Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-05-17

  1. Παράταση της προθεσμίας προς τους αντάρτες, ανακοινώνουν τα Σκόπια.
  2. Δεν σκοπεύει να επεκτείνει τους οικισμούς εποίκων το Ισραήλ.
  3. Παράταση της προθεσμίας προς τους αντάρτες, ανακοινώνουν τα Σκόπια.
  4. Το Ισραήλ εγκαθιστά στρατιωτικά φυλάκια σε παλαιστινιακό έδαφος.
  5. Το ενεργιακό του πρόγραμμα ανακοινώνει ο Τζωρτζ Μπους.
  6. Διαδήλωση πραγματοποιούν στο Λονδίνο οι εργαζόμενοι των καταστημάτων "Marks and Spencer"
  7. Μαζική απαγωγή αγροτών στην Κολομβία
  8. ΠΓΔ Μακεδονίας: συνεχίζεται η εκεχειρία
  9. Φυλάκια του ισραηλινού στρατού μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη
  10. Συνετρίβη ή όχι το αεροπλάνο που μετέφερε αξιωματούχους του Ιράν;
  11. Σήμερα ανακοινώνει η κυβέρνηση Μπους τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σχέδιά της για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ
  12. ΠΓΔ Μακεδονίας: συνεχίζεται η εκεχειρία
  13. Διαδήλωση στο Λονδίνο από τους εργαζόμενους των καταστημάτων "Marks and Spencer"
  14. ΠΓΔ Μακεδονίας: εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δοθεί στους αντάρτες
  15. Φυλάκια του ισραηλινού στρατού μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη
  16. Συνετρίβη αεροπλάνο που μετέφερε αξιωματούχους του Ιράν
  17. H Bαγδάτη θ'απορρίψει τις προτάσεις για την τροποποίηση των κυρώσεων
  18. Σήμερα ανακοινώνει η κυβέρνηση Μπους τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σχέδιά της για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ
  19. Δείτε τη Ρωσία ως έναν έμπιστο εταίρο, τονίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
  20. Να συζητηθούν τα σοβαρά θέματα στην προεκλογική εκστρατεία, ζήτησε ο βρετανός πρωθυπουργός
  21. Διαδήλωση πραγματοποιούν στο Λονδίνο οι εργαζόμενοι των καταστημάτων "Marks and Spencer"
  22. Μεγάλη έκθεση ηλεκτρονικών παιχνιδιών στο Λος Άντζελες
  23. Το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στη Λίβερπουλ
  24. ΠΓΔΜ: Λήγει το τελεσίγραφο προς τους Αλβανούς αντάρτες
  25. Ανεβαίνει ο προεκλογικός πυρετός στη Βρετανία
  26. Αναθεωρείται η πολιτική κυρώσεων κατά της Βαγδάτης
  27. Ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατά Παλαιστινίων
  28. Δημοσιεύεται το ενεργειακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπους
  29. Βραζιλία: Στο σκοτάδι βυθίζονται οι δημόσιοι χώροι
  30. Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις Τουρκικές φυλακές
  31. Συνομιλίες Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα
  32. Το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στη Λίβερπουλ
  33. Ανοδική πορεία των μετοχών στις ΗΠΑ
Παράταση της προθεσμίας προς τους αντάρτες, ανακοινώνουν τα Σκόπια.
BBC News
Ο Ερυθρός Σταυρός απομακρύνει τους κατοίκους ορισμένων χωριών

17.5.2001 21:08 (Ωρα Λονδίνου)
Παρετάθη η προθεσμία που είχε δοθεί στους αλβανόφωνους αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας για να αποχωρησουν από τα χωριά τα οποία έχουν καταλάβει. Συμφωνα με πληροφορίες οι αντάρτες επέτρεψαν την έξοδο από τα χωριά αυτά σε πάνω από 1.500 κατοίκους. Οι πρόσφυγες λένε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι, δήλωσε ότι το γεγονός ότι οι αντάρτες επέτρεψαν την έξοδο των ανθρώπων αυτών είναι καλός οιωνός αφού καταδεικνύει ότι η εκεχειρία αποδίδει καρπούς. Η πολιτική της αυτοσυγκράτησης που ακολουθεί η κυβέρνηση, εξήγησε ο κ. Τράικοφσκι αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη των προθέσεων της που αποσκοπούν αποκλειστικά στην επίτευξη της ειρήνης.

Εν τω μεταξύ, δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν πως οι προσπάθειες που καταβάλλουν για να πείσουν τους αντάρτες να παραδόσουν τα όπλα μπορεί να στεφθούν πολύ σύντομα μ'επιτυχία. Οι αντάρτες ζητούν να εκπροσωπούνται στις συνομιλίες για το μέλλον της ΠΓΔ της Μακεδονίας, αλλά οι αρχές των Σκοπίων έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να δεχθούν το αίτημα των ανταρτών.

Ας σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με βαλκάνιους διπλωμάτες στα Τίρανα, επανέλαβε ότι η Συμμαχία υποστηρίζει τον αγώνα της κυβέρνησης των Σκοπίων κατά των αλβανόφωνων ανταρτών. Αν επιτραπεί στους αντάρτες να επιτύχουν, τόνισε ο Τζορτζ Ρόμπερτσον, ανάλογες συγκρούσεις θ'αρχίσουν και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων.

