Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-01-13

  1. Περισσότερο χρόνο ζητά η Αργεντινή
  2. Υπουργοί του Ισραήλ δεν εγκρίνουν τις ενέργειες του στρατού
  3. 'Ο Γέρος και η Θάλασσα'
  4. Τρίαντα ακόμα αιχμάλωτοι Ταλιμπάν μεταφέρονται στην Κούβα
  5. Αιματηρή επίθεση στην Ινδία
  6. Ο Μπούς ζητάει διάλογο απο Ινδία και Πακιστάν
  7. Βίντεο απκαλύπτει "σενάρια τρόμου της Αλ Κάιντα"
  8. Απειλείται η ειρήνη στην Κολομβία
  9. Έρευνες για ελλειπή αντιπυρικά μέτρα στην Αυστραλία
  10. Επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ινδία
  11. Βροχή μετά από χρόνια ξηρασίας στο Αφγανιστάν
  12. Ένταση μεταξύ Ζιμπάμπουε και Βρετανίας
  13. Περισσότερο χρόνο ζητά η Αργεντινή
  14. Απεβίωσε ο Σάιρους Βανς
  15. Έρευνες για ελλειπή αντιπυρικά μέτρα στην Αυστραλία
  16. Αναζητώνται χρήματα για την Καμπούλ
  17. Χρήση κάναβης και αλκοόλ ο πρίγκιπας Χάρυ
  18. Η Ινδία χαιρετίζει τις δηλώσεις Μουσάραφ
  19. Απειλείται η ειρήνη στην Κολομβία
  20. Μη ικανοποιητικές οι προτάσεις δηλώνει ο Παστράνα.
  21. Ικανοποίηση της Δύσης από τις δηλώσεις Μουσάραφ.
  22. Μη ικανοποιητικές οι προτάσεις δηλώνει ο Παστράνα.
  23. Ρόμπερτ Μουγκάμπε - η Βρετανία διεξάγει πόλεμο εναντίον μας.
  24. Ενας βρετανός μεταξύ των αιχμαλώτων Ταλιμπάν
  25. Χόρχε Τοντέσκα - περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση της Αργεντινής θα πρέπει να δώσει το ΔΝΤ.
  26. Από τη νόσο του Αλτσχάϊμερ έπασχε ο Βάνς.
  27. Νέες πυρκαγιές ξεσπούν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία.
  28. Σε ειδικό κέντρο αποτοξίνωσης μεταφέρθηκε από τον πατέρα του ο νεαρός πρίγκηπας.
Περισσότερο χρόνο ζητά η Αργεντινή
BBC News
Οι Αργεντινοί δεν φαίνεται να δέχονται άλλη ανάμειξη του ΔΝΤ.

13.1.2002 22:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ενώ συνεχίζεται η οικονομική κρίση που μαστίζει την Αργεντινή, ο πρόεδρος Εδουάρντο Ντουάλντε ανακοίνωσε οτι το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών - που απαγορεύει στους πελάτες των τραπεζών να κάνουν αναλήψεις απο τους λογαριασμούς τους - πρέπει να συνεχιστεί.

Όμως ο κ. Ντουάλντε χαρακτήρισε το μέτρο αυτό ως βόμβα που εάν εκραγεί "όλοι θα χάσουν τις οικονομίες τους και το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει.

Νωρίτερα, ο νέος υφυπουργός οικονομικών της Αργεντινής προέβη σε επικριτικά σχόλια για τις συνεχείς παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Αργεντινής να ανορθώσει την οικονομία της χώρας.

Ο Χόρχε Τοντέσκα, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας που πραγματοποιεί η Αργεντινή να εξέλθει από την κρίση, δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μιλά λιγότερο και να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο.

Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία ανακοίνωσε οτι είναι πρόθυμη να εισαγάγει περισσότερα αυτοκίνητα απο την Αργεντινή προκειμένου να βοηθήσει τη γείτονα χώρα να εξέλθει απο την οικονομική κρίση.

Υπουργοί του Ισραήλ δεν εγκρίνουν τις ενέργειες του στρατού
BBC News
Ισραηλινά άρματα μάχης σε παλαιστινιακό οικισμό.

13.1.2002 21:52 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης άσκησαν κριτική στην ενέργεια του Ισραηλινού στρατού να κατεδαφίσει 50 σπίτια Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη Πέμπτη, ως αντίποινα για την επίθεση της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς σε ισραηλινό φυλάκιο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες .

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, δήλωσε οτι δεν είναι σίγουρος για το κατά πόσο μια διαφορετική απάντηση θα ήταν καλύτερη. Ωστόσο πρόσθεσε οτι καταστράφηκαν μόνο σπίτια που σχετίζονταν με την τρομοκρατία.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ματάν Βιλνάι, είπε οτι δεν έχει αντίρρηση ως προς την κατεδάφιση παλαιστινιακών οικημάτων όταν πρόκειται για την προστασία των Ισραηλινών στρατιωτών, αλλά πρόσθεσε οτι θα έπρεπε να προσφέρεται στους Παλαιστινίους που χάνουν τα σπίτια τους εναλλακτική κατοικία.

'Ο Γέρος και η Θάλασσα'
BBC News
O Έρνεστ Χέμινγκγουέι

13.1.2002 22:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ψαράς απο την Κούβα, που ενέπνευσε τον συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγκγουέι να γράψει το μυθιστόρημα ' Ο Γέρος και η Θάλασσα, πέθανε σε ηλικία 104 ετών.

Το όνομα του ήταν Γκρεγκόριο Φουέντες και ήταν ο καπετάνιος του σκάφους του Χέμινγκγουέι, όταν ο συγγραφέας ζούσε στην Κούβα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Φουέντες αποτελούσε αξιοθέατο για τους τουρίστες που επισκέπτονταν το μικρό χωριό Κοχιμάρ, ανατολικά της Αβάνας, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Τρίαντα ακόμα αιχμάλωτοι Ταλιμπάν μεταφέρονται στην Κούβα
BBC News
Κάτω απο δρακόντια μέτρα ασφαλείας η επιβίβαση των αιχμαλώτων στο αμερικανικό αεροσκάφος.

13.1.2002 20:02 (Ωρα Λονδίνου)
Τριάντα ακόμα Ταλιμπάν και μαχητές της Αλ Κάιντα που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι απο τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, μεταφέρονται με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος στην βάση Γκουαντανάμο, στην Κούβα.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα αιχμαλώτων που μεταφέρεται στη ναυτική βάση μετά τους είκοσι κρατουμένους που μεταφέρθηκαν εκεί την Παρασκευή κάτω απο δρακόντια μέτρα ασφαλείας.

Όπως και την προηγούμενη φορά έτσι και τώρα τα πρόσωπα των αιχμαλώτων ήταν καλυμμένα με κουκούλες και τα χέρια τους δεμένα.

Στην Κούβα θα μεταφερθούν συνολικά περίπου 400 αιχμάλωτοι οι οποίοι τώρα βρίσκονται στην πόλη Κανταχάρ. Οι ΗΠΑ αρνούνται να μεταχειριστούν τα μέλη της Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν σαν αιχμάλωτους πολέμου.

Εν τω μεταξύ οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν πιθανές βάσεις της Αλ Κάιντα στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Αιματηρή επίθεση στην Ινδία
BBC News
Xάρτης της περιοχής

13.1.2002 19:41 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βορειο- ανατολική Ινδία όταν περισσότεροι απο 20 βαρυά οπλισμένοι άντρες άνοιξαν πύρ εναντίον πολιτών σε πολυσύχναστη αγορά.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην Tripura. Αρκετοί είναι οι βαρυά τραυματισμένοι και ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Η αστυνομία πιστεύει οτι για την επίθεση ευθύνεται η οργάνωση Εθνικό Απελευθερωτικο Μέτωπο της Tripura.

Τα θύματα στην πλειοψηφία τους ήταν Βεγγαλέζοι άποικοι, τους οποίους οι αντάρτες θέλουν να απομακρύνουν απο την περιοχή.

Η επίθεση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών.

Ο Μπούς ζητάει διάλογο απο Ινδία και Πακιστάν
BBC News
Ο στρατηγός Μουσάραφ απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

13.1.2002 19:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν, τους ζήτησε να ακολουθήσουν τη διπλωματική οδό προκειμένου να αποκλιμακωθεί η μεταξύ τους ένταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές δυτικές κυβερνήσεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Πακιστάν, στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, που είχαν στόχο την βελτίωση των σχέσεων με την Ινδία και την αντιμετώπιση των ακραίων ισλαμιστών.

Ο στρατηγός Μουσάραφ εξήγγειλε σειρά μέτρων, έθεσε εκτός νόμου πέντε οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και δύο αυτονομιστικές ομάδες από το Κασμίρ, τις οποίες η Ινδία κατηγορεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.

Η ινδική κυβέρνηση χαιρέτισε τις δηλώσεις του Πακιστανού ηγέτη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασουάντ Σινγχ, τόνισε πάντως ότι η χώρα του περιμένει να διαπιστώσει την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος Μουσάραφ και υποσχέθηκε οτι για κάθε βήμα που θα κάνει το Πακιστάν η Ινδία θα κάνει δύο.

