Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-08-14

  1. Νέες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη
  2. Οι αλβανοί αντάρτες στην ΠΓΔΜ συμφωνούν να αφοπλιστούν
  3. Νέα αεροπορική επιδρομή ΗΠΑ - Βρετανίας στο Ιράκ
  4. Στην Κολομβια σύλληψη τριών Ιρλανδών που θεωρούνται μέλη του ΙΡΑ
  5. Το Πακιστάν στην οδό της Δημοκρατίας
  6. Αντιδράσεις για τις μεταφράσεις
  7. Νέο ισλαμικό κόμμα στην Τουρκία
  8. Απαγορεύση των όρων "ελαφρύ" και "μάιλντ" για τα τσιγάρα ζητά ο καναδός υπουργός υγείας
  9. Φάρμακο της Μπάγιερ κατά της χοληστερίνης συνδέεται με θανάτους ασθενών
  10. Νέο ισλαμικό κόμμα στην Τουρκία
  11. Στην Κολομβια σύλληψη τριών Ιρλανδών που θεωρούνται μέλη του ΙΡΑ
  12. Αποσύρει την πρόταση για αφοπλισμό ο IRA
  13. Ελπίδες για θεραπεία της νόσου των τρελών αγελάδων στη μορφή που πλήτει τον άνθρωπο
  14. Προχωρά η εφαρμογή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας στην ΠΓΔΜ
  15. Μεγαλώνει η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση των Ισραηλινών στην πόλη Τζενίν
  16. Αντιδράσεις για τις μεταφράσεις
  17. Το Πακιστάν στην οδό της Δημοκρατίας
  18. Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
  19. Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ειρηνευτική συμφωνία στην πΔΓΜ
  20. Φωτιές στην Κροατία και στη Βουλγαρία
  21. Φάρμακο της Μπάγιερ κατά της χοληστερίνης συνδέεται με θανάτους ασθενών
  22. 17 αγρότες δολοφονούνται σε ενέδρα στην Αλγερία
  23. Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
  24. Απαγόρευση των όρων "ελαφρύ" και "μάιλντ" για τα τσιγάρα ζητά ο καναδός υπουργός υγείας
  25. Η Ουάσινγκτον καλεί τον Κάστρο να αποσυρθεί
  26. Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
  27. Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ειρηνευτική συμφωνία στην πΔΓΜ
  28. Στην Κολομβια σύλληψη τριών Ιρλανδών που θεωρούνται μέλη του ΙΡΑ
  29. Ελπίδες για θεραπεία της νόσου των τρελών αγελάδων στη μορφή που πλήτει τον άνθρωπο
  30. Απαγορεύση των όρων "ελαφρύ" και "μάιλντ" για τα τσιγάρα ζητά ο καναδός υπουργός υγείας
  31. Η Ουάσινγκτον καλεί τον Κάστρο να αποσυρθεί
Νέες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη
BBC News
Η επίθεση των ισραηλινών στη Δυτική Όχθη ήταν πρωτοφανής

14.8.2001 22:45 (Ωρα Λονδίνου)
Όπως μεταδίδει η ισραηλινή τηλεόραση, στρατιωτική επιχείρηση με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού στρατευμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Όχθη μεταξύ Ιερουσαλήμ και Βηθλεέμ.

Η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού μεταδίδει ότι στρατεύματα εισήλθαν στο παλαιστινιακό χωριό Μπεΐτ Τζαλά. Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες από το χωριό αυτό βάλονταν πυρά εναντίον του εβραϊκού οικισμού Γκίλο.

Τα ξημερώματα της Τρίτης οι ισραηλινοί ειχαν εισβάλλει στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν καταστρέφοντας το αρχηγείο της παλαιστινιακής αστυνομίας.

Οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν την επιδρομή των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στην Τζενίν κήρυξη πολέμου και απηύθηναν έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας την προστασία της διεθνούς κοινότητας.

Το Ισραήλ είπε ότι έπληξε την Τζενίν διότι αποτελεί το ορμητήριο των ακραίων ισλαμιστών που είναι υπεύθυνοι για τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα.

Οι αλβανοί αντάρτες στην ΠΓΔΜ συμφωνούν να αφοπλιστούν
BBC News
Παρά τη συμφωνία οι συγκρούσεις συνεχίζονται

14.8.2001 22:55 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αλβανοί αντάρτες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθούν στην περιοχή βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Οι αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού υπέγραψαν επιστολή στην οποία εκφράζουν την πρόθεσή τους να αφοπλιστούν μετά τις πολιτικές μεταρυθμίσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση της χώρας.

Ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια μεταδίδει ότι η ανακοίνωση των ανταρτών υποδηλώνει πως η πολιτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των πολιτικών ηγετών της αλβανικής και της σλαβομακεδονικής κοινότητας την Δευτέρα αρχίζει ήδη να υλοποιείται.

Τα πρώτα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αναμένεται να αναπτυχθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Θα παραμείνουν για ένα μήνα προκειμένου να αφοπλίσουν τους αντάρτες.

