Compact version |
|
Friday, 22 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-02-15
Ισραηλινοί εισέβαλαν στην Σάιντα της Δυτικής Οχθης 15.2.2002 23:28 (Ωρα Λονδίνου) Μάλιστα αναφέρεται ότι υπήρξαν εκρήξεις και φωτιά στην Τζεμπαλία. Νωρίτερα, διοικητής μονάδας του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εισβολής σε ελεγχόμενες από τους παλαιστίνιους περιοχές της Δυτικής Οχθης. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ο διοικητής σκοτώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε στο χωρίο Σάιντα. Στο ίδιο χωριό ισραηλινοί ανέφεραν ότι σκότωσαν μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Τζιχάντ ενώ προχώρησαν και σε συλλήψεις παλαιστινίων. H εισβολή πραγματοποίθηκε σε αντίποινα για τη χθεσινή δολοφονία τριών Ισραηλινών σε ενέδρα που έστησαν Παλαιστίνιοι μαχητες, στη Λωρίδα της Γάζας . Η χθεσινή επίθεση άρχισε με ανατίναξη βόμβας κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, καθώς περνούσε από εκεί η ισραηλινή αυτοκινητοπομπή. Στη συνέχεια Παλαιστίνιοι ένοπλοι επιτέθηκαν με ριπές αυτομάτων όπλων στο κονβόϊ, και καθώς άρχισαν να καταφτάνουν ισραηλινές στρατιωτικές ενισχύσεις, μια δεύτερη έκρηξη διέλυσε ένα Ισραηλινό άρμα μάχης. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση «Μεραρχία Σαλαχουντίν», ως αντίποινα -όπως είπε- για τους θανάτους πέντε Παλαιστινίων αστυνομικών την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών στην περιοχή.
Βίαια επεισόδια στο Αφγανιστάν
15.2.2002 23:16 (Ωρα Λονδίνου) Όμως, σε δηλώσεις ο μεταβατικός πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι ο υπουργός της κυβέρνησης δολοφονήθηκε από αξιωματούχους ασφαλείας. Μάλιστα ο κ. Καρζάι είπε ότι ο Ραχμάν δολοφονήθηκε "για προσωπικούς λόγους" όπως είπε. Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί, αναμεσά τους και δύο στρατηγοί. Ενας διαφεύγει της σύλληψης και πιστευεται ότι βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία. Έχει ήδη ζητηθει η έκδοση του Ενταση επικράτησε έξω από το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου της Καμπούλ όταν εκατοντάδες φίλαθλοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο γήπεδο όπου πραγματοποιούνταν φιλικός αγώνας μεταξύ βρετανών στρατιωτών της ειρηνευτικής αποστολής και Αφγανών ποδοσφαιριστών. Δυνάμεις της ειρηνευτικής αποστολής επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο των φιλάθλων καθώς στη γήπεδο βρίσκονταν ήδη 25.000 άτομα. Ο ανταποκριτής του BBC, Ντέμιαν Γκραμάτικας, είπε ότι το επεισόδιο έγινε ενώ χιλιάδες προσκυνητές περίμεναν για δυο ημέρες μέσα στο ψύχος για να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα για τη Μέκκα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά την καθυστέρηση δύο πτήσεων. Ο εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης στην Καμπούλ, συνταγματάρχης Νιλ Πέκαμ, είπε στο BBC ότι οι στρατιώτες στο αεροδρόμιο προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δεν ήταν σαφές γιατί πήγε στο αεροδρόμιο ο υπουργός, ίσως για να κατευνάσει τα πλήθη, αλλά κυκλοφόρησε η φήμη ότι καθυστερούσε τις πτήσεις για να ταξιδέψει ο ίδιος και η οικογένειά του στην Ινδία.
Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία 15.2.2002 23:40 (Ωρα Λονδίνου) Τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή έπεσε για έκτο συνεχόμενο μήνα, ενώ εργοστάσια,ορυχεία και σταθμοί ενέργειας λειτουργούσαν στα 3/4 του δυναμικού τους. Αλλά, από οτι φαίνεται και η καταναλωτική πίστη δείχνει ότι η αισιοδοξία δεν έχει επιστρέψει στους αμερικανούς καταλωτές μετά τα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη. Οπως μεταδίδει ο οικονομικός ανταποκριτής του BBC από τις ΗΠΑ, στην απαισιοδοξία των αμερικανών συνηγορεί και η πτώση στις τιμές των μετοχών αλλά και οι οικονομικές αποτυχίες όπως αυτή της Ενρον.
