Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-03-09

  1. Επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην κατοικία του Αριέλ Σαρόν
  2. ΗΠΑ: «Σχέδια πυρηνικών επιθέσεων σε επτά χώρες»
  3. Η Ευρώπη αποτελεί μονόδρομο για την Τουρκία, λέει ο Ετσεβίτ
  4. Ισχυρή έκρηξη κοντά στην επίσημη κατοικία του Σαρον
  5. Πρωτοβουλία ΗΠΑ-Ε.Ε για τη Μέση Ανατολή
  6. ΗΠΑ: «Σχέδια πυρηνικών επιθέσεων σε επτά χώρες»
  7. Προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες της Ζιμπάμπουε
  8. Προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες της Ζιμπάμπουε
  9. Δημοψήφισμα σχετικά με την ενοποίηση της Ιρλανδίας θα προτείνει ο πρώτος υπουργός της Β.Ιρλανδίας
  10. Μαίνονται οι συγκρούσεις Αμερικανών με μαχητές της Αλ-Κάιντα
  11. Η Αλ Κάιντα "βοηθούσε τους αλβανόφωνους αντάρτες του Κοσσυφοπεδίου"
  12. Προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες της Ζιμπάμπουε
  13. Έκρηξη στη σήραγγα του Μον Μπλαν
  14. Νέες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον παλαιστινιακών στόχων
  15. Έτοιμος για διαπραγματεύσεις δηλώνει ο Σαρόν
  16. Μαίνονται οι συγκρούσεις Αμερικανών με μαχητές της Αλ-Κάϊντα
  17. 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
  18. Δίκη για το δικαίωμα στην… ανάσταση νεκρών
  19. Η Μέση Ανατολή στον βρετανικό Τύπο
  20. Έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους δηλώνει ο Σαρόν
  21. Προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες της Ζιμπάμπουε
  22. Η Αλ Κάιντα "βοηθούσε τους Αλβανούς αντάρτες του Κοσυφοπεδίου"
  23. Έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους δηλώνει ο Σαρόν
  24. Προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες της Ζιμπάμπουε
Επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην κατοικία του Αριέλ Σαρόν
BBC News
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιδρομές από στεριά, αέρα και θάλασσα

09.3.2002 22:25 (Ωρα Λονδίνου)
Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας παλαιστίνιου βομβιστή στο κέντρο της Ιερουσαλήμ ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί παλαιστινιακών στόχων.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μερικές δεκάδες μέτρα από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης Χαμάς.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε μέσω μεγαφώνων στην πόλη της Γάζας αναφέρεται: «Το κίνημα ισλαμικής αντίστασης Χαμάς, γιορτάζει τον μαρτυρικό θάνατο του εικοσάχρονου ήρωα Φουάντ Χουράνι… που πραγματοποίησε μια γενναία επίθεση στην Ιερουσαλήμ για να εκδικηθεί τη σφαγή του λαού μας από το ισραήλ».

Νωρίτερα τρεις παλαιστίνιοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών στην παραλιακή πόλη Νετανιάχου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι. Και οι τρείς δράστες σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις.

Μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης απέδωσαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να δυναμιτίσει την μεσολαβητική πρωτοβουλία του αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι.

Την ίδια ώρα πάντως το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς παλαιστινιακών στόχων με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και άρματα μάχης.

Ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε έναν ακόμη καταυλισμό προσφύγων στη Βηθλεέμ και πραγματοποίησε επιθέσεις με ρουκέτες στην πόλη της Γάζας και τη Ναμπλούς

Ισραηλινοί συνέλαβαν περισσότερους από 400 Παλαιστινίους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκάρεμ. Τουλάχιστον 60 από τους συλληφθέντες είναι μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα καλέσουν από κοινού τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν να τερματίσει τις επιθέσεις εναντίων των παλαιστινίων.

Η κοινή πρωτοβουλία ακολουθεί συνομιλίες των δυο πλευρών που θεωρούν ότι οι συνεχείς ενέργειες αντεκδίκησης έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση ανεξέλεγκ της και αυτοτροφοδοτούμενης βίας.

ΗΠΑ: «Σχέδια πυρηνικών επιθέσεων σε επτά χώρες»
BBC News
Το ενδεχόμενο «πρώτου χτυπήματος» με πυρηνικά επανέρχεται στο προσκήνιο

09.3.2002 18:22 (Ωρα Λονδίνου)
Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Πεντάγωνο να προετοιμάσει σχέδιο για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίων επτά χωρών, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times επικαλούμενη απόρρητη αναφορά του Πενταγώνου που έφτασε στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι χώρες που συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια του Πενταγώνου είναι η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράκ, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Λιβύη και η Συρία.

Συγκεκριμένα βάσει της αναφοράς που υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της η εφημερίδα το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων θα εξεταστεί σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας στην Ταϊβάν, της Βόρειας Κορέας στη Νότια και του Ιράκ στο Ισραήλ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής.

Η Ρωσία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εν δυνάμει στόχων απλώς επειδή διαθέτει ακόμη πυρηνικό οπλοστάσιο και όχι επειδή θεωρείται εχθρική χώρα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε σε αρκετούς αναλυτές το γεγονός ότι βάσει του σχεδίου, πυρηνικά όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν «σε περίπτωση ραγδαίων στρατιωτικών εξελίξεων»- μια παράγραφος που, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, αφήνει περιθώρια ποικίλων ερμηνειών

Το σχέδιο του Πενταγώνου περιλαμβάνει ακόμη την κατασκευή μικρότερων πυρηνικών όπλων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τακτικό στρατό στο πεδίο της μάχης.

Η τελευταία αυτή αναφορά προκάλεσε έντονη ανησυχία σε αναλυτές αμυντικών θεμάτων που εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιμετωπίζει πλέον την προσφυγή στα πυρηνικά όπλα ως ύστατη λύση.

