Compact version |
|
Monday, 23 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-01-09
La Repubblica: Μόνο ο Μουσολίνι και ο Μπερλουσκόνι ήταν ταυτόχρονα πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών 09.1.2002 23:12 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ Μπουτιλιόνε σημείωσε ότι το μέλλον της χώρας του βρίσκεται σην ΕΕ αλλά η Ιταλία δικαιούται περισσότερο κυρίαρχο ρόλο. «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την ιδέα ότι οι αποφάσεις μερικών χωρών της κεντρικής Ευρώπης αποτελούν αυτομάτως αποφάσεις της ΕΕ» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία έχουν το δικαίωμα να παίξουν σημαντικότερο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφερόμενος στο δικαίωμα βέτο των χωρών μελών της ΕΕ, ο κ Μπουτιλιόνε σημείωσε ότι θα προτιμούσε να περιοριστεί δραστικά ή να διακοπεί αλλά άφησε να εννοηθεί ότι έως ότου συμβεί κάτι τέτοιο η Ιταλία ίσως αρχίσει να καταφεύγει συχνότερα στη χρήση του. Υπουργοί στην Γαλλία και τη Γερμανία έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την παραίτηση από τη θέση του υπουργού εξωτερικών του φιλοευρωπαϊστή υπουργού Εξωτερικών Ρενάτο Ρουτζιέρο τη θέση του οποίου ανέλαβε για διάστημα έξι μηνών ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εν τω μεταξύ έντονες αντιδράσεις προκαλούν και στο εσωτερικό της χώρας οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο κατάληψης της θέσης από τον ηγέτη του πρώην φασιστικού κόμματος Εθνική Συμμαχία Τζιανφράνκο Φίνι.
Συνετρίβη αμερικανικό αεροσκάφος στο Πακιστάν
09.1.2002 21:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ Αρι Φλέστσερ συμπλήρωσε ότι έχει ενημερωθεί ο αμερικανός πρόεδρος ενώ το υπουργείο Αμυνας πραγματοποιεί έρευνες προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πτώσης. Τα KC-130 αποτελούν εξελιγμένη μορφή των C-130 και χρησιμοποιούνται για ανεφοδιασμό εν πτήση. Συνήθως έχουν πλήρωμα οκτώ μελών ενώ μπορούν να χρησιμοποιήθουν και για την μεταφορά προσωπικού.
Συνετρίβη αμερικανικό αεροσκάφος στο Πακιστάν
09.1.2002 19:43 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ Αρι Φλέστσερ συμπλήρωσε ότι έχει ενημερωθεί ο αμερικανός πρόεδρος ενώ το υπουργείο Αμυνας πραγματοποιεί έρευνες προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πτώσης. Τα KC-130 αποτελούν εξελιγμένη μορφή των C-130 και χρησιμοποιούνται για ανεφοδιασμό εν πτήση. Συνήθως έχουν πλήρωμα οκτώ μελών ενώ μπορούν να χρησιμοποιήθουν και για την μεταφορά προσωπικού.
Συνετρίβη αμερικανικό αεροσκάφος στο Πακιστάν
09.1.2002 18:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ Αρι Φλέστσερ συμπλήρωσε ότι έχει ενημερωθεί ο αμερικανός πρόεδρος ενώ το υπουργείο Αμυνας πραγματοποιεί έρευνες προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πτώσης. Τα KC-130 αποτελούν εξελιγμένη μορφή των C-130 και μπορούν να ανεφοδιαστούν εν πτήση. Συνήθως έχουν πλήρωμα οκτώ μελών ενώ μπορούν να χρησιμοποιήθουν και για την μεταφορά προσωπικού.
Επίσκεψη Πάουελ σε Ινδία-Πακιστάν
09.1.2002 18:27 (Ωρα Λονδίνου) Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, «ο κ Πάουελ θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ινδίας και τους Πακιστάν με στόχο τη μείωση της έντασης και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας». Το ταξίδι του κ Πάουελ θα ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί λίγες ημέρες αργότερα αφού πρώτα παραστεί και σε διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν που θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία.
Εισβολή ισραηλινών τεθωρακισμένων στη Λωρίδα της Γάζας
09.1.2002 18:39 (Ωρα Λονδίνου) Η εισβολή πραγματοποιείται ύστερα από το θάνατο τριών ισραηλινών στρατών και ενός αξιωματικού κατά τη διάρκεια παλαιστινικής επίθεσης σε ισραηλινή στρατιωτική βάση της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν κατηγόρησε για την επίθεση την «στρατηγική τρομοκρατίας», όπως την χαρακτήρισε, του παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και προειδοποίησε για τη λέψη έκτακτων μέτρων εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής. Κατά τη διάρκεια του νέου επεισοδίου βίας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε και τους δύο Παλαιστινίους που είχαν διεισδύσει στη στρατιωτική βάση και οι οποίοι ήταν ήταν οπλισμένοι με καραμπίνες, χειροβομβίδες και εκρηκτικές ύλες. Ο ένας από τους δύο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μέσα στο στρατιωτικό στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στον οικισμό Κερέν Σαλόμ. Ο δεύτερος σκοτώθηκε μετά την καταδίωξή του από τα ισραηλινά στρατεύματα. Την ευθύνη για την επίθεση των δύο Παλαιστινίων ανέλαβε η οργάνωση Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα για τερματισμό των ένοπλων επιθέσεων. Οι εβραϊκοί οικισμοί στην περιοχή βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Ο ανταποκριτής του BBC πιστεύει ότι τα νέα επεισόδια θα δυσχεράνουν τις αμερικανικές προσπάθειες για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Τα τελευταία επεισόδια βίας πραγματοποιούνται μετά τρεις εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στην περιοχή - τη μεγαλύτερη περίοδο νηνεμίας από τότε που άρχισε και πάλι η παλαιστινιακή εξέγερση πριν από 15 μήνες.
