Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-09-09

  1. Αιματοκύλισμα στην Μέση Ανατολή.
  2. Θέμα ασφάλειας της ΠΓΔΜ συζητούν σήμερα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ.
  3. Μαζική προσέλευση στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται στη Λευκορωσία.
  4. Βυθίζεται πετρελαιοφόρο στον Περσικό Κόλπο.
  5. Πολύνεκρη επίθεση ισλαμιστών ανταρτών στην Αλγερία.
  6. Αιματηρίες συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στην Νιγηρία.
  7. Αποδέχεται ο Μουγκάμπε σχέδιο της Κοινοπολιτείας για εκτόνωση της κρίσης.
  8. Εληξαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το ρατσισμό.
  9. Συγγνώμη από τα θύματά της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ζήτησε η Ιαπωνία.
  10. Επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στις ακτές του Μαρόκου.
  11. Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Βόρειο Ισραήλ.
  12. Μαζική προσέλευση παρατηρείται στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται στη Λευκορωσία.
  13. Εληξαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το ρατσισμό.
  14. Βυθίζεται πετρελαιοφόρο στον Περσικό Κόλπο.
  15. Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Βόρειο Ισραήλ.
  16. Εληξαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το ρατσισμό.
  17. Θέμα ασφάλειας της ΠΓΔΜ συζητούν σήμερα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ.
  18. Εκλογές πραγματοποιούνται σήμεα στο Νότιο Λίβανο για ανάδειξη δημάρχων.
  19. Εληξαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το ρατσισμό.
  20. Θέμα ασφάλειας της ΠΓΔΜ συζητούν σήμερα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ.
  21. Προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται στη Λευκορωσία.
  22. Τρία άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση.
  23. Επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στις ακτές του Μαρόκου.
  24. Σκληρή στάση απέναντι στους λαθρομετανάστες θα τηρήσει η Αυστραλία.
  25. Συγγνώμη από τα θύματά της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ζήτησε η Ιαπωνία.
  26. 150 παραστρατιωτικοί εισέβαλαν σε αγρόκτημα λευκού γαιοκτήμονα στη Ζιμπάμπουε.
  27. Βυθίζεται πετρελαιοφόρο στον Περσικό Κόλπο.
Αιματοκύλισμα στην Μέση Ανατολή.
BBC News
Ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Ναχαρίγια λίγο μετά την έκρηξη.

9.9.2001 17:12 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα ισραηλινή επίθεση με ελικόπτερα στην Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν σήμερα τρείς επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών.

Από επίθεση αυτοκτονίας τρείς ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Ναχαρίγια, στο βόρειο Ισραήλ. Μια δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας σε πολυσυχναστη διάβαση κοντά στο παραθαλάσσιο θέρετρο Νετάγυα προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ισραηλινών ενώ στην Δυτική Οχθη, δύο ισραηλινοί έποικοι σκοτώθηκαν καθώς πήγαιναν στην βουλειά τους.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Παλαιστινιακή Αρχή να λάβει περισσότερα μέτρα για να σταματήσουν οι "παράλογες" όπως τις απεκάλεσαν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Σε άλλη εξέλιξη, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον Ziyad Abu Zayyad, υπουργό της Παλαιστινικής Αρχής, υπεύθυνο για την Ιερουσαλήμ.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών του Ισραήλ είπε ότι ο παλαιστίνιος αξιωματούχος κρατήθηκε για λίγες ώρες επειδή εισήλθε σε ισραηλινό έδαφος δίχως σχετική άδεια. Ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι μετά από σύντομη έρευνα ο κ. Zayyad οδηγήθηκε με συνοδεία έξω από την Ιερουσαλήμ.

Θέμα ασφάλειας της ΠΓΔΜ συζητούν σήμερα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ.
BBC News
Ο κ. Τραϊκόφσκι ζητά ταχεία αναχώρηση των Νατοϊκών στρατευμάτων.

9.9.2001 17:59 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης συμφώνησαν στην άτυπη συνάντηση τους σήμερα στις Βρυξέλλες, για την αναγκαιότητα μιας στρατιωτικής παρουσίας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ακόμη και μετά το πέρας της επιχείρησης του ΝΑΤΟ "Απαραίτητη Συγκομιδή".