Νέα αεροπορική επιδρομή ΗΠΑ - Βρετανίας στο Ιράκ
BBC News
Οι ΗΠΑ λένε ότι το Ιράκ έχει βελτιώσει την αεράμυνά του

14.8.2001 23:06 (Ωρα Λονδίνου)
Αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία βομβάρδισαν σταθμό ραντάρ στο Ιράκ, επειδή όπως λένε χρησιμοποιούνταν για να στοχεύσει αντιαεροπορικούς πυραύλους εναντίον τους.

Το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο είπε ότι η κινητή αυτή μονάδα ραντάρ δημιουργούσε ιδιαίτερα προβλήματα στους πιλότους που ελέγχουν τη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στο νότιο Ιράκ.

Οι ιρακινοί λένε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν στην επίθεση που όπως λένε έγινε σε εγκαταστάσεις αμάχων.

Την περασμένη εβδομάδα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία είχαν πραγματοποιήσει μεγαλύτερη επιδρομή σε εγκαταστάσεις ραντάρ και πυραύλων στο νότιο Ιράκ.

Στην Κολομβια σύλληψη τριών Ιρλανδών που θεωρούνται μέλη του ΙΡΑ
BBC News
Σύμφωνα με τις αρχές της Κολομβίας οι τρεις άνδρες ταξίδευαν με πλαστά διαβατήρια

14.8.2001 13:20 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κολομβία ο στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις 3 Ιρλανδοί που είχαν συλληφθεί το Σαββατοκύριακο θεωρείται ότι είναι μέλη του IRA και επρόκειτο να συνεργαστούν με τους ακρο-αριστερούς αντάρτες, που δρούν σε περιοχές της χώρας. Σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις του στρατού, οι αρχές της Κολομβίας συνεργάστηκαν με τις Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας και παρακολουθούσαν τους τρεις άνδρες τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, από τη στιγμή δηλαδή που αυτοί μπήκαν σε μια περιοχή της χώρας ελεγχόμενη από τους αντάρτες του Επαναστατικού Στρατού, της μεγαλύτερης αντάρτικης οργάνωσης στην Κολομβία.

Η σύλληψη γίνεται σε μία ιδιαίτερα επισφαλή στιγμή για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία, όπου το βασικό θέμα διαφωνίας είναι ο αφοπλισμός του IRA.

Το Πακιστάν στην οδό της Δημοκρατίας

14.8.2001 13:14 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Πακιστάν, ο δικτάτορας στρατηγός Περβέζ Μουσαραφ που ανέτρεψε την κυβέρνηση της χώρας πριν από τρία χρόνια, ανακοίνωσε πλήρες χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στη δημοκρατία. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι τοπικές και ομοσπονδιακές εκλογές θα γίνουν στο Πακιστάν τον Οκτώβριο του 2002.

Η ημερομηνία που επέλεξε ο δικτάτορας για τον ορισμό των εκλογών εξαντλεί τα χρονικά όρια που είχε θέσει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας για την επιστροφή στη δημοκρατία.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Ισλαμαμπάντ εκτιμά ότι η ανακοίνωση για την επιστροφή στη δημοκρατία θα γίνει δεκτή με θετικά σχόλια στη Δύση, όμως οι ΗΠΑ δεν φαίνεται πιθανό ότι θα άρουν το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στη χώρα, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν οι δημοκρατικές εκλογές.

Αντιδράσεις για τις μεταφράσεις
BBC News
Το σχέδιο του Νηλ Κίννοκ προκαλεί αντιδράσεις

14.8.2001 22:57 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γαλλία και η Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τις προτάσεις του Βρετανού επιτρόπου, Νίλ Κίνο, ο οποίος εισηγείται τη δραστική μείωση των μεταφραστικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κοινή επιστολή, με αποδέκτη τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, τα υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις προτάσεις Κίνοκ, που προβλέπουν ότι μερικά προπαρασκευαστικά έγγραφα της κοινότητας θα πρέπει να εκδίδονται μόνο σε μία γλώσσα, αυτή του συντάκτη τους.

Οι υπέρμαχοι της πρότασης λένε ότι έτσι θα εξοικονομηθούν εκατοντάδες ώρες μετάφρασης και δεκάδες χιλιάδες Ευρώ.

Αλλά Γάλλοι και Γερμανοί ζητούν να αποσυρθεί η πρόταση Κίνοκ - έχοντας υπόψιν τους ότι πέρυσι, το 60% των κοινοτικών εγγράφων συντάχθηκαν και παρουσιάστηκαν στα Αγγλικά, το 44% στα Γαλλικά και μόνο το 1% στα Γερμανικά.

Νέο ισλαμικό κόμμα στην Τουρκία

14.8.2001 15:59 (Ωρα Λονδίνου)
Μετριοπαθή στελέχη του εκτός νόμου ισλαμικού κόμματος της Αρετής στην Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού. Του νέου κόμματος, που φέρει την ονομασία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αναμένεται να ηγηθεί ο δημοφιλής πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογκάν.

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του νέου κόμματος, στόχος θα είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων από το ευρύ φάσμα της κεντροδεξιάς, και όχι μόνο από τους ισλαμιστές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ανταποκριτών, η δημιουργία του νέου κόμματος βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών του ισλαμικού κινήματος στην τουρκία, τους συντηρητικούς (που πλέον εκπροσωπούνται από το κόμμα Σααντέτ) και τους προοδευτικούς.

