Compact version |
|
Monday, 23 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-10-30
Μαχητές της Αφγανικής αντιπολίτευσης σε όρυγμα του βορείου μετώπου 31.10.2001 2:14 (Ωρα Λονδίνου) Για πρώτη φορά οι Ταλιμπάν επέτρεψαν σε ξένους δημοσιογράφους να επισκεφθούν το Κανταχάρ για να διαπιστώσουν τις συνέπειες των βομβαρδισμών. Ανταποκριτής του BBC που ήταν με την ομάδα των ξένων δημοσιογράφων μεταδίδει ότι η πόλη δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και ότι οι κάτοικοι είπαν πως οι συνθήκες είναι άθλιες, φοβερή ζέστη στη διάρκεια της μέρας, κρύο την νύχτα και δεν υπάρχουν τρόφιμα. Νωρίτερα η Κανταχάρ είχε γίνει στόχος των αμερικανικών αεροπλάνων καθώς συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στόχων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον μία βόμβα έπεσε χθες στα περίχωρα της αφγανικής πρωτεύουσας, Καμπούλ, ενώ επιθέσεις δέχθηκαν τη νύχτα και κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι γραμμές του μετώπου των Ταλεμπάν και της Βόρειας Συμμαχίας, κοντά στην Καμπούλ. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, βομβαρδίστηκαν επίσης θέσεις των Ταλεμπάν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν. Όπως μεταδίδει ένας από τους ανταποκριτές του BBC στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί προσπαθούν να πλήττουν εμφανώς στρατιωτικούς στόχους παρά περιοχές όπου μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή αμάχων. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δήλωσε πως η εκστρατεία συνεχίζεται κανονικά και πως δεν έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, όπως είχαν μεταδώσει πολλοί ανταποκριτές. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν οι αμερικανικές χερσαίες ειδικές δυνάμεις μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να θέσουν σε λειτουργία βάση στο εσωτερικό του Αφγανιστάν. Μάλιστα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως τα αμερικανικά αεροπλάνα άρχισαν να ρίχνουν πολεμοφόδια στις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας της αντιπολίτευσης. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους θα ήθελαν οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας να αυξήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των Ταλεμπάν. Αλλά οι ηγέτες της Βόρειας Συμμαχίας δήλωσαν πως περιμένουν πρώτα να εντείνουν τις δικές τους επιχειρήσεις οι Αμερικανοί.
Nέα κρούσματα άνθρακα σε Ουάσινγκτον και Βιρτζίνια
31.10.2001 2:05 (Ωρα Λονδίνου) Nέα κρούσματα άνθρακα εντοπίσθηκαν στις ΗΠΑ. Ανώτερο στέλεχος των αμερικανικών ταχυδρομείων ανακοίνωσε ότι ίχνη του βακτηριδίου βρέθηκαν σε δύο ταχυδρομικές εγκαταστάσεις στην Ουάσινγκτον και στη γειτονική Βιρτζίνια. Και οι δύο αυτές εγκαταστάσεις παραμένουν τώρα κλειστές. Τη Δευτέρα ίχνη άνθρακα βρέθηκαν στο κέντρο διανομής αλληλογραφίας σε διάφορα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι αρχές δεν είναι ακόμη βέβαιες αν οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν άμεσους στόχους ή αν οι σπόροι του άνθρακα εξαπλώνονται μέσω μολυσμένων γραμμάτων. Μέχρι στιγμής στις Ηνωμένες Πολιτείες 3 άτομα έχουν πεθάνει από άνθρακα-ενα στη Φλόριντα και δύο στην Ουάσινγκτον, ενώ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας μιας νοσοκομειακής υπαλλήλου στη Νέα Υόρκη η οποία προσεβλήθη, όπως έδειξαν οι εξετάσεις, από πνευμονικό άνθρακα, τη σοβαρότερη μορφή της νόσου. H ηλικίας 61 ετών γυναίκα εργαζόταν σε γραφείο κοντά στο κέντρο διανομής αλληλογραφίας νοσοκομείου του Μανχάταν.
Στη Συρία ο Μπλερ
31.10.2001 0:10 (Ωρα Λονδίνου) Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ βρίσκεται στη Συρία για να πραγματοποιήσει συνομίλιες με τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Ασάντ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Νωρίτερα την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, με ομιλία του στην Ουαλία - να ανανεώσει την υποστήριξη των συμπατριωτών του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Ο κ. Μπλερ ζήτησε από τους Βρετανούς να μην ξεχάσουν το λόγο των επιχειρήσεων αυτών και το πώς ένιωσαν όταν είδαν τα δύο αεροπλάνα να χτυπούν τους δίδυμους ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη. Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η εκστρατεία στο Αφγανιστάν έχει μπεί σε μιά κρίσιμη καμπή καθώς η κοινή γνώμη ζητάει άμεσα αποτελέσματα. Μιλώντας στo τοπικό κοινοβούλιο της Ουαλίας ο κ. Μπλέρ είπε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχειρήσης είναι σαφείς: να οδηγηθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ενώπιον της δικαιοσύνης, να καταστραφεί το δίκτυο της οργάνωσης "Αλ Κάϊντα" και να απομακρυνθούν οι Ταλεμπάν από την εξουσία. Η ομιλία του Τόνι Μπλερ έγινε ενώ υπάρχουν επικρίσεις για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian, το τελευταίο δεκαπενθήμερο το ποσοστό των Βρετανών που υποστηρίζουν τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν έπεσε από το 74 % στο 62 %. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Ρόμπιν Κουκ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ως μια ελάχιστη αύξηση όσων διαφωνούν. Εν τω μεταξύ πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει ο ισχυρισμός ισλαμικής οργάνωσης της Βρετανίας ότι Βρετανοί μουσουλμάνοι πολεμούν στο πλευρό των Ταλεμπάν και ότι μάλιστα τέσσερεις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο των μαχών. Ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, προειδοποίησε ότι όσοι Βρετανοί πολεμούν με τους Ταλεμπάν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις όταν επιστρέψουν, ακόμα και για προδοσία. Η οργάνωση Αλ-Μουχατζιρούν απάντησε με απειλή πολέμου μέσα στη Βρετανία σε περίπτωση δίωξης των μελών της.
"Οι Ταλεμπάν θα προστατεύσουν τις ανθρωπιστικές αποστολές" 31.10.2001 2:20 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ρουούντ Λούμπερς, είπε ότι πήρε διαβαβαιώσεις από τους Ταλεμπάν ότι θα προστατεύσουν τις ανθρωπιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν. Ο κ. Λούμπερτς έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον πρέσβυ των Ταλεμπάν στο Πακιστάν Αμπντούλ Σαλάμ Ζαιφ. Τη Δευτέρα ο κ. Λούμπερτς απηύθυνε επίσης έκκληση στις ΗΠΑ και στη Βρετανία να μην αφήσουν τους Αφγανούς αμάχους να πέφτουν θύματα των επιθέσεων που εξαπολύουν κατά του Αφγανιστάν. O κ. Λούμπερς, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ, ζήτησε από το Πακιστάν ν'ανοίξει τα σύνορά του στους Αφγανούς πρόσφυγες που χρειάζονται όντως ανθρωπιστική βοήθεια. Eκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας είπε στο BBC ότι αν και ο στρατηγός Μουσαράφ έκανε σαφές ότι τα τα σύνορα της χώρας του με το Αφγανιστάν θα παραμείνουν κλειστά, συνεχίζονται οι συνομιλίες για να καταστεί δυνατή η είσοδος ορισμένες γυναίκες, παιδιά και ηλίκιωμένους.
Στις 12 Φεβρουαρίου η πρώτη δίκη Μιλόσεβιτς
31.10.2001 2:20 (Ωρα Λονδίνου) Το Δικαστήριο ανακοίνωσε επίσης ότι ένα άλλο κατηγορητήριο που σχετίζεται με εγκλήματα πολέμου στη Κροατία δεν θα είναι είναι έτοιμο για τέσσερεις ακόμα μήνες. Η εισαγγελική αρχή είπε ότι θα καλέσει περισσότερους από 270 μάρτυρες για να καταθέσουν, και ότι θα παρουσιάσει εκατοντάδες αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και 160 βίντεο. Η ανταποκρίτρια του BBC στη Χάγη, μεταδίδει ότι η δίκη αυτή μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ο κύριος Μιλόσεβιτς εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου και σήμερα είπε ότι πρόκειται για ένα ακόμη εξάρτημα του μηχανισμού που - όπως είπε - πραγματοποιεί εγκλήματα κατά της χώρας του. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί επίσης να αρνείται τον διορισμό δικηγόρων υπεράσπισης.
