Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-12-09

  1. Επιβράβευση της αμφιλεγόμενης μοντέρνας Τέχνης
  2. Το Χονγκ Κονγκ αρνείται το δικαίωμα εκπαίδευσης
  3. Συμβιβασμός από Χαμάς και Τζιχάντ
  4. Πλήττεται το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν
  5. Προειδοποιήσεις Ανάν προς Ηνωμένες Πολιτείες
  6. Νέα κρούσματα Εμπολα στη Γκαμπόν
  7. Αναβιώνουν οι ελπίδες στο Αφγανιστάν
  8. Αυστηρά μέτρα οφείλει να λάβει η Αργεντινή
  9. Πενήντα μαοϊστές αντάρτες σκοτώνονται στο Νεπάλ
  10. Το Ιράν αντιμετωπίζει επιδημία του AIDS
  11. Επιθέσεις στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν
  12. Αναβιώνουν οι ελπίδες στο Αφγανιστάν
  13. Αυστηρές προειδοποιήσεις Αριέλ Σαρόν
  14. Βομβαρδισμοί στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν
  15. Ξεκίνησε η επιχειρηση βοήθειας στο Αφγανιστάν
  16. Επιχείρηση εντοπισμού του μπιν Λάντεν
  17. Στα ιχνη των "δουλεμπόρων" η ιρλανδική αστυνομία
  18. Ανέλαβε τα καθήκοντα της η νέα πρωθυπουργός της Σρί Λάνκα
  19. Για κλιμάκωση των επιχειρήσεων προειδοποιεί ο Σαρόν
  20. Επιχείρηση εντοπισμού του μπιν Λάντεν
  21. "Οχι" του ΔΝΤ στην Αργεντινή
  22. Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί σε επίθεση του ισραηλινού στρατού - Έκρηξη στη Χάιφα
  23. Εντείνονται οι προσπάθειες εντοπισμού του μπιν Λάντεν
  24. Καταδίκη του Ισραήλ ζητούν οι Παλαιστίνιοι
  25. Ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων το Πακιστάν
  26. Έρευνα για το θάνατο λαθρομεταναστών διατάζει η ιρλανδική αστυνομία
  27. "Να αισθάνονται Βρετανοί" οι μετανάστες λέει ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών
  28. Aφγανοί ξυλοκοπούν Βρετανό δημοσιογράφο
  29. Ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν
  30. Αναγγελία θανάτου για την οικογένεια του Αϋμάν αλ Ζαουαχίρι
  31. Έκκληση για την Αούνγκ Σαν Σου Τση
  32. Επισκόπηση του βρετανικού κυριακάτικου Τύπου
Επιβράβευση της αμφιλεγόμενης μοντέρνας Τέχνης
BBC News
Η Μαντόνα είπε στον Μάρτιν Κριντ ότι οι βραβεύσεις είναι "γελοίες"

9.12.2001 22:27 (Ωρα Λονδίνου)
Κατά τη διάρκεια μιας φαντασμαγορικής τελετής, ανακοινώθηκε σήμερα στο Λονδίνο ο νικητής του βραβείου Τέρνερ - του πιο αμφιλεγόμενου βραβείου μοντέρνας Τέχνης.

Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από επιταγή 30.000 λιρών (περίπου 16,5 εκατομμύρια δραχμές) απονεμήθη από τη διάσημη σταρ Μαντόνα, στη γκαλερί Tate Britain στο Λονδίνο.

Νικητής είναι ο καλλιτέχνης Μάρτιν Κριντ, οι εκθέσεις του οποίου προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις τόσο από τους κριτικούς, όσο και από το κοινό.

Το έργο του, που τιτλοφορείται "Φώτα που αναβοσβήνουν" παρουσιάσθηκε πρόσφατα σε μία γκαλερί, στην οποία δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά λευκοί τοίχοι και ορισμένα φώτα που αναβόσβηναν κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

Ενα ακόμη από τα έργα που προτάθηκαν για το βραβείο Τέρνερ ήταν και εκείνο του Μάικ Νέλσον, το οποίο παρουσίαζε ένα σκονισμένο δωμάτιο που περιείχε έναν πλαστικό κάκτο, ορισμένες εφημερίδες, καθρέπτες και γκράφιτι στους τοίχους.

Τα βραβεία Τέρνερ έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς διαγωνισμούς στο χώρο της μοντέρνας Τέχνης, αλλά προκαλούν συνεχώς τεράστια αρνητικά σχόλια.

Το Χονγκ Κονγκ αρνείται το δικαίωμα εκπαίδευσης
BBC News
Πολλοί Κινέζοι λαθρομετανάστες έχουν σταλεί πίσω στην πατρίδα τους

9.12.2001 22:35 (Ωρα Λονδίνου)
Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προσφέρει δικαίωμα εκπαίδευσης στα παιδιά των Κινέζων λαθρομεταναστών, που συνεχίζουν τους δικαστικούς αγώνες για να μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα.

Η απόφαση του Χονγκ Κονγκ έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται οι διεθνείς συνθήκες για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ, Ελσί Λεούνγκ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι τα παιδιά των Κινέζων λαθρομεταναστών πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο Χονγκ Κονγκ ζουν περίπου 600 παιδιά Κινέζων, οι οποίοι έχουν παραμείνει παράνομα εκεί, χωρίς να ανανεώσουν τη βίζα τους.

Μόνο το ένα πέμπτο από αυτά τα παιδιά παρακολουθεί μαθήματα σε σχολεία. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται στο Χονγκ Κονγκ εδώ και πολλά χρόνια.

Συμβιβασμός από Χαμάς και Τζιχάντ
BBC News
Η Χαμάς προσφέρει μία συμβιβαστική λύση

9.12.2001 22:01 (Ωρα Λονδίνου)
Οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ υπόσχονται να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας για μία εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα τερματίσει τις επιθέσεις στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

Πιστεύεται όμως ότι το Ισραήλ έχει απορρίψει την πρόταση. Αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις πραγματοποιούνται σε ένδειξη αυτοάμυνας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είχε απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους Παλαιστινίους, ανακοινώνοντας ότι θα ενταθούν οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ.

Η εν λόγω ανακοίνωση εξεδόθη μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας ενός Παλαιστινίου, η οποία επέφερε τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ ατόμων.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε στάση λεωφορείου στην πόλη Χάιφα. Ο Παλαιστίνιος που πραγματοποίησε την επίθεση σκοτώθηκε όταν εξερράγησαν οι εκρηκτικές ύλες που μετέφερε.

