Compact version |
|
Tuesday, 26 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-09-28
Ο Λόφτι Ραϊσί (δεξιά) καταφθάνει στο δικαστήριο 28.9.2001 22:46 (Ωρα Λονδίνου) Ο 27χρονος Λόφτι Ραϊσί, ο οποίος συνελήφθη στη Βρετανία, μπορεί ενδεχομένως να παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είχε εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Το FBI θέλει να ανακρίνει τον Λόφτι Ραϊσί, ο οποίος ζει κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου το Λονδίνου. Ο Λόφτι Ραϊσί ήταν ένας από τους τέσσερις συνολικά υπόπτους που συνελήφθησαν στη Βρετανία την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Λόφτι Ραϊσί είχε εκπαιδεύσει τους πιλότους του αεροπλάνου που έπεσε πάνω στο Πεντάγωνο. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετές φορές ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο "προκειμένου να επιτηρήσει την εκπαίδευση που ελάμβαναν εκεί", δήλωσαν οι εισαγγελικές αρχές. Εν τω μεταξύ, παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στην Ισπανία, οι έξι Αλγερινοί που συνελήφθησαν προσφάτως στη χώρα και οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην Ευρώπη. Η ισπανική αστυνομία αναφέρει ότι στα σπίτια των υπόπτων βρέθηκαν βιντεοκασέτες με αποσπάσματα από την εκπαίδευση των ισλαμιστών μαχητών σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν, καθώς και πλαστά έγγραφα, ανάμεσα στα οποία και πλαστά αεροπορικά εισιτήρια. Μία άλλη δίκη ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι, όπου 24 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες συμμετοχής σε ισλαμικό δίκτυο. Στη Βρετανία, η αστυνομία αναφέρει επίσης ότι έχει συλληφθεί ένας άνδρας, το ένταλμα σύλληψης του οποίου είχε εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση στη Βρετανία, θεωρούμενα ύποπτα για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέση Ανατολή: Mέτρα ασφαλείας για εκεχείρια
28.9.2001 22:58 (Ωρα Λονδίνου) Βία σημάδεψε τη σημερινή πρώτη επέτειο από την παλαιστινιακή ιντιφάντα, δηλαδή την τελευταία εξέγερση εναντίον του Ισραήλ. Και ενώ εντείνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν στην επιβολή μέτρων ασφαλείας σε μία προσπάθεια εκεχειρίας. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς σε ορισμένες παλαιστινιακές περιοχές, μέσα στις επόμενες 24 ώρες ενώ οι Παλαιστίνιοι είπαν ότι θα επιχειρήσουν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους. Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα την Παρασκευή. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Βηθλεέμ. Η αστυνομία στο Ισραήλ είχε νωρίτερα λάβει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, τα οποία όμως δεν απέτρεψαν τις συγκρούσεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ είχαν απαγορεύσει τη διέλευση στον περίγυρο του τεμένους Αλ-Ακσά, φοβούμενες νέο ξέσπασμα της βίας. Σύμφωνα με τις αρχές, μόνο άνδρες πάνω από 40 χρόνων που διαθέτουν ισραηλινή ταυτότητα μπορούσαν να περάσουν στο τέμενος. Η τελευταία ιντιφάντα ξεκίνησε πέρυσι μετά την επίσκεψη του τότε προέδρου της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, καθώς το τέμενος Αλ-Ακσά, θεωρείται επίσης ιερό και από τους Εβραίους. Από την επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν μέχρι σήμερα, πάνω από 800 άτομα έχουν σκοτωθεί, με περισσότερα θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται και αποποιούνται των ευθυνών. Οι εκεχειρίες που έχουν μέχρι στιγμής αποφασισθεί - ανάμεσα στις οποίες και μία την περασμένη εβδομάδα - δεν φαίνεται να μπορούν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες.
Σουδάν:Αρση των διπλωματικών κυρώσεων 28.9.2001 22:42 (Ωρα Λονδίνου) Το Σουδάν είχε κατηγορηθεί ότι προστάτευε αυτούς που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ όταν πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αιθιοπία. Οι διπλωματικές κυρώσεις προέβλεπαν και περιορισμούς στα ταξίδια των Σουδανών διπλωματών στο εξωτερικό. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, οι αρχές στο Σουδάν προχώρησαν σε συλλήψεις υπόπτων, μελών παραστρατιωτικων οργανώσεων που ενδέχεται να συνδέονται με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Και όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή, αυτή τους η κίνηση ίσως έδρασε θετικά για την άρση των διπλωματικών κυρώσεων.
Στο Αφγανιστάν αμερικανικές ειδικές δυνάμεις
28.9.2001 21:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ταλεμπάν: "Δεν παραδίδουμε τον Μπιν Λάντεν"
28.9.2001 19:14 (Ωρα Λονδίνου) Οι εννέα μουσουλμάνοι ηγέτες που πήγαν σημερα στην πόλη Κανταχάρ, με σκοπο να πιέσουν τον πνευματικο ηγέτη των Ταλεμπάν μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, να παραδώσει τον Μπιν Λάντεν επέστρεψαν άπρακτοι και δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να παραδοθεί ο Μπιν Λάντεν. Οι πακιστανοί μουλάδες προσθεσαν ότι ο ηγέτης των Ταλεμπάν τους είπε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις εναντίον του σαουδαραβα και επομένως δεν εχουν το ηθικο δικαιωμα να τον παραδώσουν. Στην αντιπροσωπεία, η οποία μετέφερε προσωπικό μήνυμα του στρατιωτικού ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ συμμετείχαν και υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και του υπουργείου εξωτερικών του Πακιστάν. "Έχουμε πολύ λίγες ελπίδες, αλλά πρόκειται για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια των πακιστανικών αρχών", λεει ο πακιστανός δημοσιογράφος Ζαφάρ Αμπάς. "Χρησιμοποιούν ανώτατα θρησκευτικά στελέχη που όχι μόνο συνδέονται με το κίνημα των Ταλεμπάν, αλλά και τα σέβονται οι ηγέτες των Ταλεμπάν. Τουλάχιστον ένα από τα μέλη της αντιπροσωπειας θεωρείται πως υπήρξε δάσκαλος του μουλά Ομάρ. Οι Πακιστανοί ελπίζουν να πείσουν τους Ταλεμπάν πως δεν αρκεί να προστατεύσουν τον μπιν Λάντεν, καθώς απειλείται ολόκληρο το κίνημα τους με καταστροφή. Το αν θα καταφέρουν να μεταπείσουν τον αφγανο ηγετη, είναι άγνωστο" είπε ο Ζαφάρ Αμπάς. Η αντιπροσωπεία πάντως αναμενεται να επιστρεψει στο Πακισταν σήμερα. Στο μεταξύ δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν σε πολλές πακιστανικές πόλεις, υπέρ των Ταλεμπάν.
"Εκπαιδευτής των αεροπειρατών" ενώπιον δικαιοσύνης
28.9.2001 16:12 (Ωρα Λονδίνου) Ο 27χρονος Λόφτι Ραϊσί, ο οποίος συνελήφθη στη Βρετανία, μπορεί ενδεχομένως να παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είχε εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Το FBI θέλει να ανακρίνει τον Λόφτι Ραϊσί, ο οποίος ζει κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου το Λονδίνου. Ο Λόφτι Ραϊσί ήταν ένας από τους τέσσερις συνολικά υπόπτους που συνελήφθησαν στη Βρετανία την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Λόφτι Ραϊσί είχε εκπαιδεύσει τους πιλότους του αεροπλάνου που έπεσε πάνω στο Πεντάγωνο. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετές φορές ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο "προκειμένου να επιτηρήσει την εκπαίδευση που ελάμβαναν εκεί", δήλωσαν οι εισαγγελικές αρχές. Εν τω μεταξύ, παρουσιάζονται σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στην Ισπανία, οι έξι Αλγερινοί που συνελήφθησαν προσφάτως στη χώρα και οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην Ευρώπη. Η ισπανική αστυνομία αναφέρει ότι στα σπίτια των υπόπτων βρέθηκαν βιντεοκασέτες με αποσπάσματα από την εκπαίδευση των ισλαμιστών μαχητών σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν, καθώς και πλαστά έγγραφα, ανάμεσα στα οποία και πλαστά αεροπορικά εισιτήρια. Μία άλλη δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στο Παρίσι, όπου 24 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες συμμετοχής σε ένα σκιώδες ισλαμικό δίκτυο. Στη Βρετανία, η αστυνομία αναφέρει ότι έχει συλληφθεί ένας άνδρας, το ένταλμα σύλληψης του οποίου είχε εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση στη Βρετανία, θεωρούμενα ύποπτα για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενας χρόνος από την ιντιφάντα
28.9.2001 15:50 (Ωρα Λονδίνου) Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκών με Ισραηλινούς στρατιώτες στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, σύμφωνα με στελέχη του τοπικού νοσοκομείου.
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Βηθλεέμ. Η αστυνομία στο Ισραήλ είχε νωρίτερα λάβει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, τα οποία όμως δεν απέτρεψαν τις συγκρούσεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ είχαν απαγορεύσει τη διέλευση στον περίγυρο του τεμένους Αλ-Ακσά, φοβούμενες νέο ξέσπασμα της βίας. Σύμφωνα με τις αρχές, μόνο άνδρες πάνω από 40 χρόνων που διαθέτουν ισραηλινή ταυτότητα μπορούσαν να περάσουν στο τέμενος. Η τελευταία ιντιφάντα ξεκίνησε πέρυσι μετά την επίσκεψη του τότε προέδρου της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, καθώς το τέμενος Αλ-Ακσά, θεωρείται επίσης ιερό και από τους Εβραίους. Από την επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν μέχρι σήμερα, πάνω από 800 άτομα έχουν σκοτωθεί, με περισσότερα θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται και αποποιούνται των ευθυνών. Οι εκεχειρίες που έχουν μέχρι στιγμής αποφασισθεί - ανάμεσα στις οποίες και μία την περασμένη εβδομάδα - δεν φαίνεται να μπορούν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες.
Συνάντηση Μπους- Αμπντουλάχ στην Ουάσινγκτον 28.9.2001 18:56 (Ωρα Λονδίνου)
Οι τελευταίες οδηγίες προς τους αεροπειρατές
28.9.2001 13:54 (Ωρα Λονδίνου) Ενας από τους αεροπειρατές, ο Μοχάμεντ Ατα, άφησε στις αποσκευές του ένα πεντασέλιδο έγγραφο, στο οποίο αναφέρονται σειρά οδηγιών και συστάσεων για τις "δύσκολες στιγμές", ενώ επισημαίνεται ότι οι αεροπειρατές θα εισέλθουν στον "απέραντο παράδεισο". Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Washington Post, δίνει τις τελευταίες συστάσεις για μία αποστολή χωρίς επιστροφή. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται ορισμένες πρακτικές οδηγίες προς τους αεροπειρατές να μην ξεχάσουν να πάρουν μαζί τους τα μαχαίρια τους, τη διαθήκη τους και το διαβατήριό τους. Παράλληλα, το έγγραφο επισημαίνει ότι οι αεροπειρατές πρέπει να φροντίσουν για την καθαρότητα της ψυχής και του σώματός τους, τονίζοντας ότι τα ρούχα τους και τα παπούτσια τους πρέπει να είναι καθαρά. Το σημείωμα βρέθηκε στις αποσκευές του Μοχάμεντ Ατα που πιστεύεται ότι βρισκόταν στο πηδάλιο της πτήσης 11 της American Airlines, η οποία συνετρίβη στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Σε κάποιο σημείο αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Ελεγξε τη βαλίτσα σου, τα ρούχα, τα μαχαίρια, τη διαθήκη, τις ταυτότητες, το διαβατήριο και όλα σου τα χαρτιά. Βεβαιώσου πως κανείς δεν σε παρακολουθεί". Ολόκληρο το έγγραφο είναι διάσπαρτο από ισλαμικές αναφορές που έχουν προφανή στόχο να δώσουν κουράγιο στους αεροπειρατές. Υπό τον τίτλο "Τελευταία νύχτα", υπάρχει η εξής αναφορά: "Θα αντιμετωπίσεις πολές προκλήσεις, αλλά θα πρέπει να τις αντιμετωπίσεις. Υπάκουσε στο Θεό, στον αγγελιαφόρο του και τήρησε τη νηστεία. Εξάγνισε την καρδιά σου. Η ώρα της διασκέδασης και του χαμένου χρόνου πέρασε, η ώρα της κρίσης έχει φθάσει". Στην πέμπτη και τελευταία σελίδα του εγγράφου - το οποίο είναι γραμμένα στα αραβικά - περιγράφεται το τελευταίο κεφάλαιο της αποστολής: η επιβίβαση στο αεροπλάνο. Αυτό που δεν γίνεται σαφές, αναφέρει ανταποκριτής του BBC, είν αι εάν τα έγραψε όλα αυτά ο ίδιος ο Ατα ή κάποιος άλλος από τους αεροπειρατές ή εάν πρόκειται για οδηγίες που τους παρέδωσε ένα μυστηριώδης άνδρας που είχε επισκεφθεί λίγο καιρό πριν από την αεροπειρατεία. Παρόμοιο έγγραφο βρέθηκε και στα συντρίμια του αεροσκάφους που έπεσε στην Πενσυλβανία.
Οι πρώτες προμήθειες για τους Αφγανούς πρόσφυγες
28.9.2001 12:58 (Ωρα Λονδίνου) Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, φοβούμενες μία μαζική εισροή προσφύγων από το Αφγανιστάν σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης, έχουν στείλει τις πρώτες προμήθειες στην πόλη του Πακιστάν, Πεσαβάρ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα. Αλλες προμήθειες έχουν σταλεί επίσης στο Ιράν και το Τουρκμενιστάν. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι περίπου ενάμισι εκατομμύριο Αφγανοί αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, φοβούμενοι αμερικανικές επιθέσεις. Το Πακιστάν έχει απευθύνει εκκλήσεις για τη συγκέντρωση 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων (περίπου 600 εκατομμυρίων δραχμών), προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Τα Ηνωμένα Εθνη, εν τω μεταξύ, προειδοποιούν τη διεθνή κοινότητα να μην παραμελήσει και τους Αφγανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν. Χθες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι απαιτείται η συνδρομή δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής που αντιμετωπίζει ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια.
Δημοσίως συγγνώμη ζητεί ο Μπερλουσκόνι
28.9.2001 16:37 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε στο ιταλικό κοινοβούλιο ότι οι δηλώσεις του είχαν παρερμηνευθεί και εξέφρασε δημοσίως συγγνώμη προς τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο. Ωστόσο, κατά την ομιλία του εξέφρασε και πάλι την υπερηφάνεια του για τα επιτεύγματα του δυτικού κόσμου. Τα σχόλιά του είχαν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια της λογικής και της ευπρέπειας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, μιλώντας για λογαριασμό της Ευρωπιακής Ένωσης απεκάλεσε τα σχόλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επικίνδυνα. "Δε συνάδουν αυτά που είπε με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέλγος υπουργός. Το Ιράν αντέδρασε επίσης, δια στόματος του υπουργού των Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ιταλό ηγέτη "απαίδευτο" και τα λεγόμενά του "ανεύθυνα". "Σε μια στιγμή κατά την οποία το μέλλον του ανθρωπίνου είδους στηρίζεται στην αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των πολιτισμών, τέτοιες αγενείς δηλώσεις είναι απαράδεκτες", συμπλήρωσε ο Ιρανός αξιωματούχος και κάλεσε το Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ανακαλέσει.
