Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-07-22

  1. ¦Σε κρίσιμο σημείο το Κυότο
  2. Χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα έπεσε η αυλαία στη Γένοβα
  3. Συμφωνούν ΗΠΑ- Ρωσία για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα
  4. Κορυφώνεται η πολιτική κρίση στην Ινδονησία
  5. Μπους-Πούτιν: Συμφωνία για διάλογο με θέμα την αντιπυραυλική ασπίδα
  6. Προσπάθειες διάσωσης του πρωτοκόλου του Κιότο
  7. Η σύνθεση της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης
  8. Συγκρούσεις στο Τέτοβο
  9. Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των G8 στη Γένοβα
  10. Ινδονησία: Δεν παραιτείται ο Γουαχίντ
  11. Προσπάθειες διάσωσης του πρωτοκόλλου του Κιότο στη Βόννη
  12. ΜΠΟΥΣ-ΠΟΥΤΙΝ: Συμφωνία για διάλογο με θέμα την αντιπυραυλική ασπίδα
  13. Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των G8 στη Γένοβα
  14. Προσπάθειες διάσωσης του πρωτοκόλλου του Κιότο στη Βόννη
  15. Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των G8 στη Γένοβα
  16. Και χτες βίαια επεισόδια στη Γένοβα
  17. Προσπάθειες διάσωσης του πρωτοκόλλου του Κιότο στη Βόννη
  18. Oι G8 υποστηρίζουν την ανάπτυξη παρατηρητών στη Μέση Ανατολή
  19. Εκρήξεις στην Ινδονησία - δεκάδες τραυματίες
  20. Βρέθηκε ο τάφος του πρώην αλβανού πρωθυπουργού Σεχού, υποστηρίζει ο γιος του
  21. Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των πλημυροπαθών στην ανατολική Ινδία
¦Σε κρίσιμο σημείο το Κυότο
BBC News
Διαδηλωτές στη Βόννη στηρίζουν την εφαρμογή του πρωτοκόλου του Κυότο

23.7.2001 3:45 (Ωρα Λονδίνου)
Σε πολύ κρίσιμο σημείο βρίσκεται ο διάλόγος για την εφαρμογή του πρωτοκόλου του Κυότο που διεξάγεται στην Βόννη, στο πλαισιο της διάσκεψης των Η.Εθνών. Παρά τις σημαντικές υποχωρησεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο να πεισθούν η Ιαπωνία και ο Καναδας να υπογράψουν την εφαρμογή του πρωτοκόλου μέσα στον επομενο χρόνο, οι δυο αυτές χώρες έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει να δεσμευθούν.

Η διστακτικότητα που επιδεικνύουν τουλάχιστον εως τώρα η Ιαπωνία και ο Καναδας, παρα τις σημαντικές υποχωρησεις της Ευρώπης, εξοργισαν τον πρόεδρο της διάσκεψης, Γιάν Προνκ, ο οποιος είπε απευθυνόμενος στις δυο αυτες χώρες πως αναμένει την απάντηση τους στις επομενες ώρες. Η συνέναιση των δυο αυτών χωρών είναι αποφασιστικής σημασίας για την εφαρμογή της συνθηκης του Κυότο, ιδιαίτερα μετα την απορριψη της απο τις ΗΠΑ. Ο Μαρκ Τζόνστον από την Οργανωση Φίλοι της Γης, υπογραμμιζει τη ζωτική σημασία που εχει για την συνθήκη η συμμετοχή του Καναδά και της Ιαπωνίας. "Μετά την αποχωρηση των ΗΠΑ, Ιαπωνία και Καναδας είναι οι χώρες-κλειδιά για την εφαρμογή του πρωτοκόλου του Κυότο. Ελπίζουμε ότι τελικά θα αποδεχθουν την συμφωνία, μετα τις σημαντικές υποχωρησεις των Ευρωπαίων", υποστηρίζει ο Μαρκ Τζονστον.

Χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα έπεσε η αυλαία στη Γένοβα
BBC News
Επιρκίθηκε το κοινό ανακοινωθέν των 8 ηγετών

23.7.2001 3:54 (Ωρα Λονδίνου)
Χωρίς εντυπωσιακά αποτελεσματα ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η συνοδος των 8 στην Γένοβα. Το κοινό ανακοινωθέν των 8 ηγετών, επικρίθηκε από τις αναπτυξιακές οργανώσεις ως κενο περιεχομένου. Ο Tόνι Μπέρντον από την οργάνωση αρωγής OXFAM υποστηρίζει ότι δεν επετευχθει τιποτα εντυπωσιακό στην συνοδο αυτή.

