Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-02-17

  1. Πολύνεκρες επιθέσεις ανταρτών στο Νεπάλ
  2. Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
  3. Ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ιαπωνία
  4. Καρζάι: Θα παραμείνουν οι ένοπλοι στην Καμπούλ
  5. Το θέμα των κυρώσεων στη Ζιμπάμπουε συζητούν οι 15
  6. Μακάβρια ανακάλυψη στην Γεωργία των ΗΠΑ.
  7. Τα παιδιά επιρρεάζει περισσότερο το νέφος
  8. Πως λειτουργεί η διαδικασία της μνήμης
  9. Κινδυνεύουν οι πληθυσμοί ψαριών στο βόρειο Ατλαντικό
  10. Ο «Έλληνας» του Όλντ Τράφορντ
  11. Πολύνεκρες επιθέσεις ανταρτών στο Νεπάλ
  12. Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
  13. Καρζάι: Συνελλήφθησαν 2 ύποπτοι στη Σαουδική Αραβία
  14. Τα παιδιά επιρρεάζει περισσότερο το νέφος
  15. Μακάβρια ανακάλυψη στην Γεωργία των ΗΠΑ.
  16. Πως λειτουργεί η διαδικασία της μνήμης
  17. Πολύνεκρες επιθέσεις ανταρτών στο Νεπάλ
  18. Σαρόν: Θα κερδίσουμε τον πόλεμο
  19. Ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ιαπωνία
  20. Το θέμα των κυρώσεων στη Ζιμπάμπουε συζητούν οι 15
  21. Δεν έχουν συλληφθεί ακόμα οι δράστες της δολοφονίας του Αφγανού υπουργού πολιτικής αεροπορίας.
  22. Κινδυνεύουν οι πληθυσμοί ψαριών στο βόρειο Ατλαντικό
  23. Περισσότερα από 80 πτώματα βρέθηκαν σε αποσύνθεση στην Γεωργία των ΗΠΑ.
  24. Φωτογραφήθηκε ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος συγκρατεί μνήμες.
  25. Το όζον επιδεινώνει την κατάσταση όσων υποφέρουν από άσθμα, λένε οι επιστήμονες.
  26. Σκληρά αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τη Ναμπλούς
  27. Επίθεση εναντίον του Βρετανικού αποσπάσματος στo Αφγανιστάν
  28. Σκληρά αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τη Ναμπλούς
Πολύνεκρες επιθέσεις ανταρτών στο Νεπάλ
BBC News
Εξι χρόνια συμπληρώθηκαν από την επανάσταση των Μαοϊστών.

18.2.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Νεπάλ, τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών εγκαταστάσεων που πραγματοποίησαν Μαοϊστές αντάρτες.

Οι αντάρτες επετέθηκαν ταυτόχρονα σε επαρχιακό αεροδρόμιο και στα κεντρικά γαφεία των τοπικών αρχών στην περιοχή Ατσχάμ. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αστυνομικοί και αξιωματούχοι των τοπικών αρχών. Οι αντάρτες πυρπόλησαν αρκετά δημόσια κτίρια στη πόλη Μάνγκαλσεν.

Το υπουργικό συμβούλιο του Νεπάλ συνεδρίασε εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση και αποφάσισε να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Κατμαντού μεταδίδει ότι οι επιθέσεις πιθανώς να έγιναν για να σημαδέψουν την έκτη επέτειο από την επανάσταση των Μαοϊστών εναντίον της κοινοβουλευτικής κυβέρνησης του Νεπάλ και της συνταγματικής μοναρχίας.

Ο βασιλιάς Γκινέντρα επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο ύστερα από σειρά επιθέσεων των Μαοϊστών ανταρτών εναντίον του στρατού.

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Η Ναμπλούς ύστερα από τα αντίποινα των Ισραηλινών

18.2.2002 0:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, υποσχέθηκε ότι η χώρα του δεν θα χάσει τον πόλεμο που όπως είπε κήρυξαν εναντίον της οι Παλαοστίνιοι.

Ο κ.Σαρόν είπε επίσης ότι θα κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και υπογράμμισε ότι αν ο ισραηλινός λαός παραμείνει ενωμένος θα θριαμβεύσει.

Ομως ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η συσπείρωση γύρω από την ισραηλινή κυβέρνηση έχει αρχίσει να διαλύεται και η παράταξη της αριστεράς άρχισαν εκστρατεία για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο τελευταίο επεισόδιο βίας σκότωθηκαν δύο άνδρες που σύμφωνα με τους Ισραηλινούς προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 5 Ισραηλινοί.

Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγο μετά τις δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν κοντά στη πόλη Χαντέρα και σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ πρόκειται μάλλον για αποτυχήμενη επίθεση αυτοκτονίας.

Εξάλλου, ισραηλινά τάνκς και μπουλντόζες εισήλθαν σήμερα μισό περίπου χιλιόμετρο μέσα σε περιοχή βορείως της Λωρίδας της Γάζας η οποία βρίσκεται υπό Παλαιστινιακή διοίκηση

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι μπουλντόζες και τα τάνκς κατεδαφίζοντας αγροκτήματα ενώ ισραηλινοί στρατιώτες προέβησαν σε έρευνες.

Εντω μεταξύ νέα επίθεση με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ελικόπτερα εξαπέλυσε νωρίς σήμερα το πρωϊ το Ισραήλ εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από την επίθεση καταστράφηκαν τρία κτίρια, περιλαμβανομένου και ενός κτιρίου των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού η νέα αυτή αεροπορική επιδρομή έγινε σε αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας σε εμπορικό κέντρο του εβραϊκού οικισμού Καρνέϊ Σομρόν της Δυτικής Οχθης κατά την οποία τρία άτομα σκοτώθηκαν - μεταξύ των οποίων και ο βομβιστής - και τουλάχιστον 27 τραυματίστηκαν.

Ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σιαρόν, Dore Gold, αναφέρει ότι οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν οι Ισραηλινοί είναι "απλώς αυτοάμυνα".

Ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ιαπωνία
BBC News
Διαδηλώσεις ετοιμάζουν οι Νοτιοκορέατες στον πρόεδρο Μπους.