ΗΠΑ: Απειλείται η οικονομική ασφάλεια 31.10.2001 2:15 (Ωρα Λονδίνου) Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτάμισι ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς οι αυξανόμενες απολύσεις, ιδίως μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, απειλούν την αίσθηση οικονομικής ασφάλειας των Αμερικανών πολιτών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στις 85,5 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 1994, από 97 το Σεπτέμβριο. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι πολίτες στις ΗΠΑ έχουν συμπληρώσει σχεδόν δύο μήνες υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα αντίθετα επηρεάζουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά. Εκτιμάται επίσης ότι οι αυξανόμενες απολύσεις πιθανώς θα περιορίσουν τις δαπάνες των καταναλωτών, καθώς πλησιάζει η περίοδος των χριστουγεννιάτικων διακοπών. «Οι καταναλωτές έχουν λυγίσει» δήλωσε στο Bloomberg πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων ο οικονομολόγος της Greenwich Capital Markets, Στίβεν Στάνλεϊ. «Αγοράζουν τα πράγματα που χρειάζονται. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να προσδοκούμε μια καλή περίοδο για την κατανάλωση τους επόμενους μήνες». Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην οικονομία έχει μεγάλη σημασία, καθώς καθορίζει την πορεία των δαπανών, οι οποίες πυροδοτούν τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας. Εάν οι καταναλωτές σταματήσουν τις δαπάνες, αυτό θα εξασθένιζε περισσότερο την οικονομία, σημειώνουν οι αναλυτές. Καθώς ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έκανε σαφές ότι οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν θα συνεχιστούν και ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ προειδοποίησε για επικείμενα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, η ψυχολογία των πολιτών σχετικά με την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας, της εργασίας τους συνεχίζει να φθίνει, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι ορατό ένα σημείο ανάκαμψης. 31.10.2001 2:18 (Ωρα Λονδίνου) Το πλήρωμα που επιθεωρεί το εσωτερικό του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ βρήκε ένα στοιχείο που υπογραμμίζει το μέγεθος της τραγωδίας των τελευταιών στιγμών του πληρώματος πριν το υποβρύχιο βυθιστεί στη θάλασσα του Μπάρετς πέρσι τον Αύγουστο. Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ουστίνοφ, είπε ότι ένα μέλος του πληρώματος είχε το χρόνο να γράψει ένα τελευταίο μήνυμα στην οικογένειά του το οποίο και έβαλε σε ένα μπουκάλι μεταλλικό νερό πριν χάσει τη ζωή του μεζί με τα άλλα 117 μέλη του πληρώματος. Το περιεχόμενο του μηνύματος δεν έγινε γνωστό γιατί όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές που επιβλέπουν την έρευνα στο Κουρσκ, "ήταν προσωπικό και δεν έδινε πληροφορίες για τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία".
Επιφυλάξεις για το ρόλο του τέως μονάρχη στο Αφγανιστάν
31.10.2001 2:14 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι προωθούν την υποψηφιότητα του πρώην μονάρχη του Αφγανιστάν, Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ, ως επικεφαλής συνασπισμού της αντιπολίτευσης που θα αναλάβει την εξουσία, σε περίπτωση πτώση του καθεστώτος των Ταλεμπάν. Ο Αφγανός τέως μονάρχης κρίνεται από την Ουάσινγκτον ως ιδανικό πρόσωπο για να αναλάβει τα ηνία μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Αλλά, όπως αποκαλύπτεται από τα αρχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατ' επανάληψη εκφράσει αμφιβολίες για τις ηγετικές ικανότητες του Ζαχίρ Σάχ. Συγκεκριμένα, έρευνα αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου στα αρχεία του Στέητ Ντηπάρτμεντ, αποκαλύπτει ότι οι αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρονταν με καθόλου κολακευτικά σχόλια στην αναποτελεσματικότητα, την αδράνεια και την αλλαζονεία που επεδείκνυε ο μονάρχης, πριν το πραξικόπημα του 1973, με το οποίο απώλεσε την εξουσία. Γι΄αυτό άλλωστε -γράφει η Γκάρντιαν - και όταν ο ξάδελφος του βασιλιά, ο πρίγκηπας Νταούντ Χαν, ανέτρεψε το θρόνο και μετέβαλε το πολίτευμα σε προεδρική δημοκρατία, οι Αμερικανοί έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τους πραξικοπηματίες ότι δεν τούς ενδιαφέρει ποιός κυβερνά, υπό την προυπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν οι βασικές παράμετροι της αφγανικής εξωτερικής πολιτικής. Οι αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν την εποχή εκείνη στην Καμπούλ, αναφέρονται στην έλλειψη αποφασιστικότητας και πολιτικού οράματος του τότε βασιληά Ζαχίρ Σαχ. Από τα αρχεία φαίνεται ότι, αν και είχε προειδοποιηθεί ένα χρόνο πριν για το επικείμενο πραξικόπημα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αδιαφόρησε, δεχόμενο ότι το Αφγανιστάν θα περιέρχετο αναπόφευκτα στη σοβιετική σφαίρα επιρροής, αλλά και έχοντας μεγάλες επιφυλάξεις για το πρόσωπο του ανατραπέντος μονάρχη, Ζαχίρ Σάχ. Η εφημερίδα Guardian φιλοξενεί επίσης εκτιμήσεις του επιτετραμένου της Βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, την εποχή της ανατροπής της βασιλείας. Ο Σερ Τζον Μπέρτς, λέει ότι ο Ζαχίρ Σαχ κυβερνο ύσε "αφ΄ υψηλού" τη χώρα, παραμένοντας στα ανάκτορα και αποφεύγοντας τις περιοδείες, επί 40 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με το άρθρο ο τέως μονάρχης είχε προσπαθήσει να εισάγει κάποιες περιορισμένες μεταρρυθμίσεις στη συντηρητική αφγανική κοινωνία - μετά από πιέσεις της Ουάσινγκτον και της Μόσχας, αλλά τα φαινόμενα νεποτισμού και διαφθοράς χαρακτήριζαν την διακυβέρνησή του. Και σύμφωνα με το βρετανό διπλωμάτη, ο ανατραπείς μονάρχης το 1973 αρνήθηκε ακόμα και να μεταβεί στο Πακιστάν από την Ιταλία, για να συναντηθεί με Αφγανούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, φοβούμενος για την προσωπική του ασφάλεια.
Η αρθρογραφία της Guardian καταλήγει σημειώνοντας: Ακόμα και τώρα, τέσσερεις εβδομάδες αφότου οι δυτικοί διπλωμάτες άρχισαν να επισκέπτονται την έπαυλή του στη Ρώμη, ζητώντας του να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ως συνεκτικός κρίκος της αφγανικής αντιπολίτευσης, ο 86χρονος τέως μονάρχης εμφανίζεται διστακτικός να κάνει το οτιδήποτε.
Στη Συρία ο Μπλερ
30.10.2001 22:32 (Ωρα Λονδίνου) Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ βρίσκεται στη Συρία για να πραγματοποιήσει συνομίλιες με τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Ασάντ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Νωρίτερα την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, με ομιλία του στην Ουαλία - να ανανεώσει την υποστήριξη των συμπατριωτών του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Ο κ. Μπλερ ζήτησε από τους Βρετανούς να μην ξεχάσουν το λόγο των επιχειρήσεων αυτών και το πώς ένιωσαν όταν είδαν τα δύο αεροπλάνα να χτυπούν τους δίδυμους ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη. Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η εκστρατεία στο Αφγανιστάν έχει μπεί σε μιά κρίσιμη καμπή καθώς η κοινή γνώμη ζητάει άμεσα αποτελέσματα. Μιλώντας στo τοπικό κοινοβούλιο της Ουαλίας ο κ. Μπλέρ είπε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχειρήσης είναι σαφείς: να οδηγηθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ενώπιον της δικαιοσύνης, να καταστραφεί το δίκτυο της οργάνωσης "Αλ Κάϊντα" και να απομακρυνθούν οι Ταλεμπάν από την εξουσία. Η ομιλία του Τόνι Μπλερ έγινε ενώ υπάρχουν επικρίσεις για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian, το τελευταίο δεκαπενθήμερο το ποσοστό των Βρετανών που υποστηρίζουν τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν έπεσε από το 74 % στο 62 %. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Ρόμπιν Κουκ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ως μια ελάχιστη αύξηση όσων διαφωνούν. Εν τω μεταξύ πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει ο ισχυρισμός ισλαμικής οργάνωσης της Βρετανίας ότι Βρετανοί μουσουλμάνοι πολεμούν στο πλευρό των Ταλεμπάν και ότι μάλιστα τέσσερεις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο των μαχών. Ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, προειδοποίησε ότι όσοι Βρετανοί πολεμούν με τους Ταλεμπάν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις όταν επιστρέψουν, ακόμα και για προδοσία. Η οργάνωση Αλ-Μουχατζιρούν απάντησε με απειλή πολέμου μέσα στη Βρετανία σε περίπτωση δίωξης των μελών της.