"Μείναμε για μια ακομη φορά στις υποσχέσεις.Η κρίση του εξωτερικού χρέους θα εξακολουθεί να βαρύνει τις φτωχες χώρες. Το AIDS και αλλες ασθένειες θα εξακολουθούν να αποδεκατίζουν εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική.Το χασμα πλουσιων και φτωχών θα διευρυνθεί ακομη περισσότερο", είπε ο εκπροσωπος της OXFAM.

"Η συνοδος των 8 θα είχε περάσει στη λήθη, αν δεν υπήρχαν οι βιαιες συγκρουσεις αστυνομίας και διαδηλωτών που είχαν ως αποτελεσμα τον θάνατο ενος νεαρού ιταλού, μαζικές συλλήψεις μελών του Κοινωνικού Φορουμ της Γένοβας και καταστροφες πολλων εκατομμυρίων δολαρίων στη Γένοβα" επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές. Στις επικριτικές φωνές για την σταση της ιταλικής αστυνομίας προσθέτονται οι φωνές του βρετανού υπουργού για την Ευρώπη, Τζεφ Χουν και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Προντι. Διαφοροποιούμενος απο τον πρωθυπουργο Τονυ Μπλερ, ο Τζεφ Χούν εξαπέλυσε επίθεση κατά των μεθόδων της ιταλικής αστυνομίας ενω ο κ. Προντι πήρε ευθέως το μερος των διαδηλωτών.

Συμφωνούν ΗΠΑ- Ρωσία για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα
BBC News
Ο Μπους επιθυμεί διαμόρφωση ενός νέου στρατηγικού πλαισίου για τον 21ο αιώνα

23.7.2001 4:08 (Ωρα Λονδίνου)
Μπορεί η συνοδος της ομάδος των 8 να μη ηταν ακριβώς πετυχημένη όσον αφορά τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη αλλά εδωσε την ευκαιρία σε ΗΠΑ και Ρωσία να φθάσουν σε κάποιου τύπου προσέγγιση στο ζητημα της αντι-πυραυλικής αμυντικής ασπίδας που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπους. Συγκεκριμένα οι δυο πλευρες συμφωνησαν να συνδέσουν το αμερικανικό αμυντικό σχεδιο με διμερεις συνομιλίες στόχος των οποίων θα είναι η μειωση των στρατηγικών πυρηνικών οπλων.

"Αισιοδοξώ ότι θα φθάσουμε σε κάποιο θετικό αποτελέσμα. Φυσικά και θα υπάρξουν συζητήσεις και διαφορετικές προσεγγισεις. Εξάλλου προσπαθουμε να αλλάξουμε τις προτεραιότητες του κόσμου." είπε ο αμερικανός πρόεδρος, "Ενα είναι βέβαιο, ότι ο Ψυχρός πόλεμος ανήκει οριστικά στο παρελθόν."

Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος δεν έκρυψε την έκπληξή του για τη συμφωνία."Παραδέχονμαι ότι το ότι φθασαμε σε συμφωνία ηταν σε μεγάλο βαθμό ήταν έκπληξη για μένα αλλά πιστευω και για τον πρόεδρο Μπους. Προς το παρον δεν γνωρίζουμε τις περικοπές στο πυρηνικό οπλοστάσιο- θα εξαρτηθεί απο τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις" είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο διπλωματικός συντάκτης του ΒΒC, Μπάρναμπυ Μέισον εκτιμά πως η εξέλιξη αυτή ευνοεί τη Ρωσία, η οποία βάση της συμφωνίας θα έχει λόγο στις περικοπές στρατηγικών πυραυλων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ως εκ τούτου και στο μεγεθος ανάπτυξης του συστηματος αντιπυραυλικής άμυνας από τη στιγμή που ο Τζωρτζ Μπους δείχνει διάθεση διαπραγμάτευσης για τη διαμορφωση ενός νέου στρατηγικού πλαισίου για τον 21ο αιώνα.

