει εκκαθάριση της εγκατάστασης για να μην πέσουν τα θανατηφόρα βακτηρίδια στα χέρια τρομοκρατών.

Ο κ.Νέλσον τόνισε επίσης ότι το θέμα είναι υψηλής προτεραιότητας για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Μέτρα για την προστασία των ευρωπαϊκών χαλυβουργίων
BBC News
Η ΕΕ φοβάται τις εισαγωγές φθηνών χαλυβουργικών προϊόντων

25.3.2002 23:25 (Ωρα Λονδίνου)

Κοινοτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι είναι πιθανό η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων αντιδρώντας στην επιβολή δασμών που αποφάσησε η κυβέρνηση Μπους στις αρχές του μήνα.

Στόχος είναι η προστασία των ευρωπαϊκών χαλυβουργίων από τα φθηνά χαλυβουργικά προϊόντα που δεν μπορούν πλέον να εισαχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των δασμών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει ότι η επιβολή δασμών επιτρέπεται από τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανσιμού Εμπορίου και ότι δεν θα επιβάλλει δασμούς στα χαλυβουργικά προϊόντα πολλών αναπτυσσομένων χωρών.

Σύμφωνα με ανταποκριτές αυτό σημαίνει ότι οι δασμοί θα επιβληθούν κυρίως στα χαλυβουργικά προϊόντα χωρών της Ασίας.

Η απόφαση πιστεύεται ότι θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Νιγηριανό εφετείο ακυρώνει καταδίκη για μοιχεία
BBC News
Η Σαφίγια Χουσείνι χαμογελάει μετά την απόφαση του δικαστηρίου

25.3.2002 19:10 (Ωρα Λονδίνου)
Αίσιο τέλος είχε η δικαστική υπόθεση μίας Νιγηριανής η οποία, βάσει του ισλαμικού νόμου, είχε καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας.

Εφετείο στην πολιτεία Σοκότο, στη βόρεια Νιγηρία, έκρινε ότι η καταδίκη της Σαφίγια Χουσείνι, η οποία έγινε μητέρα ενώ ήταν διαζευγμένη, είναι άκυρη. Οι δικαστές είπαν ότι η γυναίκα είχε διαπράξει το αδίκημα της μοιχείας, πριν αυτό αναγνωρισθεί ως ποινικό αδίκημα στην συγκεκριμένη πολιτεία.

Η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που άσκησαν πιέσεις στην κυβέρνηση της Νιγηρίας ζητώντας την αθώωση της Χουσεϊνι.

Πάντως η συζήτηση για την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στην βόρεια Νιγηρία θα συνεχισθεί. Την περασμένη Παρασκευή, μία άλλη γυναίκα καταδικάστησε σε θάνατο δια λιθοβολισμού, επειδή έφερε στον κόσμο ένα παιδί ενώ δεν ηταν πλέον παντρεμένη.

Η Κίνα εκτόξευσε το τρίτο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο
BBC News
Το διαστημόπλοιο Σεντζού 2

25.3.2002 20:05 (Ωρα Λονδίνου)

Η Κίνα εκτόξευσε το τρίτο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο από βάση στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας μετέδωσε ότι η εκτόξευση έγινε αργά την Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το διαστημόπλοιο Σεντζού 3 είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα που θα δοκιμάσουν αν είναι κατάλληλο για να θέσει κοσμοναύτες σε τροχία γύρω από τον πλανήτη μας.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή είναι η τελευταία αποστολή πριν η Κίνα εκτοξεύσει διαστημόπλοιο με πλήρωμα. Το πρώτο διαστημόπλοιο Σεντζού εκτοξεύθηκε πριν από 3 χρόνια.

Στόχος του διαστημικού προγράμματος του πεκίνου είναι να στείλει κοσμοναύτες στο Φεγγάρι μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Νέες συνομιλίες Ιράκ - ΟΗΕ
BBC News
Συνάντηση του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

25.3.2002 19:55 (Ωρα Λονδίνου)

Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανσιμού, Κόφι Ανάν, θα έχειτον Απρίλιο δεύτερο γύρο συνομιλιών με εκπροσώπους του Ιράκ.

