Compact version |
|
Monday, 23 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-11-11
Συντρίμια κτιρίων στην Καμπούλ μετά από βομβαρδισμούς 12.11.2001 0:11 (Ωρα Λονδίνου) Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βόρεια Συμμαχία κατέλαβε και άλλες περιοχές, ανάμεσά τους και την πόλη Ταλοκάν, όπου είχε στο παρελθόν το αρχηγείο της, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα αποκόψει τις δυνάμεις των Ταλεμπάν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Ενας δημοσιογράφος που μπήκε στη πόλη αυτή με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας είπε ότι ο κόσμος τους υποδέχθηκε ένθερμα. Πάντως, ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για αντίσταση ορισμένων δυνάμεων των Ταλεμπάν ακόμα στη πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Στο μεταξύ, στη πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, οι δυνάμεις των Ταλεμπάν ετοιμάζονται για ενδεχόμενη επίθεση των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας. Πάντως, η Βόρεια Συμμαχία έκανε γνωστό ότι δέχεται να ανακόψει τις προσπάθειες για την κατάληψη της Καμπούλ μετά από εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πακιστάν. Και οι δύο αυτές χώρες εξέφρασαν φόβους για βιαιότητες και εθνοτική βία στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Το ανώτατο στέλεχος της Βόρειας Συμμαχίας Δόκτωρ Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δήλωσε ότι η Βόρεια Συμμαχία επιδιώκει μία ευρεία πολιτική συμφωνία μεταξύ όλων των παρατάξεων του Αφγανιστάν, αλλά, παράλληλα, είπε ότι, αν υπάρξει κενό εξουσίας στην Καμπούλ, σκοπεύει να εισέλθει στην πόλη. Παράλληλα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί πόλεων του Αφγανιστάν. Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου ως αντίποινα στο καθεστώς των Ταλεμπάν, που θεωρείται ότι παρέχει προστασία και καταφύγιο στο Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν και στα μέλη της οργάνωσής του Αλ-Κάιντα, που κατηγορούνται ότι υποκίνησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βρετανίας έκανε γνωστό ότι χερσαίες δυνάμεις της χώρας δρουν μέσα στο Αφγανιστάν. Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Τζεφ Χουν δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το θέμα, αλλά είπε ότ ι οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έχουν επαφές με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, τις οποίες, όπως είπε, συμβουλεύουν και υποστηρίζουν.
"Δεν αποτελεί πρωταρχικό στόχο η Καμπούλ", λέει ο Ράμσφελντ
12.11.2001 0:11 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι ο κύριος στόχος είναι η ηγεσία και οι δυνάμεις της οργάνωσης Αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν και οι υποστηρικτές τους, δηλαδή, όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, οι Ταλεμπάν. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι, όποιος καταλάβει την Καμπούλ, θα έχει να αντιμετωπίσει μια τεράστια ανθρωπιστική επιχείρηση για τους κατοίκους της πόλης που έχουν υποφέρει πολλά μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Ιστορική απόφαση για ένταξη της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
12.11.2001 0:12 (Ωρα Λονδίνου) Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι μια σημαντική διπλωματική επιτυχία για την Ταϊβάν, αφού οι αντιρρήσεις της Κίνας την κρατούν εκτός των περισσοτέρων διεθνών οργανισμών. Ομως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έλαβε την απόφαση αυτή, στη διάρκεια της Συνόδου του στη Ντόχα του Κατάρ, γιατί εξετάζει τις διάφορες χώρες ως οικονομικές και όχι ως πολιτικές οντότητες. Η Κίνα και η Ταϊβάν δεν έχουν απευθείας εμπορικές σχέσεις εδώ και 50 χρόνια, αφού το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της Κίνας. Ομως, σε ένα μήνα περίπου, που θα γίνουν πλήρη μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, θα υποχρεωθούν να αποκτήσουν οικονομικές σχέσεις. Στη Σύνοδο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι από 140 χώρες και το βασικό θέμα συζήτησης είναι αν θα ξεκινήσει ένας καινούριος γύρος συνομιλιών για την απελευθέρωση του εμπορίου.
Δεύτερος γύρος για την ανάδειξη προέδρου στη Βουλγαρία
12.11.2001 0:14 (Ωρα Λονδίνου) Τα έξιτ-πολ τους εμφανίζουν να αγωνίζονται στήθος με στήθος για την πρώτη θέση. Οι δύο άνδρες, που ήταν τα φαβορί της εκλογικής αυτής αναμέτρησης από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, αφιέρωσαν τη μεγαλύτερη διάρκεια της εκστρατείας τους για να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για διαφθορά. Οι ανταποκριτές από την περιοχή επισημαίνουν ότι η τακτική αυτή φαίνεται να προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα στους ψηφοφόρους, που, παράλληλα, πλήττονται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ετσι, δεν θεωρείται έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και δεν ξεπέρασε το 50%.
Πακέτο οικονομικής βοήθειας στο Πακιστάν
12.11.2001 0:14 (Ωρα Λονδίνου) Μετά από τις συνομιλίες που είχε στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ, ο κ. Μπους είπε ότι η βοήθεια προς το Πακιστάν θα αυξηθεί κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Συγκεκριμένα, όπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδράμουν το Πακιστάν στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων του, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων και στη λήψη αντιτρομοκρατικών μέτρων. Ο κ. Μπους είπε ότι θα αρθούν επίσης οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Πακιστάν λόγω πραγματοποίησης δοκιμών πυρηνικών όπλων και λόγω του πραξικοπήματος με το οποίο ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια ο κ. Μουσάραφ. Μέχρι πρότινος, το Πακιστάν ήταν η πιο φιλική χώρα του καθεστώτος των Ταλεμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν. Ομως, είναι άγνωστο αν αυτές οι σχέσεις θα διατηρηθούν, αφού το Πακιστάν υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν παρά τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται στο εσωτερικό της χώρας για την τακτική αυτή.