Δεν σκοπεύει να επεκτείνει τους οικισμούς εποίκων το Ισραήλ.
BBC News
Η οικογένεια ενός 14χρονου παλαιστίνιου που σκοτώθηκε την Τετάρτη

17.5.2001 21:19 (Ωρα Λονδίνου)
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραηλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επεκτείνει τους υφιστάμενους οικισμούς Εβραίων εποίκων ή να δημιουργήσει νέους. Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραηλ, Σίμον Πέρες. Η ανέγερση εβραικών οικισμών στα παλαιστιακα εδάφη συνιστά έγκλημα πολέμου κατά τον πρόεδρο του Διεθνους Ερυθρού Σταυρού, Ρενέ Κοσιρνίκ. Το Ισραήλ κατηγορήσε τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για μεροληψία τονίζοντας ότι έχει εγκαταλήψει την υπεράνω αρχή της ουδερότητας. Νωρίτερα ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο να "γονατίσει", όπως είπε, τον Παλαιστινιακό λαό. Η καταγγελία του κ. Αραφάτ γίνεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού ότι εγκαθιστά φυλάκια μέσα σε Παλαιστινιακά εδάφη. Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ προχωρά στην μόνιμη εγκατάσταση φυλακίων, σε Παλαιστινιακές περιοχές. Η κίνηση αυτή, λένε ΙΙσραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, έχει αμυντικό χαρακτήρα και υπαγορεύτηκε από την ανάγκη της προστασίας των Ισραηλινών πολιτών από επιθέσεις ακραίων στοιχείων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η ενέργεια αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στο παρελθόν οι Ισραηλινοί επέδραμαν σε συγκεκριμένες περιοχές, κατέστρεφαν κτίρια των Παλαιστινίων και αποχωρούσαν μετά από λίγες ώρες.

Παράταση της προθεσμίας προς τους αντάρτες, ανακοινώνουν τα Σκόπια.
BBC News
Ο Ερυθρός Σταυρός απομακρύνει τους κατοίκους ορισμένων χωριών

17.5.2001 19:06 (Ωρα Λονδίνου)
Παρετάθη η προθεσμία που είχε δοθεί στους αλβανόφωνους αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας για να αποχωρησουν από τα χωριά τα οποία έχουν καταλάβει.Συμφωνα με πληροφορίες οι αντάρτες επέτρεψαν την έξοδο από τα χωριά αυτά σε πάνω από 1000 κατοίκους. Ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι καλός οιωνός αφού καταδεικνύειι ότι η εκεχειρία αποδίδει καρπούς. Η πολιτική της αυτοσυγκράτησης που ακολουθεί η κυβέρνηση, εξήγησε ο κ. Τράικοφσκι αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη των προθέσεων της που αποσκοπούν αποκλειστικά στην επίτευξη της ειρήνης.

Εν τω μεταξύ, δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν πως οι προσπάθειες που καταβάλλουν για να πείσουν τους αντάρτες να παραδόσουν τα όπλα μπορεί να στεφθούν πολύ σύντομα μ'επιτυχία. Οι αντάρτες ζητούν να εκπροσωπούνται στις συνομιλίες για το μέλλον της ΠΓΔ της Μακεδονίας, αλλά οι αρχές των Σκοπίων έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να δεχθούν το αίτημα των ανταρτών.

Ας σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με βαλκάνιους διπλωμάτες στα Τίρανα, επανέλαβε ότι η Συμμαχία υποστηρίζει τον αγώνα της κυβέρνησης των Σκοπίων κατά των αλβανόφωνων ανταρτών. Αν επιτραπεί στους αντάρτες να επιτύχουν, τόνισε ο Τζορτζ Ρόμπερτσον, ανάλογες συγκρούσεις θ'αρχίσουν και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων.

Το Ισραήλ εγκαθιστά στρατιωτικά φυλάκια σε παλαιστινιακό έδαφος.
BBC News
Η οικογένεια ενός 14χρονου παλαιστίνιου που σκοτώθηκε την Τετάρτη

17.5.2001 19:20 (Ωρα Λονδίνου)
O ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο να "γονατίσει", όπως είπε, τον Παλαιστινιακό λαό. Η καταγγελία του κ. Αραφάτ γίνεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού ότι εγκαθιστά φυλάκια μέσα σε Παλαιστινιακά εδάφη. Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ προχωρά στην μόνιμη εγκατάσταση φυλακίων, σε Παλαιστινιακές περιοχές. Η κίνηση αυτή, λένε ΙΙσραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, έχει αμυντικό χαρακτήρα και υπαγορεύτηκε από την ανάγκη της προστασίας των Ισραηλινών πολιτών από επιθέσεις ακραίων στοιχείων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η ενέργεια αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στο παρελθόν οι Ισραηλινοί επέδραμαν σε συγκεκριμένες περιοχές, κατέστρεφαν κτίρια των Παλαιστινίων και αποχωρούσαν μετά από λίγες ώρες. Εν τω μεταξύ, έγιναν και νέες μεγάλες συγκρούσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτες βάσεις των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν.

Το ενεργιακό του πρόγραμμα ανακοινώνει ο Τζωρτζ Μπους.
BBC News
Διυλιστήριο της Εxxon στην Καλιφόρνια

17.5.2001 19:32 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σχέδιά της για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκώντης χώρας. Το ενεργιακό πρόγραμμα αναφέρεται συγκεκριμένα στην αύξηση των γεωτρήσεων σε προστατευόμενες περιοχές της Αλάσκας που φιλοξενούν σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τη χαλάρωση των κανονισμών όσον αφορά τη λειτουργία των διυλιστηρίων πετρελαίου και των ανθρακωρυχείων, όπως επίσης και την ανέγερση νέων σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Προβλέπεται επίσης η θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σύγχρονης τεχνολογίας που κάνουν μικρότερη κατανάλωση σε υγρά καύσιμα και σπιτιών που θερμαίνονται με ηλιακή ενέργεια. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν πως έχει αυξηθεί τόσο πολύ η ζήτηση σε ενέργεια στις ΗΠΑ, ώστε η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με δραματικές ελλείψεις καυσίμων στο άμεσο μέλλον.

