Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-08-07

  1. Αιματηρή επίθεση οπλοφόρων κατά τραίνου στο Κασμίρ
  2. Αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη πΓΔΜ
  3. Η κλωνοποίηση ανθρώπων διχάζει τους επιστήμονες
  4. Απέτυχε η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία
  5. Ξανά κοντά σε συμφωνία Σλαβομακεδόνες και ΑΛβανοί στην πΓΔΜ
  6. Έφυγε ο συγγραφέας Ζορζέ Αμάντου στα 89 του
  7. Τεταμένη η ατμόσφαιρα στην πΓΔΜ
  8. Ικανοποιητικές οι προτάσεις του IRA για τον αφοπλισμό, λένε βρετανική και ιρλανδική κυβέρνηση
  9. Ειδικό δικαστήριο για τους Ερυθρούς Χμερ
  10. Εκεχειρία μεταξύ του Ισλαμικου Απελευθερωτικού Μετώπου και κυβέρνησης στις Φιλιπίννες
  11. Αυξάνονται τα περιστατικά βίας στη Μέση Ανατολή- νεκρός ισραηλινός απο πυροβολισμούς
  12. Δικαστήριο στη Χιλή λέει όχι στην έκδοση Πινοσέτ στην Αργεντινή
  13. 14 Ρουμάνοι ανθρακορύχοι νεκροί σε έκρηξη ορυχείου στο Βουλκάν
  14. Ασυνήθιστη "προγραφή" του Ισραήλ
  15. Νέο αγκάθι στην επίτευξη συμφωνίας στην πΓΔΜ
  16. Πρόταση του ΙΡΑ να θέσει σε αχρηστία το οπλοστάσιό του
  17. Εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν στη Δημοκρατία του Κονγκό
  18. Ασυνήθιστη "προγραφή" του Ισραήλ
  19. Ειδικό δικαστήριο για τους Ερυθρούς Χμερ
  20. Δικαστήριο στη Χιλή λέει όχι στην έκδοση Πινοσέτ στην Αργεντινή
  21. Ρατσιστικές διακρίσεις καταγγέλουν αθίγγανοι στην Τσεχία
  22. Πέντε άτομα νεκρά σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας
  23. Σε βιβλίο τα απομνημονεύματα του Μπιλ Κλίντον
  24. Δύο ελληνικά μετάλλια στο Έντμοντον
Αιματηρή επίθεση οπλοφόρων κατά τραίνου στο Κασμίρ
BBC News
Εντείνονται τις τελευταίες εβδομάδες οι ταραχές στο Κασμίρ

7.8.2001 23:26 (Ωρα Λονδίνου)

Τουλάχιστον 9 επιβάτες ενός τραίνου στη πολιτεία Τζάμου της Ινδίας σκοτώθηκαν από επίθεση αυτονομιστών του Κασμίρ. Οι 3 οπλοφόροι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα καθώς το τραίνο πλησίαζε στο σταθμό της Τζάμου. Τουλάχιστον 20 είναι οι τραυματίες.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι αυτή είναι η πρώτη επίθεση αυτονομιστών του Κασμίρ στη συγκεκριμένη πόλη από τότε που άρχισαν οι ταραχές πριν δέκα χρόνια.

Οι πράξεις βίας στο Κασμίρ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής Ινδίας-Πακιστάν πριν τρείς εβδομάδες καταλήγει ο ανταποκριτής μας.

Αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη πΓΔΜ
BBC News
Οι συνομιλίες επισκιάστηκαν από συγκρούσεις στα Σκόπια, στο Τέτοβο και στο Κουμάνοβο

7.8.2001 21:29 (Ωρα Λονδίνου)

Οι διεθνείς διαμεσολαβητές στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό της 6μηνης κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίσθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας και διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι η συμφωνία θα υπογραφεί τη Τετάρτη.

Οι συνομιλίες, οι οποίες είχαν φθάσει σε αδιέξοδο μετά το αίτημα των Σλαβομακεδόνων να ορισθεί χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού των Αλβανών ανταρτών πριν από την επικύρωση ενδεχόμενης συμφωνίας, συνεχίζονται καθώς η σλαβομακεδονική πλευρά απέσυρε το αίτημά της.

