Compact version |
|
Monday, 23 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-11-10
Ο Τζορτζ Μπους από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 11.11.2001 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Παράλληλα, τόνισε ότι όσοι υποστηρίζουν οργανώσεις τρομοκρατών θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της συνέλευσης, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις. "Ηρθε η στιγμή για δράση", σημείωσε ο πρόεδρος Μπους, τονίζοντας ότι η απλή καταδίκη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου δεν είναι πλέον αρκετή. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις αντλούν τα κονδύλιά τους από ορισμένες κυβερνήσεις. Παράλληλα, κάποιες χώρες φαίνεται να αδιαφορούν για τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων εντός του εδάφους τους, ενώ από την άλλη πρεσβεύουν ότι υιοθετούν τις αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος Μπους σήμανε συναγερμό λέγοντας ότι το μέλλον ενδέχεται να είναι τρομακτικό, τονίζοντας ότι οι οργανώσεις τρομοκρατών θέλουν να λάβουν υπό την κατοχή τους όπλα μαζικής καταστροφής. "Με αυτά τα όπλα έχουν τη δύναμη να μετατρέψουν το μίσος τους σε ολοκαύτωμα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Επίσης, υπογράμμισε ότι τελειώνει η εποχή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο του Πακιστάν, στρατηγό Μουσαράφ, σε μία προσπάθεια να τονώσει την αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία στο Αφγανιστάν. Τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθούν 40 ηγέτες χωρών-μελών. Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν φαίνονται σύμφωνες με την αμερικανική πολιτική. Το Ιράν προειδοποιεί ότι οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν θα επιφέρουν περισσότερη τρομοκρατία. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, δήλωσε στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί προκαλούν τον όλεθρο σε μία από τις πιο φτωχές και ρημαγμένες χώρες του κόσμου.
Νέο προβάδισμα ισχυρίζεται η Βόρεια Συμμαχία
11.11.2001 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Η απώλεια του Μαζάρ-ι-Σαρίφ αντανακλά μία μεγάλη ήττα για τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι αποδυναμωμένοι μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των αμερικανικών αεροσκαφών στην πρώτη γραμμή των στρατευμάτων τους. Η Βόρεια Συμμαχία ισχυρίζεται τώρα ότι έχει καταλάβει τον έλεγχο των βόρειων επαρχιών Μπαλκ και Σαμανγκάν, αλλά οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Παράλληλα, η αντιπολιτευτική οργάνωση του Αφγανιστάν υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά της προωθούνται και προς την άλλη κατεύθυνση, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν. Η Βόρεια Συμμαχία υποστηρίζει επίση ότι έχει καταλάβει την πόλη Χαϊρατάν, κοντά στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, και την πόλη Σεμπεργκάν. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι μετά την κατάληψη του Μαζάρ-ι-Σαρίφ οπισθοχώρησαν στο Τανγκί Τασγκουργκάν, 60 χιλιόμετρα νοτιότερα. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βόρειο Αφγανιστάν, Τζον Σίμπσον, δηλώνει ότι οι διοικητές της Βόρειας Συμμαχίας φαίνονται πεπεισμένοι ότι το επόμενο προβάδισμά τους θα είναι η Καμπούλ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η φυλή των Παστούν, που ζει κυρίως γύρω από την Καμπούλ, υποστηρίζει ακόμη τους Ταλιμπάν. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας να σεβασθούν την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Σε κοινό ανακοινωθέν τους - το οποίο προσυπέγραφαν και οι γείτονες χώρες του Αφγανιστάν - η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες απευθύνουν εκκλήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλούν τη Βόρεια Συμμαχία να επιτρέψει την παροχή τροφίμων από τις διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Οικονομία ελεύθερης αγοράς και στην Κίνα
11.11.2001 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται να γίνει μέλος του οργανισμού τον επόμενο μήνα. Η σχετική απόφαση έλαβε την ομόφωνη έγκριση των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κατά τη διάσκεψη στη Ντόχα του Kατάρ. Η τελική έγκριση αναμένεται να προκαλέσει ένα άνοιγμα - χωρίς προηγούμενο - στις αγορές της Κίνας, η οποία ως γνωστόν διαθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνα πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μπορεί να προκαλέσει τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, λόγω του ανταγωνισμού από ξένες εταιρείες. Κατά τη διάσκεψη στο Κατάρ, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσης και η ένταξη της Ταϊβάν στους κόλπους του οργανισμού. Η διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θέτει για άλλη μια φορά το θέμα της περαιτέρω απελευθέρωσης του εμπορίου. Οι αναπτυσσόμενες χώρες ας σημειωθεί εκφράζουν τις διαφωνίες τους με τις κινήσεις των ανεπτυγμένων χωρών. Θέμα αντιδικιών φαίνεται να προκαλούν οι επιχορηγήσεις των αγροτών στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ οι αναπτυσσόμενες ζητούν να μάθουν την πατέντα των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του HIV και του Aids.
Διαλλακτικός εμφανίζεται ο Πούτιν
11.11.2001 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο Μπους την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κ. Πούτιν στις ΗΠΑ. Οι δυό τους αναμένεται να συζητήσουν τις προτάσεις των ΗΠΑ για τις πυρηνικές κεφαλές μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και το σχέδιο της Ουάσινγκτον για τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας. Ο κ. Πούτιν δήλωσε στους Αμερικανούς δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο ότι και οι δύο πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τα εν λόγω θέματα. Πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η Μόσχα είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια του προέδρου Μπους να καταργήσει τη συνθήκη για τον περιορισμό των αντιβαλλιστικών πυραύλων, η οποία είχε υπογραφεί κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους για τη δημιουργία αμυντικού πυραυλικού συστήματος είχαν προκαλέσει τη μήνιν της Ρωσίας.
Ο τελευταίος αγώνας του Μαραντόνα
11.11.2001 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Ο διάσημος ποδοσφαιριστής οδήγησε την εθνική ομάδα της Αργεντινής σε έναν αγώνα εναντίον διάσημων ποδοσφαιριστών από όλο τον κόσμο, όπως ο Πελέ, ο Μπερμούδεζ, ο Καντονά και ο Σούκερ. Ο 41χρονος Ντιέγκο Μαραντόνα χάρισε τη νίκη για άλλη μια φορά την ομάδα του, σκοράροντας δύο φορές από τη θέση των πέναλτι. Η εθνική Αργεντινής κέρδισε με 6-3, ενώ τουλάχιστον 50.000 θεατές χειροκροτούσαν το είδωλό τους. Για πολλούς υπήρξε ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα αλλά η καριέρα του τερματίστηκε πρόωρα μετά το Παγκόσμιο Κύπελο του 1994 εξαιτίας των ναρκωτικών. Τώρα μένει στην Κούβα όπου ακολουθεί πρόγραμμα αποτοξίνωσης έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Φιντέλ Κάστρο. Μετά το τέλος του αποχαιρετιστήριου αγώνα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής θα αποσύρει από την εθνική ομάδα της χώρας την φανέλα με το νούμερο 10 - το νούμερο του Μαραντόνα - σε ένδειξη τιμής προς τον μεγάλο ποδοσφαιριστή.