Οι πρώτες φωτογραφίες των αεροπειρατών
28.9.2001 13:10 (Ωρα Λονδίνου) Οι αξιωματούχοι του FBI απευθύνουν τώρα εκκλήσεις για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αεροπειρατές. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς είχε επαφή με το δίκτυο Αλ Καέντα, το οποίο θεωρείται ότι κατευθύνει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, το FBI αναφέρει ότι οι πραγματικές ταυτότητες ορισμένων από τους αεροπειρατές δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, καθώς πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι αν και περισσότερα από 300 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση σχετικά με τις επιθέσεις, ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί σε κανέναν κατηγορίες.
Προειδοποιήσεις Βρετανίας για νέες επιθέσεις
28.9.2001 14:27 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας στο BBC, ο κ. Χάιν εκτίμησε ότι οι επιθέσεις σχεδιάζονται για τις ερχόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ότι ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός είναι πιθανό να προετοιμάζει νέες επιθέσεις. Ο κ. Στρο είπε χαρακτηριστικά ότι ο Μπιν Λάντεν αποτελεί διαρκή απειλή και αυτό θεωρείται αναγκαία η ανάληψη δράσης εναντίον του. Επίσης, αρνήθηκε οποιαδήποτε πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τους τρομοκράτες, όπως τους απεκάλεσε, παρομοιάζοντας το φανατισμό τους με αυτόν ανώτερων αξιωματούχων των Ναζί. Επίσης, ο Βρετανός πρώην διοικητής των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Βοσνία, συνταγματάρχης Μπομπ Στιούαρτ, είπε ότι στην κορυφή των προτεραιοτήτων όλου του κόσμου θα πρέπει να βρίσκεται ο εντοπισμός και η διάλυση του δικτύου της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, έχει εξαπλωθεί σαν καρκίνος. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, δήλωσε ότι 11 από τους αεροπειρατές που εκτέλεσαν τις επιθέσεις στις ΗΠΑ βρίσκονταν στη Βρετανία πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Η βρετανική αστυνομία έχει από καιρό προειδοποιήσει ότι επιθέσεις τρομοκρατών είναι πιθανές και στη Βρετανία, κυρίως στο Λονδίνο.
Ταλεμπάν: "Δεν παραδίδουμε τον Μπιν Λάντεν"
28.9.2001 19:14 (Ωρα Λονδίνου) Οι εννέα μουσουλμάνοι ηγέτες που πήγαν σημερα στην πόλη Κανταχάρ, με σκοπο να πιέσουν τον πνευματικο ηγέτη των Ταλεμπάν μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, να παραδώσει τον Μπιν Λάντεν επέστρεψαν άπρακτοι και δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να παραδοθεί ο Μπιν Λάντεν. Οι πακιστανοί μουλάδες προσθεσαν ότι ο ηγέτης των Ταλεμπάν τους είπε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις εναντίον του σαουδαραβα και επομένως δεν εχουν το ηθικο δικαιωμα να τον παραδώσουν. Στην αντιπροσωπεία, η οποία μετέφερε προσωπικό μήνυμα του στρατιωτικού ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ συμμετείχαν και υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και του υπουργείου εξωτερικών του Πακιστάν. "Έχουμε πολύ λίγες ελπίδες, αλλά πρόκειται για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια των πακιστανικών αρχών", λεει ο πακιστανός δημοσιογράφος Ζαφάρ Αμπάς. "Χρησιμοποιούν ανώτατα θρησκευτικά στελέχη που όχι μόνο συνδέονται με το κίνημα των Ταλεμπάν, αλλά και τα σέβονται οι ηγέτες των Ταλεμπάν. Τουλάχιστον ένα από τα μέλη της αντιπροσωπειας θεωρείται πως υπήρξε δάσκαλος του μουλά Ομάρ. Οι Πακιστανοί ελπίζουν να πείσουν τους Ταλεμπάν πως δεν αρκεί να προστατεύσουν τον μπιν Λάντεν, καθώς απειλείται ολόκληρο το κίνημα τους με καταστροφή. Το αν θα καταφέρουν να μεταπείσουν τον αφγανο ηγετη, είναι άγνωστο" είπε ο Ζαφάρ Αμπάς. Η αντιπροσωπεία πάντως αναμενεται να επιστρεψει στο Πακισταν σήμερα. Στο μεταξύ δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν σε πολλές πακιστανικές πόλεις, υπέρ των Ταλεμπάν.
"Εκπαιδευτής των αεροπειρατών" ενώπιον δικαιοσύνης
28.9.2001 16:12 (Ωρα Λονδίνου) Ο 27χρονος Λόφτι Ραϊσί, ο οποίος συνελήφθη στη Βρετανία, μπορεί ενδεχομένως να παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είχε εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Το FBI θέλει να ανακρίνει τον Λόφτι Ραϊσί, ο οποίος ζει κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου το Λονδίνου. Ο Λόφτι Ραϊσί ήταν ένας από τους τέσσερις συνολικά υπόπτους που συνελήφθησαν στη Βρετανία την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Λόφτι Ραϊσί είχε εκπαιδεύσει τους πιλότους του αεροπλάνου που έπεσε πάνω στο Πεντάγωνο. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετές φορές ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο "προκειμένου να επιτηρήσει την εκπαίδευση που ελάμβαναν εκεί", δήλωσαν οι εισαγγελικές αρχές. Εν τω μεταξύ, παρουσιάζονται σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στην Ισπανία, οι έξι Αλγερινοί που συνελήφθησαν προσφάτως στη χώρα και οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην Ευρώπη. Η ισπανική αστυνομία αναφέρει ότι στα σπίτια των υπόπτων βρέθηκαν βιντεοκασέτες με αποσπάσματα από την εκπαίδευση των ισλαμιστών μαχητών σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν, καθώς και πλαστά έγγραφα, ανάμεσα στα οποία και πλαστά αεροπορικά εισιτήρια. Μία άλλη δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στο Παρίσι, όπου 24 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες συμμετοχής σε ένα σκιώδες ισλαμικό δίκτυο. Στη Βρετανία, η αστυνομία αναφέρει ότι έχει συλληφθεί ένας άνδρας, το ένταλμα σύλληψης του οποίου είχε εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση στη Βρετανία, θεωρούμενα ύποπτα για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συνάντηση Μπους- Αμπντουλάχ στην Ουάσινγκτον 28.9.2001 18:56 (Ωρα Λονδίνου)
Οι τελευταίες οδηγίες προς τους αεροπειρατές
28.9.2001 13:54 (Ωρα Λονδίνου) Ενας από τους αεροπειρατές, ο Μοχάμεντ Ατα, άφησε στις αποσκευές του ένα πεντασέλιδο έγγραφο, στο οποίο αναφέρονται σειρά οδηγιών και συστάσεων για τις "δύσκολες στιγμές", ενώ επισημαίνεται ότι οι αεροπειρατές θα εισέλθουν στον "απέραντο παράδεισο". Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Washington Post, δίνει τις τελευταίες συστάσεις για μία αποστολή χωρίς επιστροφή. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται ορισμένες πρακτικές οδηγίες προς τους αεροπειρατές να μην ξεχάσουν να πάρουν μαζί τους τα μαχαίρια τους, τη διαθήκη τους και το διαβατήριό τους. Παράλληλα, το έγγραφο επισημαίνει ότι οι αεροπειρατές πρέπει να φροντίσουν για την καθαρότητα της ψυχής και του σώματός τους, τονίζοντας ότι τα ρούχα τους και τα παπούτσια τους πρέπει να είναι καθαρά. Το σημείωμα βρέθηκε στις αποσκευές του Μοχάμεντ Ατα που πιστεύεται ότι βρισκόταν στο πηδάλιο της πτήσης 11 της American Airlines, η οποία συνετρίβη στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Σε κάποιο σημείο αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Ελεγξε τη βαλίτσα σου, τα ρούχα, τα μαχαίρια, τη διαθήκη, τις ταυτότητες, το διαβατήριο και όλα σου τα χαρτιά. Βεβαιώσου πως κανείς δεν σε παρακολουθεί". Ολόκληρο το έγγραφο είναι διάσπαρτο από ισλαμικές αναφορές που έχουν προφανή στόχο να δώσουν κουράγιο στους αεροπειρατές. Υπό τον τίτλο "Τελευταία νύχτα", υπάρχει η εξής αναφορά: "Θα αντιμετωπίσεις πολές προκλήσεις, αλλά θα πρέπει να τις αντιμετωπίσεις. Υπάκουσε στο Θεό, στον αγγελιαφόρο του και τήρησε τη νηστεία. Εξάγνισε την καρδιά σου. Η ώρα της διασκέδασης και του χαμένου χρόνου πέρασε, η ώρα της κρίσης έχει φθάσει". Στην πέμπτη και τελευταία σελίδα του εγγράφου - το οποίο είναι γραμμένα στα αραβικά - περιγράφεται το τελευταίο κεφάλαιο της αποστολής: η επιβίβαση στο αεροπλάνο. Αυτό που δεν γίνεται σαφές, αναφέρει ανταποκριτής του BBC, είν αι εάν τα έγραψε όλα αυτά ο ίδιος ο Ατα ή κάποιος άλλος από τους αεροπειρατές ή εάν πρόκειται για οδηγίες που τους παρέδωσε ένα μυστηριώδης άνδρας που είχε επισκεφθεί λίγο καιρό πριν από την αεροπειρατεία. Παρόμοιο έγγραφο βρέθηκε και στα συντρίμια του αεροσκάφους που έπεσε στην Πενσυλβανία.
Οι πρώτες προμήθειες για τους Αφγανούς πρόσφυγες
28.9.2001 12:58 (Ωρα Λονδίνου) Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, φοβούμενες μία μαζική εισροή προσφύγων από το Αφγανιστάν σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης, έχουν στείλει τις πρώτες προμήθειες στην πόλη του Πακιστάν, Πεσαβάρ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα. Αλλες προμήθειες έχουν σταλεί επίσης στο Ιράν και το Τουρκμενιστάν. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι περίπου ενάμισι εκατομμύριο Αφγανοί αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, φοβούμενοι αμερικανικές επιθέσεις. Το Πακιστάν έχει απευθύνει εκκλήσεις για τη συγκέντρωση 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων (περίπου 600 εκατομμυρίων δραχμών), προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Τα Ηνωμένα Εθνη, εν τω μεταξύ, προειδοποιούν τη διεθνή κοινότητα να μην παραμελήσει και τους Αφγανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν. Χθες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι απαιτείται η συνδρομή δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής που αντιμετωπίζει ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια.
Δημοσίως συγγνώμη ζητεί ο Μπερλουσκόνι
28.9.2001 16:37 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε στο ιταλικό κοινοβούλιο ότι οι δηλώσεις του είχαν παρερμηνευθεί και εξέφρασε δημοσίως συγγνώμη προς τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο. Ωστόσο, κατά την ομιλία του εξέφρασε και πάλι την υπερηφάνεια του για τα επιτεύγματα του δυτικού κόσμου. Τα σχόλιά του είχαν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια της λογικής και της ευπρέπειας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, μιλώντας για λογαριασμό της Ευρωπιακής Ένωσης απεκάλεσε τα σχόλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επικίνδυνα. "Δε συνάδουν αυτά που είπε με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέλγος υπουργός. Το Ιράν αντέδρασε επίσης, δια στόματος του υπουργού των Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ιταλό ηγέτη "απαίδευτο" και τα λεγόμενά του "ανεύθυνα". "Σε μια στιγμή κατά την οποία το μέλλον του ανθρωπίνου είδους στηρίζεται στην αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των πολιτισμών, τέτοιες αγενείς δηλώσεις είναι απαράδεκτες", συμπλήρωσε ο Ιρανός αξιωματούχος και κάλεσε το Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ανακαλέσει.
Οι πρώτες φωτογραφίες των αεροπειρατών
28.9.2001 13:10 (Ωρα Λονδίνου) Οι αξιωματούχοι του FBI απευθύνουν τώρα εκκλήσεις για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αεροπειρατές. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς είχε επαφή με το δίκτυο Αλ Καέντα, το οποίο θεωρείται ότι κατευθύνει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, το FBI αναφέρει ότι οι πραγματικές ταυτότητες ορισμένων από τους αεροπειρατές δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, καθώς πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι αν και περισσότερα από 300 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση σχετικά με τις επιθέσεις, ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί σε κανέναν κατηγορίες.
Προειδοποιήσεις Βρετανίας για νέες επιθέσεις
28.9.2001 14:27 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας στο BBC, ο κ. Χάιν εκτίμησε ότι οι επιθέσεις σχεδιάζονται για τις ερχόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ότι ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός είναι πιθανό να προετοιμάζει νέες επιθέσεις. Ο κ. Στρο είπε χαρακτηριστικά ότι ο Μπιν Λάντεν αποτελεί διαρκή απειλή και αυτό θεωρείται αναγκαία η ανάληψη δράσης εναντίον του. Επίσης, αρνήθηκε οποιαδήποτε πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τους τρομοκράτες, όπως τους απεκάλεσε, παρομοιάζοντας το φανατισμό τους με αυτόν ανώτερων αξιωματούχων των Ναζί. Επίσης, ο Βρετανός πρώην διοικητής των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Βοσνία, συνταγματάρχης Μπομπ Στιούαρτ, είπε ότι στην κορυφή των προτεραιοτήτων όλου του κόσμου θα πρέπει να βρίσκεται ο εντοπισμός και η διάλυση του δικτύου της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, έχει εξαπλωθεί σαν καρκίνος. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, δήλωσε ότι 11 από τους αεροπειρατές που εκτέλεσαν τις επιθέσεις στις ΗΠΑ βρίσκονταν στη Βρετανία πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Η βρετανική αστυνομία έχει από καιρό προειδοποιήσει ότι επιθέσεις τρομοκρατών είναι πιθανές και στη Βρετανία, κυρίως στο Λονδίνο.
Νέες κατηγορίες εναντίον Μιλόσεβιτς
28.9.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγορείται αυτή τη φορά για εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο κ. Μιλόσεβιτς βαρύνεται ήδη με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Κοσσυφοπέδιο πριν από δύο χρόνια. Οι νέες κατηγορίες πρέπει να εγκριθούν από τους δικαστές. Οι νέες κατηγορίες για την περίοδο του πολέμου στην Κροατία (1991-1995) δεν περιλαμβάνουν αυτήν της γενοκτονίας. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας παραμένει υπό κράτηση στη Χάγη από τον Ιούνιο όταν εξεδόθη από τις σερβικές αρχές. Μέχρι στιγμής έχει παραστεί δύο φορές ενώπιον δικαστών, αρνούμενος να αποδεχθεί την ετυμηγορία του δικαστηρίου και υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη του δικαστηρίου προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Η γενική εισαγγελεύς του δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε, αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι ο κ. Μιλόσεβις πρόκειται να αντιμετωπίσει και κατηγορίες γενοκτονίας για τον πόλεμο στη Βοσνία.