ΗΠΑ: Απειλείται η οικονομική ασφάλεια 30.10.2001 22:57 (Ωρα Λονδίνου) Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτάμισι ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς οι αυξανόμενες απολύσεις, ιδίως μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, απειλούν την αίσθηση οικονομικής ασφάλειας των Αμερικανών πολιτών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στις 85,5 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 1994, από 97 το Σεπτέμβριο. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι πολίτες στις ΗΠΑ έχουν συμπληρώσει σχεδόν δύο μήνες υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα αντίθετα επηρεάζουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά. Εκτιμάται επίσης ότι οι αυξανόμενες απολύσεις πιθανώς θα περιορίσουν τις δαπάνες των καταναλωτών, καθώς πλησιάζει η περίοδος των χριστουγεννιάτικων διακοπών. «Οι καταναλωτές έχουν λυγίσει» δήλωσε στο Bloomberg πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων ο οικονομολόγος της Greenwich Capital Markets, Στίβεν Στάνλεϊ. «Αγοράζουν τα πράγματα που χρειάζονται. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να προσδοκούμε μια καλή περίοδο για την κατανάλωση τους επόμενους μήνες». Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην οικονομία έχει μεγάλη σημασία, καθώς καθορίζει την πορεία των δαπανών, οι οποίες πυροδοτούν τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας. Εάν οι καταναλωτές σταματήσουν τις δαπάνες, αυτό θα εξασθένιζε περισσότερο την οικονομία, σημειώνουν οι αναλυτές. Καθώς ο υπουργός Αμυνας Ντ.Ράμσφελντ έκανε σαφές ότι οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν θα συνεχιστούν και ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ προειδοποίησε για επικείμενα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, η ψυχολογία των πολιτών σχετικά με την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας, της εργασίας τους συνεχίζει να φθίνει, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι ορατό ένα σημείο ανάκαμψης. 30.10.2001 23:06 (Ωρα Λονδίνου) Το πλήρωμα που επιθεωρεί το εσωτερικό του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ βρήκε ένα στοιχείο που υπογραμμίζει το μέγεθος της τραγωδίας των τελευταιών στιγμών του πληρώματος πριν το υποβρύχιο βυθιστεί στ θάλασσα του Μπάρετς πέρσι τον Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μέλος του πληρώματος είχε το χρόνο να γράψει ένα τελευταίο μήνυμα στην οικογένειά του το οποίο και έβαλε σε ένα μπουκάλι μεταλλικό νερό πριν χάσει τη ζωή του μεζί με τα άλλα 117 μέλη του πληρώματος. Το περιεχόμενο του μηνύματος δεν έγινε γνωστό γιατί όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές που επιβλέπουν την έρευνα στο Κουρσκ, "ήταν προσωπικό και δεν έδινε πληροφορίες για τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία".
Επιφυλάξεις για το ρόλο του τέως μονάρχη στο Αφγανιστάν
30.10.2001 22:41 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι προωθούν την υποψηφιότητα του πρώην μονάρχη του Αφγανιστάν, Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ, ως επικεφαλής συνασπισμού της αντιπολίτευσης που θα αναλάβει την εξουσία, σε περίπτωση πτώση του καθεστώτος των Ταλεμπάν. Ο Αφγανός τέως μονάρχης κρίνεται από την Ουάσινγκτον ως ιδανικό πρόσωπο για να αναλάβει τα ηνία μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Αλλά, όπως αποκαλύπτεται από τα αρχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατ' επανάληψη εκφράσει αμφιβολίες για τις ηγετικές ικανότητες του Ζαχίρ Σάχ. Συγκεκριμένα, έρευνα αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου στα αρχεία του Στέητ Ντηπάρτμεντ, αποκαλύπτει ότι οι αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρονταν με καθόλου κολακευτικά σχόλια στην αναποτελεσματικότητα, την αδράνεια και την αλλαζονεία που επεδείκνυε ο μονάρχης, πριν το πραξικόπημα του 1973, με το οποίο απώλεσε την εξουσία. Γι΄αυτό άλλωστε -γράφει η Γκάρντιαν - και όταν ο ξάδελφος του βασιλιά, ο πρίγκηπας Νταούντ Χαν, ανέτρεψε το θρόνο και μετέβαλε το πολίτευμα σε προεδρική δημοκρατία, οι Αμερικανοί έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τους πραξικοπηματίες ότι δεν τούς ενδιαφέρει ποιός κυβερνά, υπό την προυπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν οι βασικές παράμετροι της αφγανικής εξωτερικής πολιτικής. Οι αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν την εποχή εκείνη στην Καμπούλ, αναφέρονται στην έλλειψη αποφασιστικότητας και πολιτικού οράματος του τότε βασιληά Ζαχίρ Σαχ. Από τα αρχεία φαίνεται ότι, αν και είχε προειδοποιηθεί ένα χρόνο πριν για το επικείμενο πραξικόπημα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αδιαφόρησε, δεχόμενο ότι το Αφγανιστάν θα περιέρχετο αναπόφευκτα στη σοβιετική σφαίρα επιρροής, αλλά και έχοντας μεγάλες επιφυλάξεις για το πρόσωπο του ανατραπέντος μονάρχη, Ζαχίρ Σάχ. Η εφημερίδα Guardian φιλοξενεί επίσης εκτιμήσεις του επιτετραμένου της Βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, την εποχή της ανατροπής της βασιλείας. Ο Σερ Τζον Μπέρτς, λέει ότι ο Ζαχίρ Σαχ κυβερν ούσε "αφ΄ υψηλού" τη χώρα, παραμένοντας στα ανάκτορα και αποφεύγοντας τις περιοδείες, επί 40 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με το άρθρο ο τέως μονάρχης είχε προσπαθήσει να εισάγει κάποιες περιορισμένες μεταρρυθμίσεις στη συντηρητική αφγανική κοινωνία - μετά από πιέσεις της Ουάσινγκτον και της Μόσχας, αλλά τα φαινόμενα νεποτισμού και διαφθοράς χαρακτήριζαν την διακυβέρνησή του. Και σύμφωνα με το βρετανό διπλωμάτη, ο ανατραπείς μονάρχης το 1973 αρνήθηκε ακόμα και να μεταβεί στο Πακιστάν από την Ιταλία, για να συναντηθεί με Αφγανούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, φοβούμενος για την προσωπική του ασφάλεια.
Η αρθρογραφία της Guardian καταλήγει σημειώνοντας: Ακόμα και τώρα, τέσσερεις εβδομάδες αφότου οι δυτικοί διπλωμάτες άρχισαν να επισκέπτονται την έπαυλή του στη Ρώμη, ζητώντας του να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ως συνεκτικός κρίκος της αφγανικής αντιπολίτευσης, ο 86χρονος τέως μονάρχης εμφανίζεται διστακτικός να κάνει το οτιδήποτε.