18.2.2002 0:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόρτζ Μπους, βρίσκεται στην Ιαπωνία, πρώτο σταθμό της εξαήμερης περιοδείας του σε Ασιατικές χώρες.

Ο κ.Μπους έχει σήμερα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας. Πιστεύεται ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τα σχέδια του κ.Κοϊζούμι για την αναθέρμανση της ιαπωνικής οικονομίας.

Η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει τον περασμένο χρόνο αλλά αναβλήθηκε λόγω των βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Πριν την αναχώρησή του ο πρόεδρος Μπους ανέφερε ότι η Ιαπωνία πρέπει να κάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Περιγράφοντας τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι ως φίλο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Κοϊζούμι θα κατανοήσει την ανάγκη για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων για την εξυγείανση της οικονομίας.

Μετά την Ιαπωνία ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί τη Νότιο Κορέα και την Κίνα. Ο καθηγητής William Breer του κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών μελετών στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ο χρόνος της επίσκεψης του προέδρου Μπούς είναι " ο κατάλληλος" .

"Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συναντώνται δύο, τρείς ή και τέσσερις φορές το χρόνο, αναφέρει ο καθηγητής Breer. Είμαι σίγουρος ότι το θέμα της οικονομίας θα βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του προέδρου Μπούς στην Ιαπωνία.

"Νομίζω ότι ο πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα για να συμβουλευθεί με τον πιο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ασία, πρόσθεσε" ο καθηγητής Breer, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι οι δύο άνδρες θα έχουν ορισμένες πολύ ιδιωτικές σοβαρές συναντήσεις.

Σε ραδιοφωνικό διάγγελμά που μεταδόθηκε αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Μπους και της συζύγου του από το Λευκό Οικο, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνησε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Βόρειος Κορέα μαζί με το Ιράκ και το Ιράν αποτελούν τον άξονα του κακού.

Καρζάι: Θα παραμείνουν οι ένοπλοι στην Καμπούλ
BBC News
Ο Χαμίντ Καρζάϊ ανακοίνωσε τη σύλληψη πολλών υπόπτων.

18.2.2002 0:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, είπε ότι οι ένοπλοι μπορούν να παραμείνουν στην πρωτεύουσα της χώρας Καμπούλ και στα άλλα αστικά κέντρα.

Η ειρηνευτική συμφωνία που είχε υπογραφεί στη Γερμανία προέβλεπε την αποχώρηση όλων των ένοπλων ομάδων. Ομως ο κ.Καρζάι είπε ότι συμφώνησε με την διεθνή ειρηνευτική δύναμη την παραμονή των ενόπλων.

Νωρίτερα ο κ.Καρζάι είχε δηλώσει ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνέλλαβαν δύο ύποπτους για την δολοφονία του Αφγανού υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας, Αμπντούλ Ραχμάν.

Οι δύο όπως και όλοι οι ύποπτοι που συνελλήφθησαν στο Αφγανιστάν είναι μέλη της οργάνωσης Τζαμιάτ -ι- Ισλάμι η οποί όμως καταδίκασε την δολοφονία και ζήτησε από την μεταβατική κυβέρνηση να συλλάβει όλους τους δράστες και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά.

Ο Αμπντούλ Ραχμάν δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη, σύμφωνα με τον κ.Καρζάι τα κίνητρα του φόνου ήταν προσωπικές διαφορές.

Το θέμα των κυρώσεων στη Ζιμπάμπουε συζητούν οι 15
BBC News
Προεκλογικός πυρετός επικρατεί στη Ζιμπάμπουε.

18.2.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν σήμερα το πως θα αντιδράσουν στην απόφαση της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε να αφαιρέση την άδεια παραμονής του επικεφαλής των παρατηρητών που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις προεδρικές εκλογές, Πιέρ Σόρι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 θα συζητήσουν αν θα επιβάλλουν κυρώσεις στην ηγεσία της Ζιμπάμπουε.

Ο κ Σόρι εφκατέλειψε αμέσως την χώρα δηλώνοντας στο BBC ότι δεν έχει συμβεί ξανά να διωχθεί ο επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας παρατηρητών με τέτοιο τρόπο.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε είπε ότι ο Σουηδός διπλωμάτης προσπάθησε να επιβάλλει την παρουσία του στην εκλογική διαδικασία, επέδειξε αλαζονία και είχε προσβλητική συμπεριφορά.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είπε στο BBC ότι ο κ.Σόρι μπήκε στη Ζιμπάμπουε με τουριστική βίζα η οποία απαγορεύει στον κάτοχο της την εργασία και παραβίασε συνεπώς τους όρους με τους οποίους έγινε δεκτός.

Μακάβρια ανακάλυψη στην Γεωργία των ΗΠΑ.
BBC News
Περισσότερα από 80 πτώματα βρέθηκαν στο κρεματόριο.

18.2.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία στις ΗΠΑ ανακάλυψε περισσότερα απο 100 πτώματα σε αποσύνθεση στιβαγμένα και καλυμένα με ξύλα πίσω απο ένα κρεματόριο στην Γεωργία.

Οι αρχές είπαν οτι το μακάβριο εύρημα ήταν 10 φορές πιό τρομακτικό απο τη χειρότερη ταινία τρόμου.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα πτώματα είχαν σταλεί για αποτέφρωση αλλά δεν είναι γνωστό γιατί τελικα κατέληξαν σε αποθήκη.

Ήδη ασκήθηκε δίωξη για απάτη εναντίον του διευθυντή του κρεματόριου ο οποίος ισχυρίζεται ότι είχε πάθει βλάβη ο κλίβανος.

Ομως η αστυνομία πιστεύει ότι επί χρόνια οι ιδιοκτήτες του κρεματόριου αντί να αποτεφρώνουν τα πτώματα τα έκρυβαν στο δάσος γύρω από την εγκατάσταση.

Τα παιδιά επιρρεάζει περισσότερο το νέφος
BBC News
Προβλήματα υγείας έχει προκαλέσει το νέφος στην Βρετανία.

