Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-12-17

  1. Αϊτή: Οπλοφόροι στο προεδρικό μέγαρο
  2. ΗΠΑ: "Οι Ταλεμπάν διαπραγματεύονται για να διαφύγουν"
  3. Ο Αραφάτ επικρίνει τη βία του Ισραήλ
  4. Επιστρέφει στη Γη το Endeavour
  5. Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
  6. Αισίοδοξη η Ε.Ε για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας
  7. Ιαπωνία: Διάσκεψη για την προστασία των παιδιών
  8. Αϊτή: Οπλοφόροι επιτίθενται στο προεδρικό μέγαρο
  9. Ινδία: «Το Πακιστάν πίσω από τρομοκρατική επίθεση»
  10. Κορυφαίος ο Φίγκο
  11. ΗΠΑ: "Οι Ταλεμπάν διαπραγματεύονται για να διαφύγουν"
  12. Επιστρέφει στη Γη το Endeavour
  13. Ινδία: «Το Πακιστάν πίσω από τρομοκρατική επίθεση»
  14. Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
  15. Αϊτή: Οπλοφόροι στο προεδρικό μέγαρο
  16. Αισίοδοξη η Ε.Ε για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας
  17. Ιαπωνία: Διάσκεψη για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών
  18. Κορυφαίος ο Φίγκο
  19. Αιχμάλωτοι μαχητές της Αλ-Κάιντα σε δημόσια θέα
  20. Αραφάτ: Σταματήστε τις επιθέσεις αυτοκτονίας
  21. Ιαπωνία: Διάσκεψη για την καταπολέμη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών
  22. Ιαπωνία: Διάσκεψη για την καταπολέμη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών
  23. Κορυφαίος ο Φίγκο
  24. ΗΠΑ:Η αποστολή δεν τελειώνει χωρίς τον Μπιν Λάντεν
  25. Θέμα μηνών η απόφαση για τον Ευρωστρατό
  26. Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
  27. Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα
  28. Ινδία: «Το Πακιστάν πίσω από τρομοκρατική επίθεση»
  29. Εορτασμοί στο Αφγανιστάν για τη λήξη του Ραμαζανιού
  30. Πέθανε ο συγγραφέας Στέφαν Χέιμ
  31. Η αστυνομία της Κίνας κατηγορείται για βασανιστήρια μέχρι θανάτου
  32. Αυστηρή κριτική κατά Γούντγκεϊτ
Αϊτή: Οπλοφόροι στο προεδρικό μέγαρο

18.12.2001 0:25 (Ωρα Λονδίνου)

Οι αρχές της Αϊτής χαρακτήρισαν απόπειρα πραξικοπήματος την επίθεση οπλοφόρων εναντίον του προεδρικού μεγάρου στην πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, ομάδα βαριά οπλισμένων ανδρών έριξαν χειροβομβιδα στο προεδρικό μέγαρο και εισέβαλαν στους κήπους του.

Ο πρόεδρος της Αϊτης, Μπερτράν Αριστίντε και η οικογένειά του δεν βρίσκονταν στο μέγαρο την ώρα της επίθεσης.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που επακολούθησαν με τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες μετά από ώρες επανέκτησαν τον έλεγχο του μεγάρου.

ΗΠΑ: "Οι Ταλεμπάν διαπραγματεύονται για να διαφύγουν"
BBC News
Αιχμάλωτοι Ταλεμπάν σε άσχημη κατάσταση

18.12.2001 0:07 (Ωρα Λονδίνου)

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Σταφλμπιν είπε ότι ηγέτες των Ταλεμπάν διαπραγματεύονται με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη.

"Οι Ταλεμπάν παραδίδουν τα όπλα τους για να αποφύγουν τη σύλληψη και διαφεύγουν στο νότιο Αφγανιστάν" είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου που δήλωσε επίσης ότι πιστεύουν πως ο μουλάς Ομάρ, ο ηγέτης των Ταλεμπάν βρίσκεται ακόμη στο νότιο Αφγανιστάν.

Αγνωστο ακόμη όμως παραμένει το πού βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου "όλοι μπορούμε να υποθέσουμε και να μαντέψουμε αλλά κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να βρισκεται".

Οι δυνάμεις των Αφγανών που μάχονται τους Ταλεμπάν τη Δευτέρα έδειξαν ορισμένους από τους μαχητές του Οσάμα μπιν Λάντεν που συνέλαβαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο ανατολικό Αφγανιστάν- περίπου δώδεκα Άραβες και Ταλεμπάν που κούτσαιναν, ήταν βρώμικοι κι έδειχναν εξαντλημένοι.

Τοπικοί διοικητές δήλωσαν πως συνελήφθησαν άλλοι 19 μαχητές του Μπιν Λάντεν στις μάχες που έγιναν τη νύχτα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν, εν τω μεταξύ, τις επιθέσεις στην περιοχή Τόρα Μπόρα του Ανατολικού Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον δυο χιλιάδες μαχητές της Αλ Κάιντα εγκατέλειψαν τα καταφύγιά τους στην περιοχή και τώρα καταδιώκονται από αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, έφθασε στη Ρώμη όπου θα συναντήσει τον ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και θα έχει συνομιλίες με τον πρώην βασιλιά της χώρας, Μοχάμαντ Ζαχίρ Σαχ.

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν την επιστροφή του πρώην βασιλιά στο Αφγανιστάν ύστερα από 30 χρόνια εξορίας στο εξωτερικό.

Ο ρόλος του πρώην βασιλιά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αλλά εκτιμάται ότι πρόκειται να επιβλέψει τις συνομιλίες του "λόγια τζίρκα", δηλαδή του συμβουλίου ηγετών των φυλών του Αφγανιστάν.

