Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-01-05

  1. Τεχνητοί βολβοί ματιών
  2. Τρόμος αντιμετώπισης διαδιακασίας υπευθυνης για ασθένειες
  3. Ο βρετανικός τύπος την Κυριακή
  4. Μικρό αεροπλάνο συνετρίβη σε κτίριο στη Φλόριδα
  5. Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών
  6. Στα χέρια των ΗΠΑ ο πρώην πρέσβης των Ταλεμπάν
  7. Ηγέτης της Αλ Κάιντα στα χέρια των Αμερικανών
  8. Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Αυστραλία
  9. Ινδία-Πακιστάν: ψυχρότητα παρά τη χειραψία
  10. Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αντονι Ζίνι
  11. Μικρό αεροπλάνο συνετρίβη σε κτίριο στη Φλόριδα
  12. Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών
  13. Στα χέρια των ΗΠΑ ο πρώην πρέσβης των Ταλεμπάν
  14. Ινδία-Πακιστάν: ψυχρότητα παρά τη χειραψία
  15. Νέα συνεδρίαση του Κογκρέσου για την κρίση στην Αργεντινή
  16. Στα χέρια των ΗΠΑ ο πρώην πρέσβης των Ταλεμπάν
  17. Παρέλυσε η κεντρική Ευρώπη από το πολικό ψύχος
  18. Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Αυστραλία
  19. Πρώτη αποτυχία για τη κυβέρνηση της Αργεντινής
  20. Το 55% όλων των συναλλαγών σε ευρώ
  21. Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αντονι Ζίνι
  22. Δηλώσεις Μπλερ για το Κασμίρ
  23. Χειραψία αντάλλαξαν οι ηγέτες Ινδίας και Πακιστάν
  24. Ηγέτης της Αλ Κάιντα στα χέρια των Αμερικανών
  25. Παρέλυσε η κεντρική Ευρώπη από το πολικό ψύχος
  26. Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Αυστραλία
  27. Τεχνητοί βολβοί ματιών
  28. "Όχι" στον πόλεμο λένε η Ινδία και το Πακιστάν
  29. Πρώτη αποτυχία για τη κυβέρνηση της Αργεντινής
  30. Οι θερμοί άνεμοι σύμμαχοι της φωτιάς στην Αυτραλία
Τεχνητοί βολβοί ματιών
BBC News
Η έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην αποκατάσταση της όρασης

06.1.2002 3:42 (Ωρα Λονδίνου)
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκυο φαίνεται ότι κατάφεραν να αναπτύξουν τεχνητούς βολβούς ματιών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Κυόντο μετέδωσε ότι οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητη Μακότο Ασασίμα, ανέπτυξαν τους βολβούς μέσα σε βατράχους, χρησιμοποιώντας κύτταρα απο έμβρυα βατράχων.

Ο καθηγητής Ασασίμα δήλωσε ότι ελπίζει πως η έρευνα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασης σε ανθρώπους που πάσχουν από τύφλωση.

Οι επιστήμονες ανακοινωσαν ότι μια εβδομάδα μετά την μεταμόσχευση των τεχνητών βολβών σε βατράχο, οι βολβοί είχαν συνδεθεί με τα οπτικά νεύρα και δεν υπήρχε καμία ένδειξη απόρριψης τους από τον οργανισμό του βάτραχου.

Τρόμος αντιμετώπισης διαδιακασίας υπευθυνης για ασθένειες

06.1.2002 3:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους γερνούν τα κύτταρα είναι η επίθεση από μόρια οξυγόνου που απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία της μετατροπής της ενέργειας σε μια μορφή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα.

Τα μόρια αυτά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο γενετικό υλικό των κυττάρων -γεγονός που με τη σειρά του πιστεύεται ότι συνδέεται με την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η Μονάδα Ανθρώπινης Διαιτητικής Νταν, του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Κέιμπριτζ της Βρετανίας ανακάλυψε ορισμένα χημικά -κάποιου είδους πρωτεΐνες- που βρίσκονται στο σώμα και μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από την οξείδωση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως όταν δεν έχει κανείς αρκετές από αυτές τις πρωτεΐνες μπορεί να είναι δυσκολότερο για τα κύτταρα να προστευθούν.

Και ελπίζουν, πως αν αυξήσουν τη χορήγηση των πρωτεϊνών αυτών στα πλαίσια μιας θεραπείας, θα βοηθήσουν στην άμυνα των κυττάρων.

Η οξείδωση θεωρείται υπεύθυνη για την καταστροφή ιστού σε ολόκληρο το σώμα και σε πολλούς ασθενείς δίνεται η συμβουλή να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά για να μειώσουν την επίδρασή της.

Τα πορίσματα της έρευνας αυτής στο Κέιμπριτζ δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Nature.

Ο βρετανικός τύπος την Κυριακή

06.1.2002 3:36 (Ωρα Λονδίνου)
Το ευρώ, το Αφγανιστάν, οι συνθήκες στα νοσοκομεία του Εθνικου βρετανικού συστήματος υγείας αλλά και η ανευ προηγουμένου κακοκαιρία με βαριές χιονοπτώσεις στην Ελλάδα είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το Βρετανικό τύπο σήμερα.

Οι Synday Times έχουν στον κεντρικό τίτλο ότι " οι ΗΠΑ απέτυχαν τρεις φορές να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν" ενω ακόμα στην εσωτερική επικαιρότητα υπάρχει τίτλος ότι "υψηλόβαθμο στέλεχος των εργατικών εκφράζει τις αντιρρήσεις του για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο υπουργός οικονομικών για το θέμα του ευρω αλλά και την διαπίστωση ότι ο δείκτης ευφυίας των βρετανών ανάβηκα σημαντικά τα τελευταία 60 χρόνια.

Στις εσωτερικές σελίδες υπάρχει δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 52% των βρετανών επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά δημοσιευμα για τον τρόπο που εμπιστος άνθρωπος του Χίτλερ πρόδωσε τα σχέδια για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γερμανίας στους Συμμάχους.

Η Synday Telegraph έχει στον κεντρικό τίτλο ότι " Οι Βρετανοί δεν θέλουν το ευρω" , ακόμα ότι ο γίος του συγγραφέα του Βασιλιά των Δακτυλιδιών, Τ.Ρ, Τόκιεν, ανακρίνεται για κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκου.