Εγκαταλείπει την πολιτική Γκέργκ Χάιντερ 15.2.2002 23:55 (Ωρα Λονδίνου) Συνεπεία της κριτικής ήταν ο κ.Χαιντερ να παραιτηθεί από την ηγεσία του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερία δύο χρόνια μετά τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η μόνη του πολιτική του δραστηριότητα τώρα περιορίζεται στο ρόλο του κυβερνήτη της Καρινθίας.
Εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα
15.2.2002 17:58 (Ωρα Λονδίνου) Μάλιστα αναφέρεται ότι υπήρξαν εκρήξεις και φωτιά στην Τζεμπαλία. Νωρίτερα, διοικητής μονάδας του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εισβολής σε ελεγχόμενες από τους παλαιστίνιους περιοχές της Δυτικής Οχθης. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ο διοικητής σκοτώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε στο χωρίο Σάιντα. Στο ίδιο χωριό ισραηλινοί ανέφεραν ότι σκότωσαν μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Τζιχάντ ενώ προχώρησαν και σε συλλήψεις παλαιστινίων. H εισβολή πραγματοποίθηκε σε αντίποινα για τη χθεσινή δολοφονία τριών Ισραηλινών σε ενέδρα που έστησαν Παλαιστίνιοι μαχητες, στη Λωρίδα της Γάζας . Η χθεσινή επίθεση άρχισε με ανατίναξη βόμβας κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, καθώς περνούσε από εκεί η ισραηλινή αυτοκινητοπομπή. Στη συνέχεια Παλαιστίνιοι ένοπλοι επιτέθηκαν με ριπές αυτομάτων όπλων στο κονβόϊ, και καθώς άρχισαν να καταφτάνουν ισραηλινές στρατιωτικές ενισχύσεις, μια δεύτερη έκρηξη διέλυσε ένα Ισραηλινό άρμα μάχης. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση «Μεραρχία Σαλαχουντίν», ως αντίποινα -όπως είπε- για τους θανάτους πέντε Παλαιστινίων αστυνομικών την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών στην περιοχή.
Βίαια επεισόδια στο Αφγανιστάν
15.2.2002 18:02 (Ωρα Λονδίνου) Όμως, σε δηλώσεις ο μεταβατικός πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι ο υπουργός της κυβέρνησης δολοφονήθηκε από αξιωματούχους ασφαλείας. Μάλιστα ο κ. Καρζάι είπε ότι ο Ραχμάν δολοφονήθηκε "για προσωπικούς λόγους" όπως είπε. Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί, αναμεσά τους και δύο στρατηγοί. Δύο διαφεύγουν της σύλληψης και πιστευεται ότι βρίσκονται στην Σαουδική Αραβία. Ενταση επικράτησε έξω από το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου της Καμπούλ όταν εκατοντάδες φίλαθλοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο γήπεδο όπου πραγματοποιούνταν φιλικός αγώνας μεταξύ βρετανών στρατιωτών της ειρηνευτικής αποστολής και Αφγανών ποδοσφαιριστών. Δυνάμεις της ειρηνευτικής αποστολής επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο των φιλάθλων καθώς στη γήπεδο βρίσκονταν ήδη 25.000 άτομα. Ο ανταποκριτής του BBC, Ντέμιαν Γκραμάτικας, είπε ότι το επεισόδιο έγινε ενώ χιλιάδες προσκυνητές περίμεναν για δυο ημέρες μέσα στο ψύχος για να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα για τη Μέκκα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά την καθυστέρηση δύο πτήσεων. Ο εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης στην Καμπούλ, συνταγματάρχης Νιλ Πέκαμ, είπε στο BBC ότι οι στρατιώτες στο αεροδρόμιο προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δεν ήταν σαφές γιατί πήγε στο αεροδρόμιο ο υπουργός, ίσως για να κατευνάσει τα πλήθη, αλλά κυκλοφόρησε η φήμη ότι καθυστερούσε τις πτήσεις για να ταξιδέψει ο ίδιος και η οικογένειά του στην Ινδία.