Το μεγάλο αυτό συμβούλιο των ηγετών των φυλών και των εθνοτήτων του Αφγανιστάν θα συνέλθει τον ερχόμενο μήνα για ν'αποφασίσει ποιό θα ε ίναι το επόμενο βήμα στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Αραφάτ επικρίνει τη βία του Ισραήλ
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ για τη βία που κλιμακώνεται

18.12.2001 0:22 (Ωρα Λονδίνου)

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή, Τέργε Ρόεντ Λάρσεν επέκρινε τη βία του Ισραήλ.

Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Παλαιστινίους, αναμέσά τους ένα δωδεκάχρονο αγόρι και ένα ηγετικό μέλος της Χαμάς

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μία ημέρα ύστερα από την έκκληση του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ για αυτοσυγκράτηση και την υπόσχεση να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε αυτοσυγκάτηση από το Ισραήλ, λέγοντας ότι η βία δεν μπορεί να παρέχει στους Ισραηλινούς ασφάλεια.

Επιστρέφει στη Γη το Endeavour
BBC News
To διαστημικό όχημα πραγματοποίησε τέλεια προσγείωση

18.12.2001 0:23 (Ωρα Λονδίνου)

Το διαστημικό όχημα Endeavour, που ήταν σε τροχιά από τον Αυγουστό, και το πλήρωμά του επέστρεψε στο διαστημικό σταθμό Κένεντι στη Φλόριντα τη Δευτέρα στις 12.55 (τοπική ώρα).

Η αναχώρησή του από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) είχε καθυστερήσει καθώς οι επιστήμονες φοβούνταν σύγκρουσή του με διαστημικά απόβλητα.

"Ανυπομονούμε να πάμε στις οικογένειές μας για τα Χριστούγεννα" είπαν οι επτά κοσμοναύτες που πέρασαν 129 ημέρες στο διάστημα.

Οι κοσμοναύτες που ήταν στο διάστημα στις 11 Σεπτεμβρίου είπαν ότι είδαν καπνό να ανεβαίνει από τους δίδυμους πύργους από 400 χμ απόσταση καθώς ήταν σε τροχιά πάνω από τη β. Αμερική.

"Ήταν ένα εξαιρετικά άσχημο θέαμα. Να γνωρίζουμε ότι φοβερά πράγματα συμβαίνουν στη Γη και να είμαστε τόσο μακριά από τις οικογενειές μας" είπε ο κυβερνήτης του διαστημικού οχήματος.

Την περασμένη εβδομάδα το πλήρωμα του Endeavour πραγματοποίησαν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα στις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
BBC News
O Αντόνιο Γκουτέρες ανέλαβε την ευθύνη της ήττας

18.12.2001 0:08 (Ωρα Λονδίνου)

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Χόρχε Σαμπάγιο έκανε δεκτη την παραιτηση του πρωθυπουργου Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός αποφάσισε να παραιτηθεί μετά την ήττα του σοσιαλιστικού κόμματος του, στις χθεσινές δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Γκουτέρες είπε ότι είναι υποχρέωσή του να αποφύγει την πολιτική σύγχιση.

Οι σοσιαλιστές έχασαν τις έδρες τους σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως η Λισσαβόνα και το Πόρτο ενώ μεγάλη άνοδο σημείωσε το κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Γκουτέρες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρούν την εξουσία από το 1995 όταν νίκησαν στις εκλογές τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες.

Αισίοδοξη η Ε.Ε για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας

18.12.2001 0:09 (Ωρα Λονδίνου)

Το μέλλον της Σερβίας και του Μαυροβουνίου είναι το θέμα των συζητήσεων που ξανάρχισαν τη Δευτέρα, σε προεδρικό επίπεδο, στο Βελιγράδι.

Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, θέλει η Σερβία και το Μαυροβούνιο να παραμείνουν μέλη μιας χαλαρής ομοσπονδίας, ενώ ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, σχεδιάζει του χρόνου δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της δημοκρατίας του.

Ο υπεύθυνος της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των συνομιλιών.

"Τα προβλήματα της Γιουγκοσλαβίας μπορούν να επιλυθούν μόνον εάν διατηρηθεί η ομοσπονδία" είπε ο κ. Σολάνα που εκτίμησε επίσης ότι "οι λύσεις πρόκειται να βρεθούν στο τέλος Φεβρουαρίου".

Ιαπωνία: Διάσκεψη για την προστασία των παιδιών

18.12.2001 0:08 (Ωρα Λονδίνου)

Μεγάλη διεθνής διάσκεψη άρχισε σήμερα τις εργασίες της στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, με θέμα την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση.

Όπως υπολογίζουν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, ένα εκατομμύριο παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αναγκάζονται κάθε χρόνο να καταφεύγουν στην πορνεία.

Σε ομιλία της κατά την έναρξη της διάσκεψης, η Κάρολ Μπελάμι, διευθυντικό στέλεχος της UNICEF, είπε ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών είναι ένα είδος τρομοκρατίας και ότι η καταστροφή της ζωής νεαρών παιδιών δεν είναι πλέον ανεκτή.

Η πρώτη διεθνής συνάντηση, αυτού του είδους, πραγματοποιήθηκε πριν πέντε χρόνια στην Στοκχόλμη και είχε προτρέψει πολλές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νέους νόμους κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών.

Η Τσίταπονρ Βάνασπογκ, εκπρόσωπος ειδικής οργάνωσης με στόχο την καταπολέμηση του σεξουαλικού τουρισμού των παιδιών στην Ασία, εξέφρασε την αισιοδοξία της για τα αποτελέσματα της διάσκεψης.

"Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη θα επαναδεσμευθούν στην ατζέντα της Στοκχόλμης. Ηδη έχουν συμφωνήσει ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταπολεμήσουν το πρόβλημα στις χώρες τους. Επομένως ελπίζουμε ότι στη δεύτερη αυτή διεθνή διάσκεψη, θα δεσμευθούν και πάλι να πράξουν όλα όσα υποσχέθηκαν, και τα οποία δεν έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής", δήλωσε η εκπρόσωπος της ειδικής οργάνωσης για την καταπολέμηση του σεξουαλικού τουρισμού των παιδιών στην Ασία.

