Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-12-18

  1. Προειδοποίηση Ράμσφελντ προς Ευρωπαίους για την τρομοκρατία
  2. Μέχρι το Σάββατο οι πρώτοι βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν
  3. Επανεξετάζεται η καταδίκη του Αμπού-Τζαμάλ
  4. "Απάνθρωπη" η διαβίωση Τσιγγάνων - μεταναστών στην Ελλάδα
  5. Επίθεση σε "κρησφύγετο της αλ Κάϊντα" στην Υεμένη
  6. Νέα μείωση στις κοινοτικές ποσοστώσεις αλιείας
  7. Έκκληση ΟΗΕ για καλύτερη μεταχείριση των μεταναστών
  8. Συντηρείται η ένταση στη Μέση Ανατολή
  9. Επίθεση σε πιθανό κρησφύγετο της Αλ-Κάϊντα στην Υεμένη
  10. Συντηρείται η ένταση στη Μέση Ανατολή
  11. Θα είναι το Ιράκ ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ ;
  12. Έκκληση ΟΗΕ για καλύτερη μεταχείριση των μεταναστών
  13. Προσοχή για..... κακόβουλες ευχές στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
  14. Αργεντινή: Μάχη εντός-εκτός Βουλής για τον προυπολογισμό
  15. Ευρωπαϊκή σύνοδος για τα βλαστοκύτταρα
  16. Εντείνονται οι έρευνες για μουλά Ομάρ και Μπιν Λάντεν
  17. Σκοτώθηκε Βρετανός στρατιώτης στο Κοσυφοπέδιο
  18. Επικίνδυνη όξυνση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν
  19. Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα
Προειδοποίηση Ράμσφελντ προς Ευρωπαίους για την τρομοκρατία
BBC News
Αυστηρές προειδοποιήσεις Ράμσφελντ προς τους ΝΑΤΟϊκούς ομολόγους του

18.12.2001 22:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ενώ παραμένει η σύγχιση σχετικά με την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Νόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις εξακολουθούν να απειλούνται από επιθέσεις όπως αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του έγιναν κατα τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ράμσφελντ είιπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο ποικίλων τρομοκρατικών επιθέσεων, από επεμβάσεις στα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών ως επιθέσεις με πυραύλους κρουζ.

Μέχρι το Σάββατο οι πρώτοι βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν
BBC News
Ο Βρετανός στρατηγός Τζον Μακ Κόλ μιλά σε δημοσιογράφους, στην Καμπούλ

18.12.2001 22:22 (Ωρα Λονδίνου)
Βρετανοί επίσημοι λένεπως οι πρώτοι 200 πεζοναύτες θα αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, μέχρι το Σάββατο στα πλαίσια της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Πολλοί βρίσκονται ήδη στη βάση Μπάγραμ, έξω από την πόλη.

Αλλά εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι οι προετοιμασίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και τόνισε τη σημασία της συνάντησης που θα γίνει την Τετάρτη στο Λονδίνο μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών που έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν στη δύναμη.

Νωρίτερα στο Αφγανιστάν εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας της χώρας, στρατηγού Μοχάμεντ Φαχίμ, είχε διαψεύσει τις πληροφορίες ότι η νέα μεταβατική κυβέρνηση, που αναλαμβάνει καθήκοντα το Σάββατο, έχει αποδεχθεί την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης 5.000 στρατιωτών.

Ο στρατηγός Φαχίμ έχει δηλώσει πως δεν βλέπει για ποιό λόγο θα πρέπει η δύναμη αυτή να ξεπερνά τους χίλιους στρατιώτες, και οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό συνεχίζονται.

Επανεξετάζεται η καταδίκη του Αμπού-Τζαμάλ
BBC News
Ο Αμπού-Τζαμάλ υποστήριζε πάντα την αθωότητά του

18.12.2001 19:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ διέταξε την επανεξέταση της θανατικής καταδίκης που είχε επιβληθεί σε έναν από τους γνωστότερους θανατοποινίτες της χώρας, τον Μουμία Αμπού-Τζαμάλ.

