Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-09-12

  1. Μπους: "Πράξεις πολέμου"
  2. Κλειστό και αύριο το χρηματιστηρίο των ΗΠΑ
  3. Οι πρώτες συλλήψεις υπόπτων στις ΗΠΑ
  4. Ιστορικό διάγγελμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ προς τις ΗΠΑ
  5. Όλος ο κόσμος σε επιφυλακή
  6. Ημέρα πένθους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση η Παρασκευή
  7. Η ΟΥΕΦΑ αναβάλλει τους αγώνες σε ένδειξη σεβασμού
  8. Η αγωνία για πληροφόρηση "μπλοκάρει" το διαδίκτυο
  9. Η αγωνία για πληροφόρηση "μπλοκάρει" το διαδίκτυο
  10. Τί γράφουν οι Αραβικές εφημερίδες για τις χθεσινές επιθέσεις
  11. Χιλιάδες θύματα από τις επιθέσεις σε Νέα Υόρκη - Ουάσινγκτον
  12. Μπούς: "Θα τιμωρηθούν οι αυτουργοί της επίθεσης"
  13. Όλος ο κόσμος σε επιφυλακή
  14. Ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία
  15. Ποιά θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ στο τρομοκρατικό χτύπημα;
  16. Πώς αντέδρασαν οι Άραβες στις χθεσινές επιθέσεις
  17. Εκρήξεις στην Καμπούλ
  18. Μαλαισία: Εκκενώθηκε το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο
  19. Κατεδαφίζεται το αρχηγείο των Παλαιστινίων στη Τζενίν
  20. ΠΓΔΜ: Ολοκληρώνεται το δεύτερο στάδιο της "Απαραίτητης Συγκομιδής"
  21. ΠΓΔΜ: Ολοκληρώνεται το δεύτερο στάδιο της "Απαραίτητης Συγκομιδής"
  22. Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα
  23. Ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία
  24. Κατεδαφίζεται το αρχηγείο των Παλαιστινίων στη Τζενίν
  25. Μαλαισία: Εκκενώθηκε το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο
  26. Εκρήξεις στην Καμπούλ
  27. ΠΓΔΜ: Ολοκληρώνεται το δεύτερο στάδιο της "Απαραίτητης Συγκομιδής"
  28. Χιλιάδες οι νεκροί στις ΗΠΑ- τουλάχιστον 800 στο Πεντάγωνο
  29. "Πράξη πολέμου κατά των ΗΠΑ" οι επιθέσεις
  30. Μέτρα ασφαλείας σε όλο τον κόσμο
  31. Εκρήξεις στην Καμπούλ
  32. Κατεδαφίζεται το αρχηγείο των Παλαιστινίων στη Τζενίν
  33. Μαλαισία: Εκκενώθηκε το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο
Μπους: "Πράξεις πολέμου"
BBC News
Τζορτζ Μπους: "Θα καταδιώξουμε και θα τιμωρήσουμε τόσο τους αυτουργούς της επίθεσης, όσο και αυτούς που τους περιθάλπουν"

12.9.2001 22:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η χώρα του θα καταδιώξει σε ολόκληρο τον κόσμο τους υπαίτιους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κερδίσουν τη μάχη.

"Η μάχη μας μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε" είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μία κατά μέτωπον επίθεση από "έναν εχθρό χωρίς πρόσωπο, έναν εχθρό που δεν φαίνεται να σέβεται καθόλου την ανθρώπινη ζωή".

Ο πρόεδρος Μπους, μιλώντας από το Λευκό Οίκο έπειτα από τη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήρισε τις τρομοκρατικές επιθέσεις ως "πράξεις πολέμου" εναντίον της χώρας του και έκανε λόγο για μάχη του "καλού" εναντίον του "κακού".

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες πολιτείες θα καταδιώξουν και θα τιμωρήσουν τους υπευθύνους των επιθέσεων.

Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνουν διαχωρισμούς ανάμεσα στους τρομοκράτες και σε αυτούς που τους υποθάλπουν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ έκανε λόγο για πόλεμο: "Ο αμερικανικός λαός έβγαλε την ετυμηγορία του: είμαστε σε πόλεμο και επιθυμεί μια ολοκληρωμένη απάντηση, θέλει από εμάς να δράσουμε σα να είμαστε σε πόλεμο και αυτό πρόκειται να κάνουμε", υποστήριξε ο Κόλιν Πάουελ σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Κλειστό και αύριο το χρηματιστηρίο των ΗΠΑ
BBC News
Οι χθεσινές επιθέσεις επέτειναν την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές

12.9.2001 23:21 (Ωρα Λονδίνου)
Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι την ερχόμενη Παρασκευή ή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, Ρικάρντο Γκράσο.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι μετοχές σημείωσαν μία σχετική ανάκαμψη μετά την πτώση της Τρίτης και έπειτα από την κατάρρευση των δίδυμων ουρανοξυστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η αξία του δολαρίου φάνηκε να ισχυροποιείται σχετικά, τουλάχιστον σε σχέση με το Ευρώ και τη Βρετανική στερλίνα.

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης παρουσίασαν σχετική άνοδο. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 1,4%, ο δείκτης FTSE του Λονδίνου με 2,9%, και το χρηματιστήριο του Παρισιού με 1,3%.

Ωστόσο, τα χρηματιστήρια της Ασίας παρουσίασαν και νέα πτώση. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο παρουσίασε πτώση 6,6%.

Οι επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ προκάλεσαν αρχικά αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές μετέφεραν τα χρήματά τους από τις μετοχές εταιρειών και τα τοποθέτησαν σε χρυσό και πετρέλαιο.

Η τιμή του πετρελαίου, που είχε εκτιναχθεί στα ύψη χθες (πάνω από 31 δολάρια το βαρέλι), σήμερα σταθεροποιήθηκε στα 29 δολάρια το βαρέλι.

Σε αυτό βοήθησαν και οι διαβεβαιώσεις του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) ότι εγγυάται την παροχή επιπλέον ποσοτήτων μαύρου χρυσού στην αγορά με στόχο την σταθεροποίηση των τιμών.

Η τιμή του χρυσού - αγαθού που παραδοσιακά θεωρείται ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο - έχει φθάσει στο σημείο ζενίθ της τελευταίας 20ετίας, αλλά σημείωσε ελαφρή υποχώρηση σήμερα σε σχέση με τη χθεσινή αύξηση.

Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για τις επιπτώσεις της χθεσινής επίθεσης στην Αμερικανική και παγκόσμια οικονομία, αν και οι περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι οι οικονομικοί δείκτες παραμένουν ευάλωτοι, ως συνέπεια των χθεσινών δραματικών εξελίξεων.