18.2.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου)
Εδώ στη Βρετανία το νέφος έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους, όπως αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ.

Οι εκπομπές ρίπων απο τα αυτοκίνητα προκαλούν άσθμα, έδειξε νέα έρευνα που χρηματοδοτήθηκε απο την αμερικανική κυβέρνηση. Πιό ευαίσθητη ομάδα είναι τα παιδιά. Η έκθεση στο όζον, το βασικό συστατικό του νέφους, μπορεί να προκαλέσει άσθμα σε παιδιά που είναι απολύτως υγιή.

Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στο κυκλοφοριακό καθεστώς της Βρετανίας. Ήδη ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, ο καθηγητής Ντέιβιντ Κίνγκ έχει ζητήσει την απαγόρευση της βενζίνης τύπου diesel προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον και κατ΄επέκταση η ανθρώπινη υγεία.

Περισσότερα απο ένα στα επτά παιδιά της Βρετανίας υποφέρουν απο άσθμα, αριθμός που εξαπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 25 χρόνια. Κάθε εβδομάδα καταγράφονται 18.000 νέα κρούσματα και 1500 άνθρωποι πεθαίνουν απο την ασθένεια αυτή κάθε χρόνο.

Ήταν κοινός τόπος για τους επιστήμονες οτι το όζον επιδεινώνει την κατάσταση όσων υποφέρουν απο άσθμα. Επειδή όμως δεν υπήρχαν αποδείξεις γι΄αυτό οι κυβερνήσεις ολιγορούσαν .

Η νέα αυτή έρευνα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου της Βρετανίας που θεωρεί οτι πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη και ήδη πιέζει την κυβέρνηση για τη λήψη δραστικών μέτρων προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των κατοίκων της χωρας.

Πως λειτουργεί η διαδικασία της μνήμης
BBC News
Φωτογραφήθηκε ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος συγκρατεί μνήμες.

18.2.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου)
Φωτογραφηθηκε ο τροπος με τον οποίο ο εγκεφαλος συγκρατεί μνήμες. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές, οι επιστημονες μπορεσαν να διαπιστωσουν πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μας όταν θυμάται ένα συμβάν και όταν το έχει ξεχάσει.

Η ανακοινωση εγινε στη Βοστώνη, στο ετησιο συνεδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Προώθηση της Επιστήμης.

Η φυση της μνημης ειναι ενα μυστηριο απο τοτε που ο Αριστοτελης ειχε αναρωτηθει για την σχεση μεταξυ μνημης, ονειρων και ψυχης...

Τωρα επιστημονες του Ινστιτουτου Τεχνολογιας της Μασαχουσετης καταφεραν να καταγραψουν τον διαφορετικο τροπο με τον οποιο ο εγκεφαλος θυμαται ενα γεγονος.

Οι επιστημονες χρησιμοποιησαν σκανερς στους εθελοντες και στη συνεχεια αρχισαν να τους διαβαζουν λεξεις. Μετα ρωτησαν τους εθελοντες ποιες λεξεις εχουν συγκρατησει στη μνημη τους. Ανακαλυψαν οτι οι σκανερς ειχαν καταγραψει την δραστηριοτητα του εγκεφαλου οταν απομνημονευε λεξεις .

Ο επικεφαλης της ερευνητικης ομαδας, καθηγητης Αντονυ Βαγκνερ πιστευει οτι η τεχνικη αυτη θα μπορουσε στο μελλον να χρησιμοποιηθει για τον εντοπισμο των πρωτων ενδειξεων της ασθενειας Αλτζχάιμερ , ασθενειας απο την οποια πασχουν στις Ηνωμενες Πολιετιες μονο, περιπου 4 εκατομμυρια ανθρωποι.

Οι σκανερς εγκεφαλου ομως ειναι ακριβα μηχανηματα και η εφαρμογη της ανακαλυψης για τον σκοπο αυτο μπορει να αργησει.

Κινδυνεύουν οι πληθυσμοί ψαριών στο βόρειο Ατλαντικό
BBC News
Μειώνονται τα αποθέματα ψαριών στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

18.2.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με την πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη για τους πληθυσμούς ψαριών στο Βόρειο Ατλαντικό, οι πληθυσμοί αυτοί έχουν περιορισθεί σημαντικά τον περασμένο αιώνα .

Τα αποτέλεσματα της σχετικής έρευνας κοινοποιήθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Ανάπτυξη της Επιστήμης στη Βοστώνη. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι μόνο ένα αυστηρό πρόγραμμα προστασίας θα επιτρέψει τη διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων που έχουν απομείνει στο Βόρειο Ατλαντικό.

Οι επιστήμονες συνιστούν τον περιορισμό των αλιευτικών στόλων , τη δημιουργία χώρων προστασίας του πλούτου των θαλασσών και τη μείωση των επιδομάτων για τους αλιείς .

Ο «Έλληνας» του Όλντ Τράφορντ
BBC News
Σε κάθε παιχνίδι στο Όλντ Τράφορντ ανεμίζει η ελληνική σημαία

18.2.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Στιβ Τζόνσον, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε κάθε εντός έδρας αγώνα των «μπέμπηδων» ανεμίζει την ελληνική σημαία στις εξέδρες του γηπέδου. Ζητά συγγνώμη μόνο επειδή μερικές φορές την κρατάει ανάποδα.

Οπως εξήγησε με συνέντευξη που έδωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC όλα ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια, στις Σπέτσες. Ο Στιβ Τζόνσον έκανε διακοπές στο νησί αυτό.

Ήταν βράδυ, το ένα ποτό έφερε το άλλο και ο Στιβ απεκάλυψε στον ιδιοκτήτη του μπαρ, στο οποίο βρισκόταν, ότι σπάνια χάνει αγώνα της Μάντσεστερ.

"Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να σε βλέπω από την τηλεόραση", του είπε ο έλληνας ιδιοκτήτης και, κάπως έτσι, ξεκίνησε η ιστορία.

