Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-12-23

  1. Observer: «Η αποκάλυψη της 17Ν ίσως είναι θέμα μηνών»
  2. Η Αργεντινή διακόπτει την αποπληρωμή του χρέους
  3. Κλιμακώνεται η ένταση Ινδίας-Πακιστάν
  4. «Αγνώστου ταυτότητας» ο επίδοξος βομβιστής
  5. Αφγανιστάν: Προτεραιότητα η ανοικοδόμιση της χώρας
  6. Ημέρα πένθους για τη Βουλγαρία
  7. Το κογκρέσο στην Αργεντινή εξέλεξε προσωρινό πρόεδρο
  8. Το κογκρέσο στην Αργεντινή εξέλεξε προσωρινό πρόεδρο
  9. Εκρηκτικά σε πτήση της American Airlines
  10. Ισραήλ: Απαγορεύει επίσκεψη Αραφάτ στη Βηθλεέμ
  11. Συνεχίζεται η συνεδρίαση του Κογκρέσου στην Αργεντινή.
  12. Αγνώστων στοιχείων σκάφος βυθίστηκε στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
  13. Στις ΗΠΑ, το FBI ανακρίνει 20χρονο άνδρα που προσπαθούσε να πυροδοτήσει εκρηκτική ύλη.
  14. Προτεραιότητα της κυβέρνησης του Αφγανιστάν είναι η ανοικοδόμιση της χώρας δηλώνει ο νέος μεταβατικός πρόεδρος.
  15. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας κήρυξε τη σημερινή μέρα ως ημέρα πένθους για τα επτά παιδιά που σκοτώθηκαν.
Observer: «Η αποκάλυψη της 17Ν ίσως είναι θέμα μηνών»
BBC News
Ικανοποιημένες από ελληνοβρετανική συνεργασία εμφανίζεται πλέον η Σκότλαντ Γιάρντ

23.12.2001 20:12 (Ωρα Λονδίνου)
H βρετανική εφημερίδα Observer αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι υπηρεσίες της Ελλάδας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην αποκάλυψη της ταυτότητας μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.

Η «αποκάλυψη των απρόσωπων δολοφόνων ίσως να είναι θέμα μηνών» αναφέρει συγκεκριμένα η εφημερίδα επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο Observer, επικαλούμενος τις ίδιες πάντα πηγές που δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους λίστα με ονόματα υπόπτων αλλά θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι επαρκή για να στοιχειοθετήσουν κατηγορητήριο το οποίο θα μπορεί να σταθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης είναι περίπου 60 χρόνων και μεταξύ αυτών βρίσκεται μια γνωστή προσωπικότητα του καλλιτεχνικού χώρου αλλά και κάποιο άτομο που διατηρούσε υψηλό αξίωμα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τη δομή της οργάνωσης, αναφέρεται ότι πιθανότατα έχει τρία επίπεδα. Στην κορυφή, αναφέρει ο Observer, βρίσκονται έξι άτομα. Το δεύτερο επίπεδο αποτελείται από 15 μέλη της οργάνωσης ενώ στη βάση βρίσκονται υποστηρικτές και έμμισθοι δολοφόνοι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιθεωρητές της Σκότλαντ Γιάρντ που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας Στέφεν Σόντερς απογοητεύτηκαν από τον «παραλογισμό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, των ελληνικών αρχών. Στη συνέχεια όμως, συμπληρώνει η συντάκτρια του Observer Ελενα Σμιθ, η αγγλο-βρετανική συνεργασία αποδείχτηκε αποτελεσματικότερη από την αντίστοιχη συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα παρουσιάζει ακόμη δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρισοχοίδη ο οποίος σημείωσε ότι «οι Βρετανοί αποτέλεσαν ένα εκπληκτικό σχολείο για εμάς και μας έδειξαν πως να διεξάγουμε έρευνες».

Η Αργεντινή διακόπτει την αποπληρωμή του χρέους
BBC News
Η κρίση που μαστίζει την Αργεντινή είναι η χειρότερη στην μέχρι σήμερα ιστορία της

23.12.2001 18:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής ανακοίνωσε, αμέσως μετά την εκλογή του από το Κογκρέσο, ότι διακόπτει την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Ο κ. Αντόλφο Ροντρίγκεζ Σάα, δήλωσε ότι η Αργεντινή δεν θα αθετήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της αλλά θα διαπραγματευτεί την εξόφλησή τους με τους διεθνείς δανειστές.

Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική ανάπτυξη.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να υποτιμήσει το πέσο αλλά ούτε και να αντικαταστήσει πλήρως το εθνικό νόμισμα με το αμερικανικό δολάριο- δυο σενάρια που είχαν προταθεί για την έξοδο από την κρίση.

Ο κ Ροντρίγκεζ Σάα που αντικαθιστά των παραιτηθέντα πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρούα θα διατηρήσει τη θέση του για διάστημα 60 ημερών οπότε θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Κλιμακώνεται η ένταση Ινδίας-Πακιστάν
BBC News
Το Πακιστάν κατηγορεί την Ινδία για συγκέντρωση στρατευμάτων

23.12.2001 18:26 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα ένταση στις σχέσεις των δυο πυρηνικών δυνάμεων πυροδότησε η καταγγελία του Πακιστάν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ινδίας απήγαγαν και βασάνισαν απεσταλμένο της Ισλαμαμπάντ στο Νέο Δελχί.

Το υπουργείο εξωτερικών του Πακιστάν ισχυρίζεται ότι ο Μοχάμεντ Σαρίφ Κχάν, εντοπίστηκε από άνδρες των ινδικών μυστικών υπηρεσιών σε αγορά και κρατήθηκε για πέντε ώρες.

Η κυβέρνηση της Ινδίας δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την πληροφορία.

Eν τω μεταξύ οι δυο χώρες έχουν αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ όπου σημειώθηκαν και συγκρούσεις περιορισμένης έντασης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας, Λ.Κ. Αντβανί, είπε ότι θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν το Πακιστάν τρομοκρατικό κράτος.

«Αγνώστου ταυτότητας» ο επίδοξος βομβιστής
BBC News
Η Σκότλαντ Γιάρντ υποστηρίζει ότι είναι Βρετανός υπήκοος

23.12.2001 18:39 (Ωρα Λονδίνου)
Άγνωστη παραμένει η ταυτότητα του άνδρα που επιχείρησε να πυροδοτήσει μικρή ποσότητα εκρηκτικών που έκρυβε στο παπούτσι του σε πτήση της American Airlines.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από τουλάχιστον 12 επιβάτες και μέλη του πληρώματος ενώ το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι-Μαϊάμι προσγειώθηκε στη Βοστόνη συνοδεία δυο μαχητικών F-15.

Οι αρχές του αεροδρομίου ανακοίνωσαν ότι η εκρηκτική ύλη ήταν τύπου C 4 και θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο αεροσκάφος.

Αξιωματούχοι του αεροδρομίου δήλωσαν ότι ο δράστης ηλικίας περίπου 20 χρόνων ταξίδευε με πλαστό βρετανικό διαβατήριο. Αξιωματούχοι της βρετανικής αστυνομίας δήλωσαν στο BBC ότι ήταν βρετανός υπήκοος.

"Δεν ξέρω αν είναι τρομοκράτης, αλλά φαινόταν πως ήταν ... ο κακός της ιστορίας", είπε στο BΒC ένας από τους επιβάτες που μαζί με άλλους βοήθησαν στη σύλληψή του.

Αφγανιστάν: Προτεραιότητα η ανοικοδόμιση της χώρας
BBC News
Με μια χειραψία έγινε η μεταβίβαση της εξουσίας στο Αφγανιστάν.

23.12.2001 18:44 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Αφγανιστάν η νέα τριανταμελής μεταβατική κυβέρνηση αρχίζει σήμερα δουλειά μία μόλις μέρα μετά την τελετή ορκωμοσίας της, με επικεφαλής τον ηγέτη της φυλής Παστούν, Χαμίντ Καρζάι.

Ο νέος ηγέτης δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η ανοικοδόμιση της χώρας η οποία έχει ερημωθεί μετά τους πολέμους των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Πρόσθεσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν φέρει αποτελέσματα τότε θα πέσει σε λήθη ενώ επανέλαβε την έκκλησή του για προσφορά οικονομικής βοήθειας για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν.