Οι πρώτες συλλήψεις υπόπτων στις ΗΠΑ
BBC News
Σύννεφα καπνού σκιάζουν τη Νέα Υόρκη μία μέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις

12.9.2001 21:59 (Ωρα Λονδίνου)
Στις πρώτες συλλήψεις υπόπτων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες προέβησαν ομάδες βαριά οπλισμένων αστυνομικών στη Βοστόνη - την πόλη από όπου αναχώρησαν τα τέσσερα αεροσκάφη στα οποία επέβαιναν οι κομάντος αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά άτομα βρίσκονται ήδη υπό κράτηση, ενώ πραγματοποιούνται ενδελεχείς έρευνες στο ξενοδοχείο.

Νωρίτερα, οι αστυνομικές δυνάμεις κατέλαβαν αυτοκίνητο, το οποίο εθεωρείτο ότι μετέφερε υλικό που σχετίζεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί και στη Φλόριντα.

Οι έρευνες των αστυνομικών αρχών και των μυστικών υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες εντείνονται, ενώ όλες οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για τον εντοπισμό των δραστών που κρύβονται πίσω από τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που έπληξε ποτέ τη χώρα, αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς.

Πιστεύεται ότι οι αστυνομικές αρχές διαθέτουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι αεροπειρατές, οι οποίοι ήταν πέντε σε κάθε αεροσκάφος σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κομάντος αυτοκτονίας επιβιβάστηκαν στα αεροπλάνα κρατώντας μαχαίρια, ενώ πιστεύεται ότι κάποιοι από αυτούς ήταν εκπαιδευμένοι πιλότοι.

Προτεραιότητα του FBI αυτή τη στιγμή είναι να εντοπίσει τα "μαύρα κουτιά" των τεσσάρων αεροσκαφών, που δίνουν πληροφορίες για το ιστορικό της κάθε πτήσης.

Το FBI έχει απευθύνει εκκλήσεις στους Αμερικανούς πολίτες που έλαβαν κλήσεις από κινητά τηλέφωνα επιβατών στα αεροσκάφη να έρθουν σε επικοινωνία με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κλερ Μπουχάν, απεκάλυψε ότι μεταξύ των στόχων των τρομοκρατών ήταν ο Λευκός Οίκος και το προεδρικό αροσκάφος Air Force One.

"Εχουμε αξιόπιστες πληροφορίες" είπε η κυρία Μπουχάν ότι "τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το προεδρικό αεροσφκάφος ήταν στόχοι των τρομοκρατικών επιθέσεων. Μάλιστα πιστεύουμε ότι το αεροσκάφος που έπληξε το Πεντάγωνο είχ ε σαν αρχικό του στόχο τον Λευκό Οίκο" κατέληξε η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου.

Οπως σημειώνει τηλεγράφημα του Associated Press αυτές οι αποκαλύψεις εξηγούν το γεγονός ότι ο Τζορτζ Μπους επέλεξε να μην επιστρέψει αμέσως μετά την εκδήλωση των επιθέσεων στην Ουάσιγκτον.

Καμία οργάνωση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, αλλά αξιωματούχοι του FBI αναφέρουν ότι έχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Σαουδάραβα αντικαθεστωτικού, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στο Αφγανιστάν.

Τις πληροφορίες του FBI φαίνεται να επιβεβαιώνουν και στοιχεία που έρχονται από συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και το Ισραήλ.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν διέψευσε τις κατηγορίες εναντίον του, αλλά υπερασπίσθηκε την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, εναντίον των οποίων έχει στο παρελθόν κηρύξει "ιερό πόλεμο".

Η κυβέρνηση των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι θα μελετήσει αιτήματα για την έκδοση του θεωρούμενου ως υπόπτου Οσάμα Μπιν Λάντεν, εφόσον τους δοθούν αποδεικτικά στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές.

"Μπορούμε να μελετήσουμε τα στοιχεία και να ενεργήσουμε αναλόγως", είπε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής των Ταλεμπάν στο γειτονικό Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέφ.

Η Καμπούλ έχει δώσει άσυλο στο Σαουδάραβα, ο οποίος καταζητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη και αρκετές οργανώσεις αρωγής απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Αφγανιστάν.

Η απομάκρυνση γίνεται για το φόβο αμερικανικών αντιποίνων εναντίον της ασιατικής χώρας σε περίπτωση που υπάρξουν στοιχεία για την εμπλοκή του Μπιν Λάντεν στα όσα συνέβησαν χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Οι επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αντίθετες με το Ισλάμ", υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης ο οποίος εκπροσωπεί 57 μουσουλμανικές χώρες.

Στην προσπάθειά τους να βρουν τους δράστες, οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Μπόστ ον Χέραλντ Τρίμπιουν, τουλάχιστον πέντε Αραβες τους οποίους θεωρούν υπόπτους και κατέσχον ένα αυτοκίνητο με εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση πιλότων, γραμμένα στα αραβικά.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι δύο από τους υπόπτους, οι οποίοι είχαν διαβατήρια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ήταν αδέλφια και ένας από αυτούς είχε λάβει εκπαίδευση πιλότου.

Ιστορικό διάγγελμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ προς τις ΗΠΑ
BBC News
"Επίθεση εναντίον των ΗΠΑ είναι επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ" υποστηρίζει ο Τζορτζ Ρόμπερτσον

12.9.2001 22:00 (Ωρα Λονδίνου)
Οι 19 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, σε ένα ισχυρό διάγγελμα αλληλεγγύης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν το άρθρο πέντε του καταστατικού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η ενεργοποίηση του εν λόγω άρθρου γίνεται με την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποδείξουν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις διοργανώθηκαν από το εξωτερικό.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που λαμβάνεται μία τέτοια απόφαση.

"Επίθεση εναντίον των ΗΠΑ είναι επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ" υπεστήριξε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Η ενεργοποίηση του άρθρου πέντε του καταστατικού της συμμαχίας σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ αναμένεται να αναλάβει συλλογική δράση για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κάτι που πιθανότητα σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα λάβει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αντεκδίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το εν λόγω άρθρο αναφέρει ότι εάν απειληθεί η ασφάλεια μιας χώρας-μέλους, αυτό συνεπάγεται την αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού της συμμαχίας.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ζήτησαν την άμεση υποστήριξη του ΝΑΤΟ, απευθύνοντας εκκλήσεις στη Βορειοατλαντική Συμμαχία να συνδράμει στις προσπάθειες για τον εντοπισμό των δραστών μετά τις χθεσινές καταστροφικές επιθέσεις στο Πεντάγωνο και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Agence France Press αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να παράσχει τεχνογνωσία σε θέματα ασφαλείας και να συνεργασθεί με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το πρακτορείο Reuters στο μεταξύ αναφέρει ότι η Βρετανία ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη να συμμετάσχει στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου.