Απαγορεύση των όρων "ελαφρύ" και "μάιλντ" για τα τσιγάρα ζητά ο καναδός υπουργός υγείας

14.8.2001 5:24 (Ωρα Λονδίνου)
Στον Καναδά, ο υπουργός υγείας Αλαν Ροκ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαγορεύσει στις καπνοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν τις λέξεις "ελαφρύ" και "τύπου μάιλντ" στις συσκευασίες των τσιγάρων. Ο κ. Ροκ είπε ότι οι όροι αυτοί είναι παραπλανητικοί και τα τσιγάρα τα οποία ονομάζονται "ελαφρά" είναι εξίσου επικίνδυνα με τα υπόλοιπα. Ο υπουργός Υγείας του Καναδά είχε ζητήσει πέρσι το Μάιο από τις καπνοβιομηχανέις να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση - "φέτος λοιπόν σκοπεύω να το κάνω εγώ γι'αυτους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ροκ.

Φάρμακο της Μπάγιερ κατά της χοληστερίνης συνδέεται με θανάτους ασθενών

14.8.2001 7:58 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γερμανική φαρμακευτική εταιρία Μπάγιερ ανακοίνωσε χθες ότι το φαρμακο Μπεϊκόλ Λιπομπέι κατά της χοληστερήνης ενδέχεται να συνδέεται με 52 θανάτους ασθενών. Παρόλο που η Μπάγιερ δήλωσε ότι ακόμη η σύνδεση του φαρμάκου με τους θανάτους δεν έχει αποδειχθεί, ανακοίνωσε ότι το φάρμακο έχει σοβαρές παρενέργειες ορισμένες από τις οποίες οδηγούν σε ανεπάρκεια των νεφρών και άλλων οργάνων. Η είδηση για το φάρμακο αυτό, που ήταν ένα από τα προϊόντα της εταιρίας με τις υψηλότερες πωλήσεις, οδήγησε στην πτώση των μετοχών της εταιρίας κατά 16%.

Νέο ισλαμικό κόμμα στην Τουρκία

14.8.2001 15:59 (Ωρα Λονδίνου)
Μετριοπαθή στελέχη του εκτός νόμου ισλαμικού κόμματος της Αρετής στην Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού. Του νέου κόμματος, που φέρει την ονομασία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αναμένεται να ηγηθεί ο δημοφιλής πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογκάν.

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του νέου κόμματος, στόχος θα είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων από το ευρύ φάσμα της κεντροδεξιάς, και όχι μόνο από τους ισλαμιστές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ανταποκριτών, η δημιουργία του νέου κόμματος βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών του ισλαμικού κινήματος στην τουρκία, τους συντηρητικούς (που πλέον εκπροσωπούνται από το κόμμα Σααντέτ) και τους προοδευτικούς.

Στην Κολομβια σύλληψη τριών Ιρλανδών που θεωρούνται μέλη του ΙΡΑ
BBC News
Σύμφωνα με τις αρχές της Κολομβίας οι τρεις άνδρες ταξίδευαν με πλαστά διαβατήρια

14.8.2001 13:20 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κολομβία ο στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις 3 Ιρλανδοί που είχαν συλληφθεί το Σαββατοκύριακο θεωρείται ότι είναι μέλη του IRA και επρόκειτο να συνεργαστούν με τους ακρο-αριστερούς αντάρτες, που δρούν σε περιοχές της χώρας. Σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις του στρατού, οι αρχές της Κολομβίας συνεργάστηκαν με τις Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας και παρακολουθούσαν τους τρεις άνδρες τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, από τη στιγμή δηλαδή που αυτοί μπήκαν σε μια περιοχή της χώρας ελεγχόμενη από τους αντάρτες του Επαναστατικού Στρατού, της μεγαλύτερης αντάρτικης οργάνωσης στην Κολομβία.

Η σύλληψη γίνεται σε μία ιδιαίτερα επισφαλή στιγμή για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία, όπου το βασικό θέμα διαφωνίας είναι ο αφοπλισμός του IRA.

Αποσύρει την πρόταση για αφοπλισμό ο IRA
BBC News
Ο IRA απέσυρε την πρότασή του για αφοπλισμο

14.8.2001 13:23 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βόρειο Ιρλανδία η ειρηνευτική διαδικασία φαίνεται ότι οδηγείται και πάλι στο κενό, έπειτα από τη σημερινή ανακοίνωση του IRA ότι δεν προτίθεται τελικά να παραδώσει τα όπλα. Ο IRA κατηγόρησε τη Βρετανική κυβέρνηση και το μεγαλύτερο προτεσταντικό κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας, τους Ενωτικούς του Ώλστερ, για την εξέλιξη αυτή.

Ο IRA θεωρεί ότι η πρόταση που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα, να θέσει τα όπλα του σε αχρησία, ήταν μια δύσκολη απόφαση για την Οργάνωση και στόχο είχε να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία. Όμως η πρόταση του IRA απορρίφθηκε αμέσως από τους Ενωτικούς του Ώλστερ και η Βρετανική Κυβέρνηση προχώρησε στην παύση όλων των θεσμών αυτοδιάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, μεταξύ των οποίων και τη λειτουργία του τοπικού κοινοβουλίου.

