Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-07-28

  1. Ικανοποιημένος ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών από τις συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία.
  2. Επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην ΠΓΔΜ.
  3. Nέα επίθεση κατά Παλαιστινιακών θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν Ισραηλινά ελικόπτερα.
  4. O Aλεσάντρο Τολέντο ορκίζεται πρόεδρος του Περού.
  5. Ανησυχίες για τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ομπρέλας από τις ΗΠΑ εξέφρασε ο αρχηγός του Βρετανικού Γενικού Επιτελείου.
  6. Σημαντική επιβράδυνση σημειώνει η αμερικανική οικονομία.
  7. Πενήντα χρόνων γίνεται σήμερα η Υπηρεσία για την Ευημερία των Προσφύγων.
  8. Πλήθη τουριστών επισκέπτονται τη Σικελία για να δούν, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν, τις εκρήξεις του ηφαιστείου Αίτνα.
  9. Ανησυχίες για τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ομπρέλας από τις ΗΠΑ εξέφρασε ο αρχηγός του Βρετανικού Γενικού Επιτελείου.
  10. Εντονη αντιδικία προκαλεί η απόφαση στις ΗΠΑ να δικαστεί ένας 14χρονος ως ενήλικος.
  11. Πενήντα χρόνων γίνεται σήμερα η Υπηρεσία για την Ευημερία των Προσφύγων.
  12. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Κόλιν Πάουελ με Κινέζους επισήμους.
  13. Επαναρχίζουν σήμερα στην ΠΓΔΜ οι συνομιλίες μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανοφώνων.
  14. Ανησυχίες για τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ομπρέλας από τις ΗΠΑ εξέφρασε ο αρχηγός του Βρετανικού Γενικού Επιτελείου.
  15. Σημαντική επιβράδυνση σημειώνει η αμερικανική οικονομία.
  16. Ερευνα του Πενταγώνου στις ΗΠΑ ανακάλυψε μεγάλες απάτες κυβερνητικών υπαλλήλων.
  17. Εντονη αντιδικία ξεσήκωσε η απόφαση στις ΗΠΑ να δικαστεί ένας 14χρονος ως ενήλικος.
  18. Για ιατρικές εξετάσεις μετέβη στις ΗΠΑ ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ινδονησίας.
  19. Πλήθη τουριστών επισκέπτονται τη Σικελία για να δούν, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν, τις εκρήξεις του ηφαιστείου Αίτνα.
  20. Επαναρχίζουν σήμερα στην ΠΓΔΜ οι συνομιλίες μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανοφώνων.
  21. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Κόλιν Πάουελ με Κινέζους επισήμους.
  22. Nέα επίθεση κατά Παλαιστινιακών θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν Ισραηλινά ελικόπτερα.
  23. Σημαντική επιβράδυνση σημειώνει η αμερικανική οικονομία.
  24. Εντονη αντιδικία ξεσήκωσε η απόφαση στις ΗΠΑ να δικαστεί ένας 14χρονος ως ενήλικος.
  25. Πορεία με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν πραγματοποιούν χιλιάδες κάτοικοι της χώρας.
  26. Για ιατρικές εξετάσεις μετέβη στις ΗΠΑ ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ινδονησίας.
  27. Ερευνα του Πενταγώνου στις ΗΠΑ ανακάλυψε μεγάλες απάτες κυβερνητικών υπαλλήλων.
  28. Πενήντα χρόνων γίνεται σήμερα η Υπηρεσία για την ευημερία των Προσφύγων.
  29. Για ένα χρόνο θα διατηρηθεί η απαγόρευση στο κυνήγι της φάλαινας.
Ικανοποιημένος ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών από τις συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία.
BBC News
O Κόλιν Πάουελ με τον Κινέζο πρόεδρο Ζιάνγκ Ζεμίν

28.7.2001 18:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την ικανοποίησή του μετά το πέρας των συνομιλιών με την κινεζική ηγεσία στο Πεκίνο. Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι οι δύο χώρες σύντομα θα επαναλάβουν το διάλογο γιά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ πρόσθεσε ότι ήδη γιά το ζήτημα αυτό είχε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με την κινεζική ηγεσία. Ο κ. Πάουελ είπε ότι διαβεβαίωσε το Πεκίνο ότι η αντι-πυραυλική αμυντική ομπρέλα των ΗΠΑ δεν συνιστά απειλή γιά την Κίνα. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε μερική πρόοδος στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά την πώληση κινεζικού τεχνολογικού υλικού γιά στρατιωτικούς σκοπούς. Εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα γίνουν συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου με στόχο την αποφυγή συμβάντων όπως η σύγκρουση φέτος αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους με μαχητικό αεροσκάφος της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας στη Νότια Κίνα.

Επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην ΠΓΔΜ.
BBC News
To Tέτοβο συνεχίζει να δέχεται τα πυρά των Αλβανών ανταρτών.

28.7.2001 18:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, άρχισαν ξανά σήμερα οι συνομιλίες ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανοφώνων. Οι συνομιλίες που είχε ανακοινωθεί ότι θα άρχιζαν χθές στο Τέτοβο, πεδίο των πρόσφατων συγκρούσεων, διεξάγονται στην Οχρίδα, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Η προοπτική διαλόγου γεννά ελπίδες, αλλά όχι μεγάλες προσδοκίες επίλυσης της κρίσης. Όπως μεταδίδει από τα Σκόπια ανταποκριτής του BBC, οι Αλβανοί κάτοικοι στην περιοχή του Τετόβου λένε ότι οι αντάρτες υποχώρησαν, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Από την άλλη πλευρά μερικοί από τους Σλαβομακεδόνες που παρέμειναν στα χωριά τους θεωρούν αναπόφευκτη τη συνέχιση των συγκρούσεων.

Η επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων έγινε από το σημείο που διακόπηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν οι διαμεσολαβητές των ΗΠΑ και της Ευρωπαικής Ένωσης. Και οι δύο πλευρές φαίνονται περισσότερο διατεθιμένες να φτάσουν σε πολιτικό συμβιβασμό, όμως ανεπίλυτα παραμένουν μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα, όπως αυτό της υιοθέτησης της Αλβανικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους.

Εντωμεταξύ η εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχομένων δοκιμάζεται από μεμονωμένα επεισόδια, καθώς όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, Αλβανοί αντάρτες επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Γεγκούνοβτσε, στην περιφέρεια του Τετόβου, ενώ αργά τη νύχτα ένοπλοι πυροβόλησαν από την Αλβανική μεθόριο κατά του συνοριακού φυλακίου Ρίμπνιτσα.

Nέα επίθεση κατά Παλαιστινιακών θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν Ισραηλινά ελικόπτερα.
BBC News
Το Ισραήλ επιρρίπτει στις Παλαιστινιακές αρχές την ευθύνη γιά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις.

28.7.2001 18:31 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή Ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά Παλαιστινιακών θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ισραηλινού στρατού κύριος στόχος της επίθεσης ήταν κτίριο κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, που - όπως είπε- εχρησιμοποιείτο από τους Παλαιστίνιους ως εργοστάσιο κατασκευής όλμων. Η επίθεση με πυραύλους έγινε ως αντίποινα για την επίθεση με όλμους που δέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο γειτονικός Εβραϊκός οικισμός Γκαντίντ.

Εν τω μεταξύ ηγέτες Αραβικών χωρών καταδίκασαν τα σχέδια ακραίας ισραηλινής οργάνωσης γιά την τοποθέτηση σε ειδική τελετή αύριο στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ θεμέλιου λίθου γιά την ανέγερση νέου ναού. Ανώτατος εκπρόσωπος της PLO είπε ότι η τελετή θα συνιστά στην ουσία κήρυξη πολέμου κατά του παλαιστινιακού λαού.

Εξάλλου η δικηγόρος από την οποία ζητήθηκε να αντιπροσωπεύσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, όσον αφορά τις καταγγελίες εγκλημάτων πολέμου που εκκρεμούν εναντίον του ενώπιον Βελγικού δικαστηρίου, είπε ότι η Βελγική δικαιοσύνη δέν έχει την αρμοδιότητα για να δικάσει τον πελάτη της. Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση άρχισε όταν συγγενείς θυμάτων των επιθέσεων στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα το 1982, άσκησαν αγωγές κατά του κ. Σαρόν, τον οποίο θεωρούν ως ηθικό αυτουργό των σφαγών.

O Aλεσάντρο Τολέντο ορκίζεται πρόεδρος του Περού.

28.7.2001 18:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ειδικές τελετές πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Λίμα, πρωτεύουσα του Περού, γιά την ανάρριση στην προεδρία του Αλεσάντρο Τολέντο, του πρώτου προέδρου της χώρας που προέρχεται από φυλή γηγενών ινδιάνων. Ο κ.Τολέντο είναι ένας χαρισματικός ηγέτης που από πολύ νεαρή ηλικία άρχισε να εργάζεται ως στιλβωτής παπουτσιών γιά να γίνει αργότερα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο κ. Τολέντο υποσχέθηκε να καπολεμήσει τη φτώχεια στη χώρα του και λίγες ώρες πριν την ορκομωσία του ζήτησε από τις αρχές να παράσχουν δωρεάν πρόγευμα στα παιδιά φτωχικής συνοικίας της Λίμας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εκλογή του Τολέντο αποτελεί μία νέα εποχή ελπίδας γιά μία χώρα όπου το 50% του πληθυσμού ζεί σε απόλυτη ένδεια.