Τουλάχιστον 300 νεκροί στην Αλγερία
11.11.2001 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση της χώρας αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα συνεργεία διάσωσης δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Τα περισσότερα θύματα βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, Αλγέρι. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον 300 άλλα άτομα έχουν τραυματισθεί. Κτίρια κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους και παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες. Η υψηλή στάθμη του νερού έχει μπλοκάρει την κυκλοφορία στους δρόμους, ενώ σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Οι καταιγίδες άρχισαν την Παρασκευή, έπειτα από μία μεγάλη περίοδο ξηρασίας. Πολλά από τα θύματα σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσαν τα σπίτια τους. Ορισμένοι άλλοι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα. Στο Αλγέρι, η κυκλοφορία έχει σταματήσει, καθώς η πόλη είναι γεμάτη ερείπια, πεσμένα δέντρα και πλημμυρισμένους δρόμους. Πολλοί φοβούνται ότι αρκετά παλιά κτίρια ενδέχεται να καταρρεύσουν.
Μαζικές διαδηλώσεις στη Ρώμη
11.11.2001 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Το ένα διοργανώθηκε υπέρ των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, ενώ το άλλο εναντίον της αμερικανικής εκστρατείας. Το Forza Italia, κόμμα του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διοργάνωσε συλλαλητήριο για να εκφράσει την έμπρακτη υποστήριξη της χώρας προς τις επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια στιγμή όμως, οργανώσεις κομμουνιστών και αντικαπιταλιστών διοργάνωσαν ένα άλλο φιλειρηνικό συλλαλητήριο εναντίον του πολέμου. Το τελευταίο είχε διοργανωθεί αρκετούς μήνες πριν, σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνάντηση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, τελικά έλαβε το χαρακτήρα φιλειρηνικού συλλαλητηρίου. Η ιταλική αστυνομία έλαβε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Για αυτό το λόγο δεν επετράπη σήμερα η κυκλοφορία αεροπλάνων πάνω από τον εναέριο χώρο της Ρώμης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ιταλικό κοινοβούλιο ψήφισε την πρόταση για την αποστολή 2.700 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.
Ο Μπιν Λάντεν λέει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα
11.11.2001 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Τονίζει μάλιστα ότι είναι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσει κατά των Αμερικανών, εάν του επιτεθούν με παρόμοια όπλα. Σύμφωνα με το Σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας Ντον, ο Μπιν Λάντεν έδωσε τη συνέντευξη μέσα από το Αφγανιστάν, την περασμένη Τετάρτη. Ο γνωστός Πακιστανός δημοσιογράφος Χαμίντ Μίρ, που πήρε τη συνέντευξη, είπε στο BBC, ότι και σε προηγούμενη συνέντευξή το 1998 είχε ρωτήσει τον Μπιν Λάντεν για το οπλοστάσιο που διαθέτει, χωρίς να λάβει απάντηση, αλλά αυτή τη φορά ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός. Ο κ. Μιρ λέει ότι ρώτησε και πάλι τον Μπιν Λάντεν για το οπλοστάσιο του και πως αυτός τού απάντησε ότι αντιτίθεται στον όλεθρο, δεν επιθυμεί να σκοτώσει αθώους ανθρώπους, αλλά προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά και χημικά όπλα μόνο ως αποτρεπτικό μέσο για την ασφάλεια του ιδίου και των συνεργατών του. Ο Μπιν Λάντεν τόνισε δε, ότι εάν η Αμερική χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα εναντίον τους, τότε θα υπάρξει ανταπάντηση, είπε στο ΒΒC o δημοσιογράφος Χαμίντ Μιρ. Εν τούτοις, σε άλλη εφημερίδα του Πακιστάν που δημοσίευσε τη συνέντευξη στη γλώσσα Ούρντου δεν γίνεται αναφορά σε πυρηνικά και χημικά όπλα. Ο κ. Μιρ είπε ότι η εφημερίδα θα δημοσιεύσει σύντομα ολόκληρη την συνέντευξη.
"Οι γυναίκες του Αφγανιστάν θα μπορούν να εργάζονται"
11.11.2001 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατηγός Ρασίντ Ντοστρούμ δήλωσε την επόμενη ημέρα από την κατάληψη της πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ ότι θα δώσει περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες της πόλης. Οι γυναίκες του Μαζάρ-ι-Σαρίφ θα μπορούν επίσης να παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία και πανεπιστήμια. Σε συνέντευξή του στην περσική υπηρεσία του BBC, ο στρατηγός Ντοστρούμ τόνισε επίσης ότι πρόκειται να θέσει σε επαναλειτουργία τον τηλεοπτικό σταθμό της πόλης, καθώς και τα κέντρα διασκέδασης - τα οποία είχαν κλείσει μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Βόρειας Συμμαχίας, ο οποίος υπήρξε διοικητής του Μαζάρ-ι-Σαρίφ το 1998, συμπλήρωσε ότι θα στήσει ένα εθνικό ραδιοφωνικό δίκτυο στην πόλη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πληροφορίες από το Μαζάρ-ι-Σαρίφ αναφέρουν ότι σήμερα πολλές γυναίκες της πόλης αποφάσισαν να βγάλουν το πέπλο που καλύπτει το πρόσωπό τους.
Επανεκλέγεται ο Χάουαρντ στην Αυστραλία
11.11.2001 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Αναμένεται να έχει πλειοψηφία δέκα ή 12 εδρών στο κοινοβουλίο της χώρας. Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Η κυβέρνηση του Τζον Χάουαρντ εφήρμοσε τους τελευταίους μήνες αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, απαγορεύοντας την είσοδο σε εκατοντάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Αυστραλία με πλοία. Τη στάση του φάνηκε να επιβραβεύει η πλειοψηφία των Αυστραλών πολιτών.
Ο τελευταίος αγώνας του Μαραντόνα
10.11.2001 22:44 (Ωρα Λονδίνου) Ο διάσημος ποδοσφαιριστής οδήγησε την εθνική ομάδα της Αργεντινής σε έναν αγώνα εναντίον διάσημων ποδοσφαιριστών από όλο τον κόσμο, όπως ο Πελέ, ο Μπερμούδεζ, ο Καντονά και ο Σούκερ. Ο 41χρονος Ντιέγκο Μαραντόνα χάρισε τη νίκη για άλλη μια φορά την ομάδα του, σκοράροντας δύο φορές από τη θέση των πέναλτι. Η εθνική Αργεντινής κέρδισε με 6-3, ενώ τουλάχιστον 50.000 θεατές χειροκροτούσαν το είδωλό τους. Για πολλούς υπήρξε ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα αλλά η καριέρα του τερματίστηκε πρόωρα μετά το Παγκόσμιο Κύπελο του 1994 εξαιτίας των ναρκωτικών. Τώρα μένει στην Κούβα όπου ακολουθεί πρόγραμμα αποτοξίνωσης έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Φιντέλ Κάστρο. Μετά το τέλος του αποχαιρετιστήριου αγώνα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής θα αποσύρει από την εθνική ομάδα της χώρας την φανέλα με το νούμερο 10 - το νούμερο του Μαραντόνα - σε ένδειξη τιμής προς τον μεγάλο ποδοσφαιριστή.