Οι τελευταίες οδηγίες προς τους αεροπειρατές
28.9.2001 13:54 (Ωρα Λονδίνου) Ενας από τους αεροπειρατές, ο Μοχάμεντ Ατα, άφησε στις αποσκευές του ένα πεντασέλιδο έγγραφο, στο οποίο αναφέρονται σειρά οδηγιών και συστάσεων για τις "δύσκολες στιγμές", ενώ επισημαίνεται ότι οι αεροπειρατές θα εισέλθουν στον "απέραντο παράδεισο". Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Washington Post, δίνει τις τελευταίες συστάσεις για μία αποστολή χωρίς επιστροφή. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται ορισμένες πρακτικές οδηγίες προς τους αεροπειρατές να μην ξεχάσουν να πάρουν μαζί τους τα μαχαίρια τους, τη διαθήκη τους και το διαβατήριό τους. Παράλληλα, το έγγραφο επισημαίνει ότι οι αεροπειρατές πρέπει να φροντίσουν για την καθαρότητα της ψυχής και του σώματός τους, τονίζοντας ότι τα ρούχα τους και τα παπούτσια τους πρέπει να είναι καθαρά. Το σημείωμα βρέθηκε στις αποσκευές του Μοχάμεντ Ατα που πιστεύεται ότι βρισκόταν στο πηδάλιο της πτήσης 11 της American Airlines, η οποία συνετρίβη στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Σε κάποιο σημείο αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Ελεγξε τη βαλίτσα σου, τα ρούχα, τα μαχαίρια, τη διαθήκη, τις ταυτότητες, το διαβατήριο και όλα σου τα χαρτιά. Βεβαιώσου πως κανείς δεν σε παρακολουθεί". Ολόκληρο το έγγραφο είναι διάσπαρτο από ισλαμικές αναφορές που έχουν προφανή στόχο να δώσουν κουράγιο στους αεροπειρατές. Υπό τον τίτλο "Τελευταία νύχτα", υπάρχει η εξής αναφορά: "Θα αντιμετωπίσεις πολές προκλήσεις, αλλά θα πρέπει να τις αντιμετωπίσεις. Υπάκουσε στο Θεό, στον αγγελιαφόρο του και τήρησε τη νηστεία. Εξάγνισε την καρδιά σου. Η ώρα της διασκέδασης και του χαμένου χρόνου πέρασε, η ώρα της κρίσης έχει φθάσει". Στην πέμπτη και τελευταία σελίδα του εγγράφου - το οποίο είναι γραμμένα στα αραβικά - περιγράφεται το τελευταίο κεφάλαιο της αποστολής: η επιβίβαση στο αεροπλάνο. Αυτό που δεν γίνεται σαφές, αναφέρει ανταποκριτής του BBC, είν αι εάν τα έγραψε όλα αυτά ο ίδιος ο Ατα ή κάποιος άλλος από τους αεροπειρατές ή εάν πρόκειται για οδηγίες που τους παρέδωσε ένα μυστηριώδης άνδρας που είχε επισκεφθεί λίγο καιρό πριν από την αεροπειρατεία. Παρόμοιο έγγραφο βρέθηκε και στα συντρίμια του αεροσκάφους που έπεσε στην Πενσυλβανία.
Οι πρώτες προμήθειες για τους Αφγανούς πρόσφυγες
28.9.2001 12:58 (Ωρα Λονδίνου) Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, φοβούμενες μία μαζική εισροή προσφύγων από το Αφγανιστάν σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης, έχουν στείλει τις πρώτες προμήθειες στην πόλη του Πακιστάν, Πεσαβάρ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα. Αλλες προμήθειες έχουν σταλεί επίσης στο Ιράν και το Τουρκμενιστάν. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι περίπου ενάμισι εκατομμύριο Αφγανοί αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, φοβούμενοι αμερικανικές επιθέσεις. Το Πακιστάν έχει απευθύνει εκκλήσεις για τη συγκέντρωση 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων (περίπου 600 εκατομμυρίων δραχμών), προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Τα Ηνωμένα Εθνη, εν τω μεταξύ, προειδοποιούν τη διεθνή κοινότητα να μην παραμελήσει και τους Αφγανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν. Χθες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι απαιτείται η συνδρομή δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής που αντιμετωπίζει ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια.
Δημοσίως συγγνώμη ζητεί ο Μπερλουσκόνι
28.9.2001 16:37 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε στο ιταλικό κοινοβούλιο ότι οι δηλώσεις του είχαν παρερμηνευθεί και εξέφρασε δημοσίως συγγνώμη προς τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο. Ωστόσο, κατά την ομιλία του εξέφρασε και πάλι την υπερηφάνεια του για τα επιτεύγματα του δυτικού κόσμου. Τα σχόλιά του είχαν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια της λογικής και της ευπρέπειας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, μιλώντας για λογαριασμό της Ευρωπιακής Ένωσης απεκάλεσε τα σχόλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επικίνδυνα. "Δε συνάδουν αυτά που είπε με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέλγος υπουργός. Το Ιράν αντέδρασε επίσης, δια στόματος του υπουργού των Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ιταλό ηγέτη "απαίδευτο" και τα λεγόμενά του "ανεύθυνα". "Σε μια στιγμή κατά την οποία το μέλλον του ανθρωπίνου είδους στηρίζεται στην αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των πολιτισμών, τέτοιες αγενείς δηλώσεις είναι απαράδεκτες", συμπλήρωσε ο Ιρανός αξιωματούχος και κάλεσε το Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ανακαλέσει.
Οι πρώτες φωτογραφίες των αεροπειρατών
28.9.2001 13:10 (Ωρα Λονδίνου) Οι αξιωματούχοι του FBI απευθύνουν τώρα εκκλήσεις για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αεροπειρατές. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς είχε επαφή με το δίκτυο Αλ Καέντα, το οποίο θεωρείται ότι κατευθύνει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, το FBI αναφέρει ότι οι πραγματικές ταυτότητες ορισμένων από τους αεροπειρατές δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, καθώς πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι αν και περισσότερα από 300 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση σχετικά με τις επιθέσεις, ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί σε κανέναν κατηγορίες.
Προειδοποιήσεις Βρετανίας για νέες επιθέσεις
28.9.2001 14:27 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας στο BBC, ο κ. Χάιν εκτίμησε ότι οι επιθέσεις σχεδιάζονται για τις ερχόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ότι ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός είναι πιθανό να προετοιμάζει νέες επιθέσεις. Ο κ. Στρο είπε χαρακτηριστικά ότι ο Μπιν Λάντεν αποτελεί διαρκή απειλή και αυτό θεωρείται αναγκαία η ανάληψη δράσης εναντίον του. Επίσης, αρνήθηκε οποιαδήποτε πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τους τρομοκράτες, όπως τους απεκάλεσε, παρομοιάζοντας το φανατισμό τους με αυτόν ανώτερων αξιωματούχων των Ναζί. Επίσης, ο Βρετανός πρώην διοικητής των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Βοσνία, συνταγματάρχης Μπομπ Στιούαρτ, είπε ότι στην κορυφή των προτεραιοτήτων όλου του κόσμου θα πρέπει να βρίσκεται ο εντοπισμός και η διάλυση του δικτύου της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, έχει εξαπλωθεί σαν καρκίνος. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, δήλωσε ότι 11 από τους αεροπειρατές που εκτέλεσαν τις επιθέσεις στις ΗΠΑ βρίσκονταν στη Βρετανία πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Η βρετανική αστυνομία έχει από καιρό προειδοποιήσει ότι επιθέσεις τρομοκρατών είναι πιθανές και στη Βρετανία, κυρίως στο Λονδίνο.
Νέες κατηγορίες εναντίον Μιλόσεβιτς
28.9.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγορείται αυτή τη φορά για εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο κ. Μιλόσεβιτς βαρύνεται ήδη με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Κοσσυφοπέδιο πριν από δύο χρόνια. Οι νέες κατηγορίες πρέπει να εγκριθούν από τους δικαστές. Οι νέες κατηγορίες για την περίοδο του πολέμου στην Κροατία (1991-1995) δεν περιλαμβάνουν αυτήν της γενοκτονίας. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας παραμένει υπό κράτηση στη Χάγη από τον Ιούνιο όταν εξεδόθη από τις σερβικές αρχές. Μέχρι στιγμής έχει παραστεί δύο φορές ενώπιον δικαστών, αρνούμενος να αποδεχθεί την ετυμηγορία του δικαστηρίου και υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη του δικαστηρίου προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Η γενική εισαγγελεύς του δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε, αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι ο κ. Μιλόσεβις πρόκειται να αντιμετωπίσει και κατηγορίες γενοκτονίας για τον πόλεμο στη Βοσνία.
Επιβάτης προκαλεί πανικό
28.9.2001 11:14 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το προσωπικό του αεροδρομίου, ο επιβάτης - ο οποίος έχει ιρανική υπηκοότητα - άρχισε να απειλεί το προσωπικό όταν τον επέπληξαν επειδή κάπνιζε στην τουαλέτα. Ο πιλότος αποφάσισε να οδηγήσει πίσω το αεροπλάνο, δηλώνοντας μάλιστα ότι επρόκειτο για προληπτικό μέτρο ασφαλείας. Σύμφωνα με αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων, ο επιβάτης αναμένεται να παρουσιασθεί σήμερα ενώπιον πταισματοδικείου. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το εν λόγω συμβάν αποδεικνύει τη νευρικότητα που επικρατεί στο τομέα των αερογραμμών μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους επεχείρησε χθες να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού για τις πτήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ενα από αυτά είναι και η παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων πρακτόρων κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
"Εκπαιδευτής των αεροπειρατών" ενώπιον δικαιοσύνης
28.9.2001 16:12 (Ωρα Λονδίνου) Ο 27χρονος Λόφτι Ραϊσί, ο οποίος συνελήφθη στη Βρετανία, μπορεί ενδεχομένως να παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είχε εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Το FBI θέλει να ανακρίνει τον Λόφτι Ραϊσί, ο οποίος ζει κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου το Λονδίνου. Ο Λόφτι Ραϊσί ήταν ένας από τους τέσσερις συνολικά υπόπτους που συνελήφθησαν στη Βρετανία την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Λόφτι Ραϊσί είχε εκπαιδεύσει τους πιλότους του αεροπλάνου που έπεσε πάνω στο Πεντάγωνο. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετές φορές ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο "προκειμένου να επιτηρήσει την εκπαίδευση που ελάμβαναν εκεί", δήλωσαν οι εισαγγελικές αρχές. Εν τω μεταξύ, παρουσιάζονται σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στην Ισπανία, οι έξι Αλγερινοί που συνελήφθησαν προσφάτως στη χώρα και οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην Ευρώπη. Η ισπανική αστυνομία αναφέρει ότι στα σπίτια των υπόπτων βρέθηκαν βιντεοκασέτες με αποσπάσματα από την εκπαίδευση των ισλαμιστών μαχητών σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν, καθώς και πλαστά έγγραφα, ανάμεσα στα οποία και πλαστά αεροπορικά εισιτήρια. Μία άλλη δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στο Παρίσι, όπου 24 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες συμμετοχής σε ένα σκιώδες ισλαμικό δίκτυο. Στη Βρετανία, η αστυνομία αναφέρει ότι έχει συλληφθεί ένας άνδρας, το ένταλμα σύλληψης του οποίου είχε εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση στη Βρετανία, θεωρούμενα ύποπτα για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υστατη προσπάθεια για παράδοση του Μπιν Λάντεν
28.9.2001 16:16 (Ωρα Λονδίνου) Ο ανταποκριτής του BBC στο Ισλαμαμπάντ αναφέρει ότι στην αντιπροσωπεία του Πακιστάν μετέχουν και αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών. Το Πακιστάν είναι η μόνη χώρα που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν. Η πρόσφατη επίσκεψη μιας ακόμη αντιπροσωπείας από το Πακιστάν φαίνεται ότι άσκησε επιρροή στους θρησκευτικούς ηγέτες του Αφγανιστάν, οι οποίοι - αμέσως μετά την επίσκεψη - είχαν ζητήσει από τον Μπιν Λάντεν να εγκαταλείψει τη χώρα οικειοθελώς. Μέχρι στιγμής πάντως, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να απορρίπτουν τα αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών για την άμεση παράδοση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Την ίδια στιγμή ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσαράφ, ζητεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προβούν σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Αφγανιστάν, εάν δεν ολοκληρωθούν προηγουμένως οι διπλωματικές προσπάθειες του Πακιστάν. Ο εκπρόσωπος του στρατηγού Μουσαράφ, στρατηγός Ρασίντ Κουρεσί, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ότι το Πακιστάν επιθυμεί να αποτρέψει τους θανάτους αθώων ανθρώπων.
Ενας χρόνος από την ιντιφάντα
28.9.2001 15:50 (Ωρα Λονδίνου) Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκών με Ισραηλινούς στρατιώτες στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, σύμφωνα με στελέχη του τοπικού νοσοκομείου.
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Βηθλεέμ. Η αστυνομία στο Ισραήλ είχε νωρίτερα λάβει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, τα οποία όμως δεν απέτρεψαν τις συγκρούσεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ είχαν απαγορεύσει τη διέλευση στον περίγυρο του τεμένους Αλ-Ακσά, φοβούμενες νέο ξέσπασμα της βίας. Σύμφωνα με τις αρχές, μόνο άνδρες πάνω από 40 χρόνων που διαθέτουν ισραηλινή ταυτότητα μπορούσαν να περάσουν στο τέμενος. Η τελευταία ιντιφάντα ξεκίνησε πέρυσι μετά την επίσκεψη του τότε προέδρου της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, καθώς το τέμενος Αλ-Ακσά, θεωρείται επίσης ιερό και από τους Εβραίους. Από την επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν μέχρι σήμερα, πάνω από 800 άτομα έχουν σκοτωθεί, με περισσότερα θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται και αποποιούνται των ευθυνών. Οι εκεχειρίες που έχουν μέχρι στιγμής αποφασισθεί - ανάμεσα στις οποίες και μία την περασμένη εβδομάδα - δεν φαίνεται να μπορούν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες.
Οι πρώτες προμήθειες για τους Αφγανούς πρόσφυγες
28.9.2001 12:58 (Ωρα Λονδίνου) Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, φοβούμενες μία μαζική εισροή προσφύγων από το Αφγανιστάν σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης, έχουν στείλει τις πρώτες προμήθειες στην πόλη του Πακιστάν, Πεσαβάρ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα. Αλλες προμήθειες έχουν σταλεί επίσης στο Ιράν και το Τουρκμενιστάν. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι περίπου ενάμισι εκατομμύριο Αφγανοί αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, φοβούμενοι αμερικανικές επιθέσεις. Το Πακιστάν έχει απευθύνει εκκλήσεις για τη συγκέντρωση 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων (περίπου 600 εκατομμυρίων δραχμών), προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Τα Ηνωμένα Εθνη, εν τω μεταξύ, προειδοποιούν τη διεθνή κοινότητα να μην παραμελήσει και τους Αφγανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν. Χθες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι απαιτείται η συνδρομή δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής που αντιμετωπίζει ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια.