Nέα κρούσματα άνθρακα σε Ουάσινγκτον και Βιρτζίνια
30.10.2001 21:47 (Ωρα Λονδίνου) Nέα κρούσματα άνθρακα εκδηλώθηκαν στις ΗΠΑ. Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών ταχυδρομείων ανακοίνωσε ότι ίχνη του βακτηριδίου βρέθηκαν σε δύο ταχυδρομικές εγκαταστάσεις στην Ουάσινγκτον και στη γειτονική Βιρτζίνια. Και οι δύο αυτές εγκαταστάσεις παραμένουν τώρα κλειστές. Τη Δευτέρα ίχνη άνθρκα βρέθηκαν στο κέντρο διανομής αλληλογραφίας σε διάφορα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι αρχές δεν είναι ακόμη βέβαιες αν οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν άμεσους στόχους ή αν οι σπόροι του άνθρκακα εξαπλώνονται μέσω μολυσμένων γραμμάτων. Μέχρι στιγμής στις Ηνωμένες Πολιτείες 3 άτομα έχουν πεθάνει από άνθρακα-ενα στη Φλόριντα και δύο στην Ουάσινγκτον, ενώ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας μιας νοσοκομειακής υπαλλήλου στη Νέα Υόρκη η οποία προσεβλήθη, όπως έδειξαν οι εξετάσεις, από πνευμονικό άνθρακα, τη σοβαρότερη μορφή της νόσου. H ηλικίας 61 ετών γυναίκα εργαζόταν σε γραφείο κοντά στο κέντρο διανομής αλληλογραφίας νοσοκομείου του Μανχάταν.
Βρετανικό κάλεσμα υπέρ της συνέχισης του πολέμου
30.10.2001 21:50 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπλερ ζήτησε από τους Βρετανούς να μην ξεχάσουν το λόγο των επιχειρήσεων αυτών και το πώς ένιωσαν όταν είδαν τα δύο αεροπλάνα να χτυπούν τους δίδυμους ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη. Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η εκστρατεία στο Αφγανιστάν έχει μπεί σε μιά κρίσιμη καμπή καθώς η κοινή γνώμη ζητάει άμεσα αποτελέσματα. Μιλώντας στo τοπικό κοινοβούλιο της Ουαλίας ο κ. Μπλέρ είπε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχειρήσης είναι σαφείς: να οδηγηθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ενώπιον της δικαιοσύνης, να καταστραφεί το δίκτυο της οργάνωσης "Αλ Κάϊντα" και να απομακρυνθούν οι Ταλεμπάν από την εξουσία. Η ομιλία του Τόνι Μπλερ έγινε ενώ υπάρχουν επικρίσεις για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian, το τελευταίο δεκαπενθήμερο το ποσοστό των Βρετανών που υποστηρίζουν τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν έπεσε από το 74 % στο 62 %. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Ρόμπιν Κουκ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ως μια ελάχιστη αύξηση όσων διαφωνούν. Εν τω μεταξύ πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει ο ισχυρισμός ισλαμικής οργάνωσης της Βρετανίας ότι Βρετανοί μουσουλμάνοι πολεμούν στο πλευρό των Ταλεμπάν και ότι μάλιστα τέσσερεις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο των μαχών. Ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, προειδοποίησε ότι όσοι Βρετανοί πολεμούν με τους Ταλεμπάν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις όταν επιστρέψουν, ακόμα και για προδοσία. Η οργάνωση Αλ-Μουχατζιρούν απάντησε με απειλή πολέμου μέσα στη Βρετανία σε περίπτωση δίωξης των μελών της.
"Οι Ταλεμπάν θα προστατεύσουν τις ανθρωπιστικές αποστολές" 30.10.2001 21:58 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ρουούντ Λούμπερς, είπε ότι πήρε διαβαβαιώσεις από τους Ταλεμπάν ότι θα προστατεύσουν τις ανθρωπιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν. Ο κ. Λούμπερτς έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον πρέσβυ των Ταλεμπάν στο Πακιστάν Αμπντούλ Σαλάμ Ζαιφ. Τη Δευτέρα ο κ. Λούμπερτς απηύθυνε επίσης έκκληση στις ΗΠΑ και στη Βρετανία να μην αφήσουν τους Αφγανούς αμάχους να πέφτουν θύματα των επιθέσεων που εξαπολύουν κατά του Αφγανιστάν. O κ. Λούμπερς, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ, ζήτησε από το Πακιστάν ν'ανοίξει τα σύνορά του στους Αφγανούς πρόσφυγες που χρειάζονται όντως ανθρωπιστική βοήθεια. Eκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας είπε στο BBC ότι αν και ο στρατηγός Μουσαράφ έκανε σαφές ότι τα τα σύνορα της χώρας του με το Αφγανιστάν θα παραμείνουν κλειστά, συνεχίζονται οι συνομιλίες για να καταστεί δυνατή η είσοδος ορισμένες γυναίκες, παιδιά και ηλίκιωμένους.
Στις 12 Φεβρουαρίου η πρώτη δίκη Μιλόσεβιτς
30.10.2001 22:07 (Ωρα Λονδίνου) Το Δικαστήριο ανακοίνωσε επίσης ότι ένα άλλο κατηγορητήριο που σχετίζεται με εγκλήματα πολέμου στη Κροατία δεν θα είναι είναι έτοιμο για τέσσερεις ακόμα μήνες. Η εισαγγελική αρχή είπε ότι θα καλέσει περισσότερους από 270 μάρτυρες για να καταθέσουν, και ότι θα παρουσιάσει εκατοντάδες αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και 160 βίντεο. Η ανταποκρίτρια του BBC στη Χάγη, μεταδίδει ότι η δίκη αυτή μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ο κύριος Μιλόσεβιτς εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου και σήμερα είπε ότι πρόκειται για ένα ακόμη εξάρτημα του μηχανισμού που - όπως είπε - πραγματοποιεί εγκλήματα κατά της χώρας του. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί επίσης να αρνείται τον διορισμό δικηγόρων υπεράσπισης.
Νέες αμερικανικές επιδρομές σε Καμπούλ, Κανταχάρ και βόρειο μέτωπο
30.10.2001 16:00 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον μία βόμβα έπεσε στα περίχωρα της αφγανικής πρωτεύουσας, Καμπούλ, ενώ επιθέσεις δέχθηκαν τη νύχτα και κατά τη διάρκεια της ημέρας η πόλη - προπύργιο των Ταλεμπάν, Κανταχάρ, και οι γραμμές του μετώπου των Ταλεμπάν και της Βόρειας Συμμαχίας, κοντά στην Καμπούλ. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, βομβαρδίστηκαν επίσης θέσεις των Ταλεμπάν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν. Όπως μεταδίδει ένας από τους ανταποκριτές του BBC στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί προσπαθούν να πλήττουν εμφανώς στρατιωτικούς στόχους παρά περιοχές όπου μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή αμάχων. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δήλωσε πως η εκστρατεία συνεχίζεται κανονικά και πως δεν έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, όπως είχαν μεταδώσει πολλοί ανταποκριτές. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν οι αμερικανικές χερσαίες ειδικές δυνάμεις μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να θέσουν σε λειτουργία βάση στο εσωτερικό του Αφγανιστάν. Μάλιστα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως τα αμερικανικά αεροπλάνα άρχισαν να ρίχνουν πολεμοφόδια στις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας της αντιπολίτευσης. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους θα ήθελαν οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας να αυξήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των Ταλεμπάν. Αλλά οι ηγέτες της Βόρειας Συμμαχίας δήλωσαν πως περιμένουν πρώτα να εντείνουν τις δικές τους επιχειρήσεις οι Αμερικανοί.
Βρετανικό κάλεσμα υπέρ της συνέχισης του πολέμου
30.10.2001 15:33 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπλερ ζήτησε από τους Βρετανούς να μην ξεχάσουν το λόγο των επιχειρήσεων αυτών και το πώς ένιωσαν όταν είδαν τα δύο αεροπλάνα να χτυπούν τους δίδυμους ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη. Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η εκστρατεία στο Αφγανιστάν έχει μπεί σε μιά κρίσιμη καμπή καθώς η κοινή γνώμη ζητάει άμεσα αποτελέσματα. Μιλώντας στo τοπικό κοινοβούλιο της Ουαλίας ο κ. Μπλέρ είπε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχειρήσης είναι σαφείς: να οδηγηθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ενώπιον της δικαιοσύνης, να καταστραφεί το δίκτυο της οργάνωσης "Αλ Κάϊντα" και να απομακρυνθούν οι Ταλεμπάν από την εξουσία. Η ομιλία του Τόνι Μπλερ έγινε ενώ υπάρχουν επικρίσεις για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian, το τελευταίο δεκαπενθήμερο το ποσοστό των Βρετανών που υποστηρίζουν τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν έπεσε από το 74 % στο 62 %. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Ρόμπιν Κουκ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ως μια ελάχιστη αύξηση όσων διαφωνούν. Εν τω μεταξύ πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει ο ισχυρισμός ισλαμικής οργάνωσης της Βρετανίας ότι Βρετανοί μουσουλμάνοι πολεμούν στο πλευρό των Ταλεμπάν και ότι μάλιστα τέσσερεις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο των μαχών. Ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, προειδοποίησε ότι όσοι Βρετανοί πολεμούν με τους Ταλεμπάν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις όταν επιστρέψουν, ακόμα και για προδοσία. Η οργάνωση Αλ-Μουχατζιρούν απάντησε με απειλή πολέμου μέσα στη Βρετανία σε περίπτωση δίωξης των μελών της.