«Συντηρητικός αξονας» Ιταλίας Βρετανίας
15.2.2002 17:01 (Ωρα Λονδίνου) Οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν νέες πρωτοβουλίες για τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Iταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η συνάντηση Μπλερ-Μπερλουσκόνι αποδεικνύει, την ύπαρξη μιας νέας συμμαχίας κυβερνήσεων που πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία με επικεφαλής τις κυβερνήσεις της Ρώμης, του Λονδίνου και της Μαδρίτης. Η συμμαχία αυτή, τονίζουν οι Ιταλοί, κερδίζει τη μάχη των επιχειρημάτων που δίνει με τις πιο αριστερές πολιτικές που ακολουθούν η Γερμανία και η Γαλλία. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμμερίζεται την εκτίμηση αυτή ή τουλάχιστον προσπαθεί να μη δώσει τη συμμαχία που δίνει η Ρώμη. Όπως υποστηρίζει, ο κ. Μπλερ θέλει να οικοδομήσει συμμαχίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι παρά την σημερινή κοινή πρωτοβουλία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπάρχουν σαφείς διαφορές ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Ρώμη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τουρκία: Στο στόχαστρο και πάλι ο Τσόμσκι
15.2.2002 15:10 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Τσόμσκι εξέφρασε την ελπίδα πως θα δει μια μέρα ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Ζήτησε επίσης να διδάσκεται η κουρδική γλώσσα στα τουρκικά σχολεία. «Η ελεύθερη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, είπε, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα». Σύμφωνα με ανταποκριτές, Τούρκοι συγγραφείς και πολιτικοί αγωνιστές έχουν σταλεί στις φυλακές στο παρελθόν επειδή εξέφρασαν ανάλογες απόψεις. Ο Νόαμ Τσόμσκι βρέθηκε στην Τουρκία προκειμένου να παραστεί στη δίκη του εκδότη του βιβλίου του, Φατίχ Τάς ο οποίος κατηγορούνταν για αυτονομιστική προπαγάνδα Στο βιβλίο του «Αμερικανικός Παρεμβατισμός» που αναφέρεται και στο κουρδικό ζήτημα ο γνωστός αμερικανός κατηγορεί τις ΗΠΑ επειδή, όπως αναφέρει, στηρίζουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις εθνικές εκκαθαρίσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας κατά της Κουρδικής μειονότητας της χώρας. Ο Νόαμ Τσόμσκι εξέφρασε την ελπίδα του η απόφαση αυτή του δικαστηρίου να βοηθήσει στην εδραίωση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Τσόμσκι έθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο όταν παρουσιάστηκε στο τουρκικό δικαστήριο καθώς το κατηγορητήριο θα μπορούσε να διευρυνθεί συμπεριλαμβάνοντας και τον ίδιο.
Εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη
15.2.2002 14:41 (Ωρα Λονδίνου) Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ο διοικητής σκοτώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε στο χωρίο Σάιντα. Στο ίδιο χωριό ισραηλινοί ανέφεραν ότι σκότωσαν μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Τζιχάντ ενώ προχώρησαν και σε συλλήψεις παλαιστινίων. H εισβολή πραγματοποίθηκε σε αντίποινα για τη χθεσινή δολοφονία τριών Ισραηλινών σε ενέδρα που έστησαν Παλαιστίνιοι μαχητες, στη Λωρίδα της Γάζας . Η χθεσινή επίθεση άρχισε με ανατίναξη βόμβας κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, καθώς περνούσε από εκεί η ισραηλινή αυτοκινητοπομπή. Στη συνέχεια Παλαιστίνιοι ένοπλοι επιτέθηκαν με ριπές αυτομάτων όπλων στο κονβόϊ, και καθώς άρχισαν να καταφτάνουν ισραηλινές στρατιωτικές ενισχύσεις, μια δεύτερη έκρηξη διέλυσε ένα Ισραηλινό άρμα μάχης. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση «Μεραρχία Σαλαχουντίν», ως αντίποινα -όπως είπε- για τους θανάτους πέντε Παλαιστινίων αστυνομικών την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών στην περιοχή.