Οι τελευταίες οδηγίες προς τους αεροπειρατές
28.9.2001 13:54 (Ωρα Λονδίνου) Ενας από τους αεροπειρατές, ο Μοχάμεντ Ατα, άφησε στις αποσκευές του ένα πεντασέλιδο έγγραφο, στο οποίο αναφέρονται σειρά οδηγιών και συστάσεων για τις "δύσκολες στιγμές", ενώ επισημαίνεται ότι οι αεροπειρατές θα εισέλθουν στον "απέραντο παράδεισο". Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Washington Post, δίνει τις τελευταίες συστάσεις για μία αποστολή χωρίς επιστροφή. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται ορισμένες πρακτικές οδηγίες προς τους αεροπειρατές να μην ξεχάσουν να πάρουν μαζί τους τα μαχαίρια τους, τη διαθήκη τους και το διαβατήριό τους. Παράλληλα, το έγγραφο επισημαίνει ότι οι αεροπειρατές πρέπει να φροντίσουν για την καθαρότητα της ψυχής και του σώματός τους, τονίζοντας ότι τα ρούχα τους και τα παπούτσια τους πρέπει να είναι καθαρά. Το σημείωμα βρέθηκε στις αποσκευές του Μοχάμεντ Ατα που πιστεύεται ότι βρισκόταν στο πηδάλιο της πτήσης 11 της American Airlines, η οποία συνετρίβη στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Σε κάποιο σημείο αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Ελεγξε τη βαλίτσα σου, τα ρούχα, τα μαχαίρια, τη διαθήκη, τις ταυτότητες, το διαβατήριο και όλα σου τα χαρτιά. Βεβαιώσου πως κανείς δεν σε παρακολουθεί". Ολόκληρο το έγγραφο είναι διάσπαρτο από ισλαμικές αναφορές που έχουν προφανή στόχο να δώσουν κουράγιο στους αεροπειρατές. Υπό τον τίτλο "Τελευταία νύχτα", υπάρχει η εξής αναφορά: "Θα αντιμετωπίσεις πολές προκλήσεις, αλλά θα πρέπει να τις αντιμετωπίσεις. Υπάκουσε στο Θεό, στον αγγελιαφόρο του και τήρησε τη νηστεία. Εξάγνισε την καρδιά σου. Η ώρα της διασκέδασης και του χαμένου χρόνου πέρασε, η ώρα της κρίσης έχει φθάσει". Στην πέμπτη και τελευταία σελίδα του εγγράφου - το οποίο είναι γραμμένα στα αραβικά - περιγράφεται το τελευταίο κεφάλαιο της αποστολής: η επιβίβαση στο αεροπλάνο. Αυτό που δεν γίνεται σαφές, αναφέρει ανταποκριτής του BBC, είν αι εάν τα έγραψε όλα αυτά ο ίδιος ο Ατα ή κάποιος άλλος από τους αεροπειρατές ή εάν πρόκειται για οδηγίες που τους παρέδωσε ένα μυστηριώδης άνδρας που είχε επισκεφθεί λίγο καιρό πριν από την αεροπειρατεία. Παρόμοιο έγγραφο βρέθηκε και στα συντρίμια του αεροσκάφους που έπεσε στην Πενσυλβανία.
Οι πρώτες φωτογραφίες των αεροπειρατών
28.9.2001 13:10 (Ωρα Λονδίνου) Οι αξιωματούχοι του FBI απευθύνουν τώρα εκκλήσεις για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αεροπειρατές. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς είχε επαφή με το δίκτυο Αλ Καέντα, το οποίο θεωρείται ότι κατευθύνει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, το FBI αναφέρει ότι οι πραγματικές ταυτότητες ορισμένων από τους αεροπειρατές δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, καθώς πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι αν και περισσότερα από 300 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση σχετικά με τις επιθέσεις, ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί σε κανέναν κατηγορίες.
Προειδοποιήσεις Βρετανίας για νέες επιθέσεις
28.9.2001 14:27 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας στο BBC, ο κ. Χάιν εκτίμησε ότι οι επιθέσεις σχεδιάζονται για τις ερχόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ότι ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός είναι πιθανό να προετοιμάζει νέες επιθέσεις. Ο κ. Στρο είπε χαρακτηριστικά ότι ο Μπιν Λάντεν αποτελεί διαρκή απειλή και αυτό θεωρείται αναγκαία η ανάληψη δράσης εναντίον του. Επίσης, αρνήθηκε οποιαδήποτε πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τους τρομοκράτες, όπως τους απεκάλεσε, παρομοιάζοντας το φανατισμό τους με αυτόν ανώτερων αξιωματούχων των Ναζί. Επίσης, ο Βρετανός πρώην διοικητής των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Βοσνία, συνταγματάρχης Μπομπ Στιούαρτ, είπε ότι στην κορυφή των προτεραιοτήτων όλου του κόσμου θα πρέπει να βρίσκεται ο εντοπισμός και η διάλυση του δικτύου της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, έχει εξαπλωθεί σαν καρκίνος. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, δήλωσε ότι 11 από τους αεροπειρατές που εκτέλεσαν τις επιθέσεις στις ΗΠΑ βρίσκονταν στη Βρετανία πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Η βρετανική αστυνομία έχει από καιρό προειδοποιήσει ότι επιθέσεις τρομοκρατών είναι πιθανές και στη Βρετανία, κυρίως στο Λονδίνο.
Νέες κατηγορίες εναντίον Μιλόσεβιτς
28.9.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγορείται αυτή τη φορά για εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο κ. Μιλόσεβιτς βαρύνεται ήδη με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Κοσσυφοπέδιο πριν από δύο χρόνια. Οι νέες κατηγορίες πρέπει να εγκριθούν από τους δικαστές. Οι νέες κατηγορίες για την περίοδο του πολέμου στην Κροατία (1991-1995) δεν περιλαμβάνουν αυτήν της γενοκτονίας. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας παραμένει υπό κράτηση στη Χάγη από τον Ιούνιο όταν εξεδόθη από τις σερβικές αρχές. Μέχρι στιγμής έχει παραστεί δύο φορές ενώπιον δικαστών, αρνούμενος να αποδεχθεί την ετυμηγορία του δικαστηρίου και υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη του δικαστηρίου προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Η γενική εισαγγελεύς του δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε, αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι ο κ. Μιλόσεβις πρόκειται να αντιμετωπίσει και κατηγορίες γενοκτονίας για τον πόλεμο στη Βοσνία.
Προειδοποιήσεις Βρετανίας για νέες επιθέσεις
28.9.2001 14:27 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας στο BBC, ο κ. Χάιν εκτίμησε ότι οι επιθέσεις σχεδιάζονται για τις ερχόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ότι ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός είναι πιθανό να προετοιμάζει νέες επιθέσεις. Ο κ. Στρο είπε χαρακτηριστικά ότι ο Μπιν Λάντεν αποτελεί διαρκή απειλή και αυτό θεωρείται αναγκαία η ανάληψη δράσης εναντίον του. Επίσης, αρνήθηκε οποιαδήποτε πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τους τρομοκράτες, όπως τους απεκάλεσε, παρομοιάζοντας το φανατισμό τους με αυτόν ανώτερων αξιωματούχων των Ναζί. Επίσης, ο Βρετανός πρώην διοικητής των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Βοσνία, συνταγματάρχης Μπομπ Στιούαρτ, είπε ότι στην κορυφή των προτεραιοτήτων όλου του κόσμου θα πρέπει να βρίσκεται ο εντοπισμός και η διάλυση του δικτύου της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, έχει εξαπλωθεί σαν καρκίνος. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, δήλωσε ότι 11 από τους αεροπειρατές που εκτέλεσαν τις επιθέσεις στις ΗΠΑ βρίσκονταν στη Βρετανία πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Η βρετανική αστυνομία έχει από καιρό προειδοποιήσει ότι επιθέσεις τρομοκρατών είναι πιθανές και στη Βρετανία, κυρίως στο Λονδίνο.
Νέες κατηγορίες εναντίον Μιλόσεβιτς
28.9.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγορείται αυτή τη φορά για εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο κ. Μιλόσεβιτς βαρύνεται ήδη με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Κοσσυφοπέδιο πριν από δύο χρόνια. Οι νέες κατηγορίες πρέπει να εγκριθούν από τους δικαστές. Οι νέες κατηγορίες για την περίοδο του πολέμου στην Κροατία (1991-1995) δεν περιλαμβάνουν αυτήν της γενοκτονίας. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας παραμένει υπό κράτηση στη Χάγη από τον Ιούνιο όταν εξεδόθη από τις σερβικές αρχές. Μέχρι στιγμής έχει παραστεί δύο φορές ενώπιον δικαστών, αρνούμενος να αποδεχθεί την ετυμηγορία του δικαστηρίου και υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη του δικαστηρίου προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Η γενική εισαγγελεύς του δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε, αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι ο κ. Μιλόσεβις πρόκειται να αντιμετωπίσει και κατηγορίες γενοκτονίας για τον πόλεμο στη Βοσνία.
Εκδικάζονται οι υποθέσεις υπόπτων στην Ευρώπη
28.9.2001 10:04 (Ωρα Λονδίνου) Η ισπανική αστυνομία αναφέρει ότι στα σπίτια των υπόπτων βρέθηκαν βιντεοκασέτες με αποσπάσματα από την εκπαίδευση των ισλαμιστών μαχητών σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν, καθώς και πλαστά έγγραφα, ανάμεσα στα οποία και πλαστά αεροπορικά εισιτήρια. Μία άλλη δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στο Παρίσι, όπου 24 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες συμμετοχής σε ένα σκιώδες ισλαμικό δίκτυο. Στη Βρετανία, η αστυνομία αναφέρει ότι έχει συλληφθεί ένας άνδρας, το ένταλμα σύλληψης του οποίου είχε εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση στη Βρετανία, θεωρούμενα ύποπτα για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιβάτης προκαλεί πανικό
28.9.2001 11:14 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το προσωπικό του αεροδρομίου, ο επιβάτης - ο οποίος έχει ιρανική υπηκοότητα - άρχισε να απειλεί το προσωπικό όταν τον επέπληξαν επειδή κάπνιζε στην τουαλέτα. Ο πιλότος αποφάσισε να οδηγήσει πίσω το αεροπλάνο, δηλώνοντας μάλιστα ότι επρόκειτο για προληπτικό μέτρο ασφαλείας. Σύμφωνα με αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων, ο επιβάτης αναμένεται να παρουσιασθεί σήμερα ενώπιον πταισματοδικείου. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το εν λόγω συμβάν αποδεικνύει τη νευρικότητα που επικρατεί στο τομέα των αερογραμμών μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους επεχείρησε χθες να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού για τις πτήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ενα από αυτά είναι και η παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων πρακτόρων κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Νέες νύξεις για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου
28.9.2001 12:24 (Ωρα Λονδίνου) Οι δηλώσεις του κ. Ναϊμί έγιναν μία ημέρα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη να μη μειώσει τελικά την παραγωγή. Η έκτακτη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε μετά την πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου, το οποίο έφθασε να πωλείται λιγότερο από 22 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές πρεσβεύουν ότι η πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου αντανακλά τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και της γενικότερης έντασης που επικρατεί μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν ασκηθεί πιέσεις στον ΟΠΕΚ τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην προβεί σε μείωση της παραγωγής. Τα τελευταία 25 χρόνια οι πτώσεις στις τιμές πετρελαίου αποδίδονται κυρίως στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διοργανώνονται στη Μέση Ανατολή.
Οι τελευταίες οδηγίες προς τους αεροπειρατές
28.9.2001 13:54 (Ωρα Λονδίνου) Ενας από τους αεροπειρατές, ο Μοχάμεντ Ατα, άφησε στις αποσκευές του ένα πεντασέλιδο έγγραφο, στο οποίο αναφέρονται σειρά οδηγιών και συστάσεων για τις "δύσκολες στιγμές", ενώ επισημαίνεται ότι οι αεροπειρατές θα εισέλθουν στον "απέραντο παράδεισο". Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Washington Post, δίνει τις τελευταίες συστάσεις για μία αποστολή χωρίς επιστροφή. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται ορισμένες πρακτικές οδηγίες προς τους αεροπειρατές να μην ξεχάσουν να πάρουν μαζί τους τα μαχαίρια τους, τη διαθήκη τους και το διαβατήριό τους. Παράλληλα, το έγγραφο επισημαίνει ότι οι αεροπειρατές πρέπει να φροντίσουν για την καθαρότητα της ψυχής και του σώματός τους, τονίζοντας ότι τα ρούχα τους και τα παπούτσια τους πρέπει να είναι καθαρά. Το σημείωμα βρέθηκε στις αποσκευές του Μοχάμεντ Ατα που πιστεύεται ότι βρισκόταν στο πηδάλιο της πτήσης 11 της American Airlines, η οποία συνετρίβη στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Σε κάποιο σημείο αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Ελεγξε τη βαλίτσα σου, τα ρούχα, τα μαχαίρια, τη διαθήκη, τις ταυτότητες, το διαβατήριο και όλα σου τα χαρτιά. Βεβαιώσου πως κανείς δεν σε παρακολουθεί". Ολόκληρο το έγγραφο είναι διάσπαρτο από ισλαμικές αναφορές που έχουν προφανή στόχο να δώσουν κουράγιο στους αεροπειρατές. Υπό τον τίτλο "Τελευταία νύχτα", υπάρχει η εξής αναφορά: "Θα αντιμετωπίσεις πολές προκλήσεις, αλλά θα πρέπει να τις αντιμετωπίσεις. Υπάκουσε στο Θεό, στον αγγελιαφόρο του και τήρησε τη νηστεία. Εξάγνισε την καρδιά σου. Η ώρα της διασκέδασης και του χαμένου χρόνου πέρασε, η ώρα της κρίσης έχει φθάσει". Στην πέμπτη και τελευταία σελίδα του εγγράφου - το οποίο είναι γραμμένα στα αραβικά - περιγράφεται το τελευταίο κεφάλαιο της αποστολής: η επιβίβαση στο αεροπλάνο. Αυτό που δεν γίνεται σαφές, αναφέρει ανταποκριτής του BBC, είν αι εάν τα έγραψε όλα αυτά ο ίδιος ο Ατα ή κάποιος άλλος από τους αεροπειρατές ή εάν πρόκειται για οδηγίες που τους παρέδωσε ένα μυστηριώδης άνδρας που είχε επισκεφθεί λίγο καιρό πριν από την αεροπειρατεία. Παρόμοιο έγγραφο βρέθηκε και στα συντρίμια του αεροσκάφους που έπεσε στην Πενσυλβανία.
Οι πρώτες φωτογραφίες των αεροπειρατών
28.9.2001 13:10 (Ωρα Λονδίνου) Οι αξιωματούχοι του FBI απευθύνουν τώρα εκκλήσεις για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αεροπειρατές. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς είχε επαφή με το δίκτυο Αλ Καέντα, το οποίο θεωρείται ότι κατευθύνει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, το FBI αναφέρει ότι οι πραγματικές ταυτότητες ορισμένων από τους αεροπειρατές δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, καθώς πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι αν και περισσότερα από 300 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση σχετικά με τις επιθέσεις, ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί σε κανέναν κατηγορίες.
