Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-12-26

  1. Συλλήψεις υπόπτων για επιθέσεις κατά Ισραηλινών
  2. Σε πύρινο κλοιό η ανατολική Αυστραλία
  3. Πλημμύρες πλήττουν τη Βραζιλία
  4. Συλλήψεις υπόπτων για επιθέσεις κατά Ισραηλινών
  5. Εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες στη Ρωσία
  6. Συνεχίζεται η ανάκριση του επίδοξου βομβιστή
  7. Σε πύρινο κλοιό η ανατολική Αυστραλία
  8. Ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
  9. Απαισιόδοξος για το νέο νόμισμα ο Κάρλος Μένεμ
  10. Συνεχίζονται οι ανακρίσεις του επίδοξου βομβιστή
  11. Σε πύρινο κλοιό η ανατολική Αυστραλία
  12. Κακοκαιρία στην Ευρώπη
  13. Ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
  14. Πλημμύρες πλήττουν τη Βραζιλία
  15. Άνοιξε η σήραγγα της Μάγχης
  16. Συλλήψεις υπόπτων για επιθέσεις κατά Ισραηλινών
  17. Σε κλίμα σκεπτικισμού τα εορταστικά μηνύματα
  18. Απαισιόδοξος για το νέο νόμισμα ο Κάρλος Μένεμ
  19. Σε κλίμα σκεπτικισμού τα περισσότερα μηνύματα για τη γιορτή των Χριστουγέννων
  20. Τεταμένη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
  21. Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η ανατολική Αυστραλία
  22. Ενδείξεις ότι ο επίδοξος βομβιστής αεροσκάφους της American Airlines είχε συνεργούς
  23. Ακόμα και τα Χριστούγεννα δεν σταμάτησε η βία στον κόσμο.
  24. Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η ανατολική Αυστραλία.
  25. Αυξάνεται η πίεση στον Γιασέρ Αραφάτ για σύλληψη παλαιστινίων τρομοκρατών.
  26. Ανοιξε το πρωϊ το Eurotunnel, το οποίο ενώνει τη Γαλλία με την Βρετανία.
Συλλήψεις υπόπτων για επιθέσεις κατά Ισραηλινών
BBC News
Νέα επιδρομή ισραηλινών στρατιωτών σε παλαιστινιακό χωριό στη Δυτική Οχθη.

26.12.2001 15:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι αντήλλαξαν πυρά στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι είχαν κρυφτεί δύο Παλαιστίνιοι, αφού νωρίτερα είχαν ανοίξει πυρ κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Τουλάχιστον ένας από τους δύο Παλιστίνιους σκοτώθηκε, καθώς οι Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν και την υποστήριξη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο παλαιστινιακό χωριό Αζούν της Δυτικής Όχθης, κοντά στην πόλη Καλκιλίγια και συνέλαβαν 18 άτομα.

Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και πέντε μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι Ισραηλινοί, που έχουν αποσυρθεί από την περιοχή, δήλωσαν ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η σύλληψη ατόμων τα οποία φέρονται αναμεμειγμένα σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι οι ισραηλινές επιδρομές αποτελούν μέρος της στρατηγικής των ισραηλινών να αυξηθεί η πίεση στον ηγέτη των Γιασέρ Αραφάτ να προβεί σε συλλήψεις παλαιστινίων τρομοκρατών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, εν τω μεταξύ, από την Ουκρανία όπου βρίσκεται δήλωσε ότι τώρα που επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες με τους Παλαιστινίους υπάρχει μια πιθανότητα να ενεργοποιηθεί εκ νέου η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Σε πύρινο κλοιό η ανατολική Αυστραλία
BBC News
Οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι θα περάσουν αρκετές μέρες πριν σβηστούν οι φωτιές.

26.12.2001 14:56 (Ωρα Λονδίνου)
Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η ανατολική Αυστραλία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας να κηρύξει κατεστραμμένες τουλάχιστον 20 περιοχές της πολιτείας.

Οι περίπου 100 εστίες πυρκαγιάς, που εκτείνονται σε απόσταση 700 χιλιομέτρων, απειλούν και βορειοδυτικά προάστια του Σίδνευ, που έχει καλυφθεί από πυκνά σύννεφρα καπνού.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι απο 5.000 πυροσβέστες, των οποίων το πρώτο μέλημα είναι να σώσουν τους κατοίκους και τα σπίτια. Την προσπάθεια τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέεουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι αρχές να λένε ότι οι πυρκαγιές μπορεί να μαίνονται ανεξέλεγκτες επί ημέρες. Πυροσβέστες κατέφθασαν και από τη γειτονική πολιτεία της Βικτόρια, ενώ ενισχύσεις βρίσκονται σε ετοιμότητα στις νότιες πολιτείες.

Οι πυροσβεστικές αρχές δήλωσαν ότι η φωτιά ξέσπασε την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Μπλέ Οροσειρά, 60 χιλιόμετρα από την ακτή.

Οι φωτιές αποδίδονται σε εμπρηστική ενέργεια και σύμφωνα με τους αρμοδίους έχει σημειωθεί πρόοδος στις έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων.

Τουλάχιστον 100 σπίτια έχουν καεί και χιλιάδες άλλα εκκενώθηκαν. Οι αρχές χαρακτηρίζουν απίθανο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Πυρκαγιές μαίνονται και σε προάστια της πρωτεύουσας Κανμπέρα.

Πλημμύρες πλήττουν τη Βραζιλία
BBC News
Πολλά από τα θύματα ζούσαν σε παράγκες στα βουνά.

26.12.2001 15:18 (Ωρα Λονδίνου)
Τους 2000 φθάνουν οι άστεγοι στη Βραζιλία μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα.

