Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-05-15

  1. Βοήθεια προς την βιομηχανία πυρηνικών προωθεί ο Τσένεϋ
  2. Ανάπτυξη του Γιουγκοσλαβικού στρατού στο Πρέσεβο.
  3. Πεκίνο, Παρίσι, Τορόντο οι τρείς μονομάχοι για τους Ολυμπιακούς του 2008.
  4. Στην αντεπίθεση περνούν οι εταιρείες παιδικών τροφών
  5. Τέσσερις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στη Μέση Ανατολή.
  6. Νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
  7. Τελεσίγραφο των Σκοπίων προς τους αντάρτες.
  8. Τελεσίγραφο των Σκοπίων προς τους αντάρτες.
  9. Διαβεβαιώσεις Μπερλουσκόνι προς τις Βρυξέλλες.
  10. Πεκίνο, Παρίσι, Τορόντο οι τρείς μονομάχοι για τους Ολυμπιακούς του 2008.
  11. Ανάπτυξη του Γιουγκοσλαβικού στρατού στο Πρέσεβο.
  12. Αντιδρά η Τουρκία στην συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωπαικό Στρατό.
  13. Προειδοποιήση του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.
  14. Τέσσερις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στη Μέση Ανατολή.
  15. Πεκίνο, Παρίσι, Τορόντο οι τρείς μονομάχοι για τους Ολυμπιακούς του 2008.
  16. Τελεσίγραφο των Σκοπίων προς τους αντάρτες.
  17. Ο Βοισλάβ Κοστούνιτσα στο Βερολίνο
  18. Αντιδρά η Τουρκία στην συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωπαικό Στρατό.
  19. Προειδοποιήση του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.
  20. Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για την αμυντική ασπίδα.
  21. Ενταση στις σχέσεις Ταιλάνδης-Βιρμανίας
  22. Πεκίνο, Παρίσι, Τορόντο οι τρείς μονομάχοι για τους Ολυμπιακούς του 2008.
  23. Πεντηκοστή τρίτη επέτειος από την ίδρυση του κράτους στου Ισραήλ.
  24. Διαβεβαιώσεις Μπερλουσκόνι προς τις Βρυξέλλες.
  25. Ανάπτυξη του Γιουγκοσλαβικού στρατού στο Πρέσεβο.
  26. Ο Βοισλάβ Κοστούνιτσα στο Βερολίνο
  27. Ενταση στις σχέσεις Ταιλάνδης-Βιρμανίας
  28. Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για την αμυντική ασπίδα.
  29. Αντιδρά η Τουρκία στην συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωπαικό Στρατό.
  30. Προειδοποιήση του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.
  31. Εκθεση της ΔΟΕ για την αξιολογηση των πέντε υποψηφίων πόλεων για τους Ολυμπιακούς του 2008.
  32. Σε δίκη ο Στρατηγός Γιαρουζέλσκυ
  33. Για πέμπτη περικοπή των επιτοκίων αποφασίζει η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα
  34. "Oχι στη νομιμοποιήση της κάνναβις για ιατρικούς σκοπούς" αποφάσιζει το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ
Βοήθεια προς την βιομηχανία πυρηνικών προωθεί ο Τσένεϋ

15.5.2001 21:31 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο ημέρες πριν την δημοσιοποίηση των σχεδίων της αμερικανι΄ςη κυβέρνησης γιά την ενεργειακή πολιτική, ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσένεϋ ανακοίνωσε προτάσεις με στόχο την παροχή βοηθείας προς τις πυρηνικές βιομηχανίες.

Ο κ. Τσένεϋ έχει αναλάβει την εξεύρεση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών, μετά τις χρόνιες ελλείψεις που παρατηρούνται στην Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Δήλωσε δε ότι η κυβέρνηση μάλλον θα εγκρίνει νομοθεσία με την οποία οι εταιρείες πυρηνικών εργοστασίων δεν θα είναι υπεύθυνοι γιά την καταβολή απεριόριστων αποζημιώσεων στην περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Η εν λόγω νομοθεσία, η οποία αναθεωρείται από το Κογκρέσσο ανά δεκαετία, βάζει ένα ανώτατο όριο που μπορεί να καταβληθεί ως αποζημίωση στα θύματα πυρηνικών ατυχημάτων. Ο κ. Τσένεϋ δήλωσε ότι οι ανησυχίες της αμερικανικής κοινής γνώμης σχετικά με την ασφάλεια της παραγωγής ενέργειας με πυρηνικούς αντιδραστήρες, έχουν υποχωρήσει, σε σχέση με την περίοδο μετά το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στο Three Mile island, το 1979.

Ανάπτυξη του Γιουγκοσλαβικού στρατού στο Πρέσεβο.
BBC News
Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις στο Πρέσεβο

15.5.2001 21:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γιουγκοσλαβικός στρατός, μετά από πολλές ημέρες έντονων μαχών, εξεδίωξε αλβανόφωνους αντάρτες απ ό το χωριό Οραόβιτσα στην κοιλάδα του Πρέσεβο, που συνορεύει με το Κοσσυφοπέδιο.Ο γιογκοσλάβος διοικητής δήλωσε ότι οι άνδρες του περικύκλωσαν το χωριό και επέτρεψαν την αποχώρηση των ανταρτών, γεγονός που επιβεβαίωσε και διοικητής των ανταρτών.

Οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους στη διεθνή κοινή γνώμη, εν όψει της επικείμενη επιστροφής τους στην αποσταρτικοποιημένη ζώνηπου χωρίζει το Κοσσυφοπέδιο από την υπόλοιπη Σερβία.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισαν να δώσουν το "πράσινο φώς" και η ανάπτυξη των σερβικών δυνάμεων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η περιοχή γύρω από την αποστρατικοποιημένη ζώνη αποτελεί προπύργιο αλβανόφωνων ανταρτών.

Οι μάχες μεταξύ των Σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και αλβανών ανταρτών επικεντρώθηκαν στο χωριό Αροβατς κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη με το Κοσσυφοπέδιο. Οι αλβανοί αντάρτες του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Πρεσέβου και Μπουχάνοβατς κατέλαβαν το χωριό το Σαββατοκύριακο. Νωρίς χθές οι Σερβικές δυνάμις περικύκλωσαν το χωριό και εξαπέλυσαν επίθεση. Οι μάχη διήρκησε σχεδόν όλη τη μέρα και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αρκετοί αντάρτες σκοτώθηκαν. ΤρειςΣέρβοι στρατιώτες τραυματίσθηκαν από έκρηξη όλμου που προήλθε από τις θέσεις των ανταρτών. Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Πρεσέβου και Μπουχάνοβατς είναι μία από τις τρείς ομάδες αλαβανόφωνων ανταρτών που δρούν στην περιοχή και κατά τα φαινόμενα συνεργάζονται στενά. Πάντως, όπως μεταδίδει ο Nick Thorpe, έχουν περιέθει σε δεινή θέση αφού αντιμετωπίζουν τον Σερβικό στρατό, τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις της Κ-ΦΟΡ στο Κοσσυφοπέδιο και τις δυνάμεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Εν τω μεταξύ ο Ερυθρός Σταυρός προχωρει σε εκκενώσεις χωριών στα βόρεια της χώρας

τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο αλβανών ανταρτών. Περισσότεροι από 100 κάτοικοι, αναμ εσά του έγκυες γυναίκες, μητέρες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι αποχωρούν από τα χωριά τους ακολουθώντας οδηγίες της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Πεκίνο, Παρίσι, Τορόντο οι τρείς μονομάχοι για τους Ολυμπιακούς του 2008.

15.5.2001 13:55 (Ωρα Λονδίνου)
Πεκίνο, Παρίσι και Τορόντο είναι οι τρείς επικρατέστερες πόλεις που θα διεκδικησουν την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 ανάκοινωσε σήμερα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Σχετική εκθεση της ΔΟΕ που δοθηκε σημερα στην δημοσιότητα αναφερει ότι οι φάκελλοι και των τριών αυτών πόλεων είναι εξαιρετικοί. Το Πεκίνο, που θεωρείται και το μεγάλο φαβορί, είχε την τιμητική του αφού η εκθεση αναφέρεται με πολύ επαινετικά σχόλια στην υποψηφιότητα του. Η ΔΟΕ τονιζει η έκθεση θεωρεί ότι η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2008 στο Πεκίνο θα ενισχύσει το κύρος όχι μονο της Κίνας αλλά και της ίδιας της ΔΟΕ ενώ παράλληλα θα προωθήσει την Ολυμπιακή Ιδέα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 13 Ιουλίου στην Μόσχα.

Στην αντεπίθεση περνούν οι εταιρείες παιδικών τροφών

15.5.2001 21:46 (Ωρα Λονδίνου)
Εκπρόσωπος της Νεστλέ δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν παρέβη τους κώδικες του ΠΑγκόσμίου Οργανισμού Υγείας σ' ό,τι αφορά τον θηλασμό. Παρεδέχθη εντούτοις μεμονωμένες, οπως τις χαρακτήρισε περιστάσεις στις οποίες δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες-αναφορικά με την διαφήμιση γάλακτος σε σκόνη της Νεστλέ στην σχετική ιστοσελίδα της εταιρείας.

ΟΙ εν λόγω δηλώσεις έγιναν μετά από καταγγελία διεθνούς οργάνωσης, σύμφωνα με την οποία η ανεύθυνη προώθηση γάλακτος σε σκόνη γιά τα νεογέννητα μπορεί να ευθύνεται γι ατον θάνατο χιλιάδων βρεφών, που δεν παίρνουν τα κατάλληλα αντισώματα που τους παρέχει το μητρικό γάλα.

Τέσσερις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στη Μέση Ανατολή.
BBC News
Διαδηλώσεις παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας

15.5.2001 21:06 (Ωρα Λονδίνου)
Με αιματηρές συγκρούσεις στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Οχθη πέρασε η 53η επέτειος της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των συγκρούσεων είναι τέσσερις νεκροί Παλαιστίνιοι και μία ισραηλινή και γύρω στους 300 τραυματίες μεταξύ των Παλαιστινίων. Ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην Βηθλεέμ που βρίσκεται στη Δυτική Οχθη.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα ότι απέρριψε αίτημα της διεθνούς επιτροπής Μίτσελ γιά την μη περαιτέρω επέκταση των εβραϊκών οικισμών.

