Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-10-16

  1. Θα ηγηθώ των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους, λέει ο Αριέλ Σαρόν
  2. Το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στόχος της αντιπολίτευσης των Ταλεμπάν
  3. Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
  4. Το Πακιστάν θα συνεργασθεί με τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνει ο ηγέτης της χώρας
  5. Αμερικανική βόμβα πλήττει αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού
  6. Καταρρέει η έννομη τάξη σε πόλεις του Αφγανιστάν
  7. Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
  8. Αμερικανική βόμβα πλήττει αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού
  9. Συνεργασία με τις ΗΠΑ υπόσχεται το Πακιστάν
  10. Σειρά μέτρων κατά της τρομοκρατίας συζητείται στο Λουξεμβούργο
  11. "OΙ ΗΠΑ τροφοδοτούν τους Ταλιμπάν"
  12. Μέλος της Χαμάς βρίσκει το θάνατο
  13. Σαρωτικό το AIDS στη Νότια Αφρική
  14. Κρίση αντιμετωπίζει η Αστρα Μπάνκα στο Βελιγράδι
  15. Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
  16. Συνεργασία με τις ΗΠΑ υπόσχεται το Πακιστάν
  17. Σειρά μέτρων κατά της τρομοκρατίας συζητείται στο Λουξεμβούργο
  18. Μέλος της Χαμάς βρίσκει το θάνατο
  19. Μέλη οργάνωσης γυναικών του Αφγανιστάν μιλούν στον απεσταλμένο του BBC
  20. Βόμβα σε αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού
  21. ΗΠΑ-Πακιστάν: κοινοί στόχοι στο Αφγανιστάν
  22. Στρατιωτικός ρόλος για την Ιαπωνία
  23. Ευρωπαική Ενωση: μέτρα κατά της τρομοκρατίας
  24. "OΙ ΗΠΑ τροφοδοτούν τους Ταλιμπάν"
  25. Κρίση αντιμετωπίζει η Αστρα Μπάνκα στο Βελιγράδι
  26. Σαρώνει το AIDS τη Νότια Αφρική
  27. Τα media και ο πόλεμος
  28. Στρατιωτικός ρόλος για την Ιαπωνία
  29. Ευρωπαική Ενωση: μέτρα κατά της τρομοκρατίας
  30. "OΙ ΗΠΑ τροφοδοτούν τους Ταλιμπάν"
  31. Βρεταννία: Ισχυρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία
  32. Σαρωτικό το AIDS στη Νότια Αφρική
  33. Τα media και ο πόλεμος
  34. Οι επιδράσεις των επιθέσεων στις ΗΠΑ στην ανθρώπινη συμπεριφορά
  35. ΗΠΑ-Πακιστάν: κοινοί στόχοι στο Αφγανιστάν
  36. Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
  37. Eπιθέσεων συνέχεια
  38. Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
  39. Eπιθέσεων συνέχεια
  40. Στο Πακιστάν ο Κόλιν Πάουελ
  41. Ταραχές μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στη Νιγηρία
  42. Eπιθέσεις για ένατη νύχτα
Θα ηγηθώ των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους, λέει ο Αριέλ Σαρόν

16.10.2001 23:59 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά θα ηγηθεί της αντιπροσωπεαίς της χώρας του σε περίπτωση που θα ξανάρχιζαν οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό, το Ισραήλ θα μπορούσε να συμφωνήσει στην δημιουργία ενός Παλαστινιακού κράτους στα πλαίσια μιάς συμφωνίας που θα κάλυπτε τα αιτήματα γιά την ασφάλεια του Ισραήλ. Το κράτος αυτό θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο, με αστυνομική δυνάμη, ενώ το Ισραήλ θα διατηρούσε το δικαίωμα να αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων του. Το κράτος αυτό δεν θα είχε το ελεύθερο να υπογράψει συνθήκες και συμφωνίες με χώρες εχθρικές προς το Ισραήλ.

Η ομιλία αυτή του κ. Σαρόν απευθυνόταν σε στελέχη του κόμματος Λικούντ. Προηγουμένως ο Υπ Εξ. κ. Σιμόν Πέρες, δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, πρέπει να επιβληθεί στους ταραχοποιούς και να κάνει ότι είναι δυνατόν γιά την υποστήριξη της αυαίσθητης εκεχειρίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις γιά έναν πολιτικό διάλογο.

Το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στόχος της αντιπολίτευσης των Ταλεμπάν

16.10.2001 23:43 (Ωρα Λονδίνου)
H Kαμπούλ και το Κανταχάρ δέχτηκαν για μία ακόμη φορά τα πυρά των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων.Στο μεταξύ οι άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας της αντιπολίτευσης μάχονται γύρω από την πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ του Βορείου Αφγανιστάν--η πτώση της οποίας επίκειται, όπως δηλώνει ο υπουργός Άμυνας της Συμμαχίας, στρατηγός Φαχίμ.

Το Μαζάρ-ι-Σαρίφ είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν. Πήρε, λέγεται, τ'ονομά της από το μεγαλοπρεπές μαυσωλείο που υπάρχει εκεί, το μαυσωλείο του Αλί, γαμπρού του Μωάμεθ ... Μαζάρ σημαίνει μαυσωλείο ... Και βρίσκεται πάνω στον αρχαιότατο εμπορικό δρόμο που συνέδεε την Κεντρική Ασία και την Ινδία κι είναι σήμερα ο πιο σημαντικός δρόμος του Αφγανιστάν, αφού συνδέει την πρωτεύουσα Καμπούλ με τις βόρειες επαρχίες.

Αν το Μαζάρ-ι-Σαρίφ πέσει στα χέρια της αντιπολίτευσης, θα επιτρέψει στους αντιπάλους των Ταλεμπάν (και εν δυνάμει στους Αμερικανούς) να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρο το Βόρειο Αφγανιστάν. Μέσ'απ'την κύρια οδική αρτηρία που ξεκινά απ'το βόρειο Μαζάρ και φτάνει ώς τα σύνορα του Ουζμπεκιστάν μπορεί, πολύ γρήγορα, να μεταφερθούν όπλα, πυρομαχικά αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια στην αντιπολίτευση.

Η σημαντική αυτή πόλη βρίσκεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο των Ταλεμπάν, αλλά η περιοχή δεν είναι το φυσικό τους περιβάλλον: οι κάτοικοι του Μαζάρ είναι ως επί το πλείστον Ουζμπέκοι και Τατζίκοι. Μιλούν περσικά και πριν έρθουν οι Ταλεμπάν ζούσαν σχετικά ελεύθερα υπό τον κομμουνιστή κάποτε ηγέτη τους, Αμπντούρ Ρασίντ Ντόσταμ. Ο Ντόσταμ γύρισε τώρα από την Τουρκία, όπου ζούσε εξόριστος, και ηγείται μιας ομάδας της Βόρειας Συμμαχίας που προελαύνει προς την πόλη.

Όπως επισημαίνει ένας συντάκτης του BBC, o Ντόσταμ έχει αλλάξει στο παρελθόν στρατόπεδο κι αυτό μπορεί να κάνουν τώρα και πολλοί οπαδοί των Ταλεμπάν αν δουν πως ο άνεμος φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Βόρεια Συμμαχία ελπίζει πως αυτές οι αποσκιρτήσεις θα είναι μεγάλης κλίμακας--κάτι που θα τη βοηθήσει να καταλάβει το Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
BBC News
Τεράστια η ζήτηση των φαρμάκων κατά του άνθρακος

16.10.2001 22:32 (Ωρα Λονδίνου)
Το FBI δήλωσε πως υπάρχουν ομοιότητες στον γραφικό χαρακτήρα ορισμένων από τις επιστολές που εστάλησαν με το ταχυδρομείο και βρέθηκαν να περιέχουν άνθρακα. Τονίζει όμως ότι δεν βρήκε κάποιο στοιχείο που να συνδέει άμεσα τα κρούσματα που εκδηλώθηκαν στη χώρα και την οργανωμένη τρομοκρατία.

Πάντως, ο αρχηγός του FBI προειδοποίησε ότι οι απειλές τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των ΗΠΑ παραμένουν. Οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν μία ολόκληρη πτέρυγα ενός οκταώροφου κτιρίου της Γερουσίας κι ετοιμάζονται να κάνουν εξετάσεις σε εκατοντάδες άτομα για να διαπιστωθεί εάν είχαν εκτεθεί ενδεχομένως στο βακτηρίδιο του άνθρακα.