Συνετρίβη αμερικανικό αεροσκάφος στο Πακιστάν
09.1.2002 18:10 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ Αρι Φλέστσερ συμπλήρωσε ότι έχει ενημερωθεί ο αμερικανός πρόεδρος ενώ το υπουργείο Αμυνας πραγματοποιεί έρευνες προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πτώσης. Τα KC-130 αποτελούν εξελιγμένη μορφή των C-130 και μπορούν να ανεφοδιαστούν εν πτήση. Συνήθως έχουν πλήρωμα οκτώ μελών ενώ μπορούν να χρησιμοποιήθουν και για την μεταφορά προσωπικού.
Διακόπτεται και πάλι η ηρεμία στη Μέση Ανατολή
9.1.2002 16:23 (Ωρα Λονδίνου) Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας αξιωματικός σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της παλαιστινικής επίθεσης σε ισραηλινή στρατιωτική βάση της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια του νέου επεισοδίου βίας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε και τους δύο Παλαιστινίους που είχαν διεισδύσει στη στρατιωτική βάση και οι οποίοι ήταν ήταν οπλισμένοι με καραμπίνες, χειροβομβίδες και εκρηκτικές ύλες. Ο ένας από τους δύο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μέσα στο στρατιωτικό στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στον οικισμό Κερέν Σαλόμ. Ο δεύτερος σκοτώθηκε μετά την καταδίωξή του από τα ισραηλινά στρατεύματα. Την ευθύνη για την επίθεση των δύο Παλαιστινίων ανέλαβε η οργάνωση Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα για τερματισμό των ένοπλων επιθέσεων. Οι εβραϊκοί οικισμοί στην περιοχή βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Ο ανταποκριτής του BBC πιστεύει ότι τα νέα επεισόδια θα δυσχεράνουν τις αμερικανικές προσπάθειες για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Τα τελευταία επεισόδια βίας πραγματοποιούνται μετά τρεις εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στην περιοχή - τη μεγαλύτερη περίοδο νηνεμίας από τότε που άρχισε και πάλι η παλαιστινιακή εξέγερση πριν από 15 μήνες.
Κράτηση των υψηλόβαθμων Ταλιμπάν ζητούν οι ΗΠΑ
9.1.2002 12:05 (Ωρα Λονδίνου) Και αυτό γιατί πιστεύει ότι οι τρεις πρώην υπουργοί των Ταλιμπάν - οι οποίοι παραδόθηκαν χθες στις αρχές - μπορεί να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του πρώην ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του διοικητή της πόλης Κανταχάρ, Χαλέντ Παστούν, δήλωσε στο BBC ότι έχει επιτραπεί στους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης, Αμυνας και Βιομηχανίας των Ταλιμπάν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εις βάρος των πρώην ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν δεν εκκρεμούν κάποιες κατηγορίες, αλλά όλοι τους θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Οι ανταποκριτές πάντως αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Ταλιμπάν, μουλάς Τουραμπί, είναι διαβόητος διότι αυτός ήταν που είχε επιβάλει τους αυστηρούς κοινωνικούς και θρησκευτικούς κανόνες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Δύο από τους υπουργούς που παραδόθηκαν είχαν μαζί τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, γεγονός που κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιστεύουν ότι μπορεί να αντλήσουν από αυτά χρήσιμες πληροφορίες. Εν τω μεταξύ, δύο άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν μαχητές της Αλ Κάιντα και οι οποίοι συνελήφθησαν σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων στο ανατολικό Αφγανιστάν βρίσκονται υπό κράτηση σε κέντρο της Κανταχάρ, το οποίο τελεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Προειδοποιήσεις για το λιμό στο Αφγανιστάν
9.1.2002 16:00 (Ωρα Λονδίνου) Η οργάνωση Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, η οποία εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ότι σε ορισμένες ορεινές περιοχές οι κάτοικοι τρέφονται μόνο με χορτάρι και ρίζες φυτών. Δημοσιογράφος του Associated Press, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, δήλωσε ότι ορισμένα παιδιά δεν έχουν ούτε τη δύναμη να σταθούν στα πόδια τους. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης τονίζει ότι αν και έχουν μεταφερθεί οι προμήθειες σε πολλές προσβάσιμες περιοχές, οι κάτοικοι των απομονωμένων χωριών είναι πολύ αδύναμοι για να ταξιδέψουν σε αυτές τις περιοχές και να συλλέξουν τα τρόφιμα. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι η οργάνωσή του έχει ζητήσει να γίνει η μεταφορά των τροφίμων από ελικόπτερα, όμως αυτή είναι μία διαδικασία που μπορεί να χρειασθεί πολύ χρόνο. Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικοί πολέμαρχοι και ληστές έκλεψαν τις προμήθειες, για αυτό και πολλοί κάτοικοι δεν έχουν καταφέρει να προμηθευθούν με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Λίστα των πλέον αποδοτικών χωρών
9.1.2002 15:44 (Ωρα Λονδίνου) Πρώτη στη λίστα των πλέον αποδοτικών χωρών είναι η Ιρλανδία, ενώ ακολουθούν άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ελβετία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Μεγαλύτερες χώρες όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται σε χαμηλότερες θέσεις του πίνακα, ενώ αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και το Ιράν καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της λίστας. Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους δείκτες διεθνοποίησης κάθε χώρας και την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι χώρες που οδεύουν προς την παγκόσμια ολοκλήρωση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν τους πολίτες τους να αισθάνονται ευτυχισμένοι. Η έρευνα διεξήχθη από τη διεθνή εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων AT Keaney και τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Foreign Policy.