Μετά από αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση του IRA δεν υπάρχουν πια οι συνθήκες για να προχωρήσει η πρότασή για αφοπλισμό.

Οι ανταποκριτές πάντως εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις τόσο με τον IRA όσο και με τους Προτεστάντες.

Ελπίδες για θεραπεία της νόσου των τρελών αγελάδων στη μορφή που πλήτει τον άνθρωπο

14.8.2001 5:20 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Καλιφόρνια, επιστήμονες, που μελετούν τρόπους θεραπείας της ανθρώπινης μορφής της ασθένειας των τρελών αγελάδων, απηύθυναν έκκληση για να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για το θέμα αυτό, αφού κατάφεραν να θεραπεύσουν ποντίκια που είχαν προβληθεί από τη νόσο. Οι επιστήμονες τού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, του Σαν Φρανσίσκο βρήκαν ότι δύο φάρμακα, που ήδη διατίθενται στη αγορά για την θεραπεία της ελονοσίας και της σχιζοφρένειας, μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια των τρελών αγελάδων. Και πρόσθεσαν ότι ο πρώτος ασθενής που του δώθηκαν τα φάρμακα αυτά - μια νεαρή Βρετανίδα - μπόρεσε και πάλι να περπατήσει χωρίς την βοήθεια κανενός και να μιλήσει με συνοχή.

Προχωρά η εφαρμογή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας στην ΠΓΔΜ
BBC News
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν θα εφαρμοσθεί στην πράξη η Ειρηνευτική Συμφωνία

14.8.2001 12:47 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας συνεχίζονται οι προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της πολύμηνης ένοπλης αντιπαράθεσης, μετά την υπογραφή χθές συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών ηγετών των Αλβανοφώνων και των Σλαβομακεδόνων. Παρά όμως την υπογραφή πολιτικής συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες ανταποκριτών υπήρξαν και το τελευταίο 24ωρο σποραδικές συγκρούσεις, με ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και Αλβανούς αντάρτες, στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Στην πρωτεύουσα Σκόπια φτάνουν σήμερα αξιωματούχοι από το ΝΑΤΟ, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες σχεδίου αφοπλισμού των ανταρτών.

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζώρτζ Ρόμπερτσον ενημέρωσε τους πρέσβεις των χωρών - μελών της συμμαχίας για τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να αποφασισθεί πότε μπορεί να αρχίσει η αποστολή δυνάμεων στην πΓΔΜ. Σε περίπτωση που η συμφωνηθείσα εκεχειρία δεν παραβιαστεί, το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει την υποχρέωση να αποστείλει δύναμη τρεισίμυσι χιλιάδων στρατιωτών που θα επιβλέψουν την παράδοση των όπλων από τους Αλβανούς αντάρτες.

Μεγαλώνει η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση των Ισραηλινών στην πόλη Τζενίν
BBC News
Άρμα μάχης έξω από την Τζενίν λίγο πριν από την επίθεση που έγινε τις πρώτες πρωϊνές ώρες

14.8.2001 12:53 (Ωρα Λονδίνου)
Κήρυξη πολέμου αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι την επιδρομή των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, σήμερα τα ξημερώματα στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη. Ισραηλινά άρματα μάχης και πάνοπλοι στρατιώτες εισέβαλαν στην πόλη και ισοπέδωσαν αρκετά κτίρια, ανάμεσά τους και το αρχηγείο της αστυνομίας. Η ηγεσία των Παλαιστινίων απηύθυνε έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας την προστασία της διεθνούς κοινότητας. Το Ισραήλ από την πλευρά του τονίζει ότι έπληξε την Τζενίν διότι αποτελεί το ορμητήριο των ακραίων ισλαμιστών που είναι υπεύθυνοι για τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από Παλαιστίνιους ένοπλους καθώς επιχειρούσαν να εισβάλουν τα χαράματα στην πόλη της Δυτικής Όχθης. Παρά τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών, οι Παλαιστίνιοι δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τους Ισραηλινούς, που παρέμειναν περίπου τρεις ώρες στην πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν.

Πριν λίγη ώρα ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίουν σημειώθηκε και σε περιοχή κοντά στην Ιερουσαλήμ. Πρίν λίγο επίσης, η Ρωσία καταδίκασε την επιδρομή του Ισραήλ στη Τζενίν, ενώ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν να καταλάβει τον Οίκο της Ανατολής, το αρχηγείο των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αντιδράσεις για τις μεταφράσεις
BBC News
Το σχέδιο του Νηλ Κίννοκ προκαλεί αντιδράσεις

14.8.2001 13:00 (Ωρα Λονδίνου)
Tο επόμενο θέμα μας αφορά μια ιδιότυπη "γλωσσική" μάχη, που διεξάγεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Γαλλία και η Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τις προτάσεις του Βρετανού επιτρόπου, Νήλ Κίννοκ, ο οποίος εισηγείται τη δραστική μείωση των μεταφραστικών δαπανών στην ΕΕ. Σε κοινή επιστολή, με αποδέκτη τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, τα υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις προτάσεις Κίννοκ, που προβλέπουν ότι μερικά "προπαρασκευαστικά" έγγραφα της κοινότητας θα πρέπει να εκδίδονται μόνο σε μία γλώσσα, αυτή του συντάκτη τους.

