Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-03-16

  1. Σύγχιση για την πρόταση εκεχειρίας Ισραήλ - Παλαιστινίων στη Μέση Ανατολή.
  2. Στο Κατάρ μεταβαίνει σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
  3. Οδομαχίες στη Βαρκελώνη με τη λήξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
  4. Γερμανικό όχι σε ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ.
  5. Συγγνώμη ζήτησε η Γιουγκοσλαβία από τις ΗΠΑ για τη σύλληψη αμερικανού διπλωμάτη.
  6. Εκατό Ινδουϊστές ακτιβιστές συνέλαβε η αστυνομία σε Ινδική πόλη.
  7. Ο Μπους στέλνει σχολικά βιβλία στο Αφγανιστάν.
  8. Σφοδρές συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.
  9. Ισραήλ: "Καλύτερα στο σπίτι"
  10. Η ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, πρωτοσέλιδο στις βρετανικές εφημερίδες.
  11. Οδομαχίες στη Βαρκελώνη με τη λήξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ
  12. Ισραήλ: "Καλύτερα στο σπίτι"
  13. Διπλωματικός πυρετός για την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
  14. Έληξε η Σύνοδος Κορυφής στη Βαρκελώνη
  15. Ο Μπους στέλνει σχολικά βιβλία στο Αφγανιστάν
  16. Σφοδρές συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό
  17. Αισιόδοξα μηνύματα για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
  18. Έληξε η Σύνοδος Κορυφής στη Βαρκελώνη
  19. Αφέθηκε ελεύθερος ο αντιπρόεδρος της Σερβίας
  20. Η απελευθέρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τραπέζι των Δεκαπέντε
  21. Αισιόδοξος μεσολαβητής παρά την συνέχεια της έντασης
  22. Ανακρίνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας ο αντιπρόεδρος της Σερβίας
  23. Αυτονομία στο συστημα γεωγραφικού εντοπισμού επιθυμεί η Ε.Ε
  24. Η απελευθέρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τραπέζι των Δεκαπέντε
  25. Αισιόδοξος μεσολαβητής παρά την συνέχεια της έντασης
  26. Ανακρίνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας ο αντιπρόεδρος της Σερβίας
  27. Οι λογιστές της Ένρον θα δικαστούν
  28. Φωτιά σε σχολείο θηλεών στο Μπαγκλαντές
  29. Η Απελευθέρωση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο τραπέζι των Δεκαπέντε
  30. Νέα δοκιμή της αμερικάνικης αντιπυραυλικής ασπίδας
  31. Φόβοι για νέες ταραχές στην Ινδία
  32. Οι Δεκαπέντε, η Βαρκελώνη και... το Μουντιάλ
  33. Η Απελευθέρωση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο τραπέζι των Δεκαπέντε
  34. Αισιόδοξος μεσολαβητής- Απαισιόδοξες εξελίξεις
  35. Ανακρίνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας ο αντιπρόεδρος της Σερβίας
Σύγχιση για την πρόταση εκεχειρίας Ισραήλ - Παλαιστινίων στη Μέση Ανατολή.
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν απόσυρση των ισραηλινών τάνκς.

17.3.2002 3:10 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή επικρατεί σύγχυση σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι ο επικεφαλής της Αριέλ Σαρόν θα συμμετάσχει σήμερα σε συνομιλίες κορυφής για την κατάπαυση του πυρός, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στις συνομιλίες εάν προηγουμένως δεν αποσυρθούν οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού απ' όλες τις παλαιστινιακές περιοχές που κατέλαβαν πρόσφατα.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή, Άντονι Ζίνι, πραγματοποίησε χθές αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές και αναμένεται να παραστεί στις συνομιλίες εάν και όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.

Στο Κατάρ μεταβαίνει σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
BBC News
Η Σαουδική Αραβία είναι πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ.

17.3.2002 4:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέϊνι είχε συνομιλίες χθές στη Σαουδική Αραβία, και μεταβαίνει σήμερα στο Κατάρ, στα πλαίσια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρίγκηπα του θρόνου Αμπντουλάχ το θέμα που κυριάρχησε ήταν το σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι σκοπός της περιοδείας του είναι ο συντονισμός του "πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία".

Ωστόσο όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC το κοινό αίτημα που διετύπωσαν οι ηγεσίες των αραβικών κρατών προς τον κ. Τσένεϊ είναι ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Οδομαχίες στη Βαρκελώνη με τη λήξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
BBC News
Οι διαδηλώτες, εάν και πολυπληθείς, δεν παρεκτράπησαν

17.3.2002 3:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βαρκελώνη οι αρχές ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες εναντίον μικρών ομάδων ατόμων, που βρίσκονταν ανάμεσα στις διακόσιες πενήντα χιλιάδες κόσμου που διαδήλωναν στους δρόμους της πόλης κατά της παγκοσμιοποίησης, μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στην περιοχή του λιμανιού της πόλης, όταν ορισμένοι από τους διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με πέτρες και μπουκάλια και κατέστρεψαν δύο καταστήματα τραπεζών.

Πάνω από τριάντα άτομα συνελήφθησαν.

Νωρίτερα οι ηγέτες των "15" κρατών μελών της Κοινότητας κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία για την προώθηση της απελευθέρωσης των αγορών.

Κεντρικό σημείο της συμφωνίας είναι το άνοιγμα της αγοράς αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, από το 2004.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ χαρακτήρισε την σύνοδο ώς μία σαφή ένδειξη προόδου, μια "αλλαγή ταχύτητας" με σαφή προσανατολισμό στην επιχειρηματικότητα.

Αναλυτές από την Βαρκελώνη επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί συμβιβασμό για να καμφθούν οι γαλλικές αντιρρήσεις που δεν ήθελαν την πλήρη απελευθέρωση.

Οι δεκαπέντε ακόμα χαρακτήρισαν τις προεδρικές εκλογές στην Ζιμπάμπουε " άδικες και αντιδημοκρατικές".Οι υπουργοί εξωτερικών δεν συζήτησαν το θέμα του Ιράκ.

Απώτερος σκοπός της συνόδου ήταν μέχρι το 2010, η Ε.Ε να αποτελεί την πιο ανταγωνιστική οικονομία παγκοσμίως.

Νωρίτερα, οι ηγέτες των 15 χωρών της Ένωσης συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος δεκατριών σημείων, το οποίο επαναβεβαιώνει την υποστήριξη της Κοινότητας για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού.

Οι "15" έκαναν έκκληση για την δημιουργία ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και για την άρση των ισραηλινών περιορισμών στις μετακινήσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο Μεσανατολικό και σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις απο τελούν την μόνη θετική οδό επίλυσης του.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει μέσα στα νόμιμα πλαίσια, και από την παλαιστινιακή Άρχή να καταπολεμήσει τις ενέργειες "τρομοκρατών".

Τέλος το ανακοινωθέν χαρακτηρίζει τις προτάσεις ειρήνευσης της Σαουδικής Αραβίας και την επερχόμενη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ως ευκαιρίες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο μέτωπο των αντιδράσεων και των διαδηλώσεων, τα πράγματα φαίνονται να είναι πολύ πιο ήρεμα απ' ό,τι περίμεναν κάποιοι αναλυτές αν και οι διαδηλωτές ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη τελευταία διαδήλωση.

Την Παρασκευή, περίπου 1.000 οπαδοί του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες. Η αστυνομία, από την πλευρά της, κατέφυγε στη χρήση γκλομπ και δακρυγόνων για να διασπάσει το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών.

Ο ανταποκριτής του BBC, στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων είναι μικρής κλίμακας και μόνο από μεμονωμένες ομάδες σκληροπυρηνικών διαδηλωτών. Τα μέτρα ασφαλείας, πάντως, θεωρούνται ως τα αυστηρότερα που ελήφθησαν ποτέ σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC περισσότεροι από 8.500 χιλιάδες αστυνομικοί, ισπανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν βίαια επεισόδια, ενώ αεροσκάφος του ΝΑΤΟ, τύπου AWACS παρακολουθεί την πόλη.

Γερμανικό όχι σε ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ.

17.3.2002 3:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, απέκλεισε το ενδεχόμενο συμπαράταξης της χώρας του στο πλευρό των ΗΠΑ, σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ.

Σε συνέντευξή του προς κυριακάτικη εφημερίδα, ο κ. Σάρπινγκ είπε ότι το Ιρακινό καθεστώς αποτελεί σοβαρό πρόβλημα αλλά επεσήμανε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα πρέπει να είναι το ύστατο μέσο πίεσης.

Τα σχόλια του κ. Σάρπινγκ γίνονται μετά από χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο θα υποστήριζε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Βαγδάτης μόνο εάν αυτές γίνονταν υπό την αιγίδα ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο Βερολίνο, τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Άμυνας δείχνουν ότι υπάρχουν όρια στην άνευ όρων στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Συγγνώμη ζήτησε η Γιουγκοσλαβία από τις ΗΠΑ για τη σύλληψη αμερικανού διπλωμάτη.

17.3.2002 3:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, ζήτησε συγγνώμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σύλληψη ενός Αμερικανού διπλωμάτη στο Βελιγράδι το βράδυ της Πέμπτης, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Η Ουάσινγκτον με επίσημο διάβημα προς το Βελιγράδι διαμαρτύρεται γιατί όπως λέει ο διπλωμάτης της κακοποιήθηκε και κρατήθηκε επί 15 ώρες δέσμιος.

Ο διπλωμάτης Τζον Νέϊμπορ συνελήφθη στο Βελιγράδι από άνδρες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μαζί με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Μομτσίλο Πέρισιτς, την ώρα που συνέτρωγαν.

Και οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν κατόπιν ελεύθεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα οι κατηγορίες εναντίον του κ. Πέρισιτς έχουν διαβιβαστεί σε στρατιωτικούς εισαγγελείς για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε ότι η επιχείρηση σύλληψης πραγματοποιήθηκε μέσα στα νόμιμα πλαίσια, ενώ ο πρωθυπουργός της Σερβίας χαρακτήρισε τη σύλληψη του στενού του συνεργάτη ως σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.