Ισχυρισμοί του Οσάμα μπιν Λάντεν
12.11.2001 0:15 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το Σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας "Dawn", ο Μπιν Λάντεν έδωσε τη συνέντευξη μέσα από το Αφγανιστάν, την περασμένη Τετάρτη. Ο γνωστός Πακιστανός δημοσιογράφος Χαμίντ Μιρ, που πήρε τη συνέντευξη, είπε στο BBC, ότι και σε προηγούμενη συνέντευξη το 1998 είχε ρωτήσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν για το οπλοστάσιο που διαθέτει, χωρίς τότε να λάβει απάντηση. Αλλά αυτή τη φορά ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός, όπως είπε ο Πακιστανός δημοσιογράφος: "Τον ρώτησα και πάλι για το οπλοστάσιο και μού είπε ότι αντιτίθεται στον όλεθρο, ότι δεν επιθυμεί να σκοτώσει αθώους, αλλά προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά και χημικά όπλα μόνο ως αποτρεπτικό μέσο για την ασφάλεια του ιδίου και των συνεργατών του. Μου τόνισε δε, ότι εάν η Αμερική χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα εναντίον του, τότε θα υπάρξει ανταπάντηση", είπε στο ΒΒC o δημοσιογράφος Χαμίντ Μιρ, που πήρε συνέντευξη από τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Στο μεταξύ, η Κυριακάτικη Βρετανική εφημερίδα "Sunday Telegraph" γράφει ότι έχει στα χέρια της βιντεοσκοπημένη ομολογία του Οσάμα μπιν Λάντεν ότι αυτός οργάνωσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχει βίντεο που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, στο οποίο ο Οσάμα μπιν Λάντεν εμφανίζεται να λέει ότι οι Δίδυμοι Πύργοι στη Νέα Υόρκη αποτέλεσαν νόμιμο στόχο, ότι οι αεροπειρατές είχαν την ευλογία του Αλλάχ για "να καταστρέψουν τα οικονομικά και στρατιωτικά σύμβολα της Αμερικανικής ισχύος". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαουδάραβας καταζητούμενος λέει στο βίντεο ότι "εάν το να εκδικείται κανείς για τη δολοφονία του λαού του είναι τρομοκρατία, τότε ναι, μάρτυράς μου η ιστορία, είμαι τρομοκράτης".
Καταυλισμός για πρόσφυγες στο Πακιστάν
12.11.2001 0:15 (Ωρα Λονδίνου) Πάνω από 50 οικογένειες μεταφέρονται σε καταυλισμό κοντά την πόλη Κουέττα του Πακιστάν από καταυλισμό κοντά στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν, όπου βρίσκονται, συνολικά, περίπου 3.500 Αφγανοί πρόσφυγες. Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές από την περιοχή, το Πακιστάν δεν δειχνει μεγάλη προθυμία γιά την έγκριση αυτών των καταυλισμών, διότι η κοινή γνώμη είναι αντίθετη στην εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων και ευνοεί περισσότερο την λειτουργία καταυλισμών μέσα στο έδαφος του Αφγανιστάν, οι οποίοι να ελέγχονται από τους Ταλεμπάν. Ομως, οι οργανισμοί αρωγής διαμαρτύρονται ότι δεν είναι σε θέση να παρακολουθησουν ικανοποιητικά την κατάσταση σε τέτοιους καταυλισμούς. Από τότε που έγιναν οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, χιλιάδες Αφγανοί άρχισαν να εγκαταλείπουν την χώρα τους για το φόβο επιθέσεων με αποτέλεσμα οι γειτονικές με το Αφγανιστάν χώρες, που δέχονται Αφγανούς πρόσφυγες εδώ και πολλά χρόνια λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, αυτή τη φορά να αναγκαστούν να κλείσουν τα σύνορά τους μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα νεά δεδομένα.
Τουλάχιστον 300 νεκροί από καταιγίδες στην Αλγερία
12.11.2001 0:16 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γιαζίντ Ζερχουνί λέει ότι ο αριθμός των θυμάτων σίγουρα θα αυξηθεί καθώς δεν έχουν φτάσει ακόμα πληροφορίες για απώλειες από τις επαρχίες της χώρας. Στο Αλγέρι και σε άλλες πόλεις ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους και πλημμύρισαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Η θεομηνία προκάλεσε, επίσης, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και αποκλεισμό μέρους του οδικού δυκτύου. Η κυβέρνηση της Αλγερίας κάνει λόγο για τραγωδία εθνικής εμβέλειας. Οι καταιγίδες άρχισαν την Παρασκευή μετά από παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας και αναμένεται να συνεχισθούν για αρκετές ακόμα ημέρες, όπως προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Αποχαιρετιστήριος αγώνας για το Μαραντόνα
12.11.2001 0:16 (Ωρα Λονδίνου) Ο διάσημος πρώην πλέον ποδοσφαιριστής ηγήθηκε της Εθνικής ομάδας της Αργεντινής σε έναν αγώνα, που έγινε προς τιμήν του, εναντίον διάσημων πρώην και νυν ποδοσφαιριστών από όλο τον κόσμο. Ο 41χρονος Ντιέγκο Μαραντόνα χάρισε τη νίκη στην ομάδα του σκοράροντας δύο φορές με πέναλτι. Η Εθνική Αργεντινής κέρδισε με 6-3, ενώ τουλάχιστον 50.000 θεατές χειροκρότησαν το είδωλό τους. Για πολλούς υπήρξε ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα, αλλά η καριέρα του τερματίστηκε πρόωρα μετά το Παγκόσμιο Κύπελο του 1994 εξαιτίας των ναρκωτικών. Τώρα μένει στην Κούβα όπου ακολουθεί πρόγραμμα αποτοξίνωσης έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Φιντέλ Κάστρο. Μετά το τέλος του αποχαιρετιστήριου αγώνα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής απέσυρε από την Εθνική ομάδα της χώρας την φανέλα με το νούμερο 10 - το νούμερο του Μαραντόνα - σε ένδειξη τιμής προς τον μεγάλο ποδοσφαιριστή.
Δεύτερος γύρος για την ανάδειξη προέδρου στη Βουλγαρία
11.11.2001 21:22 (Ωρα Λονδίνου) Προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφοφόρων στον πρώτο γύρο φαίνεται να έχει ο κ. Παρβάνοφ. Οι δύο άνδρες, που ήταν τα φαβορί της εκλογικής αυτής αναμέτρησης από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, αφιέρωσαν τη μεγαλύτερη διάρκεια της εκστρατείας τους για να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για διαφθορά. Οι ανταποκριτές από την περιοχή επισημαίνουν ότι η τακτική αυτή φαίνεται να προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα στους ψηφοφόρους, που, παράλληλα, πλήττονται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ετσι, δεν θεωρείται έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και δεν ξεπέρασε το 50%.