Διαδήλωση πραγματοποιούν στο Λονδίνο οι εργαζόμενοι των καταστημάτων "Marks and Spencer"
BBC News
Διαδήλωση είχε γίνει και στο Παρίσι

17.5.2001 15:01 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες εργαζόμενοι της γνωστής βρετανικής αλυσσίδας καταστημάτων "Marks and Spencer" πραγματοποίησαν σήμεραπορεία διαμαρτυρίας στο κεντρικό Λονδίνο κατά των σχεδίων της διοίκησης της εταιρείας να κλείσει 38 καταστήματα στην ηπειρωτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 4000 θέσεις εργασίας. Τα περισσότερα από τα καταστήματα που λέγεται πως θα κλείσουν βρίσονται στη Γαλλία κι έτσι πολλοί γάλλοι εργαζόμενοι είναι μεταξύ των διαδηλωτών στο Λονδίνο.

Μαζική απαγωγή αγροτών στην Κολομβία
BBC News
O πρόεδρος της Κολομβίας, Άντρες Παστράνα

17.5.2001 13:19 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Κολομβία, μία παραστρατιωτική οργάνωση της δεξιάς, οι "Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας", ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή 200 ατόμων που εργάζονταν σε ακροκτήματα στα βορειοανατολικά διαμερίσματα της χώρας. Σύμφωνα με την οργάνωση, η μαζική αυτή απαγωγή έγινε για να διαπιστωθεί εάν οι αριστεροί αντάρτες είχαν διεισδύσει στην περιοχή. Θ'αφεθούν έλευθεροι οι απαχθέντες μόλις διαπιστωθεί ότι δεν έχουν διασυνδέσεις με τους αντάρτες. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Άντρες Παστράνα, είχε ζητήσει την απελευθέρωση όλων των εργατών και είχε απευθύνει έκκληση στις ένοπλες ομάδες να μην παρασύρουν τους αμάχους στον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται επί 4 δεκαετίες. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν αρχίσει πόλεμο κατά των ανταρτών και συχνά έχουν στο στόχαστρο άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνεργάζονται με τους αντάρτες.

ΠΓΔ Μακεδονίας: συνεχίζεται η εκεχειρία
BBC News
Ο Ερυθρός Σταυρός απομακρύνει τους κατοίκους ορισμένων χωριών

17.5.2001 16:38 (Ωρα Λονδίνου)
Παρετάθη η προθεσμία που είχε δοθεί στους αλβανόφωνους αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας να παραδόσουν τα όπλα. Πολλοί κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα χωριά που κατέχουν οι αντάρτες. τους. Ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι, δήλωσε ότι η εκεχειρία αποδίδει καρπούς και επιτρέπει στους άμαχους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Πάνω από 1000 έχουν φύγει ή ετοιμάζονται να φύγουν. Η πολιτική της αυτοσυγράτησης που ακολουθεί η κυβέρνησξη, εξήγησε ο κ. Τράικοφσκι, δείχνει πως επιθυμεί την επίτευξη ειρηνικής λύσης.

Εν τω μεταξύ, δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν πως οι προσπάθειες που καταβάλλουν για να πείσουν τους αντάρτες να παραδόσουν τα όπλα μπορεί να στεφθούν πολύ σύντομα μ'επιτυχία. Οι αντάρτες ζητούν να εκπροσωπούνται στις συνομιλίες για το μέλλον της ΠΓΔ της Μακεδονίας, αλλά οι αρχές των Σκοπίων έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να δεχθούν το αίτημα των ανταρτών.

Ας σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με βαλκάνιους διπλωμάτες στα Τίρανα, επανέλαβε ότι η Συμμαχία υποστηρίζει τον αγώνα της κυβέρνησης των Σκοπίων κατά των αλβανόφωνων ανταρτών. Αν επιτραπεί στους αντάρτες να επιτύχουν, τόνισε ο Τζορτζ Ρόμπερτσον, ανάλογες συγκρούσεις θ'αρχίσουν και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων.

Φυλάκια του ισραηλινού στρατού μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη
BBC News
Η οικογένεια ενός 14χρονου παλαιστίνιου που σκοτώθηκε την Τετάρτη

17.5.2001 16:40 (Ωρα Λονδίνου)
O ηγέτης των παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο να "γονατίσει", όπως είπε, τον παλαιστινιακό λαό. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει για πρώτη φορά ότι αποφάσισε ν'αναγείρει--για αμυντικούς, όπως είπε, λόγους-- φυλάκια στο εσωτερικό των υπό παλαιστινακό έλεγχο περιοχών της Γάζας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η ενέργεια αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στο παρελθόν, υπενθυμίθζεται, οι ισραηλινοί επέδραμαν σε συγκεκριμένες περιοχές, κατέστρεφαν κτίρια των παλαιστινίων κι έφευγαν συνήθως μετ'από λίγες ώρες. Εν τω μεταξύ, έγιναν και νέες μεγάλες συγκρούσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη: ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτες βάσεις των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Περίπου 20 παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Συνετρίβη ή όχι το αεροπλάνο που μετέφερε αξιωματούχους του Ιράν;
BBC News
H πόλη Σάρι κοντά στην οποία συνετρίβη το αεροπλάνο