«Συντηρητικός αξονας» Ιταλίας Βρετανίας
15.2.2002 13:37 (Ωρα Λονδίνου) Οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν νέες πρωτοβουλίες για τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Iταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η συνάντηση Μπλερ-Μπερλουσκόνι αποδεικνύει, την ύπαρξη μιας νέας συμμαχίας κυβερνήσεων που πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία με επικεφαλής τις κυβερνήσεις της Ρώμης, του Λονδίνου και της Μαδρίτης. Η συμμαχία αυτή, τονίζουν οι Ιταλοί, κερδίζει τη μάχη των επιχειρημάτων που δίνει με τις πιο αριστερές πολιτικές που ακολουθούν η Γερμανία και η Γαλλία. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμμερίζεται την εκτίμηση αυτή ή τουλάχιστον προσπαθεί να μη δώσει τη συμμαχία που δίνει η Ρώμη. Όπως υποστηρίζει, ο κ. Μπλερ θέλει να οικοδομήσει συμμαχίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι παρά την σημερινή κοινή πρωτοβουλία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπάρχουν σαφείς διαφορές ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Ρώμη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πάουελ για την εξωτερική πολιτική, το Ιράκ και…τα προφυλακτικά
15.2.2002 14:02 (Ωρα Λονδίνου) Δεδομένου ότι κανένας από τους τηλεθεατές δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για τις μουσικές προτιμήσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν αμφιλεγόμενες κινήσεις και αποφάσεις της Ουάσινγκτον. «Πως αισθάνεστε που εκπροσωπείτε μια χώρα η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο σατανάς της σύγχρονης πολιτικής» ρώτησε ένας από τους τηλεθεατές ενώ ένας άλλος από την Αίγυπτο τον ρώτησε αν μπορεί να εξηγήσει πώς «τιμωρεί το καθεστώς του Ιράκ σκοτώνοντας χιλιάδες παιδιά που έχουν στερηθεί το φαγητό και τα φάρμακα». Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πάντως, κλήθηκε να απαντήσει και σε ευκολότερες ερωτήσεις όταν μια Ιταλίδα ζήτησε τη γνώμη του για την καθολική εκκλησία που απαγορεύει τη χρήση προφυλακτικών Και εκεί η απάντηση του κ. Πάουελ ήταν σαφής:«Τα προφυλακτικά είναι μια μέθοδος αποφυγής ασθενειών και συνεπώς υποστηρίζω και ενθαρρύνω τη χρήση τους.
Μιλόσεβιτς: Θα καλέσω τον Κλίντον για μάρτυρα
15.2.2002 12:12 (Ωρα Λονδίνου) Η επίθεση δεν έγινε κατά λάθος δήλωσε ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καλέσει ως μάρτυρες στο δικαστήριο τον Μπιλ Κλίντον και άλλους ηγέτες χωρών. Χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ως «έναν ωκεανό από ψέματα» που στρέφονται εναντίον του σερβικού λαού. Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας παρουσίασε βίντεο της γερμανικής τηλεόρασης το οποίο απορρίπτει τις καταγγελίες για την πραγματοποίηση σφαγών στο Κοσσυφοπέδιο. Αναφέρθηκε στους καταστροφικούς βομβαρδισμούς από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, που προκάλεσαν - όπως είπε - χιλιάδες θύματα. «Στον πόλεμο αυτό οι δυνάμεις μας αντιδρούσαν στην τρομοκρατία», υπογράμμισε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Παράλληλα τόνισε ότι οι συγκρούσεις στη Βοσνία και την Κροατία στην πραγματικότητα συνιστούσαν «εμφύλιους πολέμους τους οποίους προκάλεσε η Δύση». Στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ΝΑΤΟ ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απάντησε ο γενικός γραμματέας της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, χαρακτηρίζοντας ως ψεύδη τους ισχυρισμούς του υπόδικου πρώην ηγέτη, ότι η Νατοϊκή εκστρατεία κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 αποτελεί έγκλημα πολέμου που πρέπει να δικαστεί.
Βίαια επεισόδια στο Αφγανιστάν
15.2.2002 11:31 (Ωρα Λονδίνου) Δυνάμεις της ειρηνευτικής αποστολής επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο των φιλάθλων καθώς στη γήπεδο βρίσκονταν ήδη 25.000 άτομα. Εν τω μεταξύ υπέκυψε στα τραύματα του ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Ραχμάν, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από εξαγριωμένο πλήθος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά από φήμες ότι με εντολή του ματαιώθηκε πτήση που θα μετέφερε προσκυνητές στη Σαουδική Αραβία. Ο ανταποκριτής του BBC, Ντέμιαν Γκραμάτικας, είπε ότι το επεισόδιο έγινε ενώ χιλιάδες προσκυνητές περίμεναν για δυο ημέρες μέσα στο ψύχος για να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα για τη Μέκκα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά την καθυστέρηση δύο πτήσεων. Ο εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης στην Καμπούλ, συνταγματάρχης Νιλ Πέκαμ, είπε στο BBC ότι οι στρατιώτες στο αεροδρόμιο προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δεν ήταν σαφές γιατί πήγε στο αεροδρόμιο ο υπουργός, ίσως για να κατευνάσει τα πλήθη, αλλά κυκλοφόρησε η φήμη ότι καθυστερούσε τις πτήσεις για να ταξιδέψει ο ίδιος και η οικογένειά του στην Ινδία.
