Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-05-14

  1. Μπερλουσκόνι: Σύντομα θα σχηματίσω κυβέρνηση
  2. Πράσινο φως από το ΝΑΤΟ - ο γιουγκοσλαβικός στρατός εισέρχεται στο τελευταίο τμήμα της αποστρατικοιημένης ζώνης
  3. Σε επιφυλακή οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ
  4. Τον επόμενο Νοέμβριο εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο
  5. Για δεύτερο κύμα κρουσμάτων της Κρόιτσφελντ Γιάκομπ μιλούν οι επιστημονες
  6. Σινο-αμερικανικές συνομιλίες για την αμυντική ασπίδα προστασίας
  7. Σήμερα η έκθεση της ΔΟΕ για τις υποψήφιες πόλεις για τους Ολυμπιακούς του 2008
  8. Νίκη Μπερλουσκόνι στην Ιταλία
  9. 'Αντίποινα' Ισραηλινών
  10. Αποκλείεται η χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς στις ΗΠΑ
  11. Πλησιέστερα στο Κοσσυφοπέδιο οι δυνάμεις του Γιουγκοσλαβικού στρατού
  12. Εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο το Νοέμβριο
  13. Ο Ερυθρός Σσταυρός απομακρύνει αμάχους
  14. Πρωτοβουλία Μπους γιά τον περιορισμό της βίας
  15. Την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων μετά τη διεύρυνση συζητούν οι 15
  16. Νίκη Μπερλουσκόνι στην Ιταλία
  17. 'Αντίποινα' Ισραηλινών
  18. Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην ΠΓΔΜ
  19. Αποκλείεται η χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς στις ΗΠΑ
  20. Οριακή νίκη Μπερλουσκόνι στην Ιταλία
  21. Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην ΠΓΔΜ
  22. 'Αντίποινα' Ισραηλινών
  23. Την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων μετά τη διεύρυνση συζητούν οι 15
  24. Εκλογές στη Χώρα των Βάσκων
  25. Αποζημίωση-ρεκόρ στα θύματα από την πτώση του Κονκόρντ
  26. To AIDS έχει αφήσει 12 εκατομμύρια παιδιά ορφανά στην Αφρική
  27. 'Αντίποινα' Ισραηλινών
  28. Πρόγευση πολιτικής
  29. Εκλογές στη Χώρα των Βάσκων
  30. Εκλογές στις Φιλιππίνες
  31. To AIDS έχει αφήσει 12 εκατομμύρια παιδιά ορφανά στην Αφρική
  32. Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην ΠΓΔΜ
  33. Προηγείται ο Μπερλουσκόνι
  34. Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην ΠΓΔΜ
  35. 'Αντίποινα' Ισραηλινών
  36. Εκλογές στη Χώρα των Βάσκων
  37. Εκλογές στις Φιλιππίνες
  38. To AIDS έχει αφήσει 12 εκατομμύρια παιδιά ορφανά στην Αφρική
  39. Αποζημίωση-ρεκόρ στα θύματα από την πτώση του Κονκόρντ
Μπερλουσκόνι: Σύντομα θα σχηματίσω κυβέρνηση
BBC News
Ιταλοί ψηφοφόροι στις κάλπες

15.5.2001 3:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι ο νικητής των εκλογών στην Ιταλία δήλωσε ότι στόχος του είναι η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και νέος ισχυρός άνδρας της Ιταλίας εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να φτιάξει μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα επιβιώσει για πέντε χρόνια σε αντίθεση με τις προηγούμενες Ιταλικές κυβερνήσεις - υπογράμμισε δε ότι θα υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για ριζική μεταρρύθμιση του Ιταλικού κράτους - όπως χαρακτηριστικά είπε.

"Τα τελευταία πέντε χρόνια τα χαρακτηρίζουμε πορεία μέσα στην έρημο. Μάθαμε όμως το πως λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε την ριζική μεταρρύθμιση αυτού του μηχανισμού που πρέπει να γίνει αποτελεσματικός, να εξυπηρετεί τους πολίτες και πιθανόν να μας κοστίζει και λιγότερο στο μέλλον" κατέληξε ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι.

Αν και τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί ο ηγέτης του κεντροαριστερού συνασπισμού της Ελιάς, Φρανσέσκο Ρουτέλι αποδέχθηκε την ήττα του.

Πράσινο φως από το ΝΑΤΟ - ο γιουγκοσλαβικός στρατός εισέρχεται στο τελευταίο τμήμα της αποστρατικοιημένης ζώνης
BBC News
Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις στο Πρέσεβο

15.5.2001 3:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γιουγκοσλαβικός στρατός πήρε την άδεια από το ΝΑΤΟ για να εισέλθει στο τελευταίο τμήμα - και το πιό ευαίσθητο - της μέχρι πρότινος αποσταρτικοποιημένης ζώνης γύρω από στην κοιλάδα του Πρεσέβου στην νότιο Γιουγκοσλαβία. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Συμμαχίας αποφάσησαν να δόσουν το "πράσινο φώς" και η ανάπτυξη των Σερβικών δυνάμεων θα αρχίσει εντός των επόμενων εβδομάδων. Η περιοχή γύρω από την αποστρατικοποιημένη ζώνη αποτελεί προπύργιο αλβανόφωνων αυτονομιστών που έχουν αναλάβει ανταρτική δράση κατά της Σερβικής πολιτικής των διακρίσεων και της προκατάληψης -όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν. Πριν την ΝΑΤΟική απόφαση, όπως μεταδίδει ο Nικ Θορπ του ΒΒC ξέσπασαν νέες μάχες μεταξύ των Σερβικών δυνάμεων και των αλβανόφωνων αυτονομιστών.