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί έκριναν ότι μια μονιμώτερη παρουσία ξένων στρατευμάτων στην περιοχή θα καλύψει το κενό ασφαλείας που ενδεχομένως θα δημιουργήσει η αποχώρηση της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα.

Η στρατιωτική αυτή δύναμη θα εγγυηθεί την προστασία των ξένων παρατηρητών που θα παραμείνουν στην χώρα για να παρακολουθούν την εφαρμογή της εκεχειρίας μεταξύ των αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας της κυβέρνησης.

Στην διάρκεια της Συνόδου ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γιοσκα Φίσερ επανέλαβε την πρόταση της χώρας του που αναφέρεται στην δημιουργία μιας νέας, μικρότερης σε αριθμό στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ η οποία θά σταλεί στην περιοχή μετά από σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η κυβέρνηση των Σκοπίων έχουν πεί ότι επιθυμούν την αποχώρηση της στρατιωτικής δύναμης μετά την ολοκλήρωση τηςεπιχείρησης παράδοσης όπλων των αλβανών ανταρτών.

Μαζική προσέλευση στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται στη Λευκορωσία.
BBC News
Ο κ. Λουκασένκο κατηγορήθηκε ότι παρενόχλησε τους αντίπαλούς του.

9.9.2001 17:22 (Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη ήταν η προσέλευση ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, συμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Ο νύν πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο θεωρείται σίγουρος νικητής. Ο κ. Λουκασένκο επιθυμεί την ένωση της χώρας του με την Ρωσία και την διατήρηση του σοβιετικού συστήματος οικονομικής διαχείρησης που διασφαλίζει βασικό εισόδημα και συνθήκες ζωής σε όλους τους πολίτες, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Κύριος αντίπαλος του κ. Λουκασένκο είναι ο ηγέτης του συνδικαλιστικού κινήματος Βλαντιμίρ Γκοντάρικ ο οποίος απειλεί να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα αν οι διαφορα των δύο επικρατέστερων υποψηφίων είναι οριακή.

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην περιοχή καταγγέλουν ότι έχουν σημειωθεί παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

Βυθίζεται πετρελαιοφόρο στον Περσικό Κόλπο.

9.9.2001 17:24 (Ωρα Λονδίνου)
Πετρελαιοφόρο που μετέφερε περισσότερους από 5.000 τόνους πετρελαίου που εξήχθησαν παράνομα απο το Ιράκ, έπιασε φωτιά καθώς έπλεε σε διεθνή ύδατα ανατολικά του Κουβέιτ, στον Περσικό Κόλπο.

Σε μήνυμα του ο ιρακινός ιδιοκτήτης του σκάφους διενήνυσε το αμερικανικό ναυτικό ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ηλεκτρολογική βλάβη αλλά ανταποκριτής του BBC στην περιοχή λέει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

Συμφωνα με πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί διαρροή πετρελαίου στην θάλασσα. Το δεκαπέντε μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν από το αμερικανικό ναυτικό.

Πρόκειται για το τελευταίο σε μια σειρά παρόμοιων πυρκαγιών σε φορτηγά πλοία που μετέφεραν παράνομα ιρακινό πετρέλαιο.

Πολύνεκρη επίθεση ισλαμιστών ανταρτών στην Αλγερία.

9.9.2001 17:27 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία στην Αλγερία ανακοίνωσε ότι δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματισθηκαν απο ισλαμιστές αντάρτες κατά την διάρκεια νεκρώσημης ακολουθίας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στην πόλη Οράν, σημαντικό λιμάνι στην ανατολική Αλγερία. Πρόκειται για την πρώτη έδω και πολλά χρόνια επίθεση ισλαμιστών ανταρτών στην περιοχή αυτή.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παραθαλάσσια θέρετρα της Αλγερίας έχουν γίνει στόχος των ισλαμιστών ανταρτών. Ο ανταποκριτης του BBC εκτιμά ότι η επίθεση στο Οράν δεν ήταν τυχαία λόγω της μεγάλης στρατηγικής και οικονομικής σημασίας της πόλης που εκτός απο μεγάλο λιμάνι φιλοξενεί πετρελαικές εγκαταστάσεις.

Αιματηρίες συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στην Νιγηρία.

