Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-05-23

  1. Ο Μπους ζήτησε από Σαρόν - Αραφάτ να τερματισθεί η βία
  2. ΠΓΔ της Μακεδονίας: Συγκρούσεις σε 2 μέτωπα
  3. Συνεχίστηκε η καθοδική πορεία του Ευρώ
  4. Στη Γιουγκοσλαβική βουλή σχέδιο νόμου για έκδοση εγκληματιών πολέμου
  5. Τζουκάνοβιτς: στις αρχές του 2002 το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
  6. Ευρωπαϊκή Ένωση: Υποψήφιες χώρες ζητούν χρονοδιάγραμμα εισόδου
  7. Αντισεισμική συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας
  8. Το Πακιστάν δέχεται την Ινδική πρόταση για συνομιλίες
  9. Κίνα : Έντονη διαμαρτυρία για την επίσκεψη του προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ
  10. Περιοδεία Κόλιν Πάουελ στην Αφρική
  11. Μ. Ανατολή: Έκκληση Μπους για τον τερματισμό της βίας
  12. ΠΓΔ της Μακεδονίας: σποραδικές συγκρούσεις στους λόφους πάνω από το Τέτοβο
  13. Περιοδεία Κόλιν Πάουελ στην Αφρική
  14. Εντονη διαμαρτυρία της Κίνας για την επίσκεψη του προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ
  15. To Iσραήλ επιμένει ότι τηρεί την εκεχειρία που κήρυξε μονομερώς
  16. ΠΓΔ της Μακεδονίας: σποραδικές συγκρούσεις στους λόφους πάνω από το Τέτοβο
  17. Συνεχίστηκε και σήμερα η καθοδική πορεία του Ευρώ
  18. Βρετανία και Ευρώ--το θέμα που κυριαρχεί τώρα στην προεκλογική εκστρατεία
  19. Καταδίκη της ελληνοκυπριακής αστυνομίας από το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  20. Περιοδεία Κόλιν Πάουελ στην Αφρική
  21. Η Κίνα γιορτάζει την 50ή επέτειο της προσάρτησης του Θιβέτ
  22. Ιαπωνία: μεγάλες αποζημιώσεις σε πρώην λεπρούς
  23. Ποντικοφάρμακο απειλεί τις φάλαινες και τα δελφίνια στη Ν. Ζηλανδία
  24. Πουλήθηκε το ακριβότερο χειρόγραφο στο κόσμο
  25. Το ακριβότερο ρολό του κόσμου
  26. Οικολογική καταστροφή από... ποντικοφάρμακο
  27. Ο Δαλαϊ Λάμα στις ΗΠΑ
  28. Προεκλογική κόντρα με τα μέσα ενημέρωσης στην Βρετανία
  29. Αλλάξτε τα λάστιχα!
  30. Περιοδεία Πάουελ στην Αφρική
  31. Υποσχέσεις Σαρόν- σκεπτικισμός Παλαιστινίων
  32. Μερική άρση του εμπάργκο εναντίον Ιράκ
  33. Νέες συγκρούσεις στο Τέτοβο
  34. Ετοιμες να προχωρήσουν σε αποζημιώσεις οι γερμανικές εταιρείες
  35. Προεκλογική κόντρα με τα μέσα ενημέρωσης στην Βρετανία
  36. Η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους καρκίνου για τους στρατιώτες, αναφέρει η έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας
  37. Συνάντηση Μπους-Δαλάι Λάμα
Ο Μπους ζήτησε από Σαρόν - Αραφάτ να τερματισθεί η βία
BBC News
Παλαιστίνιοι ρίχνουν πέτρες κατά ισραηλινών δυνάμεων στη Χεβρώνα

23.5.2001 20:45 (Ωρα Λονδίνου)
O πρόεδρος Μπους επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, και τους κάλεσε να θέσουν τέρμα στη βία που μαστίζει τους τελευταίους μήνες την περιοχή. Ο κ. Μπους τόνισε στους συνομιλητές του ότι δεν θα πρέπει ν' αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που προσφέρει η έκθεση της διεθνούς επιτροπής υπό τον πρώην γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ για την αποκατάσταση της ειρήνης. Σύμφωνα με αξιωματούχους, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ειρηνευτικές προσπάθειες στον διπλωματικό τομέα: ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέερ Αραφάτ, είχε συνομιλίες το απόγευμα στο Παρίσι με την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας, και κάλεσε το Ισραήλ να εφαρμόσει την έκθεση Μίτσελ στο σύνολό της. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να επαναφέρει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Πάντως, οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Μέση Ανατολή. Στη Δυτική Όχθη ένας Ισραηλινός πολιτοφύλακας σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίσθηκε, από πυρά Παλαιστινίων ενόπλων. Και στη Λωρίδα της Γάζας -σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους τραυματίσθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι, κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με τα ισραηλινά στρατεύματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ και ο ισραηλινός στρατός εισήλθε σε παλαιστινιακά εδάφη. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διέψευσε κατηγορηματικά ότι έγιναν επιδρομές και τόνισε για μία ακόμη φορά πως η εκεχειρία που κήρυξε χθες η χώρα του μονομερώς εξακολουθεί να ισχύει.

ΠΓΔ της Μακεδονίας: Συγκρούσεις σε 2 μέτωπα
BBC News
Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ περιπολούν στα βόρεια της χώρας

23.5.2001 21:00 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίστηκαν και σήμερα οι σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της ΠΓΔ της Μακεδονίας και τους αλβανόφωνους αντάρτες στα χωριά που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τελευταίων, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αλλά οι δύο πλευρές αντήλλαξαν πυρά και στους λόφους βορείως του Τετόβου, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της ΠΓΔΜ, που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας. Η περιοχή αυτή ήταν σχετικά ήρεμη τις τελευταίες 2 εβδομάδες, μέχρι το πρωί της Τετάρτης, όταν κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών. Οι νέες συγκρούσεις ανοίγουν και δεύτερο μέτωπο στην τρίμηνη αντιπαράθεση μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Στο άλλο μέτωπο, βορείως των Σκοπίων, οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, και σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών. Οι Αλβανοί αντάρτες έχουν καταλάβει μια σειρά χωρίών στην περιοχή αυτή, εδώ και 3 εβδομάδες.