Κορυφώνεται η πολιτική κρίση στην Ινδονησία

23.7.2001 4:16 (Ωρα Λονδίνου)
Κορυφώνεται επικίνδυνα η κυβερνητική κρίση στην Ινδονησία. Αγνοώντας έκτακτο διάταγμα του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχιντ για αναστολή των εργασιών της Βουλής, το κοινοβούλιο της Ινδονησιας ξεκίνησε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την παραπομπή του κ. Ουαχιντ στην δικαιοσύνη. Το προεδρικό διάταγμα απορριφθηκε από όλους τους βουλευτές εκτος απο δυο. Παράλληλα το Ανώτατο Δικαστηριο της χώρας έκρινε το προεδρικό διάταγμα παρανομο. Νωρίτερα ο προεδρος της Βουλής Αμιεν Ραις ζήτησε την απομάκρυνση του προέδρου Ουαχιντ και την αντικατάσταση του από την αντιπρόεδρο Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι.

"Η εξουσία του προέδρου Ουαχιντ δείχνει να ατονεί ώρα με την ώρα", μεταδίδει απο την Τζακάρτα ο ανταποκριτής του ΒΒC.Ούτε ο στρατός ούτε η αστυνομία δέχτηκε να υπερασπίσει τον πρόεδρο. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι αυτή είναι η τελευταία πράξη στο δράμα που πίζεται εδώ και καιρό." Ακόμα και η συνταγματική κρίση που προκάλεσε ο Αμπτουραχμάν Ουαχιντ δεν είναι αρκετη για να τον γλυτωσει απο την παραπομπή στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της διαφθορας" λέει ο ανταποκριτης του BBC στην Ινδονησία.

Μπους-Πούτιν: Συμφωνία για διάλογο με θέμα την αντιπυραυλική ασπίδα
BBC News
Βλαντίμιρ Πούτιν (αριστερά) και Τζορτζ Μπους στη Γένοβα

22.7.2001 17:44 (Ωρα Λονδίνου)
Σύνδεση ανάμεσα στη δημιουργία αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος από τη Γουόσινγκτον και τις συνομιλίες για τον περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου έκαναν οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν κατ' ιδίαν στη Γένοβα, στο περιθώριο της συνόδου των "Οκτώ", το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τζορτζ Μπους είπε επίσης ότι επιθυμεί τη σύναψη νέας συμφωνίας εις αντικατάστασιν της συνθήκης για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους του 1972. Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε ότι η Μόσχα και η Γουόσινγκτον έχουν συμφέρον να επιδιώκουν τον περιορισμό του αριθμού των επιθετικών όπλων.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως ταχθεί κατά του σχεδίου για αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα υποστηρίζοντας ότι αυτή θα παρεβίαζε τη συνθήκη του 1972.

Προσπάθειες διάσωσης του πρωτοκόλου του Κιότο

22.7.2001 17:52 (Ωρα Λονδίνου)
Μέχρι αργά το βράδυ θα συνεχιστούν στη Βόννη οι συνομιλίες για το κλίμα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, Γιαν Προνκ, σε μια τελευταία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους τρόπους καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο Ολλανδός υπουργός, ο οποίος προεδρεύει της διάσκεψης στην οποία συμμετέχουν 180 χώρες, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί ένα συμβιβαστικό σχέδιο. Η προηγούμενη απόπειρα συμφωνίας, τον περασμένο Νοέμβριο, δεν είχε αποτέλεσμα. Εν συνεχεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δε δεσμεύονται πλέον από το πρωτόκολλο του Κιότο -του 1997-, το οποίο θέτει όρια για τη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η σύνθεση της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης
BBC News
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Συμεών Σαξ Κόμπουργκ Γκότα

22.7.2001 17:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Συμεών Σαξ Κόμπουργκ Γκότα παρουσίασε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας, η οποία θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο την Τρίτη. Στην κυβέρνηση του πρώην βασιλιά Συμεών περιλαμβάνονται και δύο μέλη του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες των τουρκικής καταγωγής κατοίκων της χώρας. Πρόκειται για τους υπουργούς Γεωργίας και Δασών, Μεχμέτ Ντικμέ και άνευ Χαρτοφυλακίου, Νεζντέτ Ισμαϊλ Μολόφ. Είναι η πρώτη φορά που το Κίνημα συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα. Επικεφαλής της οικονομίας, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός τοποθέτησε τους νεαρούς τραπεζίτες με σπουδές στη Δύση, Νικολάι Βασίλεφ (Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών) και Μίλεν Εμίλοφ Βέλτσεφ (υπουργός Εθνικής Οικονομίας).

