Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-07-23

  1. Συμφωνία για τη Συνθήκη του Κιότο
  2. Αποπομπή του Ουαχίντ από την προεδρία της Ινδονησίας
  3. Συνάντηση Πάπα-Μπους
  4. Νέες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
  5. Επίθεση ανταρτών κατά αστυνομικών στο Νεπάλ με 15 νεκρούς
  6. Καταστολή πραξικοπήματος στο Μπουρούντι, σύμφωνα με τις αρχές
  7. Συμφωνία για την Συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον
  8. Αποπομπή του Ουαχίντ από την προεδρία της Ινδονησίας
  9. Συνάντηση Πάπα-Μπους
  10. Νέες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
  11. Διαφωνία του Ισραήλ για την αποστολή παρατηρητών
  12. Επίθεση ανταρτών κατά αστυνομικών στο Νεπάλ με 15 νεκρούς
  13. Απελευθέρωση πάνω από 60 κρατουμένων από αντάρτες στην Κολομβία
  14. Καταστολή πραξικοπήματος στο Μπουρούντι, σύμφωνα με τις αρχές
  15. Τραγωδία σε ανθρακωρυχείο της Κίνας με τουλάχιστον 16 νεκρούς
  16. Συνάντηση σε φορτισμένο κλίμα για τις φάλαινες
  17. Συμφωνία για την Συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον
  18. Αποπομπή του Ουαχίντ από την προεδρία της Ινδονησίας
  19. Συνάντηση Πάπα-Μπους
  20. Διαφωνία του Ισραήλ για την αποστολή παρατηρητών
  21. Νέες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
  22. Επίθεση ανταρτών κατά αστυνομικών στο Νεπάλ με 15 νεκρούς
  23. Απελευθέρωση πάνω από 60 κρατουμένων από αντάρτες στην Κολομβία
  24. Καταστολή πραξικοπήματος στο Μπουρούντι, σύμφωνα με τις αρχές
  25. Τραγωδία σε ανθρακωρυχείο της Κίνας με τουλάχιστον 16 νεκρούς
  26. Συνάντηση σε φορτισμένο κλίμα για τις φάλαινες
  27. "Πρώτη επίσημη" Πάουελ στην ανατολική Ασία
  28. Καταδικάζει τη "δημόσια τιμωρία για κατανάλωση αλκοολ", ο υπουργός εσωτερικών του Ιράν
  29. Τουλάχιστον 16 νεκροί και 93 αποκλεισμένοι από έκρηξη σε ορυχείο στην Κίνα
  30. Στα πρόθυρα ύφεσης η βρετανική οικονομία, προειδοποιεί βρετανικός οργανισμός οικονομικών αναλύσεων
Συμφωνία για τη Συνθήκη του Κιότο
BBC News
Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματολογικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων στον πλανήτη μας.

23.7.2001 21:38 (Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία-ορόσημο για την διάσωση της Συνθήκης του Κιότο επετεύχθη στη Βόννη της Γερμανίας ανάμεσα στους 180 υπουργούς Περιβάλλοντος που συμμετείχαν στη διάσκεψη για τις κλιματολογικές αλλαγές και το μέλλον του πλανήτη.

Σκηνές πανηγυρισμού ακολούθησαν την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Βρετανίας να δηλώνει ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα για το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων, να προσυπογράψει την Συνθήκη του Κιότο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε εκκλήσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους να συμβαδίσει με τον υπόλοιπο κόσμο στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο κ. Μπους αρνείται να επικυρώσει την Συνθήκη επειδή, όπως λέει, κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει την Αμερικανική οικονομία.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βόννη μεταδίδει ότι ορισμένα σημεία της Συνθήκης του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων έχουν αποδυναμωθεί. Ομως, λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά το κλίμα είναι γενικώς αισιόδοξο.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν την τελευταία στιγμή, έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις που αρχικώς φαίνονταν ότι οδηγούνταν σε αποτυχία. Μεγάλες διαφωνίες υπήρχαν μέχρι αργά την Κυριακή το βράδυ για τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται στις χώρες που δεν περιορίζουν τις εκπομπές αερίων, οι οποίες προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο αναλυτής του BBC για περιβαλλοντικά θέματα υπογραμμίζει ότι η συμφωνία στη Βόννη έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς πριν από 8 μόλις μήνες ανάλογες συζητήσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας είπε ότι η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ευρώπη και όλες οι αναπτυγμένες χώρες πρόκειται να συνεργασθούν επί του θέματος.

Παράλληλα, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το περιβάλλον Μαργκότ Γουάλστρον τόνισε ότι οι αποφάσεις στη Βόννη είναι καθοριστικές για μία μελλοντική επικύρωση της Συνθήκης του Κιότο.

