Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-08-28

  1. "Χρήσιμη" συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς
  2. Περισσότερα παιδιά θα πεινάσουν στην Αφρική
  3. Ρόγκ: Η ΔΟΕ δεν ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει της Ολυμπιάδας στο Πεκίνο
  4. Έκκληση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ
  5. ΠΓΔΜ: Παράδοση και βαρέος οπλισμού
  6. Ωφέλιμη κρίνεται η συνάντηση Ανάν-Ντενκτάς
  7. Αντικρουόμενς προβλέψεις για τον αριθμό των παιδιών που δε θα τρέφονται επαρκώς
  8. Συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς σήμερα στο Σάλτσμπουργκ
  9. Χιλιάδες στην κηδεία ηγέτη οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης
  10. ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται η παράδοση οπλισμού των Αλβανών ανταρτών
  11. Η Ιαπωνία λέει όχι στην έκδοση Φουτζιμόρι
  12. Οδύσσεια για 438 Αφγανούς στον Ινδικό Ωκεανό
  13. Αντικρουόμενς προβλέψεις για τον αριθμό των παιδιών που δε θα τρέφονται επαρκώς
  14. Ρεκόρ ανεργίας στην Ιαπωνία
  15. Με περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση θα πληρώσουν οι ΗΠΑ τις φορολογικές ελαφρύνσεις Μπους
  16. Πτώση αμερικανικού αεροσκάφους στο νότιο Ιράκ
  17. Ρόγκ: Η ΔΟΕ δεν ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει της Ολυμπιάδας στο Πεκίνο
  18. ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται η παράδοση οπλισμού των Αλβανών ανταρτών
  19. Εισβολή Ισραηλινών σε δύο Παλαιστινιακές περιοχές
  20. Πτώση αμερικανικού αεροσκάφους στο νότιο Ιράκ
  21. Ο Κόλιν Πάουελ δεν πάει στην αντιρατσιστική διάσκεψη του ΟΗΕ
  22. Συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς σήμερα στο Σάλτσμπουργκ
  23. Ρόγκ: Η ΔΟΕ δεν ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει της Ολυμπιάδας στο Πεκίνο
  24. Με περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση θα πληρώσουν οι ΗΠΑ τις φορολογικές ελαφρύνσεις Μπους
  25. Ρεκόρ ανεργίας στην Ιαπωνία
  26. Εντοπίσθηκαν γονίδια που συμβάλουν στη μακροζωϊα
  27. Ιρλανδία: Μείωση των εσόδων της εκκλησίας από το.... Ευρώ
"Χρήσιμη" συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς
BBC News
Στιγμιότυπο από προηγούμενη συνάντηση των κ.κ. Ανάν και Ντενκτάς στη Γενεύη

28.8.2001 22:47 (Ωρα Λονδίνου)
O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, συναντήθηκαν στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών γιά το Κυπριακό.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανεκοίνωσαν μετά τη συνάντηση ότι ο Κόφι Ανάν θα στείλει αύριο (Τετάρτη) τον εκπρόσωπό του Άλβαρο Ντε Σότο στην Κύπρο. Οι κύριοι Ανάν και Ντενκτάς είχαν μια πολύ καλή και χρήσιμη συνάντηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γενικού γραμματέα, Φρεντ Έκχαρντ.

Πριν από τη συνάντηση, ο Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας στο BBC, περιέγραψε πώς, κατά τη γνώμη του, θα είναι δυνατή η επανένωση της Κύπρου. "Η επανένωση της Κύπρου", είπε "θα γίνει με το να συμφωνηθεί πώς θα εκπροσωπείται η Κύπρος στους διεθνείς οργανισμούς παρέχοντας ορισμένες εξουσίες σε ένα νέο όργανο."

"Οι Ελληνοκύπριοι όμως δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταστρέψουν το νέο αυτό θεσμικό όργανο, να καταργήσουν το σύνταγμα και να ισχυρισθούν ότι εκπροσωπούν την κυβέρνηση όλης της Κύπρου ως να επρόκειτο για ένα ενιαίο κράτος", δήλωσε στο BBC ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Σε ό,τι αφορά την ενταξή της Κύπρου στην Κοινότητα και το ενδεχόμενο η τουρκοκυπριακή πλευρά να παραμείνει εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι αυτό είναι το σημείο στο οποίο όλοι κάνουν λάθος. "Η Κύπρος δεν υπέβαλε αίτηση για ένταξη , αυτοί που υπέβαλαν αίτηση είναι οι Ελληνοκύπριοι με το πρόσχημα ότι εκπροσωπούν την Κύπρο. Υπάρχει κάποια χώρα μέλος της Κοινότητας που υπέβαλε αίτηση γιά ένταξη μολονότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού λέγει όχι;" διερωτήθηκε ο κ. Ντενκτάς.

Περισσότερα παιδιά θα πεινάσουν στην Αφρική

28.8.2001 22:36 (Ωρα Λονδίνου)
Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τα παιδιά που πεινούν στην υπό τη Σαχάρα Αφρική, όπως προβλέπει έκθεση του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Επισιτιστική Πολιτική. Η έκθεση κάνει λόγο για αύξηση κατά 18% του υποσιτισμού των παιδιών στην Αφρική στις δύο επόμενες δεκαετίες. Ως κύριες αιτίες της προβλεπόμενης εξέλιξης αναφέρονται η μείωση των φυσικών πόρων, η αύξηση του πληθυσμού και η έλλειψη τεχνολογικών μέσων.