Συγκρούσεις στο Τέτοβο

22.7.2001 17:32 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Τέτοβο στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Επρόκειτο για σημαντική παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση των Σκοπίων κατηγόρησε τους Αλβανούς αντάρτες ότι προκάλεσαν τις συγκρούσεις. Η κατάσταση είναι τώρα ήρεμη. Σύμφωνα με Δυτικούς διπλωμάτες, οι ηγέτες των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανών της χώρας συμφώνησαν ότι οι παραβιάσεις της εκεχειρίας πρέπει να σταματήσουν.

Εν τω μεταξύ, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις συνεχίζεται, καθώς δεν έχουν διεξαχθεί συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών από την Τετάρτη, οπότε η κυβερνητική πλευρά απέρριψε τις τελευταίες προτάσεις των διεθνών διαμεσολαβητών.

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των G8 στη Γένοβα
BBC News
Συγκρούσεις διαδηλωτών- αστυνομίας με ένα νεκρό σημειώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο

22.7.2001 17:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ευημερία στους φτωχούς του κόσμου μέσω της παγκοσμιοποίησης υπόσχονται οι ηγέτες του ομίλου των "Οκτώ" (G8), οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους στη Γένοβα της ΙΤαλίας. Στο τέλος της ετήσιας διάσκεψης του Ομίλου, η οποία σημαδεύτηκε από βίαιες αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις, οι "Οκτώ" απεφάνθησαν ότι η ένταξη των φτωχότερων κρατών στο σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ κατεδίκασε τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν στη Γένοβα και πρόσθεσε ότι θα είναι επικίνδυνη εξέλιξη αν οι ηγέτες των δημοκρατικών κρατών δεν μπορούν να συναντώνται για να συζητούν σημαντικά θέματα.

Ινδονησία: Δεν παραιτείται ο Γουαχίντ
BBC News
Δεκάδες τραυματίες από εκρήξεις βομβών στην Τζακάρτα

22.7.2001 17:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Γουαχίντ επανέλαβε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της χώρας έχει ξεκινήσει διαδικασία για την παραπομπή του στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς. Ο Γουαχίντ τόνισε ότι δεν πρόκειται να εμφανισθεί ενώπιον της εθνοσυνέλευσης τη Δευτέρα, παρότι έχει κληθεί να το πράξει, και χαρακτήρισε τη διαδικασία παραπομπής του ως παραβίαση του συντάγματος της χώρας. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας υπεστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο είναι η άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Νωρίτερα, από δύο εκρήξεις βομβών στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, τραυματίσθηκαν πάνω από 60 άνθρωποι.

Προσπάθειες διάσωσης του πρωτοκόλλου του Κιότο στη Βόννη

22.7.2001 8:37 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γένοβα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δεν έγινε καμία πρόοδος στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αμετάπειστες στην αντίθεσή τους προς το πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των αερίων που προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας. Στη Βόννη όμως, οι εκπρόσωποι 178 χωρων εξετάζουν συμβιβαστικό σχέδιο συμφωνίας που θα μπορούσε να σώσει το πρωτόκολλο του Κιότο.

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει παραχωρήσεις σε χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ρωσία, των οποίων η υποστήριξη για το πρωτόκολλο του Κιότο είναι κρίσιμης σημασίας μετά την άρνηση της Ουάσινγκτον να το επικυρώσει. Οι χώρες αυτές μπορούν αντί να μειώσουν τις εκπομπές επιβλαβών αερίων στο βαθμό που τους αναλογεί, να αναπτύξουν τα δάση και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Το σχεδιο αποθαρρύνει την κατασκευή νέων μονάδων πυρηνικής ενέργειας ενώ προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να προσαρμοστούν στις αλλαγές του κλίματος.