Αϊτή: Οπλοφόροι επιτίθενται στο προεδρικό μέγαρο

18.12.2001 0:09 (Ωρα Λονδίνου)

Οι αρχές της Αϊτής χαρακτήρισαν απόπειρα πραξικοπήματος την επίθεση οπλοφόρων εναντίον του προεδρικού μεγάρου στην πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, ομάδα βαριά οπλισμένων ανδρών έριξαν χειροβομβιδα στο προεδρικό μέγαρο και εισέβαλαν στους κήπους του.

Ο πρόεδρος της Αϊτης, Μπερτράν Αριστίντε και η οικογένειά του δεν βρίσκονταν στο μέγαρο την ώρα της επίθεσης.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που επακολούθησαν με τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες μετά από ώρες επανέκτησαν τον έλεγχο του μεγάρου.

Ινδία: «Το Πακιστάν πίσω από τρομοκρατική επίθεση»
BBC News
H Ινδία προειδοποίησε οτι εξαντλείτε η ψυχραιμία της.

18.12.2001 0:10 (Ωρα Λονδίνου)

Οξύνεται η ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν μετά την επίθεση της περασμένης Πέμπτης στο κοινοβούλιο της Ινδίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι.

Όπως μετέδωσε το BBC, η αστυνομία της Ινδίας ανακοίνωσε ότι πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας κρύβεται η πακιστανική υπηρεσία μυστικών πληροφοριών (ISI).

Ο διοκητής της ινδικής αστυνομίας, στο Δελχί, Ατζάι Ρατζ Σάρμα, δήλωσε ότι οι δράστες ήταν Πακιστανοί πολίτες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τέσσερις από τους μέχρι στιγμής συλληφθέντες είχαν εκπαιδευθεί στις τάξεις της ISI.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ζήτησε από το Πακιστάν να θέσει εκτός νόμου δύο οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του διαφιλονικούμενου κρατιδίου του Κασμίρ.

Εξάλλου, οι αρχές στην υπο Ινδική διοίκηση περιοχή του Κασμίρ ανακοίνωσαν ότι ένας απο τους πέντε εκτελεστές είχε επίσης λάβει μέρος σε αεροπειρατία των ινδικών αερογραμμών πρίν δύο χρόνια.

Η αστυνομία δήλωσε οτι αυτό προέκυψε απο την προανάκριση του Μοχάμαντ Αφζάλ, ο οποίος λέγεται ότι σχεδίασε την επίθεση στο κοινοβούλιο της Ινδίας.

Κορυφαίος ο Φίγκο

18.12.2001 0:07 (Ωρα Λονδίνου)

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ότι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονίας είναι ο Λουίς Φίγκο της Ρεάλ .

Ο πορτογάλος διεθνής κέρδισε αυτό το σημαντικό βραβειο ύστερα από ψηφοφορία 130 προπονητών εθνικών ομάδων από όλο το κόσμο για την ανάδειξη του κορυφαίου παίκτη στο κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά που πορτογάλος ποδοσφαιριστής κερδίζει το βραβείο.

Εν τω μεταξύ το γαλλικό ποδοσφαιρικό περιοδικό France Football ανακοίνωσε ότι ο Μάικλ Όουεν είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστης της Ευρώπης.

ΗΠΑ: "Οι Ταλεμπάν διαπραγματεύονται για να διαφύγουν"
BBC News
Αιχμάλωτοι Ταλεμπάν σε άσχημη κατάσταση

17.12.2001 21:44 (Ωρα Λονδίνου)

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Σταφλμπιν είπε ότι ηγέτες των Ταλεμπάν διαπραγματεύονται με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη.

"Οι Ταλεμπάν παραδίδουν τα όπλα τους για να αποφύγουν τη σύλληψη και διαφεύγουν στο νότιο Αφγανιστάν" είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου που δήλωσε επίσης ότι πιστεύουν πως ο μουλάς Ομάρ, ο ηγέτης των Ταλεμπάν βρίσκεται ακόμη στο νότιο Αφγανιστάν.

Αγνωστο ακόμη όμως παραμένει το πού βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου "όλοι μπορούμε να υποθέσουμε και να μαντέψουμε αλλά κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να βρισκεται".

Οι δυνάμεις των Αφγανών που μάχονται τους Ταλεμπάν τη Δευτέρα έδειξαν ορισμένους από τους μαχητές του Οσάμα μπιν Λάντεν που συνέλαβαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο ανατολικό Αφγανιστάν- περίπου δώδεκα Άραβες και Ταλεμπάν που κούτσαιναν, ήταν βρώμικοι κι έδειχναν εξαντλημένοι.

Τοπικοί διοικητές δήλωσαν πως συνελήφθησαν άλλοι 19 μαχητές του Μπιν Λάντεν στις μάχες που έγιναν τη νύχτα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν, εν τω μεταξύ, τις επιθέσεις στην περιοχή Τόρα Μπόρα του Ανατολικού Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον δυο χιλιάδες μαχητές της Αλ Κάιντα εγκατέλειψαν τα καταφύγιά τους στην περιοχή και τώρα καταδιώκονται από αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, θα έχει συνομιλίες στη Ρώμη με τον πρώην βασιλιά της χώρας, Μοχάμαντ Ζαχίρ Σαχ.

Ο κ. Καρζάι υποστηρίζει από χρόνια τον τέως βασιλιά από τον οποίον έχει ζητηθεί να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της "λόγια τζίργκα" τον ερχόμενο μήνα.

Το μεγάλο αυτό συμβούλιο των ηγετών των φυλών και των εθνοτήτων του Αφγανιστάν θα συνέλθει τον ερχόμενο μήνα για ν'αποφασίσει ποιό θα είναι το επόμενο βήμα στη διακυβέρνηση της χώρας.