Ο εκπρόωσπος του κ.Ανάν είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ελπίζει πως η Βαγδάτη θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιτραπεί στους επιθεωρητές του Οργανισμού να επιστρέψουν στο Ιράκ για να ολοκληρώσουν την επιθεώρηση των οπλικών του εγκαταστάσεων.

Κατά την πρώη συνάντηση που είχνα τον περασμένο μήνα, η ιρακινή αντιπροσωπεία έδωσε στον κ.Ανάν κατάλογο με ερωτήσεις τον οποίο παρέδωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πτώση του πέσο της Αργεντινής
BBC News
Αργεντινοί περιμένουν στην ουρά να αλλάξουν χρήματα

25.3.2002 19:23 (Ωρα Λονδίνου)
Οι νέοι έλεγχοι που επέβαλε η κυβέρνηση της Αργεντινής για την υποστήριξη του πέσο δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν την πτώση του εθνικού νομίσματος στις χρηματαγορές.

Τα μέτρα αποσκοπούσαν στο να αποθαρρύνουν τους Αργεντινούς από το να διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους σε αμερικανικά δολλάρια.

Ομως στη διάρκεια της μέρας χιλιάδες πολίτες περίμεναν ώρες στις ουρές έξω από τις τράπεζες και ιδιωτικά γραφεία συναλλάγματος για να πουλήσουν πέσο.

Το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της αξίας του μετά την ελεύθερη εισαγωγή του, τον Ιανουάριο, στις διεθνείς χρηματαγορές.

Την Δευτέρα ένα αμερικανικό δολλάριο αντιστοιχούσε σε τέσσερα πέσο. Η πτώση της τιμής του πέσο εντείνει τις ανησυχίες για επιστροφή στον υπερπηθωρισμό που στη δεκαετία του 80 είχε παραλύσει την οικονομία της Αργεντινής.

Βρετανοί κομάντος στο Αφγανιστάν
BBC News
Βρετανοί πεζοναύτες

25.3.2002 19:45 (Ωρα Λονδίνου)

Βρετανοί κομάντος του Βασιλικού Ναυτικού μεταβαίνουν σε βάση στο Αφγανιστάν για να ενισχύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλεμπάν και της Αλ- Κάιντα.

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας η πρώτη ομάδα βρετανών κομάντων έχει ήδη φθάσει στο αεροδρόμιο Μπαγκράμ κοντά στην Καμπούλ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή 1.700 βρετανών στρατιωτιών στο Αφγανιστάν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζελμέη Καλιλζάντ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να συζητήσει με το Ιράν την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Μιλώντας στην Καμπούλ ο κ.Καλιλζάντ είπε οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αρνητικές προθέσεις έναντι του Αφγανιστάν και δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα αυτή περισσότερο χρόνο απ'οτι χρειάζεται. Ομως προειδοποίησε ότι αν οι συντηρητικοί του Ιράν προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν το Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιδράσουν.

Στο μεταξύ, ισχυρη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στο βόρειο Αφγανιστάν.

Ο σεισμός, ισχύος τουλάχιστον 5,8 στην κλίμακα Ρίχτερ, είχε επίκεντρο τα όρη Χίντου Κούς όπου πριν από τρείς εβδομάδες είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον εκατό ανθρώπων.

Μέχρις στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νέα θύματα.

Πιέσεις ΗΠΑ προς Ισραήλ για Αραφάτ
BBC News
Οι Άραβες υπουργοί προετοιμάζουν την ατζέντα των συνομιλιών

25.3.2002 18:10 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να επιτρέψει στον Γιάσερ Αραφατ να μεταβεί στην Βηρυττό όπου την Τετάρτη ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα αποφασίσει το βράδυ της Δευτέρας αν θα επιτρέψει την έξοδο του κ. Αραφατ από την Δυτική Οχθη.