Ισχυρισμοί του Οσάμα μπιν Λάντεν
11.11.2001 21:23 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το Σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας "Dawn", ο Μπιν Λάντεν έδωσε τη συνέντευξη μέσα από το Αφγανιστάν, την περασμένη Τετάρτη. Ο γνωστός Πακιστανός δημοσιογράφος Χαμίντ Μιρ, που πήρε τη συνέντευξη, είπε στο BBC, ότι και σε προηγούμενη συνέντευξη το 1998 είχε ρωτήσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν για το οπλοστάσιο που διαθέτει, χωρίς τότε να λάβει απάντηση. Αλλά αυτή τη φορά ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός, όπως είπε ο Πακιστανός δημοσιογράφος: "Τον ρώτησα και πάλι για το οπλοστάσιο και μού είπε ότι αντιτίθεται στον όλεθρο, ότι δεν επιθυμεί να σκοτώσει αθώους, αλλά προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά και χημικά όπλα μόνο ως αποτρεπτικό μέσο για την ασφάλεια του ιδίου και των συνεργατών του. Μου τόνισε δε, ότι εάν η Αμερική χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα εναντίον του, τότε θα υπάρξει ανταπάντηση", είπε στο ΒΒC o δημοσιογράφος Χαμίντ Μιρ, που πήρε συνέντευξη από τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Στο μεταξύ, η Κυριακάτικη Βρετανική εφημερίδα "Sunday Telegraph" γράφει ότι έχει στα χέρια της βιντεοσκοπημένη ομολογία του Οσάμα μπιν Λάντεν ότι αυτός οργάνωσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχει βίντεο που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, στο οποίο ο Οσάμα μπιν Λάντεν εμφανίζεται να λέει ότι οι Δίδυμοι Πύργοι στη Νέα Υόρκη αποτέλεσαν νόμιμο στόχο, ότι οι αεροπειρατές είχαν την ευλογία του Αλλάχ για "να καταστρέψουν τα οικονομικά και στρατιωτικά σύμβολα της Αμερικανικής ισχύος". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαουδάραβας καταζητούμενος λέει στο βίντεο ότι "εάν το να εκδικείται κανείς για τη δολοφονία του λαού του είναι τρομοκρατία, τότε ναι, μάρτυράς μου η ιστορία, είμαι τρομοκράτης".
Τουλάχιστον 300 νεκροί από καταιγίδες στην Αλγερία
11.11.2001 21:30 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γιαζίντ Ζερχουνί λέει ότι ο αριθμός των θυμάτων σίγουρα θα αυξηθεί καθώς δεν έχουν φτάσει ακόμα πληροφορίες για απώλειες από τις επαρχίες της χώρας. Στο Αλγέρι και σε άλλες πόλεις ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους και πλημμύρισαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Η θεομηνία προκάλεσε, επίσης, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και αποκλεισμό μέρους του οδικού δυκτύου. Η κυβέρνηση της Αλγερίας κάνει λόγο για τραγωδία εθνικής εμβέλειας. Οι καταιγίδες άρχισαν την Παρασκευή μετά από παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας και αναμένεται να συνεχισθούν για αρκετές ακόμα ημέρες, όπως προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Αποχαιρετιστήριος αγώνας για το Μαραντόνα
11.11.2001 21:34 (Ωρα Λονδίνου) Ο διάσημος πρώην πλέον ποδοσφαιριστής ηγήθηκε της Εθνικής ομάδας της Αργεντινής σε έναν αγώνα, που έγινε προς τιμήν του, εναντίον διάσημων πρώην και νυν ποδοσφαιριστών από όλο τον κόσμο. Ο 41χρονος Ντιέγκο Μαραντόνα χάρισε τη νίκη στην ομάδα του σκοράροντας δύο φορές με πέναλτι. Η Εθνική Αργεντινής κέρδισε με 6-3, ενώ τουλάχιστον 50.000 θεατές χειροκρότησαν το είδωλό τους. Για πολλούς υπήρξε ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα, αλλά η καριέρα του τερματίστηκε πρόωρα μετά το Παγκόσμιο Κύπελο του 1994 εξαιτίας των ναρκωτικών. Τώρα μένει στην Κούβα όπου ακολουθεί πρόγραμμα αποτοξίνωσης έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Φιντέλ Κάστρο. Μετά το τέλος του αποχαιρετιστήριου αγώνα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής απέσυρε από την Εθνική ομάδα της χώρας την φανέλα με το νούμερο 10 - το νούμερο του Μαραντόνα - σε ένδειξη τιμής προς τον μεγάλο ποδοσφαιριστή.
Η Βόρεια Συμμαχία υποστηρίζει ότι κερδίζει και άλλο έδαφος
11.11.2001 21:20 (Ωρα Λονδίνου) Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βόρεια Συμμαχία κατέλαβε και άλλες περιοχές, ανάμεσά τους και την πόλη Ταλοκάν, όπου είχε στο παρελθόν το αρχηγείο της, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα αποκόψει τις δυνάμεις των Ταλεμπάν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Ενας δημοσιογράφος που μπήκε στη πόλη αυτή με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας είπε ότι ο κόσμος τους υποδέχθηκε ένθερμα. Πάντως, ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για αντίσταση ορισμένων δυνάμεων των Ταλεμπάν ακόμα στη πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Στο μεταξύ, στη πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, οι δυνάμεις των Ταλεμπάν ετοιμάζονται για ενδεχόμενη επίθεση των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας. Πάντως, η Βόρεια Συμμαχία έκανε γνωστό ότι δέχεται να ανακόψει τις προσπάθειες για την κατάληψη της Καμπούλ μετά από εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πακιστάν. Και οι δύο αυτές χώρες εξέφρασαν φόβους για βιαιότητες και εθνοτική βία στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Το ανώτατο στέλεχος της Βόρειας Συμμαχίας Δόκτωρ Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δήλωσε ότι η Βόρεια Συμμαχία επιδιώκει μία ευρεία πολιτική συμφωνία μεταξύ όλων των παρατάξεων του Αφγανιστάν, αλλά, παράλληλα, είπε ότι, αν υπάρξει κενό εξουσίας στην Καμπούλ, σκοπεύει να εισέλθει στην πόλη. Παράλληλα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί πόλεων του Αφγανιστάν. Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου ως αντίποινα στο καθεστώς των Ταλεμπάν, που θεωρείται ότι παρέχει προστασία και καταφύγιο στο Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν και στα μέλη της οργάνωσής του Αλ-Κάιντα, που κατηγορούνται ότι υποκίνησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βρετανίας έκανε γνωστό ότι χερσαίες δυνάμεις της χώρας δρουν μέσα στο Αφγανιστάν. Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Τζεφ Χουν δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το θέμα, αλλά είπε ό τι οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έχουν επαφές με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, τις οποίες, όπως είπε, συμβουλεύουν και υποστηρίζουν.