Βρετανία: Ταραχές σε κέντρο κράτησης μεταναστών
15.2.2002 11:51 (Ωρα Λονδίνου) Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε όταν ξέσπασαν ταραχές επειδή οι αρχές έβαλαν χειροπέδες σε μια 55χρονη γυναίκα για να την πάνε για νοσηλεία σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με την αστυνομία, οκτώ λαθρομετανάστες, οι οποίοι ζητούν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Βρετανία, και οι οποίοι δραπέτευσαν στην διάρκεια της πυρκαγιάς, συνελήφθησαν και πάλι. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμη ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των κρατουμένων που ενδέχεται να απέδρασαν Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο της Βρετανίας το οποίο στέγαζε εκατοντάδες λαθρομετανάστες και ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από τρεις μήνες περίπου.
Κλήτευση του Κλίντον ζητά Ο Μιλόσεβιτς
15.2.2002 11:14 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζει σήμερα την υπεράσπισή του, απέναντι στις κατηγορίες που του προσάπτονται. Χθές στη διάρκεια της ομιλίας του, χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ως «έναν ωκεανό από ψέματα» που στρέφονται εναντίον του σερβικού λαού. Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας παρουσίασε βίντεο της γερμανικής τηλεόρασης το οποίο απορρίπτει τις καταγγελίες για την πραγματοποίηση σφαγών στο Κοσσυφοπέδιο. Αναφέρθηκε στους καταστροφικούς βομβαρδισμούς από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, που προκάλεσαν - όπως είπε - χιλιάδες θύματα. «Στον πόλεμο αυτό οι δυνάμεις μας αντιδρούσαν στην τρομοκρατία», υπογράμμισε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Παράλληλα τόνισε ότι οι συγκρούσεις στη Βοσνία και την Κροατία στην πραγματικότητα συνιστούσαν «εμφύλιους πολέμους τους οποίους προκάλεσε η Δύση». Στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ΝΑΤΟ ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απάντησε ο γενικός γραμματέας της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, χαρακτηρίζοντας ως ψεύδη τους ισχυρισμούς του υπόδικου πρώην ηγέτη, ότι η Νατοϊκή εκστρατεία κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 αποτελεί έγκλημα πολέμου που πρέπει να δικαστεί.
Ο «Έλληνας» του Όλντ Τράφορντ
15.2.2002 10:24 (Ωρα Λονδίνου) Ο Στιβ Τζόνσον, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε κάθε εντός έδρας αγώνα των «μπέμπηδων» ανεμίζει την ελληνική σημαία στις εξέδρες του γηπέδου. Ζητά συγγνώμη μόνο επειδή μερικές φορές την κρατάει ανάποδα. Οπως εξήγησε με συνέντευξη που έδωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC όλα ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια, στις Σπέτσες. Ο Στιβ Τζόνσον έκανε διακοπές στο νησί αυτό. Ήταν βράδυ, το ένα ποτό έφερε το άλλο και ο Στιβ απεκάλυψε στον ιδιοκτήτη του μπαρ, στο οποίο βρισκόταν, ότι σπάνια χάνει αγώνα της Μάντσεστερ. "Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να σε βλέπω από την τηλεόραση", του είπε ο έλληνας ιδιοκτήτης και, κάπως έτσι, ξεκίνησε η ιστορία. Εκείνο το βράδυ, στο παλιό λιμάνι των Σπετσών οι δύο φίλοι έπιναν τις μπύρες τους κάτω απο μια ελληνική σημαία. «Αυτό, ακριβώς, χρειαζόμαστε, μια ελληνική σημαία να ανεμίζω» είπε ο Τζόνσον «ώστε να ξεχωρίζει το άσπρο με το γαλάζιο ανάμεσα στα ερυθρόλευκα της Γιουνάιτεντ.» Κάπως, έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ένα από τα πιο γνωστά παράδοξα του ποδοσφαίρου, που, μέχρι σήμερα, παρέμενε μυστήριο. Δεκαπέντε χρόνια, η ελληνική σημαία κυματίζει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ στα χέρια ενός αγνώστου εκεί, κάπου στη μέση του γηπέδου. Σήμερα, πλέον, η ελληνική σημαία στο Ολντ Τράφορντ έχει γίνει κάτι σαν... θεσμός. «Αρκετοί φίλαθλοι, που κάθονται κοντά μου και έχουν γνωστούς σε χώρες, όπως η Αυστραλία ή το Χονγκ Κονγκ, τους λένε να ψάχνουν τη σημαία. Είναι απίστευτο το πόσοι με πλησιάζουν στο ημίχρονο και με ρωτούν αν έχω τη σημαία γιατί έχουν φίλους που προσπαθούν, μέσω της τηλεόρασης, να τους βρουν με μοναδικό σημείο επαφής την ελληνική σημαία» είπε ο Στιβ Τζόνσον στην ελληνική υπηρεσία του BBC. O «Έλληνας» του Ολντ Τράφορντ, δηλώνει ότι δεν βρίσκεται σε κανένα δίλημμα όταν το γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επισκέπτεται ελληνική ομάδα, όπως πρόσφατα η εθνική Ελλάδος. «Δε με ενδιαφέρει η εθνική Αγγλίας. Η μητέρα μου ήταν από την Ολλανδία και, έτσι , υποστηρίζω την εθνική Ολλανδίας», λέει ο Στιβ, που πλέον, έχει αρχίσει να μιλάει και λίγο ελληνικά. Όσο για την ομάδα, που υποστηρίζει στην Ελλάδα, είναι διστακτικός, όμως, γρήγoρα, το αποκαλύπτει και αυτό λέγοντας ότι ο λόγος δεν είναι άλλος από το χρώμα στις εμφανίσεις-είναι Ολυμπιακός.