Ο νέος ηγέτης ζήτησε επίσης από τους Αφγανούς να «ξεχάσουν το επώδυνο παρελθόν τους» και τους διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί τους νόμους του Ισλάμ αλλά και τα δικαιώματα του γυναικείου πληθυσμού.

Ο απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας αφγανικής κυβέρνησης στη Βόννη, χαρακτήρισε τη χτεσινή ημέρα «ιστορική».

Εν τω μεταξύ κάτοικοι του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι στην αυτοκινητοπομπή που βομβάρδισαν χτες τα αμερικανικά μαχητικά βρίσκονταν πρεσβύτεροι φυλών της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άγνωστοι ανάγκασαν την αυτοκινητοπομπή να αλλάξει πορεία και στη συνέχεια ενημέρωσαν τις αμερικανικές δυνάμεις ότι στα οχήματα επέβαιναν μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

Κάτοικοι του χωριού Ασμάνι Κιλάι, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης αναφέρουν ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 πρεσβύτεροι που μετέβαιναν στην Καμπούλ για να παραστούν στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Από την επίθεση καταστράφηκαν ακόμη δέκα σπίτια και ένας ναός.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν έρευνες για το θέμα αλλά πιστεύουν ότι στην αυτοκινητοπομπή βρίσκονταν μέλη της Αλ Κάιντα

Ημέρα πένθους για τη Βουλγαρία
BBC News
Τα περισσότερα παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν κάτω των 15 ετών.

23.12.2001 18:48 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας κήρυξε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα πένθους για τα επτά παιδιά που σκοτώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ μετά την κατάρρευση σκάλας σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην πρωτεύουσα Σόφια.

Τα παιδιά σκοτώθηκαν όταν γλίστρησαν στον πάγο που υπήρχε πάνω στην σκάλα και ποδοπατήθηκαν αργότερα από τους υπόλοιπους νεαρούς που προσπαθούσαν να μπουν μέσα στην δισκοθήκη, όπου διεξήγετο Χριστουγεννιάτικο πάρτι.

Περίπου 50 παιδιά τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τα παιδιά επισκέφθηκε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέτερ Στογιάνοφ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κάλεσε το λαό να ανάψει ένα κερί στα παράθυρά τους χθες το βράδυ.

Μέλη του κοινοβουλίου και υπουργοί της κυβέρνησης παρευρέθηκαν σε επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο σε εκκλησία της Σόφιας.

Στο βουλγαρικό κοινοβούλιο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ ακυρώθηκαν όλοι οι εορτασμοί που είχαν προγραμματιστεί με την ευκαιρία των Χριστουγέννων.

Το κογκρέσο στην Αργεντινή εξέλεξε προσωρινό πρόεδρο
BBC News
Η κρίση που μαστίζει την Αργεντινή είναι η χειρότερη στην μέχρι σήμερα ιστορία της χώρας.

23.12.2001 13:56 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της Αργεντινής, Αντόλφο Ροντρίγκεζ Σάα, δήλωσε μετά την ορκωμοσία του ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει στην αποπληρωμή του εξωτερικού της χρέους. Τον διορισμό του κ. Σαα, που ήταν υποψήφιος του κόμματος των Περονιστών ενέκρινε, μετά από μαραθώνια ολονύχτια συνεδρίαση, το Κογκρέσο της Αργεντινής με ψήφους, όπως θ'ακούσουμε, 169 υπέρ και 138 κατά .

Ο κ. Σάα θα παραμείνει στην προεδρία 60 ημέρες, δηλ. μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν το Μάρτιο.

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, ζήτησε χτες από τους νέους ηγέτες της Αργεντινής να μην παραμελήσουν την εξόφληση του υψηλού εξωτερικού χρέους της χώρας.

Ο κ. Μπους τούς κάλεσε μάλιστα να επιβάλλουν μέτρα λιτότητος και να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των ξένων πιστωτών.

Το κογκρέσο στην Αργεντινή εξέλεξε προσωρινό πρόεδρο
BBC News
Η κρίση που μαστίζει την Αργεντινή είναι η χειρότερη στην μέχρι σήμερα ιστορία της χώρας.