Σε μηνυμα του που μεταδόθηκε σ' όλες τις Παλαιστινιακές περιοχές, ο Γιάσερ Αραφάτ είπε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαιώμα στην ελευθερία και τόνισε ότι η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει την άδικη μεταχείρηση που υφίσταται εδω και δεκαετίες ο παλαιστινιακός λαός και να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της ισραηλινής επιθετικότητας. "Οι Παλαιστίνιοι έχουν επί πενήντα τρία χρόνια επιδείξει υπομονή και ανοχή. Δεν είναι διατεθειμένοι, απά δω και το εξής να ζούν σε συνθήκες κατοχής" είπε ο Γιάσερ Αραφατ.

Νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
BBC News
Η πορεία των αμερικανικών επιτοκίων

15.5.2001 21:18 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σε μιά προσπάθεια να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Σε ανακοινωθέν της Τράπεζας σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται να επακολουθήσει και άλλη μείωση στο μέλλον .

Δεν αποκλείεται, σχολιάζει ο οικονομικός συντάκτης του BBC, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να επηρεάσθηκε από την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Η επιδείνωση της παγκόσμια οικονομίας τονίζει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η τελευταία αυτή μείωση των επιτοκιων μπορεί να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ να απεξαρτηθεί κάπως από τις διεθνείς επιδράσεις.

Τελεσίγραφο των Σκοπίων προς τους αντάρτες.
BBC News
Στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών

15.5.2001 17:16 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έδωσε στους αλβανοφωνους αντάρτες διορία εως την Πέμπτη το μεσημέρι για να αποσυρθούν από τα χωριά που έχουν καταλάβει στα βόρεια της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, υπογραμμιζει η κυβερνητική ανακοίνωση, θα ξεκινήσουν νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση των αντάρτικων εστιών ."Είναι η τελική προθεσμία που τους δίδεται για να αποχωρήσουν οριστικά απο το έδαφος της χώρας" υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπροσωπος στα Σκόπια

Τελεσίγραφο των Σκοπίων προς τους αντάρτες.
BBC News
Στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών

15.5.2001 17:16 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έδωσε στους αλβανοφωνους αντάρτες διορία εως την Πέμπτη το μεσημέρι για να αποσυρθούν από τα χωριά που έχουν καταλάβει στα βόρεια της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, υπογραμμιζει η κυβερνητική ανακοίνωση, θα ξεκινήσουν νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση των αντάρτικων εστιών ."Είναι η τελική προθεσμία που τους δίδεται για να αποχωρήσουν οριστικά απο το έδαφος της χώρας" υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπροσωπος στα Σκόπια

Διαβεβαιώσεις Μπερλουσκόνι προς τις Βρυξέλλες.
BBC News
Ο ηγέτης της Φότσα Ιτάλια και νικητής των εκλογών.

15.5.2001 12:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νικητής των εκλογών στην Ιταλία, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Ο κ. Μπερλουσκόνι τόνισε ότι πιθανώτατα θα γνωρίζει τα ονόματα των υπουργών του, πριν την επίσημη πρόσκληση για σχηματισμό κυβέρνηση, που θα του απευθύνει ο Πρόεδρος της Ιταλίας. Ο νικητής των ιταλικών εκλογών είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του θα μεταμορφώσει την Ιταλία και έθεσε ως βασικές του προτεραιότητες την φορολογική μεταρρύθμιση, την παιδεία και την βελτίωση των υπηρεσιών του δημοσίου. Ακόμη ο Σιλβιο Μπερλουσκόνι έθεσε ώς εναν απο τους βασικούς στόχους του την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Ιταλίας με την Ευρωπαική Ενωση καθώς και την δημιουργία μιας ειδικής σχέσης ανάμεσα στην χώρα του και τις ΗΠΑ. Η αναμενόμενη συμμετοχή των ακροδεξιών κομμάτων στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Μπερλουσκόνι ανησυχεί την Ευρωπαική Ενωση που όμως απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ιταλίας, ανάλογες με εκείνες κατά της Αυστρίας. Οι Βρυξέλλες κρατούν επί του παρόντος στάση αναμονής.

Πεκίνο, Παρίσι, Τορόντο οι τρείς μονομάχοι για τους Ολυμπιακούς του 2008.
BBC News
Το Πεκίνο θεωρείται το φαβορί για τους Ολυμπιακούς του 2008.