Η ίδια έκθεση, προβλέπει πάντως ότι σε παγκόσμια κλίμακα θα σημειωθεί σημαντική μείωση του παιδικού υποσιτισμού. Για τη γενικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνει επενδύσεις σε προγράμματα άρδευσης, εκπαίδευσης και υποδομής.

Ρόγκ: Η ΔΟΕ δεν ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει της Ολυμπιάδας στο Πεκίνο
BBC News
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζάκ Ρόγκ

28.8.2001 16:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζάκ Ρόγκ, δήλωσε επισκεπτόμενος το Πεκίνο ότι το Ολυμπιακό Κίνημα δεν θα μεταβληθεί σε παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στην Κινεζική πρωτεύουσα το 2008.

Ο κ. Ρόγκ είπε ότι η ΔΟΕ δεν είναι πολιτικός οργανισμός και δεν είναι αρμοδιότητά της να αναμιγνύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά παράλληλα ο επικεφαλής της ΔΟΕ σημείωσε ότι η διοργάνωση της Ολυμπιάδας θα επηρρεάσει σημαντικά το κοινωνικό περιβάλλον της Κίνας, και σ' αυτήν συμπεριλαμβάνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Ρόγκ, είπε επίσης ότι είναι ανάγκη να περιορισθεί το μέγεθος των Ολυμπιακών Αγώνων, που -όπως είπε- έχουν αρχίσει να γιγαντώνονται και να περιπλέκονται.

Έκκληση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ
BBC News
Ανταλλαγές πυρών στην περιοχή της Μπέιτ Τζάλα και του εβραϊκού οικισμού Τζίλο

28.8.2001 22:07 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από την κωμόπολη Μπέιτ Τζάλα της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπουσερ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί πρέπει να αντιληφθούν πως παρόμοιες ενέργειες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση. Ο εκπρόσωπος κάλεσε και τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη Μπέιτ Τζάλα το βράδυ της Δευτέρας για να σταματήσουν, όπως υποστήριξαν, τις παλαιστινιακές επιθέσεις στο γειτονικό εβραϊκό οικισμό, Τζίλο.

Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρακολούθησαν την κηδεία του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αμπού Αλί Μουσταφά, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Ισραηλινούς τη Δευτέρα.

ΠΓΔΜ: Παράδοση και βαρέος οπλισμού
BBC News
Το ΝΑΤΟ είναι ικανοποιημένο από τη συλλογή βαρέος οπλισμού κατά τη δεύτερη ημέρα παράδοσης όπλων

28.8.2001 22:20 (Ωρα Λονδίνου)
Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα συλλογής όπλων από τους Αλβανούς αντάρτες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εκπρόσωπος της συμμαχίας χαρακτήρισε την επιχείρηση επιτυχή παρά το γεγονός ότι παρεδόθησαν λιγότερα όπλα από την πρώτη ημέρα (Δευτέρα).

Στη δεύτερη φάση παρεδόθη και βαρύς οπλισμός, όπως εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών και πύραυλοι εδάφους-αέρος. Περίπου 400 Βρετανοί και Ολλανδοί στρατιώτες συνέχισαν την επιχείρηση στην περιοχή του Τέτοβο. Το ΝΑΤΟ έχει θέσει ως στόχο να συλλέξει 3.300 όπλα μέχρι την Παρασκευή.

Στα Σκόπια μεταβαίνει την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον για συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι και με μέλη του κοινοβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να κυρώσει την πολιτική συμφωνία την οποία υπέγραψαν εκρόσωποι των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανών της χώρας στις 13 Αυγούστου.

Ωφέλιμη κρίνεται η συνάντηση Ανάν-Ντενκτάς
BBC News
Στιγμιότυπο από προηγούμενη συνάντηση των κ.κ. Ανάν και Ντενκτάς στη Γενεύη

28.8.2001 17:54 (Ωρα Λονδίνου)
O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, συναντήθηκαν σήμερα στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών γιά το Κυπριακό.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν μετά τη συνάντηση ότι ο Κόφι Ανάν θα στείλει αύριο τον εκπρόσωπό του Άλβαρο Ντε Σότο στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια για επανάληψη των συνομιλιών επί του Κυπριακού. Οι κύριοι Ανάν και Ντενκτάς είχαν μια πολύ καλή και χρήσιμη συνάντηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γενικού γραμματέα, Φρεντ Έκχαρντ.

Πριν από τη συνάντηση, ο Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας στο BBC, περιέγραψε πώς, κατά τη γνώμη του, θα είναι δυνατή η επανένωση της Κύπρου. Η επανένωση της Κύπρου θα γίνει με το να συμφωνηθεί πως θα εκπροσωπείται η Κύπρος στους διεθνείς οργανισμούς παρέχοντας ορισμένες εξουσίες σ ένα νέο όργανο.

Οι ελληνοκύπριοι όμως δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταστρέψουν το νέο αυτό θεσμικό όργανο, να καταργήσουν το σύνταγμα και να ισχυρισθούν ότι εκπροσωπούν την κυβέρνηση όλης της Κύπρου ως να επρόκειτο για ένα ενιαίο κράτος , είπε στο Μπι Μπι Σι ο κ. Ντενκτάς.

