Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-10-25

  1. Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιδρομές στο Αφγανιστάν
  2. Η Βρετανία στέλνει ενισχύσεις
  3. Ανησυχίες για νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
  4. Με συνθήματα για εκδίκηση κηδεύτηκαν οι 5 Παλαιστίνιοι στο Μπείτ Ριμά
  5. Μαίνεται η φωτιά στο ελβετικό τούνελ
  6. Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows XP
  7. Γαλλικό ένταλμα κατά πρώην συνεργατών του Πινοσέτ
  8. Σταθερά τα ευρωπαϊκά επιτόκια
  9. Συνέδριο του Βαλκανικού Σύμφωνου Σταθερότητας
  10. Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιδρομές στο Αφγανιστάν
  11. Αναμένεται απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων
  12. Χατζηιωάννου: "Μικρότερη η Ολυμπιακή"
  13. Μαίνεται η φωτιά στο ελβετικό τούνελ
  14. "Σκληροί πολεμιστές" είναι οι Ταλεμπάν, λέει το Πεντάγωνο
  15. Άρχισε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το παλαιστινιακό χωριό Μπεϊτ Ρίμα
  16. Βρέθηκε άνθρακας και σε πέμπτη περιοχή του Καπιτωλίου
  17. Άρχισε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το παλαιστινιακό χωριό Μπεϊτ Ρίμ
  18. Toυλάχιστον δέκα νεκροί από πυρκαγιά σε ελβετικό τούνελ
  19. "Σκληροί πολεμιστές" είναι οι Ταλεμπάν, λέει το Πεντάγωνο
  20. Δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις καταδικάζουν τη χρήση βομβών στο Αφγανιστάν
  21. Β. Ιρλανδία: ο βρετανικός στρατός κατεδαφίζει διάφορες εγκαταστάσεις του
  22. Πολλά δισεκατομμύρια για την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας
  23. Θα μειωθούν σήμερα τα τραπεζικά επιτόκια;
  24. Ελ Σαλβαδόρ: Μεγάλη διαδήλωση των πρώην παραστρατιωτικών
Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιδρομές στο Αφγανιστάν
BBC News
Οι ΗΠΑ πλήττουν δυνάμεις των Ταλεμπάν στο μέτωπο με τη Βόρεια Συμμαχία

25.10.2001 21:07 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι είναι πιθανό να μην μπορέσουν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο κ.Ράμσφελντ είπε επίσης στη συνέντευξη του στην εφημερίδα USA Today, ότι η οργάνωση αλ Κάιντα είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να λειτουργεί και χωρίς τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Οι αμερικανικές επιθέσεις συνεχίζονται στο μέτωπο των Ταλεμπάν με τη Βόρεια Συμμαχία, η οποία ωστόσο κρίνει τις επιθέσεις ανεπαρκείς και διαμαρτύρεται και για την υποστήριξη που λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανταποκρίτρια του BBC λέει ότι καταστράφηκαν αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις των Ταλεμπάν στο μέτωπο με τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις καθώς και ραντάρ και βάσεις.

Ωστόσο, μεταδίδει ότι υπάρχουν σχετικά λίγα θύματα μεταξύ των στρατιωτών και το ηθικό των Ταλεμπάν είναι υψηλό.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι οι Ταλεμπάν αποδεικνύονται σκληροί πολεμιστές, αν και ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου Ρούσβελτ είπε ότι έχουν επιτευχθεί μικρές νίκες σε βάρος τους.

Οι Ταλεμπάν κάλεσαν εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ισλαμική Διάσκεψη να μεταβούν στη χώρα για να διαπιστώσουν την έκταση των υλικών ζημιών και των θανάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τις αμερικανικές επιδρομές.

Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βόμβες διασποράς έπληξαν την Δευτέρα χωριό στο δυτικό Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τους Ταλεμπάν αρκετοί άμαχοι σκοτώθηκαν στη πόλη Κανταχάρ όταν βομβαρδήστηκε λεωφορείο, όμως η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στο μεταξύ χιλιάδες Πακιστανοί έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν λέγοντας ότι είναι έτοιμοι να περάσουν και να πολεμήσουν στο πλευρό των Ταλεμπάν.

Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι οπαδοί μιάς ακραίας Ισλαμικής οργάνωσης και λένε ότι σκοπεύουν να μεταβούν στο ανατολικό Αφγανιστάν για να πολμήσουν στο πλευρό των Ταλεμπάν κατά των Αμερικανών.