Ο Τζώρτζ Μπούς κατέστησε σαφές οτι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις για να διαπιστώσει εάν το Πακιστάν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Πάντως οι πακιστανικές αρχές έκλεισαν τα γραφεία των πέντε οργανώσεων που τέθηκαν εκτός νόμου και άρχισαν να συλλαμβάνουν μέλη τους.

Βίντεο απκαλύπτει "σενάρια τρόμου της Αλ Κάιντα"
BBC News
Στόχος: σημαντικά πρόσωπα σε αγώνα γκολφ

13.1.2002 18:50 (Ωρα Λονδίνου)
H Αυστραλιανή τηλεόραση ( ABC) μετέδωσε αποσπάσματα απο βίντεο, που όπως λέγεται, παρουσιάζει μαχητές της Αλ Κάιντα να εκπαιδεύονται για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, η εκπαίδευση περιλαμβάνει σενάριο για επίθεση σε αυτοκινητοπομπή επισήμων και ένα σχέδιο δολοφονίας σημαντικών προσώπων σε τουρνουά γκόλφ.

To ABC ανακοίνωσε οτι προμηθεύτηκε αυτή την κασέτα απο στρατιώτες της Βορείου Συμμαχίας που την βρήκαν τυχαία καθώς έψαχναν για ίχνη των Ταλιμπάν.

Σε μια σκηνή το βίντεο παρουσιάζει τους μαχητές της Αλ Κάιντα να κρατούν σάκους του γκόλφ και να επιτίθενται εναντίον των υποτιθέμενων στόχων τους με ρουκέτες.

Απειλείται η ειρήνη στην Κολομβία
BBC News
Ο στρατός εντείνει τα μέτρα ασφαλείας

13.1.2002 19:23 (Ωρα Λονδίνου)
Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία. Oι αντάρτες της οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Ομάδες της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσαν οτι αποσύρονται απο τον ασφαλή θύλακα τον οποίο κατείχαν κατά τη διάρκεια των τριών ετών των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Άντρες Παστράνα απέρριψε ως μη ικανοποιητικές τις προτάσεις που του είχε διαβιβάσει FARC για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι αντάρτες είχαν καταλήξει στις προτάσεις αυτές μετά από διήμερες διαβουλεύσεις με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Τζέιμς Λε Μόιν.

Ο πρόεδρος Παστράνα,όμως, είπε ότι οι προτάσεις δεν αγγίζουν βασικά θέματα όπως την απαίτηση να σταματήσουν οι αντάρτες τις επιθέσεις και τις απαγωγές.

Έδωσε διορία 48 ωρών στους αντάρτες να εγκαταλείψουν τον ασφαλή θύλακα που κατέχουν στα νότια της χώρας, ειδάλλως ο στρατός θα αρχίσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει το θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν από τρία χρόνια.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κολομβία εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των περίπου 100.000 ανθρώπων που ζουν στο θύλακα ασφαλείας σε περίπτωση επέμβασης των κυβερνητικών δυνάμεων.

Έρευνες για ελλειπή αντιπυρικά μέτρα στην Αυστραλία
BBC News
Για αμέλεια στην πρόληψη πυρκαγιών κατηγορείται η τοπική κυβένρηση

13.1.2002 14:01 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς νέες πυρκαγιές ξεσπούν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, οι αρχές εξετάζουν καταγγελίες πως η τοπική κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Οι ανακρίσεις που διεξάγονται έχουν ως στόχο να διαπιστώσουν εάν αληθεύουν οι κατηγορίες ότι η κυβέρνηση της πολιτείας είχε περιορίσει το πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών λίγο πριν ξεσπάσουν οι φετινές μεγάλες φωτιές που έχουν καταστρέψει πάνω από 120 κατοικίες και 600 χιλιάδες εκτάρια γύρω από το Σίδνεϋ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ το 1993 είχαν αποψιλωθεί σχεδόν 50 χιλιάδες εκτάρια θαμνώδους έκτασης, πέρυσι αποψιλώθηκαν λιγότερα από 20 χιλιάδες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας, Τζον Άντερσον, είπε ότι τα μέτρα πρόληψης στην περιοχή δεν επαρκούσαν.

Επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ινδία
BBC News
Ο κ.Ζιου Ρονγκγί επισκέφθηκε αρχικά το Ταζ Μαχάλ

13.1.2002 14:36 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ζιου Ρονγκγί, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, την πρώτη Κινέζου πρωθυπουργού στη χώρα, εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Η εξαήμερη επίσκεψη ξεκίνησε από το μνημείο του Ταζ Μαχάλ στην Άγκρα της βόρειας Ινδίας.