Νέες αντιδικίες για τα νομοσχέδια στη Ζιμπάμπουε
9.1.2002 15:21 (Ωρα Λονδίνου) Το κόμμα της αντιπολίτευσης Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία, όμως η κυβέρνηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε δηλώνει αποφασισμένη ότι θα προωθήσει τόσο αυτό όσο και άλλα δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί και πάλι θέλει να απαγορεύσει την παρουσία ξένων παρατηρητών κατά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Μάρτιο. Ο ανταποκριτής του BBC στη Χαράρε πιστεύει ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε θα καταφέρει να περάσει τη νομοθεσία, παρά τις αντιδράσεις και την οξύτατη κριτική, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από το εξωτερικό. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται υπογραμμίζοντας ότι τα τρία προτεινόμενα νομοσχέδια θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα, να εκχωρήσει περισσότερες αρμοδιότητες στην αστυνομία και να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου. Η κυβέρνηση ωστόσο ισχυρίζεται ότι σκοπός της είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια και την τάξη και να αποτρέψει μεροληπτικά σχόλια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η κυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε αποδοκίμασε τις προτάσεις της Βρετανίας να αποκλεισθεί η Ζιμπάμπουε από τις χώρες της Κοινοπολιτείας για παραβιάσεις των πολιτειακών δικαιωμάτων.
Δωρεάν εισιτήρια στον τόπο καταστροφής
9.1.2002 12:11 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Νέας Υόρκης, η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να μειώσει τις ουρές που σχηματίζονται γύρω από τα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, καθώς χιλιάδες άτομα φθάνουν εκεί για να αποτίσουν φόρο τιμής προς τα θύματα των επιθέσεων. Από εδώ και στο εξής όμως, όσοι λαμβάνουν το δωρεάν εισιτήριό τους θα έχουν δικαίωμα παραμονής στον τόπο της καταστροφής μόνο μισή ώρα. Οι επισκέπτες μάλιστα θα έχουν την ευκαιρία να δουν από ψηλά το θέαμα, καθώς έχει στηθεί μία ειδική πλατφόρμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές της Νέας Υόρκης απευθύνουν εκκλήσεις σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να δουν με τα μάτια τους την καταστροφή. Και αυτό γιατί - όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αρχές της πόλης - η πληγείσα αμερικανική οικονομία έχει ανάγκη από όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες.
Νέοι διαπληκτισμοί του Μιλόσεβιτς με τους δικαστές
9.1.2002 12:36 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια των πολέμων που ξέσπασαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου της Χάγης. Η δίκη για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν στο Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου. Κατά τη σημερινή ακρόαση, οι δικαστές αποφάσισαν να περιορίσουν τον αριθμό των μαρτύρων σε 90 άτομα, σε μία προσπάθεια να μην τραβήξει εις μάκρος η όλη διαδικασία. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να παραστούν στην ακρόαση περισσότεροι από 100 μάρτυρες. Οι ανταποκριτές σημειώνουν ότι επικρατεί μεγάλη ένταση στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ανάλογη δίκη από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο, η ενάγουσα αρχή αναμένεται να καλέσει 200 μάρτυρες και να παρουσιάσει τουλάχιστον 500 ντοκουμέντα. Η ταυτότητα των μαρτύρων δεν πρόκειται να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό. Μόνο οι δικαστές και ο κ. Μιλόσεβιτς έχουν δικαίωμα να μάθουν ποιοί είναι. Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, άσκησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου να διεξαγάγει δύο δίκες: μία για τα εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και μία για τα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία και την Κροατία. Η κ. ντελ Πόντε πιστεύει ότι πρέπει να διεξαχθεί μόνο μία δίκη, ο κοινός άξονας της οποίας θα είναι ότι ο κ. Μιλόσεβιτς επεχείρησε - μέσω των εγκλημάτων που διεπράχθησαν - να ιδρύσει ένα σερβικό κράτος εντός της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Κράτηση των υψηλόβαθμων Ταλιμπάν ζητούν οι ΗΠΑ
9.1.2002 12:05 (Ωρα Λονδίνου) Και αυτό γιατί πιστεύει ότι οι τρεις πρώην υπουργοί των Ταλιμπάν - οι οποίοι παραδόθηκαν χθες στις αρχές - μπορεί να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του πρώην ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του διοικητή της πόλης Κανταχάρ, Χαλέντ Παστούν, δήλωσε στο BBC ότι έχει επιτραπεί στους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης, Αμυνας και Βιομηχανίας των Ταλιμπάν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εις βάρος των πρώην ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν δεν εκκρεμούν κάποιες κατηγορίες, αλλά όλοι τους θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Οι ανταποκριτές πάντως αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Ταλιμπάν, μουλάς Τουραμπί, είναι διαβόητος διότι αυτός ήταν που είχε επιβάλει τους αυστηρούς κοινωνικούς και θρησκευτικούς κανόνες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Δύο από τους υπουργούς που παραδόθηκαν είχαν μαζί τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, γεγονός που κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιστεύουν ότι μπορεί να αντλήσουν από αυτά χρήσιμες πληροφορίες. Εν τω μεταξύ, δύο άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν μαχητές της Αλ Κάιντα και οι οποίοι συνελήφθησαν σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων στο ανατολικό Αφγανιστάν βρίσκονται υπό κράτηση σε κέντρο της Κανταχάρ, το οποίο τελεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Θα ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα για την τρομοκρατία"