9.9.2001 17:30 (Ωρα Λονδίνου)
Πάνω από πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Τζος της κεντρικής Νιγηρίας στην διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς κατοίκους της περιοχής.

Τις τελευταίες δυο ημέρες ομάδες νεαρών μουσουλμάνων και χριστιανών έχουν εμπλακεί σε βίαιες συγκρούσεις που παρά τα μέτρα των αρχών δεν έχουν κοπάσει.

Η αιτία των συγκρούσεων δεν έχει γίνει γνωστή αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC θεωρείται βέβαιο ότι την ένταση προκάλεσε ο διορισμός ενός μουσουλμάνου στην θέση του τοπικού διοικητή αντί χριστιανού όπως είθιστε.

Αποδέχεται ο Μουγκάμπε σχέδιο της Κοινοπολιτείας για εκτόνωση της κρίσης.

9.9.2001 17:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε δήλωσε ότι αποδέχεται κατ΄αρχήν την συμφωνία που πέτυχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας για την διευθέτηση του προβλήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην χώρα του. Ο κ. Μουγκάμπε προσθεσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο καθώς και από το κυβέρνών κόμμα ZNU-PF, κάτι που όπως υπονόησε ο πρόεδρος της Ζιμπάπουε θα επιτευχθεί δίχως δυσκολία.

Η συμφωνία προβλέπει τον τερματισμό των επιθέσεων μαύρων παραστρατιωτικών εναντίον λευκών γαιοκτημόνων και σε ανταπόδοση την παροχή οικονομικής βοήθειας για την ολοκλήρωση του προγράμματος αγροτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης.

Εληξαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το ρατσισμό.
BBC News
Στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής αναγνωρίστηκε η δουλεία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

9.9.2001 5:58 (Ωρα Λονδίνου)
Με την αναγνώριση της δουλείας ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έληξαν οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το ρατσισμό στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής. Οι αντιπρόσωποι των χωρών που μετείχαν στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών παραμέρισαν τις διαφορές τους και κατέληξαν σε συμβιβασμό τόσο για το θέμα της δουλείας, όσο και για το μεσανατολικό - ζητήματα που είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις εργασίες της διάσκεψης τις περασμένες ημέρες. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν μεν τη δουλεία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αλλά η Ευρώπη παραμένει ακάθεκτη ότι δε χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη για το δουλεμπόριο. Οσον αφορά το μεσανατολικό και τη διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, η τελική διακήρυξη της διάσκεψης αναγνώρισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος, αλλά παρ' όλα αυτά δεν προέβη σε άμεση καταδίκη του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι οι απαιτήσεις των αραβικών χωρών να θεωρηθεί ρατσιστική η συμπεριφορά του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων είχαν προκαλέσει τη μήνι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ που απεχώρησαν από τη διάσκεψη. Η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, φάνηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώθηκε στη διάσκεψη.

Συγγνώμη από τα θύματά της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ζήτησε η Ιαπωνία.

9.9.2001 7:19 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ιαπωνία ζήτησε και πάλι συγγνώμη από τα θύματά της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μακίκο Τανάκα δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ιαπωνίας άφησε πολλές πληγές. Μιλώντας σε τελετή στο Σαν Φρανσίσκο που οργανώθηκε για να τιμηθεί η πεντηκοστή επέτειος από τη συμφωνία η οποία έδωσε τέρμα στον πόλεμο, η κυρία Τανάκα απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί αποζημίωση στα θύματα. Στο Σαν Φρανσίσκο έγιναν αρκετές διαδηλώσεις στις οποίες οι διαδηλωτές ζητούσαν αποζημιώσεις από την Ιαπωνία για την μεταχείρηση της οποίας έτυχαν αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρώτη φορά που η Ιαπωνία ζήτησε συγγνώμη για τα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πριν από έξι χρόνια από τον πρωθυπουργό της χώρας Τομιίσι Μουραγιάμα.

Επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στις ακτές του Μαρόκου.