Η Βρετανία στέλνει ενισχύσεις
BBC News
Βρετανοί στρατιώτες στη διάρκεια ασκήσεων στο Ομάν

25.10.2001 21:18 (Ωρα Λονδίνου)
Η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει αύριο ότι στέλνει χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση θα ενημερώσει το κοινοβούλιο ότι 500 κομμάντος αεροπλανοφόρων και πολεμικών του βασιλικού ναυτικού θα είναι σύντομα έτοιμοι να αναλάβουν δράση.

Οι κομμάντος είναι μέρος της βρετανική δύναμης των 23 χιλιάδων ανδρών που πραγματοποιούν τις μέρες αυτες στρατιωτικές ασκήσεις στο Ομάν.

Μέχρι τώρα η συμβολή της Βρετανίας στις επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν ήταν αναγνωριστικές αποστολές, ο ανεφοδιασμός με καύσιμα αεροπλάνων και η εκτόξευση πυραύλων από υποβρύχια.

Ανησυχίες για νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
BBC News
Το ταχυδρομείο Μπρέντγουντ στο οποίο βρέθηκαν ίχνη άνθρακα

25.10.2001 21:29 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες τρείς ακόμη άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί από το βακτηρίδιο του άνθρακα. Πρόκειται για ταχυδρομικό υπάλληλο στου Στέητ Ντηπάρτμαντ στην Βιρτζίνια, για μία δημοσιογράφο σην Ουάσινγκτον και για έναν υπάλληλο του τηλεοπτικου δικτύου NBC News στη Νέα Υόρκη.

Εν τω μεταξύ, ο υπεύθυνος για θέματα ασφαλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τομ Ριτζ, δήλωσε ότι ο άνθρακας που υπήρχε στην επιστολή που έλαβε ο πρόεδρος της Γερουσίας, Τομ Ντάσελ, ήταν πιο επεξεργασμένος και περιεκτικός από τα βακτηρίδια που εντοπίστηκαν σε άλλα περιστατικά.

Ο κ.Ριτζ πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμη βρει στοιχεία για τους δράστες.

Με συνθήματα για εκδίκηση κηδεύτηκαν οι 5 Παλαιστίνιοι στο Μπείτ Ριμά
BBC News
Το Ισραήλ λέει ότι συνέλαβε Παλαιστίνιους εξτρεμιστές

25.10.2001 21:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, συναντάται με τα ανώτατα στελέχη του υπουργικού του συμβουλίου για να εξετάσουν τις συνθήκες ασφαλείας μετά την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από το παλαιστινιακό χωριό Μπεΐτ Ριμά, τη νύχτα.

Αναμένεται ότι θα αποφασιστεί η έναρξη της αποχώρησης των Ισραηλινών δυνάμεων από τις Παλαιστινιακές περιοχές στις οποίες εισέβαλαν τις τελευταίες μέρες.

Σήμερα στο Μπείτ Ριμά χιλιάδες Παλαιστίνοι παρακολούθησαν την κηδεία των 5 που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων που σύμφωνα με τους Ισραηλινούς είχαν στόχο τους δράστες της δολοφονίας του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Ρεχάβαμ Ζεεβί.

Όλα σχεδόν τα στοιχεία της τελευταίας αμφιλεγόμενης επιθετικής επιχείρησης των Ισραηλινών αμφισβητούνται, λέει ο αναλυτής του BBC για τη Μέση Ανατολή, Ρότζερ Χάρντι.

Πόσοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο Μπεΐτ Ριμά, αν όντως το χωριό ήταν φωλιά τρομοκρατών όπως λέει το Ισραήλ, αν οι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ όταν οι Ισραηλινοί εισέβαλαν την Τετάρτη, ή αν οι Ισραηλινοί επιδόθηκαν σε σφαγή, όπως καταγγέλουν οι Παλαιστίνιοι.

Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι πως από τη δολοφονία του ισραηλινού υπουργού Τουρισμού την περασμένη εβδομάδα, η μεγάλη επιθετική επιχείρηση των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη άφησε 30-40 Παλαιστίνιους νεκρούς και συνέτριψε τις ελπίδες για αποκατάσταση μιας σχετικής ηρεμίας στη Μέση Ανατολή.

Ο Αριέλ Σαρόν αποφάσισε να μη λάβει υπόψιν του τις προτροπές της Ουάσιγκτον δημιουργώντας προβλήματα στις Αμερικανο-Ισραηλινές σχέσεις σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία.

