Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-06-01

  1. Πενθεί ο Παλαιστινιακός λαός
  2. Διαψεύδονται τα περί 'Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς'
  3. Πενθεί ο Παλαιστινιακός λαός
  4. Ανασχηματισμός της κυβέρνησης στην Ινδονησία
  5. Συγκρούσεις στις Φιλιππίνες
  6. Εκθεση καταπέλτης γιά τα παιδιά στη Ρωσία
  7. Πολιορκούνται από την αστυνομία εξι παιδιά στις ΗΠΑ
  8. Διαδηλώσεις στο Αλγέρι.
  9. Οι δικηγόροι του Μακβέι ζητούν αναβολή της εκτέλεσης του
  10. Στα ύψη η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια
  11. Στο δικαστήριο η Volvo.
  12. Βομβιστική επίθεση στη Βόρειο Ιρλανδία.
  13. Με απειλές απαντά ο πρόεδρος της Ινδονησίας.
  14. Διαδηλώσεις στο Αλγέρι.
  15. Οι δικηγόροι του Μακβή ζητούν αναβολή της εκτέλεσης του
  16. Εντατικές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης στα Σκόπια.
  17. Τριήμερο πένθος των Παλαιστινίων για το θάνατο Χουσεϊνί
  18. ΗΠΑ: η αστυνομία πολιορκεί σπίτι όπου έχουν οχυρωθεί έξη οπλισμένα ανήλικα παιδιά.
  19. Με απειλές απαντά ο πρόεδρος της Ινδονησίας.
  20. Στο δικαστήριο η Volvo.
  21. Επιτροπη του Διεθνους Νομισματικού ταμείου στην Τουρκία.
  22. Διαδηλώσεις στο Αλγέρι.
  23. Οι δικηγόροι του Μακβή ζητούν αναβολή της εκτέλεσης του
Πενθεί ο Παλαιστινιακός λαός
BBC News
Παλαιστίνια θρηνεί το θάνατο του Χουσεινί

1.6.2001 15:31 (Ωρα Λονδίνου)
Κηδεύθηκε σήμερα ο Φαιζάλ Χουσεινί, ο ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος που πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ. Καλυμένο με λουλούδια και σκεπασμένο με την παλαιστινιακή σημαία , το φέρετρο με τη σωρό του Φαιζάλ Χουσεινί περιεφέρθηκε στους δρόμους της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη πρίν την ταφή σήμερα στο ισλαμικό τέμενος αλ- Ακσά στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Κατά την περιφορά της σωρού, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του Χουσεινί.

Η σωρός μεταφέρθηκε από το Κουβέιτ στη Ραμάλα με στρατιωτικό ελικόπτερο. Λίγο αργότερα έφθασε στη Ραμάλα και ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Υστερα από μία σύντομη και σεμνή τελετή άρχισε η περιφορά της σωρού στους δρόμους, μεταδίδει ο απεσταλμένος του Μπι Μπι Σι στη Ραμάλα Κρίς Μόρις. Ο Χουσεινί και ο Αραφάτ δεν συμφωνούσαν πάντα , και οι δύο όμως αντιλαμβανόντουσαν τη σημασία της Ιερουσαλήμ γιά την παλαιστινική υπόθεση υπογραμμίζει ο Κρις Μόρις. Ο Φαιζάλ Χουσεινί ήταν κάτι περισσότερο από ένας ανώτατος αξιωματούχος. Ηταν η εκπροσώπηση του ονείρου γιά ένα Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ , επισημαίνει μία άλλη ανταποκρίτρια του Μπι Μπί Σι στην Μέση Ανατολή , η Χίλαρι Αντερσον.

