Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-12-27

  1. «Πόλεμος κυρώσεων» Ινδίας-Πακιστάν
  2. Αντιδράσεις για το μήνυμα του μπιν Λάντεν
  3. Δεκάδες πύρινα μέτωπα γύρω από το Σίδνεϊ
  4. «Επαρκή στοιχεία ενοχής για τον Μιλόσεβιτς»
  5. Ισραήλ: Νέες απαγορεύσεις στον Γιασέρ Αραφάτ
  6. Έρευνες για σχέσεις συλληφθέντα βομβιστή με Αλ-Κάϊντα
  7. Ελ Σαλβαδόρ: Οστά στο αρχηγείο της αστυνομίας
  8. Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μάρλεν Ντίτριχ
  9. "Απαγορευμένη ζώνη" για υπηρεσίες ΟΗΕ η Κανταχάρ
  10. Ινδία: Επιβολή κυρώσεων στο Πακιστάν
  11. Αντιδράσεις για το μήνυμα του μπιν Λάντεν
  12. Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε ξενώνα φοιτητών
  13. Ελ Σαλβαδόρ: Οστά στο αρχηγείο της αστυνομίας
  14. Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μάρλεν Ντίτριχ
  15. Μπιν Λάντεν:«Σταυροφορία των ΗΠΑ κατά του Ισλάμ»
  16. «Επαρκή στοιχεία ενοχής για τον Μιλόσεβιτς»
  17. Πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις στο Πακιστάν μελετά η Ινδία
  18. Αρκετά τα στοιχεία ενοχής για Μιλόσεβιτς,λέει η Κ. Ντελ Πόντε
  19. Φόβοι για 100 νεκρούς από πλημμύρες στη Βραζιλία
  20. Νέο βίντεο - μήνυμα του Μπιν Λάντεν
  21. Έρευνες για σχέσεις συλληφθέντα βομβιστή με Αλ-Κάϊντα
  22. Αυστραλία: Οι φλόγες ζώνουν το Σύδνεϋ
  23. Ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν παρά τις διεθνείς εκκλήσεις
  24. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ στο πηδάλιο Εργατικού Κόμματος
  25. "Απαγορευμένη ζώνη" για υπηρεσίες ΟΗΕ η Κανταχάρ
  26. Αργεντινή: Υποσχέσεις κομίζει το νέο νόμισμα
«Πόλεμος κυρώσεων» Ινδίας-Πακιστάν
BBC News
Ινδικό πολυβολείο στην διαμφισβητούμενη από τις δύο χώρες περιοχή του Κασμίρ

27.12.2001 16:12 (Ωρα Λονδίνου)
Η ινδική κυβέρνηση ανακοινωσε τη λήψη νέων μέτρων κατά της Ισλαμαμπάντ, μειώνοντας κατά το ήμισι τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών, περιορίζοντας τις κινήσεις των Πακιστανών διπλωματών στο έδαφός της και σταματώντας τις πτήσεις των Πακιστανικών Διεθνών Αερογραμμών στον εναέριο χώρο της.

Το Πακιστάν δήλωσε πως θα απαντήσει με ανάλογα μέτρα--απαγορεύοντας κι αυτό τις πτήσεις ινδικών αεροπλάνων πάνω από το έδαφός του.

Ο Ινδός υπουργός Άμυνας, Τζορτζ Φερνάντεζ, δήλωσε πως η χώρα του αναπτύσσει νέες δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της με το Πακιστάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών, Τζασουάντ Σινγχ, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ν'ανησυχεί κανείς για πόλεμο.

Πάντως, Πακιστανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στο BBC πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του είναι πανέτοιμες για κάθε ενδεχόμενο:

Αντιδράσεις για το μήνυμα του μπιν Λάντεν
BBC News
Στιγμιότυπο από το νέο βιντεοσκοπημένο μύνημα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα

27.12.2001 16:23 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν απέρριψε τους ισχυρισμούς του Μπιν Λάντεν ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν αποτελούν ένδειξη μίσους των ΗΠΑ προς το Ισλάμ

Ο τηλεοπτικός σταθμός του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα μετέδωσε χθές βράδυ τμήματα μίας νέας - όπως υποστηρίζει - μαγνητοσκοπημένης βιντεοταινίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το κανάλι Αλ Τζαζίρα λέει πώς από το περιεχόμενο της ταινίας συνάγεται ότι έχει γυριστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο Μπιν Λάντεν εμφανίζεται να λέει ότι το βίντεο αυτό σηματοδοτεί την επέτειο τριών μηνών από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτηρίζει σαν «ευλογημένα κτυπήματα κατά της παγκόσμιας απιστίας».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η τρομοκρατία μας ενάντια στην Αμερική είναι άξια επαίνου, αφού προσπαθεί να εξαναγκάσει την Αμερική να άρει την υποστήριξη της στο Ισραήλ, το οποίο σκοτώνει το λαό μας». Στο βίντεο ο ηγέτης της Αλ-Κάϊντα λέει πώς έχει καταστεί φανερό ότι η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τρέφει ανομολόγητο μίσος "Σταυροφόρων" ενάντια στο Ισλάμ, απόδειξη δε αυτού - λέει - αποτελεί ο βομβαρδισμός του Αφγανιστάν.

Το βίντεο δείχνει τον Οσάμα Μπίν Λάντεν να στέκεται μπροστά απο ένα υφασμάτινο παραπέτασμα, ήρεμος αλλα εμφανώς κουρασμένος και να φορά ένα χακί στρατιωτικό τζάκετ και να έχει δίπλα του ακουμπισμένο ένα αυτόματο όπλο τύπου Καλάσνικοφ.