Πάντως οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Το υπουργείο εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 5 αντάρτες λίγο έξω από τα Σκόπια τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Η κλωνοποίηση ανθρώπων διχάζει τους επιστήμονες
BBC News
Ο καθηγητής Αντινόρι θέλει να κατασκευάσει το πρώτο κλωνοποιημένο άνθρωπο

7.8.2001 21:48 (Ωρα Λονδίνου)

Επιστήμονες εξέφρασαν έντονες διχογνωμίες για την ηθική και πρακτική της ανθρώπινης κλωνοποίησης σε συνέδριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στην Ουάσιγκτων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τρείς Ευρωπαίοι ερευνητές αναγκάσθηκαν να απαντήσουν σε δύσκολες και πολλές φορές εχθρικές ερωτήσεις καθώς ανακοίνωσαν ότι στοχεύουν να προχωρήσουν σε πειράματα σε ανθρώπους.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο αμφιλεγόμενος Ιταλός επιστήμονας, Σεβενίρο Αντινόρι, που είπε ότι από το Νοέμβριο θα εμφυτεύσει κλωνοποιημένα έμβρυα σε 200 γυναίκες.

Οι επικριτές της ανθρώπινης κλωνοποίησης υποστηρίζουν ότι τα πειράματα με ανθρώπους εγγυμονούν μεγάλους κινδύνους για την υγεία των βρεφών.

Απέτυχε η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία
BBC News
Συνθήματα κατά του αφοπλισμού στους τoίχους του Μπέλφαστ

7.8.2001 21:12 (Ωρα Λονδίνου)

Η τελευταία προσπάθεια για την διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρειο Ιρλανδία φαίνεται ότι απέτυχε.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος των προτεσταντών, Ντέιβιτ Tρίμπλ, απέρριψε ως ανεπαρκή την πρόταση του IRA για αφοπλισμό. O κύριος Tρίμπλ είπε ότι θα πρέπει να δεί στη πράξη τον αφοπλισμό πριν συμφωνήσει στις κοινές Αγγλο-ιρλανδικές προτάσεις ειρήνευσης.

Εκπρόσωπος του Σιν Φέιν - της πολιτικής πτέρυγας του IRA - δήλωσε ότι ο κύριος Tρίμπλ υπέπεσε σε μεγάλη γκάφα απορρίπτοντας την ειρηνευτική συμφωνία.

Ξανά κοντά σε συμφωνία Σλαβομακεδόνες και ΑΛβανοί στην πΓΔΜ
BBC News
Οι συνομιλίες επισκιάστηκαν από συγκρούσεις στα Σκόπια, στο Τέτοβο και στο Κουμάνοβο

7.8.2001 16:42 (Ωρα Λονδίνου)
Προχωρούν ξανά στην Αχρίδα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για τον τερματισμό της πολύμηνης κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ. Οι συνομιλίες, οι οποίες είχαν φθάσει σε αδιέξοδο μετά το χθεσινό αίτημα των Σλαβομακεδόνων να ορισθεί χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού των Αλβανών ανταρτών πριν από την επικύρωση ενδεχόμενης συμφωνίας, συνεχίζονται καθώς -όπως δήλωσε στο Ρόιτερ αξιωματούχος της κυβέρνησης- η σλαβομακεδονική πλευρά απέσυρε το αίτημά της. Το πρακτορείο μεταδίδει ακόμη ότι μια τελική συμφωνία μοιάζει εφικτή πλέον στη διάρκεια της ημέρας και θα μπορούσε να υπογραφεί στα Σκόπια την Παρασκευή, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Έφυγε ο συγγραφέας Ζορζέ Αμάντου στα 89 του

7.8.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών το βράδυ της Δευτέρας, από καρδιακό επεισόδιο, ο συγγραφέας Ζόρζε Αμάντου, που θεωρείται ως η μεγαλύτερη σύγχρονη πνευματική μορφή της Βραζιλίας. Συγγραφέας 40 έργων, που έχουν μεταφραστεί σε 54 γλώσσες, έγραψε το πρώτο του βιβλίο «Η χώρα του καρναβαλιού» το 1931, λίγο μετά τη δραστηριοποίησή του στις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στην πΓΔΜ
BBC News
Συγκρούσεις σημειώνονται στο Τέτοβο και στο Κουμάνοβο