Εκείνο το βράδυ, στο παλιό λιμάνι των Σπετσών οι δύο φίλοι έπιναν τις μπύρες τους κάτω απο μια ελληνική σημαία. «Αυτό, ακριβώς, χρειαζόμαστε, μια ελληνική σημαία να ανεμίζω» είπε ο Τζόνσον «ώστε να ξεχωρίζει το άσπρο με το γαλάζιο ανάμεσα στα ερυθρόλευκα της Γιουνάιτεντ.»

Κάπως, έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ένα από τα πιο γνωστά παράδοξα του ποδοσφαίρου, που, μέχρι σήμερα, παρέμενε μυστήριο. Δεκαπέντε χρόνια, η ελληνική σημαία κυματίζει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ στα χέρια ενός αγνώστου εκεί, κάπου στη μέση του γηπέδου.

Σήμερα, πλέον, η ελληνική σημαία στο Ολντ Τράφορντ έχει γίνει κάτι σαν... θεσμός.

«Αρκετοί φίλαθλοι, που κάθονται κοντά μου και έχουν γνωστούς σε χώρες, όπως η Αυστραλία ή το Χονγκ Κονγκ, τους λένε να ψάχνουν τη σημαία. Είναι απίστευτο το πόσοι με πλησιάζουν στο ημίχρονο και με ρωτούν αν έχω τη σημαία γιατί έχουν φίλους που προσπαθούν, μέσω της τηλεόρασης, να τους βρουν με μοναδικό σημείο επαφής την ελληνική σημαία» είπε ο Στιβ Τζόνσον στην ελληνική υπηρεσία του BBC.

O «Έλληνας» του Ολντ Τράφορντ, δηλώνει ότι δεν βρίσκεται σε κανένα δίλημμα όταν το γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επισκέπτεται ελληνική ομάδα, όπως πρόσφατα η εθνική Ελλάδος.

«Δε με ενδιαφέρει η εθνική Αγγλίας. Η μητέρα μου ήταν από την Ολλανδία και, έτσι, υποστηρίζω την εθνικ ή Ολλανδίας», λέει ο Στιβ, που πλέον, έχει αρχίσει να μιλάει και λίγο ελληνικά.

Όσο για την ομάδα, που υποστηρίζει στην Ελλάδα, είναι διστακτικός, όμως, γρήγoρα, το αποκαλύπτει και αυτό λέγοντας ότι ο λόγος δεν είναι άλλος από το χρώμα στις εμφανίσεις-είναι Ολυμπιακός.

Πολύνεκρες επιθέσεις ανταρτών στο Νεπάλ
BBC News
Εξι χρόνια συμπληρώθηκαν από την επανάσταση των Μαοϊστών.

17.2.2002 18:27 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Νεπάλ, τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών εγκαταστάσεων που πραγματοποίησαν Μαοϊστές αντάρτες.

Οι αντάρτες επετέθηκαν ταυτόχρονα σε επαρχιακό αεροδρόμιο και στα κεντρικά γαφεία των τοπικών αρχών στην περιοχή Ατσχάμ. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αστυνομικοί και αξιωματούχοι των τοπικών αρχών. Οι αντάρτες πυρπόλησαν αρκετά δημόσια κτίρια στη πόλη Μάνγκαλσεν.

Το υπουργικό συμβούλιο του Νεπάλ συνεδρίασε εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση και αποφάσισε να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Κατμαντού μεταδίδει ότι οι επιθέσεις πιθανώς να έγιναν για να σημαδέψουν την έκτη επέτειο από την επανάσταση των Μαοϊστών εναντίον της κοινοβουλευτικής κυβέρνησης του Νεπάλ και της συνταγματικής μοναρχίας.

Ο βασιλιάς Γκινέντρα επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο ύστερα από σειρά επιθέσεων των Μαοϊστών ανταρτών εναντίον του στρατού.

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Η Ναμπλούς ύστερα από τα αντίποινα των Ισραηλινών

17.2.2002 18:31 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, υποσχέθηκε ότι η χώρα του δεν θα χάσει τον πόλεμο που όπως είπε κήρυξαν εναντίον της οι Παλαοστίνιοι.

Ο κ.Σαρόν είπε επίσης ότι θα κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και υπογράμμισε ότι αν ο ισραηλινός λαός παραμείνει ενωμένος θα θριαμβεύσει.

Ομως ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η συσπείρωση γύρω από την ισραηλινή κυβέρνηση έχει αρχίσει να διαλύεται και η παράταξη της αριστεράς άρχισαν εκστρατεία για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο τελευταίο επεισόδιο βίας σκότωθηκαν δύο άνδρες που σύμφωνα με τους Ισραηλινούς προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 3 Ισραηλινοί.

Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγο μετά τις δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν κοντά στη πόλη Χαντέρα και σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ πρόκειται μάλλον για αποτυχήμενη επίθεση αυτοκτονίας.

Εξάλλου, ισραηλινά τάνκς και μπουλντόζες εισήλθαν σήμερα μισό περίπου χιλιόμετρο μέσα σε περιοχή βορείως της Λωρίδας της Γάζας η οποία βρίσκεται υπό Παλαιστινιακή διοίκηση

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι μπουλντόζες και τα τάνκς κατεδαφίζοντας αγροκτήματα ενώ ισραηλινοί στρατιώτες προέβησαν σε έρευνες.

Εντω μεταξύ νέα επίθεση με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ελικόπτερα εξαπέλυσε νωρίς σήμερα το πρωϊ το Ισραήλ εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από την επίθεση καταστράφηκαν τρία κτίρια, περιλαμβανομένου και ενός κτιρίου των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού η νέα αυτή αεροπορική επιδρομή έγινε σε αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας σε εμπορικό κέντρο του εβραϊκού οικισμού Καρνέϊ Σομρόν της Δυτικής Οχθης κατά την οποία τρία άτομα σκοτώθηκαν - μεταξύ των οποίων και ο βομβιστής - και τουλάχιστον 27 τραυματίστηκαν.

Ο σύμβουλο ς του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σιαρόν, Dore Gold, αναφέρει ότι οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν οι Ισραηλινοί είναι "απλώς αυτοάμυνα".