9.9.2001 7:00 (Ωρα Λονδίνου)
Επιχείριση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στις ακτές του Μαρόκου, όπου εντοπίσθηκαν τα πτώματα 13 λαθρομεταναστών. Ενας επιζήσας δήλωσε ότι το πλοίο που τους μετέφερε, το οποίο βυθίστηκε κουβαλούσε συνολικά 50 άτομα.Πιστεύεται ότι οι λαθρομετανάστες πλήρωσαν τον καπετάνιο του πλοίου περίπου 800 δολλάρια έκαστος προκειμένου να τους μεταφέρει στην Ευρώπη. Δεκάδες άτομα προσπαθούν καθημερινά να μεταβούν στην Ισπανία από τις ακτές του Μαρόκου σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Πολλοί από αυτούς πεθαίνουν από την προσπάθεια αυτή. Το θέμα των λαθρομεταναστών έχει τον τελευταίο καιρό εντίνει τις σχέσεις μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας.

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Βόρειο Ισραήλ.
BBC News
Ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Ναχαρίγια λίγο μετά την έκρηξη.

9.9.2001 12:33 (Ωρα Λονδίνου)
Τέσσερα τουλάχιστον άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από τριάντα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό στό Βόρειο Ισραήλ. Ο σιδηροδρομικός σταθμός στην πόλη Ναχαρίγια ήταν γεμάτος από στρατιώτες και πολίτες. Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε από Παλαιστίνιο ο οποίος πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας. Λίγο αργότερα δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε σταυροδρόμι κοντά στην παραλιακή πόλη Νετάνια. Πιστεύεται ότι και η δεύτερη έκρηξη έγινε από Παλαιστίνιο ο οποίος πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας. Η Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας στην Ναχαρίγια. Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την επίθεση σε σχολικό λεωφορείο στη Δυτική Οχθη, από την οποία σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί. Επρόκειτο για τον οδηγό και τη δασκάλα που συνόδευε τα παιδιά στο σχολείο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία άτομα έχουν τραυματιστεί. Κατά την διάρκεια της επίθεσης δεν υπήρχαν παιδιά στο λεωφορείο. Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πύρ εναντίον του λεωφορείου από αυτοκίνητο το οποίο προσπέρασε το σχολικό όχημα σε διασταύρωση. Εν τω μεταξύ σε άλλο επεισόδιο κατά τη διάρκεια της νύχτας ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Οχθη.

Μαζική προσέλευση παρατηρείται στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται στη Λευκορωσία.
BBC News
Ο κ. Λουκασένκο κατηγορήθηκε ότι παρενόχλησε τους αντίπαλούς του.

9.9.2001 11:41 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Λευκορωσίας ανέφεραν μαζική προσέλευση στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται στη χώρα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι γύρω στο 30% των ψηφοφόρων έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μέσα στις δύο πρώτες ώρες που άνοιξαν οι κάλπες. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επιθυμεί ανανέωση της θητείας του. Ο κυριότερος αντίπαλός του, Βλαντιμίρ Γκοντσάρικ, κατηγόρησε τον κ. Λουκασένκο ότι θα επιχειρήσει να νοθεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο κ. Γκοντσάρικ δήλωσε ότι μετά το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας υπήρξε θύμα παρενοχλήσεων από οπαδούς του κ. Λουκασένκο. Εν τω μεταξύ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την τήρηση της διαφάνειας στις εν λόγω εκλογές. Την εκλογική διαδικασία αναμένεται να επιτηρήσουν σήμερα 300 διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία συνέλαβε περίπου σαράντα μέλη πολιτικής νεολαίας που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Εληξαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το ρατσισμό.
BBC News
Στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής αναγνωρίστηκε η δουλεία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

9.9.2001 5:58 (Ωρα Λονδίνου)
Με την αναγνώριση της δουλείας ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έληξαν οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το ρατσισμό στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής. Οι αντιπρόσωποι των χωρών που μετείχαν στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών παραμέρισαν τις διαφορές τους και κατέληξαν σε συμβιβασμό τόσο για το θέμα της δουλείας, όσο και για το μεσανατολικό - ζητήματα που είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις εργασίες της διάσκεψης τις περασμένες ημέρες. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν μεν τη δουλεία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αλλά η Ευρώπη παραμένει ακάθεκτη ότι δε χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη για το δουλεμπόριο. Οσον αφορά το μεσανατολικό και τη διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, η τελική διακήρυξη της διάσκεψης αναγνώρισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος, αλλά παρ' όλα αυτά δεν προέβη σε άμεση καταδίκη του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι οι απαιτήσεις των αραβικών χωρών να θεωρηθεί ρατσιστική η συμπεριφορά του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων είχαν προκαλέσει τη μήνι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ που απεχώρησαν από τη διάσκεψη. Η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, φάνηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώθηκε στη διάσκεψη.