15.5.2001 16:00 (Ωρα Λονδίνου)
Πεκίνο, Παρίσι και Τορόντο είναι οι τρείς επικρατέστερες πόλεις που θα διεκδικησουν την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 ανάκοινωσε σήμερα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Σχετική εκθεση της ΔΟΕ που δοθηκε σημερα στην δημοσιότητα αναφερει ότι οι φάκελλοι και των τριών αυτών πόλεων είναι εξαιρετικοί. Το Πεκίνο, που θεωρείται και το μεγάλο φαβορί, είχε την τιμητική του αφού η εκθεση αναφέρεται με πολύ επαινετικά σχόλια στην υποψηφιότητα του. Η ΔΟΕ τονιζει η έκθεση θεωρεί ότι η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2008 στο Πεκίνο θα ενισχύσει το κύρος όχι μονο της Κίνας αλλά και της ίδιας της ΔΟΕ ενώ παράλληλα θα προωθήσει την Ολυμπιακή Ιδέα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 13 Ιουλίου στην Μόσχα.

Ανάπτυξη του Γιουγκοσλαβικού στρατού στο Πρέσεβο.
BBC News
Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις στο Πρέσεβο

15.5.2001 12:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γιουγκοσλαβικός στρατός πήρε την άδεια από το ΝΑΤΟ για να εισέλθει και στο τελευταίο τμήμα της αποσταρτικοποιημένης ζώνης γύρω από στην κοιλάδα Πρέσεβο στην ΝότιοΣερβία. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισαν να δώσουν το "πράσινο φώς" και η ανάπτυξη των σερβικών δυνάμεων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η περιοχή γύρω από την αποστρατικοποιημένη ζώνη αποτελεί προπύργιο αλβανόφωνων ανταρτών. Αποφασιστικός παράγων για την λήψη της σχετικής απόφασης από το ΝΑΤΟ ήταν το νέο κύμα συγκρούσεων μεταξύ τών ανταρτών και των σερβικών δυνάμεων, μεταδίδει ο Nικ Θορπ του ΒΒC.

Οι μάχες μεταξύ των Σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και αλβανών ανταρτών επικεντρώθηκαν στο χωριό Αροβατς κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη με το Κοσσυφοπέδιο. Οι αλβανοί αντάρτες του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Πρεσέβου και Μπουχάνοβατς κατέλαβαν το χωριό το Σαββατοκύριακο. Νωρίς χθές οι Σερβικές δυνάμις περικύκλωσαν το χωριό και εξαπέλυσαν επίθεση. Οι μάχη διήρκησε σχεδόν όλη τη μέρα και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αρκετοί αντάρτες σκοτώθηκαν. ΤρειςΣέρβοι στρατιώτες τραυματίσθηκαν από έκρηξη όλμου που προήλθε από τις θέσεις των ανταρτών. Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Πρεσέβου και Μπουχάνοβατς είναι μία από τις τρείς ομάδες αλαβανόφωνων ανταρτών που δρούν στην περιοχή και κατά τα φαινόμενα συνεργάζονται στενά. Πάντως, όπως μεταδίδει ο Nick Thorpe, έχουν περιέθει σε δεινή θέση αφού αντιμετωπίζουν τον Σερβικό στρατό, τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις της Κ-ΦΟΡ στο Κοσσυφοπέδιο και τις δυνάμεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Εν τω μεταξύ ο Ερυθρός Σταυρός προχωρει σε εκκενώσεις χωριών στα βόρεια της χώρας

τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο αλβανών ανταρτών. Περισσότεροι από 100 κάτοικοι, αναμεσά του έγκυες γυναίκες, μητέρες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι αποχωρούν από τα χωριά τους ακολουθώντας οδηγίες της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Αντιδρά η Τουρκία στην συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωπαικό Στρατό.

15.5.2001 13:13 (Ωρα Λονδίνου)
Έντονα αντέδρασε η Τουρκία στην προοπτική συμμετοχής της Κύπρου στον υπό δημιουργία στρατιωτικό βραχίωνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος πρόκειται να συσταθεί στα πλαίσια της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της Κοινότητας. Τις τουρκικές αντιρρήσεις εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της χώρας στη σύνοδο των Υπουργών Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ με χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Προειδοποιήση του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.

15.5.2001 13:09 (Ωρα Λονδίνου)
Άμεση προειδοποίηση ότι θα παραιτηθεί απηύθυνε προς την τουρκική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα το έργο απεγκλωβισμού της χώρας από την δεινή κρίση που μαστίζει την οικονομία της.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο κ. Ντερβίς τονίζει ότι θα αποχωρήσει από το υπουργείο του, αν η κυβέρνηση Ετσεβίτ δεν εφαρμόσει κατά γράμμα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει και οι οποίες συνδέονται με την χορήγηση νέου δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Τουρκία. Ο αποκαλούμενος τσάρος της τουρκικής οικονομίας προειδοποιεί ότι δίχως το νέο δάνειο ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων η Τουρκία δεν πρόκειται να ξεπεράσει την κρίση.

