Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-01-26

  1. Διαδηλώσεις υπέρ του Αραφάτ στη Βηθλεέμ
  2. Μπους: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται
  3. Ενισχύεται η αμερικανική δύναμης στις Φιλιππίνες
  4. Κακοκαιρία στη Βρετανία
  5. Κινδυνεύει να πλημμυρίσει το Παρίσι
  6. Κηδεύτηκε ο Χομπέικα
  7. Διακοπή ρεύματος στο διαστημικό κέντρο
  8. Η Καπριάτι κερδίζει το Αυστραλιανό Όπεν
  9. Ο Κόφι Ανάν επαινεί το Ιράν
  10. Αυστραλία: Εξαπλώνεται η διαμαρτυρία των προσφύγων
  11. Ισραηλινή απάντηση στην επίθεση στο Τελ Αβίβ
  12. Αυστηρή αστυνόμευση στην εθνική εορτή της Ινδίας
  13. Ο βρετανικός τύπος σήμερα
  14. Ισραηλινή απάντηση στην επίθεση στο Τελ Αβίβ
  15. Στο Ιράν ο Κόφι Ανάν
  16. Ένταση από την εκτόξευση Ινδικού πυραύλου
  17. Ασθενείς στο έλεος της αμέλειας
  18. Ειδικό βραβείο Όσκαρ στον Ρέντφορντ
  19. Νέες διαδηλώσεις με συγκρούσεις στην Αργεντινή
  20. Ένταση από την εκτόξευση Ινδικού πυραύλου
  21. ΕΙΤΖ: "Η χειρότερη επιδημία στην ιστορία"
  22. Καταδίκη Γάλλου αξιωματικού για τον πόλεμο της Αλγερίας
  23. Έρευνα για τα κινητά
  24. Ο βρετανικός τύπος σήμερα
  25. Νέες διαδηλώσεις με συγκρούσεις στην Αργεντινή
  26. Νέες διαδηλώσεις με συγκρούσεις στην Αργεντινή
  27. Στο Ιράν ο Κόφι Ανάν
  28. Ο βρετανικός τύπος σήμερα
  29. Αυτοκτόνησε πρώην αντιπρόεδρος της ΕΝΡΟΝ
  30. Ισραηλινή απάντηση στην επίθεση στο Τελ Αβίβ
  31. Ασθενείς στο έλεος της αμέλειας
  32. Νέες διαδηλώσεις στην Αργεντινή
  33. Στο Ιράν ο Κόφι Ανάν
  34. Ένταση από την εκτόξευση Ινδικού πυραύλου
  35. AIDS: "Η χειρότερη επιδημία στην ιστορία"
  36. Καταδίκη Γάλλου αξιωματικού για τον πόλεμο της Αλγερίας
  37. Έρευνα για τα κινητά
Διαδηλώσεις υπέρ του Αραφάτ στη Βηθλεέμ
BBC News
Παλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Βηθλεέμ

26.1.2002 22:39 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βηθλεέμ μετά τις δηλώσεις του προέδρου Μπους κατά του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Αραφάτ έναντι του Ισραήλ.

Στη Βηθλεέμ οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές εκδήλωσαν την υποστήριξή τους πρός τον Παλαιστίνιο ηγέτη και καταφέθηκαν κατά της Ουάσινγκτον, που όπως υπογράμμιζαν στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος, συνεχίζει να υποστηρίζει την "φλιοπόλεμη πολιτική" του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Ο κ. Αραφάτ δεν επέκρινε τις δηλώσεις Μπους ζήτησε όμως από τις ΗΠΑ να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προαγωγή της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα συνέστησε στους ακραίους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, δεσμεύθηκε όμως ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους.

Μπους: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται
BBC News
Aποφασισμένος ο πρόεδρος Μπους όσο ποτέ άλλοτε να ξεριζώσει την τρομοκρατία

26.1.2002 22:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους υπογράμμισε ότι "θα κάνει ό,τι είναι δυνατό" για να κερδίσει τη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και για να διατηρήσει την Αμερική "ασφαλή" .

Στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία πρός τον Αμερικανικό λαό ο κ. Μπους τόνισε ότι οι ΗΠΑ "δεν πρόκειται να επαναπαυθούν μέχρι την ολοκληρωτική ήττα της τρομοκρατίας σ' όλο τον κόσμο".

"Θα προστατεύσουμε το λαό μας με κάθε αναγκαίο μέσο" , είπε ο πρόεδρος Μπους. Και κατέληξε :

"Η μάχη κατα της τρομοκρατίας ξεκίνησε στο Αφγανιστάν αλλά δεν πρόκειται να τελειώσει στη χώρα αυτή. Η Αμερική δεν μπορεί να ησυχάσει αν πρώτα δεν έχουν ηττηθεί όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις".

Την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Μπους ανακοίνωσε αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 48 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες αυτές τα τελευταία είκοσι χρόνια, επισημαίνουν οι παρατηρητές.

Ενισχύεται η αμερικανική δύναμης στις Φιλιππίνες
BBC News
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μανίλα κατά της παρουσίας των Αμερικανών στη χώρα στρατιωτών

26.1.2002 22:14 (Ωρα Λονδίνου)
Αλλοι τριάντα Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αφιχθεί στις Φιλιππίνες για να συμμετάσχουν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με στόχο την αντιμετώπιση των μουσουλμάνων ανταρτών στην περιοχή.

Η ανάπτυξη της αμερικανικής δύναμης στη χώρα αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις επειδή το Σύνταγμα δεν προβλέπει την εγκατάσταση ξένης δύναμης στο έδαφος των Φιλιππίνων η τη συμμετοχή μιάς τέτοιας δύναμης σε πολεμικές επιχειρήσεις μέσα στην ίδια τη χώρα .

Οπως όμως υπογραμμίζουν η πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο και η Αμερικανική κυβέρνηση , η παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στις Φιλιππίνες εντάσσεται στη γενικότερη εκστρατεία των ΗΠΑ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Το ενδεχόμενο να υπάρχουν δεσμοί μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν , της Αλ Καίντα , και των φανατικών μουσουλμάνων της Νοτιοανατολικής Ασίας απασχολεί τους ειδικούς μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ , μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στη Νοτιοανατολική Ασία Τζόναθαν Χεντ.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι Μουσουλμάνοι τρομοκράτες της Σιγκαπούρης , της Μαλαισίας , της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων μέχρι πρόσφατα διατηρούσαν δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι διπλωμάτες από τη Δύση ανησυχούν , συνεχίζει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι. Δεν είναι όμως ακόμη πολύ σαφές πόσο στενοί είναι οι δεσμοί των τρομοκρατικών ομάδων της Νοτιοανατολικής Ασίας με την αλ Κάιντα , σημειώνει ο Τζόναθαν Χεντ.

Μοσουλμανικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την εγκαθίδρυση ισλαμικών θεοκρατικών καθεστώτων στην Ινδονησία η τη Μαλαισία δεν είναι κάτι το πρωτάκουστο και στις δύο αυτές χώρες. Εκατοντάδες ισλαμιστές από την περιοχή εκπαιδεύτηκαν στα στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν , κατά πάσα πιθανότητα όμως πολλοί λίγοι ενεργά υποστήριξαν τον μπιν Λάντεν .

Αυτό που πράγματι ανησυχεί του διπλωμάτες των χωρών της Δύσης , επισημαίνει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι , είναι το ενδεχόμενο ορισμένα μέλη της αλ Κάιντα μετά την εξάρθρωση τη ς οργάνωσης στο Αφγανιστάν να αναζητήσουν καταφύγιο στις δύσβατες και απόμερες περιοχές της Ινδονησίας.

Και η κατάσταση όσον αφορά την τρομοκρατία είναι, σε σχέση με την αχανή Ινδονησία, περισσότερο ασαφής στις Φιλιππίνες με τα 7 χιλιάδες και πλέον νησιά. Στη χώρα αυτή οι ΗΠΑ προτίθενται να στείλουν δύναμη 650 ανδρών για να βοηθήσουν στην πάταξη της τρομοκρατίας.