Το κανάλι Αλ-Τζαζίρα δεν ανακοίνωσε πώς το επίμαχο βίντεο - το οποίο θα μεταδωθεί ολόκληρο το βράδυ της Πέμπτης - ήρθε στην κατοχή του.

Από την άλλη πλευρά εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε το βίντεο ως τρομοκρατική προπαγάνδα.

Στο μεταξύ οι αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις ερευνούν την ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα στο νότιο Αφγανιστάν συνεχίζοντας το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Δεκάδες πύρινα μέτωπα γύρω από το Σίδνεϊ
BBC News
Προσπάθεια κατάσβεσης καιόμενης οικίας σε προάστιο του Σύδνεϋ

27.12.2001 16:33 (Ωρα Λονδίνου)
Μάχη με τα στοιχεία της φύσης δίνουν οι δυνλαμεις της πυροσβεστικής στην Αυστραλία καθώς οι ισχυροί άνεμοι, το υψηλό ποσοστό υγρασίας και οι υψηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Τουλάχιστον εκατό μέτωπα απειλούν κατοικημένες περιοχές γύρω από το Σίδνεϊ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Χάουαρντ, εξέφρασε έκπληξη και αποτροπιασμό για το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις πυρκαγιές που κατακαίουν τη χώρα οφείλονται σε εμπρησμό.

Ο κ. Χάουαρντ που επισκέφθηκε κατεστραμμένες από τις φλόγες συνοικίες στο δυτικό Σίδνεϋ δήλωσε ότι τα συνεργεία πυρόσβεσης έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα μέσα, καθώς ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας θα προστεθούν στο στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Οι πυροσβεστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι όλες σχεδόν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα νοτιοδυτικά του Σίδνεϋ ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.

Η αυστραλιανή αστυνομία έχει συστήσει ειδική υπηρεσία για τον εντοπισμό των εμπρηστών.

Οι αρχές της Αυστραλίας λένε ότι δεν μπορούν να προβλέψουν το τέλος των πυρκαγιών που λόγω των ισχυρών ανέμων καίνε ανεξέλεγκτες πλέον, καταστρέφοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις, προαστιακές περιοχές και ιδιωτικές περιουσίες.

«Επαρκή στοιχεία ενοχής για τον Μιλόσεβιτς»
BBC News
Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε προηγούμενη προσαγωγή του ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης

27.12.2001 16:24 (Ωρα Λονδίνου)
Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης, εξέφρασε την πεποίθησή ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ώστε ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να καταδικαστεί για γενοκτονία.

Σε συνέντευξή της προς το BBC, η Κάρλα Ντελ Πόντε ζήτησε εκ νέου την συνεκδίκαση των υποθέσεων που εκκρεμούν εναντίον του κ. Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου στο Κοσυφοπέδιο, στη Βοσνία και την Κροατία.

Ο κ. Μιλόσεβιτς πρόκειται να δικαστεί το Φεβρουάριο για τις κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στο Κοσυφοπέδιο πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν έχει ακόμα οριστεί η ημερομηνία της δίκης του για τις κατηγορίες γενοκτονίας στη Βοσνία και Κροατί.

Ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας υποστηρίζει ότι το δικαστήριο της Χάγης διάκειται εναντίον του και αρνείται ως εκ τούτου να αναγνωρίσει τη διακιοδοσία του.

Από την πλευρά της, μιλώντας στο BBC, η Κάρλα Ντελ Πόντε επέμεινε ότι η διεξαγωγή μιας δίκαιας δίκης είναι δυνατή και είπε ότι το δικαστήριο της Χάγης είναι υπόδειγμα θεσμού για την εκδίκαση υποθέσεων με κατηγορούμενους όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ισραήλ: Νέες απαγορεύσεις στον Γιασέρ Αραφάτ
BBC News
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός παλαιστινιακών περιοχών

27.12.2001 16:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν τη νύχτα σε φοιτητικό ξενώνα στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθη, που στέγαζε, όπως υποστηρίζουν, μέλη της Χαμάς και συνέλαβαν οκτώ Παλαιστίνιους.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να παραστεί στους εορτασμούς που θα γίνουν στις 6 Ιανουαρίου στη Βηθλεέμ, εάν δεν συλλάβει προηγουμένως τους δολοφόνους του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού.

Ο κ. Αραφάτ χαρακτήρισε τον περιορισμό του στη Ραμάλα επικίνδυνη παραβίαση των ειρηνευτικών συμφώνων του Όσλο.

Έρευνες για σχέσεις συλληφθέντα βομβιστή με Αλ-Κάϊντα
BBC News
Ο συλληφθείς επίδοξος βομβιστής πήγαινε σε αυτό το μουσουλμανικό τέμενος, στο Μπρίξτον του Λονδίνου

27.12.2001 16:33 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αρχές ερευνούν σύμφωνα με πληροφορίες τυχόν δεσμούς μεταξύ του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ-Κάϊντα και του άνδρα που συνελήφθη το Σαββατοκύριακο για απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας μέσα σε αεροσκάφος των Αμερικανικών Αερογραμμών, πάνω από τον Ατλαντικό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον ένα αιχμάλωτο μέλος της Αλ-Κάϊντα, από αυτά που συνέλαβαν και ανακρίνουν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αναγνώρισε τον βομβιστή, που έχει εκπαιδευθεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε στρατόπεδο της Αλ-Κάϊντα.

Εντωμεταξύ επιβεβαιώθηκε η ταυτότητα του συλληφθέντα, ο οποίος ονομάζεται Ρίτσαρντ Ρηντ, έχει βρετανική υπηκοότητα και διέμενε στο νότιο Λονδίνο.