Επιστρέφει στη Γη το Endeavour
BBC News
To διαστημικό όχημα πραγματοποίησε τέλεια προσγείωση

17.12.2001 22:10 (Ωρα Λονδίνου)

Το διαστημικό όχημα Endeavour, που ήταν σε τροχιά από τον Αυγουστό, και το πλήρωμά του επέστρεψε στο διαστημικό σταθμό Κένεντι στη Φλόριντα τη Δευτέρα στις 12.55 (τοπική ώρα).

Η αναχώρησή του από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) είχε καθυστερήσει καθώς οι επιστήμονες φοβούνταν σύγκρουσή του με διαστημικά απόβλητα.

"Ανυπομονούμε να πάμε στις οικογένειές μας για τα Χριστούγεννα" είπαν οι επτά κοσμοναύτες που πέρασαν 129 ημέρες στο διάστημα.

Οι κοσμοναύτες που ήταν στο διάστημα στις 11 Σεπτεμβρίου είπαν ότι είδαν καπνό να ανεβαίνει από τους δίδυμους πύργους από 400 χμ απόσταση καθώς ήταν σε τροχιά πάνω από τη β. Αμερική.

"Ήταν ένα εξαιρετικά άσχημο θέαμα. Να γνωρίζουμε ότι φοβερά πράγματα συμβαίνουν στη Γη και να είμαστε τόσο μακριά από τις οικογενειές μας" είπε ο κυβερνήτης του διαστημικού οχήματος.

Την περασμένη εβδομάδα το πλήρωμα του Endeavour πραγματοποίησαν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα στις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

Ινδία: «Το Πακιστάν πίσω από τρομοκρατική επίθεση»
BBC News
H Ινδία προειδοποίησε οτι εξαντλείτε η ψυχραιμία της.

17.12.2001 22:15 (Ωρα Λονδίνου)

Οξύνεται η ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν μετά την επίθεση της περασμένης Πέμπτης στο κοινοβούλιο της Ινδίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι.

Όπως μετέδωσε το BBC, η αστυνομία της Ινδίας ανακοίνωσε ότι πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας κρύβεται η πακιστανική υπηρεσία μυστικών πληροφοριών (ISI).

Ο διοκητής της ινδικής αστυνομίας, στο Δελχί, Ατζάι Ρατζ Σάρμα, δήλωσε ότι οι δράστες ήταν Πακιστανοί πολίτες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τέσσερις από τους μέχρι στιγμής συλληφθέντες είχαν εκπαιδευθεί στις τάξεις της ISI.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ζήτησε από το Πακιστάν να θέσει εκτός νόμου δύο οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του διαφιλονικούμενου κρατιδίου του Κασμίρ.

Εξάλλου, οι αρχές στην υπο Ινδική διοίκηση περιοχή του Κασμίρ ανακοίνωσαν ότι ένας απο τους πέντε εκτελεστές είχε επίσης λάβει μέρος σε αεροπειρατία των ινδικών αερογραμμών πρίν δύο χρόνια.

Η αστυνομία δήλωσε οτι αυτό προέκυψε απο την προανάκριση του Μοχάμαντ Αφζάλ, ο οποίος λέγεται ότι σχεδίασε την επίθεση στο κοινοβούλιο της Ινδίας.

Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
BBC News
O Αντόνιο Γκουτέρες ανέλαβε την ευθύνη της ήττας

17.12.2001 18:57 (Ωρα Λονδίνου)

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Χόρχε Σαμπάγιο έκανε δεκτη την παραιτηση του πρωθυπουργου Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός αποφάσισε να παραιτηθεί μετά την ήττα του σοσιαλιστικού κόμματος του, στις χθεσινές δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Γκουτέρες είπε ότι είναι υποχρέωσή του να αποφύγει την πολιτική σύγχιση.

Οι σοσιαλιστές έχασαν τις έδρες τους σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως η Λισσαβόνα και το Πόρτο ενώ μεγάλη άνοδο σημείωσε το κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Γκουτέρες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρούν την εξουσία από το 1995 όταν νίκησαν στις εκλογές τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες.

Αϊτή: Οπλοφόροι στο προεδρικό μέγαρο

17.12.2001 19:21 (Ωρα Λονδίνου)

Οι αρχές της Αϊτής χαρακτήρισαν απόπειρα πραξικοπήματος τη σημερινή επίθεση οπλοφόρων εναντίον του προεδρικού μεγάρου στην πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, ομάδα βαριά οπλισμένων ανδρών έριξαν χειροβομβιδα στο προεδρικό μέγαρο και εισέβαλαν στους κήπους του.

Ο πρόεδρος της Αϊτης, Μπερτράν Αριστίντε και η οικογένειά του δεν βρίσκονταν στο μέγαρο την ώρα της επίθεσης.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που επακολούθησαν με τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες μετά από ώρες επανέκτησαν τον έλεγχο του μεγάρου.

Αισίοδοξη η Ε.Ε για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας

17.12.2001 19:19 (Ωρα Λονδίνου)

Το μέλλον της Σερβίας και του Μαυροβουνίου είναι το θέμα των συζητήσεων που ξανάρχισαν σήμερα, σε προεδρικό επίπεδο, στο Βελιγράδι.

Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, θέλει η Σερβία και το Μαυροβούνιο να παραμείνουν μέλη μιας χαλαρής ομοσπονδίας, ενώ ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, σχεδιάζει του χρόνου δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της δημοκρατίας του.

Ο υπεύθυνος της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των συνομιλιών.

"Τα προβλήματα της Γιουγκοσλαβίας μπορούν να επιλυθούν μόνον εάν διατηρηθεί η ομοσπονδία" είπε ο κ. Σολάνα που εκτίμησε επίσης ότι "οι λύσεις πρόκειται να βρεθούν στο τέλος Φεβρουαρίου".

Ιαπωνία: Διάσκεψη για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών

17.12.2001 19:20 (Ωρα Λονδίνου)

Μεγάλη διεθνής διάσκεψη άρχισε σήμερα τις εργασίες της στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, με θέμα την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση.