Προηγουμένως, ισραηλινά τανκς και ελικόπτερα πραγματοποίησαν επιθέσεις στο χωριό της Δυτικής Οχθης, Ανάμπτα, σκοτώνοντας τέσσερις Παλαιστίνιους αστυνομικούς. Οι ισραηλινές αρχές, εν τω μεταξύ, συνέλαβαν περίπου 25 Παλαιστίνιους.

Η παλαιστινιακή αρχή κατεδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα. Ο εκπρόσωπος της αρχής, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές προσπαθούν να υπονομεύσουν την παλαιστινιακή ηγεσία.

Υπογράμμισε όμως, παράλληλα, ότι οι ενέργειες του Αριέλ Σαρόν συντελούν και αυτές προς την ίδια κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά τα νέα επεισόδια βίας, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ, έπειτα από πρωτοβουλία του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στην περιοχή, Αντονι Ζίνι.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε επίσης για να αποφασίσει εάν πρέπει να επιτραπεί στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, να μεταβεί στο Κατάρ για να παρακολουθήσει τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των ισλαμικών χωρών.

Πλήττεται το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν
BBC News
Οι βομβαρδισμοί είναι οι σφοδρότεροι που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής

9.12.2001 22:08 (Ωρα Λονδίνου)
Τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή Τόρα Μπόρα, όπου θεωρείται ότι κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά επέστρεψαν στην περιοχή έξι φορές, προκαλώντας τεράστια σύννεφα καπνού στον ουρανό.

Αφγανοί μαχητές που πολεμούν εναντίον των Ταλεμπάν πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην περιοχή.

Οι οργανώσεις που μάχονται τους Ταλεμπάν έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των σπηλιών στην Τόρα Μπόρα, οι οποίες εχρησιμοποιούντο από τους Μουτζαχεντίν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής.

Στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, διαβεβαίωσε ότι το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν πρόκειται να συνεχισθεί.

Ο στρατηγός Μάιερς τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν γνωρίζουν που βρίσκεται το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά ξέρουν περίπου την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός.

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο της Αλ Καϊντα, διοργανώνοντας επιθέσεις εναντίον των αφγανικών ομάδων που μάχονται τους Ταλεμπάν.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένι, προειδοποίησε τις αφγανικές φατρίες που μάχονται τους Ταλεμπάν ότι εάν εντοπίσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον ανώτατο ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Ομάρ, πρέπει να τους παραδώσουν αμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσένι υπογράμμισε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο μουλάς Ομάρ θα δικασθούν σε ειδικό στρατιωτικό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε επίσης ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειες και να συμμετάσχουν σε μία μελλονική διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

Προειδοποιήσεις Ανάν προς Ηνωμένες Πολιτείες
BBC News
Ο Κόφι Ανάν προειδοποιεί για κλιμάκωση της βίας

9.12.2001 22:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιτεθούν εναντίον του Ιράκ στο πλαίσιο της εκστρατείας τους εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο κ. Ανάν υπογράμμισε ότι μία επίθεση εναντίον του Ιράκ θα ήταν αδικαιολόγητη, καθώς θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, απηύθυνε εκκλήσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να λάβει υπόψιν του σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Ανάν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις στο Οσλο, όπου αναμένεται να λάβει το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για τις προσπάθειές του να υπάρξει ειρήνευση στον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις ότι η χώρα του προετοιμάζει επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον κ. Πάουελ, δεν υπάρχουν σχέδια για επίθεση εναντίον του Ιράκ στο εγγύς προσεχές μέλλον.

Νέα κρούσματα Εμπολα στη Γκαμπόν
BBC News
Σαράντα άτομα έχουν πεθάνει στη Γκαμπόν από Εμπολα

9.12.2001 22:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει και νέα αποστολή στη Γκαμπόν, σε μία προσπάθεια να περιορισθεί η εξάπλωση της θανατηφόρας ασθένειας, Εμπολα.

Οι σχετικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται μετά το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων στη Γκαμπόν από Εμπολα.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης ανακοίνωσε ότι τα μέλη της αποστολής θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν την πηγή της ασθένειας.

Την περασμένη Παρασκευή, μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσαν ότι παρατηρήθηκαν κρούσματα ανεξέλεγκτης αιμορραγίας και πυρετού σε ορισμένα σημεία της χώρας.

Ηδη έχει σταλεί στη χώρα η πρώτη ομάδα του οργανισμού, η οποία έχει αναλάβει να ερευνήσει τα νέα κρούσματα.

Μία επιδημία της Εμπολα στη Γκαμπόν πριν από πέντε χρόνια είχε επιφέρει το θάνατο τουλάχιστον 40 ατόμων. Ακόμη δεν έχει βρεθεί θεραπεία της θανατηφόρου ασθένειας.

Αναβιώνουν οι ελπίδες στο Αφγανιστάν
BBC News
Το πρώτο τρένο με ανθρωπιστική βοήθεια ξεκινάει από το Ουζμπεκιστάν

9.12.2001 18:30 (Ωρα Λονδίνου)
Υποχωρούν οι φόβοι για μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν μετά την αποκατάσταση μίας κομβικής οδικής αρτηρίας και μίας γέφυρας στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν.

Η αποκατάσταση της γέφυρας στα σύνορα της χώρας με το Ουζμπεκιστάν θα καταστήσει εφικτή τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε χιλιάδες άτομα.

Ηδη, το πρώτο τρένο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισε τα σύνορα του Ουζμπεκιστάν, περνώντας μέσα στο Αφγανιστάν.

Το Διεθνές Ταμείο Διατροφής πιστεύει ότι θα καταφέρει να παράσχει τελικά προμήθειες στους χιλιάδες Αφγανούς που διατρέχουν τον κίνδυνο λιμού εξαιτίας του επερχόμενου χειμώνα.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ταμείου Διατροφής, Μάικ Χάγκινς, υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση της οδικής αρτηρίας είναι πολύ ελπιδοφόρο σημάδι, αλλά δήλωσε ότι ακόμη υπάρχουν άβατα μέρη στο Αφγανιστάν.

"Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φθάσει σε περίπου έξι εκατομμύρια άτομα. Πιστεύουμε ότι τελικά θα τα καταφέρουμε", δήλωσε ο Μάικ Χάγκινς.

Θέματα ασφαλείας δυσχεραίνουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις πόλεις Κανταχάρ και Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Οι αρμόδιοι πάντως θεωρούν ότι μόλις αποκατασταθεί η ασφάλεια στις εν λόγω περιοχές θα μεταφερθούν αμέσως τρόφιμα από την Καμπούλ.