Έντονες όμως ήταν οι αντιδράσεις και από μέλη αντιπολεμικών οργανώσεων.

«Ο δρ Στρέιντζλοβ είναι ακόμη ζωντανός μέσα στο Πεντάγωνο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Ισαακς από την αντιπολεμική οργάνωση «Συμβούλιο για ένα βιώσιμο κόσμο» αναφερόμενος στην ταινία του Κιούμπρικ «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» όπου ένας σχιζοφρενής πρώην ναζιστής επιστήμονας καθόριζε την πυρηνική πολιτική των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα.

Η Ευρώπη αποτελεί μονόδρομο για την Τουρκία, λέει ο Ετσεβίτ
BBC News
Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι για την Άγκυρα δεν υπάρχει εναλλακτική στρατηγική επιλογή από την πορεία προς την Ευρώπη

09.3.2002 2:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να επιτρέψει στα παροδικά προβλήματα, που δημιουργούνται στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να την απομακρύνουν από το μέλλον της, που βρίσκεται - όπως είπε - μέσα στην Ευρώπη.

Ο κ. Ετσεβίτ σημείωσε επίσης ότι η ιδιότητα πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί για την Τουρκία απαραβίαστο δικαίωμα, και η αναζήτηση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αποκλείεται.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού αποτελούν απάντηση στα χθεσινά σχόλια ενός Τούρκου ανώτατου αξιωματικού, του Τουνσέρ Κιλίντς, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Κοινότητα δεν θα δεχθεί ποτέ την Τουρκία ως μέλος, και ότι θα πρέπει γι' αυτό η Άγκυρα να επιζητήσει νέες συμμαχίες στην περιοχή, ιδιαίτερα με τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο πτέραρχος Κιλίντς - που ας σημειωθεί είναι επικεφαλής του πανίσχυρου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας - προέβη στα σχόλια αυτά με αφορμή το Κουρδικό ζήτημα, καθώς η Άγκυρα κατηγορεί τις ευρωπαϊκές χώρες ότι ανέχονται τη δράση των Κούρδων αυτονομιστών, τους οποίους κατηγορεί για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με ανταποκριτές τα σχόλια του πτεράρχου Κιλίντς απηχούν τις πιό ευρωσκεπτικιστικές απόψεις στο τουρκικό στράτευμα, και δίνουν νέο υλικό στη διαμάχη που υφίσταται ανάμεσα στα ανώτατα πολιτικά και στρατιωτικά κλιμάκια σχετικά με τις προοπτικές και τα αποτελέσματα της προσέγγισης Τουρκίας - Κοινότητας.

Ισχυρή έκρηξη κοντά στην επίσημη κατοικία του Σαρον
BBC News

09.3.2002 21:07 (Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε πριν από λίγο σε καφετέρια στο κέντρο της Ιερουσαλήμ μερικές δεκάδες μέτρα από την επίσημη κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ ανέφερε ότι η έκρηξη οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Στην περιοχή σπεύδουν ασθενοφόρα και δυνάμεις της αστυνομίας

Νωρίτερα τρείς παλαιστίνιοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντιον ισραηλινών στην παραλιακή πόλη Νετανιάχου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι. Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τους τρείς οπλοφόρους.

Πρωτοβουλία ΗΠΑ-Ε.Ε για τη Μέση Ανατολή
BBC News
To Ισραήλ καλείται να τερματίσει τις επιδρομές

09.3.2002 18:39 (Ωρα Λονδίνου)
Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα καλέσουν από κοινού τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν να τερματίσει τις επιθέσεις εναντίων των παλαιστινίων.

Η κοινή πρωτοβουλία ακολουθεί συνομιλίες των δυο πλευρών που θεωρούν ότι οι συνεχείς ενέργειες αντεκδίκησης έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτης και αυτοτροφοδοτούμενης βίας.

Εν τω μεταξύ το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς παλαιστινιακών στόχων με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και άρματα μάχης.

Ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε έναν ακόμη καταυλισμό προσφύγων στη Βηθλεέμ και πραγματοποίησε επιθέσεις με ρουκέτες στην πόλη της Γάζας και τη Ναμπλούς

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν περισσότερους από 400 Παλαιστινίους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκάρεμ.

Τουλάχιστον 60 από τους συλληφθέντες είναι μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ως «κατάσταση πολέμου», ο κ. Σαρόν άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκατέλειπε την αξίωση του, για παρέλευση μίας ολόκληρης εβδομάδας χωρίς αιματηρά επεισόδια, προκειμένου να μετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Την ίδια ώρα, Άραβες αξιωματούχοι συναντώνται στο Κάιρο με θέμα τις προτάσεις της Σαουδικής Αραβίας για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

ΗΠΑ: «Σχέδια πυρηνικών επιθέσεων σε επτά χώρες»
BBC News
Το ενδεχόμενο «πρώτου χτυπήματος» με πυρηνικά επανέρχεται στο προσκήνιο

09.3.2002 18:22 (Ωρα Λονδίνου)
Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Πεντάγωνο να προετοιμάσει σχέδιο για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίων επτά χωρών, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times επικαλούμενη απόρρητη αναφορά του Πενταγώνου που έφτασε στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι χώρες που συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια του Πενταγώνου είναι η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράκ, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Λιβύη και η Συρία.

Συγκεκριμένα βάσει της αναφοράς που υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της η εφημερίδα το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων θα εξεταστεί σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας στην Ταϊβάν, της Βόρειας Κορέας στη Νότια και του Ιράκ στο Ισραήλ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής.

Η Ρωσία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εν δυνάμει στόχων απλώς επειδή διαθέτει ακόμη πυρηνικό οπλοστάσιο και όχι επειδή θεωρείται εχθρική χώρα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε σε αρκετούς αναλυτές το γεγονός ότι βάσει του σχεδίου, πυρηνικά όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν «σε περίπτωση ραγδαίων στρατιωτικών εξελίξεων»- μια παράγραφος που, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, αφήνει περιθώρια ποικίλων ερμηνειών

Το σχέδιο του Πενταγώνου περιλαμβάνει ακόμη την κατασκευή μικρότερων πυρηνικών όπλων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τακτικό στρατό στο πεδίο της μάχης.