7.8.2001 13:02 (Ωρα Λονδίνου)
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα συνεχίζονται σήμερα οι προσπάθειες των δυτικών μεσολαβητών να επιτύχουν συμφωνία μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τη νύχτα σε ανταλλαγή πυροβολισμών στα Σκόπια αστυνομικοί σκότωσαν πέντε Αλβανούς αντάρτες. Την ίδια ώρα σημειώνονταν νέες συγκρούσεις στις περιοχές γύρω από το Κουμάνοβο και το Τέτοβο. Μέσα στο κλίμα αυτό, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών προσπαθούν στην Αχρίδα να ξεπεράσουν το νέο αδιέξοδο το οποίο δημιουργήθηκε χθες, όταν η κυβέρνηση των Σκοπίων απαίτησε να οριστεί χρονοδιάγραμμα για τον αφοπλισμό των ανταρτών πριν από την επικύρωση οιασδήποτε συμφωνίας. Το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει δεσμευθεί να αναλάβει τον αφοπλισμό, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να συντάξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ικανοποιητικές οι προτάσεις του IRA για τον αφοπλισμό, λένε βρετανική και ιρλανδική κυβέρνηση
BBC News
Τα κόμματα της β. Ιρλανδίας έχουν προθεσμία μέχρι τις 12 Αυγούστου για αποδοχή του ειρηνευτικού πακέτου

7.8.2001 13:12 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βόρεια Ιρλανδία, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος των Προτενσταντών - των Ενωτικών του Ολστερ, ο Ντέιβιντ Τριμπλ δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει τις ειρηνευτικές προτάσεις μέχρις ότου, όπως είπε, τα μέλη τού IRA εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για αφοπλισμό. Τα μέλη του κόμματός του εξετάζουν τις Αγγλοϊρλανδικές ειρηνευτικές προτάσεις για την περιοχή, αλλά και τις χθεσινές προτάσεις του IRA να θέσει το οπλοστάσιό του σε αχρηστία. Και στο παρελθόν, τα μέλη του κόμματος έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν προτίθενται να λάβουν μέρος και πάλι στα όργανα της Βόρειας Ιρλανδίας αν δεν υπάρξει πραγματικός αφοπλισμός του IRA.

Πάντως, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας καλωσόρισαν τις προτάσεις του IRA, τις οποίες οι δύο κυβερνήσεις θεωρούν ότι αναβιώνουν την ειρηνευτική διαδικασία στην Βόρεια Ιρλανδία - μια διαδικασία που τον τελευταίο καιρό είχε περιπέσει σε τέλμα. Θετική ήταν και η αντίδραση της διεθνούς επιτροπής που έχει αναλάβει τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων στη περιοχή. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές δημόσια λεπτομέρεις για τις προτάσεις του IRA, ούτε, επίσης, το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας. Ανταποκριτής του BBC στη Βόρεια Ιρλανδία μεταδίδει ότι, αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι το Σάββατο, τότε η κυβέρνηση της Βρετανίας θα πρέπει είτε να αποφασίσει την αναστολή της διαδικασίας μεταβίβασης εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία ή να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές.

Ειδικό δικαστήριο για τους Ερυθρούς Χμερ

7.8.2001 8:02 (Ωρα Λονδίνου)

Το συνταγματικό δικαστήριο της Καμπότζης ενέκρινε το νόμο που προβλέπει τη σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστικού σώματος, όπου θα παραπεμφθούν οι ηγέτες της πρώην κομμουνιστικής ομάδας ανταρτών, Ερυθροί Χμερ.Η οργάνωση κατηγορείται για το θάνατο περίπου δύο εκατομμυρίων πολιτών κατά την περίοδο διακυβέρνησής της, στη δεκαετία του 1970.

Οι μακρόχρονες προσπάθειες να συσταθεί ένα τέτοιο δικαστήριο, χρειάζονται πλέον μόνο την υπογραφή του βασιλιά Νοροντόμ Σιχανούκ για να ολοκληρωθούν. Το ειδικό σώμα θα αποτελείται από τρεις δικαστές της Καμπότζης και δύο ξένους δικαστές.