Αποπομπή του Ουαχίντ από την προεδρία της Ινδονησίας
BBC News
Η νέα πρόεδρος της Ινδονησίας Μεγκαγουάτι Σουκαρνοπούτρι.

23.7.2001 21:41 (Ωρα Λονδίνου)
Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας αποφάσισε ομόφωνα να παραπέμψει στη δικαιοσύνη τον πρόεδρο Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Σε ειδική συνεδρίαση στην Τζακάρτα, το νομοθετικό σώμα τοποθέτησε την, μέχρι τώρα, αντιπρόεδρο της χώρας Μεγκαγουάτι Σουκαρνοπούτρι στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Στην ομιλία της αμέσως μετά από την τελετή ορκομωσίας, η νέα πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Ινδονησίας να γεφυρώσουν τις διαφορές που τους χωρίζουν και να εργασθούν όλοι μαζί για την αναγέννηση της Ινδονησίας.

Πάντως, εκπρόσωπος του κ. Ουαχίντ δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την θέση του και χαρακτήρισε ως Τζιχάντ - δηλαδή, Ιερό Πόλεμο - την αντιπαράθεση με το Κοινοβούλιο της χώρας.

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας υπερψήφισε την πρόταση για την αποπομπή του κ. Ουαχίντ μετά από συνεδρίαση που διήρκησε 8 ολόκληρες ώρες. Σε μία τελευταία και απέλπιδα προσπάθεια να ματαιώσει την αποπομπή του, ο κ. Ουαχίντ είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και προσπάθησε να διαλύσει το Κοινοβούλιο. Το εγχείρημα αυτό απέτυχε και τόσο η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και ανώτατοι δικαστικοί άρχισαν να τον εγκαταλείπουν.

Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι αν ο κ. Ουαχίντ θα εγκαταλέιψει το Προεδρικό Μέγαρο ήσυχα ή αν θα επιχειρήσει να μείνει στην εξουσία δια της βίας.

Συνάντηση Πάπα-Μπους
BBC News
O κ. Μπους ξεναγήθηκε στη Ρώμη με την σύζυγό του πριν να συναντηθεί με τον Πάπα.

23.7.2001 21:43 (Ωρα Λονδίνου)
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στις έρευνες για τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρύων εξέφρασε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος, κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους.

Πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση από τότε που ο κ. Μπους ανέλαβε την Αμερικανική προεδρία. Ο Πάπας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ηθική ευθύνη απέναντι σε πράξεις που "παραβιάζουν τη φύση και υποτιμούν την ανθρώπινη ζωή".

Ο κ. Μπους συνάντησε τον Πάπα κεκλεισμένων των θυρών στην θερινή του κατοικία στο Κάστελ Γκαντόφλο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι επρόκειτο για μια συνάντηση μεγάλης σημασίας για τον κ. Μπους, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο να πείσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον δεύτερο να αποδεχθεί την πρότασή του για τη συνεργασία της Εκκλησίας με το κράτος στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Από την πλευρά του, ο Ποντίφικας εξέφρασε την αντίθεσή του με τις απόψεις του κ. Μπους για την ευθανασία, τις αμβλώσεις και κυρίως τη θανατική ποινή, για την οποία έχει κατά καιρούς εκδηλώσει την πλήρη αποδοκιμασία του.

Νέες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

23.7.2001 21:45 (Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γύρω από το Τέτοβο, ενώ η κυβέρνηση στα Σκόπια και Αλβανόφωνοι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για το ποιός ευθύνεται για την νέα παραβίαση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί με σκοπό να βρεθεί μια λύση στην πολύμηνη αντιπαράθεση κυβερνητικών στρατευμάτων και Αλβανοφώνων ανταρτών που ζητούν να υπάρξει καλύτερη μεταχείρηση της Αλβανικής μειονότητας.

Aνταποκριτής του BBC στο Τέτοβο μεταδίδει ότι οι ανταλλαγές των πυροβολισμών ακούγονται στην πόλη, καθώς φαίνεται ότι οι Δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας εντείνουν τους βομβαρδισμούς κατά στόχων που έχουν καταλάβει οι αντάρτες.

Εκπρόσωπος Τύπου για τη διαχείριση της κρίσης δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι Αλβανόφωνοι αντάρτες έχουν καταστρατηγήσει την εκεχειρία από το Σάββατο.

Στο μεταξύ, στο διπλωματικό επίπεδο, πραγματοποιείται νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους διεθνείς διαμεσολαβητές και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κρίση.

