Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-06-10

  1. Αύριο η ορκωμοσία της 59ης μεταπολεμικής Ιταλικής κυβέρνησης
  2. Μέρα κρίσιμων αποφάσεων για τη Μέση Ανατολή
  3. Αποδεκτό το ειρηνευτικό σχέδιο στη ΦΥΡΟΜ
  4. Πανηγυρισμοί στους δρόμους της Τεχεράνης
  5. Οριακή νίκη στο δημοψήφισμα
  6. Αύριο η ορκωμοσία της 59ης μεταπολεμικής Ιταλικής κυβέρνησης
  7. Αρχίσει την Τρίτη η περιοδεία Μπους στην Ευρώπη
  8. Η γραμμή επαναλειτουργεί μετά από εννέα χρόνια
  9. Αύριο η εκτέλεση του βομβιστή της Οκλαχόμας
  10. Αποδεκτό το ειρηνευτικό σχέδιο στην ΠΓΔΜ
  11. Σχημάτισε κυβέρνηση ο Μπερλουσκόνι
  12. Ολοκληρώνει την νέα του ομάδα ο Μπλέαρ
  13. Σορβαρή έλλειψη δημοκρατίας στην Κεντρική Ασία
  14. Λυπάται αλλά δεν μετανοεί ο Τίμοθυ Μακβή
  15. Σήμερα οι απαντήσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων στις αμερικανικές προτάσεις
  16. Αποδεκτό το ειρηνευτικό σχέδιο στη ΦΥΡΟΜ
  17. Νίκη ενός δίκαιου μοντέλου κοινωνίας στο Ιράν, λέει ο πρόεδρος Χαταμί
  18. Ολοκληρώνει την νέα του ομάδα ο Μπλέαρ
Αύριο η ορκωμοσία της 59ης μεταπολεμικής Ιταλικής κυβέρνησης

10.6.2001 17:58 (Ωρα Λονδίνου)
O νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε την σύνθεση της νέας του κυβέρνησης, μετά από σύντομη τελετή στο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη. Στο Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Ρενάτο Ρουτζιέρο, πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου και στο Υπουργείο Οικονομικών ο Τζούλιο Τρεμόντι. Ο ηγέτης του δεξιού κόμματος της Εθνικής Συμμαχίας, ο Τζιανφράγκο Φίνι παίρνει το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ ο Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτης της αυτονομιστικής Λέγκας του Βορρά, θα είναι υπεύθυνος για την αποκέντρωση των εξουσιών προς τις επαρχίες. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί αύριο και στη συνέχεια θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, τη Βουλή και την Γερουσία. Εϊναι η δεύτερη φορά που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχηματίζει κυβέρνηση. Η προηγούμενη αντιστοίχων συμμαχιών κυβέρνηση του διήρκεσε μόλις επτά μήνες και κατέρρευσε ότι απέσυρε την υποστήριξή της η Λέγκα του Βορρά

Μέρα κρίσιμων αποφάσεων για τη Μέση Ανατολή
BBC News
Δακρυγόνα κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών σε σημείο ελέγχου μεταξύ Ραμάλας και Μπιρζέιτ

10.6.2001 14:49 (Ωρα Λονδίνου)
To Iσραήλ και οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να απαντήσουν σήμερα αν αποδέχονται τις αμερικανικές προτάσεις για τη Μέση Ανατολή -- προτάσεις που προβλέπουν τη σύναψη εκεχειρίας. Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών θα συναντηθούν εκ νέου με τον διευθυντή της CIA, Τζώρτζ Τένετ, ο οποίος υπέβαλε τις προτάσεις. Η αμερικανική μεσολάβηση αποσκοπεί στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου που κατάρτισε ο πρώην αμερικανός Γερουσιαστής, Τζώρτζ Μίτσελ, και το οποίο έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες των Ισραηλινών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο Κος Τένετ ζητάει από την Παλαιστινιακή ηγεσία να συλλάβει μαχητικά στελέχη των Παλαιστινίων και να καταστρέψει το οπλοστάσιό τους. Οι Ισραηλινοί, από την άλλη μεριά, καλούνται να υποχωρήσουν στις θέσεις που κατείχαν προτού ξεσπάσουν οι συγκρούσεις και να σταματήσουν τις επιθέσεις αντιποίνων προς τους Παλαιστινίους. Προσπάθειες μεσολάβησης καταβάλλουν και η Ευρωπαική Ενωση, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Εθνη. Συναντήσεις με την ηγεσία των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων έχει σήμερα και ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαικής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, συνοδευόμενος από τον Σουηδό πρωθυπουργό, Γκόραν Πέρσον, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία στην Ευρωπαική Ενωση. Την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, αρχίζει περιοδεία στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για έλλειψη σοβαρότητας όσον αφορά τα περί εκεχειρίας, μετά τον θάνατο τριών Παλαιστίνων γυναικών που σκοτώθηκαν από τα πυρά Ισραηλινού τεθωρακισμένου, την ώρα που κάθονταν στο σπίτι τους στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι το επεισόδιο δείχνει πως οι Ισραηλινοί συνεχίζουν την τρομοκρατία, όπως τη χαρακτήρισε, προς τους Παλαιστινίους. Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας διαδήλωσαν στην κηδεία των τριών γυναικών φωνάζοντας συνθήματα για εκδίκηση. Ο Ισραηλινός στρατός είπε ότι τα τεθωρακισμένα του άνοιξαν πυρ απαντώντας σε πυροβολισμούς των Παλαιστινίων.