"Δεν αποτελεί πρωταρχικό στόχο η Καμπούλ", λέει ο Ράμσφελντ
11.11.2001 21:21 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι ο κύριος στόχος είναι η ηγεσία και οι δυνάμεις της οργάνωσης Αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν και οι υποστηρικτές τους, δηλαδή, όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, οι Ταλεμπάν. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι, όποιος καταλάβει την Καμπούλ, θα έχει να αντιμετωπίσει μια τεράστια ανθρωπιστική επιχείρηση για τους κατοίκους της πόλης που έχουν υποφέρει πολλά μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Ιστορική απόφαση για ένταξη της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
11.11.2001 21:21 (Ωρα Λονδίνου) Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι μια σημαντική διπλωματική επιτυχία για την Ταϊβάν, αφού οι αντιρρήσεις της Κίνας την κρατούν εκτός των περισσοτέρων διεθνών οργανισμών. Ομως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έλαβε την απόφαση αυτή, στη διάρκεια της Συνόδου του στη Ντόχα του Κατάρ, γιατί εξετάζει τις διάφορες χώρες ως οικονομικές και όχι ως πολιτικές οντότητες. Η Κίνα και η Ταϊβάν δεν έχουν απευθείας εμπορικές σχέσεις εδώ και 50 χρόνια, αφού το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της Κίνας. Ομως, σε ένα μήνα περίπου, που θα γίνουν πλήρη μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, θα υποχρεωθούν να αποκτήσουν οικονομικές σχέσεις. Στη Σύνοδο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι από 140 χώρες και το βασικό θέμα συζήτησης είναι αν θα ξεκινήσει ένας καινούριος γύρος συνομιλιών για την απελευθέρωση του εμπορίου.
Ετοιμη η Μόσχα να συμμετάσχει σε αποστολές διάσωσης στο Αφγανιστάν
11.11.2001 21:21 (Ωρα Λονδίνου) "Είμαστε έτοιμοι, εάν χρειαστεί, να πάρουμε μέρος σε επιχειρήσεις μέσα στο έδαφος του Αφγανιστάν με σκοπό τη διάσωση Αμερικανών πολιτών, πληρωμάτων, ή Αμερικανών πιλότων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο", είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στην απειλή τρομοκρατικής επίθεσης με πυρηνικά όπλα: "Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε, ούτε και να υποβαθμίσουμε την απειλή αυτή", είπε ο κ. Πούτιν και συνέχισε: "Είναι γνωστές οι σχέσεις του Οσάμα μπιν Λάντεν με ριζοσπαστικούς κύκλους στο Πακιστάν, μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα". Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε αισιόδοξος ότι, τελικά, θα επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας που θέλουν να δημιουργήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Πούτιν λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη πρώτη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους.
Πακέτο οικονομικής βοήθειας στο Πακιστάν
11.11.2001 21:21 (Ωρα Λονδίνου) Μετά από τις συνομιλίες που είχε στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ, ο κ. Μπους είπε ότι η βοήθεια προς το Πακιστάν θα αυξηθεί κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Συγκεκριμένα, όπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδράμουν το Πακιστάν στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων του, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων και στη λήψη αντιτρομοκρατικών μέτρων. Ο κ. Μπους είπε ότι θα αρθούν επίσης οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Πακιστάν λόγω πραγματοποίησης δοκιμών πυρηνικών όπλων και λόγω του πραξικοπήματος με το οποίο ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια ο κ. Μουσάραφ. Μέχρι πρότινος, το Πακιστάν ήταν η πιο φιλική χώρα του καθεστώτος των Ταλεμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν. Ομως, είναι άγνωστο αν αυτές οι σχέσεις θα διατηρηθούν, αφού το Πακιστάν υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν παρά τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται στο εσωτερικό της χώρας για την τακτική αυτή.
Καταυλισμός για πρόσφυγες στο Πακιστάν
11.11.2001 21:22 (Ωρα Λονδίνου) Πάνω από 50 οικογένειες μεταφέρονται σε καταυλισμό κοντά την πόλη Κουέττα του Πακιστάν από καταυλισμό κοντά στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν, όπου βρίσκονται, συνολικά, περίπου 3.500 Αφγανοί πρόσφυγες. Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές από την περιοχή, το Πακιστάν δεν δειχνει μεγάλη προθυμία γιά την έγκριση αυτών των καταυλισμών, διότι η κοινή γνώμη είναι αντίθετη στην εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων και ευνοεί περισσότερο την λειτουργία καταυλισμών μέσα στο έδαφος του Αφγανιστάν, οι οποίοι να ελέγχονται από τους Ταλεμπάν. Ομως, οι οργανισμοί αρωγής διαμαρτύρονται ότι δεν είναι σε θέση να παρακολουθησουν ικανοποιητικά την κατάσταση σε τέτοιους καταυλισμούς. Από τότε που έγιναν οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, χιλιάδες Αφγανοί άρχισαν να εγκαταλείπουν την χώρα τους για το φόβο επιθέσεων με αποτέλεσμα οι γειτονικές με το Αφγανιστάν χώρες, που δέχονται Αφγανούς πρόσφυγες εδώ και πολλά χρόνια λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, αυτή τη φορά να αναγκαστούν να κλείσουν τα σύνορά τους μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα νεά δεδομένα.
Ισχυρισμοί του Οσάμα μπιν Λάντεν
11.11.2001 21:23 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το Σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας "Dawn", ο Μπιν Λάντεν έδωσε τη συνέντευξη μέσα από το Αφγανιστάν, την περασμένη Τετάρτη. Ο γνωστός Πακιστανός δημοσιογράφος Χαμίντ Μιρ, που πήρε τη συνέντευξη, είπε στο BBC, ότι και σε προηγούμενη συνέντευξη το 1998 είχε ρωτήσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν για το οπλοστάσιο που διαθέτει, χωρίς τότε να λάβει απάντηση. Αλλά αυτή τη φορά ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός, όπως είπε ο Πακιστανός δημοσιογράφος: "Τον ρώτησα και πάλι για το οπλοστάσιο και μού είπε ότι αντιτίθεται στον όλεθρο, ότι δεν επιθυμεί να σκοτώσει αθώους, αλλά προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά και χημικά όπλα μόνο ως αποτρεπτικό μέσο για την ασφάλεια του ιδίου και των συνεργατών του. Μου τόνισε δε, ότι εάν η Αμερική χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα εναντίον του, τότε θα υπάρξει ανταπάντηση", είπε στο ΒΒC o δημοσιογράφος Χαμίντ Μιρ, που πήρε συνέντευξη από τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Στο μεταξύ, η Κυριακάτικη Βρετανική εφημερίδα "Sunday Telegraph" γράφει ότι έχει στα χέρια της βιντεοσκοπημένη ομολογία του Οσάμα μπιν Λάντεν ότι αυτός οργάνωσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχει βίντεο που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, στο οποίο ο Οσάμα μπιν Λάντεν εμφανίζεται να λέει ότι οι Δίδυμοι Πύργοι στη Νέα Υόρκη αποτέλεσαν νόμιμο στόχο, ότι οι αεροπειρατές είχαν την ευλογία του Αλλάχ για "να καταστρέψουν τα οικονομικά και στρατιωτικά σύμβολα της Αμερικανικής ισχύος". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαουδάραβας καταζητούμενος λέει στο βίντεο ότι "εάν το να εκδικείται κανείς για τη δολοφονία του λαού του είναι τρομοκρατία, τότε ναι, μάρτυράς μου η ιστορία, είμαι τρομοκράτης".