Βυθίζεται πετρελαιοφόρο στον Περσικό Κόλπο.

9.9.2001 12:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ενα πετρελαιοφόρο που μεταφέρει περισσότερους από πέντε χιλιάδες τόνους αργού πετρελαίου που λέγεται ότι εξήχθη λαθραία από το Ιράκ έπιασε φωτιά στο Βόρειο Περσικό Κόλπο. Εκπρόσωπος του πέμπτου αμερικανικού στόλου, πλοία του οποίου περιπολούν την περιοχή δήλωσε ότι ένα σκάφος περισυνέλεξε και τα 15 μέλη του πληρώματος του πετρελαίοφόρου το οποίο φέρει σημαία της Ονδούρας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο πυροσβέστες βρίσκονται στο πετρελαιοφόρο και προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά ατυχημάτων τα οποία συμβαίνουν σε πετρελαιοφόρα που προσπαθούν να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τις κυρώσεις αυτές που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ αμέσως μετά την εισβολή του στο Κουβέϊτ το 1990 η χώρα μπορεί να εξάγει ορισμένες ποσότητες πετρελαίου μόνο υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

Πληροφορίες από το Μπαχρέϊν αναφέρουν ότι ένα πετρελαιοφόρο που μεταφέρει πέντε και πλέον χιλιάδες τόνους πετρελαίου έπιασε φωτιά και βυθίζεται στον Περσικό Κόλπο. Το πετρελαιοφόρο υπό σημαία Ονδούρας, επισημάνθηκε γύρω στα 122 χιλιόμετρα ανατολικά της πλατφόρμας Μινα αλ Αχμάντι στο Κουβέϊτ. Το πλοίο που μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο άρχισε να βυθίζεται αλλά δεν έχει γίνει ακόμα διαρροή του πετρελαίου. Τα 14 μέλη του πληρώματος του πλοίου έχουν διασωθεί από σκάφος της Διεθνούς Δύναμης η οποία εδρεύει στην περιοχή με στόχο την επιβολή των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ.

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Βόρειο Ισραήλ.
BBC News
Τραυματίας μεταφέρεται από το χώρο της επίθεσης στο σχολικό λεωφορείο.

9.9.2001 9:42 (Ωρα Λονδίνου)
Τρία τουλάχιστον άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό στό Βόρειο Ισραήλ. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι άκουσε μια τρομακτική έκρηξη. Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι η επίθεση στην πόλη Ναχαρίγια, πραγματοποιήθηκε από Παλαιστίνιο ο οποίος πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ώρες μετά το θάνατο δύο Ισραηλινών από επίθεση σε σχολικό λεωφορείο στη Δυτική Οχθη. Επρόκειτο για τον οδηγό και τη δασκάλα που συνόδευε τα παιδιά στο σχολείο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία άτομα έχουν τραυματιστεί. Κατά την διάρκεια της επίθεσης δεν υπήρχαν παιδιά στο λεωφορείο. Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πύρ εναντίον του λεωφορείου από αυτοκίνητο το οποίο προσπέρασε το σχολικό όχημα σε διασταύρωση. Εν τω μεταξύ σε άλλο επεισόδιο κατά τη διάρκεια της νύχτας ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Οχθη.

Εληξαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το ρατσισμό.
BBC News
Στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής αναγνωρίστηκε η δουλεία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

9.9.2001 5:58 (Ωρα Λονδίνου)
Με την αναγνώριση της δουλείας ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έληξαν οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το ρατσισμό στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής. Οι αντιπρόσωποι των χωρών που μετείχαν στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών παραμέρισαν τις διαφορές τους και κατέληξαν σε συμβιβασμό τόσο για το θέμα της δουλείας, όσο και για το μεσανατολικό - ζητήματα που είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις εργασίες της διάσκεψης τις περασμένες ημέρες. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν μεν τη δουλεία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αλλά η Ευρώπη παραμένει ακάθεκτη ότι δε χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη για το δουλεμπόριο. Οσον αφορά το μεσανατολικό και τη διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, η τελική διακήρυξη της διάσκεψης αναγνώρισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος, αλλά παρ' όλα αυτά δεν προέβη σε άμεση καταδίκη του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι οι απαιτήσεις των αραβικών χωρών να θεωρηθεί ρατσιστική η συμπεριφορά του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων είχαν προκαλέσει τη μήνι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ που απεχώρησαν από τη διάσκεψη. Η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, φάνηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώθηκε στη διάσκεψη.