Αποδεκτό το ειρηνευτικό σχέδιο στη ΦΥΡΟΜ
BBC News
Καπνός στο Σλούπτσιανε

10.6.2001 16:42 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Αλβανοί αντάρτες σκότωσαν ένα στρατιώτη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας και τραυμάτισαν άλλους τέσσερεις, σε επιχείρηση του στρατού για την ανακατάληψη του προπυργίου των ανταρτών στο Σλούπτσιανε -- σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Είναι η πρώτη απώλεια από κυβερνητικής πλευράς από τον θάνατο πέντε στρατιωτιών την περασμένη Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς το νέο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Μπόρις Τραικόφσκι το οποίο επιτρέπει την χρήση στρατιωτικών μέσων κατά των Αλβανών ανταρτών ταυτόχρονα όμως προβλέπει διάλογο και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στα Σκόπια δήλωσε οτι αναμένει γρήγορα αποτελέσματα από το σχέδιο και παράλληλα τόνισε ότι τίποτα δεν πρόκειται να επιτευχθεί με την βία.

Σχεδόν όμως την ίδια ώρα που έκανε τις αισιόδοξες αυτές δηλώσεις ο κύριος Σολάνα, οι εξελίξεις έδειχναν ότι η κρίση επιδεινώνεται. Οι κυβερνητικές δυνέμεις βομβάρδιζαν τις θέσεις των ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας ενώ ένοπλοι αντάρτες του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού βρίσκονται από την Παρασκευή στην κωμόπολη Αρατσίνοβο που απέχει 20 μόνο χιλιόμετρα από τα Σκόπια.

Πανηγυρισμοί στους δρόμους της Τεχεράνης
BBC News
Ψηφοφόροι πανηγυρίζουν την επανεκλογή του προέδρου Χαταμί

10.6.2001 15:02 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ιρανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης, πανηγυρίζοντας για την συντριπτική νίκη, στις προεδρικές εκλογές, του μεταρρυθμιστή ηγέτη Μωχαμάντ Χαταμί. Ο πρόεδρος Χαταμί έλαβε το 75% των ψήφων στις εκλογές της Παρασκευής, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ των είκοσι εκατομμυρίων ψήφων που είχε λάβει πριν από τέσσερα χρόνια. Το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι αστυνόμοι με πολιτικά συνέλαβαν πάνω από τριάντα νεαρούς ανάμεσα σε πλήθος δύο χιλιάδων διαδηλωτών που πανηγύριζαν στην πόλη Μασάντ, στα βόρεια της χώρας. Κάτοικοι άλλων πόλεων φώναζαν συνθήματα και μοίραζαν γλυκά για τη νίκη του προέδρου Χαταμί. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη σχολιάζει ότι ο πρόεδρος Χαταμί επιστρέφει στο αξίωμά του με δυνατή και σαφή λαική εντολή για να συνεχίσει το το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και τον εκδημοκρατισμό της χώρας, το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα στην αντίθετη κατεύθυνση. Η προσέγγιση του προέδρου Χαταμί, λέει ο ανταποκριτής μας, είναι να δώσει χρόνο στην πειθώ, παρά να επιδιώξει την αντιπαράθεση