Η τελευταία αυτή αναφορά προκάλεσε έντονη ανησυχία σε αναλυτές αμυντικών θεμάτων που εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιμετωπίζει πλέον την προσφυγή στα πυρηνικά όπλα ως ύστατη λύση.

Έντονες όμως ήταν οι αντιδράσεις και από μέλη αντιπολεμικών οργανώσεων.

«Ο δρ Στρέιντζλοβ είναι ακόμη ζωντανός μέσα στο Πεντάγωνο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Ισαακς από την αντιπολεμική οργάνωση «Συμβούλιο για ένα βιώσιμο κόσμο» αναφερόμενος στην ταινία του Κιούμπρικ «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» όπου ένας σχιζοφρενής πρώην ναζιστής επιστήμονας καθόριζε την πυρηνική πολιτική των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα.

Προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες της Ζιμπάμπουε
BBC News
Ουρές άρχισαν να σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας

09.3.2002 15:29 (Ωρα Λονδίνου)
Προσέρχονται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στις κάλπες οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της αφρικανικής χώρας.

Χθες ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία, η οποία στιγματίστηκε από επεισόδια αλλά και καταγγελίες για παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων των ψηφοφόρων.

Επεισόδια όμως σημειώθηκαν και σήμερα σε προάστειο της Χαράρε όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και ξυλοκόπησε ψηφοφόρους, οι οποίοι περίμεναν να ψηφίσουν. Οι ανταποκρίσεις αναφέρουν ότι 12 άτομα τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις, οι οποίες άρχισαν όταν οι ψηφοφόροι άρχισαν να διαμαρτύρονται για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρούσε η διαδικασία.

Σε μερικά εκλογικά κέντρα οι ψηφοφόροι άρχισαν να σχηματίζουν ουρές από χθες τη νύχτα, που, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν παρά τα επεισόδια κατά την προεκλογική περίοδο.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε απέρριψε αίτηση του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος εισηγήθηκε την αλλαγή των νέων εκλογικών κανόνων που ίσχυσαν με διάταγμα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Η τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές χαρακτηρίστηκε από ανταλλαγή ύβρεων και κατηγοριών, ανάμεσα στους δύο επικρατέστρερους υποψήφιους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων προκλογικών συγκεντρώσεων των κομμάτων τους.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, Μόργκαν Τσβανγκιράι, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μουγκάμπε για χρήση βίας, εκφοβισμό των ψηφοφόρων και χρησιμοποίηση καλπονοθευτικών μεθόδων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του χαρακτήρισε τον αντίπαλό του ως "μαριονέτα των Βρετανών".

Προειδοποίησε δε ότι οι ψηφοφόροι με την εκλογική ετυμηγορία τους θα θάψουν τον κύριο υποστηρικτή της αντιπολίτευσης, Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ, τον οποίο και αποκάλεσε αλλαζονικό ανθρωπάκι".

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δηλών ει ακόμα αναποφάσιστοι.

Επίσης καταγγέλουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε που πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά και ούτε σε ποιους επιτρέπεται να ψηφίσουν.

Προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες της Ζιμπάμπουε
BBC News
Ουρές άρχισαν να σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας

09.3.2002 15:25 (Ωρα Λονδίνου)
Προσέρχονται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στις κάλπες οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της αφρικανικής χώρας.

Χθες ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία, η οποία στιγματίστηκε από επεισόδια αλλά και καταγγελίες για παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων των ψηφοφόρων.

Επεισόδια όμως σημειώθηκαν και σήμερα σε προάστειο της Χαράρε όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και ξυλοκόπησε ψηφοφόρους, οι οποίοι περίμεναν να ψηφίσουν. Οι ανταποκρίσεις αναφέρουν ότι 12 άτομα τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις, οι οποίες άρχισαν όταν οι ψηφοφόροι άρχισαν να διαμαρτύρονται για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρούσε η διαδικασία.

Σε μερικά εκλογικά κέντρα οι ψηφοφόροι άρχισαν να σχηματίζουν ουρές από χθες τη νύχτα, που, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν παρά τα επεισόδια κατά την προεκλογική περίοδο.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε απέρριψε αίτηση του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος εισηγήθηκε την αλλαγή των νέων εκλογικών κανόνων που ίσχυσαν με διάταγμα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Η τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές χαρακτηρίστηκε από ανταλλαγή ύβρεων και κατηγοριών, ανάμεσα στους δύο επικρατέστρερους υποψήφιους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων προκλογικών συγκεντρώσεων των κομμάτων τους.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, Μόργκαν Τσβανγκιράι, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μουγκάμπε για χρήση βίας, εκφοβισμό των ψηφοφόρων και χρησιμοποίηση καλπονοθευτικών μεθόδων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του χαρακτήρισε τον αντίπαλό του ως "μαριονέτα των Βρετανών".

Προειδοποίησε δε ότι οι ψηφοφόροι με την εκλογική ετυμηγορία τους θα θάψουν τον κύριο υποστηρικτή της αντιπολίτευσης, Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ, τον οποίο και αποκάλεσε αλλαζονικό ανθρωπάκι".

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δηλών ει ακόμα αναποφάσιστοι.

Επίσης καταγγέλουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε που πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά και ούτε σε ποιους επιτρέπεται να ψηφίσουν.

Δημοψήφισμα σχετικά με την ενοποίηση της Ιρλανδίας θα προτείνει ο πρώτος υπουργός της Β.Ιρλανδίας
BBC News
Ο Ντέιβιντ Τριμπλ θέλει να διεξαχθεί δημοψήφισμα την ημέρα των επόμενων εκλογών

09.3.2002 14:47 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ηγέτης της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, Ντέιβιντ Τριμπλ, είπε ότι σκοπεύει να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ενοποίηση ολόκληρης της Ιρλανδίας.