Διαψεύδονται τα περί 'Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς'
BBC News
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στην ΠΓΔ της Μακεδονίας

1.6.2001 15:08 (Ωρα Λονδίνου)
O πολιτικός εκπρόσωπος των αλβανόφωνων ανταρτών που δρουν στην ΠΓΔ της Μακεδονίας, Αλί Αχμέτι, σε συνέντευξή του στην Αλβανική Υπηρεσία του BBC, διέψευσε τις πληροφορίες από τα Σκόπια που τον έφεραν να δηλώνει αυτή την εβδομάδα σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας, ότι έχει δημιουργηθεί "Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς" ο οποίος μάλιστα θ'αναλάμβανε δράση στην περιοχή της Τσαμουριάς, στην Βορειοδυτική Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι για τη σύσταση παραστρατιωτικής οργάνωσης με την επωνυμία "Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς" έκανε λόγο και το εβδομαδιαίο περιοδικό "Ζουμ" των Σκοπίων.

"Aκουσα αυτές τις πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης και εξεπλάγην", δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος των ανταρτών στην ΠΓΔ της Μακεδονίας. "Ποτέ δεν έκανα τέτοιες δηλώσεις κι ούτε σκέφτηκα ποτέ να θίξω τέτοια θέματα. Πιστεύω, ωστόσο, ότι πρόκειται για προμελετημένη ενέργεια ορισμένων κύκλων που στόχο έχει να παρεμβάλει εμπόδια στη δημοκρατική διαδικασία στην ΠΓΔΜ και στα Βαλκάνια. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και με σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές μας--τους Ελληνες, τους Βούλγαρους. Βλέπουμε το μέλλον μόνον υπό το φως των σχέσεων καλής γειτονίας. Επομένως, δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις πληροφορίες που μετέδοσαν τα μέσα ενημέρωσης. Συνιστούν καθαρό και σκόπιμο ψέμμα που στόχο έχει να πλήξει τις σχέσεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού και του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου και να εμποδίσει τις θετικές διαδικασίες που άρχισαν στην ΠΓΔΜ", κατέληξε ο πολιτικός εκπρόσωπος των ανταρτών, Αλί Αχμέτι.

Πενθεί ο Παλαιστινιακός λαός
BBC News
Παλαιστίνια θρηνεί το θάνατο του Χουσεινί

1.6.2001 14:51 (Ωρα Λονδίνου)
Κηδεύεται σήμερα ο Φαιζάλ Χουσεινί, ο ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος που πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ. Καλυμένο με λουλούδια και σκεπασμένο με την παλαιστινιακή σημαία , το φέρετρο με τη σωρό του Φαιζάλ Χουσεινί περιεφέρθηκε στους δρόμους της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη πρίν την ταφή αργότερα σήμερα στο ισλαμικό τέμενος αλ- Ακσά στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Κατά την περιφορά της σωρού στη Ραμάλα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του Χουσεινί.

Η σωρός μεταφέρθηκε από το Κουβέιτ στη Ραμάλα με στρατιωτικό ελικόπτερο. Λίγο αργότερα έφθασε στη Ραμάλα και ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Υστερα από μία σύντομη και σεμνή τελετή άρχισε η περιφορά της σωρού στους δρόμους, μεταδίδει ο απεσταλμένος του Μπι Μπι Σι στη Ραμάλα Κρίς Μόρις. Ο Χουσεινί και ο Αραφάτ δεν συμφωνούσαν πάντα , και οι δύο όμως αντιλαμβανόντουσαν τη σημασία της Ιερουσαλήμ γιά την παλαιστινική υπόθεση υπογραμμίζει ο Κρις Μόρις. Ο Φαιζάλ Χουσεινί ήταν κάτι περισσότερο από ένας ανώτατος αξιωματούχος. Ηταν η εκπροσώπηση του ονείρου γιά ένα Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ , επισημαίνει μία άλλη ανταποκρίτρια του Μπι Μπί Σι στην Μέση Ανατολή , η Χίλαρι Αντερσον.

Ανασχηματισμός της κυβέρνησης στην Ινδονησία
BBC News
Ο Ουαχίντ αρνείται να υποβάλει την παραίτησή του

1.6.2001 13:57 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ινδονησία, ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την προοπτική να απομεμφθεί από την εξουσία λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για διαφθορά και ανικανότητα, προχώρησε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Ο κ. Ουαχίντ απέπεμψε 4 υπουργούς και ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας - την Τζακάρτα - αναφέρει ότι ο ανασχηματισμός αυτός εντείνει τις υποψίες ότι ο κ. Ουαχίντ σκοπεύει να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκακτης ανάγκης και να διαλύσει το Κοινοβούλιο στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία. Οι στρατιωτικοί τον έχουν προειδοποιήσει να μην πραγματοποιήσει αυτή του την απειλή ενόψει της έναρξης της διαδικασίας παραπομπής του σε ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την 1η Αυγούστου.