Επίθεση ανταρτών κατά αστυνομικών στο Νεπάλ με 15 νεκρούς

23.7.2001 21:48 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία του Νεπάλ έκανε γνωστό ότι 15 αστυνομικοί έχασαν την ζωή τους και 31 τραυματίστηκαν σε επίθεση από αντάρτες σε μια απομακρυσμένη περιοχή στα δυτικά της χώρας. Η επίθεση έγινε στην περιοχή από όπου κατάγεται ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας και, μάλιστα, την ίδια ημέρα που ανήλθε στην εξουσία. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την κυβέρνηση οι μαοιστές αντάρτες ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν προσωρινά όλες τις ένοπλες επιθέσεις.

Καταστολή πραξικοπήματος στο Μπουρούντι, σύμφωνα με τις αρχές

23.7.2001 21:56 (Ωρα Λονδίνου)
Oι αρχές του Μπουρούντι έκαναν γνωστό ότι κατέστειλαν απόπειρα πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας και ότι όλες οι πολιτικές παρατάξεις αποφάσισαν χα σχηματισθεί μεταβατική κυβέρνηση

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Αμυνας του Μπουρούντι δήλωσε ότι τα στρατεύματα επανέφεραν την τάξη στην χώρα μετά από την απόπειρα στρατιωτών να χρησιμοποιήσουν την βία με στόχο, όπως είπε, να πλήξουν τις προσπάθειες για ειρήνη στο Μπουρούντι, όπου εδώ και αρκετά χρόνια σημειώνονται εμφύλιες συγκρούσεις.

Συμφωνία για την Συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον
BBC News
Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματολογικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων στον πλανήτη μας.

23.7.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία-ορόσημο για την διάσωση της Συνθήκης του Κιότο επετεύχθη στη Βόννη της Γερμανίας ανάμεσα στους 180 υπουργούς Περιβάλλοντος που συμμετείχαν στη διάσκεψη για τις κλιματολογικές αλλαγές και το μέλλον του πλανήτη.

Σκηνές πανηγυρισμού ακολούθησαν την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Βρετανίας να δηλώνει ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα για το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων, να προσυπογράψει την Συνθήκη του Κιότο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε εκκλήσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους να συμβαδίσει με τον υπόλοιπο κόσμο στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο κ. Μπους αρνείται να επικυρώσει την Συνθήκη επειδή, όπως λέει, κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει την Αμερικανική οικονομία.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βόννη μεταδίδει ότι ορισμένα σημεία της Συνθήκης του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων έχουν αποδυναμωθεί. Ομως, λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά το κλίμα είναι γενικώς αισιόδοξο.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν την τελευταία στιγμή, έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις που αρχικώς φαίνονταν ότι οδηγούνταν σε αποτυχία. Μεγάλες διαφωνίες υπήρχαν μέχρι αργά την Κυριακή το βράδυ για τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται στις χώρες που δεν περιορίζουν τις εκπομπές αερίων, οι οποίες προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο αναλυτής του BBC για περιβαλλοντικά θέματα υπογραμμίζει ότι η συμφωνία στη Βόννη έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς πριν από 8 μόλις μήνες ανάλογες συζητήσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας είπε ότι η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ευρώπη και όλες οι αναπτυγμένες χώρες πρόκειται να συνεργασθούν επί του θέματος.

Παράλληλα, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το περιβάλλον Μαργκότ Γουάλστρον τόνισε ότι οι αποφάσεις στη Βόννη είναι καθοριστικές για μία μελλοντική επικύρωση της Συνθήκης του Κιότο.

Αποπομπή του Ουαχίντ από την προεδρία της Ινδονησίας
BBC News
Η νέα πρόεδρος της Ινδονησίας Μεγκαγουάτι Σουκαρνοπούτρι.

23.7.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου)
Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας αποφάσισε ομόφωνα να παραπέμψει στη δικαιοσύνη τον πρόεδρο Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Σε ειδική συνεδρίαση στην Τζακάρτα, το νομοθετικό σώμα τοποθέτησε την, μέχρι τώρα, αντιπρόεδρο της χώρας Μεγκαγουάτι Σουκαρνοπούτρι στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Στην ομιλία της αμέσως μετά από την τελετή ορκομωσίας, η νέα πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Ινδονησίας να γεφυρώσουν τις διαφορές που τους χωρίζουν και να εργασθούν όλοι μαζί για την αναγέννηση της Ινδονησίας.

Πάντως, εκπρόσωπος του κ. Ουαχίντ δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την θέση του και χαρακτήρισε ως Τζιχάντ - δηλαδή, Ιερό Πόλεμο - την αντιπαράθεση με το Κοινοβούλιο της χώρας.

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας υπερψήφισε την πρόταση για την αποπομπή του κ. Ουαχίντ μετά από συνεδρίαση που διήρκησε 8 ολόκληρες ώρες. Σε μία τελευταία και απέλπιδα προσπάθεια να ματαιώσει την αποπομπή του, ο κ. Ουαχίντ είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και προσπάθησε να διαλύσει το Κοινοβούλιο. Το εγχείρημα αυτό απέτυχε και τόσο η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και ανώτατοι δικαστικοί άρχισαν να τον εγκαταλείπουν.

Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι αν ο κ. Ουαχίντ θα εγκαταλέιψει το Προεδρικό Μέγαρο ήσυχα ή αν θα επιχειρήσει να μείνει στην εξουσία δια της βίας.

Συνάντηση Πάπα-Μπους
BBC News
O κ. Μπους ξεναγήθηκε στη Ρώμη με την σύζυγό του πριν να συναντηθεί με τον Πάπα.

23.7.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου)
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στις έρευνες για τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρύων εξέφρασε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος, κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους.

Πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση από τότε που ο κ. Μπους ανέλαβε την Αμερικανική προεδρία. Ο Πάπας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ηθική ευθύνη απέναντι σε πράξεις που "παραβιάζουν τη φύση και υποτιμούν την ανθρώπινη ζωή".

Ο κ. Μπους συνάντησε τον Πάπα κεκλεισμένων των θυρών στην θερινή του κατοικία στο Κάστελ Γκαντόφλο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι επρόκειτο για μια συνάντηση μεγάλης σημασίας για τον κ. Μπους, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο να πείσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον δεύτερο να αποδεχθεί την πρότασή του για τη συνεργασία της Εκκλησίας με το κράτος στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Από την πλευρά του, ο Ποντίφικας εξέφρασε την αντίθεσή του με τις απόψεις του κ. Μπους για την ευθανασία, τις αμβλώσεις και κυρίως τη θανατική ποινή, για την οποία έχει κατά καιρούς εκδηλώσει την πλήρη αποδοκιμασία του.

Νέες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

23.7.2001 17:07 (Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γύρω από το Τέτοβο, ενώ η κυβέρνηση στα Σκόπια και Αλβανόφωνοι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για το ποιός ευθύνεται για την νέα παραβίαση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί με σκοπό να βρεθεί μια λύση στην πολύμηνη αντιπαράθεση κυβερνητικών στρατευμάτων και Αλβανοφώνων ανταρτών που ζητούν να υπάρξει καλύτερη μεταχείρηση της Αλβανικής μειονότητας.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Τέτοβο μεταδίδει ότι οι ανταλλαγές των πυροβολισμών ακούγονται στην πόλη, καθώς φαίνεται ότι οι Δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας εντείνουν τους βομβαρδισμούς κατά στόχων που έχουν καταλάβει οι αντάρτες.

Εκπρόσωπος Τύπου για τη διαχείριση της κρίσης δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι Αλβανόφωνοι αντάρτες έχουν καταστρατηγήσει την εκεχειρία από το Σάββατο.

Στο μεταξύ, στο διπλωματικό επίπεδο, πραγματοποιείται νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους διεθνείς διαμεσολαβητές και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κρίση.

Διαφωνία του Ισραήλ για την αποστολή παρατηρητών

23.7.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου)
Oι ηγέτες του Ισραήλ φαίνεται να διαφωνούν με τις προτάσεις της ομάδας των 7 περισσότερο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου και της Ρωσίας για την αποστολή διεθνών παρατηρητών στην περιοχή.

Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Σιμόν Πέρεζ δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφωνεί με την αποστολή ομάδας παρατηρητών της CIA για την επιτήρηση της εκεχειρίας με τους Παλαιστινίους.

Oμως, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο το Ισραήλ να επιτρέψει την αποστολή διεθνών παρατηρητών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόβλημα με την αποστολή μερικών παρατηρητών της CIA που θα εγκατασταθούν σε γραφείο στο Τελ Αβίβ. Το πρόβλημα για το Ισραήλ είναι πόσο διευρυμένη ή περιορισμένη θα είναι η αποστολή των παρατηρητών.

Πάντως, η προοπτική της ανάπτυξης πολυάριθμης δύναμης, που θα επιτηρεί την εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θεωρείται ανάθεμα για την πλειοψηφία των Ισραηλινών, οι οποίοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα περιορίσει την ευχέρεια των Δυνάμεων Ασφαλείας της χώρας, αλλά και δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα για να σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις φανατικών Παλαιστινιακών ομάδων.

Η Παλαιστινιακή πλευρά έχει ζητήσει, εδώ και καιρό, την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμαης στην περιοχή για να προστατέψει τους Παλαιστινίους από τις επιθέσεις του Ισραήλ, αλλά και με απώτερο στόχο την διεθνοποίηση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ.

Ομως, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή, οι πιθανότητες για την ανάπτυξη μιάς τέτοιας ειρηνευτικής δύναμης είναι περιορισμένες όσο το Ισραήλ εξακολουθεί να απορρίπτει κάτι τέτοιο.