Πολλοί από τους ηγέτες των Ερυθρών Χμερ, που είχαν φυλακιστεί μετά από καταγγελίες συμπατριωτών τους και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, στο πλαίσιο συμφωνιών για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Εκεχειρία μεταξύ του Ισλαμικου Απελευθερωτικού Μετώπου και κυβέρνησης στις Φιλιπίννες

7.8.2001 13:24 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Φιλιπίννες επίσημη εκεχειρία υπέγραψε με την κυβέρνηση Αρόγιο η μεγαλύτερη μουσουλμανική ανταρτική οργάνωση της χώρας, το ισλαμικό απελευθερωτικό μέτωπο Μόρο. Το μέτωπο διεξήγαγε αγώνα 30 ετών για τη δημιουργία ανεξάρτητου μουσουλμανικού κράτους στο νησί Μιντανέο. Η απόφασή του για εκεχειρία σημαίνει ότι μόνο οι μουσουλμάνοι αντάρτες της Αμπού Σαγιάφ βρίσκονται πλέον σε εμπόλεμη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της προέδρου, Γκλόρια Αρόγιο.

Αυξάνονται τα περιστατικά βίας στη Μέση Ανατολή- νεκρός ισραηλινός απο πυροβολισμούς

7.8.2001 13:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο στρατός του Ισραήλ απέκλεισε αμέσως την γύρω περιοχή, όπου ζουν Παλαιστίνιοι, σε μια προσπάθεια να βρει τους δράστες της επίθεσης αυτής. Αλλά και στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμαν, άλλος ένας Ισραηλινός έχασε την ζωή του από πυροβολισμούς, χωρίς, πάντως, να έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της δολοφονίας αυτής. Τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό στην περιοχή και εκφράζονται φόβοι ότι η εκεχειρία, που είχε επιτευχθεί μετά από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ισχύει πλέον μόνο στα χαρτιά. Από την αναζωπύρωση αυτή των συγκρούσεων, που ξεκίνησε πέρσι, έχουν χάσει την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές.

[Live Read:STUDIO - DIAN -]

Στο διπλωματικό επίπεδο τώρα, η ηγεσία των Παλαιστινίων κάλεσε για μια ακόμα φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να συμφωνήσει στην ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών. Όμως, το δίλημμα των Αμερικανών είναι μεγάλο, όπως εξηγεί ο Jon Leyne του BBC από την Washington:

Δικαστήριο στη Χιλή λέει όχι στην έκδοση Πινοσέτ στην Αργεντινή

7.8.2001 7:37 (Ωρα Λονδίνου)

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής απέρριψε το αίτημα της Αργεντινής να εκδοθεί στο Μπουένος Άιρες ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ.Το αίτημα της Αργεντινής αφορά στη δολοφονία ενός εξόριστου Χιλιανού αξιωματούχου στο Μπουένος Άιρες το 1974.

Το Δικαστήριο έλαβε την αρνητική απόφαση με το σκεπτικό ότι δεν έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες κατά του κ.Πινοσέτ στην Αργεντινή. Οι αρχές της τελευταίας θέλουν να ανακρίνουν τον ηλικιωμένο στρατηγό και έξι ακόμα άτομα σχετικά με την ανατίναξη του αυτοκινήτου του στρατηγού Κάρλος Πρατς, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του ιδίου και της συζύγου του.

Ο στρατηγός Πρατς είχε μεταβεί στην Αργεντινή μετά το πραξικόπημα κατα του Σαλβαδόρ Αλιέντε το 1973. Ήταν ο αρχηγός του χιλιανού στρατού πριν το πραξικόπημα Πινοσέτ.

Τον περασμένο μήνα δικαστήριο στη Χιλή έκρινε ότι ο στρατηγός Πινοσέτ δε βρίσκεται σε νοητική κατάσταση που να επιτρέπει να δικαστεί με κατηγορίες περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

14 Ρουμάνοι ανθρακορύχοι νεκροί σε έκρηξη ορυχείου στο Βουλκάν

7.8.2001 13:56 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Ρουμανία 14 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη ορυχείου στην πόλη Βουλκάν. Σύμφωνα πρώτες πληροφορίες η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή υγραερίου. Ρουμανικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε επισης ότι άλλοι ανθρακωρύχοι από το Βουλκάν -400 χμλ δυτικά του Βουκουρεστίου- αρνήθηκαν να μπουν στο ανθρακωρυχείο φοβούμενοι και άλλη έκρηξη.