Διαλλακτικός εμφανίζεται ο Πούτιν
10.11.2001 21:49 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο Μπους την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κ. Πούτιν στις ΗΠΑ. Οι δυό τους αναμένεται να συζητήσουν τις προτάσεις των ΗΠΑ για τις πυρηνικές κεφαλές μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και το σχέδιο της Ουάσινγκτον για τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας. Ο κ. Πούτιν δήλωσε στους Αμερικανούς δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο ότι και οι δύο πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τα εν λόγω θέματα. Πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η Μόσχα είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια του προέδρου Μπους να καταργήσει τη συνθήκη για τον περιορισμό των αντιβαλλιστικών πυραύλων, η οποία είχε υπογραφεί κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους για τη δημιουργία αμυντικού πυραυλικού συστήματος είχαν προκαλέσει τη μήνιν της Ρωσίας.
Προειδοποιήσεις Μπους για ολοκαύτωμα
10.11.2001 20:31 (Ωρα Λονδίνου) Παράλληλα, τόνισε ότι όσοι υποστηρίζουν οργανώσεις τρομοκρατών θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της συνέλευσης, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις. "Ηρθε η στιγμή για δράση", σημείωσε ο πρόεδρος Μπους, τονίζοντας ότι η απλή καταδίκη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου δεν είναι πλέον αρκετή. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις αντλούν τα κονδύλιά τους από ορισμένες κυβερνήσεις. Παράλληλα, κάποιες χώρες φαίνεται να αδιαφορούν για τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων εντός του εδάφους τους, ενώ από την άλλη πρεσβεύουν ότι υιοθετούν τις αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος Μπους σήμανε συναγερμό λέγοντας ότι το μέλλον ενδέχεται να είναι τρομακτικό, τονίζοντας ότι οι οργανώσεις τρομοκρατών θέλουν να λάβουν υπό την κατοχή τους όπλα μαζικής καταστροφής. "Με αυτά τα όπλα έχουν τη δύναμη να μετατρέψουν το μίσος τους σε ολοκαύτωμα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Επίσης, υπογράμμισε ότι τελειώνει η εποχή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο του Πακιστάν, στρατηγό Μουσαράφ, σε μία προσπάθεια να τονώσει την αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία στο Αφγανιστάν. Τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθούν 40 ηγέτες χωρών-μελών. Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν φαίνονται σύμφωνες με την αμερικανική πολιτική. Το Ιράν προειδοποιεί ότι οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν θα επιφέρουν περισσότερη τρομοκρατία. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, δήλωσε στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί προκαλούν τον όλεθρο σε μία από τις πιο φτωχές και ρημαγμένες χώρες του κόσμου.
Νέο προβάδισμα ισχυρίζεται η Βόρεια Συμμαχία
10.11.2001 20:59 (Ωρα Λονδίνου) Η απώλεια του Μαζάρ-ι-Σαρίφ αντανακλά μία μεγάλη ήττα για τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι αποδυναμωμένοι μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των αμερικανικών αεροσκαφών στην πρώτη γραμμή των στρατευμάτων τους. Η Βόρεια Συμμαχία ισχυρίζεται τώρα ότι έχει καταλάβει τον έλεγχο των βόρειων επαρχιών Μπαλκ και Σαμανγκάν, αλλά οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Παράλληλα, η αντιπολιτευτική οργάνωση του Αφγανιστάν υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά της προωθούνται και προς την άλλη κατεύθυνση, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν. Η Βόρεια Συμμαχία υποστηρίζει επίση ότι έχει καταλάβει την πόλη Χαϊρατάν, κοντά στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, και την πόλη Σεμπεργκάν. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι μετά την κατάληψη του Μαζάρ-ι-Σαρίφ οπισθοχώρησαν στο Τανγκί Τασγκουργκάν, 60 χιλιόμετρα νοτιότερα. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βόρειο Αφγανιστάν, Τζον Σίμπσον, δηλώνει ότι οι διοικητές της Βόρειας Συμμαχίας φαίνονται πεπεισμένοι ότι το επόμενο προβάδισμά τους θα είναι η Καμπούλ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η φυλή των Παστούν, που ζει κυρίως γύρω από την Καμπούλ, υποστηρίζει ακόμη τους Ταλιμπάν. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας να σεβασθούν την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Σε κοινό ανακοινωθέν τους - το οποίο προσυπέγραφαν και οι γείτονες χώρες του Αφγανιστάν - η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες απευθύνουν εκκλήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλούν τη Βόρεια Συμμαχία να επιτρέψει την παροχή τροφίμων από τις διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις.
"Οι γυναίκες του Αφγανιστάν θα μπορούν να εργάζονται"
10.11.2001 20:51 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατηγός Ρασίντ Ντοστρούμ δήλωσε την επόμενη ημέρα από την κατάληψη της πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ ότι θα δώσει περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες της πόλης. Οι γυναίκες του Μαζάρ-ι-Σαρίφ θα μπορούν επίσης να παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία και πανεπιστήμια. Σε συνέντευξή του στην περσική υπηρεσία του BBC, ο στρατηγός Ντοστρούμ τόνισε επίσης ότι πρόκειται να θέσει σε επαναλειτουργία τον τηλεοπτικό σταθμό της πόλης, καθώς και τα κέντρα διασκέδασης - τα οποία είχαν κλείσει μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Βόρειας Συμμαχίας, ο οποίος υπήρξε διοικητής του Μαζάρ-ι-Σαρίφ το 1998, συμπλήρωσε ότι θα στήσει ένα εθνικό ραδιοφωνικό δίκτυο στην πόλη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πληροφορίες από το Μαζάρ-ι-Σαρίφ αναφέρουν ότι σήμερα πολλές γυναίκες της πόλης αποφάσισαν να βγάλουν το πέπλο που καλύπτει το πρόσωπό τους.
Επανεκλέγεται ο Χάουαρντ στην Αυστραλία
10.11.2001 20:35 (Ωρα Λονδίνου) Αναμένεται να έχει πλειοψηφία δέκα ή 12 εδρών στο κοινοβουλίο της χώρας. Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Η κυβέρνηση του Τζον Χάουαρντ εφήρμοσε τους τελευταίους μήνες αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, απαγορεύοντας την είσοδο σε εκατοντάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Αυστραλία με πλοία. Τη στάση του φάνηκε να επιβραβεύει η πλειοψηφία των Αυστραλών πολιτών.