Όπως υπολογίζουν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, ένα εκατομμύριο παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αναγκάζονται κάθε χρόνο να καταφεύγουν στην πορνεία.

Σε ομιλία της κατά την έναρξη της διάσκεψης, η Κάρολ Μπελάμι, διευθυντικό στέλεχος της UNICEF, είπε ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών είναι ένα είδος τρομοκρατίας και ότι η καταστροφή της ζωής νεαρών παιδιών δεν είναι πλέον ανεκτή.

Η πρώτη διεθνής συνάντηση, αυτού του είδους, πραγματοποιήθηκε πριν πέντε χρόνια στην Στοκχόλμη και είχε προτρέψει πολλές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νέους νόμους κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών.

Η Τσίταπονρ Βάνασπογκ, εκπρόσωπος ειδικής οργάνωσης με στόχο την καταπολέμηση του σεξουαλικού τουρισμού των παιδιών στην Ασία, εξέφρασε την αισιοδοξία της για τα αποτελέσματα της διάσκεψης.

"Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη θα επαναδεσμευθούν στην ατζέντα της Στοκχόλμης. Ηδη έχουν συμφωνήσει ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταπολεμήσουν το πρόβλημα στις χώρες τους. Επομένως ελπίζουμε ότι στη δεύτερη αυτή διεθνή διάσκεψη, θα δεσμευθούν και πάλι να πράξουν όλα όσα υποσχέθηκαν, και τα οποία δεν έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής", δήλωσε η εκπρόσωπος της ειδικής οργάνωσης για την καταπολέμηση του σεξουαλικού τουρισμού των παιδιών στην Ασία.

Κορυφαίος ο Φίγκο

17.12.2001 17:50 (Ωρα Λονδίνου)

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ότι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονίας είναι ο Λουίς Φίγκο της Ρεάλ .

Ο πορτογάλος διεθνής κέρδισε αυτό το σημαντικό βραβειο ύστερα από ψηφοφορία 130 προπονητών εθνικών ομάδων από όλο το κόσμο για την ανάδειξη του κορυφαίου παίκτη στο κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά που πορτογάλος ποδοσφαιριστής κερδίζει το βραβείο.

Εν τω μεταξύ το γαλλικό ποδοσφαιρικό περιοδικό France Football ανακοίνωσε ότι ο Μάικλ Όουεν είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστης της Ευρώπης.

Αιχμάλωτοι μαχητές της Αλ-Κάιντα σε δημόσια θέα
BBC News
Ένας από τους διοικητές των δυνάμεων που μάχονται τους Ταλεμπάν, ο Χατζί Ζαμάν

17.12.2001 17:19 (Ωρα Λονδίνου)

Οι δυνάμεις των Αφγανών που μάχονται τους Ταλεμπάν έδειξαν ορισμένους από τους μαχητές του Οσάμα μπιν Λάντεν που συνέλαβαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο Ανατολικό Αφγανιστάν--καμιά δωδεκαριά Άραβες και Ταλεμπάν που κούτσαιναν, ήταν βρώμικοι κι έδειχναν εξαντλημένοι.

Τοπικοί διοικητές δήλωσαν πως συνελήφθησαν άλλοι 19 μαχητές του Μπιν Λάντεν στις μάχες που έγιναν τη νύχτα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν, εν τω μεταξύ, τις επιθέσεις στην περιοχή Τόρα Μπόρα του Ανατολικού Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον δυο χιλιάδες μαχητές της Αλ Κάιντα εγκατέλειψαν τα καταφύγιά τους στην περιοχή και τώρα καταδιώκονται από αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις.

Eξακολουθούν, όμως, να παραμένουν άφαντοι ο Οσάμα μπιν Λάντεν και οι στενοί συνεργάτες του.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, θα έχει συνομιλίες στη Ρώμη με τον πρώην βασιλιά της χώρας, Μοχάμαντ Ζαχίρ Σαχ.

Ο κ. Καρζάι υποστηρίζει από χρόνια τον τέως βασιλιά από τον οποίον έχει ζητηθεί να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της "λόγια τζίργκα" τον ερχόμενο μήνα.

Το μεγάλο αυτό συμβούλιο των ηγετών των φυλών και των εθνοτήτων του Αφγανιστάν θα συνέλθει τον ερχόμενο μήνα για ν'αποφασίσει ποιό θα είναι το επόμενο βήμα στη διακυβέρνηση της χώρας.

Αραφάτ: Σταματήστε τις επιθέσεις αυτοκτονίας
BBC News
Παλαιστίνιοι ακούν με ενδιαφέρον το διάγγελμα του Αραφάτ

17.12.2001 17:55 (Ωρα Λονδίνου)

O παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, ασκήσε κριτική στη βία του Ισραήλ.

Νωρίτερα ο παλαιστίνιος ηγέτης απηύθηνε έκκληση- την πιό ηχηρή απο την εποχή που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, πρίν ένα χρόνο- για τερματισμό των επιθέσεων σε ισραηλινούς στόχους.

Σε διάγγελμα που απηύθηνε προς το λαό του, μέσω της τοπικής τηλεόρασης, ο κ. Αραφάτ δήλωσε οτι οι επιθέσεις αυτές στρέφονται ενάντια στα παλαιστινιακα συμφέροντα και υποσχέθηκε οτι θα συλλάβει τους υπεύθυνους.

Κάλεσε τους παλαιστίνιους να λάβουν υπόψιν τους την αλλαγή του κλίματος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, και πρόσθεσε οτι το Ισραήλ χρησιμοποιεί όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ σαν πρόσχημα για επιθέσεις εναντίον των παλαιστινίων.

Ο Γιασέρ Αραφάτ κατέληξε οτι υπάρχει μόνο ο δρόμος των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της βίας.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ σχολίασαν οτι τις δηλώσεις του παλαιστίνιου ηγέτη πρέπει να ακολουθήσουν οι πράξεις.