Ασυνήθιστη "προγραφή" του Ισραήλ
BBC News
Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, οι Ισραηλινοί έχουν σκοτώσει 60 ακτιβιστές

7.8.2001 9:05 (Ωρα Λονδίνου)

To Ισραήλ έκανε μια ασυνήθιστη κίνηση, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, δημοσιεύοντας κατάλογο με επτά ονόματα Πλαιστινίων, τους οποίους κατηγορεί για επιθέσεις ή για σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών.

Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι επτά Παλαιστίνιοι ίσως αποτελέσουν στόχο στο πλαίσιο της πολιτικής την οποία το Ισραήλ αποκαλεί " ενεργό αμυνα" και οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν " δολοφονική".

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι επανειλημμένως έχει ζητήσει από τις Παλαιστινιακές αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψη αυτών των ανθρώπων αλλά χωρίς ανταπόκριση.

"Αν τα κριτήρια για τη σύλληψη των ανθρώπων αυτών βασίζονται στα πιστεύω του Ισραήλ τότε δεν συμπίπτουν με τα δικά μας κριτήρια. Αν έχουμε επαρκή στοιχεία ότι κάποιοι επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες θα αναλάβουμε δράση αλλά δε θα δράσυμε κατόπιν οδηγιών της ισραηλινής κυβέρνησης" είπε ο Αμπντέλ Ραχμάν, παλαιστίνιος εκπρόσωπος στην Ουάσινγκτον.

Αυτό που είναι βέβαιο, όπως λέει και ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή είναι ότι ο κατάλογος αποτελεί προειδοποίηση πως οι επτά Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένα Παλαιστίνιο, που θεωρούν ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει αποστολή αυτοκτονίας με βόμβα στο Τελ Αβίβ.

Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ είπε ότι ο συλληφθείς είχε ήδη συντάξει σημείωμα αυτοκτονίας και θα παρελάμβανε εκρηκτικά από το μέλος της Χαμάς που σκότωσαν χτες οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

O Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, εν τω μεταξύ, με επιστολή του στον πρόεδρο των Η.Π.Α., Τζορτζ Μπους, ζητά να λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερες πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Νέο αγκάθι στην επίτευξη συμφωνίας στην πΓΔΜ
BBC News
Δυνάμεις του ΝΑΤΟ έιναι έτοιμες να αναπτυχθούν άμεσα στην περιοχή

7.8.2001 5:36 (Ωρα Λονδίνου)

Νέο εμπόδιο χθες στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της εξέγερσης των αλβανοφώνων ανταρτών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι διεθνείς μεσολαβητές επιχειρούν σήμερα να επαναφέρουν τις συνομιλίες σε τροχιά συμφωνίας, εξετάζοντας εκ νέου το χθεσινό αιφνιδιαστικό αίτημα της ηγεσίας των σλαβομακεδόνων να ορισθεί άμεσα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον αφοπλισμο των ανταρτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα αυτό έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Οχρίδα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Προηγουμένως φαινόταν ότι οι δύο πλευρές βρίσκοντο πολύ κοντά στη συμφωνία αφού είχαν διευθετήσει ζητήματα κλειδιά όπως την επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας και τη σύνθεση της αστυνομίας. Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Αμερικανός μεσολαβητής, Τζέιμς Παρντιού, ανακοίνωσε την διακοπή των συνομιλιών, χωρίς να αποκαλύψει το ακριβές αίτημα των σλαβομακεδόνων.

Οι διεθνείς μεσολαβητές είναι δυσαρεστημένοι διότι ο άμεσος αφοπλισμός των αλβανοφώνων ανταρτών δεν συμπεριλαμβανόταν στη αντζέντα των συνομιλιών της Οχρίδας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας πλαισίου, το ΝΑΤΟ θα αφόπλιζε τους αντάρτες μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και την εδραίωση της εκεχειρίας, η οποία εξακολουθεί να ταλανίζεται από μικροσυμπλοκές.

Η Συμμαχία δηλώνει έτοιμη να αναπτύξει ειδικές δυνάμεις στη χώρα εντός 48 ωρών από την υπογραφή του Συμφώνου.