ΜΠΟΥΣ-ΠΟΥΤΙΝ: Συμφωνία για διάλογο με θέμα την αντιπυραυλική ασπίδα
BBC News
Βλαντίμιρ Πούτιν (αριστερά) και Τζορτζ Μπους στη Γένοβα

22.7.2001 16:14 (Ωρα Λονδίνου)
Σύνδεση ανάμεσα στη δημιουργία αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος από τη Γουόσινγκτον και τις συνομιλίες για τον περιορισμού του πυρηνικού οπλοστασίου έκαναν οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν κατ' ιδίαν στη Γένοβα, στο περιθώριο της συνόδου των "Οκτώ", το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας. Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τζορτζ Μπους είπε επίσης ότι επιθυμεί τη σύναψη νέας συμφωνίας εις αντικατάσταση της συνθήκης για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους του 1972. Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε ότι η Μόσχα και η Γουόσινγκτον έχουν συμφέρον να επιδιώκουν τον περιορισμό του αριθμού των επιθετικών όπλων. Η Ρωσία έχει επανειλημμένως ταχθεί κατά του σχεδίου για αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα υποστηρίζοντας ότι αυτή θα παρεβίαζε τη συνθήκη του 1972.

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των G8 στη Γένοβα
BBC News
Οι συγκρούσεις διαδηλωτών- αστυνομίας συνεχίζονται

22.7.2001 10:58 (Ωρα Λονδίνου)
Eληξε πλέον επίσημα η σύνοδος των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη και της Ρωσίας. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα «οι ηγέτες της G8 τάσσονται υπέρ μιας διευρυμένης συνεργασίας της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα». Οι 8 ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι " διαφωνούν, και δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορες τους για την εφαρμογη πρωτοκόλλου του Κιότο για την προστασία του περιβάλλοντος" μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Γένοβα. Όι οκτώ ηγέτες στο κοινό ανακοινωθέν χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντικές τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να λειτουργήσει για όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως για τους φτωχούς του κόσμου.Και χθες σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στη Γένοβα όπου ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι η Σύνοδος των 7 πλουσιότερων χωρών και της Ρωσίας. Η ιταλική αστυνομία φοβάται ότι θα συνεχιστούν και σήμερα για τρίτη μέρα τα επεισόδια. Στη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία επέδραμε σε δύο κτίρια που χρησιμοποιούν ως γραφεία μερικοί από τους αντικαπιταλιστές διαδηλωτές.

Το κίνημα κατά της παγκοσμοποίησης, Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας ανακοίνωσε ότι η αστυνομία εισέβαλλε στα γραφεία του και επιτέθηκε εναντίον όσων βρίσκονταν μέσα. Ανταποκριτής του ΒΒC που μπήκε στο κτίριο μετά την εισβολή της αστυνομίας είδε πολλά άτομα τραυματισμένα και μεγάλες κηλίδες αίματος σε αρκετά δωμάτια. Η ιταλική τηλεόραση μετέδωσε ότι μετά την εισβολή διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κοντινό αστυνομικό τμήμα. Παρά τα βίαια επεισόδια οι ηγέτες του Ομίλου των 8 έλαβαν χθες μια σειρά αποφάσεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την καταπολέμηση της πενίας και τουAIDS.

Προσπάθειες διάσωσης του πρωτοκόλλου του Κιότο στη Βόννη
BBC News
Διαδηλωτές ζητούν εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο

22.7.2001 8:38 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γένοβα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δεν έγινε καμία πρόοδος στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αμετάπειστες στην αντίθεσή τους προς το πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των αερίων που προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας. Στη Βόννη όμως, οι εκπρόσωποι 178 χωρων εξετάζουν συμβιβαστικό σχέδιο συμφωνίας που θα μπορούσε να σώσει το πρωτόκολλο του Κιότο.

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει παραχωρήσεις σε χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ρωσία, των οποίων η υποστήριξη για το πρωτόκολλο του Κιότο είναι κρίσιμης σημασίας μετά την άρνηση της Ουάσινγκτον να το επικυρώσει. Οι χώρες αυτές μπορούν αντί να μειώσουν τις εκπομπές επιβλαβών αερίων στο βαθμό που τους αναλογεί, να αναπτύξουν τα δάση και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Το σχεδιο αποθαρρύνει την κατασκευή νέων μονάδων πυρηνικής ενέργειας ενώ προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να προσαρμοστούν στις αλλαγές του κλίματος.