Οι μάχες μεταξύ των Σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και αλβανών ανταρτών επικεντρώθηκαν στο χωριό Αροβατς κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη με το Κοσσυφοπέδιο. Οι αλβανοί αντάρτες του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Πρεσέβου και Μπουχάνοβατς κατέλαβαν το χωριό το Σαββατοκύριακο. Νωρίς χθές οι Σερβικές δυνάμις περικύκλωσαν το χωριό και εξαπέλυσαν επίθεση. Οι μάχη διήρκησε σχεδόν όλη τη μέρα και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αρκετοί αντάρτες σκοτώθηκαν. ΤρειςΣέρβοι στρατιώτες τραυματίσθηκαν από έκρηξη όλμου που προήλθε από τις θέσεις των ανταρτών. Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Πρεσέβου και Μπουχάνοβατς είναι μία από τις τρείς ομάδες αλαβανόφωνων ανταρτών που δρούν στην περιοχή και κατά τα φαινόμενα συνεργάζονται στενά. Πάντως, όπως μεταδίδει ο Nick Thorpe, έχουν περιέθει σε δεινή θέση αφού αντιμετωπίζουν τον Σερβικό στρατό, τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις της Κ-ΦΟΡ στο Κοσσυφοπέδιο και τις δυνάμεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Εν τω μεταξύ ο Ερυθρός Σταυρός προχωρει σε εκκενώσεις χωριών στα βόρεια της χώρας

τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο αλβανών ανταρτών. Περισσότεροι από 100 κάτοικοι, αναμεσά του έγκυες γυναίκες, μητέρες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι αποχωρούν από τα χωριά τους ακολου θώντας οδηγίες της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ
BBC News
Oι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ενάντια στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948

15.5.2001 4:03 (Ωρα Λονδίνου)
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ εν όψει επικείμενων παλαιστινιακών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για την επέτειο της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ το 1948. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ "αυτή η επέτειος είναι η πιο φορτισμένη ημεερομηνία στο πολιτικό ημερολόγιο των Παλαιστινίων και είναι γνωστή ως Αλ Νακμπά δηλαδή η ημέρα της μεγάλης καταστροφής"

Ο ανταποκριτής του ΒΒΣ υπενθυμίζει ότι πέρσι την ίδια ημερομηνία παρόλο που εφαρμοζόταν η ειρηνευτική συμφωνία, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν ενώ 4 σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που επακολούθησαν. Εν τω μεταξύ και φέτος η κατάσταση θεωρείται έκρυθμη καθώς 5 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες σε επίθεση στη Δυτική Όχθη- επίθεση για την οποία οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια.

Τον επόμενο Νοέμβριο εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο

15.5.2001 4:12 (Ωρα Λονδίνου)
Αργότερα σήμερα ο διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Χανς Χέκερουπ, θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Γιουγκοσλαβική αυτή επαρχία.

Ο κ. Χέκερουπ δήλωσε ότι οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο θα δώσουν για πρώτη φορά την ευκαιρία στον λαό του Κοσσυφοπεδίου να αποφασίσει για τα ζητήματα που διαμορφώνουν την καθημερινή τους ζωή, και απήυθυνε έκκληση τόσο στους Αλβανόφωνους όσο και στην Σερβική μειοψηφία να συμμετάσχουν στις εκλογές. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ.Χέκερουπ, πολλοί Σέρβοι που θέλουν να παραμείνουν μέρος της Γιουγκοσλαβίας φοβούνται ότι οι εκλογές θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Για δεύτερο κύμα κρουσμάτων της Κρόιτσφελντ Γιάκομπ μιλούν οι επιστημονες

15.5.2001 4:15 (Ωρα Λονδίνου)
Οι βρετανοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι το μέγεθος της ασθένειας Κρόιτσφελντ Γιάκομπς, της ασθένειας των τρελών αγελάδων στη μορφή που πλήτει τον άνθρωπο, έχει υποτιμηθεί και στην πραγματικότητα τα κρούσματα είναι περισσότερα απ'ότι είχαν αρχικά εκτιμήσει.

Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου υγείας, 99 περιπτώσεις σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας έχουν διαγνωστεί μέχρι τώρα- αλλά παραμένει άγωνστο πόσοι άνθρωποι έχουν ακόμη εκτεθεί στην ασθένεια και σε πόσους θα εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων τα κρούσματα της Κρόιτσφελτν Γιακόμπς είναι ίσως "μόνο η κορυφή του παγώβουνου ενώ κι άλλα αναμένεται να εκδηλωθούν"

Σινο-αμερικανικές συνομιλίες για την αμυντική ασπίδα προστασίας

15.5.2001 4:18 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποποιούν σήμερα στο Πεκίνο συνομιλίες με κινέζους ομολόγους τους για το αμερικανικό σχέδιο της αντι πυραυλικής ασπίδας προστασίας. Το Πεκίνο διαφωνεί πλήρως με το αμερικανικό αμυντικό σύστημα και η Ουάσινγκτον επιθυμεί να διαβεβαιώσει την Κίνα ότι το σύστημα δεν πρόκειται να λειτουργήσει εναντίον τους.

Σήμερα η έκθεση της ΔΟΕ για τις υποψήφιες πόλεις για τους Ολυμπιακούς του 2008

15.5.2001 4:21 (Ωρα Λονδίνου)
Η Οσάκα, το Πεκίνο, το Τορόντο, το Παρίσι και η Κωνσταντινούπολη, οι πόλεις που επιθυμούν να αναλάβουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2008 θα μάθουν σήμερα πώς αξιολογούνται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Μέχρις στιγμής το Πεκίνο ήταν το φαβορί αλλά πρώτες πληροφορίες για την έκθεση που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα η ΔΟΕ, φέρουν το Παρίσι και το Τορόντο να συγκεντρώνουν περισσότερους βαθμούς από την κινεζική πρωτεύουσα.

Νίκη Μπερλουσκόνι στην Ιταλία
BBC News
Ουρές ψηφοφόρων στη Νάπολη

14.5.2001 22:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλώσε ότι θα επωφεληθεί της νίκης του στις βουλευτικές εκλογές γιά να συσφίξει τις σχέσεις της χώρας του με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η συνεργασία του με κόμματ ατης ακροδεξιάς, κυρίως με τη Λέγκα του Βορρά, που έχει ταχθεί κατά της εισόδου μεταναστών στην Ιταλία, έχει προκαλέσει ανησυχίες, το ίδιο όπως και η έκταση των επιχειρήσεών του, αλλά και οι κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος του ενώπιον της δικαιοσύνης

Δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιό βαθμό ο κ. Μπερλουσκόνι θα έχει ανάγκη την υποστήριξη της Λέγκας του Βορρά , η οποία ήταν εκείνη που προκάλεσε την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον κ. Μπερλουσκόνι.

Πάντως, η όλη διαδικασία των ιταλικών εκλογών επεκρίθη έντονα. Και αυτό διότι η απόφαση να μειωθούν τα εκλογικά τμήματα προκάλεσε χάος και τεράστιες ουρές. Ο κ. Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

'Αντίποινα' Ισραηλινών
BBC News
Παλαιστίνιοι αστυνομικοί πενθούν τους συντρόφους τους

14.5.2001 22:52 (Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστίνιοι ηγέτες κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι προέβη σε μία εν ψυχρώ δολοφονία, σε σχέση με τον θάνατο των πέντε Παλαιστινίων αστυνομικών και τόνισε ότι ο Ισραήλ θα καταβάλει βαρύ τίμημα για την ανήθικη όπως τη χαρακτήρισε επιχείρηση εναντίον τους. Τα πτώματα των πέντε Παλαιστινίων βρέθηκαν στο δρόμο στην πόλη Μπετούνια της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ όταν είδαν πέντε άτομα να κινούνται ύποπτα στην περιοχή.

Κατά την διάρκεια της ημέρας σημειώθηκαν κι άλλα βίαια επεισόδια, κατά τα οποία δύο παλαιστίνιοι βρήκαν το θάνατο και πολλοί άλλοι τραυματίσθηκαν μετά από συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Η Παλαιστινική Διοίκηση κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τονίζοντας ότι το Ισραήλ ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις κατά των περιοχών που ελέγχονται από τους Παλαιστινίους. Στις σημερινές συγκρούσεις ένας ακόμα Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι δύο αντιμαχόνενες πλευρές αντήλλαξαν πυρά και σε εβραϊκό οικισμό κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Αποκλείεται η χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς στις ΗΠΑ
BBC News
Παρά τις ιατρικές έρευνες

14.5.2001 22:59 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάσισε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς. Με την απόφασή του αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο έθεσε τέρμα σε μια μακρόχρονη νομική διαμάχη σχετικά με το αν η μαριχουάνα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική σε ασθενείς που πάσχουν από ορισμένες ανίατες ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, και που πιστεύουν ότι η μαριχουάνα μπορεί να ελαφρύνει κάποια από τα συμπτώματά τους. Οι οκτώ Αμερικανοί δικαστές έκριναν ομόφωνα ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για την άρση της ομοσπονδιακής απαγόρευσης της χρήσης μαριχουάνας ακόμα κι όταν πρόκειται η χρήση της να εξυπηρετεί την ιατρική έρευνα.

Πλησιέστερα στο Κοσσυφοπέδιο οι δυνάμεις του Γιουγκοσλαβικού στρατού

14.5.2001 22:19 (Ωρα Λονδίνου)
Οι πρέσβεις των χωρών του ΝΑΤΟ μετά από σύσκεψή τους στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να επιτρέψουν την είσοδο μονάδων των γιουγκοσλαβικών ενόπλων υνάεμων στο τελευταίο, και το πλεόν ευαίσθητο τμήμα της νεκρής ζώνης ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και το υπόλοιπό της Σερβίας.