Σε ό,τι αφορά την ενταξή της Κύπρου στην Κοινότητα και το ενδεχόμενο η τουρκοκυπριακή πλευρά να παραμείνει εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είπε ότι σε αυτό το σημείο που όλοι κάνουν λάθος. "Η Κύπρος δεν υπέβαλε αίτηση για ένταξη , αυτοί που υπέβαλαν είναι οι Ελληνοκύπριοι με το πρόσχημα ότι εκπροσωπούν την Κύπρο . Υπάρχει κάποια χώρα μέλος της Κοινότητας που υπέβαλε αίτηση γιά ένταξη μολονότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού λέγει ΟΧΙ" διερωτήθηκε ο κ. Ντενκτάς.

Αντικρουόμενς προβλέψεις για τον αριθμό των παιδιών που δε θα τρέφονται επαρκώς

28.8.2001 17:58 (Ωρα Λονδίνου)
Μια νέα έκθεση που αφορά στα παιδιά που πεινούν, προβλέπει ένα εξαιρετικά δυσοίωνο μέλλον για την υπο-σαχάρια Αφρική.

Συγκεκριμένα προβλέπεται άυξηση της τάξεως του 18% στον αριθμό των παιδιών της Αφρικής που δεν τρέφονται επαρκώς, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ως κύριες αιτίες της προβλεπόμενης εξέλιξης καταγράφονται ο περιορισμός των φυσικών πόρων, η αύξηση του πληθυσμού και η παντελής απουσία της τεχνολογίας.

Πάντως οι ερευνητές, το πόνημα των οποίων δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Πολιτικής Τροφίμων, υποστηρίζουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μέχρι το 2020 η παιδική πείνα θα εξαλειφθεί στη Λατινική Αμερική και θα μειωθεί στο μισό στην Κίνα.

Συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς σήμερα στο Σάλτσμπουργκ
BBC News
Στιγμιότυπο από προηγούμενη συνάντηση των κ.κ. Ανάν και Ντενκτάς στη Γενεύη

28.8.2001 16:02 (Ωρα Λονδίνου)
O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς συναντώνται στο Σαλτσμπουργκ της Αυστρίας με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών γιά το Κυπριακό. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων διεκόπησαν τον περασμένο Νοέμβριο λόγω της επιμονής του κ. Ντενκτάς να αποκτήσει ισότιμο καθεστώς με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κλήριδη.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προτείνει την επανένωση του νησιού στα πλαίσια μιας ομοσπονδίας ενώ ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θα ήθελε μια συνομοσπονδία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα να διατηρεί χαλαρούς δεσμούς με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ανταποκριτής του BBC στο Σάλτσμπουργκ μεταδίδει ότι η άρση του αδιεξόδου σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες γιά την επίλυση του Κυπριακού επείγει καθώς πλησιάζει ο χρόνος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Σε σημερινή του συνέντευξη στο BBC ο κ.Ντενκτάς δήλωσε ότι η επανένωση της Κύπρου θα γίνει με το να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές πώς θα εκπροσωπείται η Κύπρος στους διεθνείς οργανισμούς παρέχοντας ορισμένες εξουσίες σ ένα νέο όργανο. Οι Ελληνοκύπριοι όμως δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταστρέψουν το νέο αυτό θεσμικό όργανο, να καταργήσουν το σύνταγμα και να ισχυρισθούν ότι εκπροσωπούν την κυβέρνηση όλης της Κύπρου ως να επρόκειτο γιά ένα ενιαίο κράτος, είπε στο Μπι Μπι Σι ο κ. Ντενκτάς.

Χιλιάδες στην κηδεία ηγέτη οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης
BBC News
Οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Παλαιστινιακό χωριό Μπέητ Τζάλα και τον Εβραϊκό οικισμό Γκίλο συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας

28.8.2001 14:48 (Ωρα Λονδίνου)
Xιλιάδες Παλαιστίνιοι ακολούθησαν την πομπή της κηδείας του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αμπού Αλί Μουσταφά, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Ο Μουσταφά σκοτώθηκε χθες σε επίθεση Ισραηλινών με ρουκέτες στο γραφείο του.

Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο Παλαιστίνιο αξιωματούχο, που χάνει τη ζωή του από τότε που άρχισε η εξέγερση, πριν έντεκα μήνες. Αντιδρώντας στη δολοφονία, χιλιάδες κόσμου είχαν διαδήλωσει στους δρόμους των πόλεων και των προσφυγικών καταυλισμών, στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, κήρυξε τριήμερο πένθος για τη δολοφονία του Μουσταφά, ενώ η οργάνωση της οποίας ηγείτο ο δολοφονηθείς κάλεσε τον Παλαιστινιακό λαό να πλήξει αμερικανικούς στόχους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε δύο παλαιστινιακές περιοχές. Σε μία από τις περιπτώσεις, ισραηλινά τάνκς εισχώρησαν στο παλαιστινιακό χωριό Μπέητ Τζάλα, κοντά στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός στις συγκρούσεις που επακολούθησαν.

Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν θα αποχωρήσει από τα Παλαιστινιακά εδάφη εάν προηγουμένως δεν σταματήσουν οι επιθέσεις από την Μπέητ Τζάλα εναντίον του παρακείμενου Εβραϊκού οικισμού, Γκίλο.

Στο τελευταίο περιστατικό βίας ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος ασφαλείας τραυματίστηκε σε συμπλοκές με ισραηλινούς στρατιώτες στη Χεβρώνα.

ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται η παράδοση οπλισμού των Αλβανών ανταρτών
BBC News
Το Νατο ελπίζει να συγκεντρώσει το ένα τρίτο του οπλισμού μέσα στην εβδομάδα

28.8.2001 14:24 (Ωρα Λονδίνου)
Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν σήμερα τη συλλογή όπλων από τους Αλβανούς αντάρτες στην πΓΔΜ. Χθες, πρώτη ημέρα της επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή" παραδόθηκαν πάνω από 400 όπλα, ανάμεσά τους τουφέκια, οπλοπολυβόλα, 50 νάρκες, 10 εκτοξευτές ρουκετών, βλήματα όλμων και ένα αντιαρματικό πυροβόλο.

Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται ικανοποιημένο από την εξέλιξη της επιχείρησης και ελπίζει ότι μέχρι το βράδυ της Τετάρτης οι Αλβανοί αντάρτες θα έχουν παραδώσει περισσότερα από το ένα τρίτο των τριών χιλιάδων τριακοσίων όπλων που αναμένεται να παραδοθούν συνολικά. Αργά χθες, οι αλβανόφωνοι αντάρτες άφησαν ελεύθερους άλλους επτά κρατούμενους, σε μια χειρονομία καλής θέλησης, σύμφωνα με τον πολιτικό τους ηγέτη Αλί Αχμέτι. Συνολικά 15 κρατούμενοι των ανταρτών εχουν απελευθερωθεί, ενέργεια που θεωρείται απο το ΝΑΤΟ ως ενδεικτική των προθέσεων των ανταρτών να συνεργασθούν με τη Συμμαχία, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC.

Εν τω μεταξύ, η υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, η Κ-FOR, δήλωσε πως οι περίπολοί της στα σύνορα με την πΓΔ της Μακεδονίας συνέλαβαν άλλους τριάντα αλβανόφωνους. Συνολικά, η K-FOR συνέλαβε τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα περίπου 200 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ήταν αντάρτες.

Εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης εξήγησε ότι οι 35 είχαν εισέλθυει παράνομα στο Κοσσυφοπέδιο και δεν έφεραν όπλα ή πυρομαχικά. Η κυβέρνηση της ΠΓΔ της Μακεδονίας έχει επανειλημμένα καλέσει το ΝΑΤΟ να "σφραγίσει" τα σύνορα για να εμποδίσει τη διείσδυση ανταρτών στην εοικράτειά της.

Εξάλλου, Σλαβομακεδόνες προσπάθησαν με οδοφράγματα να εμποδίσουν την αποχώρηση των στρατευμάτων από την περιοχή του Τετόβου, φοβούμενοι τις επιθέσεις αλβανοφώνων ανταρτών.

Στο μεταξύ παρατηρητές λένε ότι ο θάνατος, χθές, ενός Βρετανού στρατιώτη από κομμάτι μπετόν που έριξαν εναντίον του άγνωστοι, κατέδειξε στις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ ότι η επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή" δεν είναι ακίνδυνη. Στην περιοχή αναμένεται να μεταβεί και ο βρετανός υπουργός εξωτερικώ ν, Τζακ Στρο και ενώ συνεχίζονται οι έρυνες σχετικλά με τις συνθήκες θανάτου του βρετανού στρατιώτη.

Η Ιαπωνία λέει όχι στην έκδοση Φουτζιμόρι

28.8.2001 15:01 (Ωρα Λονδίνου)
Το Κονγκρέσο στο Περού ψήφισε ομόφωνα υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε βάρος του τέως προέδρου της χώρας, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Ο κ.Φουτζιμόρι φέρεται, μετά από έρευνες των αρχών, να ανέθεσε σε παραστρατιωτική οργάνωση δολοφονίες και απαγωγές αριστερών ανταρτών στις αρχές της δεκαετίας του 90.

Η κυβέρνηση ωστόσο της Ιαπωνίας, όπου κατέφυγε πέρισυ ο τέως πρόεδρος του Περού για να αποφύγει κατηγορίες περί διαφθοράς, γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διαδικασίες έκδοσης.

Οι ιαπωνικές αρχές επιβεβαίωσαν στα τέλη του προηγούμενου χρόνου την ιαπωνική υπηκοότητα του κ.Φουτζιμόρι, γεγονός που αποτελεί την κύρια αιτιολογία της απόφασης να μην εκδοθεί στο Περού.

Οδύσσεια για 438 Αφγανούς στον Ινδικό Ωκεανό

28.8.2001 15:24 (Ωρα Λονδίνου)
Διπλωματική ένταση μεταξύ Αυστραλίας και Ινδονησίας έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη περιπέτεια 438 Αφγανών λαθρομεταναστών στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι Αφγανοί επέβαιναν σε σκάφος που θα τους μετέφερε στο νησί των Χριστουγέννων, το οποίο ανήκει στην Αυστραλία, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν άσυλο. Το σκάφος όμως βυθίστηκε και οι επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από ένα νορβηγικό φορτηγό που έπλεε στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ απαγόρευσε στον πλοίαρχο να προσεγγίσει το έδαφος της χώρας, ενώ οι αρχές της Ινδονησίας τελικά άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθούν τους Αφγανούς, αλλά μονο προσωρινά.

H φρεγάτα "CHRISTMAS ARUNTA" θα ξεκινήσει από το Φρεμάντλ της Αυστραλίας και θα φτάσει στο νησί των Χριστουγέννων την Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης δήλωσε ότι ρόλος του θα είναι να βοηθήσει όπως μπορεί τους επιβαίνοντες στο νορβηγικό πλοίο. Αυστραλοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην περιοχή για να εφοδιάσουν το πλοίο με τρόφιμα.