Οι Ισραηλινοί έχουν θέσει ουσιαστικά τον κ.Αραφάτ σε κατ'οίκον αποκλεισμό στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, είπε ότι ο πρόεδρος Μπους κάλεσε επίσης τις αραβικές χώρες να υποστηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει η Σαουδική Αραβία και το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Βυρηττού.

Σε μια άλλη εξέλιξη οι Παλαιστίνιοι ανέβαλλαν την συνάντηση που θα είχαν την Δευτέρα με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητήσουν τις νέες προτάσεις του αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι, στόχος των οποίων είναι η επίτευξη συμφωνίας προσωρινής εκεχειρίας.

Διαλλακτικος εμφανίστηκε στην ισραηλινή τηλεόραση ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριελ Σαρόν. "Άμεσος στόχος μου είναι η επίτευξη εκεχειρίας και η εφαρμογή του σχεδίου Τένετ-Μιτσελ."Η κυβέρνηση και προσωπικά εγω δεσμευόμαστε να εργαστούμε για την επιτευξη της ειρήνης και την αποκατάσταση της ασφαλειας αλλά οι γειτονές μας θα πρέπει να αναγνωρίσουν το δικαιωμα μας να ζήσουμε ειρηνικά στη γη των προγόνων μας", είπε ο Αριελ Σαρόν

Πιέσεις ΗΠΑ προς Ισραήλ για Αραφάτ
BBC News
Οι Άραβες υπουργοί προετοιμάζουν την ατζέντα των συνομιλιών

25.3.2002 17:07 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να επιτρέψει στον Γιάσερ Αραφατ να μεταβεί στην Βηρυττό όπου την Τετάρτη ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα αποφασίσει το βράδυ της Δευτέρας αν θα επιτρέψει την έξοδο του κ. Αραφατ από την Δυτική Οχθη.

Στο μεταξύ ,Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας αναμένεται να συναντηθούν και πάλι για να συζητήσουν τις νέες προτάσεις του αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι, στόχος των οποίων είναι η επίτευξη συμφωνίας προσωρινής εκεχειρίας.

Διαλλακτικος εμφανίστηκε στην ισραηλινή τηλεόραση ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριελ Σαρόν. "Άμεσος στόχος μου είναι η επίτευξη εκεχειρίας και η εφαρμογή του σχεδίου Τένετ-Μιτσελ.. Η κυβέρνηση και προσωπικά εγω δεσμευόμαστε να εργαστούμε για την επιτευξη της ειρήνης, την αποκατάσταση της ασφαλειας αλλά οι γειτονές μας θα πρέπει να αναγνωρίσουν το δικαιωμα μας να ζήσουμε ειρηνικά στη γη των προγόνων μας", είπε ο Αριελ Σαρόν

Ό τελευταίος γύρος των συνομιλιών που είχαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι , τερματίστηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Β. και Ν. Κορέα ξαναρχίζουν συνομιλίες
BBC News
Η Ν. Κορέα διέκοψε το διάλογο με τη Β. Κορέα πέρσι

25.3.2002 3:44 (Ωρα Λονδίνου)
Η Νότιος και η Βόρειος Κορέα πρόκειται να ξαναρχίσουν συνομιλιες σε μια προσπάθεια επίλυσης της μεταξύ τους κρίσης.

Η Νότιος Κορέα θα στείλει τον Απρίλιο ειδικό απεσταλμενο στη Βόρειο Κορέα, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Κιμ Ντάε Γιούνγκ.

Η Νότιος Κορέα διέκοψε το διαλογο με τη Βόρειο πέρσι, σε απάντηση, όπως είπε, της αμερικανικής εχθρότητας που διέκρινε εις βάρος της Πιονγκ Γιάνγκ .