Ανησυχίες για τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ομπρέλας από τις ΗΠΑ εξέφρασε ο αρχηγός του Βρετανικού Γενικού Επιτελείου.

28.7.2001 15:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Βρετανίας ναύαρχος Μάϊκλ Μπόϊς εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη δημιουργία αντιπυραυλικής ομπρέλας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Guardian" ο ναύαρχος Μπόϊς δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η τεχνολογία αυτή θα λειτουργήσει. Πρόσθεσε ακόμα ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος των βαλλιστικών πυραύλων, προειδοποιώντας ότι το αμερικανικό σχέδιο μπορεί να είναι πολύ δαπανηρό για τη Βρετανία και ενδεχομένως να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ συζήτησαν την πρόταση για δημιουργία ενός διεθνούς πυραυλικού αμυντικού συστήματος για το οποίο θα απαιτηθεί η χρήση των βρετανικών βάσεων.

Σημαντική επιβράδυνση σημειώνει η αμερικανική οικονομία.

28.7.2001 7:28 (Ωρα Λονδίνου)
Η Αμερικανική οικονομία - η θεωρούμενη και ως ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης σημειώνει σημαντική επιβράδυνση. Συγκεκριμένα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ αυξάνεται ετησίως κατά μηδέν κόμμα επτά τοις εκατό (0.7%), με το βραδύτερο ρυθμό εδώ και οκτώ χρόνια. Οι επενδύσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν φτάσει στο χαμηλότερο τους σημείο της τελευταίας 20ετίας. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι η καταναλωτική ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται. Αντιδρώντας στα νέα αυτά, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η αμερικανική οικονομία δεν δείχνει το δυναμισμό που τής αρμόζει, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ενισχυθεί από το πρόγραμμα μεγάλων φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει. Πάντως οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι λόγω της αυξανόμενης προσέγγισης οικονομιών και χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, η επιβράδυνση στους ρυθμούς της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να συμπαρασύρει τις υπόλοιπες οικονομίες σε περίοδο ύφεσης.

Πενήντα χρόνων γίνεται σήμερα η Υπηρεσία για την Ευημερία των Προσφύγων.

28.7.2001 15:05 (Ωρα Λονδίνου)
Τα πενήντα της χρόνια γιορτάζει σήμερα η υπηρεσία για την ευημερία των προσφύγων, η οποία υπάγεται στην Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Η υπηρεσία ιδρύθηκε με στόχο την επίλυση των προβλημάτων επανεγκατάστασης που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν καταστεί σήμερα παρά ποτέ αναγκαίες αφού ο αριθμός των προσφύγων παγκόσμια ανέρχονται στα 12 εκατομύρια.

Πλήθη τουριστών επισκέπτονται τη Σικελία για να δούν, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν, τις εκρήξεις του ηφαιστείου Αίτνα.

28.7.2001 12:06 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές στη Σικελία εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τα πλήθη των τουριστών που κατακλύζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας την περιοχή όπου βρίσκεται το ηφαίστειο Αίτνα προκειμένου να δούν από κοντά τις εντυπωσιακές του εκρήξεις. Η αστυνομία δεν επιτρέπει την είσοδο στους τουρίστες, αφού όπως ανέφεραν υπάρχει ο κίνδυνος η περιέργειά τους να μετατραπεί σε απροσεξία με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Ισχυρές εκρήξεις εξακολουθούν να ταράζουν την ανατολική Σικελία καθώς το ηφαίστειο ξερνά λάβα. Οι εκρήξεις άρχισαν εδώ και μία περίπου εβδομάδα και σύμφωνα με τους ντόπιους πρόκειται για τις χειρότερες εδώ και πολλά χρόνια.

Ανησυχίες για τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ομπρέλας από τις ΗΠΑ εξέφρασε ο αρχηγός του Βρετανικού Γενικού Επιτελείου.

28.7.2001 15:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Βρετανίας ναύαρχος Μάϊκλ Μπόϊς εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη δημιουργία αντιπυραυλικής ομπρέλας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Guardian" ο ναύαρχος Μπόϊς δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η τεχνολογία αυτή θα λειτουργήσει. Πρόσθεσε ακόμα ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος των βαλλιστικών πυραύλων, προειδοποιώντας ότι το αμερικανικό σχέδιο μπορεί να είναι πολύ δαπανηρό για τη Βρετανία και ενδεχομένως να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ συζήτησαν την πρόταση για δημιουργία ενός διεθνούς πυραυλικού αμυντικού συστήματος για το οποίο θα απαιτηθεί η χρήση των βρετανικών βάσεων.