Επίθεση ανταρτών κατά αστυνομικών στο Νεπάλ με 15 νεκρούς

23.7.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία του Νεπάλ έκανε γνωστό ότι 15 αστυνομικοί έχασαν την ζωή τους και 31 τραυματίστηκαν σε επίθεση από αντάρτες σε μια απομακρυσμένη περιοχή στα δυτικά της χώρας. Η επίθεση έγινε στην περιοχή από όπου κατάγεται ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας και, μάλιστα, την ίδια ημέρα που ανέβηκε στην εξουσία.

Απελευθέρωση πάνω από 60 κρατουμένων από αντάρτες στην Κολομβία

23.7.2001 16:55 (Ωρα Λονδίνου)
Αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση σε φυλακή στα νοτιοδυτικά της Κολομβίας και απελευθέρωσαν πάνω από 60 φυλακισμένους. Πρόκειται για την τελευταία από τις επιθέσεις που εξαπολύουν αντάρτες σε φυλακές της χώρας τον τελευταίο καιρό για να απελευθερώσουν φυλακισμένους.

Καταστολή πραξικοπήματος στο Μπουρούντι, σύμφωνα με τις αρχές

23.7.2001 16:55 (Ωρα Λονδίνου)
Oι αρχές του Μπουρούντι έκαναν γνωστό ότι κατέστειλαν απόπειρα πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Αμυνας του Μπουρούντι δήλωσε ότι τα στρατεύματα επανέφεραν την τάξη στην χώρα μετά από την απόπειρα στρατιωτών να χρησιμοποιήσουν την βία με στόχο, όπως είπε, να πλήξουν τις προσπάθειες για ειρήνη στο Μπουρούντι, όπου εδώ και αρκετά χρόνια σημειώνονται εμφύλιες συγκρούσεις.

Τραγωδία σε ανθρακωρυχείο της Κίνας με τουλάχιστον 16 νεκρούς

23.7.2001 16:55 (Ωρα Λονδίνου)
Στη νοτιοανατολική Κίνα τουλάχιστον 16 εργαζόμενοι βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο. Ομως, στα συντρίμια του ανθρακορυχείου βρίσκονται παγιδευμένοι 77 άνθρωποι, ενώ τα μέλη των σωστικών συνεργείων κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς 13 ανθρώπους. Εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί από τους παγιδευμένους έχουν χάσει ήδη την ζωή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ορυχείο λειτουργούσε παράνομα, καθώς ο υπεύθυνος είχε αγνοήσει την απόφαση των τοπικών αρχών να το σφραγίσουν για λόγους ασφαλείας.

Η βιομηχανία εξαγωγής άνθρακα της Κίνας, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, μόνο κατά τη διάρκεια του περσινού έτους, με βάση τα στοιχεία, θρύνησε 4.800 θύματα σε ανάλογα ατυχήματα.

Συνάντηση σε φορτισμένο κλίμα για τις φάλαινες

23.7.2001 16:55 (Ωρα Λονδίνου)
Μέσα σε κλίμα έντασης ξεκίνησε σήμερα στο Λονδίνο η ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τις φάλαινες. Κύριο θέμα η άρση της απαγόρευσης του εμπορίου φάλαινας, που ισχύει εδώ και 15 χρόνια, άρση που υποστηρίζεται, κυρίως, από την Ιαπωνία και τη Νορβηγία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Βρετανία τίθενται υπερ της ενίσχυσης των μέτρων προστασίας των φαλαινών.

Στο ήδη τεταμένο κλίμα προστέθηκαν και οι κατηγορίες περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της Ιαπωνίας ότι προσπαθεί να εξαγοράσει την υποστήριξη μικρότερων χωρών προσφέροντάς τους οικονομική βοήθεια.

Συμφωνία για την Συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον
BBC News
Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματολογικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων στον πλανήτη μας.

23.7.2001 13:09 (Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία-ορόσημο για την διάσωση της Συνθήκης του Κιότο επετεύχθη στη Βόννη ανάμεσα στους 180 υπουργούς Περιβάλλοντος που συμμετείχαν στη διάσκεψη για τις κλιματολογικές αλλαγές και το μέλλον του πλανήτη. Οι αποφάσεις ελήφθησαν την τελευταία στιγμή, έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις που αρχικώς φαίνονταν ότι οδηγούνταν σε αποτυχία.

Μεγάλες διαφωνίες υπήρχαν μέχρι αργά την Κυριακή το βράδυ για τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται στις χώρες που δεν περιορίζουν τις εκπομπές αερίων, οι οποίες προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο αναλυτής του BBC για περιβαλλοντικά θέματα υπογραμμίζει ότι η συμφωνία στη Βόννη έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς πριν από 8 μόλις μήνες ανάλογες συζητήσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, βέβαια, παραμένει η άρνηση των Αμερικανών να επικυρώσουν την Συνθήκη. Λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά το κλίμα είναι γενικώς αισιόδοξο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας λέει ότι η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ευρώπη και όλες οι αναπτυγμένες χώρες πρόκειται να συνεργασθούν επί του θέματος.