Αποχαιρετισμός στον Μαραντόνα
10.11.2001 20:41 (Ωρα Λονδίνου) Πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Πελέ, ο Μπερμούδεζ, ο Καντονά, ο Σούκερ, έχουν συρρεύσει στην πρωτεύουσα της Αργεντινής για να αποχαιρετίσουν τον ηλικίας 41 ετών Μαραντόνα. Για πολλούς υπήρξε ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα αλλά η καριέρα του τερματίστηκε πρόωρα μετά το Παγκόσμιο Κύπελο του 1994 εξαιτίας των ναρκωτικών. Τώρα μένει στην Κούβα όπου ακολουθεί πρόγραμμα αποτοξίνωσης έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Φιντέλ Κάστρο. Μετά το τέλος του αποχαιρετιστήριου αγώνα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής θα αποσύρει από την εθνική ομάδα της χώρας την φανέλα με το νούμερο 10 - το νούμερο του Μαραντόνα - σε ένδειξη τιμής προς τον μεγάλο ποδοσφαιριστή.
Τουλάχιστον 300 νεκροί στην Αλγερία
10.11.2001 19:31 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση της χώρας αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα συνεργεία διάσωσης δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Τα περισσότερα θύματα βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, Αλγέρι. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον 300 άλλα άτομα έχουν τραυματισθεί. Κτίρια κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους και παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες. Η υψηλή στάθμη του νερού έχει μπλοκάρει την κυκλοφορία στους δρόμους, ενώ σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Οι καταιγίδες άρχισαν την Παρασκευή, έπειτα από μία μεγάλη περίοδο ξηρασίας. Πολλά από τα θύματα σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσαν τα σπίτια τους. Ορισμένοι άλλοι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα. Στο Αλγέρι, η κυκλοφορία έχει σταματήσει, καθώς η πόλη είναι γεμάτη ερείπια, πεσμένα δέντρα και πλημμυρισμένους δρόμους. Πολλοί φοβούνται ότι αρκετά παλιά κτίρια ενδέχεται να καταρρεύσουν.
Μαζικές διαδηλώσεις στη Ρώμη
10.11.2001 19:47 (Ωρα Λονδίνου) Το ένα διοργανώθηκε υπέρ των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, ενώ το άλλο εναντίον της αμερικανικής εκστρατείας. Το Forza Italia, κόμμα του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διοργάνωσε συλλαλητήριο για να εκφράσει την έμπρακτη υποστήριξη της χώρας προς τις επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια στιγμή όμως, οργανώσεις κομμουνιστών και αντικαπιταλιστών διοργάνωσαν ένα άλλο φιλειρηνικό συλλαλητήριο εναντίον του πολέμου. Το τελευταίο είχε διοργανωθεί αρκετούς μήνες πριν, σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνάντηση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, τελικά έλαβε το χαρακτήρα φιλειρηνικού συλλαλητηρίου. Η ιταλική αστυνομία έλαβε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Για αυτό το λόγο δεν επετράπη σήμερα η κυκλοφορία αεροπλάνων πάνω από τον εναέριο χώρο της Ρώμης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ιταλικό κοινοβούλιο ψήφισε την πρόταση για την αποστολή 2.700 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.
Ο Μπιν Λάντεν λέει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα
10.11.2001 19:51 (Ωρα Λονδίνου) Τονίζει μάλιστα ότι είναι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσει κατά των Αμερικανών, εάν του επιτεθούν με παρόμοια όπλα. Σύμφωνα με το Σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας Ντον, ο Μπιν Λάντεν έδωσε τη συνέντευξη μέσα από το Αφγανιστάν, την περασμένη Τετάρτη. Ο γνωστός Πακιστανός δημοσιογράφος Χαμίντ Μίρ, που πήρε τη συνέντευξη, είπε στο BBC, ότι και σε προηγούμενη συνέντευξή το 1998 είχε ρωτήσει τον Μπιν Λάντεν για το οπλοστάσιο που διαθέτει, χωρίς να λάβει απάντηση, αλλά αυτή τη φορά ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός. Ο κ. Μιρ λέει ότι ρώτησε και πάλι τον Μπιν Λάντεν για το οπλοστάσιο του και πως αυτός τού απάντησε ότι αντιτίθεται στον όλεθρο, δεν επιθυμεί να σκοτώσει αθώους ανθρώπους, αλλά προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά και χημικά όπλα μόνο ως αποτρεπτικό μέσο για την ασφάλεια του ιδίου και των συνεργατών του. Ο Μπιν Λάντεν τόνισε δε, ότι εάν η Αμερική χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα εναντίον τους, τότε θα υπάρξει ανταπάντηση, είπε στο ΒΒC o δημοσιογράφος Χαμίντ Μιρ. Εν τούτοις, σε άλλη εφημερίδα του Πακιστάν που δημοσίευσε τη συνέντευξη στη γλώσσα Ούρντου δεν γίνεται αναφορά σε πυρηνικά και χημικά όπλα. Ο κ. Μιρ είπε ότι η εφημερίδα θα δημοσιεύσει σύντομα ολόκληρη την συνέντευξη.
Οικονομία ελεύθερης αγοράς και στην Κίνα
10.11.2001 19:21 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται να γίνει μέλος του οργανισμού τον επόμενο μήνα. Η σχετική απόφαση έλαβε την ομόφωνη έγκριση των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κατά τη διάσκεψη στη Ντόχα του Kατάρ. Η τελική έγκριση αναμένεται να προκαλέσει ένα άνοιγμα - χωρίς προηγούμενο - στις αγορές της Κίνας, η οποία ως γνωστόν διαθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνα πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μπορεί να προκαλέσει τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, λόγω του ανταγωνισμού από ξένες εταιρείες. Κατά τη διάσκεψη στο Κατάρ, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσης και η ένταξη της Ταϊβάν στους κόλπους του οργανισμού. Η διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θέτει για άλλη μια φορά το θέμα της περαιτέρω απελευθέρωσης του εμπορίου. Οι αναπτυσσόμενες χώρες ας σημειωθεί εκφράζουν τις διαφωνίες τους με τις κινήσεις των ανεπτυγμένων χωρών. Θέμα αντιδικιών φαίνεται να προκαλούν οι επιχορηγήσεις των αγροτών στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ οι αναπτυσσόμενες ζητούν να μάθουν την πατέντα των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του HIV και του Aids.