Σκοπός της παρουσίας του κ.Ρονγκγί στην Ινδία είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Τζασουάντ Σινχγ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Κίνα αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο διαμεσολάβησης του Πεκίνου για την επίλυση της κρίσης με το Πακιστάν σχετικά με την τύχη του Κασμίρ.

Η Ινδία και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε διπλωματικές προστριβές σχετικά με τα σύνορά τους, ενώ η Νταραμσάλα, στη βόρεια Ινδία, αποτελεί την κατοικία του εξόριστου Θιβετιανόυ ηγέτη, Δαλάι Λάμα, και των ακολούθων του. Ορισμένοι εξ'αυτών μάλιστα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Δελχί για την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού.

Βροχή μετά από χρόνια ξηρασίας στο Αφγανιστάν
BBC News
Πόλεμος και ξηρασία ταλαιπώρησαν τους Αφγανούς

13.1.2002 14:23 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από τρία χρόνια ξηρασίας, άρχισε να βρέχει σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν.

Η ξηρασία που έπληξε τη χώρα ήταν η χειρότερη εδώ και δεκάδες χρόνια και είχε μετατρέψει καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε ερήμους επιδεινώνοντας την κατάσταση για εκατομμύρια Αφγανούς που υπέφεραν ήδη από τις συνέπειες του πολέμου.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Καμπούλ μεταδίδει ότι οι κάτοικοι χάρηκαν με τη βροχόπτωση, αλλά σημειώνει ότι είναι μόλις η δεύτερη φορά που βρέχει αυτό το χειμώνα κάτι που περιορίζει τον ενθουσιασμό τους.

Εξάλλου, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι ανθρωπιστικές αποστολές του αντιμετωπίζουν εμπόδια εξαιτίας του χιονιού στις ορεινές περιοχές κοντά στην πόλη Τσανγκτσαράν, στο κεντρικό Αφγανιστάν.

Ένταση μεταξύ Ζιμπάμπουε και Βρετανίας
BBC News
Ο Μουγκάμπε ελπίζει να βρεί υποστήριξη στη σύνοδο του Μαλάουϊ.

13.1.2002 13:41 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, κατήγγειλε και πάλι τη βρετανική πολιτική απέναντι στη χώρα του, σημειώνοντας πως η Βρετανία διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ζιμπάμπουε.

Ο κ. Μουγκάμπε κατηγόρησε το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ ότι θέλει μια δική του έκδοση αποικιοκρατίας στη Ζιμπάμπουε και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα προβάλλει αντίσταση.

Οι δηλώσεις του έγιναν κατά την άφιξή του στο Μαλάουϊ για τη σύνοδο των ηγετών της περιοχής.

Οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ζιμπάμπουε έχουν επιδυνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με τη Βρετανία να εκφράζει ανησυχίες για τη βία που οι υποστηρικτές του κ. Μουγκάμπε εξαπολύουν εναντίον τόσο των πολιτικών του αντιπάλων όσο και λευκών γαιοκτημόνων.

Εν τω μεταξύ, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ στη Βρετανία εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του Τόνι Μπλέρ για την απέλαση προσφύγων από την Ζιμπάμπουε που ζητούν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία.

Οι απελάσεις γίνονται παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πληροφορίες πως οι πρόσφυγες που επιστρέφουν στην Ζιμπάμπουε συλλαμβάνονται από άτομα της μυστικής αστυνομίας του προέδρου Μουγκάμπε.

Πολλοί από τους πρόσφυγες αυτούς με την επιστροφή τους στη Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζουν φρικτά βασανιστήρια, ακόμα και θάνατο.

Περισσότερο χρόνο ζητά η Αργεντινή
BBC News
Οι Αργεντινοί δεν φαίνεται να δέχονται άλλη ανάμειξη του ΔΝΤ.

13.1.2002 14:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος υφυπουργός οικονομικών της Αργεντινής προέβη σε επικριτικά σχόλια για τις συνεχείς παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Αργεντινής να ανορθώσει την οικονομία της χώρας.

Ο Χόρχε Τοντέσκα, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας που πραγματοποιεί η Αργεντινή να εξέλθει από την κρίση, δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μιλά λιγότερο και να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο.

Τα σχόλια του κ Τοντέσκα έγιναν ενώ ο πρόεδρος της χώρας συναντούσε τους οικονομικούς συμβούλους του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης των οικονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο λαό της Αργεντινής.

Απεβίωσε ο Σάιρους Βανς
BBC News
Μακρά ήταν η υπηρεσία του Σάϊρους Βάνς στην διεθνή διπλωματία.