Τέσσερις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στη Μέση Ανατολή.
BBC News
Διαδηλώσεις παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας

15.5.2001 15:51 (Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Οχθη ανάμεσα σε Παλαιστινιους διαδηλωτές και τις Ισραηλινές δυνάμεις. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των συγκρούσεων είναι τέσσερις νεκροί και 130 τραυματίες. Από το πρωί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινιοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις με την ευκαιρία της 53ης επετείου από την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ. Σε μηνυμα του ο παλαιστινιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ τονίζει ότι η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει την άδικη μεταχείρηση που υφίσταται εδω και δεκαετίες ο παλαιστινιακός λαός και να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της ισραηλινής επιθετικότητας. "Οι Παλαιστίνιοι έχουν επί πενήντα τρία χρόνια επιδείξει υπομονή και ανοχή. Δεν είναι διατεθειμένοι, απά δω και το εξής να ζούν σε συνθήκες κατοχής" είπε ο Γιάσερ Αραφατ.

Πεκίνο, Παρίσι, Τορόντο οι τρείς μονομάχοι για τους Ολυμπιακούς του 2008.
BBC News
Το Πεκίνο θεωρείται το φαβορί για τους Ολυμπιακούς του 2008.

15.5.2001 16:00 (Ωρα Λονδίνου)
Πεκίνο, Παρίσι και Τορόντο είναι οι τρείς επικρατέστερες πόλεις που θα διεκδικησουν την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 ανάκοινωσε σήμερα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Σχετική εκθεση της ΔΟΕ που δοθηκε σημερα στην δημοσιότητα αναφερει ότι οι φάκελλοι και των τριών αυτών πόλεων είναι εξαιρετικοί. Το Πεκίνο, που θεωρείται και το μεγάλο φαβορί, είχε την τιμητική του αφού η εκθεση αναφέρεται με πολύ επαινετικά σχόλια στην υποψηφιότητα του. Η ΔΟΕ τονιζει η έκθεση θεωρεί ότι η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2008 στο Πεκίνο θα ενισχύσει το κύρος όχι μονο της Κίνας αλλά και της ίδιας της ΔΟΕ ενώ παράλληλα θα προωθήσει την Ολυμπιακή Ιδέα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 13 Ιουλίου στην Μόσχα.

Τελεσίγραφο των Σκοπίων προς τους αντάρτες.

15.5.2001 16:06 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έδωσε στους αλβανοφωνους αντάρτες διορία εως την Πέμπτη το μεσημέρι για να αποσυρθούν από τα χωριά που έχουν καταλάβει στα βόρεια της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, υπογραμμιζει το τελεσίγραφο, θα ξεκινήσουν νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση των αντάρτικων εστιών.

Ο Βοισλάβ Κοστούνιτσα στο Βερολίνο

15.5.2001 12:36 (Ωρα Λονδίνου)
Εκκληση προς την Ευρωπαική Ενωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βοισλάβ Κοστούνιτσα για μεγαλύτερη και πιο δραστήρια συμμετοχή στις εξελίξεις των Βαλκανίων. "Η Ευρωπαική Ενωση θά πρέπει να γίνει η κατ εξοχήν εγγυήτρια δύναμη για την ομαλότητα και ασφάλεια στην περιοχή" υποστηριξε ο γιουγκοσλαβος προεδρος ο οποιος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο. Βασικό θέμα στις συνομιλίες του κ. Κοστούνιτσα με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα είναι η οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι και η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Γερμανίας.

Αντιδρά η Τουρκία στην συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωπαικό Στρατό.

15.5.2001 13:13 (Ωρα Λονδίνου)
Έντονα αντέδρασε η Τουρκία στην προοπτική συμμετοχής της Κύπρου στον υπό δημιουργία στρατιωτικό βραχίωνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος πρόκειται να συσταθεί στα πλαίσια της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της Κοινότητας. Τις τουρκικές αντιρρήσεις εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της χώρας στη σύνοδο των Υπουργών Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ με χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Προειδοποιήση του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.

15.5.2001 13:09 (Ωρα Λονδίνου)
Άμεση προειδοποίηση ότι θα παραιτηθεί απηύθυνε προς την τουρκική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα το έργο απεγκλωβισμού της χώρας από την δεινή κρίση που μαστίζει την οικονομία της.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο κ. Ντερβίς τονίζει ότι θα αποχωρήσει από το υπουργείο του, αν η κυβέρνηση Ετσεβίτ δεν εφαρμόσει κατά γράμμα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει και οι οποίες συνδέονται με την χορήγηση νέου δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Τουρκία. Ο αποκαλούμενος τσάρος της τουρκικής οικονομίας προειδοποιεί ότι δίχως το νέο δάνειο ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων η Τουρκία δεν πρόκειται να ξεπεράσει την κρίση.

Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για την αμυντική ασπίδα.

15.5.2001 12:51 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν συνομιλίες με Κινέζους ομολόγους τους στο Πεκίνο με αντικείμενο το αμερικανικό σχέδιο εγκαταστασης του αντι-βαλιστικού αμυντικού συστήματος. Η Κίνα έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεση της προς τα αμερικανικά σχέδια και οι σημερινή συνάντηση υπάγεται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης της Ουάσινγκτων προς συμμάχους αλλά και επικριτές για τα πλεονεκτήματα του νέου αμυντικού συστήματος.