Ο «Έλληνας» του Όλντ Τράφορντ
15.2.2002 9:05 (Ωρα Λονδίνου) Όλα ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια, στις Σπέτσες. Ο Στιβ Τζόνσον έκανε διακοπές στο νησί αυτό. Ήταν βράδυ, το ένα ποτό έφερε το άλλο και ο Στιβ απεκάλυψε στον ιδιοκτήτη του μπαρ, στο οποίο βρισκόταν, ότι σπάνια χάνει αγώνα της Μάντσεστερ. "Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να σε βλέπω από την τηλεόραση", του είπε ο έλληνας ιδιοκτήτης και, κάπως έτσι, ξεκίνησε η ιστορία. Εκείνο το βράδυ, στο παλιό λιμάνι των Σπετσών οι δύο φίλοι έπιναν τις μπύρες τους κάτω απο μια ελληνική σημαία. «Αυτό, ακριβώς, χρειαζόμαστε, μια ελληνική σημαία να ανεμίζω» είπε ο Τζόνσον «ώστε να ξεχωρίζει το άσπρο με το γαλάζιο ανάμεσα στα ερυθρόλευκα της Γιουνάιτεντ.» Κάπως, έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ένα από τα πιο γνωστά παράδοξα του ποδοσφαίρου, που, μέχρι σήμερα, παρέμενε μυστήριο. Δεκαπέντε χρόνια, η ελληνική σημαία κυματίζει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ στα χέρια ενός αγνώστου εκεί, κάπου στη μέση του γηπέδου. Σήμερα, πλέον, η ελληνική σημαία στο Ολντ Τράφορντ έχει γίνει κάτι σαν... θεσμός. «Αρκετοί φίλαθλοι, που κάθονται κοντά μου και έχουν γνωστούς σε χώρες, όπως η Αυστραλία ή το Χονγκ Κονγκ, τους λένε να ψάχνουν τη σημαία. Είναι απίστευτο το πόσοι με πλησιάζουν στο ημίχρονο και με ρωτούν αν έχω τη σημαία γιατί έχουν φίλους που προσπαθούν, μέσω της τηλεόρασης, να τους βρουν με μοναδικό σημείο επαφής την ελληνική σημαία» είπε ο Στιβ Τζόνσον στην ελληνική υπηρεσία του BBC. O «Έλληνας» του Ολντ Τράφορντ, δηλώνει ότι δεν βρίσκεται σε κανένα δίλημμα όταν το γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επισκέπτεται ελληνική ομάδα, όπως πρόσφατα η εθνική Ελλάδος. «Δε με ενδιαφέρει η εθνική Αγγλίας. Η μητέρα μου ήταν από την Ολλανδία και, έτσι, υποστηρίζω την εθνική Ολλανδίας», λέει ο Στιβ, που πλέον, έχει αρχίσει να μιλάει και λίγο ε λληνικά. Όσο για την ομάδα, που υποστηρίζει στην Ελλάδα, είναι διστακτικός, όμως, γρήγoρα, το αποκαλύπτει και αυτό λέγοντας ότι ο λόγος δεν είναι άλλος από το χρώμα στις εμφανίσεις-είναι Ολυμπιακός.
Εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη
15.2.2002 7:53 (Ωρα Λονδίνου) Η χθεσινή επίθεση άρχισε με ανατίναξη βόμβας κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, καθώς περνούσε από εκεί η ισραηλινή αυτοκινητοπομπή. Στη συνέχεια Παλαιστίνιοι ένοπλοι επιτέθηκαν με ριπές αυτομάτων όπλων στο κονβόϊ, και καθώς άρχισαν να καταφτάνουν ισραηλινές στρατιωτικές ενισχύσεις, μια δεύτερη έκρηξη διέλυσε ένα Ισραηλινό άρμα μάχης. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση "Μεραρχία Σαλαχουντίν", ως αντίποινα -όπως είπε- για τους θανάτους πέντε Παλαιστινίων αστυνομικών την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών στην περιοχή.