Ο ισραηλινός ηγέτης έδειξε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ότι οι πρόσφατες δηλώσεις τους για την ανάγκη δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους -δηλώσεις που είχαν προφανή στόχο τον εφησυχασμό της αραβικής και μουσουλμανικής κοινής γνώμης- είναι κενές περιεχομένου.

Μαίνεται η φωτιά στο ελβετικό τούνελ
BBC News
Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα

25.10.2001 21:42 (Ωρα Λονδίνου)
Τα σωστικά συνεργεία και μονάδες της πυροσβεστικής συνεχίζουν τις προσπάθειες για να σβήσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε στο τούνελ του Σεν Γκοτάρ της Ελβετίας, όταν συγκρούστηκαν δύο φορτηγά.

Το γεγονός ότι κατέρρευσε τμήμα της οροφής του τούνελι, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ο πυκνός καπνός δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Οι ελβετικές αρχές τώρα λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος απ'ό,τι πιστεύετο αρχικά.

Εκτός από τους 11 νεκρούς, αγνοείται η τύχη 120 και πλέον ατόμων.

Σύμφωνα με τις αρχές η φωτιά εξακολουθεί να καίει και οι πυροσβέστες έχουν πλησιάσει σε απόσταση μόνο 500 μέτρων από την εστία της.

Είναι άγνωστο πόσα οχήματα βρίσκονται παγιδευμένα στη σήραγγα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το τούνελ θα μείνει κλειστό για δύο μήνες.

Πολλά ερωτηματικά τίθενται για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων μέσα σε τούνελ διπλής κατευθύνσεως, όπως αυτό του Σεν Γκοτάρ.

Παρόμοιο δυστύχημα κόστισε τη ζωή 39 ανθρώπων πριν από δυόμιση χρόνια στο τούνελ του Μοντ Μπλαν, το οποίο πρόκειται να ξανανοίξει σύντομα.

Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows XP
BBC News
Η Microsoft λέει ότι το XP είναι σταθερό

25.10.2001 15:53 (Ωρα Λονδίνου)
Κυκλοφορεί πλέον στην αγορά το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, τιτλοφορούμενο Windows XP, το οποίο, όπως λέει η εταιρεία, αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ολόκληρη η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Θα μεταχειρίζεται την εικόνα και τον ήχο πιο αποτελεσματικά επιτρέποντας οπτική και ακουστική επικοινωνία μεταξύ των χρηστών του Ίντερνετ.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του Windows XP είναι ότι έχει λιγότερες πιθανότητες να πάθει εμπλοκές από τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows.

Το νέο λειτουργικό σύστημα διαθέτει επίσης και πρόγραμμα εξουδετέρωσης ιών, αλλά ακόμη δεν έχει κριθεί η αποτελεσματικότητά του.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι με το νέο σύστημα ελαχιστοποιούνται και οι απόπειρες ηλεκτρονικής πειρατείας, καθώς το σύστημα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβασθεί σε άλλους χρήστες που δεν το έχουν αγοράσει.

Όποιος αγοράσει το Windows XP πρέπει ταυτόχρονα να επικοινωνήσει με τη Microsoft και να προμηθευτεί έναν αποκλειστικό κωδικό.

Αυτό σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να παράσχουν στη Microsoft και διάφορα προσωπικά στοιχεία, γεγονός που αναμένεται να δυσαρεστήσει μεγάλη μερίδα καταναλωτών, εκτιμούν οι ειδικοί.

Στόχος είναι η άνοδος των πωλήσεων που έχουν σημειώσει σημαντική πτώση τον τελευταίο μήνα.

Γαλλικό ένταλμα κατά πρώην συνεργατών του Πινοσέτ
BBC News
Ο Πινοσέτ έχει αποφύγει να δικαστεί στη χώρα του, επικαλούμενος λόγους υγείας

25.10.2001 15:36 (Ωρα Λονδίνου)
Γάλλος δικαστής που ερευνά την εξαφάνιση πέντε συμπατριωτών του στη Χιλή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αουγκούστο Πινοσέτ, εξέδωσε 15 διεθνή εντάλματα σύλληψης για άτομα που εμπλέκονται στην εξαφάνιση ή το βασανισμό των πέντε Γάλλων.

Οι περισσότεροι καταζητούμενοι είναι πρώην στρατηγοί του χιλιανού στρατού.