Εντονη αντιδικία προκαλεί η απόφαση στις ΗΠΑ να δικαστεί ένας 14χρονος ως ενήλικος.

28.7.2001 15:02 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες αίσθηση έχει προκαλέσει η καταδίκη ενός 14χρονου μαύρου αγοριού από δικαστήριο της Φλόριντα, σε 28 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία του δασκάλου του. Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είναι αδιαμφισβήτητα, αφού υπάρχει βιντεοταινία που δείχνει τον ανήλικο Ναθάνιελ Μπραζίλ, να πυροβολεί εν ψυχρώ το δάσκαλό του. Αλλά έντονη αντιδικία προκάλεσε η απόφαση των αρχών, να δικαστεί ο δράστης ως ενήλικος, πράγμα που σημαίνει ότι η ποινή του θα ήταν τουλάχιστον 25 χρόνια κάθειρξης και όχι εγκλεισμός σε σωφρονιστήριο ανηλίκων. Οι εισαγγελικές αρχές λένε ότι η σοβαρότητα του εγκλήματος δικαιολογεί την προσαγωγή του σε δικαστήριο ενηλίκων. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με ορισμένους εγκληματολόγους οι ανήλικοι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Πενήντα χρόνων γίνεται σήμερα η Υπηρεσία για την Ευημερία των Προσφύγων.

28.7.2001 15:05 (Ωρα Λονδίνου)
Τα πενήντα της χρόνια γιορτάζει σήμερα η υπηρεσία για την ευημερία των προσφύγων, η οποία υπάγεται στην Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Η υπηρεσία ιδρύθηκε με στόχο την επίλυση των προβλημάτων επανεγκατάστασης που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν καταστεί σήμερα παρά ποτέ αναγκαίες αφού ο αριθμός των προσφύγων παγκόσμια ανέρχονται στα 12 εκατομύρια.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Κόλιν Πάουελ με Κινέζους επισήμους.
BBC News
Τα ανθρώπινα δικαιώματα θα συζητήσει ο Κόλιν Πάουελ με τους Κινέζους επισήμους.

28.7.2001 11:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ που επισκέπτεται την Κίνα είχε σήμερα στο Πεκίνο συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Τάνγκ Ζγιαχουάν. Ο Κόλιν Πάουελ είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της διακυβέρνησης Μπούς που επισκέπτεται την Κίνα, ύστερα από την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, που υπήρχε τους τελευταίους μήνες.

Στις αρχές της εβδομάδας οι κύριοι Πάουελ και Ζγιαχουάν έδωσαν λύση στο θέμα των αμερικανών ακαδημαϊκών που κρατούνταν παράμονα από το Πεκίνο, με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις προοπτικές για καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναμένεται ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει με τον Πρόεδρο Ζγιάνγκ Ζεμίν και τον πρωθυπουργό Ζού Ροντζί, ο κ. Πάουελ θα θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών και τις αμερικανικές ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Κίνα καθώς και την πώληση κινεζικής πυραυλικής και άλλης τεχνολογίας.

Επαναρχίζουν σήμερα στην ΠΓΔΜ οι συνομιλίες μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανοφώνων.
BBC News
To Tέτοβο συνεχίζει να βάλλεται από τους Αλβανούς αντάρτες.

28.7.2001 6:44 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αναμένεται να αρχίσουν ξανά σήμερα οι συνομιλίες ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανοφώνων. Οι συνομιλίες που είχε ανακοινωθεί ότι θα άρχιζαν χθές στο Τέτοβο, πεδίο των πρόσφατων συγκρούσεων, θα διεξαχθούν στην Οχρίδα, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Η προοπτική διαλόγου γεννά ελπίδες, αλλά όχι μεγάλες προσδοκίες επίλυσης της κρίσης. Όπως μεταδίδει από τα Σκόπια ανταποκριτής του BBC, οι Αλβανοί κάτοικοι στην περιοχή του Τετόβου λένε ότι οι αντάρτες υποχώρησαν, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Από την άλλη πλευρά μερικοί από τους Σλαβομακεδόνες που παρέμειναν στα χωριά τους θεωρούν αναπόφευκτη τη συνέχιση των συγκρούσεων.