Νωρίτερα είχαν σημειωθεί νέα βίαια επεισόδια. Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους-τρεις από τους οποίους ήταν ανήλικοι- και τραυμάτισαν περίπου 60.

Ιαπωνία: Διάσκεψη για την καταπολέμη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών

17.12.2001 18:13 (Ωρα Λονδίνου)

Μεγάλη διεθνής διάσκεψη άρχισε σήμερα τις εργασίες της στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, με θέμα την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση.

Όπως υπολογίζουν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, ένα εκατομμύριο παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αναγκάζονται κάθε χρόνο να καταφεύγουν στην πορνεία.

Σε ομιλία της κατά την έναρξη της διάσκεψης, η Κάρολ Μπελάμι, διευθυντικό στέλεχος της UNICEF, είπε ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών είναι ένα είδος τρομοκρατίας και ότι η καταστροφή της ζωής νεαρών παιδιών δεν είναι πλέον ανεκτή.

Η πρώτη διεθνής συνάντηση, αυτού του είδους, πραγματοποιήθηκε πριν πέντε χρόνια στην Στοκχόλμη και είχε προτρέψει πολλές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νέους νόμους κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών.

Η Τσίταπονρ Βάνασπογκ, εκπρόσωπος ειδικής οργάνωσης με στόχο την καταπολέμηση του σεξουαλικού τουρισμού των παιδιών στην Ασία, εξέφρασε την αισιοδοξία της για τα αποτελέσματα της διάσκεψης.

"Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη θα επαναδεσμευθούν στην ατζέντα της Στοκχόλμης. Ηδη έχουν συμφωνήσει ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταπολεμήσουν το πρόβλημα στις χώρες τους. Επομένως ελπίζουμε ότι στη δεύτερη αυτή διεθνή διάσκεψη, θα δεσμευθούν και πάλι να πράξουν όλα όσα υποσχέθηκαν, και τα οποία δεν έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής", δήλωσε η εκπρόσωπος της ειδικής οργάνωσης για την καταπολέμηση του σεξουαλικού τουρισμού των παιδιών στην Ασία.

Ιαπωνία: Διάσκεψη για την καταπολέμη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών

17.12.2001 18:13 (Ωρα Λονδίνου)

Μεγάλη διεθνής διάσκεψη άρχισε σήμερα τις εργασίες της στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, με θέμα την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση.

Όπως υπολογίζουν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, ένα εκατομμύριο παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αναγκάζονται κάθε χρόνο να καταφεύγουν στην πορνεία.

Σε ομιλία της κατά την έναρξη της διάσκεψης, η Κάρολ Μπελάμι, διευθυντικό στέλεχος της UNICEF, είπε ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών είναι ένα είδος τρομοκρατίας και ότι η καταστροφή της ζωής νεαρών παιδιών δεν είναι πλέον ανεκτή.

Η πρώτη διεθνής συνάντηση, αυτού του είδους, πραγματοποιήθηκε πριν πέντε χρόνια στην Στοκχόλμη και είχε προτρέψει πολλές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νέους νόμους κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών.

Η Τσίταπονρ Βάνασπογκ, εκπρόσωπος ειδικής οργάνωσης με στόχο την καταπολέμηση του σεξουαλικού τουρισμού των παιδιών στην Ασία, εξέφρασε την αισιοδοξία της για τα αποτελέσματα της διάσκεψης.

"Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη θα επαναδεσμευθούν στην ατζέντα της Στοκχόλμης. Ηδη έχουν συμφωνήσει ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταπολεμήσουν το πρόβλημα στις χώρες τους. Επομένως ελπίζουμε ότι στη δεύτερη αυτή διεθνή διάσκεψη, θα δεσμευθούν και πάλι να πράξουν όλα όσα υποσχέθηκαν, και τα οποία δεν έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής", δήλωσε η εκπρόσωπος της ειδικής οργάνωσης για την καταπολέμηση του σεξουαλικού τουρισμού των παιδιών στην Ασία.

Κορυφαίος ο Φίγκο

17.12.2001 17:50 (Ωρα Λονδίνου)

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ότι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονίας είναι ο Λουίς Φίγκο της Ρεάλ .

Ο πορτογάλος διεθνής κέρδισε αυτό το σημαντικό βραβειο ύστερα από ψηφοφορία 130 προπονητών εθνικών ομάδων από όλο το κόσμο για την ανάδειξη του κορυφαίου παίκτη στο κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά που πορτογάλος ποδοσφαιριστής κερδίζει το βραβείο.

Εν τω μεταξύ το γαλλικό ποδοσφαιρικό περιοδικό France Football ανακοίνωσε ότι ο Μάικλ Όουεν είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστης της Ευρώπης.

ΗΠΑ:Η αποστολή δεν τελειώνει χωρίς τον Μπιν Λάντεν
BBC News
Οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκοπούν τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα

17.12.2001 4:26 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν και πάλι τα βουνά στο ανατολικό :Αφγανιστάν, καθώς οι μαχητές της Αλ Κάιντα ζητούν καταφύγιο στα δάση. Νωρίτερα, σύμφωνα με δηλώσεις των αφγανών συμμάχων των αμερικανικών δυνάμεων, κατελήφθησαν και οι τελευταίες θέσεις της οργάνωσης Αλ Κάιντα, στην περιοχή της Τόρα Μπόρα.

Ένας απο τους αφγανούς διοικητές δήλωσε οτι περισσότεροι απο 200 μαχητές της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν και περισσότεροι απο 35 πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Ωστόσο, άφαντος παραμένει ο ηγέτης της οργάνωσης και καταζητούμενος στις ΗΠΑ, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στο μεταξύ. αρκετοί αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες.

Οι Αμερικανοί καθάριζαν το αεροδρόμιο από τα εκρηκτικά που είχαν αφήσει οι στρατιώτες του ισλαμικού κινήματος των Ταλεμπάν, όταν ακόμα είχαν τον έλεγχο της περιοχής.