Στο μεταξύ η Βουλγαρία επρότεινε την εγκατάσταση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη γειτονική ΠΓΔ της Μακεδονίας. Την ανησυχία του εξέφρασε ο βούλγαρος υπουργός Άμυνας ο οποίος τόνισε ότι οι αρχές των Σκοπίων συναντούν αυξανόμενες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες. Η Βουλγαρία χορηγεί βοήθεια στην ΠΓΔ της Μακεδονίας, αλλά, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, στην ειρηνευτική δύναμη δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στρατιώτες από οποιαδήποτε γειτονική χώρα.

Συνεχίστηκε η καθοδική πορεία του Ευρώ
BBC News
H Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη

23.5.2001 21:02 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίστηκε και σήμερα η καθοδική πορεία του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος. Η πτώση του Ευρώ έναντι του δολαρίου συμπίπτει με τις ενδείξεις για ανοδο του πληθωρισμού στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του Ευρώ. Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, αυξήθηκε το κόστος της παραγωγής των βιομηχανικών αγαθών, η αύξηση δε είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 9 ετών. Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει μειωθεί η ζήτηση.

Συνέρχεται στην Φρανκφούρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να συζητήσει τη νομισματική της πολιτική. Αναλυτές προβλέπουν ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα αφήσει προς το παρόν τα επιτόκια ως εχουν.

Στη Γιουγκοσλαβική βουλή σχέδιο νόμου για έκδοση εγκληματιών πολέμου
BBC News
Η κατάθεση του νομοσχεδίου περί έκδοσης στο εξωτερικό φέρνει ένα βήμα πιό κοντά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

23.5.2001 21:33 (Ωρα Λονδίνου)
Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων εγκληματιών πολέμου -μεταξύ των οποίων είναι και ο πρών πρόεδρος της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς- στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι αιτήσεις για δικαστική έκδοση θα διεκπεραιώνονται από γιουγκοσλαβικά δικαστήρια. Οι καταζητούμενοι θα έχουν επίσης το δικαίωμα να ασκήσουν ένδικα μέσα, σε περίπτωση που τα δικαστήρια της Γιουγκοσλαβίας αποφανθούν υπέρ της έκδοσής τους.

Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί από το γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο στα τέλη της εβδομάδας, και η κατάθεσή του θεωρείται ως απάντηση στις διεθνείς πιέσεις για συνεργασία των γιουγκοσλαβικών αρχών με τη Χάγη. Σημειώνεται ότι η ισχύουσα γιουγκοσλαβική νομοθεσία δεν επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τη χορήγηση μακροοικονομικής βοήθειας προς τη Γιουγκοσλαβία, συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων Ευρώ, μετά από σχετική πρόταση του αρμοδίου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου, Πέδρο Σόλμπες. Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής μας, Γιώργος Δαράτος, από το συνολικό αυτό ποσό τα 3/5 θα χορηγηθούν υπό τη μορφή δανείου με χαμηλό επιτόκιο ενώ το υπόλοιπο δωρεάν. Στόχος της κοινοτικής οικονομικής βοήθειας προς το Βελιγράδι είναι -σύμφωνα με παρατηρητές- η οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθεροποίηση της νέας γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Η πρόταση αυτή της Κομισιόν αναμένεται να υιοθετηθεί σύντομα από το Συμβούλιο Υπουργών της Κοινότητας.

Τζουκάνοβιτς: στις αρχές του 2002 το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
BBC News
Στιγμιότυπο από πρόσφατη συνάντηση του προέδρου Τζουκάνοβιτς (αριστερά) με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα (δεξιά)

23.5.2001 21:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, είπε ότι αναμένει να διενεργηθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γιουγκοσλαβική ομοσπονδία τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο κ. Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι η απόφαση για το ακριβές χρονοδιάγραμμα του δημοψηφίσματος θα ληφθεί τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι στις πρόσφατες γενικές εκλογές στο Μαυροβούνιο, τα κόμματα που είχαν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας συγκέντρωσαν μικρή πλειοψηφία, και ο αναλυτής του BBC για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης λέει ότι ένα από τα σημεία - κλειδιά στην απόφαση για το χρόνο του δημοψηφίσματος θα είναι η πρόοδος των συνομιλιών Μαυροβουνίου - Σερβίας σχετικά με την αναμόρφωση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Το Μαυροβούνιο επιθυμεί την μετατροπή της ομοσπονδίας σε συμμαχία 2 ανεξαρτήτων κρατών, μια πρόταση που βρίσκει τη Σερβία αντίθετη.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Υποψήφιες χώρες ζητούν χρονοδιάγραμμα εισόδου
BBC News
Στην Πράγα έγινε η συνάντηση των έξη πρώτων υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

23.5.2001 21:12 (Ωρα Λονδίνου)
Οι έξη πρώτες υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, ζήτησαν να υπάρξει αυστηρό χρονοδιάγραμμα στη διαδικασία διεύρυνσης της Κοινότητας. Συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών, που συναντήθηκαν στην Πράγα, είπαν ότι η κάθεμιά από τις υποψήφιες χώρες θα πρέπει να πληροφορηθεί την ημερομηνία ένταξής της πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Σε κοινό ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, Κύπρου, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβενίας, λένε ότι περιμένουν η είσοδος των πρώτων νέων μελών στην Κοινότητα να πραγματοποιηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, το 2004.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μέχρι στιγμής θέσει οποιαδήποτε στγκεκριμένη ημερομηνία για τη διέυρυνσή της. Μάλιστα πρόσφατα εκφράστηκαν ανησυχίες για καθυστέρηση της διαδικασίας διεύρυνσης, λόγω διαφορών που προέκυψαν στο εσωτερικό των "15" κρατών μελών, όσον αφορά τα αποτελέσματα που θα έχει η είσοδος νέων κρατών στις γεωργικές επιδοτήσεις και στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων.