Θέμα ασφάλειας της ΠΓΔΜ συζητούν σήμερα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ.
BBC News
Ο κ. Τραϊκόφσκι ζητά ταχεία αναχώρηση των Νατοϊκών στρατευμάτων.

9.9.2001 6:48 (Ωρα Λονδίνου)
Το ενδεχόμενο να τεθεί και πάλι θέμα ασφαλείας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όταν αποχωρήσουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, ζητητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της αποστολής μιας νέας ΝΑΤΟϊκής δύναμης στην περιοχή. Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραϊκοφσκι, δήλωσε ότι τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα πρέπει να φύγουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των όπλων των Αλβανών ανταρτών και περάσει η προθεσμία των 30 ημερών. Ο κ. Τραϊκοφσκι υπογράμμισε ότι ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε οι αρχές της χώρας επιθυμούν να δημιουργήσουν στην περιοχή ένα νέο Κοσσυφοπέδιο ή μία νέα Βοσνία - όπου οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις παραμένουν επί σειρά ετών. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του επανέλαβε ότι δε σχεδιάζει να παρατείνει την επιχείριση "Απαραίτητη Συγκομιδή". Ωστόσο ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Εκλογές πραγματοποιούνται σήμεα στο Νότιο Λίβανο για ανάδειξη δημάρχων.

9.9.2001 9:37 (Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στο Νότιο Λίβανο για ανάδειξη δημάρχων και κοινοταρχών. Πρόκειται για τις πρώτες τοπικές εκλογές που πραγματοποιούνται στη χώρα εδώ και 40 χρόνια. Περισσότερες από εκατό πόλεις σε όλη την επικράτεια του Νοτίου Λιβάνου θα ανακηρύξουν σήμερα τους τοπικούς τους άρχοντες. Σημειώνεται ότι ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του Λιβάνου πραγματοποιήθηκαν εκλογές δέκα περίπου χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, εντούτοις στις νότιες περιοχές δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν εκλογές, αφού οι περιοχές αυτές βρίσκονταν υπό Ισραηλινή κατοχή. Οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν τελικά από το Νότιο Λίβανο τον Μάϊο του 2000.

Εληξαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το ρατσισμό.
BBC News
Στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής αναγνωρίστηκε η δουλεία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

9.9.2001 5:58 (Ωρα Λονδίνου)
Με την αναγνώριση της δουλείας ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έληξαν οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το ρατσισμό στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής. Οι αντιπρόσωποι των χωρών που μετείχαν στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών παραμέρισαν τις διαφορές τους και κατέληξαν σε συμβιβασμό τόσο για το θέμα της δουλείας, όσο και για το μεσανατολικό - ζητήματα που είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις εργασίες της διάσκεψης τις περασμένες ημέρες. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν μεν τη δουλεία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αλλά η Ευρώπη παραμένει ακάθεκτη ότι δε χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη για το δουλεμπόριο. Οσον αφορά το μεσανατολικό και τη διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, η τελική διακήρυξη της διάσκεψης αναγνώρισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος, αλλά παρ' όλα αυτά δεν προέβη σε άμεση καταδίκη του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι οι απαιτήσεις των αραβικών χωρών να θεωρηθεί ρατσιστική η συμπεριφορά του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων είχαν προκαλέσει τη μήνι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ που απεχώρησαν από τη διάσκεψη. Η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, φάνηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώθηκε στη διάσκεψη.

Θέμα ασφάλειας της ΠΓΔΜ συζητούν σήμερα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ.
BBC News
Ο κ. Τραϊκόφσκι ζητά ταχεία αναχώρηση των Νατοϊκών στρατευμάτων.