Ο Αμπού-Τζαμάλ, που ήταν δημοσιογράφος και μέλος του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων, είχε καταδικαστεί το 1981 για το φόνο ενός λευκού αστυνομικού.

Αντίπαλοι της θανατικής καταδίκης από όλο τον κόσμο, συμπαραστάθηκαν στην εκστρατεία για την επανεκδίκαση της υπόθεσης του Αμπού-Τζαμάλ, λέγοντας πως η καταδίκη του είχε πολιτικά κίνητρα και ήταν το αποτέλεσμα ενός ρατσιστικού συστήματος δικαιοσύνης.

Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα για επανεκδίκαση της υπόθεσης αλλά διέταξε νέα διαδικασία για την επιβολή ποινής λέγοντας ότι είχαν γίνει λάθη στην αρχική ακροαματική διαδικασία.

"Απάνθρωπη" η διαβίωση Τσιγγάνων - μεταναστών στην Ελλάδα
BBC News
Αρκετές χώρες κάνουν εισαγωγή εξειδικευμένων εργατών

18.12.2001 20:13 (Ωρα Λονδίνου)
To Eυρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία χαρακτήρισε ως "απάνθρωπες" τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και των Τσιγγάνων Ρόμα στην Ελλάδα.

Στην ετήσια έκθεσή του, που έδωσε στην δημοσιότητα την Τρίτη, αναφέρεται ειδικότερα στις άσχημες συνθήκες που υπάρχουν, σύμφωνα με το Eυρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, στους τομείς της αγοράς εργασίας και της στέγασης για τους μετανάστες και τους Τσιγγάνους Ρόμα.

Η έκθεση που βασίζεται σε διαπιστώσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, καυτηριάζει τις συνθήκες εργασίας και στέγασης των μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Επίθεση σε "κρησφύγετο της αλ Κάϊντα" στην Υεμένη
BBC News
Οι επιχειρήσεις έγιναν στην επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας Σανάα

18.12.2001 18:09 (Ωρα Λονδίνου)
Δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις σε απομονωμένη περιοχή στα βοριοανατολικά της χώρας, κατά τη διάρκεια αποστολής εντοπισμού ατόμων που σχετίζονται με το δίκτυο της οργάνωσης αλ Κάιντα.

Τουλάχιστον 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών είναι ηλικιωμένα μέλη φυλών της περιοχής που αρνήθηκαν να παραδόσουν μια ομάδα ενόπλων ισλαμιστών.

Αναλυτής του BBC επισημαίνει ότι η Υεμένη είναι στενός στρατωτικός σύμμαχος των ΗΠΑ και, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτών στις επιχειρήσεις, δεν αποκλείεται να πρόκειται για την έναρξη μιας νέας φάσης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Νέα μείωση στις κοινοτικές ποσοστώσεις αλιείας
BBC News
Εργοστάσιο κατεργασίας αλιευμάτων

18.12.2001 15:41 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 26 ωρών, οι υπουργοί Αλιείας των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε νέες δραστικές περικοπές στις επιτρεπόμενες ποσότητες αλιευμάτων.

Οι περικοπές που συμφωνήθηκαν κυμαίνονται από 25 % έως και 58 % στα ποσοστά ψαριών που επιτρέπονται να αλιευθούν τον επόμενο χρόνο, αλλά υπολείπονται από τις περικοπές που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για την Αλιεία, Φράντζ Φίσλερ προειδοποίησε ότι λόγω της υπεραλίευσης κινδυνεύουν να εξαφανιστούν οι πληθυσμοί των κύριων ειδών ψαριών, ιδιαίτερα του μπακαλιάρου και της μουρούνας.