13.1.2002 13:52 (Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε σε ηλικία 84 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σάιρους Βανς.

O Σάϊρους Βάνς έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση του προέδρου Τζίμι Κάρτερ το 1980, διαφωνώντας με την απόπειρα διάσωσης των αμερικανών ομήρων στο Ιράν.

Ο κ.Βανς διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ ενώ βοήθησε και στις διαπραγματεύσεις για υπογραφή συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Το 1991 επανήλθε στο διπλωματικό προσκήνιο βοηθώντας στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Κροατίας.

Έρευνες για ελλειπή αντιπυρικά μέτρα στην Αυστραλία
BBC News
Για αμέλεια στην πρόληψη πυρκαγιών κατηγορείται η τοπική κυβένρηση

13.1.2002 14:01 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς νέες πυρκαγιές ξεσπούν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, οι αρχές εξετάζουν καταγγελίες πως η τοπική κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Οι ανακρίσεις που διεξάγονται έχουν ως στόχο να διαπιστώσουν εάν αληθεύουν οι κατηγορίες ότι η κυβέρνηση της πολιτείας είχε περιορίσει το πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών λίγο πριν ξεσπάσουν οι φετινές μεγάλες φωτιές που έχουν καταστρέψει πάνω από 120 κατοικίες και 600 χιλιάδες εκτάρια γύρω από το Σίδνεϋ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ το 1993 είχαν αποψιλωθεί σχεδόν 50 χιλιάδες εκτάρια θαμνώδους έκτασης, πέρυσι αποψιλώθηκαν λιγότερα από 20 χιλιάδες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας, Τζον Άντερσον, είπε ότι τα μέτρα πρόληψης στην περιοχή δεν επαρκούσαν.

Αναζητώνται χρήματα για την Καμπούλ
BBC News
Απαραίτητη η εξεύρεση χρημάτων για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν

13.1.2002 12:31 (Ωρα Λονδίνου)
Κορυφαίος Αμερικανός πολιτικός, ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μπίντεν, που επισκέπτεται το Αφγανιστάν, κάλεσε τη Δύση να αποδεσμεύσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια του καθεστώτος των Ταλεμπάν προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

Ο κ.Μπίντεν, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι πρέπει να εξευρεθούν χρήματα για την πληρωμή μισθών και την προμήθεια βασικών υλικών, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες και όχι εβδομάδες ή μήνες.

Ο υπουργός Σχεδιασμού του Αφγανιστάν είπε ότι αυτή τη στιγμή τα ταμεία της αφγανικής κυβένρησης είναι άδεια.

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι για διασπάθιση χρημάτων από κυβερνητικά στελέχη και για επιλεκτική, ανάλογα με τη φυλή, επιλογή κυβερνητικών υπαλλήλων για τη στελέχωση σηματικών θέσεων.

Χρήση κάναβης και αλκοόλ ο πρίγκιπας Χάρυ
BBC News
Σε ηλικία 16 ετών οδηγήθηκε σε σύμβουλο αποτοξίνωσης ο πρίγκιπας Χάρυ

13.1.2002 12:42 (Ωρα Λονδίνου)
Εκπρόσωπος του πρίγκιπα Καρόλου, διαδόχου του βρετανικού θρόνου, επιβεβαίωσε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο δεύτερος γιός του Καρόλου, ο πρίγκηπας Χάρυ, κατανάλωσε αλκοόλ και κάπνισε ινδική κάναβη παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα καθώς και ότι ο πρίγκιπας Κάρολος πήγε το γιο του πέρισυ σε σύμβουλο σε ειδικό κέντρο αποτοξίνωσης στο νότιο Λονδίνο, όπου όμως παρέμεινε μόνο για λίγη ώρα και χωρίς να χρειαστεί να συσταθεί κάποια ειδική θεραπεία. "Οι ισχυρισμοί ότι ο 17χρονος πλέον πρίγκιπας Χάρυ κάνει συστηματική χρήση κάναβης αποτελεί υπερβολή", δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ο νεαρός πρίγκηπας επέστρεψε από τότε στο σχολείο όπου και συνεχίζει τα μαθήματά του ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρίγκιπα Καρόλου, η οικογένεια θεωρεί το θέμα λήξαν.

Πριν από 40 χρόνια ο Κάρολος είχε προκαλέσει σάλο όταν, όντας 14 ετών, είχε παραγγείλει αλκοολούχο ποτό - τσέρι μπράντυ - σε παμπ της Σκωτίας.