Εκατό Ινδουϊστές ακτιβιστές συνέλαβε η αστυνομία σε Ινδική πόλη.
BBC News
Εκτακτα μέτρα ασφάλειας στην πολιτεία Γκουτζαράτ.

17.3.2002 3:50 (Ωρα Λονδίνου)
Στην ανατολική πολιτεία Ορίσσα της Ινδίας, η αστυνομία συνέλαβε περίπου εκατό Ινδουϊστές ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στo τοπικό κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών οι ακτιβιστές κατέστρεψαν γραφεία ενώ δύο άνδρες της ασφάλειας τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ακτιβιστές ήθελαν να παραδώσουν στον επικεφαλής υπουργό της κυβέρνησης της Ορισσα αίτηση με συλλογές υπογραφών, που έδειχνε την υποστήριξή τους για την ανέγερση Ινδουϊστικού ναού στον χώρο ενός αρχαίου μουσουλμανικού τεμένους, στην πόλη Αγιόντια.

Εν τω μεταξύ οι φόβοι για νέες ταραχές σε άλλες πολιτείες της Ινδίας ανάγκασαν την αστυνομία να λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην πολιτεία Γκουτζαράτ.

Ο Μπους στέλνει σχολικά βιβλία στο Αφγανιστάν.
BBC News
Η εκπαίδευση των κοριτσιών ήταν απαγορευμένη επί του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν

17.3.2002 3:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν δέκα εκατομμύρια σχολικά βιβλία και αμερικανούς εκπαιδευτικούς στο Αφγανιστάν.

Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι η εκπαίδευση είναι το "μονοπάτι της προόδου για την επόμενη γενιά του Αφγανιστάν, ιδίως για τις γυναίκες".

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, πάντως, δήλωσε ότι το "δώρο" του αμερικανού προέδρου κρύβει και ένα πολιτικό μήνυμα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα σχολικά εγχειρίδια έχουν στόχο να διδάξουν στα παιδιά του Αφγανιστάν αξίες όπως τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι τον φανατισμό.

Τα σχολικά εγχειρίδια θα είναι γραμμένα στις διαλέκτους Παστού και Νταρί του Αφγανιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρηματοδοτήσουν επίσης 20 ομάδες αμερικανών εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μεταβούν στο Αφγανιστάν για να εργαστούν στο πλευρό των αφγανών συναδέλφων τους.

Σφοδρές συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.
BBC News
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό

17.3.2002 3:38 (Ωρα Λονδίνου)
Παρατηρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσαν ότι σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι ανταρτικών δυνάμεων φίλα προσκείμενων στην Ρουάντα ανακοίνωσαν την επανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Μολίρο, η οποία βρίσκεται κοντά στη λίμνη Τανγκανίκα.

Συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων σημειώνονται εδώ και εβδομάδες αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποια πλευρά ξεκίνησε πρώτη και για ποιο λόγο.

Η Γαλλία κατήγγειλε προ ημερών της κυβέρνησης της Ρουάντα για αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Μάλιστα, η πρώην αποικιοκρατική δύναμη, υποστήριξε ότι η ηγεσία της Ρουάντα έχει στείλει 10.000 στρατιώτες της για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών.

Την κατηγορία διέψευσε, αμέσως, η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.

Ισραήλ: "Καλύτερα στο σπίτι"
BBC News
Οι Ισραηλινοί προτιμούν πλέον τη διανομή φαγητού κατ' οίκον

17.3.2002 3:39 (Ωρα Λονδίνου)
Έρημοι δρόμοι, άδεια εστιατόρια και καφέ. Η πλειοψηφία των Ισραηλινών έχει πλέον ανακαλύψει τη "θαλπωρή του σπιτιού" και, όπως δηλώνει, δεν επιθυμεί να αποτελέσει άλλο ένα νούμερο στον μακροσκελή κατάλογο των θυμάτων της παλαιστινιακής Ιντιφάντα.

Το ίδιο ακριβώς αισθάνονται και οι τουρίστες, οι οποίοι κάποτε κατέκλυζαν τους δρόμους και τις πόλεις της "Γης της Επαγγελίας", παρόλο που και τότε ο κίνδυνος από τις συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων ήταν υπαρκτός.

Μετά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας από μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, μία είναι η πιο κοινή συμβουλή στα χείλη των Ισραηλινών: "Μακριά από τους πολυσύχναστους δρόμους και εστιατόρια".

Τα κέντρα των ισραηλινών πόλεων, η καρδιά της εμπορικής και τουριστικής κίνησης του Ισραήλ είναι αναπόφευκτα και ο στόχος των περισσοτέρων βομβιστικών επιθέσεων.

Τις συνέπειες αυτής της ερήμωσης ζουν καθημερινά οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, Άραβες και Ισραηλινοί, οι οποίοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε δεινή πλέον οικονομική κατάσταση.

Το μοναδικό πλήρες ξενοδοχείο στο Ισραήλ είναι αυτό στο οποίο διαμένουν οι αλλοδαποί δημοσιογράφοι και ανταποκριτές.

Οι δε επιβλητικοί ουρανοξύστες στην παραλία του Τελ Αβίβ έχουν, τις καλύτερες των ημερών, πληρότητα μόλις 25%.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί σε τέτοιο όμως βαθμό ώστε κάποιοι, κυρίως τουρίστες, δηλώνουν ενοχλημένοι που κι αν πάνε στο Ισραήλ θεωρούνται ύποπτοι στα μάτια των αστυνομικών.

Τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από τα εστιατόρια και καφέ της Ιερουσαλήμ ο σωματικός έλεγχος έχει γίνει πια θεσμός.

Οι ίδιοι οι Ισραηλινοί προτιμούν πλέον την κατά παραγγελία διασκέδαση του φαγητού στο σπίτι.

Η ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, πρωτοσέλιδο στις βρετανικές εφημερίδες.

17.3.2002 3:57 (Ωρα Λονδίνου)
Η εφημερίδα Observer στο πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο "Φόβοι του στρατού για τα σχέδια πολέμου Μπλέρ", σημειώνει ότι οι βρετανοί στρατιωτικοί ηγέτες εξέδωσαν χθες βράδυ αυστηρή προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ ότι μία επίθεση εναντίον του Ιράκ είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. "Ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ θα έχει ως συνέπεια το θάνατο αθώων ανθρώπων με αντάλλαγμα πολύ μικρό πολιτικό όφελος" σημειώνει ο Ομπσέρβερ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Sunday Telegraph με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ο Μπλάνκετ προειδοποιεί τον Τόνι Μπλέρ για ταραχές εντός της Βρετανίας με αφορμή το Ιράκ". Η εφημερίδα εξηγεί ότι ο υπουργός εσωτερικών, Νταίηβιντ Μπλάνκετ προειδοποίησε τον πρωθυπουργό πως μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αναταραχή στη χώρα.

Η εφημερίδα Sunday Times αναφέρει στην πρώτη σελίδα της ότι ένας από τα μέλη της Αλ Κάϊντα, ο οποίος ήταν μεταξύ των 22 πιο επικίνδυνων ατόμων στον κόσμο στον κατάλογο του FΒΙ, έχει συλληφθεί στην Αφρική. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αμπού Ανάς Αλ-Λίμπι είχε κατηγορηθεί ότι σχεδίασε τις βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία, επιθέσεις που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 224 άτομα. Σε περιπτωση που η σύλληψη του Αλ-Λίμπι επιβεβαιωθεί θα είναι ο πρώτος από τον κατάλογο του FΒΙ των πιο επικίνδυνων ατόμων στον κόσμο που συλλαμβάνεται.

Σε ένα άλλο θέμα της ο Observer αναφέρει ότι καινούργια στοιχεία που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι ένα στα τρία τραίνα του βρετανικού σιδηροδρομικού συστήματος είχε καθυστέρηση, μετά την κατάρρευση της εταιρίας Railtrack το περασμένο Φθινόπωρο. Οπως γράφει η εφημερίδα, οι ιδιωτικές εταιρείες σιδηροδρόμων προσανατολίζονται στη μείωση του αριθμού των τραίνων που θα κυκλοφορούν προκειμένου να διατηρήσουν το πρόγραμμα δρομολογίων.

Οδομαχίες στη Βαρκελώνη με τη λήξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ
BBC News
Ελάχιστες και μεμονωμένες συμπλοκές σημειώθηκαν στη Βαρκελώνη μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ

16.3.2002 23:29 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αστυνομικές δυνάμεις της Ισπανίας κατέφυγαν στη χρήση δακρυγόνων καθώς σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με 18 τραυματίες μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαρκελώνη.

Ο ανταποκριτής του BBC, Μάλκομ Μπράμπαντ μετέδωσε από τον τόπο των διαδηλώσεων ότι μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν κατά το τέλος της πορείας.

Οι διαδηλωτές είναι κατά κύριο λόγο μέλη οργανώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης και του καπιταλισμού αλλά και μέλη εθνικιστικών οργανώσεων από τη Χώρα των Βάσκων.

Η σύνοδος κορυφής των 15 ηγετών στην Βαρκελώνη, ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της, όπου μετά σκληρές διαπραγματεύσεις, συμφώνησαν το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας για βιομηχανικούς και εταιρικούς πελάτες, την ενοποίηση των χρηματαγορών και τέλος την δημιουργία ενιαίου ενάεριου χώρου που θα ελέγχεται από ενίαιο ευρωπαικό οργανισμό.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ χαρακτήρισε την σύνοδο ώς μία σαφή ένδειξη προόδου, μια "αλλαγή ταχύτητας" με σαφή προσανατολισμό στην επιχειρηματικότητα.

Αναλυτές από την Βαρκελώνη επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί συμβιβασμό για να καμφθούν οι γαλλικές αντιρρήσεις που δεν ήθελαν την πλήρη απελευθέρωση.