Ο κ. Φίσλερ εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά την επίτευξη της συμφωνίας, και σημείωσε ότι οι υπουργοί των "15" στέλνουν ένα μύνημα στους δοκιμαζόμενους οικονομικά αλιείς της Κοινότητας, ότι εάν αποδεχθούν τις κοινοτικές ποσοστώσεις με σκοπό την ανανέωση των αλιευτικών αποθεμάτων, θα ανταμοιφθούν στο μέλλον.

Έκκληση ΟΗΕ για καλύτερη μεταχείριση των μεταναστών
BBC News
Χιλιάδες λαθρομετανάστες προσπαθούν να διαβούν τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε χρόνο

18.12.2001 15:43 (Ωρα Λονδίνου)
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μετανάστευσης, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ζήτησε σήμερα από τις κυβερνήσεις καλύτερη μεταχείρηση των μεταναστών και αναγνώριση της προσφοράς τους στην κοινωνία.

Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν οτι περισσότεροι απο 150 εκατομμύρια άνθρωποι ζούν μακρυά απο τις πατρίδες τους.

O κ. Ανάν δήλωσε ότι οι μετανάστες συμβάλλουν αισθητά στην ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού των χωρών όπου μεταναστεύουν, όμως πολύ συχνά η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι οι μετανάστες συχνά πέφτουν θύματα ρατσιστικής διάκρισης, αφού τις περισσότερες φορές είναι χαμηλόμισθοι και δεν δικαιούνται την παροχή κοινωνικών επιδομάτων.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, σήμερα, το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα από τα πιο καυτά ζητήματα. Η Γερμανία, για παράδειγμα, εξετάζει πώς η εισροή των μεταναστών μπορεί να συμβάλει στις ανάγκες της οικονομίας της χώρας.

Στην Αυστραλία από την άλλη πλευρά, οι έντονες προσπάθειες αυτών που ζητούν άσυλο στη χώρα, προβληματίζουν την κυβέρνηση, που πλέον θεωρεί το θέμα της μετανάστευσης προτεραιότητα.

Συντηρείται η ένταση στη Μέση Ανατολή
BBC News
Σύλληψη Παλαιστινίου από Ισραηλινό στρατιώτη στο Μπέητ Χανούν

18.12.2001 12:38 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέκρινε το Ισραήλ για την ενέργειά του να θέσει υπό κράτηση τον κύριο απεσταλμένο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ιερουσαλήμ, Σαρί Νουσεϊμπέχ. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν τον κ. Νουσεϊμπέχ, ο οποίος αναγνωρίζεται ως μετριοπαθής πολιτικός, ότι οργάνωσε παράνομη υποδοχή ξένων διπλωματών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τόνισε για άλλη μια φορά πως ο Γιασέρ Αραφάτ μπορεί να περιμένει την αμερικανική υποστήριξη για την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους, εφόσον λάβει δραστικά μέτρα για τον τερματισμό των τρομοκρατικών ενεργειών κατά Ισραηλινών πολιτών.

Ο κ. Πάουελ μιλώντας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά από συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του, είπε ότι θεωρεί την επίτευξη ειρήνης μια μακροπρόθεσμη προοπτική.

Εξάλλου ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, κάλεσε τις αραβικές χώρες να συναντηθούν σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, με αντικείμενο συζήτησης τη διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών κρατών θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Κάιρο για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, όπως μεταδίδει από το Κάϊρο ο ανταποκριτής του BBC, Φρανκ Γκάρντνερ, ο αραβικός κόσμος δεν είναι ενωμένος στη στάση του απέναντι στο Ισραήλ.