Στις εσωτερικές σελίδες μαθαίνουμε για την φωτογράφηση του Καρόλου από το γαλλικό περιοδικό Vogue, τον διπλασιασμό των εγκλημάτων που διαπράττουν ανήλικοι και την απόφαση της Βρετανίας να μην τοποθετήσει ένοπλους φρουρους στα επιβατικά αεροσκάφη.

Ο Independent έχει στον κεντρικό του τίτλο ότι "οι υπουργοί επιθυμούν να υπάρχουν ξενοδοχειακές χρεώσεις στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας για αυτούς που μπορούν να της πληρώσουν ενω ακόμα υπάρχουν θέματα για την επίσκεψη της κυρίας Μπλερ σε ορφανοτροφείο στην Ινδία και για το ντυμένο ημερολόγιο της Βρετανικης Ενωσης Γυνμνιστών.

Στις εσωτερικές σελίδες υπάρχει αναφορά για την κακοκαιρία που πλήττει την Ελλάδα και παρουσιάζεται φωτογραφία του Παρθενώνα ντυμένου στα λευκα χωρίς τουρίστες.

Ακόμα μαθαίνουμε ότι η Βασ ίλισσα της Αγγλίας επέλεξε για την φωτογραφηση της με αφορμή τα 50 χρόνια στο θρόνο φωτογράφους που ειδικευονται σε γυμνες φωτογραφίες και πορτραίτα καλλιτεχνών της ποπ και τέλος πως βρετανοί φιλότεχνοι έσωσαν έργο του Λεονάρτο Ντα Βίντσι από την αναπαλαίωση....

O Observer έχει κεντρικό τίτλο για "σκάνδαλο για τα κρεβάτια στα νοσολομεία του Εθνικού συστήματος Υγείας" τα οποιά παραχωρούνται σε εκεινους- πολλοί εκ των οποίων δεν είναι βρετανοι- που έχουν τα χρήματα να καλύψουν τα μεγάλα κόστη.

Ακόμα σε ένα μάλλον χιουμοριστικό τίτλο η εφημερίδα με αφορμή την κακοκαιρία στην Ελλάδα αναρωτάτε αν η Αθήνα θα διεκδικήσει και την χειμερινή Ολυμπιάδα. Θέμα στην κεντρική σελίδα είναι και τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει ότι ένα στους τέσσερεις μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στην Βρετανία κάνει χρήση αλκοολ.

Στις εσωτερικές σελίδας υπάρχει η αποκάλυψη ότι αγνοήθηκε η δράση των νεο φασιστικών ομάδων στην δεκαετία του 50 στην Βρετανία, ακόμα ότι οι Αθάνατοι της ΔΟΕ αγνόησαν τις καταγγελίες για χρηματισμο και διαφθορά αλλά και τον πόλεμο εναντίον της αλεπούς που θελουν να κυρήξουν οι βρετανοί αγρότες.

Μικρό αεροπλάνο συνετρίβη σε κτίριο στη Φλόριδα
BBC News

06.1.2002 2:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ένα μικρό αεροπλάνο συνετρίβη στον 20ο όροφο ενός κτιρίου γραφείων στην Τάμπα της Φλόριδας στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία λέει ότι δεν γνωρίζει πόσοι ήταν οι επιβάτες στο αεροσκάφος ή στο κτίριο που στεγάζει την Τράπεζα της Αμερικής τη στιγμή του συμβάντος.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν σπεύσει στο σημείο, αλλά η αστυνομία λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Η τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από τη σκηνή του δυστυχήματος στις οποίες φαίνεται η ουρά ενός μικρού αεροσκάφους να κρέμεται από το παράθυρο ενός κτιρίου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ελικόπτερο της Αμερικανικής ακτοφυλακής παρακολουθούσε το αεροπλάνο την ώρα που αυτό συνετρίβη στο κτίριο.

Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών
BBC News
Ο Ρουτζιέρο ήλθε σε ρήξη με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση

06.1.2002 2:41 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Ρενάτο Ρουτζιέρο, παραιτήθηκε εν μέσω πληροφοριών για διάσπαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας σχετικά με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Ρουτζιέρο επέκρινε τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση για τη χλιαρή, όπως τη χαρακτήρισε, αντίδρασή τους στην εισαγωγή του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ.

Ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη μεταδίδει ότι η παραίτηση του Ρουτζιέρο δεν ήταν μη αναμενόμενη αλλά αναμένεται να προξενήσει προβλήματα στη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στα χέρια των ΗΠΑ ο πρώην πρέσβης των Ταλεμπάν
BBC News
Ο Ζαΐφ έγινε το δημόσιο πρόσωπο των Ταλεμπάν

06.1.2002 2:41 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως έχουν στα χέρια τους τον πρώην πρέσβη του Αφγανιστάν, την περίοδο των Ταλεμπάν, στο Πακιστάν.

Ο μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ έγινε ιδιαίτερα γνωστός στις αρχές της Αφγανικής κρίσης καθώς εμφανιζόταν σε τακτικές συνεντεύξεις τύπου για τα τηλεοπτικά μέσα στην Ισλαμαμπάντ, κατά τις οποίες προωθούσε την άποψη του καθεστώτος των Ταλεμπάν για τις εξελίξεις.

Οι Αμερικανοί λένε πως τον συνέλαβαν μετά την άρνηση του Πακιστάν να του χορηγήσει άσυλο και την έκδοσή του στο Αφγανιστάν.

Ηγέτης της Αλ Κάιντα στα χέρια των Αμερικανών
BBC News
Αφγανοί μαχητές

06.1.2002 2:39 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι συνέλλαβαν ένα από τα ηγετικά μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πρόκειται για τον Αλ Σαίχ Αλ Λίμπι που πιστεύεται ότι ήταν επικεφαλής των κέντρων εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα.

Ο κ. Αλ Λίμπι κρατείται στη πόλη Κανταχάρ του νοτίου Αφγανιστάν όπου κρατούνται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων εκατοντάδες αιχμάλωτοι Ταλεμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα.

Ο νέος απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Καλιλζάντ, προειδοποίησε ότι η Αλ Κάιντα και οι Ταλεμπάν εξακολουθούν να είναι επικίνδυνοι.

Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Αυστραλία
BBC News
Το υπερσύγχρονο ελικόπτερο Έλβις επιστρατεύτηκε για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αυστραλία

06.1.2002 2:40 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αυστραλία οι πυροσβεστικές υπηρεσίες προειδοποίηθηκαν ότι οι αναμενόμενοι ξηροί άνεμοι και η άνοδος της θερμοκρασίας θα τροφοδοτήσουν εκ νέου τις 80 πυρκαγιές που μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες δασικές εκτάσεις και πολλά άγρια ζώα και σπάνια πουλιά έχουν αποτεφρωθεί ή έχουν τραυματισθεί.