Εκδικάζονται οι υποθέσεις υπόπτων στην Ευρώπη
28.9.2001 10:04 (Ωρα Λονδίνου) Η ισπανική αστυνομία αναφέρει ότι στα σπίτια των υπόπτων βρέθηκαν βιντεοκασέτες με αποσπάσματα από την εκπαίδευση των ισλαμιστών μαχητών σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν, καθώς και πλαστά έγγραφα, ανάμεσα στα οποία και πλαστά αεροπορικά εισιτήρια. Μία άλλη δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στο Παρίσι, όπου 24 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες συμμετοχής σε ένα σκιώδες ισλαμικό δίκτυο. Στη Βρετανία, η αστυνομία αναφέρει ότι έχει συλληφθεί ένας άνδρας, το ένταλμα σύλληψης του οποίου είχε εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση στη Βρετανία, θεωρούμενα ύποπτα για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιβάτης προκαλεί πανικό
28.9.2001 11:14 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το προσωπικό του αεροδρομίου, ο επιβάτης - ο οποίος έχει ιρανική υπηκοότητα - άρχισε να απειλεί το προσωπικό όταν τον επέπληξαν επειδή κάπνιζε στην τουαλέτα. Ο πιλότος αποφάσισε να οδηγήσει πίσω το αεροπλάνο, δηλώνοντας μάλιστα ότι επρόκειτο για προληπτικό μέτρο ασφαλείας. Σύμφωνα με αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων, ο επιβάτης αναμένεται να παρουσιασθεί σήμερα ενώπιον πταισματοδικείου. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το εν λόγω συμβάν αποδεικνύει τη νευρικότητα που επικρατεί στο τομέα των αερογραμμών μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους επεχείρησε χθες να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού για τις πτήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ενα από αυτά είναι και η παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων πρακτόρων κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Νέες νύξεις για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου
28.9.2001 12:24 (Ωρα Λονδίνου) Οι δηλώσεις του κ. Ναϊμί έγιναν μία ημέρα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη να μη μειώσει τελικά την παραγωγή. Η έκτακτη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε μετά την πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου, το οποίο έφθασε να πωλείται λιγότερο από 22 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές πρεσβεύουν ότι η πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου αντανακλά τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και της γενικότερης έντασης που επικρατεί μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν ασκηθεί πιέσεις στον ΟΠΕΚ τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην προβεί σε μείωση της παραγωγής. Τα τελευταία 25 χρόνια οι πτώσεις στις τιμές πετρελαίου αποδίδονται κυρίως στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διοργανώνονται στη Μέση Ανατολή.
Πέντε χρόνια Ταλεμπάν 28.9.2001 1:34 (Ωρα Λονδίνου) Οι φοιτητές των ισλαμικών θεολογικών σχολών του Αφγανιστάν δημιούργησαν πολιτικο-θρησκευτικό κίνημα και κατέλαβαν την εξουσία πριν από πέντε χρόνια, στις 27 Σεπτεμβρίου 1996. Την παγκόσμια προσοχή είχαν προσελκύσει πρώτη φορά το 1994, όταν απάντησαν στο κάλεσμα στα όπλα για την αντιμετώπιση του επιδεινούμενου χάους και της διαφθοράς στη χώρα μετά την αποχώρηση του σοβιετικού στρατού. Δύο χρόνια αργότερα, οι δυνάμεις των Ταλεμπάν ήταν στις πύλες της πρωτεύουσας Καμπούλ. Η κατάληψη της Καμπούλ αιφνιδίασε τόσο την κυβέρνηση του Αφγανιστάν όσο και τη διεθνή κοινότητα. Έπειτα από χρόνια αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στις διάφορες φατρίες, η άνοδος των Ταλεμπάν στην εξουσία και ο σχεδόν ολοκληρωτικός έλεγχός τους στην επικράτεια της ασιατικής χώρας θεωρήθηκαν εξαιρετικό στρατιωτικό κατόρθωμα. Από τη Νέα Υόρκη, ο Αμπντούλ Ραχίμ Γκαφουρζάι, υφυπουργός Εξωτερικών της έκπτωτης κυβέρνησης, αναγνώριζε την ήττα: "Οι Ταλεμπάν κατάφεραν να φθάσουν κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας και τελικώς ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της κυβέρνησης αποφάσισε να υποχωρήσει, να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Καμπούλ ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία." Και είναι γεγονός, όπως σημείωνε ο Άλαν Πιρς του BBC ο οποίος βρισκόταν στην πόλη όταν εισέβαλαν οι Ταλεμπάν, ότι η αλλαγή σκυτάλης υπήρξε σχετικώς ειρηνική: "Οι Ταλεμπάν έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Όπου κι αν γυρίσεις υπάρχουν στρατιώτες τους και οι κάτοικοι της Καμπούλ έχουν βγει στους δρόμους. Δε μοιάζει όμως με ατμόσφαιρα καρναβαλιού, είναι μάλλον ένα πλήθος που διακατέχεται από περιέργεια." Μία από τις πρώτες ενέργειες των Ταλεμπάν ήταν να επιβάλουν μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου σαρία. Ο εκπρόσωπός τους, Αλούμ Χαν διεκήρυττε: "Οι Ταλεμπάν, με τη βοήθεια του Αλάχ, θα σχηματίσουν ισλαμική κυβέρνηση και θα επιβάλουν τους ισλαμικούς νόμους στο Αφγανιστάν. Θα αποτελειώσουμε τους κλέφτες και τους άλλους εγκληματίες, οι οποίοι διαταράσσουν την ειρήνη και θα φέρουμε την ηρεμία στη χώρα." Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής, Μοχάμεντ Νατζιμπουλάχ εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες κι έμεινε κρεμασμένος σε ένα στύλο στην κεντρική πλατεία της Καμπούλ για να βλέπουν όλοι τι παθαίνουν "οι δολοφόνοι, οι εγκληματίες και οποιοσδήποτε αντιτίθεται στο Ισλάμ." Η Σάρα Χόρνερ έγραφε τότε για τη βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ": "Οι εκτελέσεις του πρώην προέδρου, Νατζιμπουλάχ και του αδελφού του προκάλεσαν μεγάλη ταραχή στους κατοίκους της πρωτεύουσας. Μια τέτοια πράξη σε μια πόλη με εκλεπτυσμένους και καλλιεργημένους κατοίκους, όπως είναι η Καμπούλ, ξεπερνά κάθε φαντασία. Και ο τρόπος με τον οποίο εκθέτουν το πτώμα του Νατζιμπουλάχ, αναγκάζει πολλούς να διερωτηθούν: ‘αν κάνουν κάτι τέτοιο στον πρώην πρόεδρο, τι θα κάνουν σε μας;’" Οι Ταλεμπάν έδειξαν από την αρχή τις διαθέσεις τους. Οι γυναίκες ουσιαστικά αποκλείστηκαν από τη δημόσια ζωή, από την εργασία, ακόμη και από την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Τα κορίτσια αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση. Αυτά που πρόσφεραν οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, ή τουλάχιστον στο τμήμα που πήραν υπό τον έλεγχό τους, ήταν η σταθερότητα, η τάξη και η ειρήνη, σε αντίθεση με την αναρχία, τη διαφθορά και τις συγκρούσεις των προηγουμένων ετών. Κάποιοι πολίτες αντιμετώπισαν θετικά την εξέλιξη: "Τα πολιτικά κόμματα", δήλωνε ένας κάτοικος της Καμπούλ, "ήταν σαν τα έντομα. Οι Ταλεμπάν είναι σαν τα εντομοκτόνα με τα οποία ψεκάζεις ένα άρρωστο χωράφι." Κι ένας άλλος: "Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυριαρχούσαν οι συγκρούσεις. Δεν είχαμε επιλογή. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τους Ταλεμπάν, όμως δεν ήμασταν ευχαριστημένοι ούτε και με τους άλλους. Είμαστε ικανοποιημένοι μόνο επειδή τώρα έχουμε ειρήνη." Στο Αφγανιστάν επικρατούσε ειρήνη, σύμφωνα με τα μέτρα μιας χώρας στην οποία ο πόλεμος είναι εκ των ων ουκ άνευ. Για τον υπόλοιπο κόσμο όμως, ο χαρακτήρας του νέου καθεστώτος αποτελούσε -ήδη από τότε- πηγή ανησυχίας. Ακόμη και στο Ιράν, όπου είχε εγκαθιδρυθεί ισλαμικό καθεστώς μετά την επανάσταση του 1979, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις. Μια εβδομάδα μετά την άνοδο των Ταλεμπάν στην εξουσία, στις προσευχές της Παρασκευής, στην Τεχεράνη, ο Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί κατηγόρησε την κυβέρνηση της Καμπούλ ότι ευτέλιζε το Ισλάμ με την "αντιδραστική και στενόμυαλη" πολιτική της. Οι διεθνείς αντιδράσεις και καταδίκες πάντως, δεν προχώρησαν ποτέ πέρα από τα λόγια. Ώσπου, έγιναν οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ταλεμπάν βρέθηκαν κατηγορούμενοι ότι υποθάλπουν τον υπ’ αριθμόν ένα ύποπτο -κατά τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους- Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι καταδίκες μετετράπησαν σε προειδοποιήσεις για έμπρακτη αντίδραση.
Εκκλήσεις του Πακιστάν προς τις ΗΠΑ
28.9.2001 13:24 (Ωρα Λονδίνου) Ο εκπρόσωπος του στρατηγού Μουσαράφ, στρατηγός Ρασίντ Κουρεσί, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ότι το Πακιστάν επιθυμεί να αποτρέψει τους θανάτους αθώων ανθρώπων. Οι δηλώσεις του στρατηγού Μουσαράφ έγιναν ενώ αντιπροσωπεία του Πακιστάν βρίσκεται στο Αφγανιστάν για συνομιλίες με την ηγεσία των Ταλιμπάν - σε μία ύστατη προσπάθεια να παραδοθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ανταποκριτής του BBC στο Ισλαμαμπάντ αναφέρει ότι στην αντιπροσωπεία του Πακιστάν μετέχουν και αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών. Το Πακιστάν είναι η μόνη χώρα που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν. Η πρόσφατη επίσκεψη μιας ακόμη αντιπροσωπείας από το Πακιστάν φαίνεται ότι άσκησε επιρροή στους θρησκευτικούς ηγέτες του Αφγανιστάν, οι οποίοι - αμέσως μετά την επίσκεψη - είχαν ζητήσει από τον Μπιν Λάντεν να εγκαταλείψει τη χώρα οικειοθελώς. Μέχρι στιγμής πάντως, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να απορρίπτουν τα αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών για την άμεση παράδοση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Οι πρώτες προμήθειες για τους Αφγανούς πρόσφυγες
28.9.2001 12:58 (Ωρα Λονδίνου) Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, φοβούμενες μία μαζική εισροή προσφύγων από το Αφγανιστάν σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης, έχουν στείλει τις πρώτες προμήθειες στην πόλη του Πακιστάν, Πεσαβάρ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα. Αλλες προμήθειες έχουν σταλεί επίσης στο Ιράν και το Τουρκμενιστάν. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι περίπου ενάμισι εκατομμύριο Αφγανοί αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, φοβούμενοι αμερικανικές επιθέσεις. Το Πακιστάν έχει απευθύνει εκκλήσεις για τη συγκέντρωση 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων (περίπου 600 εκατομμυρίων δραχμών), προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Τα Ηνωμένα Εθνη, εν τω μεταξύ, προειδοποιούν τη διεθνή κοινότητα να μην παραμελήσει και τους Αφγανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν. Χθες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι απαιτείται η συνδρομή δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής που αντιμετωπίζει ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια.
Οι πρώτες φωτογραφίες των αεροπειρατών
28.9.2001 13:10 (Ωρα Λονδίνου) Οι αξιωματούχοι του FBI απευθύνουν τώρα εκκλήσεις για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αεροπειρατές. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς είχε επαφή με το δίκτυο Αλ Καέντα, το οποίο θεωρείται ότι κατευθύνει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, το FBI αναφέρει ότι οι πραγματικές ταυτότητες ορισμένων από τους αεροπειρατές δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, καθώς πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι αν και περισσότερα από 300 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση σχετικά με τις επιθέσεις, ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί σε κανέναν κατηγορίες.
Εκδικάζονται οι υποθέσεις υπόπτων στην Ευρώπη
28.9.2001 10:04 (Ωρα Λονδίνου) Η ισπανική αστυνομία αναφέρει ότι στα σπίτια των υπόπτων βρέθηκαν βιντεοκασέτες με αποσπάσματα από την εκπαίδευση των ισλαμιστών μαχητών σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν, καθώς και πλαστά έγγραφα, ανάμεσα στα οποία και πλαστά αεροπορικά εισιτήρια. Μία άλλη δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στο Παρίσι, όπου 24 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες συμμετοχής σε ένα σκιώδες ισλαμικό δίκτυο. Στη Βρετανία, η αστυνομία αναφέρει ότι έχει συλληφθεί ένας άνδρας, το ένταλμα σύλληψης του οποίου είχε εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση στη Βρετανία, θεωρούμενα ύποπτα για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιβάτης προκαλεί πανικό
28.9.2001 11:14 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το προσωπικό του αεροδρομίου, ο επιβάτης - ο οποίος έχει ιρανική υπηκοότητα - άρχισε να απειλεί το προσωπικό όταν τον επέπληξαν επειδή κάπνιζε στην τουαλέτα. Ο πιλότος αποφάσισε να οδηγήσει πίσω το αεροπλάνο, δηλώνοντας μάλιστα ότι επρόκειτο για προληπτικό μέτρο ασφαλείας. Σύμφωνα με αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων, ο επιβάτης αναμένεται να παρουσιασθεί σήμερα ενώπιον πταισματοδικείου. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το εν λόγω συμβάν αποδεικνύει τη νευρικότητα που επικρατεί στο τομέα των αερογραμμών μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους επεχείρησε χθες να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού για τις πτήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ενα από αυτά είναι και η παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων πρακτόρων κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Νέες νύξεις για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου
28.9.2001 12:24 (Ωρα Λονδίνου) Οι δηλώσεις του κ. Ναϊμί έγιναν μία ημέρα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη να μη μειώσει τελικά την παραγωγή. Η έκτακτη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε μετά την πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου, το οποίο έφθασε να πωλείται λιγότερο από 22 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές πρεσβεύουν ότι η πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου αντανακλά τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και της γενικότερης έντασης που επικρατεί μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν ασκηθεί πιέσεις στον ΟΠΕΚ τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην προβεί σε μείωση της παραγωγής. Τα τελευταία 25 χρόνια οι πτώσεις στις τιμές πετρελαίου αποδίδονται κυρίως στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διοργανώνονται στη Μέση Ανατολή.