Οι καταστοφές εστιάζονται κυρίως στην περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο και συγκεκριμένα στην ορεινή πόλη Πετρόπολις, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, περισσότερα από 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη αυτή, ενώ συνολικά περισσότεροι από 40 παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά ή καταπλακώθηκαν από αντικείμενα που παρέσυραν οι χείμαρροι.

Στην Πετρόπολις αγνοούνται ακόμη 50 άτομα από την Κυριακή, οπότε και ξεκίνησαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να ψάχνουν για επιζώντες κάτω απο τόνους λάσπης. Ο δήμαρχος της πόλης, Ρούμπενς Μποντέμπο, κήρυξε τριήμερο πένθος για τους νεκρούς.

Τα περισσότερα από τα θύματα ζούσαν σε παράγκες οι οποίες παρασύρθηκαν εύκολα από τα νερά.

Συλλήψεις υπόπτων για επιθέσεις κατά Ισραηλινών
BBC News
Νέα επιδρομή ισραηλινών στρατιωτών σε παλαιστινιακό χωριό στη Δυτική Οχθη.

26.12.2001 15:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο παλαιστινιακό χωριό Αζούν της Δυτικής Όχθης, κοντά στην πόλη Καλκιλίγια και συνέλαβαν 18 άτομα.

Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και πέντε μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι Ισραηλινοί, που έχουν αποσυρθεί από την περιοχή, δήλωσαν ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η σύλληψη ατόμων τα οποία φέρονται αναμεμειγμένα σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι οι ισραηλινές επιδρομές αποτελούν μέρος της στρατηγικής των ισραηλινών να αυξηθεί η πίεση στον ηγέτη των Γιασέρ Αραφάτ να προβεί σε συλλήψεις παλαιστινίων τρομοκρατών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, εν τω μεταξύ, από την Ουκρανία όπου βρίσκεται δήλωσε ότι τώρα που επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες με τους Παλαιστινίους υπάρχει μια πιθανότητα να ενεργοποιηθεί εκ νέου η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες στη Ρωσία

26.12.2001 14:53 (Ωρα Λονδίνου)
Περίπου 10 εκατομμύρια ξένοι ζουν και εργάζονται παρανόμως στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αλεξάντρ Τσεκάλιν.

Οι περισσότεροι προέρχονται από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και δελεάστηκαν από τις ευκαιρίες για εργασία που προσφέρει η πάλαι ποτέ υπερδύναμη.

Ορισμένοι εξ'αυτών μάλιστα απασχολούνται σε άκρως προσοδοφόρες επιχειρήσεις και συνολικά βγάζουν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως χωρίς να καταβάλλουν φόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική κυβέρνηση προσανατολίζεται να θεσπίσει νόμο ώστε οι αλλοδαποί που περνούν στη χώρα να καταβάλλουν υποχρεωτική προκαταβολή, η οποία θα χρησιμοποιείται για τα έξοδα του ταξιδιού σε περίπτωση που απελαθούν.

Συνεχίζεται η ανάκριση του επίδοξου βομβιστή
BBC News
Η Σκότλαντ Γιάρντ λέει ότι ο επίδοξος βομβιστής είναι Βρετανός υπήκοος

26.12.2001 13:31 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το παρελθόν του άνδρα που κρατείται από τις αμερικανικές αρχές, αφού επιχείρησε να πυροδοτήσει εκρηκτική ύλη που μετέφερε στο τακούνι του παπουτσιού του ενώ επέβαινε σε αεροσκάφος της Αμέρικαν Έιρλάινς (American Airlines), το οποίο εκτελούσε υπερατλαντική πτήση.

Οι έρευνες στη Βρετανία έδειξαν ότι ο Ρίτσαρντ Ριντ είναι βρετανός υπήκοος και γόνος μεικτού γάμου, βρετανο-τζαμαϊκανής καταγωγής. Ασπάστηκε το Ισλάμ ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης για μικροαδικήματα.

Ο διευθυντής του μουσουλμανικού τεμένους στο Μπρίξτον του νοτίου Λονδίνου, στο οποίο ο Ριντ ελάμβανε θρησκευτική καθοδήγηση, είπε ότι ο επίδοξος βομβιστής άλλαξε το όνομά του σε Αμντέλ Ραχίμ, άρχισε να συναναστρέφεται ακραίους μουσουλμάνους και να μιλά για ιερό πόλεμο.

Το ίδιο τέμενος επισκεπτόταν και ο Ζακάριας Μουσαουί, Γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής που κρατείται από τις αρχές των ΗΠΑ με την κατηγορία της συνωμοσίας για τις επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που μετέφερε ο Ρίτσαρντ Ριντ ήταν εξελιγμένος και ικανός να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ρίτσαρντ Ριντ είχε συνεργούς. Δεν έχει γίνει όμως αναφορά για πιθανή σχέση του με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο ύποπτος οδηγήθηκε τη Δευτέρα ενώπιον δικαστηρίου της Βοστώνης το οποίο και όρισε την κράτησή του μέχρι την Παρασκευή.

Το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε πτήση από το Παρίσι στο Μαϊάμι έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Βοστώνη όταν οι επιβάτες ακινητοποίησαν τον ύποπτο που επιχειρούσε να βάλει φωτιά στο παπούτσι του.

Τώρα οι αρχές στη Γαλλία ερευνούν γιατί επετράπη στο δράστη να επιβιβαστεί σε υπεραντλαντική πτήση χωρίς αποσκευές, ενώ μάλιστα του είχε απαγορευτεί η επιβίβαση σε αεροσκάφος μια ημέρα νωρίτερα επειδή συμπεριφερόταν περίεργα.