Ωστόσο, αν και υπάρχουν προμήθειες σε φαγητό για μία εβδομάδα, πολλοί από τους Αφγανούς έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας και ορισμένοι απειλούν να πέσουν στη θάλασσα εάν το πλοίο κατευθυνθεί προς την Ινδονησία και όχι προς το νησί των Χριστουγέννων.

Αντικρουόμενς προβλέψεις για τον αριθμό των παιδιών που δε θα τρέφονται επαρκώς

28.8.2001 16:51 (Ωρα Λονδίνου)
Μια νέα έκθεση που αφορά στα παιδιά που πεινούν, προβλέπει ένα εξαιρετικά δυσοίωνο μέλλον για την υπο-σαχάρια Αφρική.

Συγκεκριμένα προβλέπεται άυξηση της τάξεως του 18% στον αριθμό των παιδιών της Αφρικής που δεν τρέφονται επαρκώς, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ως κύριες αιτίες της προβλεπόμενης εξέλιξης καταγράφονται ο περιορισμός των φυσικών πηγών, η αύξηση του πληθυσμού και η απουσία της τεχνολογίας.

Πάντως οι ερευνητές, το πόνημα των οποίων δημοσιύθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Πολιτικής Τροφίμων, υποστηρίζουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που δεν τρέφονται όσο πρέπει. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μέχρι το 2020 η παιδική πείνα θα εξαλειφθεί στη Λατινικά Αμερική και θα μειωθεί στο μισό στην Κίνα.

Ρεκόρ ανεργίας στην Ιαπωνία
BBC News
Η ανεργία προβάλλει εμπόδια στην πολιτική μεταρρυθμίσεων του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τζουνισίρο Κοϊζούμι

28.8.2001 15:32 (Ωρα Λονδίνου)
Στο 5% έχει φθάσει το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα επίπεδα ανεργίας που έχει γνωρίσει η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου απο το 1953, τη χρονιά που ξεκίνησαν εκεί οι μετρήσεις της ανεργίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ιαπωνικής κυβέρνησης οι άνεργοι τον Ιούνιο ανέρχονταν σε 3,3 εκατομμύρια. Ο κλάδος της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών, στον οποιο στηρίζεται η Ιαπωνική οικονομία έχει υποστεί μείωση των κερδών του, με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά μαζικές απολύσεις προσωπικού.

Χθές η εταιρεία Toshiba ανακοίνωσε περικοπές προσωπικού της τάξεως του 10%, ενώ την περασμένη εβδομάδα και η Fujitsu προέβη σε ανάλογη κίνηση.

Με περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση θα πληρώσουν οι ΗΠΑ τις φορολογικές ελαφρύνσεις Μπους
BBC News
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που υπογράφει ο πρόεδρος Μπους θα πρέπει να καλυφθούν με περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, λέει έκθεση του Κογκρέσου

28.8.2001 16:03 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες έκθεση του Κογκρέσου προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση Μπους θα πρέπει να χρησιμοποιήσει εννέα δισεκατομμύρια δολάρια από τα κονδύλια που προορίζονται για κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα φορολογικών περικοπών της.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από το διακομματικό γραφείο προυπολογισμού, λέει ότι η μείωση των δημοσίων εσόδων λόγω της επιβράδυνσης των ρυθμών της οικονομίας σε συνδυασμό με τις φορολογικές ελαφρύνσεις δημιουργεί έλλειμα στον προυπολογισμό, εκτός εάν χρησιμοποιηθούν κονδύλια από το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης.

Ανταποκριτές λένε ότι μέχρι τώρα τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούσαν τα κοινωνικά κονδύλια ως "ταμπού" - μέρος δηλαδή του προυπολογισμού που δεν μπορούσε να θιχτεί. Οι ίδιες πηγές λένε ότι σύμφωνα με τα νέα στοιχεία ακόμα και το πρόγραμμα αμυντικών δαπανών της κυβέρνησης Μπους για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας απειλείται με περικοπές.

Ο πρόεδρος Μπους μέχρι τώρα είχε αρνηθεί ότι η μείωση των φόρολογικών υποχρεώσεων θα σημάνει και περικοπές στις δαπάνες για την άμυνα και την κοινωνική ασφάλιση.

Πτώση αμερικανικού αεροσκάφους στο νότιο Ιράκ
BBC News
Τμήματα του αεροσκάφους μετά την πτώση του, κοντά στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ

28.8.2001 15:34 (Ωρα Λονδίνου)
To Ιράκ λέει πως κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο κοντά στην πόλη Βασόρα, στο νότιο τμήμα του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι από την άλλη πλευρά παραδέχθηκαν ότι ένα μή επανδρωμένο αεροσκάφος δεν έχει γυρίσει από την αποστολή του, και "μπορεί να συνετρίβη ή να κατερρίφθη", όπως είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η Ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από τα συντρίμμια -όπως λέει- του αεροσκάφους, με εμφανή τα διακριτικά του γνωρίσματα. Όπως μεταδώθηκε, το αεροπλάνο αυτό διέθετε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και ήταν παρόμοιο με αυτά που είχαν χρησιμοποιήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με παρατηρητές το καθεστώς της Βαγδάτης έχει εντείνει τις προσπάθειες για εντοπισμό και αναχαίτιση των Αμερικανικών και Βρετανικών αεροσκαφών που περιπολούν πάνω από το βόρειο και το νότιο Ιράκ, στις ζώνες αεροπορικού αποκλεισμού. Το Ιράκ είχε και στο παρελθόν ανακοινώσει ότι κατέρριψε Αμερικανικά αεροσκάφη, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ισχυρισμοί του δεν διαψεύδονται.