Πέντε χρόνια Ταλεμπάν 28.9.2001 1:34 (Ωρα Λονδίνου) Οι φοιτητές των ισλαμικών θεολογικών σχολών του Αφγανιστάν δημιούργησαν πολιτικο-θρησκευτικό κίνημα και κατέλαβαν την εξουσία πριν από πέντε χρόνια, στις 27 Σεπτεμβρίου 1996. Την παγκόσμια προσοχή είχαν προσελκύσει πρώτη φορά το 1994, όταν απάντησαν στο κάλεσμα στα όπλα για την αντιμετώπιση του επιδεινούμενου χάους και της διαφθοράς στη χώρα μετά την αποχώρηση του σοβιετικού στρατού. Δύο χρόνια αργότερα, οι δυνάμεις των Ταλεμπάν ήταν στις πύλες της πρωτεύουσας Καμπούλ. Η κατάληψη της Καμπούλ αιφνιδίασε τόσο την κυβέρνηση του Αφγανιστάν όσο και τη διεθνή κοινότητα. Έπειτα από χρόνια αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στις διάφορες φατρίες, η άνοδος των Ταλεμπάν στην εξουσία και ο σχεδόν ολοκληρωτικός έλεγχός τους στην επικράτεια της ασιατικής χώρας θεωρήθηκαν εξαιρετικό στρατιωτικό κατόρθωμα. Από τη Νέα Υόρκη, ο Αμπντούλ Ραχίμ Γκαφουρζάι, υφυπουργός Εξωτερικών της έκπτωτης κυβέρνησης, αναγνώριζε την ήττα: "Οι Ταλεμπάν κατάφεραν να φθάσουν κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας και τελικώς ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της κυβέρνησης αποφάσισε να υποχωρήσει, να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Καμπούλ ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία." Και είναι γεγονός, όπως σημείωνε ο Άλαν Πιρς του BBC ο οποίος βρισκόταν στην πόλη όταν εισέβαλαν οι Ταλεμπάν, ότι η αλλαγή σκυτάλης υπήρξε σχετικώς ειρηνική: "Οι Ταλεμπάν έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Όπου κι αν γυρίσεις υπάρχουν στρατιώτες τους και οι κάτοικοι της Καμπούλ έχουν βγει στους δρόμους. Δε μοιάζει όμως με ατμόσφαιρα καρναβαλιού, είναι μάλλον ένα πλήθος που διακατέχεται από περιέργεια." Μία από τις πρώτες ενέργειες των Ταλεμπάν ήταν να επιβάλουν μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου σαρία. Ο εκπρόσωπός τους, Αλούμ Χαν διεκήρυττε: "Οι Ταλεμπάν, με τη βοήθεια του Αλάχ, θα σχηματίσουν ισλαμική κυβέρνηση και θα επιβάλουν τους ισλαμικούς νόμους στο Αφγανιστάν. Θα αποτελειώσουμε τους κλέφτες και τους άλλους εγκληματίες, οι οποίοι διαταράσσουν την ειρήνη και θα φέρουμε την ηρεμία στη χώρα." Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής, Μοχάμεντ Νατζιμπουλάχ εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες κι έμεινε κρεμασμένος σε ένα στύλο στην κεντρική πλατεία της Καμπούλ για να βλέπουν όλοι τι παθαίνουν "οι δολοφόνοι, οι εγκληματίες και οποιοσδήποτε αντιτίθεται στο Ισλάμ." Η Σάρα Χόρνερ έγραφε τότε για τη βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ": "Οι εκτελέσεις του πρώην προέδρου, Νατζιμπουλάχ και του αδελφού του προκάλεσαν μεγάλη ταραχή στους κατοίκους της πρωτεύουσας. Μια τέτοια πράξη σε μια πόλη με εκλεπτυσμένους και καλλιεργημένους κατοίκους, όπως είναι η Καμπούλ, ξεπερνά κάθε φαντασία. Και ο τρόπος με τον οποίο εκθέτουν το πτώμα του Νατζιμπουλάχ, αναγκάζει πολλούς να διερωτηθούν: ‘αν κάνουν κάτι τέτοιο στον πρώην πρόεδρο, τι θα κάνουν σε μας;’" Οι Ταλεμπάν έδειξαν από την αρχή τις διαθέσεις τους. Οι γυναίκες ουσιαστικά αποκλείστηκαν από τη δημόσια ζωή, από την εργασία, ακόμη και από την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Τα κορίτσια αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση. Αυτά που πρόσφεραν οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, ή τουλάχιστον στο τμήμα που πήραν υπό τον έλεγχό τους, ήταν η σταθερότητα, η τάξη και η ειρήνη, σε αντίθεση με την αναρχία, τη διαφθορά και τις συγκρούσεις των προηγουμένων ετών. Κάποιοι πολίτες αντιμετώπισαν θετικά την εξέλιξη: "Τα πολιτικά κόμματα", δήλωνε ένας κάτοικος της Καμπούλ, "ήταν σαν τα έντομα. Οι Ταλεμπάν είναι σαν τα εντομοκτόνα με τα οποία ψεκάζεις ένα άρρωστο χωράφι." Κι ένας άλλος: "Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυριαρχούσαν οι συγκρούσεις. Δεν είχαμε επιλογή. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τους Ταλεμπάν, όμως δεν ήμασταν ευχαριστημένοι ούτε και με τους άλλους. Είμαστε ικανοποιημένοι μόνο επειδή τώρα έχουμε ειρήνη." Στο Αφγανιστάν επικρατούσε ειρήνη, σύμφωνα με τα μέτρα μιας χώρας στην οποία ο πόλεμος είναι εκ των ων ουκ άνευ. Για τον υπόλοιπο κόσμο όμως, ο χαρακτήρας του νέου καθεστώτος αποτελούσε -ήδη από τότε- πηγή ανησυχίας. Ακόμη και στο Ιράν, όπου είχε εγκαθιδρυθεί ισλαμικό καθεστώς μετά την επανάσταση του 1979, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις. Μια εβδομάδα μετά την άνοδο των Ταλεμπάν στην εξουσία, στις προσευχές της Παρασκευής, στην Τεχεράνη, ο Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί κατηγόρησε την κυβέρνηση της Καμπούλ ότι ευτέλιζε το Ισλάμ με την "αντιδραστική και στενόμυαλη" πολιτική της. Οι διεθνείς αντιδράσεις και καταδίκες πάντως, δεν προχώρησαν ποτέ πέρα από τα λόγια. Ώσπου, έγιναν οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ταλεμπάν βρέθηκαν κατηγορούμενοι ότι υποθάλπουν τον υπ’ αριθμόν ένα ύποπτο -κατά τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους- Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι καταδίκες μετετράπησαν σε προειδοποιήσεις για έμπρακτη αντίδραση.
Αντιδράσεις για τα σχόλια Μπερλουσκόνι
28.9.2001 1:38 (Ωρα Λονδίνου) Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια της λογικής και της ευπρέπειας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, μιλώντας για λογαριασμό της Ευρωπιακής Ένωσης αποκάλεσε τα σχόλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επικίνδυνα. "Δε συνάδουν αυτά που είπε με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέλγος υπουργός. Το Ιράν αντέδρασε επίσης, δια στόματος του υπουργού των Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ιταλό ηγέτη "απαίδευτο" και τα λεγόμενά του "ανεύθυνα". "Σε μια στιγμή κατά την οποία το μέλλον του ανθρωπίνου είδους στηρίζεται στην αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των πολιτισμών, τέτοιες αγενείς δηλώσεις είναι απαράδεκτες", συμπλήρωσε ο Ιρανός αξιωματούχος και κάλεσε το Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ανακαλέσει.
Νέες νύξεις για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου
28.9.2001 12:24 (Ωρα Λονδίνου) Οι δηλώσεις του κ. Ναϊμί έγιναν μία ημέρα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη να μη μειώσει τελικά την παραγωγή. Η έκτακτη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε μετά την πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου, το οποίο έφθασε να πωλείται λιγότερο από 22 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές πρεσβεύουν ότι η πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου αντανακλά τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και της γενικότερης έντασης που επικρατεί μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν ασκηθεί πιέσεις στον ΟΠΕΚ τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην προβεί σε μείωση της παραγωγής. Τα τελευταία 25 χρόνια οι πτώσεις στις τιμές πετρελαίου αποδίδονται κυρίως στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διοργανώνονται στη Μέση Ανατολή.
Πέντε χρόνια Ταλεμπάν 28.9.2001 1:34 (Ωρα Λονδίνου) Οι φοιτητές των ισλαμικών θεολογικών σχολών του Αφγανιστάν δημιούργησαν πολιτικο-θρησκευτικό κίνημα και κατέλαβαν την εξουσία πριν από πέντε χρόνια, στις 27 Σεπτεμβρίου 1996. Την παγκόσμια προσοχή είχαν προσελκύσει πρώτη φορά το 1994, όταν απάντησαν στο κάλεσμα στα όπλα για την αντιμετώπιση του επιδεινούμενου χάους και της διαφθοράς στη χώρα μετά την αποχώρηση του σοβιετικού στρατού. Δύο χρόνια αργότερα, οι δυνάμεις των Ταλεμπάν ήταν στις πύλες της πρωτεύουσας Καμπούλ. Η κατάληψη της Καμπούλ αιφνιδίασε τόσο την κυβέρνηση του Αφγανιστάν όσο και τη διεθνή κοινότητα. Έπειτα από χρόνια αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στις διάφορες φατρίες, η άνοδος των Ταλεμπάν στην εξουσία και ο σχεδόν ολοκληρωτικός έλεγχός τους στην επικράτεια της ασιατικής χώρας θεωρήθηκαν εξαιρετικό στρατιωτικό κατόρθωμα. Από τη Νέα Υόρκη, ο Αμπντούλ Ραχίμ Γκαφουρζάι, υφυπουργός Εξωτερικών της έκπτωτης κυβέρνησης, αναγνώριζε την ήττα: "Οι Ταλεμπάν κατάφεραν να φθάσουν κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας και τελικώς ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της κυβέρνησης αποφάσισε να υποχωρήσει, να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Καμπούλ ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία." Και είναι γεγονός, όπως σημείωνε ο Άλαν Πιρς του BBC ο οποίος βρισκόταν στην πόλη όταν εισέβαλαν οι Ταλεμπάν, ότι η αλλαγή σκυτάλης υπήρξε σχετικώς ειρηνική: "Οι Ταλεμπάν έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Όπου κι αν γυρίσεις υπάρχουν στρατιώτες τους και οι κάτοικοι της Καμπούλ έχουν βγει στους δρόμους. Δε μοιάζει όμως με ατμόσφαιρα καρναβαλιού, είναι μάλλον ένα πλήθος που διακατέχεται από περιέργεια." Μία από τις πρώτες ενέργειες των Ταλεμπάν ήταν να επιβάλουν μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου σαρία. Ο εκπρόσωπός τους, Αλούμ Χαν διεκήρυττε: "Οι Ταλεμπάν, με τη βοήθεια του Αλάχ, θα σχηματίσουν ισλαμική κυβέρνηση και θα επιβάλουν τους ισλαμικούς νόμους στο Αφγανιστάν. Θα αποτελειώσουμε τους κλέφτες και τους άλλους εγκληματίες, οι οποίοι διαταράσσουν την ειρήνη και θα φέρουμε την ηρεμία στη χώρα." Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής, Μοχάμεντ Νατζιμπουλάχ εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες κι έμεινε κρεμασμένος σε ένα στύλο στην κεντρική πλατεία της Καμπούλ για να βλέπουν όλοι τι παθαίνουν "οι δολοφόνοι, οι εγκληματίες και οποιοσδήποτε αντιτίθεται στο Ισλάμ." Η Σάρα Χόρνερ έγραφε τότε για τη βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ": "Οι εκτελέσεις του πρώην προέδρου, Νατζιμπουλάχ και του αδελφού του προκάλεσαν μεγάλη ταραχή στους κατοίκους της πρωτεύουσας. Μια τέτοια πράξη σε μια πόλη με εκλεπτυσμένους και καλλιεργημένους κατοίκους, όπως είναι η Καμπούλ, ξεπερνά κάθε φαντασία. Και ο τρόπος με τον οποίο εκθέτουν το πτώμα του Νατζιμπουλάχ, αναγκάζει πολλούς να διερωτηθούν: ‘αν κάνουν κάτι τέτοιο στον πρώην πρόεδρο, τι θα κάνουν σε μας;’" Οι Ταλεμπάν έδειξαν από την αρχή τις διαθέσεις τους. Οι γυναίκες ουσιαστικά αποκλείστηκαν από τη δημόσια ζωή, από την εργασία, ακόμη και από την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Τα κορίτσια αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση. Αυτά που πρόσφεραν οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, ή τουλάχιστον στο τμήμα που πήραν υπό τον έλεγχό τους, ήταν η σταθερότητα, η τάξη και η ειρήνη, σε αντίθεση με την αναρχία, τη διαφθορά και τις συγκρούσεις των προηγουμένων ετών. Κάποιοι πολίτες αντιμετώπισαν θετικά την εξέλιξη: "Τα πολιτικά κόμματα", δήλωνε ένας κάτοικος της Καμπούλ, "ήταν σαν τα έντομα. Οι Ταλεμπάν είναι σαν τα εντομοκτόνα με τα οποία ψεκάζεις ένα άρρωστο χωράφι." Κι ένας άλλος: "Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυριαρχούσαν οι συγκρούσεις. Δεν είχαμε επιλογή. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τους Ταλεμπάν, όμως δεν ήμασταν ευχαριστημένοι ούτε και με τους άλλους. Είμαστε ικανοποιημένοι μόνο επειδή τώρα έχουμε ειρήνη." Στο Αφγανιστάν επικρατούσε ειρήνη, σύμφωνα με τα μέτρα μιας χώρας στην οποία ο πόλεμος είναι εκ των ων ουκ άνευ. Για τον υπόλοιπο κόσμο όμως, ο χαρακτήρας του νέου καθεστώτος αποτελούσε -ήδη από τότε- πηγή ανησυχίας. Ακόμη και στο Ιράν, όπου είχε εγκαθιδρυθεί ισλαμικό καθεστώς μετά την επανάσταση του 1979, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις. Μια εβδομάδα μετά την άνοδο των Ταλεμπάν στην εξουσία, στις προσευχές της Παρασκευής, στην Τεχεράνη, ο Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί κατηγόρησε την κυβέρνηση της Καμπούλ ότι ευτέλιζε το Ισλάμ με την "αντιδραστική και στενόμυαλη" πολιτική της. Οι διεθνείς αντιδράσεις και καταδίκες πάντως, δεν προχώρησαν ποτέ πέρα από τα λόγια. Ώσπου, έγιναν οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ταλεμπάν βρέθηκαν κατηγορούμενοι ότι υποθάλπουν τον υπ’ αριθμόν ένα ύποπτο -κατά τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους- Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι καταδίκες μετετράπησαν σε προειδοποιήσεις για έμπρακτη αντίδραση.
Αντιδράσεις για τα σχόλια Μπερλουσκόνι
28.9.2001 1:38 (Ωρα Λονδίνου) Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια της λογικής και της ευπρέπειας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, μιλώντας για λογαριασμό της Ευρωπιακής Ένωσης αποκάλεσε τα σχόλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επικίνδυνα. "Δε συνάδουν αυτά που είπε με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέλγος υπουργός. Το Ιράν αντέδρασε επίσης, δια στόματος του υπουργού των Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ιταλό ηγέτη "απαίδευτο" και τα λεγόμενά του "ανεύθυνα". "Σε μια στιγμή κατά την οποία το μέλλον του ανθρωπίνου είδους στηρίζεται στην αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των πολιτισμών, τέτοιες αγενείς δηλώσεις είναι απαράδεκτες", συμπλήρωσε ο Ιρανός αξιωματούχος και κάλεσε το Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ανακαλέσει.