Ένας από αυτούς, ο Μανουέλ Κοντρέρας δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη διακαιοδοσία των γαλλικών δικαστηρίων σε εσωτερικές υποθέσεις της Χιλής.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το πιθανότερο είναι να δικαστούν ερήμην και όχι να συλληφθούν.

Σταθερά τα ευρωπαϊκά επιτόκια
BBC News
Οι αγορές ήλπιζαν σε μείωση των επιτοκίων

25.10.2001 14:45 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το επίπεδο των επιτοκίων στις χώρες της ζώνης του Ευρώ στα επίπεδα του 3,75%.

Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας συνεδρίασε στην Φρανκφούρτη και, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε για να μειώσει το βασικό επιτόκιο, από το τωρινό του επίπεδο 3,75 %, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις οικονομίες της Ευρωζώνης, τελικά αποφάσισε να μην προβεί σε καμμία αλλαγή.

Η Γαλλία και η Ιταλία κατέγραψαν μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης απ' όσο προβλεπόταν, ενώ στη Γερμανία η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στις προοπτικές ανάπτυξης είναι στο χαμηλότερο σημείο εδώ και οκτώ χρόνια.

Συνέδριο του Βαλκανικού Σύμφωνου Σταθερότητας

25.10.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου)
Διεθνή οικονομικά ιδρύματα και κράτη αναμένεται να προσφέρουν σημαντική βοήθεια και πολιτική υποστήριξη σε βαλκανικές χώρες, σε συνέδριο που ξεκινά σήμερα στο Βουκουρέστι.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει τη χορήγηση δανείου ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Ρουμανία για την αγροτική ανάπτυξη.

Αλλά αξιωματούχοι του Βαλκανικού Συμφώνου Σταθερότητας που διοργανώνει το συνέδριο έχουν τονίσει ότι οι βαλκανικές χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες να προσελκύσουν επενδυτές και να μη στηρίζονται πάρα πολύ στα κράτη χορηγούς.

Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιδρομές στο Αφγανιστάν
BBC News
Οι ΗΠΑ πλήττουν δυνάμεις των Ταλεμπάν στο μέτωπο με τη Βόρεια Συμμαχία

25.10.2001 12:06 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αμερικανικές επιθέσεις συνεχίζονται στο μέτωπο των Ταλεμπάν με τη Βόρεια Συμμαχία, η οποία ωστόσο κρίνει τις επιθέσεις ανεπαρκείς και διαμαρτύρεται και για την υποστήριξη που λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανταποκρίτρια του BBC λέει ότι καταστράφηκαν αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις των Ταλεμπάν στο μέτωπο με τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις καθώς και ραντάρ και βάσεις.

Ωστόσο, μεταδίδει ότι υπάρχουν σχετικά λίγα θύματα μεταξύ των στρατιωτών και το ηθικό των Ταλεμπάν είναι υψηλό.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι οι Ταλεμπάν αποδεικνύονται σκληροί πολεμιστές, αν και ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου Ρούσβελτ είπε ότι έχουν επιτευχθεί μικρές νίκες σε βάρος τους.

Οι Ταλεμπάν κάλεσαν εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ισλαμική Διάσκεψη να μεταβούν στη χώρα για να διαπιστώσουν την έκταση των υλικών ζημιών και των θανάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τις αμερικανικές επιδρομές.

Στο μεταξύ χιλιάδες Πακιστανοί έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν λέγοντας ότι είναι έτοιμοι να περάσουν και να πολεμήσουν στο πλευρό των Ταλεμπάν.

Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι οπαδοί μιάς ακραίας Ισλαμικής οργάνωσης και λένε ότι σκοπεύουν να μεταβούν στο ανατολικό Αφγανιστάν για να πολμήσουν στο πλευρό των Ταλεμπάν κατά των Αμερικανών.

Αναμένεται απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων
BBC News
Το Ισραήλ λέει ότι συνέλαβε Παλαιστίνιους εξτρεμιστές

25.10.2001 11:41 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, συναντάται με τα ανώτατα στελέχη του υπουργικού του συμβουλίου για να εξετάσουν τις συνθήκες ασφαλείας μετά την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από το παλαιστινιακό χωριό Μπεΐτ Ριμά, τη νύχτα.

Αναμένεται ότι θα αποφασιστεί η έναρξη της αποχώρησης των Ισραηλινών δυνάμεων από τις Παλαιστινιακές περιοχές στις οποίες εισέβαλαν τις τελευταίες μέρες.