23.12.2001 12:47 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αργεντινή ανέλαβε χρέη προσωρινού Προέδρου ο υποψήφιος του κόμματος των Περονιστών, Αντόλφο Ροντρίγκεζ Σαα. Την εκλογή του κ. Σάα επικύρωσε το κογκρέσο .

Ο κ. Σάα έχει δηλώσει, αντίθετα με τις επιθυμίες των ξένων πιστωτών και κυβερνήσεων, ότι πρωταρχικός του στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού της Αργεντινής και όχι η εξόφληση του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Οι Περονιστές θέλουν ο κ. Σάα να παραμείνει στο αξίωμα του προέδρου για τρεις μήνες και στη συνέχεια να προκηρύξει εκλογές. Τα υπόλοιπα κόμματα αμφισβητούν τη νομιμότητα του σχεδίου αυτού.

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, ζήτησε χτες από τους νέους ηγέτες της Αργεντινής να μην παραμελήσουν την εξόφληση του υψηλού εξωτερικού χρέους της χώρας.

Ο κ. Μπους τούς κάλεσε μάλιστα να επιβάλλουν μέτρα λιτότητος και να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των ξένων πιστωτών.

Εκρηκτικά σε πτήση της American Airlines
BBC News
H American Airlines είναι μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ

23.12.2001 10:24 (Ωρα Λονδίνου)
Αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι-Μαϊάμι πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη Βοστόνη όταν το πλήρωμα εντόπισε επιβάτη που μετέφερε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Μέλη του πληρώματος και επιβάτες ακινητοποίησαν το συγκεκριμένο άτομο όταν επιχείρησε να ανάψει φωτιά στην εκρηκτική ύλη που βρισκόταν στο παπούτσι του.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα συνοδευόμενο από μαχητικό αεροσκάφος F-15.

Αξιωματούχοι του αεροδρομίου δήλωσαν ότι ο δράστης ηλικίας περίπου 20 χρόνων ταξίδευε με πλαστό βρετανικό διαβατήριο.

"Δεν ξέρω αν είναι τρομοκράτης, αλλά φαινόταν πως ήταν ... ο κακός της ιστορίας", είπε στο BΒC ένας από τους επιβάτες που μαζί με άλλους βοήθησαν στη σύληψή του. Το αεροπλάνο, που είχε αναχωρήσει από το Παρίσι με προορισμό το Μαϊάμι, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Βοστώνη, συνοδευόμενο από σκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Ισραήλ: Απαγορεύει επίσκεψη Αραφάτ στη Βηθλεέμ
BBC News
Αν χρειαστεί θα πάω στη Βηθλεέμ περπατώντας δήλωσε ο Αραφάτ

23.12.2001 10:34 (Ωρα Λονδίνου)
H κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να παραστεί στον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ της Δυτικής όχθης.

Απαντώντας ο κ Αραφάτ δήλωσε σε ραδιοφωνικό μήνυμά του ότι θα μεταβεί στη Βηθλεέμ ακόμη και αν χρειαστεί να περπατήσει μέχρι εκεί.

Δικαιολογώντας την απόφασή της η ισραηλινή κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης δεν προσπάθησε αρκετά για να διαλύσει τρομοκρατικές, όπως χαρακτηρίζονται στην ανακοίνωση, οργανώσεις.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης συμπλήρωσε ακόμη ότι η απόφαση ισλαμικών οργανώσεων να διακόψουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας αποτελεί τμήμα συμφωνίας με την Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να αποφευχθούν αντίποινα από την πλευρά του Ισραήλ.

Νωρίτερα η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις επιθέσεις αυτοκτονίας από «μάρτυρές της» μέσα στο Ισραήλ.

Η Χαμάς δήλωσε ότι πήρε την απόφαση αυτή προκειμένου να διατηρηθεί η παλαιστινιακή ενότητα. Πάντως, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Μαχμούντ αλ-Ζαχάρ, είπε στο ΒΒC ότι ο τερματισμός των επιθέσεων είναι προσωρινός και ότι θα αμυνθούν εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Εν τω μεταξύ σε κλίμα πένθους κηδεύτηκαν οι έξι παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν την Παρασκευή από ισραηλινούς στρατιώτες την Παρασκευή στη Γάζα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την παλαιστινιακή αστυνομία.