Σήμα κινδύνου για τους "παγιδευμένους" Αφγανούς
28.9.2001 0:31 (Ωρα Λονδίνου) Ο Κόφι Ανάν εκτιμά ότι θα χρειασθούν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για να μπορέσουν οι Αφγανοί να περάσουν το χειμώνα. Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, από την άλλη πλευρά, προειδοποιούν ότι η κατάσταση των Αφγανών που παραμένουν στη χώρα τους μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμη από εκείνη των συμπατριωτών τους που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η ανθρωπιστική κρίση λαμβάνει όλο και πιο σοβαρές διαστάσεις, καθώς περίπου οκτώ εκατομμύρια Αφγανοί θα χρειασθούν πρώτες βοήθειες και τρόφιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο άτομα έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες.
Ζοφερό το μέλλον της καταναλωτικής δραστηριότητας
28.9.2001 1:35 (Ωρα Λονδίνου) Μία σειρά μελετών που εκπονήθηκαν καταδεικνύουν ότι περιορίζονται δραματικά οι δαπάνες των καταναλωτών στις χώρες της Δύσης. Ο οικονομικός αναλυτής της BBC, Ιαν Πόλοκ, επισημαίνει ότι οι δαπάνες των καταναλωτών είχαν ήδη περιορισθεί και πριν από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των επιβραδυντικών ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων, όπως αποδεικνύει και πρόσφατη δημοσκόπηση στη χώρα. Το γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό από τους αναλυτές, καθώς οι Αμερικανοί εθεωρούντο μέχρι προσφάτως οι πιο ισχυροί καταναλωτές παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, έρευνες στη Βρετανία αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές της χώρας γίνονται όλο και πιο σκεπτικοί μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Γαλλία, μία πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο της τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς μειώνονται συνεχώς οι επενδύσεις. Στην Ιαπωνία, πριν από τις επιθέσεις ακόμη, οι πωλήσεις στα καταστήματα παρουσίαζαν πτωτική πορεία για πέμπτο συνεχή μήνα. Τώρα όμως οι πωλήσεις είναι χαμηλότερες κατά 4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι αναλυτές μάλιστα πρεσβεύουν ότι η ιαπωνική οικονομία πρόκειται να σημειώσει σύντομα ύφεση, ενώ οι δείκτες ανεργίας αγγίζουν ποσοστά-ρεκόρ. Η μόνη χώρα στην οποία η καταναλωτική δραστηριότητα έχει μείνει σχεδόν ανέπαφη μετά τις επιθέσεις είναι η Ιταλία, εκτιμούν οι αναλυτές.
Νέα διαμεσολάβηση του Πακιστάν
28.9.2001 9:55 (Ωρα Λονδίνου) Ο ανταποκριτής του BBC στο Ισλαμαμπάντ αναφέρει ότι στην αντιπροσωπεία του Πακιστάν μετέχουν και αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών. Το Πακιστάν είναι η μόνη χώρα που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν. Η πρόσφατη επίσκεψη μιας ακόμη αντιπροσωπείας από το Πακιστάν φαίνεται ότι άσκησε επιρροή στους θρησκευτικούς ηγέτες του Αφγανιστάν, οι οποίοι - αμέσως μετά την επίσκεψη - είχαν ζητήσει από τον Μπιν Λάντεν να εγκαταλείψει τη χώρα οικειοθελώς. Μέχρι στιγμής πάντως, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να απορρίπτουν τα αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών για την άμεση παράδοση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Οι πρώτες φωτογραφίες των αεροπειρατών
28.9.2001 9:59 (Ωρα Λονδίνου) Οι αξιωματούχοι του FBI απευθύνουν τώρα εκκλήσεις για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αεροπειρατές. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς είχε επαφή με το δίκτυο Αλ Καέντα, το οποίο θεωρείται ότι κατευθύνει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. T Ωστόσο, το FBI αναφέρει ότι οι πραγματικές ταυτότητες ορισμένων από τους αεροπειρατές δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, καθώς πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι αν και περισσότερα από 300 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση σχετικά με τις επιθέσεις, ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί σε κανέναν κατηγορίες.
Επιβάτης προκαλεί πανικό
28.9.2001 11:14 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το προσωπικό του αεροδρομίου, ο επιβάτης - ο οποίος έχει ιρανική υπηκοότητα - άρχισε να απειλεί το προσωπικό όταν τον επέπληξαν επειδή κάπνιζε στην τουαλέτα. Ο πιλότος αποφάσισε να οδηγήσει πίσω το αεροπλάνο, δηλώνοντας μάλιστα ότι επρόκειτο για προληπτικό μέτρο ασφαλείας. Σύμφωνα με αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων, ο επιβάτης αναμένεται να παρουσιασθεί σήμερα ενώπιον πταισματοδικείου. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το εν λόγω συμβάν αποδεικνύει τη νευρικότητα που επικρατεί στο τομέα των αερογραμμών μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους επεχείρησε χθες να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού για τις πτήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ενα από αυτά είναι και η παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων πρακτόρων κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Πέντε χρόνια Ταλεμπάν 28.9.2001 1:34 (Ωρα Λονδίνου) Οι φοιτητές των ισλαμικών θεολογικών σχολών του Αφγανιστάν δημιούργησαν πολιτικο-θρησκευτικό κίνημα και κατέλαβαν την εξουσία πριν από πέντε χρόνια, στις 27 Σεπτεμβρίου 1996. Την παγκόσμια προσοχή είχαν προσελκύσει πρώτη φορά το 1994, όταν απάντησαν στο κάλεσμα στα όπλα για την αντιμετώπιση του επιδεινούμενου χάους και της διαφθοράς στη χώρα μετά την αποχώρηση του σοβιετικού στρατού. Δύο χρόνια αργότερα, οι δυνάμεις των Ταλεμπάν ήταν στις πύλες της πρωτεύουσας Καμπούλ. Η κατάληψη της Καμπούλ αιφνιδίασε τόσο την κυβέρνηση του Αφγανιστάν όσο και τη διεθνή κοινότητα. Έπειτα από χρόνια αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στις διάφορες φατρίες, η άνοδος των Ταλεμπάν στην εξουσία και ο σχεδόν ολοκληρωτικός έλεγχός τους στην επικράτεια της ασιατικής χώρας θεωρήθηκαν εξαιρετικό στρατιωτικό κατόρθωμα. Από τη Νέα Υόρκη, ο Αμπντούλ Ραχίμ Γκαφουρζάι, υφυπουργός Εξωτερικών της έκπτωτης κυβέρνησης, αναγνώριζε την ήττα: "Οι Ταλεμπάν κατάφεραν να φθάσουν κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας και τελικώς ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της κυβέρνησης αποφάσισε να υποχωρήσει, να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Καμπούλ ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία." Και είναι γεγονός, όπως σημείωνε ο Άλαν Πιρς του BBC ο οποίος βρισκόταν στην πόλη όταν εισέβαλαν οι Ταλεμπάν, ότι η αλλαγή σκυτάλης υπήρξε σχετικώς ειρηνική: "Οι Ταλεμπάν έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Όπου κι αν γυρίσεις υπάρχουν στρατιώτες τους και οι κάτοικοι της Καμπούλ έχουν βγει στους δρόμους. Δε μοιάζει όμως με ατμόσφαιρα καρναβαλιού, είναι μάλλον ένα πλήθος που διακατέχεται από περιέργεια." Μία από τις πρώτες ενέργειες των Ταλεμπάν ήταν να επιβάλουν μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου σαρία. Ο εκπρόσωπός τους, Αλούμ Χαν διεκήρυττε: "Οι Ταλεμπάν, με τη βοήθεια του Αλάχ, θα σχηματίσουν ισλαμική κυβέρνηση και θα επιβάλουν τους ισλαμικούς νόμους στο Αφγανιστάν. Θα αποτελειώσουμε τους κλέφτες και τους άλλους εγκληματίες, οι οποίοι διαταράσσουν την ειρήνη και θα φέρουμε την ηρεμία στη χώρα." Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής, Μοχάμεντ Νατζιμπουλάχ εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες κι έμεινε κρεμασμένος σε ένα στύλο στην κεντρική πλατεία της Καμπούλ για να βλέπουν όλοι τι παθαίνουν "οι δολοφόνοι, οι εγκληματίες και οποιοσδήποτε αντιτίθεται στο Ισλάμ." Η Σάρα Χόρνερ έγραφε τότε για τη βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ": "Οι εκτελέσεις του πρώην προέδρου, Νατζιμπουλάχ και του αδελφού του προκάλεσαν μεγάλη ταραχή στους κατοίκους της πρωτεύουσας. Μια τέτοια πράξη σε μια πόλη με εκλεπτυσμένους και καλλιεργημένους κατοίκους, όπως είναι η Καμπούλ, ξεπερνά κάθε φαντασία. Και ο τρόπος με τον οποίο εκθέτουν το πτώμα του Νατζιμπουλάχ, αναγκάζει πολλούς να διερωτηθούν: ‘αν κάνουν κάτι τέτοιο στον πρώην πρόεδρο, τι θα κάνουν σε μας;’" Οι Ταλεμπάν έδειξαν από την αρχή τις διαθέσεις τους. Οι γυναίκες ουσιαστικά αποκλείστηκαν από τη δημόσια ζωή, από την εργασία, ακόμη και από την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Τα κορίτσια αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση. Αυτά που πρόσφεραν οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, ή τουλάχιστον στο τμήμα που πήραν υπό τον έλεγχό τους, ήταν η σταθερότητα, η τάξη και η ειρήνη, σε αντίθεση με την αναρχία, τη διαφθορά και τις συγκρούσεις των προηγουμένων ετών. Κάποιοι πολίτες αντιμετώπισαν θετικά την εξέλιξη: "Τα πολιτικά κόμματα", δήλωνε ένας κάτοικος της Καμπούλ, "ήταν σαν τα έντομα. Οι Ταλεμπάν είναι σαν τα εντομοκτόνα με τα οποία ψεκάζεις ένα άρρωστο χωράφι." Κι ένας άλλος: "Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυριαρχούσαν οι συγκρούσεις. Δεν είχαμε επιλογή. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τους Ταλεμπάν, όμως δεν ήμασταν ευχαριστημένοι ούτε και με τους άλλους. Είμαστε ικανοποιημένοι μόνο επειδή τώρα έχουμε ειρήνη." Στο Αφγανιστάν επικρατούσε ειρήνη, σύμφωνα με τα μέτρα μιας χώρας στην οποία ο πόλεμος είναι εκ των ων ουκ άνευ. Για τον υπόλοιπο κόσμο όμως, ο χαρακτήρας του νέου καθεστώτος αποτελούσε -ήδη από τότε- πηγή ανησυχίας. Ακόμη και στο Ιράν, όπου είχε εγκαθιδρυθεί ισλαμικό καθεστώς μετά την επανάσταση του 1979, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις. Μια εβδομάδα μετά την άνοδο των Ταλεμπάν στην εξουσία, στις προσευχές της Παρασκευής, στην Τεχεράνη, ο Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί κατηγόρησε την κυβέρνηση της Καμπούλ ότι ευτέλιζε το Ισλάμ με την "αντιδραστική και στενόμυαλη" πολιτική της. Οι διεθνείς αντιδράσεις και καταδίκες πάντως, δεν προχώρησαν ποτέ πέρα από τα λόγια. Ώσπου, έγιναν οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ταλεμπάν βρέθηκαν κατηγορούμενοι ότι υποθάλπουν τον υπ’ αριθμόν ένα ύποπτο -κατά τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους- Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι καταδίκες μετετράπησαν σε προειδοποιήσεις για έμπρακτη αντίδραση.
Αντιδράσεις για τα σχόλια Μπερλουσκόνι
28.9.2001 1:38 (Ωρα Λονδίνου) Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια της λογικής και της ευπρέπειας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, μιλώντας για λογαριασμό της Ευρωπιακής Ένωσης αποκάλεσε τα σχόλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επικίνδυνα. "Δε συνάδουν αυτά που είπε με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέλγος υπουργός. Το Ιράν αντέδρασε επίσης, δια στόματος του υπουργού των Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ιταλό ηγέτη "απαίδευτο" και τα λεγόμενά του "ανεύθυνα". "Σε μια στιγμή κατά την οποία το μέλλον του ανθρωπίνου είδους στηρίζεται στην αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των πολιτισμών, τέτοιες αγενείς δηλώσεις είναι απαράδεκτες", συμπλήρωσε ο Ιρανός αξιωματούχος και κάλεσε το Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ανακαλέσει.
Σήμα κινδύνου για τους "παγιδευμένους" Αφγανούς
28.9.2001 0:31 (Ωρα Λονδίνου) Ο Κόφι Ανάν εκτιμά ότι θα χρειασθούν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για να μπορέσουν οι Αφγανοί να περάσουν το χειμώνα. Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, από την άλλη πλευρά, προειδοποιούν ότι η κατάσταση των Αφγανών που παραμένουν στη χώρα τους μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμη από εκείνη των συμπατριωτών τους που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η ανθρωπιστική κρίση λαμβάνει όλο και πιο σοβαρές διαστάσεις, καθώς περίπου οκτώ εκατομμύρια Αφγανοί θα χρειασθούν πρώτες βοήθειες και τρόφιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο άτομα έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες.
Ζοφερό το μέλλον της καταναλωτικής δραστηριότητας
28.9.2001 1:35 (Ωρα Λονδίνου) Μία σειρά μελετών που εκπονήθηκαν καταδεικνύουν ότι περιορίζονται δραματικά οι δαπάνες των καταναλωτών στις χώρες της Δύσης. Ο οικονομικός αναλυτής της BBC, Ιαν Πόλοκ, επισημαίνει ότι οι δαπάνες των καταναλωτών είχαν ήδη περιορισθεί και πριν από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των επιβραδυντικών ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων, όπως αποδεικνύει και πρόσφατη δημοσκόπηση στη χώρα. Το γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό από τους αναλυτές, καθώς οι Αμερικανοί εθεωρούντο μέχρι προσφάτως οι πιο ισχυροί καταναλωτές παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, έρευνες στη Βρετανία αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές της χώρας γίνονται όλο και πιο σκεπτικοί μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Γαλλία, μία πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο της τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς μειώνονται συνεχώς οι επενδύσεις. Στην Ιαπωνία, πριν από τις επιθέσεις ακόμη, οι πωλήσεις στα καταστήματα παρουσίαζαν πτωτική πορεία για πέμπτο συνεχή μήνα. Τώρα όμως οι πωλήσεις είναι χαμηλότερες κατά 4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι αναλυτές μάλιστα πρεσβεύουν ότι η ιαπωνική οικονομία πρόκειται να σημειώσει σύντομα ύφεση, ενώ οι δείκτες ανεργίας αγγίζουν ποσοστά-ρεκόρ. Η μόνη χώρα στην οποία η καταναλωτική δραστηριότητα έχει μείνει σχεδόν ανέπαφη μετά τις επιθέσεις είναι η Ιταλία, εκτιμούν οι αναλυτές.