Οι αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι μετά από έρευνες διαπιστώθηκς ότι ο συλληφθείς έχει μικτή αγγλική και τζαμαϊκανή καταγωγή, και ασπάσθηκε το Ισλάμ πριν από μερικά χρόνια, όντας στη φυλακή για πταίσματα.

Ο πρόεδρος ενός μουσουλμανικού τεμένους στο Μπρίξτον του νοτίου Λονδίνου, όπου ο συλληφθείς παρακολούθησε θρησκευτική κατήχηση, είπε ότι ο κ. Ρηντ είχε προσεταιρισθεί εξτρεμιστικά στοιχεία και αναφερόταν πολλές φορές στην έννοια Τζιχάντ - Ιερό Πόλεμο.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία του Λονδίνου είχε ειδοποιηθεί εδώ και πέντε χρόνια περίπου ότι ακραία στοιχεία προσπαθούσαν να εισχωρήσουν ανάμεσα στους πιστούς, στο τέμενος αυτό.

Ένας άλλος μπουσουλμάνος που έχει διαπιστωθεί ότι πήγαινε στο ίδιο τέμενος είναι και ο Ζακαρίας Μασάουϊ, ο οποίος έχει συλληφθεί στις ΗΠΑ κατηγορούμενος για συνωμοσία σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ελ Σαλβαδόρ: Οστά στο αρχηγείο της αστυνομίας
BBC News
O εμφύλιος πόλεμος αποτελεί ακόμη πηγή έντασης

27.12.2001 16:23 (Ωρα Λονδίνου)
Επιστήμονες στο Ελ Σαλβαδόρ ανακάλυψαν κάτω από το αρχηγείο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ ανθρώπινα οστά που πιστεύεται ότι ανήκουν σε αριστερούς αντάρτες.

Παρόλα αυτά διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν τα οστά προέρχονται πράγματι από ανθρώπους.

Ο διευθυντής της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελ Σαλβαδόρ, Μιγκουέλ Μοντενέγκρο, είπε ότι τα οστά είναι πολύ πιθανό να ανήκουν σε μέλη αντάρτικων ομάδων που συμμετείχαν στον εμφύλιο.

Από τις συγκρούσεις που τερματίστηκαν το 1992 έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι.

Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μάρλεν Ντίτριχ
BBC News
Σκηνή από την ταινία «Γαλάζιος Αγγελος»

27.12.2001 16:20 (Ωρα Λονδίνου)
Εκδηλώσεις για να τιμηθεί η εκατοστή επέτειος των γενεθλίων της Μάρλεν Ντίτριχ διοργανώνονται στο Βερολίνο, γενέτειρα της μεγάλης σταρ του Χόλυγουντ.

Το Φρίντριχ-στατ-παλάστ, αντίστοιχο του παριζιάνικου Μουλέν Ρουζ, προετοιμάζει εκδήλωση με τίτλο "Εκατονταετηρίδα της Μάρλεν".

Ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν προγραμματίσει ειδικές εκπομπές-αφιερώματα, ενώ η κρατική τηλεόραση θα προβάλλει τις περισσότερες από τις ταινίες της γερμανίδας ηθοποιού.

Επίσης, το Μουσείο Κινηματογράφου του Βερολίνου φιλοξενεί ειδική έκθεση και προβάλλει για πρώτη φορά ταινίες με ιδιωτικές στιγμές της Μάρλεν Ντίτριχ.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου, κατέθεσε στεφάνι στον τάφο της, ενώ ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βόβεράιτ, επαίνεσε το θάρρος που επέδειξε απορρίπτοντας τη φασιστική ιδεολογία, με την απόφασή της να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα το 1937.

Η Ντίτριχ πέθανε στις 6 Μαίου του 1992, σε ηλικία 90 ετών στο Παρίσι. Έγινε γνωστή το 1929 με την πρώτη ομιλούσα γερμανική ταινία, το Γαλάζιο Άγγελο του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ.

Μεταξύ των μεγάλων της επιτυχιών ήταν οι ταινίες, Μαρόκο, Ξανθή Αφροδίτη και Σανγκάη Εξπρές.

"Απαγορευμένη ζώνη" για υπηρεσίες ΟΗΕ η Κανταχάρ
BBC News
Μία μικρή κάτοικος της πόλης Μαζάρ-Ι-Σαρίφ κοιτά από το παράθυρο του σπιτιού της

27.12.2001 16:33 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με ανακοίνωση ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ στο νότιο Αφγανιστάν, οι ένοπλες πολιτοφυλακές και οι συγκρούσεις μεταξύ φατριών εμποδίζουν στην πόλη Κανταχάρ την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αυτή διεξάγεται χωρίς μείζονα προβλήματα σε άλλες περιοχές.

Μιλώντας στο BBC, εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Προγράμματος Επισιτισμού χαρακτήρισε την Κανταχάρ ως απαγορευμένη ζώνη για τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος ειδικά στην έλλειψη ασφάλειας και στις πληροφορίες για δράση ενόπλων ομάδων που ζητούν λύτρα για να αφήσουν να συνεχιστεί η διανομή βοηθείας.

Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πόλης, Χαλίντ Παστούν, ο οποίος είπε στο BBC ότι όλοι οι κύριοι οδικοί άξονες περιπολούνται και ότι η επιστροφή των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή θα είναι απολύτως ασφαλής.