Νωρίτερα, οι αναλύσεις είχαν δείξει ότι το γράμμα που είχε σταλεί στον γερουσιαστή Τομ Ντάσελ είχε μολυνθεί από το βακτηρίδιο.

Ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε όλους τους Αμερικανούς να προσέχουν τα γράμματα που παίρνουν από άγνωστους αποστολείς και αν έχουν υποψίες να ειδοποιούν αμέσως τις αρχές.

Η ανησυχία για το βακτήριο του άνθρακα αυξάνεται, όπως είναι φυσικό, σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να της δώσει λεπτομέρειες για ένα γράμμα που πιθανότατα περιείχε άνθρακα και το οποίο είχε αποσταλεί από τη Μαλαισία σε γραφείο της εταιρείας Microsoft στη Νεβάδα, ενώ ανησυχίες εκφράζονται πλέον και στην Ευρώπη.

Στη Ελβετία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προληπτικά γίνεται θεραπεία σε έναν υπάλληλο μιας φαρμακευτικής εταιρείας που έλαβε μια επιστολή που περιείχε σκόνη απροσδιόριστης προέλευσης.

Στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο έξι ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις οι δύο, όπως απεδείχθη, δεν ήταν μολυσμένοι με το βακτηρίδιο του άνθρακα, ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Αλλά και στη Γαλλία, έχουν σταλεί στο εργαστήριο για αναλύσεις δύο ταχυδρομικοί φάλελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη.

Πάντως, η κυβέρνηση της Βρεταννίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες. Ο επικεφαλής των ιατρικώ ν υπηρεσιών της χώρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απειλή για βιολογική επίθεση και ότι οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Το Πακιστάν θα συνεργασθεί με τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνει ο ηγέτης της χώρας
BBC News
Ηνωμένες Πολιτείες και Πακιστάν: κοινός στόχος, σύσφιξη δεσμών

16.10.2001 22:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, δήλωσε ότι σε μιά κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που θα μπορούσε να σχηματισθεί στο Αφγανιστάν, θα πρέπει να περιλάβει και μετριοπαθή στελέχη των Ταλεμπάν. Αλλά, στο μεταξύ, επανάλαβε την υπόσχεσή του ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ γιά όσο διάστημα διαρκεί η στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν.

Αυτά μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που τον επαίνεσε γιά το θάρρος του, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από τη δική του μεριά, ο Κος Πάουελ, είπε ότι το ζήτημα του Κασμίρ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στη Νότια Ασία και κάλεσε το Πακιστάν και την Ινδία να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσα από το διάλογο.

Η περιοδεία του Κου Πάουελ στην περιοχή, που περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Κασμίρ, συνέπεσε με αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Κασμίρ -- ήταν οι πιο σφοδρές μάχες ανάμεσα στις Ινδικές και τις Πακιστανικές δυνάμεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Αμερικανική βόμβα πλήττει αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού
BBC News
Oι Αφγανοί εργαζόμενοι λέγεται ότι προσπαθούσαν να σώσουν τις προμήθειες

16.10.2001 22:16 (Ωρα Λονδίνου)
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων αμερικανικών επιθέσεων κατά της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, επλήγη αποθήκη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένα από τα άτομα που το φρουρούσε και να πιάσει φωτιά το κτήριο.

Το οίκημα βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης , και, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ορανισμού, δεν αποτελεί στρατιωτικό στόχο, δεδομένου ότι είχε το έμβλημα της οργάνωσης στη στέγη του.

Ο Ερυθρός Σταυρός υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στις ΗΠΑ, οι οποίες διερευνούν το συμβάν. .

Εν τω μεταξύ, σε νέα φάση εισέρχονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις: το Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη τύπου "Σπέκτρ", που πετούν σε χαμηλό ύψος, επετέθησαν εναντίον αρχηγείου των Ταλεμπάν και στρατευμάτων στην πόλη Κανταχάρ του Νοτίου Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, επλήγησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και άλλοι στόχοι στο Αφγανιστάν.

Καταρρέει η έννομη τάξη σε πόλεις του Αφγανιστάν

16.10.2001 22:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν κατά τα φαινόμενα συντελέσει στην κατάλυση της έννομης τάξης σε μερικές πόλεις του Αφγανιστάν. Εκπρόσωπος του οργανισμού δηλωσε ότι ομάδα είκοσι οπλοφορούντων Αράβων πραγματοποίησε επίθεση, στην Κανταχάρ, με στόχο τα γραφεία ενός οργανισμού αρωγής που εδρεύει στη Βρετανία. Επεισόδια ξέσπασαν όταν απόσπασμα των Ταλεμπάν της περιοχής προσπάθησε να επιβάλει την τάξη. Επίσης ανακοινώθηκε ότι το Σαββατοκύριακο έγινε επίθεση με στόχο κτήριο που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ στην πόλη Μαζάρ-ε-Σαρίφ, ενώ μιά άλλη οργάνωση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δήλωσε ότι και τα δικά της γραφεία υπέστησαν επίθεση την Δευτέρα το βράδυ.

Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
BBC News
Τεράστια η ζήτηση των φαρμάκων κατά του άνθρακος

16.10.2001 20:13 (Ωρα Λονδίνου)
Το FBI δήλωσε πως υπάρχουν ομοιότητες στον γραφικό χαρακτήρα ορισμένων από τις επιστολές που εστάλησαν με το ταχυδρομείο και βρέθηκαν να περιέχουν άνθρακα. Τονίζει όμως ότι δεν βρήκε κάποιο στοιχείο που να συνδέει άμεσα τα κρούσματα που εκδηλώθηκαν στη χώρα και την οργανωμένη τρομοκρατία.

Πάντως, ο αρχηγός του FBI προειδοποίησε ότι οι απειλές τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των ΗΠΑ παραμένουν. Οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν μία ολόκληρη πτέρυγα ενός οκταώροφου κτιρίου της Γερουσίας κι ετοιμάζονται να κάνουν εξετάσεις σε εκατοντάδες άτομα για να διαπιστωθεί εάν είχαν εκτεθεί ενδεχομένως στο βακτηρίδιο του άνθρακα.

Νωρίτερα, οι αναλύσεις είχαν δείξει ότι το γράμμα που είχε σταλεί στον γερουσιαστή Τομ Ντάσελ είχε μολυνθεί από το βακτηρίδιο.

Ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε όλους τους Αμερικανούς να προσέχουν τα γράμματα που παίρνουν από άγνωστους αποστολείς και αν έχουν υποψίες να ειδοποιούν αμέσως τις αρχές.

Η ανησυχία για το βακτήριο του άνθρακα αυξάνεται, όπως είναι φυσικό, σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να της δώσει λεπτομέρειες για ένα γράμμα που πιθανότατα περιείχε άνθρακα και το οποίο είχε αποσταλεί από τη Μαλαισία σε γραφείο της εταιρείας Microsoft στη Νεβάδα, ενώ ανησυχίες εκφράζονται πλέον και στην Ευρώπη.

Στη Ελβετία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προληπτικά γίνεται θεραπεία σε έναν υπάλληλο μιας φαρμακευτικής εταιρείας που έλαβε μια επιστολή που περιείχε σκόνη απροσδιόριστης προέλευσης.

Στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο έξι ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις οι δύο, όπως απεδείχθη, δεν ήταν μολυσμένοι με το βακτηρίδιο του άνθρακα, ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Αλλά και στη Γαλλία, έχουν σταλεί στο εργαστήριο για αναλύσεις δύο ταχυδρομικοί φάλελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη.

Πάντως, η κυβέρνηση της Βρεταννίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες. Ο επικεφαλής των ιατρικώ ν υπηρεσιών της χώρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απειλή για βιολογική επίθεση και ότι οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Αμερικανική βόμβα πλήττει αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού
BBC News
Oι Αφγανοί εργαζόμενοι λέγεται ότι προσπαθούσαν να σώσουν τις προμήθειες

16.10.2001 17:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι αμερικανικό αεροσκάφος έπληξε αποθήκη του στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένα από τα άτομα που το φρουρούσε.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε πως όλοι γνώριζαν πού ακριβώς βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του--σε απόσταση ενός μόνο χιλιομέτρου από το αεροδρόμιο.

Εν τω μεταξύ, σε νέα φάση εισέρχονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις: το Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη τύπου "Σπέκτρ", που πετούν σε χαμηλό ύψος, επετέθησαν εναντίον αρχηγείου των Ταλεμπάν και στρατευμάτων στην πόλη Κανταχάρ του Νοτίου Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, επλήγησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και άλλοι στόχοι στο Αφγανιστάν.