Η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλλαβε χθες και άλλα άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι άρχισαν τις φωτιές που απειλούν ακόμη και τα προάστια του Σίδνεϊ.

Οι περισσότεροι από τους 24 συλληφθέντες είναι παιδιά κάτω των 16 ετών. Μάλιστα το μικρότερο είναι μόλις εννέα ετών.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπομπ Καρ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του σκοπεύει να καθιερώσει στο άμεσο μέλλον νέες, αυστηρότερες μηνές για τους νεαρούς εμπρηστές.

Ο κ.Καρ είπε ότι η φυλάκιση νεαρών εμπρηστών είναι μια εύκολη λύση και εντος των προσεχών ημερών η κυβέρνηση του θα αλλάξει τις ποινές.

Τα ανήλικα παιδιά που θα καταδικάζονται για εμπρησμό θα είναι υποχρεωμένα να επισκέπτωνται ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα.

Επίσης θα αναγκάζονται να επισκεφθούν ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους στις πυρκαγιές. Οι δύο αυτές εμπειρίες, είπε ο κ. Καρ θα βοηθήσουν τους νεαρούς εμπρηστές να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Ινδία-Πακιστάν: ψυχρότητα παρά τη χειραψία
BBC News
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί δέχεται πιέσεις να επιδείξει διαλλακτικότητα

06.1.2002 2:41 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ινδοί επίσημοι αντέδρασαν με ψυχρότητα στη συμβολικής σημασίας χειραψία που αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί και ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ.

Η χειραψία, με πρωτοβουλία του στρατηγού Μουσαράφ κατά τη σύνοδο κορυφής των επτά κρατών της νοτίου Ασίας στην πρωτεύουσα, Κατμαντού του Νεπάλ, ανταλλάχθηκε μετά από εβδομάδες έντασης μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Ο ηγέτης του Πακιστάν αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κατευθήνθηκε προς το μέρος όπου καθόταν ο πρωθυπουργός της Ινδίας και αντάλλαξε χειραψία μαζί του.

Ο κ. Μουσάραφ είπε στην ομιλία του ότι η κυβέρνησή του "παραμένει έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με την Ινδία, οποιαδήποτε στιγμή και σε όλα τα επίπεδα".

Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση προς τον Ινδό πρωθυπουργό να "ξεκινήσει ένα ταξίδι για την ειρήνη, την αρμονία και την πρόοδο στη νότιο Ασία".

Αλλά ο κ. Βαζπαγί, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέγγιση φιλίας του Πακιστανού ηγέτη, δήλωσε ότι αυτό που απομένει είναι να κάνει ο κ. Μουσάραφ τα λόγια έργα και να λάβει μέτρα κατά των ισλαμικών οργανώσεων που διεισδύουν στο ινδικό έδαφος.

Εξ άλλου, εκπρόσωπος της Ινδίας διέψευσε πληροφορίες ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών είχαν συνάντηση στα περιθώρια της συνόδου.

Όπως είπε, οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν αλλά μόνον παρουσία των άλων συναδέλφων τους.

Στο μεταξύ, οι στρατιωτικές δυνάμεις δύο χωρών βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή των κοινών τους συνόρων.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων χθες το βράδυ οι πακιστανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά τουλάχιστον τριών ινδικών χωριών στο νότιο Κασμίρ.

Η κρίση ξεκίνησε μετά την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου στο ινδικό κοινοβούλιο. Η Ινδία υποστηρίζει ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται ισλαμικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.

Πάντως, η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι συνέλλαβε πάνω από 100 ισλαμιστές μεταξύ των οποίων ε ίναι και μέλη των ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο Κασμίρ και στις οποίες η Ινδία επιρρίπτει τις ευθύνες για την επίθεση στο κοινοβούλιο.

Το Δελχί χαιρέτησε τις συλλήψεις ενώ Ινδός υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι ένα βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αντονι Ζίνι
BBC News
Ο κ.Ζίνι με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γασέρ Αραφάτ

06.1.2002 2:41 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις επαφές που είχε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για την επίτευξη εκεχειρίας.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ.Ζίνι μετά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερακάτ, στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης.

Χθες ο κ.Ζίνι είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, και τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος επιβεβαίωσε ότι θα προεδρεύσει της συνάντησης που θα έχουν την Κυριακή, στελέχη των ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Μικρό αεροπλάνο συνετρίβη σε κτίριο στη Φλόριδα
BBC News

05.1.2002 23:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ένα μικρό αεροπλάνο συνετρίβη στον 20ο όροφο ενός κτιρίου γραφείων στην Τάμπα της Φλόριδας στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία λέει ότι δεν γνωρίζει πόσοι ήταν οι επιβάτες στο αεροσκάφος ή στο κτίριο που στεγάζει την Τράπεζα της Αμερικής τη στιγμή του συμβάντος.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν σπεύσει στο σημείο, αλλά η αστυνομία λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Η τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από τη σκηνή του δυστυχήματος στις οποίες φαίνεται η ουρά ενός μικρού αεροσκάφους να κρέμεται από το παράθυρο ενός κτιρίου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ελικόπτερο της Αμερικανικής ακτοφυλακής παρακολουθούσε το αεροπλάνο την ώρα που αυτό συνετρίβη στο κτίριο.

Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών
BBC News
Ο Ρουτζιέρο ήλθε σε ρήξη με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση

05.1.2002 20:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Ρενάτο Ρουτζιέρο, παραιτήθηκε εν μέσω πληροφοριών για διάσπαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας σχετικά με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Ρουτζιέρο επέκρινε τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση για τη χλιαρή, όπως τη χαρακτήρισε, αντίδρασή τους στην εισαγωγή του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ.

Ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη μεταδίδει ότι η παραίτηση του Ρουτζιέρο δεν ήταν μη αναμενόμενη αλλά αναμένεται να προξενήσει προβλήματα στη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στα χέρια των ΗΠΑ ο πρώην πρέσβης των Ταλεμπάν
BBC News
Ο Ζαΐφ έγινε το δημόσιο πρόσωπο των Ταλεμπάν

05.1.2002 18:48 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως έχουν στα χέρια τους τον πρώην πρέσβη του Αφγανιστάν, την περίοδο των Ταλεμπάν, στο Πακιστάν.