Νωρίτερα, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, είπε ότι υπάρχει σε όλη τη χώρα ομόφωνη υποστήριξη για την ανάπτυξη Διεθνούς Δύναμης Ασφαλείας, που θα διασφαλίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Ινδία: Επιβολή κυρώσεων στο Πακιστάν
BBC News
Ινδικό πολυβολείο στην διαμφισβητούμενη από τις δύο χώρες περιοχή του Κασμίρ

27.12.2001 15:04 (Ωρα Λονδίνου)
Την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Πακιστάν αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Ινδίας.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, θα μειωθεί ο αριθμός των διπλωματών στο Πακιστάν, θα επιβληθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις πακιστανών διπλωματών και θα απαγορευθεί η είσοδος αεροσκαφών του αερογραμμών του Πακιστάν στον εναέριο χώρο της Ινδίας.

Παρά ταύτα, το Δελχί επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πόλεμο με το Πακιστάν.

Η διεθνής κοινότητα δεν κρύβει την ανησυχία της για τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν πως έχει ύψιστη σημασία να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασουάντ Σίνγκ.

Προηγουμένως ο κ. Πάουελ είχε ανακοινώσει ότι η Ουάσινγκτον περιέλαβε στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τις οργανώσεις μαχητών του Κασμίρ, Λασκάρ-Ι-Τάϊμπα και Τζάϊς-Ι-Μοχάμεντ, που κατηγορούνται από την Ινδία για την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του ινδικού Κοινοβουλίου πριν δύο εβδομάδες.

Αντιδράσεις για το μήνυμα του μπιν Λάντεν
BBC News
Στιγμιότυπο από το νέο βιντεοσκοπημένο μύνημα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα

27.12.2001 12:56 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν απέρριψε τους ισχυρισμούς του Μπιν Λάντεν ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν αποτελούν ένδειξη μίσους των ΗΠΑ προς το Ισλάμ

Ο τηλεοπτικός σταθμός του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα μετέδωσε χθές βράδυ τμήματα μίας νέας - όπως υποστηρίζει - μαγνητοσκοπημένης βιντεοταινίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το κανάλι Αλ Τζαζίρα λέει πώς από το περιεχόμενο της ταινίας συνάγεται ότι έχει γυριστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο Μπιν Λάντεν εμφανίζεται να λέει ότι το βίντεο αυτό σηματοδοτεί την επέτειο τριών μηνών από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτηρίζει σαν «ευλογημένα κτυπήματα κατά της παγκόσμιας απιστίας».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η τρομοκρατία μας ενάντια στην Αμερική είναι άξια επαίνου, αφού προσπαθεί να εξαναγκάσει την Αμερική να άρει την υποστήριξη της στο Ισραήλ, το οποίο σκοτώνει το λαό μας». Στο βίντεο ο ηγέτης της Αλ-Κάϊντα λέει πώς έχει καταστεί φανερό ότι η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τρέφει ανομολόγητο μίσος "Σταυροφόρων" ενάντια στο Ισλάμ, απόδειξη δε αυτού - λέει - αποτελεί ο βομβαρδισμός του Αφγανιστάν.

Το βίντεο δείχνει τον Οσάμα Μπίν Λάντεν να στέκεται μπροστά απο ένα υφασμάτινο παραπέτασμα, ήρεμος αλλα εμφανώς κουρασμένος και να φορά ένα χακί στρατιωτικό τζάκετ και να έχει δίπλα του ακουμπισμένο ένα αυτόματο όπλο τύπου Καλάσνικοφ.

Το κανάλι Αλ-Τζαζίρα δεν ανακοίνωσε πώς το επίμαχο βίντεο - το οποίο θα μεταδωθεί ολόκληρο το βράδυ της Πέμπτης - ήρθε στην κατοχή του.

Από την άλλη πλευρά εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε το βίντεο ως τρομοκρατική προπαγάνδα.

Στο μεταξύ οι αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις ερευνούν την ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα στο νότιο Αφγανιστάν συνεχίζοντας το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε ξενώνα φοιτητών
BBC News
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός παλαιστινιακών περιοχών

27.12.2001 13:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν τη νύχτα σε φοιτητικό ξενώνα στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθη, που στέγαζε, όπως υποστηρίζουν, μέλη της Χαμάς και συνέλαβαν οκτώ Παλαιστίνιους.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να παραστεί στους εορτασμούς που θα γίνουν στις 6 Ιανουαρίου στη Βηθλεέμ, εάν δεν συλλάβει προηγουμένως τους δολοφόνους του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού.

Ο κ. Αραφάτ χαρακτήρισε τον περιορισμό του στη Ραμάλα επικίνδυνη παραβίαση των ειρηνευτικών συμφώνων του Όσλο.

Ελ Σαλβαδόρ: Οστά στο αρχηγείο της αστυνομίας
BBC News
O εμφύλιος πόλεμος αποτελεί ακόμη πηγή έντασης

27.12.2001 12:52 (Ωρα Λονδίνου)
Επιστήμονες στο Ελ Σαλβαδόρ ανακάλυψαν κάτω από το αρχηγείο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ ανθρώπινα οστά που πιστεύεται ότι ανήκουν σε αριστερούς αντάρτες.

Παρόλα αυτά διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν τα οστά προέρχονται πράγματι από ανθρώπους.

Ο διευθυντής της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελ Σαλβαδόρ, Μιγκουέλ Μοντενέγκρο, είπε ότι τα οστά είναι πολύ πιθανό να ανήκουν σε μέλη αντάρτικων ομάδων που συμμετείχαν στον εμφύλιο.

Από τις συγκρούσεις που τερματίστηκαν το 1992 έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι.

Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μάρλεν Ντίτριχ
BBC News
Σκηνή από την ταινία «Γαλάζιος Αγγελος»

27.12.2001 13:03 (Ωρα Λονδίνου)
Εκδηλώσεις για να τιμηθεί η εκατοστή επέτειος των γενεθλίων της Μάρλεν Ντίτριχ διοργανώνονται στο Βερολίνο, γενέτειρα της μεγάλης σταρ του Χόλυγουντ.

Το Φρίντριχ-στατ-παλάστ, αντίστοιχο του παριζιάνικου Μουλέν Ρουζ, προετοιμάζει εκδήλωση με τίτλο "Εκατονταετηρίδα της Μάρλεν".

Ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν προγραμματίσει ειδικές εκπομπές-αφιερώματα, ενώ η κρατική τηλεόραση θα προβάλλει τις περισσότερες από τις ταινίες της γερμανίδας ηθοποιού.

Επίσης, το Μουσείο Κινηματογράφου του Βερολίνου φιλοξενεί ειδική έκθεση και προβάλλει για πρώτη φορά ταινίες με ιδιωτικές στιγμές της Μάρλεν Ντίτριχ.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου, κατέθεσε στεφάνι στον τάφο της, ενώ ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βόβεράιτ, επαίνεσε το θάρρος που επέδειξε απορρίπτοντας τη φασιστική ιδεολογία, με την απόφασή της να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα το 1937.

Η Ντίτριχ πέθανε στις 6 Μαίου του 1992, σε ηλικία 90 ετών στο Παρίσι. Έγινε γνωστή το 1929 με την πρώτη ομιλούσα γερμανική ταινία, το Γαλάζιο Άγγελο του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ.

Μεταξύ των μεγάλων της επιτυχιών ήταν οι ταινίες, Μαρόκο, Ξανθή Αφροδίτη και Σανγκάη Εξπρές.

Μπιν Λάντεν:«Σταυροφορία των ΗΠΑ κατά του Ισλάμ»
BBC News
Στιγμιότυπο από το νέο βιντεοσκοπημένο μύνημα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα

27.12.2001 10:51 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν απέρριψε τους ισχυρισμούς του Μπιν Λάντεν ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν αποτελούν ένδειξη μίσους των ΗΠΑ προς το Ισλάμ

Ο τηλεοπτικός σταθμός του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα μετέδωσε χθές βράδυ τμήματα μίας νέας - όπως υποστηρίζει - μαγνητοσκοπημένης βιντεοταινίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το κανάλι Αλ Τζαζίρα λέει πώς από το περιεχόμενο της ταινίας συνάγεται ότι έχει γυριστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο Μπιν Λάντεν εμφανίζεται να λέει ότι το βίντεο αυτό σηματοδοτεί την επέτειο τριών μηνών από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτηρίζει σαν «ευλογημένα κτυπήματα κατά της παγκόσμιας απιστίας».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η τρομοκρατία μας ενάντια στην Αμερική είναι άξια επαίνου, αφού προσπαθεί να εξαναγκάσει την Αμερική να άρει την υποστήριξη της στο Ισραήλ, το οποίο σκοτώνει το λαό μας». Στο βίντεο ο ηγέτης της Αλ-Κάϊντα λέει πώς έχει καταστεί φανερό ότι η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τρέφει ανομολόγητο μίσος "Σταυροφόρων" ενάντια στο Ισλάμ, απόδειξη δε αυτού - λέει - αποτελεί ο βομβαρδισμός του Αφγανιστάν.

Το βίντεο δείχνει τον Οσάμα Μπίν Λάντεν να στέκεται μπροστά απο ένα υφασμάτινο παραπέτασμα, ήρεμος αλλα εμφανώς κουρασμένος και να φορά ένα χακί στρατιωτικό τζάκετ και να έχει δίπλα του ακουμπισμένο ένα αυτόματο όπλο τύπου Καλάσνικοφ.

Το κανάλι Αλ-Τζαζίρα δεν ανακοίνωσε πώς το επίμαχο βίντεο - το οποίο θα μεταδωθεί ολόκληρο το βράδυ της Πέμπτης - ήρθε στην κατοχή του.

Από την άλλη πλευρά εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε το βίντεο ως τρομοκρατική προπαγάνδα.

Στο μεταξύ οι αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις ερευνούν την ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα στο νότιο Αφγανιστάν συνεχίζοντας το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

«Επαρκή στοιχεία ενοχής για τον Μιλόσεβιτς»
BBC News
Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε προηγούμενη προσαγωγή του ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης

27.12.2001 11:12 (Ωρα Λονδίνου)
Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης, εξέφρασε την πεποίθησή ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ώστε ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να καταδικαστεί για γενοκτονία.

Σε συνέντευξή της προς το BBC, η Κάρλα Ντελ Πόντε ζήτησε εκ νέου την συνεκδίκαση των υποθέσεων που εκκρεμούν εναντίον του κ. Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου στο Κοσυφοπέδιο, στη Βοσνία και την Κροατία.

Ο κ. Μιλόσεβιτς πρόκειται να δικαστεί το Φεβρουάριο για τις κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στο Κοσυφοπέδιο πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν έχει ακόμα οριστεί η ημερομηνία της δίκης του για τις κατηγορίες γενοκτονίας στη Βοσνία και Κροατί.

Ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας υποστηρίζει ότι το δικαστήριο της Χάγης διάκειται εναντίον του και αρνείται ως εκ τούτου να αναγνωρίσει τη διακιοδοσία του.