Συνεργασία με τις ΗΠΑ υπόσχεται το Πακιστάν
BBC News
Ηνωμένες Πολιτείες και Πακιστάν: κοινός στόχος, σύσφιξη δεσμών

16.10.2001 18:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ότι η χώρα του θα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για όσο διάστημα θα διαρκεί η στρατιωτική εκστρατεία για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο στρατηγός Μουσαράφ μίλησε επίσης για την κυβέρνηση που θα πρέπει να έχει στο μέλλον το Αφγανιστάν--μια κυβέρνηση, είπε, που θα πρέπει να είναι ευρείας αποδοχής στην οποία θα συμμετέχουν και μετριοπαθή μέλη των Ταλεμπάν.

Από τη δική του μεριά, ο Κος Πάουελ είπε ότι το ζήτημα του Κασμίρ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στη Νότια Ασία και κάλεσε το Πακιστάν και την Ινδία να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσα από το διάλογο.

Η περιοδεία του Κου Πάουελ στην περιοχή, που περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Κασμίρ, συνέπεσε με αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Κασμίρ -- ήταν οι πιο σφοδρές μάχες ανάμεσα στις Ινδικές και τις Πακιστανικές δυνάμεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Σειρά μέτρων κατά της τρομοκρατίας συζητείται στο Λουξεμβούργο
BBC News
Στοιχεία υπόπτων θα ζητούνται από τράπεζες

16.10.2001 18:18 (Ωρα Λονδίνου)

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναντώνται στο Λουξεμβούργο, συμφώνησαν στη λήψη μιάς ευρείας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση όσων χρηματοδοτούν την τρομοκρατία

Προβλέπεται έτσι, μεταξύ άλλων, η επιβολή κυρώσεων εναντίον τραπεζών και μη κοινοτικών χωρών για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι ξεπλένουν βρώμικο χρήμα. .

"OΙ ΗΠΑ τροφοδοτούν τους Ταλιμπάν"
BBC News
Μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας φρουρούν τα πακέτα τρόφιμα που ρίχνουν τα αεροπλάνα

16.10.2001 12:57 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, που είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα της πείνας που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι του πλανήτη μας καταδίκασε τις ρίψεις τροφίμων που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί από αέρος στο Αφγανιστάν.

"Πρόκειται", είπε ο Ζαν Ζιγκλέρ, "για πράξεις κυνισμού. Οι παραλήπτες της βοηθείας δεν είναι αυτοί που τη χρειάζονται περισσότερο, αλλά αυτοί που έχουν τα όπλα, δηλαδή οι Ταλιμπάν".

Ο Κος Ζίγκλερ είπε επίσης ότι η ρίψη τροφίμων κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών θέτει σε κίνδυνο και τις ζωές εργαζομένων στις οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Μέλος της Χαμάς βρίσκει το θάνατο

16.10.2001 18:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ένα μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε από έκρηξη στη Λωρίδα της Γάζας. Διίστανται οι απόψεις για τα αίτια της έκρηξης. Η Χαμάς επιρρίπτει τις ευθύνες στο Ισραήλ, αλλά πηγή της Χαμάς είπε στο BBC ότι το άτομο που σκοτώθηκε ετοίμαζε βόμβα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, υποστήριξε τα σχέδια του προέδρου Μπους και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Οι Ισραηλινοί, είπε ο κ. Πέρες, θέλουν ένα επιτυχημένο, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Ένα τέτοιο κράτος, εξήγησε, θα είναι καλύτερος γείτονας.

Σαρωτικό το AIDS στη Νότια Αφρική
BBC News
Το AIDS πλήττει όλες τις ηλικίες

16.10.2001 14:14 (Ωρα Λονδίνου)
Αμφιλεγόμενη έκθεση για τη μάστιγα του AIDS δημοσιεύτηκε τελικά από τον ιατρικό οργανισμό της Νοτίου Αφρικής.

H επίδραση του ΑIDS, λέει η έκθεση, είναι σαρωτική και μέχρι το 2010 τα θύματα της αρρώστειας στη Νότια Αφρική μπορεί να ξεπεράσουν τα επτά εκατομμύρια.

Ωστόσο η κυβέρνηση λέει ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή και η δημοσίευση της έκθεσης καθυστέρησε αρκετές εβδομάδες, προφανώς μετά από κυβερνητικές πιέσεις.

Το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο της χώρας, που χρηματοδοτείται εν πολλοίς από την κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι το 40% των θανάτων ενηλίκων στη Νότια Αφρική οφείλεται στο AIDS.

Η Νότιος Αφρική πιστεύεται ότι έχει το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων AIDS και ΗΙV στον κόσμο -- οι ασθενείς ανέρχονται στα 4.7 εκατομμύρια.

Κρίση αντιμετωπίζει η Αστρα Μπάνκα στο Βελιγράδι
BBC News
Ο Κος Κάριτς λέει ότι έφυγε επειδή ήταν σε κίνδυνο η ζωή του

16.10.2001 15:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι καταθέτες μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Βελιγραδίου, της Αστρα Μπάνκα, απέσυραν 60 εκατομμύρια δολλάρια από τους λογαριασμούς τους, όταν ο ιδιοκτήτης της τράπεζας έφυγε στο εξωτερικό.

Η Αστρα Μπάνκα απηύθυνε έκκληση στους πελάτες της να μην αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Ο ιδιοκτήτης της τράπεζας, Μπόγκολιουμπ Κάριτσ, είπε ότι είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στο Βελιγράδι.

Ανταποκριτής του ΒΒC στο Βελιγράδι σχολιάζει ότι η θέση της τράπεζας είναι επισφαλής.

Η Αστρα Μπάνκα πρέπει να πληρώσει 30 εκατομμύρια δολλάρια στην Σερβική κυβέρνηση ως αποζημίωση για τους φόρους που δεν πλήρωνε την εποχή του Μιλόσεβιτς.

Ο Κος Κάριτς είπε ότι έφυγε από το Βελιγράδι επειδή ήταν σε κίνδυνο η ζωή του, οι αρχές όμως εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες.

Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
BBC News
Το προσωπικό στο γραφείο του γερουσιαστή Ντάσελ υποβάλλεται σε εξετασεις

16.10.2001 18:03 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν μία ολόκληρη πτέρυγα ενός οκταώροφου κτιρίου της Γερουσίας κι ετοιμάζονται να κάνουν εξετάσεις σε εκατοντάδες άτομα για να διαοπιστωθεί εάν είχαν εκτεθεί ενδεχομένως στο βακτηρίδιο του άνθρακα.

Νωρίτερα, οι αναλύσεις είχαν δείξει ότι το γράμμα που είχε σταλεί στον γερουσιαστή Τομ Ντάσελ είχε μολυνθεί από το βακτηρίδιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, είπε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στον Οσάμα μπιν Λάντεν και στα κρούσματα του άνθρακος, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη, πρόσθεσε, επαρκή στοιχεία. Προειδοποίησε όμως όλους τους Αμερικανούς να προσέχουν τα γράμματα που παίρνουν από άγνωστους αποστολείς και αν έχουν υποψίες να ειδοποιούν αμέσως τις αρχές.

Η ανησυχία για το βακτήριο του άνθρακα αυξάνεται, όπως είναι φυσικό, σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να της δώσει λεπτομέρειες για ένα γράμμα που πιθανότατα περιείχε άνθρακα και το οποίο είχε αποσταλεί από τη Μαλαισία σε γραφείο της εταιρείας Microsoft στη Νεβάδα, ενώ ανησυχίες εκφράζονται πλέον και στην Ευρώπη.

Στη Ελβετία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προληπτικά γίνεται θεραπεία σε έναν υπάλληλο μιας φαρμακευτικής εταιρείας που έλαβε μια επιστολή που περιείχε σκόνη απροσδιόριστης προέλευσης.

Στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο έξι ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις οι δύο, όπως απεδείχθη, δεν ήταν μολυσμένοι με το βακτηρίδιο του άνθρακα, ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Αλλά και στη Γαλλία, έχουν σταλεί στο εργαστήριο για αναλύσεις δύο ταχυδρομικοί φάλελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη.