17.5.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου)
Μυστήριο περιβάλλει την τύχη του αεροπλάνου που μετέφερε τον υπουργό Μεταφορών του Ιράν, Ραχμάν Νταντμάν, έναν υφυπουργό 6 βουλευτές και άλλους αξιωματούχους. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορλίας του Ιράν διέψευσε τις πληροφορίες ότι το αεροπλάνο συνετρίβη: όπως είπε, άγνωστη παραμένει ακόμη η τύχη του αεροσκάφους. Νωρίτερα, πληροφορίες που λέγεται πως προιέρχονταν από το υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν ότι τΤα συντρίμια του ρωσικής κατασκευής αεροπλάνου Γιακ-40 βρέθηκαν σε ορεινή περιοχή κοντά στην πόλη Σάρι του Β. Ιράν, ότι το αεροπλάνο προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης όταν χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ και πως ο κυβερνήτης του είχε πει στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών μπορεί να επέστρεφε στην Τεχεράνη ή να έκανε αναγκαστική προσγείωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, 29 άτομα επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Σήμερα ανακοινώνει η κυβέρνηση Μπους τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σχέδιά της για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ
BBC News
Διυλιστήριο της Εxxon στην Καλιφόρνια

17.5.2001 16:41 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση Μπους ανακοινώνει σήμερα τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σχέδιά της για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ. Τα σχέδια που θ'ανακοινώσει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Ντικ Τσένεϊ, προβλέπουν την αύξηση των γεωτρήσεων σε περιοχές-καταφύγια άγριας ζωής στην Αρκτική, τη χαλάρωση των κανονισμών όσον αφορά τη λειτουργία των διυλιστηρίων πετρελαίου και των ανθρακωρυχείων, όπως επίσης και την ανέγερση νέων σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Προβλέπεται επίσης η θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τ'αυτοκίνητα που κάνουν οικονομία καυσίμων και τα σπίτια που θερμαίνονται από την ηλιακή ενέργεια. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν πως έχει αυξηθεί τόσο πολύ η ζήτηση σε ενέργεια στις ΗΠΑ, ώστε η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο ν'αντιμετωπίσει μεγάλη έλλειψη στον τομέα αυτό.

ΠΓΔ Μακεδονίας: συνεχίζεται η εκεχειρία
BBC News
Ο Ερυθρός Σταυρός απομακρύνει τους κατοίκους ορισμένων χωριών

17.5.2001 15:53 (Ωρα Λονδίνου)
H ΠΓΔ της Μακεδονίας δήλωσε ότι δεν θ'αρχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των αλβανόφωνων ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας, παρά το γεγονός ότι εξέπνευσε η προθεσμία που τους είχε δόσει για να παραδοθούν. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει ν'αποφύγει την αιματοχυσία και πως το πρόβλημα δεν είναι στρατιωτικό: απώτερος στόχος, τόνισε, είναι να βρεθεί βιώσιμη λύση. Η εκεχειρία, συνέχισε ο κ. Τράικοφσκι, αποδίδει καρπούς και επιτρέπει στους άμαχους να εγκαταλείπουν την περιοχή. Εν τω μεταξύ, δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν πως οι προσπάθειες που καταβάλλουν για να πείσουν τους αντάρτες να παραδόσουν τα όπλα μπορεί να στεφθούν πολύ σύντομα μ'επιτυχία. Οι αντάρτες ζητούν να εκπροσωπούνται στις συνομιλίες για το μέλλον της ΠΓΔ της Μακεδονίας, αλλά οι αρχές των Σκοπίων έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να δεχθούν το αίτημα των ανταρτών. Ας σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με βαλκάνιους διπλωμάτες στα Τίρανα, επανέλαβε ότι η Συμμαχία υποστηρίζει τον αγώνα της κυβέρνησης των Σκοπίων κατά των αλβανόφωνων ανταρτών. Αν επιτραπεί στους αντάρτες να επιτύχουν, τόνισε ο Τζορτζ Ρόμπερτσον, ανάλογες συγκρούσεις θ'αρχίσουν και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων.

Διαδήλωση στο Λονδίνο από τους εργαζόμενους των καταστημάτων "Marks and Spencer"
BBC News
Διαδήλωση είχε γίνει και στο Παρίσι

17.5.2001 15:03 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες εργαζόμενοι της γνωστής βρετανικής αλυσσίδας καταστημάτων "Marks and Spencer" πραγματοποίησαν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στο κεντρικό Λονδίνο κατά των σχεδίων της διοίκησης της εταιρείας να κλείσει 38 καταστήματα στην ηπειρωτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 4000 θέσεις εργασίας. Τα περισσότερα από τα καταστήματα που λέγεται πως θα κλείσουν βρίσονται στη Γαλλία κι έτσι πολλοί γάλλοι εργαζόμενοι είναι μεταξύ των διαδηλωτών στο Λονδίνο.

ΠΓΔ Μακεδονίας: εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δοθεί στους αντάρτες
BBC News
Ο Ερυθρός Σταυρός απομακρύνει τους κατοίκους ορισμένων χωριών

17.5.2001 12:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι, απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα, ενώ εξέπνευσε κατά τα φαινόμενα ειρηνικά η προθεσμία που είχε δοθεί στους αντάρτες, που δρουν στο βόρειο τμήμα της χώρας, να παραδόσουν τα όπλα. Εάν δεν υπάρξει ενότητα, τόνισε ο κ. Τράικοφσκι, η μόνη άλλη λύση θα είναι μία διχασμένη κοινωνία που θα έχει εμπλακεί σε πόλεμο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην περιοχή όπου βρίσκονται οι αντάρτες, υπάρχουν οδοφράγματα της αστυνομίας και του στρατού, όχι όμως ενδείξεις για τη συγκέντρωση δυνάμεων. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι απομακρύνθηκαν τη νύχτα εκατοντάδες κάτοικοι δύο χωριών που κρατούν οι αντάρτες. Η κυβέρνηση και οι αντάρτες δέχονται αυξανόμενες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα ν'αποφύγουν τη συνέχιση των συγκρούσεων, ενώ οι εκπρόσωποι των αλβανόφωνων στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού εκφράζουν ιδιαίτερες ανησυχίες για το δράμα των αμάχων.

