Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-08-20

  1. Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό δολοφόνου στις ΗΠΑ
  2. Απελευθέρωση ακτιβιστών στο Λίβανο
  3. Βρετανίδα μάχεται για το δικαίωμα στο θάνατο
  4. Πρόταση Αθηνών προς Λονδίνο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
  5. Νέα έκρηξη βόμβας στη Βόρεια Ισπανία
  6. Ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κογκό
  7. Διάσκεψη αντιπάλων της παγκοσμιοποίησης στον Καναδά
  8. Πρόταση Αθηνών προς Λονδίνο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
  9. Το ΝΑΤΟ εξετάζει εάν τηρείται η εκεχειρία στην πΓΔΜ
  10. Διπλωματική κινητικότητα στη Μέση Ανατολή
  11. Απελευθέρωση ακτιβιστών στο Λίβανο
  12. Πρόταση Αθηνών προς Λονδίνο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
  13. Νέα έκρηξη βόμβας στη Βόρεια Ισπανία
  14. Βρετανίδα μάχεται για το δικαίωμα στο θάνατο
  15. Διπλωματική κινητικότητα στη Μέση Ανατολή
  16. Πάνω από 16 χιλιάδες απολύσεις στη Φουτζίτσου
  17. Πρόταση Αθηνών προς Λονδίνο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
  18. Νέα έκρηξη βόμβας στη Βόρεια Ισπανία
  19. Βρετανίδα μάχεται για το δικαίωμα στο θάνατο
  20. Ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κογκό
  21. Διάσκεψη αντιπάλων της παγκοσμιοποίησης στον Καναδά
  22. Συνθετικό αντιψυκτικό με βάση τα .... ψάρια
  23. Έκρηξη σε ανθρακορυχείο στην Ουκρανία- 36 νεκροί
  24. Προστασία από το νόμο και αναγνώριση των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων ζητουν οι Βερβερίνοι από την αλγερινή κυβέρνηση
  25. Προστασία από το νόμο και αναγνώριση των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων ζητουν οι Βερβερίνοι από την αλγερινή κυβέρνηση
  26. Το ΝΑΤΟ εξετάζει εάν τηρείται η εκεχειρία στην πΓΔΜ
  27. Πάνω από 16 χιλιάδες απολύσεις στη Φουτζίτσου
  28. Διπλωματική κινητικότητα στη Μέση Ανατολή
  29. Έκρηξη σε ανθρακορυχείο στην Ουκρανία- 36 νεκροί
  30. Εκρηξη βόμβας στη Ρωσία- πέντε νεκροί, περισσότεροι από 30 τραυματίες
  31. Οι αλβανόφωνοι αντάρτες παραβιάζουν την εκεχειρία στην πΓΔΜ
  32. Νέος κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή
  33. Έκρηξη σε ανθρακορυχείο στην Ουκρανία- 36 νεκροί
  34. Εκρηξη βόμβας στη Ρωσία- πέντε νεκροί, περισσότεροι από 30 τραυματίες
  35. Προστασία από το νόμο και αναγνώριση των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων ζητουν οι Βερβερίνοι από την αλγερινή κυβέρνηση
  36. Προστασία από το νόμο και αναγνώριση των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων ζητουν οι Βερβερίνοι από την αλγερινή κυβέρνηση
  37. Πιέσεις για μείωση του κόστου των συνδιαλέξεων δέχονται οι βρετανικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας
  38. Ο Σουμάχερ μεγάλος νικητης του Γκραν Πρι της Ουγγαριας
Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό δολοφόνου στις ΗΠΑ

20.8.2001 23:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να βρεθούν τα ίχνη ενός άνδρα που πιστεύεται ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του και αμέσως μετά σκότωσε άλλα τέσσερα άτομα σε κάποιο άλλο σπίτι, απαγάγοντας ένα μικρό παιδί, δύο μόλις χρόνων.

Οι φόνοι πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Σακραμέντο, όπου οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι όλα τα θύματα είχαν κάποια σχέση μεταξύ τους.

Οι αστυνομικές αρχές καταδιώκουν τον Ουκρανό μετανάστη Νικολάι Σόλστις, ο οποίος είχε μετακομίσει στην πόλη Σακραμέντο πριν από μερικούς μόλις μήνες.

Οι γείτονες του δήλωσαν στις αρχές ότι ο Νικολάι Σόλστις ήταν ένας πολύ ήσυχος οικογενειάρχης.

Απελευθέρωση ακτιβιστών στο Λίβανο

20.8.2001 19:39 (Ωρα Λονδίνου)

Οι αρχές στο Λίβανο ανακοινώνουν ότι θα απελευθερώσουν με εγγύηση περισσότερους από 60 ακτιβιστές που μάχονται εναντίον της Συρίας και οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια, καθώς ανήκουν σε πολιτικά κόμματα που έχουν κριθεί παράνομα.

Η απόφαση των αρχών ανακοινώθηκε κατά την έναρξη της δίκης των ακτιβιστών. Ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυττό αναφέρει ότι η δίκη δεν πρόκειται μάλλον να συνεχισθεί.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι άλλοι ακτιβιστές παραμένουν υπό επιτήρηση, καθώς κατηγορούνται για συνεργασία με το Ισραήλ. Αντιμετωπίζουν μάλιστα ποινές φυλάκισης μέχρι και 25 χρόνια.

Πρόσφατα, τηλεοπτικό κανάλι της χώρας προέβαλε ένα ντοκουμέντο, που παρουσιάζει τη μαρτυρία ενός από τους ακτιβιστές.

Πολλοί πολιτικοί της χώρας αναφέρουν ότι η εν λόγω προβολή είναι μία προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι πρόσφατες συλλήψεις Χριστιανών ακτιβιστών, που απαιτούν να τερματισθεί η στρατιωτική παρουσία της Συρίας στο Λίβανο.

Βρετανίδα μάχεται για το δικαίωμα στο θάνατο
BBC News
Η Βρετανίδα Diane Perry που υποφέρει από ανίατη μυϊκή παράλυση και ζητά να τής επιτραπεί το δικαίωμα ευθανασίας, με τη βοήθεια του συζύγου της

20.8.2001 15:12 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία μια γυναίκα που εδώ υποφέρει από ανίατη μυϊκή ασθένεια ("motor neurone disease") ζήτησε σήμερα, με αίτησή της ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να τής επιτραπεί να θέσει τέρμα στη ζωή της, με τη βοήθεια του συζύγου της.

Η 42χρονη Diane Perry δεν μπορεί τα τελευταία 2 χρόνια να κάνει οτιδήποτε χωρίς τη βοήθεια άλλου προσώπου, λόγω της μυϊκής παράλυσης από την οποία πάσχει.