Ενταση στις σχέσεις Ταιλάνδης-Βιρμανίας

15.5.2001 12:54 (Ωρα Λονδίνου)
Σοβαρη ένταση έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της Ταιλάνδης με την Βιρμανία μετά την κατάληψη 35 συνοριακών φυλακίων από τον στρατό της Ταιλάνδης. Η κυβέρνηση της Βιρμανίας απαιτεί την απόσυρση των δυνάμεων της γειτονικής χώρας από περιοχές της εθνικής επικράτειας της. Η κυβέρνηση της Ταιλάνδης, ωστόσο, απέρριψε τις κατηγορίες και προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβυ της Βιρμανίας στη Μπαγκόνγκ. Μάλιστα οι αρχές της Ταιλάνδης κάλεσαν την κυβέρνηση της Βιρμανίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που στόχο έχουν την διευθέτηση των συνοριακών διαφορών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Πεκίνο, Παρίσι, Τορόντο οι τρείς μονομάχοι για τους Ολυμπιακούς του 2008.

15.5.2001 13:55 (Ωρα Λονδίνου)
Πεκίνο, Παρίσι και Τορόντο είναι οι τρείς επικρατέστερες πόλεις που θα διεκδικησουν την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 ανάκοινωσε σήμερα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Σχετική εκθεση της ΔΟΕ που δοθηκε σημερα στην δημοσιότητα αναφερει ότι οι φάκελλοι και των τριών αυτών πόλεων είναι εξαιρετικοί. Το Πεκίνο, που θεωρείται και το μεγάλο φαβορί, είχε την τιμητική του αφού η εκθεση αναφέρεται με πολύ επαινετικά σχόλια στην υποψηφιότητα του. Η ΔΟΕ τονιζει η έκθεση θεωρεί ότι η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2008 στο Πεκίνο θα ενισχύσει το κύρος όχι μονο της Κίνας αλλά και της ίδιας της ΔΟΕ ενώ παράλληλα θα προωθήσει την Ολυμπιακή Ιδέα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 13 Ιουλίου στην Μόσχα.

Πεντηκοστή τρίτη επέτειος από την ίδρυση του κράτους στου Ισραήλ.
BBC News
Διαδηλώσεις παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας

15.5.2001 12:21 (Ωρα Λονδίνου)
Σε επιφυλακή βρίσκονται ο στρατός και οι αστυνομικές δυνάμεις του Ισραήλ για το ενδεχόμενο βίαιων επεισόδίων με την ευκαιρία της σημερινής επετείου από την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ το 1948. Δεκάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στην Λωρίδα της Γάζας για τον θάνατο ενός μέλους της οργάνωσης Χαμάς που σκοτώθηκε απο ισραηλινούς στρατιώτες. Σε μηνυμα του ο παλαιστινιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ τονίζει ότι η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει την άδικη μεταχείρηση που υφίσταται εδω και δεκαετίες ο παλαιστινιακός λαός και να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της ισραηλινής επιθετικότητας. "Οι Παλαιστίνιοι έχουν επί πενήντα τρία χρόνια επιδείξει υπομονή και ανοχή. Δεν είναι διατεθειμένοι, απά δω και το εξής να ζούν σε συνθήκες κατοχής" είπε ο Γιάσερ Αραφατ.

Διαβεβαιώσεις Μπερλουσκόνι προς τις Βρυξέλλες.
BBC News
Ο ηγέτης της Φότσα Ιτάλια και νικητής των εκλογών.

15.5.2001 12:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νικητής των εκλογών στην Ιταλία, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Ο κ. Μπερλουσκόνι τόνισε ότι πιθανώτατα θα γνωρίζει τα ονόματα των υπουργών του, πριν την επίσημη πρόσκληση για σχηματισμό κυβέρνηση, που θα του απευθύνει ο Πρόεδρος της Ιταλίας. Ο νικητής των ιταλικών εκλογών είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του θα μεταμορφώσει την Ιταλία και έθεσε ως βασικές του προτεραιότητες την φορολογική μεταρρύθμιση, την παιδεία και την βελτίωση των υπηρεσιών του δημοσίου. Ακόμη ο Σιλβιο Μπερλουσκόνι έθεσε ώς εναν απο τους βασικούς στόχους του την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Ιταλίας με την Ευρωπαική Ενωση καθώς και την δημιουργία μιας ειδικής σχέσης ανάμεσα στην χώρα του και τις ΗΠΑ. Η αναμενόμενη συμμετοχή των ακροδεξιών κομμάτων στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Μπερλουσκόνι ανησυχεί την Ευρωπαική Ενωση που όμως απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ιταλίας, ανάλογες με εκείνες κατά της Αυστρίας. Οι Βρυξέλλες κρατούν επί του παρόντος στάση αναμονής.