Η Ινδία χαιρετίζει τις δηλώσεις Μουσάραφ
BBC News
Ο στρατηγός Μουσάραφ απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

13.1.2002 12:02 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές δυτικές κυβερνήσεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Πακιστάν, στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, που είχαν στόχο την αποκλιμακωση της έντασης με την Ινδία και την αντιμετώπιση των ακραίων ισλαμιστών.

Ο στρατηγός Μουσάραφ εξήγγειλε σειρά μέτρων, έιεσε εκτός νόμου πέντε οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και δύο αυτονομιστικές ομάδες από το Κασμίρ, τις οποίες η Ινδία κατηγορεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.

Η ινδική κυβέρνηση χαιρέτισε τις δηλώσεις του Πακιστανού ηγέτη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασουάντ Σινγχ, τόνισε πάντως ότι η χώρα του περιμένει να διαπιστώσει την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος Μουσάραφ και υποσχέθηκε οτι για κάθε βήμα που θα κάνει το Πακιστάν η Ινδία θα κάνει δύο.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, πάντως, σημείωσε ότι το Δελχί απορρίπτει την ιδέα να διευθετηθεί η διένεξη για το Κασμίρ με τη διαμεσολάβηση τρίτων.

Παράλληλα ο κ.Σινγχ εξέφρασε απογοήτευση για την άρνηση του Πακιστάν να παραδώσει τους 20 που το Δελχί θεωρεί υπευθύνους για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.

Πάντως στο Πακιστάν οι αρχές έκλεισαν τα γραφεία των πέντε οργανώσεων που τέθηκαν εκτός νόμου και άρχισαν να συλλαμβάνουν μέλη τους.

Απειλείται η ειρήνη στην Κολομβία
BBC News
Ο στρατός εντείνει τα μέτρα ασφαλείας

13.1.2002 12:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Άντρες Παστράνα απέρριψε ως μη ικανοποιητικές τις προτάσεις που του είχε διαβιβάσει η ηγεσία της ανταρτικής οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Ομάδες της Κολομβίας (FARC) για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι αντάρτες είχαν καταλήξει στις προτάσεις αυτές μετά από διήμερες διαβουλεύσεις με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Τζέιμς Λε Μόιν.

Ο πρόεδρος Παστράνα,όμως, είπε ότι οι προτάσεις δεν αγγίζουν βασικά θέματα όπως την απαίτηση να σταματήσουν οι αντάρτες τις επιθέσεις και τις απαγωγές.

Έδωσε διορία 48 ωρών στους αντάρτες να εγκαταλείψουν τον ασφαλή θύλακα που κατέχουν στα νότια της χώρας, ειδάλλως ο στρατός θα αρχίσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει τον θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν από τρία χρόνια.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κολομβία εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των περίπου 100.000 ανθρώπων που ζουν στο θύλακα ασφαλείας σε περίπτωση επέμβασης των κυβερνητικών δυνάμεων.

Μη ικανοποιητικές οι προτάσεις δηλώνει ο Παστράνα.
BBC News
Ο στρατός εντείνει τα μέτρα ασφαλείας

13.1.2002 6:41 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Άντρες Παστράνα απέρριψε ως μη ικανοποιητικές τις προτάσεις που του είχε στείλει η ηγεσία της ανταρτικής οργάνωσης FARC για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι αντάρτες είχαν καταλήξει στις προτάσεις αυτές μετά από διήμερες διαβουλεύσεις με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Τζέιμς Λε Μόιν. Αλλά ο πρόεδρος Παστράνα είπε ότι οι προτάσεις δεν αγγίζουν βασικα θέματα όπως την απαίτηση να σταματήσουν οι αντάρτες τις επιθέσεις και τις απαγωγές.

Έδωσε διορία 48 ωρών στους αντάρτες να εγκαταλείψουν τον ασφαλή θύλακα που κατέχουν στα νότια της χώρας, ειδάλλως ο στρατός θα αρχίσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει τον θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν από τρία χρόνια.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κολομβία εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των περίπου 100.000 ανθρώπων που ζουν στο θύλακα ασφαλείας σε περίπτωση επέμβασης των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ικανοποίηση της Δύσης από τις δηλώσεις Μουσάραφ.
BBC News
Ο στρατηγός Μουσάραφ απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

13.1.2002 4:06 (Ωρα Λονδίνου)
Την υποστήριξή τους για τις δηλώσεις του Περβέζ Μουσάραφ, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος του Πακιστάν φαίνεται να κηρύσσει πόλεμο στον θρησκευτικό φανατισμό εντός της χώρας, εξέφρασαν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και πολλές δυτικές κυβερνήσεις.