Οι βρετανικές αρχές έχουν αρνηθεί να τής παράσχουν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ασκήσουν πονική δίωξη για ανθρωποκτονία εάν ο σύζυγός της τη βοηθήσει να θέσει τέρμα στη ζωή της, όπως αυτή επιθυμεί.

Η αιτούσα ελπίζει ότι θα πείσει τους δικαστές ότι η στάση των αρχών είναι απάνθρωπη, και παραβιάζει τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αίτηση που συζητείται σήμερα υποστηρίζεται από την οικογένεια της πάσχουσας αλλά και από οργανώσεις προάσπισης ατομικών δικαιωμάτων.

Πρόταση Αθηνών προς Λονδίνο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
BBC News
Μέρος από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου

20.8.2001 21:16 (Ωρα Λονδίνου)
Την ανταλλαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, με αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατα τη διάρκεια των ανασκαφών στο Μετρό της Αθήνας, προτείνουν οι ελληνικές στις βρετανικές αρχές, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Την πληροφορία αναφέρουν με εκτενή τους άρθρα βρετανικές εφημερίδες, που τονίζουν ότι η διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου εξετάζει σοβαρά την πρόταση. Οι επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου πάντως δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει επίσημη πρόταση ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται η δημιουργία μιας ομάδας πίεσης με σκοπό την επιστροφή των Μαρμάρων, με την επωνυμία "Παρθενώνας 2001". Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και γνωστές Βρετανίδες ηθοποιοί όπως η Τζούλυ Κρίστι, η Τζούντυ Ντεντς και η Εμα Τόμσον.

Νέα έκρηξη βόμβας στη Βόρεια Ισπανία
BBC News
Η Ισπανική αστυνομία απέκλεισε το κέντρο της πόλης Σαν Σεμπάστιαν, όπου σημειώθηκε η έκρηξη

20.8.2001 14:52 (Ωρα Λονδίνου)
Από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην πόλη Σαν Σεμπάστιαν της βόρειας Ισπανίας, σκοτώθηκε μιά ηλικιωμένη γυναίκα και τραυματίσθηκε ο εγγονός της.

Η Ισπανική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή του δυστυχήματος και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη σημειώθηκε όταν το 16 μόλις μηνών βρέφος πυροδότησε κατά τύχη παγιδευμένο με εκρηκτικά παιγνίδι, μέσα σε αυτοκίνητο σταθμευμένο στο κέντρο της πόλης. Από την έκρηξη σκοτώθηκε η γιαγιά του, τραυματίσθηκε η αδελφή του, ενώ ο ακούσιος δράστης νοσηλεύεται με εγκαύματα σε νοσοκομείο.

Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη συνάντησης στη Μαδρίτη μεταξύ Ισπανών και Βάσκων αξιωματούχων ασφαλείας, συνάντηση που γίνεται για να εξετασθούν οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις της ΕΤΑ. Υπενθυμίζουμε ότι από έκρηξη άλλης βόμβας που σημειώθηκε το Σαββάτο στο θέρετρο Σαλού της Δυτικής Ισπανίας, τραυματίσθηκαν 13 άτομα.

Ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κογκό
BBC News
Στρατιώτες ενός εκ των τριών αντάρτικων κινημάτων στη Δημοκρατία του Κογκό

20.8.2001 15:00 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρωτεύουσα της Μποτσουάνα, Γκαμπορόνε, άρχισαν σήμερα συνομιλίες με στόχο την επίτευξη ειρήνης στη Δημοκρατία του Κογκό.

Για πρώτη φορά μετα την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στο Κονγκό πριν τρία χρόνια, αντιπρόσωποι της κυβέρνησης και των τριών επαναστατικών κινημάτων, κόμματα της αντιπολίτευσης, και κοινωνικοί φορείς κάθονται μαζί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Οι συνομιλίες έχουν ως στόχο την δημιουργία προϋποθέσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και εν συνεχεία τη διεξαγωγή γενικών εκλογών. Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται μετά την ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στο Κογκό, που επιβλέπουν κατά πόσο τηρείται από τους αντιμαχόμενους η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Διάσκεψη αντιπάλων της παγκοσμιοποίησης στον Καναδά
BBC News
Στιγμιότυπο από πρόσφατη διαδήλωση κατά της παγκοσμιοποίησης

20.8.2001 15:07 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις από 90 χώρες συγκεντρώνονται από σήμερα στο Βανκούβερ του Καναδά, στα πλαίσια της "Διάσκεψης για την Παγκόσμια Κοινωνία των Πολιτών".

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι ο ρόλος των πολιτών στη κοινωνία της παγκοσμιοποίησης και πολλοί από τους συνέδρους συμμετείχαν στις πρόσφατες αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις στη Γένοβα, την Πράγα και το Σηάτλ.

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC από το Βανκούβερ, πρόκειται για σύναξη της "Παγκόσμιας Συμμαχίας για τη Συμμετοχή του Πολίτη", που συγκεντρώνει ακτιβιστές απο όλο το κόσμο.

Για πέντε ημέρες οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν ευρύ φάσμα ζητημάτων όπως οι επιπτώσεις του διεθνούς εμπορίου, η παγκοσμιοποίηση, οι ευθύνες των κυβερνήσεων, θέματα που έδωσαν έναυσμα σε βίαιες διαμαρτυρίες στο παρελθόν.

Πρόταση Αθηνών προς Λονδίνο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
BBC News
Μέρος από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου

20.8.2001 21:16 (Ωρα Λονδίνου)
Την ανταλλαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, με αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατα τη διάρκεια των ανασκαφών στο Μετρό της Αθήνας, προτείνουν οι ελληνικές στις βρετανικές αρχές, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Την πληροφορία αναφέρουν με εκτενή τους άρθρα βρετανικές εφημερίδες, που τονίζουν ότι η διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου εξετάζει σοβαρά την πρόταση. Οι επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου πάντως δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει επίσημη πρόταση ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται η δημιουργία μιας ομάδας πίεσης με σκοπό την επιστροφή των Μαρμάρων, με την επωνυμία "Παρθενώνας 2001". Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και γνωστές Βρετανίδες ηθοποιοί όπως η Τζούλυ Κρίστι, η Τζούντυ Ντεντς και η Εμα Τόμσον.

Το ΝΑΤΟ εξετάζει εάν τηρείται η εκεχειρία στην πΓΔΜ
BBC News
Βρετανοί στρατιώτες - μέλη της Νατοϊκής δύναμης αφοπλισμού, εξετάζουν χάρτη της πΓΔΜ

20.8.2001 19:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Τζόζεφ Ράλστον, επισκέφθηκε σήμερα τα Σκόπια, όπου από το Σαββατοκύριακο είχε αναπτυχθεί εμπροσθοφυλακή 500 στρατιωτών της Νατοϊκής δύναμης.