Καρζάι: Συνελλήφθησαν 2 ύποπτοι στη Σαουδική Αραβία
BBC News
Ο Χαμίντ Καρζάϊ ανακοίνωσε τη σύλληψη πολλών υπόπτων.

17.2.2002 18:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνέλλαβαν δύο ύποπτους για την δολοφονία του Αφγανού υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας, Αμπντούλ Ραχμάν.

Οι δύο όπως και όλοι οι ύποπτοι που συνελλήφθησαν στο Αφγανιστάν είναι μέλη της οργάνωσης Τζαμιάτ -ι- Ισλάμι η οποί όμως καταδίκασε την δολοφονία και ζήτησε από την μεταβατική κυβέρνηση να συλλάβει όλους τους δράστες και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά.

Ο Αμπντούλ Ραχμάν δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη, σύμφωνα με τον κ.Καρζάι τα κίνητρα του φόνου ήταν προσωπικές διαφορές.

Τα παιδιά επιρρεάζει περισσότερο το νέφος
BBC News
Προβλήματα υγείας έχει προκαλέσει το νέφος στην Βρετανία.

17.2.2002 18:49 (Ωρα Λονδίνου)
Εδώ στη Βρετανία το νέφος έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους, όπως αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ.

Οι εκπομπές ρίπων απο τα αυτοκίνητα προκαλούν άσθμα, έδειξε νέα έρευνα που χρηματοδοτήθηκε απο την αμερικανική κυβέρνηση. Πιό ευαίσθητη ομάδα είναι τα παιδιά. Η έκθεση στο όζον, το βασικό συστατικό του νέφους, μπορεί να προκαλέσει άσθμα σε παιδιά που είναι απολύτως υγιή.

Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στο κυκλοφοριακό καθεστώς της Βρετανίας. Ήδη ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, ο καθηγητής Ντέιβιντ Κίνγκ έχει ζητήσει την απαγόρευση της βενζίνης τύπου diesel προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον και κατ΄επέκταση η ανθρώπινη υγεία.

Περισσότερα απο ένα στα επτά παιδιά της Βρετανίας υποφέρουν απο άσθμα, αριθμός που εξαπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 25 χρόνια. Κάθε εβδομάδα καταγράφονται 18.000 νέα κρούσματα και 1500 άνθρωποι πεθαίνουν απο την ασθένεια αυτή κάθε χρόνο.

Ήταν κοινός τόπος για τους επιστήμονες οτι το όζον επιδεινώνει την κατάσταση όσων υποφέρουν απο άσθμα. Επειδή όμως δεν υπήρχαν αποδείξεις γι΄αυτό οι κυβερνήσεις ολιγορούσαν .

Η νέα αυτή έρευνα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου της Βρετανίας που θεωρεί οτι πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη και ήδη πιέζει την κυβέρνηση για τη λήψη δραστικών μέτρων προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των κατοίκων της χωρας.

Μακάβρια ανακάλυψη στην Γεωργία των ΗΠΑ.
BBC News
Περισσότερα από 80 πτώματα βρέθηκαν στο κρεματόριο.

17.2.2002 18:54 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία στις ΗΠΑ εντόπισε περισσότερα απο 80 πτώματα σε αποσύνθεση στιβαγμένα και καλυμένα με ξύλα πίσω απο ένα κρεματόριο στην Γεωργία.

Οι αρχές είπαν οτι το μακάβριο εύρημα ήταν 10 φορές πιό τρομακτικό απο τη χειρότερη ταινία τρόμου.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα πτώματα έιχαν σταλεί για αποτέφρωση αλλά δεν είναι γνωστό γιατί τελικα κατέληξαν σε αποθήκη.

Ήδη έχει συλληφθεί και ανακρίνεται ο ιδιοκτητης του κρεματόριου.

Πως λειτουργεί η διαδικασία της μνήμης
BBC News
Φωτογραφήθηκε ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος συγκρατεί μνήμες.

17.2.2002 18:36 (Ωρα Λονδίνου)
Φωτογραφηθηκε ο τροπος με τον οποίο ο εγκεφαλος συγκρατεί μνήμες. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές, οι επιστημονες μπορεσαν να διαπιστωσουν πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μας όταν θυμάται ένα συμβάν και όταν το έχει ξεχάσει.

Η ανακοινωση εγινε στη Βοστώνη, στο ετησιο συνεδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Προώθηση της Επιστήμης.

Η φυση της μνημης ειναι ενα μυστηριο απο τοτε που ο Αριστοτελης ειχε αναρωτηθει για την σχεση μεταξυ μνημης, ονειρων και ψυχης...

Τωρα επιστημονες του Ινστιτουτου Τεχνολογιας της Μασαχουσετης καταφεραν να καταγραψουν τον διαφορετικο τροπο με τον οποιο ο εγκεφαλος θυμαται ενα γεγονος.

Οι επιστημονες χρησιμοποιησαν σκανερς στους εθελοντες και στη συνεχεια αρχισαν να τους διαβαζουν λεξεις. Μετα ρωτησαν τους εθελοντες ποιες λεξεις εχουν συγκρατησει στη μνημη τους. Ανακαλυψαν οτι οι σκανερς ειχαν καταγραψει την δραστηριοτητα του εγκεφαλου οταν απομνημονευε λεξεις .

Ο επικεφαλης της ερευνητικης ομαδας, καθηγητης Αντονυ Βαγκνερ πιστευει οτι η τεχνικη αυτη θα μπορουσε στο μελλον να χρησιμοποιηθει για τον εντοπισμο των πρωτων ενδειξεων της ασθενειας Αλτζχάιμερ , ασθενειας απο την οποια πασχουν στις Ηνωμενες Πολιετιες μονο, περιπου 4 εκατομμυρια ανθρωποι.

Οι σκανερς εγκεφαλου ομως ειναι ακριβα μηχανηματα και η εφαρμογη της ανακαλυψης για τον σκοπο αυτο μπορει να αργησει.

Πολύνεκρες επιθέσεις ανταρτών στο Νεπάλ
BBC News
Εξι χρόνια συμπληρώθηκαν από την επανάσταση των Μαοϊστών.