Επιπλέον, στο αεροδρόμιο υπήρχε πολεμικό υλικό από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Ακριβείς πληροφορίες όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων αλλά και τις συνθήκες της έκρηξης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Πρόκειται για την πιο υψηλή παρουσία αμερικανού αξιωματούχου μετά την κατάρρευση των Ταλεμπάν.

Ο αμερικανός υπουργός έφτασε στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, βορείως της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Εκεί συναντήθηκε με αξιωματούχους της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και με τον ηγέτη της μεταβατικής αφγανικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του, στις 22 Δεκεμβρίου.

Θέμα μηνών η απόφαση για τον Ευρωστρατό
BBC News
«Αποδοχή των ελληνικών όρων για την Τουρκία και τον Ευρωστρατό»

17.12.2001 5:43 (Ωρα Λονδίνου)
Το ζήτημα της συμμμετοχής της Τουρκίας στον Ευρωστρατό θα έχει επιλυθεί μέχρι την Ανοιξη ή το αργότερο τον Ιούνιο του 2002 με αποδοχή των ελληνικών θέσεων εκτιμούν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στη βελγική πρωτεύουσα, Γιώργος Δαράτος, οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα θα αναμένεται να υιοθετηθούν στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας που θα γίνει επί ισπανικής προεδρίας στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια ο αρμόδιος για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ε.Ε, Χιαβέρ Σολάνα, θα στείλει στον γ.γ του ΝΑΤΟ Λόρδο Ρόμπερτσον το κείμενο της απόφασης.

Η Τουρκία θα κληθεί να απαντήσει στο ΝΑΤΟ αν αποδέχεται την τελική πρόταση.

Οπως επισημαίνει, πάντως, ο ανταποκριτής μας η συμφωνία της Αγκυρας πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιρρήσεις της Ελλάδας για το εν λόγω θέμα εμπόδισαν το πρόσφατο συμβούλιο κορυφής στο Λάκεν του Βελγίου να αποφασίσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στον ευρωστρατό.

Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
BBC News
O Αντόνιο Γκουτέρες ανέλαβε την ευθύνη της ήττας

17.12.2001 5:42 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτέρες, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Χορχέ Σαμπάϊο, μετά την ήττα του σοσιαλιστικού κόμματος στις δημοτικές εκλογές.

Οι σοσιαλιστές έχασαν τις έδρες τους σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως η Λισσαβόνα και το Πόρτο ενώ μεγάλη άνοδο σημείωσε το κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο κ Γκουτέρες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρούν την εξουσία από το 1995 όταν νίκησαν στις εκλογές τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα
BBC News

17.12.2001 4:40 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αναφορές στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Λάακεν, σχόλια για τις νέες αρμοδιότητας του Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν αλλά και οι υποσχέσεις του Γιασέρ Αραφάτ για τερματισμό της βίας, κυριαρχούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Η Ευρώπη δικαιούται κάτι περισσότερο από ένα λίφτινγκ» διαβάζουμε στο κύριο άρθρο της γαλλικής Le Monde σύμφωνα με το οποίο, οι περισσότεροι ηγέτες «θα ήθελαν να περιορίσουν την ατζέντα (των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων) προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο των διεργασιών».

Η Γερμανική Sueddeutsche Zeitung εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την επιλογή του Ζισκάρ Nτ’ Εστέν στο ρόλο του ανθρώπου που θα επιβλέπει την πορεία των μεταρρυθμίσεων. «Ο 75χρονος, Γάλλος, πρώην πρόεδρος είναι ένα παλαιός πολιτικός και το μέλλον του ανήκει στο παρελθόν» διαβάζουμε στην εφημερίδα.

Εντελώς διαφορετική είναι η θέση της- επίσης γερμανικής- Berliner Zeitung που σημειώνει ότι «αν ο Ζισκάρ Nτ’ Εστέν κατορθώσει να παραμερίσει την αλαζονεία του, θα καταφέρει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με ευφυία και πραγματικό πάθος».

H Ελβετική Le Temps σημειώνει στο κύριο άρθρο της ότι η «Ευρώπη επιχειρεί, επιτέλους, να γεφυρώσει το χάσμα που την χωρίζει από τους πολίτες της» συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να προσφέρει στον εαυτό της τα μέσα που θα της επιτρέψουν να ασκήσει επιρροή στη διεθνή σκηνή».Στο ίδιο άρθρο όμως σημειώνεται με νόημα ότι «η χαώδης κατάσταση που επικράτησε στο Λάακεν σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν και την κοινή πολιτική άμυνας αποδεικνύει ότι απομένει ακόμη μακρύς δρόμος να διανυθεί».

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στο τηλεοπτικό διάγγελμα του Γιασέρ Αραφάτ προς τους παλαιστίνιους σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συνθλίψει και όχι απλώς να επιχειρεί να χαλιναγωγήσει την τρομοκρατία. Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι ο Γιασέρ Αραφάτ ένιωσε το βάρος της απομόνωσης με την οποία απειλείται, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεσε για τη λήψη μέτρων κατά της τρομοκρατίας.

Ινδία: «Το Πακιστάν πίσω από τρομοκρατική επίθεση»
BBC News
H Ινδία προειδοποίησε οτι εξαντλείτε η ψυχραιμία της.

17.12.2001 4:20 (Ωρα Λονδίνου)
Οξύνεται η ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν μετά την επίθεση της περασμένης Πέμπτης στο κοινοβούλιο της Ινδίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι.

Όπως μετέδωσε το BBC, η αστυνομία της Ινδίας ανακοίνωσε ότι πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας κρύβεται η πακιστανική υπηρεσία μυστικών πληροφοριών (ISI).