Από την πλευρά της, μιλώντας στο BBC, η Κάρλα Ντελ Πόντε επέμεινε ότι η διεξαγωγή μιας δίκαιας δίκης είναι δυνατή και είπε ότι το δικαστήριο της Χάγης είναι υπόδειγμα θεσμού για την εκδίκαση υποθέσεων με κατηγορούμενους όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις στο Πακιστάν μελετά η Ινδία
BBC News
Ινδικό πολυβολείο στην διαμφισβητούμενη από τις δύο χώρες περιοχή του Κασμίρ

27.12.2001 10:24 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Ινδίας αναμένεται να αποφασίσει τη λήψη νέων πολιτικών και οικονομικών μέτρων κατά του Πακιστάν.

Η διεθνής κοινότητα δεν κρύβει την ανησυχία της για τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν πως έχει ύψιστη σημασία να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασουάντ Σίνγκ.

Προηγουμένως ο κ. Πάουελ είχε ανακοινώσει ότι η Ουάσινγκτον περιέλαβε στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τις οργανώσεις μαχητών του Κασμίρ, Λασκάρ-Ι-Τάϊμπα και Τζάϊς-Ι-Μοχάμεντ, που κατηγορούνται από την Ινδία για την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του ινδικού Κοινοβουλίου πριν δύο εβδομάδες

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας έκανε σαφές πως η χώρα του δεν θεωρεί ότι είναι ουσιαστικής σημασίας η απόφαση των αρχών του Πακιστάν να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία δύο μαχητικών οργανώσεων που δρουν στο Κασμίρ

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, καλεί με επιστολή του τους ηγέτες του Πακιστάν και της Ινδίας να απόσχουν από πράξεις ή δηλώσεις που μπορούν να κλιμακώσουν την ένταση.

Αρκετά τα στοιχεία ενοχής για Μιλόσεβιτς,λέει η Κ. Ντελ Πόντε
BBC News
Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε προηγούμενη προσαγωγή του ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης

27.12.2001 7:43 (Ωρα Λονδίνου)
Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι τώρα πλέον υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ώστε ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να καταδικαστεί για γενοκτονία.

Σε συνέντευξή της προς το BBC, η Κάρλα Ντελ Πόντε ζήτησε εκ νέου την συνεκδίκαση των υποθέσεων που εκκρεμπύν εναντίον του κ. Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου στο Κοσυφοπέδιο, στη Βοσνία και την Κροατία.

Ο κ. Μιλόσεβιτς πρόκειται να δικαστεί το Φεβρουάριο για τις κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στο Κοσυφοπέδιο πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν έχει ακόμα οριστεί η ημερομηνία της δίκης του για τις κατηγορίες γενοκτονίας στη Βοσνία και Κροατία, που αντιμετωπίζει.

Ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας υποστηρίζει ότι το δικαστήριο της Χάγης διάκειται εναντίον του και αρνείται ως εκ τούτου να αναγνωρίσει τη διακιοδοσία του.

Από την πλευρά της, μιλώντας στο BBC, η Κάρλα Ντελ Πόντε επέμεινε ότι η διεξαγωγή μιας δίκαιας δίκης είναι δυνατή και είπε ότι το δικαστήριο της Χάγης είναι υπόδειγμα θεσμού για την εκδίκαση υποθέσεων με κατηγορούμενους όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Φόβοι για 100 νεκρούς από πλημμύρες στη Βραζιλία
BBC News
Τόννοι λάσπης κάλυψαν ολόκληρα σπίτια στην πόλη της Πετρούπολης, κοντά στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο

27.12.2001 7:50 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βραζιλία ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες έφθασε τους 49, ενώ 50 και πλέον άτομα αγνοούνται ακόμη, και πιστεύεται ότι έχουν θαφτεί κάτω από τόννους λάσπης.

Οι τοπικές αρχές στην πόλη της Πετρούπολη, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 20 κάτοικοι ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν μείνει άστεγοι, κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο δήμαρχος της πόλης Rubens Bontempo ανήγγειλε τριήμερο πένθος για τα θύματα, τα περισσότερα απ' τα οποία ζούσαν σε παράγκες κατασκευασμένες σε επικλινείς τοποθεσίες και παρασύρθηκαν από τους χειμμάρους που σχηματίστηκαν.

Πάνω από τριάντα χιλιάδες μέλη των συνεργείων διάσωσης έχουν τεθεί σε επιφυλακή καθώς αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις το επόμενο διήμερο.

Νέο βίντεο - μήνυμα του Μπιν Λάντεν
BBC News
Στιγμιότυπο από το νέο βιντεοσκοπημένο μύνημα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα

27.12.2001 5:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο τηλεοπτικός σταθμός του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα μετέδωσε χθές βράδυ τμήματα μίας νέας - όπως υποστηρίζει - μαγνητοσκοπημένης βιντεοταινίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το κανάλι Αλ Τζαζίρα λέει πώς από το περιιεχόμενο της ταινίας συνάγεται ότι έχει γυριστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο Μπιν Λάντεν εμφανίζεται να λέει ότι το βίντεο αυτό σηματοδοτεί την επέτειο τριών μηνών από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτηρίζει σαν "ευλογημένα κτυπήματα κατά της παγκόσμιας απιστίας". Και προσθέτει ότι "η τρομοκρατία μας ενάντια στην Αμερική είναι άξια επαίνου, αφού προσπαθεί να εξαναγκάσει την Αμερική να άρει την υποστήριξη της στο Ισραήλ, το οποίο σκοτώνει το λαό μας". Στο βίντεο ο ηγέτης της Αλ-Κάϊντα λέει πώς έχει καταστεί φανερό ότι η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τρέφει ανομολόγητο μίσος "Σταυροφόρων" ενάντια στο Ισλάμ, απόδειξη δε αυτού - λέει - αποτελεί ο βομβαρδισμός του Αφγανιστάν.