Η ανακοίνωση από μέρους του κου Τριμπλ έγινε κατά τη διάρκεια λόγου που εκφώνησε απευθυνόμενος στο κόμμα του (Ενωτικοί του Όλστερ - Ulster Unionists), αμέσως μετά την επανεκλογή του ως προέδρου του κόμματος.

Ο κος Τριμπλ είπε ότι αν διεξαχθεί δημοψήφισμα την προσεχή χρονιά, θα αποδείξει ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας προτιμά να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, όπως είπε, θα πσυνέβαλλε στη σύσφιξη στη σχέση της επαρχίας με τη Βρετανία για μια ολόκληρη γενιά.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βόρεια Ιρλανδία αναφέρει ότι ο κος Τριμπλ δεν θα πρότεινε κάτι τέτοιο αν δεν είχε την πεποίθηση πως η πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της πολιτικής σχέσης της επαρχίας δεν ήταν ξεκάθαρη.

Η πρόταση του Ντέιβιντ Τριμπλ θεωρείται ως άμεση απάντηση στα σχόλια των ηγετών του κόμματος Sinn Fein, οι οποίοι δήλωσαν πως η επανένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδική Δημοκρατία είναι αναπόφευκτη.

Μαίνονται οι συγκρούσεις Αμερικανών με μαχητές της Αλ-Κάιντα
BBC News
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες βάζουν φρένο στα επιχειρησιακά σχέδια των Αμερικανών

09.3.2002 13:39 (Ωρα Λονδίνου)
Αφγανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως οι μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που έχουν καταφύγει σε ορεινη περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν βρίσκονται περικυκλωμένοι.

Περίπου 2.000 στρατιώτες, κυρίως Αμερικανοί και Αφγανοί, βρίσκονται στην περιοχή Γκαρντέζ όπου βρίσκεται το σύμπλεγμα σπηλαίων στις οποίες κρύβονται εκατοντάδες μαχητές της Αλ Κάιντα.

Ένα από τα μεγάλα εμπόδια για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους είναι οι πολικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και δυσκολεύουν ιδιαίτερα τις κινήσεις ελικοπτέρων και στρατιωτών.

Ο αμερικανός υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ δηλώσε πως οι αντάρτες δεν δείχνουν καμιά διάθεση να παραδοθούν και γι αυτό κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση, πρόσθεσε επίσης πως οι μαχητές της Αλ Κάιντα που είναι θαμένοι στα έγκατα της γης διαθέτουν εφόδια και τρόφιμα και μπορεί να κρατήσουν αντίσταση για αρκετό καιρό.

Ωστόσο, Αφγανοί διοικητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν την έξοδό τους καλυπτόμενοι από το παχύ στρώμα χιονιού.

Η Αλ Κάιντα "βοηθούσε τους αλβανόφωνους αντάρτες του Κοσσυφοπεδίου"
BBC News
Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μόνος του εξετάζει τους μάρτυρες κατηγορίας

09.3.2002 13:55 (Ωρα Λονδίνου)
Σύνδεση του δικτύου Αλ Κάιντα με αλβανόφωνους αντάρτες του Κοσσυφοπεδίου κατήγγειλε χθες στο δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στην Π.Γιουγκοσλαβία, ο υπόδικος πρώην προεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Κατά τη διάρκεια εξέτασης αλβανόφωνου μάρτυρα κατηγορίας ο κ. Μιλόσεβιτς επικαλέσθηκε έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ, στην οποία αναφέρεται πως η Αλ Κάιντα είχε δημιουργήσει δίκτυο μέσα στο Κοσυφοπέδιο με στόχο την ενίσχυση των ανταρτών του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού UCK αλλά και στη Βοσνία και την Τσετσενία.

"Δεν είναι αλήθεια ότι υπήρχαν μουτζαχεντίν στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο αλβανόφωνος μάρτυρας.

Οι τόνοι μεταξύ του μάρτυρα και του Μιλόσεβιτς ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης και οι δικαστές χρειάστηκε να επέμβουν για να τους επαναφέρουν στην τάξη.

Η εισαγγελική αρχή πρόκειται να καλέσει εκατοντάδες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και πολλούς πολιτικούς, όπως τον Βρετανό Πάντι ΄Ασνταουν, ο οποίος θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι θα καλέσει στο δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και τον νυν πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες της Ζιμπάμπουε
BBC News
Ουρές άρχισαν να σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας

09.3.2002 13:22 (Ωρα Λονδίνου)
Προσέρχονται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στις κάλπες οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της αφρικανικής χώρας.

Χθες ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία, η οποία στιγματίστηκε από επεισόδια αλλά και καταγγελίες για παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων των ψηφοφόρων.

Σε μερικά εκλογικά κέντρα οι ψηφοφόροι άρχισαν να σχηματίζουν ουρές από χθες τη νύχτα, που, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν παρά τα επεισόδια κατά την προεκλογική περίοδο.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε απέρριψε αίτηση του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος εισηγήθηκε την αλλαγή των νέων εκλογικών κανόνων που ίσχυσαν με διάταγμα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Η τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές χαρακτηρίστηκε από ανταλλαγή ύβρεων και κατηγοριών, ανάμεσα στους δύο επικρατέστρερους υποψήφιους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων προκλογικών συγκεντρώσεων των κομμάτων τους.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, Μόργκαν Τσβανγκιράι, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μουγκάμπε για χρήση βίας, εκφοβισμό των ψηφοφόρων και χρησιμοποίηση καλπονοθευτικών μεθόδων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του χαρακτήρισε τον αντίπαλό του ως "μαριονέτα των Βρετανών".

Προειδοποίησε δε ότι οι ψηφοφόροι με την εκλογική ετυμηγορία τους θα θάψουν τον κύριο υποστηρικτή της αντιπολίτευσης, Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ, τον οποίο και αποκάλεσε αλλαζονικό ανθρωπάκι".