Ο μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ έγινε ιδιαίτερα γνωστός στις αρχές της Αφγανικής κρίσης καθώς εμφανιζόταν σε τακτικές συνεντεύξεις τύπου για τα τηλεοπτικά μέσα στην Ισλαμαμπάντ, κατά τις οποίες προωθούσε την άποψη του καθεστώτος των Ταλεμπάν για τις εξελίξεις.

Οι Αμερικανοί λένε πως τον συνέλαβαν μετά την άρνηση του Πακιστάν να του χορηγήσει άσυλο και την έκδοσή του στο Αφγανιστάν.

Ινδία-Πακιστάν: ψυχρότητα παρά τη χειραψία
BBC News
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί δέχεται πιέσεις να επιδείξει διαλλακτικότητα

05.1.2002 18:15 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ινδοί επίσημοι αντέδρασαν με ψυχρότητα στη συμβολικής σημασίας χειραψία που αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί και ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ.

Η χειραψία, με πρωτοβουλία του στρατηγού Μουσαράφ κατά τη σύνοδο κορυφής των επτά κρατών της νοτίου Ασίας στην πρωτεύουσα, Κατμαντού του Νεπάλ, ανταλλάχθηκε μετά από εβδομάδες έντασης μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Ο ηγέτης του Πακιστάν αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κατευθήνθηκε προς το μέρος όπου καθόταν ο πρωθυπουργός της Ινδίας και αντάλλαξε χειραψία μαζί του.

Ο κ. Μουσάραφ είπε στην ομιλία του ότι η κυβέρνησή του "παραμένει έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με την Ινδία, οποιαδήποτε στιγμή και σε όλα τα επίπεδα".

Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση προς τον Ινδό πρωθυπουργό να "ξεκινήσει ένα ταξίδι για την ειρήνη, την αρμονία και την πρόοδο στη νότιο Ασία".

Αλλά ο κ. Βαζπαγί, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέγγιση φιλίας του Πακιστανού ηγέτη, δήλωσε ότι αυτό που απομένει είναι να κάνει ο κ. Μουσάραφ τα λόγια έργα και να λάβει μέτρα κατά των ισλαμικών οργανώσεων που διεισδύουν στο ινδικό έδαφος.

Εξ άλλου, εκπρόσωπος της Ινδίας διέψευσε πληροφορίες ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών είχαν συνάντηση στα περιθώρια της συνόδου.

Όπως είπε, οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν αλλά μόνον παρουσία των άλων συναδέλφων τους.

Στο μεταξύ, οι στρατιωτικές δυνάμεις δύο χωρών βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή των κοινών τους συνόρων.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων χθες το βράδυ οι πακιστανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά τουλάχιστον τριών ινδικών χωριών στο νότιο Κασμίρ.

Η κρίση ξεκίνησε μετά την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου στο ινδικό κοινοβούλιο. Η Ινδία υποστηρίζει ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται ισλαμικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.

Πάντως, η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι συνέλλαβε πάνω από 100 ισλαμιστές μεταξύ των οποίων είναι και μέλη των ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο Κασμίρ και στις οποίες η Ινδία επιρρίπτει τις ευθύνες για την επίθεση στο κοινοβούλιο.

Το Δελχί χαιρέτησε τις συλλήψεις ενώ Ινδός υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι ένα βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Νέα συνεδρίαση του Κογκρέσου για την κρίση στην Αργεντινή
BBC News
Πολίτες στο Μπουένος ’ϊρες σχηματίζουν ουρές έξω από τράπεζες, προσπαθώντας να αποσύρουν τις οικονομίες τους

05.1.2002 18:47 (Ωρα Λονδίνου)
Το Κογκρέσο της Αργεντινής συνεδριάζει εκ νέου για να εξετάσει τη λήψη άμεσων μέτρων που θα δώσουν στον πρόεδρο Εδουάρδο Δουάλδε έκτακτες εξουσίες για την αναμόρφωση της δοκιμαζόμενης οικονομίας της χώρας.

Προηγούμενη συνεδρίαση του Κογκρέσου δεν απέδωσε καρπούς και διακόπηκε χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα της πρότασης νόμου για την πλήρη αποδέσμευση του εθνικού νομίσματος, πέσο, από το αμερικανικό δολάριο.

Το πέσο είχε συνδεθεί με το δολλάριο πριν από 10 περίπου χρόνια και στη σύνδεση αυτή αποδίδονται πολλά από τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής.

Η κυβέρνηση επίσης επιδιώκει τη λήψη μέτρων για το πάγωμα των τιμών και για την προστασία των οικονομιών των αποταμιευτών στις τράπεζες μετά την υποτίμηση του πέσο, κίνηση που θεωρείται δεδομένη.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Εδουάρδο Δουάλδε έκανε σαφές ότι επίκειται η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος δεν προσδιόρισε όμως πόσο μεγάλη θα είναι.

Ορισμένες πληροφορίες στον τύπο δεν αποκλείουν η υποτίμηση να είναι της τάξεως του 40%.

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζεται η αβεβαιότητα οι τιμές ορισμένων αγαθών αυξάνονται με καλπάζοντα ρυθμό.

Στα χέρια των ΗΠΑ ο πρώην πρέσβης των Ταλεμπάν
BBC News
Ο Ζαΐφ έγινε το δημόσιο πρόσωπο των Ταλεμπάν

05.1.2002 17:40 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως έχουν στα χέρια τους τον πρώην πρέσβη του Αφγανιστάν, την περίοδο των Ταλεμπάν, στο Πακιστάν.

Ο μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ έγινε ιδιαίτερα γνωστός στις αρχές της Αφγανικής κρίσης καθώς εμφανιζόταν σε τακτικές συνεντεύξεις τύπου για τα τηλεοπτικά μέσα στην Ισλαμαμπάντ, κατά τις οποίες προωθούσε την άποψη του καθεστώτος των Ταλεμπάν για τις εξελίξεις.

Οι Αμερικανοί λένε πως τον συνέλαβαν μετά την άρνηση του Πακιστάν να του χορηγήσει άσυλο και την έκδοσή του στο Αφγανιστάν.