Προειδοποιήσεις Μπους για ολοκαύτωμα
10.11.2001 18:12 (Ωρα Λονδίνου) Παράλληλα, τόνισε ότι όσοι υποστηρίζουν οργανώσεις τρομοκρατών θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της συνέλευσης, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις. "Ηρθε η στιγμή για δράση", σημείωσε ο πρόεδρος Μπους, τονίζοντας ότι η απλή καταδίκη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου δεν είναι πλέον αρκετή. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις αντλούν τα κονδύλιά τους από ορισμένες κυβερνήσεις. Παράλληλα, κάποιες χώρες φαίνεται να αδιαφορούν για τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων εντός του εδάφους τους, ενώ από την άλλη πρεσβεύουν ότι υιοθετούν τις αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος Μπους σήμανε συναγερμό λέγοντας ότι το μέλλον ενδέχεται να είναι τρομακτικό, τονίζοντας ότι οι οργανώσεις τρομοκρατών θέλουν να λάβουν υπό την κατοχή τους όπλα μαζικής καταστροφής. "Με αυτά τα όπλα έχουν τη δύναμη να μετατρέψουν το μίσος τους σε ολοκαύτωμα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Επίσης, υπογράμμισε ότι τελειώνει η εποχή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο του Πακιστάν, στρατηγό Μουσαράφ, σε μία προσπάθεια να τονώσει την αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία στο Αφγανιστάν. Τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθούν 40 ηγέτες χωρών-μελών.
Νέο προβάδισμα ισχυρίζεται η Βόρεια Συμμαχία
10.11.2001 18:12 (Ωρα Λονδίνου) Η απώλεια του Μαζάρ-ι-Σαρίφ αντανακλά μία μεγάλη ήττα για τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι αποδυναμωμένοι μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των αμερικανικών αεροσκαφών στην πρώτη γραμμή των στρατευμάτων τους. Η Βόρεια Συμμαχία ισχυρίζεται τώρα ότι έχει καταλάβει τον έλεγχο των βόρειων επαρχιών Μπαλκ και Σαμανγκάν, αλλά οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Παράλληλα, η αντιπολιτευτική οργάνωση του Αφγανιστάν υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά της προωθούνται και προς την άλλη κατεύθυνση, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν. Η Βόρεια Συμμαχία υποστηρίζει επίση ότι έχει καταλάβει την πόλη Χαϊρατάν, κοντά στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, και την πόλη Σεμπεργκάν. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι μετά την κατάληψη του Μαζάρ-ι-Σαρίφ οπισθοχώρησαν στο Τανγκί Τασγκουργκάν, 60 χιλιόμετρα νοτιότερα. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βόρειο Αφγανιστάν, Τζον Σίμπσον, δηλώνει ότι οι διοικητές της Βόρειας Συμμαχίας φαίνονται πεπεισμένοι ότι το επόμενο προβάδισμά τους θα είναι η Καμπούλ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η φυλή των Παστούν, που ζει κυρίως γύρω από την Καμπούλ, υποστηρίζει ακόμη τους Ταλιμπάν. Στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ επικρατεί σχετική ηρεμία, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής. Ορισμένες γυναίκες εκμεταλλεύθηκαν την κατάληψη της πόλης για να βγάλουν το πέπλο που καλύπτει τα πρόσωπά τους, ενώ ουρές συγκεντρώνονται έξω από τα κουρεία από άνδρες που θέλουν να ξυρίσουν το μούσι τους.
Ο Μπιν Λάντεν λέει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα
10.11.2001 18:15 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το Σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας Ντον, ο Μπιν Λάντεν έδωσε τη συνέντευξη μέσα από το Αφγανιστάν, την περασμένη Τετάρτη. Ο γνωστός Πακιστανός δημοσιογράφος Χαμίντ Μίρ, που πήρε τη συνέντευξη, είπε στο BBC, ότι και σε προηγούμενη συνέντευξή το 1998 είχε ρωτήσει τον Μπιν Λάντεν για το οπλοστάσιο που διαθέτει, χωρίς να λάβει απάντηση, αλλά αυτή τη φορά ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός. Ο κ. Μιρ λέει ότι ρώτησε και πάλι τον Μπιν Λάντεν για το οπλοστάσιο του και πως αυτός τού απάντησε ότι αντιτίθεται στον όλεθρο, δεν επιθυμεί να σκοτώσει αθώους ανθρώπους, αλλά προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά και χημικά όπλα μόνο ως αποτρεπτικό μέσο για την ασφάλεια του ιδίου και των συνεργατών του. Ο Μπιν Λάντεν τόνισε δε, ότι εάν η Αμερική χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα εναντίον τους, τότε θα υπάρξει ανταπάντηση, είπε στο ΒΒC o δημοσιογράφος Χαμίντ Μιρ. Εν τούτοις, σε άλλη εφημερίδα του Πακιστάν που δημοσίευσε τη συνέντευξη στη γλώσσα Ούρντου δεν γίνεται αναφορά σε πυρηνικά και χημικά όπλα. Ο κ. Μιρ είπε ότι η εφημερίδα θα δημοσιεύσει σύντομα ολόκληρη την συνέντευξη.
Προειδοποιήσεις Μπους για ολοκαύτωμα
10.11.2001 16:49 (Ωρα Λονδίνου) Παράλληλα, τόνισε ότι όσοι υποστηρίζουν οργανώσεις τρομοκρατών θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της συνέλευσης, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις. "Ηρθε η στιγμή για δράση", σημείωσε ο πρόεδρος Μπους, τονίζοντας ότι η απλή καταδίκη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου δεν είναι πλέον αρκετή. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις αντλούν τα κονδύλιά τους από ορισμένες κυβερνήσεις. Παράλληλα, κάποιες χώρες φαίνεται να αδιαφορούν για τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων εντός του εδάφους τους, ενώ από την άλλη πρεσβεύουν ότι υιοθετούν τις αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος Μπους σήμανε συναγερμό λέγοντας ότι ο κόσμος ενδέχεται να αντιμετωπίζει ένα τρομακτικό μέλλον και ότι οι οργανώσεις τρομοκρατών θέλουν να λάβουν υπό την κατοχή τους όπλα μαζικής καταστροφής. "Με αυτά τα όπλα έχουν τη δύναμη να μετατρέψουν το μίσος τους σε ολοκαύτωμα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Επίσης, υπογράμμισε ότι τελειώνει η εποχή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο του Πακιστάν, στρατηγό Μουσαράφ, σε μία προσπάθεια να τονώσει την αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία στο Αφγανιστάν. Τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθούν 40 ηγέτες χωρών-μελών.
Η Βόρεια Συμμαχία ελέγχει το Μαζάρ-ι-Σαρίφ
10.11.2001 13:46 (Ωρα Λονδίνου) Στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας περιπολούν στους δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση είναι ήρεμη, ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους και αρκετά μαγαζιά είναι ανοιχτά. Η απώλεια της Μαζαρ ι Σαριφ αποτελεί σημαντικό στρατιωτικό πλήγμα για τους Ταλεμπάν. Όπως εξηγούσε την Πέμπτη στο Πεντάγωνο ο στρατηγός Τόμμυ Φρανκς, η πόλη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, θα μπορούσε να αποτελέσει 'γέφυρα επίθεσης' και προς το κεντρικό Αφγανιστάν. Η Μαζάρ-ι-Σαρίφ θεωρείται επίσης κομβικό σημείο για τον ανεφοδιασμό, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη δράση της Βόρειας Συμμαχίας εάν καταληφθεί. Εξ άλλυ, ηγέτες της Βόρειας Συμμαχίας που μάχονται τους Ταλεμπάν σε άλλο μέτωπο βορείως της αφγανικής πρωτεύουσας λένε ότι προετοιμάζονται να προελάσουν προς την Καμπούλ.