Η Βρετανία έχει ήδη εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή της στις Ηνωμένες Πολιτείες - τον μεγαλύτερο σύμμαχό της - αλλά επιθυμεί και τη συνεργασία της Ευρώπης, τονίζουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Όλος ο κόσμος σε επιφυλακή
BBC News
Αστυνομική αύρα φυλάσσει την Αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο

12.9.2001 22:06 (Ωρα Λονδίνου)
Σε συναγερμό για το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων βρίσκονται οι περισσότερες χώρες του κόσμου.

Τα μέτρα ασφαλείας σε δημόσια κτίρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πρεσβείες, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια και άλλους δημόσιους χώρους έχουν ενταθεί κυρίως στην Ευρώπη και στην Ασία.

Στη Μαλαισία, τηλεφωνήματα για βόμβα σε δύο από τα ψηλότερα κτίρια της Κουάλα Λουμπούρ έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους.

Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σχεδιάζονται νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, αυτή τη φορά εναντίον αμερικανικών στόχων στην Ινδονησία.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι ανακοίνωσε την αύξηση των αστυνομικών περιπολιών στους δρόμους, ενώ ο ομόλογός του της Δανίας, Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν εξέφρασε την άποψη ότι είναι καλύτερα να υπάρχει υπερβολική ασφάλεια παρά ελλειπής.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι ήταν σε αποστολές σε διάφορα μέρη του κόσμου διετάχθησαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Η Βρετανική Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι χίλια επιπλέον μέλη της θα περιπολούν στους δρόμους του Λονδίνου για να καθησυχάσουν τους πολίτες.

Το Ισραήλ, τακτικός στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, έκλεισε όλες τις χερσαίες και εναέριες διόδους προς τη χώρα. Διεθνή σχολεία στη Μόσχα, τη Μπανγκόκ, τη Τζακάρτα και το Τόκιο έκλεισαν μέχρι νεοτέρας.

Στα ασιατικά οικονομικά κέντρα, ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για την προστασία των ψηλών κτιρίων που στεγάζουν πολυεθνικές εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, χάος εξακολουθεί να επικρατεί στις διεθνείς πτήσεις καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι όλα τα αεροδρόμια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά.

Θα επιτραπεί μόνο η πτήση των αεροσκαφών τα οποία είχαν αναγκασθεί χθες να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια μετά την εκδήλωση των αεροπειρατειών.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που κλείνουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Επιβάτες σε πολλά μέρη του κόσμου εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στα αεροδρόμια χωρίς να γνωρίζουν πότε θα φθάσουν στο τελικό τους προορισμό.

Ημέρα πένθους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση η Παρασκευή
BBC News
Ενδειξη αλληλεγγύης μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα

12.9.2001 22:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ημέρα πένθους σε ολόκληρη την Ευρώπη κηρύσσει την ερχόμενη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ενωση έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

Ο κ. Στρο δήλωσε απευθύνει εκκλήσεις στους Ευρωπαίους πολίτες να τηρήσουν τριών λεπτών σιγή την ερχόμενη Παρασκευή, σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή αναμένεται να συγκεντρωθούν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα και στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Σήμερα, δεκάδες χιλιάδες άτομα σε πολλές αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις άναψαν κεριά και τήρησαν μερικά λεπτά σιγής, μία ημέρα μετά τα θλιβερά γεγονότα που τάραξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών ανάβοντας κεριά και αφήνοντας έξω μπουκέτα από λουλούδια.

Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα τηρήσει ενός λεπτού σιγής την Πέμπτη.

Σε μία συμβολική ένδειξη συμπαράστασης, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, έγινε δωρητής αίματος για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΟΥΕΦΑ αναβάλλει τους αγώνες σε ένδειξη σεβασμού
BBC News
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΥΕΦΑ, Γκέρχαρντ Αϊγκνερ ανακοίνωσε την αναβολή των αγώνων

12.9.2001 15:20 (Ωρα Λονδίνου)
Σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ) αποφάσισε την αναβολή των αγώνων που επρόκειτο να γίνουν αυτή την εβδομάδα για το Τσάμπιονς Λιγκ και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Συνολικά αναβλήθηκαν οκτώ ματς του Τσάμπιονς Λιγκ και 40 ματς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Την Τρίτη, τα ματς που ήταν προγραμματισμένα έγιναν κανονικά. Αλλά, ο προπονητής της Ρόμα, που έχασε 2-1 από τη Ρεάλ, δήλωσε ότι οι παίκτες του είχαν επηρεασθεί από την τραγωδία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι η πρώτη φορά από το 1994 που αναβάλλονται τόσοι πολλοί αγώνες.

Και δεν είναι σαφές πότε θα γίνουν αυτά τα ματς - δεν θα είναι εύκολο να βρεθούν ημερομηνίες.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) θα αποφασίσει τώρα αν θα διεξαχθούν στις επόμενες μέρες οι προγραμματισμένοι προκριματικοί αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.

Πιθανότατη φαίνεται και η αναβολή του Ryder Cup, του τουρνουά γκολφ, στο οποίο έρχονται αντιμέτωπες ομάδες επιλέκτων από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αγωνία για πληροφόρηση "μπλοκάρει" το διαδίκτυο
BBC News
Το διαδίκτυο υπήρξε "σανίδα σωτηρίας" για εκατομμύρια άτομα

12.9.2001 16:41 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες ιστοσελίδες υπέστησαν χθες σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, καθώς εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακόμη και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου αναγκάστηκαν να περιορίσουν τον όγκο των πληροφοριών τους, προκειμένου να κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση στους αναγνώστες τους.

Οι ενημερωτικές σελίδες του CNN και του BBC για παράδειγμα διατηρούσαν μόνο μέχρι και πέντε άρθρα επί ώρες χθες, σε μία προσπάθεια να διευκολύνουν τους ενδιαφερομένους, καθώς οι συνδέσεις ήταν για πολλές ώρες αργές.

Σήμερα, οι περισσότερες ιστοσελίδες έχουν αποκατασταθεί, αλλά υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άτομα επέλεξαν χθες να πληροφορηθούν από το διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο μάλιστα υπήρξε "σανίδα σωτηρίας" για εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, που δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους φίλους και συγγενείς τους μέσω των τηλεφωνικών γραμμών.

Οι υπηρεσίες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της άμεσης ειδοποίησης κρίθηκαν εξαιρετικά χρήσιμες, καθώς το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών βρισκόταν σε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ωστόσο, τις πρώτες ώρες μετά τις επιθέσεις, την πρωτοκαθεδρία στην ενημέρωση κατέλαβε η τηλεόραση, καθώς εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είχαν στηθεί μπροστά από τις τηλεοπτικές τους οθόνες για να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ.