Οι υπέρμαχοι της πρότασης λένε ότι έτσι θα εξοικονομηθούν εκατοντάδες ώρες μετάφρασης και δεκάδες χιλιάδες Ευρώ.

Αλλά Γάλλοι και Γερμανοί ζητούν να αποσυρθεί η πρόταση Κίννοκ - έχοντας υπόψιν τους ότι πέρυσι, το 60% των κοινοτικών εγγράφων συντάχθηκαν και παρουσιάστηκαν στα Αγγλικά, το 44% στα Γαλλικά και μόνο το 1% στα Γερμανικά.

Το Πακιστάν στην οδό της Δημοκρατίας

14.8.2001 13:14 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Πακιστάν, ο δικτάτορας στρατηγός Περβέζ Μουσαραφ που ανέτρεψε την κυβέρνηση της χώρας πριν από τρία χρόνια, ανακοίνωσε πλήρες χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στη δημοκρατία. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι τοπικές και ομοσπονδιακές εκλογές θα γίνουν στο Πακιστάν τον Οκτώβριο του 2002.

Η ημερομηνία που επέλεξε ο δικτάτορας για τον ορισμό των εκλογών εξαντλεί τα χρονικά όρια που είχε θέσει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας για την επιστροφή στη δημοκρατία.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Ισλαμαμπάντ εκτιμά ότι η ανακοίνωση για την επιστροφή στη δημοκρατία θα γίνει δεκτή με θετικά σχόλια στη Δύση, όμως οι ΗΠΑ δεν φαίνεται πιθανό ότι θα άρουν το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στη χώρα, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν οι δημοκρατικές εκλογές.

Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
BBC News
Η πόλη Τζενίν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Παλαιστινίων

14.8.2001 9:01 (Ωρα Λονδίνου)
Εκτός ελέγχου μοιάζει να οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά από την επίθεση που πραγματοποίησε ο στρατός του Ισραήλ εισβάλλοντας στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Παλαιστινίων. Οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν τανκς, έχοντας την προστασία ελικοπτέρων, για να επιτεθούν και να καταστρέψουν το μεγαλύτερο αστυνομικό τμήμα της πόλης, αλλά και το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, οι δυνάμεις του Ισραήλ κατέστρεψαν αρκετά κτίρια που ανήκουν στις αρχές των Παλαιστινίων. Στην διάρκεια της εισβολής υπήρξαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σκληρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών και αυτόπτες μάρτυρες είδαν τουλάχιστον 2 πτώματα στους δρόμους της πόλης. Άμεση ήταν η αντίδραση των Παλαιστινίων που ζήτησαν την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ανώτατος αξιωματούχος τους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, κατηγόρησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και είπε ότι οι Ισραηλινοί άνοιξαν την Πύλη της Κολάσεως εισβάλλοντας στην πόλη αυτή υπαινισσόμενος, έτσι, ότι θα υπάρξει απάντηση.

Η αιτιολογία που έδωσαν οι Ισραηλινοί είναι ότι οι δράστες αρκετών από τις πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων κατά πολιτών του Ισραήλ προέρχονται από την συγκεκριμένη αυτή πόλη στην οποία εισέβαλαν, όπως είπαμε, στην διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι Ισραηλινοί για να αποχωρήσουν μετά από 3 ώρες περίπου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον στρατό τού Ισραήλ, η επίθεση έγινε ως αντίποινα για αυτές τις ενέργειες των Παλαιστινίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισβολή του στρατού του Ισραήλ σε Παλαιστινιακά εδάφη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών - συγκρούσεις που έχουν στοιχίσει την ζωή σε εκατοντάδες άνθρώπους.

Την Τρίτη το πρωί οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι μία γυναίκα και το παιδί της τραυματίστηκαν από πυρά Παλαιστινίων στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης,ενώ σε συγκρούσει ς που σημειώθηκαν στη Βηθλεέμ τραυματίστηκαν τρεις Παλαιστίνιοι και δύο Ισραηλινοί.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ειρηνευτική συμφωνία στην πΔΓΜ
BBC News
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν θα εφαρμοσθεί στην πράξη η ειρηνευτική συμφωνία

14.8.2001 8:57 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αναμενονται σήμερα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με σκοπό, μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ εκπροσώπων των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανόφωνων, να δουν εαν και πότε θα καταστεί δυνατή η αποστολή στρατευμάτων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην περιοχή, με βασικό τους μέλημα τον αφοπλισμό των αλβανόφωνων ανταρτών.

Πάντως συγκρατημένη αισιοδοξια εκφράζεται για τις εξελίξεις μετά από τη χθεσινή υπογραφή, με την παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας που είχαν μεσολαβήσει στις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί, τής τελικής συμφωνίας από τους εκπροσώπους των Σλαβομακεδονικών και Αλβανοφώνων πολιτικών κομμάτων της χώρας. Η συμφωνία δίνει περισσότερα δικαιώματα στην Αλβανική μειονότητα της χώρας και ελπίζεται ότι μπορεί να θέσει τέρμα στην κρίση που έχει προκληθεί από τις πολύμηνες συγκρούσεις κυβερνητικών στρατευμάτων και Αλβανοφώνων ανταρτών. Tην υπογραφή της συμφωνίας καλωσόρισαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η διεθνής κοινότητα επισημαίνοντας, όμως, ότι πρέπει πολύ σύντομα να τερματιστεί η βία στην περιοχή.