Η εισβολή των Ισραηλινών στο χωριό αυτό έδωσε το έναυσμα για σφοδρές συγκρούσεις με τους Παλαιστινίους και είχε σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο.

Όλα σχεδόν τα στοιχεία της τελευταίας αμφιλεγόμενης επιθετικής επιχείρησης των Ισραηλινών αμφισβητούνται, λέει ο αναλυτής του BBC για τη Μέση Ανατολή, Ρότζερ Χάρντι.

Πόσοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο Μπεΐτ Ριμά, αν το χωριό ήταν φωλιά τρομοκρατών όπως λέει το Ισραήλ, αν οι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ όταν οι Ισραηλινοί εισέβαλαν την Τετάρτη, ή αν οι Ισραηλινοί επιδόθηκαν σε σφαγή, όπως καταγγέλουν οι Παλαιστίνιοι.

Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι πως από τη δολοφονία του ισραηλινού υπουργού Τουρισμού την περασμένη εβδομάδα, η μεγάλη επιθετική επιχείρηση των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη άφησε 30-40 Παλαιστίνιους νεκρούς και συνέτριψε τις ελπίδες για αποκατάσταση μιας σχετικής ηρεμίας στη Μέση Ανατολή.

Ο Αριέλ Σαρόν αποφάσισε να μη λάβει υπόψιν του τις προτροπές της Ουάσιγκτον δημιουργώντας προβλήματα στις Αμερικανο-Ισραηλινές σχέσεις σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία.

Ο ισραηλινός ηγέτης έδειξε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ότι οι πρόσφατες δηλώσεις τους για την ανάγκη δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους -δηλώσεις που είχαν προφανή στόχο τον εφησυχασμό της αραβικής και μουσουλμανικής κοινής γνώμης- είναι κενές περιεχομένου.

Χατζηιωάννου: "Μικρότερη η Ολυμπιακή"
BBC News
"Ακριβό χόμπι οι εθνικοί αερομεταφορείς" λέει ο Στέλιος Χατζηιωάννου

25.10.2001 12:30 (Ωρα Λονδίνου)
Σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Easyjet, Στέλιος Χατζηιωάννου προέβλεψε ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία θα επιβιώσει μόνο αν μειώσει δραστικά το στόλο της.

Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας υπογράμμισε ότι η κατάσταση του εθνικού αερομεταφορέα είναι δύσκολη καθώς, με την κρίση που μαστίζει τον τομέα διεθνώς, τα προβλήματά του οξύνθηκαν.

"Η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερες εταιρείες από ό,τι χρειάζεται -η ιδέα του εθνικού αερομεταφορέα είναι ένα πολύ ακριβό χόμπι για την κυβέρνηση της κάθε χώρας" είπε ο ιδιοκτήτης της Easyjet.

Αναφερόμενος στο μέλλον των αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη είπε ότι στο κοντινό μέλλον θα υπάρχουν "τρεις ως πέντε εθνικοί μεταφορείς οι οποίοι θα απορροφήσουν κάποιους από τους μικρότερους και θα κάνουν τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και οι εταιρείες χαμηλού κόστους που θα κάνουν τις πτήσεις μέσα στην Ευρώπη".

Ο κύριος Χατζηιωάννου επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την πώληση της Ολυμπιακής.

“Για να επιβιώσει η εταιρεία στη νέα τάξη πραγμάτων πρέπει να γίνει σαφώς μικρότερη από ό,τι είναι σήμερα... πρέπει να μεταβληθεί σε μια εταιρεία των 10-20 αεροπλάνων και όχι των 40 ή 50 που διαθέτει σήμερα", πρόσθεσε ο κύριος Χατζηιωάννου και κατέληξε λέγοντας ότι "όσο και αν μας κάνει αυτό εθνικά υπερήφανους, η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίξει μια αεροπορική εταιρεία των πέντε ηπείρων."

Μαίνεται η φωτιά στο ελβετικό τούνελ
BBC News
Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα

25.10.2001 12:15 (Ωρα Λονδίνου)
Τα σωστικά συνεργεία και μονάδες της πυροσβεστικής συνεχίζουν τις προσπάθειες για να σβήσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε σε σήραγγα του Σεν Γκοτάρ της Ελβετίας, όταν συγκρούστηκαν δύο φορτηγά.