Σε πύρινο κλοιό η ανατολική Αυστραλία
BBC News
Οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι θα περάσουν αρκετές μέρες πριν σβηστούν οι φωτιές.

26.12.2001 13:39 (Ωρα Λονδίνου)
Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η ανατολική Αυστραλία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας να κηρύξει κατεστραμμένες τουλάχιστον 20 περιοχές.

Οι περίπου 100 εστίες πυρκαγιάς, που εκτείνονται σε απόσταση 700 χιλιομέτρων, απειλούν και βορειοδυτικά προάστια του Σίδνευ, που έχει καλυφθεί από πυκνά σύννεφρα καπνού.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι απο 5.000 πυροσβέστες, των οποίων το πρώτο μέλημα είναι να σώσουν τους κατοίκους και τα σπίτια. Την προσπάθεια τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέεουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι αρχές να λένε ότι οι πυρκαγιές μπορεί να μαίνονται ανεξέλεγκτες επί ημέρες. Πυροσβέστες κατέφθασαν και από τη γειτονική πολιτεία της Βικτόρια, ενώ ενισχύσεις βρίσκονται σε ετοιμότητα στις νότιες πολιτείες.

Οι πυροσβεστικές αρχές δήλωσαν ότι η φωτιά ξέσπασε την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Μπλέ Οροσειρά, 60 χιλιόμετρα από την ακτή.

Οι φωτιές αποδίδονται σε εμπρηστική ενέργεια και σύμφωνα με τους αρμοδίους έχει σημειωθεί πρόοδος στις έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων.

Τουλάχιστον 100 σπίτια έχουν καεί και χιλιάδες άλλα εκκενώθηκαν. Οι αρχές χαρακτηρίζουν απίθανο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Πυρκαγιές μαίνονται και σε προάστια της πρωτεύουσας Κανμπέρα.

Ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
BBC News
Ινδία και Πακιστάν αύξησαν τον αριθμό των στρατιωτών τους στα σύνορα.

26.12.2001 13:47 (Ωρα Λονδίνου)
Ινδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν συμπατριώτη τους με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου περί κρατικών μυστικών. Ο συλληφθείς φέρεται να επιχείρησε να περάσει απόρρητα έγγραφα σε συνδέσμους του στο Πακιστάν.

Μετά από παρακολούθηση του υπόπτου, οι Ινδοί αστυνομικοί τον συνέλαβαν ενώ επρόκειτο να συνατήσει το σύνδεσμό του. Στην κατοχή του ήταν έγγραφα που περιέγραφαν κινήσεις και ασκήσεις του ινδικού στρατού.

Νωρίτερα, οι αρχές στο Πακιστάν συνέλαβαν τον αρχηγό μιας ακραίας οργάνωσης του Κασμίρ, της Τζαΐς-ε-Μοχάμαντ, ο οποίος κατηγορείται από την Ινδία για την επίθεση στο κοινοβούλιο στο Νέο Δελχί, που άφησε νεκρούς 13 ανθρώπους και έχει πυροδοτήσει τη νέα ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως είπε ανώτατος πακιστανός αξιωματούχος, ο Μολάνα Μασούντ Αζάρ συνελήφθη στην επαρχία Πουντζάμπ κατηγορούμενος για ομιλίες που εξάπτουν τα πάθη και υποκινούν ταραχές.

Ωστόσο, η σύλληψη αυτή δεν εκτόνωσε την ένταση που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών. Η Ινδία, μάλιστα, μετακίνησε βαλλιστικούς πυραύλους και στρατεύματα στα σύνορα με το Πακιστάν, ενώ μαχητικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε ετοιμότητα.

Η Ισλαμαμπάντ, εξάλλου, πάγωσε τους λογαριασμούς μιας άλλης ακραίας οργάνωσης, της Λασκάρ-ε-Τοΐμπα. Ο ηγέτης του Πακιστάν στρατηγός, Περβέζ Μουσαράφ, κατεδίκασε τους "διπρόσωπους εξτρεμιστές" οι οποίοι υπονομεύουν, όπως σημείωσε, το Ισλάμ. Προσέθεσε, επίσης, ότι δε θα τους επιτραπεί να εκτροχιάσουν το Πακιστάν.

Την ανησυχία της για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή εξέφρασε η κινεζική κυβέρνηση. Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου καλεί τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και επισημαίνει ότι η κρίση πρέπι να επιλυθεί με συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί μια ασταθής κατάσταση σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ασία.

Απαισιόδοξος για το νέο νόμισμα ο Κάρλος Μένεμ
BBC News
Ο λαός της Αργεντινής για τέσσερα χρόνια έχει υποφέρει από την οικονομική ύφεση.

26.12.2001 13:53 (Ωρα Λονδίνου)
Ο τέως πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, τον οποίο πολλοί κατηγορούν για τη βαθιά οικονομική κρίση που περνά η χώρα, άσκησε έντονη κριτική εναντίον της πρόθεσης της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, του Αδόλφο Ροδρίγκες Σάα, να εισαγάγει νέο νόμισμα.

Ο κ. Μένεμ, που είναι ο ηγέτης του Περονιστικού κόμματος από το οποίο προέρχεται και ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της Αργεντινής, δήλωσε ότι περίπου το 80% της οικονομίας της χώρας βασίστηκε στη σχέση του πέσο με το αμερικανικό δολλάριο.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή, όπως η εισαγωγή του νέου νομίσματος, που έχει ήδη ονομαστεί "αρχεντίνο", δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μένεμ θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αργεντινή το 2003.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπουένος Άιρες μεταδίσει ότι η κριτική του κ.Μένεμ στο νέο νόμισμα αποτελεί σαφή ένδειξη των διαφορών που επικρατούν μεταξύ των στελεχών του κόμματος των Περονιστών.