Συγκρούσεις στις Φιλιππίνες
BBC News
Τεθωρακισμένο όχιμα έτοιμο να αναλάβει δράση κατά των ανταρτών

1.6.2001 14:53 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο στρατιώτες έχασαν την ζωη τους και 14 τραμαυτίστηκαν σε συγκρούσεις στις νότιες Φιλιππίνες με Μουσουλμάνους αυτονομιστές αντάρτες που κρατούν πάνω από 20 ομήρους. Οι περισσότεροι από τους ομήρους είναι Φιλιπιννέζοι, όμως - σύμφωνα με τις πληροφορίες - υπάρχουν και 3 Αμερικανοί, αλλά και παιδιά. Δεν είναι ακόμα σαφές αν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των απαγωγέων ή των ομήρων από τις συγκρούσεις

Πάντως, εκπρόσωπος της ομάδας των ανταρτών της οργάνωσης Αμπου Σαγιάφ είπε - μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό - ότι υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των απαχθέντων και ότι θα σκοτώσουν όλους τους ομήρους αν ο στρατός δεν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των ανταρτών.

Από την άλλη μεριά, οι στρατιωτικοί δεν φέρονται διατεθειμένοι να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των ανταρτών. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες έχουν μεγάλες απώλειες από τις, μέχρι τώρα, συγκρούσεις και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ετοιμάζονται για μια επίθεση σε όλα τα μέτωπα εναντίον τους. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων έχει προειδοποιήσει ότι θα σκοτώσει όλους τους αντάρτες αν δεν αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους και δεν παραδωθούν.

Εκθεση καταπέλτης γιά τα παιδιά στη Ρωσία

1.6.2001 14:54 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Ρωσία , σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σχεδόν όλα τα παιδιά πάσχουν τουλάχιστον από μία χρόνια ασθένεια και μέχρι να τελειώσουν το σχολείο πολλά από αυτά βρίσκονται στο δρόμο του αλκοολισμού.Σε σχετική έκθεση , που κυκλοφόρησε την Ημέρα του Παιδιού σήμερα, που γιορτάζεται διεθνώς , το ρωσικό υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει ότι στη Ρωσία μόνο ένα παιδί στα δέκα θα είναι υγιές όταν φθάσει την ηλικία των 17 ετών.

Πολιορκούνται από την αστυνομία εξι παιδιά στις ΗΠΑ

1.6.2001 14:56 (Ωρα Λονδίνου)
H αστυνομία στην Αμερικανική πολιτεία του Αινταχο συνεχίζει τις προσπάθειες να πείσει 6 παιδιά που είναι βαριά οπλισμένα και κρύβονται μέσα σε ένα σπίτι και αρνούνται να παραδωθούν. Τα παιδιά αυτά - ηλικίας μεταξύ 8 και 16 ετών - έχουν κλειστεί μέσα στο σπίτι εδώ και 3 μέρες όταν εμφανίστηκε η αστυνομία για να τα πάρει και να τα παραδώσει στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας της περιοχής. Η μητέρα τους έχει ήδη συλληφθεί με κατηγορίες για κακοποίηση των παιδιών.

Όλα ξεκίνησαν όταν έκανε την εμφάνισή της η αστυνομία.Το μεγαλύτερο σε ηλικία από τα παιδιά πανικοβλήθηκε και άρχισε να φωνάζει στα υπόλοιπα να πάρουν τα όπλα. Παράλληλα, άφησαν ελεύθερα 27 άγρια σκυλιά με σκοπό να φοβίσουν την αστυνομία. Ο πατέρας των παιδιών πέθανε πριν από λίγες ημέρες μετά από μακροχρόνια ασθένεια και τώρα όλοι περιμένουν το πέρας των διαπραγματεύσεων με την ελπίδα ότι η υπόθεση αυτή θα τελειώσει αναίμακτα.