9.1.2002 11:29 (Ωρα Λονδίνου) Ο καθηγητής Φίλιπ Γκόρντον, πρώην σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας του Μπιλ Κλίντον και νυν επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Ινστιτούτου Brooking's, πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να συνδέεται το επικριτικό για την Ελλάδα αφιέρωμα στην τρομοκρατία του CBS με τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο κ. Γκόρντον αναγνωρίζει πάντως ότι τα μάτια της αμερικανικής κοινής γνώμης είναι στραμμένα προς τα θέματα που αφορούν στην τρομοκρατία, εξαιτίας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. "H Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη", υπογραμμίζει ο σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, "επειδή δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα, γεγονός που σκιάζει τις, κατά τα άλλα, άριστες σχέσεις των δύο χωρών". Ο κ. Γκόρντον πιστεύει ότι η συνεργασία των ελληνικών αρχών με το FBI είναι περισσότερο στενή επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη, αλλά τονίζει ότι "η αμερικανική κυβέρνηση και η αμερικανική κοινή γνώμη θα εξακολουθούν να ανησυχούν και - δίκαιως ή αδίκως - να επικρίνουν τις ελληνικές αρχές, όσο δεν συλλαμβάνεται ούτε ένα μέλος της 17 Νοέμβρη". "Ειναι πλέον βέβαιο ότι ο πρόεδρος Μπους θα εγείρει το θέμα της τρομοκρατίας κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη" υπογραμμίζει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον. "Νομίζω πως η αμερικανική κυβέρνηση θα ασκήσει πιέσεις στο θέμα της τρομοκρατίας. Ο κ. Μπους ενδέχεται να ζητήσει από τον κ. Σημίτη εγγυήσεις για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και διαβεβαιώσεις για διεύρυνση της συνεργασίας σε επίπεδο διωκτικών αρχών" υπογραμμίζει ο κ. Γκόρντον. Οσον αφορά το Κυπριακό, ο πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον εκτιμά ότι οι προσπάθειες προσέγγισης που γίνονται τελευταία είναι σημαντικές αλλά δεν πιστεύει ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί εύκολα. "Ο μ εγάλος κίνδυνος είναι πως αν δεν υπάρξουν πολύ σύντομα σημαντικές εξελιξεις στο Κυπριακό, η ένταξη μιας διχασμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγήσει σε απομόνωση την Τουρκία. Αυτο που φοβίζει τις ΗΠΑ είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο το εσωτερικό της Τουρκίας μια τέτοια απομόνωση", τονίζει ο καθηγητής Γκόρντον. "Οι Αμερικανοί θεωρούν την Τουρκία χώρα με ιδιαίτερη στρατηγική βαρύτητα λόγω του Ιράκ. Επιθυμούν να μην απειληθεί το κοσμικό καθεστώς της χώρας και για αυτό θεωρούν απαραίτητη την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση", υπογραμμίζει ο πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον. Ο κ. Γκόρντον εκτιμά ότι το Κυπριακό - το οποίο έχει παραμεληθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των δραματικών γεγονότων στις ΗΠΑ - "θα απασχολήσει τους επόμενους μήνες πολύ σοβαρά την αμερικανική διπλωματία".
Δωρεάν εισιτήρια στον τόπο καταστροφής
9.1.2002 12:11 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Νέας Υόρκης, η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να μειώσει τις ουρές που σχηματίζονται γύρω από τα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, καθώς χιλιάδες άτομα φθάνουν εκεί για να αποτίσουν φόρο τιμής προς τα θύματα των επιθέσεων. Από εδώ και στο εξής όμως, όσοι λαμβάνουν το δωρεάν εισιτήριό τους θα έχουν δικαίωμα παραμονής στον τόπο της καταστροφής μόνο μισή ώρα. Οι επισκέπτες μάλιστα θα έχουν την ευκαιρία να δουν από ψηλά το θέαμα, καθώς έχει στηθεί μία ειδική πλατφόρμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές της Νέας Υόρκης απευθύνουν εκκλήσεις σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να δουν με τα μάτια τους την καταστροφή. Και αυτό γιατί - όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αρχές της πόλης - η πληγείσα αμερικανική οικονομία έχει ανάγκη από όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες.
Εξι νεκροί στη Μέση Ανατολή
9.1.2002 11:02 (Ωρα Λονδίνου) Κατά τη διάρκεια του νέου επεισοδίου βίας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε και τους δύο Παλαιστινίους που είχαν διεισδύσει στη στρατιωτική βάση και οι οποίοι ήταν ήταν οπλισμένοι με καραμπίνες, χειροβομβίδες και εκρηκτικές ύλες. Ο ένας από τους δύο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μέσα στο στρατιωτικό στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στον οικισμό Κερέν Σαλόμ. Ο δεύτερος σκοτώθηκε μετά την καταδίωξή του από τα ισραηλινά στρατεύματα. Μέχρι στιγμής καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση των δύο Παλαιστινίων. Οι εβραϊκοί οικισμοί στην περιοχή βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Ο ανταποκριτής του BBC πιστεύει ότι τα νέα επεισόδια θα δυσχεράνουν τις αμερικανικές προσπάθειες για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Τα τελευταία επεισόδια βίας πραγματοποιούνται μετά τρεις εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στην περιοχή - τη μεγαλύτερη περίοδο νηνεμίας από τότε που άρχισε και πάλι η παλαιστινιακή εξέγερση πριν από 15 μήνες.