Η ζώνη αυτή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αλβανόφωνων ανταρτών, που ισχυρίζονται ότι αγωνίζονται ενάντια σ' 'ενα καθεστώς διακρίσεων που εφαρμόζουν οι σέρβοι αππενεναντι της αλβανικής εθνότητας.

Η απόφαση να επιτραπεί η είσοδος γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στη ζώνη αυτή θα εντείνει την πίεση προς τους αντάρτες.

Νωρίτερα είχαν σημειωθεί συμπλοκές ανάμεσα στους αντάρτες και σερβικές δυνάμεις στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη Νότια Σερβία.

Εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο το Νοέμβριο

14.5.2001 22:27 (Ωρα Λονδίνου)
Ο εκπρόσωπος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που διοικεί το ΚΟσσυφοπέδιο, Χάνς Χέκερουπ, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο υπό την αιγίδα της Δύσης. Οι εκλογές αυτές, είπε ο κ. Χέκερουπ, θα δώσουν γιά πρώτη φορά στον λαό του Κοσσυφοπεδίου την ευκαιρία να αποφασίσει γιά την διεκπεραίωση των θεμάτων που τον αφορούν. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε του αλβανόφωνους αλλά και τους σέρβους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία γιά την ανάδειξη εθνοσυνέλευσης. Πολλοι από τους σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο επιθυμούν να παραμείνει η επαρχία ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας και φοβούνται ότι οι εκλογές θα αποτελέσουν ένα ακόμα βήμα προς την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Ο Ερυθρός Σσταυρός απομακρύνει αμάχους

14.5.2001 22:45 (Ωρα Λονδίνου)
Στην ΠΓΔΜ πάνω από 100 άμαχοι, μεταξύ αυτών έγκυες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένα άτομα, απομακρύνθηκαν από χωριά που ελέγχονται από τους αλβανόφωνους αντάρτες. Χιλιάδες άμαχοι όμως εξακολουθούν να βρίσκονται στην στενή ζώνη που κρατούν οι αντάρτες. Η απομάκρυνση αυτή των αμάχων έγινε στα πλαίσια της προθεσμίας που είχε δώσει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία συμμετέχουν και τα κόμματα των αλβανοφώνων.

Πρωτοβουλία Μπους γιά τον περιορισμό της βίας

14.5.2001 22:37 (Ωρα Λονδίνου)
Σε ομιλάι του στη Φιλαδέλφεια ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε την άποψη που είχε εκφράσει κατά το διάστημα της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο κ. Μπους είπε ότι δεν προτίθεται να προτείνει καινούργιους νόμους, αλλά καλύετρη εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας νομοθεσόας. Ανάγγειλε την διάθεση περισσοτέρων κονδυλιων γιά την πρόσληψη περισσότερων δικαστικών αξιωματούχων και δήλωσε ότι τα κονδύλια θα διατεθούν σε διάφορες οργανώσεις που αγωνίζονται γιά τον περιορισμό της οπλοφορίας.Οπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτο,ν η στάση αυτή του προέδρου συναντά οπαδούς τόσο και μεταξύ εκείνων που δεν επιθυμούν περαιτέρω περιορισμούς στην κατοχή όπλων, αλλά και σ' αυτούς που ανησυχούν γιά την υπέρμετρη εξάπλωση της βίας .

Την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων μετά τη διεύρυνση συζητούν οι 15

14.5.2001 22:49 (Ωρα Λονδίνου)
Δεν κατάφερε να λύσει το αδιέξοδο η συνάντηση των υπουργών των Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες . Βασικό θέμα προς συζήτηση ήταν η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων μετά τη διεύρυνση της Κοινότητας προς Ανατολάς. Η Γερμανία και η Αυστρία επιθυμούν να υπάρξει μεταβατική περίοδος επτά ετών πριν οι εργαζόμενοι των νέων πτωχότερων χωρών μελών έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν νομίμως εργασίας στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αλλά η επίτευξη συμφωνίας παρεμποδίσθηκε από την Ισπανία η οποία θέλει εγγυήσεις γιά την χορήγηση κοινοτικών κονδυλίων ακόμα καιμετά την διεύρυνση. Τα δύο θέματα δεν σχετίζονται, αλλά, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες, μπορεί τώρα να πρέπει να αντιμετωπισθούν εκ παραλλήλου.