Διαδηλώσεις στο Αλγέρι.

1.6.2001 14:57 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες χιλιάδες αλγερινοί διαδήλωσαν στο κέντρο του Αλγερίου διαμαρτυρόμενοι για την καταπίεση των περιοχών που ζουν οι Βερβερίνοι και ζήτησαν να υπάρξει διεθνής εέρυνα για το θάνατο 50 ανθρώπων σε πρόσφατες ταραχές στην περιοχή. Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Αλγέρι εδώ και δέκα χρόνια.

Οι δικηγόροι του Μακβέι ζητούν αναβολή της εκτέλεσης του
BBC News
Το ομοσπονιδακό κτίριο στην πόλη της Οκλαχόμα μετά την βομβιστική επίθεση

1.6.2001 14:59 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δικηγόροι του καταδικασμένου σε θάνατο για τη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα, Τίμοθι Μακβέι ζήτησαν αναβολή της εκτέλεσής του, που είναι προγραμματισμένη για τις 11 Ιουνίου, για να έχουν τον χρόνο να ασκήσουν έφεση με το επιχείρημα ότι το FBI δεν είχε δώσει όλα τα ντοκουμέντα στους συνήγορους του κατηγορουμένου πριν από την δίκη του. Η εκτέλεση έχει ήδη αναβληθεί μια φορά, στις αρχές Μαίου, όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη των φακέλων με αποδεικτικά στοιχεία που είχε στη διάθεση του το FBI.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασησμένη να αντιταχθεί στην αναβολή διότι τα ντοκουμέντα αυτά δεν δημιουργούν καμμία αμφιβολία για την ενοχή του Μακβή στην βομβιστική επίθεση. Ο ίδιος παραδέχεται την ενοχή του και είχε δηλώσει ότι θέλει να πεθάνει. Ομως οι συνήγοροι του λένε ότι άλλαξε γνώμη και θέλει τώρα να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ακεραιότητας της δικαιοσύνης.

Στα ύψη η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια

1.6.2001 14:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ο κάτοικοι της Καλιφόρνιας που τους τελευταίους μήνες υποφέρουν από τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος τώρα βλέπουν οι λογαρισμοί γιά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν αυξηθεί κατά 50%. Αυτό είναι το τίμημα που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν οι Καλιφρονέζοι γιά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην περισσότερο αναπτυγμένη περιοχή του κόσμου , μεταδίδει ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι. Στην Καλιφόρνια οι επιχειρήσεις δημόσιας ωφέλειας μέχρι πρόσφατα δια νόμου δεν είχαν το δικαίωμα να αυξάνουν σημαντικά τις τιμές γιά τον καταναλωτή. Οταν λοιπόν στην περίπτωση του ρεύματος η ζήτηση αυξήθηκε και οι τιμές χονδρικής πωλήσεως σημειώσαν θεαματική άνοδο, τότε οι περισσότερες εταιρείες χρεωκόπησαν με αποτέλεσμα το κράτος να αναγκασθεί να παρέμβει.

Στο δικαστήριο η Volvo.

1.6.2001 6:37 (Ωρα Λονδίνου)
Η ανάκριση αφορά στους θανάτους δύο παιδιών σε τροχαίο δυστύχημα στη Γαλλία το 1999. Τα δύο παιδιά σκοτώθηκαν όταν τα κτύπησε ένα Volvo 850 Diesel. Η οδηγός είπε ότι τα φρένα της δεν λειοτυργούσαν. Αρχικά απαγγέλθηκε σε βάρος της κατηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αλλά αργότερα οι κατηγορίες αναιρέθηκαν όταν φάνηκε από έρευνες ότι δεν είχε λειτουργήσει σωστά το υδραυλικό σύστημα του αυτοκινήτου. Γαλλική τεχνική έκθεση κατέληξε ότι το σύστημα των φρένων είχε πρόβλημα στο σχεδιασμό του. Η Volvo κατηγορείται ότι γνώριζε για το πρόβλημα αλλά δεν απέσυρε τη σειρά αυτή αυτοκινήτων από την αγορά. Η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες.