Η σύντομη επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε μία μόλις ημέρα μετά τις παραβιάσεις της εκεχειρίας τόσο από τους Αλβανούς αντάρτες όσο και από τις δυνάμεις της κυβέρνησης.

Ο στρατηγός Ράλστον και η εμπροσθοφυλακή της Νατοϊκής δύναμης επεχείρησαν να εκτιμήσουν εάν η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα επιτρέπει να προχωρήσει η ανάπτυξη 3.500 στρατιωτών, στο πλαίσιο της αποστολής "Ουσιαστική Συγκομιδή", δηλαδή της επιχείρηση αφοπλισμού των Αλβανών ανταρτών.

Ο ανταποκριτής του BBC πάντως εκτιμά ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να προχωρήσει σύντομα στην ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή, καθώς δεν έχει λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις και από τις δύο πλευρές ότι θα τηρήσουν τους όρους της εκεχειρίας.

Χθες το βράδυ σημειώθηκε νέα παραβίαση της εκεχειρίας στην χώρα, με ανταλλαγές πυρών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανών ανταρτών σε τρία χωριά, κοντά στην πόλη Τέτοβο.

Διπλωματική κινητικότητα στη Μέση Ανατολή
BBC News
Στιγμιότυπο από την κηδεία ενός εκ των Παλαιστινίων - θυμάτων της χθεσινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας

20.8.2001 19:54 (Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε σήμερα για να συζητήσει την κλιμάκωση της βίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων απηύθυνε εκκλήσεις στα Ηνωμένα Εθνη να μεσολαβήσουν, λέγοντας ότι η ζωή τους έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε διεθνή διαμεσολάβηση - θέση που έχει λάβει και την υποστήριξη του σημαντικότερου συμμάχου του Ισραήλ, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της έκθεσης του πρώην Αμερικανού γερουσιαστή, Τζορτζ Μίτσελ.

Την ίδια στιγμή στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, στο πλαίσιο διεθνών διπλωματικών προσπαθειών για ειρήνευση της περιοχής.

Καθώς όμως οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της βίας συνεχίζονται, το τελευταίο 24ωρο νέος κύκλος αίματος άνοιξε στη Μέση Ανατολή.

Ενας Παλαιστίνιος ακτιβιστής, ο Σαμίρ Αμπού Ζαϊντ και τα δυό ανήλικα παιδιά του, σκοτώθηκαν χθές το βράδυ, όταν ρουκέτα έπληξε το σπίτι τους στη Ραφά, στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι πληροφορίες γιά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση στη Ραφά είναι ασαφείς, καθώς τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί ανταλλάσουν κατηγορίες για το ποιός ευθύνεται για τους 3 θανάτους.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι εκτός από τους τρείς νεκρούς έχουμε και εννέα τουλάχιστον τραυματίες. Σήμερα χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις πένθους για το θάνατο του Σαμίρ Αμπού Ζαϊντ.

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν αρχικά ότι το χθεσινό αιματηρό επεισόδιο προκλήθηκε από παλαιστινιακό όλμο, που παρέκλινε της πορείας του, ενώ αργότερα οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για έκρηξη βόμβας που κατασκευαζόταν μέσα στο σπίτι των θυμάτων και πυροδοτήθηκε τυχαία.

Από την άλλη πλευρά Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι στην περιοχή -λίγο πριν την επίθεση - εθεάθηκαν Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα.

Απελευθέρωση ακτιβιστών στο Λίβανο

20.8.2001 19:39 (Ωρα Λονδίνου)

Οι αρχές στο Λίβανο ανακοινώνουν ότι θα απελευθερώσουν με εγγύηση περισσότερους από 60 ακτιβιστές που μάχονται εναντίον της Συρίας και οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια, καθώς ανήκουν σε πολιτικά κόμματα που έχουν κριθεί παράνομα.

Η απόφαση των αρχών ανακοινώθηκε κατά την έναρξη της δίκης των ακτιβιστών. Ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυττό αναφέρει ότι η δίκη δεν πρόκειται μάλλον να συνεχισθεί.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι άλλοι ακτιβιστές παραμένουν υπό επιτήρηση, καθώς κατηγορούνται για συνεργασία με το Ισραήλ. Αντιμετωπίζουν μάλιστα ποινές φυλάκισης μέχρι και 25 χρόνια.

Πρόσφατα, τηλεοπτικό κανάλι της χώρας προέβαλε ένα ντοκουμέντο, που παρουσιάζει τη μαρτυρία ενός από τους ακτιβιστές.

Πολλοί πολιτικοί της χώρας αναφέρουν ότι η εν λόγω προβολή είναι μία προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι πρόσφατες συλλήψεις Χριστιανών ακτιβιστών, που απαιτούν να τερματισθεί η στρατιωτική παρουσία της Συρίας στο Λίβανο.

Πρόταση Αθηνών προς Λονδίνο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
BBC News
Μέρος από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου

20.8.2001 14:33 (Ωρα Λονδίνου)
Την ανταλλαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, με αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατα τη διάρκεια των ανασκαφών στο Μετρό της Αθήνας, προτείνουν οι Ελληνικές στις Βρετανικές αρχές, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Την πληροφορία αναφέρουν με εκτενή τους άρθρα Βρετανικές εφημερίδες, που τονιζουν ότι η διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου εξετάζει σοβαρά την πρόταση.

Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται η δημιουργία μιας ομάδας πίεσης με σκοπό την επιστροφή των Μαρμάρων, με την επωνυμία "Παρθενώνας 2001" Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και γνωστές Βρετανίδες ηθοποιοί όπως η Τζούλυ Κρίστι, η Τζούντυ Ντέντς και η ΄Έμμα Τόμσον.

Νέα έκρηξη βόμβας στη Βόρεια Ισπανία
BBC News
Η Ισπανική αστυνομία απέκλεισε το κέντρο της πόλης Σαν Σεμπάστιαν, όπου σημειώθηκε η έκρηξη

20.8.2001 14:52 (Ωρα Λονδίνου)
Από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην πόλη Σαν Σεμπάστιαν της βόρειας Ισπανίας, σκοτώθηκε μιά ηλικιωμένη γυναίκα και τραυματίσθηκε ο εγγονός της.