Το βίντεο δείχνει τον Οσάμα Μπίν Λάντεν να στέκεται μπροστά απο ένα υφασμάτινο παραπέτασμα, ήρεμος αλλα εμφανώς κουρασμένος και να φορά ένα χακί στρατιωτικό τζάκετ και να έχει δίπλα του ακουμπισμένο ένα αυτόματο όπλο τύπου Καλάσνικοφ.

Το κανάλι Αλ-Τζαζίρα δεν ανακοίνωσε πώς το επίμαχο βίντεο - το οποίο θα μεταδωθεί ολόκληρο το βράδυ της Πέμπτης - ήρθε στην κατοχή του.

Από την άλλη πλευρά εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε το βίντεο ως τρομοκρατική προπαγάνδα.

Στο μεταξύ οι αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις ερευνούν την ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα στο νότιο Αφγανιστάν συνεχίζοντας το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Έρευνες για σχέσεις συλληφθέντα βομβιστή με Αλ-Κάϊντα
BBC News
Ο συλληφθείς επίδοξος βομβιστής πήγαινε σε αυτό το μουσουλμανικό τέμενος, στο Μπρίξτον του Λονδίνου

27.12.2001 5:26 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αρχές ερευνούν σύμφωνα με πληροφορίες τυχόν δεσμούς μεταξύ του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ-Κάϊντα και του άνδρα που συνελήφθη το Σαββατοκύριακο για απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας μέσα σε αεροσκάφος των Αμερικανικών Αερογραμμών, πάνω από τον Ατλαντικό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον ένα αιχμάλωτο μέλος της Αλ-Κάϊντα, από αυτά που συνέλαβαν και ανακρίνουν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αναγνώρισε τον βομβιστή, που έχει εκπαιδευθεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε στρατόπεδο της Αλ-Κάϊντα.

Εντωμεταξύ επιβεβαιώθηκε η ταυτότητα του συλληφθέντα, ο οποίος ονομάζεται Ρίτσαρντ Ρηντ, έχει βρετανική υπηκοότητα και διέμενε στο νότιο Λονδίνο.

Οι αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι μετά από έρευνες διαπιστώθηκς ότι ο συλληφθείς έχει μικτή αγγλική και τζαμαϊκανή καταγωγή, και ασπάσθηκε το Ισλάμ πριν από μερικά χρόνια, όντας στη φυλακή για πταίσματα.

Ο πρόεδρος ενός μουσουλμανικού τεμένους στο Μπρίξτον του νοτίου Λονδίνου, όπου ο συλληφθείς παρακολούθησε θρησκευτική κατήχηση, είπε ότι ο κ. Ρηντ είχε προσεταιρισθεί εξτρεμιστικά στοιχεία και αναφερόταν πολλές φορές στην έννοια Τζιχάντ - Ιερό Πόλεμο.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία του Λονδίνου είχε ειδοποιηθεί εδώ και πέντε χρόνια περίπου ότι ακραία στοιχεία προσπαθούσαν να εισχωρήσουν ανάμεσα στους πιστούς, στο τέμενος αυτό.

Ένας άλλος μπουσουλμάνος που έχει διαπιστωθεί ότι πήγαινε στο ίδιο τέμενος είναι και ο Ζακαρίας Μασάουϊ, ο οποίος έχει συλληφθεί στις ΗΠΑ κατηγορούμενος για συνωμοσία σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αυστραλία: Οι φλόγες ζώνουν το Σύδνεϋ
BBC News
Προσπάθεια κατάσβεσης καιόμενης οικίας σε προάστιο του Σύδνεϋ

27.12.2001 5:33 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αυστραλία καθώς χιλιάδες πυροσβέστες μάχονταν για μία ακόμη νύκτα να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Χάουαρντ, εξέφρασε έκπληξη και αποτροπιασμό για το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις πυρκαγιές που κατακαίουν τη χώρα και απειλούν την πόλη του Σύδνεϋ, οφείλονται σε εμπρησμό.

Ο κ. Χάουαρντ που επισκέφθηκε κατεστραμμένες από τις φλόγες συνοικίες στο δυτικό Σύδνεϋ υποσχέθηκε ότι τα συνεργεία πυρόσβεσης έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα μέσα, καθώς ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας θα προστεθούν στο στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Οι πυροσβεστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι όλες σχεδόν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα νοτιοδυτικά του Σύδνεϋ ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.

Η αυστραλιανή αστυνομία έχει συστήσει ειδική υπηρεσία για τον εντοπισμό των εμπρηστών.

Οι αρχές της Αυστραλίας λένε ότι δεν μπορούν να προβλέψουν το τέλος των πυρκαγιών που λόγω των ισχυρών ανέμων καίνε ανεξέλεγκτες πλέον, καταστρέφοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις, προαστιακές περιοχές και ιδιωτικές περιουσίες.

Ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν παρά τις διεθνείς εκκλήσεις
BBC News
Ινδικό πολυβολείο στην διαμφισβητούμενη από τις δύο χώρες περιοχή του Κασμίρ

27.12.2001 5:38 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ λένε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, και ότι θα πράξουν ό,τι μπορούν ώστε αυτό να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασουάντ Σίνγκ.

Προηγουμένως ο κ. Πάουελ είχε ανακοινώσει ότι η Ουάσινγκτον περιέλαβε στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και δύο ομάδες μαχητών του Κασμίρ. Οι οργανώσεις Λασκάρ-Ι-Τάϊμπα και Τζάϊς-Ι-Μοχάμεντ κατηγορούνται από την Ινδία ως υπεύθυνες για την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του ινδικού Κοινοβουλίου πριν δύο εβδομάδες.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, καλεί με επιστολή του τους ηγέτες του Πακιστάν και της Ινδίας να απόσχουν από πράξεις ή δηλώσεις που μπορούν να κλιμακώσουν την ένταση.

