Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-07-17

  1. Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Τουρκίας
  2. Οργή προκαλεί μελέτη για τα "οφέλη του καπνίσματος"
  3. Επιστροφή στις πτήσεις για το Βρετανικό Κονκόρντ
  4. Ξεκινά η ανάσυρση του Κουρσκ
  5. Τεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
  6. Επιμένει για πυραυλικό σύστημα και Κιότο ο Μπους
  7. Σύγχυση για την προοπτική συμφωνίας στα Σκόπια
  8. Εκπληξη στην κούρσα για την διαδοχή των Συντηρητικών της Βρετανίας
  9. Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Τουρκίας
  10. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Γένοβα
  11. Ακαρπες οι συνομιλίες Ινδίας-Πακιστάν
  12. Σύγχυση για την πολιτική συμφωνία στα Σκόπια
  13. Πτώση στα χρηματιστήρια
  14. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Γένοβα
  15. Τεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
  16. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ζητά επιστροφή χρημάτων
  17. Ακαρπες οι συνομιλίες Ινδίας-Πακιστάν
  18. Ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας
  19. Οργή προκαλεί μελέτη για τα "οφέλη του καπνίσματος"
  20. Το Κονκόρντ απογειώνεται ξανά
  21. Ξεκινά η ανάσυρση του Κουρσκ
  22. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Γένοβα
  23. Τεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
  24. Ακαρπες οι συνομιλίες Ινδίας-Πακιστάν
  25. Ρωσικές αποφάσεις για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία
  26. Ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας
  27. Αργεντική : Συμφωνία γιά την οικονομία
  28. Βόμβα συγκλονίζει τη Γένοβα
  29. Στη Χάγη η Μίρα Μάρκοβιτς
  30. Σόφια : Δεν συνεργάζονται οι Ηνωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις με τον Συμεών Β'
  31. Συστάσεις του Ανάν γιά την καταπολέμηση της ανεργίας
  32. Αργεντική : Συμφωνία γιά την οικονομία
  33. Δεκάδες νεκροί από έκρηξη στην Κίνα
  34. Δοκιμαστική πτήση του Κόνκορντ
  35. Μέση Ανατολή : Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις Παλαιστινίων
  36. Κατέρρευσαν οι συνομιλίες Ινδίας - Πακιστάν
  37. Το κάπνισμα οφελεί το κράτος
Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Τουρκίας

17.7.2001 23:21 (Ωρα Λονδίνου)
Την παραίτησή του υπέβαλλε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Τουρκίας Ενίς Οξούζ, που θεωρείτο ότι ήταν κατά της οικονομικής μεταρρύθμισης της Τουρκίας που έχει ξεκινήσει στην χώρα μετά από την οικονομική κρίση στην οποία περιήλθε στις αρχές του χρόνου.

Νωρίτερα, η αξίας της Τουρκικής λίρας έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σε σχέση με το Αμερικανικό δολλάριο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι η παραίτηση αυτή ίσως δώσει νέες ελπίδες στους οικονομικούς κύκλους που ανησυχούν για τις βαθιές διαφορές που εμφανίζουν τα μέλη της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Οργή προκαλεί μελέτη για τα "οφέλη του καπνίσματος"
BBC News
Το κάπνισμα συνδέεται με πολλές καρδιακές παθήσεις

17.7.2001 21:49 (Ωρα Λονδίνου)
Οργή έχει προκαλέσει έκθεση που επιχειρεί να αναδείξει τα "οφέλη του καπνίσματος". Η κολοσσιαία καπνοβιομηχανία Philip Morris υποστηρίζει σε έκθεσή της ότι οι θάνατοι των καπνιστών συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του προϋπολογισμού μιας χώρας, καθώς μειώνονται τα έξοδα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για στεγαστικά προγράμματα για τους ηλικιωμένους.

Η καπνοβιομηχανία παρέδωσε την έκθεση στην κυβέρνηση της Τσεχίας υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε εξοικονομήσει περίπου 147 εκατομμύρια δολάρια το 1997 εξαιτίας των θανάτων των καπνιστών στη χώρα.

Η έκθεση προκάλεσε τη μήνι όχι μόνο των καπνιστών, αλλά και των αντικαπνιστών, οι οποίοι χαρακτήρισαν την έκθεση "απάνθρωπη".

"Με την ίδια λογική, η καλύτερη πρόταση προς όλες τις κυβερνήσεις θα ήταν να σκοτώνουν όλους όσοι φθάντουν σε ηλικία συνταξιοδότησης", δήλωσε η Εύα Κραλίκοβα από το πανεπιστήμιο της Πράγας.

Η Philip Morris δήλωσε ότι δεν επιχειρούσε να παρουσιάσει μία θετική πλευρά του καπνίσματος. Η εταιρία υπογραμμίζει ότι η εμπιστευτική έκθεσή της είχε στόχο να παρουσιάσει το κόστος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των καπνιστών.