Η Ισπανική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή του δυστυχήματος και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη σημειώθηκε όταν το 16 μόλις μηνών βρέφος πυροδότησε κατά τύχη παγιδευμένο με εκρηκτικά παιγνίδι, μέσα σε αυτοκίνητο σταθμευμένο στο κέντρο της πόλης. Από την έκρηξη σκοτώθηκε η γιαγιά του, τραυματίσθηκε η αδελφή του, ενώ ο ακούσιος δράστης νοσηλεύεται με εγκαύματα σε νοσοκομείο.

Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη συνάντησης στη Μαδρίτη μεταξύ Ισπανών και Βάσκων αξιωματούχων ασφαλείας, συνάντηση που γίνεται για να εξετασθούν οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις της ΕΤΑ. Υπενθυμίζουμε ότι από έκρηξη άλλης βόμβας που σημειώθηκε το Σαββάτο στο θέρετρο Σαλού της Δυτικής Ισπανίας, τραυματίσθηκαν 13 άτομα.

Βρετανίδα μάχεται για το δικαίωμα στο θάνατο
BBC News
Η Βρετανίδα Diane Perry που υποφέρει από ανίατη μυϊκή παράλυση και ζητά να τής επιτραπεί το δικαίωμα ευθανασίας, με τη βοήθεια του συζύγου της

20.8.2001 15:12 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία μια γυναίκα που εδώ υποφέρει από ανίατη μυϊκή ασθένεια ("motor neurone disease") ζήτησε σήμερα, με αίτησή της ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να τής επιτραπεί να θέσει τέρμα στη ζωή της, με τη βοήθεια του συζύγου της.

Η 42χρονη Diane Perry δεν μπορεί τα τελευταία 2 χρόνια να κάνει οτιδήποτε χωρίς τη βοήθεια άλλου προσώπου, λόγω της μυϊκής παράλυσης από την οποία πάσχει.

Οι βρετανικές αρχές έχουν αρνηθεί να τής παράσχουν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ασκήσουν πονική δίωξη για ανθρωποκτονία εάν ο σύζυγός της τη βοηθήσει να θέσει τέρμα στη ζωή της, όπως αυτή επιθυμεί.

Η αιτούσα ελπίζει ότι θα πείσει τους δικαστές ότι η στάση των αρχών είναι απάνθρωπη, και παραβιάζει τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αίτηση που συζητείται σήμερα υποστηρίζεται από την οικογένεια της πάσχουσας αλλά και από οργανώσεις προάσπισης ατομικών δικαιωμάτων.

Διπλωματική κινητικότητα στη Μέση Ανατολή
BBC News
Στιγμιότυπο από την κηδεία ενός εκ των Παλαιστινίων - θυμάτων της χθεσινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας

20.8.2001 14:13 (Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται σε λίγες ώρες για να συζητήσει την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Την ίδια στιγμή στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, στα πλαίσια διεθνών διπλωματικών προσπαθειών για ειρήνευση της περιοχής.

Καθώς όμως οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της βίας συνεχίζονται, το τελευταίο 24ωρο νέος κύκλος αίματος άνοιξε στη Μέση Ανατολή. Ένας Παλαιστίνιος ακτιβιστής, ο Σαμίρ Αμπού Ζαίντ και τα δυό ανήλικα παιδιά του, σκοτώθηκαν χθές το βράδυ, όταν ρουκέτα έπληξε το σπίτι τους στη Ραφά, στη Λωρίδα της Γάζας. Οι πληροφορίες γιά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση στη Ραφά είναι ασαφείς, καθώς τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί ανταλλάσουν κατηγορίες για το ποιός ευθύνεται για τους 3 θανάτους. Το βέβαιο πάντως είναι ότι εκτός από τους τρείς νεκρούς έχουμε και εννέα τουλάχιστον τραυματίες. Σήμερα χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις πένθους για το θάνατο του Σαμίρ Αμπού Ζαίντ.

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν αρχικά ότι το χθεσινό αιματηρό επεισόδιο προκλήθηκε από παλαιστινιακό όλμο, που παρέκλινε της πορείας του, ενώ αργότερα οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για έκρηξη βόμβας που κατασκευαζόταν μέσα στο σπίτι των θυμάτων και πυροδοτήθηκε τυχαία. Από την άλλη πλευρά Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι στην περιοχή -λίγο πριν την επίθεση - εθεάθηκαν Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα.

Πάνω από 16 χιλιάδες απολύσεις στη Φουτζίτσου
BBC News
Η Φουτζίτσου αποδίδει τις μεγάλες ζημιές που πραγματοποίησε στη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης για τους υπολογιστές της

20.8.2001 14:21 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεγαλύτερη Ιαπωνική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, η Φουτζίτσου απολύει πάνω 16 χιλιάδες εργαζομένους, εξαιτίας της επιβράδυνσης στους ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι περισσότερες από τις περικοπές προσωπικού θα γίνουν σε εργοστάσια της Φουτζίτσου στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία. Η εταιρεία έχει πληγεί από τη μείωση στην καταναλωτική ζήτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακού υλικού, την ραγδαία πτώση στις τιμές των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μνήμης (μικροτσίπ) και την επενδυτική νηνεμία.

Η Φουτζίτσου, η οποία μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες κατέγραψε ζημία της τάξεως του 1,8 δισεκατομμυρίου δολλαρίων, ανακοίνωσε ότι στο εξής θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην κατασκευή λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών για υπολογιστές, παρά στην βιομηχανική κατασκευή τους.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 17 χρονια μετά την ανακοίνωση, αν και οι μετοχές της ίδιας της Φουτζίτσου σημείωσαν μια μικρή αυξηση καθώς η αγορά έκρινε ότι η εταιρεία κάνει με τις απολύσεις αυτές ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.

Πρόταση Αθηνών προς Λονδίνο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
BBC News
Μέρος από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου

20.8.2001 14:33 (Ωρα Λονδίνου)
Την ανταλλαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, με αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατα τη διάρκεια των ανασκαφών στο Μετρό της Αθήνας, προτείνουν οι Ελληνικές στις Βρετανικές αρχές, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Την πληροφορία αναφέρουν με εκτενή τους άρθρα Βρετανικές εφημερίδες, που τονιζουν ότι η διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου εξετάζει σοβαρά την πρόταση.

Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται η δημιουργία μιας ομάδας πίεσης με σκοπό την επιστροφή των Μαρμάρων, με την επωνυμία "Παρθενώνας 2001" Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και γνωστές Βρετανίδες ηθοποιοί όπως η Τζούλυ Κρίστι, η Τζούντυ Ντέντς και η ΄Έμμα Τόμσον.