Οι δεκαπέντε ακόμα χαρακτήρισαν τις προεδρικές εκλογές στην Ζιμπάμπουε " άδικες και αντιδημοκρατικές".Οι υπουργοί εξωτερικών δεν συζήτησαν το θέμα του Ιράκ.

Απώτερος σκοπός της συνόδου ήταν μέχρι το 2010, η Ε.Ε να αποτελεί την πιο ανταγωνιστική οικονομία παγκοσμίως.

Νωρίτερα, οι ηγέτες των 15 χωρών της Ένωσης συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος δεκατριών σημείων, το οποίο επαναβεβαιώνει την υποστήριξη της Κοινότητας για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού.

Οι "15" έκαναν έκκληση για την δημιουργία ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και για την άρση των ισραηλινών περιορισμών στις μετακινήσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο Μεσανατολικό και σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν την μόνη θετική οδό επίλυσης του.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει μέσα στα νόμιμα πλαίσια, και από την παλαιστινιακή Άρχή να καταπολεμήσει τις ενέργειες "τρομοκρατών".

Τέλος το ανακοινωθέν χαρακτηρίζει τις προτάσεις ειρήνευσης της Σαουδικής Αραβίας και την επερχόμενη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ως ευκαιρίες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο μέτωπο των αντιδράσεων και των διαδηλώσεων, τα πράγματα φαίνονται να είναι πολύ πιο ήρεμα απ' ό,τι περίμεναν κάποιοι αναλυτές αν και οι διαδηλωτές ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη τελευταία διαδήλωση.

Την Παρασκευή, περίπου 1.000 οπαδοί του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες. Η αστυνομία, από την πλευρά της, κατέφυγε στη χρήση γκλομπ και δακρυγόνων για να διασπάσει το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών.

Ο ανταποκριτής του BBC, στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων είναι μικρής κλίμακας και μόνο από μεμονωμένες ομάδες σκληροπυρηνικών διαδηλωτών. Τα μέτρα ασφαλείας, πάντως, θεωρούνται ως τα αυστηρότερα που ελήφθησαν ποτέ σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC περισσότεροι από 8.500 χιλιάδες αστυνομικοί, ισπανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν βίαια επεισόδια, ενώ αεροσκάφος του ΝΑΤΟ, τύπου AWACS παρακολουθεί την πόλη.

Ισραήλ: "Καλύτερα στο σπίτι"
BBC News
Οι Ισραηλινοί προτιμούν πλέον τη διανομή φαγητού κατ' οίκον

16.3.2002 23:47 (Ωρα Λονδίνου)
Έρημοι δρόμοι, άδεια εστιατόρια και καφέ. Η πλειοψηφία των Ισραηλινών έχει πλέον ανακαλύψει τη "θαλπωρή του σπιτιού" και, όπως δηλώνει, δεν επιθυμεί να αποτελέσει άλλο ένα νούμερο στον μακροσκελή κατάλογο των θυμάτων της παλαιστινιακής Ιντιφάντα.

Το ίδιο ακριβώς αισθάνονται και οι τουρίστες, οι οποίοι κάποτε κατέκλυζαν τους δρόμους και τις πόλεις της "Γης της Επαγγελίας", παρόλο που και τότε ο κίνδυνος από τις συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων ήταν υπαρκτός.

Μετά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας από μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, μία είναι η πιο κοινή συμβουλή στα χείλη των Ισραηλινών: "Μακριά από τους πολυσύχναστους δρόμους και εστιατόρια".

Τα κέντρα των ισραηλινών πόλεων, η καρδιά της εμπορικής και τουριστικής κίνησης του Ισραήλ είναι αναπόφευκτα και ο στόχος των περισσοτέρων βομβιστικών επιθέσεων.

Τις συνέπειες αυτής της ερήμωσης ζουν καθημερινά οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, Άραβες και Ισραηλινοί, οι οποίοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε δεινή πλέον οικονομική κατάσταση.

Το μοναδικό πλήρες ξενοδοχείο στο Ισραήλ είναι αυτό στο οποίο διαμένουν οι αλλοδαποί δημοσιογράφοι και ανταποκριτές.

Οι δε επιβλητικοί ουρανοξύστες στην παραλία του Τελ Αβίβ έχουν, τις καλύτερες των ημερών, πληρότητα μόλις 25%.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί σε τέτοιο όμως βαθμό ώστε κάποιοι, κυρίως τουρίστες, δηλώνουν ενοχλημένοι που κι αν πάνε στο Ισραήλ θεωρούνται ύποπτοι στα μάτια των αστυνομικών.

Τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από τα εστιατόρια και καφέ της Ιερουσαλήμ ο σωματικός έλεγχος έχει γίνει πια θεσμός.

Οι ίδιοι οι Ισραηλινοί προτιμούν πλέον την κατά παραγγελία διασκέδαση του φαγητού στο σπίτι.

Διπλωματικός πυρετός για την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι απαιτούν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων

16.3.2002 22:55 (Ωρα Λονδίνου)
Η ισραηλινή ηγεσία διέψευσε προ ολίγου ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, θα έχει συνάντηση αύριο Κυριακή με αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής, στην οποία θα συζητούνταν οι όροι για την επίτευξη εκεχειρίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποούνταν παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγού Άντονι Ζίνι.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι απέφυγαν να διευκρινίσουν, πάντως, εάν από παλαιστινιακής πλευράς θα συμμετέχει στις συνομιλίες και ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Εκπρόσωποι, πάντως, της παλαιστινιακής ηγεσίας δήλωσαν στο BBC ότι δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε καμία συνάντηση εάν πρώτα δεν αποχωρήσουν από τις παλαιστινιακές περιοχές τα άρματα μάχης των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ανώτατοι ισραηλινοί αξιωματούχοι απάντησαν ότι δεν επίκειται καμία αποχώρηση και ότι δεν προτίθενται να περάσουν σε διαπραγματεύσεις με όρους.

Νωρίτερα, αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν με ισραηλινούς και παλαιστίνιους διαπραγματευτές σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και εφαρμογής σχεδίου εκεχειρίας της Ουάσινγκτoν.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, Άντονι Ζίνι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να αρχίσουν την εφαρμογή εκεχειρίας στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μιλώντας μετά την συνάντησή του με τον Γιασέρ Αραφάτ, ο κ. Ζίνι χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ως εξαιρετικά θετικές και είπε ότι όλοι οι συνομιλητές του εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να βρούν διέξοδο από την κρίση.

Αλλά τα σχόλια του Αμερικανού διαμεσολαβητή έγιναν λίγη ώρα μετά το θάνατο πέντε Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα -μιας γυναίκας και των τεσσάρων παιδιών της- που σκοτώθηκαν όταν εξερράγη η άμαξα στην οποία επέβαιναν.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης είχαν λίγη ώρα πριν το συμβάν εισχωρήσει στην περιοχή και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι η έκρηξη οφείλεται σε ισραηλινή νάρκη, κάτι που αρνείται ο ισραηλινός στρατός.

Σε μια αλλη εξέλιξη, μέλη παλαιστινι ακής οργάνωσης που συνδεεται με την Φατάχ του Γιάσερ Αραφατ, εξετελεσαν δυο παλαιστινιους με το αιτιολογικό ότι ηταν συνεργατες των ισραηλινών. Αλλοι τεσσερις παλαιστινιοι είχαν την ιδια τυχη τις τελευταίες ημέρες

Την Παρασκευή οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τις πόλεις Ραμάλα, Τουλκαρέμ και Καλκίγια της Δυτικής Όχθης και από μέρη της Λωρίδας της Γάζας, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στη Βηθλεέμ και γύρων από άλλες παλαιστινιακές περιοχές.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανός αντιιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, μεταβαίνει στην Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με το πρίγκιπα Αμπντάλα στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Μέση Ανατολή.

Στην Ουάσινγκτον το Στέητ Ντηπάρτμεντ χαιρέτισε την μερική αποχώρηση των Ισραηλινών αλλά ανακοίνωσε παράλληλα ότι αναμένει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από παλαιστινιακές περιοχές.

Έληξε η Σύνοδος Κορυφής στη Βαρκελώνη
BBC News
Οι διαδηλώτες, εάν και πολυπληθείς, δεν παρεκτράπησαν

16.3.2002 22:32 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αστυνομικές δυνάμεις της Ισπανίας κατέφυγαν στη χρήση δακρυγόνων ενώ σημειώθηκαν και μικροσυμπλοκές με ομάδες του διαδηλωτών, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ανταποκριτής του BBC, Μάλκομ Μπράμπαντ μετέδωσε από τον τόπο των διαδηλώσεων ότι μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν κατά το τέλος της πορείας.

Οι διαδηλωτές είναι κατά κύριο λόγο μέλη οργανώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης και του καπιταλισμού αλλά και μέλη εθνικιστικών οργανώσεων από τη Χώρα των Βάσκων.

Η σύνοδος κορυφής των 15 ηγετών στην Βαρκελώνη, ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της, όπου μετά σκληρές διαπραγματεύσεις, συμφώνησαν το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας για βιομηχανικούς και εταιρικούς πελάτες, την ενοποίηση των χρηματαγορών και τέλος την δημιουργία ενιαίου ενάεριου χώρου που θα ελέγχεται από ενίαιο ευρωπαικό οργανισμό.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ χαρακτήρισε την σύνοδο ώς μία σαφή ένδειξη προόδου, μια "αλλαγή ταχύτητας" με σαφή προσανατολισμό στην επιχειρηματικότητα.

Αναλυτές από την Βαρκελώνη επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί συμβιβασμό για να καμφθούν οι γαλλικές αντιρρήσεις που δεν ήθελαν την πλήρη απελευθέρωση.

Οι δεκαπέντε ακόμα χαρακτήρισαν τις προεδρικές εκλογές στην Ζιμπάμπουε " άδικες και αντιδημοκρατικές".Οι υπουργοί εξωτερικών δεν συζήτησαν το θέμα του Ιράκ.