Επίθεση σε πιθανό κρησφύγετο της Αλ-Κάϊντα στην Υεμένη
BBC News
Χάρτης της Υεμένης

18.12.2001 15:12 (Ωρα Λονδίνου)
Δυνάμεις της Υεμένης συγκρούστηκαν σε απομεμακρυσμένη περιοχή, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, με μέλη - όπως πιστεύεται- του δικτύου Αλ-Κάϊντα του Οσάμα μπιν Λάντεν. 12 άτομα πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης χρησιμοποίησαν άρματα μάχης κι ελικόπτερα, στα πλαίσια της επιχείρησης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μεταξύ των νεκρών είναι μέλη φυλών που είχαν αρνηθεί να παραδώσουν ομάδα ένοπλων ισλαμιστών.

Αναλυτής του BBC επισημαίνει ότι η Υεμένη είναι στενός στρατωτικός σύμμαχος των ΗΠΑ και, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτών στις επιχειρήσεις, δεν αποκλείεται να πρόκειται για την έναρξη μιας νέας φάσης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Συντηρείται η ένταση στη Μέση Ανατολή
BBC News
Σύλληψη Παλαιστινίου από Ισραηλινό στρατιώτη στο Μπέητ Χανούν

18.12.2001 12:38 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέκρινε το Ισραήλ για την ενέργειά του να θέσει υπό κράτηση τον κύριο απεσταλμένο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ιερουσαλήμ, Σαρί Νουσεϊμπέχ. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν τον κ. Νουσεϊμπέχ, ο οποίος αναγνωρίζεται ως μετριοπαθής πολιτικός, ότι οργάνωσε παράνομη υποδοχή ξένων διπλωματών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τόνισε για άλλη μια φορά πως ο Γιασέρ Αραφάτ μπορεί να περιμένει την αμερικανική υποστήριξη για την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους, εφόσον λάβει δραστικά μέτρα για τον τερματισμό των τρομοκρατικών ενεργειών κατά Ισραηλινών πολιτών.

Ο κ. Πάουελ μιλώντας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά από συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του, είπε ότι θεωρεί την επίτευξη ειρήνης μια μακροπρόθεσμη προοπτική.

Εξάλλου ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, κάλεσε τις αραβικές χώρες να συναντηθούν σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, με αντικείμενο συζήτησης τη διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών κρατών θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Κάιρο για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, όπως μεταδίδει από το Κάϊρο ο ανταποκριτής του BBC, Φρανκ Γκάρντνερ, ο αραβικός κόσμος δεν είναι ενωμένος στη στάση του απέναντι στο Ισραήλ.

Θα είναι το Ιράκ ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ ;
BBC News
Κούρδοι του βορείου Ιράκ - την περιοχή επισκέφθηκαν πρόσφατα Αμερικανοί αξιωματούχοι

18.12.2001 13:54 (Ωρα Λονδίνου)
Και ενώ στο Αφγανιστάν η εκστρατεία των ΗΠΑ συνεχίζεται για τη σύλληψη των ηγετών της Αλ-Κάϊντα και των Ταλεμπάν, στην Ουάσινγκτον σύμφωνα με πληροφορίες - η προσοχή του Πενταγώνου στρέφεται πλέον στο Ιράκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι ορισμένες χώρες της περιοχής δεν είναι πλέον ριζικά αντίθετες στο σενάριο ανατροπής του καθεστώτος Σαντάμ Χουσείν, όπως λέει ο αναλυτής του BBC για το Μεσανατολικό, Roger Hardy:

"Υπάρχει μια σαφής σκλήρυνση στη στάση απέναντι στο Ιράκ και ταυτόχρονα αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι διαπιστώνουν αλλαγή στη διάθεση χωρών της περιοχής, όπως η Τουρκία και ορισμένα αραβικά κράτη, που προηγουμένως ήταν κατηγορηματικά αντίθετες σε οποιοδήποτε σχέδιο ανατροπής του Ιρακινού καθεστώτος".

"Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει προς την Ουάσινγκτον ότι θα μπορούσε να παραχωρήσει τις αεροπορικές της βάσεις στα πλαίσια μιάς τέτοιας επιχείρησης. Οι Αμερικανοί" - συνεχίζει ο αναλυτής μας "χρειάζονται οπωσδήποτε τη συνεργασία γειτονικών προς το Ιράκ χωρών, εάν αποφασίσουν ότι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν είναι ο επόμενός τους στόχος".

"Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι ότι σε χώρες όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία όσο και να θέλουν οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν, είναι πολύ δύσκολο να παρέχουν δημοσίως την υποστήριξή τους σε αμερικανικές στρατιωτικές ενέργειες. Τέλος υπάρχουν και οι γνωστές αντιρρήσεις της Ρωσσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ενδεχόμενη επιθετική εκστρατεία κατά του Ιράκ" καταλήγει ο Ρότζερ Χάρντυ.

Έκκληση ΟΗΕ για καλύτερη μεταχείριση των μεταναστών
BBC News
Χιλιάδες λαθρομετανάστες προσπαθούν να διαβούν τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε χρόνο

18.12.2001 13:04 (Ωρα Λονδίνου)
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μετανάστευσης, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ζήτησε σήμερα από τις κυβερνήσεις καλύτερη μεταχείρηση των μεταναστών και αναγνώριση της προσφοράς τους στην κοινωνία.

Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν οτι περισσότεροι απο 150 εκατομμύρια άνθρωποι ζούν μακρυά απο τις πατρίδες τους.

O κ. Ανάν δήλωσε ότι οι μετανάστες συμβάλλουν αισθητά στην ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού των χωρών όπου μεταναστεύουν, όμως πολύ συχνά η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι οι μετανάστες συχνά πέφτουν θύματα ρατσιστικής διάκρισης, αφού τις περισσότερες φορές είναι χαμηλόμισθοι και δεν δικαιούνται την παροχή κοινωνικών επιδομάτων.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, σήμερα, το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα από τα πιο καυτά ζητήματα. Η Γερμανία, για παράδειγμα, εξετάζει πώς η εισροή των μεταναστών μπορεί να συμβάλει στις ανάγκες της οικονομίας της χώρας.

Στην Αυστραλία από την άλλη πλευρά, οι έντονες προσπάθειες αυτών που ζητούν άσυλο στη χώρα, προβληματίζουν την κυβέρνηση, που πλέον θεωρεί το θέμα της μετανάστευσης προτεραιότητα.

Προσοχή για..... κακόβουλες ευχές στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
BBC News
Οι παραδοσιακές κάρτες Χριστουγέννων είναι πιό αργές αλλά και πιό ασφαλείς από τις ηλεκτρονικές

18.12.2001 14:07 (Ωρα Λονδίνου)
Oι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών πρέπει να είναι ιδαίτερα προσεχτικοί τις ημέρες των εορτών καθώς ενδέχεται να λάβουν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χριστουγεννιάτικες κάρτες, οι οποίες εκτός απο ευχές να περιέχουν και ιούς.

"Να είστε προσεκτικοί" λέει ο Andrew Armstrong γενικός διευθυντής της εταιρείας Trend Micrο. " Εάν λάβετε κάποιο email που σας παραπέμπει σε διεύθυνση που δεν αναγνωρίζετε, μην το ανοίξετε, εκτός κι αν ο υπόλογιστής σας διαθέτει αντιβιοτικό πρόγραμμα.

Ο κ. Άρμστρονγκ λέει οτι ενώ οι περισσότεροι χρήστες γνωρίζουν τους κινδύνους απο τους ηλεκτρονικούς ιούς, απλά πιστεύουν οτι δεν θα συμβεί σε αυτούς.

Η προειδοποίηση έγινε με αφορμή το γεγονός οτι ολοένα και περισσότερες εταιρείες σταματούν να στέλνουν τις παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες κάρτες για χάρη του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τις οικονομικές ζημίες που προκαλούνται απο τους ιούς. Πάντως σύμφωνα με την εταιρεία Trend Micro το 2000 οι οικονομικές απώλειες σε όλο τον κόσμο εξαιτείας των ηλεκτρονικών ιών έφτασαν κατά προσέγγιση τα 1.7 δυσκεταομμύρια δολάρια.