"Πρόκειται σίγουρα για εσκεμμένη ενέργεια", είπε για τα κρούσματα στις ΗΠΑ ο ειδικός σε θέματα βιολογικού πολέμου, Τζον Παρατσίνι. "Δεν είναι δυνατό να παρατηρούνται κρούσματα του βακτηριδίου αυτού στη Φλόριντα, στη Νέα Υόρκη και στη Νεβάδα και να μη σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια. Το ζήτημα είναι α ν συνδέονται αυτά τα κρούσματα με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου".

Πάντως, η κυβέρνηση της Βρεταννίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες. Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απειλή για βιολογική επίθεση και ότι οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μέσα στα οποία είναι και η προμήθεια επαρκούς αριθμού αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του βακτηριδίου του άνθρακα.

Συνεργασία με τις ΗΠΑ υπόσχεται το Πακιστάν
BBC News
Ηνωμένες Πολιτείες και Πακιστάν: κοινός στόχος, σύσφιξη δεσμών

16.10.2001 18:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ότι η χώρα του θα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για όσο διάστημα θα διαρκεί η στρατιωτική εκστρατεία για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο στρατηγός Μουσαράφ μίλησε επίσης για την κυβέρνηση που θα πρέπει να έχει στο μέλλον το Αφγανιστάν--μια κυβέρνηση, είπε, που θα πρέπει να είναι ευρείας αποδοχής στην οποία θα συμμετέχουν και μετριοπαθή μέλη των Ταλεμπάν.

Από τη δική του μεριά, ο Κος Πάουελ είπε ότι το ζήτημα του Κασμίρ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στη Νότια Ασία και κάλεσε το Πακιστάν και την Ινδία να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσα από το διάλογο.

Η περιοδεία του Κου Πάουελ στην περιοχή, που περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Κασμίρ, συνέπεσε με αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Κασμίρ -- ήταν οι πιο σφοδρές μάχες ανάμεσα στις Ινδικές και τις Πακιστανικές δυνάμεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Σειρά μέτρων κατά της τρομοκρατίας συζητείται στο Λουξεμβούργο
BBC News
Στοιχεία υπόπτων θα ζητούνται από τράπεζες

16.10.2001 18:18 (Ωρα Λονδίνου)

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναντώνται στο Λουξεμβούργο, συμφώνησαν στη λήψη μιάς ευρείας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση όσων χρηματοδοτούν την τρομοκρατία

Προβλέπεται έτσι, μεταξύ άλλων, η επιβολή κυρώσεων εναντίον τραπεζών και μη κοινοτικών χωρών για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι ξεπλένουν βρώμικο χρήμα. .

Μέλος της Χαμάς βρίσκει το θάνατο

16.10.2001 18:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ένα μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε από έκρηξη στη Λωρίδα της Γάζας. Διίστανται οι απόψεις για τα αίτια της έκρηξης. Η Χαμάς επιρρίπτει τις ευθύνες στο Ισραήλ, αλλά πηγή της Χαμάς είπε στο BBC ότι το άτομο που σκοτώθηκε ετοίμαζε βόμβα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, υποστήριξε τα σχέδια του προέδρου Μπους και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Οι Ισραηλινοί, είπε ο κ. Πέρες, θέλουν ένα επιτυχημένο, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Ένα τέτοιο κράτος, εξήγησε, θα είναι καλύτερος γείτονας.

Μέλη οργάνωσης γυναικών του Αφγανιστάν μιλούν στον απεσταλμένο του BBC

16.10.2001 19:20 (Ωρα Λονδίνου)
Τι είδος καθεστώτος θα αντικαταστήσει τους Ταλιμπάν , είναι ένα ερώτημα που διατυπώνεται ευρύτατα τον τελευταίο καιρό. Τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν μιά δημοκρατική πλουραλιστική κοινωνία, κάτι που φαίνεται απίθανο, αν σκεφθεί κανείς πόσο διηρημένη και βίαια είναι η Βόρεια Συμμαχία, που θα είναι πιθανώτατα η διαδόχος κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ενα άλλο ερώτημα έχει να κάνει με την θέση των γυναικών στη χώρα. Υπό τους Ταλιμπάν όλα τους τα δικαιώματα στην εκπαίδευση και τις άλλες ατομικές ελευθερίες έχουν εντελώς παραμερισθεί, κάτι που γίνεται και συμβολικά φανερό από το ένδυμα που είναι υποχρεωμένες να φορούν.

Εντούτοις υπάρχουν οργανώσεις γυναικών, τόσο μέσα όσο και έξω από την χώρα, που συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στον φονταμενταλισμό. Μιά απ΄αυτές είναι και η Επαναστατική Οργάνωση των Αφγανών Γυναικών, μέλη της οποίας συνάντησε ο απεσταλμένος του ΒΒC Angus Crawford στην Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Από τότε που δημιουργήθηκε η οργάνωση, το 1977, τα μέλη της δεν έχουν πάψει να δέχονται κάθε είδους απειλές. Οι γυναίκες με τις οποίες συναντήθηκε ο απεσταλμένος του BBC, μιλούν για τους συμπατριωτες τους που πεθαίνουν από την πείνα και από τον πόλεμο.

Εχασα τους γονείς μου και την οικογένειά μου όταν ήμουν 9 ετών, δηλώνει μία από τις γυναίκες. Με μεγάλωσαν οι γυναίκες της οργάνωσης, που είναι άτομα με εξαιρετική γενναιότητα, μιά που ο αγώνας τους γιά τα δικαιώματα των γυναικών θέτει αυτομάτως σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Κύριος στόχος μας ,λένε, είναι να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και την δημοκρατία στο Αφγανιστάν. Ομως η επίτευξη αυτού του στόχου είναι αδύνατη αν δεν εξουδετερωθεί ο φονταμενταλισμός που είναι αιτία όλων αυτών των προβλημάτων, όλων των κακουργημάτων, όλης της δυστυχίας που γνωρίζει η χώρα μας..

Ο απεσταλμένος του ΒΒC ρώτησε τα μέλη της Επαναστατικής Ενωσης Γυναικών για το πώς βλέπουν το μέλλον. Πώς βλέπουν την πιθανότητα ανατροπής των Ταλεμπάν και ανάληψης της εξουσίας από την Βόρεια Συμμαχία.

Θα ήταν ένας εφιάλτης, λένε οι γυναίκες της Οργάνωσης. Οχι μόνο γιά την οργάνωσή μας , αλλά γιά όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα αν η Βόρεια Συμμαχία αναλάμβανε ξανά την εξουσία. Γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα μαύρα χρόνια απο 1992 ως το 96, τότε που τα κόμματα του τζιχάντ ασκούσαν την εξουσία, τα απάνθρωπα εγκλήματα που είχαν τότε διαπράξει. Ο λαός του Αφγανιστάν έχει μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον, είναι ακόμη μακρυά, αλλά θα έρθει ...Θα έχουμε κάποτε μιά ελεύθερη χώρα ... Και με αυτά τα λόγια έκλεισε η συνέντευξη με τα μέλη της Επαναστατικής Ενωσης γυναικών του Αφγανιστάν.

Βόμβα σε αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού
BBC News
Oι Αφγανοί εργαζόμενοι λέγεται ότι προσπαθούσαν να σώσουν τις προμήθειες

16.10.2001 15:54 (Ωρα Λονδίνου)
Αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού κτυπήθηκε από αμερικανική βόμβα που κατέστρεψε τα σιτηρά και άλλες ανθρωπιστικές προμήθειες.

Ενας Αφγανός, μέλος του προσωπικού, τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επίθεση που έγινε στο βόρειο μέρος της Καμπούλ, όπως είπε ο Ερυθρός Σταυρός στο BBC.

To Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεκάδες αεροπλάνα και ναυτικές μονάδες έπληξαν σήμερα στόχους σε όλο το Αφγανιστάν και στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, Aφγανοί εργαζόμενοι στο κτίριο προσπάθησαν να διασώσουν ορισμένες από τις προμήθειες που είχαν αποθηκευτεί.

Κάλυψαν τα πρόσωπά τους με ύφασμα και μπήκαν μέσα συα σύννεφα της μαύρης σκόνης, για να βγουν σε λίγο με

κουβέρτες, φάρμακα και σκηνές.