Απώτερος σκοπός της συνόδου ήταν μέχρι το 2010, η Ε.Ε να αποτελεί την πιο ανταγωνιστική οικονομία παγκοσμίως.

Νωρίτερα, οι ηγέτες των 15 χωρών της Ένωσης συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος δεκατριών σημείων, το οποίο επαναβεβαιώνει την υποστήριξη της Κοινότητας για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού.

Οι "15" έκαναν έκκληση για την δημιουργία ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και για την άρση των ισραηλινών περιορισμών στις μετακινήσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο Μεσανατολικό και σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν την μόνη θετική οδό επίλυσης του.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει μέσα στα νόμιμα πλαίσια, και από την παλαιστινιακή Άρχή να καταπολεμήσει τις ενέργειες "τρομοκρατών".

Τέλος το ανακοινωθέν χαρακτηρίζει τις προτάσεις ειρήνευσης της Σαουδικής Αραβίας και την επερχόμενη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ως ευκαιρίες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο μέτωπο των αντιδράσεων και των διαδηλώσεων, τα πράγματα φαίνονται να είναι πολύ πιο ήρεμα απ' ό,τι περίμεναν κάποιοι αναλυτές αν και οι διαδηλωτές ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη τελευταία διαδήλωση.

Την Παρασκευή, περίπου 1.000 οπαδοί του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες. Η αστυνομία, από την πλευρά της, κατέφυγε στη χρήση γκλομπ και δακρυγόνων για να διασπάσει το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών.

Ο ανταποκριτής του BBC, στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων είναι μικρής κλίμακας και μόνο από μεμονωμένες ομάδες σκληροπυρηνικών διαδηλωτών. Τα μέτρα ασφαλείας, πάντως, θεωρούνται ως τα αυστηρότερα που ελήφθησαν ποτέ σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC περισσότεροι από 8.500 χιλιάδες αστυνομικοί, ισπανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν βίαια επεισόδια, ενώ αεροσκάφος του ΝΑΤΟ, τύπου AWACS παρακολουθεί την πόλη.

Ο Μπους στέλνει σχολικά βιβλία στο Αφγανιστάν
BBC News
Η εκπαίδευση των κοριτσιών ήταν απαγορευμένη επί του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν

16.3.2002 22:46 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν δέκα εκατομμύρια σχολικά βιβλία και αμερικανούς εκπαιδευτικούς στο Αφγανιστάν.

Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι η εκπαίδευση είναι το "μονοπάτι της προόδου για την επόμενη γενιά του Αφγανιστάν, ιδίως για τις γυναίκες".

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, πάντως, δήλωσε ότι το "δώρο" του αμερικανού προέδρου κρύβει και ένα πολιτικό μήνυμα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα σχολικά εγχειρίδια έχουν στόχο να διδάξουν στα παιδιά του Αφγανιστάν αξίες όπως τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι τον φανατισμό.

Τα σχολικά εγχειρίδια θα είναι γραμμένα στις διαλέκτους Παστού και Νταρί του Αφγανιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρηματοδοτήσουν επίσης 20 ομάδες αμερικανών εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μεταβούν στο Αφγανιστάν για να εργαστούν στο πλευρό των αφγανών συναδέλφων τους.

Σφοδρές συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό
BBC News
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό

16.3.2002 23:20 (Ωρα Λονδίνου)
Παρατηρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνουν ότι σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι ανταρτικών δυνάμεων φίλα προσκείμενων στην Ρουάντα ανακοίνωσαν την επανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Μολίρο, η οποία βρίσκεται κοντά στη λίμνη Τανγκανίκα.

Συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων σημειώνονται εδώ και εβδομάδες αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποια πλευρά ξεκίνησε πρώτη και για ποιο λόγο.

Η Γαλλία κατήγγειλε προ ημερών της κυβέρνησης της Ρουάντα για αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Μάλιστα, η πρώην αποικιοκρατική δύναμη, υποστήριξε ότι η ηγεσία της Ρουάντα έχει στείλει 10.000 στρατιώτες της για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών.

Την κατηγορία διέψευσε, αμέσως, η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.

Αισιόδοξα μηνύματα για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι απαιτούν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων

16.3.2002 22:21 (Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής πρόκειται να έχει αύριο Κυριακή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τους όρους για την επίτευξη της εκεχειρίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγού Άντονι Ζίνι.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι απέφυγαν να διευκρινίσουν, πάντως, εάν από παλαιστινιακής πλευράς θα συμμετέχει στις συνομιλίες και ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Εκπρόσωποι, πάντως, της παλαιστινιακής ηγεσίας δήλωσαν στο BBC ότι δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε καμία συνάντηση εάν πρώτα δεν αποχωρήσουν από τις παλαιστινιακές περιοχές τα άρματα μάχης των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ανώτατοι ισραηλινοί αξιωματούχοι απάντησαν ότι δεν επίκειται καμία αποχώρηση και ότι δεν προτίθενται να περάσουν σε διαπραγματεύσεις με όρους.

Νωρίτερα, αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν με ισραηλινούς και παλαιστίνιους διαπραγματευτές σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και εφαρμογής σχεδίου εκεχειρίας της Ουάσινγκτoν.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, Άντονι Ζίνι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να αρχίσουν την εφαρμογή εκεχειρίας στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μιλώντας μετά την συνάντησή του με τον Γιασέρ Αραφάτ, ο κ. Ζίνι χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ως εξαιρετικά θετικές και είπε ότι όλοι οι συνομιλητές του εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να βρούν διέξοδο από την κρίση.

Αλλά τα σχόλια του Αμερικανού διαμεσολαβητή έγιναν λίγη ώρα μετά το θάνατο πέντε Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα -μιας γυναίκας και των τεσσάρων παιδιών της- που σκοτώθηκαν όταν εξερράγη η άμαξα στην οποία επέβαιναν.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης είχαν λίγη ώρα πριν το συμβάν εισχωρήσει στην περιοχή και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι η έκρηξη οφείλεται σε ισραηλινή νάρκη, κάτι που αρνείται ο ισραηλινός στρατός.

Σε μια αλλη εξέλιξη, μέλη παλαιστινι ακής οργάνωσης που συνδεεται με την Φατάχ του Γιάσερ Αραφατ, εξετελεσαν δυο παλαιστινιους με το αιτιολογικό ότι ηταν συνεργατες των ισραηλινών. Αλλοι τεσσερις παλαιστινιοι είχαν την ιδια τυχη τις τελευταίες ημέρες

Την Παρασκευή οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τις πόλεις Ραμάλα, Τουλκαρέμ και Καλκίγια της Δυτικής Όχθης και από μέρη της Λωρίδας της Γάζας, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στη Βηθλεέμ και γύρων από άλλες παλαιστινιακές περιοχές.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανός αντιιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, μεταβαίνει στην Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με το πρίγκιπα Αμπντάλα στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Μέση Ανατολή.

Στην Ουάσινγκτον το Στέητ Ντηπάρτμεντ χαιρέτισε την μερική αποχώρηση των Ισραηλινών αλλά ανακοίνωσε παράλληλα ότι αναμένει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από παλαιστινιακές περιοχές.

Έληξε η Σύνοδος Κορυφής στη Βαρκελώνη
BBC News
Η Γαλλία έκανε αρκετές υποχωρήσεις στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενεργείας

16.3.2002 13:33 (Ωρα Λονδίνου)
Εληξε η Σύνοδος Κορυφής των 15 ηγετών στην Βαρκελώνη, όπου μετά σκληρές διαπραγματεύσεις, συμφώνησαν το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας για βιομηχανικούς και εταιρικούς πελάτες, την ενοποίηση των χρηματαγορών και τέλος την δημιουργία ενιαίου ενάεριου χώρου που θα ελέγχεται από ενίαιο ευρωπαικό οργανισμό.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ χαρακτήρισε την σύνοδο ώς μία σαφή ένδειξη προόδου, μια "αλλαγή ταχύτητας" με σαφή προσανατολισμό στην επιχειρηματικότητα.

Αναλυτές από την Βαρκελώνη επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί συμβιβασμό για να καμφθούν οι γαλλικές αντιρρήσεις που δεν ήθελαν την πλήρη απελευθέρωση.

Οι δεκαπέντε ακόμα χαρακτήρισαν τις προεδρικές εκλογές στην Ζιμπάμπουε " άδικες και αντιδημοκρατικές".Οι υπουργοί εξωτερικών δεν συζήτησαν το θέμα του Ιράκ.

Απώτερος σκοπός της συνόδου ήταν μέχρι το 2010, η Ε.Ε να αποτελεί την πιο ανταγωνιστική οικονομία παγκοσμίως.

Νωρίτερα, οι ηγέτες των 15 χωρών της Ένωσης συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος δεκατριών σημείων, το οποίο επαναβεβαιώνει την υποστήριξη της Κοινότητας για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού.

Οι "15" έκαναν έκκληση για την δημιουργία ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και για την άρση των ισραηλινών περιορισμών στις μετακινήσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο Μεσανατολικό και σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν την μόνη θετική οδό επίλυσης του.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει μέσα στα νόμιμα πλαίσια, και από την παλαιστινιακή Άρχή να καταπολεμήσει τις ενέργειες "τρομοκρατών".

Τέλος το ανακοινωθέν χαρακτηρίζει τις προτάσεις ειρήνευσης της Σαουδικής Αραβίας και την επερχόμενη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ως ευκαιρίες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο μέτωπο των αντιδράσεων και των διαδηλώσεων, τα πράγματα φαίνονται να είναι πολύ πιο ήρεμα απ' ό,τι περίμ εναν κάποιοι αναλυτές αν και οι διαδηλωτές ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη τελευταία διαδήλωση.

Την Παρασκευή, περίπου 1.000 οπαδοί του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες. Η αστυνομία, από την πλευρά της, κατέφυγε στη χρήση γκλομπ και δακρυγόνων για να διασπάσει το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών.