Οι δραστηριότητες των φανατικών μουσουλμάνων της οργάνωσης Αμπου Σαγιέφ περιορίζονται κυρίως στο Νότο , όπου υπάρχει συμπαγής μουσουλμανικός πληθυσμός και οι τάσεις για αυτονομία στην περιοχή του Μιντανάο είναι έντονες . Πρός το παρόν η Αμπού Σαγιέφ κρατά δύο Αμερικανούς ιεραποστόλους ως ομήρους , κατα τα φαινόμενα όμως δεν είχε πρόσφατα σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Τα μέλη της ενδιαφέρονται περισσότερο να αποκομίσουν λύτρα και να πλουτίσουν από τις απαγωγές, καταλήγει ο Τζόναθαν Χεντ .

Κακοκαιρία στη Βρετανία
BBC News
Το Southsea είναι μία από τις παραλιακές πολείς που την "πολιορκούν" οι άνεμοι και τα μανιασμένα κύματα

26.1.2002 21:50 (Ωρα Λονδίνου)
Θυελλώδεις άνεμοι συνεχίζουν να "σαρώνουν" στην κυριολεξία τη Βόρεια Αγγλια , τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δυτική Σκωτία. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ και εξακολουθούν να "ταλαιπωρούν" τα Βρετανικά Νησιά. Η ταχύτητα των ανέμων σε ορισμένες περιοχές ανέρχεται σε 80 χιλιόμετρα την ώρα. Δεν αποκλείεται να έχουμε και πλημμύρες.

Πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές στην κομητεία του CHECHIRE από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε ξαφνικά την περιοχή. Το "κακό" άρχισε από τη Βορειοανατολική Αγγλία. Στην περιοχή η ταχύτητα των ανέμων ήταν περίπου 60 χιλιόμετρα. Αργότερα η κακοκαιρία επεκτάθηκε και πρός το Νότο. Μεχρι χθες το βράδυ η συνεχής βροχόπτωση υποχρέωσε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να σημειωθούν πλημμύρες στην Ουαλλία, στην κεντρική και νοτιοδυτική Αγγλία.

Η ακτοφυλακή προειδοποιεί ότι πολλά μποφόρ πνέουν στη Βόρεια Θάλασσα , στην Ιρλανδική Θάλασσα και στα Στενά της Μάγχης . Στην περιοχή του Ντόβερ η ταχύτητα των ανένων ξεπέρασε τα 50 χιλιόμετρα , ενώ η ορατότητα λόγω της βροχής είναι πολύ χαμηλή .

Ιδιαίτερη προσοχή στο οδήγημα , συνιστούν οι αρχές . Στη Βορειοανατολική Σκωτία το πάχος του χιονιού έφθασε τα 10 εκατοστά . Οι δρόμοι έχουν παγώσει και ορισμένες περιοχές παραμένουν "κλειστές" για τα ΙΧ.

Θυελλώδεις άνεμοι από τον Ατλαντικό σαρώνουν τις Δυτικές ακτές και το "κακό" αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ.

Κινδυνεύει να πλημμυρίσει το Παρίσι
BBC News
Οι πλημμύρες στο Παρίσι το Μάρτιο, 2001

26.1.2002 21:59 (Ωρα Λονδίνου)
Δεν αποκλείεται οι πλημμύρες στο Παρίσι φέτος το χειμώνα να είναι ανάλογές με αυτές του 1910 , υποστηρίζουν Γάλλοι περιβαλλοντολόγοι.

Εκείνη τη χρονιά , η στάθμη των υδάτων του Σικουάνα έφθασε τα 8 μέτρα και 72 εκατοστά με αποτέλεσμα ο ποταμός να ξεχειλίσει και να καλύψει μεγάλο τμήμα της γαλλίκης πρωτεύουσα σχεδόν για δύο εβδομάδες .

Από τότε μέχρι σήμερα τέσσερα φράγματα έχουν ανεγερθή στην περιοχή του Παρισιού με αποτέλσμα να συμβάλλουν η στάθμη των υδάτων του ποταμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα .

Οπως όμως τονίζουν οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας για τα Φράγματα του Σικουάνα στην καλύτερη περίπτωση τα φράγματα αυτά μπορούν να μειώσουν τη στάθμη των υδάτων του ποταμού μόνο κατα ένα μέτρο.

Αν λοιπόν συνεχισθούν οι καταρρακτώδεις βροχές , φαινόμενο σύνηθες στη Γαλλία τα τελευταία τρία χρόνια , τότε είναι πολύ πιθανό η γαλλική πρωτεύουσα να μην αποφύγει τις πλημμύρες, εκτιμούν οι ειδικοί.

Στην περίπτωση αυτή θα καλυφθεί από τα νερα του Σικουάνα το κεντρικό Παρίσι και από τις δύο πλευρές του ποταμού . Η Εθνοσυνέλευση , το Μουσείο D'ORSAY , το Λούβρο , η Εθνική Βιβλιοθήκη , το υπουργείο των Οικονομικών και πολλές στάσεις του μετρό στο κέντρο της πόλης θα πλημμυρίσουν. Το 70% του παρισινού μετρό θα παραλύσει και ασφαλώς μαζί με τον υπόγειο θα έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό και ο εγκέφαλος της Γαλλίας , το Παρίσι .

Κηδεύτηκε ο Χομπέικα
BBC News
Πλήθος κόσμου έξω από την εκκλησία

26.1.2002 16:34 (Ωρα Λονδίνου)
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην κηδεία του δολοφονημένου Ελί Χομπέικα και των δύο από τους τρεις σωματοφύλακές του, οι οποίοι σκοτώθηκαν επίσης κατά την επίθεση δολοφονίας.

300 άτομα παρακολούθησαν την τελετή σε προάστειο της Βηρυττού ένω χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που ο σαρανταπεντάχρονος Χομπέικα δολοφονήθηκε με βόμβα την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση του Λιοβάνου απένειμε μεταθανάτια στον Χομπέικα παράσημο και στην κηδεία παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι.

Ο Χομπέικα ήταν αναμεμιγμένος στις σφαγές Παλαιστηνίων αμάχων στη Σάμπρα και Σατίλα τη Βυρηττό το 1982 κατά την Ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο.

Λίγο πριν το θάνατό του είχε προθυμοποιηθεί να καταθέσει σε Βελγικό δικαστήριο το οποίο εξετάζει κατήγορίες κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για εγκλήματα πολέμου κατά την επίθεση αυτή.

Διακοπή ρεύματος στο διαστημικό κέντρο
BBC News
Υπάρχουν φόβοι και για άλλες διακοπές ρεύματος

26.1.2002 16:11 (Ωρα Λονδίνου)
Τα Ρωσσικά αμυντικά συστήματα αντιμετώπισαν προβλήματα το Σάββατο ύστερα από διακοπή της παροχής ρεύματος σε κέντρο που ευθύνεται για τους στρατιωτικούς δορυφόρους και κάποιες λειτουργίες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η διακοπή στο κέντρο της χερσονήσου Καμτσάτκα οφείλεται σε απλήρωτους λογαριασμούς προς την τοπική εταιρία ρεύματος. Η διακοπή της λειτοθργίας των υπολογιστών του κέντροθ θα μπορούσε να προκαλέσει την απώλεια διαστημοπλοίων μεγάλης αξίας.

Την παρασκευή η κρατική εταιρία ρεύματος ξεκίνησε πρόγραμμα διακοπών παροχής προς πελάτες με πολλά χρέη. Εκτός από το διαστημικό κέντρο επηρεάστηκαν στρατιωτικές βάσεις και άλλες αμυντικές εγκαταστάσεις.

Η Καπριάτι κερδίζει το Αυστραλιανό Όπεν
BBC News
Η επιμονή της Καπριάτι της χαρίζει τη νίκη

26.1.2002 15:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η περσινή νικήτρια Τζένιφερ Καπριάτι νίκησε στο τένις τη Μαρτίνα Χίνγκις στον τελικό των γυναικών του Αυστραλιανού Όπεν. Η Αμερικανίδα κατάφερε να κερδίσει με 4-6, 7-6, 6-2 και να κερδίσει τον τρίτο της αγώνα Γκραν Σλαμ σε ένα χρόνο.

Η Καπριάτι κατάφερε να ανατρέψει την αρχική χαμηλή βαθμολογία της και να επικρατήσει παρά την αφόρητη ζέστη, η οποία εξάντλησε την Ελβετίδα αντίπαλό της.