Αντισεισμική συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας
BBC News
Ομάδες διάσωσης από Ελλάδα και Τουρκία συνεργάστηκαν μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1999.

23.5.2001 21:20 (Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη δημιουργία κοινής Ελληνοτουρκικής ομάδας ταχείας επέμβασης, η οποία θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές. Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Ντιριόζ, είπε ότι κάθε μία χώρα θα συνεισφέρει από 40 μέλη στην ομάδα αυτή, η οποία θα δρά σε στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη. Η ομάδα θα έχει δύο κέντρα συντονισμού, στην Αθήνα και την Άγκυρα, τα οποία θα συνδέονται με απευθείας 24ωρη τηλεφωνική γραμμή.

Το Πακιστάν δέχεται την Ινδική πρόταση για συνομιλίες
BBC News
Οι επιθέσεις κατά Ινδών στρατιωτών συνεχίζονταν στο Κασμίρ, παρά την ύπαρξη εκεχειρίας

23.5.2001 21:53 (Ωρα Λονδίνου)
Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα ανταποκριθεί στην πρόταση της Ινδίας για έναρξη διμερών συνομιλιών κορυφής -στο Δελχί- μεταξύ της Ινδικής ηγεσίας και του στρατιωτικού ηγέτη του Πακιστάν, στρατηγού Παρβέζ Μουσαράφ. Νωρίτερα η Ινδία ανακοίνωσε ότι παράλληλα με την πρόσκληση για συνομιλίες, αποφάσισε να θέσει τέρμα στην εξάμηνη εκεχειρία που είχε κηρύξει μονομερώς στο Κασμίρ, περιοχή που διαμφισβητείται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Τζασουάντ Σίνγκ, είπε ότι ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπάγι, αποφάσισε να απευθύνει πρόσκληση στον στρατηγό Μουσαράφ, για να επισκεφθεί την Ινδία το νωρίτερο δυνατόν. Από την πλευρά του, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Ινάμ Ουλ Χάκ, απάντησε ότι ο στρατηγός Μουσαράφ έχει επανειλλημένα υπογραμμίσει την ανάγκη διαλόγου με την Ινδία προς επίλυση των διαφορών των δύο χωρών.

Κίνα : Έντονη διαμαρτυρία για την επίσκεψη του προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ
BBC News
Ο Δαλάϊ Λάμα έχει επανειλλημένα ασκήσει κριτική στο Πεκίνο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

23.5.2001 22:04 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα διαμαρτυρήθηκε εντονότατα προς τις ΗΠΑ για την απόφασή τους να επιτρέψουν στον πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσεν Σούι-Μπιέν, να σταθμεύσει για λίγο στη Νέα Υόρκη. Το Κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ για σοβαρή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ας σημειωθεί ότι από τις αμερικανικές αρχές επετράπη στον κ. Τσεν να μείνει δύο νύχτες στη Νέα Υόρκη, πριν συνεχίσει την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική.

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο αντέδρασε και στην συνάντηση του εξόριστου πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάϊ Λάμα, με τον πρόεδρο Μπους, που έγινε σήμερα στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Μπούς προσέφερε την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Θιβετιανού ηγέτη να αρχίσει διάλογο με τις κινεζικές αρχές σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Θιβέτ. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα γιορτάζει σήμερα τα πενήντα χρόνια από την προσάρτηση του Θιβέτ. Οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου είναι τεταμένες ήδη, και λόγω του επεισοδίου που δημιουργήθηκε με την πρόσφατη αναγκαστική προσγείωση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους σε κινεζικό έδαφος, μετά από προηγούμενη εναέρια σύγκρουσή του με κινεζικό μαχητικό.

Περιοδεία Κόλιν Πάουελ στην Αφρική
BBC News
O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ

23.5.2001 22:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, άρχισε σήμερα από το Μαλί τετραήμερη περιοδεία στην Αφρική. Οι περιφερειακές συγκρούσεις και η απειλή του AIDS, της επιδημίας που μαστίζει την αφρικανική ήπειρο, θα είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες που θα έχει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με αφρικανούς ηγέτες.

Ο ίδιος ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε την κρίση του AIDS στην Αφρική ως μία ίσως από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που απειλούν την ανθρωπότητα. Τα δύο τρίτα όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV ζουν στις υποσαχάρειες χώρες.

Όπως επισημαίνει η συντάκτις του BBC που ειδικεύεται στις αφρικανικές υποθέσεις, μπορεί το Μαλί να είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, αλλά αυτή τη στιγμή παίζει σημαντικό ρόλο στην διεθνή πολιτική σκηνή: είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κι έχει επίσης την προεδρία του οργανισμού οικονομικής συνεργασίας των χωρών της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον ακήρυχτο πόλεμο στον οποίον έχουν εμπλακεί τρεις χώρες της περιοχής--η Λιβερία, η Γουινέα και η Σιέρα Λεόνε.

Θέματα ασφαλείας θα συζητήσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και στις τρεις άλλες χώρες που θα επισκεφθεί--τη Ν. Αφρική, την Κένυα και την Ουγκάντα. Αλλά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από αμερικανικής πλευράς ότι μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν άμεση στρατιωτική ανάμιξη στην Αφρική, ιδιαίτερα μετά απ' αυτό που συνέβη στη Σομαλία το 1993, όπου 18 αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.

Μ. Ανατολή: Έκκληση Μπους για τον τερματισμό της βίας
BBC News
Ισραηλινό άρμα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας

23.5.2001 15:43 (Ωρα Λονδίνου)
O πρόεδρος Μπους επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και με τον ηγέτη των παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, και τους κάλεσε να θέσουν τέρμα στη βία που μαστίζει τους τελευταίους μήνες την περιοχή. Ο κ. Μπους τόνισε στους συνομιλητές του ότι δεν θα πρέπει ν'αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που προσφέρει η έκθεση της διεθνούς επιτροπής υπό τον πρώην γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ για την αποκατάσταση της ειρήνης. Σύμφωνα με αξιωματούχους, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν.