ΗΠΑ-Πακιστάν: κοινοί στόχοι στο Αφγανιστάν
BBC News
Ηνωμένες Πολιτείες και Πακιστάν: κοινός στόχος, σύσφιξη δεσμών

16.10.2001 11:03 (Ωρα Λονδίνου)
Το Πακιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι κοινός τους στόχος είναι η δημιουργία ευρείας πολυεθνικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, εκλεγμένης ελεύθερα από τον Αφγανικό λαό, χωρίς εξωτερική παρέμβαση.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, μετά από συνομιλίες που είχε στην Ισλαμαμπάντ με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υποσχέθηκε να στηρίζει την αμερικανική επιχείρηση όσο και να διαρκέσει, πρόσθεσε όμως ότι ελπίζει πως η στρατιωτική επίθεση θα είναι "σύντομη και με συγκεκριμένους στόχους".

Από τη δική του μεριά, ο Κος Πάουελ είπε ότι το ζήτημα του Κασμίρ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στη Νότια Ασία και κάλεσε το Πακιστάν και την Ινδία να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσα από το διάλογο.

Η περιοδεία του Κου Πάουελ στην περιοχή, που περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Κασμίρ, συνέπεσε με αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Κασμίρ -- ήταν οι πιο σφοδρές μάχες ανάμεσα στις Ινδικές και τις Πακιστανικές δυνάμεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Στρατιωτικός ρόλος για την Ιαπωνία
BBC News
Αμερικανοί στρατιώτες

16.10.2001 13:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ειδική επιτροπή της Κάτω Βουλής του Ιαπωνικού Κοινοβουλίου ενέκρινε νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στον Ιαπωνικό στρατό να προσφέρει υποστήριξη, μη στρατιωτικού χαρακτήρα, για την πολεμική επιχείρηση κατά του Αφγανιστάν.

Το νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια του σώματος στο τέλος της εβδομάδας.

Κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το φιλειρηνικό σύνταγμα της Ιαπωνίας που ψηφίστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Τόκυο μεταδίδει ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση θέλει να δώσει την υποστήριξή της στις Ηνωμένες Πολιτείες και δηλώνει ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα είναι έτοιμη να βοηθήσει το αμερικανικό ναυτικό

Ανάμεσα στις αποστολές που θα μπορούσαν να κάνουν οι Ιάπωνες είναι επιχειρήσεις ανίχνευσης και διάσωσης και βοήθεια στην αρωγή προσφύγων.

Ευρωπαική Ενωση: μέτρα κατά της τρομοκρατίας
BBC News
Στοιχεία υπόπτων θα ζητούνται από τράπεζες

16.10.2001 13:47 (Ωρα Λονδίνου)
Αυστηρά μέτρα για το "πάγωμα" των τραπεζικών λογαριασμών που συνδέονται με οργανώσεις τρομοκρατών συζητούν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Υπουργοί επεξεργάζονται τη λήψη μέτρων κατά των δικτύων που πιστεύεται ότι ενέχονται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων κατά τραπεζών και χωρών που πιστεύεται ότι διακινούν "βρώμικο χρήμα" και δεν συνεργάζονται με τη διεθνή κοινότητα για τον εντοπισμό παράνομων λογαριασμών.

Οι Υπουργοί αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν στην καθιέρωση συστήματος για την ανταλλαγή πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν παγώσει λόγω διασυνδέσεων με τρομοκράτες ή εγκληματίες.

"OΙ ΗΠΑ τροφοδοτούν τους Ταλιμπάν"
BBC News
Μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας φρουρούν τα πακέτα τρόφιμα που ρίχνουν τα αεροπλάνα

16.10.2001 12:57 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, που είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα της πείνας που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι του πλανήτη μας καταδίκασε τις ρίψεις τροφίμων που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί από αέρος στο Αφγανιστάν.

"Πρόκειται", είπε ο Ζαν Ζιγκλέρ, "για πράξεις κυνισμού. Οι παραλήπτες της βοηθείας δεν είναι αυτοί που τη χρειάζονται περισσότερο, αλλά αυτοί που έχουν τα όπλα, δηλαδή οι Ταλιμπάν".

Ο Κος Ζίγκλερ είπε επίσης ότι η ρίψη τροφίμων κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών θέτει σε κίνδυνο και τις ζωές εργαζομένων στις οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Κρίση αντιμετωπίζει η Αστρα Μπάνκα στο Βελιγράδι
BBC News
Ο Κος Κάριτς λέει ότι έφυγε επειδή ήταν σε κίνδυνο η ζωή του

16.10.2001 16:03 (Ωρα Λονδίνου)
Οι καταθέτες μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Βελιγραδίου, της Αστρα Μπάνκα, απέσυραν 60 εκατομμύρια δολλάρια από τους λογαριασμούς τους, όταν ο ιδιοκτήτης της τράπεζας έφυγε στο εξωτερικό.

Η Αστρα Μπάνκα απηύθυνε έκκληση στους πελάτες της να μην αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Ο ιδιοκτήτης της τράπεζας, Μπόγκολιουμπ Κάριτσ, είπε ότι είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στο Βελιγράδι.

Ανταποκριτής του ΒΒC στο Βελιγράδι σχολιάζει ότι η θέση της τράπεζας είναι επισφαλής.

Η Αστρα Μπάνκα πρέπει να πληρώσει 30 εκατομμύρια δολλάρια στην Σερβική κυβέρνηση ως αποζημίωση για τους φόρους που δεν πλήρωνε την εποχή του Μιλόσεβιτς.

Ο Κος Κάριτς είπε ότι έφυγε από το Βελιγράδι επειδή ήταν σε κίνδυνο η ζωή του, οι αρχές όμως εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες.

Σαρώνει το AIDS τη Νότια Αφρική
BBC News
Το AIDS πλήττει όλες τις ηλικίες

16.10.2001 15:59 (Ωρα Λονδίνου)
Αμφιλεγόμενη έκθεση για τη μάστιγα του AIDS δημοσιεύτηκε τελικά από τον ιατρικό οργανισμό της Νοτίου Αφρικής.

H επίδραση του ΑIDS, λέει η έκθεση, είναι σαρωτική και μέχρι το 2010 τα θύματα της αρρώστειας στη Νότια Αφρική μπορεί να ξεπεράσουν τα επτά εκατομμύρια.

Ωστόσο η κυβέρνηση λέει ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή και η δημοσίευση της έκθεσης καθυστέρησε αρκετές εβδομάδες, προφανώς μετά από κυβερνητικές πιέσεις.

Το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο της χώρας, που χρηματοδοτείται εν πολλοίς από την κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι το 40% των θανάτων ενηλίκων στη Νότια Αφρική οφείλεται στο AIDS.

Η Νότιος Αφρική πιστεύεται ότι έχει το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων AIDS και ΗΙV στον κόσμο -- οι ασθενείς ανέρχονται στα 4.7 εκατομμύρια.

Τα media και ο πόλεμος
BBC News
Ο πόλεμος της προπαγάνδας -- εικόνα από τα φυλλάδια που ρίχνουν τα συμμαχικά αεροπλάνα

16.10.2001 13:35 (Ωρα Λονδίνου)
Η προπαγάνδα είναι το αναπόσπαστο κομματι κάθε πολέμου... και στην περίπτωση του πολέμου κατά του Αφγανιστάν ο Μπιν Λάντεν και οι Ταλιμπάν εχουν διακριθεί στον τομέα της προπαγάνδας, εκτιμούν ειδικοί εδώ στην Βρεταννία.

Το βίντεο του Μπιν Λάντεν και των δυο στενών του συνεργατών, που μετέδωσε την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για την απήχηση που μπορεί να έχουν στον αραβικό και γενικότερα στον μουσουλμανικό κόσμο παρόμοια μηνύματα.

Η σύμβουλος του Τζωρτζ Μπους επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ραις ζήτησε, την περασμένη εβδομάδα, από τα αμερικανικά μεσα ενημέρωσης να μη μεταδίδουν μηνύματα του Μπιν Λάντεν και του δικτύου του Ελ Καίντα, με το επιχείρημα ότι μπορεί να περιέχουν κρυπτογραφημένους κώδικες επικοινωνίας με μέλη της οργάνωσης που δεν έχουν συλληφθεί. Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα συμφώνησαν να μη προβάλλουν στο εξής μηνύματα του Μπιν Λάντεν

Παρόμοιες κινήσεις έκανε και η βρεταννική κυβέρνηση η οποία κάλεσε χθες τους διευθυντες ειδήσεων του BBC, της ITN και του SKY NEWS, και τους συμβούλευσε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αμερικανών συναδέλφων τους.