Η Χίνγκις κέρδισε αγώνα Γκραν Σλαμ για τελευταία φορά το 1999. Απέδωσε την ήττα της σε κούραση λόγω της ζέστης και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Στον χτεσινό αγώνα η Καπριάτι διαφώνησε έντονα με τη διαιτησία προκαλώντας τις αντιδράσεις των θεατών, και η Χινγκις έλαβε προειδοποίηση για τη συμπεριφορά της, ενώ έγιναν επιπλέον διαλλείματα λογώ ζέστης.

Ο Κόφι Ανάν επαινεί το Ιράν
BBC News
Ο Ανάν δήλωσε ότι το Ιραν έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στο μέλλον του Αφγανιστάν

26.1.2002 15:18 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επαίνεσε και ευχαρίστησε την ιρανική ηγεσία για την υποστήριξή της προς στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Ο Κόφι Ανάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τις συνομιλίες του με τον ιρανό πρόεδρο Χαταμί σχετικά με την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και τη στήριξη της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας αυτής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην Τεχεράνη, Τζιμ Μιούιρ, η φιλική στάση του Κόφι Ανάν είναι αντίθετη προς την αμερικανική πλευρά, η οποία επικρίνει την στάση του Ιράν στο δυτικό Αφγανιστάν και τη θεωρεί παρέμβαση.

Το Ιράν στηρίζει την μεταβατική κυβέρνηση της Καμπούλ και έχει δεσμευτεί για οικονομική βοήθεια 500 εκ. δολαρίων, αλλά Τεχεράνη δεν κρύβει την ενόχλησή της για την αμερικανική επέμβαση, φοβούμενη την εγκαθίδρυση μιας φιλελεύθερης μόνιμης κυβέρνησης στην Καμπούλ, υποστηριζόμενης από τη Δύση .

Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε ότι το Ιράν προμήθευε στο παρελθόν όπλα στους Αφγανούς πολέμαρχους κατά των Ταλιμπάν, αλλά ότι αυτό σταμάτησε με την πτώση των Ταλιμπάν. "Είναι καθήκον όλων η στήριξη της προσωρινής διοίκησης της Καμπούλ", δήλωσε ο κος Χαραζί.

Η επίσκεψη του κου Ανάν, μέτα από σύντομες επισκέψεις στο Πακιστάν και την Καμπούλ, αποτελεί μέρος των προσπαθειών του ΟΗΕ να επηρεαστεί ο ρόλος του Ιράν στο Αφγανιστάν.

Το Ιράν έχει στενούς δεσμούς με το Αφγανιστάν και 1.5 εκατομύρια Αφγανοί πρόσφυγες φιλοξενούνται εκεί. Όμως στο Ιράν δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα αυτο.

Το Ιράν στηρίζει την μεταβατική κυβέρνηση της Καμπούλ και έχει δεσμευτεί για οικονομική βοήθεια 500 εκ. δολαρίων, αλλά Τεχεράνη δεν κρύβει την ενόχλησή της για την αμερικανική επέμβαση, φοβούμενη την εγκαθίδρυση μιας φιλελεύθερης μόνιμης κυβέρνησης στην Καμπούλ, υποστηριζόμενης από τη Δύση .

Αυστραλία: Εξαπλώνεται η διαμαρτυρία των προσφύγων
BBC News
Ένας άνδρας νοσηλεύεται μετά από απόπειρα απόδρασης από το στρατόπεδο Γούμερα

26.1.2002 14:15 (Ωρα Λονδίνου)
Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης της Αυστραλίας, εξαπλώνονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτικών προσφύγων και σε τρίτο στρατόπεδο. Οι πολιτικοί πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησής τους.

Πέντε άτομα βρίσκονται σε απεργία πείνας και αρνούνται το νερό στο κέντρο κράτησης Κέρτιν, 1300 χιλιόμετρα βόρεια του Πέρθ, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις εκδηλώσεις στα στρατόπεδα Γούμερα και Μαριμπίρνονγκ, δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Μετανάστευσης.

Άλλα πέντε άτομα, τέσσερις Ιρανοί και ένας Αφγανός, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο γιατί κατάπιαν αντισηπτικό.

Στο στρατόπεδο Γούμερα ένας άνδρας τραυματίστηκε κατά τη διαρκεια επισοδίων στα οποία περίπου 200 πολιτικοί πρόσφυγες, μερικοί από τους οποίους ήταν οπλισμένοι με κάγκελα, σκαρφάλωσαν σε στέγες φωνάζοντας "βίζα, βίζα". Ένας φρουρός τραυματίστηκε από πέτρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Γούμερα, Φιλ Μέρσερ, αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες πως κάποιοι κρατούμενοι έχουν νεφρικά προβλήματα και κάνουν αιμοπτύσεις. Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για νεκρούς.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ήρε τη διακοπή της επεξεργασίας των αιτήσεων των Αφγανών προσφύγων, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα στη Γούμερα, που βρίσκεται στη νότια έρημο της Αυστραλίας. Οι αρχές απελευθέρωσαν είκοσι άτομα των οποίων οι αιτήσεις έγιναν δεκτές, αλλά η επιτροπή που έκανε τις διαπραγματεύσεις θεωρεί ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν είναι επαρκή.

Οι κρατούμενοι θέλουν να μεταφερθούν σε άλλο χώρο,λιγότερο απομονωμένο και με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Συνολικά 211 άτομα, εκ των οπίων 35 παιδία, βρίσκονται σε απεργία πείνας. 45 από αυτούς έχουν ράψει τα στόματα τους, 15 αποπειράθηκαν να απαγχονιστούν και άλλοι κατάπιαν σαπούνι και παυσίπονα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ δήλωσε ότι η σκληρή μεταναστευτική πολιτική της κυβερνησής του δεν θα αλλάξει, παρά τις συνεχείς αναταραχές στη Γούμερα.

Ισραηλινή απάντηση στην επίθεση στο Τελ Αβίβ
BBC News
Έντονες πιέσεις στον Αραφάτ μετά την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ

26.1.2002 14:57 (Ωρα Λονδίνου)
Η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε εκ νέου τις εξτρεμιστικές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, εν μέσω πιέσεων που δέχεται ο Γιασέρ Αραφάτ από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η ανακοίνωση των Παλαιστινίων ακολούθησε ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινά F-16 έπληξαν παλαιστινιακές θέσεις ασφαλείας στην Τουλκαρέμ και την πόλη της Γάζας. Στη Γάζα στόχος ήταν κτίριο όπου μένουν επίλεκτα μέλη της φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ. Οι επιθέσεις έγιναν ως αντίποινα στην επίθεση αυτοκτονίας που έγινε χθες στο Τελ Αβίβ.

Οι Παλαιστηνιακές αρχές ζήτησαν από τους εξτρεμιστές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ και των Ισραηλινών. "Αυτές οι επιχειρήσεις δεν προωθούν τους εθνικούς μας στόχους", δήλωσαν.

Οι Παλαιστηνιακές αρχές ζήτησαν επίσης την επιστροφή στην περιοχή του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Άντονι Ζίνι, ο οποίος προσπαθούσε να μεσολαβήσει για ειρήνευση.

Οι Παλαιστίνιοι καταδίκασαν την επίθεση αυτοκτονίας αλλά αμφισβήτησαν και τη σκοπιμότητα των δηλώσεων αμερικανών αξιωματούχων και του προέδρου Μπους, ο οποίος είπε την Παρασκευή ότι ήταν "πολύ απογοητευμένος" από τις μέχρι τώρα προσπάθειες του Γιασέρ Αραφάτ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ανώτερος Παλαιστήνιος αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι ηαμερικανική στάση είναι άδικη προς τους Παλαιστηνίους και συμβάλλει στην αιματοχυσία.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντόρ Γκολντ, είπε στο BBC ότι η επίθεση στο Τελ Αβίβ δεν είχε εκδικητικό χαρακτήρα, αλλά εντάσσεται στην Παλαιστινιακή στρατηγική.

Αυστηρή αστυνόμευση στην εθνική εορτή της Ινδίας
BBC News
Επίδειξη ισχύος η παρέλαση

26.1.2002 14:23 (Ωρα Λονδίνου)
Περισσότεροι από 50 χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες υποστηριζόμενοι από αντιαεροπορικές οπλικές εγκαταστάσεις επιτηρούν τους εορτασμούς για την Ημέρα της Δημοκρατίας στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Δελχί.