Νίκη Μπερλουσκόνι στην Ιταλία
BBC News
Ουρές ψηφοφόρων στη Νάπολη

14.5.2001 17:56 (Ωρα Λονδίνου)
Ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι επεκράτησε των κεντροαριστερών κομμάτων στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές. Τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως αλλά ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, Φραντσέσκο Ρουτέλι αναγνώρισε την ήττα του. Ο συνασπισμός του κ. Μπερλουσκόνι απέσπασε την πλειοψηφία των εδρών τόσο στην Κάτω όσο και στην Άνω Βουλή της Ιταλίας, γεγονός που του επιτρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πάντως, η όλη διαδικασία των ιταλικών εκλογών επεκρίθη έντονα. Και αυτό διότι η απόφαση να μειωθούν τα εκλογικά τμήματα προκάλεσε χάος και τεράστιες ουρές. Ο κ. Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει καταηγορίες για διαφθορά, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

'Αντίποινα' Ισραηλινών
BBC News
Παλαιστίνιοι αστυνομικοί πενθούν τους συντρόφους τους

14.5.2001 18:07 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ καταδίκασε το φόνο πέντε Παλαιστινίων αστυνομικών και τόνισε ότι ο Ισραήλ θα καταβάλει βαρύ τίμημα για την ανήθικη όπως τη χαρακτήρισε επιχείρηση εναντίον τους. Τα πτώματα των πέντε Παλαιστινίων βρέθηκαν στο δρόμο στην πόλη Μπετούνια της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ όταν είδαν πέντε άτομα να κινούνται ύποπτα στην περιοχή.

Η Παλαιστινική Διοίκηση κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τονίζοντας ότι το Ισραήλ ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις κατά των περιοχών που ελέγχονται από τους Παλαιστινίους. Στις σημερινές συγκρούσεις ένας ακόμα Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι δύο αντιμαχόνενες πλευρές αντήλλαξαν πυρά και σε εβραϊκό οικισμό κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην ΠΓΔΜ
BBC News
Μαχητικό ελικόπτερο των ενόπλων δυνάμεων της πΓΔΜ

14.5.2001 18:00 (Ωρα Λονδίνου)
Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της πΓΔΜ άρχισε ήδη τις προσπάθειες για τον τερματισμό της δράσης των αλβανοφώνων ανταρτών στα βόρεια της χώρας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί νέες συγκρούσεις στην περιοχή και οι εθελοντές των οργανώσεων αρωγής κατάφεραν να μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό σε όσους είχαν ανάγκη.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC, όμως, αναφέρει ότι ο αντάρτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποσυρθούν από τα χωριά που ελέγχουν παρά τις διεθνείς πιέσεις και παρά το γεγονός ότι τα κόμματα των αλβανοφώνων συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, νέες συγκούσεις ξέσπασαν στη Νότια Σερβία ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους αλβανόφωνους αντάρτες γύρο από το χωριό Οράοσεβατς

Αποκλείεται η χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς στις ΗΠΑ

14.5.2001 18:13 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάσισε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς. Με την απόφασή του αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο έθεσε τέρμα σε μια μακρόχρονη νομική διαμάχη σχετικά με το αν η μαριχουάνα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική σε ασθενείς που πάσχουν από ορισμένες ανίατες ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι οκτώ Αμερικανοί δικαστές έκριναν ομόφωνα ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για την άρση της ομοσπονδιακής απαγόρευσης της χρήσης μαριχουάνας ακόμα κι όταν πρόκειται η χρήση της να εξυπηρετεί την ιατρική έρευνα.

Οριακή νίκη Μπερλουσκόνι στην Ιταλία
BBC News
Οι ψηφοφόροι έκαναν ουρές ακόμη και μετά τη Δύση του Ηλίου

14.5.2001 14:27 (Ωρα Λονδίνου)
Ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι προηγείται του συνασπισμού των κεντροαριστερών κομμάτων υπό τον Φραντσέσκο Ρουτέλι στην καταμέτρηση των ψήφων από τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Μπερλουσκόνι αποσπά πλειοψηφία και στην Κάτω και στην Άνω Βουλή γεγονός που του επιτρέπει να ελπίζει ότι θα μπορέσει να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση.

Πάντως, η όλη διαδικασία των ιταλικών εκλογών επεκρίθη έντονα. Και αυτό διότι η απόφαση να μειωθούν τα εκλογικά τμήματα προκάλεσε χάος και τεράστιες ουρές. Ο κ. Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει καταηγορίες για διαφθορά, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην ΠΓΔΜ
BBC News
Μαχητικό ελικόπτερο των δυνάμεων της πΓΔΜ

14.5.2001 14:55 (Ωρα Λονδίνου)
Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της πΓΔΜ άρχισε ήδη τις προσπάθειες για τον τερματισμό της δράσης των αλβανοφώνων ανταρτών στα βόρεια της χώρας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί νέες συγκρούσεις στην περιοχή και οι εθελοντές των οργανώσεων αρωγής κατάφεραν να μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό σε όσους είχαν ανάγκη.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC, όμως, αναφέρει ότι ο αντάρτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποσυρθούν από τα χωριά που ελέγχουν παρά τις διεθνείς πιέσεις και παρά το γεγονός ότι τα κόμματα των αλβανοφώνων συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

'Αντίποινα' Ισραηλινών
BBC News
Στόχος των βομβαρδισμών ήταν και παλαιστινιακά στρατιωτικά οχήματα

14.5.2001 14:31 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ καταδίκασε το φόνο πέντε Παλαιστινίων αστυνομικών και τόνισε ότι ο Ισραήλ θα καταβάλει βαρύ τίμημα για την ανήθικη όπως τη χαρακτήρισε επιχείρηση εναντίον τους. Τα πτώματα των πέντε Παλαιστινίων βρέθηκαν στο δρόμο στην πόλη Μπετούνια της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ όταν είδαν πέντε άτομα να κινούνται ύποπτα στην περιοχή.