Ο μπιν Λάντεν λέει ότι διαθέτει πυρηνικά και χημικά όπλα
10.11.2001 13:50 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το Σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας Ντον, ο μπιν Λάντεν έδωσε τη συνέντευξη μέσα από το Αφγανιστάν, την περασμένη Τετάρτη. Ο γνωστός Πακιστανός δημοσιογράφος Χαμίντ Μίρ, που πήρε τη συνέντευξη, είπε στο BBC, ότι και σε προηγούμενη συνέντευξή το 1998 είχε ρωτήσει τον μπιν Λάντεν για το οπλοστάσιο που διαθέτει, χωρίς να λάβει απάντηση, αλλά αυτή τη φορά ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός: Ο κ. Μιρ λέει ότι ρώτησε και πάλι τον μπιν Λάντεν για το οπλοστάσιο του, και αυτός τού απάντησε ότι αντιτίθεται στον όλεθρο, δεν επιθυμεί να σκοτώσει αθώους ανθρώπους, αλλά προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά και χημικά όπλα μόνο ως αποτρεπτικό μέσο για την ασφάλεια του ιδίου και των συνεργατών του. Ο μπιν Λάντεν τόνισε δε, ότι εάν η Αμερική χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα εναντίον τους, τότε θα υπάρξει ανταπάντηση, είπε στο ΒΒC o δημοσιογράφος Χαμίντ Μιρ. Εν τούτοις σε άλλη εφημερίδα του Πακιστάν που δημοσίευσε τη συνέντευξη στη γλώσσα Ούρντου δεν γίνεται αναφορά σε πυρηνικά και χημικά όπλα. Ο κ. Μιρ είπε ότι η εφημερίδα θα δημοσιεύσει σύντομα ολόκληρη την συνέντευξη.
Συμβιβαστική συμφωνία για το περιβάλλον
10.11.2001 13:57 (Ωρα Λονδίνου) Η σύνοδος κάλεσε τις ΗΠΑ -τη χώρα που εκλύει τους περισσότερους ρύπους παγκοσμίως- να συνυπογράψουν τη συμφωνία. Το Πρωτόκολλο του Κιότο που υπογράφηκε στην ιαπωνική πόλη το 1997, προβλέπει τη μείωση - από όλες τις χώρες του κόσμου - των εκπομπών δηλητηριωδών αερίων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μονοξείδιο του θείου. Τα αέρια αυτά θεωρείται ότι συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η τελική συμβιβαστική απόφαση που ελήφθη στο Μαρόκο προβλέπει περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου κατά 5% ως το έτος 2012, σε πρώτη φάση.
Επανεκλέγεται ο Χάουαρντ στην Αυστραλία
10.11.2001 14:03 (Ωρα Λονδίνου) Αναμένεται να έχει πλειοψηφία δέκα ή 12 εδρών στο κοινοβουλίο της χώρας. Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Η κυβέρνηση του Τζον Χάουαρντ εφάρμοσε τους τελευταίους μήνες αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, απαγορεύοντας την είσοδο σε εκατοντάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Αυστραλία με πλοία, και τη στάση αυτή επικρότησε όπως φάνηκε η πλειοψηφία των Αυστραλών πολιτών.
Σύνοδος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στο Κατάρ
10.11.2001 13:52 (Ωρα Λονδίνου) Οι συμμετέχοντες, υπουργοί και αξιωματούχοι από 142 χώρες, επιθυμούν να χαλαρώσουν τα μέτρα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας που ειδικά σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα σημαντικής ύφεσης. Η σύνοδος αναμένεται να εγκρίνει την ένταξη της Κίνας στον Οργανισμό μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν 15 χρόνια. Την Κυραικάη αναμένεται να εγκριθεί και η ένταξη της Ταϊβάν. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Σεϊχης του Κατάρ είπε ότι η ενδεχόμενη επιτυχία του συνεδρίου θα δώσει στην παγκόσμια οικονομία την ώθηση που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή. Στα ακανθώδη ζητήματα της συνόδου περιλαμβάνονται το επίπεδο των επιχορηγήσεων για τους αγρότες των πλουσιότερων χωρών, και μέχρι ποιου σημείου μπορούν οι φτωχότερες χώρες να παρακάμπτουν τα κατοχυρωμένα δικαιόματα των φαρμακοβιομηχανιών στην προσπάθειά τους να παραγάγουν φθηνότερα φάρμακα. Η σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών, ότι μπορεί και πάλι να επαναληφθούν οι μαζικές αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις που είχαν επισκιάσει τις διασκέψεις στο Σιάτλ, την Πράγα και τη Γένοβα. Αλλά εξαιτίας των αυστηρότατων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση του Κατάρ, αυτή τη φορά δεν αναμένεται να αφιχθούν στη Ντόχα οι χιλιάδες αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης, που διαδήλωσαν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ανταποκριτές λένε ότι οι διοργανωτές της συνόδου δεν χορήγησαν βίζα εισόδου στη χώρα σε άτομα που δεν έχουν άμεση σχέση με τις εργασίες της συνόδου. Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας οδήγησαν πολλους πολέμιους της παγκοσμιοποιήσης να πραγματοποιήσουν αντι-σύνοδο στην Βηρυττό. Πάντως παρόλα τα μέτρα, το πλοίο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρίνπις, που συμμετείχε σε ανάλογες εκδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, κατόρθωσε να καταπλεύσει χθές στη Ντόχα.
Καταδίκη τεσσάρων νεαρών στη Βραζιλία
10.11.2001 14:08 (Ωρα Λονδίνου) Οι νεαροί που προέρχονται από γνωστές και εύπορες οικογένεις της Βραζιλίας ειπαν ότι επρόκειτο για "αστείο" που είχε τραγική έκβαση. Αλλά το δικαστήριο χαρακτήρισε την πράξη τους στυγνό και άσκοπο φόνο ενός ανυπεράσπιστου ανθρώπου. Την απόφαση χαιρέτισαν οργανώσεις των Ινδιάνων που λένε ότι η υπόθεση είναι ενδεικτική των προβλημάτων ρατσισμού στην κοινωνία της Βραζιλίας.