Η στρατιωτική παρέλαση δίνει την ευκαιρία στους Ινδούς να επιδείξουν και την ισχύ του πυρηνικού τους οπλοστασίου, μία ημέρα μετά από την επιτυχημένη και αμφιλεγόμενη δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς.

Με την ευκαιρία πάντως της ινδικής εθνικής εορτής, ο Πακιστανός ηγέτης, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, διεμήνυσε στον Ινδό πρωθυπουργό, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, ότι προτίθεται να συμμετάσχει σε έναν σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο.

Η δοκιμή του πυραύλου Αγνί στην ανατολική Ινδία έγινε σε μία περίοδο έντασης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν -το οποίο, και αυτό διαθέτει δυνατότητα πυρηνικού οπλοστασίου.

Αναλυτές σε θέματα άμυνας πάντως εκτιμούν ότι η δοκιμή εντάσσεται στα αποτρεπτικά μέτρα της Ινδίας έναντι της Κϊνας.

Το Πακιστάν αποκήρυξε τη δοκιμή χαρακτηρίζοντάς την βλαβερή για την σταθερότητα της περιοχής και προειδοποίησε το Δελχί πως θα αντισταθεί σε κάθε επιθετική πράξη.

Ο βρετανικός τύπος σήμερα

26.1.2002 13:23 (Ωρα Λονδίνου)
Η αυτοκτονία του αντιπροέδρου του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Ένρον, η διαμάχη Εργατικών και Συντηρητικών για την ποιότητα των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα στην Βρετανία, αλλά και η απόσυρση της ΒΑ από το εγχείρημα της συμμαχίας της με την Αμέρικαν Αιρλάινς, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει στον κεντρικό της τίτλο "Επικεφαλής της χρεωκοπήσασας Ένρον αυτοκτονεί". Ακόμα υπάρχει θέμα για το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας όπου " Πατέρας επιτίθεται σε νοσοκομείο που είχε επιδοκιμάσει ο Μπλερ". Τέλος αναφέρεται στη δυνατότητα υποβολής μηνύσεων μέσω διαδικτύου.

Η Iντιπέντεντ στον κεντρικό της τίτλο αναφέρει ότι "υπάρχει πιθανότητα κατάρευσης του κατηγορητηρίου Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου" . Επισης στην πρωτη σελίδα πληροφορούμαστε για τα καιρικά φαινόμενα που δυσχεραίνουν τους οδηγούς στη Βρετανία αλλά και για την " αυτοκτονία κεντρικού προσώπου στο σκανδαλο της χρεωκοπημένης Ενρον"

Η Γκάρντιαν στον κεντρικό της τίτλο αναφέρεται στην εσωτερική κατάσταση στην Ζιμπάμπουε και χαρακτηριστικά σημειώνει "Ατιμασμενος, δαρμένος, σκοτωμένος : Το κόστος της κριτικής στον Μουγκάμπε". Ακόμα υπάρχει αναφορά στην αυτοκτονία του διευθυντικου στελέχους της Ενρον, αλλά και ότι " ο Τονι Μπλερ εξοργίζει τους Συντηρητικούς με την δήλωση θαυμασμού του προς τη λειτουργία του δημόσιου τομέα στην Βρετανία.

Η Tάιμς έχει στο κεντρικο της τίτλο " Εκατομμυριούχος αφεντικό της Ενρον βρέθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι". Σε αλλους τίτλους μαθαίνουμε για το τελος του ταξιδιού βρετανίδας με κωπηλατικό πλοιάριο απο την Τενερίφη στα Μπαρμπάντος.

Τέλος,η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς έχει σαν κεντρικό θέμα την αυτοκτονία του πρώην αντιπροέδρου της Ενρον αλλά και την εγκατάλειψη των σχεδίων της ΒΑ για στενή συνεργασία με την Αμέρικαν Αιρλάινς μετά τους εξωντωτικούς όρους που επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές ανταγωνισμου, που εκτος των αλλών ζητούσαν την εγκατέλειψ η απο την ΒΑ 224 δρομολογιών που πραγματοποιεί απο το βρετανικό αεροδρόμιο Χίθροου.

Ισραηλινή απάντηση στην επίθεση στο Τελ Αβίβ
BBC News
Ενας ισραηλινός τραυματίας μετά την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ

26.1.2002 11:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά F-16 έπληξαν παλαιστινιακές θέσεις ασφαλείας στην Τουλκαρέμ και την πόλη της Γάζας. Στη Γάζα στόχος ήταν κτίριο όπου μένουν επίλεκτα μέλη της φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ. Οι επιθέσεις έγιναν ως αντίποινα στην επίθεση αυτοκτονίας που έγινε χθες στο Τελ Αβίβ.

Οι Παλαιστίνιοι καταδίκασαν την επίθεση αυτοκτονίας αλλά αμφισβήτησαν και τη σκοπιμότητα των δηλώσεων αμερικανών αξιωματούχων και του προέδρου Μπους, ο οποίος είπε την Παρασκευή ότι ήταν "πολύ απογοητευμένος" από τις μέχρι τώρα προσπάθειες του Γιασέρ Αραφάτ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ανώτερος Παλαιστήνιος αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι ηαμερικανική στάση είναι άδικη προς τους Παλαιστηνίους και σθμβάλλει στην αιματοχυσία.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντόρ Γκολντ, είπε στο BBC ότι η επίθεση στο Τελ Αβίβ δεν είχε εκδικητικό χαρακτήρα, αλλά εντάσσεται στην Παλαιστινιακή στρατηγική.

Στο Ιράν ο Κόφι Ανάν
BBC News
Ο Ανάν δήλωσε ότι το Ιραν έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στο μέλλον του Αφγανιστάν

26.1.2002 11:02 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Ιράν βρίσκεται ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία αναφορικά με το μέλλον στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Ο Κόφι Ανάν θα συναντηθεί με τον ιρανό πρόεδρο Χαταμί και τον πνευματικό ηγέτη της χώρας Αγιατολλάχ Αλι Χαμενεϊ, με σκοπό να καθοριστεί ο ρόλος του Ιράν στην περιοχή. Ο κ. Ανάν δήλωσε ότι το Ιράν έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην σταθερότητα του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην Τεχεράνη, Τζιμ Μιούιρ, το έργο του Κόφι Ανάν είναι δύσκολο, καθώς η αμερικανική πλευρά επικρίνει την στάση του Ιράν στο δυτικό Αφγανιστάν, την οποία θεωρεί παρέμβαση.

Το Ιράν στηρίζει την μεταβατική κυβέρνηση της Καμπούλ και έχει δεσμευτεί για οικονομική βοήθεια 500 εκ. δολαρίων, αλλά Τεχεράνη δεν κρύβει την ενόχλησή της για την αμερικανική επέμβαση, φοβούμενη την εγκαθίδρυση μιας φιλελεύθερης μόνιμης κυβέρνησης στην Καμπούλ, υποστηριζόμενης από τη Δύση .

Ένταση από την εκτόξευση Ινδικού πυραύλου
BBC News
Η στιγμή της δοκιμής θωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη

26.1.2002 9:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί χαρακτήρισε τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς από τη χώρα του ως "ένα από τα πολλά βήματα για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας".

Η δοκιμή του πυραύλου Αγνί στην ανατολική Ινδία έγινε σε μία περίοδο έντασης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν -το οποίo διαθέτει επίσης δυνατότητα πυρηνικού οπλοστασίου.

Αναλυτές σε θέματα άμυνας πάντως εκτιμούν ότι η δοκιμή εντάσσεται στα αποτρεπτικά μέτρα της Ινδίας έναντι της Κϊνας.

Το Πακιστάν αποκήρυξε τη δοκιμή χαρακτηρίζοντάς την βλαβερή για την σταθερότητα της περιοχής και προειδοποίησε το Ν. Δελχί πως θα αντισταθεί σε κάθε επιθετική πράξη.

Ασθενείς στο έλεος της αμέλειας
BBC News
Η αποκάλυψη των γεγονότων έχει συγκλονίσει την Πολωνία

26.1.2002 11:39 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές στην πόλη Λοντζ της Πολωνίας ανακοίνωσαν ότι συγκέντρωσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πλήρωμα ασθενοφόρου άφησε ασθενή να πεθάνει επειδη είχαν λαβει χρήματα απο εργολάβο κηδειών.