Ένοπλος σκοτώνει 14 άτομα στην Ελβετία
28.9.2001 0:34 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ακούσθηκε και έκρηξη χειροβομβίδας. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και τρεις βουλευτές-μέλη της τοπικής κυβέρνησης, ενώ τραυματίσθηκαν τουλάχιστον δέκα άτομα. Ο ένοπλος αυτοκτόνησε και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκε επάνω του σημείωμα στο οποίο ομολογούσε την πράξη του και άφηνε να εννοηθεί ότι είχε παράπονα από τις τοπικές αρχές. Η τοπική ελβετική εφημερίδα Zuger Presse αναφέρει ότι ο δράστης τραυματίσθηκε σοβαρά μετά την επίθεση και ότι τώρα βρίσκεται υπό κράτηση. Ωστόσο, ελβετικός ραδιοφωνικός σταθμός αναφέρει ότι ο δράστης αυτοκτόνησε αμέσως μετά την επίθεση. Παράλληλα, η αστυνομία στην Ελβετία πραγματοποιεί ελέγχους σε αυτοκίνητα γύρω από την περιοχή, ενώ ελικόπτερα κινούνται πάνω από το κοινοβούλιο. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του τοπικού νοσοκομείου, οκτώ άτομα έχουν μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένα. Τουλάχιστον 120 μέλη σωστικών συνεργείων έχουν ήδη μεταβεί στην περιοχή.
Οι πρώτες φωτογραφίες των αεροπειρατών
28.9.2001 9:59 (Ωρα Λονδίνου) Οι αξιωματούχοι του FBI απευθύνουν τώρα εκκλήσεις για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αεροπειρατές. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς είχε επαφή με το δίκτυο Αλ Καέντα, το οποίο θεωρείται ότι κατευθύνει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. T Ωστόσο, το FBI αναφέρει ότι οι πραγματικές ταυτότητες ορισμένων από τους αεροπειρατές δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, καθώς πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι αν και περισσότερα από 300 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση σχετικά με τις επιθέσεις, ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί σε κανέναν κατηγορίες.
Νέα διαμεσολάβηση του Πακιστάν
28.9.2001 9:55 (Ωρα Λονδίνου) Ο ανταποκριτής του BBC στο Ισλαμαμπάντ αναφέρει ότι στην αντιπροσωπεία του Πακιστάν μετέχουν και αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών. Το Πακιστάν είναι η μόνη χώρα που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν. Η πρόσφατη επίσκεψη μιας ακόμη αντιπροσωπείας από το Πακιστάν φαίνεται ότι άσκησε επιρροή στους θρησκευτικούς ηγέτες του Αφγανιστάν, οι οποίοι - αμέσως μετά την επίσκεψη - είχαν ζητήσει από τον Μπιν Λάντεν να εγκαταλείψει τη χώρα οικειοθελώς. Μέχρι στιγμής πάντως, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να απορρίπτουν τα αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών για την άμεση παράδοση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ενας χρόνος από την ιντιφάντα στη Μέση Ανατολή
28.9.2001 10:07 (Ωρα Λονδίνου) Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ απαγορεύουν τη διέλευση στον περίγυρο του τεμένους Αλ-Ακσά, φοβούμενες νέο ξέσπασμα της βίας. Σύμφωνα με τις αρχές, μόνο άνδρες πάνω από 40 χρόνων που διαθέτουν ισραηλινή ταυτότητα μπορούν να περάσουν στο τέμενος. Η τελευταία ιντιφάντα ξεκίνησε πέρυσι μετά την επίσκεψη του τότε προέδρου της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, καθώς το τέμενος Αλ-Ακσά, θεωρείται επίσης ιερό και από τους Εβραίους. Από την επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν μέχρι σήμερα, πάνω από 800 άτομα έχουν σκοτωθεί, με περισσότερα θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται και αποποιούνται των ευθυνών. Οι εκεχειρίες που έχουν μέχρι στιγμής αποφασισθεί - ανάμεσα στις οποίες και μία την περασμένη εβδομάδα - δεν φαίνεται να μπορούν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες.
Εκδικάζονται οι υποθέσεις υπόπτων στην Ευρώπη
28.9.2001 10:04 (Ωρα Λονδίνου) Η ισπανική αστυνομία αναφέρει ότι στα σπίτια των υπόπτων βρέθηκαν βιντεοκασέτες με αποσπάσματα από την εκπαίδευση των ισλαμιστών μαχητών σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν, καθώς και πλαστά έγγραφα, ανάμεσα στα οποία και πλαστά αεροπορικά εισιτήρια. Μία άλλη δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στο Παρίσι, όπου 24 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες συμμετοχής σε ένα σκιώδες ισλαμικό δίκτυο. Στη Βρετανία, η αστυνομία αναφέρει ότι έχει συλληφθεί ένας άνδρας, το ένταλμα σύλληψης του οποίου είχε εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση στη Βρετανία, θεωρούμενα ύποπτα για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μπιν Λάντεν πήρε το μήνυμα
28.9.2001 4:51 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Πληροφοριών των Ταλεμπάν είπε στο πρακτορείο Ρώυτερ ότι το μύνημα παρεδόθη στον ίδιο τον Μπιν Λάντεν. Οι θρησκευτικοί ηγέτες του Αφγανιστάν είχαν απευθύνει την περασμένη εβδομάδα παράκληση στο Σαουδάραβα επιχειρηματία να φύγει από τη χώρα, την οποία εν συνεχεία υποστήριξε και ο ηγέτης των Ταλεμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ. Ο υπουργός Πληροφοριών, Κουντρουτουλάχ Τζαμάλ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι το μήνυμα παρεδόθη αυτοπροσώπως στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στο Αφγανιστάν.
Στο δικαστήριο οι 6 ύποπτοι που συνελλήφθησαν στην Ισπανία 28.9.2001 5:03 (Ωρα Λονδίνου) Η ισπανική αστυνομία δήλωσε ότι όταν συνελλήφθησαν ανακάλυψε βιντεοταινίες που έδειχναν στρατόπεδα εκπαίδευσης ισλαμιστών μαχητών στο Αφγανιστ΄ν καθώς και μηχανήματα για την κατασκευή πλαστών εγγράφων. Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών άφισε να εννοηθεί ότι ένας από τους συλληφθέντες ενδέχεται να προετοίμαζε επίθεση αυτοκτονίας.
Ζοφερό το μέλλον της καταναλωτικής δραστηριότητας
28.9.2001 1:35 (Ωρα Λονδίνου) Μία σειρά μελετών που εκπονήθηκαν καταδεικνύουν ότι περιορίζονται δραματικά οι δαπάνες των καταναλωτών στις χώρες της Δύσης. Ο οικονομικός αναλυτής της BBC, Ιαν Πόλοκ, επισημαίνει ότι οι δαπάνες των καταναλωτών είχαν ήδη περιορισθεί και πριν από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των επιβραδυντικών ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων, όπως αποδεικνύει και πρόσφατη δημοσκόπηση στη χώρα. Το γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό από τους αναλυτές, καθώς οι Αμερικανοί εθεωρούντο μέχρι προσφάτως οι πιο ισχυροί καταναλωτές παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, έρευνες στη Βρετανία αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές της χώρας γίνονται όλο και πιο σκεπτικοί μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Γαλλία, μία πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο της τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς μειώνονται συνεχώς οι επενδύσεις. Στην Ιαπωνία, πριν από τις επιθέσεις ακόμη, οι πωλήσεις στα καταστήματα παρουσίαζαν πτωτική πορεία για πέμπτο συνεχή μήνα. Τώρα όμως οι πωλήσεις είναι χαμηλότερες κατά 4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι αναλυτές μάλιστα πρεσβεύουν ότι η ιαπωνική οικονομία πρόκειται να σημειώσει σύντομα ύφεση, ενώ οι δείκτες ανεργίας αγγίζουν ποσοστά-ρεκόρ. Η μόνη χώρα στην οποία η καταναλωτική δραστηριότητα έχει μείνει σχεδόν ανέπαφη μετά τις επιθέσεις είναι η Ιταλία, εκτιμούν οι αναλυτές.
Πέντε χρόνια Ταλεμπάν 28.9.2001 1:34 (Ωρα Λονδίνου) Οι φοιτητές των ισλαμικών θεολογικών σχολών του Αφγανιστάν δημιούργησαν πολιτικο-θρησκευτικό κίνημα και κατέλαβαν την εξουσία πριν από πέντε χρόνια, στις 27 Σεπτεμβρίου 1996. Την παγκόσμια προσοχή είχαν προσελκύσει πρώτη φορά το 1994, όταν απάντησαν στο κάλεσμα στα όπλα για την αντιμετώπιση του επιδεινούμενου χάους και της διαφθοράς στη χώρα μετά την αποχώρηση του σοβιετικού στρατού. Δύο χρόνια αργότερα, οι δυνάμεις των Ταλεμπάν ήταν στις πύλες της πρωτεύουσας Καμπούλ. Η κατάληψη της Καμπούλ αιφνιδίασε τόσο την κυβέρνηση του Αφγανιστάν όσο και τη διεθνή κοινότητα. Έπειτα από χρόνια αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στις διάφορες φατρίες, η άνοδος των Ταλεμπάν στην εξουσία και ο σχεδόν ολοκληρωτικός έλεγχός τους στην επικράτεια της ασιατικής χώρας θεωρήθηκαν εξαιρετικό στρατιωτικό κατόρθωμα. Από τη Νέα Υόρκη, ο Αμπντούλ Ραχίμ Γκαφουρζάι, υφυπουργός Εξωτερικών της έκπτωτης κυβέρνησης, αναγνώριζε την ήττα: "Οι Ταλεμπάν κατάφεραν να φθάσουν κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας και τελικώς ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της κυβέρνησης αποφάσισε να υποχωρήσει, να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Καμπούλ ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία." Και είναι γεγονός, όπως σημείωνε ο Άλαν Πιρς του BBC ο οποίος βρισκόταν στην πόλη όταν εισέβαλαν οι Ταλεμπάν, ότι η αλλαγή σκυτάλης υπήρξε σχετικώς ειρηνική: "Οι Ταλεμπάν έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Όπου κι αν γυρίσεις υπάρχουν στρατιώτες τους και οι κάτοικοι της Καμπούλ έχουν βγει στους δρόμους. Δε μοιάζει όμως με ατμόσφαιρα καρναβαλιού, είναι μάλλον ένα πλήθος που διακατέχεται από περιέργεια." Μία από τις πρώτες ενέργειες των Ταλεμπάν ήταν να επιβάλουν μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου σαρία. Ο εκπρόσωπός τους, Αλούμ Χαν διεκήρυττε: "Οι Ταλεμπάν, με τη βοήθεια του Αλάχ, θα σχηματίσουν ισλαμική κυβέρνηση και θα επιβάλουν τους ισλαμικούς νόμους στο Αφγανιστάν. Θα αποτελειώσουμε τους κλέφτες και τους άλλους εγκληματίες, οι οποίοι διαταράσσουν την ειρήνη και θα φέρουμε την ηρεμία στη χώρα." Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής, Μοχάμεντ Νατζιμπουλάχ εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες κι έμεινε κρεμασμένος σε ένα στύλο στην κεντρική πλατεία της Καμπούλ για να βλέπουν όλοι τι παθαίνουν "οι δολοφόνοι, οι εγκληματίες και οποιοσδήποτε αντιτίθεται στο Ισλάμ." Η Σάρα Χόρνερ έγραφε τότε για τη βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ": "Οι εκτελέσεις του πρώην προέδρου, Νατζιμπουλάχ και του αδελφού του προκάλεσαν μεγάλη ταραχή στους κατοίκους της πρωτεύουσας. Μια τέτοια πράξη σε μια πόλη με εκλεπτυσμένους και καλλιεργημένους κατοίκους, όπως είναι η Καμπούλ, ξεπερνά κάθε φαντασία. Και ο τρόπος με τον οποίο εκθέτουν το πτώμα του Νατζιμπουλάχ, αναγκάζει πολλούς να διερωτηθούν: ‘αν κάνουν κάτι τέτοιο στον πρώην πρόεδρο, τι θα κάνουν σε μας;’" Οι Ταλεμπάν έδειξαν από την αρχή τις διαθέσεις τους. Οι γυναίκες ουσιαστικά αποκλείστηκαν από τη δημόσια ζωή, από την εργασία, ακόμη και από την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Τα κορίτσια αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση. Αυτά που πρόσφεραν οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, ή τουλάχιστον στο τμήμα που πήραν υπό τον έλεγχό τους, ήταν η σταθερότητα, η τάξη και η ειρήνη, σε αντίθεση με την αναρχία, τη διαφθορά και τις συγκρούσεις των προηγουμένων ετών. Κάποιοι πολίτες αντιμετώπισαν θετικά την εξέλιξη: "Τα πολιτικά κόμματα", δήλωνε ένας κάτοικος της Καμπούλ, "ήταν σαν τα έντομα. Οι Ταλεμπάν είναι σαν τα εντομοκτόνα με τα οποία ψεκάζεις ένα άρρωστο χωράφι." Κι ένας άλλος: "Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυριαρχούσαν οι συγκρούσεις. Δεν είχαμε επιλογή. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τους Ταλεμπάν, όμως δεν ήμασταν ευχαριστημένοι ούτε και με τους άλλους. Είμαστε ικανοποιημένοι μόνο επειδή τώρα έχουμε ειρήνη." Στο Αφγανιστάν επικρατούσε ειρήνη, σύμφωνα με τα μέτρα μιας χώρας στην οποία ο πόλεμος είναι εκ των ων ουκ άνευ. Για τον υπόλοιπο κόσμο όμως, ο χαρακτήρας του νέου καθεστώτος αποτελούσε -ήδη από τότε- πηγή ανησυχίας. Ακόμη και στο Ιράν, όπου είχε εγκαθιδρυθεί ισλαμικό καθεστώς μετά την επανάσταση του 1979, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις. Μια εβδομάδα μετά την άνοδο των Ταλεμπάν στην εξουσία, στις προσευχές της Παρασκευής, στην Τεχεράνη, ο Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί κατηγόρησε την κυβέρνηση της Καμπούλ ότι ευτέλιζε το Ισλάμ με την "αντιδραστική και στενόμυαλη" πολιτική της. Οι διεθνείς αντιδράσεις και καταδίκες πάντως, δεν προχώρησαν ποτέ πέρα από τα λόγια. Ώσπου, έγιναν οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ταλεμπάν βρέθηκαν κατηγορούμενοι ότι υποθάλπουν τον υπ’ αριθμόν ένα ύποπτο -κατά τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους- Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι καταδίκες μετετράπησαν σε προειδοποιήσεις για έμπρακτη αντίδραση.
Η πρώτη επέτειος σήμερα της ιντιφάντα 28.9.2001 5:16 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας είπε ότι μόνο άνδρες άνω των 40 ετών που έχουν ισραηλινή ταυτότητα θα μπορούν να επισκεφθούν τον τρίτο πίο ιερό για τους μουσουλμάνους χώρο. Η δεύτερη ιντιφάντα ξέσπασε πριν από ένα χρόνο με αφορμή την επίσκεψη στο τέμενος Αλ Ακσα του αρχηγού τότε της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Πάνω από 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πέρσυ. Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων ήταν Παλαιστίνιοι, όμως σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 160 ισραηλινοί.
Ένοπλος σκοτώνει 14 άτομα στην Ελβετία
28.9.2001 4:49 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ακούσθηκε και έκρηξη χειροβομβίδας. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και τρεις βουλευτές-μέλη της τοπικής κυβέρνησης, ενώ τραυματίσθηκαν 14 άτομα, μερικά σοβαρά. Ο ένοπλος αυτοκτόνησε και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκε επάνω του σημείωμα στο οποίο ομολογούσε την πράξη του και άφηνε να εννοηθεί ότι είχε παράπονα από τις τοπικές αρχές.
|