Αργεντινή: Μάχη εντός-εκτός Βουλής για τον προυπολογισμό
BBC News
Διαδήλωση στο Μπουένος Άϊρες ενάντια στον νέο προυπολογισμό

18.12.2001 12:09 (Ωρα Λονδίνου)
Δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών έως και κατα 20% εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Ντομίνκο Καβάγιο σε μια προσπάθεια να σώσει τη χώρα από τη χρεωκοπία και να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εγκρίνει τη χορήγηση νέου δανείου.

Αλλά οι προτάσεις του κ. Καβάγιο, που περιέχονται στον νέο προυπολογισμό έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο όσο και έξω απ' αυτό, όπου καθημερινά διοργανώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, τον επόμενο χρόνο οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν από 48 σε 39,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω οικονομίες, θα μειωθούν κατά 13% οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλά καθώς οι λαϊκές αντιδράσεις συνεχίζονται, το Περονικό κόμμα της αντιπολίτευσης αναμένεται να εκφράσει την αντίθεσή του στον προυπολογισμό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Γερουσία ήδη δήλωσε ότι προγράμματα λιτότητας όπως αυτό του κ. Καβάγιο το μόνο που έχουν κατορθώσει είναι να δυσχεράνουν τη ζωή του μέσου πολίτη.

Τα μέτρα που περιέχονται στις κυβερνητικές προτάσεις προλειαίνουν -σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές- το δρόμο για την προαναγγελθείσα ανάληψη ενός τμήματος του δημοσίου χρέους της χώρας από επενδυτές, τράπεζες και επιχειρήσεις, με σκοπό τον ισοσκελισμό του προυπολογισμού.

Ευρωπαϊκή σύνοδος για τα βλαστοκύτταρα
BBC News
Ερευνητής σε εργαστήριο παραγωγής βλαστοκυττάρων

18.12.2001 11:06 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Βρυξέλλες άρχισε σήμερα μια μεγάλη επιστημονική σύνοδος με θέμα τις αμφιλεγόμενες τεχνολογίες παραγωγής βλαστικών κυττάρων.

Η συνάντηση αυτή που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - δίνει την ευκαιρία σε επιστήμονες του κλάδου, πολιτικούς και ειδικούς σε θέματα ιατρικής δεοντολογίας, να ανταλλάξουν απόψεις.

Η ανάπτυξη βλαστικών κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε επιστημονικά άλματα όπως στη θεραπεία ευρέος φάσματος ασθενειών, αλλά μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται προυποθέτουν τη δημιουργία ανθρωπίνων εμβρύων με αποκλειστικό σκοπό την λήψη κυττάρων απ' αυτά, που πολλοί θεωρούν ως πράξη φρικιαστική και απαράδεκτη.

Ήδη οι μέθοδοι αυτές έχουν απαγορευθεί στις ΗΠΑ αλλά στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σχετική νομοθεσία διαφέρει κατά τόπους.

Επιστημονικός συντάκτης του BBC εκτιμά ότι η σύνοδος των Βρυξελλών αποτελεί σημαντικό βήμα, με σκοπό να καταστεί σαφής η θέση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στον ολοένα αναπτυσσόμενο και αμφιλεγόμενο αυτό κλάδο.

Εντείνονται οι έρευνες για μουλά Ομάρ και Μπιν Λάντεν
BBC News
Αφγανοί μαχητές επιδεικνύουν φωτογραφία του Μπιν Λάντεν που βρήκαν στα σπήλαια της Τόρα Μπόρα

18.12.2001 10:00 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δυνάμεις των μαχητών Παστούν που κατέλαβαν την πόλη της Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν εντείνουν τις προσπάθειές αναζήτησης του πνευματικού ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά μοχάμεντ Ομάρ.