Πάντως, συνεχίσθηκαν και σήμερα οι βίαιες συγκρούσεις. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ και πως ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στα παλαιστινιακά εδάφη.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διέψευσε κατηγορηματικά ότι έγιναν επιδρομές και τόνισε για μία ακόμη φορά πως η εκεχειρία που κήρυξε χθες η χώρα του μονομερώς εξακολουθεί να ισχύει.

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι ειρηνευτικές προσπάθειες στον διπλωματικό τομέα: ο ηγέτης των παλαιστινίων, Γιασέερ Αραφάτ, θα έχει συνομιλίες στο Παρίσι με την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, συναντάται στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

ΠΓΔ της Μακεδονίας: σποραδικές συγκρούσεις στους λόφους πάνω από το Τέτοβο
BBC News
Το πυροβολικό πλήττει χωριό κοντά στο Τέτοβο

23.5.2001 15:45 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της ΠΓΔ της Μακεδονίας και τους αλβανόφωνους αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι δύο πλευρές αντήλλαξαν πυρά στους λόφους βορείως του Τετόβου, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της ΠΓΔ της Μακεδονίας.

Νωρίτερα, 6 αστυνομικοί είχαν τραυματισθεί στις συγκρούσεις που έγιναν τη νύχτα με τους αντάρτες. Οβίδες έπεσαν χθες και κοντά στο Κουμάνοβο, όπου, όμως, επικρατεί τώρα ηρεμία.

Εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ δηλώνουν, εν τω μεταξύ, ότι είχαν έμμεσες επαφές με τους αντάρτες κι ελπίζουν ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη ειρηνικής λύσης.

Η Βουλγαρία πρότεινε την εγκατάσταση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη γειτονική ΠΓΔ της Μακεδονίας. Την ανησυχία του εξέφρασε ο βούλγαρος υπουργός Άμυνας ο οποίος τόνισε ότι οι αρχές των Σκοπίων συναντούν αυξανόμενες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες.

Η Βουλγαρία χορηγεί βοήθεια στην ΠΓΔ της Μακεδονίας, αλλά, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, στην ειρηνευτική δύναμη δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στρατιώτες από οποιαδήποτε γειτονική χώρα.

Περιοδεία Κόλιν Πάουελ στην Αφρική
BBC News
O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ

23.5.2001 14:30 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, άρχισε σήμερα από το Μαλί τετραήμερη περιοδεία στην Αφρική.

Οι περιφερειακές συγκρούσεις και η απειλή του AIDS, της επιδημίας που μαστίζει την αφρικανική ήπειρο, θα είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες που θα έχει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με αφρικανούς ηγέτες.

Ο ίδιος ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε την κρίση του AIDS στην Αφρική ως μία ίσως από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που απειλούν την ανθρωπότητα. Τα δύο τρίτα όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV ζουν στις υποσαχάρειες χώρες.

Όπως επισημαίνει η συντάκτις του BBC που ειδικεύεται στις αφρικανικές υποθέσεις, μπορεί το Μαλί να είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, αλλά αυτή τη στιγμή παίζει σημαντικό ρόλο στην διεθνή πολιτική σκηνή: είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κι έχει επίσης την προεδρία του οργανισμού οικονομικής συνεργασίας των χωρών της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον ακήρυχτο πόλεμο στον οποίον έχουν εμπλακεί τρεις χώρες της περιοχής--η Λιβερία, η Γουινέα και η Σιέρα Λεόνε.

Θέματα ασφαλείας θα συζητήσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και στις τρεις άλλες χώρες που θα επισκεφθεί--τη Ν. Αφρική, την Κένια και την Ουγκάντα. Αλλά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από αμερικανικής πλευράς ότι μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν άμεση στρατιωτική ανάμιξη στην Αφρική, ιδιαίτερα μετ'απ'αυτό που συνέβη στη Σομαλία το 1993, όπου 18 αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.

Εντονη διαμαρτυρία της Κίνας για την επίσκεψη του προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ
BBC News
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν και η σύζυγός του

23.5.2001 14:45 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα διαμαρτυρήθηκε εντονότα στις ΗΠΑ για την απόφασή τους να επιτρέψουν στον πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσεν Σούι-μπαν, να σταθμεύσει για λίγο στη Ν. Υόρκη. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ για σοβαρή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Επετράπη στον κ. Τσεν να μείνει δύο νύχτες στη Ν. Υόρκη πριν συνεχίσει την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική.

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο αντέδρασε και για την επικείμενη συνάντηση του εξόριστου πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ με τον πρόεδρο Μπους στην Ουάσινγκτον. Η Κίνα γιορτάζει σήμερα τα πενήντα χρόνια από την προσάρτηση του Θιβέτ. Έχουν ήδη ενταθεί οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου και λόγω του επεισοδίου που δημιουργήθηκε με την προσγείωση στην Κίνα του αμερικανικού κατασκοπευτικού που είχε συγκρουσθεί με κινεζικό μαχητικό.

To Iσραήλ επιμένει ότι τηρεί την εκεχειρία που κήρυξε μονομερώς
BBC News
Ισραηλινό άρμα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας

23.5.2001 13:24 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ επανέλαβε ότι τηρεί την εκεχειρία που κήρυξε μονομερώς, παρά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι έκανε νέες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, μιλώντας στο BBC, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έγιναν επιδρομές.

Διαφορετική γνώμη, όμως, έχουν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο ισραηλινός στρατός εισήλθε σε τρεις περιοχές της Γάζας, πλήττοντας, μεταξύ άλλων, κι ένα αστυνομικό τμήμα.

Ο ισραηλινός εκπρόσωπος επιμένει ότι οι εντολές που έχει λάβει ο ισραηλινός στρατός είναι να ανταποδίδει τα πυρά μόνον εάν απειλείται η ζωή ισραηλινών και απορρίπτει την άποψη των παλαιστινίων ότι η μονομερής εχειρία αποτελεί πολιτική μανούβρα από την πλευρά του Ισραήλ.