Νέα έκρηξη βόμβας στη Βόρεια Ισπανία
BBC News
Η Ισπανική αστυνομία απέκλεισε το κέντρο της πόλης Σαν Σεμπάστιαν, όπου σημειώθηκε η έκρηξη

20.8.2001 14:52 (Ωρα Λονδίνου)
Από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην πόλη Σαν Σεμπάστιαν της βόρειας Ισπανίας, σκοτώθηκε μιά ηλικιωμένη γυναίκα και τραυματίσθηκε ο εγγονός της.

Η Ισπανική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή του δυστυχήματος και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη σημειώθηκε όταν το 16 μόλις μηνών βρέφος πυροδότησε κατά τύχη παγιδευμένο με εκρηκτικά παιγνίδι, μέσα σε αυτοκίνητο σταθμευμένο στο κέντρο της πόλης. Από την έκρηξη σκοτώθηκε η γιαγιά του, τραυματίσθηκε η αδελφή του, ενώ ο ακούσιος δράστης νοσηλεύεται με εγκαύματα σε νοσοκομείο.

Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη συνάντησης στη Μαδρίτη μεταξύ Ισπανών και Βάσκων αξιωματούχων ασφαλείας, συνάντηση που γίνεται για να εξετασθούν οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις της ΕΤΑ. Υπενθυμίζουμε ότι από έκρηξη άλλης βόμβας που σημειώθηκε το Σαββάτο στο θέρετρο Σαλού της Δυτικής Ισπανίας, τραυματίσθηκαν 13 άτομα.

Βρετανίδα μάχεται για το δικαίωμα στο θάνατο
BBC News
Η Βρετανίδα Diane Perry που υποφέρει από ανίατη μυϊκή παράλυση και ζητά να τής επιτραπεί το δικαίωμα ευθανασίας, με τη βοήθεια του συζύγου της

20.8.2001 15:12 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία μια γυναίκα που εδώ υποφέρει από ανίατη μυϊκή ασθένεια ("motor neurone disease") ζήτησε σήμερα, με αίτησή της ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να τής επιτραπεί να θέσει τέρμα στη ζωή της, με τη βοήθεια του συζύγου της.

Η 42χρονη Diane Perry δεν μπορεί τα τελευταία 2 χρόνια να κάνει οτιδήποτε χωρίς τη βοήθεια άλλου προσώπου, λόγω της μυϊκής παράλυσης από την οποία πάσχει.

Οι βρετανικές αρχές έχουν αρνηθεί να τής παράσχουν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ασκήσουν πονική δίωξη για ανθρωποκτονία εάν ο σύζυγός της τη βοηθήσει να θέσει τέρμα στη ζωή της, όπως αυτή επιθυμεί.

Η αιτούσα ελπίζει ότι θα πείσει τους δικαστές ότι η στάση των αρχών είναι απάνθρωπη, και παραβιάζει τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αίτηση που συζητείται σήμερα υποστηρίζεται από την οικογένεια της πάσχουσας αλλά και από οργανώσεις προάσπισης ατομικών δικαιωμάτων.

Ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κογκό
BBC News
Στρατιώτες ενός εκ των τριών αντάρτικων κινημάτων στη Δημοκρατία του Κογκό

20.8.2001 15:00 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρωτεύουσα της Μποτσουάνα, Γκαμπορόνε, άρχισαν σήμερα συνομιλίες με στόχο την επίτευξη ειρήνης στη Δημοκρατία του Κογκό.

Για πρώτη φορά μετα την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στο Κονγκό πριν τρία χρόνια, αντιπρόσωποι της κυβέρνησης και των τριών επαναστατικών κινημάτων, κόμματα της αντιπολίτευσης, και κοινωνικοί φορείς κάθονται μαζί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Οι συνομιλίες έχουν ως στόχο την δημιουργία προϋποθέσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και εν συνεχεία τη διεξαγωγή γενικών εκλογών. Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται μετά την ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στο Κογκό, που επιβλέπουν κατά πόσο τηρείται από τους αντιμαχόμενους η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Διάσκεψη αντιπάλων της παγκοσμιοποίησης στον Καναδά
BBC News
Στιγμιότυπο από πρόσφατη διαδήλωση κατά της παγκοσμιοποίησης

20.8.2001 15:07 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις από 90 χώρες συγκεντρώνονται από σήμερα στο Βανκούβερ του Καναδά, στα πλαίσια της "Διάσκεψης για την Παγκόσμια Κοινωνία των Πολιτών".

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι ο ρόλος των πολιτών στη κοινωνία της παγκοσμιοποίησης και πολλοί από τους συνέδρους συμμετείχαν στις πρόσφατες αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις στη Γένοβα, την Πράγα και το Σηάτλ.

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC από το Βανκούβερ, πρόκειται για σύναξη της "Παγκόσμιας Συμμαχίας για τη Συμμετοχή του Πολίτη", που συγκεντρώνει ακτιβιστές απο όλο το κόσμο.

Για πέντε ημέρες οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν ευρύ φάσμα ζητημάτων όπως οι επιπτώσεις του διεθνούς εμπορίου, η παγκοσμιοποίηση, οι ευθύνες των κυβερνήσεων, θέματα που έδωσαν έναυσμα σε βίαιες διαμαρτυρίες στο παρελθόν.

Συνθετικό αντιψυκτικό με βάση τα .... ψάρια
BBC News
Ορισμένα φρούτα που δεν ευδοκιμούν σε ψυχρά κλίματα ίσως επωφεληθούν από τις ιδιότητες του νέου αντιψυκτικού

20.8.2001 15:18 (Ωρα Λονδίνου)
Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μία συνθετική μορφή ενός χημικού συστατικού που προστατεύει τα ψάρια από το ψύχος.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα ψάρια που ζουν στην Ανταρκτική και κατάφεραν να αναπαράγουν στο εργαστήριο τη φυσική εκείνη ουσία που προστατεύει τα ψάρια από το ψύχος- οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι η ουσία που δημιούργησαν θα προστατεύει ανθρώπινα μοσχεύματα, καρδιές, νεφρούς και ιστό που καταστρέφονται όταν φυλάσσονται σε χαμηλές θερμοκρασίες πριν χρησιμοποιηθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Επίσης οι ερευνητές λένε ότι οι πρακτικές εφαρμογές του νέου αντιψυκτικού μπορεούν να αλλάξουν την εικόνα της γεωργίας, ιδιαίτερα σε ψυχρά κλίματα όπου ορισμένα είδη λαχανικών και φρούτων δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν λόγω του ψύχους.