Ο ανταποκριτής του BBC, στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων είναι μικρής κλίμακας και μόνο από μεμονωμένες ομάδες σκληροπυρηνικών διαδηλωτών. Τα μέτρα ασφαλείας, πάντως, θεωρούνται ως τα αυστηρότερα που ελήφθησαν ποτέ σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC περισσότεροι από 8.500 χιλιάδες αστυνομικοί, ισπανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν βίαια επεισόδια, ενώ αεροσκάφος του ΝΑΤΟ, τύπου AWACS παρακολουθεί την πόλη.

Αφέθηκε ελεύθερος ο αντιπρόεδρος της Σερβίας
BBC News
Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μοντσίλο Πέρισιτς

16.3.2002 13:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθερος αφέθηκε ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Μόμσισλο Πέρισιτς μετά απο δίημερη κράτηση του με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Η σύλληψη του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και ενός Αμερικανού διπλωμάτη για κατασκοπεία, κατά τη διάρκεια δείπνου των δύο ανδρών την Πέμπτη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο προεδρος της Γιουγκοσλαβίας ,Βοισλαβ Κοστούνιτσα, διέταξε την διενέργεια ερευνας για την συλληψη του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης Μομσιλο Περισιτς από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Το Ανώτατο Συμβουλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει συντομα για να εξετάσει την υποθεση είπε ο Γιουγκοσλαβος πρόεδρος που χαρακτήρισε την υπόθεση "εξαιρετικά λεπτή".

Στο Βελιγράδι,όπως μεταδίδει το πρακτορείο BETA, τριαντα περίπου οπαδοι του κρατούμενου για κατασκοπεία αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μομσίλο Πέρισιτς, εχουν συγκεντρωθει εξω από το στρατοδικείο διαμαρτυρόμενοι για την συλληψη του.

Ο κ. Τζίντζιτς εξέφρασε την οργή του χαρακτηρίζοντας ως σκάνδαλο πρώτου μεγέθους τη συνεχιζόμενη κράτηση του αντιπροέδρου του, Μομτσίλο Πέρισιτς από δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού.

Χθές βράδυ εξάλλου συνεκλήθη εκτάκτως κοινή σύνεδρίαση της σερβικής και γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για το θέμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν επίσημο διάβημα στο Βελιγράδι για την επίθεση και βίαια σύλληψη του διπλωμάτη τους, Τζον Ντέηβιντ Νέϊμπορ, που διεπνούσε σε εστιατόριο με τον κ. Πέρισιτς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης κρατήθηκε επί 15 ώρες, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και στη συνέχεια αφέθη ελεύθερος, ενώ ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης κρατείται ακόμα από τις στρατιωτικές αρχές, οι οποίες λένε ότι σήμερα θα συνεχισθεί η ανάκρισή του.

Στρατοδικείο του Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι οι δύο συλληφθέντες είναι ύποπτοι κατασκοπείας, και ο κ. Πέρισιτς κατηγορείται για παράδοση στρατιωτικών μυστικών.

Δημοσιογράφος από την Σερβία δήλωσε ότι ο στρατός βρήκε ενα απόρρητο εγ γραφο στην τσάντα του αμερικανού διπλωμάτη ο οποιος συνελληφθει μαζι με τον Περισιτς. Η φημη που κυκλοφορεί είναι πως προκειται για εγγραφο που αναφερεται σε μια συνάντηση του Πέρισιτς υπο την ιδιοτητα του ως διοικητού του γιουγκοσλαβικού στρατού με τον πρώην προεδρο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Οι πληροφορίες μας λένε ότι το εγγραφο αυτο θα μπορούσε να χρησιμευσει εναντιον του κ. Μιλοσεβιτς, είπε η Λιλιάνα Σμαίλοβιτς, αρχισυντάκτρια του περιοδικού "Νιν" του Βελιγραδίου, στο ΒΒC.

Αλλες πληροφορίες λένε πως ο Περισιτς κατηγορείται ότι διοχετευε στρατιωτικα απορρητα στους αμερικανους και επι προεδρίας Κοστούνιτσα.

Η απελευθέρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τραπέζι των Δεκαπέντε
BBC News
Η Γαλλία έκανε αρκετές υποχωρήσεις στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενεργείας

16.3.2002 11:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ευρωστρατός, το μεσανατολικό και η τυχόν στρατιωτική επίθεση εναντιον του Ιρακ είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που κυριαρχουν στη συνοδο κορυφής της Βαρκελώνης. Συμφωνα με πληροφορίες οι 15 πρόκειται να ζητήσουν την ενταξη της νατοικής δυναμης στην ΠΓΔΜακεδονίας στον ευρωστρατό. Οσο για την εκστρατεία εναντιον του Ιρακ που προωθεί στην Κοινότητα ο βρετανός πρωθυπουργος Τονυ Μπλερ, οι ευρωπαίοι εκφράζουν την καθετη αντιθεση τους με τα αμερικανικά σχεδια.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται στη Βαρκελώνη έχουν τη δυνατότητα -παρά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν- να καταλήξουν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και λήγει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, σε συμφωνία για την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη του Γιόσεπ Πίκε, υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ γι αυτό το εξάμηνο.

Οι ηγέτες των "15" προσπαθούν να καταλήξουν σε μιας κάποιας μορφής απελευθέρωση των υφιστάμενων κανόνων στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, δημιουργίας θέσεων εργασίας και για την ενοποίηση των χρηματαγορών. Μερικές από τις κοινοτικές χώρες εξέφρασαν αντιρρήσεις για την πλήρη απελευθέρωση και αμφιβολίες για το κατά πόσο τα σχετικά σχέδια μπορούν να ευωδοθούν μέχρι το τέλος αυτής της συνόδου.

Απώτερος σκοπός της συνόδου είναι μέχρι το 2010, η Ε.Ε να αποτελεί την πιο ανταγωνιστική οικονομία παγκοσμίως.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ηγέτες των 15 χωρών της Ένωσης συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος δεκατριών σημείων, το οποίο επαναβεβαιώνει την υποστήριξη της Κοινότητας για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού.

Οι "15" έκαναν έκκληση για την δημιουργία ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και για την άρση των ισραηλινών περιορισμών στις μετακινήσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο Μεσανατολικό και σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν την μόνη θετική οδό επίλυσης τ ου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει μέσα στα νόμιμα πλαίσια, και από την παλαιστινιακή Άρχή να καταπολεμήσει τις ενέργειες "τρομοκρατών".

Τέλος το ανακοινωθέν χαρακτηρίζει τις προτάσεις ειρήνευσης της Σαουδικής Αραβίας και την επερχόμενη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ως ευκαιρίες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο μέτωπο των αντιδράσεων και των διαδηλώσεων, τα πράγματα φαίνονται να είναι πολύ πιο ήρεμα απ' ό,τι περίμεναν κάποιοι αναλυτές.

Την Παρασκευή, περίπου 1.000 οπαδοί του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες. Η αστυνομία, από την πλευρά της, κατέφυγε στη χρήση γκλομπ και δακρυγόνων για να διασπάσει το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών.

Ο ανταποκριτής του BBC, στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων είναι μικρής κλίμακας και μόνο από μεμονωμένες ομάδες σκληροπυρηνικών διαδηλωτών. Τα μέτρα ασφαλείας, πάντως, θεωρούνται ως τα αυστηρότερα που ελήφθησαν ποτέ σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC περισσότεροι από 8.500 χιλιάδες αστυνομικοί, ισπανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν βίαια επεισόδια, ενώ αεροσκάφος του ΝΑΤΟ, τύπου AWACS παρακολουθεί την πόλη.

Αισιόδοξος μεσολαβητής παρά την συνέχεια της έντασης
BBC News
Σίγουρος για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου δηλώνει ο απεσταλμένος των ΗΠΑ

16.3.2002 11:55 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μεση Ανατολή, αμερικανοί διπλωμάτες συναντώνται με ισραηλινούς και παλαιστίνιους διαπραγματευτες σε μια προσπάθεια αρσης του αδιεξόδου και εφαρμογής σχεδίου εκεχειρίας της Ουάσινκτoν.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, Άντονι Ζίνι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να αρχίσουν την εφαρμογή εκεχειρίας στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μιλώντας μετά την συνάντησή του με τον Γιασέρ Αραφάτ, ο κ. Ζίνι χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ως εξαιρετικά θετικές και είπε ότι όλοι οι συνομιλητές του εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να βρούν διέξοδο από την κρίση.

Αλλά τα σχόλια του Αμερικανού διαμεσολαβητή έγιναν λίγη ώρα μετά το θάνατο πέντε Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα -μιας γυναίκας και των τεσσάρων παιδιών της- που σκοτώθηκαν όταν εξερράγη η άμαξα στην οποία επέβαιναν.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης είχαν λίγη ώρα πριν το συμβάν εισχωρήσει στην περιοχή και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι η έκρηξη οφείλεται σε ισραηλινή νάρκη, κάτι που αρνείται ο ισραηλινός στρατός.

Σε μια αλλη εξέλιξη, μέλη παλαιστινιακής οργάνωσης που συνδεεται με την Φατάχ του Γιάσερ Αραφατ, εξετελεσαν δυο παλαιστινιους με το αιτιολογικό ότι ηταν συνεργατες των ισραηλινών. Αλλοι τεσσερις παλαιστινιοι είχαν την ιδια τυχη τις τελευταίες ημέρες

Την Παρασκευή οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τις πόλεις Ραμάλα, Τουλκαρέμ και Καλκίγια της Δυτικής Όχθης και από μέρη της Λωρίδας της Γάζας, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στη Βηθλεέμ και γύρων από άλλες παλαιστινιακές περιοχές.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανός αντιιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, μεταβαίνει στην Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με το πρίγκιπα Αμπντάλα στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Μέση Ανατολή.

Στην Ουάσινγκτον το Στέητ Ντηπάρτμεντ χαιρέτισε την μερική αποχώρηση των Ισραηλινών αλλά ανακοίνωσε παράλληλα ότι αναμένει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από παλαιστινιακές περιοχές.

Ανακρίνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας ο αντιπρόεδρος της Σερβίας
BBC News
Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μοντσίλο Πέρισιτς

16.3.2002 12:16 (Ωρα Λονδίνου)
Η σύλληψη του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και ενός Αμερικανού διπλωμάτη για κατασκοπεία, κατά τη διάρκεια δείπνου των δύο ανδρών την Πέμπτη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο προεδρος της Γιουγκοσλαβίας ,Βοισλαβ Κοστούνιτσα, διέταξε την διενέργεια ερευνας για την συλληψη του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης Μομσιλο Περισιτς από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Το Ανώτατο Συμβουλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει συντομα για να εξετάσει την υποθεση είπε ο Γιουγκοσλαβος πρόεδρος που χαρακτήρισε την υπόθεση "εξαιρετικά λεπτή".

Στο Βελιγράδι,όπως μεταδίδει το πρακτορείο BETA, τριαντα περίπου οπαδοι του κρατούμενου για κατασκοπεία αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μομσίλο Πέρισιτς, εχουν συγκεντρωθει εξω από το στρατοδικείο διαμαρτυρόμενοι για την συλληψη του.

Ο κ. Τζίντζιτς εξέφρασε την οργή του χαρακτηρίζοντας ως σκάνδαλο πρώτου μεγέθους τη συνεχιζόμενη κράτηση του αντιπροέδρου του, Μομτσίλο Πέρισιτς από δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού. Χθές βράδυ εξάλλου συνεκλήθη εκτάκτως κοινή σύνεδρίαση της σερβικής και γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για το θέμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν επίσημο διάβημα στο Βελιγράδι για την επίθεση και βίαια σύλληψη του διπλωμάτη τους, Τζον Ντέηβιντ Νέϊμπορ, που διεπνούσε σε εστιατόριο με τον κ. Πέρισιτς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης κρατήθηκε επί 15 ώρες, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και στη συνέχεια αφέθη ελεύθερος, ενώ ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης κρατείται ακόμα από τις στρατιωτικές αρχές, οι οποίες λένε ότι σήμερα θα συνεχισθεί η ανάκρισή του.

Στρατοδικείο του Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι οι δύο συλληφθέντες είναι ύποπτοι κατασκοπείας, και ο κ. Πέρισιτς κατηγορείται για παράδοση στρατιωτικών μυστικών.

Δημοσιογράφος από την Σερβία δήλωσε ότι ο στρατός βρήκε ενα απόρρητο εγγραφο στην τσάντα του αμερικανού διπλωμάτη ο οποιος συνελληφθει μαζι με τον Περισιτς. Η φημη που κυκλοφορεί είναι πως προκειται για εγγραφο που αναφερεται σε μια συνάντηση του Πέρισιτς υπο την ιδιοτητα του ως διοικητού του γιουγκοσλαβικού στρατού με τον πρώην προεδρο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Οι πληροφορίες μας λένε ότι το εγγραφο αυτο θα μπορούσε να χρησιμευσει εναντιον του κ. Μιλοσεβιτς, είπε η Λιλιάνα Σμαίλοβιτς, αρχισυντάκτρια του περιοδικού "Νιν" του Βελιγραδίου, στο ΒΒC.

Αλλες πληροφορίες λένε πως ο Περισιτς κατηγορείται ότι διοχετευε στρατιωτικα απορρητα στους αμερικανους και επι προεδρίας Κοστούνιτσα.

Αυτονομία στο συστημα γεωγραφικού εντοπισμού επιθυμεί η Ε.Ε
BBC News
Η ανεξαρτησία της Ευρώπης είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για την χρησιμοποιήση του συστήματος Γαλιλέο

16.3.2002 12:14 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατομύρια αυτοκίνητα και πλοία στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τους ειδικούς δορυφόρους που είναι γνωστοί ως σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού.

Το εν λόγω σύστημα εκτός από τον εντοπισμό αντικειμένου στο χάρτη, βοηθά και στην καθοδήγηση ανάμεσα σε δύο γεωγραφικά σημεία.

Ανησυχία όμως υπαρχει στην Ευρώπη καθώς το σύστημα ελέγχεται από τις ΗΠΑ και εκφράζονται φόβοι ότι σε ενδεχόμενη κρίση ή κατάσταση ανάγκης , οι αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα κατά το δοκούν.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχομένου αυτού πολλοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη να προχωρήσει στην λειτουργία του συστήματος Γαλιλέο.

Οι αντιρρήσεις για το εγχείρημα,όμως, εντοπίζονται στο υψηλό κόστος που θα είχε κάτι τέτοιο, μιας και τα έξοδα για την Ε.Ε όσον αφορά τη λειτουργία του Γαλιλέο αγγίζουν τα 3,2 δις ευρώ.

Στους βασικούς υποστηρικτές του Γαλιλεό προσμετρώνται η Γερμανία, ενώ αντίθετα η Βρετανία, και φυσικά οι ΗΠΑ, δεν βλέπει πολύ θετικά μια τέτοια λύση.

Η τελική απόφαση απο τους ηγέτες της Ε.Ε αναμένεται στο τέλος Μαρτίου.

Η απελευθέρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τραπέζι των Δεκαπέντε
BBC News
Η Γαλλία έκανε αρκετές υποχωρήσεις στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενεργείας

16.3.2002 10:51 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται στη Βαρκελώνη έχουν τη δυνατότητα -παρά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν- να καταλήξουν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και λήγει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, σε συμφωνία για την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη του Γιόσεπ Πίκε, υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ γι αυτό το εξάμηνο.

Οι ηγέτες των "15" προσπαθούν να καταλήξουν σε μιας κάποιας μορφής απελευθέρωση των υφιστάμενων κανόνων στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, δημιουργίας θέσεων εργασίας και για την ενοποίηση των χρηματαγορών. Μερικές από τις κοινοτικές χώρες εξέφρασαν αντιρρήσεις για την πλήρη απελευθέρωση και αμφιβολίες για το κατά πόσο τα σχετικά σχέδια μπορούν να ευωδοθούν μέχρι το τέλος αυτής της συνόδου.

Απώτερος σκοπός της συνόδου είναι μέχρι το 2010, η Ε.Ε να αποτελεί την πιο ανταγωνιστική οικονομία παγκοσμίως.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ηγέτες των 15 χωρών της Ένωσης συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος δεκατριών σημείων, το οποίο επαναβεβαιώνει την υποστήριξη της Κοινότητας για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού.

Οι "15" έκαναν έκκληση για την δημιουργία ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και για την άρση των ισραηλινών περιορισμών στις μετακινήσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο Μεσανατολικό και σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν την μόνη θετική οδό επίλυσης του.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει μέσα στα νόμιμα πλαίσια, και από την παλαιστινιακή Άρχή να καταπολεμήσει τις ενέργειες "τρομοκρατών".

Τέλος το ανακοινωθέν χαρακτηρίζει τις προτάσεις ειρήνευσης της Σαουδικής Αραβίας και την επερχόμενη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ως ευκαιρίες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο μέτωπο των αντιδράσεων και των διαδηλώσεων, τα πράγματα φαίνονται να είναι πολύ πιο ήρεμα απ' ό,τι περίμεναν κάποιοι αναλυτές.

Την Παρασκευή, περίπου 1.000 οπαδοί του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες. Η αστυνομία, από την πλευρά της, κατέφυγε στη χρήση γκλομπ και δακρυγόνων για να διασπάσει το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών.

Ο ανταποκριτής του BBC, στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων είναι μικρής κλίμακας και μόνο από μεμονωμένες ομάδες σκληροπυρηνικών διαδηλωτών. Τα μέτρα ασφαλείας, πάντως, θεωρούνται ως τα αυστηρότερα που ελήφθησαν ποτέ σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC περισσότεροι από 8.500 χιλιάδες αστυνομικοί, ισπανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν βίαια επεισόδια, ενώ αεροσκάφος του ΝΑΤΟ, τύπου AWACS παρακολουθεί την πόλη.

Αισιόδοξος μεσολαβητής παρά την συνέχεια της έντασης
BBC News
Σίγουρος για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου δηλώνει ο απεσταλμένος των ΗΠΑ

16.3.2002 10:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, Άντονι Ζίνι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να αρχίσουν την εφαρμογή εκεχειρίας στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μιλώντας μετά την συνάντησή του με τον Γιασέρ Αραφάτ, ο κ. Ζίνι χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ως εξαιρετικά θετικές και είπε ότι όλοι οι συνομιλητές του εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να βρούν διέξοδο από την κρίση.

Αλλά τα σχόλια του Αμερικανού διαμεσολαβητή έγιναν λίγη ώρα μετά το θάνατο πέντε Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα -μιας γυναίκας και των τεσσάρων παιδιών της- που σκοτώθηκαν όταν εξερράγη η άμαξα στην οποία επέβαιναν.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης είχαν λίγη ώρα πριν το συμβάν εισχωρήσει στην περιοχή και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι η έκρηξη οφείλεται σε ισραηλινή νάρκη, κάτι που αρνείται ο ισραηλινός στρατός.

Σε μια αλλη εξέλιξη, μέλη παλαιστινιακής οργάνωσης που συνδεεται με την Φατάχ του Γιάσερ Αραφατ, εξετελεσαν δυο παλαιστινιους με το αιτιολογικό ότι ηταν συνεργατες των ισραηλινών. Αλλοι τεσσερις παλαιστινιοι είχαν την ιδια τυχη τις τελευταίες ημέρες

Την Παρασκευή οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τις πόλεις Ραμάλα, Τουλκαρέμ και Καλκίγια της Δυτικής Όχθης και από μέρη της Λωρίδας της Γάζας, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στη Βηθλεέμ και γύρων από άλλες παλαιστινιακές περιοχές.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανός αντιιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, μεταβαίνει στην Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με το πρίγκιπα Αμπντάλα στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Μέση Ανατολή.