Κράτηση των υψηλόβαθμων Ταλιμπάν ζητούν οι ΗΠΑ
9.1.2002 11:00 (Ωρα Λονδίνου) Και αυτό γιατί πιστεύει ότι οι τρεις πρώην υπουργοί των Ταλιμπάν - οι οποίοι παραδόθηκαν χθες στις αρχές - μπορεί να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του πρώην ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του διοικητή της πόλης Κανταχάρ, Χαλέντ Παστούν, δήλωσε στο BBC ότι έχει επιτραπεί στους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης, Αμυνας και Βιομηχανίας των Ταλιμπάν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εις βάρος των πρώην ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν δεν εκκρεμούν κάποιες κατηγορίες, αλλά όλοι τους θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Οι ανταποκριτές πάντως αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Ταλιμπάν, μουλάς Τουραμπί, είναι διαβόητος διότι αυτός ήταν που είχε επιβάλει τους αυστηρούς κοινωνικούς και θρησκευτικούς κανόνες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Δύο από τους υπουργούς που παραδόθηκαν είχαν μαζί τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, γεγονός που κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιστεύουν ότι μπορεί να αντλήσουν από αυτά χρήσιμες πληροφορίες. Εν τω μεταξύ, δύο άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν μαχητές της Αλ Κάιντα και οι οποίοι συνελήφθησαν σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων στο ανατολικό Αφγανιστάν βρίσκονται υπό κράτηση σε κέντρο της Κανταχάρ, το οποίο τελεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εξι νεκροί στη Μέση Ανατολή
9.1.2002 9:53 (Ωρα Λονδίνου) Κατά τη διάρκεια του νέου επεισοδίου βίας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε και τους δύο Παλαιστινίους που είχαν διεισδύσει στη στρατιωτική βάση και οι οποίοι ήταν ήταν οπλισμένοι με καραμπίνες, χειροβομβίδες και εκρηκτικές ύλες. Ο ένας από τους δύο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μέσα στο στρατιωτικό στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στον οικισμό Κερέν Σαλόμ. Ο δεύτερος σκοτώθηκε μετά την καταδίωξή του από τα ισραηλινά στρατεύματα. Μέχρι στιγμής καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση των δύο Παλαιστινίων. Οι εβραϊκοί οικισμοί στην περιοχή βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Ο ανταποκριτής του BBC πιστεύει ότι τα νέα επεισόδια θα δυσχεράνουν τις αμερικανικές προσπάθειες για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Τα τελευταία επεισόδια βίας πραγματοποιούνται μετά τρεις εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στην περιοχή - τη μεγαλύτερη περίοδο νηνεμίας από τότε που άρχισε και πάλι η παλαιστινιακή εξέγερση πριν από 15 μήνες.
Επίθεση Παλαιστινίων σε Ισραηλινό στρατόπεδο
09.1.2002 7:44 (Ωρα Λονδίνου) Όπως λένε οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες και εκρηκτικά. Ο ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών μέσα στο στρατόπεδο Κερέν Σαλόμ, ενώ ο άλλος σκοτώθηκε μετά από καταδίωξη. Ο Ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι σκοτώθηκαν και Ισραηλινοί στρατιώτες. Τα Ισραηλινά χωριά και οι Εβραϊκοί εποικισμοί κοντά και μέσα στη Λωρίδα της Γάζας έχουν τεθεί σε υψηλή επιφυλακή. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει πως η επίθεση θέτει τέλος σε τρεις εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στην περιοχή -η πλέον ήρεμη περίοδος εδώ και 15 μήνες που ξεκίνησε η Παλαιστινιακή Ιντιφάντα. Ο ανταποκριτής μας λέει ότι η επίθεση πιθανότατα θα ανατρέψει τις αμερικανικές προσπάθειςε για την επίτευξη εκεχειρίας. 09.1.2002 6:44 (Ωρα Λονδίνου) Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Καρμέι Σαλόμ, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ γίνεται λόγος και για τρεις ισραηλινούς στρατιώτες νεκρούς. Αλλά προς το παρόν οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Η ισραηλινή κρατική ραδιοφωνίοα μετέδωσε ότι τα Ισραηλινά χωριά και οι Εβραϊκοί εποικισμοί κοντά και μέσα στη Λωρίδα της Γάζας έχουν τεθεί σε υψηλή επιφυλακή. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει πως η επίθεση θέτει τέλος σε τρεις εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στην περιοχή -η πλέον ήρεμη περίοδος εδώ και 15 μήνες που ξεκίνησε η Παλαιστινιακή Ιντιφάντα. Ο ανταποκριτής μας λέει ότι η επίθεση πιθανότατα θα ανατρέψει τις αμερικανικές προσπάθειςε για την επίτευξη εκεχειρίας.
Οδηγίες Βατικανού για την κακοποίηση παιδιών
09.1.2002 4:57 (Ωρα Λονδίνου) Οι οδηγίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα η Ρώμη όταν υπάρχουν υποψίες κακοποίησης παιδιών από ιερωμένους έτσι ώστε το Βατικανό να κρίνει πώς θα τις αντιμετωπίσει. Το Βατικανό θα έχει τη δυνατότητα να συστήνει ειδικά τοπικά εκκλησιαστικά δικαστήρια που θα δικάζουν τον συγκεκριμένο ιερωμένο. Η δίκη θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Όμως οι οδηγίες του Βατικανού δεν προσδιορίζουν τη ποινή που θα επιβάλλεται στους ιερωμένους που κρίνονται ένοχοι για κακοποίηση παιδιών, ούτε και εάν θα ενημερώνονται για αυτά τα εγκλήματα οι κοσμικές αρχές.