Την ίδια στιγμή οι Αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις που δρούν στην περιοχή παραδέχονται ότι έχουν χάσει κάθε ίχνος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος καταζητείται ως ο ιθύνων νούς των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο νέος κυβερνήτης της Κανταχάρ, Γκιούλ Αγά, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνέλαβαν 80 μαχητές της οργάνωσης Αλ- Κάϊντα και ότι έχει δημιουργήσει νέες στρατιωτικές ομάδες που προσανατολίζουν τις έρευνές τους στον εντοπισμό και σύλληψη του ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Ομάρ.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στην πόλη της Κανταχάρ, Χατζί Γκιουλαλάϊ, δήλωσε ότι ο μουλάς Ομάρ και 500 περίπου άνδρες του βρίσκονται αποκλεισμένοι σε οροσειρά της περιοχής και ότι οι δυνάμεις Παστούν ετοιμάζονται να τούς επιτεθούν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε περίπτωση σύλληψής του, ο μουλάς Ομάρ θα εκτελεσθεί δι' απαγχονισμού.

Στο ανατολικό Αφγανιστάν, εν τω μεταξύ, ειδικές μονάδες των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, ερευνούν τα σπήλαια της Τόρα Μπόρα, για να διαπιστώσουν εάν ηγετικά στελέχη του δικτύου Αλ-Κάϊντα είναι μεταξύ των περίπου διακοσίων νεκρών.

Συνεχίζονται επίσης οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των μαχητών της Αλ-Κάϊντα, που εγκατέλειψαν τα κρησφύγετά τους και προσπαθούν να περάσουν στο Πακιστάν.

Σκοτώθηκε Βρετανός στρατιώτης στο Κοσυφοπέδιο
BBC News
Βρετανοί στρατιώτες επιβλέπουν συνοικία στην πρωτεύουσα του Κοσυφοπεδίου, Πρίστινα.

18.12.2001 10:15 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Βρετανός στρατιώτης που υπηρετούσε στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη του Κοσυφοπεδίου σκοτώθηκε χθές, όπως επιβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το αιματηρό περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας, όταν το θύμα, που δεν έχει κατονομαστεί, δέχθηκε μία σφαίρα στο κεφάλι, στην Πρίστινα, πρωτεύουσα της γιουγκοσλαβικής αυτής επαρχίας.

Ο στρατιώτης μεταφέρθηκςε κατόπιν σε στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο εν λόγω στρατιώτης φρουρούσε μαζί με μικρή ομάδα συναδέλφων του, μία σερβική ορθόδοξη εκκλησία της Πρίστινα, όταν συνέβη το μοιραίο.

Την υπόθεση ερευνούν η αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών και η βρετανική στρατιωτική αστυνομία, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατός δεν οφείλεται σε δόλια πράξη ή σε εχθρικό πύρ.

Επικίνδυνη όξυνση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν
BBC News
H Ινδία προειδοποίησε οτι εξαντλείται η ψυχραιμία της.

18.12.2001 4:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα έχει δημιουργηθεί και πάλι ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν μετά την πρόσφατη επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο, η οποία επέφερε το θάνατο 13 ατόμων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την Ινδία να διεξαγάγει έρευνα για την πρόσφατη επίθεση πριν αναλάβει δράση, ενώ παράλληλα ζητούν από το Πακιστάν να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η Ινδία έχει αποδώσει τις ευθύνες για την επίθεση σε δύο παραστρατιωτικές πακιστανικές οργανώσεις, ενώ θεωρεί εμπλεγμένες και τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ζήτησε από το Πακιστάν να θέσει εκτός νόμου δύο οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του διαφιλονικούμενου κρατιδίου του Κασμίρ.

Εξάλλου, οι αρχές στην υπο Ινδική διοίκηση περιοχή του Κασμίρ ανακοίνωσαν ότι ένας απο τους πέντε εκτελεστές είχε επίσης λάβει μέρος σε αεροπειρατία των ινδικών αερογραμμών πρίν δύο χρόνια.