"Ενας Υπέροχος Άνθρωπος" στην κορυφή των Όσκαρ
BBC News
Η 33χρόνη Μπέρι είναι η πρώτη αφρο-αμερικανή που κερδίζει Όσκαρ

25.3.2002 7:44 (Ωρα Λονδίνου)

Το σπουδαιότερο γεγονός για τη βιομηχανία του κινηματογράφου, η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ ολοκληρώθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οσκαρ καλλίτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στην ταινία Ένας Υπέροχος Ανθρωπος για τη ζωή του νομπελίστα μαθηματικού Τζον Νας που υπέφερε από παραισθήσεις.

Για πρώτη φορά στην 42χρόνη των Όσκαρ η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Χόλυγουντ.

Ο Τομ Κρουζ, είπε στην εναρκτήρια ομίλια του: "Tο Σεπτέμβριο έγινε ένα γεγονός που άλλαξε τις ζωές μας - και πολλοί αναρωτήθηκαν εάν πρέπει αντιμέτωποι με αυτά τα γεγονότα να γιορτάζουμε τη μαγεία του κινηματογράφου- λοιπόν τολμώ να πω ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να γιορτάζουμε τη μαγεία των ταινιών".

Οσκαρ Α' γυναικείου ρόλου- Χάλε Μπέρι για την ερμηνεία της στην ταινία Monster's Ball.

Όσκαρ Α' ανδρικού- Ντένζελ Ουάσινγκτον για την ταινία "Training Day."

Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου- Τζένιφερ Κόνολι για την ερμηνεία της στο"Ενας Υπέροχος Άνθρωπος"

'Οσκαρ Β'΄ανδρικού ρόλου - Τζιμ Μπροάντμπεντ για την ερμηνεία του στην ταινία Άιρις.

και

ο πράσινος εξωγήινος Σρεκ κέρδισε το Οσκαρ για την καλλίτερη ταινία κινουμένων σχεδίων, βραβείο που απονέμεται για πρώτη φορά φέτος.

Η 74η απονομή των Οσκαρ αποτελεί θρίαμβο για τους μαύρους ηθοποιούς λόγω και του αριθμού των υποψηφίων σε όλες τις κατηγορίες αλλά και καθώς η Χάλε Μπέρι είναι η πρώτη αφορ-αμερικανή που κερδίζει Όσκαρ.

Βρετανοί κομάντος στο Αφγανιστάν
BBC News
Οι βρετανοί κομάντος θα ενισχύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

25.3.2002 7:51 (Ωρα Λονδίνου)

Βρετανοί κομάντος του Βασιλικού Ναυτικού μεταβαίνουν σε βάση στο Αφγανιστάν για να ενισχύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλεμπάν και της Αλ- Κάιντα.

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας η πρώτη ομάδα βρετανών κομάντων έχει ήδη φθάσει στο αεροδρόμιο Μπαγκράμ κοντά στην Καμπούλ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή 1.700 βρετανών στρατιωτιών στο Αφγανιστάν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Μπους: "Μόνο με το ελεύθερο εμπόριο καταπολεμάς τη φτώχεια"
BBC News
Ο πρόεδρος Μπους και ο προέδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Φρανσίσκο Φλόρες

25.3.2002 7:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Μπους επιστρέφει στην Ουάσινγκον μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε στη Λατινική Αμερική.

Έξι ώρες έμεινε στο Ελ Σαλβαδόρ, τελευταίο σταθμό της περιοδείας, και όπως δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο Φρανσίσκο Φλόρες, ο καλύτερος τρόπος για την αντιμεώπιση της φτώχειας είναι η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου.

Το ελεύθερο εμπόριο οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ο κ. Μπους, ο οποίος δεν παρέλειψε επίσης να επαναλάβει πως η συνέχιση των καλών σχέσεων των ΗΠΑ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον.