Βομβιστική επίθεση στη Βόρειο Ιρλανδία.

1.6.2001 7:43 (Ωρα Λονδίνου)
Βόμβα εξεράγη νωρίς το πρωί έξω απο αστυνομικό τμήμα στη Βόρειο Ιρλανδία. Οι αστυνομικές αρχές έιχαν ήδη εκκενώσει τα κοντινά σε απόσταση σπίτια, αφού έιχαν λάβει αρκετά προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού. Παρά το γεγονός οτι οι παραστρατιωτικές οργανώσεις στη Βόρειο Ιρλανδία τηρούν εκεχειρία, μία σχετικά προσφατη οργάνωση, ο Πραγματικός ΙΡΑ, έχει πραγματοποιήσει μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων, τόσο στη Βόρειο Ιρλανδία, όσο και στο Λονδίνο.

Με απειλές απαντά ο πρόεδρος της Ινδονησίας.

1.6.2001 6:42 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και ανικανότητα, προειδοποίησε οτι θα λάβει αυστηρά μέτρα έαν η χώρα του βρεθεί σε κίνδυνο. Αυτά είπε σε τελετή, στο προεδρικό μέγαρο στην Τζακάρτα. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέριες, ωστόσο έχει αφήσει να εννοηθεί οτι θα κυρήξει το κράτος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και θα διαλύσει τη βουλή, προκειμένου να αποφυγει την παραπομπή του στη δικαιοσύνη.

Διαδηλώσεις στο Αλγέρι.

1.6.2001 6:44 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες χιλιάδες αλγερινοί διαδήλωσαν στο κέντρο του Αλγερίου διαμαρτυρόμενοι για την καταπίεση των περιοχών που ζουν οι Βερβερίνοι και ζήτησαν να υπάρξει διεθνής εέρυνα για το θάνατο 50 ανθρώπων σε πρόσφατες ταραχές στην περιοχή. Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Αλγέρι εδώ και δέκα χρόνια.

Οι δικηγόροι του Μακβή ζητούν αναβολή της εκτέλεσης του
BBC News
Το ομοσπονιδακό κτίριο στην πόλη της Οκλαχόμα μετά την βομβιστική επίθεση

1.6.2001 6:48 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δικηγόροι του καταδικασμένου σε θάνατο για τη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα, Τίμοθι Μακ Βι ζήτησαν αναβολή της εκτέλεσής του, που είναι προγραμματισμένη για τις 11 Ιουνίου, για να έχουν τον χρόνο να ασκήσουν έφεση με το επιχείρημα ότι το FBI δεν είχε δώσει όλα τα ντοκουμέντα στους συνήγορους του κατηγορουμένου πριν από την δίκη του. Η εκτέλεση έχει ήδη αναβληθεί μια φορά, στις αρχές Μαίου, όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη των φακέλων με αποδεικτικά στοιχεία που είχε στη διάθεση του το FBI.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασησμένη να αντιταχθεί στην αναβολή διότι τα ντοκουμέντα αυτά δεν δημιουργούν καμμία αμφιβολία για την ενοχή του Μακβή στην βομβιστική επίθεση. Ο ίδιος παραδέχεται την ενοχή του και είχε δηλώσει ότι θέλει να πεθάνει. Ομως οι συνήγοροι του λένε ότι άλλαξε γνώμη και θέλει τώρα να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ακεραιότητας της δικαιοσύνης.

Εντατικές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης στα Σκόπια.
BBC News
Οι στρατιωτικές δυνάμεις της πΓΔΜ ακόμα μάχονται με τους αλβανούς αντάρτες.

1.6.2001 5:25 (Ωρα Λονδίνου)
Σύγχιση φαίνεται να επικρατεί στην κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μετά την πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι να τροποποιηθεί το Σϋνταγμα της χώρας ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αλβανών ανταρτών. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν αρχίσει έκτακτες διαβουλεύσεις. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της πρότασης της Ακαδημίας Επιστημών της χώρας για ανταλλαγές περιοχών και πληθυσμών με την Αλβανία, ενώ εφημερίδα των Σκοπίων κάνει λόγο για σχέδιο διαίρεσης των Βαλκανίων σε εθνοτική βάση.