Η απόφαση του Ουζμπεκιστάν να θέσει και πάλι σε λειτουργία τη γέφυρα στα σύνορα με το Αφγανιστάν ελήφθη μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα, Κόλιν Πάουελ.

Η γέφυρα παρέμενε κλειστή από το 1997 για λόγους ασφαλείας.

Αυστηρά μέτρα οφείλει να λάβει η Αργεντινή
BBC News
Οι πολίτες της χώρας σπεύδουν να ζητήσουν πίσω τις οικονομίες τους

9.12.2001 19:01 (Ωρα Λονδίνου)
Η Αργεντινή απέτυχε να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απελευθερώσει άνευ όρων κονδύλια προς τη χώρα, σε μία ύστατη προσπάθεια να τονωθεί η καταρρέουσα οικονομία της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Ντομίνγκο Καβάλο, επεσήμανε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του ζήτησε να λάβει αυστηρά μέτρα για τη μεταρρύθμιση του οικονομικού τομέα, πριν απελευθερώσει κονδύλια προς τη χώρα.

Το έλλειμμα της χώρας υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει 130 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που έχει φέρει την Αργεντινή σε δεινή θέση.

Οι επαφές του κ. Καβάλο στην Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκαν μία προσπάθεια να διασωθεί η οικονομία της χώρας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή πιστεύει ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, καθώς το καθεστώς λιτότητας που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τους πολίτες της χώρας να δυσανασχετούν.

Ωστόσο, από ότι φαίνεται η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν διαθέτει πλέον άλλες εναλλακτικές λύσεις, εκτιμούν οι ανταποκριτές.

Ο κ. Καβάλο πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Ντομίνγκο Καβάλο, για να τον ενημερώσει για τις επαφές του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πενήντα μαοϊστές αντάρτες σκοτώνονται στο Νεπάλ
BBC News
Το Νεπάλ προσπαθεί να συνθλίψει τις οργανώσεις ανταρτών στη χώρα

9.12.2001 19:10 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση του Νεπάλ ανακοινώνει ότι τα στρατεύματά της έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 50 μαοϊστές αντάρτες κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων.

Οι μαοϊστές αντάρτες είχαν επιτεθεί εναντίον ενός σταθμού τηλεπικοινωνιών στη δυτική επαρχία Ρόλπα, προκαλώντας την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης του Νεπάλ δήλωσε ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις στρατιώτες της χώρας και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον οκτώ άλλοι. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν τουλάχιστον επτά ώρες.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση των ανταρτών τις τελευταίες ημέρες. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από την πλευρά των ανταρτών.

Πριν από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση του Νεπάλ άρχισε σφοδρές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών, όταν αυτοί παραβίασαν μία εκεχειρία τεσσάρων μηνών.

Οι μαοϊστές αντάρτες θέλουν να ρίξουν το καθεστώς συνταγματικής μοναρχίας του Νεπάλ και να ιδρύσουν κομμουνιστικό καθεστώς.

Περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες και τις δυνάμεις ασφαλείας, πριν από έξι χρόνια.

Το Ιράν αντιμετωπίζει επιδημία του AIDS
BBC News
Οι γιατροί ζητούν να διοργανωθεί ενημερωτική εκστρατεία

9.12.2001 19:22 (Ωρα Λονδίνου)
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Ιράν αναφέρει ότι τα κρούσματα του AIDS στη χώρα είναι εξαπλάσια, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν καταγραφεί στη χώρα πριν από πέντε χρόνια.

Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοινώνει ότι η χώρα πλέον αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας μαζικής επιδημίας της ασθένειας.

Ο υφυπουργός Υγείας της χώρας, Αλί Ακμπάρ Σαγιαρί, παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι περισσότερα από 15.000 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, που προκαλεί AIDS.

Παράλληλα, κατεδίκασε τις πρακτικές των ορισμένων που έχουν πολλές σεξουαλικές επαφές με διάφορες γυναίκες.

Αξιωματούχοι του υγειονομικού συστήματος της χώρας θεωρούν όμως ότι η εξάπλωση του AIDS μπορεί να οφείλεται επίσης και στις συνήθειες ορισμένων ηρωϊνομανών να χρησιμοποιούν την ίδια σύρριγγα.

Οι γιατροί της χώρας ζητούν την άμεση λήψη μέτρων και τη διοργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας εναντίον του AIDS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες προοδευτικές εφημερίδες της χώρας ζητούν από τις αρχές να παρέχουν σύριγγες στους ηρωϊνομανείς.

Επιθέσεις στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν
BBC News
Οι βομβαρδισμοί είναι οι σφοδρότεροι που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής

9.12.2001 17:46 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν Τόρα Μπόρα, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο ίδιος και οι βασικοί συνεργάτες του.

Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 συνεχίζουν να σφυροκοπούν τις σπηλιές και τις βουνοπλαγιές της Τόρα Μπόρα, που καλύπτονται πλέον από σύννεφα καπνού.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες φύλαρχοι του Αφγανιστάν συγκεντρώνονται στην περιοχή, προετοιμάζοντας το έδαφος για μία μαζική επίθεση.

Στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, διαβεβαίωσε ότι το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν πρόκειται να συνεχισθεί.

Ο στρατηγός Μάιερς τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν γνωρίζουν που βρίσκεται το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά ξέρουν περίπου την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός.

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο της Αλ Καϊντα, διοργανώνοντας επιθέσεις εναντίον των αφγανικών ομάδων που μάχονται τους Ταλεμπάν.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένι, προειδοποίησε τις αφγανικές φατρίες που μάχονται τους Ταλεμπάν ότι εάν εντοπίσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον ανώτατο ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Ομάρ, πρέπει να τους παραδώσουν αμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσένι υπογράμμισε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο μουλάς Ομάρ θα δικασθούν σε ειδικό στρατιωτικό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε επίσης ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειες και να συμμετάσχουν σε μία μελλονική διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

Αναβιώνουν οι ελπίδες στο Αφγανιστάν
BBC News
Το πρώτο τρένο με ανθρωπιστική βοήθεια ξεκινάει από το Ουζμπεκιστάν

9.12.2001 18:09 (Ωρα Λονδίνου)
Υποχωρούν οι φόβοι για μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν μετά την αποκατάσταση μίας κομβικής οδικής αρτηρίας και μίας γέφυρας στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν.

Η αποκατάσταση της γέφυρας στα σύνορα της χώρας με το Ουζμπεκιστάν θα καταστήσει εφικτή τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε χιλιάδες άτομα.