Οι εκπρόσωποι των βρεταννικών τηλεοπτικών μέσων, εξαιρουμένου του Καναλιού 4 που δεν πήγε στην συνάντηση, απάντησαν ότι δεν πρόκειται να κόψουν τον δίαυλο επικοινωνίας με την άλλη πλευρά και πως θα εξακολουθήσουν να ενημερώνουν αμερόληπτα τους θεατές, έστω κι αν η στάση τους εκληφθεί αρνητικά από την πολιτική ηγεσία.

Στρατιωτικός ρόλος για την Ιαπωνία
BBC News
Αμερικανοί στρατιώτες

16.10.2001 13:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ειδική επιτροπή της Κάτω Βουλής του Ιαπωνικού Κοινοβουλίου ενέκρινε νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στον Ιαπωνικό στρατό να προσφέρει υποστήριξη, μη στρατιωτικού χαρακτήρα, για την πολεμική επιχείρηση κατά του Αφγανιστάν.

Το νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια του σώματος στο τέλος της εβδομάδας.

Κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το φιλειρηνικό σύνταγμα της Ιαπωνίας που ψηφίστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Τόκυο μεταδίδει ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση θέλει να δώσει την υποστήριξή της στις Ηνωμένες Πολιτείες και δηλώνει ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα είναι έτοιμη να βοηθήσει το αμερικανικό ναυτικό

Ανάμεσα στις αποστολές που θα μπορούσαν να κάνουν οι Ιάπωνες είναι επιχειρήσεις ανίχνευσης και διάσωσης και βοήθεια στην αρωγή προσφύγων.

Ευρωπαική Ενωση: μέτρα κατά της τρομοκρατίας
BBC News
Στοιχεία υπόπτων θα ζητούνται από τράπεζες

16.10.2001 13:47 (Ωρα Λονδίνου)
Αυστηρά μέτρα για το "πάγωμα" των τραπεζικών λογαριασμών που συνδέονται με οργανώσεις τρομοκρατών συζητούν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Υπουργοί επεξεργάζονται τη λήψη μέτρων κατά των δικτύων που πιστεύεται ότι ενέχονται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων κατά τραπεζών και χωρών που πιστεύεται ότι διακινούν "βρώμικο χρήμα" και δεν συνεργάζονται με τη διεθνή κοινότητα για τον εντοπισμό παράνομων λογαριασμών.

Οι Υπουργοί αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν στην καθιέρωση συστήματος για την ανταλλαγή πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν παγώσει λόγω διασυνδέσεων με τρομοκράτες ή εγκληματίες.

"OΙ ΗΠΑ τροφοδοτούν τους Ταλιμπάν"
BBC News
Μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας φρουρούν τα πακέτα τρόφιμα που ρίχνουν τα αεροπλάνα

16.10.2001 12:57 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, που είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα της πείνας που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι του πλανήτη μας καταδίκασε τις ρίψεις τροφίμων που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί από αέρος στο Αφγανιστάν.

"Πρόκειται", είπε ο Ζαν Ζιγκλέρ, "για πράξεις κυνισμού. Οι παραλήπτες της βοηθείας δεν είναι αυτοί που τη χρειάζονται περισσότερο, αλλά αυτοί που έχουν τα όπλα, δηλαδή οι Ταλιμπάν".

Ο Κος Ζίγκλερ είπε επίσης ότι η ρίψη τροφίμων κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών θέτει σε κίνδυνο και τις ζωές εργαζομένων στις οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Βρεταννία: Ισχυρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία
BBC News
Μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας υπόσχονται οι Βρεταννοί

16.10.2001 12:34 (Ωρα Λονδίνου)
H Βρεταννική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προώθηση έκτακτου νομοσχεδίου για την ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών νόμων.

Ο Βρεταννός Υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, είπε στο κοινοβούλιο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προασπίσει τις βασικές ελευθερίες του ανθρώπου και να αποφευχθεί η κατάχρησή τους.

"Υποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες δεν θα έχουν δικαίωμα ασυλίας ενώ οι αρχές θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία παρακολούθησης υπόπτων" είπε ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου θα είναι ευκολότερη η παραπομπή στη δικαιοσύνη ατόμων ή ομάδων που έχουν έδρα τη Βρετανία και υποκινούν επεισόδια βίας και μίσους στο εξωτερικό.

Σαρωτικό το AIDS στη Νότια Αφρική
BBC News
Το AIDS πλήττει όλες τις ηλικίες

16.10.2001 14:14 (Ωρα Λονδίνου)
Αμφιλεγόμενη έκθεση για τη μάστιγα του AIDS δημοσιεύτηκε τελικά από τον ιατρικό οργανισμό της Νοτίου Αφρικής.

H επίδραση του ΑIDS, λέει η έκθεση, είναι σαρωτική και μέχρι το 2010 τα θύματα της αρρώστειας στη Νότια Αφρική μπορεί να ξεπεράσουν τα επτά εκατομμύρια.

Ωστόσο η κυβέρνηση λέει ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή και η δημοσίευση της έκθεσης καθυστέρησε αρκετές εβδομάδες, προφανώς μετά από κυβερνητικές πιέσεις.

Το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο της χώρας, που χρηματοδοτείται εν πολλοίς από την κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι το 40% των θανάτων ενηλίκων στη Νότια Αφρική οφείλεται στο AIDS.

Η Νότιος Αφρική πιστεύεται ότι έχει το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων AIDS και ΗΙV στον κόσμο -- οι ασθενείς ανέρχονται στα 4.7 εκατομμύρια.

Τα media και ο πόλεμος
BBC News
Ο πόλεμος της προπαγάνδας -- εικόνα από τα φυλλάδια που ρίχνουν τα συμμαχικά αεροπλάνα

16.10.2001 13:35 (Ωρα Λονδίνου)
Η προπαγάνδα είναι το αναπόσπαστο κομματι κάθε πολέμου... και στην περίπτωση του πολέμου κατά του Αφγανιστάν ο Μπιν Λάντεν και οι Ταλιμπάν εχουν διακριθεί στον τομέα της προπαγάνδας, εκτιμούν ειδικοί εδώ στην Βρεταννία.

Το βίντεο του Μπιν Λάντεν και των δυο στενών του συνεργατών, που μετέδωσε την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για την απήχηση που μπορεί να έχουν στον αραβικό και γενικότερα στον μουσουλμανικό κόσμο παρόμοια μηνύματα.

Η σύμβουλος του Τζωρτζ Μπους επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ραις ζήτησε, την περασμένη εβδομάδα, από τα αμερικανικά μεσα ενημέρωσης να μη μεταδίδουν μηνύματα του Μπιν Λάντεν και του δικτύου του Ελ Καίντα, με το επιχείρημα ότι μπορεί να περιέχουν κρυπτογραφημένους κώδικες επικοινωνίας με μέλη της οργάνωσης που δεν έχουν συλληφθεί. Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα συμφώνησαν να μη προβάλλουν στο εξής μηνύματα του Μπιν Λάντεν

Παρόμοιες κινήσεις έκανε και η βρεταννική κυβέρνηση η οποία κάλεσε χθες τους διευθυντες ειδήσεων του BBC, της ITN και του SKY NEWS, και τους συμβούλευσε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αμερικανών συναδέλφων τους.

Οι εκπρόσωποι των βρεταννικών τηλεοπτικών μέσων, εξαιρουμένου του Καναλιού 4 που δεν πήγε στην συνάντηση, απάντησαν ότι δεν πρόκειται να κόψουν τον δίαυλο επικοινωνίας με την άλλη πλευρά και πως θα εξακολουθήσουν να ενημερώνουν αμερόληπτα τους θεατές, έστω κι αν η στάση τους εκληφθεί αρνητικά από την πολιτική ηγεσία.

Οι επιδράσεις των επιθέσεων στις ΗΠΑ στην ανθρώπινη συμπεριφορά

16.10.2001 2:54 (Ωρα Λονδίνου)
"Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν ριζικά το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο" λένε συνεχώς οι αναλυτές. Δεν είναι όμως μόνο το πολιτικό τοπίο που έχει επηρρεασθεί αλλά και η ανθρώπινη συμπεριφορά και επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των επιθέσεων αλλά και της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθούν.

Ερευνα που έγινε στην Ινδία κατέγραψε εντυπωσιακή αλλαγή στις τηλεοπτικές συνήθειες των παιδιών. "Παιδιά που ποτέ πριν δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για την επικαιρότητα, παρακολουθούν τώρα το ειδησεογραφικό κανάλι με μεγάλη προσήλωση. Στις φτωχές γειτονιές του ανατολικου Δελχί, όπου οι νοικοκυραίοι διστάζουν να κυκλοφορούν τη νύχτα, ο παιδόκοσμος γνωρίζει τις λεπτομέρειες και μάλιστα συγκρίνει το πώς μεταδίδουν τις εξελίξεις τα διάφορα κανάλια.