Η επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα γίνει από το σημείο που διακόπηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν οι διαμεσολαβητές των ΗΠΑ και της Ευρωπαικής Ένωσης. Και οι δύο πλευρές φαίνονται περισσότερο διατεθιμένες να φτάσουν σε πολιτικό συμβιβασμό, όμως ανεπίλυτα παραμένουν μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα, όπως αυτό της υιοθέτησης της Αλβανικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους.

Εντωμεταξύ η εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχομένων δοκιμάζεται από μεμονωμένα επεισόδια, καθώς όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, Αλβανοί αντάρτες επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Γεγκούνοβτσε, στην περιφέρεια του Τετόβου, ενώ αργά τη νύχτα ένοπλοι πυροβόλησαν από την Αλβανική μεθόριο κατά του συνοριακού φυλακίου Ρίμπνιτσα.

Ανησυχίες για τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ομπρέλας από τις ΗΠΑ εξέφρασε ο αρχηγός του Βρετανικού Γενικού Επιτελείου.

28.7.2001 11:41 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Βρετανίας ναύαρχος Μάϊκλ Μπόϊς εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη δημιουργία αντιπυραυλικής ομπρέλας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Guardian" ο ναύαρχος Μπόϊς δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η τεχνολογία αυτή θα λειτουργήσει. Πρόσθεσε ακόμα ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην ληφθεί υπόψι ο κίνδυνος των βαλλιστικών πυραύλων, προειδοποιώντας ότι το αμερικανικό σχέδιο μπορεί να είναι πολύ δαπανηρό για τη Βρετανία και ενδεχομένως να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ συζήτησαν την πρόταση για δημιουργία ενός διεθνούς πυραυλικού αμυντικού συστήματος για το οποίο θα απαιτηθεί η χρήση των βρετανικών βάσεων.

Σημαντική επιβράδυνση σημειώνει η αμερικανική οικονομία.

28.7.2001 7:28 (Ωρα Λονδίνου)
Η Αμερικανική οικονομία - η θεωρούμενη και ως ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης σημειώνει σημαντική επιβράδυνση. Συγκεκριμένα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ αυξάνεται ετησίως κατά μηδέν κόμμα επτά τοις εκατό (0.7%), με το βραδύτερο ρυθμό εδώ και οκτώ χρόνια. Οι επενδύσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν φτάσει στο χαμηλότερο τους σημείο της τελευταίας 20ετίας. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι η καταναλωτική ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται. Αντιδρώντας στα νέα αυτά, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η αμερικανική οικονομία δεν δείχνει το δυναμισμό που τής αρμόζει, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ενισχυθεί από το πρόγραμμα μεγάλων φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει. Πάντως οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι λόγω της αυξανόμενης προσέγγισης οικονομιών και χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, η επιβράδυνση στους ρυθμούς της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να συμπαρασύρει τις υπόλοιπες οικονομίες σε περίοδο ύφεσης.

Ερευνα του Πενταγώνου στις ΗΠΑ ανακάλυψε μεγάλες απάτες κυβερνητικών υπαλλήλων.

28.7.2001 9:01 (Ωρα Λονδίνου)
Ερευνα που διεξήγαγε το Κογκρέσο στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε καταχρήσεις των κυβερνητικών πιστωτικών καρτών από τους υπαλλήλους του Πενταγώνου. Οι ερευνητές της υπόθεσης ανέφεραν ότι ανακάλυψαν πολλά δείγματα απάτης και κατάχρησης σε συναλλαγές οι οποίες ανέρχονται, μόνο για το 2000, στα εννέα δισεκατομύρια δολλάρια.Οι απάτες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υπόθεση ενός στρατιώτη ο οποίος ξόδεψε πάνω από τρείς χιλιάδες δολλάρια σε επισκέψεις του σε κέντρα διασκέδασης. Περιλαμβάνουν επίσης υποθέσεις αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών, κοσμημάτων, τρόφιμα για ζώα ακόμα και αγορά πίτσας.

Εντονη αντιδικία ξεσήκωσε η απόφαση στις ΗΠΑ να δικαστεί ένας 14χρονος ως ενήλικος.

28.7.2001 7:43 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες αίσθηση έχει προκαλέσει η καταδίκη ενός 14χρονου μαύρου αγοριού από δικαστήριο της Φλόριντα, σε 28 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία του δασκάλου του. Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είναι αδιαμφισβήτητα, αφού υπάρχει βιντεοταινία που δείχνει τον ανήλικο Ναθάνιελ Μπραζίλ, να πυροβολεί εν ψυχρώ το δάσκαλό του. Αλλά έντονη αντιδικία ξεσήκωσε η απόφαση των αρχών, να δικαστεί ο δράστης ως ενήλικος, πράγμα που σημαίνει ότι η ποινή του θα ήταν τουλάχιστον 25 χρόνια κάθειρξης και όχι εγκλεισμός σε σωφρονιστήριο ανηλίκων. Οι εισαγγελικές αρχές λένε ότι η σοβαρότητα του εγκλήματος δικαιολογεί την προσαγωγή του σε δικαστήριο ενηλίκων. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με ορισμένους εγκληματολόγους οι ανήλικοι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Για ιατρικές εξετάσεις μετέβη στις ΗΠΑ ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ινδονησίας.