Τμήμα της οροφής του τούνελ που έχει καταρρεύσει, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ο πυκνός καπνός δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Οι ελβετικές αρχές τώρα λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος απ'ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Εκτός από τους 10 νεκρούς, άλλα 80 άτομα αγνοούνται.

Σύμφωνα με τις αρχές η φωτιά εξακολουθεί να καίει και οι πυροσβέστες έχουν πλησιάσει σε απόσταση μόνο 500 μέτρων από την εστία της.

Είναι άγνωστο πόσα οχήματα βρίσκονται παγιδευμένα στη σήραγγα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το τούνελ θα μείνει κλειστό για δύο μήνες.

Πολλά ερωτηματικά τίθενται για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων μέσα σε τούνελ διπλής κατευθύνσεως, όπως αυτό του Σεν Γκοτάρ.

Παρόμοιο δυστύχημα κόστισε τη ζωή 39 ανθρώπων πριν από δυόμιση χρόνια στο τούνελ του Μοντ Μπλαν, το οποίο πρόκειται να ξανανοίξει σύντομα.

"Σκληροί πολεμιστές" είναι οι Ταλεμπάν, λέει το Πεντάγωνο
BBC News
Σπίτι που κατεστράφη στην Καμπούλ

25.10.2001 7:58 (Ωρα Λονδίνου)

Ανώτερος εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι οι δυνάμεις των Ταλεμπάν αποδεικνύονται δύσκολοι αντίπαλοι.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Επιχειρήσεων του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Στούφλεμπιμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ταλεμπάν είναι σκληροί πολεμιστές και πως ο ίδιος εξεπλάγη από την αποφασιστικότητα που έχουν να παραμείνουν στην εξουσία.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονταν καθήν στιγμήν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συνέχιζαν τις επιδρομές εναντίον θέσεων των Ταλεμπάν στην πρώτη γραμμή του μετώπου βορείως της Καμπούλ.

Αλλά ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή επισημαίνει ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν βοηθήσει πολύ τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

To Αφγκανικό Ισλαμικό Πρακτορείο, που εδρεύει στο Ισλαμαμπάντ και πρόσκειται στους Ταλεμπάν, μετέδωσε ότι τουλάχιστον 17 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αμερικανικών επιδρομών που έγιναν τη νύχτα εναντίον των πόλεων Χεράτ και Κανταχάρ. Αξιωματούχος των Ταλεμπάν είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Αμερικανοί είχαν χρησιμοποιήσει βομβες διασποράς εναντίον των θέσεων των Ταλεμπάν στις πρώτες γραμμές του μετώπου.

Άρχισε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το παλαιστινιακό χωριό Μπεϊτ Ρίμα
BBC News
Οι Ισραηλινοί μέσα στο χωριό Μπεϊτ Ριμ

25.10.2001 5:41 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν ν'αποσύρονται από το χωριό της Δυτικής Όχθης, Μπεϊτ Ρίμα, η εισβολή στο οποίο είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι να βρουν το θάνατο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει στόχος της επιχείρησης ήταν η σύλληψη των δολοφόνων του υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, στις συγκρούσεις που έγιναν σκοτώθηκαν Παλαιστίνιοι οπλοφόροι.

Αλλά Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα θύματα πυροβολήθηκαν την ώρα που κοιμούνταν και κατηγόρησαν τους Ισραηλινούς πως διέπραξαν σφαγές.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα καλέσει τις ισραηλινές αρχές ν'αποσύρουν τις δυνάμεις τους και από τις έξι παλαιστινιακές πόλεις στις οποίες εισήλθαν μετά τη δολοφονία του Ρεχαβάμ Ζεεβί.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, θα έχει σήμερα συνάντηση με ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησής τους για ν'αποφασίσουν εάν θα πρέπει να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τις περιοχές αυτές.

Βρέθηκε άνθρακας και σε πέμπτη περιοχή του Καπιτωλίου
BBC News
Τα συνεργεία απολύμανσης έξω από το Καπιτώλιο

25.10.2001 4:55 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι βρέθηκε άνθρακας και σε πέμπτη περιοχή του κτιριακού συγκροτήματος του Καπιτωλίου.

Οι αρχές είχαν νωρίτερα ανακοινώσει ότι αγοράζουν εκατό εκατομμύρια αντιβιοτικά χάπια κατά του άνθρακα.

Η γερμανική εταιρεία Μπάγιερ θα προμηθεύσει τα φάρμακα αυτά με έκπτωση.