Επιστροφή στις πτήσεις για το Βρετανικό Κονκόρντ
BBC News
Κονκόρντ των Βρετανικών αερογραμμών

17.7.2001 21:53 (Ωρα Λονδίνου)
Αεροσκάφος των Βρετανικών αερογραμμών τύπου Κονκόρντ πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση εδώ και ένα χρόνο μετά από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε πέρσι στο Παρίσι και επέφερε τον θάνατο 113 ανθρώπων.

Το Βρετανικό αεροσκάφος αναμένεται να πετάξει σήμερα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, αναπτύσσοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Το αεροπλάνο έχει ήδη υποστεί ορισμένες μηχανικές αλλαγές σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί ένα παρόμοιο δυστύχημα στο μέλλον.

Τόσο οι Βρετανικές όσο και οι Γαλλικές αερογραμμές αισιοδοξούν ότι τα αεροσκάφη τύπου Κονκόρντ θα τεθούν και πάλι στην υπηρεσία των επιβατών εντός του έτους.

Ξεκινά η ανάσυρση του Κουρσκ
BBC News
Το Ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ

17.7.2001 21:55 (Ωρα Λονδίνου)
Τα ποσοστά ακτινοβολίας στη θαλάσσια περιοχή όπου βυθίστηκε το Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ απεδείχθησαν φυσιολογικά, γεγονός που επιτρέπει στις πρώτες ομάδες δυτών να ξεκινήσουν την επιχείρηση ανέγερσης του υποβρυχίου.

Ομάδα Βρετανών και Ρώσων δυτών προετοιμάζονται για την επόμενη φάση της επιχείρησης, δηλαδή για την αποκόλληση του κατεστραμένου μπροστινού μέρους του υποβρυχίου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης θα χρησιμοποιηθούν, επίσης, και ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας.

Οι ειδικοί είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους νωρίτερα για τις τορπίλες του ρωσικού υποβρυχίου, οι οποίες δεν εξερράγησαν ακόμη. Ομως, ο Ρώσος επικεφαλής της επιχείρισης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχουν εντοπισθεί τορπίλες στο εσωτερικό του Κουρσκ.

Τεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

17.7.2001 23:03 (Ωρα Λονδίνου)
To Ισραήλ έκανε γνωστό ότι στέλνει στρατό στη Δυτική Οχθη ως αποτέλεσμα, όπως είπαν αξιωματούχοι της χώρας, την άρνηση των Παλαιστινίων να σταματήσουν την χρήση τρομοκρατίας, όπως την απεκάλεσαν, κατά πολιτών του Ισραήλ.

Ο απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι η εκεχειρία μεταξύ Ισραλινών και Παλαιστινίων στην περιοχή, που είχε συμφωνηθεί για να τεθεί τέρμα στη βία των τελευταίων μηνών, δεν ισχύει πλέον για πρακτικούς λόγους. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από την κλιμάκωση της βίας.

Οι βομβιστικές επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ σε οικισμό της Βηθλεέμ και στη Δυτική Οχθη επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και δύο μελών της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανταπέδωσαν τα πυρά στη Δυτική Οχθη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ ματαίωσε την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής λόγω της τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Η ματαίωση της επίσκεψης ανακοινώθηκε μετά από τους βομβαρδισμούς Παλαιστινιακών θέσεων από τον στρατό του Ισραήλ ως αντίποινα σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα 2 Ισραηλινοί στρατιώτες να βρουν τον θάνατο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η στρατιωτική Ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ.

Επιμένει για πυραυλικό σύστημα και Κιότο ο Μπους

17.7.2001 22:25 (Ωρα Λονδίνου)
Επιμένει στην ανάπτυξη του Αμερικανικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος και στη μη επικύρωση της Συνθήκης του Κιότο για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους παρά τις αντιδράσεις πολλών χωρών.

Αυτά δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Αμερικανός πρόεδρος, που ξεκινάει περιοδεία στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό την Βρετανία.

Σύγχυση για την προοπτική συμφωνίας στα Σκόπια

17.7.2001 23:08 (Ωρα Λονδίνου)
Σύγχυση επικρατεί στα Σκόπια σχετικά με τις προοπτικές επίτευξης πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στους Σλαβόφωνους και τους Αλβανόφωνους, συμφωνία που ελπίζεται ότι θα θέσει τέρμα στις συγκρούσεις των τελευταίων 5 μηνών ανάμεα σε κυβερνητικές δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Αλβανόφωνους αντάρτες που ζητούν καλύτερη μεταχείρηση της Αλβανικής μειονότητας της χώρας.

Ενώ κυριαρχούσε η εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό την αιγίδα των διεθνών μεσολαβητών θα απέδιδαν σύντομα καρπούς και ορισμένοι, μάλιστα, τόνιζαν ότι η επίτευξη συμφωνίας ήταν ζήτημα ωρών ή έστω λίγων ημερών, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει με την αποκάλυψη από την πλευρά των Αλβανοφώνων ότι οι μεσολαβητές δέχονται την επισημοποίηση της Αλβανικής γλώσσας σε κρατικό επίπεδο, ένα ζήτημα-αγκάθι για όλα τα Σλαβομακεδονικά κόμματα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ηδη, ένα από τα μεγαλύτερα Σλαβομακεδονικά κόμματα απέρριψε αυτή την προοπτική.