Ηδη, το πρώτο τρένο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισε τα σύνορα του Ουζμπεκιστάν, περνώντας μέσα στο Αφγανιστάν.

Το Διεθνές Ταμείο Διατροφής πιστεύει ότι θα καταφέρει να παράσχει τελικά προμήθειες στους χιλιάδες Αφγανούς που διατρέχουν τον κίνδυνο λιμού εξαιτίας του επερχόμενου χειμώνα.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ταμείου Διατροφής, Μάικ Χάγκινς, υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση της οδικής αρτηρίας είναι πολύ ελπιδοφόρο σημάδι, αλλά δήλωσε ότι ακόμη υπάρχουν άβατα μέρη στο Αφγανιστάν.

"Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φθάσει σε περίπου έξι εκατομμύρια άτομα. Πιστεύουμε ότι τελικά θα τα καταφέρουμε", δήλωσε ο Μάικ Χάγκινς. We are trying to reach six million people and we believe we are getting ever closer to that goal."

Θέματα ασφαλείας δυσχεραίνουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις πόλεις Κανταχάρ και Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Οι αρμόδιοι πάντως θεωρούν ότι μόλις αποκατασταθεί η ασφάλεια στις εν λόγω περιοχές θα μεταφερθούν αμέσως τρόφιμα από την Καμπούλ.

Η απόφαση του Ουζμπεκιστάν να θέσει και πάλι σε λειτουργία τη γέφυρα στα σύνορα με το Αφγανιστάν ελήφθη μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα, Κόλιν Πάουελ.

Η γέφυρα παρέμενε κλειστή από το 1997 για λόγους ασφαλείας.

Αυστηρές προειδοποιήσεις Αριέλ Σαρόν
BBC News
Τέσσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη Δυτική Οχθη

9.12.2001 18:09 (Ωρα Λονδίνου)
Αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους Παλαιστινίους απευθύνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος ανακοινώνει ότι θα ενταθούν οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ.

Η εν λόγω ανακοίνωση εξεδόθη μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας ενός Παλαιστινίου, η οποία επέφερε τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ ατόμων.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε στάση λεωφορείου στην πόλη Χάιφα. Ο Παλαιστίνιος που πραγματοποίησε την επίθεση σκοτώθηκε όταν εξερράγησαν οι εκρηκτικές ύλες που μετέφερε.

Προηγουμένως, ισραηλινά τανκς και ελικόπτερα πραγματοποίησαν επιθέσεις στο χωριό της Δυτικής Οχθης, Ανάμπτα, σκοτώνοντας τέσσερις Παλαιστίνιους αστυνομικούς. Οι ισραηλινές αρχές, εν τω μεταξύ, συνέλαβαν περίπου 25 Παλαιστίνιους.

Η παλαιστινιακή αρχή κατεδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα. Ο εκπρόσωπος της αρχής, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές προσπαθούν να υπονομεύσουν την παλαιστινιακή ηγεσία.

Υπογράμμισε όμως, παράλληλα, ότι οι ενέργειες του Αριέλ Σαρόν συντελούν και αυτές προς την ίδια κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά τα νέα επεισόδια βίας, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ, έπειτα από πρωτοβουλία του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στην περιοχή, Αντονι Ζίνι.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε επίσης για να αποφασίσει εάν πρέπει να επιτραπεί στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, να μεταβεί στο Κατάρ για να παρακολουθήσει τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των ισλαμικών χωρών.

Βομβαρδισμοί στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν
BBC News
Οι βομβαρδισμοί είναι οι σφοδρότεροι που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής

9.12.2001 17:21 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν Τόρα Μπόρα, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο ίδιος και οι βασικοί συνεργάτες του.

Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 συνεχίζουν να σφυροκοπούν τις σπηλιές και τις βουνοπλαγιές της Τόρα Μπόρα, που καλύπτονται πλέον από σύννεφα καπνού.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες φύλαρχοι του Αφγανιστάν συγκεντρώνονται στην περιοχή, προετοιμάζοντας το έδαφος για μία μαζική επίθεση.

Στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, διαβεβαίωσε ότι το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν πρόκειται να συνεχισθεί.

Ο στρατηγός Μάιερς τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν γνωρίζουν που βρίσκεται το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά ξέρουν περίπου την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός.

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο της Αλ Καϊντα, διοργανώνοντας επιθέσεις εναντίον των αφγανικών ομάδων που μάχονται τους Ταλεμπάν.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένι, προειδοποίησε τις αφγανικές φατρίες που μάχονται τους Ταλεμπάν ότι εάν εντοπίσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον ανώτατο ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Ομάρ, πρέπει να τους παραδώσουν αμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσένι υπογράμμισε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο μουλάς Ομάρ θα δικασθούν σε ειδικό στρατιωτικό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε επίσης ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειες και να συμμετάσχουν σε μία μελλονική διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

Ξεκίνησε η επιχειρηση βοήθειας στο Αφγανιστάν
BBC News
Κάτοικοι της Καμπούλ προμηθεύονται τρόφιμα

9.12.2001 15:23 (Ωρα Λονδίνου)
Τραίνο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε σήμερα τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Ουζμπεκιστάν.

Η αποστολή του υλοποιήθηκε χάρη στην απόφαση της κυβέρνησης της Τασκένδης να ανοίξει και πάλι, μετά πέντε χρόνια, την ζωτικής σημασίας γέφυρα στον ποταμό Αμου Νταρία, που συνδέει τις δύο χώρες.

Η επαναλειτουργία της γέφυρας ήταν το αποτέλεσμα πίεσης που ασκησαν οι ΗΠΑ, μέσω του υπουργού εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την Τασκένδη, όπου είχε συνομιλίες με την πρόεδρο Ισλάμ Καρίμοφ.

Επιχείρηση εντοπισμού του μπιν Λάντεν
BBC News
Ελικόπτερα περιπολούν όλες τις πιθανές οδούς διαφυγής του μπιν Λάντεν

9.12.2001 15:28 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 σφυροκοπούν στόχους γύρω από την ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα του Ανατολικού Αφγανιστάν όπου πιστεύεται πως μπορεί να κρύβονται ο Οσάμα μπιν Λάντεν και οι οπαδοί του.

Οι επιθέσεις γίνονται κάθε μισή ώρα και οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πυκνός καπνός αναδύεται από την ορεινή περιοχή που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τζαλαλαμπάντ.

Ο διοικητής μιας τοπικής ομάδας που μάχεται τους Ταλιμπάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφυγής του Οσάμα μπιν Λάντεν στην δασική περιοχή Σπιν Γαρ.