17.2.2002 17:33 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Νεπάλ, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ταυτόρχονες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών εγκαταστάσεων που πραγματοποίησαν Μαοϊστές αντάρτες.

Οι αντάρτες επετέθηκαν ταυτόχρονα σε επαρχιακό αεροδρόμιο και στα κεντρικά γαφεία των τοπικών αρχών στην περιοχή Ατσχάμ. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αστυνομικοί και αξιωματούχοι των τοπικών αρχών.

Το υπουργικό συμβούλιο του Νεπάλ συνεδρίασε εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Κατμαντού μεταδίδει ότι οι επιθέσεις πιθανώς να έγιναν για να σημαδέψουν την έκτη επέτειο από την επανάσταση των Μαοϊστών εναντίον της κοινοβουλευτικής κυβέρνησης του Νεπάλ και της συνταγματικής μοναρχίας.

Ο βασιλιάς Γκινέντρα επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο ύστερα από σειρά επιθέσεων των Μαοϊστών ανταρτών εναντίον του στρατού.

Σαρόν: Θα κερδίσουμε τον πόλεμο
BBC News
Η Ναμπλούς ύστερα από τα αντίποινα των Ισραηλινών

17.2.2002 17:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, υποσχέθηκε ότι η χώρα του δεν θα χάσει τον πόλεμο που όπως είπε κήρυξαν εναντίον της οι Παλαοστίνιοι.

Ο κ.Σαρόν είπε επίσης ότι θα κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και υπογράμμισε ότι αν ο ισραηλινός λαός παραμείνει ενωμ΄'ενος θα θριαμβεύσει.

Ομως ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η συσπείρωση γύρω από την ισραηλινή κυβέρνηση έχει αρχίσει να διαλύεται και η παράταξη της αριστεράς άρχισαν εκστρατεία για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο τελευταίο επεισόδιο βίας σκότωθηκαν δύο άνδρες που σύμφωνα με τους Ισραηλινούς προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ.

Εξάλλου, ισραηλινά τάνκς και μπουλντόζες εισήλθαν σήμερα μισό περίπου χιλιόμετρο μέσα σε περιοχή βορείως της Λωρίδας της Γάζας η οποία βρίσκεται υπό Παλαιστινιακή διοίκηση

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι μπουλντόζες και τα τάνκς κατεδαφίζοντας αγροκτήματα ενώ ισραηλινοί στρατιώτες προέβησαν σε έρευνες.

Εντω μεταξύ νέα επίθεση με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ελικόπτερα εξαπέλυσε νωρίς σήμερα το πρωϊ το Ισραήλ εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από την επίθεση καταστράφηκαν τρία κτίρια, περιλαμβανομένου και ενός κτιρίου των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού η νέα αυτή αεροπορική επιδρομή έγινε σε αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας σε εμπορικό κέντρο του εβραϊκού οικισμού Καρνέϊ Σομρόν της Δυτικής Οχθης κατά την οποία τρία άτομα σκοτώθηκαν - μεταξύ των οποίων και ο βομβιστής - και τουλάχιστον 27 τραυματίστηκαν.

Ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σιαρόν, Dore Gold, αναφέρει ότι οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν οι Ισραηλινοί είναι "απλώς αυτοάμυνα".

Ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ιαπωνία
BBC News
Διαδηλώσεις ετοιμάζουν οι Νοτιοκορέατες στον πρόεδρο Μπους.

17.2.2002 17:56 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόρτζ Μπους, βρίσκεται στην Ιαπωνία, πρώτο σταθμό της εξαήμερης περιοδείας του σε Ασιατικές χώρες.

Η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει τον περασμένο χρόνο αλλά αναβλήθηκε λόγω των βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Πριν την αναχώρησή του ο πρόεδρος Μπους ανέφερε ότι η Ιαπωνία πρέπει να κάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Περιγράφοντας τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι ως φίλο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Κοϊζούμι θα κατανοήσει την ανάγκη για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων για την εξυγείανση της οικονομίας.

Μετά την Ιαπωνία ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί τη Νότιο Κορέα και την Κίνα. Ο καθηγητής William Breer του κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών μελετών στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ο χρόνος της επίσκεψης του προέδρου Μπούς είναι " ο κατάλληλος" .

"Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συναντώνται δύο, τρείς ή και τέσσερις φορές το χρόνο, αναφέρει ο καθηγητής Breer. Είμαι σίγουρος ότι το θέμα της οικονομίας θα βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του προέδρου Μπούς στην Ιαπωνία.

"Νομίζω ότι ο πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα για να συμβουλευθεί με τον πιο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ασία, πρόσθεσε" ο καθηγητής Breer, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι οι δύο άνδρες θα έχουν ορισμένες πολύ ιδιωτικές σοβαρές συναντήσεις.

Σε ραδιοφωνικό διάγγελμά που μεταδόθηκε αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Μπους και της συζύγου του από το Λευκό Οικο, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνησε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Βόρειος Κορέα μαζί με το Ιράκ και το Ιράν αποτελούν τον άξονα του κακού.

Το θέμα των κυρώσεων στη Ζιμπάμπουε συζητούν οι 15
BBC News
Προεκλογικός πυρετός επικρατεί στη Ζιμπάμπουε.

17.2.2002 18:05 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν αύριο το πως θα αντιδράσουν στην απόφαση της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε να αφαιρέση την άδεια παραμονής του επικεφαλής των παρατηρητών που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις προεδρικές εκλογές, Πιέρ Σόρι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 θα συζητήσουν αν θα επιβάλλουν κυρώσεις στην ηγεσία της Ζιμπάμπουε.

Ο κ Σόρι εφκατέλειψε αμέσως την χώρα δηλώνοντας στο BBC ότι δεν έχει συμβεί ξανά να διωχθεί ο επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας παρατηρητών με τέτοιο τρόπο.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε είπε ότι ο Σουηδός διπλωμάτης προσπάθησε να επιβάλλει την παρουσία του στην εκλογική διαδικασία, επέδειξε αλαζονία και είχε προσβλητική συμπεριφορά.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είπε στο BBC ότι ο κ.Σόρι μπήκε στη Ζιμπάμπουε με τουριστική βίζα η οποία απαγορεύει στον κάτοχο της την εργασία και παραβίασε συνεπώς τους όρους με τους οποίους έγινε δεκτός.