Ρόγκ: Η ΔΟΕ δεν ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει της Ολυμπιάδας στο Πεκίνο
BBC News
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζάκ Ρόγκ

28.8.2001 16:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζάκ Ρόγκ, δήλωσε επισκεπτόμενος το Πεκίνο ότι το Ολυμπιακό Κίνημα δεν θα μεταβληθεί σε παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στην Κινεζική πρωτεύουσα το 2008.

Ο κ. Ρόγκ είπε ότι η ΔΟΕ δεν είναι πολιτικός οργανισμός και δεν είναι αρμοδιότητά της να αναμιγνύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά παράλληλα ο επικεφαλής της ΔΟΕ σημείωσε ότι η διοργάνωση της Ολυμπιάδας θα επηρρεάσει σημαντικά το κοινωνικό περιβάλλον της Κίνας, και σ' αυτήν συμπεριλαμβάνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Ρόγκ, είπε επίσης ότι είναι ανάγκη να περιορισθεί το μέγεθος των Ολυμπιακών Αγώνων, που -όπως είπε- έχουν αρχίσει να γιγαντώνονται και να περιπλέκονται.

ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται η παράδοση οπλισμού των Αλβανών ανταρτών
BBC News
Γαλλικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ καταφθάνουν σε σημείο συγκέντρωσης όπλων, στο Ότλιτζα της πΓΔΜ

28.8.2001 8:38 (Ωρα Λονδίνου)
Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν σήμερα τη συλλογή όπλων από τους Αλβανούς αντάρτες στην πΓΔΜ. Χθές, πρώτη ημέρα της επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή" παραδόθηκαν πάνω από 400 όπλα, ανάμεσά τους τουφέκια, οπλοπολυβόλα, 50 νάρκες, 10 εκτοξευτές ρουκετών, βλήματα όλμων και ένα αντιαρματικό πυροβόλο.

Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται ικανοποιημένο από την εξέλιξη της επιχείρησης και ελπίζει ότι μέχρι το βράδυ της Τετάρτης οι Αλβανοί αντάρτες θα έχουν παραδώσει πάνω από το ένα τρίτο των όπλων από το στόχο που έχει θέσει, δηλαδή 3.300 όπλα.

Οι Αλβανοί αντάρτες άφησαν αργά χθές ελεύθερους άλλους επτά κρατούμενους. Συνολικά 15 κρατούμενοι των ανταρτών εχουν απελευθερωθεί σε μια χειρονομία καλής θέλησης, οπως ισχυρίζεται ο πολιτικός τους ηγέτης, Αλή Αχμέτι, μια ενέργεια που θεωρείται απο το ΝΑΤΟ ως ενδεικτική των προθέσεων των ανταρτών να συνεργασθούν με τη Συμμαχία, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒΣ.

Στο μεταξύ παρατηρητές λένε ότι ο θάνατος, χθές, ενός Βρετανού στρατιώτη από κομμάτι μπετόν που έριξαν εναντίον του άγνωστοι, κατέδειξε στις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ ότι η επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή" δεν είναι ακίνδυνη. Σχολιάζοντας το συμβάν ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, ταξίαρχος Μπάρυ Τζόνσον είπε ότι η Συμμαχία κατανοεί τους κινδύνους που ενέχει η παραμονή των στρατιωτών της σε αυτό το περιβάλλον, αλλά από την άλλη πλευρά πιστεύει στην αποστολή της που γίνεται με στόχο την αποκατάσταση της έννομης τάξης και της πολυεθνικής ταυτότητας της χώρας.

Ο θάνατος του Βρετανού στρατιώτη έχει εγείρει ερωτηματικά και σε πολιτικούς όλων των κομμάτων εδώ στη Βρετανία. Ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ένας εκ των δύο διεκδικητών της αρχηγίας του Συντηρητικού κόμματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση των Εργατικών για κακό σχεδιασμό της αποστολής και υποτίμηση των κινδύνων που αυτή ενέχει, κινδύνων που οδήγησαν στην απώλεια του Βρετανού στρατιώτη.

Εισβολή Ισραηλινών σε δύο Παλαιστινιακές περιοχές
BBC News
Οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Παλαιστινιακό χωριό Μπέητ Τζάλα και τον Εβραϊκό οικισμό Γκίλο συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας

28.8.2001 6:39 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλλε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε δύο Παλαιστινιακές περιοχές. Ισραηλινά τάνκς εισχώρησαν στο Παλαιστινιακό χωριό Μπέητ Τζάλα, κοντά στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός στις συγκρούσεις που επακολούθησαν. Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν θα αποχωρήσει από τα Παλαιστινιακά εδάφη εάν προηγουμένως δεν σταματήσουν οι επιθέσεις από την Μπέητ Τζάλα εναντίον του παρακείμενου Εβραϊκού οικισμού, Γκίλο.

Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες μπήκαν επίσης στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, συναντώντας σθεναρή αντίσταση από Παλαιστίνιους που άρχισαν να πυροβολούν. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών τραυματίσθηκαν τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι.