Δεύτερος γύρος για την ανάδειξη προέδρου στη Βουλγαρία
11.11.2001 21:22 (Ωρα Λονδίνου) Προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφοφόρων στον πρώτο γύρο φαίνεται να έχει ο κ. Παρβάνοφ. Οι δύο άνδρες, που ήταν τα φαβορί της εκλογικής αυτής αναμέτρησης από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, αφιέρωσαν τη μεγαλύτερη διάρκεια της εκστρατείας τους για να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για διαφθορά. Οι ανταποκριτές από την περιοχή επισημαίνουν ότι η τακτική αυτή φαίνεται να προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα στους ψηφοφόρους, που, παράλληλα, πλήττονται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ετσι, δεν θεωρείται έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και δεν ξεπέρασε το 50%.
Η Βόρεια Συμμαχία υποστηρίζει ότι κερδίζει και άλλο έδαφος
11.11.2001 18:39 (Ωρα Λονδίνου) Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βόρεια Συμμαχία κατέλαβε και άλλες περιοχές, ανάμεσά τους και την πόλη Ταλοκάν, όπου είχε στο παρελθόν το αρχηγείο της, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα αποκόψει τις δυνάμεις των Ταλεμπάν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Ενας δημοσιογράφος που μπήκε στη πόλη αυτή με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας είπε ότι ο κόσμος τους υποδέχθηκε ένθερμα. Πάντως, ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για αντίσταση ορισμένων δυνάμεων των Ταλεμπάν ακόμα στη πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Στο μεταξύ, στη πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, οι δυνάμεις των Ταλεμπάν ετοιμάζονται για ενδεχόμενη επίθεση των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας. Πάντως, η Βόρεια Συμμαχία έκανε γνωστό ότι δέχεται να ανακόψει τις προσπάθειες για την κατάληψη της Καμπούλ μετά από εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πακιστάν. Και οι δύο αυτές χώρες εξέφρασαν φόβους για βιαιότητες και εθνοτική βία στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Το ανώτατο στέλεχος της Βόρειας Συμμαχίας Δόκτωρ Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δήλωσε ότι η Βόρεια Συμμαχία επιδιώκει μία ευρεία πολιτική συμφωνία μεταξύ όλων των παρατάξεων του Αφγανιστάν, αλλά, παράλληλα, είπε ότι, αν υπάρξει κενό εξουσίας στην Καμπούλ, σκοπεύει να εισέλθει στην πόλη. Παράλληλα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί πόλεων του Αφγανιστάν. Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου ως αντίποινα στο καθεστώς των Ταλεμπάν, που θεωρείται ότι παρέχει προστασία και καταφύγιο στο Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν και στα μέλη της οργάνωσής του Αλ-Κάιντα, που κατηγορούνται ότι υποκίνησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βρετανίας έκανε γνωστό ότι χερσαίες δυνάμεις της χώρας δρουν μέσα στο Αφγανιστάν. Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Τζεφ Χουν δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το θέμα, αλλά είπε ό τι οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έχουν επαφές με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, τις οποίες, όπως είπε, συμβουλεύουν και υποστηρίζουν.
"Δεν αποτελεί πρωταρχικό στόχο η Καμπούλ", λέει ο Ράμσφελντ
11.11.2001 19:11 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι ο κύριος στόχος είναι η ηγεσία και οι δυνάμεις της οργάνωσης Αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν και οι υποστηρικτές τους, δηλαδή, όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, οι Ταλεμπάν. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι, όποιος καταλάβει την Καμπούλ, θα έχει να αντιμετωπίσει μια τεράστια ανθρωπιστική επιχείρηση για τους κατοίκους της πόλης που έχουν υποφέρει πολλά μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Ιστορική απόφαση για ένταξη της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
11.11.2001 19:29 (Ωρα Λονδίνου) Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι μια σημαντική διπλωματική επιτυχία για την Ταϊβάν, αφού οι αντιρρήσεις της Κίνας την κρατούν εκτός των περισσοτέρων διεθνών οργανισμών. Ομως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έλαβε την απόφαση αυτή, στη διάρκεια της Συνόδου του στη Ντόχα του Κατάρ, γιατί εξετάζει τις διάφορες χώρες ως οικονομικές και όχι ως πολιτικές οντότητες. Η Κίνα και η Ταϊβάν δεν έχουν απευθείας εμπορικές σχέσεις εδώ και 50 χρόνια, αφού το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της Κίνας. Ομως, σε ένα μήνα περίπου, που θα γίνουν πλήρη μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, θα υποχρεωθούν να αποκτήσουν οικονομικές σχέσεις. Στη Σύνοδο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι από 140 χώρες και το βασικό θέμα συζήτησης είναι αν θα ξεκινήσει ένας καινούριος γύρος συνομιλιών για την απελευθέρωση του εμπορίου.
Ετοιμη η Μόσχα να συμμετάσχει σε αποστολές διάσωσης στο Αφγανιστάν
11.11.2001 19:38 (Ωρα Λονδίνου) "Είμαστε έτοιμοι, εάν χρειαστεί, να πάρουμε μέρος σε επιχειρήσεις μέσα στο έδαφος του Αφγανιστάν με σκοπό τη διάσωση Αμερικανών πολιτών, πληρωμάτων, ή Αμερικανών πιλότων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο", είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στην απειλή τρομοκρατικής επίθεσης με πυρηνικά όπλα: "Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε, ούτε και να υποβαθμίσουμε την απειλή αυτή", είπε ο κ. Πούτιν και συνέχισε: "Είναι γνωστές οι σχέσεις του Οσάμα μπιν Λάντεν με ριζοσπαστικούς κύκλους στο Πακιστάν, μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα". Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε αισιόδοξος ότι, τελικά, θα επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας που θέλουν να δημιουργήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Πούτιν λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη πρώτη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους.