Οι 3 επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι κρίσιμες. Στις συνομιλίες αναμένεται πλέον να συμμετέχουν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Λόρδος Τζωρτζ Ρόμπερτσον, καθώς και ο επικεφαλής της πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα.

Εκπληξη στην κούρσα για την διαδοχή των Συντηρητικών της Βρετανίας

17.7.2001 22:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο φιλοευρωπαίος και πρώην υπουργός Οικονομικών Κένεθ Κλαρκ και ο ευρωσκεπτικιστής Ιαν Ντάνκαν Σμιθ θα διεκδικήσουν την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, όπως προέκυψε από την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεγάλη έκπληξη ο αποκλεισμός του κ. Μάικλ Πορτίλλο που θεωρείτο το φαβορί για την αρχηγία των Συντηρητικών μετά από την παραίτηση του προηγούμενου ηγέτη του κόμματος Γουίλλιαμ Χέιγκ ύστερα από την δεύτερη συνεχόμενη ήττα των Σνυτηρητικών από το κόμμα των Εργατικών του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ο κ. Πορτίλο δήλωσε ότι προτίθεται να εγκαταλείψει την πολιτική της πρώτης γραμμής.

Ο κ. Κλαρκ έλαβε 59 ψήφους, ο κ. Σμιθ 54, ενώ ο κ. Πορτίλο αποκλείστηκε με 53 ψήφους.

Ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών θα γίνει γνωστός στις 12 Σεπτεμβρίου.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Τουρκίας

17.7.2001 23:10 (Ωρα Λονδίνου)
Την παραίτησή του υπέβαλλε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Τουρκίας Ενίς Οξούζ, που θεωρείτο ότι ήταν κατά της οικονομικής μεταρρύθμισης της Τουρκάις μετά από την οικονομική κρίση στην οποία περιήλθε τον Φεβρουάριο.

Νωρίτερα, η Τουρκική λίρα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σε σχέση με το Αμερικανικό δολλάριο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι η παραίτηση αυτή ίσως δώσει νέες ελπίδες στους οικονομικούς κύκλους που ανησυχούν για τις βαθιές διαφορές που εμφανίζουν τα μέλη της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Γένοβα

17.7.2001 22:03 (Ωρα Λονδίνου)
Σε απόρθητο φρούριο έχει μετατραπεί η Γένοβα ενόψει των διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης που προγραμματίζονται με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής των 7 πλέον αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας.

Οι πλατείες και οι δρόμοι είναι γεμάτοι αστυνομικούς και στρατιώτες, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι κλεισμένοι, ενώ πραγματοποιούνται σωματικές έρευνες σε όσους επιχειρούν να διαβούν τη λεγόμενη "κόκκινη ζώνη".

Τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να ενταθούν μέσα στις επόμενες ώρες όσο πλησιάζει η έναρξη της Συνόδου. Ενταση επικρατεί σε όλους τους δρόμους και τις γειτονιές της Γένοβας μετά από την έκρηξη βόμβας της Δευτέρας σε στρατώνα της πόλης.

Η κυβέρνηση πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό των υπαιτίων και προσπαθεί να εξακριβώσει εάν πίσω από την επίθεση κρύβονται ομάδες αναρχικών.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνέστησε ψυχραιμία, αλλά οι κάτοικοι της Γένοβας φαίνονται εξοργισμένοι και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστεία απευθύνει εκκλήσεις στις αρχές της Ιταλίας που θα περιφρουρούν τη Γένοβα να σεβαστούν τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην προβούν στη λήψη ακραίων μέτρων.

Ακαρπες οι συνομιλίες Ινδίας-Πακιστάν

17.7.2001 23:07 (Ωρα Λονδίνου)
Η σύσκεψη κορυφής μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κατέληξε σε αποτυχία με την Ινδία να κατηγορεί το Πακιστάν ότι εμμένει στο θέμα της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ.

Οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, ενώ αμέσως μετά την διάσκεψη κορυφής στην πόλη Αγκρα της Ινδίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασβάντ Σινγκ, ότι οι διασυνοριακές "τρομοκρατικές επιθέσεις", όπως τις χαρακτήρισε, είναι ανεπίτρεπτες.

Το θέμα του Κασμίρ έχει επανειλημμένως οδηγήσει σε διαφιλονικίες τις δύο χώρες, το πυρηνικό οπλοστάσιο των οποίων θεωρείται ότι ελλοχεύει κινδύνους για τη στρατηγική σταθερότητα της περιοχής.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποθάλπει τους αυτονομιστές του Κασμίρ.

Σύγχυση για την πολιτική συμφωνία στα Σκόπια

17.7.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου)
Σύγχυση επικρατεί στα Σκόπια σχετικά με τις προοπτικές επίτευξης πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στους σλαβόφωνους και τους αλβανόφωνους, συμφωνία που ελπίζεται ότι θα θέσει τέρμα στις συγκρούσεις των τελευταίων πέντε μηνών.