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δηλώνει ακόμα αναποφάσιστοι.

Επίσης καταγγέλουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε που πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά και ούτε σε ποιους επιτρέπεται να ψηφίσουν.

Έκρηξη στη σήραγγα του Μον Μπλαν
BBC News
Η επαναλειτουργία της σήραγγας επετράπη ύστερα από ελέγχους ασφαλείας

09.3.2002 12:23 (Ωρα Λονδίνου)
Άγνωστοι πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη σε δρόμο κοντά στο άνοιγμα της σήραγγας του Μον Μπλαν, ώρες μόλις πριν την προγραμματισμένη έναρξη επαναλειτουργίας του δρόμου που συνδέει τη Γαλλία με την Ιταλία.

Η έκρηξη, που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από μηχανισμό που χρησιμοποιείται για την πρόκληση χιονοστιβάδων, προκάλεσε ζημιές σε ένα φορτηγό επισκευών, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματισμοί.

Η σήραγγα ξανάνοιξε σήμερα, τρία χρόνια μετά το θάνατο 39 ατόμων όταν ένα φορτηγό είχε πιάσει φωτιά μέσα στο τούνελ.

Αρχικά θα επιτραπεί μόνο σε αυτοκίνητα να διασχίζουν το τούνελ, ενώ φορτηγά αναμένεται να αρχίσουν να το διασχίζουν προς το τέλος του μήνα.

Το θέμα της επαναλειτουργίας της σήραγγας προκαλεί ένταση μεταξύ επαγγελματίες και οικολόγους, οι οποίοι φοβούνται ότι το τούνελ είναι ακόμα επικίνδυνο και μολύνει το περιβάλλον.

Νέες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον παλαιστινιακών στόχων
BBC News
Περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι συνελλήφθησαν στο Τουλκάρμ

09.3.2002 11:55 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του εναντίον παλαιστινιακών στόχων, μία μέρα μετά τη χειρότερη μέρα στις αιματοχυσίες των περασμένων 17 μηνών.

Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν στόχο την πόλη Ναμπλούς και την πόλη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ στην πόλη της Γάζας ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν κτίρια των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Παρόλες τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε από τηλεοράσεως ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί την κήρυξη εκεχειρίας με τους Παλαιστινίους. Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν την πρόταση λέγοντας ότι δεν έχει αξία αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν περισσότερους από 400 Παλαιστινίους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκάρμ.

Τουλάχιστον 60 από τους συλληφθέντες είναι μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ως "κατάσταση πολέμου", ο κ. Σαρόν άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκατέλειπε την αξίωση του, για παρέλευση μίας ολόκληρης εβδομάδας χωρίς αιματηρά επεισόδια, προκειμένου να μετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε κατόπιν ότι η προσφορά του κ. Σαρόν για διάλογο θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους αντιμαχόμενους, μέτρα τα οποία έχει προτείνει η διεθνής ειρηνευτική επιτροπή υπό την προεδρία του Αμερικανού πρώην γερουσιαστή, Τζορτζ Μίτσελ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, οι δηλώσεις Σαρόν δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναζητεί διέξοδο από τον ολοένα και πιό αιματηρό φαύλο κύκλο βίας των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών για τον κ. Σαρόν η κατάπαυση του πυρός δεν είναι αναγκαία από στρατιωτική άποψη, αλλά την ίδια στιγμή δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης, πριν την άφιξη στην περιοχή του Αμερικανο ύ διαμεσολαβητή, Άντονι Ζίνι.

Στο μεταξύ στη Μέση Ανατολή αναμένεται να μεταβεί σήμερα Σάββατο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει το ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Λιγο πριν την αναχώρηση του ο κ. Τσέινι δήλωσε πως οι ΗΠΑ εχουν καθήκον να μην επιτρέψουν σε χώρες της Μεσης Ανατολής να γίνουν παράδεισοι τρομοκρατών.

Την ίδια ώρα, Άραβες αξιωματούχοι συναντώνται στο Κάιρο με θέμα τις προτάσεις της Σαουδικής Αραβίας για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Την Παρακευή τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως οι πλέον βίαιες και σφοδρές των τελευταίων 17 μηνών οπότε και ξεκίνησε η εξέγερση των Παλαιστινίων, Ιντιφάντα.

Έτοιμος για διαπραγματεύσεις δηλώνει ο Σαρόν
BBC News
Έτοιμος να συζητήσει την κατάπαυση του πυρός με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ο Αριέλ Σαρόν

09.3.2002 7:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε από τηλεοράσεως ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί την κήρυξη εκεχειρίας με τους Παλαιστινίους.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε προ ολίγου το BBC ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέες από άερος επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά στόχων στην πόλη Ναμπλούς και στην πόλη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν περισσότερους από 400 Παλαιστινίους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ.

Τουλάχιστον 60 από τους συλληφθέντες είναι μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ως "κατάσταση πολέμου", ο κ. Σαρόν άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκατέλειπε την αξίωση του, για παρέλευση μίας ολόκληρης εβδομάδας χωρίς αιματηρά επεισόδια, προκειμένου να μετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε κατόπιν ότι η προσφορά του κ. Σαρόν για διάλογο θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους αντιμαχόμενους, μέτρα τα οποία έχει προτείνει η διεθνής ειρηνευτική επιτροπή υπό την προεδρία του Αμερικανού πρώην γερουσιαστή, Τζορτζ Μίτσελ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, οι δηλώσεις Σαρόν δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναζητεί διέξοδο από τον ολοένα και πιό αιματηρό φαύλο κύκλο βίας των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών για τον κ. Σαρόν η κατάπαυση του πυρός δεν είναι αναγκαία από στρατιωτική άποψη, αλλά την ίδια στιγμή δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης, πριν την άφιξη στην περιοχή του Αμερικανού διαμεσολαβητή, Άντονι Ζίνι.