Η 14χρόνη Οβάσι λέει ότι πριν τις επιθεέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούσε τις εκπομπές κινούμενων σκίτσων και τις κινηματογραφικές ταινίες.

Ενα άλλο κοριτσάκι που μίλησε στον ανταποκριτή του BBC στο Δελχί,είπε ότι θέλει να πολεμήσει τον Μπιν Λάντεν. Κάποιο άλλο κορίτσι, 10 ετών, έχει μεγαλύτερη συναίσθηση της πραγματικότητας και είπε ότι θα ήθελε να πολεμήσει αλλά είναι ακόμη πολύ μικρή.

Ενα ανεξάρτητο Κέντρο Ερευνών είχε αρχίσει, πριν από τις επιθέσεις, να παρακολουθεί τις αντιδράσεις των παιδιών στα τηλεοπτικά προγράμματα, όταν διαπίστωσε ότι η κρίση άλλαξε τις συνήθειές τους. Η Σουντ Νουτιάλ του Ερευνητικού κέντρου είπε ότι τα παιδιά αισθάνονται κάποιο φόβο, γιατί πριν από τις επιθέσεις, έβλεπαν βίαια επεισόδια μόνο σε ταινίες. "Τώρα βλέπουν την πραγματικότητα και έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να συμβούν και στη χώρα τους. Διαπιστώσαμε ότι πολλά παιδιά αντί να παίζουν, συζητούν τις εξελίξεις. Παιδιά που δεν ξέρουν ποιος είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, γνωρίζουν πλέον τον πρέσβυ των Ταλεμπάν στο Πακιστάν. Τα γεγονότα έχουν αγγίξει και τρομάξει τα παιδιά" είπε η εκπρόσωπος του ερευνητικού κέντρου.l

ΗΠΑ-Πακιστάν: κοινοί στόχοι στο Αφγανιστάν
BBC News
Ηνωμένες Πολιτείες και Πακιστάν: κοινός στόχος, σύσφιξη δεσμών

16.10.2001 11:00 (Ωρα Λονδίνου)
Το Πακιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι κοινός τους στόχος είναι η δημιουργία ευρείας πολυεθνικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, εκλεγμένης ελεύθερα από τον Αφγανικό λαό, χωρίς εξωτερική παρέμβαση.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, μετά από συνομιλίες που είχε στην Ισλαμαμπάντ με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υποσχέθηκε να στηρίζει την αμερικανική επιχείρηση όσο και να διαρκέσει, πρόσθεσε όμως ότι ελπίζει πως η στρατιωτική επίθεση θα είναι "σύντομη και με συγκεκριμένους στόχους".

Από τη δική του μεριά, ο Κος Πάουελ είπε ότι το ζήτημα του Κασμίρ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στη Νότια Ασία και κάλεσε το Πακιστάν και την Ινδία να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσα από το διάλογο.

Η περιοδεία του Κου Πάουελ στην περιοχή, που περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Κασμίρ, συνέπεσε με αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Κασμίρ -- ήταν οι πιο σφοδρές μάχες ανάμεσα στις Ινδικές και τις Πακιστανικές δυνάμεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
BBC News
Το προσωπικό στο γραφείο του γερουσιαστή Ντάσελ υποβάλλεται σε εξετασεις

16.10.2001 10:36 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώθηκε ότι δύο ακόμη άτομα -- ένα μωρό και ένας άνδρας 73 ετών -- είναι κρούσματα του βακτηριδίου άνθρακα

Προηγουμένως, εντοπίστηκε το βακτηρίδιο του άνθρακα σε επιστολή που εστάλη στο γραφείο του προέδρου της Γερουσίας, Τομ Ντάσελ,

Συνολικά η διάγνωση άνθρακα έχει γίνει σε τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ένα έχει πεθάνει.

Το βρέφος, επτά μηνών, είναι παιδί εργαζομένου στον τηλεοπτικό σταθμό ABC και είχε επισκεφθεί για σύντομο χρονικό διάστημα την αίθουσα σύνταξης του γραφείου στην Νέα Υόρκη στις 28 Σεπτεμβρίου.

Το βρέφος πάσχει από την δερματική μορφή του άνθρακα.

Ο 73χρονος είναι υπάλληλος της εφημερίδας της Φλόριδας όπου είχαν εντοπιστεί και τα προηγούμενα κρούσματα και έχει ι προσβληθεί από την πιο θανατηφόρα μορφή της ασθένειας, την πνευμονική. Οι γιατροί πάντως λένε πως η κατάστασή του βελτιώνεται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, είπε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στον Οσάμα μπιν Λάντεν και στα κρούσματα του άνθρακος, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη, πρόσθεσε, επαρκή στοιχεία. Προειδοποίησε όμως όλους τους Αμερικανούς να προσέχουν τα γράμματα που παίρνουν από άγνωστους αποστολείς και αν έχουν υποψίες να ειδοποιούν αμέσως τις αρχές.

Η ανησυχία για το βακτήριο του άνθρακα αυξάνεται, όπως είναι φυσικό, σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να της δώσει λεπτομέρειες για ένα γράμμα που πιθανότατα περιείχε άνθρακα και το οποίο είχε αποσταλεί από τη Μαλαισία σε γραφείο της εταιρείας Microsoft στη Νεβάδα, ενώ ανησυχίες εκφράζονται πλέον και στην Ευρώπη.

Στη Ελβετία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προληπτικά γίνεται θεραπεία σε έναν υπάλληλο μιας φαρμακευτικής εταιρείας που έλαβε μια επιστολή που περιείχε σκόνη απροσδιόριστης προέλευσης.

Στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο έξι ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις οι δύο, όπως απεδείχθη, δεν ήταν μολυσμένοι με το βακτηρίδιο του άνθρακα, ενώ για τους υπόλοιπους τέσσ ερις οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Αλλά και στη Γαλλία, έχουν σταλεί στο εργαστήριο για αναλύσεις δύο ταχυδρομικοί φάλελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη.

"Πρόκειται σίγουρα για εσκεμμένη ενέργεια", είπε για τα κρούσματα στις ΗΠΑ ο ειδικός σε θέματα βιολογικού πολέμου, Τζον Παρατσίνι. "Δεν είναι δυνατό να παρατηρούνται κρούσματα του βακτηριδίου αυτού στη Φλόριντα, στη Νέα Υόρκη και στη Νεβάδα και να μη σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια. Το ζήτημα είναι αν συνδέονται αυτά τα κρούσματα με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου".

Πάντως, η κυβέρνηση της Βρεταννίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες. Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απειλή για βιολογική επίθεση και ότι οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μέσα στα οποία είναι και η προμήθεια επαρκούς αριθμού αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του βακτηριδίου του άνθρακα.

Eπιθέσεων συνέχεια
BBC News
Αμερικανικά αεροπλάνα έτοιμα για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

16.10.2001 8:28 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν από νωρίς το πρωϊ τα περίχωρα της Καμπούλ και την πόλη Κανταχάρ στα νότια της χώρας. Οι σημερινές επιδρομές ακολουθούν τους χθεσινούς βομβαρδισμούς που χαρακτηρίστηκαν ως οι σφοδρότεροι από την αρχή της επιχείρησης. Η Ουάσιγκτων λέει πως σήμερα για πρώτη φορά χρησιμοποίησε κανονιοφόρο αεροσκάφος χαμηλής πτήσεως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τις καταγγελίες των Ταλεμπάν για πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ παραδέχθηκε ότι οι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν είναι αναπόφευκτοι, αλλά χαρακτηρισε γελοίους ορισμενους απο τους αριθμούς θυμάτων που ανακοινωνούν οι Ταλεμπάν. Στο χωριό που οι Ταλεμπάν λένε πως την περασμένη εβδομαδα υπηρξαν 200 θύματα, είχε βομβαρδιστεί, κατά τον κ.Ράμσφελντ, αποθήκη πυρομαχικών, γεγονός που ίσως εξηγεί την έκταση των εκρήξεων που σημειώθηκαν.

Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, της αντιπολίτευσης στο καθεστώς των Ταλεμπάν, είπε ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται κοντά στη πόλη Μαζάρι Σαρίφ. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή θα είναι μεγάλη απώλεια για τους Ταλεμπάν εάν χάσουν την πόλη Μαζάρι Σαρίφ από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας και μάλιστα ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο ολόκληρου του βορείου Αφγανιστάν.

Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
BBC News
Το προσωπικό στο γραφείο του γερουσιαστή Ντάσλε υποβάλλεται σε εξετασεις

16.10.2001 8:15 (Ωρα Λονδίνου)
Εντωμεταξύ δύο ακόμη κρούσματα άνθρακα επιβεβαιώθηκαν στις ΗΠΑ. Το ένα, στο επτάμηνο βρέφος ενός υπαλλήλου του τηλεοπτικού δικτύου ABC που είχε επισκεφτεί το σταθμό στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα, και το άλλο σε έναν 73χρονο υπάλληλο της εφημερίδας της Φλόριδα όπου είχαν εντοπιστεί και τα προηγούμενα κρούσματα. Το βρέφος προσβλήθηκε από τη δερματική μορφή της ασθένειας και αναμένεται να γίνει καλά. Αλλά ο εβδομηντατριάχρονος έχει προσβληθεί από την πιο θανατηφόρα μορφή της ασθένειας, την πνευμονική. Οι γιατροί πάντως λένε πως η κατάστασή του βελτιώνεται.

Τα δύο καινούρια κρούσματα ανακοινώθηκαν λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι σε φάκελο που εστάλη στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τομ Ντάσλε, βρέθηκε επίσης η υπόπτη ουσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος. Μπους είπε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στον Οσάμα μπιν Λάντεν και στα κρούσματα του άνθρακος, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη, επαρκή στοιχεία. Προειδοποίησε όμως όλους τους Αμερικανούς να προσέχουν τα γράμματα που παίρνουν από άγνωστους αποστολείς και αν έχουν υποψίες να ειδοποιούν αμέσως τις αρχές.

Η ανησυχία για το βακτήριο του άνθρακα αυξάνεται, όπως είναι φυσικό, σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να της δώσει λεπτομέρειες για ένα γράμμα που πιθανότατα περιείχε άνθρακα και το οποίο είχε αποσταλεί από τη Μαλαισία σε γραφείο της εταιρείας Microsoft στη Νεβάδα, ενώ ανησυχίες εκφράζονται πλέον και στην Ευρώπη.

Στη Ελβετία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προληπτικά γίνεται θεραπεία σε έναν υπάλληλο μιας φαρμακευτικής εταιρείας που έλαβε μια επιστολή που περιείχε σκόνη απροσδιόριστης προέλευσης.

Στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν το Σαββαστοκύριακο 6 ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λυκή σκόνη. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις οι 2 απάυτούς απεδείχθη ότι δεν ήταν μολυσμένοι με το βακτηρίδιο του άνθρακα, ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη ολολκληρωθεί.

Αλλά και στη Γαλλία, έχουν σταλεί στο εργαστήριο για αναλύσεις δύο ταχυδρομικοί φ άλελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη.

"Πρόκειται σίγουρα για εσκεμένη ενέργεια", είπε για τα κρούσματα στις ΗΠΑ ο ειδικός σε θέματα βιολογικού πολέμου, Τζον Παρατσίνιi. "Δεν είναι δυνατό να παρατηρούνται κρούσματα του βακτηριδίου αυτού στη Φλόριντα, στη Νέα Υόρκη και στη Νεβάδα και να μη σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για εσκεμένη ενέργεια. Το ζήτημα είναι αν συνδέονται αυτά τα κρούσματα με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου".

Πάντως, η κυβέρνηση της Βρετανίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες. Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απειλή για βιολογική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μέσα στα οποία είναι και η προμήθεια επαρκούς αριθμού αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του βακτηριδίου του άνθρακα.

Eπιθέσεων συνέχεια
BBC News
Αμερικανικά αεροπλάνα έτοιμα για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

16.10.2001 8:28 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν από νωρίς το πρωϊ τα περίχωρα της Καμπούλ και την πόλη Κανταχάρ στα νότια της χώρας. Οι σημερινές επιδρομές ακολουθούν τους χθεσινούς βομβαρδισμούς που χαρακτηρίστηκαν ως οι σφοδρότεροι από την αρχή της επιχείρησης. Η Ουάσιγκτων λέει πως σήμερα για πρώτη φορά χρησιμοποίησε κανονιοφόρο αεροσκάφος χαμηλής πτήσεως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τις καταγγελίες των Ταλεμπάν για πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ παραδέχθηκε ότι οι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν είναι αναπόφευκτοι, αλλά χαρακτηρισε γελοίους ορισμενους απο τους αριθμούς θυμάτων που ανακοινωνούν οι Ταλεμπάν. Στο χωριό που οι Ταλεμπάν λένε πως την περασμένη εβδομαδα υπηρξαν 200 θύματα, είχε βομβαρδιστεί, κατά τον κ.Ράμσφελντ, αποθήκη πυρομαχικών, γεγονός που ίσως εξηγεί την έκταση των εκρήξεων που σημειώθηκαν.

Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, της αντιπολίτευσης στο καθεστώς των Ταλεμπάν, είπε ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται κοντά στη πόλη Μαζάρι Σαρίφ. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή θα είναι μεγάλη απώλεια για τους Ταλεμπάν εάν χάσουν την πόλη Μαζάρι Σαρίφ από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας και μάλιστα ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο ολόκληρου του βορείου Αφγανιστάν.

Στο Πακιστάν ο Κόλιν Πάουελ
BBC News
Μεγάλες αντιαμερικάνικες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλές πακιστανικές πόλεις

16.10.2001 8:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επισκέπτεται το Πακιστάν και συναντάται αυτή τη στιγμή με τον στρατιωτικό διοικητή της χώρας, τον στρατηγό Μουσαράφ. Πρώτο θέμα της συνάντησης, η ένταση στο Κασμίρ, τη διαμφισβητούμενη περιοχή που διεκδικούν Ινδία και Πακιστάν, που αναζωπυρώθηκε από εχθές. Ανταλλαγές πυρών μεταξύ φυλακίων των δύο πλευρών, καθώς και τραυματισμοί και θάνατοι αμάχων είναι οι πρώτες πληροφορίες που φτάνουν από την περιοχή.

Ο κεντρικός στόχος πάντως της επίσκεψης Πάουελ, παραμένει η ενδυνάμωση της διεθνούς συμμαχίας εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Κόλιν Πάουελ θα μεταβεί αργότερα σήμερα στο Νέο Δελχί, όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της Ινδικής Κυβέρνησης.

Ταραχές μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στη Νιγηρία

16.10.2001 8:25 (Ωρα Λονδίνου)
O Πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκουν Ομπασάνγιον, πρόκειταινα επισκεφθεί σήμερα την πόλη Κάνο της βόρειας Νιγηρίας, όπου τις τελευταίες ημέρες μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών νέων, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν αρκετοί άνθρωποι. Οι ταραχές ξεκίνησαν την Παρασκευή έπειτα από ειρηνική διαδήλωση μουσουλμάνων πολιτών εναντίον της Αμερικής. Οι ανταποκριτές λένε ότι η ατμόσφαιρα στην πόλη παραμένει τεταμένη.

Eπιθέσεις για ένατη νύχτα
BBC News
Αμερικανικά αεροπλάνα έτοιμα για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

16.10.2001 5:18 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Αφγανισταν συνεχίστηκαν και σήμερα οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, μετά τη χθεσινη ριψη φυλλαδιων που διαβεβαίωναν τους Αφγανούς ότι δεν αποτελούν στόχο. Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ παραδέχθηκε ότι οι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν είναι αναπόφευκτοι, αλλά χαρακτηρισε γελοίους ορισμενους απο τους αριθμούς θυμάτων που ανακοινωνούν οι Ταλεμπ'αν. Στο χωριό που οι Ταλεμπαν λενε πως την περασμένη εβδομαδα υπηρξαν 200 θύματα, είχε βομβαρδιστεί, κατά τον κ.Ράμσφελντ, αποθήκη πυρομαχικών, γεγονός που ίσως εξηγεί την έκταση των εκρήξεων που σημειώθηκαν.

Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, της αντιπολίτευσης στο καθεστώς των Ταλεμπάν, είπε ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται κοντά στη πόλη Μαζάρι Σαρίφ. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή θα είναι μεγάλη απώλεια για τους Ταλεμπάν εάν χάσουν την πόλη Μαζάρι Σαρίφ από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας και μάλιστα ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο ολόκληρου του βορείου Αφγανιστάν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.