Φυλάκια του ισραηλινού στρατού μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη
BBC News
Η οικογένεια ενός 14χρονου παλαιστίνιου που σκοτώθηκε την Τετάρτη

17.5.2001 12:53 (Ωρα Λονδίνου)
O ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αποφάσισε ν'αναγείρει--για αμυντικούς, όπως είπε, λόγους-- φυλάκια στο εσωτερικό των υπό παλαιστινακό έλεγχο περιοχών της Γάζας. Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, είναι η πρώτη φορά που οι ισραηλινοί δηλώνουν δημοσία ότι θέτουν και πάλι υπό τον έλεγχό τους επ'αόριστον παλαιστινιακά εδάφη. Στο παρελθόν, επέδραμαν σε συγκεκριμένες περιοχές, κατέστρεφαν κτίρια των παλαιστινίων κι έφευγαν συνήθως μετ'από λίγες ώρες. Εν τω μεταξύ, έγιναν και νέες μεγάλες συγκρούσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη: ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτες βάσεις των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Περίπου 20 παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Συνετρίβη αεροπλάνο που μετέφερε αξιωματούχους του Ιράν
BBC News
H πόλη Σάρι κοντά στην οποία συνετρίβη το αεροπλάνο

17.5.2001 13:01 (Ωρα Λονδίνου)
Συνετρίβη αεροπλάνο, που μετέφερε τον υπουργό Μεταφορών του Ιράν, Ραχμάν Νταντμάν, έναν υφυπουργό 6 βουλευτές και άλλους αξιωματούχους. Τα συντρίμια του ρωσικής κατασκευής αεροπλάνου Γιακ-40 βρέθηκαν σε ορεινή περιοχή κοντά στην πόλη Σάρι του Β. Ιράν. Το αεροπλάνο προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης όταν χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ. Λέγεται πως ο κυβερνήτης του σκάφους είχε πει στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών μπορεί να επέστρεφε στην Τεχεράνη ή να έκανε αναγκαστική προσγείωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, 29 άτομα επέβαιναν στο αεροπλάνο.

H Bαγδάτη θ'απορρίψει τις προτάσεις για την τροποποίηση των κυρώσεων
BBC News
Δρόμος της Βαγδάτης

17.5.2001 13:06 (Ωρα Λονδίνου)
Μία επίσημη εφημερίδα του Ιράκ τόνισε ότι η Βαγδάτη θα απορρίψει την πρόταση που έκαναν από κοινού η Βρετανία και οι ΗΠΑ για την τροποποίηση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη με στόχο να γίνει καλύτερη η ζωή για τον μέσο ιρακινό πολίτη. "Πολιτικό παιχνίδι" χαρακτήρισε η ιρακινή εφημερίδα το σχέδιο ψηφίσματος που θα υποβληθε΄λι την ερχόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο προβλέπει μεν τον τερματισμό όλων των ελέγχων που γίνονται στα προϊόντα που εισέρχονται στο Ιράκ, αλλά και την διεξαγωγή μεγαλυτέρων ελέγχων με στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων. Οι κυρώσεις έχουν επικριθεί γιατί, σύμφωνα με τους επικριτές των, πλήττουν τους απλούς πολίτες και όχι το καθεστώς. Το Ιράκ έχει ήδη προειδοποιήσει τους γείτονές του, την Ιορδανία και την Τουρκία, ότι αν συνεργασθούν με το προτεινόμενο σχέδιο θα διακόψει την παροχή πετρελαίου προς αυτές τις χώρες.

Σήμερα ανακοινώνει η κυβέρνηση Μπους τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σχέδιά της για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ
BBC News
Διυλιστήριο της Εxxon στην Καλιφόρνια

17.5.2001 13:09 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση Μπους θ'ανακοινώσει σήμερα τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σχέδιά της για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ. Τα σχέδια που θ'ανακοινώσει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Ντικ Τσένεϊ, προβλέπουν την αύξηση των γεωτρήσεων σε περιοχές-καταφύγια άγριας ζωής στην Αρκτική, τη χαλάρωση των κανονισμών όσον αφορά τη λειτουργία των διυλιστηρίων πετρελαίου και των ανθρακωρυχείων, όπως επίσης και την ανέγερση νέων σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Προβλέπεται επίσης η θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τ'αυτοκίνητα που κάνουν οικονομία καυσίμων και τα σπίτια που θερμαίνονται από την ηλιακή ενέργεια. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν πως έχει αυξηθεί τόσο πολύ η ζήτηση σε ενέργεια στις ΗΠΑ, ώστε η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο ν'αντιμετωπίσει μεγάλη έλλειψη στον τομέα αυτό.

Δείτε τη Ρωσία ως έναν έμπιστο εταίρο, τονίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
BBC News
O κόραν Πέρσον και ο Βλαντιμίρ Πούτιν

17.5.2001 13:11 (Ωρα Λονδίνου)
O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δει τη χώρα του ως έναν εταίρο στον οποίο μπορεί να έχει εμπιστοσύνη. Τούτο δήλωσε ο κ. Πούτιν κηρύσσοντας την έναρξη της συνόδου κορυφής με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η προοπτική της ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως επίσης και η κατάσταση στα Βαλκάνια και η κρίση στη Μ. Ανατολή. Αναμένεται ότι η κοινοτική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, θα ζητήσουν την ταχεία πολιτική διευθέτηση του προβλήματος στην Τσετσενία, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και τους τσετσένους αντάρτες.