"Mία ευημερούσα και ειρηνική" Λατινική Αμερική eξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο κ. Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε τα θέματα που άπτονται του εμπορίου και με τους ηγέτες της Ονδούρας, της Γουατεμάλας, της Κόστα Ρίκα, του Παναμά, της Μπελίσε και της Νικαράγουας.

Μέχρι στιγμής, όμως, το αμερικανικό Κογκρέσο έχει καθυστερήσει τη διεξαγωγή περαιτέρω συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου και οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής δεν έχουν ακόμη αρχίσει.

Ο απεσταλμένος του BBC, που κάλυψε την περιοδεία Μπους, επισημαίνει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ θα διαβεβαίωνε τη Λατινική Αμερική για τον ηγετικό ρόλο που είναι αποφασισμένη να παίξει η Ουάσινγκτον στην περιοχή, παρά τις απαιτήσεις του πολέμου που έχει κηρύξει κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

74η τελετή απονομής των Οσκαρ
BBC News
Η 33χρόνη Μπέρι είναιη πρώτη αφρο-αμερικανή που κερδίζει Όσκαρ

25.3.2002 5:30 (Ωρα Λονδίνου)

Το σπουδαιότερο γεγονός για τη βιομηχανία του κινηματογράφου, η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ διεξάγεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά στην 42χρόνη των Όσκαρ η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Χόλυγουντ.

Ο Τομ Κρουζ, είπε στην εναρκτήρια ομίλια του: "Tο Σεπτέμβριο έγινε ένα γεγονός που άλλαξε τις ζωές μας - και πολλοί αναρωτήθηκαν εάν πρέπει αντιμέτωποι με αυτά τα γεγονότα να γιορτάζουμε τη μαγεία του κινηματογράφου- λοιπόν τολμώ να πω ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να γιορτάζουμε τη μαγεία των ταινιών".

Μέχρι στιγμής:

Οσκαρ Α' γυναικείου ρόλου- Χάλε Μπέρι για την ερμηνεία της στην ταινία Monster's Ball.

Όσκαρ Α' ανδρικού- Ντένζελ Ουάσινγκτον για την ταινία "Training Day."

Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου- Τζένιφερ Κόνολι για την ερμηνεία της στο"Ενας Υπέροχος Άνθρωπος"

'Οσκαρ Β'΄ανδρικού ρόλου - Τζιμ Μπροάντμπεντ για την ερμηνεία του στην ταινία Άιρις.

και

ο πράσινος εξωγήινος Σρεκ κέρδισε το Οσκαρ για την καλλίτερη ταινία κινουμένων σχεδίων, βραβείο που απονέμεται για πρώτη φορά φέτος. 74η τελετή απονομής των Οσκαρ
BBC News
Η 33χρόνη Μπέρι είναι η πρώτη αφρο-αμερικανή που κερδίζει Όσκαρ

25.3.2002 5:30 (Ωρα Λονδίνου)

Το σπουδαιότερο γεγονός για τη βιομηχανία του κινηματογράφου, η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ διεξάγεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά στην 42χρόνη των Όσκαρ η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Χόλυγουντ.

Ο Τομ Κρουζ, είπε στην εναρκτήρια ομίλια του: "Tο Σεπτέμβριο έγινε ένα γεγονός που άλλαξε τις ζωές μας - και πολλοί αναρωτήθηκαν εάν πρέπει αντιμέτωποι με αυτά τα γεγονότα να γιορτάζουμε τη μαγεία του κινηματογράφου- λοιπόν τολμώ να πω ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να γιορτάζουμε τη μαγεία των ταινιών".

Μέχρι στιγμής:

Οσκαρ Α' γυναικείου ρόλου- Χάλε Μπέρι για την ερμηνεία της στην ταινία Monster's Ball.

Όσκαρ Α' ανδρικού- Ντένζελ Ουάσινγκτον για την ταινία "Training Day."

Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου- Τζένιφερ Κόνολι για την ερμηνεία της στο"Ενας Υπέροχος Άνθρωπος"

'Οσκαρ Β'΄ανδρικού ρόλου - Τζιμ Μπροάντμπεντ για την ερμηνεία του στην ταινία Άιρις.