ΗΠΑ: Η εξάρθρωση ακραίων οργανώσεων "κλειδί" για τις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν
09.1.2002 6:35 (Ωρα Λονδίνου) Πάντως συνεχίσθηκαν και την Τρίτη οι σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών στα σύνορα των δύο χωρών στο Κασμίρ. Στο μεταξύ, παγερή ήταν η αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης στις δηλώσεις του στρατιωτικού ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, ότι θα λάβει μέτρα εναντίον των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων. Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι χρειάζεται πειστικές αποδείξεις για να δώσει βάση στις εξαγγελίες του ηγέτη του Πακιστάν. Ο Περβέζ Μουσαράφ προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις μετά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος μετέβη από το Νέο Δελχί στην Ισλαμαμπάντ, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι σχέσεις των δύο χωρών - που διαθέτουν ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο - βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί εξαιτίας της αμφιλεγόμενης περιοχής του Κασμίρ. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στο Κασμίρ. Το Νέο Δελχί θεωρεί τους αυτονομιστές αντάρτες υπεύθυνους για την πρόσφατη αιματηρή επίθεση στο κοινοβούλιο της χώρας. Την ίδια στιγμή πάντως, οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν υποστηρίζουν ότι έχουν συλλάβει περισσότερους από 300 ισλαμιστές ακτιβιστές τις τελευταίες 10 ημέρες. Ο στρατηγός Μουσαράφ υπόσχεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλες συλλήψεις. Παράλληλα, δέχεται να εξετάσει τα αιτήματα της Ινδίας να εκδοθούν περίπου 20 συλληφθέντες. 09.1.2002 6:36 (Ωρα Λονδίνου) Ο αμερικανός υπουργός, Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε έγγραφό του προς το Κογκρέσσο αφήνει να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον δεν θα μπορέσει "να συμμορφώνεται για πολύ ακόμα με το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές." Κατά την ελβετική εφημερίδα στόχος των δοκιμών θα είναι η ανάπτυξη μικρών πυρηνικών βομβών ακριβείας για την καταστροφή υπόγειων εγκαταστάσεων, όπως αυτές που το Πεντάγωνο πιστεύει ότι υπάρχουν στο Ιράκ και στη Βόρεια Κορέα. Στο ίδιο κλίμα, η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune), που εδρεύει στο Παρίσι, λέει ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές μέσα στα επόμενα χρόνια. Η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν λέει ότι η "άκρως απόρρητη" Έκθεση για το Πυρηνικό Δόγμα θα "εξηγεί τους λόγους που η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση των πυρηνκών κεφαλών μέσα στην επόμενη δεκαετία" αλλά θα αναφέρεται και στην ανάγκη να "μπορέσουν οι ΗΠΑ να επαναλάβουν τις πυρηνικές δοκιμές στη Νεβάδα, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια." Η γερμανική Ζιντόϊτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) λέει ότι το σημαντικό στην σύντομη επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, στο Αφγανιστάν είναι το γεγονός ότι έγινε. Μετά την απουσία δυτικών ηγετών από το Αφγανιστάν για πολλά χρόνια, η επίσκεψη Μπλερ "έγινε δεκτή με ευγνωμοσύνη από πολλούς Αφγανούς και ιδιαίτερα από τον Χαμίντ Καρζάι που έχει ανάγκη μιας χειρονομίας αλληλεγγύης, ως επικεφαλής της εύθραυστης μεταβατικής κυβέρνησης της Καμπούλ," λέει η γερμανική εφημερίδα. Αλλά παράλληλα διερωτάται αν η Βρετανία θα τηρήσει την υπόσχεσή της να μην φήσει ποτέ ξανά το Αφγανιστάν στην τύχη του. "Εύχεται κανείς για το καλό των Αφγανών, τα όμορφα λόγια να τηρηθούν πιο πειστικά από ό,τι όσα υποσχέθηκε ο Μπλερ στη χώρα του πέρυσι" λέει χαρακτηριστικά η Ζιντόϊτσε Τσάιτουνγκ. Αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των δημοσίων υπηρεσιών στη Βρετανία με τον χειμώνα να διαγράφεταί χαοτικός στις συγκοινωνίες, ιδιαίτερα με τις απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.
Έκδοση των συλληφθέντων Ταλεμπάν ζητούν οι ΗΠΑ
09.1.2002 4:51 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα οι αφγανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανάμεσα σε αυτούς που παραδόθηκαν είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Ταλεμπάν, μουλάς Τουραμπί -ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας των σκληρών νόμων που επέβαλε το πρώην καθεστώς- και ο πρώην υπουργός Άμυνας, μουλάς Ουμπαντουλά. Εκπρόσωπος του νέου κυβερνήτη της Κανταχάρ μιλώντας στο BBC δήλωσε ότι μετά τη παράδοση τους τους επετράπη να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Στις αρχές της Κανταχάρ έχει επίσης παραδοθεί και ο πρώην πρέσβης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, μουλάς Χακανί. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν εντοπισθεί τα ίχνη του ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, ούτε τα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, παρά τις ατέρμονες προσπάθειες των αμερικανικών στρατευμάτων.
Το χορτάρι μοναδική τροφή για χιλιάδες Αφγανούς
09.1.2002 4:53 (Ωρα Λονδίνου) Τα χρόνια του πολέμου, της ξηρασίας και του καθεστώτος των Ταλεμπάν έχουν αφήσει πίσω τους πολλούς νεκρούς, αλλά και χιλιάδες αρρώστους και λιμοκτονούντες. Οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας υποστηρίζουν ότι πολλοί από αυτούς ζουν σε απομονωμένες περιοχές, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην ορεινή περιοχή Αμπντουλά Γκαν, που υπήρξε θέατρο των συγκρούσεων ανάμεσα στους Ταλεμπάν και τη Βόρεια Συμμαχία, η κατάσταση είναι απελπιστική. Περίπου 10.000 άτομα στην περιοχή τρέφονται μόνο με χορτάρι, υποστηρίζει η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με χιλιάδες άλλους κατοίκους στο Αφγανιστάν. Σε ένα χωριό της περιοχής μάλιστα όλοι οι κάτοικοι υποφέρουν από διάρροια, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Οι οργανώσεις αρωγής καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μεταφέρουν περίπου 1.400 τόνους αλεύρι στις ορεινές περιοχές του βόρειου Αφγανιστάν.