Το μεγάλο ερωτηματικό, λοιπόν, τώρα είναι αν θα εφαρμοστεί στην πράξη η συμφωνία αυτή. Ήδη, η κυβέρνηση, σε μια ένδειξη καλής θέλησης, έχει κηρύξει μονομερή εκεχειρία. Όμως, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, οι συγκρούσεις συνεχίζονται, κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, κοντά στην πόλη Τέτοβο, αλλά και αλλού. Πάντως, η συμφωνία που υπεγράφη χθες ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στο ΝΑΤΟ να στείλει, όπως έχει συμφωνηθεί, σύντομα 3.500 στρατιώτες με σκοπό να επιβλέψουν τον αφοπλισμό των ανταρτών που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Πριν, όμως, θα πρέπει να τερματιστούν οι συγκρούσεις.

Φωτιές στην Κροατία και στη Βουλγαρία

14.8.2001 7:51 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κροατία, εξακολουθούν να μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές στην πόλη Ντουμπρόβνικ. Όμως, οι πυροσβέστες, με την βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο άλλες φωτιές που μαίνονταν στην Κροατία. Οι πυρκαγιές, που πήραν διαστάσεις λόγω του αέρα, κατέστρεψαν σπίτια και μεγάλες εκτάσεις δασών κοντά στις πόλεις Σπλιτ και Σιμπένικ. Aλλά και η Βουλγαρία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Οι αρχές έχουν κηρύξει την περιοχή εκεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προσπαθούν να περιορίσουν το μέγεθος της φωτιάς που ήδη έχει καταστρέψει μεγάλες δασικές εκτάσεις.

Φάρμακο της Μπάγιερ κατά της χοληστερίνης συνδέεται με θανάτους ασθενών

14.8.2001 7:58 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γερμανική φαρμακευτική εταιρία Μπάγιερ ανακοίνωσε χθες ότι το φαρμακο Μπεϊκόλ Λιπομπέι κατά της χοληστερήνης ενδέχεται να συνδέεται με 52 θανάτους ασθενών. Παρόλο που η Μπάγιερ δήλωσε ότι ακόμη η σύνδεση του φαρμάκου με τους θανάτους δεν έχει αποδειχθεί, ανακοίνωσε ότι το φάρμακο έχει σοβαρές παρενέργειες ορισμένες από τις οποίες οδηγούν σε ανεπάρκεια των νεφρών και άλλων οργάνων. Η είδηση για το φάρμακο αυτό, που ήταν ένα από τα προϊόντα της εταιρίας με τις υψηλότερες πωλήσεις, οδήγησε στην πτώση των μετοχών της εταιρίας κατά 16%.

17 αγρότες δολοφονούνται σε ενέδρα στην Αλγερία

14.8.2001 8:13 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αλγερία, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ενέδρα ομάδας οπλισμένων ανδρών που έκαναν μπλοκο σε δρόμο στην περιοχή Ρελιζάν στα νοτιο-ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα θύματα ήταν αγρότες και βρέθηκαν όλοι με κομμένο το λαιμό τους. Όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές στην Αλγερία, τις τελευταίες τρεις ημέρες 26 πολίτες έχουν δολοφονηθεί πιθανότατα από μέλη Ισλαμικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που διεξάγουν, εδώ και εννέα χρόνια, ένοπλο αγώνα για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Αλγερίας που έχει την υποστήριξη του στρατού.

Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
BBC News
Η πόλη Τζενίν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Παλαιστινίων

14.8.2001 6:40 (Ωρα Λονδίνου)
Εκτός ελέγχου μοιάζει να οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά από την επίθεση που πραγματοποίησε ο στρατός του Ισραήλ εισβάλλοντας στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Παλαιστινίων. Οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν τανκς, έχοντας την προστασία ελικοπτέρων, για να επιτεθούν και να καταστρέψουν το μεγαλύτερο αστυνομικό τμήμα της πόλης, αλλά και το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, οι δυνάμεις του Ισραήλ κατέστρεψαν αρκετά κτίρια που ανήκουν στις αρχές των Παλαιστινίων. Στην διάρκεια της εισβολής υπήρξαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σκληρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών και αυτόπτες μάρτυρες είδαν τουλάχιστον 2 πτώματα στους δρόμους της πόλης. Άμεση ήταν η αντίδραση των Παλαιστινίων που ζήτησαν την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ανώτατος αξιωματούχος τους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, κατηγόρησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και είπε ότι οι Ισραηλινοί άνοιξαν την Πύλη της Κολάσεως εισβάλλοντας στην πόλη αυτή υπαινισσόμενος, έτσι, ότι θα υπάρξει απάντηση.