Συνεχίζεται η συνεδρίαση του Κογκρέσου στην Αργεντινή.
BBC News
Η κρίση που μαστίζει την Αργεντινή είναι η χειρότερη στην μέχρι σήμερα ιστορία της χώρας.

23.12.2001 10:32 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αργεντινή, συνέρχεται η συνεδρίαση του Κογκρέσου για ν'αποφασισθεί ποιός θα πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα, μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης εξαιτίας των βίαιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έγιναν κατά της κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης. Αναμένεται πως θ'αναλάβει χρέη προσωρινού Προέδρου ο υποψήφιος του κόμματος των Περονιστών, Αντόλφο Ροντρίγκεζ Σαα.

Ο κ. Σάα έχει δηλώσει, αντίθετα με τις επιθυμίες των ξένων πιστωτών και κυβερνήσεων, ότι πρωταρχικός του στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού της Αργεντινής και όχι η εξόφληση του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Οι Περονιστές θέλουν ο υποψήφιός τους να παραμείνει στο αξίωμα του προέδρου για τρεις μήνες και στη συνέχεια να ορίσει εκλογές. Τα υπόλοιπα κόμματα αμφισβητούν τη νομιμότητα του σχεδίου αυτού.

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, ζήτησε χτες από τους νέους ηγέτες της Αργεντινής να μην παραμελήσουν την εξόφληση του υψηλού εξωτερικού χρέους της χώρας.

Ο κ. Μπους τούς κάλεσε μάλιστα να επιβάλλουν μέτρα λιτότητος και να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των ξένων πιστωτών.

Αγνώστων στοιχείων σκάφος βυθίστηκε στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
BBC News
Ιαπωνικά πλοία καταδίωξαν το αγνώστων στοιχείων πλοίο.

23.12.2001 7:36 (Ωρα Λονδίνου)
O Ιάπωνας πρωθυπουργός Ζουνιχίρο Κοϊζούμι δήλωσε ότι η ακτοφυλακή της χώρας του κατά τη διάρκεια ναυμαχίας που διεξήχθη με σκάφος αγνώστων στοιχείων, εξάσκησε το δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Η ναυμαχία ολοκληρώθηκε με τη βύθιση του σκάφους στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Ο κ. Κοϊζούμι πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του θα εξετάσει την υιοθέτηση νομικών μέτρων τα οποία θα ενισχύσουν την ικανότητα της Ιαπωνίας να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους περιστατικά.

Ανδρες της ακτοφυλακής δήλωσαν ότι βρήκαν τρία πτώματα να επιπλέουν στη θάλασσα και πιστεύεται ότι είναι μέλη του πληρώματος του αγνώστων στοιχείων σκάφους.

Ενα από τα πτώματα φορούσε σωσίβιο που έφερε γράμματα της Κορέας, ενώ τα περίπου 15 μέλη του πληρώματος του σκάφους πιθανότατα να έχουν πνιγεί λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής που επικρατούσε στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές είναι η πρώτη εδώ και 50 περίπου χρόνια που η ιαπωνική ακτοφυλακή έχει επιτεθεί εναντίον ξένου πλοίου σε ύδατα των οποίων την κυριαρχία διεκδικεί η Ιαπωνία.

Στις ΗΠΑ, το FBI ανακρίνει 20χρονο άνδρα που προσπαθούσε να πυροδοτήσει εκρηκτική ύλη.
BBC News
Πράκτορες του FBI μετέφεραν τον δράστη για ανάκριση.

23.12.2001 6:43 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες πράκτορες του FBI ανακρίνουν ένα άνδρα ο οποίος συνελήφθη μετά το επισόδειο που σημειώθηκε σε αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι-Μαϊάμι.

Ο δράστης εντοπίστηκε από το πλήρωμα του αεροσκάφους να προσπαθεί να πυροδοτήσει εκρηκτική ύλη η οποία ήταν κρυμμένη σε τρύπες που βρίσκονταν στα τακούνια των παπουτσιών του.