Καμπούλ: Προσκυνητές ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου υπουργό
15.2.2002 7:47 (Ωρα Λονδίνου) Ο ανταποκριτής του BBC, Ντέμιαν Γκραμάτικας, είπε ότι το επεισόδιο έγινε ενώ χιλιάδες προσκυνητές περίμεναν για δυο ημέρες μέσα στο ψύχος για να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα για τη Μέκκα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά την καθυστέρηση δύο πτήσεων. Ο εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης στην Καμπούλ, συνταγματάρχης Νιλ Πέκαμ, είπε στο BBC ότι οι στρατιώτες στο αεροδρόμιο προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δεν ήταν σαφές γιατί πήγε στο αεροδρόμιο ο υπουργός, ίσως για να κατευνάσει τα πλήθη, αλλά κυκλοφόρησε η φήμη ότι καθυστερούσε τις πτήσεις για να ταξιδέψει ο ίδιος και η οικογένειά του στην Ινδία.
ΗΠΑ: Στο στόχαστρο οι μυστικές υπηρεσίες
15.2.2002 5:50 (Ωρα Λονδίνου) Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί ο λόγος για τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες δεν έμαθαν εκ των προτέρων για τις επιθέσεις αυτές και δεν πρόλαβαν το τραγικό συμβάν. Το Κογκρέσο ελπίζει οτι μέσα απο την έρευνα θα εντοπιστούν τα κενά στην πληροφοριοδότηση ώστε να προληφθούν μελλόντικές επιθέσεις στις ΗΠΑ.
Ο Ευρωπαϊκός Τύπος
15.2.2002 4:30 (Ωρα Λονδίνου) Στη Γενεύη η LE TEMPS γράφει: όλα δείχνουν οτι θα υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση μεταξύ του Τίγρη και του Ευφράτη. Προσθέτει όμως οτι τρείς υπουργοί εξωτερικών, της Γαλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας αποτελούν το μέτωπο που θα αμφισβητήσει τις μονόμερείς αποφάσεις των ΗΠΑ. Αυτή η συμαχία, λέει η εφημερίδα, δεν είναι ιδιαίτερα συμπαγής και σε σχέσυ με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ένας ασήμαντος παίχτης. H DIE PRESSE στη Βιέννη προειδοποιεί οτι η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ απέναντι στο Ιράκ θα προκαλέσει νέα αντιαμερικανικά αισθήματα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την εφημερίδα η μια πλευρά δεν μπορεί να κατανοήσει την άλλη. Αυτό συμβαίνει, γράφει η DIE PRESSE, γιατί η Ευρώπη αποφεύγει τις πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ οι αμερικανοί αντιλαμβάνονται τις γεωπολιτικές σχέσεις μέσα σε ένα πλαίσιο ακροτήτων: όλοι είναι υπέρ τους ή ενατίον τους, υπάρχει ο άξονας του κακού και η γή του φωτός. Οι FINANCIAL TIMES φιλοξενούν πρωτοσέλιδα επικριτικό άρθρο του επιτρόπου εξωτερικών υποθέσεων της κοινότητας, Κρίς Πάτεν, με το οποίο επιτίθεται στην ενστικτώδη πολιτική των ΗΠΑ να λαμβάνουν μονομερώς αποφάσεις. Στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναφέρεται η γερμανική DIE TAGESZEITUNG γράφωντας οτι το σκόρ είναι ένα-μηδέν υπέρ του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Ο κύριος Μιλόσεβιτς υπερασπίστηκε επιδέξια τον εαυτό του, λέει η εφημερίδα του Βερολίνου, και η ικανότητα του αυτή θα αποτελέσει ένα διαρκή πονοκέφαλο για τους δικαστές. Η βρετανική DAILY TELEGRAPH γράφει οτι ο υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν έχει ασκήσει βέτο στην πρόταση του Τόνυ Μπλαίρ να αγοράσει η κυβέρνηση αεροσκάφος για τα ταξίδια του πρωθυπουργού, στα πρότυπα του αμερικανικού προεδρικού Αir Force One.