Σαφή τοποθέτηση της Ιταλίας ζητά η ΕΕ
09.1.2002 5:02 (Ωρα Λονδίνου) O επίτροπος ανταγωνισμού της Κοινότητας, Μάριο Μόντι, που είναι Ιταλός κάλεσε τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ξεκαθαρίσει τη θέση που θα τηρήσει η χώρα του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνοντας ότι έφτασε η ώρα της αλήθειας. Πρόσθεσε δε ότι η παραίτηση υπουργού Εξωτερικών, Ρενάτο Ρουτζιέρο, αποτελεί μεγάλη απώλεια για τη χώρα. Ο Ρενάτο Ρουτζιέρο αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για την ελλειπή όπως την χαρακτήρισε στήριξη μελών της ιταλικής κυβέρνησης προς το Ευρώ. Εν τω μεταξύ μεγάλη μερίδα του ιταλικού τύπου παρουσιάζει ως πιθανότερο αντικαταστάτη του κ. Ρουτζιέρο τον Τζιανφράνκο Φίνι αρχηγό του νεοφασιστικού κόμματος Εθνική Συμμαχία που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τη θέση του υπουργού Εξωτερικών έχει αναλάβει ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός που δήλωσε ότι θα παραμείνει σε αυτή για τουλάχιστον εξι μήνες.
Οδηγίες Βατικανού για την κακοποίηση παιδιών
09.1.2002 4:57 (Ωρα Λονδίνου) Οι οδηγίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα η Ρώμη όταν υπάρχουν υποψίες κακοποίησης παιδιών από ιερωμένους έτσι ώστε το Βατικανό να κρίνει πώς θα τις αντιμετωπίσει. Το Βατικανό θα έχει τη δυνατότητα να συστήνει ειδικά τοπικά εκκλησιαστικά δικαστήρια που θα δικάζουν τον συγκεκριμένο ιερωμένο. Η δίκη θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Όμως οι οδηγίες του Βατικανού δεν προσδιορίζουν τη ποινή που θα επιβάλλεται στους ιερωμένους που κρίνονται ένοχοι για κακοποίηση παιδιών, ούτε και εάν θα ενημερώνονται για αυτά τα εγκλήματα οι κοσμικές αρχές.
ΗΠΑ: Η εξάρθρωση ακραίων οργανώσεων "κλειδί για τις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν
09.1.2002 5:24 (Ωρα Λονδίνου) Πάντως συνεχίσθηκαν και την Τρίτη οι σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών στα σύνορα των δύο χωρών στο Κασμίρ. Στο μεταξύ, παγερή ήταν η αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης στις δηλώσεις του στρατιωτικού ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, ότι θα λάβει μέτρα εναντίον των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων. Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι χρειάζεται πειστικές αποδείξεις για να δώσει βάση στις εξαγγελίες του ηγέτη του Πακιστάν. Ο Περβέζ Μουσαράφ προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις μετά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος μετέβη από το Νέο Δελχί στην Ισλαμαμπάντ, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι σχέσεις των δύο χωρών - που διαθέτουν ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο - βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί εξαιτίας της αμφιλεγόμενης περιοχής του Κασμίρ. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στο Κασμίρ. Το Νέο Δελχί θεωρεί τους αυτονομιστές αντάρτες υπεύθυνους για την πρόσφατη αιματηρή επίθεση στο κοινοβούλιο της χώρας. Την ίδια στιγμή πάντως, οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν υποστηρίζουν ότι έχουν συλλάβει περισσότερους από 300 ισλαμιστές ακτιβιστές τις τελευταίες 10 ημέρες. Ο στρατηγός Μουσαράφ υπόσχεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλες συλλήψεις. Παράλληλα, δέχεται να εξετάσει τα αιτήματα της Ινδίας να εκδοθούν περίπου 20 συλληφθέντες.
Εμμένει η Ζιμπάμπουε στη νέα νομοθεσία
09.1.2002 5:32 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα δεχτεί την ήττα της στο κοινοβούλιο και θα επαναφέρει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Τετάρτη μαζί με άλλα δύο που έχουν στόχο μεταξύ άλλων τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. Η αντιπολίτευση λέει ότι τα νομοσχέδια αυτά εντάσσονται στις προσπάθειες του προέδρου Μουγκάμπε να φιμώσει την αντίδραση εν όψει των προεδρικών εκλογών. 09.1.2002 5:11 (Ωρα Λονδίνου) Ο αμερικανός υπουργός, Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε έγγραφό του προς το Κογκρέσσο αφήνει να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον δεν θα μπορέσει "να συμμορφώνεται για πολύ ακόμα με το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές." Κατά την ελβετική εφημερίδα στόχος των δοκιμών θα είναι η ανάπτυξη μικρών πυρηνικών βομβών ακριβείας για την καταστροφή υπόγειων εγκαταστάσεων, όπως αυτές που το Πεντάγωνο πιστεύει ότι υπάρχουν στο Ιράκ και στη Βόρεια Κορέα. Στο ίδιο κλίμα, η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune), που εδρεύει στο Παρίσι, λέει ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές μέσα στα επόμενα χρόνια. Η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν λέει ότι η "άκρως απόρρητη" Έκθεση για το Πυρηνικό Δόγμα θα "εξηγεί τους λόγους που η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση των πυρηνκών κεφαλών μέσα στην επόμενη δεκαετία" αλλά θα αναφέρεται και στην ανάγκη να "μπορέσουν οι ΗΠΑ να επαναλάβουν τις πυρηνικές δοκιμές στη Νεβάδα, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια." Η γερμανική Ζιντόϊτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) λέει ότι το σημαντικό στην σύντομη επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, στο Αφγανιστάν είναι το γεγονός ότι έγινε. Μετά την απουσία δυτικών ηγετών από το Αφγανιστάν για πολλά χρόνια, η επίσκεψη Μπλερ "έγινε δεκτή με ευγνωμοσύνη από πολούς Αφγανούς και ιδιαίτερα από τον Χαμίντ Καρζάι που έχει ανάγκη μιας χειρονομίας αλληλεγγύης, ως επικεαφλής της εύθραυστης μεταβατικής κυβέρνησης της Καμπούλ," λέει η γερμανική εφημερίδα. Αλλά παράλληλα διερωτάται αν η Βρετανία θα τηρήσει την υπόσχεσή της να μην φήσει ποτέ ξανά το Αφγανιστάν στην τύχη του. "Εύχεται κανείς για το καλό των Αφγανών, τα όμορφα λόγια να τηρηθούν πιο πειστικά από ό,τι όσα υποσχέθηκε ο Μπλερ στη χώρα του πέρυσι" λέει χαρακτηριστικά η Ζιντόϊτσε Τσάιτουνγκ. Αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των δημοσίων υπηρεσιών στη Βρετανία με τον χειμώνα να διαγράφεταί χαοτικός στις συγκοινωνίες, ιδιαίτερα με τις απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.