Δεύτερος γύρος για την ανάδειξη προέδρου στη Βουλγαρία
11.11.2001 20:01 (Ωρα Λονδίνου) Προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφοφόρων στον πρώτο γύρο φαίνεται να έχει ο κ. Στογιάνοφ. Οι δύο άνδρες, που ήταν τα φαβορί της εκλογικής αυτής αναμέτρησης από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, αφιέρωσαν τη μεγαλύτερη διάρκεια της εκστρατείας τους για να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για διαφθορά. Οι ανταποκριτές από την περιοχή επισημαίνουν ότι η τακτική αυτή φαίνεται να προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα στους ψηφοφόρους, που, παράλληλα, πλήττονται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ετσι, δεν θεωρείται έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και δεν ξεπέρασε το 50%.
Τριακόσιοι και πλέον νεκροί από καταιγίδες στην Αλγερία
11.11.2001 9:32 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Γιαζίντ Ζερχουνί, λέει ότι ο αριθμός των θυμάτων σίγουρα θα αυξηθεί καθώς δεν έχουν φτάσει ακόμα πληροφορίες για απώλειες από τις επαρχίες. Στο Αλγέρι και σε άλλες πόλεις ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους και πλημμύρισαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Η θεομηνία προκάλεσε επίσης διακοπές στην ηλεκτροδότηση και αποκλεισμό μέρους του οδικού δυκτύου. Η κυβέρνηση της Αλγερίας λέει ότι πρόκειται για τραγωδία εθνικής εμβέλειας και συγκαλεί έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου για να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής. Οι καταιγίδες άρχισαν την Παρασκευή, μετά από παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας και αναμένεται να συνεχισθούν για αρκετές ακόμα ημέρες.
Η Βόρεια Συμμαχία δέχεται να μην μπεί στην Καμπούλ
11.11.2001 14:25 (Ωρα Λονδίνου) Ανώτατο στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Δόκτωρ Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, δήλωσε ότι η Συμμαχία επιδιώκει μία ευρεία πολιτική συμφωνία μεταξύ όλων των παρατάξεων, αλλά ότι αν υπάρξει κενό εξουσίας στην Καμπούλ, οι δυνάμεις του θα εισέλθουν στην πόλη. Στο μεταξύ η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε γιά πρώτη φορά ότι βρετανικές χερσαίες δυνάμεις δρούν μέσα στο Αφγανιστάν. Ο Υπουργός Αμυνας, Τζέφ Χούν, δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων έχουν επαφές με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, τις οποίες συμβουλεύουν και υποστηρίζουν. Η Βόρεια Συμμαχία δήλωσε ότι μετά από έντονες συμπλοκές κατέλαβε την πόλη Πουλ-ι-Κούμρι. Εντούτοις η πληροφοία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Εξάλλου η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε εκ νέου σήμερα την πρωτεύουσα Καμπούλ. Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές, δέκα ισχυρές εκρήξεις δόνησαν την αφγανική πρωτεύουσα τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στρατεύματα, άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού της Βόρειας Συμμαχίας συγκεντρώνονται στο μέτωπο του αεροδρομίου Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ.
Εκτακτα νομοθετικά μέτρα θα εισηγηθεί η Βρετανική κυβέρνηση
11.11.2001 14:51 (Ωρα Λονδίνου) Αυριο ο κ. Μπλάνκετ θα ζητήσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων γιά την παράκαμψη μέρους της Ευρωπαϊκής Χάρτας γιά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εγγυάται το δικαίωμα της ελευθείας και απαγορεύει την κράτηση χωρίς προσαγωγή σε δίκη. Εκπρόσωποι οργανώσεων γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν ήδη ότι οι εξελίξεις αυτές είναι ανησυχητικές, και ότι θα προσφύγουν στο δικαστήριο γιά τα ανθρωπινα δικαιώματα στο Στασβούργο.
Τριακόσιοι και πλέον νεκροί από πλημμύρες στην Αλγερία
11.11.2001 14:44 (Ωρα Λονδίνου) Τριακόσια άτομα έχουν ήδη βρεί το θάνατο, και άλλα τριακόσια έχουν τραυματισθεί, ενώ ο υπουργός εσωτερικών δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων μάλλον θα αυξηθεί. Μετά από έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου , η κυβέρνηση δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει εθνική καταστροφή. Οι καταιγίδες άρχισαν την Παρασκευή, μετά από παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας και αναμένεται να συνεχισθούν για αρκετές ακόμα ημέρες.
Αρχίζει να λειτουργεί καταυλισμός γιά πρόσφυγες στο Πακιστάν 11.11.2001 14:29 (Ωρα Λονδίνου) Πάνω από 50 οικογένειες θα μεταφερθούν σήμερα, Κυριακή, σε καταυλισμό κοντά την πόλη Κουέττα του Πακιστάν, από καταυλισμό κοντά στα σύνορα, όπου βρίσκονται περίπου τρισήμισυ χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες. Οπως μεταδίδει ανταποκριτρια του ΒΒΣ στο Ισλαμαμπάντ, το Πακιστάν δεν δείχνει μεγάλη προθυμία γιά την έγκριση λειτουργίας αυτών των καταυλισμών, διότι η κοινή γνώμη είναι αντίθεση στην εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων, και ευνοεί περισσότερο την λειτουργία καταυλισμών μέσα στο έδαφος του Αφγανιστάν, που ελέγχονται από τους Ταλεμπάν. Πλην όμως οι οργανισμοί αρωγής διαμαρτύρονται ότι δεν είναι σε θέση να παρακολουθησουν ικανοποιητικά την κατάσταση σε τέτοιους καταυλισμούς.