Τα νέα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τη δολοφονία από Ισραηλινές δυνάμεις του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου γιά την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αμπού Αλί Μουσταφά. Οι Ισραηλινοί σκότωσαν τον Μουσταφά πλήττοντας με δύο πυραύλους το γραφείο του, στη Ραμαλά της Δυτικής Όχθης. Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο Παλαιστίνιο αξιωματούχο, που χάνει τη ζωή του από τότε που άρχισε η εξέγερση, πριν έντεκα μήνες. Αντιδρώντας στη δολοφονία, χιλιάδες κόσμου διαδήλωσε στους δρόμους των πόλεων και των προσφυγικών καταυλισμών, στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, κήρυξε τριήμερο πένθος για τη δολοφονία του Μουσταφά, ενώ η οργάνωση της οποίας ηγείτο ο δολοφονηθείς κάλεσε τον Παλαιστινιακό λαό να πλήξει αμερικανικούς στόχους.

Πτώση αμερικανικού αεροσκάφους στο νότιο Ιράκ
BBC News
Τμήματα του αεροσκάφους μετά την πτώση του, κοντά στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ

28.8.2001 7:31 (Ωρα Λονδίνου)
To Ιράκ λέει πως κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο κοντά στην πόλη Βασόρα, στο νότιο τμήμα του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι από την άλλη πλευρά παραδέχθηκαν ότι ένα μή επανδρωμένο αεροσκάφος δεν έχει γυρίσει από την αποστολή του, και "μπορεί να συνετρίβη ή να κατερρίφθη", όπως είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η Ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από τα συντρίμμια -όπως λέει- του αεροσκάφους, με εμφανή τα διακριτικά του γνωρίσματα. Όπως μεταδώθηκε, το αεροπλάνο αυτό διέθετε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και ήταν παρόμοιο με αυτά που είχαν χρησιμοποιήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με παρατηρητές το καθεστώς της Βαγδάτης έχει εντείνει τις προσπάθειες για εντοπισμό και αναχαίτιση των Αμερικανικών και Βρετανικών αεροσκαφών που περιπολούν πάνω από το βόρειο και το νότιο Ιράκ, στις ζώνες αεροπορικού αποκλεισμού. Το Ιράκ είχε και στο παρελθόν ανακοινώσει ότι κατέρριψε Αμερικανικά αεροσκάφη, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ισχυρισμοί του δεν διαψεύδονται.

Ο Κόλιν Πάουελ δεν πάει στην αντιρατσιστική διάσκεψη του ΟΗΕ
BBC News
Πανώ στο Ντέρμπαν, ενόψει της Διάσκεψης κατά του Ρατσισμού

28.8.2001 7:32 (Ωρα Λονδίνου)
Με μία σημαντική απουσία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του Ρατσισμού, στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δεν θα πάρει μέρος στη διάσκεψη, γιατί, όπως υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε προπαρασκευαστικό κείμενό της επικρίνεται αποκλειστικά το Ισραήλ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως χώρα που ακολουθεί ρατσιστική πολιτική απέναντι στους Παλασιτίνιους.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε ότι η χώρα του αντιτίθεται στις προσπάθειες να καταδίκης του Ισραήλ για ρατσιστική συμπεριφορά, και δεν ξεκαθάρισε εάν οι ΗΠΑ θα στείλουν αντιπροσωπεία στη Συνδιάσκεψη.

Η αμερικανική ανακοίνωση έγινε παρά τις διαβεβαιώσεις της επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην συζητηθεί η πρόταση για εξίσωση του Σιωνισμού με τον Ρατσισμό.

Συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς σήμερα στο Σάλτσμπουργκ
BBC News
Στιγμιότυπο από προηγούμενη συνάντηση των κ.κ. Ανάν και Ντενκτάς στη Γενεύη

28.8.2001 7:37 (Ωρα Λονδίνου)
Πρόκριμα για την επανάληψη του διαλόγου για το Κυπριακό θα είναι η έκβαση της σημερινής συνάντησης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών,Κόφι Ανάν, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, συνάντηση που πραγματοποιείται στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Χθες ο κ. Ντενκτάς συναντήθηκε στη Ζυρίχη με τον κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκύντερ Φερχόϊγκεν.

Πηγές των Βρυξελλών λένε ότι στην συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι έναρξης ενός απ' ευθείας διαλόγου μεταξύ της Κοινότητας και της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Ρόγκ: Η ΔΟΕ δεν ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει της Ολυμπιάδας στο Πεκίνο
BBC News
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζάκ Ρόγκ

28.8.2001 7:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζάκ Ρόγκ, δήλωσε επισκεπτόμενος το Πεκίνο ότι το Ολυμπιακό Κίνημα δεν θα μεταβληθεί σε παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στην Κινεζική πρωτεύουσα το 2008.

Ο κ. Ρόγκ είπε ότι η ΔΟΕ δεν είναι πολιτικός οργανισμός και δεν είναι αρμοδιότητά της να αναμιγνύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά παράλληλα ο επικεφαλής της ΔΟΕ σημείωσε ότι η διοργάνωση της Ολυμπιάδας θα επηρρεάσει σημαντικά το κοινωνικό περιβάλλον της Κίνας, και σ' αυτήν συμπεριλαμβάνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Ρόγκ, είπε επίσης ότι είναι ανάγκη να περιορισθεί το μέγεθος των Ολυμπιακών Αγώνων, που -όπως είπε- έχουν αρχίσει να γιγαντώνονται και να περιπλέκονται.