Σύμφωνα με την έρευνα οι τραυματιοφορείς έδωσαν στον ασθενή υπερβολική ποσότητα φαρμάκου που επιταχύνει την έλευση του μοιράιου.

Ακόμα φάινεται ότι οι τραυματιοφορείς είχαν ειδική σχέση χρηματισμού με τοπικό εργολάβο κηδειών για κάθε πελάτη που του προσκόμιζαν.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κουασιεσνέφσκι, χαρακτήρισε τις αναφορές για το συμβάν τρομακτικές.

Ειδικό βραβείο Όσκαρ στον Ρέντφορντ
BBC News
Ο Ρέντφορντ είχε προταθεί για Όσκαρ το 1973 για το "Κεντρί"

26.1.2002 11:35 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ θα τιμηθεί με το ειδικό βραβείο Όσκαρ στην τελετή που θα γίνει στις 24 Μαρτίου.

Ο εξηντατετράχρονος ηθοποιός θα τιμηθεί για την υποστήριξή του προς τους ανεξάρτητους και πρωτοπόρους κινηματογραφιστές.

Εκτός από την πολύχρονη καριέρα του, η οποία περιλαμβάνει εμφανίσεις σε περισσότερες από 35 ταινίες, ο Ρέντφορντ είναι ο δημιουργός του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Σάντανς.Το ετήσιο αυτό φεστιβάλ είναι ένα από τα σημαντικότερα στο χώρο της ανεξάρτητης παραγωγής και τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει ταινίες που έγιναν εμπορικές επιτυχίες.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικής Τέχνης, Φρανκ Πίρσον, δήλωσε ότι η πίστη του Ρέντφορντ στον ανεξάρτητο κινηματογράφο είχε μεγάλη επίδραση στη βιομηχανία του κινηματογράφου ενώ οι νέοι κινηματογραφιστές θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την εκπαίδευση και την προβολή που τους παρέχει το Ινστιτούτο Σάντανς.

Με ειδικό βραβείο Όσκαρ θα τιμηθεί φέτος και ο ηθοποιός Σίντνει Πουατιέ.

Νέες διαδηλώσεις με συγκρούσεις στην Αργεντινή
BBC News
ενταση και απόγνωση από τους διαδηλωτές στην Αργεντινή

26.1.2002 10:14 (Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά την διαρκεια διαδηλώσεων στο Μπουένος Αιρες στην Αργεντινή.

Χιλιάδες άνθρωποι στην Αργεντινή συμμετείχαν σε πανεθνικη διαμαρτυρία εκφράζοντας την αντίθεση τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την διάσωση της οικονομίας της χώρας.

Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων τραυματίστηκαν κάποιοι πολίτες καθώς κάποιοι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότωφ. Η αστυνομία απάντησε με λαστιχένιες σφαίρες και ρίψη δακρυγόνων.

Οι διαδηλωτές είχαν στα χέρια τους άδειες κατσαρόλες θέλοντας να δειξουν την δυσκολία που έχουν τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Στην πρωτεύουσα Μπουένος Αιρες οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικιά ζητώντας της άρση των περιορισμών στις τράπεζικές συναλλαγές.

Ο ανταποκριτής του BBC από την Αργεντινή μεταδίδει ότι αν και οι συγκεντρώσεις αυτές έχουν παλμό, σε καμία περιπτωση δεν έχουν την δυναμική των διαδηλώσεων που οδήγησαν πριν μερικές εβδομάδες την χώρα στην αναταραχή και σε παραίτηση της κυβέρνησης.

Ένταση από την εκτόξευση Ινδικού πυραύλου
BBC News
Η στιγμή της δοκιμής θωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη

26.1.2002 9:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί χαρακτήρισε τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς από τη χώρα του ως "ένα από τα πολλά βήματα για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας".

Η δοκιμή του πυραύλου Αγνί στην ανατολική Ινδία έγινε σε μία περίοδο έντασης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν -το οποίo διαθέτει επίσης δυνατότητα πυρηνικού οπλοστασίου.

Αναλυτές σε θέματα άμυνας πάντως εκτιμούν ότι η δοκιμή εντάσσεται στα αποτρεπτικά μέτρα της Ινδίας έναντι της Κϊνας.

Το Πακιστάν αποκήρυξε τη δοκιμή χαρακτηρίζοντάς την βλαβερή για την σταθερότητα της περιοχής και προειδοποίησε το Ν. Δελχί πως θα αντισταθεί σε κάθε επιθετική πράξη.

ΕΙΤΖ: "Η χειρότερη επιδημία στην ιστορία"
BBC News
Η ασθένεια του ΕΙΤΖ απειλεί την ανθρωπότητα

26.1.2002 9:58 (Ωρα Λονδίνου)
Βρετανικό Ιατρικό Ινστιτούτο τονίζει ότι η ασθένεια του ΕΙΤΖ θα εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία χειρότερη από την πανώλη που είχε κοστίσει τη ζωή σε πάνω απο 40 εκατομμύρια ανθρώπους τον 14ο αιώνα.

Έκθεση του Ινστιτούτου που δημοσιεύθηκε στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση επισημαίνει ότι 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί παγκοσμίως από τον ιό HIV που προκαλεί τη νόσο και ήδη έχουν πεθάνει 25 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, ιατρός Πήτερ Λάμπτι, υπογράμμισε ότι αν δεν εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα 40 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι φορείς του ιού θα πεθάνουν πρόωρα.

Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη μετάδοση του ιού.

Καταδίκη Γάλλου αξιωματικού για τον πόλεμο της Αλγερίας
BBC News
Ο Οσαρεσές απέφυγε να καταδικαστεί σε φυλάκιση

26.1.2002 9:53 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο στο Παρίσι έκρινε έναν Γάλλο απόστρατο στρατηγό ένοχο επειδή δικαιολόγησε τις ωμότητες των Γάλλων στον πόλεμο της Αλγερίας, και τον καταδίκασε σε πρόστιμο 7500 ευρώ.

Ο Πολ Οσαρές, σε βιβλίο που εξέδωσε πέρσι είχε δηλώσει πως βασάνισε και σκότωσε 24 Αλγερινούς κρατουμένους κατά τη διάρκεια του αγώνα της ανεξαρτησίας της Αλγερίας και είπε πως δεν λυπάται για ό,τι συνέβη.

Ο στρατηγός κατέγραψε με λεπτομέρειες τις μεθόδους βασανισμού που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο της διοίκησης του, και είπε ότι αυτές ήταν γνωστές ως τα ανώτατα κλιμάκια της Γαλλικής ηγεσίας της εποχής.

Ο πόλεμος στην Αλγερία αποτελεί ένα από τα σκοτεινότερα κεφάλαια της σύγχρονης Γαλλικής Ιστορίας.

Βάσει της αμνηστίας που χορηγήθηκε μετά τον πόλεμο, ο Οσαρές δεν ήταν δυνατόν να καταδικαστεί για εγκλήματα που διέπραξε στη διάρκειά του.

Έρευνα για τα κινητά
BBC News
Δεν υπάρχουν ακόμα αδιάσειστες αποδείξεις πως τα κινητά είναι βλαβερά για την υγεία

26.1.2002 9:50 (Ωρα Λονδίνου)
Το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στην υγεία εγκαινιάζεται από τη βρετανική κυβέρνηση και τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να κοστίσει 7,4 εκατομμύρια λίρες, θα διερευνήσει εάν υπάρχουν βιολογικές επιπτώσεις από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.

Τέσσερεις ερευνητικές ομάδες θα επιχειρήσουν να αποκαλύψουν εάν η χρήση των κινητών τηλεφώνων αυξάνει τις πιθανότητες να προσβληθεί κανείς από καρκίνο ή λευχαιμία, ενώ ορισμένες άλλες θα ασχοληθούν με τις επιπτώσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Μία ακόμη ερευνητική ομάδα θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις επιπτώσεις στην οδική συμπεριφορά.

Πριν από δύο χρόνια μία ερευνητική ομάδα, εδώ στη Βρετανία, είχε ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να επιφέρει ασθένειες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα είχε ανακοινώσει ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά πρέπει να είναι περιορισμένη και αυτό γιατί η σωματική τους ανάπτυξη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η συχνή χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά μπορεί να έχει ορισμένες βιολογικές συνέπειες, για αυτό και οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των γονέων.