Οριακή νίκη στο δημοψήφισμα

10.6.2001 16:51 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ελβετία οι ψηφοφόροι ενέκριναν οριακά προτάσεις που θα επιτρέψουν τη σύσφιξη της συνεργασίας του Ελβετικού στρατού με τη διεθνή κοινότητα. Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνουν ότι μικρή πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ προτάσεων για να είναι οπλισμένοι οι Ελβετοί στρατιώτες που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Οι ψηφοφόροι ενέκριναν επίσης τη συμμετοχή των Ελβετών στρατιωτών σε υπό Νατοική διοίκηση στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις. Το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα απογοητεύσει την κυβέρνηση που ήλπιζε ότι πολύ περισσότερος κόσμος θα εγκρίνει τα σχέδιά της. Οι αντίπαλοι των προτάσεων αυτών, κυρίως οπαδοί της δεξιάς, υποστηρίζουν ότι τα κυβερνητικά σχέδια διακυβεύουν την ουδετερότητα της Ελβετίας και αποτελούν ένα βήμα προς την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Αύριο η ορκωμοσία της 59ης μεταπολεμικής Ιταλικής κυβέρνησης

10.6.2001 15:42 (Ωρα Λονδίνου)
O νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε την σύνθεση της νέας του κυβέρνησης, μετά από σύντομη τελετή στο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη. Στο Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Ρενάτο Ρουγκιέρο, πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου και στο Υπουργείο Οικονομικών ο Τζούλιο Τρεμόντι. Ο ηγέτης του δεξιού κόμματος της Εθνικής Συμμαχίας, ο Τζιανφράγκο Φίνι παίρνει το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ ο Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτης της αυτονομιστικής Λέγκας του Βορρά, θα είναι υπεύθυνος για την αποκέντρωση των εξουσιών προς τις επαρχίες. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί αύριο και στη συνέχεια θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, τη Βουλή και την Γερουσία. Εϊναι η δεύτερη φορά που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχηματίζει κυβέρνηση. Η προηγούμενη αντιστοίχων συμμαχιών κυβέρνηση του διήρκεσε μόλις επτά μήνες και κατέρρευσε ότι απέσυρε την υποστήριξή της η Λέγκα του Βορρά

Αρχίσει την Τρίτη η περιοδεία Μπους στην Ευρώπη

10.6.2001 16:34 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ισπανία άρχισε η πρώτη διαδήλωση κατά της πολιτικής που υιοθετεί, σε διάφορα ζητήματα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, ο οποίος μεταβαίνει τη Τρίτη στη Μαδρίτη, πρώτο σταθμό της Ευρωπαικής του περιοδείας. Είναι η πρώτη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη από την ανάληψη του αξιώματός του και λαμβάνει χώρα εν μέσω διαφωνιών που έχουν εκδηλωθεί ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και Ευρωπαικές κυβερνήσεις επί σειράς θεμάτων, όπως η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, το αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη αμυντικού συστήματος πυραυλικής προστασίας και το αμερικανικό εμπάργκο κατά της Κούβας. Στη διαδήλωση, η οποία διαφημίστηκε στο ίντερνετ, συμμετείχαν γύρω στα χίλια άτομα. Ο πρόεδρος Μπους θα παραστεί την Τετάρτη σε συνάντηση του ΝΑΤΟ και θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στο Στόλτενμπεργκ της Σουηδίας την Πέμπτη. Θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Σλοβενία

Η γραμμή επαναλειτουργεί μετά από εννέα χρόνια

10.6.2001 15:58 (Ωρα Λονδίνου)
H σιδηροδρομική υπηρεσία που συνδέει τις πρωτεύουσες της Κροατίας και της Βοσνίας, το Ζάγκρεμπ και το Σεράγιεβο, άρχισε και πάλι να λειτουργεί μετά από διακοπή εννέα ετών. Ενα επιβατηγό τραίνο από κάθε πρωτεύπουσα αναχώρησε με προορισμό την άλλη, για την έναρξη των καθημερινών δρομολογίων που διεκόπησαν όταν άρχισε ο πόλεμος στη Βοσνία, το 1992. Μόνο οκτώ επιβάτες μπήκαν στο τραίνο που αναχώρησε από το Σεράγιεβο. Υπάλληλος του σταθμού σχολίασε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να συνηθίσει ο κόσμος την ιδέα ότι υπάρχει ξανά τραίνο για το Ζάγκρεμπ.