Παρέλυσε η κεντρική Ευρώπη από το πολικό ψύχος
BBC News
Χιόνι και ομίχλη κάνουν αδύνατη την ορατότητα στην κεντρική αρτηρία Πράγας - Μπρνό της Τσεχίας

5.1.2002 13:59 (Ωρα Λονδίνου)
Το χιόνι και οι συνθήκες πολικού ψύχους συνεχίζουν να ταλαιπωρούν του κατοίκους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, καθώς σε πολλές περιοχές οι χιονοπτώσεις ήταν οι πυκνότερες των τελευταίων δεκαετιών .

Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω του ψύχους στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Ρωσία, ενώ δεκάδες χωριά έχουν αποκλειστεί στη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Σε πολλές περιοχές το χιόνι έχει ξεπεράσει τα δύο μέτρα, μεταδίδουν οι ανταποκριτές .

Στη Ρωσία , και πιό συγκεκριμένα στη Μόσχα το τελευταίο 24ωρο 10 άνθρωποι υπέκυψαν στο ψύχος καθώς ο υδράργυρος έφθασε στους 24 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Σημειώνουμε ότι από τις αρχές του χειμώνα, στη Ρωσία, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών έχουν πεθάνει περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Στην Πολωνία και την Τσεχία σε πολλές περιοχές το οδικό δίκτυο έχει παραλύσει μολονότι τα συνεργεία έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν ανοικτές τις σημαντικότερες εθνικές οδούς και στις δύο χώρες.

Στην Πράγα οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας "περιοχή καταστροφής" και πολλά συνοριακά σημεία με την Πολωνία και τη Γερμανία παραμένουν κλειστά. Τα μαθήματα στα σχολεία έχουν σταματήσει μέχρι τη Δευτέρα και όπως λέει η τσέχικη τηλεόραση - οι μαθητές έχουν διακοπές λόγω χιονιού.

Στη Βουλγαρία δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα επειδή τη χώρα έχουν πλήξει οι χειρότερες χιονοθύελες των τελευταίων δεκαετιών.

Στη γειτονική Τουρκία μαθητές αποκλείσθηκαν από χιονοστιβάβα και παρέμειναν παγιδευμένοι επί 17 ώρες. Οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες και πολλά χωριά αυτή τη στιγμή είναι ακόμη αποκλεισμένα.

Στην Κωνσταντινούλη έχουν τεθεί σε επιφυλακή ο στρατός και οι μονάδες της πολιτοφυλακής.

Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Αυστραλία
BBC News
Το υπερσύγχρονο ελικόπτερο Έλβις επιστρατεύτηκε για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αυστραλία

5.1.2002 14:28 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αυστραλία οι πυροσβεστικές υπηρεσίες προειδοποίηθηκαν ότι οι αναμενόμενοι ξηροί άνεμοι και η άνοδος της θερμοκρασίας θα τροφοδοτήσουν εκ νέου τις 80 πυρκαγιές που μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες δασικές εκτάσεις και πολλά άγρια ζώα και σπάνια πουλιά έχουν αποτεφρωθεί ή έχουν τραυματισθεί.

Η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλλαβε χθες και άλλα άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι άρχισαν τις φωτιές που απειλούν ακόμη και τα προάστια του Σίδνεϊ.

Οι περισσότεροι από τους 24 συλληφθέντες είναι παιδιά κάτω των 16 ετών. Μάλιστα το μικρότερο είναι μόλις εννέα ετών.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπομπ Καρ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του σκοπεύει να καθιερώσει στο άμεσο μέλλον νέες, αυστηρότερες μηνές για τους νεαρούς εμπρηστές.

Ο κ.Καρ είπε ότι η φυλάκιση νεαρών εμπρηστών είναι μια εύκολη λύση και εντος των προσεχών ημερών η κυβέρνηση του θα αλλάξει τις ποινές.

Τα ανήλικα παιδιά που θα καταδικάζονται για εμπρησμό θα είναι υποχρεωμένα να επισκέπτωνται ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα.

Επίσης θα αναγκάζονται να επισκεφθούν ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους στις πυρκαγιές. Οι δύο αυτές εμπειρίες, είπε ο κ. Καρ θα βοηθήσουν τους νεαρούς εμπρηστές να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Πρώτη αποτυχία για τη κυβέρνηση της Αργεντινής
BBC News
Πολίτες στο Μπουένος ’ϊρες σχηματίζουν ουρές έξω από τράπεζες, προσπαθώντας να αποσύρουν τις οικονομίες τους

5.1.2002 14:32 (Ωρα Λονδίνου)
Δεν απέδωσαν καρπούς οι πρώτες προσπάθειες της νέας κυβέρνησης της Αργεντινής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εντουάρντο Ντουχάλντε δεν έπεισε το Κογκρέσο για την ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας στο θέμα αυτό.

Η συνεδρία στο Κογκρέσο κατέληξε σε διαφωνία όσον αφορά τη νέα πρόταση νόμου για την πλήρη αποδέσμευση του εθνικού νομίσματος πέσο από το αμερικανικό δολάριο.

Το πέσο είχε συνδεθεί με το δολλάριο πριν από 10 περίπου χρόνια και στη σύνδεση αυτή αποδίδονται πολλά από τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής.

Η κυβέρνηση επίσης επιδιώκει τη λήψη μέτρων για το πάγωμα των τιμών και για την προστασία των οικονομιών των αποταμιευτών στις τράπεζες μετά την υποτίμηση του πέσο, κίνηση που θεωρείται δεδομένη.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Εντουάρντο Ντουχάλντε έκανε σαφές ότι επίκειται η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος δεν προσδιόρισε όμως πόσο μεγάλη θα είναι.

Ορισμένες πληροφορίες στον τύπο δεν αποκλείουν η υποτίμηση να είναι της τάξεως του 40%.

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζεται η αβεβαιότητα οι τιμές ορισμένων αγαθών αυξάνονται με καλπάζοντα ρυθμό.

Το 55% όλων των συναλλαγών σε ευρώ
BBC News
Χαρτονομίσματα ευρώ

5.1.2002 14:59 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πέντε μόλις μέρες μετά την εισαγωγή του ευρώ πάνω από τις μισές συναλλαγές στην ευρωζώνη γίνονται με το νέο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η χρήση των χαρτονομισμάτων και νομισμάτων ευρώ διαφέρει στις 12 χώρες της ευρωζώνης.

Στην Ελλάδα και την Ολλανδία πάνω από το 80% των συναλλαγών γίνονται με ευρώ.

Στην Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πορτογαλία και Ιρλανδία πάνω από τις μισές συναλλαγές γίνονται με ευρώ ενώ στις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό είναι μικρότερο.