Στις 12 Φεβρουαρίου η πρώτη δίκη Μιλόσεβιτς
30.10.2001 16:02 (Ωρα Λονδίνου) Το Δικαστήριο ανακοίνωσε επίσης ότι ένα άλλο κατηγορητήριο που σχετίζεται με εγκλήματα πολέμου στη Κροατία δεν θα είναι είναι έτοιμο για τέσσερεις ακόμα μήνες. Η εισαγγελική αρχή είπε ότι θα καλέσει περισσότερους από 270 μάρτυρες για να καταθέσουν, και ότι θα παρουσιάσει εκατοντάδες αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και 160 βίντεο. Η ανταποκρίτρια του BBC στη Χάγη, μεταδίδει ότι η δίκη αυτή μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ο κύριος Μιλόσεβιτς εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου και σήμερα είπε ότι πρόκειται για ένα ακόμη εξάρτημα του μηχανισμού που - όπως είπε - πραγματοποιεί εγκλήματα κατά της χώρας του. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί επίσης να αρνείται τον διορισμό δικηγόρων υπεράσπισης.
Η παλαιστινιακή αστυνομία συνέλαβε τέσσερα μέλη της "Ισλαμικής Τζιχάντ"
30.10.2001 15:29 (Ωρα Λονδίνου) Η Ισλαμική Τζιχάντ λέει ότι οι τέσσερεις μαχητές της συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης ασφαλείας που πραγματοποίησε η Παλαιστινιακή αστυνομία μέσα στο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό και σε πόλεις, στη Λωρίδα της Γάζας. Η οργάνωση λέει ότι άλλα τέσσερα ηγετικά της στελέχη διέφυγαν τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης των Παλαιστινιακών αρχών. Στο μεταξύ οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζουν να διατηρούν σε ασφυκτικό κλοιό τέσσερις Παλαιστινιακές περιοχές, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν εκ νέου το Ισραήλ να αποχωρήσει αμέσως από την περιοχή. Οι ολονύκτιες συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας δεν πέτυχαν την επίλυση του αδιεξόδου. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χαρακτήρισε την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Βηθλεέμ και τη Μπέϊτ Τζάλα ως ενθαρρυντική εξέλιξη, αλλά σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να συνεχιστεί η αποχώρηση σε καθημερινή βάση έως ότου ολοκληρωθεί. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες μέχρις ότου το Ισραήλ άρει τον αποκλεισμό των πόλεων τους.
Νέες αμερικανικές επιδρομές σε Καμπούλ, Κανταχάρ και βόρειο μέτωπο
30.10.2001 12:44 (Ωρα Λονδίνου) Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δήλωσε πως η εκστρατεία συνεχίζεται κανονικά και πως δεν έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, όπως είχαν μεταδώσει πολλοί ανταποκριτές. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν οι αμερικανικές χερσαίες ειδικές δυνάμεις μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να θέσουν σε λειτουργία βάση στο εσωτερικό του Αφγανιστάν. Μάλιστα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως τα αμερικανικά αεροπλάνα άρχισαν να ρίχνουν πολεμοφόδια στις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας της αντιπολίτευσης. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους θα ήθελαν οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας να αυξήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των Ταλεμπάν. Αλλά οι ηγέτες της Βόρειας Συμμαχίας δήλωσαν πως περιμένουν πρώτα να εντείνουν τις δικές τους επιχειρήσεις οι Αμερικανοί.
Προειδοποίηση για ενδεχόμενο νέων επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ
30.10.2001 12:33 (Ωρα Λονδίνου) Ο γενικός εισαγγελέας, Τζον Άσκροφτ, είπε πως υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για πιθανή επίθεση στις ΗΠΑ ή σε στόχο αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό, την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Άσκροφτ, οι πληροφορίες δεν προσδιορίζουν το είδος της επίθεσης ή συγκεκριμένους στόχους. Ο κ. Άσκροφτ ζήτησε από τους συμπατριώτες του να αντιμετωπίσουν με υπομονή οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας ληφθούν, και να αναφέρουν στις αρχές ο,τιδήποτε κινεί τις υποψίες τους. Η προειδοποίηση ήρθε λίγες ώρες, αφότου τζέτ που μετέφερε 141 επιβάτες και εκτελούσε πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Ντάλας, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον, καθώς μέσα στο αεροσκάφος βρέθηκε γραπτό σημείωμα που προειδοποιούσε για την τοποθέτηση βόμβας. Τελικά το σημείωμα αποδείχθηκε φάρσα. Στο μεταξύ ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής δύναμης Εντοπισμού Αλλοδαπών Τρομοκρατών. Στόχος της η αποτροπή τρομοκρατών από την είσοδό τους στις ΗΠΑ και ο εντοπισμός όσων τυχόν έχουν εισχωρήσει στη χώρα.
Φόβοι στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα άνθρακα
30.10.2001 12:21 (Ωρα Λονδίνου) Η 61χρονη γυναίκα, που εργαζόταν σε γραφείο κοντά στο κέντρο διανομής αλληλογραφίας του νοσοκομείου του Μανχάταν, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι ανακοίνωσε το κρούσμα αργά χθες το βράδυ. Τα πρώτα συμπτώματα που παρουσιάσθηκαν στο τελευταίο θύμα την Πέμπτη ήταν κρυάδες και πόνοι, αλλά προοδευτικά τα συμπτώματα γίνονταν όλο και πιό επίπονα και αργά το βράδυ της Κυριακής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εαν οι τελικές εξετάσεις επιβεβαιώσουν οτι πρόκειται για μόλυνση από πνευμονικό άνθρακα αυτό θα είναι το πρώτο κρούσμα που εμφανίζεται στη Νέα Υόρκη. Τις τελευταίες μέρες ίχνη ανθρακα εντοπίσθηκαν στα κέντρα διανομής αλληλογραφίας του υπουργείου Εξωτερικών και του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Τα κέντρα αυτά έκλεισαν και χορηγήθηκαν αντιβιοτικά στους εργαζόμενους. Εξάλλου οι ταχυδρομικές αρχές διενεργούν πλέον τον έλεγχο της αλληλογραφίας με ειδικές συσκευές, που αποστειρώνουν δέματα και επιστολές με "βαμβαρδισμό ηλεκτρονίων".
Μέχρι στιγμής στις Ηνωμένες Πολιτείες 3 άτομα έχουν πεθάνει από πνευμονικό άνθρακα - ένα στη Φλόριντα και δύο στην Ουάσινγκτον.
Βρετανικό κάλεσμα υπέρ της συνέχισης του πολέμου
30.10.2001 12:57 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπλερ θα ζητήσει από τους Βρετανούς να μην ξεχάσουν το λόγο των επιχειρήσεων αυτών και το πώς ένιωσαν όταν είδαν τα δύο αεροπλάνα να χτυπούν τους δίδυμους ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη. Η ομιλία του Τόνι Μπλερ γίνεται ενώ υπάρχουν επικρίσεις για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian, το τελευταίο δεκαπενθήμερο το ποσοστό των Βρετανών που υποστηρίζουν τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν έπεσε από το 74 % στο 62 %. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Ρόμπιν Κουκ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ως μια ελάχιστη αύξηση όσων διαφωνούν. Εν τω μεταξύ πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει ο ισχυρισμός ισλαμικής οργάνωσης της Βρετανίας ότι Βρετανοί μουσουλμάνοι πολεμούν στο πλευρό των Ταλεμπάν και ότι μάλιστα τέσσερεις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο των μαχών. Ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, προειδοποίησε ότι όσοι Βρετανοί πολεμούν με τους Ταλεμπάν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις όταν επιστρέψουν, ακόμα και για προδοσία. Η οργάνωση Αλ-Μουχατζιρούν απάντησε με απειλή πολέμου μέσα στη Βρετανία σε περίπτωση δίωξης των μελών της.