Αύριο η εκτέλεση του βομβιστή της Οκλαχόμας

10.6.2001 15:50 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υπάλληλοι των φυλακών οδήγησαν τον βομβιστή της Οκλαχόμα, Τίμοθυ Μακ Βη από το κελλί του στο κτίριο όπου θα γίνει αύριο η εκτέλεσή του. Οπτικό υλικό της βιντεοταινίας που δόθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνει τον Μακ Βη να οδηγείται σε ένα χώρο που απέχει λίγα μόλις βήματα από τον θάλαμο όπου θα πεθάνει με ένεση. Εκπρόσωπος των φυλακών είπε ότι θα επιτραπεί στον ετοιμοθάνατο να διαβάσει και να δει τηλεόραση. Ο Μακ Βη καταδικάστηκε το 1997 για την τοποθέτηση βόμβας που κατέστρεψε το κτίριο των ομοσπονδιακών αρχών της Οκλαχόμας και σκότωσε 168 άτομα.

Αποδεκτό το ειρηνευτικό σχέδιο στην ΠΓΔΜ
BBC News
Καπνός στο Σλουπκάνε

10.6.2001 11:27 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τα κόμματα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς το νέο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Μπόρις Τραικόφσκι το οποίο επιτρέπει την χρήση στρατιωτικών μέσων κατά των Αλβανών ανταρτών ταυτόχρονα όμως προβλέπει διάλογο και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στα Σκόπια δήλωσε οτι αναμένει γρήγορα αποτελέσματα από το σχέδιο και παράλληλα τόνισε οτι τίποτα δεν πρόκειται να επιτευχθεί με την βία.

Σχεδόν όμως την ίδια ώρα που έκανε τις αισιόδοξες αυτές δηλώσεις ο κύριος Σολάνα, οι εξελίξεις έδειχαν οτι η κρίση επιδεινώνεται. Οι κυβερνητικές δυνέμεις βομβάρδιζαν τις θέσεις των ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας ενώ ένοπλοι αντάρτες του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού βρίσκονται από την Παρασκευή, στην κωμόπολη Αρατσίνοβο που απέχει 20 μόνο χιλιόμετρα από τα Σκόπια.

Σχημάτισε κυβέρνηση ο Μπερλουσκόνι
BBC News
Αποτελεσματική κυβέρνηση θέλει ο Μπερλουσκόνι

10.6.2001 11:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε σήμερα την κυβέρνηση του μετά από μία σύντομη τελετή στο προεδρικό μέγαρο στην Ρώμη. Ο Ρενάτο Ρουγκιέρο, αναλαμβάνει υπουργός εξωτερικών και ο Τζιούλιο Τρεμόντι, υπουργός Οικονομικών. Ο ηγέτης των ακροδεξιών, Τζιανφράνκο Φίνι, αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή πρωθυπουργού και ο αποσχιστικός ηγέτης Ουμπέρτο Μπόσι, αναλαμβάνει υπεύθυνος αποκέντρωσης.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την Δευτέρα και θα ακολουθήσουν ξηφοφορίες εμπιστοσύνης και στις δύο αίθουσες του κοινοβουλίου.

O πρόεδρος Κάρλο Τσιάμπι έδωσε χθες εντολή στον κεντροδεξιό νικητή των εκλογών του Μαϊου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να σχηματήσει την 59η κυβέρνηση της χώρας.

Ολοκληρώνει την νέα του ομάδα ο Μπλέαρ
BBC News
Ο Μπλέαρ θέλει να δείξειι ότι αρχίζει δουλειά αμέσως

10.6.2001 10:21 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Τονυ Μπλέρ ολοκληρώνει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Μετά την ανάθεση των υπουργείων την επόμενη κιόλας μέρα από τις εκλογές, ο κ. Μπλέρ θα ανακοινώσει αύριο τα ονόματα των υφυπουργών.

Πολιτικός συντάκτης του ΒΒΣ επισημαίνει πως ο κύριος Μπλέρ θέλει να εξασφαλίσει ότι νεα κυβέρνηση θα αρχίσει αποφασιστικά και αμέσως την εκπλήρωση των υποσχέσεων για πιό αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες. Φημολογείται οτι θα απομακρύνει τον υπουργό υπεύθυνο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Κηθ Βαζ και οτι θα προωθήσει σε σημαντικότερες θέσεις ορισμένους υφυπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης όπως τον Λόρδο Macdonald, πρώην υφυπουργό Συγκοινωνιών. Με ενδιαφέρον εξάλλου αναμένεται η απόφαση του κ. Μπλέαρ για το αν θα αναλάβει θέση στο κυβερνητικό επιτελείο ο Shaun Woodward, πρώην Συντηρητικός βουλευτής που προσχώρησε στο Εργατικό κόμμα και εξελέγει την Πέμπτη.