Το γεγονός όμως ότι πολλοί Ευρωπαίοι δεν άλλαξαν τα παληά νομίσματα στις τράπεζες αλλά απλώς τα ξοδεύουν για να αγοράσουν αγαθά δημιούργησε προβλήματα σε ορισμένα καταστήματα που δεν μπορούσαν να δώσουν ρέστα σε ευρώ.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αντονι Ζίνι
BBC News
Ο κ.Ζίνι με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γασέρ Αραφάτ

5.1.2002 15:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις επαφές που είχε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για την επίτευξη εκεχειρίας.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ.Ζίνι μετά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερακάτ, στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης.

Χθες ο κ.Ζίνι είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, και τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος επιβεβαίωσε ότι θα προεδρεύσει της συνάντησης που θα έχουν την Κυριακή, στελέχη των ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Δηλώσεις Μπλερ για το Κασμίρ
BBC News
Η υποδοχή του Βρετανού πρωθυπουργού στο Μπαγκλαντές

5.1.2002 14:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είπε ότι η κατηγορηματική απόρριψη της τρομοκρατίας πρέπει να είναι η αφετηρία για τον διάλογο Ινδίας - Πακιστάν για το διαφιλονικούμενο Κασμίρ.

Ο κ.Μπλερ είπε ότι το Κασμίρ θα πρέπει να είναι υψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δυο χωρών.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας στην πόλη Μπανγκαλόρ της Ινδίας, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην νοτιοανατολική Ασία η οποία άρχισε από το Μπαγκλαντές. Ο κ.Μπλερ θα επισκεφθεί και το Πακιστάν.

Χειραψία αντάλλαξαν οι ηγέτες Ινδίας και Πακιστάν
BBC News
Ο στρατηγός Μουσάραφ του Πακιστάν (αριστερά) και ο Ινδός πρωθυπουργός Βαζπαγί (δεξιά) συναντήθηκαν σήμερα για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης

5.1.2002 13:35 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από αρκετές εβδομάδες έντασης οι ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν αντάλλαξαν χειραψία στη σύνοδο κορυφής των επτά κρατών της νοτίου Ασίας που άρχισε σήμερα στην πρωτεύουσα, Κατμαντού του Νεπάλ.

Στο πλαίσιο της συνόδου συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί και ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ.

Ο τελευταίος μάλιστα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κατευθήνθηκε προς το μέρος όπου καθόταν ο πρωθυπουργός της Ινδίας και αντάλλαξε χειραψία μαζί του.

Ο κ. Μουσάραφ είπε, επίσης, στην ομιλία του ότι η κυβέρνησή του "παραμένει έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με την Ινδία, οποιαδήποτε στιγμή και σε όλα τα επίπεδα".

Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση προς τον Ινδό πρωθυπουργό να "ξεκινήσει ένα ταξίδι για την ειρήνη, την αρμονία και την πρόοδο στη νότιο Ασία".

Ο κ. Βαζπαγί, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέγγιση φιλίας του Πακιστανού ηγέτη, δήλωσε ότι αυτό που απομένει είναι να κάνει ο κ. Μουσάραφ τα λόγια έργα και να λάβει μέτρα κατά των ισλαμικών οργανώσεων που διεισδύουν στο ινδικό έδαφος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος βρίσκεται στην ινδική πόλη Μπανγκαλόρ, υποστήριξε ότι για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν για το διαφιλονικούμενο κρατίδιο του Κασμίρ οφείλουν πρώτα οι δύο ηγεσίες να καταδικάσουν την τρομοκρατία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, απηύθυνε έκκληση για πρόσωπο με πρόσωποι συνάντηση των δύο ηγετών με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο κ. Πάουελ δήλωσε στο BBC ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια προόδου, διευκρίνισε, όμως, ότι η κατάσταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν παραμένει ανησυχητικά επικίνδυνη.

Στο μεταξύ, οι στρατιωτικές δυνάμεις δύο χωρών βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή των κοινών τους συνόρων.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων χθες το βράδυ οι πακιστανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά τουλάχιστον τριών ινδικών χωριών στο νότιο Κα σμίρ.

Η κρίση ξεκίνησε μετά την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου στο ινδικό κοινοβούλιο. Η Ινδία υποστηρίζει ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται ισλαμικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.

Πάντως, η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι συνέλλαβε πάνω από 100 ισλαμιστές μεταξύ των οποίων είναι και μέλη των ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο Κασμίρ και στις οποίες η Ινδία επιρρίπτει τις ευθύνες για την επίθεση στο κοινοβούλιο.

Το Δελχί χαιρέτησε τις συλλήψεις ενώ Ινδός υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι ένα βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ηγέτης της Αλ Κάιντα στα χέρια των Αμερικανών
BBC News
Αφγανοί μαχητές

5.1.2002 13:47 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι συνέλλαβαν ένα από τα ηγετικά μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πρόκειται για τον Αλ Σαίχ Αλ Λίμπι που πιστεύεται ότι ήταν επικεφαλής των κέντρων εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα.

Ο κ. Αλ Λίμπι κρατείται στη πόλη Κανταχάρ του νοτίου Αφγανιστάν όπου κρατούνται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων εκατοντάδες αιχμάλωτοι Ταλεμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα.

Ο νέος απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Καλιλζάντ, προειδοποίησε ότι η Αλ Κάιντα και οι Ταλεμπάν εξακολουθούν να είναι επικίνδυνοι.

Στο μεταξύ, Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι ο ηγέτης του πρώην ισλαμικού κινήματος των Ταλεμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ κατάφερε να δραπετεύσει με μοτοσικλέτα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο επικεφαλής των αφγανικής υπηρεσίας μυστικών πληροφοριών, Χατζί Γκουλαλάι, δήλωσε στο BBC ότι όλοι οι οπαδοί των Ταλεμπάν στην περιοχή γύρω από την περιοχή Μπαχράν στην επαρχία Χελμάντ, έχουν ήδη παραδοθεί στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τις κινήσεις του μουλά Ομάρ, ο οποίος πιθανότα εγκατέλειψε το κρησφύγετό του μαζί με άλλους τέσσερεις συνεργάτες του.

Νωρίτερα, η νέα μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν υπέγραψε την συμφωνία για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ότι οι επίλεκτες δυνάμεις τους που δρούν στο νότιο Αφγανιστάν υπέστησαν την πρώτη τους απώλεια από εχθρικά πυρά.

Ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τόμι Φράνκς, είπε ότι δεν έχουν καταστεί σαφείς ακόμα οι λεπτομέρειες του επεισοδίου που οδήγησε στο θάνατο του αμερικανού κομάντο.

Σύμφωνα με το στρατηγό Φράνκς κανένα άλλο μέλος των επιλέκτων δυνάμεων δεν τραυματίσθηκε.

Πρόκειται για τον πρώτο αμερικανό στρατιώτη που σκοτώνεται από εχθρικά πυρά μέσα στο Αφγανιστάν από την έναρξη της αμερικανικής εκστρατείας πριν τρείς μήνες.

Παρέλυσε η κεντρική Ευρώπη από το πολικό ψύχος
BBC News
Χιόνι και ομίχλη κάνουν αδύνατη την ορατότητα στην κεντρική αρτηρία Πράγας - Μπρνό της Τσεχίας

5.1.2002 13:59 (Ωρα Λονδίνου)
Το χιόνι και οι συνθήκες πολικού ψύχους συνεχίζουν να ταλαιπωρούν του κατοίκους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, καθώς σε πολλές περιοχές οι χιονοπτώσεις ήταν οι πυκνότερες των τελευταίων δεκαετιών .

Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω του ψύχους στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Ρωσία, ενώ δεκάδες χωριά έχουν αποκλειστεί στη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Σε πολλές περιοχές το χιόνι έχει ξεπεράσει τα δύο μέτρα, μεταδίδουν οι ανταποκριτές .

Στη Ρωσία , και πιό συγκεκριμένα στη Μόσχα το τελευταίο 24ωρο 10 άνθρωποι υπέκυψαν στο ψύχος καθώς ο υδράργυρος έφθασε στους 24 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Σημειώνουμε ότι από τις αρχές του χειμώνα, στη Ρωσία, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών έχουν πεθάνει περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Στην Πολωνία και την Τσεχία σε πολλές περιοχές το οδικό δίκτυο έχει παραλύσει μολονότι τα συνεργεία έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν ανοικτές τις σημαντικότερες εθνικές οδούς και στις δύο χώρες.

Στην Πράγα οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας "περιοχή καταστροφής" και πολλά συνοριακά σημεία με την Πολωνία και τη Γερμανία παραμένουν κλειστά. Τα μαθήματα στα σχολεία έχουν σταματήσει μέχρι τη Δευτέρα και όπως λέει η τσέχικη τηλεόραση - οι μαθητές έχουν διακοπές λόγω χιονιού.

Στη Βουλγαρία δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα επειδή τη χώρα έχουν πλήξει οι χειρότερες χιονοθύελες των τελευταίων δεκαετιών.

Στη γειτονική Τουρκία μαθητές αποκλείσθηκαν από χιονοστιβάβα και παρέμειναν παγιδευμένοι επί 17 ώρες. Οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες και πολλά χωριά αυτή τη στιγμή είναι ακόμη αποκλεισμένα.

Στην Κωνσταντινούλη έχουν τεθεί σε επιφυλακή ο στρατός και οι μονάδες της πολιτοφυλακής.

Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Αυστραλία
BBC News
Το υπερσύγχρονο ελικόπτερο Έλβις επιστρατεύτηκε για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αυστραλία

5.1.2002 13:56 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αυστραλία οι πυροσβεστικές υπηρεσίες προειδοποίηθηκαν ότι οι αναμενόμενοι ξηροί άνεμοι και η άνοδος της θερμοκρασίας θα τροφοδοτήσουν εκ νέου τις πυρκαγιές που μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις και πολλά άγρια ζώα έχουν καεί ή έχουν τραυματισθεί.

Η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλλαβε χθες και άλλα άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι άρχισαν τις φωτιές που απειλούν ακόμη και τα προάστια του Σίδνεϊ.

Οι περισσότεροι από τους 24 συλληφθέντες είναι παιδιά κάτω των 16 ετών. Μάλιστα το μικρότερο είναι μόλις εννέα ετών.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπομπ Καρ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του σκοπεύει να καθιερώσει στο άμεσο μέλλον νέες, αυστηρότερες μηνές για τους νεαρούς εμπρηστές.

Ο κ.Καρ είπε ότι η φυλάκιση νεαρών εμπρηστών είναι μια εύκολη λύση και εντος των προσεχών ημερών η κυβέρνηση του θα αλλάξει τις ποινές.

Τα ανήλικα παιδιά που θα καταδικάζονται για εμπρησμό θα είναι υποχρεωμένα να επισκέπτωνται ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα.

Επίσης θα αναγκάζονται να επισκεφθούν ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους στις πυρκαγιές. Οι δύο αυτές εμπειρίες, είπε ο κ. Καρ θα βοηθήσουν τους νεαρούς εμπρηστές να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Τεχνητοί βολβοί ματιών
BBC News
Η έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην αποκατάσταση της όρασης

5.1.2002 14:18 (Ωρα Λονδίνου)

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκυο φαίνεται ότι κατάφεραν να αναπτύξουν τεχνητούς βολβούς ματιών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Κυόντο μετέδωσε ότι οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητη Μακότο Ασασίμα, ανέπτυξαν τους βολβούς μέσα σε βατράχους, χρησιμοποιώντας κύτταρα απο έμβρυα βατράχων.

Ο καθηγητής Ασασίμα δήλωσε ότι ελπίζει πως η έρευνα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασης σε ανθρώπους που πάσχουν από τύφλωση.

Οι επιστήμονες ανακοινωσαν ότι μια εβδομάδα μετά την μεταμόσχευση των τεχνητών βολβών σε βατράχο, οι βολβοί είχαν συνδεθεί με τα οπτικά νεύρα και δεν υπήρχε καμία ένδειξη απόρριψης τους από τον οργανισμό του βάτραχου.

"Όχι" στον πόλεμο λένε η Ινδία και το Πακιστάν
BBC News
Ο στρατηγός Μουσαράφ του Πακιστάν (αριστερά) και ο Ινδός πρωθυπουργός Βατζπαγί (δεξιά) κρατήσαν αποστάσεις

5.1.2002 4:29 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν εξέφρασαν την ελπίδα για μια ειρηνική επίλυση της τρέχουσας κρίσης και διαβεβαίωσαν ότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια νέα πολεμική σύρραξη.

Ο πρωθυπουργός της ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί, και ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ θα συναντηθούν εντός ολίγων ωρών στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των χωρών της Νοτίου Ασίας, η οποία πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα Κατμαντού του Νεπάλ.