Το τηλεοπτικό μήνυμα του στρατηγού Μουσάραφ προς τους συμπατριώτες του, έχει ερμηνευθεί ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ινδία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Νότιο Ασία, δήλωσε πως η ομιλία του στρατηγού Μουσάραφ αποτελεί τη βάση για αποκλιμάκωση της έντασης με την Ινδία μέσω της διπλωματικής οδού.

Ικανοποίηση για την ομιλία του Πακιστανού προέδρου εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν από την ομιλία του στρατηγού Μουσάραφ έκανε ιδιαίτερα μνεία στην αποκατάσταση της έννομης τάξης και στην ανάγκη καταπολέμησης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Μέχρι στιγμής η Ινδία δεν έχει σχολιάσει την ομιλία του στρατηγού Μουσάραφ ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε σειρά μέτρων για έλεγχο των τρομοκρατών Ο Πακιστάν πρόεδρος έθεσε εκτός νόμου πέντε οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και δύο αυτονομιστικές ομάδες από το Κασμίρ, τις οποίες η Ινδία κατηγορεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση στο Ινδικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.

Ο στρατηγός Μουσάραφ δήλωσε στην ομιλία του ότι δεν θα επιτρέψει τρομοκρατικές ενέργειες στο Πακιστανικό έδαφος και προκάλεσε την Ινδία να αντιδράσει, λέγοντας ότι το Πακιστάν απορρίπτει και καταδικάζει την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή και αν υπάρχει και εκδηλώνεται.

Το Πακιστάν σημείωσε, δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός του για οποιαδήποτε τρομοκρατική εκδήλωση οπουδήποτε στον κόσμο.

Απευθυνόμενος προς την Ινδία ο πακιστανός ηγέτης την κάλεσε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επίλυση της διένεξης του Κασμίρ, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση της ειρήνης και της αρμονείας στην περιοχή.

Μη ικανοποιητικές οι προτάσεις δηλώνει ο Παστράνα.
BBC News
Ο στρατός εντείνει τα μέτρα ασφαλείας

13.1.2002 5:46 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Άντρες Παστράνα απέρριψε ως μη ικανοποιητικές τις προτάσεις που του είχε στείλει η ηγεσία της ανταρτικής οργάνωσης FARC για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι αντάρτες είχαν καταλήξει στις προτάσεις αυτές μετά από διαβουλεύσεις με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Τζέιμς Λε Μόιν, λίγη ώρα μετά την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει ο πρόεδρος Παστράνα για επιστροφή άνευ όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει τον θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν από τρία χρόνια.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των περίπου 100.000 ανθρώπων που ζουν στο θύλακα ασφαλείας σε περίπτωση επέμβασης των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ρόμπερτ Μουγκάμπε - η Βρετανία διεξάγει πόλεμο εναντίον μας.
BBC News
Ο Μουγκάμπε ελπίζει να βρεί υποστήριξη στη σύνοδο του Μαλάουϊ.

13.1.2002 5:47 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, κατήγγειλε και πάλι την βρετανική πολιτική απέναντι στη χώρα του, σημειώνοντας πως η Βρετανία διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ζιμπάμπουε.

Ο κ. Μουγκάμπε κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ ότι θέλει μια δική του έκδοση αποικιοκρατίας στη Ζιμπάμπουε και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί σ'αυτό.

Οι δηλώσεις του έγιναν κατά την άφιξή του στο Μαλάουϊ για τη σύνοδο των ηγετών της περιοχής.

Οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ζιμπάμπουε έχουν επιδυνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με τη Βρετανία να εκφράζει ανησυχίες για τη βία που οι υποστηρικτές του κ. Μουγκάμπε εξαπολύουν εναντίον τόσον των πολιτικών του αντιπάλων όσο και λευκών γαιοκτημόνων.

Εν τω μεταξύ ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ στη Βρετανία εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του Τόνι Μπλέρ για την απέλαση προσφύγων από την Ζιμπάμπουε που ζητούν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία.

Οι απελάσεις γίνονται παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πληροφορίες πως οι πρόσφυγες που επιστρέφουν στην Ζιμπάμπουε συλλαμβάνονται από άτομα της μυστικής αστυνομίας του προέδρου Ρόμπερ Μουγκάμπε.

Πολλοί από τους πρόσφυγες αυτούς με την επιστροφή τους στην Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζουν φρικτά βασανιστήρια, ακόμα και θάνατο.

Ενας βρετανός μεταξύ των αιχμαλώτων Ταλιμπάν
BBC News
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη βάση Γκουαντανάμο Μπέι

13.1.2002 4:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας βρετανός βρίσκεται μεταξύ των κρατουμένων Ταλιμπάν και υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα που μεταφέρονται σταδιακά στο αμερικανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κούβα.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αν και βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η ταυτότητα του κρατούμενου.