Έκρηξη σε ανθρακορυχείο στην Ουκρανία- 36 νεκροί
BBC News
Οι τραυματίες υποφέρουν από σοβαρά εγκαύματα

20.8.2001 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ουκρανία τα συνεργεία διάσωσης υποχρέωθηκαν να διακόψουν την επιχείρηση γιά την ανεύρεση επιζώντων μετά την έκρηξη σ' ένα απο τα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία της χώρας στην οποία τουλάχιστον 36 ανθρακωρύχοι βρήκαν το θάνατο. Στο σημείο όπου έγινε η έκρηξη εκδηλώθηκε πυρκαγιά και η φωτία μαινόταν περίπου ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της γής. Εν τούτοις τα συνεργεία διάσωσης δεν θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις αντλίες της πυροσβεστικής γιά να σβύσουν τη φωτιά επειδή υπήρχε κίνδυνος το ανθρακωρυχείο να πλημμυρίσει. Σήμερα θα καταβληθούν προσπάθειες να ανασυρθούν 14 ανθρακωρύχοι των οποίων αγνοείται η τύχη. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν πρός το παρόν άγνωστα, σύμφωνα όμως με ορισμένες πληροφορίες η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή αερίου μεθανίου. Πέρυσι στην Ουκρανία 318 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που έγιναν σε ανθακωρυχεία και 81 απ' αυτούς σκοτώθηκαν σε μία έκρηξη.

Προστασία από το νόμο και αναγνώριση των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων ζητουν οι Βερβερίνοι από την αλγερινή κυβέρνηση

20.8.2001 7:45 (Ωρα Λονδίνου)
Στην περιοχή Καμπίλι της Αλγερίας οι Βερβερίνοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας με κύριο αίτημα την αναγνώριση των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων και την προστασία τους από το νόμο.

Η απόφαση γιά τη διαδήλωση,που πρόκειται να αρχίσει σε λίγες ώρες, ελήφθη μετά τις τελευταίες ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν ως αποτέλεσμα 80 πολίτες να χάσουν τη ζωή τους. Ο ανταποκριτής του BBC στη Βόρεια Αφρική μεταδίδει ότι οι Βερβερίνοι πρός το παρόν δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν την αλγερινή κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τα αιτήματά τους. Δύο φορές τελευταία οι Bερβερίνοι επιδίωξαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Αλγέρι αλλά και τις δύο φορές παρεμποδίστηκαν από τις αρχές. Προστασία από το νόμο και αναγνώριση των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων ζητουν οι Βερβερίνοι από την αλγερινή κυβέρνηση

20.8.2001 7:45 (Ωρα Λονδίνου)
Στην περιοχή Καμπίλι της Αλγερίας οι Βερβερίνοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας με κύριο αίτημα την αναγνώριση των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων και την προστασία τους από το νόμο.

Η απόφαση γιά τη διαδήλωση,που πρόκειται να αρχίσει σε λίγες ώρες, ελήφθη μετά τις τελευταίες ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν ως αποτέλεσμα 80 πολίτες να χάσουν τη ζωή τους. Ο ανταποκριτής του BBC στη Βόρεια Αφρική μεταδίδει ότι οι Βερβερίνοι προς το παρόν δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν την αλγερινή κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τα αιτήματά τους. Δύο φορές τελευταία οι Bερβερίνοι επιδίωξαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Αλγέρι αλλά και τις δύο φορές παρεμποδίστηκαν από τις αρχές.

Το ΝΑΤΟ εξετάζει εάν τηρείται η εκεχειρία στην πΓΔΜ
BBC News
Βρετανοί στρατιώτες - μέλη της Νατοϊκής δύναμης αφοπλισμού, εξετάζουν χάρτη της πΓΔΜ

20.8.2001 14:01 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Τζόζεφ Ράλστον επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια, όπου ήδη από το Σαββατοκύριακο έχει αναπτυχθεί εμπροσθοφυλακή 500 στρατιωτών της Νατοϊκής δύναμης.

Ο στρατηγός Ράλστον και η εμπροσθοφυλακή της Νατοϊκής δύναμης θα εκτιμήσουν εάν η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα επιτρέπει να προχωρήσει η ανάπτυξη τρεισήμισυ χιλιάδων στρατιωτών, στα πλαίσια της αποστολής "Ουσιαστική Συγκομιδή" (Essential Harvest), δηλαδή της επιχείρηση αφοπλισμού των Αλβανών ανταρτών.

Στο μεταξύ χθές το βράδυ είχαμε νέα παραβίαση της εκεχειρίας στην ΠΓΔΜ, με ανταλλαγές πυρών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανών ανταρτών σε τρία χωριά, κοντά στην πόλη Τέτοβο. "Πρόκειται γιά μία σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας γιά την κατάπαυση του πυρός" υπογράμμισε στο BBC ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων Τιχομίρ Ιλιέβσκι.

Πάνω από 16 χιλιάδες απολύσεις στη Φουτζίτσου
BBC News
Η Φουτζίτσου αποδίδει τις μεγάλες ζημιές που πραγματοποίησε στη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης για τους υπολογιστές της

20.8.2001 14:21 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεγαλύτερη Ιαπωνική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, η Φουτζίτσου απολύει πάνω 16 χιλιάδες εργαζομένους, εξαιτίας της επιβράδυνσης στους ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι περισσότερες από τις περικοπές προσωπικού θα γίνουν σε εργοστάσια της Φουτζίτσου στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία. Η εταιρεία έχει πληγεί από τη μείωση στην καταναλωτική ζήτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακού υλικού, την ραγδαία πτώση στις τιμές των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μνήμης (μικροτσίπ) και την επενδυτική νηνεμία.

Η Φουτζίτσου, η οποία μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες κατέγραψε ζημία της τάξεως του 1,8 δισεκατομμυρίου δολλαρίων, ανακοίνωσε ότι στο εξής θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην κατασκευή λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών για υπολογιστές, παρά στην βιομηχανική κατασκευή τους.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 17 χρονια μετά την ανακοίνωση, αν και οι μετοχές της ίδιας της Φουτζίτσου σημείωσαν μια μικρή αυξηση καθώς η αγορά έκρινε ότι η εταιρεία κάνει με τις απολύσεις αυτές ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.

Διπλωματική κινητικότητα στη Μέση Ανατολή
BBC News
Στιγμιότυπο από την κηδεία ενός εκ των Παλαιστινίων - θυμάτων της χθεσινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας

20.8.2001 14:13 (Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται σε λίγες ώρες για να συζητήσει την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Την ίδια στιγμή στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, στα πλαίσια διεθνών διπλωματικών προσπαθειών για ειρήνευση της περιοχής.