Η Παλαιστινική Διοίκηση κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τονίζοντας ότι το Ισραήλ ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις κατά των περιοχών που ελέγχονται από τους Παλαιστινίους.

Την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων μετά τη διεύρυνση συζητούν οι 15

14.5.2001 14:35 (Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμες συνομιλίες έχουν οι υπουργοί των Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες . Βασικό θέμα προς συζήτηση η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων μετά τη διεύρυνση της Κοινότητας προς Ανατολάς. Η Γερμανία και η Αυστρία επιθυμούν να υπάρξει μεταβατική περίοδος επτά ετών πριν οι εργαζόμενοι των νέων πτωχότερων χωρών μελών έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν νομίμως εργασίας στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Εκλογές στη Χώρα των Βάσκων

14.5.2001 5:36 (Ωρα Λονδίνου)
Στις χθεσινές τοπικές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία, τις περισσότερες ψήφους πήρε για άλλη μια φορά το κόμμα των μετριοπαθών εθνικιστών, Εθνικιστικό Βασκικό Κόμμα (PNV), το οποίο όμως δεν κατάφερε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία. Χαρακτηριστικό των εκλογών ήταν τα πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής των ψηφοφόρων, αλλά και η μεγάλη πτώση των ποσοστών του κόμματος Euskal Herritarrok, που εκφράζει πολιτικά τους αυτονομιστές του ΕΤΑ, και θα δει την εκπροσώπησή του στο καινούργιο κοινοβούλιο να μειώνεται στο μισό.

Αποζημίωση-ρεκόρ στα θύματα από την πτώση του Κονκόρντ

14.5.2001 5:43 (Ωρα Λονδίνου)
Σε συμφωνία για αποζημίωση ρεκόρ κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπευθύνων της αεροπορικής εταιρείας Αιρ Φρανς και των δικηγόρων των οικογενειών όσων επέβαιναν στο Κονκόρντ που συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Παρισιού πέρσυ τον Ιούλιο. Οι δικηγόροι των οικογένειων των θυμάτων, που στην πλειοψηφία τους ήταν Γερμανοί τουρίστες, ανακοίνωσαν ότι το ποσό που συμφωνήθηκε αποτελεί ρεκόρ για τα γερμανικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τις εταιρείες που ασφαλίζουν την Αιρ Φρανς, ολόκληρο το πακέτο των αποζημιώσεων πρέπει να ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια δολλάρια.

To AIDS έχει αφήσει 12 εκατομμύρια παιδιά ορφανά στην Αφρική

14.5.2001 5:41 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον 12 εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν ορφανά από γονείς στην Αφρική εξαιτίας του Aids. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών, λέει ο διεθνής οργανισμός που έκανε την έρευνα, ο Christian Aid, μεγαλώνει χωρίς εκπαίδευση, χωρίς την ενήλικη προστασία και ψυχολογικά τραυματισμένη. Τα μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα για την Αφρική θα είναι τεράστια, καταλήγει η έρευνα.

'Αντίποινα' Ισραηλινών
BBC News
Στόχος των βομβαρδισμών ήταν και παλαιστινιακά στρατιωτικά οχήματα

14.5.2001 8:00 (Ωρα Λονδίνου)
Σε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων εβδομάδων οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά Πλαιστινιακών στόχων στην Λωρίδα της Γάζας. Ελικόπτερα του Ισραηλινού στρατού έβαλαν κατά θέσεων γύρω από το στρατηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασερ Αραφάτ, ενώ ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν και Παλαιστινιακά τεθωρακισμένα οχήματα.

Οι Παλαιστιναικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 15 άτομα τραυματίσθηκαν. Εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν αντίποινα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Παλαιστινίων. Εν τω μεταξύ, στην Δυτική Οχθη -σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά της διάρκεια αεροπορικής επίθεσης κατά Παλασιτινιακού αστυνομικού φυλακίου κοντά στην πόλη Ραμάλα. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων πραγματοποιείται καθώς αύριο οι Ισραηλινοί γιορτάζουν την επέτειο της δημιουργίας του Ισραηλινού κράτους.

Πρόγευση πολιτικής

14.5.2001 7:30 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αντόνιο Μαρτίνο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας στην προηγούμενη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, δήλωσε, σε συνένετευξη του στην Μέττα Τσικρικά, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπιακή Ενωση θα διευκολύνει τις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις και την επίλυση του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι τα κριτήρια της Κοπενχάγης θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοσθούν όσο η Τουρκία παραμένει εκτός Κοινότητας. Να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής Μαρτίνο είναι από τα βασικά ιδρυτικά στελέχη της Φόρτσα Ιτάλια και από τους βασικούς παράγοντες για την χάραξη της πολιτικής του κόμματός του.