Με περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση θα πληρώσουν οι ΗΠΑ τις φορολογικές ελαφρύνσεις Μπους
BBC News
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που υπογράφει ο πρόεδρος Μπους θα πρέπει να καλυφθούν με περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, λέει έκθεση του Κογκρέσου

28.8.2001 7:56 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες έκθεση του Κογκρέσου προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση Μπους θα πρέπει να χρησιμοποιήσει εννέα δισεκατομμύρια δολάρια από τα κονδύλια που προορίζονται για κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα φορολογικών περικοπών της.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από το διακομματικό γραφείο προυπολογισμού, λέει ότι η μείωση των δημοσίων εσόδων λόγω της επιβράδυνσης των ρυθμών της οικονομίας σε συνδυασμό με τις φορολογικές ελαφρύνσεις δημιουργεί έλλειμα στον προυπολογισμό, εκτός εάν χρησιμοποιηθούν κονδύλια από το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης.

Ανταποκριτές λένε ότι μέχρι τώρα τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούσαν τα κοινωνικά κονδύλια ως "ταμπού" - μέρος δηλαδή του προυπολογισμού που δεν μπορούσε να θιχτεί. Οι ίδιες πηγές λένε ότι σύμφωνα με τα νέα στοιχεία ακόμα και το πρόγραμμα αμυντικών δαπανών της κυβέρνησης Μπους για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας απειλείται με περικοπές.

Ο πρόεδρος Μπους μέχρι τώρα είχε αρνηθεί ότι η μείωση των φόρολογικών υποχρεώσεων θα σημάνει και περικοπές στις δαπάνες για την άμυνα και την κοινωνική ασφάλιση.

Ρεκόρ ανεργίας στην Ιαπωνία
BBC News
Η ανεργία προβάλλει εμπόδια στην πολιτική μεταρρυθμίσεων του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τζουνισίρο Κοϊζούμι

28.8.2001 8:00 (Ωρα Λονδίνου)
Στο 5% έχει φθάσει το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα επίπεδα ανεργίας που έχει γνωρίσει η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου απο το 1953, τη χρονιά που ξεκίνησαν εκεί οι μετρήσεις της ανεργίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ιαπωνικής κυβέρνησης οι άνεργοι τον Ιούνιο ανέρχονταν σε 3,3 εκατομμύρια. Ο κλάδος της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών, στον οποιο στηρίζεται η Ιαπωνική οικονομία έχει υποστεί μείωση των κερδών του, με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά μαζικές απολύσεις προσωπικού.

Χθές η εταιρεία Toshiba ανακοίνωσε περικοπές προσωπικού της τάξεως του 10%, ενώ την περασμένη εβδομάδα και η Fujitsu προέβη σε ανάλογη κίνηση.

Εντοπίσθηκαν γονίδια που συμβάλουν στη μακροζωϊα
BBC News
Ένα μικρό τμήμα του ανθρώπινου DNA μπορεί να κρύβει το μυστικό της μακροβιότητας: γονίδια που επιβραδύνουν τη γήρανση

28.8.2001 8:27 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ερευνητές λένε ότι εντόπισαν μιά ομάδα γονιδίων που μπορεί να ευθύνονται για το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι ζούν περισσότερα χρόνια από άλλους συνανθρώπους τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα του DNA από αδέλφια που έχουν ζήσει πάνω από ενενήντα χρόνια, και συνέκριναν τα γονίδια αυτών των υπερηλίκων με τον γενετικό χάρτη του ανθρώπινου σώματος που οι επιστήμονες χαρτογράφησαν πέρυσι. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι αυτά τα υπερήλικα αδέλφια διέθεταν μία επιπλέον ομάδα γονιδίων που δεν συναντάται στην πλειοψηφία των ανθρώπων.

Οι ερευνητές λένε πως πιστεύουν ότι τα επίμαχα γονίδια επιβραδύνουν τη δράση άλλων γονιδίων που συντελούν στην φυσιολογική γήρανση του οργανισμού.

Καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των υπεραιωνοβίων συνανθρώπων μας, οι πειστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνα αυτή θα τούς βοηθήσει να βρούν νέους τρόπους για την αντιμετώπιση του γήρατος και των συγγενών προς αυτό ασθενειών.

Ιρλανδία: Μείωση των εσόδων της εκκλησίας από το.... Ευρώ

28.8.2001 8:19 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιρλανδία η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εκφράζει ανησυχίες ότι τα έσοδά της απειλούνται από την επικείμενη εισαγωγή του Ευρώ, στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Συγκεκριμένα εκφράζονται φόβοι ότι οι πιστοί, που κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αφήνουν στο δίσκο της Εκκλησίας μία Ιρλανδική λίρα από τον οβολό τους, θα αρχίσουν να δίνουν από ένα Ευρώ, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι το Ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα υπολείπεται σε αξία της Ιρλανδικής στερλίνας κατά 20%.

Η συλλογή του οβολού των πιστών θεωρείται στην Ιρλανδία το σημαντικότερο έσοδο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και εκπρόσωπός της πρότεινε ότι ίσως ήρθε η ώρα οι πιστοί να αρχίσουν να συνεισφέρουν δύο Ευρώ στη θέση μιάς Ιρλανδικής λίρας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.