28.7.2001 8:35 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ινδονησίας Αμπτουραχμάν Ουαχίντ έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βαλτιμόρης, προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Ο κ. Ουαχίντ είναι σχεδόν τυφλός και διαβητικός ενώ έχει πάθει δύο φορές εγκεφαλικό επισόδειο. Ο Ουαχίντ έχει αποπεμφθεί από το κοινοβούλιο της Ινδονησίας την περασμένη Δευτέρα κατηγορούμενος για ανικανότητα και διαφθορά. Αρχικά ο Ουαχίντ δεν αποδέχθηκε την αποπομπή του και αρνήθηκε να φύγει από το προεδρικό μέγαρο. Στη συνέχεια ωστόσο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πλήθη τουριστών επισκέπτονται τη Σικελία για να δούν, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν, τις εκρήξεις του ηφαιστείου Αίτνα.

28.7.2001 12:06 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές στη Σικελία εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τα πλήθη των τουριστών που κατακλύζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας την περιοχή όπου βρίσκεται το ηφαίστειο Αίτνα προκειμένου να δούν από κοντά τις εντυπωσιακές του εκρήξεις. Η αστυνομία δεν επιτρέπει την είσοδο στους τουρίστες, αφού όπως ανέφεραν υπάρχει ο κίνδυνος η περιέργειά τους να μετατραπεί σε απροσεξία με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Ισχυρές εκρήξεις εξακολουθούν να ταράζουν την ανατολική Σικελία καθώς το ηφαίστειο ξερνά λάβα. Οι εκρήξεις άρχισαν εδώ και μία περίπου εβδομάδα και σύμφωνα με τους ντόπιους πρόκειται για τις χειρότερες εδώ και πολλά χρόνια.

Επαναρχίζουν σήμερα στην ΠΓΔΜ οι συνομιλίες μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανοφώνων.
BBC News
To Tέτοβο συνεχίζει να βάλλεται από τους Αλβανούς αντάρτες.

28.7.2001 6:44 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αναμένεται να αρχίσουν ξανά σήμερα οι συνομιλίες ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανοφώνων. Οι συνομιλίες που είχε ανακοινωθεί ότι θα άρχιζαν χθές στο Τέτοβο, πεδίο των πρόσφατων συγκρούσεων, θα διεξαχθούν στην Οχρίδα, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Η προοπτική διαλόγου γεννά ελπίδες, αλλά όχι μεγάλες προσδοκίες επίλυσης της κρίσης. Όπως μεταδίδει από τα Σκόπια ανταποκριτής του BBC, οι Αλβανοί κάτοικοι στην περιοχή του Τετόβου λένε ότι οι αντάρτες υποχώρησαν, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Από την άλλη πλευρά μερικοί από τους Σλαβομακεδόνες που παρέμειναν στα χωριά τους θεωρούν αναπόφευκτη τη συνέχιση των συγκρούσεων.

Η επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα γίνει από το σημείο που διακόπηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν οι διαμεσολαβητές των ΗΠΑ και της Ευρωπαικής Ένωσης. Και οι δύο πλευρές φαίνονται περισσότερο διατεθιμένες να φτάσουν σε πολιτικό συμβιβασμό, όμως ανεπίλυτα παραμένουν μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα, όπως αυτό της υιοθέτησης της Αλβανικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους.

Εντωμεταξύ η εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχομένων δοκιμάζεται από μεμονωμένα επεισόδια, καθώς όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, Αλβανοί αντάρτες επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Γεγκούνοβτσε, στην περιφέρεια του Τετόβου, ενώ αργά τη νύχτα ένοπλοι πυροβόλησαν από την Αλβανική μεθόριο κατά του συνοριακού φυλακίου Ρίμπνιτσα.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Κόλιν Πάουελ με Κινέζους επισήμους.
BBC News
Τα ανθρώπινα δικαιώματα θα συζητήσει ο Κόλιν Πάουελ με τους Κινέζους επισήμους.