Την ίδια στιγμή η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το περιβάλλον Μαργκότ Γουάλστρον τονίζει ότι οι αποφάσεις στη Βόννη είναι καθοριστικές για μία μελλοντική επικύρωση του πρωτοκόλλου του Κιότο.

Αποπομπή του Ουαχίντ από την προεδρία της Ινδονησίας
BBC News
Η νέα πρόεδρος της Ινδονησίας Μεγκαγουάτι Σουκαρνοπούτρι.

23.7.2001 13:09 (Ωρα Λονδίνου)
Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας αποφάσισε ομόφωνα να παραπέμψει στη δικαιοσύνη τον πρόεδρο Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Σε ειδική συνεδρίαση στην Τζακάρτα, το νομοθετικό σώμα τοποθέτησε την, μέχρι τώρα, αντιπρόεδρο της χώρας Μεγκαγουάτι Σουκαρνοπούτρι στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Στην ομιλία της αμέσως μετά από την τελετή ορκομωσίας, η νέα πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Ινδονησίας να γεφυρώσουν τις διαφορές που τους χωρίζουν και να εργασθούν όλοι μαζί για την αναγέννηση της Ινδονησίας.

Πάντως, εκπρόσωπος του κ. Ουαχίντ δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την θέση του και χαρακτήρισε ως Τζιχάντ - δηλαδή, Ιερό Πόλεμο - την αντιπαράθεση με το Κοινοβούλιο της χώρας.

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας υπερψήφισε την πρόταση για την αποπομπή του κ. Ουαχίντ μετά από συνεδρίαση που διήρκησε 8 ολόκληρες ώρες. Σε μία τελευταία και απέλπιδα προσπάθεια να ματαιώσει την αποπομπή του, ο κ. Ουαχίντ είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και προσπάθησε να διαλύσει το Κοινοβούλιο. Το εγχείρημα αυτό απέτυχε και τόσο η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και ανώτατοι δικαστικοί άρχισαν να τον εγκαταλείπουν.

Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι αν ο κ. Ουαχίντ θα εγκαταλέιψει το Προεδρικό Μέγαρο ήσυχα ή αν θα επιχειρήσει να μείνει στην εξουσία δια της βίας.

Συνάντηση Πάπα-Μπους
BBC News
O κ. Μπους ξεναγήθηκε στη Ρώμη με την σύζυγό του πριν να συναντηθεί με τον Πάπα.

23.7.2001 13:20 (Ωρα Λονδίνου)
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στις έρευνες για τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρύων εξέφρασε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος, κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους.

Πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση από τότε που ο κ. Μπους ανέλαβε την Αμερικανική προεδρία. Ο Πάπας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ηθική ευθύνη απέναντι σε πράξεις που "παραβιάζουν τη φύση και υποτιμούν την ανθρώπινη ζωή".

Ο κ. Μπους συνάντησε τον Πάπα κεκλεισμένων των θυρών στην θερινή του κατοικία στο Κάστελ Γκαντόφλο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι επρόκειτο για μια συνάντηση μεγάλης σημασίας για τον κ. Μπους, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο να πείσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον δεύτερο να αποδεχθεί την πρότασή του για τη συνεργασία της Εκκλησίας με το κράτος στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Από την πλευρά του, ο Ποντίφικας εξέφρασε την αντίθεσή του με τις απόψεις του κ. Μπους για την ευθανασία, τις αμβλώσεις και κυρίως τη θανατική ποινή, για την οποία έχει κατά καιρούς εκδηλώσει την πλήρη αποδοκιμασία του.

Διαφωνία του Ισραήλ για την αποστολή παρατηρητών

23.7.2001 14:06 (Ωρα Λονδίνου)
Oι ηγέτες του Ισραήλ φαίνεται να διαφωνούν με τις προτάσεις της ομάδας των 7 περισσότερο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου και της Ρωσίας για την αποστολή διεθνών παρατηρητών στην περιοχή.

Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Σιμόν Πέρεζ δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφωνεί με την αποστολή ομάδας παρατηρητών της CIA για την επιτήρηση της εκεχειρίας με τους Παλαιστινίους.

Oμως, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο το Ισραήλ να επιτρέψει την αποστολή διεθνών παρατηρητών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόβλημα με την αποστολή μερικών παρατηρητών της CIA που θα εγκατασταθούν σε γραφείο στο Τελ Αβίβ. Το πρόβλημα για το Ισραήλ είναι πόσο διευρυμένη ή περιορισμένη θα είναι η αποστολή των παρατηρητών.