Δεν έχουν συλληφθεί ακόμα οι δράστες της δολοφονίας του Αφγανού υπουργού πολιτικής αεροπορίας.
BBC News
Ο Χαμίντ Καρζάϊ ανακοίνωσε τη σύλληψη πολλών υπόπτων.

17.2.2002 10:35 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές στη Σαουδική Αραβία διέψευσαν τις πληροφορίες οτι έχουν συλλάβει τους τρείς δράστες της δολοφονίας του Αφγανού υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας, Αμπντούλ Ραχμάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρείς άνδρες διέφυγαν στη Σαουδική Αραβία μετά το περιστατικό.

Όμως ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Πρίγκιπας Ναγιέφ, διευκρίνισε οτι οι αρχές του αεροδρομίου δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν.

Νωρίτερα ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, είχε ανακοινώσει τη σύλληψη πολλών υπόπτων για τη δολοφονική επίθεση- ανάμεσά τους και τρείς αξιωματούχους της μεταβατικής κυβέρνησης.

Κινδυνεύουν οι πληθυσμοί ψαριών στο βόρειο Ατλαντικό
BBC News
Μειώνονται τα αποθέματα ψαριών στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

17.2.2002 17:41 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με την πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη για τους πληθυσμούς ψαριών στο Βόρειο Ατλαντικό, οι πληθυσμοί αυτοί έχουν περιορισθεί σημαντικά τον περασμένο αιώνα .

Τα αποτέλεσματα της σχετικής έρευνας κοινοποιήθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Ανάπτυξη της Επιστήμης στη Βοστώνη. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι μόνο ένα αυστηρό πρόγραμμα προστασίας θα επιτρέψει τη διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων που έχουν απομείνει στο Βόρειο Ατλαντικό.

Οι επιστήμονες συνιστούν τον περιορισμό των αλιευτικών στόλων , τη δημιουργία χώρων προστασίας του πλούτου των θαλασσών και τη μείωση των επιδομάτων για τους αλιείς .

Περισσότερα από 80 πτώματα βρέθηκαν σε αποσύνθεση στην Γεωργία των ΗΠΑ.
BBC News
Περισσότερα από 80 πτώματα βρέθηκαν στο κρεματόριο.

17.2.2002 10:42 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία στις ΗΠΑ εντόπισε περισσότερα απο 80 πτώματα σε αποσύνθεση στιβαγμένα και καλυμένα με ξύλα πίσω απο ένα κρεματόριο στην Georgia.

Οι αρχές είπαν οτι το μακάβριο εύρημα ήταν 10 φορές πιό τρομακτικό απο τη χειρότερη ταινία τρόμου.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα πτώματα έιχαν σταλεί για αποτέφρωση αλλά δεν είναι γνωστό γιατί τελικα κατέλειξαν σε αποθήκη.

Ήδη έχει συλληφθεί και ανακρίνεται ο ιδιοκτητης του κρεματόριου.

Φωτογραφήθηκε ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος συγκρατεί μνήμες.
BBC News
Φωτογραφήθηκε ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος συγκρατεί μνήμες.

17.2.2002 10:47 (Ωρα Λονδίνου)
Φωτογραφηθηκε ο τροπος με τον οποίο ο εγκεφαλος συγκρατεί μνήμες. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές, οι επιστημονες μπορεσαν να διαπιστωσουν πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μας όταν θυμάται ένα συμβάν και όταν το έχει ξεχάσει.

Η ανακοινωση εγινε στη Βοστώνη, στο ετησιο συνεδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Προώθηση της Επιστήμης.

Η φυση της μνημης ειναι ενα μυστηριο απο τοτε που ο Αριστοτελης ειχε αναρωτηθει για την σχεση μεταξυ μνημης, ονειρων και ψυχης...

Τωρα επιστημονες του Ινστιτουτου Τεχνολογιας της Μασαχουσετης καταφεραν να καταγραψουν τον διαφορετικο τροπο με τον οποιο ο εγκεφαλος θυμαται ενα γεγονος.

Οι επιστημονες χρησιμοποιησαν σκανερς στους εθελοντες και στη συνεχεια αρχισαν να τους διαβαζουν λεξεις. Μετα ρωτησαν τους εθελοντες ποιες λεξεις εχουν συγκρατησει στη μνημη τους. Ανακαλυψαν οτι οι σκανερς ειχαν καταγραψει την δραστηριοτητα του εγκεφαλου οταν απομνημονευε λεξεις .

Ο επικεφαλης της ερευνητικης ομαδας, καθηγητης Αντονυ Βαγκνερ πιστευει οτι η τεχνικη αυτη θα μπορουσε στο μελλον να χρησιμοποιηθει για τον εντοπισμο των πρωτων ενδειξεων της ασθενειας Αλτζχάιμερ , ασθενειας απο την οποια πασχουν στις Ηνωμενες Πολιετιες μονο, περιπου 4 εκατομμυρια ανθρωποι.

Οι σκανερς εγκεφαλου ομως ειναι ακριβα μηχανηματα και η εφαρμογη της ανακαλυψης για τον σκοπο αυτο μπορει να αργησει.

Το όζον επιδεινώνει την κατάσταση όσων υποφέρουν από άσθμα, λένε οι επιστήμονες.
BBC News
Προβλήματα υγείας έχει προκαλέσει το νέφος στην Βρετανία.

17.2.2002 10:56 (Ωρα Λονδίνου)
Εδώ στη Βρετανία το νέφος έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους, όπως αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ.

Οι εκπομπές ρίπων απο τα αυτοκίνητα προκαλούν άσθμα, έδειξε νέα έρευνα που χρηματοδοτήθηκε απο την αμερικανική κυβέρνηση. Πιό ευαίσθητη ομάδα είναι τα παιδιά. Η έκθεση στο όζον, το βασικό συστατικό του νέφους, μπορεί να προκαλέσει άσθμα σε παιδιά που είναι απολύτως υγιή.