Συνεχίζονται οι ανακρίσεις του επίδοξου βομβιστή
BBC News
Η Σκότλαντ Γιάρντ λέει ότι ο επίδοξος βομβιστής είναι Βρετανός υπήκοος

26.12.2001 12:49 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το παρελθόν του άνδρα που κρατείται από τις αμερικανικές αρχές, αφού επιχείρησε να πυροδοτήσει εκρηκτική ύλη που μετέφερε στο τακούνι του παπουτσιού του, ενώ βρισκόταν σε αεροσκάφος της Αμέρικαν Έιρλάινς (American Airlines), το οποίο εκτελούσε υπερατλαντική πτήση.

Οι έρευνες στη Βρετανία έδειξαν ότι ο Ρίτσαρντ Ριντ είναι βρετανός υπήκοος και γόνος μεικτού γάμου, βρετανο-τζαμαϊκανής καταγωγής. Ασπάστηκε το Ισλάμ ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης για μικροαδικήματα.

Ο διευθυντής του μουσουλμανικού τεμένους στο Μπρίξτον του νοτίου Λονδίνου, στο οποίο ο Ριντ ελάμβανε θρησκευτική καθοδήγηση, είπε ότι ο επίδοξος βομβιστής άλλαξε το όνομά του σε Αμντέλ Ραχίμ, άρχισε να συναναστρέφεται ακραίους μουσουλμάνους και να μιλά για ιερό πόλεμο.

Το ίδιο τέμενος επισκεπτόταν και ο Ζακάριας Μουσαουί, Γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής που κρατείται από τις αρχές των ΗΠΑ με την κατηγορία της συνωμοσίας για τις επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που μετέφερε ο Ρίτσαρντ Ριντ ήταν εξελιγμένος και ικανός να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ρίτσαρντ Ριντ είχε συνεργούς. Δεν έχει γίνει όμως αναφορά για πιθανή σχέση του με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο ύποπτος οδηγήθηκε τη Δευτέρα ενώπιον δικαστηρίου της Βοστώνης το οποίο και όρισε την κράτησή του μέχρι την Παρασκευή.

Το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε πτήση από το Παρίσι στο Μαϊάμι έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Βοστώνη όταν οι επιβάτες ακινητοποίησαν τον ύποπτο που επιχειρούσε να βάλει φωτιά στο παπούτσι του.

Τώρα οι αρχές στη Γαλλία ερευνούν γιατί επετράπη στο δράστη να επιβιβαστεί σε υπεραντλαντική πτήση χωρίς αποσκευές, ενώ μάλιστα του είχε απαγορευτεί η επιβίβαση σε αεροσκάφος μια ημέρα νωρίτερα επειδή έμοιαζε νευρικός.

Σε πύρινο κλοιό η ανατολική Αυστραλία
BBC News
Οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι θα περάσουν αρκετές μέρες πριν σβηστούν οι φωτιές.

26.12.2001 12:51 (Ωρα Λονδίνου)
Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η ανατολική Αυστραλία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας να κηρύξουν κατεστραμμένες τουλάχιστον 20 περιοχές.

Οι περίπου 100 εστίες πυρκαγιάς, που εκτείνονται σε απόσταση 700 χιλιομέτρων, απειλούν και βορειοδυτικά προάστια του Σίδνευ, που έχει καλυφθεί από πυκνά σύννεφρα καπνού.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι απο 5.000 πυροσβέστες, των οποίων το πρώτο μέλημα είναι να σώσουν τους κατοίκους και τα σπίτια. Την προσπάθεια τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέεουν στην περιοχή.

Οι πυροσβεστικές αρχές δήλωσαν ότι η φωτιά ξέσπασε την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Μπλέ Οροσειρά, 60 χιλιόμετρα από την ακτή.

Οι φωτιές αποδίδονται σε εμπρηστική ενέργεια και σύμφωνα με τους αρμοδίους οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Τουλάχιστον 100 σπίτια έχουν καεί και χιλιάδες άλλα εκκενώθηκαν. Οι αρχές χαρακτηρίζουν απίθανο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Πυρκαγιές μαίνονται και σε προάστια της πρωτεύουσας Κανμπέρα.

Κακοκαιρία στην Ευρώπη
BBC News
Δριμύ ψύχος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

26.12.2001 12:38 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ιδιαιτέρως δυσχερείς καιρικές συνθήκες, όπως οι πυκνές χιονοπτώσεις και οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός, εξακολουθούν να προκαλούν χάος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γερμανία, όπου έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους την ημέρα των Χριστουγέννων σε δυστυχήματα που οφείλονταν στην κάλυψη των δρόμων με πάγο, αρκετές οδοί παραμένουν κλειστές λόγω των χιονιού, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και σε ύψος δύο μέτρων. Αποτέλεσμα είναι, πολλές ορεινές περιοχές της χώρας να βρίσκονται αποκλεισμένες.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν την πτώση δέντρων και πυλώνων ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη γειτονική Πολωνία πολλές εθνικές κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως ο δρόμος που συνδέει το λιμάνι του Γκντανσκ με το Λοτζ, είναι κλειστές λόγω χιονοπτώσεων. Περισσότερα από 130 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το κρύο αυτό το χειμώνα στην Πολωνία.

Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται σε πολλές περιοχές και της Βουλγαρίας. Η βορειο-ανατολική επαρχία του Σούμεν έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στην ΠρώηνΓΔΜ εκατοντάδες αστυνομικοί συνδράμουν τους στρατιώτες στον καθαρισμό των δρόμων της πρωτεύουσας Σκόπια από το χιόνι που έχει καλύψει την πόλη. Πολλά ορεινά χωριά έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα από την Παρασκευή.

Ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
BBC News
Ινδία και Πακιστάν αύξησαν τον αριθμό των στρατιωτών τους στα σύνορα.

26.12.2001 12:56 (Ωρα Λονδίνου)
Ινδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν συμπατριώτη τους με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου περί κρατικών μυστικών. Ο συλληφθείς φέρεται να επιχείρησε να περάσει απόρρητα έγγραφα σε συνδέσμους του στο Πακιστάν.

Μετά από παρακολούθηση του υπόπτου, οι Ινδοί αστυνομικοί τον συνέλαβαν ενώ επρόκειτο να συνατήσει το σύνδεσμό του. Στην κατοχή του ήταν έγγραφα που περιέγραφαν κινήσεις και ασκήσεις του ινδικού στρατού.

Νωρίτερα, οι αρχές στο Πακιστάν συνέλαβαν τον αρχηγό μιας ακραίας οργάνωσης του Κασμίρ, της Τζαΐς-ε-Μοχάμαντ, ο οποίος κατηγορείται από την Ινδία για την επίθεση στο κοινοβούλιο στο Νέο Δελχί.

Όπως είπε ανώτατος πακιστανός αξιωματούχος, ο Μολάνα Μασούντ Αζάρ συνελήφθη στην επαρχία Πουντζάμπ κατηγορούμενος για ομιλίες που εξάπτουν τα πάθη και υποκινούν ταραχές.

Ωστόσο, η σύλληψη αυτή δεν εκτόνωσε την ένταση που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών. Η Ινδία, μάλιστα, μετακίνησε βαλλιστικούς πυραύλους και στρατεύματα στα σύνορα με το Πακιστάν.

Η Ισλαμαμπάντ, εξάλλου, πάγωσε τους λογαριασμούς μιας άλλης ακραίας οργάνωσης, της Λασκάρ-ε-Τοΐμπα. Ο ηγέτης του Πακιστάν στρατηγός, Περβέζ Μουσαράφ, κατεδίκασε τους "διπρόσωπους εξτρεμιστές" οι οποίοι υπονομεύουν, όπως σημείωσε, το Ισλάμ. Προσέθεσε, επίσης, ότι δε θα τους επιτραπεί να εκτροχιάσουν το Πακιστάν.

Πλημμύρες πλήττουν τη Βραζιλία
BBC News
Πολλά από τα θύματα ζούσαν σε παράγκες στα βουνά.

26.12.2001 12:20 (Ωρα Λονδίνου)
Τους 2000 φθάνουν οι άστεγοι στη Βραζιλία μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα.

Οι καταστοφές εστιάζονται κυρίως στην περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο και συγκεκριμένα στην ορεινή πόλη Πετρόπολις. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, περισσότερα από 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη αυτή, ενώ συνολικά 40 παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά ή καταπλακώθηκαν από αντικείμενα που παρέσυραν οι χείμαρροι.

Στην Πετρόπολις αγνοούνται ακόμη 50 άτομα από την Κυριακή, οπότε και ξεκίνησαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να ψάχνουν για επιζώντες κάτω απο τόνους λάσπης.

Τα περισσότερα από τα θύματα ζούσαν σε παράγκες οι οποίες παρασύρθηκαν εύκολα από τα νερά.

Άνοιξε η σήραγγα της Μάγχης
BBC News
Η είσοδος στο Eurotunnel φυλάσσεται με ψηλά αγκανθωτά συρματοπλέγματα.

26.12.2001 12:27 (Ωρα Λονδίνου)
Η σήραγγα στη θάλασσα της Μάγχης που ενώνει τη Γαλλία με τη Βρετανία, γνωστή ως Γιουροτούνελ, έκλεισε χθες βράδυ ύστερα από την προσπάθεια περίπου 150 λαθρομεταναστών να περάσουν από τα συστήματα ασφαλείας της Γαλλίας με στόχο την παράνομη είσοδό τους στη Βρετανία.

Η σήραγγα έχει τώρα ανοίξει. Η βρετανική αστυνομία, η οποία συμμετείχε στις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των λαθρομεταναστών με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, ανέφερε ότι οι γαλλικές αρχές έχουν συλλάβει όλους τους πρόσφυγες.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που λαθρομετανάστες στη Γαλλία κατάφεραν να περάσουν τα συστήματα ασφαλείας και να εισέλθουν περπατώντας στο τούνελ.

Οι πιο γνωστές μέθοδοι των λαθρομεταναστών για παράνομη είσοδό τους από τη Γαλλία στη Βρετανία είναι η λαθραία επιβίβασή τους σε τρένα και φορτηγά.

Συλλήψεις υπόπτων για επιθέσεις κατά Ισραηλινών
BBC News
Νέα επιδρομή ισραηλινών στρατιωτών σε παλαιστινιακό χωριό στη Δυτική Οχθη.

26.12.2001 12:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο παλαιστινιακό χωριό Αζούν της Δυτικής Όχθης, κοντά στην πόλη Καλκιλίγια και συνέλαβαν 18 άτομα.

Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και πέντε μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι Ισραηλινοί, που έχουν αποσυρθεί από την περιοχή, δήλωσαν ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η σύλληψη ατόμων τα οποία φέρονται αναμεμειγμένα σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι οι ισραηλινές επιδρομές αποτελούν μέρος της στρατηγικής των ισραηλινών να αυξηθεί η πίεση στον ηγέτη των Γιασέρ Αραφάτ να προβεί σε συλλήψεις παλαιστινίων τρομοκρατών.