Να συζητηθούν τα σοβαρά θέματα στην προεκλογική εκστρατεία, ζήτησε ο βρετανός πρωθυπουργός
BBC News
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Τζον Πρέσκοτ

17.5.2001 13:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, τόνισε σήμερα πως τα σοβαρά θέματα που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας θα πρέπει να κυριαρχήσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο κ. Μπλερ αναφέρθηκε στο επεισόδιο που συνέβη χθες στην πόλη Ριλ της Ουαλίας, όπου περιόδευε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζον Πρέσκοτ. Διαδηλωτές έριξαν ένα αυγό κατά του κ. Πρέσκοτ ο οποίος, όπως έδειξε η τηλεόραση, χτύπησε ένα διαδηλωτή. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο κ. Πρέσκοτ εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μπλερ, αντέδρασε ενστικτωδώς. Ο ίδιος ο κ. Πρέσκοτ επανέλαβε πως προσπάθησε απλώς να προστατευθεί και τόνισε πως ο ανοικτός διάλογος με το κοινό, χωρίς βία και απειλές.

Διαδήλωση πραγματοποιούν στο Λονδίνο οι εργαζόμενοι των καταστημάτων "Marks and Spencer"
BBC News
Διαδήλωση είχε γίνει και στο Παρίσι

17.5.2001 13:16 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες εργαζόμενοι της γνωστής βρετανικής αλυσσίδας καταστημάτων "Marks and Spencer" πραγματοποιούν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό Λονδίνο κατά της απόφασης της διοίκησης της εταιρείας να κλείσει 38 καταστήματα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 4000 θέσεις εργασίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως καμία τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί για το κλείσιμο των καταστημάτων και θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με το προσωπικό. Η εταιρεία, όμως, προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να εξακολουθήσει να χάνει από τη λειτουργία των καταστημάτων της στην Ευρώπη, οι ζημίες των οποίων ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Μεγάλη έκθεση ηλεκτρονικών παιχνιδιών στο Λος Άντζελες
BBC News
H νέα γενιά ηλεκτρονικών παιχνιδιών

17.5.2001 13:23 (Ωρα Λονδίνου)
Oι κατασκευαστές των πιο δημοφιλών ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον κόσμο συγκεντρώνονται στο Λος Άντζελες όπου γίνεται η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση του είδους. Όπως υπολογίζεται η αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι από τις πιο δυναμικές--υπολογίζεται ότι το ύψος της ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι κατασκευαστές συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον για το ποιός θα εισαγάγει πρώτος τη νέα γενιά ηλεκτρονικών παιχνιδιών που θα επιτρέπουν στους χρήστες να παίζουν παιχνίδια, να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, να βλέπουν ψηφιακό βίντεο κι επίσης ν'ακούνε ψηφιακή μουσική. Η MIcrosoft, γνωστότερη για τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, πιστεύεται πως έχει διαθέσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη μιας νέας κονσόλας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, του Κουτιού-Χ, που θα κάνει την εμφάνισή του στην αγορά το Νοέμβριο. Η ιαπωνική Nintendo, από την άλλη πλευρά, σκοπεύει να εμφανίσει 3 μέρες νωρίτερα τη δική της κονσόλα, το GameCube. Στόχος και των δύο αυτών εταιρειών είναι το εξαιρετικά επιτυχημένο PlayStation 2 της Sony.

Το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στη Λίβερπουλ
BBC News
Οι παίκτες της Λίβερπουλ και ο προπονητής τους πανηγυρίζουν κρατώντας το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

17.5.2001 8:34 (Ωρα Λονδίνου)
Με ένα "χρυσό" γκόλ στο δεύτερο μέρος της παράτασης - η Λίβερπουλ κατέκτησε χθές το βράδυ το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και ράγισε τις καρδιές των παικτών της Αλαβές αλλά και της πλειοψηφίας των ουδέτερων ποδοσφαιρόφιλων τηλεθεατών που παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα έναν από τους συγκλονιστικότερους τελικούς στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο κανονικός αγώνας έληξε 4-4. Η Αλαβές (που ας σημειωθεί ότι πριν μερικά χρόνια ήταν μιά μικρή ερασιτεχνική ομάδα στην χώρα των Βάσκων) κατάφερε να ανατρέψει το 1-3 εις βάρος της αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου και να ισοφαρίσει στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας με κεφαλιά του Τζόρντι Κρόϊφ. Στην παράταση οι Βάσκοι δεν άντεξαν, έμειναν με 9 παίκτες μετά από αποβολές 2 παικτών τους, και το "χρυσό" γκόλ της Λίβερπουλ ήρθε από στημένη φάση. Συγκεκριμένα από χτύπημα φάουλ του Μακ Άλιστερ από τα αριστερά - ο οποίος αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης της συνάντησης - και αυτογκόλ του Τζελί στην προσπάθεια του να διώξει την μπάλλα.

Η Λίβερπουλ κατέκτησε έτσι ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά απο 17 ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα η ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ έχει στην τροπαιοθήκη της εφέτος 3 κύπελλα -εκτός από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, το περασμένο Σάββατο στέφθηκε κυπελλούχος Αγγλίας και νωρίτερα είχε κατακτήσει το Λήγκ Κάπ.

ΠΓΔΜ: Λήγει το τελεσίγραφο προς τους Αλβανούς αντάρτες
BBC News
Στρατεύματα της ΠΓΔΜ κοντά στο χωριό Βάκσιντζε, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αλβανών ανταρτών

17.5.2001 6:40 (Ωρα Λονδίνου)
Σε λίγη ώρα εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους αλβανόφωνους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα και να αποχωρήσουν από τις περιοχές τις οποίες ελέγχουν. Πάντως, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα βόρεια της χώρας. Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας είναι πολύ αμφίβολο λοιπόν ότι οι Αλβανοί αντάρτες θα συμμορφωθούν.