Ο τελευταίος αγώνας του Μαραντόνα
11.11.2001 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Ο διάσημος ποδοσφαιριστής οδήγησε την εθνική ομάδα της Αργεντινής σε έναν αγώνα εναντίον διάσημων ποδοσφαιριστών από όλο τον κόσμο, όπως ο Πελέ, ο Μπερμούδεζ, ο Καντονά και ο Σούκερ. Ο 41χρονος Ντιέγκο Μαραντόνα χάρισε τη νίκη για άλλη μια φορά την ομάδα του, σκοράροντας δύο φορές από τη θέση των πέναλτι. Η εθνική Αργεντινής κέρδισε με 6-3, ενώ τουλάχιστον 50.000 θεατές χειροκροτούσαν το είδωλό τους. Για πολλούς υπήρξε ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα αλλά η καριέρα του τερματίστηκε πρόωρα μετά το Παγκόσμιο Κύπελο του 1994 εξαιτίας των ναρκωτικών. Τώρα μένει στην Κούβα όπου ακολουθεί πρόγραμμα αποτοξίνωσης έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Φιντέλ Κάστρο. Μετά το τέλος του αποχαιρετιστήριου αγώνα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής θα αποσύρει από την εθνική ομάδα της χώρας την φανέλα με το νούμερο 10 - το νούμερο του Μαραντόνα - σε ένδειξη τιμής προς τον μεγάλο ποδοσφαιριστή.
Προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία
11.11.2001 12:46 (Ωρα Λονδίνου) Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες δεν είναι υψηλή , ενώ αν η προσέλευση είναι κάτω από 50 % των εγγεγραμένων στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει υποχρεωτικά να διαξαχθεί και δεύτερος γύρος. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η πολιτική απάθεια οφείλεται όχι μόνον στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και στο ότι οι υποψήφιοι κατά το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας δεν έκαναν άλλο από το να αλληλοκατηγορούνται γιά διαφθορά. Ανταποκριτής του BBC λέει ότι αν και το προεδρικό αξίωμα έχει περισσότερο τυπικές παρά ουσιαστικές εξουσίες, εντούτοις είναι σημαντικό για τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Ενθάρρυνση της αντιπολίτευσης για να προελάσει -χωρίς να εισβάλλει- στην Καμπούλ
11.11.2001 8:55 (Ωρα Λονδίνου) Με κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους και ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ κάλεσαν τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας στο Αφγανιστάν να προελάσουν προς την Καμπούλ, αλλά να μην επιχειρήσουν να την εκπορθήσουν. Ο στρατηγός Μουσάραφ είπε ότι ανησυχεί μήπως επαναληφθούν οι φρικαλεότητες και η βίαιη εθνική εκκαθάριση που είχαν γίνει στην Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών στρατευμάτων πριν δέκα χρόνια. Νωρίτερα οι ΗΠΑ, η Ρωσία και τα γειτονικά στο Αφγανιστάν κράτη εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση παροτρύνοντας την αφγανική αντιπολίτευση να σεβαστεί να ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές που κατέλαβε από τους Ταλεμπάν, γύρω από την πόλη-κλειδί Μαζάρ-Ι-Σαρίφ. Ο στρατιωτικός ηγέτης της Βόρειας Συμμαχίας, στρατηγός Ντόστουμ, είπε ότι στην πόλη αυτή θα επιτραπεί στις γυναίκες να δουλεύουν, να εκπαιδεύονται σε σχολεία και πανεπιστήμια και να βγάλουν εάν θέλουν την μουσουλμανική ενδυμασία μπούργκα. Η Βόρεια Συμμαχία λέει ότι σχεδιάζει επίσης την επαναλειτουργία τηλεοπτικού σταθμού και δημοσίων χώρων διασκέδασης, που είχαν απαγορευθεί από τους Ταλεμπάν.
Η Βόρεια Συμμαχία προελαύνει προς την Καμπούλ
11.11.2001 10:19 (Ωρα Λονδίνου) Η Βόρεια Συμμαχία δήλωσε ότι μετά από έντονες συμπλοκές κατέλαβε την πόλη Πουλ-ι-Κούμρι. Εντούτοις η πληροφοία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Η Βόρεια Συμμαχία δήλωσε επίσης ότι προχωρεί πάνω στην κύρια οδική αρτηρία που ενώνει την Μαζάρ-ι-Σαρίφ , που πρόσφατα κατελήφθη, με την Καμπούλ. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Β. Συμμαχίας οι δυνάμεις της έχουν ήδη προελάσει 140 χιλιόμετρα επί της οδού που συνδέει το Μαζάρ-Ι-Σαρίφ με την Καμπούλ. Ο εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας Δόκτωρ Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ σημείωσε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης προτιμούν να μην εισέλθουν στην αφγανική πρωτεύουσα, αλλά παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάληψης της πόλης, "σε περίπτωση που διαπιστωθεί πολιτικό κενό μετά την πτώση των Ταλεμπάν", όπως είπε. Εξάλλου η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε εκ νέου σήμερα την πρωτεύουσα Καμπούλ. Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές, δέκα ισχυρές εκρήξεις δόνησαν την αφγανική πρωτεύουσα τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στρατεύματα, άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού της Βόρειας Συμμαχίας συγκεντρώνονται στο μέτωπο του αεροδρομίου Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ.
Πληροφορίες για νέο αποκαλυπτικό βίντεο του Μπιν Λάντεν
11.11.2001 8:50 (Ωρα Λονδίνου) Η Sunday Telegraph γράφει ότι υπάρχει βίντεο που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, στο οποίο ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εμφανίζεται να λέει ότι οι Δίδυμοι Πύργοι στη Νέα Υόρκη αποτέλεσαν νόμιμο στόχο, ότι οι αεροπειρατές είχαν την ευλογία του Αλάχ για να καταστρέψουν τα οικονομικά και στρατιωτικά σύμβολα της Αμερικανικής ισχύος". Σύμφωνα με τη Τέλεγκραφ ο Μπιν Λαντεν λέει στο βίντεο "εάν το να εκδικείται κανείς για τη δολοφονία του λαού του είναι τρομοκρατία, τότε ναί, μάρτυράς μου η ιστορία, είμαι τρομοκράτης."
Ανταμοιβή του Πακιστάν από ΗΠΑ
11.11.2001 9:01 (Ωρα Λονδίνου) Μετά τις συνομιλίες που είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, με το στρατηγό Μουσάραφ, ο κ. Μπους είπε ότι η βοήθεια προς το Πακιστάν θα αυξηθεί κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ θα συνδράμουν το Πακιστάν στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων του, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων και στη λήψη αντιτρομοκρατικών μέτρων. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι θα αρθούν επίσης οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Πακιστάν, όταν η χώρα αυτή πραγματοποίησε δοκιμές πυρηνικών όπλων και μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Μουσάραφ, πριν δύο χρόνια.