Σε κλίμα σκεπτικισμού τα εορταστικά μηνύματα
BBC News
Η Βασίλισσα Ελισάβετ αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων μηνών.

26.12.2001 12:53 (Ωρα Λονδίνου)
Με σκεπτικισμό γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Στη Βηθλεέμ, οι Χριστιανοί Παλαιστίνιοι και μερικοί προσκυνητές προσεύχονταν με κατάνυξη την ώρα που η βία στη Μέση Ανατολή γνωρίζει μια ακόμη κλιμάκωση.

Αισθητή ήταν και η απουσία του Γιασέρ Αραφάτ στον οποίο οι Ισραηλινοί απαγόρευσαν να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το πέπλο της 11ης Σεπτεμβρίου πέφτει ακόμη βαρύ, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε: "Οι σκέψεις μας στρέφονται στη δικαιοσύνη και στη συμπόνοια και σε έναν πρίγκιπα της ειρήνης που γεννήθηκε πριν από πολύ καιρό".

Εδώ στο Λονδίνο, το διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ ήταν επίσης επηρεασμένο από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών:

"Για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το έτος 2001 μοιάζει να τους έφερε δοκιμασίες και καταστροφές σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που τους αναλογεί", τόνισε στο χριστουγεννιάτικο διάγγελμά της η βασίλισσα της Αγγλίας.

Στο Βατικανό, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', καταβεβλημένος εξ'αιτίας των προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούν, αφιέρωσε το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του στα παιδιά που υποφέρουν από τα δεινά του πολέμου.

Στη Νέα Υόρκη χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τη λειτουργία των Χριστουγέννων στο ναό του Αγίου Παύλου, λίγα μόλις μέτρα από το "Σημείο 0", τον τόπο των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, χριστουγεννιάτικο πάρτι για 8.000 άπορα παιδιά διοργάνωσε χθες στη γενέτειρά του, ο 83χρονος πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

Απαισιόδοξος για το νέο νόμισμα ο Κάρλος Μένεμ
BBC News
Ο λαός της Αργεντινής για τέσσερα χρόνια έχει υποφέρει από την οικονομική ύφεση.

26.12.2001 12:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ο τέως πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, τον οποίο πολλοί κατηγορούν για τη βαθιά οικονομική κρίση που περνά η χώρα, άσκησε έντονη κριτική εναντίον της πρόθεσης της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας να εισαγάγει νέο νόμισμα.

Ο κ. Μένεμ, που είναι ο ηγέτης του Περονιστικού κόμματος, δήλωσε ότι περίπου το 80% της οικονομίας της χώρας βασίστηκε στη σχέση του πέσο με το αμερικανικό δολλάριο.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή, όπως η εισαγωγή του νέου νομίσματος, που έχει ήδη ονομαστεί "αρχεντίνο", δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μένεμ θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αργεντινή το 2003.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπουένος Άιρες μεταδίσει ότι η κριτική του κ.Μένεμ στο νέο νόμισμα αποτελεί σαφή ένδειξη των διαφορών που επικρατούν μεταξύ των στελεχών του κόμματος των Περονιστών.

Σε κλίμα σκεπτικισμού τα περισσότερα μηνύματα για τη γιορτή των Χριστουγέννων
BBC News
Η Βασίλισσα Ελισάβετ αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων μηνών.

26.12.2001 11:39 (Ωρα Λονδίνου)
Με σκεπτικισμό γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Στη Βηθλεέμ, οι Χριστιανοί Παλαιστίνιοι και μερικοί προσκυνητές προσεύχονταν με κατάνυξη την ώρα που η βία στη Μέση Ανατολή γνωρίζει μια ακόμη κλιμάκωση.

Αισθητή ήταν και η απουσία του Γιασέρ Αραφάτ στον οποίο οι Ισραηλινοί απαγόρευσαν να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το πέπλο της 11ης Σεπτεμβρίου πέφτει ακόμη βαρύ, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε: "Οι σκέψεις μας στρέφονται στη δικαιοσύνη και στη συμπόνοια και σε έναν πρίγκιπα της ειρήνης που γεννήθηκε πριν από πολύ καιρό".

Εδώ στο Λονδίνο, το διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ ήταν επίσης επηρεασμένο από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών:

"Για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το έτος 2001 μοιάζει να τους έφερε δοκιμασίες και καταστροφές σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που τους αναλογεί", τόνισε στο χριστουγεννιάτικο διάγγελμά της η βασίλισσα της Αγγλίας.

Στο Βατικανό, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', καταβεβλημένος εξ'αιτίας των προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούν, αφιέρωσε το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του στα παιδιά που υποφέρουν από τα δεινά του πολέμου.

Στη Νέα Υόρκη χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τη λειτουργία των Χριστουγέννων στο ναό του Αγίου Παύλου, λίγα μόλις μέτρα από το "Σημείο 0", τον τόπο των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, χριστουγεννιάτικο πάρτι για 8.000 άπορα παιδιά διοργάνωσε χθες στη γενέτειρά του, ο 83χρονος πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

Τεταμένη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
BBC News
Ινδία και Πακιστάν αύξησαν τον αριθμό των στρατιωτών τους στα σύνορα.

26.12.2001 11:31 (Ωρα Λονδίνου)
Ινδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν συμπατριώτη τους με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου περί κρατικών μυστικών. Ο συλληφθείς φέρεται να επιχείρησε να περάσει απόρρητα έγγραφα σε συνδέσμους του στο Πακιστάν.