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι ειρηνευτικές προσπάθειες στον διπλωματικό τομέα: ο ηγέτης των παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, θα έχει συνομιλίες στο Παρίσι με την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, πρόκειται να συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

ΠΓΔ της Μακεδονίας: σποραδικές συγκρούσεις στους λόφους πάνω από το Τέτοβο
BBC News
Το πυροβολικό πλήττει χωριό κοντά στο Τέτοβο

23.5.2001 13:28 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της ΠΓΔ της Μακεδονίας και τους αλβανόφωνους αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι δύο πλευρές αντήλλαξαν πυρά στους λόφους βορείως του Τετόβου, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της ΠΓΔ της Μακεδονίας.

Νωρίτερα, 6 αστυνομικοί είχαν τραυματισθεί στις συγκρούσεις που έγιναν τη νύχτα με τους αντάρτες. Οβίδες έπεσαν χθες και κοντά στο Κουμάνοβο, όπου, όμως, επικρατεί τώρα ηρεμία.

Χθες το βράδυ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της ΠΓΔ της Μακεδονίας στιγμάτισε τους αντάρτες γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα.

Η Βουλγαρία πρότεινε την εγκατάσταση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη γειτονική ΠΓΔ της Μακεδονίας. Την ανησυχία του εξέφρασε ο βούλγαρος υπουργός Άμυνας ο οποίος τόνισε ότι οι αρχές των Σκοπίων συναντούν αυξανόμενες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες.

Η Βουλγαρία χορηγεί βοήθεια στην ΠΓΔ της Μακεδονίας, αλλά, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, στην ειρηνευτική δύναμη δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στρατιώτες από οποιαδήποτε γειτονική χώρα.

Συνεχίστηκε και σήμερα η καθοδική πορεία του Ευρώ
BBC News
H Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη

23.5.2001 14:16 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίστηκε και σήμερα η καθοδική πορεία του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος.

Η πτώση του Ευρώ έναντι του δολαρίου συμπίπτει με τις ενδείξεις για ανοδο του πληθωρισμού στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του Ευρώ. Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, αυξήθηκε το κόστος της παραγωγής των βιομηχανικών αγαθών, η αύξηση δε είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 9 ετών. Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει μειωθεί η ζήτηση.

Συνέρχεται στην Φρανκφούρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να συζητήσει τη νομισματική της πολιτική. Αναλυτές προβλέπουν ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα αφήσει προς το παρόν τα επιτόκια ως εχουν.

Βρετανία και Ευρώ--το θέμα που κυριαρχεί τώρα στην προεκλογική εκστρατεία
BBC News
H M¨αργκαρετ Θάτσερ, ο Γουίλιαμ Χέιγκ και η σύζυγός του, Φιον

23.5.2001 13:38 (Ωρα Λονδίνου)
Βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία είναι τώρα το ζήτημα των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Συντηρητικοί του Γουίλιαμ Χέθγκ, υποστηρίζει ότι οι προτάσεις της Κοινότητας για την εναρμόνιση των φόρων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της φορολογίας στη Βρετανία.

Οι Εργατικοί του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ απορρίπτουν τον ισχυρισμό των αντιπάλων τους και αντιτείνουν ότι, αν παραστεί ανάγκη, θα ασκήσουν βέτο, για να εμποδίσουν την αύξηση των φόρων.

Εν τω μεταξύ, η πρώην ηγέτις των Συντηρητικών, Λαίδη Θάτσερ, κατηγόρησε χθες τον κ. Μπλερ ότι σχεδιάζει να εντάξει τη Βρετανία στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα--κάτι, τόνισε, που η ίδια ποτέ δεν θα έκανε. Ο πρωθυπουργός είχει κάνει σαφές στο παρελθόν ότι θα οδηγήσει τη Βρετανία στο Ευρώ μόνο υπό τις ορθές οικονομικές συνθήκες και κατόπιν δημοψηφίσματος.

Καταδίκη της ελληνοκυπριακής αστυνομίας από το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

23.5.2001 13:55 (Ωρα Λονδίνου)
To Eυρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την ελληνοκυπριακή αστυνομία για την απάνθρωπη, όπως λέει, συμπεριφορά εις βάρος 8 τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η αστυνομία δεν είχε μεταχειρισθεί καλά και είχε δείρει τους 8 αυτούς τουρκοκύπριους το 1994. Αργότερα, τους έστειλε στο υπό τουρκική κατοχή βόρειο τμήμα της νήσου και τους απείλησε ότι θα τους σκοτώσει εάν επιστρέψουν στη νότια Κύπρο. Ένα από τα μέλη της ομάδας σκοτώθηκε όταν γύρισε στη Νότια Κύπρο.Το δικαστήριο δήλωσε πως δεν μπορεί να γνωρίζει ποιός ευθύνεται για τον φόνο. Είπε, όμως, ότι δεν μπορεί ν'αποκλείσει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για έργο της κυπριακής κυβέρνησης.

Περιοδεία Κόλιν Πάουελ στην Αφρική
BBC News
O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ

23.5.2001 13:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, άρχισε σήμερα από το Μαλί τετραήμερη περιοδεία στην Αφρική.

Οι τοπικές πολεμικές συγκρούσεις και η απειλή του AIDS, της επιδημίας που μαστίζει την αφρικανική ήπειρο, θα είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες που θα έχει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με αφρικανούς ηγέτες.

Ο ίδιος ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε την κρίση του AIDS στην Αφρική ως μία ίσως από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που απειλούν την ανθρωπότητα. Τα δύο τρίτα όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV ζουν στις υποσαχάρειες χώρες.

Όπως επισημαίνει η συντάκτις του BBC που ειδικεύεται στις αφρικανικές υποθέσεις, μπορεί το Μαλί να είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, αλλά αυτή τη στιγμή παίζει σημαντικό ρόλο στην διεθνή πολιτική σκηνή: είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κι έχει επίσης την προεδρία του οργανισμού οικονομικής συνεργασίας των χωρών της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον ακήρυχτο πόλεμο στον οποίον έχουν εμπλακεί τρεις χώρες της περιοχής--η Λιβερία, η Γουινέα και η Σιέρα Λεόνε.