Πρόταση του ΙΡΑ να θέσει σε αχρηστία το οπλοστάσιό του
BBC News
Το θέμα αφοπλισμού του ΙΡΑ αποτελεί κεντρικό σημείο της ειρηνευτικής συμφωνίας

7.8.2001 5:42 (Ωρα Λονδίνου)

Θετική εξέλιξη στη διαδικασία για επίτευξη ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία χαρακτηρίζεται η νέα πρόταση του ΙΡΑ να θέσει το οπλοστάσιο του σε αχρηστία. Η επιτροπή που έχει αναλάβει την εποπτεία του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι το σχέδιο που κατέθεσε ο ΙΡΑ είναι ικανοποιητικό.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν έκανε λόγο για ιστορική εξέλιξη, ενώ ο βρετανός υπουργός για θέματα Βορείου Ιρλανδίας, Τζον Ριντ, εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα. Οι προτεστάντες του Ώλστερ, πάντως, εξέφρασαν επιφυλάξεις και τόνισαν ότι ο ΙΡΑ δεν αναφέρει κάν το πότε θα θέσει την πρότασή του σε εφαρμογή. "Η παράταξή μου", είπε ο κ. Τρίμπλ, ηγέτης του κυριότερου κόμματος των προτεσταντών "δεν προτίθεται να σχολιάσει την πρόταση του ΙΡΑ. Δεν συνιστά ουσιαστικό αφοπλισμό ούτε ενισχύει την αξιοπιστία των καθολικών της Βόρειας Ιρλανδίας".

Εντελώς αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Τζέρι Άνταμς, πρόεδρος του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ."Όλοι όσοι υπογράψαμε τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής πριν τρία χρόνια και τρεις μήνες μπορούμε να εκτιμήσουμε τη σημασία των εξελίξεων", είπε ο Τζέρι Άνταμς.

Αναλυτές τονίζουν ότι η απαίτηση των προτεσταντών να παραδώσει ο ΙΡΑ τα όπλα του αντί να τα αχρηστεύσει είναι ανέφικτη.

Εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν στη Δημοκρατία του Κονγκό
BBC News
Δραματική η κατάσταση στη χώρα που μαστίζεται από τον εμφύλιο

7.8.2001 6:39 (Ωρα Λονδίνου)

Τραγικές για τον πληθυσμό της Δημοκρατίας του Κονγκό είναι οι επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου που εξακολουθεί να συγκλονίζει τη χώρα. Σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα τρεις διεθνείς οργανώσεις αρωγής τονίζεται ότι δεκαέξι εκατομμύρια Κονγκολέζοι υποφέρουν από πείνα, ενώ η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στο δράμα των ανθρώπων αυτών χαρακτηρίζεται επιεικώς ανεπαρκής.

Τα τρία τελευταία χρόνια, από την έναρξη της εκστρατείας των ενόπλων δυνάμεων της Ρουάντα και της Ουγκάντα για την ανατροπή του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας του Κονγκό Λωράν Καμπιλά, οι περισσότεροι πολίτες της αφρικανικής αυτής χώρας επηρεάσθηκαν άμεσα από τη διαμάχη. Μετά τη δολοφονία του Λωράν Καμπιλά και την ανάληψη της εξουσίας από τον γιό του Ζοζέφ, συμφωνήθηκε μεν εκεχειρία, αλλά ο εμφύλιος πόλεμος και οι συγκρούσεις δεν σταμάτησαν σε αρκετές περιοχές του Κονγκό.

Λόγω της σύρραξης, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, οι δημόσιες υπηρεσίες έπαψαν ουσιαστικά να λειτουργούν και δεκαέξι εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά το φάσμα της πείνας. Δύο στα πέντε παιδιά πεθαίνουν λίγο μετά τη γέννησή τους από έλλειψη τροφής.

Οι οργανώσεις αρωγής στην έκθεσή τους επικρίνουν δριμύτατα τη διεθνή κοινότητα και χαρακτηρίζουν σταγόνα στον ωκεανό την μέχρι τώρα συμβολή της για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Ασυνήθιστη "προγραφή" του Ισραήλ
BBC News
Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, οι Ισραηλινοί έχουν σκοτώσει 60 ακτιβιστές

7.8.2001 6:41 (Ωρα Λονδίνου)

To Ισραήλ έκανε μια ασυνήθιστη κίνηση, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, δημοσιεύοντας κατάλογο με επτά ονόματα Πλαιστινίων, τους οποίους κατηγορεί για επιθέσεις ή για σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών.

Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι επτά Παλαιστίνιοι ίσως αποτελέσουν στόχο στο πλαίσιο της πολιτικής την οποία το Ισραήλ αποκαλεί " ενεργό αμυνα" και οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν " δολοφονική".