28.7.2001 9:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ έφτασε στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Πάουελ, θα συζητήσει με τους Κινέζους επισήμους τις αυξανόμενες ανησυχίες της χώρας του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πώληση κινεζικής πυραυλικής τεχνολογίας. Ο Κόλιν Πάουελ είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της διακυβέρνησης Μπούς που επισκέπτεται την Κίνα, ύστερα από την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, που υπήρχε τους τελευταίους μήνες.

Nέα επίθεση κατά Παλαιστινιακών θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν Ισραηλινά ελικόπτερα.
BBC News
Το πτώμα νεαρού Ισραηλινού μεταφέρεται σε γραφείο τελετών.

28.7.2001 9:12 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή Ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά Παλαιστινιακών θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ισραηλινού στρατού κύριος στόχος της επίθεσης ήταν κτίριο κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, που - όπως είπε- χρησιμοποιείτο από τους Παλαιστίνιους ως εργοστάσιο κατασκευής όλμων. Η επίθεση με πυραύλους έγινε ως αντίποινα για την επίθεση με όλμους που δέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο γειτονικός Εβραϊκός οικισμός Γκαντίντ.

Στο μεταξύ η δικηγόρος από την οποία ζητήθηκε να αντιπροσωπεύσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, όσον αφορά τις καταγγελίες εγκλημάτων πολέμου που εκκρεμούν εναντίον του ενώπιον Βελγικού δικαστηρίου, είπε ότι η Βελγική δικαιοσύνη δέν έχει την αρμοδιότητα για να δικάσει τον πελάτη της. Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση άρχισε όταν συγγενείς θυμάτων των επιθέσεων στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα το 1982, άσκησαν αγωγές κατά του κ. Σαρόν, τον οποίο θεωρούν ως ηθικό αυτουργό των σφαγών.

Σημαντική επιβράδυνση σημειώνει η αμερικανική οικονομία.

28.7.2001 7:28 (Ωρα Λονδίνου)
Η Αμερικανική οικονομία - η θεωρούμενη και ως ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης σημειώνει σημαντική επιβράδυνση. Συγκεκριμένα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ αυξάνεται ετησίως κατά μηδέν κόμμα επτά τοις εκατό (0.7%), με το βραδύτερο ρυθμό εδώ και οκτώ χρόνια. Οι επενδύσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν φτάσει στο χαμηλότερο τους σημείο της τελευταίας 20ετίας. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι η καταναλωτική ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται. Αντιδρώντας στα νέα αυτά, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η αμερικανική οικονομία δεν δείχνει το δυναμισμό που τής αρμόζει, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ενισχυθεί από το πρόγραμμα μεγάλων φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει. Πάντως οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι λόγω της αυξανόμενης προσέγγισης οικονομιών και χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, η επιβράδυνση στους ρυθμούς της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να συμπαρασύρει τις υπόλοιπες οικονομίες σε περίοδο ύφεσης.

Εντονη αντιδικία ξεσήκωσε η απόφαση στις ΗΠΑ να δικαστεί ένας 14χρονος ως ενήλικος.

28.7.2001 7:43 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες αίσθηση έχει προκαλέσει η καταδίκη ενός 14χρονου μαύρου αγοριού από δικαστήριο της Φλόριντα, σε 28 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία του δασκάλου του. Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είναι αδιαμφισβήτητα, αφού υπάρχει βιντεοταινία που δείχνει τον ανήλικο Ναθάνιελ Μπραζίλ, να πυροβολεί εν ψυχρώ το δάσκαλό του. Αλλά έντονη αντιδικία ξεσήκωσε η απόφαση των αρχών, να δικαστεί ο δράστης ως ενήλικος, πράγμα που σημαίνει ότι η ποινή του θα ήταν τουλάχιστον 25 χρόνια κάθειρξης και όχι εγκλεισμός σε σωφρονιστήριο ανηλίκων. Οι εισαγγελικές αρχές λένε ότι η σοβαρότητα του εγκλήματος δικαιολογεί την προσαγωγή του σε δικαστήριο ενηλίκων. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με ορισμένους εγκληματολόγους οι ανήλικοι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Πορεία με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν πραγματοποιούν χιλιάδες κάτοικοι της χώρας.

28.7.2001 7:40 (Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες άτομα μεταξύ των οποίων και παιδιά, πραγματοποιούν πορεία προς την πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που κατασπαράζει τη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια. Η πορεία που άρχισε περίπου 90 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ, αρχικά περιελάμβανε γύρω στους χίλιους διαδηλωτές αλλά μέσα σε λίγες ώρες ο αριθμός τους ανήλθε στις 25 χιλιάδες. Οι διαμαρτυρίες που θα διαρκέσουν δύο μέρες, έχουν διοργανωθεί από κοινού από την Γιούνισεφ και την Κίνηση για τα Παιδιά του Σουδάν, αφού και οι δύο οργανώσεις ανησυχούν για την ανθρωπιστική επίδραση που έχει ο εμφύλιος πόλεμος στα παιδιά.