Το πρωί κυριαρχούσε η εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό την αιγίδα των διεθνών μεσολαβητών θα απέδιδαν σύντομα καρπούς, ορισμένοι μάλιστα τόνιζαν ότι η επίτευξη συμφωνίας ήταν ζήτημα ωρών ή έστω λίγων ημερών.

Το απόγευμα, όμως, η κατάσταση άλλαξε με τη αποκάλυψη από την πλευρά των αλβανοφώνων ότι οι μεσολαβητές δέχονται την επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας σε κρατικό επίπεδο, ένα ζήτημα αγκάθι για όλα τα σλαβομακεδονικά κόμματα της ΠΓΔΜ.

Οι τρεις επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι κρίσιμες. Από αύριο μάλιστα στις συνομιλίες θα λάβουν μέρος και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Λόρδος Ρόμπερτσον, καθώς και ο επικεφαλής της πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα.

Πτώση στα χρηματιστήρια

17.7.2001 16:55 (Ωρα Λονδίνου)
Πτώση στα χρηματιστήρια των μεγαλύτερων οικονομικών κέντρων σημειώθηκε σήμερα, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για την απόδοση των μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νέα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν μειωμένη τη δραστηριότητα των μεγάλων βιομηχανιών κατά τον Ιούνιο.

Αυτή είναι και η ένατη συνεχής φορά κατά την οποία παρατηρείται αντίστοιχη τάση, γεγονός που αποδεικνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο τεχνολογικός-βιομηχανικός τομέας των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε ύφεση.

Τα νέα στοιχεία κοινοποιήθηκαν την ίδια μέρα με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών δεδομένων των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, η General Motors, δήλωσε ότι τα κέρδη της έχουν περιορισθεί κατά 70%. Η Coca Cola από την άλλη πλευρά ανακοίνωσε ότι οι απώλειές της ήταν μικρότερες από ό,τι αρχικώς ανεμένετο.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Γένοβα

17.7.2001 14:10 (Ωρα Λονδίνου)
Σε απόρθητο φρούριο έχει μετατραπεί η Γένοβα, εν οψει των διαδηλώσεων κατα της παγκοσμιοποιησης που προγραμματίζονται με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής των Επτά πλουσιότερων χωρών του Κοσμου και της Ρωσίας.

Οι πλατείες και οι δρόμοι είναι γεμάτοι αστυνομικούς και στρατιώτες, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι κλεισμένοι, ενώ πραγματοποιούνται σωματικές έρευνες σε όσους επιχειρούν να διαβούν τη λεγόμενη "κόκκινη ζώνη".

Τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να ενταθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου. Ενταση επικρατεί σε όλους τους δρόμους και τις γειτονιές της Γένοβας μετά τη χθεσινή έκρηξη βόμβας σε στρατώνα της πόλης.

Η κυβέρνηση πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό των υπαιτίων και προσπαθεί να εξακριβώσει εάν πίσω από την επίθεση κρύβονται ομάδες αναρχικών.

Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνέστησε ψυχραιμία, αλλά οι κάτοικοι της Γένοβας φαίνονται εξοργισμένοι και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους τις επόμενες ημέρες.

Η Διεθνής Αμνηστεία εν τω μεταξύ απευθύνει εκκλήσεις στις ιταλικές αρχές που θα περιφρουρούν τη Γένοβα να σεβαστούν τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην προβούν στη λήψη ακραίων μέτρων.

Τεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

17.7.2001 17:08 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα βομβιστική επίθεση του ισραηλινού στρατού σε οικισμό της Βηθλεέμ επέφερε τον θάνατο τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και δύο ακτιβιστών της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ανταπέδωσαν τα πυρά, τραυματίζοντας αρκετά άτομα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει εγκαινιάσει μία νέα στρατηγική στοχεύοντας μεμονωμένες περιπτώσεις Παλαιστινίων που θεωρούνται ότι ετοιμάζουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης, Μπένγιαμιν Μπεν-Ελιέζερ ματαίωσε την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Η ματαίωση της επίσκεψης ανακοινώθηκε μετά τους βομβαρδισμούς Παλαιστινιακών θέσεων από τον ισραηλινό στρατό, ως αντίποινα στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε χθες και επέφερε τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η στρατιωτική ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι η ισραηλινή επίθεση επρόκειτο να είναι πιο ισχυρή εάν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν εδέχετο πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μετριάσει τις αντιδράσεις της.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ζητά επιστροφή χρημάτων

17.7.2001 16:58 (Ωρα Λονδίνου)
Την επιστροφή περίπου 143 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν χορηγηθεί για την ενίσχυση του αγροτικού τους τομέα ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από μια σειρά κρατών μελών ανάμεσα στα οποία είναι και η Ελλαδα.

Η Κομισιόν τονίζει ότι οι χώρες αυτές δαπάνησαν τα ποσά που έλαβαν αδικαιολόγητα. Η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει 107 εκατομύρια ευρώ, ένα ποσό σαφώς μεγαλύτερο από αυτά που ζητά η Επιτροπή από τις άλλες χώρες, οι οποίες είναι το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι τα ανωτέρω κράτη δεν κατάφεραν να πείσουν ότι πράγματι δαπάνησαν τα κονδύλια που έλαβαν για την ενίσχυση του αγροτικού τους τομέα.