Στις 12 Φεβρουαρίου η πρώτη δίκη Μιλόσεβιτς
30.10.2001 13:15 (Ωρα Λονδίνου) Το Δικαστήριο ανακοίνωσε επίσης ότι ένα άλλο κατηγορητήριο που σχετίζεται με εγκλήματα πολέμου στη Κροατία δεν θα είναι είναι έτοιμο για τέσσερεις ακόμα μήνες. Η εισαγγελική αρχή είπε ότι θα καλέσει περισσότερους από 270 μάρτυρες για να καταθέσουν, και ότι θα παρουσιάσει εκατοντάδες αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και 160 βίντεο. Η ανταποκρίτρια του BBC στη Χάγη, μεταδίδει ότι η δίκη αυτή μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ο κύριος Μιλόσεβιτς εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου και σήμερα είπε ότι πρόκειται για ένα ακόμη εξάρτημα του μηχανισμού που - όπως είπε - πραγματοποιεί εγκλήματα κατά της χώρας του. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί επίσης να αρνείται τον διορισμό δικηγόρων υπεράσπισης.
Το Ισραήλ "σκέφτεται" την αποχώρηση από τη Δυτική Όχθη
30.10.2001 13:45 (Ωρα Λονδίνου)
Στο μεταξύ οι ολονύκτιες συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλιαστινίων αξιωματούχων ασφαλείας δεν πέτυχαν την επίλυση του αδιεξόδου. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χαρακτήρισε την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Βηθλεέμ και τη Μπέϊτ Τζάλα ως ενθαρρυντική εξέλιξη, αλλά σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να συνεχιστεί η αποχώρηση σε καθημερινή βάση έως ότου ολοκληρωθεί. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες με το Ισράηλ μέχρις ότου το Ισραήλ άρει τον αποκλεισμό των πόλεων τους. Το Ισραήλ από την πλευρά του για να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Δυτική Όχθη ζητά ως προυπόθεση από την Παλαιστινιακή αρχή να δράσει εναντίον όσων χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες.
Ιαπωνία: Ραγδαία αύξηση της ανεργίας
30.10.2001 13:24 (Ωρα Λονδίνου) Το ποσοστό ανεργίας έφθασε τον Σεπτέμβριο το 5,3% εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η ιαπωνική οικονομία βαίνει προς βαθειά ύφεση. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου από την δεκαετία του 1950. Μάλιστα τα τελευταία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 370 χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν την δουλειά τους τους τελευταίους 12 μήνες ήταν χειρότερα απ'οτι αναμένετο. Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν τον σοβαρό αντίκτυπο που είχε η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας στην βιομηχανία ηλεκτρονικών προϊόντων της Ιαπωνίας.
Έκκληση Λούμπερς για προστασία των Αφγανών αμάχων
30.10.2001 13:08 (Ωρα Λονδίνου) O κ. Λούμπερς, που συναντήθηκε με τον ηγέτη του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ, δήλωσε πως ζήτησε από το Πακιστάν ν' ανοίξει τα σύνορά του στους Αφγανούς πρόσφυγες που χρειάζονται όντως ανθρωπιστική βοήθεια. Το Πακιστάν είχε κλείσει τα σύνορά του με το Αφγανιστάν γιατί, όπως είπε, δεν είναι πλέον σε θέση να δεχθεί άλλους πρόσφυγες. Ωστόσο, επέτρεψε την είσοδο σε ορισμένες γυναίκες και παιδιά και σε κάποιους τραυματίες. Νωρίτερα, ο στρατηγός Μουσαράφ συναντήθηκε με τον ειδικό εντεταλμένο του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπαρχίμι, με τον οποίο συζήτησε το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στην μετά τους Ταλεμπάν εποχή. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζίζ, δήλωσε πως η χώρα του θα ήθελε να έχουν όσο το δυνατό τη μικρότερη διάρκεια οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν.
Επιφυλάξεις για το ρόλο του τέως μονάρχη στο Αφγανιστάν
30.10.2001 13:38 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αφγανός τέως μονάρχης κρίνεται από την Ουάσινγκτον ως ιδανικό πρόσωπο για να αναλάβει τα ηνία μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Αλλά, όπως αποκαλύπτεται από τα αρχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατ' επανάληψη εκφράσει αμφιβολίες για τις ηγετικές ικανότητες του Ζαχίρ Σάχ. Συγκεκριμένα, έρευνα αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου στα αρχεία του Στέητ Ντηπάρτμεντ, αποκαλύπτει ότι οι αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρονταν με καθόλου κολακευτικά σχόλια στην αναποτελεσματικότητα, την αδράνεια και την αλλαζονεία που επεδείκνυε ο μονάρχης, πριν το πραξικόπημα του 1973, με το οποίο απώλεσε την εξουσία. Γι΄αυτό άλλωστε -γράφει η Γκάρντιαν - και όταν ο ξάδελφος του βασιλιά, ο πρίγκηπας Νταούντ Χαν, ανέτρεψε το θρόνο και μετέβαλε το πολίτευμα σε προεδρική δημοκρατία, οι Αμερικανοί έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τους πραξικοπηματίες ότι δεν τούς ενδιαφέρει ποιός κυβερνά, υπό την προυπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν οι βασικές παράμετροι της αφγανικής εξωτερικής πολιτικής. Οι αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν την εποχή εκείνη στην Καμπούλ, αναφέρονται στην έλλειψη αποφασιστικότητας και πολιτικού οράματος του τότε βασιληά Ζαχίρ Σαχ. Από τα αρχεία φαίνεται ότι, αν και είχε προειδοποιηθεί ένα χρόνο πριν για το επικείμενο πραξικόπημα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αδιαφόρησε, δεχόμενο ότι το Αφγανιστάν θα περιέρχετο αναπόφευκτα στη σοβιετική σφαίρα επιρροής, αλλά και έχοντας μεγάλες επιφυλάξεις για το πρόσωπο του ανατραπέντος μονάρχη, Ζαχίρ Σάχ. Η εφημερίδα Guardian φιλοξενεί επίσης εκτιμήσεις του επιτετραμένου της Βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, την εποχή της ανατροπής της βασιλείας. Ο Σερ Τζον Μπέρτς, λέει ότι ο Ζαχίρ Σαχ κυβερνούσ ε "αφ΄ υψηλού" τη χώρα, παραμένοντας στα ανάκτορα και αποφεύγοντας τις περιοδείες, επί 40 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με το άρθρο ο τέως μονάρχης είχε προσπαθήσει να εισάγει κάποιες περιορισμένες μεταρρυθμίσεις στη συντηρητική αφγανική κοινωνία - μετά από πιέσεις της Ουάσινγκτον και της Μόσχας, αλλά τα φαινόμενα νεποτισμού και διαφθοράς χαρακτήριζαν την διακυβέρνησή του. Και σύμφωνα με το βρετανό διπλωμάτη, ο ανατραπείς μονάρχης το 1973 αρνήθηκε ακόμα και να μεταβεί στο Πακιστάν από την Ιταλία, για να συναντηθεί με Αφγανούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, φοβούμενος για την προσωπική του ασφάλεια.
Η αρθρογραφία της Guardian καταλήγει σημειώνοντας: Ακόμα και τώρα, τέσσερεις εβδομάδες αφότου οι δυτικοί διπλωμάτες άρχισαν να επισκέπτονται την έπαυλή του στη Ρώμη, ζητώντας του να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ως συνεκτικός κρίκος της αφγανικής αντιπολίτευσης, ο 86χρονος τέως μονάρχης εμφανίζεται διστακτικός να κάνει το οτιδήποτε.
Δοκιμές ενός νέου υπερηχητικού σκάφους στην Αυστραλία
30.10.2001 13:51 (Ωρα Λονδίνου) Τις δοκιμές του νέου αεροσκάφους που ονομάζεται Σκραμ Τζετ, επιβλέπει διεθνής ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της αυστραλιανής πολιτείας Κουήνσλαντ. Στην παρούσα φάση αναλύονται τα στοιχεία από την πτήση και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται την Τετάρτη. Το νέο αεροσκάφος χρησιμοποιεί ως προωθητικό καύσιμο υδρογόνο υπό μορφή αερίου. Σε αντίθεση με τους πυραύλους, που μεταφέρουν στο σώμα τους οξυγόνο ως καύσιμο, το Σκραμ Τζετ μαζεύει οξυγόνο από την ατμόσφαιρα την ώρα της πτήσης, και το μετατρέπει σε καύσιμη ύλη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ανάπτυξη μιας τέτοιας τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλέστερα, ταχύτερα και φθηνότερα αεροπορικά ταξίδια.