Έτοιμη η Μόσχα να συμμετάσχει σε αποστολές διάσωσης μέσα στο Αφγανιστάν
11.11.2001 9:15 (Ωρα Λονδίνου)
"Είμαστε έτοιμοι, εάν χρειαστεί, να πάρουμε μέρος σε επιχειρήσεις μέσα στο αφγανικό έδαφος, με σκοπό τη διάσωση αμερικανών πολιτών, πληρωμάτων, ή αμερικανών πιλότων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο" είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στην απειλή τρομοκρατικής επίθεσης με πυρηνικά όπλα, την οποία σημείωσε - "δεν πρέπει να υπερβάλλουμε ούτε και να υποβαθμίσουμε, καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις του Μπιν Λάντεν με ριζοσπαστικούς κύκλους στο Πακιστάν, μια χώρα" - είπε - "που διαθέτει πυρηνικά όπλα". Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε αισιόδοξος ότι τελικά θα επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, τόσο στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας που θέλουν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ, όσο και στην αναθεώρηση της συνθήκης ABM του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους. Ο κ. Πούτιν είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν δείξει ότι είναι προθυμες να καταλήξουν σε συμβιβασμό και στα δύο αυτά θέματα. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Πούτιν μία εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη πρώτη επίσκεψή του στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους.
Μπους: Παγκόσμιο καθήκον η αντιτρομοκρατική εκστρατεία
11.11.2001 9:27 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπους προειδοποίησε παράλληλα ότι όσες κυβερνήσεις υποστηρίζουν τρομοκράτες θα πληρώσουν το τίμημα των πράξεών τους. Ο κ. Μπους επανέλαβε ότι δεν αρκεί η διεθνής συμπάθεια προς τις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά είναι αναγκαία η ανάληψη δράσης. Αλλά από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί, τόνισε στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι η αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία στο Αφγανιστάν μπορεί να δώσει το έναυσμα για περισσότερη μισαλλοδοξία και βία στον κόσμο, αναζωπυρώνοντας την τρομοκρατία αντί να την καταπολεμήσει. Και ο ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσαράφ, είπε στη Γενική Συνέλευση ότι οι εξτρεμιστές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο διεθνές περιβάλλον, όταν εκατομμύρια άνθρωποι, όπως οι Παλαιστίνιοι - πέφτουν θύματα αδικιών. Πολλοί άλλοι ηγέτες εξέφρασαν στις ομιλίες τους προβληματισμό όχι μόνο για την τρομοκρατία αλλά και για άλλα παγκόσμια προβλήματα - μάστιγες, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, είπε ότι η καταπολέμηση της φτώχειας είναι εκξίσου σημαντική με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, και τόνισε την ανάγκη παροχής αναπτυξιακής βοήθειας προς τους οικονομικά ασθενέστερους. Ο κ. Βατζπάγι επέκρινε ως μη αντιπροσωπευτικές και αναποτελεσματικές τις υπάρχουσες πολιτικές δομές στο Αφγανιστάν, που δεν διευκολύνουν - όπως είπε - την αντικατάσταση των Ταλεμπάν. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο, με αφορμή την τρομοκρατία, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα, όπως το εμπόριο ναρκωτικών και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο κ. Καρντόζο ζήτησε να πραγματοποιηθεί παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης για να αντιληφθούν όσοι χρησιμοποιούν ναρκωτικά ότι χρηματοδοτούν εμμέσως τη ν τρομοκρατία.
Τριακόσιοι και πλέον νεκροί από καταιγίδες στην Αλγερία
11.11.2001 9:32 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Γιαζίντ Ζερχουνί, λέει ότι ο αριθμός των θυμάτων σίγουρα θα αυξηθεί καθώς δεν έχουν φτάσει ακόμα πληροφορίες για απώλειες από τις επαρχίες. Στο Αλγέρι και σε άλλες πόλεις ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους και πλημμύρισαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Η θεομηνία προκάλεσε επίσης διακοπές στην ηλεκτροδότηση και αποκλεισμό μέρους του οδικού δυκτύου. Η κυβέρνηση της Αλγερίας λέει ότι πρόκειται για τραγωδία εθνικής εμβέλειας και συγκαλεί έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου για να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής. Οι καταιγίδες άρχισαν την Παρασκευή, μετά από παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας και αναμένεται να συνεχισθούν για αρκετές ακόμα ημέρες.
ΗΠΑ: Άνθρακας σε γραφεία τριών γερουσιαστών
11.11.2001 9:45 (Ωρα Λονδίνου) Οι αρχές της Ουάσινγκοτν λεέν πάντως ότι οι ποσότητες που εντόπισαν είναι μικρές και δεν συνιστούν απειλή για την υγεία. Τα γραφεία των τριών γερουσιαστών βρίσκονταν στο ίδιο κτίριο με το γραφείο του προέδρου της Γερουσίας, Τομ Ντάσλ, ο οποίος είχε λάβει επιστολή που περιείχε άνθρακα, τον περασμένο μήνα. Τότε διαπιστώθηκε ότι σχεδόν τριάντα υπάλληλοι που εργάζονται στο κτίριο είχαν εκτεθεί στον βάκιλλο αλλά κανένας τους δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα της ασθένειας.
Προεδρικές κάλπες στη Βουλγαρία
11.11.2001 9:57 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Στογιάνοφ τίθεται αντιμέτωπος από τη μιά πλευρά με τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ, και από την άλλη με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Μπογκομίλ Μπόνεφ. Η εκλογή μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο γύρο ψηφοφορίας έαν ο νικητής δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία σήμερα, ή εάν η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι κάτω από το 50% των εγγεγραμένων. Ανταποκριτής του BBC λέει ότι αν και το προεδρικό αξίωμα έχει περισσότερο τυπικές παρά ουσιαστικές εξουσίες, εντούτοις είναι σημαντικό για τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κατάρ
11.11.2001 9:49 (Ωρα Λονδίνου) Πολλά αναπτυσσόμενα κράτη αντιτίθενται στην ιδέα πραγματοποίησης νέου γύρου συνομιλιών, και θέλουν να αντιμετωπισθούν πρώτα οι αδικίες και εμπορικές ανισότητες - όπως λένε - που προκάλεσαν οι προηγούμενοι γύροι συνομιλιών. Το παράπονο των πτωχωτέρων χωρών είναι ότι πολλές από τις πλουσιότερες χώρες δεν έχουν τιμήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν, για άρση των νομικών, δασμολογικών και άλλων εμποδίων στις εισαγωγές πρώτων υλών και τροφίμων από τις πτωχώτερες χώρες.
|