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των G8 στη Γένοβα
BBC News
Οι συγκρούσεις διαδηλωτών- αστυνομίας συνεχίζονται

22.7.2001 10:58 (Ωρα Λονδίνου)
Eληξε πλέον επίσημα η σύνοδος των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη και της Ρωσίας. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα «οι ηγέτες της G8 τάσσονται υπέρ μιας διευρυμένης συνεργασίας της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα». Οι 8 ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι " διαφωνούν, και δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορες τους για την εφαρμογη πρωτοκόλλου του Κιότο για την προστασία του περιβάλλοντος" μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Γένοβα. Όι οκτώ ηγέτες στο κοινό ανακοινωθέν χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντικές τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να λειτουργήσει για όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως για τους φτωχούς του κόσμου.Και χθες σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στη Γένοβα όπου ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι η Σύνοδος των 7 πλουσιότερων χωρών και της Ρωσίας. Η ιταλική αστυνομία φοβάται ότι θα συνεχιστούν και σήμερα για τρίτη μέρα τα επεισόδια. Στη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία επέδραμε σε δύο κτίρια που χρησιμοποιούν ως γραφεία μερικοί από τους αντικαπιταλιστές διαδηλωτές.

Το κίνημα κατά της παγκοσμοποίησης, Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας ανακοίνωσε ότι η αστυνομία εισέβαλλε στα γραφεία του και επιτέθηκε εναντίον όσων βρίσκονταν μέσα. Ανταποκριτής του ΒΒC που μπήκε στο κτίριο μετά την εισβολή της αστυνομίας είδε πολλά άτομα τραυματισμένα και μεγάλες κηλίδες αίματος σε αρκετά δωμάτια. Η ιταλική τηλεόραση μετέδωσε ότι μετά την εισβολή διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κοντινό αστυνομικό τμήμα. Παρά τα βίαια επεισόδια οι ηγέτες του Ομίλου των 8 έλαβαν χθες μια σειρά αποφάσεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την καταπολέμηση της πενίας και τουAIDS.

Και χτες βίαια επεισόδια στη Γένοβα
BBC News
Οι συγκρούσεις διαδηλωτών- αστυνομίας συνεχίζονται

22.7.2001 8:29 (Ωρα Λονδίνου)
Και χθες σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στη Γέενοβα όπου ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι η Σύνοδος των 7 πλουσιότερων χωρών και της Ρωσίας. Η ιταλική αστυνομία φοβάται ότι θα συνεχιστούν και σήμερα για τρίτη μέρα τα επεισόδια. Στη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία επέδραμε σε δύο κτίρια που χρησιμοποιούν ως γραφεία μερικοί από τους αντικαπιταλιστές διαδηλωτές.

Το κίνημα κατά της παγκοσμοποίησης, Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας ανακοίνωσε ότι η αστυνομία εισέβαλλε στα γραφεία του και επιτέθηκε εναντίον όσων βρίσκονταν μέσα. Ανταποκριτής του ΒΒC που μπήκε στο κτίριο μετά την εισβολή της αστυνομίας είδε πολλά άτομα τραυματισμένα και μεγάλες κηλίδες αίματος σε αρκετά δωμάτια. Η ιταλική τηλεόραση μετέδωσε ότι μετά την εισβολή διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κοντινό αστυνομικό τμήμα. Παρά τα βίαια επεισόδια οι ηγέτες του Ομίλου των 8 έλαβαν χθες μια σειρά αποφάσεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την καταπολέμηση της πενίας και τουAIDS..

Προσπάθειες διάσωσης του πρωτοκόλλου του Κιότο στη Βόννη
BBC News
Διαδηλωτές ζητούν εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο

22.7.2001 8:39 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γένοβα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δεν έγινε καμία πρόοδος στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αμετάπειστες στην αντίθεσή τους προς το πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των αερίων που προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας. Στη Βόννη όμως, οι εκπρόσωποι 178 χωρων εξετάζουν συμβιβαστικό σχέδιο συμφωνίας που θα μπορούσε να σώσει το πρωτόκολλο του Κιότο.