Εκλογές στη Χώρα των Βάσκων

14.5.2001 5:36 (Ωρα Λονδίνου)
Στις χθεσινές τοπικές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία, τις περισσότερες ψήφους πήρε για άλλη μια φορά το κόμμα των μετριοπαθών εθνικιστών, Εθνικιστικό Βασκικό Κόμμα (PNV), το οποίο όμως δεν κατάφερε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία. Χαρακτηριστικό των εκλογών ήταν τα πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής των ψηφοφόρων, αλλά και η μεγάλη πτώση των ποσοστών του κόμματος Euskal Herritarrok, που εκφράζει πολιτικά τους αυτονομιστές του ΕΤΑ, και θα δει την εκπροσώπησή του στο καινούργιο κοινοβούλιο να μειώνεται στο μισό.

Εκλογές στις Φιλιππίνες

14.5.2001 5:39 (Ωρα Λονδίνου)
Οι εκλογές που γίνονται στις Φιλιππίνες αναμένεται να δώσουν νέα δυναμική στην μάχη για την πολιτική επικράτηση που έχει εξελιχθεί ανάμεσα στην πρόεδρο της χώρας Γκλόρια Αρρόγιο και τους υποστηρικτές του κατηγορούμενου για διαφθορά πρώην προέδρου Τζόζεφ Εστράντα. Τυπικά από τις εκλογές θα προκύψει η νέα βουλή των αντιπροσώπων, θα καταληφθούν χιλιάδες τοπικές διοικητικές θέσεις και οι δεκατρείς από τις εικοσιτέσσερειες θέσεις της Συγκλήτου. Ουσιαστικά όμως, επισημαίνουν οι ανταποκριτές, αυτό που κρίνεται είναι η δημοτικότητα της Γκλόριας Αρρόγιο που αντικατέστησε τον υπερδημοφιλή ανάμεσα στις φτωχές λαϊκές μάζες Εστράντα τον Ιανουάριο, μια εξέλιξη που, να θυμίσουμε, έδωσε το έναυσμα για σεριά ταραχών κατά τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 60 άνθρωποι.

To AIDS έχει αφήσει 12 εκατομμύρια παιδιά ορφανά στην Αφρική

14.5.2001 5:41 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον 12 εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν ορφανά από γονείς στην Αφρική εξαιτίας του Aids. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών, λέει ο διεθνής οργανισμός που έκανε την έρευνα, ο Christian Aid, μεγαλώνει χωρίς εκπαίδευση, χωρίς την ενήλικη προστασία και ψυχολογικά τραυματισμένη. Τα μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα για την Αφρική θα είναι τεράστια, καταλήγει η έρευνα.

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην ΠΓΔΜ
BBC News
Αμείωτες οι συγκρούσεις, παρά την επίτευξη πολιτική συμφωνίας

14.5.2001 6:32 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βουλή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας σε μιά προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με την αλβανική μεινότητα. Πάντως οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και των ανταρτών συνεχίζονται στα βόρεια της χώρας.

Εν τω μεταξύ, στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη Νότια Σερβία, σημειώθηκαν εχθές, για δεύτερη ημέρα, συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και Αλβανών αυτονομιστών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση πυρά από όλμους και πυροβόλα όπλα, τα οποία και ανταπέδωσαν, ανακοίνωσαν οι Γιουγκοσλαβικές αρχές -δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Προηγείται ο Μπερλουσκόνι
BBC News
Οι ψηφοφόροι έκαναν ουρές ακόμη και μετά τη Δύση του Ηλίου

14.5.2001 5:28 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τα έξιτ πόλς και τις πρώτες προβολές αποτελεσμάτων, ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκονι φαίνεται ότι κερδίζει το υψηλότερο ποσοστό των ψήφων στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές, καθώς προηγείται με 2% του Συνασπισμού της Ελιάς υπό τον Φρανσέσκο Ρουτέλι. Μολονότι ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι θα καταλάβει τις περισσότερες έδρες στην Ανω Βουλή, δεν φαίνεται να κατορθώνει να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία. Τα αποτελέσματα για την Κάτω Βουλή είναι περισσότερο ευνοϊκά για τον κεντροδεξιό συνασπισμό που, εκεί, αναμένεται να συγκεντρώσει πλειοψηφία. Πάντως, ας σημειωθεί ότι τα αποτελέσμα είναι ακόμη ρευστά, και οι προβολές ίσως ανατραπούν αν επιβεβαιωθεί ότι η εθνικιστική Λίγκα του Βορρά δεν πιάσει το όριο του 4% για την είσοδο στην Κάτω Βουλή

Τις εκλογές χαρακτήρισε ο συνωστισμός στα εκλογικά κέντρα, οι μεγάλες ουρές κάτω από τον ήλιο και οι διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων. Η ψηφοφορία σε πολλά εκλογικά κέντρα παρατάθηκε για πολλές ώρες μετά τη δύση του ηλίου, και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Εσσο Μπιάνκο είπε ότι η πηγή των προβλημάτων ήταν η μαζική προσέλευση στις κάλπες, πολλοί πολιτικοί όμως τον εγκαλούν για σοβαρά οργανωτικά λάθη.

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην ΠΓΔΜ

14.5.2001 5:31 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βουλή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας σε μιά προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με την αλβανική μεινότητα. Πάντως οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και των ανταρτών συνεχίζονται στα βόρεια της χώρας.