Οταν δύο μέλη του πληρώματος του ζήτησαν εξηγήσεις ο εικοσάχρονος άνδρας αντέδρασε βίαια και δάγκωσε την αεροσυνοδό ενώ στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε με τη βοήθεια επιβατών.

Το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Βοστώνης συνοδευόμενο από μαχητικό αεροσκάφος F-15.

Αξιωματούχοι του αεροδρομίου δήλωσαν ότι ο δράστης ηλικίας 20 χρόνων ταξίδευε με πλαστό βρετανικό διαβατήριο.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης του Αφγανιστάν είναι η ανοικοδόμιση της χώρας δηλώνει ο νέος μεταβατικός πρόεδρος.
BBC News
Με μια χειραψία έγινε η μεταβίβαση της εξουσίας στο Αφγανιστάν.

23.12.2001 6:32 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Αφγανιστάν η νέα τριανταμελής μεταβατική κυβέρνηση αρχίζει σήμερα δουλειά μία μόλις μέρα μετά την τελετή ορκωμοσίας της, με επικεφαλής τον ηγέτη της φυλής Παστούν, Χαμίντ Καρζάι.

Ο νέος ηγέτης δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η ανοικοδόμιση της χώρας η οποία έχει ερημωθεί μετά τους πολέμους των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Πρόσθεσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν φέρει αποτελέσματα τότε θα πέσει σε λήθη ενώ επανέλαβε την έκκλησή του για προσφορά οικονομικής βοήθειας για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν.

Ο νέος ηγέτης ζήτησε επίσης από τους Αφγανούς να «ξεχάσουν το επώδυνο παρελθόν τους» και τους διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί τους νόμους του Ισλάμ αλλά και τα δικαιώματα του γυναικείου πληθυσμού.

Ο απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας αφγανικής κυβέρνησης στη Βόννη, χαρακτήρισε τη χτεσινή ημέρα «ιστορική».

Εν τω μεταξύ κάτοικοι του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι στην αυτοκινητοπομπή που βομβάρδισαν χτες τα αμερικανικά μαχητικά βρίσκονταν πρεσβύτεροι φυλών της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άγνωστοι ανάγκασαν την αυτοκινητοπομπή να αλλάξει πορεία και στη συνέχεια ενημέρωσαν τις αμερικανικές δυνάμεις ότι στα οχήματα επέβαιναν μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

Κάτοικοι του χωριού Ασμάνι Κιλάι, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης αναφέρουν ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 πρεσβύτεροι που μετέβαιναν στην Καμπούλ για να παραστούν στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Από την επίθεση καταστράφηκαν ακόμη δέκα σπίτια και ένας ναός.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν έρευνες για το θέμα αλλά πιστεύουν ότι στην αυτοκινητοπομπή βρίσκονταν μέλη της Αλ Κάιντα

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας κήρυξε τη σημερινή μέρα ως ημέρα πένθους για τα επτά παιδιά που σκοτώθηκαν.
BBC News
Τα περισσότερα παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν κάτω των 15 ετών.

23.12.2001 4:52 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας κήρυξε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα πένθους για τα επτά παιδιά που σκοτώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ μετά την κατάρρευση σκάλας σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην πρωτεύουσα Σόφια.

Τα παιδιά σκοτώθηκαν όταν γλίστρησαν στον πάγο που υπήρχε πάνω στην σκάλα και ποδοπατήθηκαν αργότερα από τους υπόλοιπους νεαρούς που προσπαθούσαν να μπουν μέσα στην δισκοθήκη, όπου διεξήγετο Χριστουγεννιάτικο πάρτι.

Περίπου 50 παιδιά τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τα παιδιά επισκέφθηκε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέτερ Στογιάνοφ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κάλεσε το λαό να ανάψει ένα κερί στα παράθυρά τους χθες το βράδυ.

Μέλη του κοινοβουλίου και υπουργοί της κυβέρνησης παρευρέθηκαν σε επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο σε εκκλησία της Σόφιας.

Στο βουλγαρικό κοινοβούλιο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ ακυρώθηκαν όλοι οι εορτασμοί που είχαν προγραμματιστεί με την ευκαιρία των Χριστουγέννων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.