Εν τω μεταξύ εντείνεται η ανησυχία αρκετών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων ενώ ακόμη και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εγγυήσεις για την υγεία και την ασφάλειά τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όμως, σε αντίθεση με τον Ερυθρό Σταυρό δήλωσε ότι δε θεωρεί αιχμαλώτους πολέμου τους πρώτους 20 κρατούμενους μαχητές της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν που πέρασαν την πρώτη νύχτα τους σε αμερικανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κούβα.

Ωστόσο, ο κ.Ράμσφελντ διαβεβαίωσε ότι οι κρατούμενοι θα τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης, αν και η Συνθήκη της Γενεύης δεν καλύπτει "παράνομους μαχητές", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ράμσφελντ.

Η Κούβα εξάλλου ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την παραμονή των κρατουμένων στη βάση Γκουαντάναμο. Ήδη έχει προσφέρει υγειονομικό υλικό.

Οι 20 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος από το Αφγανιστάν στη ναυτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών, Γκουαντανάμο Μπέι.

Χόρχε Τοντέσκα - περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση της Αργεντινής θα πρέπει να δώσει το ΔΝΤ.
BBC News
Οι Αργεντινοί δεν φαίνεται να δέχονται άλλη ανάμειξη του ΔΝΤ.

13.1.2002 4:31 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος υφυπουργός οικονομικών της Αργεντινής απηύθυνε επικριτικά σχόλια για τις συνεχείς παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Αργεντινής να ανορθώσει την οικονομία της χώρας.

Ο Χόρχε Τοντέσκα, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας που πραγματοποιεί η Αργεντινή να εξέλθει από την κρίση, δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μιλά λιγότερο και να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο.

Τα σχόλια του κ Τοντέσκα έγιναν ενώ ο πρόεδρος της χώρας συναντούσε τους οικονομικούς συμβούλους του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης των οικονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο λαό της Αργεντινής.

Από τη νόσο του Αλτσχάϊμερ έπασχε ο Βάνς.
BBC News
Μακρά ήταν η υπηρεσία του Σάϊρους Βάνς στην διεθνή διπλωματία.

13.1.2002 4:26 (Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε σε ηλικία 84 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σάιρους Βανς.

O Σάϊρους Βάνς έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση του προέδρου Τζίμι Κάρτερ το 1980, διαφωνώντας με την απόπειρα διάσωσης των αμερικανών ομήρων στο Ιράν.

Ο κ. Βάνς διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ ενώ βοήθησε και στις διαπραγματεύσεις για υπογραφή συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Το 1991 επανήλθε στο διπλωματικό προσκήνιο βοηθώντας στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Κροατίας.

Νέες πυρκαγιές ξεσπούν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία.

13.1.2002 5:09 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς νέες πυρκαγιές ξεσπούν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία, οι αρχές εξετάζουν καταγγελίες πως η τοπική κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Ενώ το 1993 είχαν αποψιλωθεί σχεδόν 50 χιλιάδες εκτάρια θαμνώδους έκτασης, πέρυσι αποψιλώθηκαν λιγότερα από 20 χιλιάδες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας Τζον Άντερσον είπε ότι τα μέτρα πρόληψης στην περιοχή δεν επαρκούσαν.

Σε ειδικό κέντρο αποτοξίνωσης μεταφέρθηκε από τον πατέρα του ο νεαρός πρίγκηπας.
BBC News
Σε υπόθεση κατανάλωσης αλκοόλ βρέθηκε ο 16χρονος πρίγκηπας Χάρρυ.

13.1.2002 4:56 (Ωρα Λονδίνου)
Εκπρόσωπος του πρίγκηπα Καρόλου, διαδόχου του Βρετανικού θρόνου,επιβεβαίωσε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο δεύτερος γιός του Καρόλου, ο πρίγκηπας Χάρρυ ήταν πέρσι αναμεμειγμένος σε υπόθεση κατανάλωσης αλκοόλ παρά το γεγονός ότι ήταν ανήλικος και κάπνιζε κάναβις.

Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε επίσης ότι ο πρίγκηπας Κάρολος πήρε τον 16χρονο τότε Χάρρυ σε σύμβουλο σε ειδικό κέντρο αποτοξίνωσης.

Ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρίγκηπας Χάρρυ χρειάστηκε θεραπεία.

Ο νεαρός πρίγκηπας επέστρεψε από τότε στο σχολείο όπου και συνεχίζει τα μαθήματά του ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρίγκηπα Καρόλου, η οικογένεια θεωρεί το θέμα λήξαν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.