Δηλαδή δεν χρησιμοποίησαν τις κοινοτικές επιχορηγήσεις για την ενίσχυση της παραγωγής σταφίδας, για τη χρηματοδότηση του συστήματος ελέγχου λιπαρών ουσιών ή για την ενίσχυση του κτηνοτροφικού τους τομέα, όπως υποστήριζαν στις αρχικές τους αιτήσεις.

Οι πόροι αυτοί προέρχονται από το Γεωργικό ταμείο της Κοινότητας και καλύπτουν μια περίοδο που αρχίζει από το 1985.

Ακαρπες οι συνομιλίες Ινδίας-Πακιστάν

17.7.2001 14:06 (Ωρα Λονδίνου)
Η σύσκεψη κορυφής μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κατέληξε σε αποτυχία με την Ινδία να κατηγορεί το Πακιστάν ότι εμμένει στο θέμα της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ.

Οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, ενώ αμέσως μετά την διάσκεψη κορυφής στην πόλη Αγκρα της Ινδίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασβάντ Σινγκ, ότι οι διασυνοριακές "τρομοκρατικές επιθέσεις", όπως τις χαρακτήρισε, είναι ανεπίτρεπτες.

Το θέμα του Κασμίρ έχει επανειλημμένως οδηγήσει σε διαφιλονικίες τις δύο χώρες, το πυρηνικό οπλοστάσιο των οποίων θεωρείται ότι ελλοχεύει κινδύνους για τη στρατηγική σταθερότητα της περιοχής.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποθάλπει τους αυτονομιστές του Κασμίρ.

Ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας

17.7.2001 14:47 (Ωρα Λονδίνου)
Αλματώδη ανάπτυξη παρουσιάζει η οικονομία της Κίνας τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος χρόνου, ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έφθασε το 7,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι επιβραδυντικοί ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αντίκτυπο και στην Κίνα, καθώς περιορίζονται οι εξαγωγές της.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας είχε αγγίξει το 8,1% ενώ το επόμενο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίσθηκε στο 7,8%.

Οργή προκαλεί μελέτη για τα "οφέλη του καπνίσματος"
BBC News
Το κάπνισμα συνδέεται με πολλές καρδιακές παθήσεις

17.7.2001 13:36 (Ωρα Λονδίνου)
Οργή έχει προκαλέσει έκθεση που επιχειρεί να αναδείξει τα "οφέλη του καπνίσματος". Η κολοσσιαία καπνοβιομηχανία Philip Morris υποστηρίζει σε έκθεσή της ότι οι θάνατοι των καπνιστών συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του προϋπολογισμού μιας χώρας, καθώς μειώνονται τα έξοδα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για στεγαστικά προγράμματα για τους ηλικιωμένους.

Η καπνοβιομηχανία παρέδωσε την έκθεση στην κυβέρνηση της Τσεχικής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε εξοικονομήσει περίπου 147 εκατομμύρια δολάρια το 1997 εξαιτίας των θανάτων των καπνιστών στη χώρα.

Η έκθεση προκάλεσε τη μήνι όχι μόνο των καπνιστών, αλλά και των αντικαπνιστών, οι οποίοι χαρακτήρισαν την έκθεση "απάνθρωπη".

"Με την ίδια λογική, η καλύτερη πρόταση προς όλες τις κυβερνήσεις θα ήταν να σκοτώνουν όλους όσοι φθάντουν σε ηλικία συνταξιοδότησης", δήλωσε η Εύα Κραλίκοβα από το πανεπιστήμιο της Πράγας.

Η Philip Morris δήλωσε ότι δεν επιχειρούσε να παρουσιάσει μία θετική πλευρά του καπνίσματος. Η εταιρία υπογραμμίζει ότι η εμπιστευτική έκθεσή της είχε στόχο να παρουσιάσει το κόστος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των καπνιστών.

Το Κονκόρντ απογειώνεται ξανά
BBC News
Κονκόρντ των βρετανικών αερογραμμών

17.7.2001 13:47 (Ωρα Λονδίνου)
Αεροσκάφος των βρετανικών αερογραμμών τύπου Κόνκορντ αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα την πρώτη δοκιμαστική πτήση εδώ και ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο Παρίσι και επέφερε τον θάνατο 113 ατόμων.

Το βρετανικό αεροσκάφος αναμένεται να πετάξει σήμερα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, αναπτύσσοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Το αεροπλάνο έχει ήδη υποστεί ορισμένες μηχανικές αλλαγές, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί ένα παρόμοιο δυστύχημα στο μέλλον.

Τόσο οι βρετανικές, όσο και οι γαλλικές αερογραμμές αισιοδοξούν ότι τα αεροσκάφη τύπου Κονκόρντ θα επανέλθουν στην κυκλοφορία εντός του έτους.