9.9.2001 6:48 (Ωρα Λονδίνου)
Το ενδεχόμενο να τεθεί και πάλι θέμα ασφαλείας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όταν αποχωρήσουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, ζητητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της αποστολής μιας νέας ΝΑΤΟϊκής δύναμης στην περιοχή. Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραϊκοφσκι, δήλωσε ότι τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα πρέπει να φύγουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των όπλων των Αλβανών ανταρτών και περάσει η προθεσμία των 30 ημερών. Ο κ. Τραϊκοφσκι υπογράμμισε ότι ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε οι αρχές της χώρας επιθυμούν να δημιουργήσουν στην περιοχή ένα νέο Κοσσυφοπέδιο ή μία νέα Βοσνία - όπου οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις παραμένουν επί σειρά ετών. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του επανέλαβε ότι δε σχεδιάζει να παρατείνει την επιχείριση "Απαραίτητη Συγκομιδή". Ωστόσο ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται στη Λευκορωσία.
BBC News
Ο κ. Λουκασένκο κατηγορήθηκε ότι παρενόχλησε τους αντίπαλούς του.

9.9.2001 6:39 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνονται οι ανησυχίες για τη διαφάνεια κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία, καθώς προσέρχονται οι ψηφοφόροι στις κάλπες. Την εκλογική διαδικασία αναμένεται να επιτηρήσουν σήμερα 300 διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη, του ΟΑΣΕ. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, πιστεύει ότι θα επανεκλεγεί στο αξίωμά του. Ομως, ο κυριότερος αντίπαλός του, Βλαντιμίρ Γκοντσάρικ, κατηγόρησε τον κ. Λουκασένκο ότι θα επιχειρήσει να νοθεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο κ. Γκοντσάρικ δήλωσε ότι μετά το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας υπήρξε θύμα παρενοχλήσεων από οπαδούς του κ. Λουκασένκο. Ο ΟΑΣΕ έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την τήρηση της διαφάνειας στις εν λόγω εκλογές. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία συνέλαβε περίπου σαράντα μέλη πολιτικής νεολαίας που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Τρία άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση.

9.9.2001 8:23 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης σε σχολικό λεωφορείο στη Δυτική Οχθη. Επρόκειτο για τον οδηγό και τη δασκάλα που συνόδευε τα παιδιά στο σχολείο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία άτομα έχουν τραυματιστεί. Κατά την διάρκεια της επίθεσης δεν υπήρχαν παιδιά στο λεωφορείο. Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πύρ εναντίον του λεωφορείου από αυτοκίνητο το οποίο προσπέρασε το σχολικό όχημα σε διασταύρωση. Εν τω μεταξύ σε άλλο επεισόδιο κατά τη διάρκεια της νύχτας ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Οχθη.

Επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στις ακτές του Μαρόκου.

9.9.2001 7:00 (Ωρα Λονδίνου)
Επιχείριση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στις ακτές του Μαρόκου, όπου εντοπίσθηκαν τα πτώματα 13 λαθρομεταναστών. Ενας επιζήσας δήλωσε ότι το πλοίο που τους μετέφερε, το οποίο βυθίστηκε κουβαλούσε συνολικά 50 άτομα.Πιστεύεται ότι οι λαθρομετανάστες πλήρωσαν τον καπετάνιο του πλοίου περίπου 800 δολλάρια έκαστος προκειμένου να τους μεταφέρει στην Ευρώπη. Δεκάδες άτομα προσπαθούν καθημερινά να μεταβούν στην Ισπανία από τις ακτές του Μαρόκου σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Πολλοί από αυτούς πεθαίνουν από την προσπάθεια αυτή. Το θέμα των λαθρομεταναστών έχει τον τελευταίο καιρό εντίνει τις σχέσεις μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας.

Σκληρή στάση απέναντι στους λαθρομετανάστες θα τηρήσει η Αυστραλία.