Τριήμερο πένθος των Παλαιστινίων για το θάνατο Χουσεϊνί
BBC News
Η κηδεία του Χουσεϊνί θα γίνει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κοντά στον τάφο του πατέρα του.

1.6.2001 7:24 (Ωρα Λονδίνου)
Τριήμερο πένθος έχουν κηρύξει οι Παλαιστίνιοι για το θάνατο του Παλαιστίνιου αξιωματούχου Φαϊζάλ Χουσεϊνί.. Νωρίτερα έφθασε στην Ιορδανία και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ προκειμένου να συνοδεύσει τη σωρό του συνεργάτη και φίλου του στη Δυτική όχθη.

Ο Χουσεϊνί, που ήταν ένα από τα ανώτατα στελέχη των παλαιστίνιων στην Ιερουσαλήμ, πέθανε απο καρδιακή προσβολή στο Κουβέϊτ. Η σωρός του πρόκειται να μεταφερθεί σήμερα στην πόλη Ραμαλά της Δυτικής Όχθης για τη νεκρόσιμο τελετή, ενώ η κηδεία του θα γίνει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μαύρες σημαίες κυμματίζουν στις Αραβικές περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Φίλοι και συγγενείς έχουν συγκεντρωθεί στο σπίτι του αδελφού του για να θρηνίσουν για το χαμό του. Ο Φαϊζάλ Χουσεϊνί αγωνίστηκε για πολλά χρόνια να διατηρήσει τον Αραβικό χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ και επίσης υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο στον Παλαιστινιακό αγώνα.

Ο ανταποκριτής του ΒΒΣ στην περιοχή επισημαίνει οτι η παρουσία του ήταν σημαντική για τη διατήρηση των ισορροπιών στην Αραβο-ισραηλινή διαμάχη.

ΗΠΑ: η αστυνομία πολιορκεί σπίτι όπου έχουν οχυρωθεί έξη οπλισμένα ανήλικα παιδιά.
BBC News
Η κατάσταση της οικογενείας χειροτέρεψε μετά το θάνατο του πατέρα.

1.6.2001 6:33 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία στo Αϊντάχο των ΗΠΑ έχει κυκλώσει το σπίτι 6 ανήλικων παιδιών, τα οποία έιναι οπλισμένα και αρνούνται κάθε έιδους διαπραγμάτευση με τις αρχές. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην περιοχή, η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε την Τρίτη αμέσως μετά τη σύλληψη της μητέρας των παιδιών με την κατηγορία για κακοποίηση των παιδιών της. Απο τότε τα 6 ανήλικα αυτά παιδιά, ηλικίας απο 8 έως 16 ετών, κρατούν "επι ποδός" την αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε οπλοστάσιο, και όπως φαινεται ξέρουν να χειρίζονται τα όπλα. Οι γείτονες λένε πως πρίν απο μερικά χρόνια η οικογένεια ζούσε αποκομμένη απο τον υπόλοιπο κόσμο γιατί πίστευε πως υπήρχε σχέδιο οργανωμένο απο την κυβέρνηση για κατάσχεση του σπιτιού της και απομάκρυνση των παιδιών. Το σπίτι δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και τα παιδιά ζούν με το νερό μιάς κοντινής λίμνης. Ο πατέρας τους πέθανε πρίν τρείς εβδομάδες απο υποσιτισμό. Όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να εισβάλουν στο σπίτι ήρθαν αντιμέτωποι με 27 σκυλιά. Υποχώρησαν και τωρα λένε οτι περιμένουν να ηρεμήσουν τα παιδιά πριν επιχειρήσουν και πάλι.

Με απειλές απαντά ο πρόεδρος της Ινδονησίας.