Οι 8 υπουργοί εξωτερικών από τις χώρες της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης που συναντήθηκαν στα Τίρανα, με κοινή διακύρηξη τους προειδοποίησαν ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες απειλούν την σταθερότητα της περιοχής. Παράλληλα ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που επισκέφθηκαν τα Σκόπια- εξέφρασαν την υποστήριξή τους πρός τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ζήτησαν να μην χρησιμοποιήσει δυσανάλογα μέσα για την πάταξη των ανταρτών.

Ανεβαίνει ο προεκλογικός πυρετός στη Βρετανία
BBC News
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζον Πρέσκοτ, ήρθε στα χέρια με διαμαρτυρόμενο ψηφοφόρο

17.5.2001 6:46 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία ο προεκλογικός πυρετός ανέβηκε σημαντικά, καθώς χθές οι κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας δέχθηκαν λεκτικές και όχι μόνο επιθέσεις από ψηφοφόρους. Παρότι οι αναλυτές προβλέπουν αποχή ρεκόρ στις επερχόμενες εκλογές, και οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετο προβάδισμα στους Εργατικούς, εντούτοις η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίζεται ως η πλέον θερμή της προεκλογικής εκστρατείας.

Το σοβαρότερο επεισόδιο έγινε στην πόλη Ρύλ της Ουαλίας, όπου περιόδευε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Εργατικών, Τζον Πρέσκοτ. Διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις υψηλές τιμές των καυσίμων έριξαν στην αρχή αυγά κατά του κ. Πρέσκοτ, που έχασε την ψυχραιμία του και ήρθε στα χέρια με έναν από αυτούς, και στη συνέχεια προπηλακίστηκε. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα, ο κ. Πρέσκοτ είπε ότι ενήργησε ευρισκόμενος σε αυτοάμυνα, ενώ η αστυνομία συνέλαβε ένα ύποπτο για το επεισόδιο.

Αλλά η αγανάκτηση μερικών ψηφοφόρων έγινε εμφανής και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ σε νοσοκομείο του Μπέρμινγκχαμ. Εκεί η σύζυγος ενός καρκινοπαθή ασθενή, τον σταμάτησε, και τού ζήτησε εξηγήσεις για τις άθλιες -όπως είπε- συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο.

Την τύχη των κυρίων Πρέσκοτ και Μπλερ είχε χθές και ο ηγέτης των Συντηρητικών, Γουίλιαμ Χέϊγκ, ο οποίος κατά τη διάρκεια περιοδείας του αποδοκιμάστηκε έντονα από ορισμένους ψηφοφόρους.

Αναθεωρείται η πολιτική κυρώσεων κατά της Βαγδάτης
BBC News
Στιγμιότυπο από δρόμο της Βαγδάτης

17.5.2001 7:27 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ προτείνουν τον τερματισμό των κυρώσεων που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράκ, με εξαίρεση την προμήθεια στρατιωτικού υλικού. Παράλληλα -σύμφωνα με την αμερικανοβρετανική πρόταση - θα ενταθούν οι έλεγχοι για όλα τα προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ετοιμάζουν σχέδιο ψηφίσματος για την ριζική αλλαγή της πολιτικής κυρώσεων, σχέδιο το οποίο θα κοινοποιηθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη εβδομάδα. Πολιτικός αναλυτής του BBC επισημαίνει οτι πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή της πολιτικής απέναντι στο Ιράκ - εάν επιτραπεί το ελεύθερο εμπόριο όλων των καταναλωτικών αγαθών ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν δεν θα μπορεί πιά να κατηγορεί τη Δύση για τις δοκιμασίες που υφίσταται ο λαός του. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι ισχύουσες διεθνείς κυρώσεις έχουν πλήξει κυρίως τους πολίτες του Ιράκ και όχι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

Ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατά Παλαιστινίων
BBC News
Αμείωτες συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης

17.5.2001 7:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατά παλαιστινιακών στόχων κατηγορώντας τις Παλαιστινιακές αρχές ότι έχουν αποτύχει να ελέγξουν τις εξτρεμιστικές ομάδες που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Ισραηλινά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε δύο κτίρια των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν από τις επιδρομές.

Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά σε έναν από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το κτίριο το οποίο επλήγη χρησιμοποιείτο από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές για τη σχεδίαση και εκτέλεση επιθέσεων κατά Ισραηλινών στόχων. Η δεύτερη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε κτίριο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης, το οποίο χρησιμοποιείτο -σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ισραηλινού στρατού - για την κατασκευή οπλικών συστημάτων και βομβών. Νωρίτερα οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε Παλαιστινιακά εδάφη και κατέλαβαν δύο κτίρια, την ώρα που κηδεύονταν οι τρείς απο τους 4 Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους στα εκτεταμένα επεισόδια της περασμένης Τρίτης.

Δημοσιεύεται το ενεργειακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπους
BBC News
Συντάκτης του εθνικού ενεργειακού προγράμματος είναι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι

17.5.2001 7:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι το εθνικό ενεργειακό πρόγραμμα του, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις ολιγωρίες μιας ολόκληρης δεκαετίας στον ενεργειακό τομέα. Ο κ. Μπους θα ζητήσει να προχωρήσουν οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσιες εκτάσεις, όπως στις περιοχές - καταφύγια άγριας ζωής στην πολιτεία της Αλάσκα. Ενώ παράλληλα θα θεσπισθούν φορολογικές ελαφρύνσεις για τα αυτοκίνητα που κάνουν οικονομία καυσίμων και τα σπίτια που θερμαίνονται από ηλιακή ενέργεια. Συνοψίζοντας το πρόβλημα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ενεργειακή κρίση από την δεκαετία του '70, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ενεργειακούς πόρους. Όπως εκτιμούν αναλυτές, ο πρόεδρος Μπούς έχει αναγάγει σε σημαντική προτεραιότητα την πολιτική της κυβέρνησής του στον τομέα της ενέργειας, καθώς οι τιμές των καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φθάσει στα ύψη και στην Καλιφόρνια οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ενδεχόμενες συνεχείς διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Βραζιλία: Στο σκοτάδι βυθίζονται οι δημόσιοι χώροι
BBC News
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο, έλαβε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ελλείματος