Σορβαρή έλλειψη δημοκρατίας στην Κεντρική Ασία
BBC News
Ο ΟΑΣΕ συνεισφέρει σε θέματα ασφαλείας

10.6.2001 12:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, Mircea Geoana, προειδοποίησε ότι οι πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας θα παραμείνουν ευάλωτες στις εξτρεμιστικές τάσεις και την εξάπλωση του Ισλαμισμού, αν δεν αναπτύξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Μετά από εξαήμερη περιοδεία στην περιοχή, ο κύριος Geoana είπε ότι κανένας από τους ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε δεν έδειξε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών και έκανε έκκληση προς τις χώρες τις Δύσης να συμβάλλουν με επενδύσεις.

Λυπάται αλλά δεν μετανοεί ο Τίμοθυ Μακβή
BBC News
Οι φυλακές Τέρ Χώτ στις οποίες βρίσκεται ο Μακβή

10.6.2001 11:43 (Ωρα Λονδίνου)
Την παραμονή της εκτέλεσης του, ο Τίμοθυ Μακβή, που καταδικάστηκε σε θάνατο για την βομβιστική επίθεση στην πόλη της Οκλαχόμα πριν 6 χρόνια, εξέφρασε την λύπη του για τους 168 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους και επιβεβαίωσε ότι φέρει ο ίδιος όλη την ευθύνη. Σε γράμματα που έστειλε ο ίδιος σε δημοσιογράφους και δημοσιεύονται σήμερα, ο Μακβή, εκφράζει την λύπη του για την αναπόφευκτη αιματοχυσία, αλλά εμένει στην ορθότητα των πράξεων του εναντίον ενός υπερβολικά ελεκτικού κυβερνητικού μηχανισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Μακβή μεταφέρεται στην πτέρυγα εκτελτέσεων σήμερα.

Σήμερα οι απαντήσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων στις αμερικανικές προτάσεις
BBC News
Οι συγκρούσεις, όμως, συνεχίζονται

10.6.2001 9:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα απαντήσουν σήμερα στις αμερικανικές προτάσεις για εδραίωση της εκεχειρίας στην Μέση Ανατολή. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν λεπτομέρειες των προτάσεων. Εν τω μεταξύ όμως, παρά τις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας, 3 Παλαιστίνιες σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους στη Λωρίδα της Γάζας από τα πυρά ισραηλινού άρματος μάχης.

Τις προτάσεις υπέβαλλε στους εκπροσώπους των δυο πλευρών για θέματα ασφαλείας, ο αρχηγός της CIA, George Tenet και αποσκοπούν στην εδραίωση της εκεχειρίας . Στα πλαίσια των αμερικανικών προτάσεων, συνεχ'ιζει η ανταποκρίτρια του ΒΒΣ , η παλαιστινιακή πλευρά θα πρέπει να συλλάβει τα στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ και της Χαμάς και να σταματήσει κάθε προτροπή για βία. Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί θα πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις στις παλαιστινιακές περιοχές και να οπισθοχωρήσουν στις θέσεις που είχαν πριν αρχίσει η δεύτερη εξέγερση των Παλαιστινίων. Η αποδοχή των προτάσεων θα ωθήσει τις δυο πλευρές στην κατεύθυνση των ειρηνευτικών συστάσεων της έκθεσης Μίτσελ.

Ομως ενώ οι ειρηνευτικές προσπάθειες συνεχίζονται, 3 γυναίκες σκοτώθηκαν και αρκετά μέλη της ίδιας Παλαιστινιακής οικογένειας τραυματίσθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας απο τα πυρά ισραηλινού άρματος μάχης. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού είπε ότι το άρμα μάχης δέχθηκε επίθεση απο ένοπλους Παλαιστίνιους κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετσαρίμ και ανταποκρίθηκε βάλλοντας εναντίον τους.

Αποδεκτό το ειρηνευτικό σχέδιο στη ΦΥΡΟΜ
BBC News
Καπνός στο Σλουπκάνε

10.6.2001 10:00 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τα κόμματα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς το νέο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Μπόρις Τραικόφσκι το οποίο επιτρέπει την χρήση στρατιωτικών μέσων κατά των Αλβανών ανταρτών ταυτόχρονα όμως προβλέπει διάλογο και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στα Σκόπια δήλωσε οτι αναμένει γρήγορα αποτελέσματα από το σχέδιο και παράλληλα τόνισε οτι τίποτα δεν πρόκειται να επιτευχθεί με την βία.