Θέματα ασφαλείας θα συζητήσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και στις τρεις άλλες χώρες που θα επισκεφθεί--τη Ν. Αφρική, την Κένια και την Ουγκάντα. Αλλά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από αμερικανικής πλευράς ότι μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν άμεση στρατιωτική ανάμιξη στην Αφρική, ιδιαίτερα μετ'απάυτό που συνέβη στη Σομαλία το 1993, όπου 18 αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.

Η Κίνα γιορτάζει την 50ή επέτειο της προσάρτησης του Θιβέτ
BBC News
Ο Δαλάι Λάμα

23.5.2001 13:46 (Ωρα Λονδίνου)
Οι κινεζικές αρχές γιορτάζουν σήμερα τα πενήντα χρόνια από την προσάρτηση του Θιβέτ, με εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα Λάσα.

Κινεζικές εφημερίδες εξυμνούν σε κύρια άρθρα τους τον ρόλο που έπαιξε η Κίνα στο Θιβέτ τα τελευταία 50 χρόνια--συμβάλλοντας, όπως υποστηρίζουν, στη μείωση της φτώχειας σε μία κοινωνία που ήταν κάποτε φεουδαρχική. Τα κύρια άρθρα επιτίθενται επίσης κατά του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, Δαλαι Λάμα, ο οποίος πρόκειται σήμερα να συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο Μπους.

Η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ δήλωσε ότι οι κάτοικοι διατάχθηκαν να λάβουν μέρος στους επίσημους εορτασμούς, επειδή τους απείλησαν οι κινεζικές αρχές ότι θα τους κατακρατούσαν τους μισθούς και τις συντάξεις τους.

Ιαπωνία: μεγάλες αποζημιώσεις σε πρώην λεπρούς
BBC News
Πρώην λεπροί και δικηγόροι τους

23.5.2001 13:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θ'ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης που επεδίκασε την καταβολή αποζημιώσεων 900 εκατομμυρίων δολαρίων σε πρώην λεπρούς οι οποίοι είχαν αναγκασθεί να ζήσουν επί πολλά χρόνια στην απομόνωση.

Ο υπουργός Υγείας είχε απειλήσει με παραίτηση σε περίπτωση που η κυβέρνηση ασκούσε έφεση κατά της απόφασης.

Οι πρώην λεπροί δήλωσαν πως αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να παραδεχθεί η κυβέρνηση ότι είχαν παραβιασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και κατεστρέφη η ζωή τους.

Ποντικοφάρμακο απειλεί τις φάλαινες και τα δελφίνια στη Ν. Ζηλανδία

23.5.2001 13:57 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Νέα Ζηλανδία ένας από τους πιο γνωστούς βιότοπους για δελφίνια, φάλαινες και φώκιες απειλείται με οικολογική καταστροφή έπειτα από τη βύθιση στην περιοχή φορτηγού πλοίου που μετέφερε ποντικοφάρμακο. Σύμφωνα με την αστυνομία, έπειτα από το ναυάγιο η θάλασσα της Καϊκούρα, όπως ονομάζεται η περιοχή, πήρε έντονο πράσινο χρώμα.

Πουλήθηκε το ακριβότερο χειρόγραφο στο κόσμο
BBC News
O ευτυχής αγοραστής του χειρογράφου

23.5.2001 14:05 (Ωρα Λονδίνου)
Το πιο ακριβό χειρόγραφο του κόσμου έγινε από σήμερα το μήκους τριανταέξι μέτρων ρολό χαρτί πάνω στο οποίο ο Τζακ Κέρουακ είχε γράψει το μυθιστόρημά του On The Road το 1951. Η τελική τιμή του, σε δημοπρασία της Νέας Υόρκης, έφτασε τα 2.43 εκατομμύρια δολλάρια. Αγοραστής είναι ο πρόεδρος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας της Ινδιανάπολης, που λέει ότι είχε εμπνευστεί από το βιβλίο όταν ήταν έφηβος.

Το ακριβότερο ρολό του κόσμου
BBC News
Ο ευτυχής αγοραστής James Irsay

23.5.2001 8:14 (Ωρα Λονδίνου)
Το πιο ακριβό χειρόγραφο του κόσμου έγινε από σήμερα το μήκους τριανταέξι μέτρων ρολό χαρτί πάνω στο οποίο ο Τζακ Κέρουακ είχε γράψει το μυθιστόρημά του On The Road το 1951. Η τελική τιμή του, σε δημοπρασία της Νέας Υόρκης, έφτασε τα 2,43 εκατομμύρια δολλάρια. Αγοραστής είναι ο πρόεδρος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας της Ινδιανάπολης, που λέει ότι είχε εμπνευστεί από το βιβλίο όταν ήταν έφηβος.

Οικολογική καταστροφή από... ποντικοφάρμακο

23.5.2001 8:11 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Νέα Ζηλανδία ένας από τους πιο γνωστούς βιότοπους για δελφίνια, φάλαινες και φώκιες απειλείται με οικολογική καταστροφή έπειτα από τη βύθιση στην περιοχή φορτηγού πλοίου που μετέφερε ποντικοφάρμακο. Σύμφωνα με την αστυνομία, έπειτα από το ναυάγιο η θάλασσα της Καϊκούρα, όπως ονομάζεται η περιοχή, πήρε έντονο πράσινο χρώμα.

Ο Δαλαϊ Λάμα στις ΗΠΑ
BBC News
Ο Δαλαϊ Λάμα συναντήθηκε με τον Κόλιν Πάουελ

23.5.2001 6:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ο εξόριστος θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτων με τον Aμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανησυχίες του Δαλάι Λάμα. Ο μοναχός πρόκειται να συναντηθεί και με τον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους. Το Πεκίνο διαμαρτύρεται για τις συναντήσεις αυτές, που συμπίπτουν με την πεντηκοστή επέτειος της κατάληψης του Θιβέτ από την Κίνα. Ωστόσο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάντμεντ είπε ότι ο Δαλάι Λάμα έγινε δεκτός ως θρησκευτικός και όχι ως πολιτικός ηγέτης. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτων μεταδίδει ότι η κυβέρνηση Μπους φαίνεται να συνάδει με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Κλίντον, που ναι μεν ασκεί πιέσεις στην Κίνα να σταματήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, χωρίς όμως και να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του Θιβέτ. Η επίσκεψη του Δαλάι Λάμα γίνεται σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας -σχέσεις που δοκιμάστηκαν και προσφάτως κατά το επεισόδιο της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών, του αμερικανικού κατασκοπευτικού με το κινεζικό μαχητικό, αλλά και από την επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες του προέδρου της Ταιβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος.