Η αγωνία για πληροφόρηση "μπλοκάρει" το διαδίκτυο
BBC News
Το διαδίκτυο υπήρξε "σανίδα σωτηρίας" για εκατομμύρια άτομα

12.9.2001 16:41 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες ιστοσελίδες υπέστησαν χθες σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, καθώς εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακόμη και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου αναγκάστηκαν να περιορίσουν τον όγκο των πληροφοριών τους, προκειμένου να κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση στους αναγνώστες τους.

Οι ενημερωτικές σελίδες του CNN και του BBC για παράδειγμα διατηρούσαν μόνο μέχρι και πέντε άρθρα επί ώρες χθες, σε μία προσπάθεια να διευκολύνουν τους ενδιαφερομένους, καθώς οι συνδέσεις ήταν για πολλές ώρες αργές.

Σήμερα, οι περισσότερες ιστοσελίδες έχουν αποκατασταθεί, αλλά υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άτομα επέλεξαν χθες να πληροφορηθούν από το διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο μάλιστα υπήρξε "σανίδα σωτηρίας" για εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, που δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους φίλους και συγγενείς τους μέσω των τηλεφωνικών γραμμών.

Οι υπηρεσίες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της άμεσης ειδοποίησης κρίθηκαν εξαιρετικά χρήσιμες, καθώς το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών βρισκόταν σε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ωστόσο, τις πρώτες ώρες μετά τις επιθέσεις, την πρωτοκαθεδρία στην ενημέρωση κατέλαβε η τηλεόραση, καθώς εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είχαν στηθεί μπροστά από τις τηλεοπτικές τους οθόνες για να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ.

Τί γράφουν οι Αραβικές εφημερίδες για τις χθεσινές επιθέσεις
BBC News
Ορισμένοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες πανηγύρισαν στα κατεχόμενα μετά τις χθεσινές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ

12.9.2001 12:54 (Ωρα Λονδίνου)
Σχέδον όλες οι Αραβικές κυβερνήσεις καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η εξαίρεση ήταν το Ιράκ.

Κύριο άρθρο σε Ιρακινή εφημερίδα σήμερα λέει ότι οι Αμερικανοί καουμπόηδες πήραν το μάθημα που τους αξίζει.

Και προσθέτει ότι το κύρος και η αλαζονεία των Ηνωμένων Πολιτειών έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Στη Λιβύη, αντίθετα, που πολλές φορές έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τους Αμερικανούς στο παρελθόν, οι εφημερίδες προέβαλαν τα συλλυπητήρια που έστειλε ο πρόεδρος Γκαντάφι στον πρόεδρο Μπους.

Στην Αίγυπτο, η επίσημη εφημερίδα Αλ Αχμπάρ γράφει ότι ο πραγματικός ένοχος είναι το Ισραήλ για χάρη του οποίου η Ουάσιγκτον θυσίασε τα Αμερικανικά συμφέροντα και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Η Αλ Γουάφτ, που εκφράζει την Αιγυπτιακή αντιπολίτευση, λέει ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να χαλκεύσει κατηγορίες κατά των Αράβων, ενώ γνωρίζει ότι καμμία Αραβική οργάνωση δεν έχει τα μέσα να εξαπολύσει συντονισμένες επιθέσεις σε αυτή την τεράστια κλίμακα.

Η εφημερίδα Τάιμς της Ιορδανίας παροτρύνει την Αμερικανική κυβέρνηση να βρει τη δύναμη σε αυτή την ώρα του πένθους για να επανεξετάσει εκ βάθρων την εξωτερική της πολιτική.

Και, κύριο άρθρο στην Ελ Ναχάρ της Βυρηττού υποστηρίζει ότι η απειλή κατά των Ηνωμένων Πολιτιειών δεν προέρχεται από τα κράτη που έχουν πυρηνικά όπλα αλλά από τους λαούς που είναι καταπιεσμένοι και πεινούν.

Χιλιάδες θύματα από τις επιθέσεις σε Νέα Υόρκη - Ουάσινγκτον
BBC News
Εικόνα βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει το Μανχάταν, μετά τις χθεσινές επιθέσεις

12.9.2001 11:24 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις εναγώνιες προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων και συλλογή των σωρών των θυμάτων από τα ερείπια των τριών ουρανοξυστών που κατέρρευσαν χθές στη Νέα Υόρκη, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Δύο αστυνομικοί ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (ΠΚΕ) ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι επιζώντες κατάφεραν - όντας εγκλωβισμένοι μέσα στα συντρίμμια - να έρθουν σε επαφή με τα σωστικά συνεργεία μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.

Ακόμη δεν έχει γίνει σαφές πόσα άτομα ευρίσκονταν μέσα στους δίδυμους ουρανοξύστες του ΠΚΕ την ώρα που κατέρρευσαν. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, έχει προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι τρομακτικός, καθώς μέσα στα κτίρια αυτά εργάζονταν συνήθως πενήντα χιλιάδες άτομα.

Οι αρχές λένε ότι αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 300 πυροσβεστών και δεκάδων αστυνομικών, οι οποίοι βοηθούσαν στην προσπάθεια εκκένωσης των κτιρίων τη στιγμή που αυτά κατέρρευσαν. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από τη Νέα Υόρκη ότι στο Μανχάταν επικρατεί σιωπή και ότι ένα πυκνό στρώμα σκόνης από τα ερείπια έχει καλύψει τους δρόμους της συνοικίας.

Στην Ουάσινγκτον οι αξιωματούχοι των συνεργείων διάσωσης λένε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσοι σκοτώθηκαν από την επίθεση στο Πεντάγωνο, αλλά υπάρχουν περίπου οκτακόσιοι αγνοούμενοι.

Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους οι 266 επιβαίνοντες στα τέσσερα αεροσκάφη που καταλήφθηκαν από αεροπειρατές και χρησιμοποιήθηκαν ως πύραυλοι στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μπούς: "Θα τιμωρηθούν οι αυτουργοί της επίθεσης"
BBC News
Τζώρτζ Μπούς: "Θα καταδιώξουμε και θα τιμωρήσουμε τόσο τους αυτουργούς της επίθεσης, όσο και αυτούς που τούς περιθάλπουν"

12.9.2001 12:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε τηλεοπτικό του μύνημα υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες πολιτείες θα κυνηγήσουν και θα τιμωρήσουν τους υπευθύνους των επιθέσεων.

Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνουν διαχωρισμούς ανάμεσα στους τρομοκράτες και σε αυτούς που τους υποθάλπουν.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι ο κ. Μπους αναφερόταν στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν. Μάλιστα αξιωματούχοι του FBI λένε ότι διαθέτουν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι υποστηρικτές του Σαουδάραβα εξτρεμιστή εμπλέκονται στις επιθέσεις.

Ωστόσο, σε δήλωσή του που δημοσιεύεται σήμερα σε εφημερίδα του Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση αν και όπως λέει την υποστηρίζει πλήρως.