Πάντως, η προοπτική της ανάπτυξης πολυάριθμης δύναμης, που θα επιτηρεί την εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θεωρείται ανάθεμα για την πλειοψηφία των Ισραηλινών, οι οποίοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα περιορίσει την ευχέρεια των Δυνάμεων Ασφαλείας της χώρας, αλλά και δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα για να σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις φανατικών Παλαιστινιακών ομάδων.

Η Παλαιστινιακή πλευρά έχει ζητήσει, εδώ και καιρό, την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμαης στην περιοχή για να προστατέψει τους Παλαιστινίους από τις επιθέσεις του Ισραήλ, αλλά και με απώτερο στόχο την διεθνοποίηση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ.

Ομως, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή, οι πιθανότητες για την ανάπτυξη μιάς τέτοιας ειρηνευτικής δύναμης είναι περιορισμένες όσο το Ισραήλ εξακολουθεί να απορρίπτει κάτι τέτοιο.

Νέες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

23.7.2001 14:10 (Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γύρω από το Τέτοβο, ενώ η κυβέρνηση στα Σκόπια και Αλβανόφωνοι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για το ποιός ευθύνεται για την νέα παραβίαση της εκεχειρίας που είχε επιβληθεί με σκοπό να βρεθεί μια λύση στην πολύμηνη αντιπαράθεση κυβερνητικών στρατευμάτων και Αλβανοφώνων ανταρτών που ζητούν να υπάρξει καλύτερη μεταχείρηση της Αλβανικής μειονότητας.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Τέτοβο μεταδίδει ότι οι ανταλλαγές των πυροβολισμών ακούγονται στην πόλη, καθώς φαίνεται ότι οι Δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας εντείνουν τους βομβαρδισμούς κατά στόχων που έχουν καταλάβει οι αντάρτες.

Επίθεση ανταρτών κατά αστυνομικών στο Νεπάλ με 15 νεκρούς

23.7.2001 14:12 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία του Νεπάλ έκανε γνωστό ότι 15 αστυνομικοί έχασαν την ζωή τους και 31 τραυματίστηκαν σε επίθεση από αντάρτες σε μια απομακρυσμένη περιοχή στα δυτικά της χώρας. Η επίθεση έγινε στην περιοχή από όπου κατάγεται ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας και, μάλιστα, την ίδια ημέρα που ανέβηκε στην εξουσία.

Απελευθέρωση πάνω από 60 κρατουμένων από αντάρτες στην Κολομβία

23.7.2001 14:15 (Ωρα Λονδίνου)
Αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση σε φυλακή στα νοτιοδυτικά της Κολομβίας και απελευθέρωσαν πάνω από 60 φυλακισμένους. Πρόκειται για την τελευταία από τις επιθέσεις που εξαπολύουν αντάρτες σε φυλακές της χώρας τον τελευταίο καιρό για να απελευθερώσουν φυλακισμένους.

Καταστολή πραξικοπήματος στο Μπουρούντι, σύμφωνα με τις αρχές

23.7.2001 14:19 (Ωρα Λονδίνου)
Oι αρχές του Μπουρούντι έκαναν γνωστό ότι κατέστειλαν απόπειρα πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Αμυνας του Μπουρούντι δήλωσε ότι τα στρατεύματα επανέφεραν την τάξη στην χώρα μετά από την απόπειρα στρατιωτών να χρησιμοποιήσουν την βία με στόχο, όπως είπε, να πλήξουν τις προσπάθειες για ειρήνη στο Μπουρούντι, όπου εδώ και αρκετά χρόνια σημειώνονται εμφύλιες συγκρούσεις.

Τραγωδία σε ανθρακωρυχείο της Κίνας με τουλάχιστον 16 νεκρούς

23.7.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου)
Στη νοτιοανατολική Κίνα τουλάχιστον 16 εργαζόμενοι βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο. Ομως, στα συντρίμια του ανθρακορυχείου βρίσκονται παγιδευμένοι 77 άνθρωποι, ενώ τα μέλη των σωστικών συνεργείων κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς 13 ανθρώπους. Εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί από τους παγιδευμένους έχουν χάσει ήδη την ζωή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ορυχείο λειτουργούσε παράνομα, καθώς ο υπεύθυνος είχε αγνοήσει την απόφαση των τοπικών αρχών να το σφραγίσουν για λόγους ασφαλείας.

Η βιομηχανία εξαγωγής άνθρακα της Κίνας, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, μόνο κατά τη διάρκεια του περσινού έτους, με βάση τα στοιχεία, θρύνησε 4.800 θύματα σε ανάλογα ατυχήματα.