Προεκλογική κόντρα με τα μέσα ενημέρωσης στην Βρετανία
BBC News
Mία Βρετανίδα διαμαρτύρεται στον κ. Μπλερ για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας

23.5.2001 5:43 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία, όπου συνεχίζεεται η προεκλογική εκστρατεία, το κυβερνών κόμμα των Εργατικών κατηγόρησε τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ότι οξύνουν τα πολιτικά πάθη και συνεργούν με τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης. Επιστολή του Εργατικού Κόμματος προς το BBC και τα τηλεοπτικά κανάλια ΙΤV και Sky αναφέρει ότι η συμπεριφορά τους "υπερβαίνει τη γραμμή που χωρίζει τη δημιουργία από τη μετάδοση των ειδήσεων". Και οι 3 οργανισμοί απορρίπτουν τους ισχυρισμούς των Εργατικών. Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση κάλυψαν διάφορα επεισόδια που έγιναν πρόσφατα κατά τα οποία απλοί πολίτες αποδοκίμασαν υπουργούς, ακόμη και τον Πρωθυπουργό της χώρας Τόνι Μπλερ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Συντηρητικό, κατηγόρησε τους Εργατικούς για παράνοια.

Αλλάξτε τα λάστιχα!

23.5.2001 6:54 (Ωρα Λονδίνου)
Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Φόρντ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να φροντίσει για την αντικατάσταση 13 εκατομμυρίων ελαστικών σε αυτοκίνητα παραγωγής της. Πρόκειται για μέτρο ασφαλείας καθώς τα ελαστικά Firestone που η εταιρεία χρησιμοποιεί θεωρούνται υπεύθυνα για τουλάχιστον 170 θανατηφόρα δυστυχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κίνηση της Φόρντ υπολογίζεται ότι θα της κοστίσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολλάρια ενώ αβέβαιες είναι πια οι σχέσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας με την εταιρείας παραγωγής ελαστικών Firestone-Bridgestone που για εκατό χρόνια έχει υπάρξει ένας από τους βασικούς προμηθευτές της Φορντ.

Περιοδεία Πάουελ στην Αφρική

23.5.2001 6:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουγός εξωτερικών, ο Κόλιν Πάουελ, ξεκινά σήμερα από το Μαλί την επίσημη επίσκεψή του στις χώρες της Αφρικής. Οι τρόποι αντιμετώπισης του Aids, της επιδημίας που μαστίζει την αφρικανική ήπειρο, καθώς και οι τοπικές πολεμικές συγκρούσεις, θα είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συναντήσεών του κ. Πάουελ με τους αφρικανούς ηγέτες. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του θα είναι η Νότια Αφρική, η Κένυα και η Ουγκάντα.

Υποσχέσεις Σαρόν- σκεπτικισμός Παλαιστινίων
BBC News
Ο κ.Σαρόν απέρριψε ουσιαστικά μία σημαντική υπόδειξη της έκθεσης Μίτσελ

23.5.2001 5:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, απηύθυνε έκκληση στους Παλαιστινίους για τη σύναψη εκεχειρίας και δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ δεν θα θέσει υπό τον έλεγχό του και άλλα εδάφη για την ανέγερση οικισμών. Μετά την ανακοίνωσε αυτή, ο Ισραηλινός Υπουργός Αμύνης δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας έχει λάβει διαταγές να μην επιτεθεί εναντίον Παλαιστινίων και να μην ανοίξει πυρ παρά μόνο για αυτοάμυνα.

Ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι παρόλο που δεν θα κτιστούν οικισμοί σε νέα εδάφη, δεν θα σταματήσει η οικοδόμηση στους υπό κατασκευήν οικισμούς - το πάγωμα των οποίων προτείνει, ως βασική υπόδειξη, η διεθνής έκθεση Μίτσελ για τη βία στη Μέση Ανατολή. Εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είπε πως η συνέχιση του εποικιστικού προγράμματος ισοδυναμεί με σαφή απόρριψη των προτάσεων Μίτσελ.

Το αίτημα των Παλαιστινίων για το πάγωμα των οικισμών υποστήριξε και ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα.

Μερική άρση του εμπάργκο εναντίον Ιράκ
BBC News
Η νέα πρόταση προτείνει πιο εντατικό έλεγχο του εμπάργκο όπλων

23.5.2001 5:42 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βρετανία υπέβαλε επισήμως στα Ηνωμένα Έθνη πρόταση για την μερική άρση του εμπάργκο εναντίον του Ιράκ- τη δυσαρέσκειά της όμως με το σχέδιο εξέφρασε η Ρωσσία, η οποία και υπέβαλε διαφορετικό ψήφισμα. H βρετανική πρόταση, την οποία υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ, συστήνει μερική άρση του εμπάργκο αγαθών, αλλά να ενδυναμωθεί το εμπάργκο όπλων.

Νέες συγκρούσεις στο Τέτοβο
BBC News
Ο όμηρος στρατιώτης που αφέθηκε ελεύθερος

23.5.2001 5:48 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, νέες συγκρούσεις σημειώθησαν ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και Αλβανόφωνους αντάρτες εχθές το βράδυ. Εξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε συμπλοκή στα βόρεια της πόλης του Τετόβου. Προηγουμένως προσωρινή διακοπή των μαχών κατέστησε δυνατή την απελευθέρωση, χθες το απόγευμα του ενός από τους τρεις ομήρους που κρατούσαν οι Αλβανόφωνοι αντάρτες στην περιοχή του Κουμάνοβο από τις αρχές Μαϊου.