Νωρίτερα, ο διευθυντής των αμερικανικών ταχυδρομείων, Τζον Πότερ, είχε προειδοποιήσει πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι είναι ασφαλή τα γράμματα στις ΗΠΑ.

Δύο ταχυδρομικοί υπάλληλοι πέθαναν από άνθρακα, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί και άλλα κρούσματα της νόσου.

Άρχισε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το παλαιστινιακό χωριό Μπεϊτ Ρίμ
BBC News
Οι Ισραηλινοί μέσα στο χωριό Μπεϊτ Ριμ

25.10.2001 4:58 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν ν'αποσύρονται από το χωριό της Δυτικής Όχθης, Μπεϊτ Ρίμα, η εισβολή στο οποίο είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι να βρουν το θάνατο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει στόχος της επιχείρησης ήταν η σύλληψη των δολοφόνων του υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, στις συγκρούσεις που έγιναν σκοτώθηκαν Παλαιστίνιοι οπλοφόροι.

Αλλά Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα θύματα πυροβολήθηκαν την ώρα που κοιμούνταν και κατηγόρησαν τους Ισραηλινούς πως διέπραξαν σφαγές.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα καλέσει τις ισραηλινές αρχές ν'αποσύρουν τις δυνάμεις τους και από τις έξι παλαιστινιακές πόλεις στις οποίες εισήλθαν μετά τη δολοφονία του Ρεχαβάμ Ζεεβί.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, θα έχει σήμερα συνάντηση με ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησής τους για ν'αποφασίσουν εάν θα πρέπει να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τις περιοχές αυτές.

Toυλάχιστον δέκα νεκροί από πυρκαγιά σε ελβετικό τούνελ
BBC News
Ουρά κάνουν τα φορτηγά έξω από το τούνελ

25.10.2001 5:01 (Ωρα Λονδίνου)
Τα σωστικά συνεργεία και μονάδες της πυροσβεστικής συνεχίζουν τις προσπάθειες για να σβήσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε σε σήραγγα του Σεντ Γκοταρντ της Ελβετίας, όπου είχαν συγκρουσθεί δύο φορτηγά.

Τμήμα της οροφής του τούνελ έχει καταρρεύσει και εμποδίζει έτσι το έργο των σωστικών συνεργείων.

Τουλάχιστον δέκα άτομα έχουν βρει το θάνατο, αλλά η αστυνομία εκφράζει το φόβο πως οι νεκροί μπορεί να είναι περισσότεροι.

Ο πρόεδρος της Ελβετίας δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν, χρησιμοποιώντας ένα μικρό τούνελ, όπου υπήρχε το σύστημα εξαερισμού, και τις εξόδους κινδύνου.

Η σήραγγα του Σεντ Γκοταρντ έχει μήκος 16 χιλιομέτρων και είναι η δεύτερη σε μέγεθος στον κόσμο.

"Σκληροί πολεμιστές" είναι οι Ταλεμπάν, λέει το Πεντάγωνο
BBC News
Σπίτι που κατεστράφη στην Καμπούλ

25.10.2001 5:03 (Ωρα Λονδίνου)

Ανώτερος εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι οι δυνάμεις των Ταλεμπάν αποδεικνύονται δύσκολοι αντίπαλοι.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Επιχειρήσεων του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Στούφλεμπιμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ταλεμπάν είναι σκληροί πολεμιστές και πως ο ίδιος εξεπλάγη από την αποφασιστικότητα που έχουν να παραμείνουν στην εξουσία.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονταν καθήν στιγμήν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συνέχιζαν τις επιδρομές εναντίον θέσεων των Ταλεμπάν στην πρώτη γραμμή του μετώπου βορείως της Καμπούλ.

Αλλά ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή επισημαίνει ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν βοηθήσει πολύ τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας είχε δηλώσει ότι ο καλύτερος συντονισμός της οργάνωσής του και των ΗΠΑ θα συνέβαλε στην εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν το συντομότερο δυνατόν.

Δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις καταδικάζουν τη χρήση βομβών στο Αφγανιστάν

25.10.2001 5:08 (Ωρα Λονδίνου)

Δύο βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις κάλεσαν τις ΗΠΑ να μη χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς στο Αφγανιστάν.