Για ιατρικές εξετάσεις μετέβη στις ΗΠΑ ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ινδονησίας.

28.7.2001 8:35 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ινδονησίας Αμπτουραχμάν Ουαχίντ έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βαλτιμόρης, προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Ο κ. Ουαχίντ είναι σχεδόν τυφλός και διαβητικός ενώ έχει πάθει δύο φορές εγκεφαλικό επισόδειο. Ο Ουαχίντ έχει αποπεμφθεί από το κοινοβούλιο της Ινδονησίας την περασμένη Δευτέρα κατηγορούμενος για ανικανότητα και διαφθορά. Αρχικά ο Ουαχίντ δεν αποδέχθηκε την αποπομπή του και αρνήθηκε να φύγει από το προεδρικό μέγαρο. Στη συνέχεια ωστόσο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ερευνα του Πενταγώνου στις ΗΠΑ ανακάλυψε μεγάλες απάτες κυβερνητικών υπαλλήλων.

28.7.2001 9:01 (Ωρα Λονδίνου)
Ερευνα που διεξήγαγε το Κογκρέσο στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε καταχρήσεις των κυβερνητικών πιστωτικών καρτών από τους υπαλλήλους του Πενταγώνου. Οι ερευνητές της υπόθεσης ανέφεραν ότι ανακάλυψαν πολλά δείγματα απάτης και κατάχρησης σε συναλλαγές οι οποίες ανέρχονται, μόνο για το 2000, στα εννέα δισεκατομύρια δολλάρια.Οι απάτες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υπόθεση ενός στρατιώτη ο οποίος ξόδεψε πάνω από τρείς χιλιάδες δολλάρια σε επισκέψεις του σε κέντρα διασκέδασης. Περιλαμβάνουν επίσης υποθέσεις αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών, κοσμημάτων, τρόφιμα για ζώα ακόμα και αγορά πίτσας.

Πενήντα χρόνων γίνεται σήμερα η Υπηρεσία για την ευημερία των Προσφύγων.

28.7.2001 9:12 (Ωρα Λονδίνου)
Τα πενήντα της χρόνια γιορτάζει σήμερα η υπηρεσία για την ευημερία των προσφύγων, η οποία υπάγεται στην Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Η υπηρεσία ιδρύθηκε με στόχο την επίλυση των προβλημάτων επανεγκατάστασης που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν καταστεί σήμερα παρά ποτέ αναγκαίες αφού ο αριθμός των προσφύγων παγκόσμια ανέρχονται στα 12 εκατομύρια.

Για ένα χρόνο θα διατηρηθεί η απαγόρευση στο κυνήγι της φάλαινας.

28.7.2001 8:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στη σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, που διεξήχθη αυτή τη βδομάδα στο Λονδίνο αποφασίστηκε να διατηρηθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο η απαγόρευση για το εμπόριο στις φάλαινες που επιβλήθηκε το 1985. Η Διεθνής Επιτροπή για τις φάλαινες δεν έλαβε, τελικά, απόφαση για την άρση της απαγόρευσης παρά τις πιέσεις της Ιαπωνίας, της Νορβηγίας και άλλων χωρών που υποστηρίζουν το κυνήγι των φαλαινών που, όμως, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να προωθήσουν την πρότασή τους. Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν ότι δεν ευσταθεί η δικαιολογία ότι πολλά είδη φαλαινών κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Μάλιστα, υπήρχαν πληροφορίες ότι η Ιαπωνία προσέφερε οικονομική βοήθεια σε μικρές χώρες με σκοπό να εξασφαλίσει την ψήφο τους. Τελικά, η Διεθνής Επιτροπή για τις φάλαινες δέχθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός καινούριου συστήματος που θα επιτρέπει το περιορισμένο κυνήγι φαλαινών στην ετήσια Σύνοδό της που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα, εδώ στο Λονδίνο, χωρίς, όμως, να ληφθεί κάποια απόφαση επί του θέματος. Αποτέλεσμα, οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών να συνεχίζονται και πολλοί πλέον να λένε ότι είναι καλύτερα να χαθούν ορισμένες φάλαινες, με την άδεια της Διεθνούς Επιτροπής, παρά να κινδυνεύσει το είδος με εξαφάνιση αν ορισμένες χώρες αρχίσουν να παραβιάζουν ανεξέλεγκτα την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στη φαλαινοθηρία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.