Το πρώτο κρούσμα άνθρακα στη Νέα Υόρκη
30.10.2001 8:20 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εντοπίσθηκαν ίχνη άνθρακα στην Ουάσινγκτον στα κέντρα επεξεργασίας αλληλογραφίας του υπουργείου Εξωτερικών, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του κτιρίου Κόεν όπου στεγάζωνται πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Ολα τα κέντρα αυτά έχουν σφραγιστεί ενώ χοηγήθηκαν αντιβιοτικά στους εργαζόμενους σ'αυτά. Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δυο ακόμη άτομα προσβλήθηκαν από το βακτηρίδιο του άνθρακα στο New Jersey. Ενα από τα θύματα, που είναι ταχυδρομικός, προσβλήθηκε από την πιο επικίνδυνη μορφή του βακτηριδίου.
Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν ξανά θέσεις των Ταλεμπάν
30.10.2001 8:17 (Ωρα Λονδίνου) Ανταποκριτή του BBC στο Αφγανιστάν μεταδίδει ότι η ένταση των βομβαρδισμών έχει μειωθεί. Είχε προηγηθεί η παραδοχή από τους Αμερικανούς ότι βομβάρδισαν κατά λάθος κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα τον θάνατο και τραυματισμό αμάχων. Χθες οι Αμερικανοί βομβαρδίσαν για πρώτη φορά θέσεις των Ταλεμπάν στο βόρειο μέτωπο με τη Βόρεια Συμμαχία, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας. Παράλληλα , όπως υποστήριξε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις των Ταλεμπάν όπου, όπως εκτιμούν ορισμένοι, σε υπόγειες σύραγγες υπάρχουν κέντρα επιχειρησιακού ελέγχου της οργάνωσης αλ- Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι αμερικανικά αεροσκάφη έριξαν επίσης πολεμοφόδια στην Βόρεια Συμμαχία. Σύμφωνα με απεσταλμένο του BBC στο βόρειο Αφγανιστάν, οι βομβαρδισμοί αυτοί δεν πρόκειται να βοηθήσουν της Βόρεια Συμμαχία να καταλάβει την Καμπούλ ή οποιαδήποτε άλλη πόλη. Όμως κλιμακώνεται έτσι η πίεση προς τις δυνάμεις των Ταλεμπάν σε μία ευρύτερη περιοχή. Αυτό που όλοι τώρα περιμένουν να δουν είναι αν θα μπορέσει η Βόρεια Συμμαχία να πραγματοποιήσει σημαντικά στρατιωτικά κέρδη στο έδαφος, με την υποστήριξη των αμερικανικών αεροσκαφών από αέρος -κάτι για το οποίο πολλοί αμφιβάλλουν. Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν χθες εκκλήσεις από πακιστανικούς ραδιοσταθμούς, δίνοντας οδηγίες στους Αφγανούς αμάχους για το πώς να ξεχωρίζουν βόμβες που δεν έχουν εκραγεί από πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας -καθώς και τα δύο έχουν κίτρινο χρώμα. Η ραδιοφωνική προειδοποίηση τονίζει επίσης ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν πρόκειται να πραγματοποιούν ρίψεις βοήθειας στις ίδιες περιοχές τις οποίες έχουν προηγουμένως βομβαρδίσ ει- κάτι που, αφήνεται να εννοηθεί, έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους επικριτές της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, αρκετές από τις βόμβες διασποράς που ρίχνουν τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν εκρήγνυνται όταν πέσουν στο έδαφος. Επίσης, υπεύθυνοι ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν είναι πολύ λιγότερες από όσες χρειάζονται.
Σε επίπεδο ρεκόρ η ανεργία στην Ιαπωνία 30.10.2001 8:26 (Ωρα Λονδίνου) Τα τελευταία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 370 χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν την δουλειά τους τους τελευταίους 12 μήνες ήταν χειρότερα απ'οτι αναμένετο και υπογραμμίζουν τον σοβαρό αντίκτυπο που είχε η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας στην βιομηχανία ηλεκτρονικών προϊόντων της Ιαπωνίας.
Ο Μιλόσεβιτς προσάγεται και σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο
30.10.2001 5:21 (Ωρα Λονδίνου) Χθες ο κ.Μιλόσεβιτς προσήχθει στο δικαστήριο για να του απαγγελθούν νέες κατηγορίες σε σχ΄σεη με τον ρόλο του στον πόλεμο της Κροατίας. Ο κ.Μιλόσεβιτς αρνήθηκε και πάλι να αναγνωρίσει την νομιμότητα του δικαστηρίου. Ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας απέρριψε επίσης την νομική αρωγή που τού προσέφεραν τρείς δικηγόροι - "παραστάτες του δικαστηρίου" όπως ονομάζονται - οι οποίοι είχαν διοριστεί από την έδρα για να τον εκπροσωπήσουν. Ο κ. Μιλόσεβιτς χαρακτήρισε ως πλαστές τις νέες -τροποποιημένες- κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Κοσυφοπέδιο και στην Κροατία, που απαγγέλθηκαν εναντίον του χθες. Ο κατηγορούμενος πρώην πρόεδρος είπε ότι έπραξε ό,τι έπραξε για να υπερασπίσει τον Σερβικό λαό από την τρομοκρατία. Η χθεσινή ήταν η τρίτη προσαγωγή του κ. Μιλόσεβιτς ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, μετά τη σύλληψη και μεταφορά του στα κρατητήρια του Σεβενίνγκεν της Ολλανδίας, τον περασμένο Ιούνιο. Εναντίον του κ. Μιλόσεβιτς παρουσιάστηκε χθες ένα νέο κατηγορητήριο για εγκλήματα πολέμου στο Κοσυφοπέδιο, που λαμβάνει υπόψιν του την πρόσφατη ανακάλυψη ομαδικών τάφων έξω από το Βελιγράδι. Στις δύο τελευταίες εμφανίσεις του στο εδώλιο, ο κ. Μιλόσεβιτς αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί των κατηγοριών. Ως εκ τούτου το δικαστήριο θεώρησε - για λογαριασμό του κατηγορουμένου - ότι δηλώνει αθώος και δεν διαβάστηκαν οι εναντίον του εκκρεμούσες κατηγορίες. Αυτή τη φορά όμως οι κατήγοροι ζητούν από την έδρα του δικαστηρίου να διαβαστούν δημοσίως όλες οι κατηγορίες που απαγγέλονται εναντίον του κ. Μιλόσεβιτς. Χθες διαβάστηκε επίσης για πρώτη φορά δημόσια ένα κατηγορητήριο που εκκρεμεί εναντίον του κ. Μιλόσεβιτς και που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Κροατία, την περίοδο 1991- 1995. Στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις εμφάνισής του ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Μιλόσεβιτς κατήγγειλε το δικαστή ριο ως παράνομο και τις εναντίον του κατηγορίες ως χαλκευμένες, αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου τού απαγόρευσε να συνεχίσει την ομιλία του. Ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου είναι όργανο που δημιουργήθηκε για να δικαιολογήσει τα εγκλήματα -όπως τα χαρακτηρίζει - του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Από την άλλη πλευρά η κατηγορούσα αρχή λέει ότι ο κ. Μιλόσεβιτς διέπραξε εγκλήματα πολέμου με σκοπό τη δημιουργία μιας "Μεγάλης Σερβίας" στα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Δεύτερη προειδοποίηση για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ
30.10.2001 5:39 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Ασκροφτ είπε ότι οι αμερικναικές αρχές έλαβαν αξιόπιστες πληροφορίες για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν διευκρήνιζαν το είδος της επίθεσης ή τους στόχους. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.
Δύο νέα κρούσματα άνθρακα στο New Jersey
30.10.2001 5:47 (Ωρα Λονδίνου) Ολα τα κέντρα αυτά έχουν σφραγιστεί ενώ χοηγήθηκαν αντιβιοτικά στους εργαζόμενους σ'αυτά. Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δυο ακόμη άτομα προσβλήθηκαν από το βακτηρίδιο του άνθρακα στο New Jersey. Ενα από τα θύματα, που είναι ταχυδρομικός, προσβλήθηκε από την πιο επικίνδυνη μορφή του βακτηριδίου.
Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις των Ταλεμπάν ανατολικό Αφγανιστάν
30.10.2001 5:54 (Ωρα Λονδίνου) Παράλληλα , όπως υποστήριξε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις των Ταλεμπάν όπου, όπως εκτιμούν ορισμένοι, σε υπόγειες σύραγγες υπάρχουν κέντρα επιχειρησιακού ελέγχου της οργάνωσης αλ- Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι αμερικανικά αεροσκάφη έριξαν επίσης πολεμοφόδια στην Βόρεια Συμμαχία. Σύμφωνα με απεσταλμένο του BBC στο βόρειο Αφγανιστάν, οι βομβαρδισμοί αυτοί δεν πρόκειται να βοηθήσουν της Βόρεια Συμμαχία να καταλάβει την Καμπούλ ή οποιαδήποτε άλλη πόλη. Όμως κλιμακώνεται έτσι η πίεση προς τις δυνάμεις των Ταλεμπάν σε μία ευρύτερη περιοχή. Αυτό που όλοι τώρα περιμένουν να δουν είναι αν θα μπορέσει η Βόρεια Συμμαχία να πραγματοποιήσει σημαντικά στρατιωτικά κέρδη στο έδαφος, με την υποστήριξη των αμερικανικών αεροσκαφών από αέρος -κάτι για το οποίο πολλοί αμφιβάλλουν. Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν χθες εκκλήσεις από πακιστανικούς ραδιοσταθμούς, δίνοντας οδηγίες στους Αφγανούς αμάχους για το πώς να ξεχωρίζουν βόμβες που δεν έχουν εκραγεί από πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας -καθώς και τα δύο έχουν κίτρινο χρώμα. Η ραδιοφωνική προειδοποίηση τονίζει επίσης ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν πρόκειται να πραγματοποιούν ρίψεις βοήθειας στις ίδιες περιοχές τις οποίες έχουν προηγουμένως βομβαρδίσει- κάτι που, αφήνεται να εννοηθεί, έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους επικριτές της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, αρκετές από τις βόμβες διασποράς που ρίχνουν τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν εκρήγνυνται όταν πέσουν στο έδαφος. Επίσης, υπεύθυνοι ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν είναι πολύ λιγότερες από όσες χρειάζονται.
Οι ΗΠΑ χαιρέτησαν την αποχώρηση των Ισραηλινών από την Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα
30.10.2001 5:31 (Ωρα Λονδίνου) Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από την Χεζμπολάχ. Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις πόλεις Βηθλεέμ και Μπέιτ Τζάλα της Δυτικής Οχθης. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμαντ είπε ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να αποχωρήσουν από όλες τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Παλαιστινίων. Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ανακοίνωσε οτι η χώρα του είναι διατεθειμένη να αποχωρήσει από τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης, εάν η Παλαιστινιακή Αρχή εγγυηθεί την ασφάλεια των περιοχών αυτών. Οι δηλώσεις του Ισραηλινού επισήμου έγιναν λίγες μόλις ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την αποχώρησή του από τις πόλεις της Βηθλεέμ και της Μπέϊτ Τζάλα, στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη. Όπως μετέδωσε από την Ιερουσαλήμ ανταποκριτής του BBC, η αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τις δύο πόλεις έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και χωρίς επεισόδια. Ο ανταποκριτής μας λέει ότι για να ολοκληρωθεί η αποχώρηση από τις παλαιστινιακές περιοχές ίσως χρειαστούν ημέρες, ακόμα και εβδομάδες. Την ίδια στιγμή υπάρχουν υπάρχουν πληροφορίες για νέα συγκέντρωση Ισραηλινών στρατευμάτων γύρω από την παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, καθώς ανταποκριτές εκτιμούν ότι το Ισραήλ προτίθεται να απαντήσει στρατιωτικά στις χθεσινές δολοφονίες πέντε πολιτών του στην περιοχή αυτή. Στο διπλωματικό επίπεδο τώρα ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, εξετάζει το ενδεχόμενο να ματαιώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Ενώ την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ, για συνομιλίες με τον κ. Σαρόν και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.
Χωρίς τις ΗΠΑ άρχισε η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα
30.10.2001 5:24 (Ωρα Λονδίνου) Στις συνομιλίες παίρνουν μέρος υπουργοί και εκπρόσωποι 150 και πλέον χωρών, αλλά με εμφανή την απουσία εκπροσώπου των ΗΠΑ. Σκοπός της συνόδου ειναι η προπαρασκευή και επικύρωση ενός νομικά δεσμευτικού κειμένου που θα βασίζεται στις αποφάσεις που πάρθηκαν τον περασμένο Ιούλιο στη Βόννη για τη μειωση των εκπομπών δηλητηριωδών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το προσχέδιο του δεσμευτικού αυτού κειμένου θα εξετάσουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος στις 7 Νοεμβρίου. Η μείωση των εκπομπών αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και το μονοξείδιο του αζώτου ελπίζεται ότι θα μπορέσει να πραγματοπποιηθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ο προεδρεύων στη σύνοδο υπουργός Περιβάλλοντος του Μαρόκου, Μοχάμεντ Ελ Γιαζγκί, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση του Τζόρτζ Μπους, είχε στις αρχές του χρόνου ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Κιότο, με το αιτιολογικό ότι τυχόν συμμόρφωση προς αυτή τη συμφωνία θα είχε επιζήμια επίδραση στην αμερικανική οικονομία.
Πού έχει αποτύχει η αμερικανική εκστρατεία ;
30.10.2001 5:13 (Ωρα Λονδίνου) Αλλά, η πλειοψηφία των δυτικών μέσων ενημέρωσης εκφράζει όλο και μεγαλύτερο σκεπτικισμό για το εγχείρημα, καθώς αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των αμάχων που πέφτουν θύματα των βομβαρδισμών. Ο συντάκτης του BBC για αμυντικά θέματα, Τζόναθαν Μάρκους, λέει ότι "θα ήταν χρήσιμο να επιχειρήσουμε έναν απολογισμό των επιχειρήσεων, αλλά μέρος του προβλήματος είναι ότι στην ουσία δεν γνωρίζουμε τί είδους στρατιωτικό αντίκτυπο έχουν επιφέρει οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί". "Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι συγκεχυμένα. Από τη μιά πλευρά φαίνεται να έχουν πληγεί και καταστραφεί κάθε είδους στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αλλά οι βομβαρδισμοί προκαλούν όλο και περισσότερες απώλειες σε αμάχους. Εικόνες φρίκης νεκρών και τραυματισμένων παιδιών έχουν κατακλύσει τις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια" σημειώνει. "Παρά τις επιθέσεις, οι Ταλεμπάν δεν φαίνεται να έχουν χάσει τον πολιτικό έλεγχο του Αφγανιστάν, αντίθετα συνέλαβαν και εκτέλεσαν πρόσφατα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, που είχε σταλλεί στη χώρα για να προσεταιρισθεί μετριοπαθείς ισλαμιστές στον αγώνα εναντίον του καθεστώτος" γράφει ο αμυντικός μας συντάκτης. "Η Βόρεια Συμμαχία , που μάχεται τους Ταλεμπάν στο χερσαίο μέτωπο, δεν κατόρθωσε να μεταφράσει σε πολεμικά οφέλη την αεροπορική υποστήριξη που δέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα αρχίζουν να αποκαλύπτονται σε όλο το μεγαλείο τους οι αντιφάσεις της εκστρατείας αυτής" λέει ο Τζόναθαν Μάρκους. "Υπάρχουν" -συνεχίζει- "ερωτήματα που χρειάζονται άμεση απάντηση: - Για πόσο ακόμα η Βόρεια Συμμαχία μπορεί να λαμβάνει υποστήριξη, χωρίς να έχει βρεθεί φόρμουλα για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν ; - Σε ποιό βαθμό οι Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις θα είναι ικανές να διενεργήσουν χερσαίες επιχειρήσεις χωρίς τις αναγκαίες πληροφορίες ; "Αλ λά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης" λέει ο συντάκτης μας και καταλήγει "Μπορεί οι επιδρομές από τον αέρα να πέτυχαν κάποια αποτελέσματα αλλά δεν φαίνεται να έχει σχεδιασθεί το τί θα γίνει στη συνέχεια."
|