Αποχαιρετισμός στον Μαραντόνα
10.11.2001 14:21 (Ωρα Λονδίνου) Πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Πελέ, ο Μπερμούδεζ, ο Καντονά, ο Σούκερ, έχουν συρρεύσει στην πρωτεύουσα της Αργεντινής για να αποχαιρετισουν τον ηλικίας 41 ετών Μαραντόνα. Για πολλούς υπήρξε ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα αλλά η καριέρα του τερματίστηκε πρόωρα μετά το Παγκόσμιο Κύπελο του 1994 εξ αιτίας των ναρκωτικών. Τώρα μένει στην Κούβα όπου ακολουθεί πρόγραμμα αποτοξίνωσης έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Φιντέλ Κάστρο. Μετά το τέλος του αποχαιρετιστήριου αγώνα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινλης θα αποσύρει από την εθνική ομάδα της χώρας την φανέλλα με το νούμερο 10 -το νούμερο του Μαραντόνα- σε ένδειξη τιμής προς τον μεγάλο ποδοσφαιριστή.
Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
10.11.2001 0:04 (Ωρα Λονδίνου) Εντωμεταξύ, το FBI έδωσε στη δημοσιότητα μια ψυχολογική περιγραφή του ατόμου, το οποίο οι αρχές θεωρούν ότι ήταν υπεύθυνο για την απστολή τουλάχιστον τριών επιστολών με σπορίδια άνθρακα έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την περιγραφή, ο δράστης είναι ενήλικος που έχει τη δυνατότητα να οργανώνει με λεπτομέρεια τις εγκληματικές τους πράξεις, δεν διαθέτει όμως το θάρρος και τις ικανότητες να προχωρήσει σε πράξεις που θα το φέρουν αντιμέτωπο με άλλους ανθρώπους. Η έρευνα δεν αναφέρει άλλα στοιχεία του πιθανού δράστη, όπως για παράδειγμα την εθνικότητα, ούτε δίνει πληροφορίες για το αν το FBI έχει καταλήξει σε κάποιους βασικούς υπόπτους.
Απάντηση Κληρίδη σε Ντενκτάς
10.11.2001 0:03 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κυρήνεια ο κ. Ντενκτάς είπε ότι έχει έρθει η ώρα οι δύο πλευρές στο Κυπριακό να έχουν απευθείας επαφές, "χωρίς τη συμμετοχή τρίτων, χωρίς προυποθέσεις και με ανοικτή ατζέντα θεμάτων", όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ανταποκριτές λένε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί σημαντική αλλαγή στη στάση του κ. Ντενκτάς, που μέχρι χθές αρνείτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Κληρίδη, εάν προηγουμένως δεν αναγνωριζόταν η αυτοποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο Πάρης Ποταμίτης,ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στην Κύπρο, μεταδίδει ότι ο κ. Κληρίδης απάντησε ήδη στην επιστολή Ντεντκτάς, με τον ίδιο άτυπο και φιλικό τρόπο, λέγοντας ότι ευχαρίστως θα τον συναντήσει εφόσον ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επιστρέψει στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.
Αφγανιστάν: Η Βόρεια Συμμαχία κατέλαβε το Μαζάρ-Ι-Σαρίφ
10.11.2001 8:25 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατιωτικός ηγέτης της Βόρειας Συμμαχίας, στρατηγός Ντόστουμ, είπε στο BBC ότι οι δυνάμεις του έχουν υπό πλέον υπό τον έλεγχό τους την πόλη, μετά από σφοδρότατες συγκρούσεις τεσσάρων ημέρων, και αφού σκότωσαν πολλούς στρατιώτες των Ταλεμπάν. Οι Ταλεμπάν είπαν εξ άλλου ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας εισέρχονται και στην πόλη Χαϊρατάν, κοντά στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν. "Οι μαχητές της Ισλαμικού καθεστώτος αναγκάσθηκαν σε τακτική υποχώρηση, μετά από το συνεχή βομβαρδισμό των θέσεών τους από τα αμερικανικά αεροσκάφη" μετέδωσε το πρακτορείο Μπαχτάρ των Ταλεμπάν. Και καθώς η Βόρεια Συμμαχία δηλώνει ότι δυνάμεις της προελαύνουν τώρα προς το νότιο Αφγανιστάν, αμερικανοί αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επιβεβαίωναν ότι στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας βρίσκονται μέσα στην πόλη και ότι οι Ταλεμπάν υποχωρούν προς το Νότο. Πάντως το αμερικανικό Πεντάγωνο ακολουθώντας την πάγια τακτική του, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει επισήμως ότι η πόλη έχει καταληφθεί από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, και λέει ότι οι πρώτες ενδείξεις που έχει από το μέτωπο είναι "ενθαρρυντικές". Σύμφωνα με τους ανταποκριτές το Μαζάρ-Ι-Σαρίφ μπορεί να αποτελέσει - μαζί με το γειτονικό αεροδρόμιο - βάση για την Βόρεια Συμμαχία και προγεφύρωμα για την αμερικανική εκστρατεία. Εξάλλου, ηγέτες της Βόρειας Συμμαχίας που μάχονται τους Ταλεμπάν σε άλλο μέτωπο βορείως της αφγανικής πρωτεύουσας, λένε ότι προετοιμάζονται να προελάσουν προς την Καμπούλ, ενώ πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατέλαβαν και την επαρχία Σαμαργκάν, στα σύνορα με το Τατζικιστάν.
Ο Μπιν Λάντεν λέει ότι διαθέτει πυρηνικά και χημικά όπλα
10.11.2001 9:19 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το Σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας Dawn, ο Μπιν Λάντεν έδωσε τη συνέντευξη μέσα από το Αφγανιστάν, την περασμένη Τετάρτη. Ο γνωστός Πακιστανός δημοσιογράφος Χαμίντ Μίρ, που πήρε τη συνέντευξη, είπε στο BBC, ότι και σε προηγούμενη συνέντευξή το 1998 είχε ρωτήσει τον Μπιν Λάντεν για το οπλοστάσιο που διαθέτει, χωρίς να λάβει απάντηση, αλλά αυτή τη φορά ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός: Ο κ. Μιρ λέει ότι ρώτησε και πάλι τον Μπιν Λάντεν για το οπλοστάσιο του, και αυτός τού απάντησε ότι αντιτίθεται στον όλεθρο, δεν επιθυμεί να σκοτώσει αθώους ανθρώπους, αλλά προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά και χημικά όπλα μόνο ως αποτρεπτικό μέσο για την ασφάλεια του ιδίου και των συνεργατών του. Ο Μπιν Λάντεν τόνισε δε, ότι εάν η Αμερική χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα εναντίον τους, τότε θα υπάρξει ανταπάντηση.
FBI: Αμερικανός πρέπει να είναι ο δράστης των επιθέσεων άνθρακα
10.11.2001 8:48 (Ωρα Λονδίνου) Οι αρχές παραδέχονται ότι δεν έχουν καταφέρει να εξιχνιάσουν την υπόθεση και έδωσαν στη δημοσιότητα το πιθανό ψυχολογικό προφίλ του δράστη μήπως και κάποιος γνωστός του, τον αναγνωρίσει. Οι αρχές δεν έχουν βέβαια αποκλείσει το ενδεχόμενο οι επιθέσεις να έχουν γίνει από οργάνωση του εξωτερικού, αλλά μετά από ψυχολογικό προφίλ που σχημάτισε για το δράστη των επιθέσεων άνθρακα, το FBI πιστεύει ότι πρόκειται για ενήλικο άνδρα που διαθέτει επιστημονικό υπόβαθρο, πρόσβαση σε μικροβιολογικό εργαστήριο, και πλήρη επίγνωση της εγκληματικής συμπεριφοράς του. Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν ίχνη άνθρακα σε τέσσερα ακόμη ταχυδρομικά γραφεία στην πολιτεία Νιού Τζέρσευ.