17.5.2001 8:00 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας διέταξε δραστικές περικοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται για το δημόσιο φωτισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ ενεργειακό έλλειμα της χώρας. Από σήμερα και μέχρι τα τέλη Ιουνίου ο δημόσιος φωτισμός στα αστικά κέντρα περικόπτεται κατά ένα τρίτο, ενώ δεν θα φωταγωγούνται οι νυκτερινές δημόσιες εκδηλώσεις, όπως οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις. Εκπρόσωποι των επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα Ρίο ντε Τζανέϊρο, φοβούμενοι ότι η έλλειψη δημοσίου φωτισμού θα προκαλέσει αύξηση της εγκληματικότητας, ζητούν τώρα από το στρατό της χώρας να οργανώσει περιπολίες στις πόλεις κατά τη διάρκεια της νυκτας. Η μεγάλη ξηρασία που παρατηρήθηκε εφέτος στη Βραζιλία είχε σαν αποτέλεσμα να παύσουν τη λειτουργία τους πολλοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αλλά ειδικοί σε θέματα ενέργειας λένε ότι η έλλειψη επενδύσεων στον ενέργειακό τομέα αποτελεί επίσης αίτιο για την ενεργειακή κρίση.

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις Τουρκικές φυλακές
BBC News
Στιγμιότυπο από την κηδεία του απεργού πείνας Κουνάν Κουλακσίζ

17.5.2001 7:46 (Ωρα Λονδίνου)
H κατάσταση στις Τουρκικές φυλακές, καθώς συνεχίζεται η απεργία πείνας των κρατουμένων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 24 ανθρώπους, έγινε αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση της Κοινότητας, Γκύντερ Φερχόϊγκεν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση, και ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να βελτιώσει τις συνθήκες στις τουρκικές φυλακές. Οπως όμως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στο Στρασβούργο, ο κύριος Φερχόϊγκεν απέφυγε να καταδικάσει τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η Άγκυρα, μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στην απεργία πείνας των κρατουμένων.

Συνομιλίες Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα
BBC News
Εικόνα ερειπωμένου δρόμου στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι.

17.5.2001 8:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντάται σήμερα στη Μόσχα με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Ο ανταποκριτής του BBC στη ρωσική πρωτεύουσα μεταδίδει ότι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι θα εγείρουν στη συνάντηση και θέματα που άπτονται της εσωτερικής πολιτικής της Μόσχας, όπως είναι η ανάγκη σύντομης πολιτικής επίλυσης του πολέμου στην Τσετσενία και η κατάσταση στα Ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στην αντιπροσωπεία που επισκέπτεται τη Μόσχα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, και ο προεδρεύων αυτό το εξάμηνο στην Κοινότητα, Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον.

Το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στη Λίβερπουλ
BBC News
Οι παίκτες της Λίβερπουλ και ο προπονητής τους πανηγυρίζουν κρατώντας το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

17.5.2001 8:34 (Ωρα Λονδίνου)
Με ένα "χρυσό" γκόλ στο δεύτερο μέρος της παράτασης - η Λίβερπουλ κατέκτησε χθές το βράδυ το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και ράγισε τις καρδιές των παικτών της Αλαβές αλλά και της πλειοψηφίας των ουδέτερων ποδοσφαιρόφιλων τηλεθεατών που παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα έναν από τους συγκλονιστικότερους τελικούς στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο κανονικός αγώνας έληξε 4-4. Η Αλαβές (που ας σημειωθεί ότι πριν μερικά χρόνια ήταν μιά μικρή ερασιτεχνική ομάδα στην χώρα των Βάσκων) κατάφερε να ανατρέψει το 1-3 εις βάρος της αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου και να ισοφαρίσει στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας με κεφαλιά του Τζόρντι Κρόϊφ. Στην παράταση οι Βάσκοι δεν άντεξαν, έμειναν με 9 παίκτες μετά από αποβολές 2 παικτών τους, και το "χρυσό" γκόλ της Λίβερπουλ ήρθε από στημένη φάση. Συγκεκριμένα από χτύπημα φάουλ του Μακ Άλιστερ από τα αριστερά - ο οποίος αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης της συνάντησης - και αυτογκόλ του Τζελί στην προσπάθεια του να διώξει την μπάλλα.

Η Λίβερπουλ κατέκτησε έτσι ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά απο 17 ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα η ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ έχει στην τροπαιοθήκη της εφέτος 3 κύπελλα -εκτός από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, το περασμένο Σάββατο στέφθηκε κυπελλούχος Αγγλίας και νωρίτερα είχε κατακτήσει το Λήγκ Κάπ.

Ανοδική πορεία των μετοχών στις ΗΠΑ
BBC News
Πίνακας με τις διακυμάνσεις του μετοχικού δείκτη Dow Jones, από τον Μάϊο του 2000 μέχρι χθές

17.5.2001 8:46 (Ωρα Λονδίνου)
Σημαντική άνοδο παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στα αμερικανικά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4%. Μεγάλα κέρδη απεκόμισε η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά στο κλείσιμο της Τετάρτης, καθώς ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq αυξήθηκε κατά 3.87% ενώ ο δείκτης Dow Jones -που σημείωσε αύξηση 3.2% - ξεπέρασε για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες τις 11.000 µονάδες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.