Καθώς όμως οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της βίας συνεχίζονται, το τελευταίο 24ωρο νέος κύκλος αίματος άνοιξε στη Μέση Ανατολή. Ένας Παλαιστίνιος ακτιβιστής, ο Σαμίρ Αμπού Ζαίντ και τα δυό ανήλικα παιδιά του, σκοτώθηκαν χθές το βράδυ, όταν ρουκέτα έπληξε το σπίτι τους στη Ραφά, στη Λωρίδα της Γάζας. Οι πληροφορίες γιά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση στη Ραφά είναι ασαφείς, καθώς τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί ανταλλάσουν κατηγορίες για το ποιός ευθύνεται για τους 3 θανάτους. Το βέβαιο πάντως είναι ότι εκτός από τους τρείς νεκρούς έχουμε και εννέα τουλάχιστον τραυματίες. Σήμερα χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις πένθους για το θάνατο του Σαμίρ Αμπού Ζαίντ.

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν αρχικά ότι το χθεσινό αιματηρό επεισόδιο προκλήθηκε από παλαιστινιακό όλμο, που παρέκλινε της πορείας του, ενώ αργότερα οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για έκρηξη βόμβας που κατασκευαζόταν μέσα στο σπίτι των θυμάτων και πυροδοτήθηκε τυχαία. Από την άλλη πλευρά Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι στην περιοχή -λίγο πριν την επίθεση - εθεάθηκαν Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα.

Έκρηξη σε ανθρακορυχείο στην Ουκρανία- 36 νεκροί
BBC News
Οι τραυματίες υποφέρουν από σοβαρά εγκαύματα

20.8.2001 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ουκρανία τα συνεργεία διάσωσης υποχρέωθηκαν να διακόψουν την επιχείρηση γιά την ανεύρεση επιζώντων μετά την έκρηξη σ' ένα απο τα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία της χώρας στην οποία τουλάχιστον 36 ανθρακωρύχοι βρήκαν το θάνατο. Στο σημείο όπου έγινε η έκρηξη εκδηλώθηκε πυρκαγιά και η φωτία μαινόταν περίπου ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της γής. Εν τούτοις τα συνεργεία διάσωσης δεν θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις αντλίες της πυροσβεστικής γιά να σβύσουν τη φωτιά επειδή υπήρχε κίνδυνος το ανθρακωρυχείο να πλημμυρίσει. Σήμερα θα καταβληθούν προσπάθειες να ανασυρθούν 14 ανθρακωρύχοι των οποίων αγνοείται η τύχη. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν πρός το παρόν άγνωστα, σύμφωνα όμως με ορισμένες πληροφορίες η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή αερίου μεθανίου. Πέρυσι στην Ουκρανία 318 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που έγιναν σε ανθακωρυχεία και 81 απ' αυτούς σκοτώθηκαν σε μία έκρηξη.

Εκρηξη βόμβας στη Ρωσία- πέντε νεκροί, περισσότεροι από 30 τραυματίες

20.8.2001 7:38 (Ωρα Λονδίνου)
Εκρηξη βόμβας σε αγορά στην πόλη Αστραχάν στη Νότια Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματισθούν περισσότεροι από 30 .

Δεν υπάρχουν πληροφορίες γιά το ποιος τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε δοχείο απορριμάτων στη είσοδο της αγοράς, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές βομβιστικές επιθέσεις όπως τη χθεσινή είναι σύνεθες φαινόμενο τα πρόσφατα χρόνια στη Ρωσία και πολύ συχνά οι αρχές θεωρούν ότι οι επιθέσεις αυτές οφείλονται σε διαμάχες επιχειρηματικού χαρακτήρα η ότι είναι έργο των τσετσένων αυτονομιστών.

Οι αλβανόφωνοι αντάρτες παραβιάζουν την εκεχειρία στην πΓΔΜ
BBC News
Ορισμένοι άνδρες του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν στην περιοχή την Κυριακή

20.8.2001 7:39 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αλβανόφωνοι αντάρτες παραβιάζουν την εκεχειρία στην πΓΔΜ την παραμονή της επίσκεψης στα Σκόπια του ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ Τζόζεφ Ράλστον. Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανών ανταρτών σημειώθηκαν σε τρία χωριά κοντά στην πόλη Τέτοβο χθες το βράδυ.

"Πρόκειται γιά μία σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας γιά την κατάπαυση του πυρός" υπογράμμισε στο BBC ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων Τιχομίρ Ιλιέβσκι.

Πριν την παραβιάση της εκεχειρίας ο ηγέτης των ανταρτών, Αλί Αχμέτι δήλωσε ότι ο UCK είναι αποφασισμένος να παραδώσει τα όπλα και να σεβαστεί την ειρηνευτική συμφωνία. "Η τελευταία όμως παραβίαση του πυρός δείχνει πόσο ασταθής παραμένει η κατάσταση", υπογράμμίζει ο ανταποκριτής του ΒΒC στα Σκόπια, Κρις Μόρις. Το ΝΑΤΟ πάντως ελπίζει ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα είναι δυνατή η ανάπτυξη των 3.500 ανδρών, που αποτελούν τον κύριο όγκο της στρατιωτικής δύναμης της Συμμαχίας στην πΓΔΜ.

Νέος κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή
BBC News
Παλαιστίνιοι στην κηδεία ενός 13χρόνου αγοριού

20.8.2001 6:47 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο μικρά παιδιά, ο γιος και η κόρη Παλαιστίνιου ακτιβιστή Αμπού Ζέιντ, σκοτώθηκαν μαζί με τον πατέρα τους όταν ρουκέτα έπληξε το σπίτι τους στη Ραφά, στη Λωρίδα της Γάζας. Οι πληροφορίες γιά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση στη Ραφά είναι ασαφείς , βέβαιο πάντως είναι ότι εκτός από τους τρείς νεκρούς υπάρχουν και εννέα τουλάχιστον τραυματίες.

Οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας αρνούνται ότι φέρουν άμεσα την ευθύνη γιά το θάνατο των τριών. Εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας είπε ότι σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστίνιων σε συνοριακό φυλάκιο. Σύμφωνα με την ισραηλινή εκπρόσωπο οι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να πλήξουν με ρουκέτα το φυλάκιο, η ρουκέτα όμως δεν βρήκε το στόχο της και επλήξε την κατοικία του Αμπού Ζέιντ.

Οι Παλαιστίνιοι στην περιοχή υποστηρίζουν ότι την ευθύνη γιά την επίθεση φέρει η ισραηλινή πλευρά. Λίγο πρίν την επίθεση στην περιοχή πετούσαν ισραηλινά ελικόπτερα , λένε οι Παλαιστίνιοι.