Ο "Έλληνας" του Όλντ Τράφορντ
15.2.2002 5:18 (Ωρα Λονδίνου) Όλα ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια, στις Σπέτσες. Ο Στιβ Τζόνσον έκανε διακοπές στο νησί αυτό. Ήταν βράδυ, το ένα ποτό έφερε το άλλο και ο Στιβ απεκάλυψε στον ιδιοκτήτη του μπαρ, στο οποίο βρισκόταν, ότι σπάνια χάνει αγώνα της Μάντσεστερ. "Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να σε βλέπω από την τηλεόραση", του είπε ο έλληνας ιδιοκτήτης και, κάπως έτσι, ξεκίνησε η ιστορία. Εκείνο το βράδυ, στο παλιό λιμάνι των Σπετσών οι δύο φίλοι έπιναν τις μπύρες τους κάτω απο μια ελληνική σημαία. "Αυτό, ακριβώς, χρειαζόμαστε, μια ελληνική σημαία να ανεμίζω" είπε ο Τζόνσον "ώστε να ξεχωρίζει το άσπρο με το γαλάζιο ανάμεσα στα ερυθρόλευκα της Γιουνάιτεντ." Κάπως, έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ένα από τα πιο γνωστά παράδοξα του ποδοσφαίρου, που, μέχρι σήμερα, παρέμενε μυστήριο. Δεκαπέντε χρόνια, η ελληνική σημαία κυματίζει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ στα χέρια ενός αγνώστου εκεί, κάπου στη μέση του γηπέδου. Σήμερα, πλέον, η ελληνική σημαία στο Ολντ Τράφορντ έχει γίνει κάτι σαν... θεσμός. "Αρκετοί φίλαθλοι, που κάθονται κοντά μου και έχουν γνωστούς σε χώρες, όπως η Αυστραλία ή το Χονγκ Κονγκ, τους λένε να ψάχνουν τη σημαία. Είναι απίστευτο το πόσοι με πλησιάζουν στο ημίχρονο και με ρωτούν αν έχω τη σημαία γιατί έχουν φίλους που προσπαθούν, μέσω της τηλεόρασης, να τους βρουν με μοναδικό σημείο επαφής την ελληνική σημαία" είπε ο Στιβ Τζόνσον στην ελληνική υπηρεσία του BBC. O "Έλληνας" του Ολντ Τράφορντ, δηλώνει ότι δεν βρίσκεται σε κανένα δίλημμα όταν το γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επισκέπτεται ελληνική ομάδα, όπως πρόσφατα η εθνική Ελλάδος. "Δε με ενδιαφέρει η εθνική Αγγλίας. Η μητέρα μου ήταν από την Ολλανδία και, έτσι, υποστηρίζω την εθνική Ολλανδίας", λέει ο Στιβ, που πλέον, έχει αρχίσει να μιλάει και λίγο ελληνικά. Όσο για την ομάδα, που υποστηρίζει στην Ελλάδα, είναι διστακτικός, όμως, γρήγoρα, το αποκαλύπτει και αυτό λέγοντας ότι ο λόγος δεν είναι άλλος από το χρώμα στις εμφανίσεις.
Καμπούλ: Προσκυνητές ξυλοκοπούν υπουργό
15.2.2002 5:26 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Αμπντούλ Ραχμάν δέχτηκε επίθεση από εξαγριωμένο πλήθος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά από φήμες ότι με εντολή του ματαιώθηκε πτήση που θα μετέφερε προσκυνητές στη Σαουδική Αραβία. Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι ο υπουργός υπέκυψε στα τραύματα του, αλλά οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες.Δεν υπήρξαν σχόλια από την Αφγανική κυβέρνηση. Ο ανταποκριτής του BBC, Ντέμιαν Γκραμάτικας, είπε ότι το επεισόδιο έγινε ενώ χιλιάδες προσκυνητές περίμεναν για δυο ημέρες μέσα στο ψύχος για να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα για τη Μέκκα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά την καθυστέρηση δύο πτήσεων. Ο εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης στην Καμπούλ, συνταγματάρχης Νιλ Πέκαμ, είπε στο BBC ότι οι στρατιώτες στο αεροδρόμιο προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δεν ήταν σαφές γιατί πήγε στο αεροδρόμιο ο υπουργός, ίσως για να κατευνάσει τα πλήθη, αλλά κυκλοφόρησε η φήμη ότι καθυστερούσε τις πτήσεις για να ταξιδέψει ο ίδιος και η οικογένειά του στην Ινδία. Ο συνταγματάρχης Πέκαμ δεν μπόρεσε να επιβεβαίωσει αν ο υπουργός πέθανε, μόνο ότι ήταν τραυματισμένος.
|