και

ο πράσινος εξωγήινος Σρεκ κέρδισε το Οσκαρ για την καλλίτερη ταινία κινουμένων σχεδίων, βραβείο που απονέμεται για πρώτη φορά φέτος.

Απολύσεις ανακοινώνει το βρετανικό ταχυδρομείο
BBC News
Περίπου τρεις χιλιάδες ταχυδρομεία αναμένεται να κλείσουν σε όλη τη Βρετανία

25.3.2002 5:35 (Ωρα Λονδίνου)

Η εταιρεία "Consignia", όπως λέγονται τώρα τα βρετανικά ταχυδρομεία, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, ν'ανακοινώσει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας που ισοδυναμούν με το ένα πέμπτο του προσωπικού της.

Οι απολύσεις αυτές, υποστηρίζει η διοίκηση της εταιρείας, είναι απαραίτητες για ν'αρχίσει να σημειώνει και πάλι η επιχείρηση κέρδη.

Σε περίπου δυόμισι εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται καθημερινά οι ζημίες της "Consignia" και όπως υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα ο εκτελών χρέη προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Άλαν Λέιτον, επρόκειτο πολύ σύντομα να κομίσει "ριζοσπαστικές λύσεις" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εταιρείας.

"Επανεξετάζονται τα πάντα", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Λέιτον.

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου της Κυριακής, η διοίκηση της "Consignia" σκεπτόταν να προχωρήσει στην απόλυση 11 χιλιάδων εργαζομένων για να μειωθεί έτσι το κόστος λειτουργίας της εταιρείας και να γίνει έτσι πιο ανταγωνιστική.

Οι περισσότερες αυτές απολύσεις θα γίνονταν στο τομέα που διεκπεραιώνει τη μεταφορά δεμάτων--δηλ. της υπηρεσίας που είναι γνωστή ως "Parcel Force" που θα έχανε, λένε, το ήμισι του προσωπικού της--κάπου έξι χιλιάδες υπαλλήλους-- και θα έκλεινε επίσης πολλές από τις αποθήκες της.

Οι ζημίες της "Parcel Force" ξεπερνούν, ας σημειωθεί, τα 24 εκατομμύρια ευρώ το μήνα και ο τομέας αυτός της εταιρείας δεν έχει σημειώσει κέρδη εδώ και μία δεκαετία.

Αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το BBC, οι απολύσεις που αναμένεται ν'ανακοινωθούν σήμερα θα είναι σαφώς πολύ περισσότερες: θα φτάσουν, λέει, μέσα σε μία τριετία τις σαράντα χιλιάδες.

Επίσης, αναμένεται ν'ανακοινωθεί το κλείσιμο μέχρι και τριών χιλιάδων ταχυδρομικών καταστημάτων.

Μια άλλη αλλαγή αφορά το όνομα της εταιρείας: από ""Consignia" που, όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, λίγοι εγνώριζαν, θα ξαναγίνει ... "Βασιλικά Ταχυδρομεία".

Όπως έγραφαν "Οι Κυριακάτικοι Τάιμς", η διοίκηση των βρετανικών τχυδρομείων πιστεύει πως με την αναδιάρ θρωση και τις περικοπές που έχει κατά νου θα μειώσει τουλάχιστον κατά 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης η οποία θα γίνει έτσι πιο ανταγωνιστική ενόψει μάλιστα της σταδιακής εισόδου στην αγορά των ταχυδρομείων περισσότερων ιδιωτικών εταιρειών.

Ας σημειωθεί, τέλος, πως ένας από τους λόγους για τους οποίους τα βρετανικά ταχυδρομεία σημειώνουν ζημίες είναι η νέα τεχνολογία: όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δηλ. προτιμούν να επικοινωνούν μέσω του Διαδικτύου, με e-mail, και λιγότερο με το σύνηθες ταχυδρομείο!

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.