Ανάπτυξη του Γιουγκοσλαβικού στρατού στο Πρέσεβο.
BBC News
Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις στο Πρέσεβο

15.5.2001 12:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γιουγκοσλαβικός στρατός πήρε την άδεια από το ΝΑΤΟ για να εισέλθει και στο τελευταίο τμήμα της αποσταρτικοποιημένης ζώνης γύρω από στην κοιλάδα Πρέσεβο στην ΝότιοΣερβία. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισαν να δώσουν το "πράσινο φώς" και η ανάπτυξη των σερβικών δυνάμεων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η περιοχή γύρω από την αποστρατικοποιημένη ζώνη αποτελεί προπύργιο αλβανόφωνων ανταρτών. Αποφασιστικός παράγων για την λήψη της σχετικής απόφασης από το ΝΑΤΟ ήταν το νέο κύμα συγκρούσεων μεταξύ τών ανταρτών και των σερβικών δυνάμεων, μεταδίδει ο Nικ Θορπ του ΒΒC.

Οι μάχες μεταξύ των Σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και αλβανών ανταρτών επικεντρώθηκαν στο χωριό Αροβατς κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη με το Κοσσυφοπέδιο. Οι αλβανοί αντάρτες του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Πρεσέβου και Μπουχάνοβατς κατέλαβαν το χωριό το Σαββατοκύριακο. Νωρίς χθές οι Σερβικές δυνάμις περικύκλωσαν το χωριό και εξαπέλυσαν επίθεση. Οι μάχη διήρκησε σχεδόν όλη τη μέρα και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αρκετοί αντάρτες σκοτώθηκαν. ΤρειςΣέρβοι στρατιώτες τραυματίσθηκαν από έκρηξη όλμου που προήλθε από τις θέσεις των ανταρτών. Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Πρεσέβου και Μπουχάνοβατς είναι μία από τις τρείς ομάδες αλαβανόφωνων ανταρτών που δρούν στην περιοχή και κατά τα φαινόμενα συνεργάζονται στενά. Πάντως, όπως μεταδίδει ο Nick Thorpe, έχουν περιέθει σε δεινή θέση αφού αντιμετωπίζουν τον Σερβικό στρατό, τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις της Κ-ΦΟΡ στο Κοσσυφοπέδιο και τις δυνάμεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Εν τω μεταξύ ο Ερυθρός Σταυρός προχωρει σε εκκενώσεις χωριών στα βόρεια της χώρας

τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο αλβανών ανταρτών. Περισσότεροι από 100 κάτοικοι, αναμεσά του έγκυες γυναίκες, μητέρες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι αποχωρούν από τα χωριά τους ακολουθώντας οδηγίες της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Ο Βοισλάβ Κοστούνιτσα στο Βερολίνο

15.5.2001 12:36 (Ωρα Λονδίνου)
Εκκληση προς την Ευρωπαική Ενωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βοισλάβ Κοστούνιτσα για μεγαλύτερη και πιο δραστήρια συμμετοχή στις εξελίξεις των Βαλκανίων. "Η Ευρωπαική Ενωση θά πρέπει να γίνει η κατ εξοχήν εγγυήτρια δύναμη για την ομαλότητα και ασφάλεια στην περιοχή" υποστηριξε ο γιουγκοσλαβος προεδρος ο οποιος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο. Βασικό θέμα στις συνομιλίες του κ. Κοστούνιτσα με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα είναι η οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι και η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Γερμανίας.

Ενταση στις σχέσεις Ταιλάνδης-Βιρμανίας

15.5.2001 12:54 (Ωρα Λονδίνου)
Σοβαρη ένταση έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της Ταιλάνδης με την Βιρμανία μετά την κατάληψη 35 συνοριακών φυλακίων από τον στρατό της Ταιλάνδης. Η κυβέρνηση της Βιρμανίας απαιτεί την απόσυρση των δυνάμεων της γειτονικής χώρας από περιοχές της εθνικής επικράτειας της. Η κυβέρνηση της Ταιλάνδης, ωστόσο, απέρριψε τις κατηγορίες και προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβυ της Βιρμανίας στη Μπαγκόνγκ. Μάλιστα οι αρχές της Ταιλάνδης κάλεσαν την κυβέρνηση της Βιρμανίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που στόχο έχουν την διευθέτηση των συνοριακών διαφορών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για την αμυντική ασπίδα.

15.5.2001 12:51 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν συνομιλίες με Κινέζους ομολόγους τους στο Πεκίνο με αντικείμενο το αμερικανικό σχέδιο εγκαταστασης του αντι-βαλιστικού αμυντικού συστήματος. Η Κίνα έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεση της προς τα αμερικανικά σχέδια και οι σημερινή συνάντηση υπάγεται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης της Ουάσινγκτων προς συμμάχους αλλά και επικριτές για τα πλεονεκτήματα του νέου αμυντικού συστήματος.

Αντιδρά η Τουρκία στην συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωπαικό Στρατό.

15.5.2001 13:13 (Ωρα Λονδίνου)
Έντονα αντέδρασε η Τουρκία στην προοπτική συμμετοχής της Κύπρου στον υπό δημιουργία στρατιωτικό βραχίωνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος πρόκειται να συσταθεί στα πλαίσια της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της Κοινότητας. Τις τουρκικές αντιρρήσεις εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της χώρας στη σύνοδο των Υπουργών Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ με χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Προειδοποιήση του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.