Η κυβέρνηση των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι θα μελετήσει αιτήματα για την έκδοση του θεωρούμενου ως υπόπτου Οσάμα Μπιν Λάντεν, εφόσον τους δοθούν αποδεικτικά στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές.

"Μπορούμε να μελετήσουμε τα στοιχεία και να ενεργήσουμε αναλόγως", είπε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής των Ταλεμπάν στο γειτονικό Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέφ.

Η Καμπούλ έχει δώσει άσυλο στο Σαουδάραβα που καταζητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη και αρκετές οργανώσεις αρωγής απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Αφγανιστάν. Η απομάκρυνση γίνεται για το φόβο αμερικανικών αντιποίνων εναντίον της ασιατικής χώρας σε περίπτωση που υπάρξουν στοιχεία για την εμπλοκή του Μπιν Λάντεν στα όσα συνέβησαν χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Οι επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αντίθετες με το Ισλάμ", υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης ο οποίος εκπροσωπεί 57 μουσουλμανικές χώρες.

Όλος ο κόσμος σε επιφυλακή
BBC News
Αστυνομική αύρα φυλάσσει την Αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο

12.9.2001 11:44 (Ωρα Λονδίνου)
Σε συναγερμό για το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων βρίσκονται οι περισσότερες χώρες του κόσμου.

Τα μέτρα ασφαλείας σε δημόσια κτίρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πρεσβείες, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια και άλλους δημόσιους χώρους έχουν ενταθεί κυρίως στην Ευρώπη και στην Ασία.

Στη Μαλαισία, τηλεφωνήματα για βόμβα σε δύο από τα ψηλότερα κτίρια της Κουάλα Λουμπούρ έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους.

Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σχεδιάζονται νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, αυτή τη φορά εναντίον αμερικανικών στόχων στην Ινδονησία.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι ανακοίνωσε την αύξηση των αστυνομικών περιπολιών στους δρόμους, ενώ ο ομόλογός του της Δανίας, Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν εξέφρασε την άποψη ότι είναι καλύτερα να υπάρχει υπερβολική ασφάλεια παρά ελλειπής.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι ήταν σε αποστολές σε διάφορα μέρη του κόσμου διετάχθησαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Η Βρετανική Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι χίλια επιπλέον μέλη της θα περιπολούν στους δρόμους του Λονδίνου για να καθησυχάσουν τους πολίτες.

Το Ισραήλ, τακτικός στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, έκλεισε όλες τις χερσαίες και εναέριες διόδους προς τη χώρα. Διεθνή σχολεία στη Μόσχα, τη Μπανγκόκ, τη Τζακάρτα και το Τόκιο έκλεισαν μέχρι νεοτέρας.

Στα ασιατικά οικονομικά κέντρα, ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για την προστασία των ψηλών κτιρίων που στεγάζουν πολυεθνικές εταιρείες.

Ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία

12.9.2001 7:40 (Ωρα Λονδίνου)
Η επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική και κατ' έπεκταση την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ συνεχιζονται. Το πρώτο χρηματιστήριο που ξεκίνησε τις εργασίες του μετά τις επιθέσεις ήταν αυτό του Τόκυο, στο άνοιγμα του οποίου σημειώθηκε σημαντική πτώση στις τιμές των μετοχών και ο δείκτης Νικέϊ στο Τόκιο συνέχισε σήμερα την καθοδική του πορεία, πέφτοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταιων 17 ετών. Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και του Μεξικού θα παραμείνουν κλειστά και για δεύτερη ημέρα.

Μέχρι σήμερα η αμερικανική οικονομία βασιζόταν στο καταναλωτικό κοινό που αντιστάθμιζε την περικοπή επενδύσεων και θέσεων εργασίας. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι πλέον και το κοινό θα απωλέσει την εμπιστοσύνη του στην αγορά, μεγαλώνοντας την απειλή της οικονομικής ύφεσης. Από τη πρώτη στιγμή μετά την επίθεση, οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να αυξάνονται θεαματικά. Πολλοί πιστεύουν ότι η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα κλιμακωθεί οδηγώντας πιθανώς σε μια βραχυπρόθεσμη ενεργειακή κρίση. Παράλληλα σημαντικά αυξήθηκε και η τιμή του χρυσού. Το δολάριο σημείωσε σημαντική πτώση έναντι του ευρώ και οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές παραμένουν κλειστές, ενώ ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου έπεσε κατά 5%, πτώση που ακολούθησαν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ποιά θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ στο τρομοκρατικό χτύπημα;
BBC News
Η πρωτοφανής κλίμακα της επίθεσης δημιουργεί βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προβεί σε αντίποινα

12.9.2001 11:39 (Ωρα Λονδίνου)
Όπωε παρατηρεί ο συντάκτης του BBC για αμυντικά θέματα, Τζόναθαν Μάρκους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί θα προβούν σε αντίποινα.

"Το ερώτημα-κλειδί είναι: πότε και πού θα χτυπήσουν;

Στο παρελθόν, οι Αμερικανοί είχαν απαντήσει σε τρομοκρατικές ενέργειες σε περιορισμένη σχετικά κλίμακα.

Το 1988, για παράδειγμα, είχαν εξαπολύσει πυραύλους τύπου Cruise κατά στόχων στο Αφγανιστάν και το Σουδάν - από καθαρά στρατιωτική άποψη, τα αποτελέσματα ήταν αμελητέα.

Τώρα, η αίσθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι οι επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου και η απάντηση θα είναι ανάλογη.

Ήδη, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δηλώνουν ότι απαιτείται ολοκληρωτικός πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σε μια τέτοια εκστρατεία, οι Αμερικανοί θα χρειασθούν την ενεργή υποστήριξη των συμμάχων τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την συλλογή πληροφοριών.

Αλλά, θα πρέπει να αναθεωρήσουν και οι ίδιοι την στρατηγική τους.

Πολλοί λένε ότι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας οι Αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται ακόμη στην εποχή του ψυχρού πολέμου.

Εξακολουθούν να στηρίζονται στους πανάκριβους κατασκοπευτικούς δορυφόρους υψηλής τεχνολογίας οι οποίοι, ωστόσο, είναι αποτελεσματικοί μόνο στην ηλεκτρονική παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών άλλων κυβερνήσεων.

Σε αυτό το νέο είδος πολέμου, οι επιθέσεις στην Νέα Υόρκη και τη Ουάσιγκτον άφησαν τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτεθειμένες", καταλήγει ο συντάκτης αμυντικών θεμάτων του ΒΒC.

Πώς αντέδρασαν οι Άραβες στις χθεσινές επιθέσεις
BBC News
Ορισμένοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες πανηγύρισαν στα κατεχόμενα μετά τις χθεσινές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ

12.9.2001 12:12 (Ωρα Λονδίνου)
Σχέδον όλες οι Αραβικές κυβερνήσεις καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η εξαίρεση ήταν το Ιράκ.