Μετά από παρακολούθηση του υπόπτου, οι Ινδοί αστυνομικοί τον συνέλαβαν ενώ επρόκειτο να συνατήσει το σύνδεσμό του. Στην κατοχή του ήταν έγγραφα που περιέγραφαν κινήσεις και ασκήσεις του ινδικού στρατού.

Νωρίτερα, οι αρχές στο Πακιστάν συνέλαβαν τον αρχηγό μιας ακραίας οργάνωσης του Κασμίρ, της Τζαΐς-ε-Μοχάμαντ, ο οποίος κατηγορείται από την Ινδία για την επίθεση στο κοινοβούλιο στο Νέο Δελχί.

Όπως είπε ανώτατος πακιστανός αξιωματούχος, ο Μολάνα Μασούντ Αζάρ συνελήφθη στην επαρχία Πουντζάμπ κατηγορούμενος για ομιλίες που εξάπτουν τα πάθη και υποκινούν ταραχές.

Ωστόσο, η σύλληψη αυτή δεν εκτόνωσε την ένταση που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών. Η Ινδία, μάλιστα, μετακίνησε βαλλιστικούς πυραύλους και στρατεύματα στα σύνορα με το Πακιστάν.

Η Ισλαμαμπάντ, εξάλλου, πάγωσε τους λογαριασμούς μιας άλλης ακραίας οργάνωσης, της Λασκάρ-ε-Τοΐμπα. Ο ηγέτης του Πακιστάν στρατηγός, Περβέζ Μουσαράφ, κατεδίκασε τους "διπρόσωπους εξτρεμιστές" οι οποίοι υπονομεύουν, όπως σημείωσε, το Ισλάμ. Προσέθεσε, επίσης, ότι δε θα τους επιτραπεί να εκτροχιάσουν το Πακιστάν.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η ανατολική Αυστραλία
BBC News
Οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι θα περάσουν αρκετές μέρες πριν σβηστούν οι φωτιές.

26.12.2001 10:48 (Ωρα Λονδίνου)
Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η ανατολική Αυστραλία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας να κηρύξουν κατεστραμμένες τουλάχιστον 20 περιοχές.

Οι περίπου 100 εστίες πυρκαγιάς, που εκτείνονται σε απόσταση 700 χιλιομέτρων, απειλούν και βορειοδυτικά προάστια του Σίδνευ, που έχει καλυφθεί από πυκνά σύννεφρα καπνού.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι απο 5.000 πυροσβέστες, των οποίων το πρώτο μέλημα είναι να σώσουν τους κατοίκους και τα σπίτια. Την προσπάθεια τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέεουν στην περιοχή.

Οι πυροσβεστικές αρχές δήλωσαν ότι η φωτιά ξέσπασε την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Μπλέ Οροσειρά, 60 χιλιόμετρα από την ακτή.

Οι φωτιές αποδίδονται σε εμπρηστική ενέργεια και σύμφωνα με τους αρμοδίους οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Τουλάχιστον 100 σπίτια έχουν καεί και χιλιάδες άλλα εκκενώθηκαν. Οι αρχές χαρακτηρίζουν απίθανο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Πυρκαγιές μαίνονται και σε προάστια της πρωτεύουσας Κανμπέρα.

Ενδείξεις ότι ο επίδοξος βομβιστής αεροσκάφους της American Airlines είχε συνεργούς
BBC News
Η Σκότλαντ Γιάρντ λέει ότι ο επίδοξος βομβιστής είναι Βρετανός υπήκοος

26.12.2001 11:13 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το παρελθόν του άνδρα που κρατείται από τις αμερικανικές αρχές, αφού επιχείρησε να πυροδοτήσει εκρηκτική ύλη που μετέφερε στο τακούνι του παπουτσιού του, ενώ βρισκόταν σε αεροσκάφος της American Airlines, το οποίο εκτελούσε υπερατλαντική πτήση.

Οι έρευνες στη Βρετανία έδειξαν ότι ο Ρίτσαρντ Ριντ είναι βρετανός υπήκοος βρετανο-τζαμαϊκανής καταγωγής. Ασπάστηκε το Ισλάμ ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης για μικροαδικήματα.

Ο διευθυντής του μουσουλμανικού τεμένους στο Μπρίξτον του νοτίου Λονδίνου, στο οποίο ο Ριντ ελάμβανε θρησκευτική καθοδήγηση, είπε ότι ο επίδοξος βομβιστής άλλαξε το όνομά του σε Αμντέλ Ραχίμ, άρχισε να συναναστρέφεται ακραίους μουσουλμάνους και να μιλά για ιερό πόλεμο.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που μετέφερε ήταν εξελιγμένος και ικανός να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ρίτσαρντ Ριντ είχε συνεργούς. Δεν έχει γίνει όμως αναφορά για πιθανή σχέση του με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο ύποπτος οδηγήθηκε τη Δευτέρα ενώπιον δικαστηρίου της Βοστώνης το οποίο και όρισε την κράτησή του μέχρι την Παρασκευή.

Το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε πτήση από το Παρίσι στο Μαϊάμι έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Βοστώνη όταν οι επιβάτες ακινητοποίησαν τον ύποπτο που επιχειρούσε να βάλει φωτιά στο παπούτσι του.

Τώρα οι αρχές στη Γαλλία ερευνούν γιατί επετράπη στο δράστη να επιβιβαστεί σε υπεραντλαντική πτήση χωρίς αποσκευές, ενώ μάλιστα του είχε απαγορευτεί η επιβίβαση σε αεροσκάφος μια ημέρα νωρίτερα επειδή έμοιαζε νευρικός.