15.5.2001 13:09 (Ωρα Λονδίνου)
Άμεση προειδοποίηση ότι θα παραιτηθεί απηύθυνε προς την τουρκική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα το έργο απεγκλωβισμού της χώρας από την δεινή κρίση που μαστίζει την οικονομία της.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο κ. Ντερβίς τονίζει ότι θα αποχωρήσει από το υπουργείο του, αν η κυβέρνηση Ετσεβίτ δεν εφαρμόσει κατά γράμμα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει και οι οποίες συνδέονται με την χορήγηση νέου δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Τουρκία. Ο αποκαλούμενος τσάρος της τουρκικής οικονομίας προειδοποιεί ότι δίχως το νέο δάνειο ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων η Τουρκία δεν πρόκειται να ξεπεράσει την κρίση.

Εκθεση της ΔΟΕ για την αξιολογηση των πέντε υποψηφίων πόλεων για τους Ολυμπιακούς του 2008.

15.5.2001 12:59 (Ωρα Λονδίνου)
Πέντε πόλεις που έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 πληροφορούνται σήμερα πως αξιολογούνται από την ΔΟΕ. Η σχετική έκθεση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δίδεται σήμερα στην δημοσιότητα. Οι νέοι κανονισμοί της ΔΟΕ απαγορευουν επισκέψεις των μελών της στις υποψηφιες πόλεις και η έκθεση αξιολογησης είναι ο μόνος τρόπος για να πληροφορηθούν κατά πόσο πληρούν τα κριτίρια για να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απο τις πέντε υποψήφιες το Παρίσι και το Τορόντο είναι αυτές που διαθέτουν την τεχνική υποδομή ενώ η Κωνσταντινούπολη και η Οζάκα δεν εχουν πολλές πιθανότητες για μια σειρά διαφορετικούς λόγους. Το Πεκίνο τέλος, θεωρείται ένα από τα φαβόρι παρά τις επικρίσεις που έχουν δεχθεί οι κινεζικές αρχες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ανταποκριτης του BBC εκτιμά ότι, αν και όλα τα αρνητικά στοιχεία θα ληφθούν σοβαρά υπ όψιν από την ΔΟΕ, τίποτα δεν μπορει να θεωρηθεί δεδομένο έως την τελική ανακοινωση του ονόματος της νικήτριας πόλης που θα γίνει στην Μόσχα στις 13 Ιουλίου

Σε δίκη ο Στρατηγός Γιαρουζέλσκυ

15.5.2001 13:02 (Ωρα Λονδίνου)
Σε δίκη προσάγεται σήμερα ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Πολωνίας, ο Στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκυ. Ο κ. Γιαρουζέλσκι κατηγορείται για ηθική αυτουργία στα αιματηρά γεγονότα που διαδραματισθηκαν στα ναυπηγεία του Γκντανσκ, το 1970, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον απεργών. Την εποχή εκείνη ο Στρατηγός Γιαρουσέλσκι ήταν Υπουργός Αμυνας της Πολωνίας Σαράντα τέσσερις εργάτες είχαν τότε σκοτωθεί και περισσότεροι από 1000 τραυματισθηκαν. Ο 77χρονος σημερα Γιαρουζέλσκυ αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Για πέμπτη περικοπή των επιτοκίων αποφασίζει η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα

15.5.2001 8:14 (Ωρα Λονδίνου)
H Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα - το Federal Reserve- στην σημερινή του συνεδρίαση θα αποφασίσει εάν θα περικόψει και άλλο τα επιτόκια. Ηδη η Κεντρική Τράπεζα έχει περικόψει τα επιτόκια 4 φορές το τρέχον έτος σε μιά προσπάθεια να αποτρέψει τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

H Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια οι ενδείξεις για την κατάσταση της οικονομίας είναι αντιφατικές. "Από την μιά πλευρά αυτοί που πιστεύουν ότι χρειάζονται δραστικές κινήσεις για να αποτραπεί η οικονομική ύφεση φέρνουν σαν παράδειγμα τους τελευταίους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής οι οποίοι πέφτουν για 7 συνεχόμενους μήνες" σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον."Οι ρυθμοί αύξησης της ανεργίας ειναι εξ ίσου ανησυχητικοί. Από την άλλη πλευρά όμως, παρατηρήθηκε άνοδος του πληθωρισμού. Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι κλείνει πρός την άποψη ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων και δεν υπάρχει κίνδυνος καλπάζοντος πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, ο Αλαν Γκρίνσπαν μάλλον θα υποστηρίξει την γνώμη της πλειοψηφίας και θα προχωρήσει στην μείωση των επιτοκίων" μεταδίδει o ανταποκριτής του BBC.

"Oχι στη νομιμοποιήση της κάνναβις για ιατρικούς σκοπούς" αποφάσιζει το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ

15.5.2001 4:28 (Ωρα Λονδίνου)
Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε τέλος σε μια μακριά μάχη για τη νομιμοποίηση ή όχι της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου δεν υφίστανται περιπτώσεις που να δικαιολογείται η χρήση κάνναβις για ιατρικούς σκοπούς και επομένως η χρήση της ουσίας δεν νομιμοποιείται ούτε για ιατρικούς σκοπούς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.