Σχεδόν όμως την ίδια ώρα που έκανε τις αισιόδοξες αυτές δηλώσεις ο κύριος Σολάνα, οι εξελίξεις έδειχαν οτι η κρίση επιδεινώνεται. Οι κυβερνητικές δυνέμεις βομβάρδιζαν τις θέσεις των ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας ενώ ένοπλοι αντάρτες του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού βρίσκονται από την Παρασκευή, στην κωμόπολη Αρατσίνοβο που απέχει 20 μόνο χιλιόμετρα από τα Σκόπια.

Νίκη ενός δίκαιου μοντέλου κοινωνίας στο Ιράν, λέει ο πρόεδρος Χαταμί
BBC News
Ιρανοί πανηγυρίζουν την νίκη του Χαταμί

10.6.2001 10:10 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Ιράν ο πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί χαιρέτησε την σαρωτική του νίκη στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής, λέγοντας οτι πρόκειται για τη νίκη ενός δίκαιου μοντέλου κοινωνίας που βασίζεται στη θρησκεία και την ηθική, αλλά και την δημοκρατία και την ελευθερία. Οι οπαδοί του κ. Χαταμί, που έλαβε το 77% των ψήφων, ελπίζουν οτι θα μπορέσει πλέον να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που εμπόδιζαν , μέχρι τώρα, οι σκληροπυρηνικοί αντίπαλοι του. Ομως όπως επισημαινει ο αναλυτής του ΒΒΣ για το Ιραν, Sadeq Saba, οι προεδρικές εξουσίες είναι περιορισμένες και οι σκληροπυρηνικοί δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα , ακόμη και βία, για να σταματήσουν την αλλαγή.

Αυτή ειναι η δεύτερη, ισχυρή λαϊκή εντολή που λαμβάνει ο κυριος Χαταμί . Ομως οι εξουσίες του προέδρου είναι περιορισμένες και ανώτατος ηγέτης του Ιράν παραμένει ο Αγιατόλα Αλί Χαμενέι. Οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί κύκλοι υπέστησαν νεα συντρηπτική ήττα στις κάλπες, εξακολουθούν ωστόσο να ελέγχουν τα κέντρα εξουσίας : την δικαιοσύνη, τις ένοπλες δυνάμεις, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης... Η επιτυχία του προέδρου Χατεμί θα εξαρτηθεί απο τις αντιδράσεις των αντιπάλων του. Ορισμένοι μετριοπαθείς συντηρητικοί μπορεί να αποφασίσουν να λειτουργήσουν σαν εποικοδομητική αντιπολίτευση, αλλά δεν υπάρχει καμμία ένδειξη οτι οι πιο σκληροπυρηνικοί κύκλοι σκοπεύουν να παραιτηθούν από τα οικονομικά και πολιτικά τους προνόμια, λεει ο συντάκτης του ΒΒΣ.

Ολοκληρώνει την νέα του ομάδα ο Μπλέαρ
BBC News
Ο Μπλέαρ θέλει να δείξειι ότι αρχίζει δουλειά αμέσως

10.6.2001 10:21 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Τονυ Μπλέρ ολοκληρώνει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Μετά την ανάθεση των υπουργείων την επόμενη κιόλας μέρα από τις εκλογές, ο κ. Μπλέρ θα ανακοινώσει αύριο τα ονόματα των υφυπουργών.

Πολιτικός συντάκτης του ΒΒΣ επισημαίνει πως ο κύριος Μπλέρ θέλει να εξασφαλίσει ότι νεα κυβέρνηση θα αρχίσει αποφασιστικά και αμέσως την εκπλήρωση των υποσχέσεων για πιό αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες. Φημολογείται οτι θα απομακρύνει τον υπουργό υπεύθυνο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Κηθ Βαζ και οτι θα προωθήσει σε σημαντικότερες θέσεις ορισμένους υφυπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης όπως τον Λόρδο Macdonald, πρώην υφυπουργό Συγκοινωνιών. Με ενδιαφέρον εξάλλου αναμένεται η απόφαση του κ. Μπλέαρ για το αν θα αναλάβει θέση στο κυβερνητικό επιτελείο ο Shaun Woodward, πρώην Συντηρητικός βουλευτής που προσχώρησε στο Εργατικό κόμμα και εξελέγει την Πέμπτη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.