Εν τω μεταξύ, στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη Νότια Σερβία, σημειώθηκαν εχθές, για δεύτερη ημέρα, συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και Αλβανών αυτονομιστών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση πυρά από όλμους και πυροβόλα όπλα, τα οποία και ανταπέδωσαν, ανακοίνωσαν οι Γιουγκοσλαβικές αρχές -δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

'Αντίποινα' Ισραηλινών
BBC News
Στόχος των βομβαρδισμών ήταν και παλαιστινιακά στρατιωτικά οχήματα

14.5.2001 5:35 (Ωρα Λονδίνου)
Σε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων εβδομάδων οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά Πλαιστινιακών στόχων στην Λωρίδα της Γάζας. Ελικόπτερα του Ισραηλινού στρατού έβαλαν κατά θέσεων γύρω από το στρατηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασερ Αραφάτ, ενώ ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν και Παλαιστινιακά τεθωρακισμένα οχήματα.

Οι Παλαιστιναικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 15 άτομα τραυματίσθηκαν. Εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν αντίποινα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Παλαιστινίων. Εν τω μεταξύ, στην Δυτική Οχθη -σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά της διάρκεια αεροπορικής επίθεσης κατά Παλασιτινιακού αστυνομικού φυλακίου κοντά στην πόλη Ραμάλα. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων πραγματοποιείται καθώς αύριο οι Ισραηλινοί γιορτάζουν την επέτειο της δημιουργίας του Ισραηλινού κράτους.

Εκλογές στη Χώρα των Βάσκων

14.5.2001 5:36 (Ωρα Λονδίνου)
Στις χθεσινές τοπικές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία, τις περισσότερες ψήφους πήρε για άλλη μια φορά το κόμμα των μετριοπαθών εθνικιστών, Εθνικιστικό Βασκικό Κόμμα (PNV), το οποίο όμως δεν κατάφερε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία. Χαρακτηριστικό των εκλογών ήταν τα πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής των ψηφοφόρων, αλλά και η μεγάλη πτώση των ποσοστών του κόμματος Euskal Herritarrok, που εκφράζει πολιτικά τους αυτονομιστές του ΕΤΑ, και θα δει την εκπροσώπησή του στο καινούργιο κοινοβούλιο να μειώνεται στο μισό.

Εκλογές στις Φιλιππίνες

14.5.2001 5:39 (Ωρα Λονδίνου)
Οι εκλογές που γίνονται στις Φιλιππίνες αναμένεται να δώσουν νέα δυναμική στην μάχη για την πολιτική επικράτηση που έχει εξελιχθεί ανάμεσα στην πρόεδρο της χώρας Γκλόρια Αρρόγιο και τους υποστηρικτές του κατηγορούμενου για διαφθορά πρώην προέδρου Τζόζεφ Εστράντα. Τυπικά από τις εκλογές θα προκύψει η νέα βουλή των αντιπροσώπων, θα καταληφθούν χιλιάδες τοπικές διοικητικές θέσεις και οι δεκατρείς από τις εικοσιτέσσερειες θέσεις της Συγκλήτου. Ουσιαστικά όμως, επισημαίνουν οι ανταποκριτές, αυτό που κρίνεται είναι η δημοτικότητα της Γκλόριας Αρρόγιο που αντικατέστησε τον υπερδημοφιλή ανάμεσα στις φτωχές λαϊκές μάζες Εστράντα τον Ιανουάριο, μια εξέλιξη που, να θυμίσουμε, έδωσε το έναυσμα για σεριά ταραχών κατά τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 60 άνθρωποι.

To AIDS έχει αφήσει 12 εκατομμύρια παιδιά ορφανά στην Αφρική

14.5.2001 5:41 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον 12 εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν ορφανά από γονείς στην Αφρική εξαιτίας του Aids. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών, λέει ο διεθνής οργανισμός που έκανε την έρευνα, ο Christian Aid, μεγαλώνει χωρίς εκπαίδευση, χωρίς την ενήλικη προστασία και ψυχολογικά τραυματισμένη. Τα μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα για την Αφρική θα είναι τεράστια, καταλήγει η έρευνα.

Αποζημίωση-ρεκόρ στα θύματα από την πτώση του Κονκόρντ

14.5.2001 5:43 (Ωρα Λονδίνου)
Σε συμφωνία για αποζημίωση ρεκόρ κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπευθύνων της αεροπορικής εταιρείας Αιρ Φρανς και των δικηγόρων των οικογενειών όσων επέβαιναν στο Κονκόρντ που συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Παρισιού πέρσυ τον Ιούλιο. Οι δικηγόροι των οικογένειων των θυμάτων, που στην πλειοψηφία τους ήταν Γερμανοί τουρίστες, ανακοίνωσαν ότι το ποσό που συμφωνήθηκε αποτελεί ρεκόρ για τα γερμανικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τις εταιρείες που ασφαλίζουν την Αιρ Φρανς, ολόκληρο το πακέτο των αποζημιώσεων πρέπει να ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια δολλάρια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.