Η αστυνομία δήλωσε οτι αυτό προέκυψε απο την προανάκριση του Μοχάμαντ Αφζάλ, ο οποίος λέγεται ότι σχεδίασε την επίθεση στο κοινοβούλιο της Ινδίας.

Η ινδική κυβέρνηση προειδοποιεί το Πακιστάν ότι εάν απειλήσει την εθνική της ασφάλεια θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Το Πακιστάν όμως δηλώνει ότι θα αντιδράσει με σφοδρότητα εάν δεχθεί επίθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία πρόκειται να προωθήσει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Όπως μετέδωσε το BBC, η αστυνομία της Ινδίας ανακοίνωσε ότι πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας κρύβεται η πακιστανική υπηρεσία μυστικών πληροφοριών (ISI).

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα
BBC News

18.12.2001 4:32 (Ωρα Λονδίνου)
H παραίτηση του πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Γκουτέρες δεν προκάλεσε έκπληξη υποστηρίζουν σήμερα αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες οι οποίες ασχολούνται ακόμη με την τύχη του Οσάμα μπιν Λάντεν αλλά και τις κινήσεις του Γιασέρ Αραφάτ.

«Στρέφοντας το βλέμμα του στο μέλλον ξέχασε το παρόν» σχολιάζει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung για τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μετά την αποτυχία του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ακόμη ότι «τα εμπορικά κέντρα και οι αυτοκινητόδρομοι πολλαπλασιάστηκαν, η χώρα απέκτησε μια εξωφρενικά ακριβή ποδοσφαιρική ομάδα, διοργάνωσε μια εξωφρενικά ακριβή ΕXPO και σχεδίασε την κατασκευή εξωφρενικά ακριβών τραίνων υψηλής ταχύτητας» Καθώς όμως μειωνόταν η απόσταση μεταξύ της Λισσαβόνας και του Παρισιού» διαβάζουμε στην γερμανική εφημερίδα «μεγάλωνε η απόσταση μεταξύ της πρωτεύουσας και των επαρχιών της χώρας».

Η γαλλική Liberation ασχολείται με το συνεχιζόμενο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του μπιν Λάντεν. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ουάσινγκτον ανέλαβε μεγάλο ρίσκο προσωποποιώντας την επιχείρηση γιατί αν τελικά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν διαφύγει δεν θα υπάρξει ένα γεγονός που να σηματοδοτήσει τη λήξη της τραγωδίας της 11ης Σεπτεμβρίου. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ακόμη ότι ο «Μπιν Λάντεν έχει μετατρέψει τον Σαντάμ Χουσείν σε σατανά δεύτερης κατηγορίας».

H βιεννέζικη εφημερίδα Die Press ασχολείται με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ τον οποίο παρομοιάζει με γάτα που έχει χάσει τις περισσότερες από τις εφτά ζωές της -και ενδεχομένως όλες.

«Η έκκληση που απηύθυνε για τερματισμό των επιθέσεων, προκαλώντας τα θετικά σχόλια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αποτελεί μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει μια από τις τελευταίες του ζωές» συμπληρώνει η Die Press.

Τέλος, η γαλλική Le Fiagaro αναφέρεται στο δουλεμπόριο και την παιδική πορνεία υπενθυμίζοντας ότι τρία εκατομμύρια παιδιά «αποτελούν θύματα μιας τραγωδίας που πλήττει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες του πλανήτη».

Η Figaro τονί ζει ότι από την τελευταία σχετική διάσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην Στοκχόλμη πριν από πέντε χρόνια, μόνο το ένα τρίτο των χωρών έλαβαν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος γεγονός που σύμφωνα με την εφημερίδα αποδεικνύει ότι ο βασικός στόχος της διάσκεψης δεν πραγματοποιήθηκε.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.