Ο βρετανικός τύπος σήμερα

26.1.2002 11:14 (Ωρα Λονδίνου)
Η αυτοκτονία του αντιπροέδρου του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Ένρον, η διαμάχη Εργατικών και Συντηρητικών για την ποιότητα των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα στην Βρετανία, αλλά και η απόσυρση της ΒΑ από το εγχείρημα της συμμαχίας της με την Αμέρικαν Αιρλάινς, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει στον κεντρικό της τίτλο "Επικεφαλής της χρεωκοπήσασας Ένρον αυτοκτονεί". Ακόμα υπάρχει θέμα για το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας όπου " Πατέρας επιτίθεται σε νοσοκομείο που είχε επιδοκιμάσει ο Μπλερ". Τέλος αναφέρεται στη δυνατότητα υποβολής μηνύσεων μέσω διαδικτύου.

Η Iντιπέντεντ στον κεντρικό της τίτλο αναφέρει ότι "υπάρχει πιθανότητα κατάρευσης του κατηγορητηρίου Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου" . Επισης στην πρωτη σελίδα πληροφορούμαστε για τα καιρικά φαινόμενα που δυσχεραίνουν τους οδηγούς στη Βρετανία αλλά και για την " αυτοκτονία κεντρικού προσώπου στο σκανδαλο της χρεωκοπημένης Ενρον"

Η Γκάρντιαν στον κεντρικό της τίτλο αναφέρεται στην εσωτερική κατάσταση στην Ζιμπάμπουε και χαρακτηριστικά σημειώνει "Ατιμασμενος, δαρμένος, σκοτωμένος : Το κόστος της κριτικής στον Μουγκάμπε". Ακόμα υπάρχει αναφορά στην αυτοκτονία του διευθυντικου στελέχους της Ενρον, αλλά και ότι " ο Τονι Μπλερ εξοργίζει τους Συντηρητικούς με την δήλωση θαυμασμού του προς τη λειτουργία του δημόσιου τομέα στην Βρετανία.

Η Tάιμς έχει στο κεντρικο της τίτλο " Εκατομμυριούχος αφεντικό της Ενρον βρέθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι". Σε αλλους τίτλους μαθαίνουμε για το τελος του ταξιδιού βρετανίδας με κωπηλατικό πλοιάριο απο την Τενερίφη στα Μπαρμπάντος.

Τέλος,η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς έχει σαν κεντρικό θέμα την αυτοκτονία του πρώην αντιπροέδρου της Ενρον αλλά και την εγκατάλειψη των σχεδίων της ΒΑ για στενή συνεργασία με την Αμέρικαν Αιρλάινς μετά τους εξωντωτικούς όρους που επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές ανταγωνισμου, που εκτος των αλλών ζητούσαν την εγκατέλειψ η απο την ΒΑ 224 δρομολογιών που πραγματοποιεί απο το βρετανικό αεροδρόμιο Χίθροου.

Νέες διαδηλώσεις με συγκρούσεις στην Αργεντινή
BBC News
ενταση και απόγνωση από τους διαδηλωτές στην Αργεντινή

26.1.2002 7:33 (Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά την διαρκεια διαδηλώσεων στο Μπουένος Αιρες στην Αργεντινή.

Χιλιάδες άνθρωποι στην Αργεντινή συμμετείχαν σε πανεθνικη διαμαρτυρία εκφράζοντας την αντίθεση τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την διάσωση της οικονομίας της χώρας.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν κάποιοι πολίτες καθώς κάποιοι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότωφ.

Η αστυνομία απάντησε με λαστιχένιες σφαίρες και ρίψη δακρυγόνων.

Οι διαδηλωτές είχαν στα χέρια τους άδειες κατσαρόλες θέλοντας να δειξουν την δυσκολία που έχουν τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Στην πρωτεουσα Μπουένος Αιρες οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικιά ζητώντας της αρση των περιορισμών στις τράπεζες.

Ο ανταποκριτής του BBC από την Αργεντινή μεταδίδει ότι αν και οι συγκεντρώσεις αυτές έχουν παλμό σε καμία περιπτωση δεν έχουν την δυναμική των διαδηλώσεων που ανάγκασαν πριν μερικές εβδομάδες την χώρα στην αναταραχή και σε παραίτηση της κυβέρνησης.

Νέες διαδηλώσεις με συγκρούσεις στην Αργεντινή
BBC News
ενταση και απόγνωση από τους διαδηλωτές στην Αργεντινή

26.1.2002 6:34 (Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά την διαρκεια διαδηλώσεων στο Μπουένος Αιρες στην Αργεντινή.

Χιλιάδες άνθρωποι στην Αργεντινή συμμετείχαν σε πανεθνικη διαμαρτυρία εκφράζοντας την αντίθεση τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την διάσωση της οικονομίας της χώρας.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν κάποιοι πολίτες καθώς κάποιοι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότωφ.

Η αστυνομία απάντησε με λαστιχένιες σφαίρες και ρίψη δακρυγόνων.

Οι διαδηλωτές είχαν στα χέρια τους άδειες κατσαρόλες θέλοντας να δειξουν την δυσκολία που έχουν τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Στην πρωτεουσα Μπουένος Αιρες οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικιά ζητώντας της αρση των περιορισμών στις τράπεζες.

Ο ανταποκριτής του BBC από την Αργεντινή μεταδίδει ότι αν και οι συγκεντρώσεις αυτές έχουν παλμό σε καμία περιπτωση δεν έχουν την δυναμική των διαδηλώσεων που ανάγκασαν πριν μερικές εβδομάδες την χώρα στην αναταραχή και σε παραίτηση της κυβέρνησης.

Στο Ιράν ο Κόφι Ανάν
BBC News
Ο Ανάν δήλωσε ότι το Ιραν έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στο μέλλον του Αφγανιστάν

26.1.2002 6:37 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Ιράν βρίσκεται ο γγ των ΗΕ, Κόφι Ανάν, για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία αναφορικά με το μέλλον στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Ο κ. Ανάν θα συναντηθεί με τον ιρανό πρόεδρο Χαταμί και τον πνευματικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλι Χαμενεί.

Ο κ. Ανάν δήλωσε ότι το Ιράν έχει σημαντικό ρόλο να παίξει.

Η Τεχεράνη στηρίζει την μεταβατική κυβέρνηση της Καμπουλ και έχει δεσμευτεί για οικονομική βοήθεια μισού δις δολαρίων.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν από τα ΗΕ οι προτάσεις τους για την επιστροφή του Αφγανιστάν σε σταθερή διακυβέρνηση.

Σε συνέντευξη τύπου στην Καμπούλ, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, διάβασε τον κατάλογο των ονομάτων 21 ατόμων που θα αναλάβουν τη σύσταση της λεγομένης "λόγια τζίργκα", του συμβουλίου των αρχηγών των φυλών και των εθνοτήτων της χώρας.

Η "λόγια τζίργκα" θα διορίσει την κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία στο Αφγανιστάν για διάστημα 18 μηνών μετά τη θητεία της κυβέρνησης Καρζάι.

Η επίσκεψη του Ανάν ήταν η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Ο Κόφι Ανάν ο οποίος έλαβε μέρος στη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν που έγινε στο Τόκυο, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από την οικονομική υποστήριξη που προσέφεραν διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμοί.

Ο βρετανικός τύπος σήμερα

26.1.2002 5:21 (Ωρα Λονδίνου)
Η αυτοκτονία του αντιπροέδρου του αμερικανικου ενεργειακού κολοσσού Ενρον, η διαμάχη εργατικών και Συντηριτικών αναφορικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών απο το Δημόσιο τομέα στην Βρετανία ,αλλά και η απόσυρση της ΒΑ από το εγχειρημα της συμμαχίας της με την Αμερικαν Αιρλινς είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου.

Η Daily Telegraph γράφει στον κεντρικό της τίτλο "επικεφαλής της χρεωκοπήσας Ενρον αυτοκτονεί". Ακόμα υπάρχει θέμα για τα τρωτα του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας οπου " Πατέρας επιτίθεται σε νοσοκομείο που είχε επιδοκιμάσει ο Μπλερ". Τέλος υπάρχει θέμα για την δυνατότητα υποβολής μηνύσεων μέσω διαδικτύου.