Παράλληλα αμερικανοί πεζοναύτες ερευνούν, σπιθαμή προς σπιθαμή, όλη την περιοχή γύρω από το Κανταχάρ στο Νότιο Αφγανιστάν αναζητώντας τον θρησκευτικό ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Μωχάμεντ Ομάρ ο οποίος πιστευεται ότι βρίσκεται ακόμη εκεί.

Στα ιχνη των "δουλεμπόρων" η ιρλανδική αστυνομία
BBC News
Το κοντέινερ στο οποίο βρέθηκαν οι 13 λαθρομετανάστες

9.12.2001 15:16 (Ωρα Λονδίνου)
Μέγαλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιρλανδία αλλά και στο εξωτερικό για τον εντοπισμό των συγχρονων δουλεμπόρων που μετέφεραν παράνομα 13 λαθρομετανάστες από τους οποίους οι οκτώ βρέθηκαν νεκροί και οι πέντε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Οι λαθρομετανάστες οι οποίοι πιστευεται ότι προέρχονται από την Τουρκία, είχαν εγκαταλειφθεί μέσα σε κοντέινερ και ανακαλύφθηκαν από εναν οδηγό φορτηγού.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας εξέφρασε την λύπη του για τηντραγωδία και υποσχέθηκε να εντοπίσει τους υπεύθυνους.

Οι πέντε λαθρομετανάστες που επέζησαν δεν εχουν , προς το παρόν, δωσει καμμια πληροφορία για το θέμα.

Ανέλαβε τα καθήκοντα της η νέα πρωθυπουργός της Σρί Λάνκα
BBC News
Η νέα πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα

9.12.2001 15:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ορκίστηκε η νέα πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ρανιλ Βικραμασίνγκε μετά την σαρωτική νίκη του Ενωμένου Εθνικού Κόμματος του οποίου ηγείται και ήταν εως τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας στην αντιπολίτευση.

Την νέα πρωθυπουργό όρκισε η πρόεδρος της χώρας και κύρια πολιτική της αντίπαλλος η Τσαντρίκα Καμαρατούγκα.

Το κόμμα της κ. Καμαρατούγκα η Λαική Συμμαχία υπέστη μεγάλη ήττα στις εκλογές.

Με εκλογή της κ. Βικραμασίνγκε ξεκινά μια νέα περίοδος πολιτικής έντασης στην Σρι Λάνκα, λόγω της αντιπαράθεσης της προέδρου με την πρωθυπουργό.

Η Ρανίλ Βικρεμεσίγκε η οποία υπηρέτησε και στο παρελθόν ως πρωθυπουργός αλλά για μια πολύ σύντομη χρονική περίοδο, κατήγαγε μια ιστορική νίκη, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Για κλιμάκωση των επιχειρήσεων προειδοποιεί ο Σαρόν
BBC News
Συνεχίζεται η βία στη Μέση Ανατολή

9.12.2001 12:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, προειδοποίησε ότι η χώρα του μπορεί να εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα από την οποία τραυματίστηκαν 10 άτομα. Την επίθεση που καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή.

Νωρίτερα, ισραηλινά άρματα μάχης, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, είχαν μπει σε χωριό της Δυτικής Όχθης, και συνέλαβαν 25 Παλαιστίνιους. Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Επιχείρηση εντοπισμού του μπιν Λάντεν
BBC News
Ελικόπτερα περιπολούν όλες τις πιθανές οδούς διαφυγής του μπιν Λάντεν

9.12.2001 12:29 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 σφυροκοπούν στόχους γύρω από την ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα του Ανατολικού Αφγανιστάν όπου πιστεύεται πως μπορεί να κρύβονται ο Οσάμα μπιν Λάντεν και οι οπαδοί του.

Ο διοικητής μιας τοπικής ομάδας που μάχεται τους Ταλεμπάν δήλωσε ότι μπορεί ο μπιν Λάντεν να έχει καταφύγει στα γειτονικά δάση του Σπιν Γαρ. Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί πεζοναύτες ερευνούν, σπιθαμή προς σπιθαμή, όλη την περιοχή γύρω από το Κανταχάρ.

"Οχι" του ΔΝΤ στην Αργεντινή
BBC News
Τραπεζικούς περιορισμούς επέβαλε η κυβέρνηση της Αργεντινής

9.12.2001 12:49 (Ωρα Λονδίνου)
Με άδεια χέρια επέστρεψε από την Ουάσινγκτων, έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο υπουργός οικονομικων της Αργεντινής Ντομίνγκο Καβάγιο.

Ο κ. Καβάγιο δεν μπόρεσε να πείσει το ΔΝΤ να απελευθερώσει δάνειο ύψους 1.3 δισ. δολ. το οποιο είχε παγώσει την περασμένη εβδομάδα λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην τραπεζική αγορά.

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός πιστευεται ότι έθεσε σκληρότερους όρους στην Αργεντινή για να προχωρησει στην χορηγηση του δανείου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής απειλείται σοβαρά με χρεοκοπία.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί σε επίθεση του ισραηλινού στρατού - Έκρηξη στη Χάιφα
BBC News
Συνεχίζεται η βία στη Μέση Ανατολή

09.12.2001 6:31 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στα χωριά Ανάμπτα και Ραμίμ της Δυτικής Όχθης νωρίς σήμερα το πρωί. Παλαιστίνιοι μάρτυρες μιλούν για τουλάχιστον 15 συλλήψεις, ενώ ο δήμαρχος της Ανάμπτα αναφέρει ότι τέσσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα ισραηλινά πυρά.

Εξάλλου, έκρηξη σημειώθηκε σε νέα αποστολή αυτοκτονίας παλαιστινίου στην πόλη της Χάιφα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το τηλεγράφημα κάνει λόγο για πολλούς τραυματίες.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταδικάσουν τις επιθέσεις των Ισραηλινών κατά Παλαιστινιακών στόχων.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο, Τζώρτζ Μπους, να διαμηνύσει στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ότι δεν έχει το πράσινο φώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιεί τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων.

Προηγουμένως, ισραηλινά ελικόπτερα είχαν πλήξει με εννέα πυραύλους παλαιστινιακούς στόχους στη πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας.

Πρόκειται για την τελευταία επίθεση κατά εγκαταστάσεων των Παλαιστινιακών αρχών.

Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τις Παλαιστινιακές αρχές ότι δεν συλλαμβάνουν τους υπευθύνους των συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.