Η αιτιολογία που έδωσαν οι Ισραηλινοί είναι ότι οι δράστες αρκετών από τις πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων κατά πολιτών του Ισραήλ προέρχονται από την συγκεκριμένη αυτή πόλη στην οποία εισέβαλαν, όπως είπαμε, στην διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι Ισραηλινοί για να αποχωρήσουν μετά από 3 ώρες περίπου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον στρατό τού Ισραήλ, η επίθεση έγινε ως αντίποινα για αυτές τις ενέργειες των Παλαιστινίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισβολή του στρατού του Ισραήλ σε Παλαιστινιακά εδάφη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών - συγκρούσεις που έχουν στοιχίσει την ζωή σε εκατοντάδες άνθρώπους.

Απαγόρευση των όρων "ελαφρύ" και "μάιλντ" για τα τσιγάρα ζητά ο καναδός υπουργός υγείας

14.8.2001 6:42 (Ωρα Λονδίνου)
Στον Καναδά, ο υπουργός υγείας Αλαν Ροκ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαγορεύσει στις καπνοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν τις λέξεις "ελαφρύ" και "τύπου μάιλντ" στις συσκευασίες των τσιγάρων. Ο κ. Ροκ είπε ότι οι όροι αυτοί είναι παραπλανητικοί και τα τσιγάρα τα οποία ονομάζονται "ελαφρά" είναι εξίσου επικίνδυνα με τα υπόλοιπα. Ο υπουργός Υγείας του Καναδά είχε ζητήσει πέρσι το Μάιο από τις καπνοβιομηχανέις να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση - "φέτος λοιπόν σκοπεύω να το κάνω εγώ γι'αυτους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ροκ.

Η Ουάσινγκτον καλεί τον Κάστρο να αποσυρθεί

14.8.2001 6:46 (Ωρα Λονδίνου)
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε με αφορμή την 75η επέτειο των γενεθλίων του Φιντέλ Κάστρο ότι ο ηγέτης της Κούβας "έφθασε στο υποχρεωτικό όριο συνταξιοδότησης των δικτατόρων" και η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι σύντομα θα αποσυρθεί.

Στην Κούβα, πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του Κάστρο. Ο Τύπος αφιερώνει κολακευτικά σχόλια, ενώ η τηλεόραση προέβαλε ειδικά προγράμματα με τη ζωή και το έργο του. Ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας πέρασε τη μέρα στη Βενεζουέλα, προσκεκλημένος του ομολόγου και στενού του φίλου, Ούγο Τσάβες.

Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
BBC News
Η πόλη Τζενίν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Παλαιστινίων

14.8.2001 4:31 (Ωρα Λονδίνου)
Εκτός ελέγχου μοιάζει να οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά από την επίθεση που πραγματοποίησε ο στρατός του Ισραήλ εισβάλλοντας στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Παλαιστινίων. Οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν τανκς, έχοντας την προστασία ελικοπτέρων, για να επιτεθούν και να καταστρέψουν το μεγαλύτερο αστυνομικό τμήμα της πόλης, αλλά και το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, οι δυνάμεις του Ισραήλ κατέστρεψαν αρκετά κτίρια που ανήκουν στις αρχές των Παλαιστινίων. Στην διάρκεια της εισβολής υπήρξαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σκληρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών και αυτόπτες μάρτυρες είδαν τουλάχιστον 2 πτώματα στους δρόμους της πόλης. Άμεση ήταν η αντίδραση των Παλαιστινίων που ζήτησαν την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ανώτατος αξιωματούχος τους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, κατηγόρησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και είπε ότι οι Ισραηλινοί άνοιξαν την Πύλη της Κολάσεως εισβάλλοντας στην πόλη αυτή υπαινισσόμενος, έτσι, ότι θα υπάρξει απάντηση.

[Live Read:STUDIO - NIAO -]

Η αιτιολογία που έδωσαν οι Ισραηλινοί είναι ότι οι δράστες αρκετών από τις πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων κατά πολιτών του Ισραήλ προέρχονται από την συγκεκριμένη αυτή πόλη στην οποία εισέβαλαν, όπως είπαμε, στην διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι Ισραηλινοί για να αποχωρήσουν μετά από 3 ώρες περίπου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον στρατό τού Ισραήλ, η επίθεση έγινε ως αντίποινα για αυτές τις ενέργειες των Παλαιστινίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισβολή του στρατού του Ισραήλ σε Παλαιστινιακά εδάφη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών - συγκρούσεις που έχουν στοιχίσει την ζωή σε εκατοντάδες άνθρώπους.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ειρηνευτική συμφωνία στην πΔΓΜ
BBC News
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν θα εφαρμοσθεί στην πράξη η ειρηνευτική συμφωνία

14.8.2001 4:38 (Ωρα Λονδίνου)
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για τις εξελίξεις μετά από τη χθεσινή υπογραφή, με την παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας που είχαν μεσολαβήσει στις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί, τής τελικής συμφωνίας από τους εκπροσώπους των Σλαβομακεδονικών και Αλβανοφώνων πολιτικών κομμάτων της χώρας - συμφωνία που δίνει περισσότερα δικαιώματα στην Αλβανική μειονότητα της χώρας και που ελπίζεται ότι μπορεί να θέσει τέρμα στην κρίση που έχει προκληθεί από τις πολύμηνες συγκρούσεις κυβερνητικών στρατευμάτων και Αλβανοφώνων ανταρτών. Tην υπογραφή της συμφωνίας καλωσόρισαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η διεθνής κοινότητα επισημαίνοντας, όμως, ότι πρέπει πολύ σύντομα να τερματιστεί η βία στην περιοχή.