Ο διοκητής της ινδικής αστυνομίας, στο Δελχί, Ατζάι Ρατζ Σάρμα, δήλωσε ότι οι δράστες ήταν Πακιστανοί πολίτες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τέσσερις από τους μέχρι στιγμής συλληφθέντες είχαν εκπαιδευθεί στις τάξεις της ISI.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ζήτησε από το Πακιστάν να θέσει εκτός νόμου δύο οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του διαφιλονικούμενου κρατιδίου του Κασμίρ.

Εξάλλου, οι αρχές στην υπο Ινδική διοίκηση περιοχή του Κασμίρ ανακοίνωσαν ότι ένας απο τους πέντε εκτελεστές είχε επίσης λάβει μέρος σε αεροπειρατία των Ινδικών Αερογραμμών πρίν δύο χρόνια. Η αστυνομία δήλωσε οτι αυτό προέκυψε απο την προανάκριση του Mohammad Afzal, ο οποίος λέγεται οτι σχεδίασε την επίθεση στο κοινοβούλιο της Ινδίας.

Εορτασμοί στο Αφγανιστάν για τη λήξη του Ραμαζανιού
BBC News
Μετά τις προσευχές ακούστηκαν και πάλι τραγούδια στις Αφγανικές πόλεις

17.12.2001 4:22 (Ωρα Λονδίνου)
Για πρώτη φορά μετά απο επτά χρόνια, οι κάτοικοι στο Αφγανιοστάν γιόρτασαν την ημέρα της λήξεως του Ραμαζανιού, χωρίς τους περιορισμούς που τους είχαν επιβάλει οι Ταλεμπάν.

Στη πόλη της Κανταχάρ, που οι Ταλεμπάν εγκατέλειψαν πρίν απο περίπου δύο εβδομάδες, τα καταστήματα έπαιζαν τις μουσικές επιτυχίες της εποχής και προβλήθηκαν ταινίες.

Πολλοί άνδρες απο το πλήθος που κατέκλεισε τους δρόμους είχαν καθαρό και ξυρισμένο πρόσωπο και γυμνό κεφάλι, αψηφώντας πλέον τις παλιές διαταγές των Ταλεμπάν για υποχρεωτική γενειάδα και καπέλο.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στην Καμπούλ. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή αναφέρει οτι οι Αφγανοί δεν έχουν χρήματα για να γιορτάσουν με ιδιαίτερο τρόπο τη λήξη του Ραμαζανιού, αλλά οι περισσότεροι συναντήθηκαν με φίλους ή συγγενείς.

Πέθανε ο συγγραφέας Στέφαν Χέιμ

17.12.2001 4:16 (Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε ο Στέφαν Χέιμ, ένας απο τους σπουδαιότερους συγγραφείς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Ο Χέιμ πέθανε απο καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Ισραήλ. Ήταν 88 ετών.

Ο Στέφαν Χέιμ γεννήθηκε στη Γερμανία. Το 1933 εγκατέλειψε τη Ναζιστική Γερμανία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου και εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα με τον τίτλο "Όμηροι".

Έλαβε μέρος στην εισβολή της Νορμανδίας με τον αμερικανικό στρατό, αλλά αργότερα εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για την κομουνιστική Ανατολική Γερμανία. Οι αρχές εκεί απαγόρευσαν πολλά απο τα συγγραφικά έργα του εξαιτίας της κριτικής που ασκούσε στο καθεστώς.

Η αστυνομία της Κίνας κατηγορείται για βασανιστήρια μέχρι θανάτου

17.12.2001 4:19 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κίνα, οργάνωση για τα ανθρώπινια δικαιώματα ανακοίνωσε οτι μέλος του κινήματος Φαλούνγκογκ πέθανε εξαιτίας σκληρών βασανιστηρίων που υπέστη απο την αστυνομία.

Το Κέντρο πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ είπε οτι η Ζιάνγκ Μίν χτυπήθηκε μέχρι θανάτου σε κρατητήριο της αστυνομίας, στις αρχές του μήνα και αφού συνελλήφθη να μοιράζει φυλλάδια του κινήματος.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει οτι οκτώ επιπλέον ακτιβιστές της Φαλούνγκογκ είναι υπο κράτηση.

Αξιωματούχος απο το αστυνομικό τμήμα στο οποίο λέγεται οτι βασανίστηκε η Ζιάνγκ Μιν αρνήθηκε οτι η γυναίκα συνελλήφθη φέτος και υποστήριξε οτι πέθανε απο κάποια ασθένεια σε νοσοκομείο.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει οτι 186 μέλη του Φαλούνγκογκ πέθαναν στις φυλακές απο την εποχή που το κίνημα χαρακτηρίστηκε παράνομο πρίν απο περίπου δύο χρόνια.

Αυστηρή κριτική κατά Γούντγκεϊτ
BBC News
Ένοχος για πρόκληση σωματικής βλάβης, ο Τζόναθαν Γούντεγκεϊτ της Λιντς

17.12.2001 4:27 (Ωρα Λονδίνου)
Ο προπονητής της Λιντς Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Ο' Λίρι, άσκησε σφοδρή κριτική κατά των παικτών του, Τζόναθαν Γούντγκεϊτ και Λι Μπόγερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης βρετανικής εφημερίδας, "Σάντεϊ Πίπολ".

Οι δύο ποδοσφαιριστές αθώωθηκαν την Παρασκευή για την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Ο προπονητής της Λιντς, δήλωσε, χαρακτηριστικά ότι ασχέτως με την απόφαση της δικαιοσύνης, στα μάτια του, οι δύο παίκτες είναι ένοχοι.

"Δεν κατάφεραν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δεν συμπεριφέρθηκαν ως επαγγελματίες ποδοσφαιριστές", είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Ο' Λίρι.

Στο σημερινό, πάντως, παιχνίδι η Λιντς δεν κατάφερε να πάρει την πολύτιμη εκτόε έδρας νίκη από την Λέστερ Σίτι, παρόλο που προηγούνταν έως το τελευταίο λεπτό. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.