9.9.2001 7:11 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στους λαθρομετανάστες που σκοπεύουν να φθάσουν στη χώρα. Ο Υπουργός εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι αποφασισμένη να κλείσει τα σύνορά της στους παράνομους μετανάστες. Πολλές χώρες έχουν ασκήσει έντονη κριτική εναντίον της Αυστραλίας για το τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη υπόθεση των 400 και πλέον Αφγανών λαθρομεταναστών, οι οποίοι παρέμειναν για μία και πλέον εβδομάδα στο πλοίο που τους μετέφερε. Περαιτέρω κριτική ασκήθηκε εναντίον της κυβέρνησης την Παρασκευή όταν ένα πολεμικό σκάφος της Αυστραλίας ανέκοψε πλοίο της Ινδονησίας σε διεθνή χωρικά ύδατα. Οι 200 περίπου λαθρομετανάστες που επέβαιναν του ινδονησιακού πλοίου μεταφέρθηκαν στο αυστραλιανό πολεμικό στο οποίο είχαν ήδη μεταφερθεί οι επιβάτες του Νορβηγικού πλοίου Τάμπα με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία.

Συγγνώμη από τα θύματά της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ζήτησε η Ιαπωνία.

9.9.2001 7:19 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ιαπωνία ζήτησε και πάλι συγγνώμη από τα θύματά της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μακίκο Τανάκα δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ιαπωνίας άφησε πολλές πληγές. Μιλώντας σε τελετή στο Σαν Φρανσίσκο που οργανώθηκε για να τιμηθεί η πεντηκοστή επέτειος από τη συμφωνία η οποία έδωσε τέρμα στον πόλεμο, η κυρία Τανάκα απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί αποζημίωση στα θύματα. Στο Σαν Φρανσίσκο έγιναν αρκετές διαδηλώσεις στις οποίες οι διαδηλωτές ζητούσαν αποζημιώσεις από την Ιαπωνία για την μεταχείρηση της οποίας έτυχαν αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρώτη φορά που η Ιαπωνία ζήτησε συγγνώμη για τα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πριν από έξι χρόνια από τον πρωθυπουργό της χώρας Τομιίσι Μουραγιάμα.

150 παραστρατιωτικοί εισέβαλαν σε αγρόκτημα λευκού γαιοκτήμονα στη Ζιμπάμπουε.

9.9.2001 7:31 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από τη Ζιμπάμπουε αναφέρουν ότι περίπου 150 παραστρατιωτικοί εισέβαλαν σε ένα αγρόκτημα λευκού γαιοκτήμονα. Πρόκειται για την πρώτη κατάληψη φάρμας μετά την εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα τερματίσει την παράνομη κατοχή αγροκτημάτων που ανήκουν σε λευκούς. Η Ενωση Αγροτών δήλωσε ότι οι παραστρατιωτικοί, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με τσεκούρια και γκλόμπς, επιτέθηκαν στη φάρμα που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Χαράρε, κυνηγώντας τους εργάτες, βάζοντας φωτιά στα σπίτια τους και καταστρέφοντας την σοδιά. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παραστρατιωτικοί έχουν αποσυρθεί και πως ο διευθυντής της φάρμας έχει και πάλι τον έλεγχο. Η Ζιμπάμπουε που συμμετείχε την περασμένη Πέμπτη σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας στην Νιγηρία, να θέσει τέρμα σε τέτοιου είδους επιθέσεις με αντάλλαγμα να της δοθεί οικονομική ενίσχυση προκειμένου να πραγματοποιήσει αλλαγές στα κτήματα.

Βυθίζεται πετρελαιοφόρο στον Περσικό Κόλπο.

9.9.2001 8:21 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από το Μπαχρέϊν αναφέρουν ότι ένα πετρελαιοφόρο που μεταφέρει πέντε και πλέον χιλιάδες τόνους πετρελαίου έπιασε φωτιά και βυθίζεται στον Περσικό Κόλπο. Το πετρελαιοφόρο υπό σημαία Ονδούρας, επισημάνθηκε γύρω στα 122 χιλιόμετρα ανατολικά της πλατφόρμας Μινα αλ Αχμάντι στο Κουβέϊτ. Το πλοίο που μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο άρχισε να βυθίζεται αλλά δεν έχει γίνει ακόμα διαρροή του πετρελαίου. Τα 14 μέλη του πληρώματος του πλοίου έχουν διασωθεί από σκάφος της Διεθνούς Δύναμης η οποία εδρεύει στην περιοχή με στόχο την επιβολή των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.