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι επανειλημμένως έχει ζητήσει από τις Παλαιστινιακές αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψη αυτών των ανθρώπων αλλά χωρίς ανταπόκριση.

"Αν τα κριτήρια για τη σύλληψη των ανθρώπων αυτών βασίζονται στα πιστεύω του Ισραήλ τότε δεν συμπίπτουν με τα δικά μας κριτήρια. Αν έχουμε επαρκή στοιχεία ότι κάποιοι επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες θα αναλάβουμε δράση αλλά δε θα δράσυμε κατόπιν οδηγιών της ισραηλινής κυβέρνησης" είπε ο Αμπντέλ Ραχμάν, παλαιστίνιος εκπρόσωπος στην Ουάσινγκτον.

Αυτό που είναι βεβαιο, όπως λέει και ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή είναι ότι ο κατάλογος αποτελεί προειδοποίηση πως οι επτά Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένα Παλαιστίνιο, που θεωρούν ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει αποστολή αυτοκτονίας με βόμβα στο Τελ Αβίβ.

Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ είπε ότι ο συλληφθείς είχε ήδη συντάξει σημείωμα αυτοκτονίας και θα παρελάμβανε εκρηκτικά από το μέλος της Χαμάς που σκότωσαν χτες οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ειδικό δικαστήριο για τους Ερυθρούς Χμερ

7.8.2001 8:02 (Ωρα Λονδίνου)

Το συνταγματικό δικαστήριο της Καμπότζης ενέκρινε το νόμο που προβλέπει τη σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστικού σώματος, όπου θα παραπεμφθούν οι ηγέτες της πρώην κομμουνιστικής ομάδας ανταρτών, Ερυθροί Χμερ.Η οργάνωση κατηγορείται για το θάνατο περίπου δύο εκατομμυρίων πολιτών κατά την περίοδο διακυβέρνησής της, στη δεκαετία του 1970.

Οι μακρόχρονες προσπάθειες να συσταθεί ένα τέτοιο δικαστήριο, χρειάζονται πλέον μόνο την υπογραφή του βασιλιά Νοροντόμ Σιχανούκ για να ολοκληρωθούν. Το ειδικό σώμα θα αποτελείται από τρεις δικαστές της Καμπότζης και δύο ξένους δικαστές.

Πολλοί από τους ηγέτες των Ερυθρών Χμερ, που είχαν φυλακιστεί μετά από καταγγελίες συμπατριωτών τους και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, στο πλαίσιο συμφωνιών για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Δικαστήριο στη Χιλή λέει όχι στην έκδοση Πινοσέτ στην Αργεντινή

7.8.2001 7:37 (Ωρα Λονδίνου)

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής απέρριψε το αίτημα της Αργεντινής να εκδοθεί στο Μπουένος Άιρες ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ.Το αίτημα της Αργεντινής αφορά στη δολοφονία ενός εξόριστου Χιλιανού αξιωματούχου στο Μπουένος Άιρες το 1974.

Το Δικαστήριο έλαβε την αρνητική απόφαση με το σκεπτικό ότι δεν έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες κατά του κ.Πινοσέτ στην Αργεντινή. Οι αρχές της τελευταίας θέλουν να ανακρίνουν τον ηλικιωμένο στρατηγό και έξι ακόμα άτομα σχετικά με την ανατίναξη του αυτοκινήτου του στρατηγού Κάρλος Πρατς, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του ιδίου και της συζύγου του.

Ο στρατηγός Πρατς είχε μεταβεί στην Αργεντινή μετά το πραξικόπημα κατα του Σαλβαδόρ Αλιέντε το 1973. Ήταν ο αρχηγός του χιλιανού στρατού πριν το πραξικόπημα Πινοσέτ.

Τον περασμένο μήνα δικαστήριο στη Χιλή έκρινε ότι ο στρατηγός Πινοσέτ δε βρίσκεται σε νοητική κατάσταση που να επιτρέπει να δικαστεί με κατηγορίες περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

Ρατσιστικές διακρίσεις καταγγέλουν αθίγγανοι στην Τσεχία

7.8.2001 7:32 (Ωρα Λονδίνου)

Εκπρόσωποι της κοινότητας των αθίγγανων στην Τσεχία ζήτησαν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να πάψει το νέο σύστημα ελέγχου επιβατών που εφαρμόζουν οι Βρετανοί στο αεροδρόμιο της Πράγας, με σκοπό τον περιορισμό των Τσέχων που ζητούν άσυλο στη Βρετανία.