Ξεκινά η ανάσυρση του Κουρσκ
BBC News
Το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ

17.7.2001 13:44 (Ωρα Λονδίνου)
Τα ποσοστά ακτινοβολίας στη θαλάσσια περιοχή όπου βυθίστηκε το πυρηνικό ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ απεδείχθησαν φυσιολογικά, γεγονός επιτρέπει στις πρώτες ομάδες δυτών να ξεκινήσουν την επιχείρηση ανέγερσης του υποβρυχίου.

Ομάδα Βρετανών και Ρώσων δυτών προετοιμάζονται για την επόμενη φάση της επιχείρησης, δηλαδή για την αποκόλληση του κατεστραμένου μπροστινού μέρους του υποβρυχίου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης θα χρησιμοποιηθούν επίσης και ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας.

Οι ειδικοί είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους νωρίτερα για τις τορπίλες του ρωσικού υποβρυχίου, οι οποίες δεν εξερράγησαν ακόμη. Ομως, ο Ρώσος επικεφαλής της επιχείρισης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχουν εντοπισθεί τορπίλες στο εσωτερικό του Κουρσκ.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Γένοβα

17.7.2001 14:10 (Ωρα Λονδίνου)
Σε απόρθητο φρούριο έχει μετατραπεί η Γένοβα, εν οψει των διαδηλώσεων κατα της παγκοσμιοποιησης που προγραμματίζονται με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής των Επτά πλουσιότερων χωρών του Κοσμου και της Ρωσίας.

Οι πλατείες και οι δρόμοι είναι γεμάτοι αστυνομικούς και στρατιώτες, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι κλεισμένοι, ενώ πραγματοποιούνται σωματικές έρευνες σε όσους επιχειρούν να διαβούν τη λεγόμενη "κόκκινη ζώνη".

Τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να ενταθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου. Ενταση επικρατεί σε όλους τους δρόμους και τις γειτονιές της Γένοβας μετά τη χθεσινή έκρηξη βόμβας σε στρατώνα της πόλης.

Η κυβέρνηση πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό των υπαιτίων και προσπαθεί να εξακριβώσει εάν πίσω από την επίθεση κρύβονται ομάδες αναρχικών.

Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνέστησε ψυχραιμία, αλλά οι κάτοικοι της Γένοβας φαίνονται εξοργισμένοι και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους τις επόμενες ημέρες.

Η Διεθνής Αμνηστεία εν τω μεταξύ απευθύνει εκκλήσεις στις ιταλικές αρχές που θα περιφρουρούν τη Γένοβα να σεβαστούν τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην προβούν στη λήψη ακραίων μέτρων.

Τεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

17.7.2001 14:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης, Μπένγιαμιν Μπεν-Ελιέζερ ματαίωσε την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Η ματαίωση της επίσκεψης ανακοινώνεται μετά τους βομβαρδισμούς Παλαιστινιακών θέσεων από τον ισραηλινό στρατό, ως αντίποινα στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε χθες και επέφερε τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η στρατιωτική ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι η ισραηλινή επίθεση επρόκειτο να είναι πιο ισχυρή εάν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν εδέχετο πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μετριάσει τις αντιδράσεις της.

Ακαρπες οι συνομιλίες Ινδίας-Πακιστάν

17.7.2001 14:06 (Ωρα Λονδίνου)
Η σύσκεψη κορυφής μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κατέληξε σε αποτυχία με την Ινδία να κατηγορεί το Πακιστάν ότι εμμένει στο θέμα της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ.

Οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, ενώ αμέσως μετά την διάσκεψη κορυφής στην πόλη Αγκρα της Ινδίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασβάντ Σινγκ, ότι οι διασυνοριακές "τρομοκρατικές επιθέσεις", όπως τις χαρακτήρισε, είναι ανεπίτρεπτες.

Το θέμα του Κασμίρ έχει επανειλημμένως οδηγήσει σε διαφιλονικίες τις δύο χώρες, το πυρηνικό οπλοστάσιο των οποίων θεωρείται ότι ελλοχεύει κινδύνους για τη στρατηγική σταθερότητα της περιοχής.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποθάλπει τους αυτονομιστές του Κασμίρ.

Ρωσικές αποφάσεις για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία

17.7.2001 14:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ρώσος ανώτατος στρατιωτικός διοικητής στην Τσετσενία, στρατηγός Βλαντιμίρ Μολντενσκόι, έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο στρατιωτικούς αξιωματούχους, μετά τις καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τσετσένων πολιτών.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τους ισχυρισμούς ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνέλαβαν περισσότερους από χίλιους άνδρες, οι οποίοι υπέστησαν σειρά βασανιστηρίων.

Οι σύμβουλοι του προέδρου Πούτιν παραδέχθηκαν ότι διεπράχθησαν βιαιότητες, ενώ μία έρευνα από τον Ρώσο εισαγγελέα στην Τσετσενία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ατομικές περιπτώσεις και όχι για οργανωμένες επιθέσεις.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα λέει ότι ο ρωσικός στρατός έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά τη δημοσίευση της έρευνας και ο στρατηγός Μολτενσκόι εδέχετο πιέσεις να προβεί σε ορισμένες ενέργειες.

Ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας

17.7.2001 14:47 (Ωρα Λονδίνου)
Αλματώδη ανάπτυξη παρουσιάζει η οικονομία της Κίνας τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος χρόνου, ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έφθασε το 7,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι επιβραδυντικοί ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αντίκτυπο και στην Κίνα, καθώς περιορίζονται οι εξαγωγές της.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας είχε αγγίξει το 8,1% ενώ το επόμενο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίσθηκε στο 7,8%.

Αργεντική : Συμφωνία γιά την οικονομία

17.7.2001 8:23 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αργεντινή οι περιφερειακοί κυβερνήτες που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση είπαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση γιά την έξοδο από την οικονομική κρίση . Οι κυβερνήτες μετά απο συνάντηση με τον πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρούα συμφώνησαν να μειώσουν τα ελλείμματα των προυπολογισμών των περιφρειών . Από την άλλη μεριά δεν επετεύχθη συμφωνία γιά τα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν και ο κάθε κυβερνήτης μόνος του θα αποφασίσει πως θα πετύχει τον περιορισμό των ελλειμμάτων , μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Βόμβα συγκλονίζει τη Γένοβα
BBC News
Αστυνομικοί της Γένοβα εν δράσει

17.7.2001 8:31 (Ωρα Λονδίνου)
Βόμβα εξερράγη σε αστυνομικό τμήμα στη Γένοβα της Ιταλίας, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη κορυφής των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών.

Ενας 20χρονος αστυνομικός, ο οποίος άνοιξε το πακέτο που περιείχε τη βόμβα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, αλλά τα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι η αστυνομία έχει ήδη προβεί σε ανακρίσεις.

Οι αστυνομικές αρχές της πόλης τηρούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις αντικαπιταλιστικών ομάδων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Στη Χάγη η Μίρα Μάρκοβιτς

17.7.2001 8:08 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Χάγη, οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι την Πέμπτη αναμένεται η κα. Μίρα Μάρκοβιτς να επισκεφθεί τον σύζυγό της Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη φυλακή . Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου των Εξωτερικών είπε ότι η σύζυγος του πρώην προέδρου της Γιογκοσλαβίας πήρε βίζα διάρκειας τριών ημερών και οι αρχές χρειάζονται 72 ώρες γιά να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που έχουν σχέση με την επίσκεψη .

Σόφια : Δεν συνεργάζονται οι Ηνωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις με τον Συμεών Β'

17.7.2001 8:13 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βουλγαρία ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός - οι Ηνωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις - αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το κίνημα που υποστηρίζει τον πρώην βασιλιά Συμεών Β' . Το κόμμα του έκπτωτου μονάρχη, μολονότι θριάμβευσε στις βουλευτικές του περασμένου μηνός , εν τούτοις δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή και όπως μεταδίδουν οι ανταποκροτές είναι πολύ πιθανό να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού σε συνεργασία με το κόμμα που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα - το Κίνημα γιά τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες.

Συστάσεις του Ανάν γιά την καταπολέμηση της ανεργίας

17.7.2001 8:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γγ. των ΗΕ Κόφι Ανάν παρώτρυνε τις κυβερνήσεις των χωρών όλου του κόσμου να λάβουν μέτρα γιά την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Σε ομιλία του στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στη Γενεύη , ο κ. Ανάν είπε ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που οι νέοι βρούν δουλειά συχνά οι συνθήκες εργασίας είναι αντίξοες και οι μισθοί χαμηλοί . Σύμφωνα με τις μελέτες των ΗΕ οι νέοι και οι νέες έχουν πολύ μεγάλυτερες πιθανότητες να παrαμείνουν άνεργοι απ ό,τι οι εργάτες μεγαλύτερης ηλικίας .

Αργεντική : Συμφωνία γιά την οικονομία

17.7.2001 8:23 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Αργεντινή οι περιφερειακοί κυβερνήτες που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση είπαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση γιά την έξοδο από την οικονομική κρίση . Οι κυβερνήτες μετά απο συνάντηση με τον πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρούα συμφώνησαν να μειώσουν τα ελλείμματα των προυπολογισμών των περιφρειών . Από την άλλη μεριά δεν επετεύχθη συμφωνία γιά τα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν και ο κάθε κυβερνήτης μόνος του θα αποφασίσει πως θα πετύχει τον περιορισμό των ελλειμμάτων , μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Δεκάδες νεκροί από έκρηξη στην Κίνα

17.7.2001 8:30 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έκρηξη σε παράνομο χώρο αποθήκευσης εκρηκτικών υλών στην Κίνα επέφερε τον θάνατο 40 ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 90 ατόμων.

Κινεζικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι αρκετά άτομα βρίσκονται κάτω από τα συντρίμια, γεγονός που κάνει δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Η αστυνομία αναζητεί τον ιδιοκτήτη της αποθήκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να μεταφέρει τις εκρηκτικές ύλες σε άλλον χώρο, όταν διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω αποθήκη ελλοχεύει κινδύνους.