Το μεγάλο ερωτηματικό, λοιπόν, τώρα είναι αν θα εφαρμοστεί στην πράξη η συμφωνία αυτή. Ήδη, η κυβέρνηση, σε μια ένδειξη καλής θέλησης, έχει κηρύξει μονομερή εκεχειρία. Όμως, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, οι συγκρούσεις συνεχίζονται, κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, κοντά στην πόλη Τέτοβο, αλλά και αλλού. Πάντως, η συμφωνία που υπεγράφη χθες ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στο ΝΑΤΟ να στείλει, όπως έχει συμφωνηθεί, σύντομα 3.500 στρατιώτες με σκοπό να επιβλέψουν τον αφοπλισμό των ανταρτών που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Πριν, όμως, θα πρέπει να τερματιστούν οι συγκρούσεις.

Στην Κολομβια σύλληψη τριών Ιρλανδών που θεωρούνται μέλη του ΙΡΑ
BBC News
Οι αρχές της Κολομβίας είπαν οι τρεις άνδρες ταξίδεψαν με πλαστά διαβατήρια

14.8.2001 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κολομβία, ο στρατός έκανε γνωστό ότι συνέλαβε 3 Ιρλανδούς που θεωρείται ότι είναι μέλη της οργάνωσης IΡA. Οι συλληφθέντες είχαν πάει στην Κολομβία για να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους τούς αντάρτες της χώρας αυτής. Εκπρόσωπος του στρατού της Κολομβίας είπε ότι οι αρχές της χώρας, σε συνεργασία με μέλη των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, περίμεναν 5 εβδομάδες μέχρι να συλλάβουν τους 3 άνδρες, που είχαν ταξιδέψει στην Κολομβία με πλαστά διαβατήρια και είχαν μεταβεί στην περιοχή που ελέγχει η μεγαλύτερη ομάδα ανταρτών της χώρας. Η είδηση της σύλληψης έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου παρουσιάζονται προβλήματα κυρίως λόγω του θέματος του αφοπλισμού του IRA.

Ελπίδες για θεραπεία της νόσου των τρελών αγελάδων στη μορφή που πλήτει τον άνθρωπο

14.8.2001 5:20 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Καλιφόρνια, επιστήμονες, που μελετούν τρόπους θεραπείας της ανθρώπινης μορφής της ασθένειας των τρελών αγελάδων, απηύθυναν έκκληση για να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για το θέμα αυτό, αφού κατάφεραν να θεραπεύσουν ποντίκια που είχαν προβληθεί από τη νόσο. Οι επιστήμονες τού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, του Σαν Φρανσίσκο βρήκαν ότι δύο φάρμακα, που ήδη διατίθενται στη αγορά για την θεραπεία της ελονοσίας και της σχιζοφρένειας, μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια των τρελών αγελάδων. Και πρόσθεσαν ότι ο πρώτος ασθενής που του δώθηκαν τα φάρμακα αυτά - μια νεαρή Βρετανίδα - μπόρεσε και πάλι να περπατήσει χωρίς την βοήθεια κανενός και να μιλήσει με συνοχή.

Απαγορεύση των όρων "ελαφρύ" και "μάιλντ" για τα τσιγάρα ζητά ο καναδός υπουργός υγείας

14.8.2001 5:24 (Ωρα Λονδίνου)
Στον Καναδά, ο υπουργός υγείας Αλαν Ροκ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαγορεύσει στις καπνοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν τις λέξεις "ελαφρύ" και "τύπου μάιλντ" στις συσκευασίες των τσιγάρων. Ο κ. Ροκ είπε ότι οι όροι αυτοί είναι παραπλανητικοί και τα τσιγάρα τα οποία ονομάζονται "ελαφρά" είναι εξίσου επικίνδυνα με τα υπόλοιπα. Ο υπουργός Υγείας του Καναδά είχε ζητήσει πέρσι το Μάιο από τις καπνοβιομηχανέις να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση - "φέτος λοιπόν σκοπεύω να το κάνω εγώ γι'αυτους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ροκ.

Η Ουάσινγκτον καλεί τον Κάστρο να αποσυρθεί

14.8.2001 0:10 (Ωρα Λονδίνου)
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε με αφορμή την 75η επέτειο των γενεθλίων του Φιντέλ Κάστρο ότι ο ηγέτης της Κούβας "έφθασε στο υποχρεωτικό όριο συνταξιοδότησης των δικτατόρων" και η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι σύντομα θα αποσυρθεί.

Στην Κούβα, πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του Κάστρο. Ο Τύπος αφιερώνει κολακευτικά σχόλια ,ενώ η τηλεόραση προέβαλε ειδικά προγράμματα με τη ζωή και το έργο του. Ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας πέρασε τη μέρα στη Βενεζουέλα, προσκεκλημένος του ομολόγου και στενού του φίλου, Ούγο Τσάβες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.