Ο Independent στον κεντρικό του τίτλο αναφέρει ότι "υπάρχει πιθανότητα το κατηγορητήριο Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου να καταρρεύσει" . Επισης στην πρωτη σελίδα πληροφουρούμαστε για τα καιρικά φαινόμενα που δυσχεραίνουν τους οδηγούς στην Βρετανια αλλά και για την " αυτοκτονιά κεντρικού προσώπου στο σκανδαλο της χρεωκοπημένης Ενρον"

O Guardian στον κεντρικό του τίτλο αναφέρεται στην εσωτερική κατάσταση στην Ζιμπάμπουε και χαρακτηριστικά σημειώνει " Ατιμασμενος,δαρμενος, σκοτωμενος : Το κόστος της κριτικής στον Μουκαμπε". Ακόμα υπάρχει αναφορά στην αυτοκτονία του διευθυντικου στελέχους της Ενρον, αλλά και ότι " ο Τονι Μπλερ εξοργίζει τους Συντηριτικούς με την δήλωση θαυμασμού για τον δημόσιο τομέα στην Βρετανία.

Οι Times έχουν στο κεντρικο τους τίτλο " Εκατομυριούχος αφεντικό της Ενρον βρεθηκε με μια σφαιρα στο κεφάλι". Σε αλλους τίτλους μαθαίνουμε για το τελος στο ταξίδι βρετανίδας με κωπηλατικό πλοιάριο απο την Τενερίφη στα Μπαρμπάντος.

Τέλος, και οι Financial Τimes έχουν κεντρικό θέμα την αυτοκτονία του πρώην αντιπροέδρου της Ενρον αλλά και την εγκατάλειψη των σχεδίων της ΒΑ για στενή συνεργασία με την Αμερικαν Αιρλινες μετά τους εξωντοτικους όρους που επέβαλαν οι αμερικανικες αρχές ανταγωνισμου που εκτος των αλλών ζητ ούσαν την εγκατέλειψη απο την ΒΑ 224 δρομολογιών που πραγματοποιεί απο βρετανικό αεροδρόμιο Χιθροου.

Αυτοκτόνησε πρώην αντιπρόεδρος της ΕΝΡΟΝ
BBC News
Η έδρα της ΕΝΡΟΝ στο Τέξας

26.1.2002 3:57 (Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός από πυροβολισμό στο κεφάλι βρέθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας ΕΝΡΟΝ, Κλιφ Μπάξτερ. Οι αστυνομικές αρχές της περιοχής Σούγκαρλαντ στο Τέξας ανακοίνωσαν ότι όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι ο 43χρονος Αμερικανός αφαίρεσε μόνος τη ζωή του.

"Είμεθα βαθύτατα συγκινημένοι από την τραγική απώλεια του φίλου και συναδέλφου μας, Κλιφ Μπάξτερ. Οι σκέψεις μας αλλά και οι προσευχές μας αυτή τη στιγμή προορίζονται για την οικογένεια και τους φίλους του αγαπημένου μας φίλου", αναφέρει με ανακοίνωσή της η χρεωκοπημένη πλέον εταιρεία.

Ο Μπάξτερ υπέβαλε την παραίτησή του από την Ένρον τον Μάιο του 2001, αρκετούς μήνες δηλαδή πριν την οικονομική κατάρρευση του ενεργειακού κολοσσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπάξτερ ήταν μεταξύ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας που κατηγορούνται ότι πούλησαν μετοχές πριν την κατάρρευση της ΈΝΡΟΝ, μια κίνηση που τους απέφερε τεράστια κέρδη.

Την περίοδο της παραίτησής του, ο τότε πρόεδρος της Ένρον, Τζεφ Σκίλινγκ, είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ότι "ο Μπάξτερ είχε συμβάλει σε τεράστιο βαθμό για την εξέλιξη και ανάπτυξη της ΈΝΡΟΝ". Σύμφωνα με φήμες ο Μπάξτερ παραιτήθηκε επειδή ήθελε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του.

Εν τω μεταξύ στο στόχαστρο της προανακριτικής ερευνας που διεξάγει το αμερικανικό Κογκρέσσο για την υποθεση της EΝΡΟΝ έχει βρεθεί η διεθνής εταιρία ορκωτών λογιστών Άρθουρ Αντερσεν, η οποία δεν μπόρεσε εως τώρα να δικαιολογησει το γιατί καταστράφησαν βασικά λογιστικά εγγραφα της ΕΝΡΟΝ που αν είχαν γίνει γνωστά ενδεχομένως να προλαμβάνονταν η ολοκληρωτική της κατάρρευση.

Η κατάρρευση της ΕΝΡΟΝ -η μεγαλύτερη χρεωκοπία εταρείας στην αμερικανική ιστορία- ξαφνιασε όλους τους αναλυτές καθώς, όπως λέει ο οικονομικός αναλυτης του ΒΒC, Άντριου Γουόκερ, η ΕΝΡΟΝ εθεωρείτο μια πολύ πετυχημένη επιχειρηση η οποια είχε αναπτυξει νέους τρόπους εκμετάλευσης της αγορας ενέργειας και διεθετε μια πολυ ισχυρη παρουσία στο χρηματιστήριο.

Αυτή ήταν η δημόσια εικόνα της ΕΝ ΡΟΝ έως τα τέλη του περασμένου χρόνου, αλλά οι διευθυντές της γνωρίζαν εκ των ένδον ότι τα πράγματα δεν ήταν ετσι και η εταιρεία βρισκονταν στα προθυρα της χρεωκοπίας.

Φροντισαν λοιπον να επωφεληθούν ρευστοποιώντας τα πακετα μετοχών που διεθεταν πριν την κατάρρευση αποκομίζοντας τεράστια κερδη.

Πολιτικοί κύκλοι στις ΗΠΑ θα ήθελαν και το επιδιώκουν να δωθει πολιτική διασταση στην περιπτωση της ΕΝΡΟΝ.

Η ΕΝΡΟΝ είναι γνωστόν ότι χρηματοδοτούσε την εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και στελεχών της κυβέρνησης, παράλληλα ομως χρηματοδοτούσε και δημοκρατικούς υποψηφίους.

Ισραηλινή απάντηση στην επίθεση στο Τελ Αβίβ
BBC News
Ενας ισραηλινός τραυματίας μετά την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ

26.1.2002 3:57 (Ωρα Λονδίνου)
Στόχους των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας έπληξαν ισραηλινά μαχητικά F-16. Οι επιδρομες των ισραηλινών αεροσκαφών ακολουθούν τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Τελ Αβίβ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κάνει σαφές ότι την ευθύνη για την αυτή στην οποία

τουλάχιστον 25 άτομα τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων τα τρία σοβαρά, φέρει ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η μαχητική οργάνωση Χαμάς είχε δηλώσει ότι θα έπαιρνε εκδίκηση για το θάνατο ενός ηγετικού στελέχους της, του Μπακέρ Χαμντάμ, που σκοτώθηκε από πύραυλο ισραηλινού ελικοπτέρου την ώρα που επέβαινε στο αυτοκίνητό του.

Οι Ισραηλινοί είχαν κατηγορήσει τον Χαμντάμ ότι είχε ανάμιξη στον πρόσφατο θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών σε φυλάκιο στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντόρ Γκολντ, είπε στο BBC ότι η επίθεση στο Τελ Αβίβ δεν είχε εκδικητικό χαρακτήρα, αλλά εντάσσεται στην Παλαιστινιακή στρατηγική.

"Aυτή η βομβιστική επίθεση", τόνισε ο Ντόρ Γκολντ, "δεν είναι πράξη εκδίκησης. Αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής που έχει ως στόχο την κλιμάκωσης της βίας, από την πλευρά όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, εναντίον του ισραηλινού λαού. Το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο και θα προστατεύσει το λαό του."

Η Παλαιστινιακή Αρχή, πάντως, με ανακοίνωσή της καταδίκασε την επίθεση στο Τελ Αβίβ.

Εν τω μεταξύ απογοητευμένος από τους χειρισμούς του Γιασέρ Αραφάτ δηλώνει ο πρόεδρος Μπους.

"Η παραγγελία όπλων δεν βοηθά στην πάταξη της τρομοκρατίας, αντίθετα την ενισχύει", υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην υπόθεση του πλοίου Καρίν Α , το οποίο μετέφερε οπλισμό με προορισμό την Παλαιστίνη.