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει παραχωρήσεις σε χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ρωσία, των οποίων η υποστήριξη για το πρωτόκολλο του Κιότο είναι κρίσιμης σημασίας μετά την άρνηση της Ουάσινγκτον να το επικυρώσει. Οι χώρες αυτές μπορούν αντί να μειώσουν τις εκπομπές επιβλαβών αερίων στο βαθμό που τους αναλογεί, να αναπτύξουν τα δάση και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Το σχεδιο αποθαρρύνει την κατασκευή νέων μονάδων πυρηνικής ενέργειας ενώ προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να προσαρμοστούν στις αλλαγές του κλίματος.

Oι G8 υποστηρίζουν την ανάπτυξη παρατηρητών στη Μέση Ανατολή
BBC News
Κηδεία νεαρού Παλαιστινίου που σκοτώθηκε το Σάββατο στη Χεβρώνα

22.7.2001 8:47 (Ωρα Λονδίνου)
Η παλαιστινιακή διοίκηση χαιρέτησε την απόφαση των ηγετών του Ομίλου των 8 να υποστηρίξουν την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν να σταλούν αμέσως οι παρατηρητές, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Ισραήλ.

Στο μεταξύ τα βίαια επεισόδια στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χθες στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή εκδοχή ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε χωριό. Οι Ισραηλινοί είπαν ότι ανταποκρίθηκαν σε επίθεση δύο ενόπλων. Νωρίτερα χθες ένας Παλαιστίνιος, που πιστεύεται οτι καταζητείται από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, τραυματίσθηκε σε έκρηξη στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Εκρήξεις στην Ινδονησία - δεκάδες τραυματίες

22.7.2001 8:54 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα σημειώθηκαν δύο εκρήξεις σε εκκλησίες με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δεκάδες άτομα. Η αστυνομία συνεδεσε τις εκρήξεις με την πολιτική κρίση που εντείνεται στη χώρα.

Χθες το κοινοβούλιο της Ινδονησίας αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του προδρου Αμπντουραχμαν Ουαχίντ στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της ανικανότητας. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αμιέν Ραϊς κάλεσε τον πρόεδρο να υποβάλει την παραίτηση του. Ο κ.Ουαχίντ όμως αρνήθηκε, λέγοντας ότι η διαδικασία εναντίον του είναι παράνομη. Ο Ινδονήσιος πρόεδρος έχει μάλιστα απειλήσει να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αλλά ο κ.Ραϊς είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδονησίας δεν θα υπακούσουν στις διαταγές του.

Βρέθηκε ο τάφος του πρώην αλβανού πρωθυπουργού Σεχού, υποστηρίζει ο γιος του

22.7.2001 9:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γιός του Μεχμέτ Σεχού, που είχε διατελεσει πρωθυπουργός της Αλβανίας στην περιόδο του κομμουνιστικού καθεστώτος, είπε ότι ανακάλυψε τον τάφο του πατέρα του 20 χρόνια μετά τον μυστηριώδη θάνατό του.

Ο Μεχμέτ Σεχού ηταν πρωθυπουργός της Αλβανίας για 30 σχεδόν χρόνια και το δεξί χέρι του Ενβέρ Χότζα. Το 1981 οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αυτοκτόνησε. Ομως οι φήμες έλεγαν ότι εκτελέστηκε με διαταγή του Χότζα επειδή ήταν αντίθετος στην πολιτική απομόνωσης που ακολουθούσε ο κομμουνιστής δικτάτορας. Μετά το θάνατό του οι αρχές χαρακτήρισαν το Σεχού "εχθρο του λαου" και η σύζυγός του καθώς και τα παιδιά του φυλακίσθηκαν.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των πλημυροπαθών στην ανατολική Ινδία

22.7.2001 9:15 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Πολιτεια Ορίσα της ανατολικης Ινδίας συνεχίζονται από τα σωστικά συνεργεία οι προσπάθειες διάσωσης των πλημυροπαθών. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου μισό εκατομμύριο είναι τελείως αποκλεισμένοι εξαιτίας ισχυρών βροχωπτώσεων που πλήττουν την περιοχή.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η στάθμη των νερών δεν πρόκειται να κατέβει καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και σήμερα. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ορίσα τα σωστικά συνεργεία αντιμετώπιζουν δυσκολίες στις προσπάθειές τους να χορηγήσουν τροφή και φάρμακα στους πλημυροπαθείς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.