Στο μεταξύ στη Μέση Ανατολή αναμένεται να μεταβεί σήμερα Σάββατο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει το ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Λιγο πριν την αναχώρηση του ο κ. Τσέινι δήλωσε πως οι ΗΠΑ εχουν καθήκον να μην επιτρέψουν σε χώρες της Μεσης Ανατολής να γίνουν παράδεισοι τρομοκρατών.

Την ίδια ώρα, Άραβες αξιωματούχοι συναντώνται στο Κάιρο με θέμα τις προτάσεις της Σαουδικής Αραβίας για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Την Παρακευή τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως οι πλέον βίαιες και σφοδρές των τελευταίων 17 μηνών οπότε και ξεκίνησε η εξέγερση των Παλαιστινίων, ιντιφάντα.

Μαίνονται οι συγκρούσεις Αμερικανών με μαχητές της Αλ-Κάϊντα
BBC News
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες βάζουν φρένο στα επιχειρησιακά σχέδια των Αμερικανών

09.3.2002 7:24 (Ωρα Λονδίνου)
Αφγανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως οι μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που έχουν καταφύγει σε ορεινη περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν βρίσκονται περικυκλωμένοι.

Περίπου 2.000 στρατιώτες, κυρίως αμερικανοί και αφγανοί, βρίσκονται στην περιοχή Γκαρντεζ όπου βρίσκεται το σύμπλεγμα σπηλαίων στις οποίες κρύβονται εκατοντάδες μαχητές της Αλ Κάιντα.

Ενα από τα μεγάλα εμπόδια για τους αμερικανούς και τους συμμάχους τους είναι οι πολικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και δυσκολεύουν ιδιαίτερα τις κινήσεις ελικοπτέρων και στρατιωτών.

Ο αμερικανός υπουργός αμύνης Ντοναλντ Ράμσφελντ δηλώσε πως οι αντάρτες δεν δείχνουν καμμιά διάθεση να παραδοθούν και γι αυτο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει αυτή η συγκρουση, προσθεσε επίσης πως οι μαχητές της Αλ Κάιντα που είναι θαμένοι στα έγκατα της γής διαθέτουν εφόδια και τρόφιμα και μπορει να κρατήσουν αντίσταση για αρκετο καιρό.

Ωστόσο, αφγανοί διοικητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν την εξοδο τους καλυπτόμενοι από το παχύ στρώμα χιονιού.

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
BBC News
Αργά αλλά σταθερά οι γυναίκες στο Αφγανιστάν αποκτούν τα νόμιμα δικαιώματά τους

09.3.2002 7:27 (Ωρα Λονδίνου)
Όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου γιόρτασαν σήμερα, 8 Μαρτίου, την "Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας" των Ηνωμένων Εθνών, με κύριο θέμα τις δοκιμασίες των γυναικών του Αφγανιστάν.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα οι γυναίκες πολιτικοί του Αφγανιστάν ζήτησαν από τους άνδρες συναδέλφους τους να τούς παράχωρήσουν τουλάχιστον το 1/4 των θέσεων στην παραδοσιακή εθνοσυνέλευση, την επονομαζόμενη Λόγια Τζίργκα, που θα διορίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Στην Καμπούλ διοργανώθηκαν εορτασμοί στους οποίους πήρε μέρος και ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάϊ.

Η υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων του Αφγανιστάν, Σίμα Σαμάρ, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εορτασμών εξέφρασε την ελπίδα ότι κάθε κορίτσι του Αφγανιστάν θα αποκτήσει ένα μολύβι , ένα βιβλίο και το δικαίωμα στη μόρφωση, μετά από δεκαετίες καταπίεσης.

Η έκκληση αυτή έγινε παρουσία της επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, η οποία βρισκόταν στην Καμπούλ για να λάβει μέρος στην τελετή.

Πάντως η οργάνωση πρόασπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Διεθνής Αμνηστία" υπενθύμισε σήμερα ότι:

- Στην Τουρκία κάθε χρόνο 200 νεαρές γυναίκες δολοφονούνται στο όνομα της τιμής.

- Στις ΗΠΑ γίνονται συνεχώς καταγγελείες για σωματική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών. Επίσης είναι σχεδόν ανύπαρκτη η ιατρική περίθαλψη στις γυναικείες φυλακές.

- Στην Αυστραλία είναι περιορισμένη στο ελάχιστο η παροχή βοήθειας και τα γραφεία στήριξης των κακοποιημενων γυναικών.

Δίκη για το δικαίωμα στην… ανάσταση νεκρών
BBC News
Η κατάψυξη πτωμάτων απαγορεύεται σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες

09.3.2002 3:00 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο στη Γαλλία εξετάζει το δικαίωμα κατάψυξης ανθρωπίνων πτωμάτων, για ένα ζευγάρι που ήλπιζε σε μελλοντική ανάσταση.

Οι αρχές της πόλης Σομούρ, στην κοιλάδα Λουάρ, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, με την ελπίδα ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει την απομάκρυνση δύο κατεψυγμένων πτωμάτων, τα οποία φυλάσσονται σε ιδιωτική κατοικία.

Πρόκειται για τα πτώματα του βιολόγου Ρειμόντ Μαρινότ, που πέθανε τον περασμένο μήνα, και της γυναίκας του - το οποίο είχε καταψύξει ο ίδιος πριν από 18 χρόνια.

Τα δύο πτώματα φυλάσσει ο γιος τους Ρεμί στο κτήμα τους, σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα του.

Ο Μαρτινό ήταν υποστηρικτής της κρυογονικής, μίας μέθοδος που ισχυρίζεται ότι η εξέλιξη της επιστήμης θα επιτρέψει κάποια μέρα τα κατεψυγμένα πτώματα να μπορούν να επανέλθουν στη ζωή.

Το δικαστήριο θα εξετάσει εάν, νομικά, η κατάψυξη πτωμάτων ισοδυναμεί με ταφή.