Ετοιμες να προχωρήσουν σε αποζημιώσεις οι γερμανικές εταιρείες

23.5.2001 5:33 (Ωρα Λονδίνου)
Οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν ως εργάτες τους κρατούμενους σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ανακοίνωσαν εχθές ότι θα αρχίσουν την πληρωμή αποζημιώσεων.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται καθώς ολοκληρώθηκε μια μεγάλη σειρά δικαστικών μαχών κυρίως στις ΗΠΑ- και αναμενόμενα οι Οργανώσεις Θυμάτων του ναζισμού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση Εβραϊκών Αποζημιώσεων από τη Γερμανία δήλωσε ότι οι αποζημιώσεις θα αποτελέσουν αναγνώριση των δεινών που υπέστησαν όσοι βρέθηκαν στα στρατόπεδα εργασίας- 'τα χρήματα που θα λάβουν τώρα οι επιζήσαντες δεν είναι παρά μια μικρή ανταπόδωση δικαιοσύνης' συμπλήρωσε η αμρικανίδα εκπρόσωπος.

Εκτός από τις εταιρείες, η Γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να συνεισφέρει περίπου τα μισά από τα 4.5 δισεκατομμύρια δολλάρια που αναμένεται ότι θα αποφασίσει το Γερμανικό κοινοβούλιο να διατεθούν. Υπολογίζεται ότι οι αποζημιώσεις θα διατεθούν σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους που επέζησαν των στρατοπέδων εργασίας.

Προεκλογική κόντρα με τα μέσα ενημέρωσης στην Βρετανία
BBC News
Mία Βρετανίδα διαμαρτύρεται στον κ. Μπλερ για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας

23.5.2001 5:43 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία, όπου συνεχίζεεται η προεκλογική εκστρατεία, το κυβερνών κόμμα των Εργατικών κατηγόρησε τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ότι οξύνουν τα πολιτικά πάθη και συνεργούν με τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης. Επιστολή του Εργατικού Κόμματος προς το BBC και τα τηλεοπτικά κανάλια ΙΤV και Sky αναφέρει ότι η συμπεριφορά τους "υπερβαίνει τη γραμμή που χωρίζει τη δημιουργία από τη μετάδοση των ειδήσεων". Και οι 3 οργανισμοί απορρίπτουν τους ισχυρισμούς των Εργατικών. Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση κάλυψαν διάφορα επεισόδια που έγιναν πρόσφατα κατά τα οποία απλοί πολίτες αποδοκίμασαν υπουργούς, ακόμη και τον Πρωθυπουργό της χώρας Τόνι Μπλερ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Συντηρητικό, κατηγόρησε τους Εργατικούς για παράνοια.

Η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους καρκίνου για τους στρατιώτες, αναφέρει η έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας
BBC News
Mέτρηση της ραδιενέργειας στη Βοσνία

23.5.2001 5:43 (Ωρα Λονδίνου)
Βρετανοί επιστήμονες δηλώνουν ότι η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους καρκίνου για τους στρατιώτες που χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα. Η έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας αναφέρει ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για μία πολύ μικρή ομάδα στρατιωτών, που εισέπνευσαν την ραδιενεργό σκόνη που δημιουργείται από την έκρηξη όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, αν βρίσκονταν, για παράδειγμα, σε όχημα που επλήγη από οβίδα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ωστόσο, η Βασιλική Εταιρεία προειδοποιεί ότι δεν έχουμε επαρκείς γνώσεις για τις επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία και πως χρειάζεται επομένως να γίνουν περισσότερες έρευνες. Τον περασμένο μήνα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είχε συστήσει τον καθαρισμό των πεδίων της μάχης που είχαν μολυνθεί από το απεμπλουτισμένο ουράνιο ώστε να μη μολυνθούν τα αποθέματα νερού. Η αποκάλυψη ότι 6 Ιταλοί στρατιώτες, που είχαν υπηρετήσει σε ειρηνευτικές αποστολές στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είχαν εκτεθεί σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και αργότερα πέθαναν από καρκίνο, προκάλεσε πριν από λίγους μήνες μεγάλες ανησυχίες στη Δυτική Ευρώπη.

Συνάντηση Μπους-Δαλάι Λάμα
BBC News
Διαδηλωτές υπέρ της Ταϊβάν στη Νέα Υόρκη

23.5.2001 5:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο εξόριστος θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα, που πραγματοποιεί περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους. Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι αναγνωρίζεται ο Δαλάι Λάμα ως ένας έγκριτος θρησκευτικός ηγέτης που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ. Αλλά όπως επισημαίνουν πολλοί ανταποκροτές, οι συναντήσεις αυτές αναμένεται να εντείνουν έτι περισσότερο τις σχέσεις με την Κίνα: η επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γίνεται την στιγμή που το Πεκίνο ετοιμάζεται να εορτάσει την πεντηκοστή επέτειο της κατάληψης του Θιβέτ. Συμπίπτει επίσης με την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής του προέδρου Τσεν Σούι-μπαν της Ταϊβάν την οποία η Κίνα θεωρεί τμήμα της επικράτειάς της. O ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο επισημαίνει ότι οι επισκέψεις του Δαλάι Λάμα και του κ. Τσεν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής - όπως επίσης και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το Πεκίνο εξαιτίας του Αμερικανικού κατασκοπευτικού, το οποίο προσγειώθηκε στην Κίνα μετά από την σύγκρουσή του με Κινεζικό μαχητικό - θα ενισχύσουν τις υποψίες της Κινεζικής ηγεσίας ότι η νέα Αμερικανική κυβέρνηση, υπό τον Τζορτζ Μπους, μάλλον ενθαρρύνει τους εχθρούς της Κίνας παρά προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ήδη την ανησυχία τους για την επικείμενη συνάντηση Δαλάι Λάμα-Μπους και, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Πεκίνου, η Αμερική επεμβαίνει στα εσωτερικά της Κίνας και πλήττει τα συμφέροντά της.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.