Έκρηξη σε ανθρακορυχείο στην Ουκρανία- 36 νεκροί
BBC News
Οι τραυματίες υποφέρουν από σοβαρά εγκαύματα

20.8.2001 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ουκρανία τα συνεργεία διάσωσης υποχρέωθηκαν να διακόψουν την επιχείρηση γιά την ανεύρεση επιζώντων μετά την έκρηξη σ' ένα απο τα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία της χώρας στην οποία τουλάχιστον 36 ανθρακωρύχοι βρήκαν το θάνατο. Στο σημείο όπου έγινε η έκρηξη εκδηλώθηκε πυρκαγιά και η φωτία μαινόταν περίπου ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της γής. Εν τούτοις τα συνεργεία διάσωσης δεν θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις αντλίες της πυροσβεστικής γιά να σβύσουν τη φωτιά επειδή υπήρχε κίνδυνος το ανθρακωρυχείο να πλημμυρίσει. Σήμερα θα καταβληθούν προσπάθειες να ανασυρθούν 14 ανθρακωρύχοι των οποίων αγνοείται η τύχη. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν πρός το παρόν άγνωστα, σύμφωνα όμως με ορισμένες πληροφορίες η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή αερίου μεθανίου. Πέρυσι στην Ουκρανία 318 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που έγιναν σε ανθακωρυχεία και 81 απ' αυτούς σκοτώθηκαν σε μία έκρηξη.

Εκρηξη βόμβας στη Ρωσία- πέντε νεκροί, περισσότεροι από 30 τραυματίες

20.8.2001 7:38 (Ωρα Λονδίνου)
Εκρηξη βόμβας σε αγορά στην πόλη Αστραχάν στη Νότια Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματισθούν περισσότεροι από 30 .

Δεν υπάρχουν πληροφορίες γιά το ποιος τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε δοχείο απορριμάτων στη είσοδο της αγοράς, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές βομβιστικές επιθέσεις όπως τη χθεσινή είναι σύνεθες φαινόμενο τα πρόσφατα χρόνια στη Ρωσία και πολύ συχνά οι αρχές θεωρούν ότι οι επιθέσεις αυτές οφείλονται σε διαμάχες επιχειρηματικού χαρακτήρα η ότι είναι έργο των τσετσένων αυτονομιστών.

Προστασία από το νόμο και αναγνώριση των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων ζητουν οι Βερβερίνοι από την αλγερινή κυβέρνηση

20.8.2001 7:45 (Ωρα Λονδίνου)
Στην περιοχή Καμπίλι της Αλγερίας οι Βερβερίνοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας με κύριο αίτημα την αναγνώριση των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων και την προστασία τους από το νόμο.

Η απόφαση γιά τη διαδήλωση,που πρόκειται να αρχίσει σε λίγες ώρες, ελήφθη μετά τις τελευταίες ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν ως αποτέλεσμα 80 πολίτες να χάσουν τη ζωή τους. Ο ανταποκριτής του BBC στη Βόρεια Αφρική μεταδίδει ότι οι Βερβερίνοι πρός το παρόν δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν την αλγερινή κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τα αιτήματά τους. Δύο φορές τελευταία οι Bερβερίνοι επιδίωξαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Αλγέρι αλλά και τις δύο φορές παρεμποδίστηκαν από τις αρχές. Προστασία από το νόμο και αναγνώριση των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων ζητουν οι Βερβερίνοι από την αλγερινή κυβέρνηση

20.8.2001 7:45 (Ωρα Λονδίνου)
Στην περιοχή Καμπίλι της Αλγερίας οι Βερβερίνοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας με κύριο αίτημα την αναγνώριση των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων και την προστασία τους από το νόμο.

Η απόφαση γιά τη διαδήλωση,που πρόκειται να αρχίσει σε λίγες ώρες, ελήφθη μετά τις τελευταίες ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν ως αποτέλεσμα 80 πολίτες να χάσουν τη ζωή τους. Ο ανταποκριτής του BBC στη Βόρεια Αφρική μεταδίδει ότι οι Βερβερίνοι προς το παρόν δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν την αλγερινή κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τα αιτήματά τους. Δύο φορές τελευταία οι Bερβερίνοι επιδίωξαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Αλγέρι αλλά και τις δύο φορές παρεμποδίστηκαν από τις αρχές.

Πιέσεις για μείωση του κόστου των συνδιαλέξεων δέχονται οι βρετανικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας

20.8.2001 7:57 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρόκειται να δεχθούν πιέσεις για τη μείωση κατά το ένα πέμπτο τους κόστους των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Οικονομικά ένθετα εφημερίδων πρόβλεπουν σημαντική μείωση των τιμών για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν το κινητό γιά συνδεθούν με άλλο κινητό που ανήκει σε ανταγωνιστική εταιρεία. Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από το ένα κινητό στο άλλο είναι δαπανηρές, μολονότι είναι δύσκολο εκ των προτέρων ο καταναλωτής να γνωρίζει το ακριβές κόστος της συνδιάλεξης. Κι αυτό συμβαίνει επειδή τα τηλεφωνήμα με κινητά που ανήκουν στην ίδια εταιρεία πολύ συχνά έχουν χαμηλό κόστος. Εν τούτοις αν το τηλέφωνο γίνει σε κάποιον που το κινητό του ανήκει σε άλλη εταιρεία τότε το κόστος είναι το λιγότερο επτά φορές περισσότερο. Κατά τα φαινόμενα τώρα η πρακτική αυτή των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τουλάχιστον εδώ στη Βρετανία, πρόκειται να αλλάξει πρός το συμφέρον των καταναλωτών.

Ο Σουμάχερ μεγάλος νικητης του Γκραν Πρι της Ουγγαριας

20.8.2001 7:49 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Μάικλ Σουμάχερ είναι ο μεγάλος νικητής του Γκραν Πρι της Ουγγαρίας. Μετά τη νίκη του στην Ουγγαρία, ο Γερμανός οδηγός της Φεράρι εξασφάλισε το πρωτάθλημα τέσσερις αγώνες πρίν την ολοκλήρωση του World Championship, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ρούμπενς Μπαριτσέλο (Φεράρι) και στην τρίτη τον Ντέιβιντ Κούλθαρντ (ΜακΛάρεν). Οπως επισημαίνει ο αθλητικός συντάκτης του BBC, ο Σουμάχερ είναι ο καλύτερος οδηγός της γενιάς του και μόνο ο Χουάν Φαντζιο από την Αργεντινή τη δεκαετία του 1950 είχε κερδίσει περισσότερα πρωταθλήματα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.