Δοκιμαστική πτήση του Κόνκορντ

17.7.2001 8:16 (Ωρα Λονδίνου)
Αεροσκάφος των βρετανικών αερογραμμών , τύπου Κόνκορντ, θα εκτελέσει δοκιμαστική πτήση σήμερα, πρώτη φορά από το τραγικό δυστύχημα πέρσι. Στο δυστύχημα αυτό , Κόνκορντ των γαλλικών αερογραμμών συνετρήβη λίγο μετά την απογείωση έξω από το Παρίσι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 113 άνθρωποι. Στο αεροσκάφος που θα πετάξει σήμερα έχουν γίνει ορισμένες μηχανικές αλλαγές ώστε να αποφευχθούν τα αίτια της περυσινής τραγωδίας. Το πολύνεκρο δυστύχημα έξω από το Παρίσι συνέβη όταν κατά την απογείωση έσκασε λάστιχο τα θραύσματα του οποίου προκάλεσαν ρωγμή σ' ένα από τα ντεπόζιτα των καυσίμων με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά . Οι μηχανικοί θέλουν να είναι βέβαιοι ότι η νέα μεταλλική επένδυση γιά την ενίσχυση των δεξαμενών των καυσίμων δεν πρόκειται να επηρεάσει την απόδοση του αεροσκάφους . Επίσης μετά το δυστύχημα έχουν ενισχυθεί τα λάστιχα των τροχών και το σύστημα καλωδίων που παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια.

Μέση Ανατολή : Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις Παλαιστινίων
BBC News
Iσραηλινοί αξιωματούχοι ελέγχουν την περιοχή όπου έγινε η τελευταία βομβιστική επίθεση των Παλαιστινίων

17.7.2001 6:50 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή, ισραηλινά τεθωρακισμένα βομβάρδισαν θέσεις των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, μετά από βομβιστική επιχείρηση αυτοκτονίας, μέσα στο Ισραήλ, στην πόλη Μπινιαμίνα , κατά την οποία ο βομβιστής και δύο Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους. Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν δύο αστυνομικά φυλάκια των Παλαιστινίων στο Τζενίκ και το Τουλκάρμ. Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβε η μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση, Ισραηλινός όμως αξιωματούχος κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας του Γιασέρ Αραφάτ γιά συμμετοχή στην "εκστρατεία τρομοκρατίας" κατά του Ισραήλ.

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες Ινδίας - Πακιστάν
BBC News
Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ έχει επιστρέψει στην Ισλαμαμπάντ

17.7.2001 7:30 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από τρείς μέρες συνομιλιών , χωρίς συμφωνία έληξε η σύνοδος κορυφής μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας. Οι συνομιλίες που έγιναν στην πόλη Αγκρά των Ινδιών κατέρρευσαν λόγω του προβλήματος του Κασμίρ . Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι μεταδίδει ότι το Πακιστάν δεν ήταν πρόθυμο να υπογράψει συμφωνία γιά τον περιορισμό των επιδρόμων στο ινδικό έδαφος από φανατικούς αυτονομιστές του Κασμίρ , ενώ από την άλλη μεριά η Ινδία δεν ήθελε στο τελικό ανακοινωθέν να γίνει αναφορά στην αυτοδιάθεση του Κασμίρ .

Το κάπνισμα οφελεί το κράτος
BBC News
Η έκθεση της Φίλιπ Μόρις αναφέρεται στα οικονομικά ωφέλη του καπνίσματος

17.7.2001 7:59 (Ωρα Λονδίνου)
H Φίλιπ Μόρρις, η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία του κόσμου, παραδέχεται σε έκθεσή της ότι το κάπνισμα οδηγεί σε αύξηση της θνησιμότητας του πληθυσμού. Την παραδοχή αυτή την κάνει για να πείσει την Τσεχική κυβέρνηση ότι το κάπνισμα οφελεί την οικονομία, ότι συμφέρει το κράτος να καπνίζουν οι πολίτες. Οι καπνιστές πεθαίνουν πιο γρήγορα, δεν επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το κράτος γλυτώνει τα χρήματα που θα έδινε για τις συντάξεις τους, υπογραμμίζει η σχετική έκθεση . Επιπλέον, λέει η έκθεση, όσο οι μελλοθάνατοι είναι εν ζωή και καπνίζουν ενισχύουν τους κρατικούς πόρους με τους δασμούς.

H Φίλιπ Μόρις, που κατασκευάζει και εμπορεύεται τα τσιγάρα Μάλμπορο, αγόρασε πριν από εννέα χρόνια την Τσεχική κρατική καπνο-βιομηχανία Ταμπάκ, και ελέγχει τώρα το 80% της αγοράς τσιγάρων στην Τσεχία. Οταν η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι το κάπνισμα είναι μάλλον επιζήμιο παρά ωφέλιμο, η Φίλιπ Μόρις συνέταξε αυτήν την έκθεση με την οποία μελετά την αγορά της Τσεχίας και διαπιστώνει ότι τα οφέλη για το κράτος ξεπερνούν τις ιατρικές δαπάνες για την φροντίδα των άρρωστων καπνιστών και την απώλεια φόρου εισοδήματος από τους εργαζόμενους που έχουν πεθάνει λόγω σχετικών με το κάπνισμα ασθενειών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.