Στην Ουάσινγκτον το Στέητ Ντηπάρτμεντ χαιρέτισε την μερική αποχώρηση των Ισραηλινών αλλά ανακοίνωσε παράλληλα ότι αναμένει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από παλαιστινιακές περιοχές.

Ανακρίνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας ο αντιπρόεδρος της Σερβίας
BBC News
Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μοντσίλο Πέρισιτς

16.3.2002 11:15 (Ωρα Λονδίνου)
Η σύλληψη του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και ενός Αμερικανού διπλωμάτη για κατασκοπεία, κατά τη διάρκεια δείπνου των δύο ανδρών προχθές, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο κ. Τζίντζιτς εξέφρασε την οργή του χαρακτηρίζοντας ως σκάνδαλο πρώτου μεγέθους τη συνεχιζόμενη κράτηση του αντιπροέδρου του, Μομτσίλο Πέρισιτς από δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού. Χθές βράδυ εξάλλου συνεκλήθη εκτάκτως κοινή σύνεδρίαση της σερβικής και γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για το θέμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν επίσημο διάβημα στο Βελιγράδι για την επίθεση και βίαια σύλληψη του διπλωμάτη τους, Τζον Ντέηβιντ Νέϊμπορ, που διεπνούσε σε εστιατόριο με τον κ. Πέρισιτς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης κρατήθηκε επί 15 ώρες, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και στη συνέχεια αφέθη ελεύθερος, ενώ ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης κρατείται ακόμα από τις στρατιωτικές αρχές, οι οποίες λένε ότι σήμερα θα συνεχισθεί η ανάκρισή του.

Στρατοδικείο του Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι οι δύο συλληφθέντες είναι ύποπτοι κατασκοπείας, και ο κ. Πέρισιτς κατηγορείται για παράδοση στρατιωτικών μυστικών.

Οι λογιστές της Ένρον θα δικαστούν
BBC News
Η Άντερσεν έχει χάσει τουλάχιστον 30 πελάτες

16.3.2002 11:16 (Ωρα Λονδίνου)
Η εταιρία ορκωτών λογιστών Άρθουρ Άντερσεν, η εταιρία που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου της χρεωκοπίας της Ένρον, θα δίκαστει από ανώτερο δικαστήριο των ΗΠΑ για παρακώληση δικαιοσύνης.

Το κατηγορητήριο λέει ότι η εταιρία προσπάθησε να εμποδίσει τη δικαιοσύνη, καταστρέφοντας έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που σχετίζονταν με τη χρεωκοπία της Ένρον.

Η Άντερσεν αντιμετωπίζει πρόστιμο 500,000 δολλαρίων, αν καταδικαστεί, αλλά η ζημιά στη φήμη της θα είναι μεγαλύτερη. Πολλές μεγάλες εταιρίες, πελάτες της Άντερσεν έχουν ήδη εγκαταλήψει την εταιρία και ενδέχεται να τις ακολουθήσουν πολλές άλλες.

Σε επίσημη δήλωσή της η Άντερσεν είπε ότι θεωρεί την προσαγωγή κατάχρηση της κυβερνητικής εξουσίας και νομικά αβάσιμες τις κατηγορίες.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ανώτεροι υπάλληλοι της Άντερσεν έδωσαν εντολή σε υφιστάμενους τους να καταστρέψουν χιλάδες έγγραφα, αμέσως μόλις η εταιρία πληροφορήθηκε ότι θα γινόταν έρευνα στα αρχεία της.

Οι διευθυντές της εταιρίας αντιμετωπίζουν πρόστιμο και φυλάκηση μέχρι πέντε χρόνια, αν καταδικαστούν, ενώ στην εταιρία μπορεί να απαγορευτεί η συνεργασία με εταιρίες που βρίσκονται στο χρηματιστήριο.

ΤΟ ρυθμιστικό σώμα των ΗΠΑ, το SEC ανακοίνωσε ότι έχει εκπονίσει σχέδιο ώστε αν χρεωκοπήσει η Άντερσεν άλλες εταιρίες ορκωτών λογιστών θα αναλάβουν τη λειτουργία της. Η Άντερσεν έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς να συγχωνευτεί με άλλη εταιρία ώστε να αποφύγει την απώλεια πελατών και τις μηνύσεις από τους επενδυτές της Ένρον.

Φωτιά σε σχολείο θηλεών στο Μπαγκλαντές

16.3.2002 11:10 (Ωρα Λονδίνου)
Φωτιά ξέσπασε σε ισλαμικό σχολείο θηλεών στην Ντάκα του Μπαγκλαντές, το Σάββατο, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους επτά μαθήτριες και να τραυματιστούν περισσότερες.

Πάνω από δέκα μαθήτριες εισήχθησαν στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκάυματα.

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς το διώροφο κτίριο που στεγάζονταν το σχολείο στο οποίο φοιτουσαν πλέον των 100 μαθητριών.

Η αστυνομία διερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ξεκίνησε μετά την πρωινή προσευχή.

Η Απελευθέρωση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο τραπέζι των Δεκαπέντε
BBC News
Η Γαλλία έκανε αρκετές υποχωρήσεις στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενεργείας

16.3.2002 6:35 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται στη Βαρκελώνη έχουν τη δυνατότητα -παρά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν- να καταλήξουν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και λήγει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, σε συμφωνία για την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη του Γιόσεπ Πίκε, υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ γι αυτό το εξάμηνο.

Οι ηγέτες των "15" προσπαθούν να καταλήξουν σε μιας κάποιας μορφής απελευθέρωση των υφιστάμενων κανόνων στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, δημιουργίας θέσεων εργασίας και για την ενοποίηση των χρηματαγορών. Μερικές από τις κοινοτικές χώρες εξέφρασαν αντιρρήσεις για την πλήρη απελευθέρωση και αμφιβολίες για το κατά πόσο τα σχετικά σχέδια μπορούν να ευωδοθούν μέχρι το τέλος αυτής της συνόδου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ηγέτες των 15 χωρών της Ένωσης συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος δεκατριών σημείων, το οποίο επαναβεβαιώνει την υποστήριξη της Κοινότητας για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού. Οι "15" έκαναν έκκληση για την δημιουργία ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και για την άρση των ισραηλινών περιορισμών στις μετακινήσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο Μεσανατολικό και σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν την μόνη θετική οδό επίλυσης του. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει μέσα στα νόμιμα πλαίσια, και από την παλαιστινιακή Άρχή να καταπολεμήσει τις ενέργειες "τρομοκρατών". Τέλος το ανακοινωθέν χαρακτηρίζει τις προτάσεις ειρήνευσης της Σαουδικής Αραβίας και την επερχόμενη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ως ευκαιρίες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο μέτωπο των αντιδράσεων και των διαδηλώσεων, τα πράγματα φαίνονται να είναι πολύ πιο ήρεμα απ' ό,τι περίμεναν κάποιοι αναλυτές. Εχθές, περίπου 1.000 οπαδοί του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίη σης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες. Η αστυνομία, από την πλευρά της, κατέφυγε στη χρήση γκλομπ και δακρυγόνων για να διασπάσει το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών.

Ο ανταποκριτής του BBC, στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων είναι μικρής κλίμακας και μόνο από μεμονωμένες ομάδες σκληροπυρηνικών διαδηλωτών. Τα μέτρα ασφαλείας, πάντως, θεωρούνται ως τα αυστηρότερα που ελήφθησαν ποτέ σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC περισσότεροι από 8.500 χιλιάδες αστυνομικοί, ισπανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν βίαια επεισόδια, ενώ αεροσκάφος του ΝΑΤΟ, τύπου AWACS παρακολουθεί την πόλη.

Νέα δοκιμή της αμερικάνικης αντιπυραυλικής ασπίδας
BBC News
Δεν είχαν όλες οι προηγούμενες δοκιμές της αντιπυραυλικής ασπίδας στεφθεί με επιτυχία

16.3.2002 6:36 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν με επιτυχία την τέταρτη δοκιμή της αμυντικής πυραυλικής ασπίδας - του σχεδίου δηλαδή της κυβέρνησης Μπους που έχει ονομαστεί "ο γιός του πολέμου των άστρων". Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, οι δυνάμεις των ΗΠΑ εκτόξευσαν την Παρασκευή πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έναν διηπειρωτικό πύραυλο εφοδιασμένο εικονική πυρηνική κεφαλή, ο οποίος συνοδευόταν από τρία αερόστατα - δολώματα. Στη συνέχεια εκτοξεύθηκε από ατόλη του Ειρηνικού ένας πύραυλος εδάφους - αέρος που πέτυχε τον διηπειρωτικό πύραυλο - στόχο, αποφεύγοντας τα αερόστατα.

Φόβοι για νέες ταραχές στην Ινδία

16.3.2002 5:47 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές ασφαλείας της πολιτείας του Γκουτζαράτ στην Ινδία επέβαλλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας επ' αόριστον σε πολλές πόλεις, μετά την πραγματοποίηση χθές Ινδουϊστικής τελετής στην πόλη Αγιόντια. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και έκανε εφόδους για να διαλύσει τη συγκέντρωση μεγάλου πλήθους διαδηλωτών στην πόλη Αχμενταμπάντ, όπου είχαν συμβεί αιματηρές συγκρούσεις Ινδουϊστών με Μουσουλμάνους και ταραχές. Πάντως οι πληροφορίες από το κρατίδιο Γκουτζαράτ αναφέρουν ότι παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε πολλές περιοχές έχουν σχηματισθεί όχλοι που έχουν κατεβεί στους δρόμους και μόλις σήμερα το πρωί του Σαββάτου σκοτώθηκαν τρία άτομα - δύο Μουσουλμάνοι και ένας Ινδουϊστής σε συνοικίες του Αχμενταμπάντ. Την Παρασκευή ένας νεαρός Μουσουλμάνος μαχαιρώθηκε θανάσιμα, τρείς γυναίκες υπέστησαν επίθεση με οξύ, και πολλά ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν από διαδηλωτές που ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια.