Η φτώχεια και το ελεύθερο εμπόριο θα είναι οι δύο βασικοί θεματικοί άξονες της συνόδου, ωστόσο, η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στη στάση που θα κρατήσουν οι δύο ηγέτες της ινδικής χερσονήσου την ώρα που θα βρίσκονται στην ίδια αίθουσα συνεδριάσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, απηύθυνε έκκληση για πρόσωπο με πρόσωποι συνάντηση των δύο ηγετών με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο κ. Πάουελ δήλωσε στο BBC ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια προόδου, διευκρίνισε, όμως, ότι η κατάσταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν παραμένει ανησυχητικά επικίνδυνη.

Στην Ινδία θα μεταβεί σήμερα και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες της ινδικής χερσονήσου.

Στη σημερινή του ομιλία σε εκπροσώπους του βιομηχανικού τομέα της Ινδίας, ο κ. Μπλερ αναμένεται να αναφερθεί στην ιστορία και την κληρονομιά της Βρετανίας, τα οποία την καθιστούν ως μία από τις πιο σημαντικές δυνάμεις στον κόσμο.

Η Ινδια, πάντως, όσον αφορά την κρίση επανέλαβε ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου, διότι η ατμόσφαιρα δεν διευκολύνει τον διάλογο.

Στο μεταξύ, οι στρατιωτικές δυνάμεις δύο χωρών βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή των κοινών τους συνόρων.

Η κρίση ξεκίνησε μετά την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου στο ινδικό κοινοβούλιο. Η Ινδία υποστηρίζει ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται ισλαμικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.

Πάντως, η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι συνέλλαβε πάνω από 100 ισλαμιστές μεταξύ των οποίων είναι και μέλη των ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο Κασμίρ και στις οποίες η Ινδία επιρρίπτει τις ευθύνες για την επίθεση στο κοινοβούλιο.

Το Δελχί χαιρέτησε τις συλλήψεις ενώ Ινδός υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι ένα βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Πρώτη αποτυχία για τη κυβέρνηση της Αργεντινής
BBC News
Πολίτες στο Μπουένος ’ϊρες σχηματίζουν ουρές έξω από τράπεζες, προσπαθώντας να αποσύρουν τις οικονομίες τους

5.1.2002 4:52 (Ωρα Λονδίνου)
Δεν απέδωσαν καρπούς οι πρώτες προσπάθειες της νέας κυβέρνησης της Αργεντινής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εντουάρντο Ντουχάλντε δεν έπεισε το Κογκρέσο για την ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας στο θέμα αυτό.

Η συνεδρία στο Κογκρέσο κατέληξε σε διαφωνία όσον αφορά τη νέα πρόταση νόμου για την πλήρη αποδέσμευση του εθνικού νομίσματος πέσο από το αμερικανικό δολάριο. .

Η κυβέρνηση επίσης επιδιώκει τη λήψη μέτρων για το πάγωμα των τιμών και για την προστασία των οικονομιών των αποταμιευτών στις τράπεζες μετά την υποτίμηση του πέσο, κίνηση που θεωρείται δεδομένη.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Εντουάρντο Ντουχάλντε έκανε σαφές ότι επίκειται η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος δεν προσδιόρισε όμως πόσο μεγάλη θα είναι.

Ορισμένες πληροφορίες στον τύπο δεν αποκλείουν η υποτίμηση να είναι της τάξεως του 40%.

Οι θερμοί άνεμοι σύμμαχοι της φωτιάς στην Αυτραλία
BBC News
Η επιδείνωση του καιρού δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών

5.1.2002 5:19 (Ωρα Λονδίνου)
Εν αναμονή νέας επιδέινωσης των καιρικών συνθηκών τελούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αυστραλία, οι οποίες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τα μέτωπα της πυρκαγιάς στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Εκπρόσωποι της υπηρεσίας υποστήριξαν ότι είνναι σχεδόν αδύνατο πλέον να θέσουν υπό ελέγχο τις εστίας της φωτιάς.

Περίπου 80 εστίες φωτιάς καίνε ακόμα στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου περισσότερα από 170 σπίτια καταστράφηκαν.

Ο ανταποκριτής του BΒC στην περιοχή τόνισε ότι μια νέα πρόκληση περιμένει τους αυστραλούς πυροσβέστες εξαιτίας του συνδυασμού θερμών και ξηρών ανέμων που θα πνέουν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή.

Η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλλαβε και άλλα άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έβαλαν τις φωτιές που μαίνονται στην Νέα Νότια Ουαλία και απειλούν τα προάστια του Σίδνεϊ.

Οι περισσότεροι από τους 24 συλληφθέντες είναι παιδιά κάτω των 16 ετών. Μάλιστα το μικρότερο είναι μόλις εννέα ετών.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπομπ Καρ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του σκοπεύει να καθιερώσει στο άμεσο μέλλον νέες, αυστηρότερες μηνές για τους νεαρούς εμπρηστές.

Ο κ.Καρ είπε ότι η φυλάκιση νεαρών εμπρηστών είναι μια εύκολη λύση και εντος των προσεχών ημερών η κυβέρνηση του θα αλλάξει τις ποινές.

Τα ανήλικα παιδιά που θα καταδικάζονται για εμπρησμό θα είναι υποχρεωμένα να επισκέπτωνται ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα.

Επίσης θα αναγκάζονται να επισκεφθούν ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους στις πυρκαγιές. Οι δύο αυτές εμπειρίες, είπε ο κ. Καρ θα βοηθήσουν τους νεαρούς εμπρηστές να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Στο μεταξύ η βελτίωση των καιρικών συνθηκών βοήθησε τις προσπάθειες των πυροσβεστικών συνεργείων αν και πάνω από 100 φωτιές παραμένουν ανεξέλεγκτες και η αρχές προειδοποιούν πως δεν είναι ακόμη ορατό το τέλος της κρίσης.

Νωρίτερα, το υπερσύγχρονο ελικόπτερο Έλβις κατάφερε να σώσει δεκάδες Αυστραλούς πυροσβέστες που είχαν παγιδευτεί στις φλόγες

Χιλιάδες άνθρωποι που είχαν καταφύγει σε παραλίες της ανατολικής Αυστραλίας για να αποφύγουν τις πυρκαγιές που μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία, πέρασαν χθες και δεύτερη νύχτα στην ύπαιθρο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.