1.6.2001 6:42 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και ανικανότητα, προειδοποίησε οτι θα λάβει αυστηρά μέτρα έαν η χώρα του βρεθεί σε κίνδυνο. Αυτά είπε σε τελετή, στο προεδρικό μέγαρο στην Τζακάρτα. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέριες, ωστόσο έχει αφήσει να εννοηθεί οτι θα κυρήξει το κράτος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και θα διαλύσει τη βουλή, προκειμένου να αποφυγει την παραπομπή του στη δικαιοσύνη.

Στο δικαστήριο η Volvo.

1.6.2001 6:37 (Ωρα Λονδίνου)
Η ανάκριση αφορά στους θανάτους δύο παιδιών σε τροχαίο δυστύχημα στη Γαλλία το 1999. Τα δύο παιδιά σκοτώθηκαν όταν τα κτύπησε ένα Volvo 850 Diesel. Η οδηγός είπε ότι τα φρένα της δεν λειοτυργούσαν. Αρχικά απαγγέλθηκε σε βάρος της κατηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αλλά αργότερα οι κατηγορίες αναιρέθηκαν όταν φάνηκε από έρευνες ότι δεν είχε λειτουργήσει σωστά το υδραυλικό σύστημα του αυτοκινήτου. Γαλλική τεχνική έκθεση κατέληξε ότι το σύστημα των φρένων είχε πρόβλημα στο σχεδιασμό του. Η Volvo κατηγορείται ότι γνώριζε για το πρόβλημα αλλά δεν απέσυρε τη σειρά αυτή αυτοκινήτων από την αγορά. Η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες.

Επιτροπη του Διεθνους Νομισματικού ταμείου στην Τουρκία.

1.6.2001 7:22 (Ωρα Λονδίνου)
Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται στην Τουρκία για να εξετάσει την πορεία εφαρμογής του συμφωνημένου προγράμματος μεταρυθμίσεων, μία μόλις μέρα μετά την παραίτηση του υπουργού για τις ιδιωτικοποιήσεις. Τα χθεσινά σχόλια του τούρκου υπουργού σχετικά με τους ρυθμούς εφαρμογής του προγράμματος μεταρυθμίσεων προκάλεσαν αναταραχή στο τουρκικό χρηματιστήριο.

Διαδηλώσεις στο Αλγέρι.

1.6.2001 6:44 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες χιλιάδες αλγερινοί διαδήλωσαν στο κέντρο του Αλγερίου διαμαρτυρόμενοι για την καταπίεση των περιοχών που ζουν οι Βερβερίνοι και ζήτησαν να υπάρξει διεθνής εέρυνα για το θάνατο 50 ανθρώπων σε πρόσφατες ταραχές στην περιοχή. Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Αλγέρι εδώ και δέκα χρόνια.

Οι δικηγόροι του Μακβή ζητούν αναβολή της εκτέλεσης του
BBC News
Το ομοσπονιδακό κτίριο στην πόλη της Οκλαχόμα μετά την βομβιστική επίθεση

1.6.2001 6:48 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δικηγόροι του καταδικασμένου σε θάνατο για τη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα, Τίμοθι Μακ Βι ζήτησαν αναβολή της εκτέλεσής του, που είναι προγραμματισμένη για τις 11 Ιουνίου, για να έχουν τον χρόνο να ασκήσουν έφεση με το επιχείρημα ότι το FBI δεν είχε δώσει όλα τα ντοκουμέντα στους συνήγορους του κατηγορουμένου πριν από την δίκη του. Η εκτέλεση έχει ήδη αναβληθεί μια φορά, στις αρχές Μαίου, όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη των φακέλων με αποδεικτικά στοιχεία που είχε στη διάθεση του το FBI.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασησμένη να αντιταχθεί στην αναβολή διότι τα ντοκουμέντα αυτά δεν δημιουργούν καμμία αμφιβολία για την ενοχή του Μακβή στην βομβιστική επίθεση. Ο ίδιος παραδέχεται την ενοχή του και είχε δηλώσει ότι θέλει να πεθάνει. Ομως οι συνήγοροι του λένε ότι άλλαξε γνώμη και θέλει τώρα να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ακεραιότητας της δικαιοσύνης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.