Οι Δεκαπέντε, η Βαρκελώνη και... το Μουντιάλ

16.3.2002 5:19 (Ωρα Λονδίνου)
Στις πρώτες σελίδες των σημερινών βρετανικών εφημερίδων κυριαρχεί, αναμενόμενα, η Σύνοδος Κορυφής της Βαρκελώνης. Οι Financial Times επικεντρώνουν το ρεπορτάζ τους στη διπλωματική τακτική που θα ακολουθήσει κατά τις σημερινές συνομιλίες, ο Τόνυ Μπλαιρ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Βρετανός πρωθυπουργός στοχεύει να υιοθετήσει 'ρόλο παρόμοιο με αυτόν που έπαιξε αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν έπεισε τους Ευρωπαίους εταίρους να συνταχθούν με την Αμερική στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας'. Αυτή τη φορά όμως ο στόχος του, να γεφυρώσει δηλαδή το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ, είναι, παραδέχεται η εφημερίδα δυσκολότερος και απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς.

Η Guardian βλέπει το θέμα από την αρνητική του σκοπιά, και θεωρεί ότι 'η Βρεταννία βρίσκεται τώρα απομονωμένη στο θέμα του Ιράκ'. Η εφημερίδα δίνει βάρος στη χθεσινή ανακοίνωση Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία δεν πρόκειται να υποστηρίξει επίθεση ενάντια στο Ιράκ, αν πρώτα δεν έχει ληφθεί η έγκριση του ΟΗΕ γι αυτήν.

Σε εντελώς διαφορετικό θέμα -και με διαφορετικό τόνο- 'οι Γερμανοί παραχαράσσουν την (ποδοσφαιρική) ιστορία', παραπονείται η Daily Telegraph. Ο λόγος; η έκδοση ειδικής σειρά γραμματοσήμων από τα Γερμανικά Ταχυδρομεία με την ευκαιρία του Παγκοσμιου Κυπέλου που θα γίνει φέτος το καλοκαίρι στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Τα γραμματόσημα τιμούν τις χώρες που έχουν κατά καιρούς κατακτήσει το τουρνουά, από την πρώτη χρονιά του, το 1930. Εντούτοις ειδικό γραμματόσημο για τη νίκη της Αγγλίας το 1966 δεν εκδόθηκε, και ο λόγος, εκτιμά η Daily Telegraph, είναι ότι δεν θέλουν οι Γερμανοί να θυμηθούν οικεία κακά, καθώς οι Άγγλοι είχαν επικρατήσει της ομάδας της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό του Γουέμπλεϋ. Έτσι λοιπόν, τα Βρεττανικά Ταχυδρομεία θα απαντήσουν καλύπτοντας το κενό: θα κυκλοφορήσουν με δική του ς πρωτοβουλία τον Μάϊο, μια ειδική σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στη θεαματική πορεία της Αγγλίας εκείνη τη χρονιά και την τελική επικράτησή της στο Μουντιάλ του 1966.

Στις εσωτερικές σελίδες του Independent ένα άλλο θέμα σχετικό με το Μουντιάλ, αυτή τη φορά ανταπόκριση από την Ιαπωνία. Στο άρθρο μεταφέρονται οι αντιδράσεις των κατοίκων των τριών ιαπωνικών πόλεων όπου κληρώθηκε να παίξει τους προκριματικούς της αγώνες η Αγγλία: 'O ενθουσιασμός για το Μουντιάλ είναι πλέον αναμεμειγμένος με καταφανή συναισθήματα τρόμου'. Πώς θα μπορέσουν οι φιλήσυχοι Ιάπωνες επαρχιώτες να αντιμετωπίσουν τους Άγγλους φιλάθλους; αναρωτιέται ο ανταποκριτής του Independent. Ο τίτλος του ρεπορτάζ είναι χαρακτηριστικός : 'Η Ιαπωνία έχει ξεκάθαρη άποψή για το ποια είναι ακριβώς η εικόνα του τυπικού χούλιγκαν: είναι μεθυσμένος, βρώμικος, και έρχεται από την Αγγλία.'

Η Απελευθέρωση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο τραπέζι των Δεκαπέντε
BBC News
Οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να πλησιάσουν το συνεδριακό κέντρο

16.3.2002 4:36 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται στη Βαρκελώνη έχουν τη δυνατότητα -παρά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν- να καταλήξουν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου οπότε και λήγει η σύνοδος κορυφής, σε συμφωνία για την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη του Γιόσεπ Πίκε, υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, της χώρας που προεδρεύει αυτής της Συνόδου Κορυφής.

Οι ηγέτες των "15" προσπαθούν να καταλήξουν σε μιας κάποιας μορφής απελευθέρωση των υφιστάμενων κανόνων στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, δημιουργίας θέσεων εργασίας και για την ενοποίηση των χρηματαγορών. Μερικές από τις κοινοτικές χώρες εξέφρασαν αντιρρήσεις για την πλήρη απελευθέρωση και αμφιβολίες για το κατά πόσο τα σχετικά σχέδια μπορούν να ευωδοθούν μέχρι το τέλος αυτής της συνόδου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ηγέτες των 15 χωρών της Ένωσης συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος δεκατριών σημείων, το οποίο επαναβεβαιώνει την υποστήριξη της Κοινότητας για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού. Οι "15" έκαναν έκκληση για την δημιουργία ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και για την άρση των ισραηλινών περιορισμών στις μετακινήσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο Μεσανατολικό και σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν την μόνη θετική οδό επίλυσης του. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει μέσα στα νόμιμα πλαίσια, και από την παλαιστινιακή Άρχή να καταπολεμήσει τις ενέργειες "τρομοκρατών". Τέλος το ανακοινωθέν χαρακτηρίζει τις προτάσεις ειρήνευσης της Σαουδικής Αραβίας και την επερχόμενη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ως ευκαιρίες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο μέτωπο των αντιδράσεων και των διαδηλώσεων, τα πράγματα φαίνονται να είναι πολύ πιο ήρεμα απ' ό,τι περίμεναν κάποιοι αναλυτές. Εχθές, περίπου 1.000 οπαδοί του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης συγκεντρώθηκ αν στην πλατεία Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες. Η αστυνομία, από την πλευρά της, κατέφυγε στη χρήση γκλομπ και δακρυγόνων για να διασπάσει το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών.

Ο ανταποκριτής του BBC, στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων είναι μικρής κλίμακας και μόνο από μεμονωμένες ομάδες σκληροπυρηνικών διαδηλωτών. Τα μέτρα ασφαλείας, πάντως, θεωρούνται ως τα αυστηρότερα που ελήφθησαν ποτέ σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC περισσότεροι από 8.500 χιλιάδες αστυνομικοί, ισπανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν βίαια επεισόδια, ενώ αεροσκάφος του ΝΑΤΟ, τύπου AWACS παρακολουθεί την πόλη.

Αισιόδοξος μεσολαβητής- Απαισιόδοξες εξελίξεις
BBC News
Σίγουρος για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου δηλώνει ο απεσταλμένος των ΗΠΑ

16.3.2002 4:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, Άντονι Ζίνι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να αρχίσουν την εφαρμογή εκεχειρίας στις αμέσως επόμενες ημέρες. Μιλώντας μετά την συνάντησή του με τον Γιασέρ Αραφάτ, ο κ. Ζίνι χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ως εξαιρετικά θετικές και είπε ότι όλοι οι συνομιλητές του εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να βρούν διέξοδο από την κρίση.

Αλλά τα σχόλια του Αμερικανού διαμεσολαβητή έγιναν λίγη ώρα μετά το θάνατο πέντε Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα -μιας γυναίκας και των τεσσάρων παιδιών της- που σκοτώθηκαν όταν εξερράγη η άμαξα στην οποία επέβαιναν. Τα ισραηλινά άρματα μάχης είχαν λίγη ώρα πριν το συμβάν εισχωρήσει στην περιοχή και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι η έκρηξη οφείλεται σε ισραηλινή νάρκη, κάτι που αρνείται ο ισραηλινός στρατός.

Την Παρασκευή οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τις πόλεις Ραμάλα, τουλκαρέμ και Καλκίγια της Δυτικής Όχθης και από μέρη της Λωρίδας της Γάζας, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στη Βηθλεέμ και γύρων από άλλες παλαιστινιακές περιοχές.

Στην Ουάσινγκτον το Στέητ Ντηπάρτμεντ χαιρέτισε την μερική αποχώρηση των Ισραηλινών αλλά ανακοίνωσε παράλληλα ότι αναμένει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από παλαιστινιακές περιοχές.

Ανακρίνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας ο αντιπρόεδρος της Σερβίας
BBC News
Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μοντσίλο Πέρισιτς

16.3.2002 4:41 (Ωρα Λονδίνου)
Η σύλληψη του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και ενός Αμερικανού διπλωμάτη για κατασκοπεία, κατά τη διάρκεια δείπνου των δύο ανδρών προχθές, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο κ. Τζίντζιτς εξέφρασε την οργή του χαρακτηρίζοντας ως σκάνδαλο πρώτου μεγέθους τη συνεχιζόμενη κράτηση του αντιπροέδρου του, Μομτσίλο Πέρισιτς από δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού. Χθές βράδυ εξάλλου συνεκλήθη εκτάκτως κοινή σύνεδρίαση της σερβικής και γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για το θέμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν επίσημο διάβημα στο Βελιγράδι για την επίθεση και βίαια σύλληψη του διπλωμάτη τους, Τζον Ντέηβιντ Νέϊμπορ, που διεπνούσε σε εστιατόριο με τον κ. Πέρισιτς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης κρατήθηκε δέσμιος επί 15 ώρες, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και στη συνέχεια αφέθη ελεύθερος, ενώ ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης κρατείται ακόμα από τις στρατιωτικές αρχές, οι οποίες λένε ότι σήμερα θα συνεχισθεί η ανάκρισή του.

Στρατοδικείο του Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι οι δύο συλληφθέντες είναι ύποπτοι κατασκοπείας, και ο κ. Πέρισιτς κατηγορείται για παράδοση στρατιωτικών μυστικών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.