Το ινδικό Κοινοβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει και κάλεσε την κυβέρνηση της Ισλαμαμπάντ να λάβει σκληρά μέτρα εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Το Πακιστάν από την πλευρά του λέει ότι χρειάζεται πρώτα αποδείξεις για τη δράση των οργανώσεων αυτών και όχι απλές καταγγελίες.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ στο πηδάλιο Εργατικού Κόμματος
BBC News
Παλαιστίνιοι περνούν από ισραηλινό φυλάκιο ελέγχου στη Ναμπλούς, ανήμερα Χριστούγεννα

27.12.2001 5:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, αναδείχθηκε επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, νικώντας στις εσωκομματικές εκλογές τον πρόεδρο της Ισραηλινής Βουλής Αβραάμ Μπούργκ.

Ο κ. Ελιέζερ, που θεωρείται ότι ανήκει στη σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματός του, έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την πολιτική του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν απέναντι στους Παλαιστινίους.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ επέκριναν το Ισραήλ επειδή δεν επέτρεψε τελικά στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να μεταβεί στη Βηθλεέμ τη Δευτέρα για να μετάσχει στη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

Εκπρόσωπος των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσινγκτον λυπάται για την απόφαση και διεμήνυσε τις αμερικανικές ανησυχίες προς το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Σαρόν έχει περιορίσει τον κ. Αραφάτ στη πόλη Ραμάλα μέχρις ότου συλληφθούν από τις παλαιστινιακές αρχές αυτούς που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, τον περασμένο Οκτώβριο.

Νωρίτερα ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινά στρατεύματα, που υποστηρίζονταν από άρματα μάχης και ελικόπτερα.

Παρά τις τελευταίες συγκρούσεις οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι παρατηρείται ραγδαία μείωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, και ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν συνομιλίες με Παλαιστίνιους ομόλόγους τους για τη μερική άρση του Ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

"Απαγορευμένη ζώνη" για υπηρεσίες ΟΗΕ η Κανταχάρ
BBC News
Μία μικρή κάτοικος της πόλης Μαζάρ-Ι-Σαρίφ κοιτά από το παράθυρο του σπιτιού της

27.12.2001 5:20 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με ανακοίνωση ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ στο νότιο Αφγανιστάν, οι ένοπλες πολιτοφυλακές και οι συγκρούσεις μεταξύ φατριών εμποδίζουν στην πόλη Κανταχάρ την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αυτή διεξάγεται χωρίς μείζονα προβλήματα σε άλλες περιοχές.

Μιλώντας στο BBC, εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Προγράμματος Επισιτισμού χαρακτήρισε την Κανταχάρ ως απαγορευμένη ζώνη για τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος ειδικά στην έλλειψη ασφάλειας και στις πληροφορίες για δράση ενόπλων ομάδων που ζητούν λύτρα για να αφήσουν να συνεχιστεί η διανομή βοηθείας.

Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πόλης, Χαλίντ Παστούν, ο οποίος είπε στο BBC ότι όλοι οι κύριοι οδικοί άξονες περιπολούνται και ότι η επιστροφή των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή θα είναι απολύτως ασφαλής.

Νωρίτερα, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, είπε ότι υπάρχει σε όλη τη χώρα ομόφωνη υποστήριξη για την ανάπτυξη Διεθνούς Δύναμης Ασφαλείας, που θα διασφαλίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Αργεντινή: Υποσχέσεις κομίζει το νέο νόμισμα
BBC News
Ο πρόεδρος Σαά επευφημείται από ηγέτες των εργατικών συνδικάτων

27.12.2001 5:50 (Ωρα Λονδίνου)
O πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης στην Αργεντινή, Αντόλφο Ροντρίγκες Σαά, ανακοίνωσε οτι η χώρα προετοιμάζεται για τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε στους οπαδούς του και στα εργατικά συνδικάτα, οτι οι εργαζόμενοι στις θέσεις αυτές θα πληρώνονται με το νέο νόμισμα που θα κυκλοφορήσει η κυβέρνηση του.

"Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό που κάνουμε είναι ανεύθυνο, αλλά κάνουν λάθος, είπε ο κ. Ροντρίγκες Σαά. Το νέο νόμισμα" - είπε - "θα στηριχθεί με όλα τα υπάρχοντα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού μεγάρου και των πρεσβειών της χώρας στο εξωτερικό".

Ο πρόεδρος είπε οτι η δημιουργία του νέου νομίσματος ήταν η μόνη λύση για να αποφευχθεί η υποτίμηση ή υιοθέτηση του δολαρίου ως επισήμου νομίσματος της χώρας.

Η απόφαση αυτή της μεταβατικής κυβέρνησης δέχθηκε οξύτατη κριτική απο τον αρχηγό του κόμματος των Περονιστών και πρωην πρόεδρο της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ.

Το νεό νόμισμα θα κυκλοφορήσει παράλληλα με το πέσο και το δολάριο. Η μεταβατική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει οτι με αυτό θα πραγματοποιήσει τις μισθοδοσίες του δημοσίου, τις πληρωμές των κρατικών συντάξεων και την εξόφληση των χρεών.

Ωστόσο ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν οτι το νέο νόμισμα θα αυξήσει τις πιθανότητες μιας υποτίμησης κυρίως εάν χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση εσωτερικών χρεών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.