Μετά από σχετική άδεια οι βρετανικές αρχές θέτουν ερωτήσεις στους ταξιδιώτες για να διαπιστώσουν τους λόγους μετακίνησής τους στη νησιωτική χώρα.

Οι αθίγγανοι χαρακτηρίζουν το μέτρο ρατσιστικό, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς στους οποίους δεν επετράπη η μετάβαση στη Βρετανία ήταν μέλη της κοινότητάς τους. Οι βρετανικές αρχές απορρίπτουν την κατηγορία ως αβάσιμη.

Πέντε άτομα νεκρά σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας

7.8.2001 7:27 (Ωρα Λονδίνου)

Φωτιά που ξέσπασε σε τούνελ αυτοκινητόδρομου στην Αυστρία, κοντά στην πόλη Γκρατς, κόστισε τη ζωή πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.΄Αλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένα παιδί που νοσηλεύεται σε σοβσρή κατάσταση σε νοσοκομείο της πόλης.

Σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, η πυρκαγιά προκλήθηκε από σύγκρουση δύο αυτοκινήτων. Το 1999. δώδεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα τόσα τραυματίστηκαν όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε τούνελ αυτοκινητόδρομου κοντά στο Σάλτσμπουργκ.

Σε βιβλίο τα απομνημονεύματα του Μπιλ Κλίντον

7.8.2001 7:20 (Ωρα Λονδίνου)

Ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, εκχώρησε σε γνωστό εκδοτικό οίκο τα δικαιώματα των απομνημονευμάτων του. Το ποσό της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό, πάντως πιστεύεται ότι ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε η Χίλαρυ Κλίντον για τη δική της βιογραφία.

Σύμφωνα με το διευθυντή του εκδοτικού οίκου, Άλφρεντ Κνοπφ, το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μετά το τέλος του ερχόμενου έτους.

Πρόθεση των εκδοτών είναι να καταγραφεί λεπτομερώς η ζωή του τέως πλανητάρχη και κυρίως η οκταετία της θητείας του στο Λευκό Οίκο.

Το ρεκόρ της χρηματικής αμοιβής για την εκχώρηση των δικαιωμάτων συγγραφής βιβλίου βασισμένου σε προσωπικές εμπειρίες, κατέχει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος από το 1994, με αμοιβή περισσότερων από 8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δύο ελληνικά μετάλλια στο Έντμοντον

7.8.2001 7:49 (Ωρα Λονδίνου)

Δύο Ελληνίδες αθλήτριες ανέβηκαν στο βάθρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ανοικτού στίβου που διεξάγεται στο Έντμοντον του Καναδά. Η Μιρέλα Τζελίλη χάρισε στην Ελλάδα το ασημένιο μετάλλιο στο ακόντιο με βολή στα 65 μέτρα και 78 εκατοστά. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Οσλέιντι Μενέντεζ από την Κούβα που έκανε νέο ρεκόρ αγώνων με ρίψη στα 69.53.

Στον τελικό των 100 μέτρων, η Κατερίνα Θάνου πήρε το χάλκινο μετάλλιο με χρόνο 10.91, την καλύτερη φετινή της επίδοση. Στην πρώτη θέση τερμάτισε η Ουκρανή Ζάνα Πιντούσεβιτς-Μπλοκ, με χρόνο 10.82 κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη αφού άφησε τρία εκατοστά του δευτερολέπτου πίσω της την Μάριον Τζόουνς από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τζόουνς δεν είχε ηττηθεί σε κούρσα εκατό μέτρων από το Σεπτέμβριο του 1997, ωστόσο η Πιντούσεβιτς την κέρδισε καί στον ημιτελικό.

Στους υπόλοιπους τελικούς ο βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής του τριπλούν, Τζόναθαν Έντουαρντς, διατήρησε τον τίτλο του με άλμα στα 17.92, ενώ ο Έλληνας Παναγιώτης Ζαλαγγίτης κατετάγη δωδέκατος.

Στο άλμα επί κοντώ γυναικών μετά από μια συγκλονιστική μάχη, η αμερικανίδα Στέισι Ντραγκίλα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 4.28, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη νεαρή Σβετλάνα Φεοφάνοβα από τη Ρωσία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.