]

Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στο κυκλοφοριακό καθεστώς της Βρετανίας. Ήδη ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, ο καθηγητής Ντέιβιντ Κίνγκ έχει ζητήσει την απαγότρευση τou diesel προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον και κατ΄επέκταση η ανθρώπινη υγεία.

Περισσότερα απο ένα στα επτά παιδιά της Βρετανίας υποφέρουν απο άσθμα, αριθμός που εξαπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 25 χρόνια. 18.000 νέα κρούσματα καταγράφονται κάθε εβδομάδα και 1500 άνθρωποι πεθαίνουν απο την ασθένεια αυτή κάθε χρόνο.

Ήταν κοινός τόπος για τους επιστήμονες οτι το όζον επιδεινώνει την κατάσταση όσων υποφέρουν απο άσθμα, ενώ ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν οτι το όζον προκαλεί τη ασθένεια. Επειδή όμως δεν υπήρχαν αποδείξεις γι΄αυτό οι κυβερνήσεις ολιγορούσαν .

Η νέα αυτή έρευνα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου της Βρετανίας που θεωρεί οτι πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη και ήδη πιέζει την κυβέρνηση για τη λήψη δραστικών μέτρων προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των κατοίκων της χωρας.

Σκληρά αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τη Ναμπλούς
BBC News
Η Ναμπλούς ύστερα από τα αντίποινα των Ισραηλινών

17.2.2002 6:23 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χθες σε εμπορικό κέντρο του εβραϊκού οικισμού Καρνέι Σoμρόν της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με πληροφορίες τρείς άνθρωποι - ο ένας ήταν ο βομβιστής - σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν.

Οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν ξημερώματα Κυριακής με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα εναντίον στόχων στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Η επίθεση αυτοκτονίας στον οικισμό Καρνέι Σομρόν έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι θα πάρει εκδίκηση για τον θάνατο στελέχους της οργάνωσης που σκοτώθηκε νωρίς το Σάββατο όταν εξερράγη το αυτοκινητό του στη πόλη Τζενίν.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός με άρματα μάχης, μπουλντόζες και αεροσκάφη F 16 είχε επιτεθεί εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την καταστροφή από βόμβα ισραηλινού άρματος μάχης την Πέμπτη όταν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια των επιχειρήσεων ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν φυλάκια των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Ελ Μπουρέζ.

Την Παρασκευή το βράδυ πολεμικά αεροασκάφη του ισραηλινού στρατού είχαν εξαπολύσει επίθεση εναντίον κτιρίων των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι είκοσι.

Την ίδια ώρα μέλη της οργάνωσης Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτα κατά ισραηλινού οικισμού χωρίς όμως να προκαλέσουν θύματα.

Επίθεση εναντίον του Βρετανικού αποσπάσματος στo Αφγανιστάν
BBC News
Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν δέχθηκαν επίθεση από άγνωστο οπλοφόρο.

17.2.2002 5:38 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε επίθεση εναντίον του βρετανικού αποσπάσματος της ειρηνευτικής δύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αγνώστων στοιχείων οπλοφόρος άνοιξε σήμερα το πρωϊ πύρ εναντίον παρατηρητηρίου στη Καμπούλ.

Εξι στρατιώτες του αποσπάσματος απάντησαν στα πυρά του οπλοφόρου, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει. Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης επέστρεψαν αργότερα στο τόπο όπου έγινε η ανταλλαγή πυροβολισμών και βρήκαν ένα αυτοκίνητο διάτρητο από σφαίρες, ένα άνδρα νεκρό ενώ άλλα πέντε άτομα σε γειτονικό κτίριο, είχαν τραυματιστεί.

Εξάλλου έφθασαν στη Καμπούλ 100 και πλέον Τούρκοι στρατιώτες που θα υπηρετήσουν στην ειρηνευτική δύναμη.

Οι Τούρκοι στρατιώτες, οι πρώτοι που προέρχονται από μια μουσουλμανική κυρίως χώρα, θα αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι ο φυγόδικος θρησκευτικός ηγέτης των Ταλεμπάν Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ κρύβεται ακόμα σε μια απομακρυσμένη επαρχία του κεντρικού Αφγανιστάν.

Υψηλόβαθμος συνεργάτης του κυβερνήτη της Κανταχάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις πως ο Μουλάς Ομάρ βρίσκεται στην περιοχή της επαρχίας Ουρουζγκάν.

Η επαρχία αυτή, που βρίσκεται μεταξύ της Κανταχάρ και της Καμπούλ, έχει μερικούς μόνο ασφαλτοστρωμένους δρόμους και είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα της περιοχής.

Σκληρά αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τη Ναμπλούς
BBC News
Η Ναμπλούς ύστερα από τα αντίποινα των Ισραηλινών

17.2.2002 4:43 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χθες σε εμπορικό κέντρο του εβραϊκού οικισμού Καρνέι Σόμρον της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με πληροφορίες τρείς άνθρωποι - ο ένας ήταν ο βομβιστής - σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν.

Οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν ξημερώματα Κυριακής με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα εναντίον στόχων στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Η επίθεση αυτοκτονίας στον οικισμό Καρνέι Σόμρον έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι θα πάρει εκδίκηση για τον θάνατο στελέχους της οργάνωσης που σκοτώθηκε νωρίς το Σάββατο όταν εξερράγη το αυτοκινητό του στη πόλη Τζενίν.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός με άρματα μάχης, μπουλντόζες και αεροσκάφη F 16 είχε επιτεθεί εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την καταστροφή από βόμβα ισραηλινού άρματος μάχης την Πέμπτη όταν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια των επιχειρήσεων ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν φυλάκια των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Ελ Μπουρέζ.

Την Παρασκευή το βράδυ πολεμικά αεροασκάφη του ισραηλινού στρατού είχαν εξαπολύσει επίθεση εναντίον κτιρίων των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι είκοσι.

Την ίδια ώρα μέλη της οργάνωσης Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτα κατά ισραηλινού οικισμού χωρίς όμως να προκαλέσουν θύματα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.