Συμφωνα με πληροφορίες καταστράφηκαν κτίρια που στέγαζαν τις υπηρεσίες ασφαλείας και την προσωπική φρουρά του Γιάσερ Αραφάτ.

Πάντως, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε στο BBC ότι η παλαιστινιακή αστυνομία έχει συλλάβει πάνω από τους μισούς από τη λίστα καταζητουμένων που του έχει δώσει το Ισραήλ:

"Παρά τα όσα κάνουν κατά εγκαταστάσεών μας, παρά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και τα τανκς που περιπολούν παντού, ένα μάλιστα βρίσκεται μόλις εβδομήντα μέτρα από το αρχηγείο μου, συνέλαβα δεκαεφτά από αυτούς που καταζητούνται. Χωρίς να συμπεριλαμβάνω αυτούς που είχα συλλάβει παλαιότερα", δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Εντείνονται οι προσπάθειες εντοπισμού του μπιν Λάντεν
BBC News
Ελικόπτερα περιπολούν όλες τις πιθανές οδούς διαφυγής του μπιν Λάντεν

09.12.2001 4:26 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από την πτώση της Κανταχάρ, του βασικού προπύργιου των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές δυνάμεις στρέφουν την προσοχή τους στον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν, που ενέχεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και μελών του δικτύου της Αλ Καίντα.

Αμερικανοί πεζοναύτες κάνουν ελέγχους στο νότιο Αφγανιστάν, γύρω από την Κανταχάρ, και δείχνουν στον κόσμο φωτογραφίες στελεχών της αλ-Κάιντα.

Αμερικανικά αεροσκάφη συνεχίζουν τον βομβαρδισμό των εισόδων στα σπήλαια και τις σήραγγες του ορεινού συμπλέγματος Τόρα Μπόρα, στα ανατολικά της χώρας, όπου αντιστέκονται δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Νωρίτερα, το Πακιστάν δήλωσε ότι έχει εντείνει την παρακολούθηση των συνόρων του με το Αφγανιστάν που καλύπτουν έκταση 2.500 χιλιομέτρων, ώστε να εμποδιστεί μια πιθανή δραπέτευση μελών της αλ-Κάιντα.

Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι κάλεσε τους συμπατριώτες του να συνεργασθούν για να εντοπίσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον μουλά Μωχάμεντ Ομάρ.

Ο κος Καρζάι υποσχέθηκε να εντοπίσει τον μουλά Ομάρ καθώς και τον Οσάμα μπιν Λάντεν και να τους προσαγάγει στην δικαιοσύνη.

Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του μουλά Ομάρ στην Κανταχάρ περιπλέκονται από τις διαφωνίες των Αφγανών τοπικών αρχηγών.

Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι την Κανταχάρ διεκδικούν πάνω από τρεις ομάδες και ορισμένοι τοπικοί αρχηγοί είναι δυσαρεστημένοι με την κατανομή της εξουσίας την οποία συμφώνησε ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι.

Τρεις είναι οι βασικές δυνάμεις που διεκδικούν την Κανταχάρ.

Η μία δύναμη ανήκει στον μουλά Ναγκιμπουλάχ, η δεύτερη στον πρώην κυβερνήτη της Κανταχάρ, Γκουλ Αγκά και η τρίτη στον Χαμίντ Καρζάι, που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Οι δυνάμεις του κου Καρζάι και του μουλά Ναγκιμπουλάχ είναι σύμμαχες, αλλά η παράταξη του Γκιουλ Αγά δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει τον Νακιμπουλάχ.

Εν τω μεταξύ δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη του μουλά Ομάρ.

Καταδίκη του Ισραήλ ζητούν οι Παλαιστίνιοι
BBC News
Ζημιές από τις ισραηλινές επιθέσης στην Ράφα

09.12.2001 5:50 (Ωρα Λονδίνου)
Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταδικάσουν τις επιθέσεις των Ισραηλινών κατά Παλαιστινιακών στόχων.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο, Τζώρτζ Μπους, να διαμηνύσει στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ότι δεν έχει το πράσινο φώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιεί τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων.

Υπάρχουν αναφορές πως ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στο χωριό Ανάμπτα της Δυτικής Όχθης νωρίς το πρωί σήμερα. Παλαιστίνιοι μάρτυρες μιλούν για μεγάλο αριθμό συλλήψεων, ενώ ο δήμαρχος της Ανάμπτα αναφέρει ότι τέεσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα ισραηλινά πυρά.

Εξάλλου, έκρηξη σημειώθηκε σε νέα αποστολή αυτοκτονίας παλαιστινίου στην πόλη της Χάιφα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το τηλεγράφημα κάνει λόγο για πολλούς τραυματίες.

Προηγουμένως, Ισραηλινά ελικόπτερα είχαν πλήξει με εννέα πυραύλους παλαιστινιακούς στόχους στη πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας.

Πρόκειται για την τελευταία επίθεση κατά εγκαταστάσεων των Παλαιστινιακών αρχών.

Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τις Παλαιστινιακές αρχές ότι δεν συλλαμβάνουν τους υπευθύνους των συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.

Συμφωνα με πληροφορίες κατεστράφησαν κτίρια που στέγαζαν τις υπηρεσίες ασφαλείας και την προσωπική φρουρά του Γιάσερ Αραφάτ.

Πάντως, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε στο BBC ότι η παλαιστινιακή αστυνομία έχει συλλάβει πάνω από τους μισούς από τη λίστα καταζητουμένων που του έχει δώσει το Ισραήλ:

"Παρά τα όσα κάνουν κατά εγκαταστάσεών μας, παρά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και τα τανκς που περιπολούν παντού, ένα μάλιστα βρίσκεται μόλις εβδομήντα μέτρα από το αρχηγείο μου, συνέλαβα δεκαεφτά από αυτούς που καταζητούνται. Χωρίς να συμπεριλαμβάνω αυτούς που είχα συλλάβει παλαιότερα", δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων το Πακιστάν
BBC News
Ο πρόεδρος του Πακισταν στρατηγός Περβεζ Μουσάραφ

09.12.2001 5:31 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρών μέτρων ασφαλείας στα σύνορα με το Αφγανιστάν για να εμποδίσει την έξοδο από την χώρα μελών της αλ-Κάιντα, της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πακιστανός αξιωματούχος είπε συγκεκριμένα ότι εκατοντάδες στρατιώτες έχουν ενισχύσει την φρούρηση των συνοριακών διαβάσεων από και προς το Αφγανιστάν ενώ δεκάδες στρατιωτικά ελικόπτερα περιπολούν την περιοχή σε 24ωρη βάση.