Η Μέση Ανατολή στον βρετανικό Τύπο

09.3.2002 7:38 (Ωρα Λονδίνου)

Η αιματοχυσία του τελευταίου εικοσιτετραώρου στην Μέση Ανατολή σχολιάζεται ποικιλοτρόπως απο τις βρετανικές εφημερίδες

"Τα ισραηλινά τάνκς μπαινουν στην Βηθλεεμ και το αίμα ρέει" είναι ο τεράστιος τίτλος της Ιντηπέντεντ.

Ο γνωστός αρθρογράφος, Ρομπερτ Φισκ, εγκαλεί τις ΗΠΑ επειδή δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν τον ανήθικο εμφύλιο πολεμο του Ισραήλ.

"Οταν ο Κόλιν Πάουελ καταφέρεται εναντίον του Σαρόν δεν το κάνει επειδή θεωρεί πως η πολιτική του είναι ανήθικη αλλά επειδή είναι από στρατιωτικής απόψεως αναποτελεσματική" σχολιάζει ο αρθρογράφος της Ιντιπέντεντ.

Τις επιφυλάξεις των μετριπαθών αράβων θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι στην πρώτη αποστολή του στο εξωτερικό.

Η αποστολή έχει χαρακτηριστεί ως μια ευκαιρία, για τον σκληρό της Ουάσινγκτον, να πείσει πως η πολιτική αντιπαράθεση με το Ιράκ είναι προς το συμφέρον όλων, σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Το Ισραήλ μπρος στο χάος, γράφει βρετανική εφημερίδα, Γκάρντιαν, αναφερόμενη στις τελευταίες δραματικές εξελίξεις με το αίμα Παλαιστινίων αλλά και Ισραηλινων να ρέει.

Ο έγκυρος αναλυτής της εφημερίδας Ντέιβιντ Χερστ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής υπογραμμίζει ότι η μόνη διέξοδος σωτηρίας του Ισραήλ από τον ίδιο του τον εαυτό είναι να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί η Σαουδική Αραβία.

Είναι η μόνη λύση αν δεν επιθυμεί την εξάπλωση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, γράφει ο αρθρογράφος της Γκάρντιαν αναφερόμενος στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρει πως οι κύριοι Μπους και Μπλερ ετοιμάζουν ενα φάκελλο με στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την σύνδεση του Ιράκ με την διεθνή τρομοκρατία.

Τέλος οι Τάιμς ασχολούνται ιδιαίτερα με τις αυριανές εκλογές στην Ζιμπάμπουε, λογω του ειδικού βάρους που έχουν οι εξελίξεις στην χώρα αυτη για την Βρετανία.

Η εφημερίδα δεν εχει καμμια αμφιβολία πως ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπε ρτ Μουγκάμπε θα κάνει τα πάντα για την επανεκλογή του, μη διστάζοντας να επιχειρήσει εκλογική νοθεία.

Έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους δηλώνει ο Σαρόν
BBC News
Έτοιμος να συζητήσει την κατάπαυση του πυρός με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ο Αριέλ Σαρόν

09.3.2002 5:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε από τηλεοράσεως ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί την κήρυξη εκεχειρίας με τους Παλαιστινίους.

Χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ως κατάσταση πολέμου, ο κ. Σαρόν άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκατέλειπε την αξίωση του, για παρέλευση μίας ολόκληρης εβδομάδας χωρίς αιματηρά επεισόδια, προκειμένου να μετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε κατόπιν ότι η προσφορά του κ. Σαρόν για διάλογο θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους αντιμαχόμενους, μέτρα τα οποία έχει προτείνει η διεθνής ειρηνευτική επιτροπή υπό την προεδρία του Αμερικανού πρώην γερουσιαστή, Τζορτζ Μίτσελ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, οι δηλώσεις Σαρόν δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναζητεί διέξοδο από τον ολοένα και πιό αιματηρό φαύλο κύκλο βίας των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών για τον κ. Σαρόν η κατάπαυση του πυρός δεν είναι αναγκαία από στρατιωτική άποψη, αλλά την ίδια στιγμή δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης, πριν την άφιξη στην περιοχή του Αμερικανού διαμεσολαβητή, Άντονι Ζίνι.

Στο μεταξύ στη Μέση Ανατολή αναμένεται να μεταβεί σήμερα Σάββατο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει το ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Λιγο πριν την αναχώρηση του ο κ. Τσέινι δήλωσε πως οι ΗΠΑ εχουν καθήκον να μην επιτρέψουν σε χώρες της Μεσης Ανατολής να γίνουν παράδεισοι τρομοκρατών.

Την ίδια ώρα, Άραβες αξιωματούχοι συναντώνται στο Κάιρο με θέμα τις προτάσεις της Σαουδικής Αραβίας για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Την Παρακευή τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως οι πλέον βίαιες και σφοδρές των τελευταίων 17 μηνών οπότε και ξεκίνησε η εξέγερση των Παλαιστινίων, ιντιφάντα.

Προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες της Ζιμπάμπουε
BBC News
Ο Μουγκάμπε δηλώνει σχεδόν βέβαιος για την νίκη

09.3.2002 5:37 (Ωρα Λονδίνου)
Προσέρχονται σήμερα Σάββατο και άυριο Κυριακή στις κάλπες οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της αφρικανικής χώρας.

Απόψε ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία, η οποία στιγματίστηκε από επεισόδια αλλά και καταγγελίες για παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων των ψηφοφόρων.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε απέρριψε αίτηση του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράϊ, ο οποίος εισηγήθξκε την αλλαγή των νέων εκλογικών κανόνων που ίσχυσαν με διάταγμα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Η τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές χαρακτηρίστηκε από ανταλλαγή ύβρεων και κατηγοριών, ανάμεσα στους δύο επικρατέστρερους υποψήφιους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων προκλογικών συγκεντρώσεων των κομμάτων τους.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, Μόργκαν Τσβανγκιράϊ, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μουγκάμπε για χρήση βίας, εκφοβισμό των ψηφοφόρων και χρησιμοποίηση καλπονοθευτικών μεθόδων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του χαρακτήρισε τον αντίπαλό του ως "μαριονέτα των Βρετανών".