Οργή της Τουρκίας για την κατεδάφιση φρουρίου
09.1.2002 5:21 (Ωρα Λονδίνου) Με διάβημά της προς την Ουνέσκο, τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία της εθνικής κληρονομιάς, η Τουρκία εκφράζει και επισήμως τις έντονες διαμαρτυρίες της. Το κάστρο αλ-Ατζγιάντ κατεδαφίσθηκε πρόσφατα προκειμένου να ανεγερθεί ένα συγκρότημα πολυκατοικιών και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο για τους προσκηνυτές των ιερών μουσουλμανικών τόπων. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία αναφέρει ότι η κοινή γνώμη στη χώρα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός. Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία η κατεδάφιση του ιστορικού φρουρίου παρομοιάζεται με την καταστροφή των γιγαντιαίων αγαλμάτων του Βούδα στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Το κάστρο είχε χτισθεί κατά την περίοδο ακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προκειμένου να προστατευθεί η Μέκκα και οι ιεροί της τόποι από εισβολείς. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν πάντως επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι όντως κατεδαφίσθηκε το φρούριο. Η τουρκική κυβέρνηση λέει ότι η Σαουδική Αραβία την είχε διαβεβαιώσει πριν από ένα χρόνο ότι θα αφήσει άθικτο το ιστορικό φρούριο.
Στο «αντίπαλο στρατόπεδο» ο πρόεδρος της Greenpeace στη Βρετανία
09.1.2002 5:04 (Ωρα Λονδίνου) Ο Λόρδος Μέλτσετ που πριν από δυο χρόνια συνελλήφθη για την εισβολή του σε αγρόκτημα γενετικά μεταλλαγμένων δημητριακών, προσελήφθη από την Burson-Marsteller- τη μεγαλύτερη εταιρία δημοσίων σχεσεων στον κοσμο. Στο πελατολόγιο της Burson-Marsteller περιλαμβάνονται κυβερνήσεις με πολύ «κακό μητρώο» στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και πολυεθνικές διαβόητες για την αντι-οικολογική τους δράση. Πιο συγκεκριμένα η Burson-Marsteller ανέλαβε, μεταξύ άλλων, να ωραιοποιήσει την εικόνα της κυβέρνησης της Νιγηρίας όταν κατηγορείτο για γενοκτονία στην Μπιάφρα, τον εξωραϊσμό της δικτατορίας του στρατηγού Βιντέλα στην Αργεντινή που ευθύνεται για την δολοφονία 35.000 πολιτών καθώς και την κάλυψη των εγκλημάτων της Ινδονησίας στο Ανατολικό Τιμόρ. Πελάτες της εταιρίας-εργοδότη του προέδρου της Greenpeace είναι, επίσης, το πυρηνικο εργοστάσιο στο Three Mile Island γνωστό από την διαρροή του 1979, η Union Carbide που ευθύνεται για 15.000 θανάτους Ινδών πόυ ζούσαν κοντα στο εργοστάσιό της στο Μποπάλ καθώς και η βρετανική κυβέρνηση μετα το σκάνδαλο των τρελλών αγελάδων.
Προβληματισμός για τη μεταχείριση των καρκινοπαθών γυναικών
09.1.2002 5:39 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των οργανώσεων "Εκστρατεία για την Έρευνα για τον Καρκίνο" και "Ίδρύμα για την Έρευνα για τον Καρκίνο" διαπίστωσαν ότι αρκετοί γιατροί αντί να συμβουλεύουν οι ίδιοι τις γυναίκες που έχουν χαμηλές πιθανότητες να εκδηλώσουν την ασθένεια, προτιμούν να τις παραπέμπουν αμέσως στις ειδικές κλινικές. Είναι γεγονός ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες, έχουν βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, ιδιαίτερα με περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών -και ως εκ τούτου υπάρχουν πιθανότητες να κινδυνεύουν και οι ίδιες. Όμως αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου, είναι η δραματική αύξηση του αριθμού των γυναικών που παραπέμπονται στις ειδικές κλινικές -γεγονός που, από τη μια, καθυστερεί τις εξετάσεις εκείνων των ασθενών που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ, από την άλλη, κάνει πολλές γυναίκες να ανησυχούν άδικα για την υγεία τους. Ειδικοι πάντως από τις δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις που διεξήγαγαν την έρευνα αναμένεται να διανείμουν ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο σε όλους τους οικογενειακούς γιατρούς της χώρας, που πιστεύεται ότι θα τους βοηθήσει να αποφασίζουν καλύτερα ποιές ασθενείς να παραπέμπουν στα νοσοκομεία και ποιές όχι.
|