Ο Ρίτσαρντ Χάας, ο αμερικανός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν σχολίασε:

"Στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε στους ανθρωπους αυτούς να δραπετεύσουν αλλά να τους συλλάβουμε και να τους οδηγήσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενώπιον της δικαιοσύνης. Συνεργαζόμαστε με τους Αφγανούς και τους Πακιστανούς για μη τους αφήσουμε καμμιά διέξοδο".

Έρευνα για το θάνατο λαθρομεταναστών διατάζει η ιρλανδική αστυνομία
BBC News
Αστυνομία και ιατροδικαστές δίπλα στο κοντέινερ

09.12.2001 4:34 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιρλάνδία, η αστυνομία διέταξε έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες 8 πρόσφυγες - μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά - βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ένα κοντέινερ σε ένα πλοίο, που είχε ξεκινήσει, κατά τα φαινόμενα, από το Μιλάνο στα τέλη Νοεμβρίου.

Άλλοι 5 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από το κοντέινερ και τώρα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το κοντέινερ με τους λαθρομετανάστες βρέθηκε στο λιμάνι Γουέξφορντ της νοτιο-ανατολικής Ιρλανδίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτυ Αχερν χαρακτήρισε το περιστατικό "φοβερή τραγωδία".

Η εθνικότητα των προσφύγων ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή.

"Να αισθάνονται Βρετανοί" οι μετανάστες λέει ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών
BBC News
Ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ

09.12.2001 5:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ παρότρυνε τα μέλη εθνοτικών μειονοτήτων στη Βρετανία να αναπτύξουν την αίσθηση ότι "ανήκουν" στην χώρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα, είπε ότι οι μετανάστες που έρχονται στη Βρετανία, πρέπει να προσπαθούν ώστε οι επόμενες γενιές να μεγαλώνουν "νιώθοντας Βρετανοί".

Μιλώντας πριν από την έκδοση των εκθέσεων για τις φυλετικές συγκρούσεις το περασμένο καλοκαίρι σε πόλεις της βόρειας Αγγλίας, ο κος Μπλάνκετ προειδοποίησε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί ήθη όπως βεβιασμένους γάμους στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε συνέντευξή του στη κυριακάτικη Independent, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών είπε ότι σύμφωνα με προτεινόμενη νομοθεσία, οποιοσδήποτε θα θέλει να ενσωματωθεί στη βρετανική κοινωνία, θα πρέπει να κατέχει την αγγλική.

Ο κος Μπλάνκετ πρόκειται να αποκαλύψει την προτεινόμενη νομοθεσία για τη μετανάστευση μετά την Πρωτοχρονιά.

Aφγανοί ξυλοκοπούν Βρετανό δημοσιογράφο
BBC News
Ο Ρόμπερτ Φισκ το 1991

09.12.2001 5:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ αναρρώνει μετά από την επίθεση που δέχτηκε από πλήθος Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν που τον έδειραν και τον τραυμάτισαν με πέτρες.

Ο βετεράνος δημοσιογράφος, που είναι ειδικός για τη Μέση Ανατολή και γράφει στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ, δέχτηκε την επίθεση του πλήθους όταν το αυτοκίνητό του σταμάτησε στην πόλη Κουέτα κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν.

Ο Ρόμπερτ Φισκ προσπάθησε να σπρώξει το αυτοκίνητό του και μαζεύτηκαν γύρω στα 40 με 50 άτομα.

"Στην αρχή", λέει, "ήταν φιλικοί, κάποιος όμως πέταξε μια πέτρα και έπεσαν όλοι πάνω μου".

Προσπάθησε να τους αποκρούσει, το πλήθος όμως μεγάλωνε και είχαν συγκεντρωθεί 100 άτομα.

Ο Ρόμπερτ Φισκ σώθηκε από ένα μουσουλμάνο θρησκευτικό ηγέτη, που είχε στους Αφγανούς πρόσφυγες να υποχωρήσουν.

Ο Ρόμπερτ Φισκ είπε ότι κατανοεί τους πρόσφυγες που του επιτέθηκαν.

"Δεν θέλω", είπε, "να θεωρηθεί η περιπέτειά μου ως επίθεση μουσουλμανικού όχλου κατά δυτικού δημοσιογράφου. Εγώ ο ίδιος είμαι επικριτής των αμερικανικών ενεργειών. Καταλαβαίνω την κατάσταση των προσφύγων. Αν ήμουν στη θέση τους, και εγώ θα μου είχα επιτεθεί".

Ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν
BBC News
Αμερικανοί πεζοναύτες στο νότιο Αφγανιστάν

09.12.2001 5:41 (Ωρα Λονδίνου)
Mικρή ομάδα των Ηνωμένων Εθνών έφτασε στο Αφγανιστάν για να προετοιμάσει το έδαφος για την ανάπτυξη πολευεθνικής ειρηνευτικής δύναμης.

Η ομάδα θα αποτιμήσει τα πρακτικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα δύναμη.

Το μέγεθός της δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ούτε άλλωστε και το ποιές χώρες θα συμμετέχουν.

Την δημιουργία της δύναμης αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που συμμετείχαν στις συνομιλίες της Βόννης για το μέλλον του Αφγανιστάν.

Την ανάπτυξη δύναμης ενέκρινε την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναγγελία θανάτου για την οικογένεια του Αϋμάν αλ Ζαουαχίρι
BBC News
Ο αιγύπτιος Αλ Ζαουαχίρι

09.12.2001 5:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι συγγενείς του Αιγύπτιου Αϋμάν αλ Ζαουαχίρι, του υπ'αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, δημοσίευσαν αναγγελία θανάτου για την γυναίκα και τα παιδιά του αλ Ζαουαχίρι που, όπως λένε, σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν.

Η αναγγελία εμφανίστηκε στην μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Αχράμ.

Στην Αίγυπτο κυκλοφορεί η φήμη πως η σύζυγος και τρία παιδιά του υπαρχηγού του μπιν Λάντεν σκοτώθηκαν στην Κανταχάρ, όταν το σπίτι τους βομβαρδίστηκε από τους αμερικανούς.

Ο Αϋμάν αλ Ζαουαχίρι είναι ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ, ακραίας ισλαμικής ομάδας που είχε δολοφονήσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ανουάρ Σαντάντ το 1981.

Εγκατέλειψε οριστικά την χώρα του στην δεκαετία του 80 και πήγε στο Αφγανιστάν για να πολεμήσει στο πλευρό των Μουτζαχεντίν οι οποίοι μάχονταν τον σοβιετικό στρατό.