Ασθενείς στο έλεος της αμέλειας
BBC News
Η αποκάλυψη των γεγονότων έχει συγκλονίσει την Πολωνία

26.1.2002 4:45 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές στην πόλη Λοντζ της Πολωνίας ανακοίνωσαν ότι συγκεντρωσαν στοιχεία που δείχνουν οτι πληρωμα ασθενοφόρου άφησε εν γνωση τους ασθενη να πεθάνει επειδη είχαν λαβει χρήματα απο εργολάβο κηδειών.

Σύμφωνα με την έρευνα οι τραυματιοφορείς έ4δωσαν στον ασθενη υπερβολική ποσότητα φαρμάκου που επιταχύνει την έλευση του μοιράιου.

Ακόμα φάινεται ότι οι τραυματιοφορείς είχαν ειδική σχέση χρηματισμού με τοπικό εργολάβο κηδειών για κάθε πελάτη που του προσκόμιζαν.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κουασιεσνεφσκι, χαρακτήρισε τις αναφορές για το συμβάν τρομακτικές.

Νέες διαδηλώσεις στην Αργεντινή

26.1.2002 4:13 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες άνθρωποι στην αργεντινή συμμετείχαν σε πανεθνικη διαμαρτυρία εκφράζοντας την αντίθεση τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την διάσωση της οικονομίας της χώρας.

Στην πρωτεουσα Μπουένος Αιρες οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικιά ζητώντας της αρση των περιορισμών στις τράπεζες.

Ο ανταποκριτής του BBC από την Αργεντινή μεταδίδει ότι αν και οι συγκεντρώσεις αυτές έχουν παλμό σε καμία περιπτωση δεν έχουν την δυναμική των διαδηλώσεων που ανάγκασαν πριν μερικές εβδομάδες την χώρα στην αναταραχή και σε παραίτηση της κυβέρνησης.

Στο Ιράν ο Κόφι Ανάν
BBC News
Ο Ανάν δήλωσε ότι το Ιραν έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στο μέλλον του Αφγανιστάν

26.1.2002 5:14 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Ιράν βρίσκεται ο γγ των ΗΕ, Κόφι Ανάν, για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία αναφορικά με το μέλλον στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Ο κ. Ανάν δήλωσε ότι το Ιράν έχει σημαντικό ρόλο να παίξει.

Η Τεχεράνη στηρίζει την μεταβατική κυβέρνηση της Καμπουλ και έχει δεσμευτεί για οικονομική βοήθεια εκατοντάδων εκατομυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν από τα ΗΕ οι προτάσεις τους για την επιστροφή του Αφγανιστάν σε σταθερή διακυβέρνηση.

Σε συνέντευξη τύπου στην Καμπούλ, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, διάβασε τον κατάλογο των ονομάτων 21 ατόμων που θα αναλάβουν τη σύσταση της λεγομένης "λόγια τζίργκα", του συμβουλίου των αρχηγών των φυλών και των εθνοτήτων της χώρας.

Η "λόγια τζίργκα" θα διορίσει την κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία στο Αφγανιστάν για διάστημα 18 μηνών μετά τη θητεία της κυβέρνησης Καρζάι.

Η επίσκεψη του Ανάν ήταν η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Ο Κόφι Ανάν ο οποίος έλαβε μέρος στη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν που έγινε στο Τόκυο, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από την οικονομική υποστήριξη που προσέφεραν διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμοί.

Ένταση από την εκτόξευση Ινδικού πυραύλου
BBC News
Η στιγμή της δοκιμής θωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη

26.1.2002 3:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί χαρακτήρισε τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς από τη χώρα του ως "ένα από τα πολλά βήματα για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας".

Η δοκιμή του πυραύλου Αγνί στην ανατολική Ινδία έγινε σε μία περίοδο έντασης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν -το οποίο, και αυτό διαθέτει δυνατότητα πυρηνικού οπλοστασίου.

Αναλυτές σε θέματα άμυνας πάντως εκτιμούν ότι η δοκιμή εντάσσεται στα αποτρεπτικά μέτρα της Ινδίας έναντι της Κϊνας.

Το Πακιστάν αποκήρυξε τη δοκιμή χαρακτηρίζοντάς την βλαβερή για την σταθερότητα της περιοχής και προειδοποίησε το Δελχί πως θα αντισταθεί σε κάθε επιθετική πράξη.

AIDS: "Η χειρότερη επιδημία στην ιστορία"
BBC News
Η ασθένεια του ΕΙΤΖ απειλεί την ανθρωπότητα

26.1.2002 4:47 (Ωρα Λονδίνου)
Βρετανικό Ιατρικό Ινστιτούτο τονίζει ότι η ασθένεια του AIDS θα εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία χειρότερη από την πανούκλα που είχε κοστίσει τη ζωή σε πάνω απο 40 εκατομμύρια ανθρώπους τον 14ο αιώνα.

Έκθεση του Ινστιτούτου που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση της Βρετανίας επισημαίνει ότι 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί την ασθένεια και ήδη έχουν πεθάνει 25 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, δόκτωρ Πήτερ Λάμπτη, υπογράμμισε ότι αν δεν εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε φθηνά φάρματα 40 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι φορείς του ιού θα πεθάνουν πρόωρα.

Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες οι κυβερνήσεις για να ενημερώσουν το κοινό πως μεταδίδεται ο ιός.

Καταδίκη Γάλλου αξιωματικού για τον πόλεμο της Αλγερίας
BBC News
Ο Οσαρεσές απέφυγε να καταδικαστεί σε φυλάκιση

26.1.2002 3:58 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο στο Παρίσι έκρινε ένας Γάλλο απόστρατο στρατηγό ένοχο επειδή δικαιολόγησε τις ωμότητες των Γάλλων στον πόλεμο της Αλγερίας και τον καταδίκασε σε πρόστιμο 6.500 δολαρίων.

Ο Πολ Οσαρεσές, σε βιβλίο που εξέδωσε πέρσι είχε δηλώσει πως βασάνισε και σκότωσε 24 Αλγερινούς κρατουμένους κατά τη διάρκεια του αγώνα της ανεξαρτησίας της Αλγερίας και είπε πως δεν λυπάται για ό,τι συνέβη.

Ο στρατηγός κατέγραψε με λεπτομέρειες τις μεθόδους βασανισμού που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο της διοίκησης του, και είπε ότι αυτές ήταν γνωστές ως τα ανώτατα κλιμάκια της Γαλλικής ηγεσίας της εποχής.

Ο πόλεμος στην Αλγερία αποτελεί ένα από τα σκοτεινότερα κεφάλαια της σύγχρονης Γαλλικής Ιστορίας.

Βάσει της αμνηστίας που χορηγήθηκε μετά τον πόλεμο, ο Οσαρεσές δεν ήταν δυνατόν να καταδικαστεί για εγκλήματα που διέπραξε στη διάρκειά του.

Έρευνα για τα κινητά
BBC News
Δεν υπάρχουν ακόμα αδιάσειστες αποδείξεις πως τα κινητά είναι βλαβερά για την υγεία

26.1.2002 3:58 (Ωρα Λονδίνου)
Το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στην υγεία εγκαινιάζεται από τη βρετανική κυβέρνηση και τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να κοστίσει 7,4 εκατομμύρια λίρες, αναμένεται να διερευνήσει εάν υπάρχουν βιολογικές επιπτώσεις από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.

Τέσσερεις ερευνητικές ομάδες θα επιχειρήσουν να αποκαλύψουν εάν η χρήση των κινητών τηλεφώνων αυξάνει τις πιθανότητες να προσβληθεί κανείς από καρκίνο ή λευχαιμία, ενώ ορισμένες άλλες θα ασχοληθούν με τις επιπτώσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Μία ακόμη ερευνητική ομάδα θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις επιπτώσεις στην οδική συμπεριφορά.

Πριν από δύο χρόνια μία ερευνητική ομάδα, εδώ στη Βρετανία, είχε ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να επιφέρει ασθένειες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα είχε ανακοινώσει ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά πρέπει να είναι περιορισμένη.

Και αυτό γιατί η σωματική τους ανάπτυξη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η συχνή χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά μπορεί να έχει ορισμένες βιολογικές συνέπειες, για αυτό και οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των γονέων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.