Ακόμα και τα Χριστούγεννα δεν σταμάτησε η βία στον κόσμο.
BBC News
Η Βασίλισσα Ελισάβετ αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων μηνών.

26.12.2001 8:06 (Ωρα Λονδίνου)
Με σκεπτικισμό γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Στη Βηθλεέμ, οι Χριστιανοί Παλαιστίνιοι και μερικοί προσκυνητές προσεύχονταν με κατάνυξη την ώρα που η βία στη Μέση Ανατολή γνωρίζει μια ακόμη κλιμάκωση.

Αισθητή ήταν και η απουσία του Γιασέρ Αραφάτ στον οποίο οι Ισραηλινοί απαγόρευσαν να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία.

Στο Βατικανό ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', καταβεβλημένος από την κακή υγεία του και από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, αφιέρωσε στα παιδιά που υποφέρουν απο τα δεινά του πολέμου το μήνυμα του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το πέπλο της 11ης Σεπτεμβρίου πέφτει ακόμη βαρύ, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε: "Οι σκέψεις μας στρέφονται στη δικαιοσύνη και στη συμπόνοια και σε ένα πρίγκιπα της ειρήνης που γεννήθηκε πριν από πολύ καιρό".

Εδώ στο Λονδίνο, το διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ ήταν επίσης επηρεασμένο από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών:

"Για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το έτος 2001 μοιάζει να τους έφερε δοκιμασίες και καταστροφές σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που τους αναλογεί", τόνισε στο χριστουγεννιάτικο διάγγελμά της η βασίλισσα της Αγγλίας.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η ανατολική Αυστραλία.
BBC News
Οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι θα περάσουν αρκετές μέρες πριν σβηστούν οι φωτιές.

26.12.2001 8:06 (Ωρα Λονδίνου)
Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η ανατολική Αυστραλία και οι αρχές κύρηξαν κατεστραμένες πολλές περιοχές της Νέας Νότιας Ουλίας όπου η φωτιά μένεται ανεξέλεγκτη.

Οι 100 περίπου εστίες πυρκαγιάς, που εκτείνονται σε απόσταση 700 χιλιομέτρων, απειλούν την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας και τα δυτικά και νότια προάστια του Σίδνευ, που έχει καλυφθεί απο πυκνό στρώμα καπνού.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι απο 5.000 πυροσβέστες, των οποίων το πρώτο μέλημα είναι να σώσουν τους κατοίκους και τα σπίτια. Την προσπάθεια τους δυσχαιρένουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέεουν στην περιοχή.

Ενας πυροσβέστης δήλωσε ότι η φωτιά ξέσπασε, την παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Μπλέ Οροσειρά, 60 χιλιόμετρα από την ακτή.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, οι καιρικές συνθήκες δυσχέρεναν το έργο των πυροσβεστών αφού επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες και φυσούσαν ισχυροί άνεμοι.

Ολόκληρες περιοχές έχουν καταστραφεί από τη φωτιά ενώ τουλάχιστον 100 σπίτια έχουν καεί.

Χιλιάδες σπίτια εκκενώθηκαν. Ακόμα και όσοι προτίμησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους για να τις προστατέψουν από την λαίλαπα του πυρός, στο τέλος αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν.

Οι αρχές στην Αυστραλία κάνουν λόγο για εμπρηστική ενέργεια.

Αυξάνεται η πίεση στον Γιασέρ Αραφάτ για σύλληψη παλαιστινίων τρομοκρατών.
BBC News
Νέα επιδρομή ισραηλινών στρατιωτών σε παλαιστινιακό χωριό στη Δυτική Οχθη.

26.12.2001 8:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον του παλαιστινιακού χωριού Αζούν στη Δυτική Οχθη και συνέλαβαν 18 άτομα.

Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και πέντε άτομα μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι Ισραηλινοί, που έχουν αποσυρθεί από τη περιοχή, δήλωσαν ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η σύλληψη ατόμων τα οποία φέρονται αναμεμιγμένα σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι οι ισραηλινές επιδρομές αποτελούν μέρος της στρατηγικής των ισραηλινών να αυξηθεί η πίεση στον ηγέτη των Γιασέρ Αραφάτ να προβεί σε συλλήψεις παλαιστινίων τρομοκρατών.

Ανοιξε το πρωϊ το Eurotunnel, το οποίο ενώνει τη Γαλλία με την Βρετανία.
BBC News
Η είσοδος στο Eurotunnel φυλάσσεται με ψηλά αγκανθωτά συρματοπλέγματα.

26.12.2001 7:51 (Ωρα Λονδίνου)
Η σήραγγα στη θάλασσα της Μάγχης που ενώνει τη Γαλλία με τη Βρετανία έκλεισε χθες βράδυ ύστερα από την προσπάθεια 150 περίπου λαθρομεταναστών να περάσουν από τα συστήματα ασφαλείας της Γαλλίας με στόχο την παράνομη εισοδό τους στη Βρετανία.

Η σήραγγα έχει τώρα ανοίξει. Η Βρετανική αστυνομία, η οποία συμμετείχε στις προσπάθειες για εντοπισμό και σύλληψη των λαθρομεταναστών με τη βοήθεια ανιχνευτικών σκύλων, ανέφερε ότι οι Γαλλικές αρχές έχουν συλλάβει όλους τους πρόσφυγες.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που λαθρομετανάστες στη Γαλλία κατάφεραν να περάσουν τα συστήματα ασφαλείας και να εισέλθουν περπατώντας στο τούνελ.

Οι πιο γνωστές μέθοδοι των λαθρομεταναστών για παράνομη είσοδό τους από τη Γαλλία στη Βρετανία είναι η επιβίβασή τους σε τραίνα και φορτηγά.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.