Στο Αφγανιστάν γνωρίστηκε και συνδέθηκε φιλικά με τον μπιν Λάντεν.

Έκκληση για την Αούνγκ Σαν Σου Τση
BBC News
Νομπελίστες αψήφησαν τη βροχή

09.12.2001 5:46 (Ωρα Λονδίνου)
Νομπελίστες και πολιτικοί από όλον τον κόσμο αποτίουν φόρο τιμής στην ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βιρμανίας, Αούνγκ Σαν Σου Τση, και ζητούν να αφεθεί ελεύθερη από τον κατ΄οίκον περιορισμό.

Η εκδήλωση έγινε στο Οσλο της Νορβηγίας για την δέκατη επέτειο από την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Αούνγκ Σαν Σου Τση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Νοτιοαφρικανός πολέμιος του απαρτχάιντ Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ, Χοσέ Ράμος Χόρτα, και ο εξόριστος θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα.

Στην πρωτεύουσα της Ταυλάνδης, Μπανγκόκ, εκατοντάδες άτομα παρακολούθησαν συναυλία ειρήνης σε ένδειξη υποστήριξης για την Αούνγκ Σαν Σου Τση.

Η παράταξή της, η Ενωση για την Εθνική Δημοκρατίας, κέρδισε τις τελευταίες δημοκρατικές εκλογές στη Βιρμανία, το 1990, αλλά η στρατιωτική κυβέρνηση αρνήθηκε να παραιτηθεί.

(Τη Δευτέρα, το φετινό Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν.)

Επισκόπηση του βρετανικού κυριακάτικου Τύπου

09.12.2001 5:36 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς αντίπαλες ομάδες του Αφγανιστάν μάχονται για τον έλεγχο του Κανταχάρ, την τελευταία πόλη που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, Αμερικανοί πεζοναύτες ψάχνουν με φωτογραφίες στα χέρια τους τρομοκράτες της αλ-Κάιντα και τον ίδιο τον Οσάμα μπιν Λάντεν, γράφει η εφημερίδα Independent.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο, συνεχίζονται και στο ανατολικό Αφγανιστάν οι έρευνες για τον εντοπισμό του μπιν Λάντεν με Αμερικανικά αεροσκάφη να συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς σε σπηλιές στην περιοχή Τόρα Μπόρα, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Τζαλαλαμπάντ.

Η κυριακάτικη Telegraph αναφέρει ότι πτώματα βρίσκονται στους δρόμους του Κανταχάρ, το οποίο είναι χωρισμένο σε δύο ζώνες, το 30% της πόλης - στη δυτική πλευρά - που ελέγχεται από δυνάμεις, που υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν, και το υπολοιπο 70% που ελέγχεται από δυνάμεις της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι.

Εξάλλου, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στο Αφγανιστάν 10.000 στρατιώτες ως μέρος της διεθνούς δύναμης που στόχος της θα είναι η προστασία της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στην Καμπούλ, η οποία πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα στις 22 Δεκεμβρίου.

Μια άλλη Βρετανική εφημερίδα - η Observer - αναφέρει ότι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Σομαλία ψάχνοντας για δυνάμεις της αλ-Κάιντα, τις οποίες, όπως εκτιμά η εφημερίδα, πρόκειται να πλήξουν στην επόμενη φάση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Το πρωτοσέλιδο αναφέρει ότι αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν αγκυροβολήσει έξω από την προτεύουσα της χώρας, Μογκαντίσου, με σκοπό να μην επιρέψουν στον Οσάμα μπιν Λάντεν να καταφύγει εκεί ή και για να προετοιμαστούν για πιθανή επίθεση.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η αεροπορική εταιρία British Airways έχει σχεδιάσει τεράστιες περικοπές για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή.

Σύμφωνα με την Observer ο βρετανικός εθ νικός αερομεταφορέας σχεδιάζει την περικοπή μέχρι και 10.000 θέσεων εργασίας και τη μείωση των εσωτερικών πτήσεων στη μεγαλύτερη επανάσταση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, από την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας το 1987.

Πάντως, η British Airways δήλωσε ότι τέτοιες πληροφορίες είναι απλά εικασίες.

Η κυριακάτικη Telegraph εξάλλου αναφέρει ότι ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους, Ρίτσαρντ Περλ, παρότρυνε τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να βοηθούν οικονομικά την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία λαμβάνει περίπου 60 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφημερίδα λέει πως ο Ρίτσαρντ Περλ υποστηρίζει ότι αυτά τα χρήματα στηρίζουν ένα καθεστώς το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να συμβάλλει στην ειρήνευση στην περιοχή.

Οι κυριακάτικοι Times αναφέρουν ότι Βρετανοί υπουργοί έδωσαν εντολή στους υπεύθυνους ασφαλείας σε πολλά βρετανικά λιμάνια να εγκαταστήσουν συσκευές που μπορούν να εντοπίζουν ραδιενεργά υλικά. Το μέτρο έχει σκοπό να αποτρέψει την είσοδο στη Βρετανία υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα στα χέρια τρομοκρατών. Οι συσκευές μπορούν να εντοπίζουν ίχνη πλουτόνιου ή εμπλουτισμένου ουράνιου.

Η Independent αναφέρει ότι ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών David Blunkett κάλεσε τις εθνοτικές μειονότητες στη Βρετανία να υιοθετήσουν Βρετανικά ήθη και να μάθουν Αγγλικά ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις όπως αυτές που έγιναν το καλοκαίρι σε τρεις βρετανικές πόλεις.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δηλώσεις του κου Blunkett μπορεί να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις στους αριστερούς χώρους του πολιτικού κόσμου, αφού μιλά τόσο ανοιχτά για την ανάγκη ανάπτυξης κοινής Βρετανικής ταυτότητας.

Εξάλλου, σε άλλο της άρθρο η Observer, αναφέρει ότι το θέμα των παρατηρητών αεροπλάνων που κρατούνται στην Ελλάδα με την κατηγορία της κατασκοπείας κοντεύει να καταλήξει διπλωματικό επεισόδιο, αφού οι Ελληνικές αρχές, όπως γράφει η εφημερίδα, ζήτησαν από την κυβέρνηση της Τουρκίας να εξηγήσει ποια είναι η σχέση της με τον επικεφαλή της ομάδας, τον Πωλ Κόπιν, ο οποίος παραδέχτη κε ότι έχει υπάρξει καλεσμένος των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Τουρκία.

Ο σύμβουλος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Άλεξ Ρόντος, δήλωσε στην εφημερίδα Observer ότι "Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια παρεξήγηση" και ότι "πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την υπόθεση να εξηγήσουν τη θέση τους."

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.