Προειδοποίησε δε ότι οι ψηφοφόροι με την εκλογική ετυμηγορία τους θα θάψουν τον κύριο υποστηρικτή της αντιπολίτευσης, Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ, τον οποίο και αποκάλεσε αλλαζονικό ανθρωπάκι".

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δηλώνει ακόμα αναποφάσιστοι.

Επίσης καταγγέλουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε που πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά και ούτε σε ποιους επιτρέπεται να ψηφίσουν.

Η Αλ Κάιντα "βοηθούσε τους Αλβανούς αντάρτες του Κοσυφοπεδίου"
BBC News
Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μόνος του εξετάζει τους μάρτυρες κατηγορίας

09.3.2002 5:34 (Ωρα Λονδίνου)
Συνδεση του δικτύου Αλ Κάιντα με αλβανούς αντάρτες του Κοσυφοπεδίου κατήγγειλε χθες στο δικαστηριο Εγκλημάτων Πολέμου στην Π.Γιουγκοσλαβία, ο υπόδικος πρώην προεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.

Κατά τη διάρκεια εξέτασης αλβανού μάρτυρα κατηγορίας ο κ. Μιλόσεβιτς επικαλέσθηκε έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ στην οποία αναφέρεται πως η Αλ Κάιντα είχε δημιουργησει δικτυο μέσα στο Κοσυφοπέδιο με στόχο την ενίσχυση των ανταρτών του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού, UCK αλλά και στη Βοσνία και στην Τσετσενία.

"Δεν είναι αλήθεια ότι υπήρχαν μουτζαχεντίν στο Κοσυφοπέδιο", δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο αλβανός μάρτυρας.

Οι τόνοι μεταξύ του μάρτυρα και του Μιλόσεβιτς ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης και οι δικαστές χρειάστηκε να επέμβουν για να τους επαναφέρουν στην τάξη.

Η εισαγγελική αρχή πρόκειται να καλέσει εκατοντάδες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και πολλούς πολιτικούς, όπως τον βρετανό Πάντι ΄Ασνταουν, ο οποίος θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι θα καλέσει στο δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και τον νυν πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους δηλώνει ο Σαρόν
BBC News
Έτοιμος να συζητήσει την κατάπαυση του πυρός με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ο Αριέλ Σαρόν

09.3.2002 4:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε από τηλεοράσεως ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί την κήρυξη εκεχειρίας με τους Παλαιστινίους.

Χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ως κατάσταση πολέμου, ο κ. Σαρόν άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκατέλειπε την αξίωση του, για παρέλευση μίας ολόκληρης εβδομάδας χωρίς αιματηρά επεισόδια, προκειμένου να μετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε κατόπιν ότι η προσφορά του κ. Σαρόν για διάλογο θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους αντιμαχόμενους, μέτρα τα οποία έχει προτείνει η διεθνής ειρηνευτική επιτροπή υπό την προεδρία του Αμερικανού πρώην γερουσιαστή, Τζορτζ Μίτσελ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, οι δηλώσεις Σαρόν δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναζητεί διέξοδο από τον ολοένα και πιό αιματηρό φαύλο κύκλο βίας των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών για τον κ. Σαρόν η κατάπαυση του πυρός δεν είναι αναγκαία από στρατιωτική άποψη, αλλά την ίδια στιγμή δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης, πριν την άφιξη στην περιοχή του Αμερικανού διαμεσολαβητή, Άντονι Ζίνι.

Στο μεταξύ στη Μέση Ανατολή αναμένεται να μεταβεί σήμερα Σάββατο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει το ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Λιγο πριν την αναχώρηση του ο κ. Τσέινι δήλωσε πως οι ΗΠΑ εχουν καθήκον να μην επιτρέψουν σε χώρες της Μεσης Ανατολής να γίνουν παράδεισοι τρομοκρατών.

Την ίδια ώρα, Άραβες αξιωματούχοι συναντώνται στο Κάιρο με θέμα τις προτάσεις της Σαουδικής Αραβίας για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

Προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες της Ζιμπάμπουε
BBC News
Ο Μουγκάμπε δηλώνει σχεδόν βέβαιος για την νίκη

09.3.2002 4:52 (Ωρα Λονδίνου)
Προσέρχονται σήμερα Σάββατο και άυριο Κυριακή στις κάλπες οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της αφρικανικής χώρας.

Απόψε ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία, η οποία στιγματίστηκε από επεισόδια αλλά και καταγγελίες για παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων των ψηφοφόρων.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε απέρριψε αίτηση του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράϊ, ο οποίος εισηγήθξκε την αλλαγή των νέων εκλογικών κανόνων που ίσχυσαν με διάταγμα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Η τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές χαρακτηρίστηκε από ανταλλαγή ύβρεων και κατηγοριών, ανάμεσα στους δύο επικρατέστρερους υποψήφιους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων προκλογικών συγκεντρώσεων των κομμάτων τους.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, Μόργκαν Τσβανγκιράϊ, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μουγκάμπε για χρήση βίας, εκφοβισμό των ψηφοφόρων και χρησιμοποίηση καλπονοθευτικών μεθόδων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του χαρακτήρισε τον αντίπαλό του ως "μαριονέτα των Βρετανών".

Προειδοποίησε δε ότι οι ψηφοφόροι με την εκλογική ετυμηγορία τους θα θάψουν τον κύριο υποστηρικτή της αντιπολίτευσης, Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ, τον οποίο και αποκάλεσε αλλαζονικό ανθρωπάκι".

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δηλώνει ακόμα αναποφάσιστοι.

Επίσης καταγγέλουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε που πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά και ούτε σε ποιους επιτρέπεται να ψηφίσουν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.