Κύριο άρθρο σε Ιρακινή εφημερίδα σήμερα λέει ότι οι Αμερικανοί καουμπόηδες πήραν το μάθημα που τους αξίζει.

Και προσθέτει ότι το κύρος και η αλαζονεία των Ηνωμένων Πολιτειών έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Στη Λιβύη, αντίθετα, που πολλές φορές έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τους Αμερικανούς στο παρελθόν, οι εφημερίδες προέβαλαν τα συλλυπητήρια που έστειλε ο πρόεδρος Γκαντάφι στον πρόεδρο Μπους.

Στην Αίγυπτο, η επίσημη εφημερίδα Αλ Αχμπάρ γράφει ότι ο πραγματικός ένοχος είναι το Ισραήλ για χάρη του οποίου η Ουάσιγκτον θυσίασε τα Αμερικανικά συμφέροντα και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Η Αλ Γουάφτ, που εκφράζει την Αιγυπτιακή αντιπολίτευση, λέει ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να χαλκεύσει κατηγορίες κατά των Αράβων, ενώ γνωρίζει ότι καμμία Αραβική οργάνωση δεν έχει τα μέσα να εξαπολύσει συντονισμένες επιθέσεις σε αυτή την τεράστια κλίμακα.

Η εφημερίδα Τάιμς της Ιορδανίας παροτρύνει την Αμερικανική κυβέρνηση να βρει τη δύναμη σε αυτή την ώρα του πένθους για να επανεξετάσει εκ βάθρων την εξωτερική της πολιτική.

Και, κύριο άρθρο στην Ελ Ναχάρ της Βυρηττού υποστηρίζει ότι η απειλή κατά των Ηνωμένων Πολιτιειών δεν προέρχεται από τα κράτη που έχουν πυρηνικά όπλα αλλά από τους λαούς που είναι καταπιεσμένοι και πεινούν.

Εκρήξεις στην Καμπούλ

12.9.2001 6:36 (Ωρα Λονδίνου)
Σειρά εκρήξεων συγκλονίζει την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι είδαν πυράυλους στον ουρανό και στη συνέχεια ακολούθησαν εκρήξεις-και πληροφορίες αναφέρουν ότι καίγεται μια αποθήκη καυσίμων.

Αρχικά πιστευόταν ότι επρόκειτο για αμερικανικό χτύπημα- αντίποινα στις επιθέσεις στις ΗΠΑ αλλά ο αμερικανός υπουργος άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις στην Καμπούλ. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες της αντιπολίτευσης στο Αφαγανιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Μαλαισία: Εκκενώθηκε το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο

12.9.2001 6:44 (Ωρα Λονδίνου)
Τo υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, οι δίδυμοι ουρανοξύστες Petronas, στη Μαλαισία εκκενώθηκαν δώδεκα ώρες μετά την επίθεση στη Νέα Υόρκη και χιλιάδες άνθρωποι αποχώρησαν με ηρεμία από τους ουρανοξύστες στην Κουάλα Λουμπούρ. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι εκκενώσεις έγιναν γιατί οι αρχές δέχθηκαν τηλφωνήματα για βομβιστική επίθεση- άλλες πηγές όμως αναφέρουν ότι επρόκειτο για άσκηση συναγερμού.

Κατεδαφίζεται το αρχηγείο των Παλαιστινίων στη Τζενίν

12.9.2001 6:40 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες αποχωρησαν από την πόλη Τζενίν, που βρίσκεται υπό παλαιστινιακό έλεγχο, στη Δυτική όχθη, αφότου νωρίτερα εισέβαλαν και κατεδάφισαν το κτιρίο όπου βρίσκεται το αρχηγείο των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τους παλαιστινίους ένα μέλος της οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε και τουλάχιστον 30 άτομα τραυματίστηκαν.

Τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν περικυκλώσει χθες την Τζενίν, υποστηρίζοντας ότι στην πολη εκπαιδεύονται παλαιστίνιοι για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

ΠΓΔΜ: Ολοκληρώνεται το δεύτερο στάδιο της "Απαραίτητης Συγκομιδής"

12.9.2001 9:07 (Ωρα Λονδίνου)
Οι νατοϊκές δυνάμεις που συγκεντρώνουν όπλα από τους αλβανόφωνους αντάρτες στην πΓΔΜ ολοκληρώνουν το δεύτερο μέρος της επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή". Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια, στόχος τους είναι να συλλέξουν περίπου 2000 όπλα από τα 3.300 που θεωρείται ότι έχουν στην κατοχή τους οι αντάρτες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σε αυτό το στάδιο οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας πρόκειται να συζητησουν τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στην πολιτική συμφωνία μεταξύ των αλβανόφωνων ανταρτών και της κυβέρνησης των Σκοπίων. Μόλις επικυρωθούν νομοθετικά οι αλλαγές θα ξεκινήσει το τρίτο και τελευταίο στάδιο της "Απαραίτητης Συγκομιδής".

Όπως όμως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC πολλά από τα όπλα που έχουν συλλεχθεί δεν λειτουργούν και αυτό δημιουργεί υποψίες στην πΓΔΜ ότι οι αλβανόφωνοι αντάρτες δεν παραδίδουν πράγματι το οπλοστάσιό τους.

ΠΓΔΜ: Ολοκληρώνεται το δεύτερο στάδιο της "Απαραίτητης Συγκομιδής"

12.9.2001 9:07 (Ωρα Λονδίνου)
Οι νατοϊκές δυνάμεις που συγκεντρώνουν όπλα από τους αλβανόφωνους αντάρτες στην πΓΔΜ ολοκληρώνουν το δεύτερο μέρος της επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή". Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια, στόχος τους είναι να συλλέξουν περίπου 2000 όπλα από τα 3.300 που θεωρείται ότι έχουν στην κατοχή τους οι αντάρτες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σε αυτό το στάδιο οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας πρόκειται να συζητησουν τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στην πολιτική συμφωνία μεταξύ των αλβανόφωνων ανταρτών και της κυβέρνησης των Σκοπίων. Μόλις επικυρωθούν νομοθετικά οι αλλαγές θα ξεκινήσει το τρίτο και τελευταίο στάδιο της "Απαραίτητης Συγκομιδής".

Όπως όμως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC πολλά από τα όπλα που έχουν συλλεχθεί δεν λειτουργούν και αυτό δημιουργεί υποψίες στην πΓΔΜ ότι οι αλβανόφωνοι αντάρτες δεν παραδίδουν πράγματι το οπλοστάσιό τους.

Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

12.9.2001 7:33 (Ωρα Λονδίνου)
Κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο συγκάλεσαν έκτακτες συσκέψεις ασφαλείας, και καταδικασαν τις τρομοκρατικες επιθεσεις στις Ηνωμενες Πολιτειες. Ο βρετανος πρωθυπουργος Τόνι Μπλέρ εξεφρασε τον αποτροπιασμο του για τις επιθέσεις. "Φοβάμαι πως μπορώ να φανταστώ μόνον, τον τρόμο και τη σφαγή και τους πολλούς ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εκεί", είπε ο Μπλερ που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον Αμερικανικό λαό. Ο βρετανός πρωθυπουργος είπε ότι η ομαδική τρομοκρατία των φανατικών αποτελεί το νέο "διαβολικό δαίμονα" στον κόσμο και κάλεσε τις δημοκρατικές χώρες σε κοινό αγώνα εναντίον του φαινομένου.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την οργή της Ρωσίας για το περιστατικό. "Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανευ προηγουμένου επιθετική πράξη της διεθνούς τρομοκρατίας" είπε ο ρώσος πρόεδρος. Οι εξελίξεις αυτές στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και αποτελούν πρόκληση για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα", είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αργά το βράδυ το επίσημο Λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Τζάνα μετέδωσε ότι και ο ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, καταδίκασε τις επιθέσεις και μάλιστα δήλωσε πρόθυμος να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια προς τις ΗΠΑ. Στο Ιράκ, η κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε τις επιθέσεις καρπό των εγκλημάτων που διέπραξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της ανθρωπότητας. Τις "καταστροφικές επιθέσεις που είχαν ως στόχο τους αθώους πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες" καταδίκασε η Συρία, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί εξέφρασε τη "βαθιά συμπάθειά" του προς το αμερικανικό έθνος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 15 χωρών-μελών της για το πρωί της Τετάρτης, στις Βρυξέλλες.

Στη Μέση Ανατολή ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ είπε ότι δεν μπορεί να πιστέψει τα όσα έγιναν. "Θέλω να εκφράσω τα συλληπητήρια τα δικά μου και του παλαιστινιακού λαού, στον πρόεδρο Μπους στην κυβέρνησή του και στον αμερικανικό λαό γι' αυτή τη φρικτή πράξη. Είμαστε συγκλονισμένοι" είπε ο Αραφάτ.

Α λλά με τη θέση αυτή του παλαιστίνιου ηγέτη δε συμφωνούν όλοι οι Παλαιστίνιοι που ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων της Δυτικής Όχθης πανηγυρίζοντας για την επίθεση εναντίον των Ηπα. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια όσων συμμετείχαν στους πανηγυρισμούς."Είμαστε πολύ χαρούμενοι και αυτό επειδή επλήγησαν άνθρωποι που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Επομένως, ας γίνουν και άλλες εκρήξεις".

Ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία

12.9.2001 7:40 (Ωρα Λονδίνου)
Η επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική και κατ' έπεκταση την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ συνεχιζονται. Το πρώτο χρηματιστήριο που ξεκίνησε τις εργασίες του μετά τις επιθέσεις ήταν αυτό του Τόκυο, στο άνοιγμα του οποίου σημειώθηκε σημαντική πτώση στις τιμές των μετοχών και ο δείκτης Νικέϊ στο Τόκιο συνέχισε σήμερα την καθοδική του πορεία, πέφτοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταιων 17 ετών. Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και του Μεξικού θα παραμείνουν κλειστά και για δεύτερη ημέρα.

Μέχρι σήμερα η αμερικανική οικονομία βασιζόταν στο καταναλωτικό κοινό που αντιστάθμιζε την περικοπή επενδύσεων και θέσεων εργασίας. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι πλέον και το κοινό θα απωλέσει την εμπιστοσύνη του στην αγορά, μεγαλώνοντας την απειλή της οικονομικής ύφεσης. Από τη πρώτη στιγμή μετά την επίθεση, οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να αυξάνονται θεαματικά. Πολλοί πιστεύουν ότι η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα κλιμακωθεί οδηγώντας πιθανώς σε μια βραχυπρόθεσμη ενεργειακή κρίση. Παράλληλα σημαντικά αυξήθηκε και η τιμή του χρυσού. Το δολάριο σημείωσε σημαντική πτώση έναντι του ευρώ και οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές παραμένουν κλειστές, ενώ ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου έπεσε κατά 5%, πτώση που ακολούθησαν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Κατεδαφίζεται το αρχηγείο των Παλαιστινίων στη Τζενίν

12.9.2001 7:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες αποχωρησαν από την πόλη Τζενίν, που βρίσκεται υπό παλαιστινιακό έλεγχο, στη Δυτική όχθη, αφότου νωρίτερα εισέβαλαν και κατεδάφισαν το κτιρίο όπου βρίσκεται το αρχηγείο των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 άτομα τραυματίστηκαν.

Τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν περικυκλώσει χθες την Τζενίν, υποστηρίζοντας ότι στην πολη εκπαιδεύονται παλαιστίνιοι για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Μαλαισία: Εκκενώθηκε το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο

12.9.2001 6:44 (Ωρα Λονδίνου)
Τo υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, οι δίδυμοι ουρανοξύστες Petronas, στη Μαλαισία εκκενώθηκαν δώδεκα ώρες μετά την επίθεση στη Νέα Υόρκη και χιλιάδες άνθρωποι αποχώρησαν με ηρεμία από τους ουρανοξύστες στην Κουάλα Λουμπούρ. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι εκκενώσεις έγιναν γιατί οι αρχές δέχθηκαν τηλφωνήματα για βομβιστική επίθεση- άλλες πηγές όμως αναφέρουν ότι επρόκειτο για άσκηση συναγερμού.

Εκρήξεις στην Καμπούλ

12.9.2001 6:36 (Ωρα Λονδίνου)
Σειρά εκρήξεων συγκλονίζει την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι είδαν πυράυλους στον ουρανό και στη συνέχεια ακολούθησαν εκρήξεις-και πληροφορίες αναφέρουν ότι καίγεται μια αποθήκη καυσίμων.

Αρχικά πιστευόταν ότι επρόκειτο για αμερικανικό χτύπημα- αντίποινα στις επιθέσεις στις ΗΠΑ αλλά ο αμερικανός υπουργος άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις στην Καμπούλ. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες της αντιπολίτευσης στο Αφαγανιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

ΠΓΔΜ: Ολοκληρώνεται το δεύτερο στάδιο της "Απαραίτητης Συγκομιδής"

12.9.2001 8:05 (Ωρα Λονδίνου)
Οι νατοϊκές δυνάμεις που συγκεντρώνουν όπλα από τους αλβανόφωνους αντάρτες στην πΓΔΜ ολοκληρώνουν το δεύτερο μέρος της επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή". Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια, στόχος τους είναι να συλλέξουν περίπου 2000 όπλα από τα 3.300 που θεωρείται ότι έχουν στην κατοχή τους οι αντάρτες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σε αυτό το στάδιο οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας πρόκειται να συζητησουν τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στην πολιτική συμφωνία μεταξύ των αλβανόφωνων ανταρτών και της κυβέρνησης των Σκοπίων. Μόλις επικυρωθούν νομοθετικά οι αλλαγές θα ξεκινήσει το τρίτο και τελευταίο στάδιο της "Απαραίτητης Συγκομιδής".