To Ταμείο που έχει συσταθεί στη μνήμη της τέως πριγκηπίσης Νταϊάνας και η "Δράση κατά των ναρκών" εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχουν οι βόμβες διασποράς στους αμάχους.

Όπως επισημαίνουν σε επιστολή που απηύθυναν στην εφημερίδα "Τάιμς", οι βόμβες αυτές συχνά δεν βρίσκουν τους στόχους τους και δεν εκρήγνυνται. Συνιστούν έτσι, μακροπρόθεσμα, απειλή για τους αμάχους, όπως και για τις χερσαίες δυνάμεις.

Κάτοικοι χωριών κοντά στο Χεράτ του Δυτικού Αφγανιστάν δήλωσαν ότι έχουν παγιδευθεί στα σπίτια τους επειδή η περιοχή είναι γεμάτη με βόμβες διασποράς που δεν εξερράγησαν.

Β. Ιρλανδία: ο βρετανικός στρατός κατεδαφίζει διάφορες εγκαταστάσεις του
BBC News
O Bρετανός υπουργός Β. Ιρλανδίας, Τζον Ριντ

25.10.2001 5:12 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανικός στρατός αναμένεται να συνεχίσει την κατεδάφιση ορισμένων εγκαταστάσεών του στη Β. Ιρλανδία, μετά την διαβεβαίωση της διεθνούς επιτροπής που εποπτεύει τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων ότι ο ΙΡΑ άρχισε ν'αχρηστεύει μέρος του οπλοστασίου του.

Ο Βρετανός υπουργός Β. Ιρλανδίας, Τζον Ριντ, δήλωσε ότι θ'αρχίσει, μεταξύ άλλων, η κατεδάφιση μιας στρατιωτικής βάσης στο Κάουντι Λοντοντέρι και μιας άλλης εγκατάστασης στη Νότια Αρμά--σε περιοχές δηλ. όπου ήταν ενεργός ο ΙΡΑ.

Νωρίτερα, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος των προτεσταντών της Β. Ιρλανδίας, των Ενωτικών του Όλστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ, είχε ανακοινώσει ποιά στελέχη του κόμματός του θα αναλάβουν και πάλι υπουργεία στην κυβέρνηση της επαρχίας.

Οι υπουργοί των Ενωτικών του Όλστερ είχαν παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση τότε του ΙΡΑ να αχρηστεύσει τα όπλα του.

Πολλά δισεκατομμύρια για την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας
BBC News
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν

25.10.2001 5:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πακέτο μέτρων ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για την ενίσχυση της οικονομίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι προτάσεις θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Το πακέτο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από την Γερουσία όπου σε αντίθεση με την Βουλή των Αντιπροσώπων, πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Δημοκρατικοί είναι βέβαιο ότι θα προωθήσουν την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στους ανέργους και θα μειώσουν τις περικοπές των φόρων των επιχειρήσεων.

Θα μειωθούν σήμερα τα τραπεζικά επιτόκια;
BBC News
Στην Φρανκφούρτη έχει την έδρα της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

25.10.2001 5:15 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει σήμερα εάν θα μειώσει τα τραπεζικά επιτόκια ή όχι.

Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, δέχεται ισχυρές πιέσεις για να μειώσει και άλλο τα επιτόκια, που βρίσκονται σήμερα στο 3,75%, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ελ Σαλβαδόρ: Μεγάλη διαδήλωση των πρώην παραστρατιωτικών
BBC News
H κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει χρήματα για να ικανοποιήσει τους πρώην παραστρατιωτικούς

25.10.2001 5:20 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Ελ Σαλβαδόρ, η αστυνομία συγκρούστηκε με χιλιάδες πρώην μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που κατέβηκαν στους δρόμους, ζητώντας ν'αποζημιωθούν για το ρόλο που έπαιξαν στον εμφύλιο πόλεμο.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ και δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος που ανήρχετο σε οκτώ χιλιάδες, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά.

Τουλάχιστον 12 άτομα συνελήφθησαν έξω από το κτίριο που στεγάζει την κυβέρνηση στην πρωτεύουσα, Σαν Σαλβαδόρ.

Όταν έληξε ο εμφύλιος πόλεμος το 1992, οι στρατιώτες και μέλη των ανταρτικών δυνάμεων πήραν χρήματα και γη, αλλά τα μέλη των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που είχαν υποστηρίξει τον στρατό, δεν έλαβαν τίποτα.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει χρήματα για να ικανοποιήσει τους πρώην παραστρατιωτικούς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.