Συνάντηση σε φορτισμένο κλίμα για τις φάλαινες

23.7.2001 14:49 (Ωρα Λονδίνου)
Μέσα σε κλίμα έντασης ξεκίνησε σήμερα στο Λονδίνο η ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τις φάλαινες. Κύριο θέμα η άρση της απαγόρευσης του εμπορίου φάλαινας, που ισχύει εδώ και 15 χρόνια, άρση που υποστηρίζεται, κυρίως, από την Ιαπωνία και τη Νορβηγία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Βρετανία τίθενται υπερ της ενίσχυσης των μέτρων προστασίας των φαλαινών.

Στο ήδη τεταμένο κλίμα προστέθηκαν και οι κατηγορίες περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της Ιαπωνίας ότι προσπαθεί να εξαγοράσει την υποστήριξη μικρότερων χωρών προσφέροντάς τους οικονομική βοήθεια.

"Πρώτη επίσημη" Πάουελ στην ανατολική Ασία

23.7.2001 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ ξεκινά σήμερα την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην ανατολική Ασία. Από τα βασικά θέματα της επίσκεψής του κ. Πάουελ στην περιοχή είναι το πυρηνικό πρόγραμμα της β. Κορέας και η αυξανόμενη ιαπωνική αντίδραση στην παρουσία αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία. Ο κ. Πάουελ θα πραγματοποιήσει επίσης συναντήσεις με κινέζουνς αξιωματούχους στο Πεκίνο - θα είναι οι πρώτες συνομιλίες σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών ύστερα από την υπόθεση σύγκρουσης του αμερικανικού σκάφους με το κινεζικό τζετ τον Απρίλιο.

Καταδικάζει τη "δημόσια τιμωρία για κατανάλωση αλκοολ", ο υπουργός εσωτερικών του Ιράν

23.7.2001 7:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο εκσυγχρονιστής υπουργός εσωτερικών στο Ιράν, και στενός συνεργάτης του προέδρου Χαταμί, Μουσαβί Λαρί, καταδίκασε την πρακτική για δημόσια τιμωρία των νεαρών ιρανών που καταναλώνουν αλκοόλ.

"Αυτού του είδους οι τιμωρίες έχουν πολιτικό και κοινωνικό κόστος για τη χώρα" είπε ο υπουργός εσωτερικών του Ιράν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συντηρητική νομοθετική εξουσία στο Ιράν προωθεί τη δημόσια τιμωρία για την κατανάλωση αλκοολ ώστε να υπονομεύση την αξιοπιστία του προέδρου Χαταμί.

Τουλάχιστον 16 νεκροί και 93 αποκλεισμένοι από έκρηξη σε ορυχείο στην Κίνα

23.7.2001 7:46 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 16 ανθρωποιι σκοτώθηκαν το πρωί της Κυριακής σε έκρηξη που σημειώθηκε σε ορυχείο, στην πόλη Ξουζού στην ανατολική Κίνα ενώ άλλοι 93 παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι στις στοές του ορυχείου. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης το συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο είχε κλείσει τον Ιούνιο για λόγους ασφαλείας και λειτουργούσε παράνομα. Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη βιομηχανία άνθρακα στον κόσμο, αλλά δεν έχει υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Εκτιμάται ότι περίπου 5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους το περασμένο έτος σε ατυχήματα στα ανθρακωρυχεία της χώρας.

Στα πρόθυρα ύφεσης η βρετανική οικονομία, προειδοποιεί βρετανικός οργανισμός οικονομικών αναλύσεων

23.7.2001 7:23 (Ωρα Λονδίνου)
H βρετανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης και η στερλίνα στα πρόθυρα υποτίμησης σύμφωνα με έκθεση της Ernst& Young, ενός από τους πλέον έγκριτους ανεξάρτητους οργανισμούς οικονομικών αναλύσεων της Βρετανίας.

" Η στασιμότητα που παρατηρείται στο χώρο της βιομηχανίας θα εξαπλωθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας εάν διατηρηθεί η τωρινή ισοτιμία στερλίνας -ευρώ " προειδοποιεί στην έκθεσή της η Εrnst&Young που καλεί την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει δυναμικά "αγοράζοντας μεγάλη ποσοστητα ευρώ με στοχο να αποδυναμώθει τη στερλίνα".

"Αν δεν υποτιμηθεί το βρετανικό νόμισμα", αναφέρεται στην έκθεση, "θα αυξηθεί η ανεργία, οι τιμές των ακινήτων, θα ακολουθήσουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων με τελικό αποτελεσμα την αποδυμάμωση της οικονομίας εν γένει."

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τις ανησυχίες των αναλυτών και των επιχειρηματιών αλλά υπογράμμισε ότι μία παρέμβαση για υποτίμηση της στερλίνας αυτή την περίοδο θα προκαλούσε οικονομική αστάθεια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.