Όπως όμως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC πολλά από τα όπλα που έχουν συλλεχθεί δεν λειτουργούν και αυτό δημιουργεί υποψίες στην πΓΔΜ ότι οι αλβανόφωνοι αντάρτες δεν παραδίδουν πράγματι το οπλοστάσιό τους.

Χιλιάδες οι νεκροί στις ΗΠΑ- τουλάχιστον 800 στο Πεντάγωνο
BBC News
Παραλύει η Νέα Υόρκη

12.9.2001 6:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε τηλεοπτικό του μύνημα υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες πολιτείες θα κυνηγήσουν και θα τιμωρήσουν τους υπεύθυνους της επίθεσης και παραδέχτηκε ότι οι νεκροί είναι χιλιάδες- τουλάχιστον 800 στο Πεντάγωνο.

"Σήμερα, ο τρόπος ζωής μας, η ίδια μας η ελευθερία δέχθηκαν επίθεση από μία σειρά εσκεμμένων και φονικών τρομοκρατικών ενεργειών. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις και οι ζωές τους τερματίστηκαν από το κακό", είπε ο αμερικανός πρόεδρος Μπους από το Λευκό Οίκο. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ηγέτες όλου του κόσμου θα σταθούν ενωμένοι στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνουν διαχωρισμούς ανάμεσα στους τρομοκράτες και σε αυτούς που τους υποθάλπουν.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι με αυτή του τη δήλωση ο κ. ΜΠους αναφέρεται στον σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λαντέν και τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.

Με δηλώσεις του σε εφημερίδα στο Πακιστάν ο Μπιν Λαντέν αρνείται όποια ανάμιξη στις επιθέσεις στις ΗΠΑ, δηλώνει όμως ότι τις υποστηρίζει πλήρως.

"Πράξη πολέμου κατά των ΗΠΑ" οι επιθέσεις
BBC News
Προκείται για το πιο σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία των ΗΠΑ

12.9.2001 6:52 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν το πιο σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία της χώρας. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν πολλές και έντονες. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου Μπους Ρίτσαρντ Περλ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις "πράξη πολέμου" κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Πρόκειται καθαρά για πράξη πολέμου, τόσο σε ό,τι αφορά το μέγεθος όσο και το σκοπό της. Πίσω από αυτές τις πράξεις βρίσκονται χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες τώρα πρέπει να φέρουν τις χώρες αυτές αντιμέτωπες με τις ευθύνες τους", είπε ο συνεργάτης του κ.Μπους.

Στο ερώτημα, ποιός βρίσκεται πίσω από την επίθεση οι απαντήσεις ήταν πολλές και αφορούσαν όλους τους παραδοσιακούς εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, ο πιο πιθανός δράστης σύμφωνα με τους περισσότερουςείναι ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος έχει στο παρελθόν επιτεθεί εναντίον αμερικανικών στόχων. Ο Πωλ Γουίλκινσον, καθηγητής στο Κέντρο Μελέτης Τρομοκρατίας και Πολιτικής Βίας στο πανεπιστήμιο St.Andrew's της Σκωτίας, εκτιμά ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό, αλλά τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να συνδέει τον Οσάμα μπιν Λάντεν με τις επιθέσεις. "Πιστεύω ότι είναι είναι πολύ πιθανό αλλά προσθέτω ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις", λέει ο κ.Ουίλκινσον. "Υπάρχουν άλλες οργανώσεις και φυσικά κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και τρέφουν αισθήματα μίσους για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως θα ήταν ανοησία να βιαστούμε να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα".

Μέτρα ασφαλείας σε όλο τον κόσμο
BBC News
Χτυπήθηκε το ισχυρό Πεντάγωνο

12.9.2001 6:30 (Ωρα Λονδίνου)
Μέτρα ασφαλείας για την προστασία των πολιτών τους λαμβάνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Γερμανία, εκκενώθηκαν όλα τα δημόσια κτίρια και εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με την Ανατολική Ευρώπη. Στη Βρετανία, έπειτα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έθεσε σε κατάσταση ετοιμότητας τις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό. Στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να γίνουν αντιτρομοκρατικές ασκήσεις από τις ειδικές δυνάμεις. H Ιαπωνία ενέτεινε τα μέτρα προστασίας των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο έδαφός της. Στη Χιλή, η πολιτική αεροπορία ανακοίνωσε μέτρα για μεγαλύτερο έλεγχο των πτήσεων στον εναέριο χώρο της.

Εκρήξεις στην Καμπούλ

12.9.2001 6:36 (Ωρα Λονδίνου)
Σειρά εκρήξεων συγκλονίζει την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι είδαν πυράυλους στον ουρανό και στη συνέχεια ακολούθησαν εκρήξεις-και πληροφορίες αναφέρουν ότι καίγεται μια αποθήκη καυσίμων.

Αρχικά πιστευόταν ότι επρόκειτο για αμερικανικό χτύπημα- αντίποινα στις επιθέσεις στις ΗΠΑ αλλά ο αμερικανός υπουργος άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις στην Καμπούλ. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες της αντιπολίτευσης στο Αφαγανιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Κατεδαφίζεται το αρχηγείο των Παλαιστινίων στη Τζενίν

12.9.2001 7:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες αποχωρησαν από την πόλη Τζενίν, που βρίσκεται υπό παλαιστινιακό έλεγχο, στη Δυτική όχθη, αφότου νωρίτερα εισέβαλαν και κατεδάφισαν το κτιρίο όπου βρίσκεται το αρχηγείο των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 άτομα τραυματίστηκαν.

Τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν περικυκλώσει χθες την Τζενίν, υποστηρίζοντας ότι στην πολη εκπαιδεύονται παλαιστίνιοι για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Μαλαισία: Εκκενώθηκε το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο

12.9.2001 6:44 (Ωρα Λονδίνου)
Τo υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, οι δίδυμοι ουρανοξύστες Petronas, στη Μαλαισία εκκενώθηκαν δώδεκα ώρες μετά την επίθεση στη Νέα Υόρκη και χιλιάδες άνθρωποι αποχώρησαν με ηρεμία από τους ουρανοξύστες στην Κουάλα Λουμπούρ. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι εκκενώσεις έγιναν γιατί οι αρχές δέχθηκαν τηλφωνήματα για βομβιστική επίθεση- άλλες πηγές όμως αναφέρουν ότι επρόκειτο για άσκηση συναγερμού.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.