Προσπάθεια Πάουελ να συναντηθεί με Αραφάτ
10.11.2001 8:57 (Ωρα Λονδίνου) Προηγουμένως αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου Μπους με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ο κ. Πάουελ είπε ότι επιθυμεί να δώσει έναυσμα στην ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό, την ίδια στιγμή όμως Άραβες πολιτικοί επικρίνουν τις ΗΠΑ για την στάση τους απέναντι στους Παλαιστινίους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Σαούντ Αλ Φαϊζάλ είπε ότι η απροθυμία της Ουάσινγκτον να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή, θα τρέλαινε ακόμα και ένα λογικό άνθρωπο. Στο μεταξύ ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Τάιμς, είπε ότι ο Αραβικός κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος να προσφέρει μια συλλογική εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ, ως αντάλλαγμα για τη σύσταση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ που επισκέφθηκε τη Βρετανία, είπε ότι την ευθύνη για την επίλυση του Μεσανατολικού φέρουν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
Συμβιβαστική συμφωνία για το περιβάλλον
10.11.2001 9:16 (Ωρα Λονδίνου) Η συνθήκη αυτή που υπογράφηκε στην ιαπωνική πόλη το 1997, προβλέπει τη μείωση - από όλες τις χώρες του κόσμου - των εκπομπών δηλητηριωδών αερίων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μονοξείδιο του θείου. Τα αέρια αυτά θεωρείται ότι συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες του συμβιβασμού, που επετεύχθη μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες χώρες επέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή στη διατύπωση επιφυλάξεων, προσπαθώντας να πετύχουν εξαιρέσεις από τη γενική αρχή της μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων.
ΗΠΑ: Kριτική στο δικαίωμα παρακολούθηση συνομιλιών
10.11.2001 9:09 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με αμερικανό δικηγόρο που ειδικεύεται σε υποθέσεις παραβίασης των ατομικών ελευθεριών ο νέος αυτός κανόνας αποτελεί τρομακτικό προηγούμενο, ενώ ο πρόεδρος του Αμερικανικής Ομοσπονδίας Δικηγορικών Συλλόγων φέρεται να δηλώνει ότι ο κανόνας παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που οι αρχές έχουν υποψίες ότι οι συνομιλίες υπόπτων με τους συνηγόρους τους χρησιμοποιούνται για την προώθηση τρομοκρατικών ενεργειών.
Παραμένουμε ισχυροί παρά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, λέει η Αλ Κάϊντα
10.11.2001 8:40 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αιγύπτιος γιατρός Αϋμάν Ελ Ζαβαχρί εμφανίζεται στο μήνυμα λέγοντας ότι οι βομβαρδισμοί δεν κατάφεραν να καταστρέψουν ούτε την οργάνωση Αλ Κάϊντα ούτε και το καθεστώς των Ταλεμπάν. "Το μόνο που κατάφεραν οι επιδρομές είναι ο θάνατος 1.600 αμάχων" λέει ο Ελ Ζαβαχρί, που στη συνέχεια χαρακτηρίζει το Παλαιστινιακό ως κυρίαρχο ζήτημα της αντιπαράθεσης Ηνωμένων Πολιτειών και Μουσουλμανικού κόσμου. Συγκεκριμένα λέει ότι τα "εγκλήματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που συνεχίζονται εδώ και πενήντα χρόνια στην Παλαιστίνη, είναι το πρωταρχικό έναυσμα για τον ιερό πόλεμο" που έχει κηρύξει η Άλ-Κάϊντα.
Ποιός είναι ο εκπορθητής της Μαζάρ-Ι-Σαρίφ
10.11.2001 8:20 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατηγός Ντόστουμ άρχισε τότε να υποστηρίζει την κυβέρνηση του τότε προέδρου Νατζιμπουλάχ κατά των Μουτζαχεντίν οι οποίοι αγωνίζονταν για ν' απαλλαγεί η χώρα από τη σοβιετική κυριαρχία. Τιμήθηκε μάλιστα με παράσημο για τις υπηρεσίες που προσέφερε. Αλλά στις αρχές του 1992, όταν φάνηκε πως το καθεστώς του Νατζιμπουλάχ δεν μπορούσε πλέον να επιβιώσει, ο Ντόσταμ άλλαξε στρατόπεδο κι άρχισε να υποστηρίζει τους Μουτζαχεντίν. Υπηρέτησε έτσι για λίγο στην κυβέρνηση των Μουτζαχεντίν του Μπορναχουντίν Ραμπανί, αλλά δεν άργησε να αλλάξει και πάλι στρατόπεδο - συνάπτοντας μάλιστα συμμαχία και με τις δυνάμεις των ισλαμιστών του Γκιουλμπεντίν Χεκματιάρ. Αποτραβήχτηκε όμως, στο Βόρειο Αφγανιστάν, όπου ως Ουζμπέκος διέθετε μεγάλη πολιτική δύναμη. Το 1997, σε ηλικία 43 ετών, είχε υπό τον έλεγχό του ένα είδος κρατιδίου στο Βόρειο Αφγανιστάν. Μπορεί η υπόλοιπη χώρα να είχε γεμίσει ερείπια, το προπύργιό του όμως, η πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ, ήκμαζε. Ο στρατηγός Ντόστουμ πλούτισε από τους φόρους που επέβαλε στο εμπόριο με τις νέες ανεξάρτητες δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Έθεσε σε λειτουργία, μάλιστα, και τη δική του αεροπορική εταιρεία, την Balkh Air, που πραγματοποιούσε πτήσεις στην Κεντρική Ασία και στον Κόλπο. Οι οπαδοί του τον έλεγαν "Πασά", ενώ ένας διπλωμάτης λέει πως ο ίδιος ο Ντόστουμ έβλεπε τον εαυτό του ως νέο Ταμερλάνο, τον Ουζμπέκο που κατάκτησε το Αφγανιστάν τον 14ο αιώνα μΧ κι άρχισε μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τη Βαγδάτη ώς τα δυτικά σύνορα της Κίνας. Αλλά το 1998 τον ανάγκασαν οι Ταλεμπάν να εγκαταλείψει το Μαζάρ-Ι-Σαρίφ και να ζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία. Ξαναγύρισε όμως πριν από λίγους μήνες στο Αφγανιστάν και είναι, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ένας απ' αυτούς που θα διεκδικήσουν την εξουσία μετά την πτώση των Ταλεμπάν.
|